Diferențele din Polonia legate de moșteniri și agricultură

Mi-a trimis un cititor un video care ilustrează ce spuneam recent, că cel mai mare rău făcut României a fost împărțirea moștenirii între toți copiii. Mai puțini copii cu moșteniri, mai mulți copii dornici de meserie și carieră. Nu stăteai 40 de ani pe lângă părinți, ca să moștenești ceva, te duceai să faci naibii ceva. Nu atârnai, munceai cu spor și cu simț de răspundere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Cum ar fi asta la baietii lui Bombonel?

    Comentariu apreciat.831
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 58100
    • NOU
      #6

      Dude, as fi vrut sa vii tu in anii 90, imbracat cu o vesta reflectorizanta pe care scria Legiuitor, sa-i spui bunicului meu ca, dupa ce i-ai luat pamantul si toate acareturile 40 de ani, o sa-i dai ceva inapoi dar ii pui conditii! Cred ca iti manca splina!

      Comentariu apreciat.24818
    • Așa-mi place de cei care vorbesc în necunoștință de cauză, încît i-aș spînzura, la modul cel mai serios. Recte Gaby…

      Comentariu apreciat.6913
    • Pai e prevazut, teoretic ai subventii daca il muncesti.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • @Gaby ești special, te-ai uitat la prea multe videoclipuri online aiurite/demente iar acum crezi că știi tu mai bine.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • ala de manca splina, pe timpul comunistilor a mancat altceva. hai mai usor cu zmeii astia de ne au lasat sclavi comunistilor. Comunismul a fost o inchisoare nationala cu gardieni de la Securitate.
      change my mind!

      Indecis. Tu ce zici?1919
    • @florin – asa functioneaza dictaturile, forta concentrata in mainile catorva si exercitata asupra tuturor celorlalti. Simplu. Nimic las sau penibil.

      113
    • NOU
      #12

      @florin e o linie fina intre a fi indignat si a fi badaran, nu vrem sa o trecem!
      Poate parea amuzant dar sunt foarte de acord cu ce se intelege din postarea ta. Si „ala de manca splina” ar fi fost de acord cu tine vazand astazi cati anticomunisti, revolutionari etc si tot felul de gargaragii isi dezvelesc pieptul retroactiv. Vazand cati prapaditi au cautionat comunismul in cei 45 de ani pana in ’89, unii din convingere, altii din ingustime a mintii. Ar fi fost intr-o postura mai potrivita decat mine sa inteleaga astea avand in vedere ca el, taica-su si bunica-su au fost toti 3 declarati chiaburi si dusi la inchisoare si toata averea confiscata.

      31
    • @Gaby, si spui ca era mai bine daca terenurile ramaneau in proprietatea statului, nu?
      Adica vedem foarte bine cum reuseste statul sa scoata profit din toate terenurile si fabricile care le-au ramas. Ce te face sa crezi ca daca ar fi avut si mai multe proprietati ar fi reusit sa le administreze fara probleme?

      12
  3. NOU
    #14

    variatiile acestea pot fi explicate si prin diferente de cultura legate de numarul de copii in familie si conditiile economice diferite intre tari si regiuni.
    legat de mosteniri, nu cred ca sunt diferente, poate ne clarifica un specialist in drept.

    Comentariu apreciat.341
    • Cred ca discutia este un pic mai complicata decat atat si tine si de istoria fiecarei tari.
      In RO inainte de comunism toata lumea in mediul rural avea parcela lui de pamant pe care o muncea pentru ca din aia traia. Inevitabil aceste pamanturi erau transmise mai departe copiilor ca sa aiba si ei ce munci si ce manca. (ca aveai 1 sau 10 copii nu puteai sa l imbogatesti pe primul si pe ceilalti sa moara de foame. educatia era precara, deplasarile la oras greoaie, etc). Comunismul a luat tot si s-a trecut la Cooperative facand oamenii dependenti de ce li se da de “pomana” nu din ce produc ei pentru ei din folosinta bunurilor lor. Dupa 90, pamanturile au inceput sa fie date inapoi proprietarilor de drept care au continuat mentalitatea de dinainte de 45-46 dupa o pauza de 50 de ani care a pus stop evolutiei ca sa zi asa. Abia acum, dupa 30 de ani oamenii au inteles pe propria piele ce insemana si ce avantaje imense aduc asocierile, productia gandita la nivel “industrial” nu individual, etc.
      Inca nu ne dam seama cat de mult rau a putut face comunismul in RO, care comunism in RO a fost mai dur decat in Polonia sau Ungaria, Cehia sau Slovacia. RO si BG au avut cele mai nasoale forme de manifestare dintre toate tarile foste comuniste din Estul Europei.
      *sa-mi spuna si mie cineva un echivalent in RO al Sindicatului Solidaritatea din Polonia infiintat in anii 80 si care a contribuit masiv la caderea Comunismului indiferent de „ordinele” date de `”Oculta Mondiala” odata cu caderea URSS!
      *si nu, nu putem pune egal cu FSN-ul despre care ni se spune accum cum ca complota inca de la finalul anilor 70 la caderea lui Ceasuescu
      Asa ca inainte sa tragem concluzii e bine sa mai cunoastem si contextul pentru ca eu „usor” din vorbe sa comapri de exemplu PL cu RO in conditiile in care in PL, dupa anii 90, aproape toata industria grea a Germaniei a fost mutata acolo deci implicit o accelerare a cresterii nivelului de trai si a modernizarii

      170
    • P.S.: In alta ordine de idei f f f fain filmuletul si cu niste info extrem de ijteresante. Mai vrem recomandari din astea mai des daca se poate :)

      20
  4. Problema e mai amplă și mai înrădăcinata de atât. E legata de mentalitatea noastră cum că dacă stai pe lângă taticu suficient de mult, îți pica și ție ceva. Taticu ce poate fi Ceaușescu, Iliescu, profesorul șef de clinica, directorul, seful. Orice numai nu inovație. Doar, nimeni nu a reușit singur, nu?

    Comentariu apreciat.3712
    • Dup cum bine se vede in ultimii ani, doctorii isi fac copiii doctori, actorii ii fac actori, notarii ii fac notari, avocatii ii fac avocati, prezentatorii TV ii fac influenceri, si tot asa, copiii de ingineri care sint invatati cu foamea se fac tot ingineri, asta-i mersul.

      Comentariu apreciat.803
    • Mentalitatea asta s-a dus sufletului, e la nivel teoretic din moment ce niste milioane bune am plecat din tara.

      225
    • nu întotdeauna e vorba de mentalitatea de ”stat lângă tăticu’”, mai e și mentalitatea de ținut copiii pe lângă tine, ce atât plecat unde le e mai bine, așa de capul lor?!
      am câteva rude pe linie maternă în situația asta, inclusiv bunicul matern sau, o generație mai târziu, un unchi- intrase pe barba lui la liceu militar (nimic de plătit, job asigurat) ”unde pleci tu mămică, cui ne lași, rămânem singuri”, fiul mai mare al acelor părinți locuind gard în gard cu ei.
      dar mă rog, țărani, fără carte, doar că persoana pe care chiar aș bate-o cu lanțul ud a fost diriginta unchiului care s-a aliat cu părinții și l-a descurajat.
      plus părinții unor cunoscuți din aceeași generație cu mine din zonă.
      problema nu era atât la copii, să stea lângă părinți, cât la părinți care nu-i lăsau să plece.
      cât despre încurajat, dumnezeu cu mila.

      187
    • poveștile despre succesul celor plecați nu se intâmplă peste noapte. dar în 1-2 generații se vor întâmpla.
      cât de goale sunt satele din jurul bucureștiului stau mărturie. stai la coada vacii, dormind 4-5 într-o casă, sau pleci la polul economic sa fii taximetrist și să fii cel mai bogat din neamul tău?

    • @AB, este prima data cand aud ca o familie de la tara si-a descurajat copilul sa urmeze o cariera militara. Stiu ca in general armata este vazuta ca o cariera sigura si este o mandrie in sat sa ai un copil care a ales acest drum in viata.

      10
    • @Andrei G, este o primă oară în orice. :)
      probabil nimic nu stă în calea nevoii țăranului oltean de a-și avea copiii pe lângă el. nici măcar o carieră militară.
      oricum, povestea e veche, unchiul are aproape 70 de ani acum.

      00
    • vali, satele goale din jurul bucurestiului sunt in ialomita, calarasi, giurgiu si dambovita.

      nu de alta, da’ ochiometric un sfert din populatia romaniei locuieste/traieste/”munceste” in bucuresti-ilfov.

      20
  5. NOU
    #25

    La mine in comuna unde am casa batraneasca (locuiesc in B) nu mai sunt parcele mici de teren. In afara de mine si inca vreo 8 proprietari (eu am 7ha), tot pamantul este detinut de un spaniol. Toti satenii si-au dat pamantul pe bautura, pe datoriile pe caiet la magazin, pe te miri ce suma de bani, iar acum nemaifiind proprietari sunt trecuti toti la ajutorul social. Eu am avantajul ca tot pamantul este intr-un singur lot, se roaga spaniolul sa il vand de mama focului, i-am spus de fiecare data ca astept sa-mi dea pretul din Olanda si il dau.

    Comentariu apreciat.1039
    • foncirea a venit?

      Indecis. Tu ce zici?1714
    • NOU
      #27

      Uh, degraba varsatoriu de judecati mai suntem! Zic si io, poate majoritatea au vandut pentru ca aveau nevoie de medicamente sau sa plateasca niste cursuri de IT si niste mobila prin casa. Poate cei care n-au vandut sunt doar niste speculanti care viseaza sa dea lovitura cu niste preturi „ca-n Olanda”. Macar sunt lucrate alea 7 ha sau sunt lasate sa dospeasca, pana ajung ca omoloagele lor din Olanda?

      Indecis. Tu ce zici?3741
    • Terenul tau e sub nivelul marii si ai contruit dig sa poti sa calci pe el (pe teren)?
      Ca asa se justifica pretul din Olanda.

      Comentariu apreciat.5415
    • @Unchiul Vanea – ii oferi o oferta foarte buna, nu stiu de ce nu se grabeste sa cumpere, ar trebui sa aprecieze ca nu ii ceri pretul pe hectar in New York.

      Comentariu apreciat.463
    • iotaomicron la primul comentariu „iti manca splina daca ii ziceai ce sa faca cu pamantul”
      iotaomicron la al doilea comentariu stie exact ce ar trebui sa faca vanea cu terenul si cu ce pret sa il vanda.

      vanea, pofta buna la splina lu omicron.

      142
    • NOU
      #31

      @ theblack
      Imi permit sa afirm ca ai inteles invers de ce doream sa exprim, poate e formularea mea prea alambicata.
      Primul meu post e relevant aici prin ce ai evidentiat. Decurge de aici libertatea de a vinde cand vrei si pe cat vrei, asta include si pe caiet si pe bautura, sau a nu vinde! Indecenta de a emite judecati si a generaliza, bazat pe o circumstanta personala, nu decurge de aici. Mi-am permis sa dau o replica de maniera asemanatoare incercand sa evidentiez ridicolul situatiei. Imi bazez generalizarea mea pe o „circumstanta personala”, si eu sunt in aceeasi pozitie, nici eu nu am vandut, doar ca in locul spaniolului e un italian! Si am facut asta din confortul de a locui la oras si familia neavand nevoie de un potential venit singular rezultat din vanzarea terenului. Dezvolt rationamentul si generalizez mai departe, cele mai multe familii de la oras, in prezent, au radacini (una doua generatii mai inainte) tot de la sat, mutate la oras de comunisti, in detrimentul celor ramasi la sat care au fost obligati la munca la colectiv si apoi la un anumit grad de saracie dupa pensie si dupa ’89. Sa vii, din postura de blochist, si sa dai lectii de management in agricultura mi se pare ipocrit.

      32
  6. Uite o harta care explica mai bine de ce: https://preview.redd.it/59t3zp8ueih71.png?width=960&crop=smart&auto=webp&s=4d95155ef3fe013a54782b462cfcba501874f4fe

    la fel ca serbia, muntenegru, kosovo, bosnina vs croatia, slovenia. La fel ca transilvania vs regat. La fel ca tarile baltice vs orice former ussr, etc, etc.

    Pupatorii de moaste ortodoxe si cei ce fut capre sunt cu un secol in urma.

    Indecis. Tu ce zici?5854
    • Polonia aia din 1923 s-a mutat mai la vest. Toaletele is lasate in urma de nemtii care s-au retras.
      Polonezii sunt catolici, ortodocsii aia de pe harta tin acum de Ucraina si Belarus.

      Comentariu apreciat.544
    • Borise tata, cum plm esti tu asa intelept cu nume de rusnac si pareri din zona Nationalsozialismus?

      Indecis. Tu ce zici?237
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 954
    • Mai degrabă linia aia urmărește granițele din vremea in care Polonia era împărțită între Germania, Austro-Ungaria și Rusia.

      150
  7. Diferența între noi și alții este ca la noi se fură. Se fură ca un codru cu participarea statului, a notarilor și avocaților.

    Legea moștenirii este gândită să asigure o rezervă care să descurajeze cat de cat jungla de interlopi de etnie roma în combinație cu funcționari ai statului puse pe jupuit oamenii inclusiv cu fraude de acest tip în anii 90.

    Dar, în stil romanesc, ceva menit să repare o chestie strică două alte chestii.

    Comentariu apreciat.447
  8. Mai puțini copii cu moșteniri, mai mulți copii dornici de meserie și carieră. Nu stăteai 40 de ani pe lângă părinți, ca să moștenești ceva, te duceai să faci naibii ceva. Nu atârnai, munceai cu spor și cu simț de răspundere.

    Este așa și nu prea. Doar foamea și nevoia luate separat, făcând abstracție de restul influențelor, conduc mult mai des la criminalitate ridicată decât duc la inovație și productivitate.

    Observ aici pe blog o tendință similară cu a politicienilor, de a da vina pe copilul care se naște în sărăcie că ajunge deseori ca adult tot sărac. Dar hai să judecăm un pic empiric situația.

    Din 10 copii născuți în sărăcie, câți au IQ-ul necesar pentru a realiza numai prin observație proprie, fără imbolduri exterioare, că este bine să învețe & să-și dezvolte aptitudinile, pregătindu-se pentru a deveni adulți responsabili ?

    Bineînțeles că „nu este problema ta personală”, numai că devine problema ta atunci când ăla crește mare și-ți dă în cap.

    O analogie de prost gust: Dacă cineva vine cu o Dacie gri, cu numerele de înmatriculare acoperite și-ți aruncă saci de gunoi pe proprietate, cu siguranță nu este vina ta. Dar cu siguranță devine problema ta.

    Și nu, filtrarea, marginalizarea sau (Doamne Ferește!) exterminarea săracilor și „proștilor” nu rezolvă nimic pe termen mediu și lung. China are un întreg sistem care încearcă să facă fix asta de peste 50 de ani, fără succes. Sparta își omora nou-născuții cu defecte și astăzi totuși nu mai există pe hartă ca nație independentă.

    Comentariu apreciat.723
    • Decretul 770 a fost o mizerie.

      73
    • Sparta nu își ucidea nou-născuții (în sensul că nu era o regulă) cu defecte, este un mit, dacă Plutarch a scris că a văzut sau a auzit așa ceva, nu înseamnă că era o regulă generală. În antichitate multe familii își omoreau copiii născuți cu defecte, cum credeți că popoarele scandinave au ajuns să aibă o înălțime peste medie și o genetică de invidiat? Arheologii au contrazis teoria aia veche cu uciderea copiilor în Sparta, fiindcă au găsit multe rămășițe umane de adulți cu diverse defecte fizice de la naștere.

      1316
    • @Andrei si au dispărut defectele din genomul scandinav? Nu prea. EUROCAT (European Surveillance of Congenital Anomalies ) a scris ca defectele congenitale in Europa de Nord sunt de 6 la mia de nou-născuți, comparat cu 7 la mia de nou-născuți în Europa Centrală.

      Crezi tu sincer că cei ~133000 de români cu defecte congenitale sunt cei care sărăcesc România ?

      82
    • Observ aici pe blog o tendință similară cu a politicienilor, de a da vina pe copilul care se naște în sărăcie că ajunge deseori ca adult tot sărac. Dar hai să judecăm un pic empiric situația.
      Din 10 copii născuți în sărăcie, câți au IQ-ul necesar pentru a realiza numai prin observație proprie, fără imbolduri exterioare, că este bine să învețe & să-și dezvolte aptitudinile, pregătindu-se pentru a deveni adulți responsabili ?

      când știi că nu moștenești nimic, ai două variante: fie stai la mila lu tac-tu, fie pleci să îți cauți norocul. te bagi ucenic undeva. tragi tare să iei bursă la facultate. și tot așa.
      da, rar se nasc vârfuri în sărăcie, dar lumea are nevoie și de ingineri și programatori mediocri.

    • Cred că supraestimezi câți dintre copii ăia pot ajunge programatori, ingineri, instalatori, mecanici, etc. mediocri fără nici un fel de susținere. În general știi cam ce se întâmplă, băieții intră în cârdășie cu alți băieți & formează găști. Fetele tind să fie racolate și trimise la produs.

      În unele cazurile, dacă se lasă cu pușcărie, câteodată omul își învață lecția și după eliberare se apucă de un curs de meseriaș și obține o calificare. Dar zic și eu că poate ar fi mai bine să nu fie nevoie să treacă mai întâi prin pușcărie ? Fiindcă de obicei ajunge acolo după ce a cauzat probleme (mai mici sau mai mari) unor persoane.

      130
    • Iar daca făceai referire la persoana mea, ca eu sa pot ajunge programator mediocru au existat totuși multe circumstanțe favorabile mie: unchi cu PC care mi-a deschis pasiunea spre asta, biblioteca era la 2km de casa, vecini care au avut cărți despre programare în bibliotecă.

      101
    • poate fi complicat.
      când te naști în sărăcie, printre oameni săraci, cu mentalitate de săraci, cunoștințe de săraci, mentalitate învechită, etc, când toți din jurul tău sunt așa e destul de greu să-ți dai seama singur că există locuri și oameni care trăiesc altfel, unde se poate și altceva, unde nu există atâta sărăcie, unde există locuri de muncă , etc.
      sunt oameni care efectiv nu știu și nu pot realiza singuri că există și altceva, se poate și altfel, până nu le arată cineva.

      grosso modo nu am cum să știu că nu știu ceva despre care nu știu nimic. trebuie să știu măcar că acel ceva există, ca să-mi dau seama că nu știu nimic despre el. :)

      poate apărea și varianta scurtă: văd la alții că au, nu-mi dau seama, nu li se spune sau li se pare prea complicat că ăia au pt că au muncit și bagă drumul mai scurt care de multe ori duce la pușcărie.

      și @Vosidit98 are dreptate, la o anumită vârstă băieții sunt pe tâmpenii și găști chiar și atunci când vin din familii în care au exemple pozitive. dacă n-au și o minimă îndrumare și struneală din parte familiei…..

      îmi amintesc cum s-a discutat aici și au fost destui comentatori care au zis că au distrus chestii în școală atunci când au terminat un ciclu de învățământ. doar așa, de sanchi (da, am preluat apelul anilor ’80-’90 :) )

      71
  9. Cu tot talentul și voința, dacă nu ai un ”cașcaval” de la care să pleci și o iei mereu de la lingură, cu datorii la bancă pentru toată viața pentru un acoperiș, o să ai mereu o nație de sclavi. Și belit ochii la vot, că altfel plîngi ca ăștia de la TV, după 35 de ani și tot nimic pentru că besedeu.

    Comentariu apreciat.543
  10. NOU
    #53

    inb4 partea aia din vest a fost a nemtilor sute de ani? de fapt chiar zice si baiatul asta in video.

    91
  11. Suntem o natie de proprietari, sa nu uitam asta. :) In vest de cate ori vine o criza toti se sperie ca o sa iasa chiriasii in strada, la noi ai o problema rezolvata. Ok, nu ai bani de te miri ce dar ai o casa si asta e mare lucru.
    Si ai mai zis si revin ca e foarte important: daca te prinde „pensia” sau anii de pensionare fara un apartament sau casa pe numele tau ai belit pulul nasol de tot. Nu o sa-ti permiti chiria din pensie si o sa ajungi boschetar la 60+.

    230
    • In vest iti trebuie 1000 de ani sa dai chiriasul afara daca nu.si mai permite chiria si ai facut contract cu el de ala batut in cuie. Ca sa.l dai repede afara mai bine demolezi casa si o faci la loc.

      40
  12. Vali sincer pe subiectul asta ai o idee fixa si total deraiata.
    Te intreb doar atat: cum te-ai fi uitat la parintii tai daca tu ai fi fost al doilea fiu? Sau a doua fiica? Asta in contextul ideii tale fixe cu mostenirea mai ales agrara unica, unde practic sugeai pua daca nu aveai pamant, mai ales in vremuri agrare.
    Minim dupa 1900, as face pariu ca nici unde se tinea inainte mostenirea numai la primul nascut, nu se mai practica.
    Si mai este o dilema, daca primul nascut este fiica? As face pariu ca nu la ea ajungea mostenirea.
    Aia era o mentalitate medievala feudala a unora care sperau ca astfel le ajunge numele mare. Vezi cazul familiei Rotschild care ajunsese aproape la cosangvinizare din cauza asta.
    Recent nici macar ultraconservatorul Koch nu a lasat mostenirea numai lui Fred, poate pentru ca era homosexual, si nici macar total lui Charles care devenise preferatul patriarhului. A impartit-o aproximativ egal intre copii si sotie.
    Cum poti sa gandesti asa, primul ia tot restul se desacurca cum pot, intr-un sistem de drepturi ale omului si egalitate de sanse cand singurul tau avantaj ar fi ca spermatozoidul tau a fost castigator intr-o sesiune inaintea altei sesiuni? Mai ales in familie, unde teoretic iti iubesti toti copii, sau macar nu ii dezavantajezi total pe unii.
    Din acel video care vrea sa explice diferenta vest-est a Poloniei nici macar nu reiese ca ca mostenirea unica este mai eficienta, este prezentata asta ca practicandu-se la un moment dat. Altele erau motivele cu adevarat importante, gen educatia fortata de imprejurari.
    Nu te mai sui pe acel video ca sa iti sustii idea.
    Si consecintele pe care le arati tu la noi sunt cauzate de educatie in primul rand si de faptul ca parintii stau cu curu pe orice avere ar avea, mai ales imobiliara, pana in ultima clipa. Si atunci copii care ajung batrani ca Charles al UK isi zic, aproape mi-a trecut viata, vand sa ma simt bine cat o mai fi.
    Te-as intreba asa: daca tu ai fi avut 2 copii, asa ai fi procedat cu mostenirea? 1000% nu cred.
    Si atunci cum poti sustine un asemenea mod de gandire cu atata infierbantare?

    152
  13. În lumea satului există o mentalitate care descurajează copilul să plece. Aș zice chiar că sunt îndoctrinați. Chiar ieri am asistat în autobuz la o discuție între două fete privind preferința sexului primului născut. Amândouă voiau băiat fiindcă, citez, rămâne acasă, am un sprijin la bătrânețe, iar în cazul în care o să fie și o fată, se mută la soț (ca și cum nu există un alt drum pt. ea). Da, și moștenirea joacă un rol, însă mentalitatea asta izvorăște în mod principal dintr-un egoism al părinților și o concepție negativă asupra mobilității (cel care pleacă e pribeag, renunță la stabilitatea locului natal pentru hoinăreală, fiindcă oamenii satului nu pot concepe altă variantă de a trăi decât cea a locului unde s-au născut, lumea dincolo de acesta e necunoscută).

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube