Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. 5. Nu infrastructura deranjează. Grosimea plicului, da.

    00
  2. 5. Medicii sunt la al 4 lea rezidențiat(rezidențiatul e plătit), că n-au locuri in spitale de pilele managerilor pusi politic.

    00
    • S-a dat lege in privinta asta la inceputul lui 2022. Avem voie maxim 10 ani de rezidentiat acum.

      00
    • @mihai, foarte bine, daca s-ar mai da lege ca examenele pt posturile disponibile sa fie centralizate, nu locale, atunci s-ar rezolva multe din probleme. S-a ajuns ca spaga pt un post de asistent sa fie de 5000 e, iar un medic 15000.

      00
    • @Damian @Mihai

      Orice să nu se construiască spitale și să se taie din furt.
      Orice, numai nu ceea ce trebuie…

      00
  3. 5. Bullshit. sunt din Bucuresti si am fost cu ai mei pe la medic. Stai de iti vine rau dupa acesti pretiosi ai societatii. nu se mai respecta nici o programare, nimic. toate asta la privat, nu vreau sa imi imaginez cum e la stat.

    Sa ziceam ca maine 30% din medici pleaca spre judetele unde domnul zica ca nu sunt conditii. ce o sa se intample cu gaura lasata? doamne, ce idioti ne conduc.

    00
    • A nu ma intelege gresit. Nu am zis ca nu ar trebuii sa plece medici spre judetele cu lipsa mare. Subliniam doar ca nu e chiar puzderie de medici prin Bucuresti, asa cum declara domnul politician.

      00
    • Corect, e bataie de joc la privat cum era la stat acum 20 de ani. S-a dus draq si ultima speranta de civilizatie in romania in domeniul medical.
      Deja e ceva obisnuit sa stai chiar si o ora pe hol desi ai programare. Si intr-un final sa apara si doctorul plictisit si sa vada 5 pacienti in 10 minute.
      Sau sa platesti 350 de lei o consultatie care nu consta in nimic decat buna ziua si o fisa cu ce analize sa faci si ne mai vedem dupa sa ne mai dai 350 de lei.
      Am fost cu cel mic in vara asta internat la privat o zi, salteaua mirosea a urina, chiuveta cadea din perete si butonul de tras apa la WC era reparat cu un dop de plastic. Cat mama naibii e un buton de WC, 15 lei? Telefonul de la asistente nu functiona, trebuia sa te duci pe hol sa stai cu sarumana pe la usa lor, sa vina sa isi faca treaba.

      00
    • Pai eu l-am adus pe taica-miu de la tara pentru o programare la urolog, la privat. M-au anuntat la 10:30 PM, cu o zi inainte, ca se muta programarea peste doua saptamani.
      Primul lucru pe care l-am facut este sa sun a doua zi si sa le zic ca o sa fac toate demersurile la protectia consumatorului pentru ca au anuntat târziu schimbarea. Mi-a făcut loc la alt medic in aceeași zi, deci se poate

      00
    • Pai dati si voi exemplu cu nume de clinica privata si doctor unde ati avut belele. Poate ajutati si alte persoane pe viitor.

      00
    • Medas se numeste. Am impresia ca se mai numesc intr-un fel (Victoria parca)

      00
  4. Referitor la medici…
    Prea putini inteleg ca sistemul romanesc medical este eminamente de stat si neschimbat de pe vremea gandirii genial-centralizate.

    1. Termini 6 ani de medicina, facultate unde se invata prea putine lucruri utile, dar teorie inutila ca peste tot. Nu ai voie sa practici, pt ca nu stii nimic!
    2. Ca sa practici, e nevoie de rezidentiat.
    3. Pentru Licenta se studiaza o materie, bazata pe litaratura scrisa de marii specialisti romani.
    4. Peste cateva luni ai examenul de rezidentiat, ce se bazeaza pe alta literatura… dar straina. Pe alocuri (multe), chestiiile se bat cap in cap, dar ideea este ca e un volum urias de memorat intr-o perioada de cateva luni.
    5. Se da marele examen grila de rezidentiat si apar punctajele.
    6. In functie de punctaj si locurile libere, iti alegi specializarea, care se face in spitalele universitare (astea sunt putine).
    7. Termini specializarea si esti… liber de contract sa faci ce vrei, pe la cca 28-30 de ani.

    Pana atunci ai fost incatusat de sistem, cu optiuni putine si concurenta mare, acum esti liber sa te angajezi in sistemul de stat sau privat.

    Problema este ca nimeni nu vrea la faca minuni de vitejie la Spitalul de la #insertsmallcityhere ! E moartea pasiunii, e moarte economica si de cariera!
    Conditiile sunt de WW2 si se asteapta sa faci minuni folosind privirea agera, interogatoriul si vestitul stetoscop.

    Chiar si la rezidentiat, platesti spaga daca vrei sa muncesti, mai ales pe specialitatile chirurgicale, de spaga!

    Cei care merg in privat, descopera deodata ca se plateste prost sa fii medic, mai ales daca nu esti Profesor Dr…
    Cu 30 de lei/consultatie (si aia impozitabili), nu ajungi prea departe, mai ales cand te gandesti ca 10k eur pe o saptamana proasta de spagi la chirurgie de stat.

    8. In practica de zi cu zi, a ajuns ca locurile in spitale sa fie… ereditare!

    9. O sa radeti, dar de cativa ani a crescut iar concurenta la admiterea la Univ de Medicina, doar pentru a pleca din tara pe un salariu decent.

    Ca si invatamantul, medicina e la pamant, atat dpdv al formarii, cat si dpdv al practicii.
    In 3/4 din tara nu ai conditii sa faci nimic. Nici dispensare nu mai sunt, ba chiar si farmaciile sunt rare acolo unde nu e densitate mare de populatie.

    Reteta electronica a murit in Romania si de aceea nu vezi farmaci online.
    Afacerea de tip farmacie inca face bani frumosi din lipsa concurentei reale.
    Preturile nu sunt vizibile, comparatile de pret nu exista si majoritatea folosesc retete compensate (partial).

    00
    • Și nu a avut dreptate Iohannis xand a zis ca suntem stat esuat ? Stai, el e președintele acestui stat eșuat…

      00
    • Glumesti cu 30 lei/consultatie sau e doar o greseala? Nu mai exista consultatie la privat sub 300 lei de mai bine de 2 ani. Cu „miscari” spre 500-600 lei daca e nus ce profesor.
      Si la 20-30 min cat aloca „privatul” la o consultatie, un medic baga pe zi minim 10-12, se aduna usor 3000 lei/zi la ce înghesuiala e.
      Cel putin in Bucuresti, diverse spitale si clinici private.

      00
    • Nu confunda banii plătiți de pacient la recepția spitalului banii încasați de medic

      00
    • @Add puiule aia sunt banii pe care ii deconteaza casa pt o consultatie in baza unui bilet de trimitere, mod in care se desfasoara peste 50% din toate consultatiile in ambulator din tara. Spitalul are alta modalitate de decontare a serv de spitalizare continua, dar care nu impacteaza veniturile personalului. Aia ca te duci tu IT-ist la privat sa te vada un oftalmolog ca te simti consumat si cu burnout de la stat 12 ore cu ochii in calculator e altceva; si nici din aia 300 lei medicul nu ia mai mult de un 20-30%. Voi astia tineri cica comentati doar dupa ce va documentati sau ceva asa.

      00
  5. 4. acuma, părerea mea, unul din cele mai bizare episoade ale serialului „2022′ crisis of energy” nu este cu Gazprom (o corporație supra-națională a căror agendă nu este neapărat și obligatoriu identică cu cea a Kremlinului), ci cu Londra.

    un popor relativ educat, descendenții unui imperiu de anvergură globală, având accesibile informații de o acuratețe măcar rezonabilă, înghite (și plătește facturi întocmite în consecință) gălușca cu războiul fără să clipească: de’aia sunt prețurile la gaz și energie cum sunt, fiindcă Ucraina. legătura între ele fiind care?

    mai mult, rușii poartă un război cretin, sunt bombardați cu toate sancțiunile imaginabile, probabil partea de sus a economiei lor este pe perfuzii, dar ei nu au o criză a energiei (gas /oil /electricity) pe care să o deconteze populația; are însă o asemenea criză imperiul peste care soarele nu apune niciodată, chiar dacă UK nu consumă nici măcar o moleculă de gaz/petrol din Rusia sau Ucraina.

    what else needs to be said? uite o carte numai bună de recitit: Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds.

    00
    • Prețul la energie a crescut pentru că după reducerea livrărilor de la est nu mai ai suficientă pentru toți. Ai câteva sute de milioane de oameni care vor în casă 22 de grade vara și 24 iarna și gaz/electricitate pentru 21 de grade iarna și 25 vara. Cum metoda „vă rugăm frumos” nu funcționează la nivelul ăsta soluția aleasă a fost să dea liber la prețuri. De asta vezi profituri record la producători și distribuitori; sincer aici ar mai putea interveni statul cu niște impozite mai mari pe ce depășește profitul normal (realizat în ceilalți ani) și folosirea banilor pentru cazuri sociale.
      Referitor la profitul Gazprom s-au prins că Europa e dependentă de ei așa că dau gaz mai puțin la preț mare.

      00
    • ic: solutia propusa de tine aduce doar preturi mai mari. piata trebuie lasata libera si fiecare sa consume ce si cat isi permite.

      00
  6. Într-o economie globalizată, unde poți vinde în locul în care ți se oferă prețul cel mai mai mare, mai ales în contextul unei penurii, vei vinde fix acolo. Poate UK nu are nevoie de gazele și petrolul rusesc, însă asta nu afectează în niciun fel prețul în economia asta globală. Da, situația războiului nu justifică în totalitatea criza actuală, mereu au fost băieții care vor profita de ea dacă se poate (companiile), cum a fost și în pandemie.

    00
    • Maria, eu zic că diferența dintre englezi și paștunii din Pakistan este tocmai că primii și-au pus la punct instituții care la nevoie știu să transmită (să le deseneze, eventual) board-ului British Petroleum că nu sunt de capul lor, că există niște reguli, că există ceea ce tocmai ei numesc common sense.

      nu există niciun motiv omenește de înțeles pentru care calitatea vieții supușilor reginei să fie mai afectată decât cea a rușilor. ceea ce se pare că se întâmplă.

      00
    • BP are drept acționari entități private (unele sunt fonduri de investitiții ai căror participanți sunt mii/sute de mii de persoane fizice). Care ar fi măsurile ce pot fi impuse de stat pentru a rezolva criza? Probabil legate de plafonare, interdicția exportului. Acțiunile astea pot avea consecințe mai mult negative, atât pentru stat, cât și pentru valoarea respectivei companii (fondurile și companiile își vor vinde participația, acțiunile companiei vor scădea, statul va încasa mai puțini bani, poate chiar litigii la curțile de arbitraj internaționale împotriva statului britanic etc.).

      00
    • Maria, aș fi clovn dacă aș sugera că înțeleg ceva dincolo de cele mai superficiale percepții; eu doar observ că până și guvernul de la București (care nu sunt defel niște lumini) s-a descurcat mai bine decât cel de la Londra să absoarbă o mare parte din șocul prețurilor la energie și măcar să transmită ideea că nu sunt doar middle management care așteaptă următoarea ședință a CA să afle ce este acceptabil și ce nu.

      00
    • Joker: da, guvernul de la Bucuresti a de us ca trebuie sa platim toti pentru curent, nu doar cei care consuma. Tu ai impresia ca e gratis plafonarea?

      00
    • @sin, am în orice caz impresia că mă interesează mai mult facturile emise pe numele meu decât deficitul bugetului consolidat al statului.

      00
    • Joker,
      Deficitulul statului tot noi (sau copiii nostri)il vor plati.
      Guvernul doar rostogoleste datorii cu dobinzi uriase.Scadenta va veni curind,cred eu.

      00
  7. #3 Sondajul EY România: ”Totuşi, există domenii care în continuare se confruntă cu o lipsa a forţei de muncă, unul fiind sectorul IT&C.” Realitatea romaneasca: IT stul are datorii la șapte bănci, ii plătesc părinții întreținerea, dar el fumează trabuc și vorbește despre criptomonede. IT stul e corporatist, ce poate să fie? Doar n-o fi vreun bibliofil. Si o ceartă pe mă-sa. „Mamă, de ce ai venit până la mine acasă (casa e cumpărată de părinți) să-mi aduci banii? Trebuia să mi-i pui în cont, of, mamă, digitalizează-te!” Citat dintr-un clasic in viata

    00
    • Literalmente toți pe care i-am auzit cu cryptorahaturi nu erau IT-îști. Erau agarici din ăștia care abia știu porni calculatorul dar ei sunt mari experți.

      Pe toate forumurile de programatori se face mișto de crypto și rahaturile alea, pentru că toți știm exact cum funcționează și că e doar un mare ponzi scheme.

      Singurii care mai sunt is cei care au skills să programeze niște boti să dea tunuri la agaricii de mai sus.

      Dar în principal multe miștouri. Și eu când sunt întrebat le zic la oameni că e doar un ponzi, tehnologia e fix nimic, nimic inovator, dar ei care nu știu compila un executabil știu mai bine.

      00
  8. Adica au pus parcarile de biciclete la 1-2 km de gurile de metrou pentru ai ii determina pe oameni sa faca ce? Miscarea de dimineata? Conceptul „last mile” se refera in mare parte la transportul de marfa. Doar in anumite cazuri acest concept se refera la transportul de oameni. Cand vrei sa incurajezi transportul public si sa descurajezi folosirea masinilor personale, nu lasi distante de 1-2 km neacoperite, asa damboulea, sperand ca oamenii abia asteapta sa faca miscare.

    00
  9. 3. Allahu Akbar loading….

    00
  10. „The chairman of Russia’s Lukoil oil giant, Ravil Maganov, has died after falling from a hospital window in Moscow”. Nici asta nu a dorit sa bea ceai facut de Putin :-D

    00
  11. De ce is parcarile alea de biciclete cu ziduri? Intreb pentru un prieten.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.