Situația la zi, vineri, 10mai

Piața imobiliară care nu scade niciodată a scăzut un pic și pe închirieri. Dar imobiliarele nu scad, da? Rețineți asta, că e important. Nu încercați să negociați sau ceva, pentru că imobiliarele nu scad niciodată.


Tu știi că mă-ta-marea nu știe să traverseze strada? Știi, dar nu îți pasă, tu stai și faci activism pe net, în loc sa te uiți în jur.

Poate e nevoie de o campanie de conștientizare a dimensiunilor unui TIR când ești pieton prost. Sau biciclist.


Faci conținut de adulți? Nu e bine, nu se uită nimeni la el, nu are nimeni chef de chestii serioase. Faci chiloțăraie? Nu e bine, fă conținut de adulți.


Îmi place Vinted, e un site unde oamenii vând haine mai noi sau mai vechi, pe zona de haine sportive sunt top, dar îmi place și cum influencerii morți de foame să facă reclamă la haine și de obicei la haine fast fashion au acceptat și să facă reclamă la Vinted. Că sunt deștepți.

 

 


Chestia asta îmi vine în minte de fiecare dată când văd sfaturi de business de la Octavian Radu sau de oricine din horeca.

failed-business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

  1. Astept cu interes maxim scaderea in zona imobiliarelor de vreo 3-4-5 ani… Hai, macar o scadere acolo, nu apocalipsa asteptata de unul sau altul…

    Comentariu apreciat.1045
    • N-am niciun interes imediat in zona asta dar daca se vor ieftini, va fi cu vreo 3-5% pe langa urcarea care se va intampla la nivel macro

      Comentariu apreciat.324
    • Daca ai fi citit doar zoso.ro in ultimii 10 ani ai fi ajuns la concluzia ca 1btc e maxim 10centi, iar un apt de 3 camere in bucuresti pana in 10k usd. Not a financial advice.

      Comentariu apreciat.1749
    • Si eu astept de peste 5 ani scaderea asta anuntata cu surle si trambite. Problema este ca intre timp imobiliarele au crescut si cu 50% in anumite zone.

      A… ca a scazut numarul imobilelor tranzactionate, ca piata este blocata, este altceva. Dar multi dintre cei care au scos ceva la vanzare nu sunt presati de lipsa banilor si nu sunt dispusi sa scada pretul.

      Comentariu apreciat.885
    • In 2018 salariu minim brut era 1550 ron ,acum este 3350 ron.Euro a ramas la fel (sa zicem 5 ron).Imobiliarele cu cit au crescut?La mine in zona sa zicem ca a crescut cu 20 la suta.Deci preturile au urcat sau au scazut in termeni reali?

      Indecis. Tu ce zici?2620
    • @caposu, discutia nu este daca se justifica investitia in imobiliare raportat la salariul minim pe economie. Aici se discuta despre apartament luat in rate vs locuit in chirie.

      133
    • Si eu astept sa se faca bitcoinu 1000$ de 4-5 ani dar mai am de asteptat. Pt mine orice predictie pe zona de imobiliare are valoare cu o predictie politica spusa de dragnea….. Eu cu sotia strangem bani de ap de prin 2018. Am zis “nu luam credit, strangem bani ca vine criza si cumparam bine la bani”, si uite asa ce luam in 2018/2019 cu 80k acum e 130k minim daca nu mai mult. Sa mi arate oricine ap bloc nou,( in oras langa metrou nu porumb )pret anul trecut sau 2022 comparat cu acum ca a scazut si il mananc. Am dat in ianuarie avans pentru 3 cam 155k +tva care o sa fie gata in 2026

      156
  2. O sa fie interesant pe zona imobiliarelor ce o sa se intample nu acum ci fix din 2025. Caci 2025 se anunta urmatoarele:
    1. Cresterea taxelor pe proprietate este data mai mult ca sigura, dar nu e clara implementarea. Daca se ia procent din valoarea de piata atunci sa vezi cum o sa fie toti revoltati.
    2. Schimbarea modalitatii de impozitare a muncii si nu numai. Daca impozitarea progresiva devine o chestie sunt sigur ca o sa aibe un impact major in piata.
    In tot acest timp agentii imobiliari cauta sa tina iluzia ca totul e in crestere si ca acum trebuie sa cumperi. Daca mai avem si un colos care sa pice vezi cazul ONE o sa fie si mai dur.
    Sunt extrem de curios ce o sa faca actualii proprietari cand impozitul pe proprietate se va tripla?

    Indecis. Tu ce zici?4838
    • Vor mari chiriile.

      Comentariu apreciat.1082
    • Ptr 1 gasesti usor raspunsul in vest. Acolo cand s-au marit taxele pe proprietate a scazut pretul caselor?

      Comentariu apreciat.815
    • Vor strange din dinti si vor plati. Si mai incolo vor vota PRM!

      Comentariu apreciat.512
    • Vai mi se tripleaza impozitul pe casa. Nu o sa mai dau 250 de lei pe an o sa dau 750 de lei, ce gaura, o sa ajung la sapa de lemn /s
      @Asdad2005 Man te credeam om serios :)))

      Comentariu apreciat.10418
    • @Asdad2005, nu te inteleg.
      Care este legatura dintre impozitul progresiv pe salarii si pretul locuintelor? Vrei sa spui ca lumea va saraci si nu va mai fi dispusa sa plateasca atat de mult pe o casa / un apartament?

      197
    • @Andrei G
      In momentul de fata discutia despre pretul locuintelor este foarte emotionala si in multe situatii nu aduce nimic bun. Trecand peste asta, realitatea economica romaneasca daca te uiti pe cifre iti spune ca oricum ai da-o in viitor se vor opera niste crestere de taxe. Asta se poate inampla pe fata prin crestere de impozite/taxe si alte cele sau mascat prin inflatie. Asta se va traduce pentru romanul de rand o oarecare dificultate in a achizitiona o proprietate sau detinerea ei.
      In acelasi timp daca o crestere a impozitului de proprietate ar fi una de tipul 1% din valoarea de piata o sa fie foarte misto sa vad cum diversi oameni care nu-si permit sa-si renoveze casa, vor trebui sa scoata intre 800 si 1000 euro anual doar pentru asta.
      Foarte pe scurt, ciclul asta economic unde s-a crescut pe consum se incheie si o sa fie o perioada de reasezare. Poate sa fie violenta sau nu, insa cine dispune de o suma cash consistenta poate sa prinda niste proprietati misto la niste preturi mici.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • @N
      Daca se aplica un 1% la valoare de piata cresterea aia se simta. Stai in zona buna 1% poate sa insemne 1000 de euro pe an la un apartament.

      126
    • La 1 e destul de clara implemetarea. O sa fie pe grilele notariale. Valoarea de piata e necunoscuta ca nimeni nu vrea sa publice tranzactiile finale la notar ca daca ar fi publicate ar muri de foame agentii imobiliari speculatori ce umfla preturile si nu ar mai merge umflarea asta excesiva. Pretul cerut nu e valoarea de piata. Pretul dat la tranzactie e.

      Comentariu apreciat.334
    • @Andrei G efectul impozitării progresive asupra imobiliarelor va fi o surpriză din partea guvernului. Practic, implementarea lui se poate face în două feluri:
      Unu: cum a fost înainte, îți ia 40% din ce depășește un anumit prag (prag pus destul de jos pentru că în momentul în care îți permiți chiria unei garsoniere la periferie, rata la un logan și o vacanță la bulgari sau greci ești considerat bogat). În cazul ăsta chiar nu o să îți permiți să plătești rata mai mare la casă lucru care va duce la un blocaj iar mai târziu la scăderea prețurilor dar tot degeaba pentru că banii merg la stat nu în buzunarul tău.
      Doi: înainte de impozitare îți permite să scazi din suma totală rata la casă sau chiria. Asta va duce la o creștere de prețuri pentru că majoritatea vor prefera să plătească rata la o garsonieră în porumb decât să dea bani statului. Va fi ceva ca la prima casă pentru că se va umple piața de chestii supraevaluate cu rata lunară căt mai aproape de limita pe care îți permite guvernul să o scazi.

      73
    • Recunosc ca mi-ar plange sufletul ca totusi 1k euro sunt bani, dar pe partea cealalta nici sa dai acelasi impozit de 150 de lei si la Vascauti si identic sa fie si prin Bucuresti dar pe un imobil la pret dublu sau triplu nu mai zic de diverse facilitati, transport public etc.

      1411
    • Deocamdata, legea care se aplica din 2025 vorbeste de un impozit de minim 0,1%. Nu stiu cum ati ajuns la sumele alea cu mii de euro. Ca sa dai mii de euro, ar trebui fie aparatamentul sa fie evaluat la milioane, fie vreun primar sa isi bata cuie in talpa aplicand un impozit de 10-15 ori mai mare decat limita minima.

      263
    • @ic – prezinti doar o parte din realitate – puterea de cumparare este una insa mai exista si cererea/nevoia pentru un produs.

      Sa spunem ca un apartament are cost de constructie 50 de mii si statul vine cu taxe, impozite, dobanzi etc si piata nu isi permite sa ofere mai mult de 40 de mii pe acel apartament. Tu spui ca asta inseamna ca pretul o sa scada la 40 de mii, ca atat isi permite omul sa plateasca insa in acelasi timp omiti un aspect – constructiile noi se vor opri brusc, pentru ca nimeni nu o sa construiasca cu 50 de mii ca sa vanda cu 40 de mii.

      Iar cererea creste in timp – pentru ca vin oameni de la sat la oras si in acelasi timp copiii cresc si nu poti sa ai doua familii in apartamente de 2 sau 3 camere. Lipsa de inventar cumulata cu cererea in crestere o sa duca pretul la minim 50 de mii si atunci cand o sa ajunga acolo vor incepe iar constructiile.

      Incerc doar sa spun ca exista o balanta si ca piata imobiliara este complexa si nu se misca asa simplu cum pare.

      134
    • Nu, nu este ‘complexa’ piata imobiliară, ci este ca oricare alta piață, locul unde se întâlnesc cererea cu oferta. Daca cererea are marafeti, prețul e sus. Și invers. La noi sunt bani (neimpozitati, acces facil la credite), de aici preturi sus.
      De aia, același apartament era de câteva ori mai ieftin acum 20 de ani, față de acum, pentru că atunci nu erau atât de mulți bani.

      143
    • Nu ai un apartament în proprietate? E vreo 200 lei impozitul anual. Hai cu triplarea….

      39
    • @Rumbu,@Alex
      Modul in care se va aplica impozitul asta se va stabili dupa alegeri. Oricine arunca acum cu cifre nu-l pot crede. Scenariul meu este exagerat, dar nu as fi surprins sa se ajunga acolo. Foamea de bani este mult prea mare si este clar ca o crestere de taxe si impozite o sa se intample.
      Si clar este nevoie de transparentizare a procesului de tranzactionare. Caci daca am putea vedea diferentele de pret intre cat se cere si cat se vinde am sti cum se misca lucrurile. Asa am diversi oameni care imi spun ceva in functie de interesul lor…

      91
    • @car – piata imobiliara este complexa pentru ca ai vanzatori si cumparatori, proprietari si chiriasi. Daca Fane are un apartament si il inchiriaza lui Gogu si statul se gandeste sa se amestece crescand taxele atunci Fane pune apartamentul la vanzare, il vinde si Gogu ramane pe drumuri, pentru ca Gogu nu este in pozitie de a cumpara, el doar cauta sa inchirieze.

      Insa nu ne batem noi capul cu asa ceva, sunt doar vanzatori si cumparatori, sau doar dezvoltatori si cumparatori sau cum?

      74
    • ONE o sa fie ultimii care mor, ei sting lumina. Doar ce s a terminat ONE cotroceni, va sfatuiesc sa sunati si sa intrebati daca mai e ceva de vanzare. Au vandut tot…… ce e acum de vanzare pe net e de la proprietari care cer pretul dat +30-40%

      120
  3. Legat de domnul ala de pe tiktok, Trimbitasu, alooo, domnu, nu mai beti lichid de vase.

    Nu exista dobanda de 5% in 2024, cea mai mica e ~8% si aia cu multe stelute(citeste conditii). Am facut un search rapid pe siteurile de imo la mine in cartier, cel mai ieftin ap de 2 cam se inchiriaza cu 500E, iar pt cumparare costa 130k, la care platesti o rata de 700E pe 30 ani, dupa ce achiti un avans de 32.000E si inca 2-3k taxe notariale, bancare, etc.

    Pre-pandemie si pre-razboi cand erau dobanzile la minime istorice aveai o situatie cand rata era aproape identica cu chiria sau doar usor mai mare si atunci merita efortul, fiindca iti ramanea la sfarsit proprietatea. Dar acum pur si simplu nu este adevarat, nu e o chestiune subiectiva, e matematica.

    Comentariu apreciat.5227
    • Cum se face ca eu am luat cu 5% la ING la inceput de februarie? Singura cerinta era ca apartamentul sa fie clasa energetica A. In lista de oferte sub ING mai erau 3 banci cu dobanda de pana in 6%.

      Comentariu apreciat.3610
    • https://www.raiffeisen.ro/ro/persoane-fizice/produsele-noastre/credite/credit-imobiliar-casa-ta-verde.html
      4.9% Dobanda fixa 3 ani, credit casa verde care inseamna ca ai nevoie de un certificat energetic A ceea ce majoritatea apartamentelor noi au, poate la case mai putin.
      https://www.raiffeisen.ro/ro/persoane-fizice/produsele-noastre/credite/credit-de-refinantare-garantat-cu-ipoteca.html
      Poti face si refinantare la 4.9%, aici mai incluzi costurile la notar 2000-2500 lei.
      Bineinteles trebuie sa incepi sa incasezi salariu la ei, dar nu au „stelute” extra fata de ceea ce nu au celalalte banci.

      102
    • michael: tu confunzi dobanda comerciala a bancii (care este alcatuita din marja bancii si nivelul ROBOR/IRCC sau nivel fix pt dobanda fixa) cu DAE care contine dobanda comerciala a bancii plus celelalte costuri (asigurari, costuri de cont si altele)

      Indecis. Tu ce zici?299
    • @Alex – eu am aproape de 6% fixa pe cativa ani luat in 2023, dar lasa-l sa se simta bine ca viata e grea. Si complicat rau sa vb cu un broker de credite, ca el nu da la hotii aia nimic. Logica mea primara spune ca daca bancile dau dobanda fixa mai mica decat variabila e clar ca se asteapta la scaderi de dobanzi. Asta nu imi suna a scadere de preturi dar na, nu sunt expert ci un parerist ca atatia altii de pe net.

      204
    • ma baieti, macane tare de tot. aia 5% e de fapt 5.6% si e doar primii 5 ani, dupa care treci automat pe dobanda variabila cu DAE 9%+ si ne intoarcem de unde am plecat.

      hai bine, fie ca voi, deci in primii 5 ani platesti rata 600E, dupa care platesti 750E, in aceleasi conditii, adica sa dispui de 35k euro pt avans si acte.

      parfum, nu stiu cum de nu-si iau toti romanii cate doua…

      Comentariu apreciat.4211
    • @Stefan exact cum ziceam, platesti primii 3 ani 550E pe luna, fiindca ai dobanda fixa 5%, iar urmatorii 27 de ani ai DAE 9%, deci o nimica toata, 750E pe luna, dar nu-i nimic pt ca 27 de ani trec repede.

      Indecis. Tu ce zici?268
    • @michael, prietene…nu vreau sa iti zic ca esti prost, dar vad ca insisti si-atunci cred ca esti.
      Vreau sa te ajut sa iesi din starea asta de prostie si-atunci te sfatuiesc sa te informezi ce inseamna refinantarea si cum functioneaza.
      Uite o informatie valoroasa, poti sa iti refinantezi creditul de cate ori vrei, adica cand cei 3/5/10 ani de dobanda fixa se termina (chiar si in timpul acela), poti merge la o alta banca care au o oferta cu dobanda fixa la fel ca cea curenta sau poate chiar mai buna.
      Nu trebuie sa continui 27/25/20 de ani pe dobanda variabila la banca la care ai luat creditul.
      Nu mai pun linkuri ca dureaza pana se aproba comentariul, dar incearca un google search dupa „refinantarea unui credit ipotecar” gasesti informatii cate vrei, chiar si videouri, totul ii la dispozitie doar sa vrei sa te informezi :).

      Indecis. Tu ce zici?2228
    • Vezi că fiecare refinanțare implică niste costuri. Deșteptule.

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • Unii pare ca nu inteleg ca daca DAE e 9%, e pt ca robor e 6%. Peste patru ani daca robor scade la 2%, ai DAE 5%.

      40
    • @car
      Daca ai fi dat click pe al doilea link din primul reply ai fi citit celalalte costuri in cazul refinantarii la reiff, ele fiind diferite de la o banca la alta, eu l-am mentionat pe cel mai important, cel de la notar.
      dar tu esti prea destept pt asa ceva.

      10
  4. NOU
    #37

    La cum arată femeia cu tirul, copiii ei sunt mai degrabă fani AUR și bere la pet

    Indecis. Tu ce zici?3423
  5. Caut influensăr pentru un magazin de haine și papuci SH.
    Vinted e vechi și bun.

    133
  6. Am reușit să îi blochez unuia din sat creierul cu întrebarea,, de ce ceri așa mult pe ruina aia,,? Ruină la propriu, nu e la glumă.
    ( Dau și locație pe maps dacă e nevoie). Omul se uita la mine ca la un alien, nu știa ce să răspundă.
    Ieșisem la plimbare cu cățelul și mă uitam la dărăpănătura. Am intrat la consoartă la lucru și am întrebat a cui e bijuteria arhitectonică . Și răspunde unul de la bar că e lui și e de vânzare. La ce preț? Zbang.

    Comentariu apreciat.408
    • M-as fi asteptat sa zica ceva gen „asa e piata domnule”.

      Dupa ce a aflat lumea de trendul cumpararii de case la tara ce gaseai cu 5-10 mii acum nu te mai atingi de 30.000 pentru orice ruina. Pentru ca motive.

      251
    • @Dan 2: o dat prepping-u’ in romani… Posibil unii sa se fi gandit ca daca se nasoleste treaba au cam belit-o daca raman in oras(e), si cu asta ma refer si la job loss, scaderi salariale masive, d-astea

      39
  7. Hm, a trecut o ora de la publicarea articolului si nu a venit niciun comentariu cu „daca nu esti in stare sa iti platesti angajatii decent, mai bine inchide afacerea cu totul si lasa pe altul”?
    Eu nu pot sa imi platesc angajatii decent, asa ca nu ii am. Las pe altii sa angajeze (desi vad ca multi se pregatesc de exit), eu ma limitez la ce pot duce eu.

    Comentariu apreciat.358
    • pe principiul asta sauditii (aia de construiesc de la 0 „the line”) sunt cei mai tari in materie de economie, pentru ca dau cele mai mari salarii.

      Sa faci bani e greu, sa construiesti echipe – si mai greu, sa lucrezi cu oameni incredibil de greu. Indiferent cat de multa economie stii, in momentul in care iesi in piata sa faci ceva, te loveste realitatea.

      Te lupti cu corporatii care au resurse nelimitate, care isi platesc oamenii mai mult sa stea degeaba decat poti tu sa-i platesti ca sa munceasca.

      Te lupti cu statul care iti ia jumate din banii care ii faci si care isi plateste oamenii mai mult sa stea degeaba decat poti tu sa-i platesti ca sa munceasca.

      In momentul de fata nu trebuie sa stii economie, trebuie sa stii birocratie – fonduri nerambursabile europene, fonduri nerambursabile prin „startup nation”, linii de credit de la banci daca ai „indicii corespunzatori” + contracte cu statul. Faci asta, faci bani.

      Vrei sa faci un produs nou? N-ai nicio sansa, servicii, drop-shipping si crypto. Asta vrea lumea acum.

      Ne ducem la vale si nu intelegem de ce. Avem, ca omenire, in acest moment, resurse nelimitate si le folosim pentru tik-tok si pacanele(ca e bursa, ca e crypto, ca-s pariuri). Fiecare om are in buzunar mai multa putere de calcul decat a avut NASA cand a pus omu’ pe luna. Acu’ nu mai suntem in stare sa facem asta. Pacat, a fost o civilizatie misto, dar la sfarstiul zilei, tot niste primate arogante am ramas.

      Comentariu apreciat.798
    • pai da. e mai simplu si ieftin sa lucrezi cu sclavi nu cu nesimtiti d-astia de vor salarii cu care sa pot sa supravietuiasca

      Comentariu apreciat.337
    • https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68945445
      Nu se incurca sauditii in birocratie, iar in ce priveste mana de lucru aduc asiatici cati vor sa lucreze pentru ei, bineinteles la salarii decente.

      100
    • @animaloo
      ce inseamna un salariu decent? 4000 de lei ar fi bine? Mai vrea si statul inca aproape 4000 pentru netul asta, s-au facut 8. Mai pun 20% pentru zilele de CO si sarbatori legale (ca trebuie platite si alea) si ne apropiem de 10 mii.
      Bine, mai sunt si alte costuri (protectia muncii, contabilul e mai scump cand ai angajati, echipamente, etc), dar hai sa ne oprim aici.
      Deci angajatul trebuie sa produca de minim 10.000 de lei lunar ca sa nu aduc bani de acasa cand fac viramentele. Atentie, sa produca de 10 mii, nu sa vanda de 10 mii, ca multi confunda pretul de vanzare cu adaosul.
      Eu ii inteleg si pe oameni, toti vrem sa traim bine, dar mie calculele imi dau cu minus.

      Indecis. Tu ce zici?3915
    • dacă angajatul nu-ți produce cât îți ia statul și cât să-și acopere salariul, am vești proaste pentru tine, ești manager slab, ca mulți alții.

      Indecis. Tu ce zici?2230
    • @Andrei – Un manager face cauta sa mareasca profitul si una din solutii este scaderea costurilor. Evident ca suntem subiectivi insa este fix acelasi lucru – tu cauti un produs la un pret scazut insa vrei ca angajatorul sa plateasca mai mult (salariu) pentru acelasi produs (angajat/tu) in loc sa caute unul la un pret mai bun.

      De curiozitate, daca ar fi o legatura directa intre pretul produselor la raft si salariul angajatilor, ai fi de acord sa platesti mai mult?

      Gen vanzatoarea de la Mega ia 3000 de lei salariul si tu lasi 400 pe cumparaturi sau la coltul blocului ea are 3.750 de lei salariul insa pe tine te costa exact aceleasi cumparaturi 500 de lei. Ai merge la Mega sau la coltul blocului?

      214
    • @BigBear
      Si chiar este o legatura cat se poate de directa, indiferent de proportia in care costul „cu munca vie” cum se zicea pe vremea mea se regaseste in costul de productie al bunului/serviciului respectiv.

      Mai sunt specificitati ale pietei romanesti care nu joaca deloc in avantajul angajatului:
      – Romania este o piata saraca, presiunea pe mentinerea unui pret cat mai scazut este uriasa. Intrebati orice antreprenor care produce ceva, fizic sau intelectual si-l vinde local.
      – Productivitatea in Romania este mai scazuta din cauza:
      * educatiei cvasi inexistente care nu produce oameni pregatiti ceea ce implica un cost urias pentru angajator (cursuri, timp foarte lung de atingere a nivelului mediu de productivitate, timp consumat pentru training on the job al noilor angajati din partea celor inalt productivi, erori/rebuturi, etc)
      * a unei culturi deficitare a muncii (disciplina, organizare si concentrare, lipsei de pasiune sau dedicare profesiei alese, lipsei de seriozitate, impresia ca poti obtine mai mult fara sa trabuiasca sa oferi mai mult, etc) care erodeaza timpul efectiv de lucru, produce rata mare de erori/rebuturi/refaceri, favorizeaza furturile, instabilitatea pe job, etc)
      * a guvernului si politicilor sale fiscale si de dreptul muncii (fiscalitatea totala pe munca in RO este printre cele mai mari din intreaga Europa adica 0.75 centi fiscalitate per 1 euro net dus acasa de om, legislatia se schimba ca sosetele, guvernul vine mereu cu pomeni dedicate aparatului sau electoral-bugetar care adauga la costul total cu „munca vie”, ex. anul asta RO are 17 zile libere oficiale, inafara de orice conncediu de odihna sau medical sau crestere copil, tinerea la zi si in buna regula a tot ce implica relatia legala pe munca si fiscalitate cu statul necesita resurse in crestere de la an la an.

      Ca antreprenor ai doua solutii: crestere venituri sau scadere cheltuieli. E greu si mai ales imprevizibil sa cresti legal veniturile pe o piata concurentiala unde presiunea pe pret este continua si masiva. Nu e imposibil dar nici ceva garantat.
      Sa scazi cheltuielile este relativ mai usor si mai prudent intr-o piata si un climat general imprevizibil. Dintre cheltuieli, probabil 40-60% reprezinta fondul de salarii, „munca vie”, este de regula in Top 2 capitole de cheltuieli intr-un buget alaturi de amortismente sau chirii sau ce-o fi celalalt mare capitol in functie de tipul businessului respectiv.
      Un antreprenor de bun simt taie intai ce poate din celelalte cheltuieli dar inevitabil, avand in vedere anvergura pe care o are in buget, ajunge si la cheltuielile cu personalul. Iar aici prioritatea o au cei cu probleme de performanta sau de atitudine, cei noi in care inca nu s-a investit suficient si bineinteles cei ale caror linii de business au fost iremediabil afectate si fara posibilitatea de realocare intr-un timp rezonabil pe alte joburi (cei care merita). Cred deasemenea ca un antreprenor responsabil prefera sa plateasca mai mult oameni mai putini si mai buni decat sa dea mai putini bani la mai multi oameni cu rezultate inferioare.
      Dar asta e ca si zicerea aia: „mai bine bogat si sanatos decat sarac si bolnav” :-))

      224
    • De ce sa pui in carca mea ce tre sa faca angajstorul. Vrei angajati multumiti, da-le salarii.
      Stau eu sa calculez care da salariu mai mare, pe bune?!?

      516
  8. La noi, prețurile imobiliarelor sunt susținute de banii din economia neagră și gri. De aia nu scad, că sunt gârlă bani de ăștia.
    E și simplu să îți dai seama de asta, când calculezi in cat timp ți-ai scoate banii dați pe achiziția unui apartament, din închirierea lui. S-a ajuns la o valoare de vreo 30 de ani ….in condițiile in care ar fi închiriat non stop și fără reparatii, investiții …deci nu au acoperire economică, sunt doar un mod de a parca bani negri

    Comentariu apreciat.836
    • De acord ca sunt bani negri dar omiti cel mai important factor: cererea datorata afluxului constant de populatie in orasele mari. Daca esti in Bucuresti suie-te in masina sambata si pleaca undeva la 80-100 km, in orice directie, ca sa vezi cum se misca populatia nou sosita in capitala dar care inca nu si-a taiat cordonul ombilical care o leaga de satul natal. E normal sa fie asa si va mai dura minim 10 ani tendinta asta daca nu se schimba ceva dramatic (razboi, dezastre, aur). Cand se va ajunge la un echilibru se vor indeplini simultan si cele doua mari vise umede ale lui Vali: scaderea pretului la imobiliare si moartea satului romanesc.
      Stiu, sunt carnat, imi dau un sut in cur. peace. :)

      Comentariu apreciat.418
    • Și tu nu îți dai seama că acești veniți în bucurestistan, nu își mai permit din salarii, să strângă avans și să suporte rata pentru un apartament nou. In cartiere mărginașe, fără transport public la îndemână (nu mai vorbim de pretenții de spatii verzi, strazi normale, trotuare, grădinițe, școli) , 2 camere (noi) au ajuns minim 100 000 euro. Deci pe lângă că trebuie să strângă minim 15 000 euro pt avans, trebuie sa plătească vreo 500 euro lunar rată. Hai sa nu mai spunem de cheltuielile cu mobila (deși s-a scumpit și aia) , dar daca e reshitential în câmp, le trebuie și mașină (pe care sa și o întrețina). Și dacă își iau mașina, ar trebui sa ia și loc de parcare, că deja nu mai găsești loc la mocangeala pe lângă reshitentiale…deci încă minim 5000 euro
      Sa nu o aud iar pe aia că au crescut salariile…că în termeni reali, din cauza inflației, nu au crescut….
      Plus, 2 camere nu prea sunt propice pentru o familie, cu măcar un copil….3 camere mai ‘normale’ (i.e. cu un spatiu de depozitare), sunt minim 150 000 euro (vorbesc tot de cartiere mărginașe)…fa calculele pt avans si rata la 150 000 euro…

      225
    • https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27121773-klaus-iohannis-promulgat-controversata-lege-care-amnistiaza-evaziunea-sub-milion-euro.htm

      Dacă pica măgăreața pe ei, vând repede, mai ieftin ,din apartamentele luate, și gata…

      73
    • Îți poți lua cu 60.000 apt cu doua camere in zona ok dar din ăla făcut de Ceaușescu. Dacă sunt 2 parteneri și nu trebuie mașină pentru că au transport in comun se schimba complet datele problemei. Dai o lavabila singur, înșurubezi o ikea, se poate face.

      115
    • Am cunostiinta doctorita specialista, angajata la spital de stat. Cumpara cate o garsoniera pe an. Cum sa nu puna presiune pe preturi genul acesta de oameni?

      91
  9. asta e un fel de SH online? O varianta mai curata a olx-ului ?

    62
  10. Nevasta-mea s-a trezit cu Trambitasu in gura, ca uite ce zice domnu’ ca acu e momentu.

    Eu, sarpe batran batran am intrebat : „femee, din ce traieste Trambitasu ? Vinde apartamente.Da ? La revedere”. Si am iesit pe usa.

    Mai zicea unu, alde Buffet parca, ca refuza sa citeasca orice material de vanzare al unei companii. Sa-i de aia balanta, bilant si se descurca el, n-ar nevoie de parerea unuia care e interesat sa-i vanda ceva.

    Comentariu apreciat.444
    • Inteleg ca tu stai in chirie acum, nu?
      Cat ai platit pe chirie in ultimii 10 ani? Daca ai fi luat un apartament in rate acum 10 ani, cat ai mai fi avut de plata la momentul acesta?

      Cam astea sunt intrebarile pe care trebuie sa si le puna cineva.

      Indecis. Tu ce zici?2520
    • @Andrei G stau in chirie avand in proprietate o casa mult prea mare pentru nevoile mele, pe care o inchiriez. Nu imi permit sa locuiesc intr-o casa care produce din chirie 2000 de euro, si ale carei costuri de incalzire sunt mari pentru doua persoane.

      Desi matematic ii arat cum banii de-i dadeam la rata ii pun la bursa (de 5 ani) si au randament mai bun, fara bataie de cap, nevasta-mea are o dambla sa stam in casa noastra.

      Cred ca e ceva ancestral al femeii sa aiba pestera pe numele ei. Acuma..putea sa fie mai rau: sa bea, sa se drogheze, sa dea din cur pe tik-tok, sa fie influensarita. Deci accept aceasta macaneala odata la cativa ani :), probabil voi ceda la un momentdat

      Comentariu apreciat.4720
    • @cd, tot nu ai raspuns la intrebarea pe care am pus-o.
      Cat ai platit pe chirie in toata aceasta perioada? Daca ai fi cumparat un apartament in rate in momentul in care ai ales sa stai in chirie, cat ai mai fi avut de plata in acest moment?

      Matematic, tu trebuie sa faci altfel calculul.
      Din banii pe care ii dadeai la rata, scazi banii pe care ii dai la chirie. Si abia apoi calculezi cat ai castigat la bursa din diferenta aia pe acre ai investit-o.
      Adica daca rata ar fi fost 700 de euro si chiria este 500, tu trebuie sa calculezi venitul adus de bursa pentru diferenta de 200 de euro, nu pentru un total de 700 de euro.

      1213
    • @Andrei G stiu sa-ti raspund cert doar ca am dat 24.000 de euro chirie in 5 ani. Adica 400E/luna.

      Cat as fi avut ACUM de plata la banca daca luam apartament..habar n-am. Sunt imens de multe variabile, apartamentul in care stau costa acum 5 ani aprox 120.000 de euro.
      Depinde ce dobanda luam, cat plateam mobila (care e data de dZeu, etc) .

      118
    • @cd – Imi scapa logica ta, vrei sa spui ca un om dintr-o industrie nu ar trebuie sa vorbeasca despre industrie pentru ca are un interes in ea? Si atunci cine ar trebui sa vorbeasca, cei din afara care nu sunt implicati direct?

      Un agent vinde si cumpara, nu face doar o singura parte, le face pe ambele din tranzactie in functie de caz.

      Referitor la discutia rata vs chirie – daca stai in chirie de 5 ani – cat era apartamentul in care stai acum 5 ani si cat este acum? Ca daca a crescut diferenta aia putea sa fie in buzunarul tau daca il cumparai acum 5 ani in loc sa inchiriezi, nu? Si ceva imi spune ca in 5 ani a crescut cu minim 20%.

      1011
    • Marinel, :)))

      stop inseamna stop.

      a ceda trecerea inseamna ca cel cu prioritate sa nu fie nevoit sa isi schimbe traiectoria sau viteza din cauza ta.
      asta inseamna ca daca poti iesi in fata, pe langa sau in spatele celui cu prioritate, respectand si restul prevederilor legale in acea intersecție, viteza, linii continue, distanta minima de semnalizare/schimbare benzi, distanta intre vehicule, orice altceva, NU este nevoie sa opresti.

      12
    • @bigbear : nu pot interzice cuiva sa spuna ceva. Dar pot fi selectiv cu ce ascult.

      legat de apartamentul in cate stau:ceva imi spune ca NU a crescut cu 20%. Dam cu banu sau..?

      27
  11. Bai e prima oara cand nu dau volumul jos cand vad un clip cu Trambitasu’.
    Asta ar trebui sa zica ceva.

    96
  12. bai, la faza cu bicla si autobuzu: problema nu e cum ia autobuzu curba si ce raza are, ci semnu ala triunghiular care nush ce dracu inseamna

    Comentariu apreciat.410
    • Doar nu vrei sa spui ca semnele de circulatie se aplica si pentru biciclisti.

      Comentariu apreciat.420
    • >> semnu ala triunghiular care nush ce dracu inseamna
      Inseamna sa cedezi trecerea, nu sa opresti. Si in general giratoriul e facut in idea sa treaca toata lumea incet si cu atentie, fara sa opreasca ca intr-o intersectie clasica.

      Indecis. Tu ce zici?426
    • Băi animalule! Cicliștii sunt unica categorie (sâc!) ce nu trebuie să respecte nici un fel de semn de circulație! Dacă ai ștrampi și un simulacru de șa deja ești în „God mode”. Toți trebuie să te ocolească și să-ți dea prioritate.

      Sport pe stradă, pentru o planetă mai curată!

      Comentariu apreciat.392
    • @Radu, ce inseamna ca trebuie sa cedezi trecerea?

      47
    • @Radu: sensul giratoriu dezavantajeaza soferii care isi mentin directia de mers si ii ajuta pe cei care o schimba. De-asta e el util, dar nu e mereu o solutia in dauna semafoarelor (Vali stie mai bine ca e din Bv). Si e de preferat ca giratoriul sa fie cat mai mare posibil, astfel incat sa nu exista vreun drum drept si tentatia de a nu frana.

      E sensul giratoriu de la linkul de mai jos unde eu ies din Auchan si sunt in sens si vin aia dinspre 1 decembrie cu viteza si ma claxoneaza ca m-am bagat in fata lor, desi erau inainte de trecere.

      https://www.google.com/maps/@44.4229321,26.1794332,3a,75y,333.25h,91.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSKvuQSrmGK498IUZs1WgTQ!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

      17
    • @animaloo trunghiu cu vf in jos, ala octogonal cu stop pe el de la sinaia pe centura, alea albe cu cifra neagra si dunga rosie pe margine… lista e lunga…

      bine ca nu si-a pus ceushanca centura… tu stii cum conduce tac-tu?

      16
    • cineva îmi ține socoteala.

    • Andrei G Cedeaza trecerea nu e Stop. Sunt indicatoare diferite cu obligatii diferite. Din ce vad in clip biciclistul (Vali daca el e) nu a facut nimic gresit, a cedat trecerea fara sa opreasca, pentru ca nu a fost necesar sa opreasca.
      In tara unde capsunaresc trec zilnic prin minim 5 giratorii, stiu cu ce se mananca.

      59
    • pai pare ca tre sa mai dai o tura pe la scoala de soferi… macar sala…

      sau lasa-te de dat sfaturi / pe tine ca exemplu – gresesti mult si aparent intentionat

      32
    • Sunteți răi cu Radu. Omul are dreptate. Se poate ceda trecerea și dacă te obligă autobuzul sa ieși de pe carosabil și să ajungi prin boscheți. Nu-i musai să oprești. La o adică îți poți continua pedalarea și pe veșnicele plaiuri ale vânătoarei.

      120
    • @Adi și Radu
      Mai dați o tură pe la școala de șoferi. Cedează și Stop creează aceleași obligații, diferența este că unul se pune în zonă cu vizibilitate iar celălalt în zonă ”neagră” (fără vizibilitate, cu garduri opace sau alte obstacole).

      410
    • @Marinel Eu făceam mișto de Radu. Totuși, ia aruncă tu o privire pe aici https://www.codrutier.ro/semne-de-circulatie/de-prioritate și vezi ce zice codul rutier, respectiv dacă cele două obligații, de a reduce viteza respectiv a opri sunt identice.

      @ Radu Aruncă și tu o privire pe link și apoi uită-te încă o dată la videoclip și hotărăște tu dacă autobuzul nu cumva circulă deja pe drumul prioritar și în această situație obligațiile diferite nu cumva se transformă în obligații identice, respectiv trebuie să oprești inclusiv la cedează trecerea.

      41
    • Marinel, :)))

      stop inseamna stop.

      a ceda trecerea inseamna ca cel cu prioritate sa nu fie nevoit sa isi schimbe traiectoria sau viteza din cauza ta.
      asta inseamna ca daca poti iesi in fata, pe langa sau in spatele celui cu prioritate, respectand si restul prevederilor legale in acea intersecție, viteza, linii continue, distanta minima de semnalizare/schimbare benzi, distanta intre vehicule, orice altceva, NU este nevoie sa opresti.

      52
    • ah, si inca o chestie. IMPORTANTA! asa ca baga(-ti) la cap sa nu v-o luati!

      ce am spus mai sus ramane valabil chiar si atunci cand cel cu prioritate incalca una sau mai multe legi, mers peste limita de viteza pe contrasens, nu incetineste/opreste la trecerea de pietoni sau un eventual semafor aflat un pic mai departe pe sensul vostru comun.

      24
  13. Se anunta vremuri grele pentru proprietari. Mai bine sa fii sarac si cinstit ! :D

    211
  14. So we are not gonna talk about bucata cu content de adulti ?
    Ok, incep eu. Contentul facut pe seama Marilu, Elicopter si altii care intr-o lume ideala ar fi invartit chifteaua la McDonalds, pentru mine intra la entertainment/barfa/orice, dar nu content serios, de adulti, decat daca vorbim despre cum obtin reclamele, ce cumetrii sunt pe acolo, starea industriei de marketing etc. Cand urmaresc liveurile dau skip la bucatile alea ca X s-a certat cu Y. Nu invat nimic, nu aflu nimic interesant plus ca ma enerveaza fetele lor.

    Comentariu apreciat.442
  15. NOU
    #87

    Situatia la zi 10 Mai
    Produsele Chanel nu se mai regăsesc in ofertele principalelor parfumerii on-line din România.

    Mă întreb oare de ce ……

    Nu că asta m-ar afecta cu ceva dar te face să te gândești și la celelalte mărci încă prezente….

    101
  16. Trambitasu ala are dreptate cu ce spune in clipul ala. Dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa-si cumpere 2 apartamente doar ca e mai ieftin sa platesti rata vs chirie. €75K pe un apartament cu 2 camere inghesuite tot scump ramane.

    97
  17. Îl știu pe Octavian Radu din anii ’90.
    Întotdeauna și-a dat sfaturi bune de business. 😜

    121
    • OR este un personaj cam la fel de toxic precum Varanul. Doar ca nu are trust de presa. Aaa, si inainte de 89 tot la genul ala de institutie colabora

      30
  18. Ma-mare de obicei nu poate fi educata pe chestii d-astea de viata. Cu atat mai putin de catre aia din familie, si cu vorba buna. Trebuie scos biciul, ca altfel baga „oricum mai am putin si mor”

    102
  19. Situatia la zi dar din 08.05.2024, Articol din ZF:

    Apartamentele noi din Bucureşti sunt cu 17% mai scumpe în această primăvară fată de aprilie 2023, pretul mediu la locuintele finalizate în ultimii 5 ani fiind de 1.850 euro/mp util, ceea ce plasează Capitala pe locul 4 în topul national, după Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

    111
    • Locatie, locatie, locatie. E foarte important UNDE in Bucuresti ca e cat toate alea mai „scumpe” impreuna inmultit cu doi. Sa mergi din nordul Bucurestiului pana in sud e ca si cand te-ai duce din Timisoara in Arad unde tada… sunt mai ieftine apartamentele. Media aia pe Bucuresti e inutila.

      132
    • Sa mergi din nordul Bucurestiului pana in sud e ca si cand te-ai duce din Timisoara in Arad

      Bucuresti nord-sud inseamna 20 de km daca incluzi toate satucele alea din jur gen Voluntari, Tunari, etc. Timisoara nord-sud inseamna cam 14 km.

      Dar nu inseamna ca nu ai dreptate. De obicei aia care spun ca uite, in Timisoara e mai scump mp de locuinta iau drept reper cea mai scumpa zona din Timisoara si o compara cu cea mai ieftina zona din Bucuresti.

      21
  20. NOU
    #97

    Jegoasa aia tatuata pana in varful capului are viata implinita, nu-i asa? Vai de mama noastra ca specie unde am ajuns.

    164
  21. NOU
    #99

    Bai, cand aud de Octavian Radu, imi amintesc de cand era sa fac greseala sa lucrez la diverta pe perioada studentiei.
    Mi-am depus cv-ul, sunt sunat sa ma duc ma interviu, dau interviul si il iau(bine, asta nu e mare perfomanta, probabil daca stiai sa citesti, erai angajat, la ce criza de personal era).
    Mi se spune ca incep de maine perioada de proba, ma duc la munca constiincios, semnez contractul de munca si ma ia cineva sa ma invete.
    Din discutii, aflu ca se face overtime la greu, neplatit si ca nu se cuvine sa refuzi. Drept rasplata pt overtime, primesti trimestrial un mail de la Marele Radu in care iti multumeste pt overtime…
    Apoi aflu ca cel care ma instruia pe mine, este mare fan domnul Octavian si ca atunci cand l-a intalnit si a dat mana cu el, ii tremura corpul se emotie si de onoarea pe care a avut-o.
    Bai, om la 40 si ceva de ani, sa venerezi asa un sef, sa stai peste program neplatit, cat vrea seful tau si iti arunca un mail trimestrial, asta pt mine inseamma o viata ratata.
    A 2-a zi am sunat frumos, sa le spun ca nu mai vin, incepe duduia cu care am dat interviul sa ma ia la rost ca ea ce face cu contractul, ca l-a trimis la contabilitate, ca nu e frumos ce fac sa vin la munca. I-am explicat frumos ca nu e treaba mea si ca de aia ii zice perioada de proba si pt angajat si pt angajator.

    Comentariu apreciat.372
    • Pacat ca ai plecat. Ai fi beneficiat gratuit si de revista grupului, unde tot middle managementul il lingea in dos pe marele patron ;-)

      80
  22. @Vali Ai vandut si cumparat o casa acu niste ani. A crescut sau a scazut pretul la proprietatile astea 2 in prezent?

    141
    • prețul cerut pe case similare fie au crescut și sunt în continuare de vânzare, fie au scăzut și sunt în continuare de vânzare.
      din ce urmăream eu în 2020-2021 doar 2 s-au vândut din vreo 30, la una nu știu prețul, la cealaltă s-a vândut de la 180 cât cerea la 150.

    • Circul zilnic cu bicicletă simplă „olandeză” ,dar instinctul de conservare nu mă lasă să mă aventurez pe bulevarde cu trafic intens și în viteză unde circulă și autobuze,camioane. Nu vreau să se „împiedice” vreunul de mine.

      51

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube