Curățenia de Paște în cel mai sărac județ din România

Acest articol nu este unul sponsorizat. (lol)

Pentru început, ar trebui să ne întrebăm dacă este vreo legătură între curățenie și sărăcie. Apoi putem decide dacă mențiunea „cel mai sărac județ din România” are vreun sens în acest mic text. Are? Contează cât de bogat sau sărac ești, când vine vorba de curățenie și ordine?

Una din cele două poze de mai jos e făcută în cel mai sărac județ din România.
(hints: 1. nu e cea din Brăila; 2. poza din Vaslui e „aleatorie”, așa arată aproape toate cișmelele; 3. atentie și la restul, pe lângă cișmea)

A fost un comentariu, la articolul despre cinematografe, care spunea: “Fără ajutoare masive de la Bucale, Moldova s-ar fi dus, demult, p.ulii de suflet.

Comparativ cu restul României, arată ca și cum era pe ducă și a fost salvată?

Pe undeva, mă bucur că acest etalon „cel mai sărac județ din România” există în acest caz. Pentru că, dacă ăia cei mai săraci din România pot, alții mai bogați de ce nu ar putea?

Echipă de trei: unul dă cu șmirghel, unul șterge, al treilea vopsește. Ce parc e acesta, ceva „celebru”? Nu, e un parc banal, între blocuri.
Costa 3-4 lei un metru de șmirghel, 10-15-20 de lei o cutie de vopsea.

Poză din alt unghi, făcută vara trecută:

Cat e un robinet? Dar o cutie de vopsea?
Cu tot cu manoperă, bănuiesc că e sub 100 de lei să ai o cișmea funcțională, reparată, cu robineți noi. Sub 100 de lei, m-am uitat la Dedeman pe site cât costă un robinet și o cutie de vopsea.
În 2km sunt 4 cișmele de apă, funcționale – cu piese noi, și 4 toalete publice funcționale, racordate la rețeaua de canalizare = nu put. Au apă curentă (poți trage apa, te poți spăla pe mâini), săpun lichid (2 lei litrul, mare brânză), unele au hârtie igienică (0,5 lei sulul, mare brânză).
Da, locuitorii se pare (se vede) că nu pot aprecia, dar Primăria încearcă.
Într-una din poze se văd niște resturi/gunoi albastru pe jos. Bănuiesc că au venit cu perie de sârmă, au curățat bine toată vopseaua care se exfolia, apoi au dat un strat nou. Așa faci când ești sărac, repari, nu schimbi. Repari și faci să meargă, să ai oraș civilizat.

Toaletă publică racordată la rețeaua de apă și canal… e mai puțin de 1000 de euro una. O mie de euro, sărăcie, nu ca la Pitești:

WC de 400.000 de euro, în Pitești, lângă Muzeul de Artă care se dărâmă. Are lift cu robot în limba engleză

Spre deosebire de București, unde trebuie să adune gunoaie caricaturiștii, în cel mai sărac județ din România sunt niște oameni care trec noapte de noapte și „fac rondul”, după cum îi vedeți:

Ziua arată altfel, cu alte echipamente:

În toamnă a fost o furtună și s-a rupt un copac:

Astăzi, locul arată așa:

A, stai, am greșit poza, poza asta e din Brăila.*
Locul unde s-a rupt copacul, astăzi arată așa:

(nu e problemă dacă nu identificați exact poziția vechiului copac; e normal, pentru că a treia zi a venit echipă și au săpat vreo două zile, au scos rădăcina cu totul din pământ. Un copac ce avea minimum 40 de ani. Apoi au plantat un copac nou)

În continuare, pun două poze, ca un test.
Cam două ore de mers pe jos: printr-o fostă capitală a României, și prin capitala celui mai sărac județ din România. Care și cum sunt?

Vă ajut cu alte două poze:

Citez un proprietar al unui magazin de pe stradă (eu vorbesc cu toată lumea): „Știi de câte ori am scris la Primărie? Când plouă se face noroi, vin mașinile și îmi aruncă cu noroiul pe geam. Nu mai intră lumea. Serios! Nu înțeleg, chiar nu se poate desfunda canalizarea!? Am mai încercat eu, dar nu reușesc…
Unde suntem, ceva periferie? Nu, buricul târgului!

Concluzia acestui text, scopul acestui text este acesta: când mai mergeți prin orașul/județul vostru, care nu e cel mai sărac județ din țară, că locul deja e ocupat de județul din pozele de mai sus, să (vă) întrebați tare, vocal, de fiecare dată când e cazul: Mă, cum de ăia pot!? Cum de sărăntocii ăia pot, iar noi nu?
Iar pentru comentariul inițial, „Fără ajutoare masive de la Bucale…” nu am să fac decât o invitație, să veniți să vă bucurați și voi de aceste ajutoare masive (atât de masive că suntem cei mai săraci din România). Avem parcuri, ordine, curățenie, aer curat… nu prea seamănă cu ce s-a servit de către media.

Această invitație mi-ar plăcea să o facă și Brăila. Da, Brăila, nu e Dunărea voastră, e a țării! Cum așteptați voi turiști să vină să se bucure de ea? (mai am de scris pe tema asta).
Iar tu, Iași, poți mai mult decât o faci. O fostă capitală a României poate mai mult. Sau ar trebui să poată mai mult! (mai am de scris pe tema asta, sunt muuuult mai în temă cu Iașul decât cu Brăila.)

 

Fără ajutoare masive de la Bucale, Moldova s-ar fi dus, demult, p.ulii de suflet.
Nu, domnule dragă, tot ce arată mai bine pe-aici are „ștampile” din astea. Abia dacă nu era UE, „ne-am fi dus, demult, p.ulii de suflet.”! Cât e de „roșie” Moldova, și cât de „roșu” a fost Guvernul… aproape nimic, fără UE.

disclaimer: articolul poate părea scris „cu bias”. Dar nu: sunt poze din centrul orașelor. Bineînțeles că în fiecare există ghetouri, că sunt și zone cu jeg, că mai pică curentul prin unele cartiere, că… na, ca orice oraș românesc. Dar pentru a ilustra textul acesta am folosit doar poze din centru. Când am vizitat Brăila pentru prima dată în viața mea, pe unde am mers să văd orașul? Prin centru! Despre Iași, revin cu un alt articol.

Add-on: un mic teaser foto despre articolul viitor despre „cel mai sărac județ din România”.
Ciufi de pădure, fotografiați în brazii care se văd în ultima poză. :)

 

* poza cu buturugile lăsate aiurea, și „bombardamentul” din jur, poza din Brăila e făcută la o școală. Școală. Reiau ce scriam în articolul despre cinematografe: Crede cineva că traiul printre dărâmături nu afectează copiii (și adulții), dezvoltarea mentală a lor?

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. photoshop

    00
  2. Cetateanul cu „ajutoarele masive”, nu are o cultura prea dezvoltata si as zice ca nu prea e iesit in lume.

    00
  3. Dacă bazinul ăla de jos (la alea care au) e funcțional și e pt animale (vagaboande sau de companie) eu…. îmi caut pălăria, o pun pe cap și o scot în semn de respect.

    00
  4. Și? O pensula de vopsea și un șmirghel nu spală violurile in grup tolerate de popi, poliție și populație și nici bătaia familiei tradiționale.

    00
    • lipstick on a pig.

      00
    • Nu compara zona rurala din Vaslui cu centrul orasului. Pentru ca polul saraciei acolo e, in zona rurala.

      00
    • NOU
      #12

      Da, pentru ca astea toate se intampla doar in Vaslui. In restul Romaniei nu locuiesc romani, asa ca asa ceva acolo nu se intampla niciodata. Nici-o-data!!!

      00
    • NOU
      #13

      @Claudiu: poate. Desi Teleormanul cred ca e mai sarac. Dar pe undeva cred ca ai dreptate. E ca si povestea cu chelul si tichia de margaritar.

      00
    • Care e povestea? Daca tot suntem saraci, sa ne bagam p. in el de oras/judet?

      00
    • Daca ar fi tolerate de toata lumea cum spui tu, cum ai mai afla de ele?! Vorbesti cu victimele direct?! Vine politia/popa de la Bucale sa faca ordine.
      Nu ar strica sa ne folosim si creierul, daca tot ocupa spatiul intre urechi.

      00
    • Bun, cam toata Romania e in urma cu respectul fata de femei, copii etc. Ca violuri, batai si omoruri nu-s numa’ in Soldova, is peste tot.

      Oricum, daca vasluienii cica is mai iuti de cutit, asta inseamna sa-ti bagi aia in el oras? Uite ca nu. Pana se rezolva si partea aialalta de civilizatie, macar se pune mana pe matura si pe bidinea. Misto lucrat :)

  5. Sunt prea saraci si n-au bani de investii serioase. La Brasov se face aeroport, nu stiu exact care e urgenta pe timp de pandemie dar daca avem bani in exces de ce sa nu-i cheltuim. Seful de la CJ e foarte fericit, pib-ul creste, poporul aplauda, al doilea mandat e asigurat. Secretul politicianului fericit e o investitie publica, pe timp de pandemie fericirea se dubleaza.

    00
  6. Ca este numit „cel mai sarac judet din tara” nu este dat de faptul ca nu sunt locuri de munca, puterea de cumparare este jos de tot??

    O fi orasul curat (in centru) dar faptul ca nu ai perspective acolo nu prea compenseaza asta.

    00
  7. Lăsând glumele și trollajul deoparte, da, e frumos și e un exemplu de urmat de multe alte orașe românești ( pe lângă Brăila/Galați). Ieri m-am plimbat prin București ( Victoriei, Kiseleff, Domenii, Chibrit)…parcuri verzi, blocuri frumos colorate ( anvelopate, colorate cu aceleași culori, curate). Bai și mă întorc în mizeria asta de Ploiesti unde ma intampina gri-ul, mizeria, praful și nepăsarea/delăsarea administrației publice ( 28-30 de ani de clan Cozma și Leocadia ) și a locuitorilor…gri, gri, gri, urat, coșuri de gunoi lipsa, rupte, bănci antice, nimic îngrijit…. Dimineața am văzut la știri cea mai mare problema a orașului: ciorile … și investiția primăriei în achiziția de șoimi/ulii dresați că sa le gonească. Că parca le ataca uliul in BMW sau Range … A, stai, nu despre alea era vorba, ci despre alea care fac gălăgie si mizerie…mda, încă nu vad diferențele..

    00
  8. NOU
    #20

    „Cam două ore de mers pe jos: printr-o fostă capitală a României……” Iasi?

    00
  9. Degeaba ai cismelele misto in Vaslui daca nu ai dupa ce sa bei apa, ha, ha, ha!

    00
  10. In mai multe dintre textele tale ai aceeasi abordare (mi se pare mie) in care pui egal intre mine, cetateanul de rand, si autoritatile responsabile pentru lucrurile de care te plangi tu.
    Braila (orasul meu natal, dar ca Braila sunt multe alte orase) arata naspa. Corect.
    Dar nu e vina mea, asa ca eu nu ma intreb cum de eu aia cum pot si astia nu (ca si cum altii de ce pot si EU nu). Autoritatile din Braila, din Cernavoda, etc. nu pot, nu eu/tu/noi.
    Asadar, plecand de la concluzia ta, nu vad de ce sa ma stresez, fiindca in afara de ziua votului (discutabil si aici), nu am nicio putere reala.
    Mai bine imi vad strict de treaba mea, concentrandu-ma efectiv pe lucrurile asupra carora pot avea influenta. Nu?

    00
    • *nu ma intreb eu cum de aia cum pot*

      00
    • Daca autoritatile nu pot, atunci trebuie pusi altii in loc care pot, eu asa gandesc. Rolul lor este sa se ocupe de trebuirile astea administrative, pentru ca eu am alta treaba si nu am timp / nu ma pricep la astea. De aia sunt alesi.

      00
    • Primarul din Braila nu a facut nimic (asa cum spui si tu) din 2016 dar l-ati reales in 2020. Si tu spui ca nu poti sa faci nimic?

      00
    • „pui egal intre mine, cetateanul de rand, si autoritatile responsabile pentru lucrurile de care te plangi tu”
      Autoritatile alea erau si ele „cetateni de rand”, inainte de a fi alese. Ele pot deveni inapoi „cetateni de rand”.
      Primarul din Vaslui a luat voturi 70+% anul asta. Cum le-a luat? Dand cu matura, frate. O cismea, un wc public, o matura data cu simt de raspundere, o iarba, o banca vopsita… uite ca iar e primar! Daca stai sa gandesti, ce mare branza a facut? Scriu si in text: e 100 de lei sa ai cismea functionala. Cetateanul vede: „Dom’ primar se ocupa.” Cat e sa treci prin parc si sa identifici banci rupte, iar a treia zi sa inlocuiesti ce e rupt? Sa repari, nu sa schimbi. Tii din scurt, nu lasi sa se adune dezastrul. Iar peste patru ani, mergi in campanie fara emotii.
      Poza cu scoala din Braila: reparat gardul, dat un var, chemat echipa si scos radacinile alea, pus unul-doi puieti in loc. E scoala, sute de elevi! Serios intreb, cat poate costa?
      La cat de mare (nu) e Braila, ma intreb cum de primarul nu se plimba prin oras, seara, macar in weekend, sa-si admire opera. E gospodarul orasului, nu? E curtea lui, sunt „olăturile” lui.

      00
    • @Cristi exista cetateni si cetateni. Incearca sa candidezi si vezi cate palme ai de uns si favoruri de facut ca sa ajungi pe lista.

      @Liviu Ce poti face ca cetatean de rand e sa nu arunci masca si gunaoiele pe jos. Eventual, daca poti, sa te apleci si sa iei gunoiul uscat de langa cos si sa-l pui in cos.
      Iar daca ai cu adevarat coaie sa le atragi atentia altora cand arunca pe jos.

      Colectarea deseurilor e mult mai scumpa, cel putin in munca daca nu si in bani decat depozitarea lor.

      Tot ca cetatean poti sa te implici in demersuri civice in masura posibilitatilor. Asta bineinteles daca ai timp, nu spune nimeni sa renunti complet la timpul cu familia ca sa iei un pom in brate.

      Noi cetatenii nu reactionam deloc; singurii care reactioneaza sunt cei care au interese care ne afecteaza in mod negativ, chiar daca nu o fac neaparat din rautate (pe principiul „It’s nothing personal, just business”). Si aia reactioneaza cu bani (donatii, posturi caldute) si „lobby” (partide de vanatoare, pescuit, petreceri, sponsorizari).

      Iar Taxele nu sunt conditionate de performanta politicienilor. Ca fac treaba buna sau proasta, taxele tot le primesc. Iar lobby-ul maselor a fost dintotdeauna pitchfork mob-ul. Adica aia care stau in Victoriei cu catuse zornaind, cu pancarte, etc. Aia sunt loby-ul nostru: Adica aminitirea ca suntem prosti… da multi.

      00
    • Noi, cetățenii de rând putem să facem următoarele:
      – să aruncăm gunoiul la coșurile de gunoi. Dacă nu găsim coșuri, păstrăm gunoiul până ajungem la coșul de gunoi de acasă. (Eu fac asta)
      – să nu distrugem/vandalizăm chestii publice- bănci, toalete publice, chioșcuri, aparate de la locurile de joacă pt copii. Să le folosim în scopul pentru care au fost create și cu aceeași grijă ca atunci când folosim propriile bunuri. Să ne educăm copiii în același spirit.
      – dacă avem un spirit justițiar și o constituție robustă putem încerca să atragem atenția altora atunci când îi vedem făcând nasoalele mai sus.
      – să tragem de mânecă primarul și/sau alte instituții publice cu o lăcrămație atunci când vedem o problemă care e în sarcina acelor instituții „bă primare, în strada x e o bancă/tobogan pt copii ruptă/rupt de 2 ani” „în zona y gunoiul e neridicat de 2 săptămâni”. D-astea.
      – să nu mai alegem acel primar care n-a făcut nimic
      – să mergem la vot să ne încercăm șansa cu alt individ care nu a arătat nici că-i hoț nici că nu e hoț
      – de ce nu, să comunicăm arunci când ni se pare că e ok, că primarul își face treaba. Știu, e treaba lui, nu credeți că-s necesare laude, dar și treaba voastră la job e să rezolvați proiectul ăla și parcă nu v-ar deranja un „bravo, Costele” de la șefu’ sau chiar o primă dacă vi se pare că v-a ieșit peste medie. Așa e și treaba voastră să aveți grijă de copiii voștri, dar parcă nu v-ar deranja să auziți de la nevastă „iubi, merci că ai dus copiii în parc și m-ai lăsat să dorm o oră în plus”.

      00
    • Domnilor, cu tot respectul, nu vreau sa jignesc, dar cred ca traim in lumi paralele. Nu am sa explic fiecare punct, fiindca ar fi prea mult de scris, dar o sa mentionez doar simtul civic pe care il vad invocat in mai multe randuri…va dati seama ca totul e o mafie? Ati facut vreodata vreo reclamatie? Eu da. S-a rezolvat ceva? In cazul meu, in peste 2/3 de cazuri nu s-a rezolvat nimic, restul fie in bataie de joc, fie doar pe termen scurt. In rest sunt doar interese si pastrarea aparentelor.
      Bineinteles ca eu nu arunc gunoiul pe jos, dar este vb. de o masa critica de oameni care face asta. Masa critica de oameni care parcheaza aiurea, masa critica de oameni care nu-si face treaba la primarie, politie, etc.
      Iar despre Vaslui, se intampla sa mai fie vb si de noroc…mai apare din cand in cand si cate un Stefan cel Mare.

      00
  11. Asa e cand esti capitala de judet si mai ai vreo 70 de mii de moldoveni care te urca in ierarhia finantarilor de la bugetul national :D
    Si uite asa, centrul economic al judetului, Barlad, arata ca dupa bombardament. Noroc ca mai fac centura aia amarata.

    00
    • barladenii se considera disciminati pe buna dreptate. zero investitii in infrastructura cu toate ca la fepa si irb lucrau mii de oameni. aia de centru, din vaslui si-au facut curat si frumos doar la ei in urbe restu judetului pt ei nu exista.

      00
    • Da, mai ales de cativa ani de cand s-a schimbat culoarea politica din oras (inainte era PSD, acum PNL), chiar ca se dau 0 fonduri. Inainte ii mai dadeau si lui Constantinescu ca vorba aia, dadea inapoi dupa la partid :D

      00
  12. Dacă pui 3 panseluțe pe un căcat nu se transformă-n aur. 😉

    00
    • Am un text lung, care nu e finisat, despre cum ajunge un lucru sa se transforme intr-un cacat, iar un cacat sa se transforme in aur.
      Bucurestiul ar fi putut fi aur, dar a ajuns un cacat. Cum a ajuns, de ce, ce s-a intamplat?
      Invers, Vaslui (exemplu luat pentru ca e cu poze mai sus) era un cacat, dar acum e un cacat care pute mai putin, mult mai putin.
      S-a inteles ceva? Revin cu text, analiza de caz pe o cunostinta de-a mea, un om cu mare potential, a terminat ASE la Bukale, care a ajuns ultimul om. Fix, dar fix pe principiul „n-are sens sa pun panselute, ca oricum e un cacat” (viata lui). Si ghici ce, a ajuns un cacat, viata lui. In 20 de ani a ajuns un cacat, nu-l crede nimeni cand spune ca a terminat ASE la Bucuresti.
      Oricum, nu spun nimic nou, iar Jordan Peterson a spus-o mult mai bine decat as putea spune eu: https://youtu.be/Vp9599kwnhM Schimba titlul si spune-i „Clean your town”, discursul ramane valabil.

      Eu tot o ard pe-aici cu Torino, Torino! Mi s-a spus „Ce tot dai exemplu Torino, e doar un banal oras industrial.” Oras industrial… uite cum arata acest „banal oras industrial”: un colt de strada banal, dintr-un banal oras industrial https://www.facebook.com/mole24torino/photos/a.179575042118015/5342921975783270/

      Prin Torino trece raul Po, care e nimic fata de fluviul european Dunăre. O poza din Torino care… de ce nu ar fi la fel si la Braila? Ce n-are Braila!? https://www.facebook.com/mole24torino/photos/a.179575042118015/5285835584825243

    • mama, a terminat ASE, zici ca a pasit pe luna lolo. chestia asta spune multe despre scara ta de valori.

      00
    • Cand termina ASE, si arata mai rau decat ultimul taran betiv, da, e diferenta majora.
      Cand termini ASE si umbli cu ciorapi rupti, nu te speli cu saptamanile/lunile, pute dupa tine, da, e o problema.
      Cand termini ASE, si nu avem ce discuta cu tine, ca nu ai absolut nici un subiect de discutie, da, e o problema.
      Intelegi ce zic eu aici? Ca pare ca nu…
      Compara-l pe omul descris mai sus cu „3 panseluțe pe un căcat”, dar in sens invers. Cum poate ajunge un oras daca, cum scria un antevorbitor mai sus, iti bagi p. in el. Sau invers, compara cum ajunge un cacat de oras, recte Vaslui, cand incepi sa dai cu matura prin el, si sa schimbi cate o bucata de lemn, cate un robinet de 20 de lei…
      „Scara mea de valori”… am o scara de valori in care nu iau apararea unui cacat (de om sau de oras), cum vad pe aici in comentarii.
      (nu ca ar conta, dar „domiciliul meu stabil” e in Bucuresti, am buletin de Bucuresti :) )

    • si daca nu termina ASE si era in situatia descrisa de tine era FIX aceeasi treaba. insa da, sunt de acord ca de undeva trebuie inceput.

      00
  13. NOU
    #44

    Buna ziua! De loc sunt din Vaslui si as vrea sa va spun exact de ce in Vaslui se insista atat de mult pe curatenie si parcuri. Primarul actual a fost o viata diector la GOSCOM, aka regia autonoma care se ocupa de aceste activitati. Nimic rau in asta ai putea spune, daca in Vaslui ar mai exista si altceva. De fapt zelul asta al primariei se traduce in investitii de sute de mii de euro in panselute si borduri schimbate la cateva luni. Arata frmis in poza, dar pt cineva care s-a nascut acolo nu e decat un mare rahat vopsit in roz bombon :)

    00
    • Îmi doresc sincer ca orice oraș din România sa fie „un mare rahat roz bonbon”. Până la urmă, ce procent din dorințele cetatenilor despre orașul lor este sa fie „roz bombon”?
      De fapt, tu ca vasluian, ai trai mai bine in Brăila (exemplu la îndemână) in rahatul lor, sau la Vaslui, în rahatul tau roz bombon? Cum e mai ok?

      00
    • Cristi, una e sa treci pe acolo si alta e sa locuiesti acolo.
      Degeaba totul e verde si curat si iti da bine in poza, daca lor le plesneste teava de apa iarna, daca se blocheaza canalizarea cateva zile in sir, iar printre blocuri pute de te trazneste.

      Le spun din perspectiva unui om care sta intr-un oras al carui bulevard da bine in poza vara, dar in restul orasului pute ca la Glina.

      00
  14. nu am mai fost demult prin judetul Vaslui, dar acum vreo cativa ani am avut niste drumuri pana la Husi. mergeam cu masina si aveam un sentiment asa…de desertul Arizona, o masina la un sfert de ora, ma gandeam: „daca raman in pana, am pus-o” :)

    00
  15. Cam subiectiv, trebuia sa faci niște poze și cu cernobîl-ul din zona industriala, tot de oraș și de aceeași primărie aparține

    00
    • Fac poze si acolo, dar după ce mai trec si prin alte Cernobîluri din țară, sa fie ceva comparativ.

      00
    • Pai in centrele orașelor totdeauna se face curățenie și amenajări, bănuiesc ca in toate orașele e la fel. Periferiile și economia zonei fac diferența, iar in Vaslui in afara de centru nu-i mai nimic, majoritatea angajaților fiind la stat, cei mai multi fiind asistenți sociali (si chestia asta spune multe) . Practic ala e un oraș întreținut de alte județe cu economie.

      00
    • Eu iti pun poze din centrele altor două orașe, ai link cu poze si din centrul capitalei țării, tu zici ca „centrele altor orașe”. AI POZE! cu „centrele altor orașe”, chiar in text.

      00
    • Si Botosani-ul e in topul sărăciei și arata bine centrul, clar ca sunt întreținute, chestia e ca nu din economia locala vine suflul, grija și motivația asta de îngrijire și curățenie, ei practic nu au altceva de făcut, pe ce altceva sa cheltuie banii, pentru majoritatea aleșilor din orașele astea mici asta e marea realizare de mandat, permanent.
      Nu zic ca e o chestie rea, dar atât timp cat ei nu se pot întreține financiar singuri problema asta captivanta mi se pare total nesemnificativa, personal as prefera sa se ocupe de economie, de investiții, de autosustinere financiara nu de stat pe mulsul de la stat pe motiv de curățenie și alte amenajări bombastice

      00
    • @Valentin, pozele astea le-a făcut o prietenă săptămâna trecută. nu e o stradă din fundul curului Ferentariului sau care mai e cernobîlul bucureștiului, nici o uliță din vreun sat aruncat undeva departe de asfalt.
      strada se cheamă Nicolae Mavrogheni, o găsești pe harta bucureștiului, pe o latură a spitalului Colțea, între Colțea și piața SF. Gheorghe, intrând perpendicular în bd. Ion Brătianu, ”strada” aia care face legătura dintre Universitate și Unirii. în mijlocul buricului capitalei României. săptămâna trecută.

      https://imgur.com/a/LIzPZOF
      https://imgur.com/a/N4IlCnh
      https://imgur.com/a/sVSLY1W
      https://imgur.com/a/jpz4Cx1
      https://imgur.com/a/esfC7ix

      00
  16. In Vaslui nu vezi o macara, un santier, nu se construieste nimic pentru ca nu ai pentru cine, este saracie lucie si toti au migrat inspre Iasi, bineinteles ca venind si din alte orase mai sarace (BT,NT, SV) , accepta salarii de mizerie si scad piata muncii, cel putin lucrul este valabil in domeniul constructiilor, si uite asa a devenit Iasi-ul un satuc mai mare, plin de gropi, de praf, o gaura neagra a Moldovei, animat de cativa studenti trimisi de acasa, angajati pe la Conti, Amazon sau Delphi, cu aere de oraseni dar fara sa inteleaga ca suntem la ani distanta fata de celelalte regiuni ale Romaniei.

    00
  17. Cristici, zic ca nimeni nu trebuie sa puna la suflet chestia asta cu „Vaslui- cel mai sarac judet din Romania”… pana la urma e doar un cor de strigaturi al celorlalte foarte sarace judete din Romania- „nooi, mda, nu merge treaba dar uite la moldovenii aia!”. Iar cu Braila, hai, nu merita atata tragism, in definitiv Antiohia avea populatia Brailei acum 2000 de ani, a fost unul din cele 5 Patriarhate crestine ale antichitatii si astazi e o ruina in desert.

    00
  18. Nu doar ca Vaslui arata bine dar lumea e si milionara in timp. Sa ai timp sa te plimbi pe la un 10-11 dimineata peste saptamana sa faci poze la aia 2-3 din Vaslui care mai muncesc cu un smirghel si altii ce aspira frunze… e Rai frate ! :D Lasand gluma la o parte multe orase mici arata mult mai bine ca si orasele mari. Nu am timp sa dezvolt dar probleme unui oras cresc exponential cu numarul de locuitori. Ba da chiar nu au cativa litri de vopsea si 1 mp de smirghel sa aiba grija de un parc X din Bucuresti ? Nu ! Fiind populatie mare parcurile ti se distrug mult mai repede: nu ai copii in Vaslui, betivii si tinerii au plecat la munca in strainate, nu are cine sa strice ca in orasele mari. Apoi lucrarile trebuie avizate, exista o birocratie exponentiala, existe firme ce au contracte ce sunt sabotate cu procese impotriva licitatiilor, etc.

    00
    • Nu ai copii in Vaslui? Man, sunt NUMAI copii! Ca aia care termina liceul, pa, la revedere. Copii si pensionari. 80% copii.
      „Parcurile se distrug mai greu in alte orașe”… scuze, scuze, scuze. Daca se distrug mai ușor la tine in oraș, repara-le mai des. Banuiesc ca sunteți mai bogați decât cei mai săraci din România. ;)

      00
    • Nu prea se leaga. Daca termina liceul si fug de acolo atunci cine mai face copii in Vaslui ? Aia 20% pensionari tot „puiaza” ? :D

      00
    • Vaslui e un oras cu niste licee. Aceste licee au internate. Unul din licee avea candva clase pana la litera O. D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O. Clasa cu litera O! Pe vremuri, tot personalul, toata „viata” liceului ala insemna 2000 de oameni. Doua mii de oameni. Fabrica! (Liceu industrial, cu profil industrial – care se autofinanta cumva prin chestiile pe care le facea pentru/prin oras, in atelierele-scoala)
      Acesta este un liceu, unul din cele cateva. Apoi, mai e Clubul Sportiv „Viitorul” Vaslui, care are si el un fel de internat, unde vin sportivi sa stea, in general copii de la tara. Etc.
      Foarte multi de la tara. Orasul e (si) pe principiul oraselor de pe vremuri, care erau „targuri”, unde veneau taranii sa cumpere chestii pe care nu le gaseau la ei.
      Pe strazi se vad numai tineri si pensionari pentru ca, in antiteza cu ce scria un alt nene pe-aici, lumea chiar e la serviciu, si vine seara obosita.

      00
  19. La Iasi primarul Chirica e mai ocupat sa faca bani si sa se certe cu USR, decat sa faca curatenie. Desi s-au facut si lucruri bune (a aranjat parcuri si spatii verzi, s-a inceput sau o sa se inceapa renovarea la mai multe cladiri istorice, s-au mai ridicat rable), practic jumatate din ce anunta, nu pune in practica, iar la trafic si la infrastructura (mai ales pentru biciclete), nu s-a facut absolut nimic. Si nu ma astept ca primarul sa faca toate, dar sa aiba angajati care sa se uite sau macar sa se ocupe de reclamatii, de exemplu una dintre putinele piste de biciclete sunt niste borduri aiurea, pe care ori iti futi roata daca treci cu un pic de viteza peste ori nu poti urca decat daca faci un bunny-hop. Au revopsit pista aia de vreo 2 ori, dar unul nu s-a gandit sa schimbe o bordura.

    00
  20. Vasluiul nu e cel mai sarac judet din Romania. Intodeauna au fost mai jos Mehedintiul, Ialomita, Covasna (nu neaparat in ordinea asta). Dar nu e prima data cand autorul scrie prostii pe blog.
    In alta ordine de idei, „Sarac, dar curat” e aproape de „Au furat dar a mai si facut cate ceva!”
    Da-ne un exemplu de „Curat si prosper”, ca sa-i vad pe astia saraci e suficient sa ma uit in jur, nu trebuie sa citesc blogul lui Zoso.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.