„Mama și tata s-au întâlnit la cinematograf”

 

Titlu alternativ: „Cinematografele (de Stat) nu sunt ale mele, nici ale voastre, ci a urmaşilor urmașilor voștri!”

Am vrut să fac un text lung, cu nostalgie, să invoc vremurile când tot orașul era la coadă la cinema să ia bilete la „Mărgelatu’„, sau să spun cum într-un oraș de provincie singura „legătură vizuală cu exteriorul” era prin cinema, că program la tv oricum aveam maximum două ore pe zi (din care una cu moaca lui Ceaușescu).
Dar ce sens are? Ce plus-valoare, plus-informație ar aduce textul meu, nu poate vedea omul și singur cu ochiul liber? Iar dacă nu poate, să presupunem prin absurd că nu poate, am câteva poze din Iași, Brăila, Vaslui, București. Bănuiesc că și în orașul vostru e la fel.

Un lucru poate pe care nu-l știați este că terenul și clădirile cinematografelor, cinematografele sunt proprietatea Ministerului.  Adică aparțin de București, și nu de orașele în care se află. Primăria locală nu are putere asupra cinematografelor din oraș pentru că nu e terenul lor. Am aflat asta în campania electorală, un primar spunea că ar vrea să încerce să mute cinematografele de la București la Primărie.

Pe București îl doare la bască de ce se întâmplă în țară. Dacă nu e cu voturi, sticle de ulei, pungi cu făină, nu e interesant.
A comentat cineva chiar aici pe blog, spunând o chestie destul de interesantă pe care o citez aproximativ din memorie:

Dacă s-ar da înapoi cinematografele, să aparțină de primării, ar trebui desființate… câte posturi în ministere, la București? Practic, Ministerul nu ar mai avea active, deci personalul care se ocupă de aceste active nu ar mai avea scop. De aceea nu se dorește „retrocedarea” cinematografelor către administrațiile locale.

O țară care stă în paragină și ruină pentru câțiva inutili dintr-un mister. Lumea evoluează în jurul lor, se observă în fotografii: primăriile încearcă cât de cât, dar jurisdicția lor se oprește când începe terenul cinematografului.
Am făcut mai mult decât niște poze, am vorbit cu copii care se jucau pe-acolo pentru că, cum spun și în titlul 2, Cinematografele nu sunt ale mele nici, ale tale, ci a urmașilor urmașilor noștri.
Într-unul din cazuri, șase din zece copii cu care am vorbit ar fi dorit să fie din nou cinematograf.  Interesant, ținând cont că toți aveau telefoane mobile smartphone.

 

Un alt caz: copiii cu care am vorbit ar fi dorit ca în locul cinematografului să fie un teren de fotbal pentru că, acum în vacanță, nu au unde să se joace – școala interzicându-le accesul pe terenul ei. (altă anomalie pe care nu o înțeleg – ca părinte, profesor, polițist, unde îți convine să știi că e copilul tău: pe străzi, sau în curtea școlii la fotbal?)
Când ne vom întreba de ce avem cel mai mic IQ mediu din UE… contează, poate, și faptul că cinematografele sunt distruse, în ruină; iar un copil în loc să vadă ceva frumos, în fiecare zi când trece pe acolo vede dezastru? Poate și acest lucru contribuie la starea în care se află România astăzi (și poate mâine)?
Întoarcerea cinematografelor la administrațiile locale ar putea însemna potențial. Poate da, poate nu, dar oricum, ceva mai mult decât dărâmături. Poate cu fonduri UE, cine știe, chiar s-ar puterea reabilita cinematografele și transformate în ceva folositor pentru tinerii orașului… after school (de stat)? De exemplu.

România 2021, situația pe țară. Sau cel puțin în trei orașe/județe (câte două cinematografe de fiecare). Și nu, nu am trecut recent printr-un război.

Iași:

Brăila:

Vaslui:

 

Post Scriptum: văd prin presă zilnic „oameni de cultură” revoltați că „botniță” că nu merge lumea la teatru, că nu mai pot cânta, că nu e libertate… Câți oameni de cultură au fost scandalizați în ultimii 10-15-20 de ani de situația deplorabilă a cinematografelor din țară? Bittman, Garcea și alții… au făcut valuri că „ce facem!?”, că „este abandonată cultura”?
Ce e mai „botniță”: faptul că trebuie să porți o cârpă la gură, sau faptul că nu ai acces la cultură? Ba mai mult, ai „acces” zilnic la mediu înconjurător precum cel din poze. Crede cineva că traiul printre dărâmături nu afectează copiii (și adulții), dezvoltarea mentală a lor?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Cinematograful din Baia Sprie: https://imgur.com/a/H4R56ta. La Baia Mare, cinematograful Dacia e intr-o situatia similara, dar acolo nu am facut o poza recent. In urma cu vreo 15 ani, acolo operau doua cluburi de noapte. Intre timp s-au inchis si alea.

    La Cluj au resuscitat cinematografele din centru si la Victoria si Florin Piersic era mereu plin inainte de pandemie.

    00
    • Sunt de aceeasi parere cu Clujul. Referitor la Baia Mare, mai este si Minerul care e intr-o stare asemanatoare cu cinematograful Dacia. Si voia Chereches sa faca nu stiu ce cu ele, sa fie retrocedate primariei, din cate stiu.

      00
  2. Sa avem pardon, dar e o afacere moarta. Daca inainteb era singura disctractie, acum ai o gramada de optiuni. Cu un big screen TV acasa si video on demand, de ce te-ai mai duce la cinema? Doar din nostalgie?

    00
    • Ca să iei popcorn/nachos și cola la suprapreț.

      00
    • Sa o întâlnești pe viitoarea soție, de exemplu.
      Dar nu trebuie musai sa se facă cinema, ci sa se facă ceva, orice, cu atâtea terenuri centrale din orașe. Parc. Biliard. Tenis de masa. Club de sah. Pub… ORICE in afara de daramaturi.

      00
    • Au popcorn bun!

      Dacă tu nu înțelegi nu înseamnă că alții nu vor.

      00
    • Pentru ca e mult mai fain! Dacă vrei sa vezi un film actual ce faci? Aștepți Cam sau pana e disponibil online?

      00
    • Exact, cinematografele vor merge pe drumul internet cafe-urilor si al salilor de jocuri arcade. De ce as da bani sa ma uit la un film pe programul altora, cu galagiosi imprejur, sau sa ascult cum moflaie altii popcorn pe langa mine? Calitatea audio/video nu mai e un argument asa puternic in zilele noastre, cand poti obtine 80% din efect acasa la un pret mic si in scadere.

      Teatru / stand-up / etc, da, vad logica sa continue sau chiar sa creasca, daca sunt de calitate.

      00
    • Mersul la cinema e doar un pretext. Faptul ca inainte de pandemie existau cinematografe private care vindeau de rupeau, si bilete si popcorn la suprapret, confirma asta. Pe langa cinema faci o intreaga industrie de magazine, restaurante si cafenele. Win-win.

      Nu vad de ce primariile nu s-ar putea implica in asta.

      00
    • Am scris in text: nu e proprietatea lor. Uita-te la pozele din Iasi si Vaslui: pe langa cinematografe s-a dezvoltat orasul, s-a mai spalat, s-au renovat scolile… Cinematografele nu sunt ale Primariilor, nu se pot implica primarii.

      00
    • În unele cinematografe poți rezerva scaune „duble” fără despărțitor pe mijloc ca să stai la un loc cu potențiala.

      Sunt bune pt. un second date; low commitment, întuneric, film de sentiment dacă alegi bine…

      00
    • @Cristi: dupa ce imi aproba zoso comentariul, am documentat care sunt cinematografele la Iasi si acum sunt toate ale primariei, care s-a apucat si sa le renoveze in stilul in care se pricep (adica nu prea, dar e vointa). argumentul ca sunt ale Bucurestiului nu stiu cat de relevant mai e, la Suceava cinema-ul a trecut la primarie inca din 2008, iar cum astia de la Iasi sunt un pic mai prosti, s-au judecat pana prin 2017.

      00
    • Te duci sa ii faci gluma aia misto la gagica, cu penisul bagat in galeata de popcorn comuna prin fundul decupat, numai bommeri pe aici!

      00
    • Eu sunt unu din aia care ii place sa mearga la cinema.
      Singura chestie care ii simt lipsa in pandemia asta ii mersul la cinema.
      Nu terase, nu cluburi, nu petreceri, oricum nu eram genul de om care sa il intereseze astea, dar cinemaul era o relaxare. Imi place nu pt popcorn sau alte prosti, ii total alta senzatie fata de acasa, un mi-am facut propriul meu cinema cu proiector si dark room si tot nu se compara cu placerea de a merge la cinema.
      Poate sunt eu diferit dar chiar imi este dor si simt lipsa cinemaului.
      Plus cum a mai zis cinema, daca apare un film nou nu vreau sa stau cateva luni pana apare si pe stream sau torrent.

      00
    • edit : unde* si cineva*

      00
    • Galeata popcorn. Sare de la popcorn. Instrument bagat. Da cu minus rau de tot:))

      00
    • Cristi
      8 Aprilie 2021 la ora 2:15 pm
      Am scris in text:…

      Ce frumos ar fi dacă Cristici ar semna comentariile cu același nume cu care semnează articolele!
      Am știi și noi cu cine vorbim.

      00
    • Bag text pe PC, dau logout, imi vad de viata. Mai intru sporadic (de pe mobil, in general) sa citesc cum ma injura lumea… De asta nu sunt tot timpul logat cu numele meu.

  3. Ce nu s-a inteles ? Bugetarii sunt tot ce contează în țara asta….mai ales ca ei sunt mijlocitorii contractelor cu statul la care atârnă destui ‘oameni de afaceri’…

    00
    • Problema e alta. Nu se compara salariile din administratia locala sau posibilele ” beneficii” ale angajatilor cu ale celor din ministere

      00
  4. NOU
    #22

    Parca au fost acum cateva luni proteste ale primarilor in legatura cu majorari de salarii sau ceva de genul. De ce nu ar protesta primarii impreuna in privinta cinematografelor? Sau sa ceara despagubiri de la minister ca orasele arata jalnic din cauza ca cinematografele sunt in ruine, sau sa dea in judecata ministerul si sa oblige la o plata zilnica pana cand se reabiliteaza cladirile. Atunci ar face si ministerul ceva pentru cladirile astea.

    00
  5. > “oameni de cultură” revoltați […] că nu merge lumea la teatru

    Asta-mi pare un inamic inventat de tine, ca sa ai dreptate. Toate piesele bune se jucau cu casa inchisa, inainte de pandemie. Gaseai bilete la saptamani sau chiar luni distanta. Si nu e recenta treaba. La teatrele decente a fost greu sa gasesti bilete de ani de zile. Nu cred ca e nimeni nebun sa zica ca „nu merge lumea la teatru” in conditiile astea. Poate la ceva teatru cu basini, teatru pentru non-civili, etc. Dar „la teatru” a fost plin de cel putin 10 ani incoa.

    00
    • Nu inventez inamici, merg prin orase si fac poze: „Ce s-a spalat centrul Iasului… doar astea doua ruine au ramas?”
      Sa inteleg ca este plin la teatre? Adica, ar mai fi nevoie de spatii pentru cultura? Cu atat mai mult intrebarea/textul are sens; iar comentariul tau raspunde si unor comentarii de mai sus. Cat de greu ar fi sa faci teatre din cinematografe?

      00
    • daca tot vorbesti de Iasi, asta s-a si facut, sala de spectacole din cinematograful Unirea

      00
    • „Cat de greu ar fi sa faci teatre din cinematografe?”

      Paaaaaiiii…”Sala de spectacole” ai putea sa faci.
      Desi la multe din cinematografele comuniste in lateralul ecranului usile alea de evacuare cam dadeau direct afara…
      Iar restul spatiilor erau minimale, baile, cabine de proiectie si cam atat… Singurul lucru generos era de obicei foyerul, dar care din pacate are tot atata legatura cu scena ca Johannis cu Hip-Hop-ul

      Problema e ca pentru „Teatru” ai nevoie de un intreg aparat in spatele scenei, pe care n-ai cum sa-l inghesui intr-un cinematograf fara sa micsorezi sala crunt. La care mai adaugi si cabinele de machiaj, spatiile tehnice…mai trebuie sa iasa si lumea in caz de incendiu, distractia dracului.
      Si e o distractie mai scumpa decat daca ai construi de la zero.

      In plus, mai ai un impediment: Cladirile sunt construite in anii 60, dar normativele in caz de o eventuala renovare sunt alea din 2021…si ia si baga stingere, detectie, distante de evacuare si pereti rezistenti la foc in ceva ce e construit pe alta reteta…

      Drept urmare transformarea unui cinema intr-un teatru, desi s-a mai facut prin tara e o chestie scumpa care nu intereseaza pe multa lume decat daca vrea cineva musai sa piarda bani.
      Mai ales ca daca tot e vorba sa faci „teatru alternativ” e mai ieftin sa inchiriezi ceva per spectacol.

      00
  6. Nu stiu, de data asta ideea e meh.

    Cinemaurile sunt foarte bine in mall. Curatenie, popcorn, aspect, filme relativ noi.

    Nu am incredere ca statul roman ar fi in stare sa intretina un cinema.

    Statul roman e in final cand tragi linia, un politician care in 98% din timp cauta portite de spaga, iar in rest isi face treaba prost, pentru ca salariul de bugetar e un drept castigat, nu ceva ce rasplateste o munca.

    00
  7. Ca brasovean, pot sa spun ca primaria se implica in privinta fostelor cinematografe. Nu stiam de treaba cu Bucurestiul, dar:
    * fostul cinematograf Patria a fost renovat recent (cam incet, dar s-a facut) de catre Primarie; acum este Filarmonica. Inainte de pandemie era plin. Langa, exista o mica sala de proiectii de Cinemateca, preturi derizorii – iarasi plin weekend de weekend.
    * cinematograful Astra e renovat cu bani de la UE: newsbv.ro/2020/06/17/fotovideo-cum-arata-cinematograful-astra-lucrarile-la-centrul-cultural-au-fost-finalizate/

    De asemenea Primaria va lua drepturile de proprietate ale Cetatzuii (care tinea tot de Bucuresti), si mai e si casa Hirsher, din ce stiu.

    Prin Moldova de ce se misca lucrurile in reluare?

    00
    • Pentru că…Moldova.😓 Ăia-s iuți de topor și cam atât. Fără ajutoare masive de la Bucale, Moldova s-ar fi dus, demult, p.ulii de suflet. 🤣🤣🤣🤣

      00
    • Uai, dar daca nu era Moldova, de unde faceati rost la Bucale de muncitori/muncitoare, alcoolici si curve? la fel si la Brasov, cel mai mare jurnalist, scriitor si om de cultura de acolo, Eftimie, tot moldovean e la origini (cel putin mama, din cate tin minte dintr-un articol), banii aia se duc cu un scop in Moldova. si in plus, am dat exemplu si poate imi intra la un moment dat comentariul, pana si acolo s-au cam dus toate cinematografele la Primarie (sau Mega Image).

      00
    • John pare ca stie moldova din filmele cu Stefan cel mare.

      00
    • @perkele: io nu-s de la Bucales. Mi se pare haznaua mai mică a Europei, după Paris. 😎

      00
    • @hash, John: Sugeti mielu’ voi astia care va simtiti superiori doar ca Bucale. Fara banii din „provincie”, Bucurestiul ar fi aratat ca West Bank. Probabil ca oricum asa o sa fie dupa ce provincia nu mai are ce da la taxe si TVA pt krul vostru. Asa ca va doresc o m*ie sincera si viguroasa.

      00
    • :D :D nu se simte nimeni superior. O dam in injuraturi cand lipsesc alte argumente? Imi pare rau, dar asa nu faci decat sa aprobi ce-am spus. Nu se raspunde cu ‘ba pe-a ma-tii’, asta denota lipsa vocabularului (si-a imaginatiei), incerci sa aduci argumente. N-am treaba cu Bucurestiul, mi se pare o hazna (de cate ori ma duc acolo imi schimb stilul de condus ca alfel imi iau numai claxoane, dar in fine).

      Incearca sa te razbuni nu injurand si band o bere, ci scriind la primarie si ridicand pretentii de la functionarii ei. Puteai sa replici de exemplu cu exemple din ce se mai face prin Iasi, e un oras universitar, ultima data cand l-am vizitat am ramas impresionat.

      Injurand, nu faci decat sa-mi confirmi parerea ca chiar n-am ce sa caut pe-acolo. Meltenisme. Vezi ca primarul vostru asta asteapta, sa il injurati si sa nu faca nimic, eventual sa planteze panselute si sa puna borduri.

      Hai ca Moldova poate mai mult!

      00
    • @hash: Sorry, citind inca odata ce-ai scris prima oara, vad ca nu esti de vina. Trebuia sa pun @John, John :) My apologies. Despre bani si de ce nu se face, poate ca aia nu fac in Moldova pt ca n-au de la centru? Mbine, e clar ca fura si aia, dar din cate stiu Moldova oricum nu primeste mare branza de la centru.

      00
    • „Fără ajutoare masive de la Bucale, Moldova s-ar fi dus, demult, p.ulii de suflet.”
      Nu stiu cum dracu’, 90% din ce cumpar aici, la mama acasa, e fabricat in judetul asta. Oua, lapte, carne, fructe, haine… tot ce cumpar e facut la maximum 100 de km de blocul meu. Am „lupte” cu ai mei, ca de ce cumpar din supermarket, ce, nu gasim facut la noi in judet?
      „Fără ajutoare masive de la Bucale”… Care sunt „ajutoarele masive”? Vorbiti de parca Moldova e la nivelul Clujului sau Bucurestiului. Trimit un cacat de bani la buget, primesc inapoi un cacat de bani.
      Nu va mai plangeti ca n-aveti voi pulover pe gat din cauza Moldovei, ca nu de asta nu sunteti voi bogati si celebri, ca a primit Moldova 110% din ce a trimis la centru.
      Sa nu mai spun de cota de femei frumoase pe care o dam… ca daca taiem Moldova din Romania, la revedere cu locul din top al Romaniei la femei, in Lume. ;)
      Apropo, al doilea cel mai sarac judet din Romania? Teleorman. Sudul pare ca e mai in cacat decat Moldova. Am putea compara Iasul, capitala Moldovei, cu Craiova, capitala Olteniei…
      Sa nu mai spun ca Moldova a mai scos capul in Lume de cand am intrat in UE, si au aparut fondurile europene. Ca de la Bukale se primea fix „p.ulii”: faina si ulei pentru voturi.

      Dragoş şi Adrian Pavăl, doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în 1992 cu un butic în Bacău şi au ajuns să domine piaţa magazinelor de bricolaj din România… Dedeman.
      Adobe este in Romania pentru ca… Vaslui: https://www.businessmagazin.ro/actualitate/adobe-a-cumparat-interakt-de-ce-1006872

  8. cinematografele vechi sunt o afacere moarta, la fel ca cele tip „gradina” din mai multe motive.

    1. nu fac fata cerintelor tehnice actuale:
    nu poti sa le modernizezi astfel incat sa ajungi la aceeasi calitate audio-video ca o sala moderna dintr-un mall ca sunt mici…si nu ai loc unde sa pui boxe, ecran, proiector, scaune etc.

    plm….filmele noi nu sunt la aceleasi nivel de fx cu Margelatu

    2. nu mai fac fata cerintelor publicului actual:
    nu ai partea de experienta; da, o cola si un pop-corn fac parte din experienta mersului la cinema
    nu ai cum sa rulezi, in acelasi timp , 2-3 filme diferite intr-un cinematograf

    imi aduc aminte cu placere de ce insemna mersul la cinema in copilarie dar imi dau seama ca nu se mai poate repeta asta

    00
    • eu nu inteleg cum unele cinematografe au functionat, cand eram student in Iasi (perioada din jurul 2005) am fost sa vad niste filme romanesti la Cinema Republica (actual Trianon), am vazut parca „Hartia va fi albastra” si „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” si n-am inteles cam jumatate din dialoguri, mai ales la „Hartia va fi albastra”. Ma rog, nici filmele romanesti n-au sunetisti care sa se priceapa si am inteles de la ultmul film al lui Nolan (Tenet) ca e o treaba artistica sa faci sunetul prost la film, dar totusi.

      00
    • Asta este asa un bullshit. Juma’ din familia mea a lucrat la cinematografe (mama-mea, tata-miu si bunica-mea). Am petrecut aproape toata copilaria prin cinema, de prin anii 80 in sus.

      Se putea pune ORICE sistem audio, ca nu e rocket science, dar nu se dorea. Noi eram in Timisoara si tata-miu facea si emisiuni la TV local in perioada aia si era ceva sefut sub doamna director RADEF din zona. Ii spunea aleia din 90 si ceva sa puna Dolby, sa modernizeze etc. O durea in cur, ca avea salariu mare si banii veneau oricum :(

    • poate se putea pune in ’90…acum, sa transformi orice salita de cinema intr-un IMAX…nu ai cum

      00
  9. Cinematografele sint in moarte clinica din momentul in care marile studiouri au decis sa lanseze fileme in acelasi timp in sali si pe platforma lor de distributie online.

    00
  10. „Post Scriptum: văd prin presă zilnic “oameni de cultură” revoltați că “botniță” că nu merge lumea la teatru, că nu mai pot cânta, că nu e libertate…”

    = În ideea asta, îmi permit să recomand o piesă de teatru care poate fi văzută oricând începând cu seara trecută. Gratuit, online.

    Am văzut-o de două ori fizic, mi-a plăcut mult.

    Spectacolul „Absolut!” – un one man show efervescent cu Marcel Iureș, în platforma Stagiunea Virtuală – Dilema veche https://dilemaveche.ro/sectiune/dilema-veche-va-recomanda/articol/spectacolul-absolut-un-one-man-show-efervescent-cu-marcel-iures-in-platforma-stagiunea-virtuala

    00
  11. Cateva precizari din teren(@zoso: stiu ca e plin de linkuri, dar poate se aproba in timp cat de cat ok comentariul asta):
    – la Iasi ai dat poza cu Cinema Republica/Trianon, din cate stiu a trecut deja in administratia primariei si inainte de pandemie erau planuri de renovare: https://www.laiasi.ro/fostul-cinematograf-republica-se-va-reface-dupa-schitele-initiale-ale-cinematografului-trianon/
    – in ultima poza de la Iasi e fostul cinema Tineretului, acesta (ca si fostul Republica) au trecut in patrimoniul primariei inca din 2017 ( https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/proiecte-mari-cum-se-vor-transforma-fostele-cinematografe-din-ia-i–167593.html ) si initial parca urma sa fie demolat, acum vad planuri de restaurare (initial fusese berarie): https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/foto-va-place-o-noua-imagine-pentru-cinema-tineretului-din-iasi–274273.html
    – a mai fost un cinema in Iasi, acum e Mega Image: https://www.dezvaluirea.ro/mega-image-a-deschis-in-copou-cel-mai-mare-magazin-din-iasi/
    – alt cinema din Iasi (fostul Victoria, practic asta, Tineretului si Republica sunt de o parte si de alta a pietei unirii) a fost renovat ca sala de spectacole al Ateneului din Iasi si acum se dezbate cum sa il renoveze pe exterior, iar pentru ca primarul si seful ateneului au un fetis pentru perioada interbelica, propun un fel de art deco anacronic: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/propunerea-pentru-renovarea-fostului-cinema-victoria-a-starnit-polemici-aprinse–273820.html
    – principalul cinema din Suceava e in administrarea primariei inca din 2008 si au facut centru cultural din el, unde mai e cate un teatru, cate un film si altele: https://www.monitorulsv.ro/Local/2010-11-23/Din-fostul-Cinematograf-Modern-ramane-doar-fatada si https://www.monitorulsv.ro/Local/2012-04-23/Amintiri-cu-cozile-de-la-cinematograf-si-lesinuri-printre-spectatori-la-filmele-capitaliste
    – mai erau vreo 2 cinematografe in Suceava (unul in Burdujeni si unul in Itcani), care sunt ori in paragina ori nu mai exista

    In general, tendinta generala e sa se dea cinematografele inapoi primariilor (cel putin asa a fost la Iasi si Suceava, in alte locuri nu stiu), nu stiu cate mai tin acum de Bucuresti.

    00
  12. Era o sintagma folosita des in R. „timpul n-a mai avut rabdare”, iaca a avut rabdare Romania cu timpul. Pt ca cinema-urile nu mai au nici-un sens nici in Vest, d-apai in R. La fel cu autostrazile, era ideea ca de ce sa mai facem daca nu mai au nici-un sens. Si uite-asa vba cantecului, 2 pasi inainte 3 inapoi c-asa-i hora pe la noi, timpul trece pe langa R si ne uita :)

    00
    • Bullshit, nu mai au sens in vest, din contra, e full, dar e adevarat ca si astia vin cu ceva nou la cativa ani, gen 4dx, etc, etc

      00
  13. fata din primul clip face 2 dezacorduri in 5 sec!! nu cred ca de cinematografe ducem lipsa

    00
    • Cum a ajuns sa faca dezacorduri? Un cinema lipsa, o ora de clasa mai putin, o manea in plus… Oare lipsa de cinematografe (activitati extrascolare de cultura, in general) are legatura cu faptul ca elevii fac dezacorduri?

  14. Din punctul meu de vedere cinematografele de stat nu au niciun sens sa existe. Nu e treaba municipalitatii sa se ocupe de asa ceva. Ce ar putea face in schimb e sa inchirieze spatiul respectiv unui privat care sa faca cinematograf (sa-l modernizeze) si sa-l faca profitabil. Sa mentina curatenie, sa taie bilete, sa vanda produse adiacente (popcorn, nachos, cola, apa, ceai, etc) si sa aduca filme bune care sa aduca spectatori.
    In mures exista si cinematograf privat si cinematograf al primariei. Chiar daca a fost modernizat, primaria nu a reusit sa-l duca vreodata pe profit (poate n primii ani doar cand era singurul cinema din oras dar nu bag mana-n foc). Iar de cand a venit Cinema city in oras salile cinematografului primariei au inceput incet incet sa se intoarca iar inapoi in timp.
    Sincer nu prea cred in treaba cu platformele de streaming si cu televizoarele mari. Un film bun se vede altfel intr-o sala de cinema oricum o dai.

    00
  15. Si in Iasi primaria a renovat complet 2 cinematografe, iar altele erau prinse in planuri concrete inainte de pandemie. Pe zona asta de cladiri vechi se misca lucrurile in oras.
    Bineinteles ca ar putea face mai multe domn primar iarba verde, dar e ocupat cu identificarea spatiilor pentru blocuri noi printre blocurile vechi. Nu are timp de toate…

    00
    • un pic mai usor, care-s alea 2 cinematografe? a renovat Victoria (cred ca intr-un comentariu am denumit-o gresit Unirea, acum e Sala Unirii) in interior, ca in exterior tot ca un jeg arata, dar da, sunt planuri sa le renoveze si pe restul si intr-adevar, se mai renoveaza si alte cladiri vechi, cum ar fi Palatul Branstein si nu stiu ce cladiri pe Calea Pacurari si inca vreo 2, ceea ce nu e chiar rau, dar pe langa indentificat locuri intre blocuri sa mai faca alte blocuri, primarul mai e ocupat mai nou sa se certe cu USR-ul si sa „administreze” echipa de fotbal, asta in timpul ce ii mai ramane de la construit vile pentru copii.

      00
    • Pe mine m-a pierdut definitiv intr-o emisiune TV. O baba se plangea ca nu au locuri de parcare in cantemir, iar chiri a intervenit agresiv ca nu mai are ce sa faca, la fel e in alexandru si tatarasi, ca sunt preeeea multe masini si sa renuntam la ele.
      Iar 10 minute mai tarziu se plangea ca el cand merge in copou ii spune soferului sa il lase unde are treaba si dupa sa dea ture pana gaseste loc de parcare, ca stie saracu ca nu sunt. Bravo boss, renunta tu la sofer si masini si dupa mai zi-mi cum e.

      00
  16. traiasca Cinema City

    00
  17. In Timisoara primaria a primit vreo 7 foste cinematografe, cred ca se lucreaza la 2 pentru a fi inapoiate filmului, a 3 a e in faza de proiect cu banii unei firme de asigurari, iar celelalte 4 au fost date teatrelor din oraș sa se descurce singure cu reabilitarea spatiilor

    00
  18. Nu te mai oftica @Cristici. Dă-le în plm de cinematografe, muzee, grădini zoologice. Suntem un popor special cu nevoi speciale. Napalm și construit un mall. Cu țestoase și ponei liberi, fast-food cu bărgări la 100 de RON bucata, Smiley în boxe, dar numai pe Dolby Surround și postere cu eroii neamului Dorian Popa, Gina Pistol, Ilie Năstase și Dan Diaconescu.

    00
  19. Boah, ce grămadă de bani aș face cu literele alea de la „cinematograf Trianon” și de la celălalt. Și cu ce a mai rămas din decorațiuni, ferestrele și ușile alea mari sunt bani care zac….

    00
  20. Salut!

    În București multe cinematografe de stat sunt în clădiri cu bulină (vezi Studio, Patria, Scala) și au fost închise, pe bună dreptate, după incendiul de la Colectiv.

    Domnul primar Dan, sau doamna Armand ar crește în popularitate enorm dacă ar consolida cu prioritate acele clădiri pentru ca cinema-urile să poată fi redeschise ulterior. Ar fi și o chestie de PR extraordinară.

    Dacă la București nu se poate, unde să se poată?

    00
    • jura-te ca te-ai mai duce sa vezi ceva ca Avatar la Scala…

      00
    • Cinema Studio de la Romană fusese renovat în anii din urmă și era un centru de atracție pentru filmele europene, că se nișaseră în felul ăsta. Vedeai cozi la bilete ca în zilele cele mai bune, tineret, studenți, iubitori de cinema.

      Faptul că a avut ghinionul să fie într-o clădire cu potențial mare de prăbușire nu era un lucru constientizat, că nu avea propriu-zis bulină.

      La fel și Cinema PRO (chiar dacă privat) și alte câteva mai cu ștaif din centru.

      00
    • Ati uitat de Cinema Studio, de pe Magheru !

      00
    • Da, cinema Studio era mișto. Fără popcorn, dar cu 10 lei biletul la matineu în weekend.

      00
  21. La mine in oras cinematograful a trecut in proprietatea primariei inca de prin 2007-2008. Imediat a fost transformat in disco si a tinut vreo 3 ani. Apoi a ramas doar bar vreo cativa ani si de vreo doi-trei ani a devenit China Shop. S-a transformat intr-o mizerie ordinara care strica centrul orasului refacut cu fonduri PNDL.

    00
  22. Mersul la cinema nu inseamna doar sa privesti un film, sa te indopi cu sucuri carbogazoase, popcorn si nachos, din contra: cinematografele trebuie plasate(asa erau majoritatea) in centrul orasului (acolo unde nu au ce cauta monstuozitati gen mall), iar vizionarea unui film poate fi , pe langa placerea unui act de cultura, informare sau relaxaren si un pretext pentru a iesi in centru, a manca la un restaurant, a servi un pahar cu prietenii, etc.
    Primariile au aceasta responsabilitate, de a ingriji aceste spatii, a le reda destinatia initiala, si chiar poate chiar a da oarecare directie in alegerea filmografiei (sunt multe filme de calitate, necomerciale, ce nu ajung pe vestitele platforme de streaming); pot organiza diverse evenimente, gen saptamana filmului latino-america, istoric, documentar…..nu degeaba pe vremea impuscatului, cinematografele apartineau domeniului numit „cultura si arta”, iar inainte de inceperea filmului, erau documentare care pe langa propaganda, mai reuseau sa culturalizeze masele.

    Sunt tari in care iesitul la cinema este un obicei frecvent, un act social, si in care oamenii sunt mai destinsi si mai relaxati decat aia ce au net rapid si stau in cozi pe dn si malluri.

    00
    • Am laudat tot timpul Oradea, dar faptul ca nu are un cinematograf ‘pe pamant’, ca renoveaza un cinematograf din centru de vreo 5 ani nu-i face cinste. Desigur, nu i se poate imputa asta lui Bolojan, ci semidoctului promovat sa se ocupe de evenimente culturale in primarie. Care are alte smenuri si nicio acoperire culturala. Acum cica a fost promovat city manager, poate reuseste sa termine macar un cinematograf…

      00
  23. Dacă le retrocedează penalilor locali, le vor dărâma să construiască blocuri sau parcări sau cine știe ce alte șmecherii.

    00
  24. @ Cristici :”Într-unul din cazuri, șase din zece copii cu care am vorbit ar fi dorit să fie din nou cinematograf. Interesant, ținând cont că toți aveau telefoane mobile smartphone.”

    Fara sa te i-au la misto dar, intrebarea a fost : „vreti sa vedeti filme pe telefon / sa va jucati pe el sau sa dati 20-30 lei pentru un film la cinema?”

    Pina prin 89 cred ca vedeam peste 50 de filme anual la cinema dar biletul era 3-4-5 lei un pic mai mult la filmele in „2 serii” sau la cinema Patria in Bucuresti…

    Si btw… in ultimii 30 de ani cite cinematografe de stat au ajuns (prin investitii) la niivelul unei sali de cinema dintr-un mall oarecare??

    00
    • Sa spunem ca in loc de 20 de lei se face 10 lei biletul pentru elevi. As baga mana in foc ca, cel putin in week-end, in orase de provincie unde nu e alta activitate, va fi plin de copii la cinema.
      As crede ca se va intampla exact cum faceau ai mei: „Va dau bani de cinema!”, astfel stiind sigur ca doua ore nu calcam pe-acaca… daca intelegi ce spun. :)

  25. acum cateva saptamani toata lumea injura filmele de autor, cacaturi culte pretentioase , arta neinteleasa bam, bam, bam, vorba lui costel alexe.

    vrem filme cu super eroi si cu bataie ca la holywood, entertainment nu cacaturi din astea pretentioase care castiga premii.

    acum toti plang cinematografele disparute, care nu inseamna doar suc si floricele, ba, ci un act de cultura. alzheimer:)))

    00
    • „Filmele de autor” sunt cacaturi in continuare, cel putin alea romanesti.
      „Acte de cultura” nu inseamna numai „filme de autor”. Exista numai „supereroi” si „filme de autor”, in atat se imparte cinematografia?

    • @Cristici

      Nu nu…mai e si Netflix.

      Acu’ serios, Cinematografia s-a segregat crunt in ultimii 20 de ani, trebuie sa fii orb sa nu vezi asta.
      De-aia vilmele care sunt „intre curente” rup.
      Interstellar; Tenet; orice de Lars Von Trier, Vicky-Cristina-mortii ma-sii….
      Daca vrei sa iesi din Universul Marvel si dresajul PC ai 2-3 filme pe an vizionabile pe an.
      In restul se mananca supa in mai multe limbi. Spune-mi tu ca s-ar fi facut coada la „Roma” lui Cuaron…

      00
    • Habarnam, pai si alea tot de autor sunt, nu prea sunt intre. Toate filmele lui Woody Allen sunt filme de autor, de exemplu.

      00
  26. Stiu un oras unde cinematograful (principal) inca functioneaza. Si, cu exceptia masinii de popcorn si a baruletului de sucuri, arata fix la fel ca in 1985, vintage dar curat si ingrijit. Din nefericire, din lipsa de fonduri, proiectorul mare, de deasupra salii, a fost inlocuit de o masuta cu proiector undeva in sala intre scaune. S-a chinuit directorul, a reusit sa-l tina in viata ma si mir cum. Eu as cumpara cinemaul ala doar ca sa il tin asa cum este acum. In acest caz, este o chestie extrem de fericita ca gubernul nu a dat cinematografele catre primarii. Abia astepta”cineva” sa il transforme in parcare etajata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.