“Tinerele generații nu vor ce voiau părinții lor”

Citez din cel mai AI-generated conținut de business din România:

Concluzia lui, având oameni în subordine, este că pe aceştia nu îi mai motivează lucrurile care ne-au motivat pe noi – să fii cineva, să ajungi undeva, iar dacă acest lucru implică şi bani mai mulţi, este bine. Pe noi sărăcia ne-a motivat până la un punct. Şi, odată ce l-am atins, ne-am uitat în jur la alte lucruri. Noile generaţii nu mai sunt motivate de o profesie, de o funcţie, de o poziţie într-o companie, de a face un lucru care pare greu de făcut, de a primi felicitări şi aplauzele celor din jur şi ale şefilor.

OK. De ce aș vrea să fiu cineva? Ca să ce?

Părinții noștri (și generația mea, de altfel) și-au dorit asta și unde sunt acum? Cu preinfarct la 35 de ani? Cu niște bani și o poziție de middle management la o corporație, care i-a dat mașină și laptop în schimbul absenței de acasă? Care ne-a mutat la porumb pentru o viață mai bună și n-am avut prieteni cu care să ne jucăm?

Nimic din toate acestea pare să nu mai conteze. A fi doctor, a fi inginer, a fi avocat, a fi profesor nu mai este ceva de prestigiu. Sunt prea mulţi avocaţi pe piaţă, profesorii sunt consideraţi cei mai slabi oameni şi nimeni nu mai vrea să fie profesor pentru că această profesie are o percepţie proastă în societate în primul rând pentru că au salariile mici şi nimeni nu are un respect pentru cineva care are un salariu mic.

E plin de oameni care vor să fie profesori, doar că nu au unde, că fosilele nu pleacă. Deci da. La fel și la doctori. Faci facultate grea și abia după 15 ani ajungi să ceva.

Aproape nimeni nu mai vrea să preia responsabilităţi, nimeni nu vrea să lucreze cu alţi oameni, nimeni nu vrea să fie responsabil de ceea ce fac oamenii din echipă şi din subordine, nimeni nu ar vrea să crească în organigramă dacă asta implică lucruri mai multe de făcut. Mulţi ar vrea să fie directori sau patroni imediat, dar fără să preia din “crucea” lor, ci numai din câştigurile lor.

De ce ar vrea cineva responsabilități în plus? Pentru ce? Pentru 200€ în plus la salariu, în timp ce compania are profit 2 miliarde? Nasol cu informația asta disponibilă peste tot, oamenii se cam uită strâmb când vrei să le oferi un salariu mic de început, din care abia pot trăi.

Repetați după mine, oameni din corporații, când vă întrebați de ce tinerii nu vor să vină să se angajeze: salarii mici, proceduri de rahat, mediu de lucru toxic. De ce ai vrea să te duci să lucrezi în companiile alea? O faci de foame, dar nu vine nimeni cu bucurie și entuziasm la muncă.

52700

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

136 comentarii

  1. Ce fraieri: nu vor sa formeze o echipa unita, sa traga tare si la anul sa isi ia directorul de vanzari o masina de 100.000 de euro?

    Comentariu apreciat.37512
  2. Care sunt alternativele?

    Comentariu apreciat.4014
    • sa nu facem copii, ca daca noi nu suntem doriti, ce sanse ar avea ei?

      Comentariu apreciat.11715
    • Pai sa te apuci de combinatii, sa faci evaziune fiscala, sa fi antrepenor la negru cat se poate de mult.
      Ca doar nu ne putem face toti avocati sau influenceri.

      Comentariu apreciat.1605
    • Alternative ?
      Mecanic electrician instalator etc.
      Mai există și alte meserii foarte bine plătite și foarte căutate.
      Dar știu e muncă fizică.

      Comentariu apreciat.15216
    • E penurie de zugravi, faianțari, instalatori, electricieni etc. În ziua de astăzi, un meșter priceput nici nu se mai deranjează sa lucreze sub 1000-1200 lei la zi.

      Comentariu apreciat.8840
    • Hungry games irl!

      168
    • @ Stanciu vezi ca ai crescut pretul la manopera cam mult.:))

      Comentariu apreciat.7411
    • @Vlad, cand o sa te muti in Bucuresti si o sa-ti renovezi un apartament, te rog sa revii cu lista de preturi a mesterilor sau firmelor de constructii. Eu am trecut recent prin asta si stiu despre ce vorbesc.

      La 1000 de lei pe zi un mester bun, e deja super oferta sa-l gasesti. Evident ca trebuie sa astepti dupa el minim 1-2 luni ca nu-ti vine a 2-a zi sa inceapa lucrarea dar macar o sa vina.

      Comentariu apreciat.6615
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3782
    • @casnica tu vorbesti de alta era, in 2020 valoarea banilor era cu cel putin 30% mai mare ca astazi.

      Eu vorbesc de PREZENT. Acum cateva zile am terminat renovarea.
      Locuiesc in Bucuresti, am contactat peste 10 firme de constructii si destui mesteri care lucreaza pe cont propriu. Stiu exact despre ce vorbesc. Stiu preturile, stiu mersul treburilor.

      Daca tu crezi ca in prezent mai poti renova cu aceeasi bani si in aceleasi conditii ca in anul 2020, 2010 sau 2005, nu pot sa-ti urez decat succes.

      Comentariu apreciat.7615
    • 🤔 Bună întrebare…. am să fiu eu dracu’ ăl mai negru și am să zic așa: ca părinte după ce plodul ajuns la 18 ani ditai găliganul, am să-i spun „Băiete, te-am ținut, ți-am dat de mâncare, ți-am cumpărat o haină. Te ajut în continuare să-ți iei permisul de conducere – îți plătesc eu școala. Dacă mergi în continuare la facultate am să te sprijin cât pot… dacă nu, ai 12 clase (cu bac luat sper…) găsește-ți rapid un loc de muncă CĂ EU TRÂNTOR ACASĂ NU TE ȚIN. Atât de simplu e.

      Indecis. Tu ce zici?6643
    • Hei, hei… Ce tot îi trimiteți la munci fizice și bănoase. Ce implică responsabilitate, organizare, efort fizic și psihic?
      Sunt destul de stresați că nu au destui followers, nu îi duceți pe unde umblă influiențării ăia buni! Acum să și muncească? Oribil…

      Comentariu apreciat.647
    • @ Stanciu eu stiam ca se calculează pe metru pătrat dar ținând cont ca e vorba de Bucuresti na orice lucru e posibil.
      Eu am lucrat cu 3 oameni până acuma și lucrez și în prezent toți mi-au făcut prețul pe lucrare
      Dar na mă repet diferă probabil de zone.

      Comentariu apreciat.300
    • @Vlad @Stanciu De ce e penurie? Pentru ca traditional meseriile alea sunt destul de grele si erau destul de prost plătite, cum de altfel au și văzut copii la părinții lor. Cei care au acum 29-39 de ani au simțit pe pielea lor ce „grozav” era să ai tată meseriaș.

      Bine plătiți sunt patronii de firmă, poate șefii de echipă. Statistic vorbind, un electrician in București are salariul de 1.172 EUR adică cu 6% MAI MIC prin comparație cu salariul mediu din România de 1.244 EUR.

      236
    • @ vosidit98 dacă începem să discutăm statistic deviem discuția.
      Uită-te la posturile lui Vali și vezi cat de greu a găsit meseriași buni.
      Greu îi găsești și greu îi prinzi la lucru.
      Noi vorbim de oameni care știu meserie nu pocnește țeava după ei.
      Și tehnologia a avansat de pe vremea bunicilor parcă spargi altfel în perete acuma cu makita.
      Și sapi la mâna doar unde nu îți permite excavatorul și tot așa.
      Exemplele pot continua la nesfârșit.

      231
    • Eu am pe cineva care vine mesterul cu un asistent si ne cer 700 de lei pe zi, fara multe comentarii. Lucreaza bine, nu beau, nu trandavesc.

      205
    • @ MadalinaM salahor.
      Că jignești persoanele de la birouri :))

      192
    • @Vlad Îți înțeleg punctul de vedere: vrei mai mulți muncitori calificați pentru ca să scadă timpii de așteptare și prețurile.

      Ori un meseriaș bun, așa cum îl vrei tu, după care nu se sparge țeava, se formează în timp. Dacă intră 3000 de muncitori proaspăt calificați mâine pe piața muncii, asta nu o sa schimbe dilema ta.

      Mai rămâne și problema stimulării tinerilor. Ei ar trebui să se califice timp de 3 ani cu miile, ca apoi să ajungă în punctul în care patronul le zice mai am încă 10 ca tine la ușă.

      Și nu mai suntem în anii 90 când populația era încă terorizată de fosta securitate și încă mergeau amenințările cu foame + bătaie. Dacă încerci asta, mulți tineri fie pleacă din țară fie aleg calea datului în cap.

      174
    • NOU
      #21

      Sa intrii in politica, combini smecheria si tragi niste rezidentiale pe terenul statului, si apoi peste ani si ani, asa la misto, candidezi la o primarie, consilier, primar, deputat, ceva acolo sa „faci un bine societatii”

      112
    • @ vosidit98 majoritatea meseriașilor de azi sunt cei care au lucrat ca salahori în Italia sau Spania etc și au dormit și mâncat cum au putut și pe unde au găsit.
      Și noi ne plângem în România când ai totul la botul calului?
      Nu vezi ca au fost la înrolare în armată și nu au fost în stare să alerge 2 km?
      Despre ce vorbim aici.
      Și părerea mea personală e ca totul pleacă din educația de acasă.
      Când ești învățat de mic ca hainele și telefonul pe care îl ai sau mașina pe care o conduci îți oferă un statut de om superior în societate deja ești pierdut.

      223
    • @ vosidit98 zici de 3 ani de zile cursuri de calificare ?
      15 ani de facultate și practica pentru 4000 de euro salariu ? Medic
      Sau 3 ani de facultate gen informatica să zicems 2 de master pentru 1000 de euro la început ?
      Dar noi circulam pe niște drumuri prost asfaltate lucrăm în birouri cu rezistență discutabilă și tot așa.
      Locuim în niște apartamente făcute cu o calitate îndoielnică și aici mă refer la ce ține de electric.
      Ca îți e frică sa pui ceva în priză.
      Da noi nu știm lucrurile astea.

      81
    • @Vlad Tot ce vrei tu înțelegi. Nu neg că poate nici exprimarea mea n-a fost cea mai fericită dar pari foarte Gică-contra.
      Nu durează 3 ani de zile cursurile de calificare. Dar durează măcar 3 ani până când ajunge un muncitor la standardele pe care le vrei tu.

      În rest ce să zic? Nu-s bani, pentru că-i sparg politicienii noștri pe lux pentru neveste, amante și beizadele. Problema unui potențial cutremur o să fie în curtea cui va fi la putere la momentul ăla. Oameni a căror carieră politică și viață va fi probabil complet distrusă de un asemenea dezastru. Asta pe lângă suferința populației.

      Acum, in 2024, plătesc în România mai mult impozit decât aș plăti în multe țări din vestul UE. Problemele de sănătate sunt cele care mă țin aici, pentru că nici o țară civilizată din vest nu vrea un imigrant bolnav. Și n-am avut minte să fi plecat afară înainte de a împlini 35 de ani.

      31
    • @vosidit98 nu cred ca te-am inteles,

      12
  3. NOU
    #26

    Eu am loat Bacloreatu si vreau sa ma angajiez undeva undei cuul, iar din primul salar vreau o electrica automata midle clas, iar dupe inca vreo tri salari, vreau sami cumpar o garsonera in centru…

    Comentariu apreciat.11162
    • Pai copii acestia se uita in jur si vad ca bunicii lor care au munci pe branci timp de 40 de ani, acum au o pensie amarata de 3000 de lei, dintre care jumatate reprezinta banii de medicamente.
      Apoi se uita la „lepra satului” care nu a muncit niciodata si acum urmeaza sa primeasta si el o pensie de 2000 de lei.
      Concluzie: nu prea merita sa muncesti 40 de ani pentru 1000 de lei pe luna.

      Comentariu apreciat.9714
    • Cărăuș la vamă între Mexic și SUA

      Comentariu apreciat.432
    • „pensie amarata de 3000 lei”

      Am râs

      Chiar daca o fi doar un exemplu nevinovat, îl suspectez pe Andrei G că ori nu e familiarizat cu pensiile din Ro ori are bunici înstăriți.

      Comentariu apreciat.1358
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3772
    • Cei care ati dat thumbs down, spuneti va rog ce pensii au parintii/bunicii vostri si cati ani au in campul muncii.

      PS: in Bucuresti, media pe 2023 a pensiilor bazate pe contributii (fara sa ii luam in calcul pe cei cu pensii speciale) a fost de 2500 lei.

      Indecis. Tu ce zici?2840
    • @Oscar: pleaca bre de aici ca aia e munca grea si ricanta! Daca ti se sparge un balonas din ala prin burta?

      141
    • „Cei care au 40 de ani de munca *pe salarii bune*”

      Ok, am clarificat problema.
      Chestia e că puțini pensionari au avut salarii bune.

      Privim amarata de pensie din unghiuri diferite: relativ la pensiile pe care le primesc majoritatea VS fata de nevoile pt un trai decent.

      Am zis chestia cu bunici înstăriți pt că daca consideri 3000lei o pensie amarata am considerat că bunicii tai primesc o pensie buna. Buna din pct tau de vedere.

      Indecis. Tu ce zici?328
    • @Alex, 3000 de lei este pensia pe care o primeste tatal meu… pensie ce mi se pare insuficienta pentru un trai decent dupa 40 de ani de munca in uzina.

      Normal ca nu toti au avut salarii bune, dar daca lucrezi pe 2000 de lei nu poti sa te astepti sa primesti 3000 de lei pensie. Haide sa nu avem pretentia ca dupa ce ai lucrat pe salariul minim pe economie, sa primesti la fel de mult ca unul ce a avut salariu cel putin dublu.

      Indecis. Tu ce zici?2233
  4. Un articol bine punctat. Informatia la liber e o arma. În alta ordine de idei, dacă un angajator oferă 3000 de lei net pentru o poziție, în momentul în care TOTI aplicantii vor cere cel puțin 3500 de lei net pentru ocuparea acelei pozitii,lucrurile în câmpul muncii vor începe sa se schimbe. În plus, am observat ca în cadrul unei companii, exista tendința de a fi încărcat frecvent cu tot felul de sarcini suplimentare diferite de cele din fisa postului, datorita lipsei de personal, etc. Un mare NU, mulțumesc, ar feri angajații de o serie de frustrări. Apoi, dacă inflația anuala e de 10%, dar, compania oferă o creștere mizerabila de 5%, preaviz în masa, iar lucrurile se vor schimba. Dar, aceste lucruri nu vor fi posibile atât timp cât suferim de sindromul Miorița.

    Comentariu apreciat.7031
    • E un punct de vedere. In alta ordine de idei locuri de munca mai bine platite necesita forta de munca educata, echipamente (deci investitii) si o piata de desfacere/logistica si infrastructura.

      Adica daca astea nu exista si candidatii vor mai mult, compania va merge in alta parte.

      Daca astea exista vor veni 1000 companii si vor oferii mai mult indiferent daca canditatii cer sau nu salarii mai mari.

      Problema romanilor e ca nu fac prea multe ca sa vina alea 1000 de firme.

      Indecis. Tu ce zici?3021
    • @alexnicolae, asa cum ai zis, piata muncii ar trebui sa se autoregleze.
      Iar in momentul acesta, majoritatea angajatorilor se plang ca nu gasesc forta de munca, dar continua sa-si desfasoare activitatea in Romania.
      De aici putem concluziona ca de fapt angajatii din Romania inca sunt dispusi sa lucreze pe salarii destul de mici raportate la pregatirea acestora.

      Altfel, daca ar cere salarii mai mari fata de alte tari, pe acelasi nivel de pregatire, cu siguranta toate corporatiile ar disparea instant.

      Comentariu apreciat.393
    • Preaviz in masa, hahahaha.
      Este ca nu ai rate sau copii de hranit?

      Comentariu apreciat.9210
    • O sa fie bine la orice loc de munca, cand o sa se termine cu toti „Yes mani”, si o sa inceapa sa mai zica lumea nu la chestii. Pana atunci sanatate.

      Comentariu apreciat.487
    • @Andrei G din pacate „majoritatea angajatorilor” sunt reprezentati de un numar infim de firme. Ar fi trebuit sa fie mai multe!

      Romania-based companies have a share of 0.71% of all sales generated by EU-based businesses and employ 1.71% of all EU employees.

      Romania are 4.2% din populatia din EU.

      Asta inseamna ca ar trebui sa aiba de cca 4x mai multe firme (sau 10x dar cu mai putini angajati/companie). Si firmele ar trebui sa vanda de 6x mai mult in UE.

      195
    • NOU
      #41

      Un adevar pe care nu ne place sa il recunoastem este ca inflatia este tinuta sus (si) de cresterile de salarii care se traduc in mentinerea (sau cresterea) cheltuielilor individuale si mentinerea posibilitatii de a accesa credite (o alta forma de crestere a masei monetare). O crestere a salariilor este mai usor de sustinut de o companie care are putere mare de pricing, deci cresc preturile si platesc salarii mai mari.
      Astfel se creeaza un cerc vicios (sau spirala, daca vreti) destul de greu de tinut sub control. In Romania chestiile sunt si mai complicate din cauza banilor negri din piata.

      Indecis. Tu ce zici?2016
    • @alexnicolae. sincer, nu sunt sigur ca am inteles ce ai vrut sa spui cu statisticile respective.

      1. Companiile romanesti reprezinta 0,71% din totalul vanzarilor din UE
      2. Angajatii din Romania reprezinta 1,71% din totalul angajatilor din UE
      3. Romanii reprezinta 4,2% din populatia UE

      1 si 2 => 0,71/1,71 = 41% => eficienta romanilor este 41% din media Uniunii Europene
      2 si 3 => 1,71/4.20 = 40% => procentul din populatia activa in campul muncii in Romania este doar 40% din procentul mediu al Uniunii Europene

      1, 2 si 3 => 41% * 40% = 16,4 %

      Concluzie finala din cele 3 statistici:
      – un roman produce doar 16,5% din cat produc in medie ceilalti locuitori ai Uniunii Europene.

      Indecis. Tu ce zici?725
    • @Andrei G. Exemplu de cum se foloseste gresit regula de 3 compusa. De asta se fac investitii straine in Romania. Pt productivitate de 16,4%. Era o doamna ministru care spunea ca sunt tari unde se lucreaza pe 30 $ salariu si Romania isi pierde competitivitatea daca se mareste salariul minim. E misto ca vrem piata libera la stabilirea preturilor produselor dar cand vine vorba de salarii folosim abirdarea :” stati domnilor ca devenim necompetitivi. Vor pleca angajatorii din tara”

      Comentariu apreciat.370
    • @Lup: În unele domenii s-a făcut deja asta, și rezultatul a fost un pic diferit. Uită-te pe șantierele de construcții să vezi cam de unde sunt lucrătorii – deja cei din Vietnam, Bangladesh sunt înlocuiți de africani, care-s și mai ieftini. Ce fișa postului, ăia trebuie să plece acasă (probabil pe banii lor) dacă nu le convine.

      180
    • Poate nu ati vazut „corul de babe bocitoare” a patronilor din Moldova dintr-un interviu de acum vreo 2 zile care se plangeau ca Umbrarescu le-a luat toti muncitorii buni si specialistii. Si ii recomandau sa plateasca „cinstit” si sa nu sparga piata!:)

      Comentariu apreciat.330
    • „piata muncii ar trebui sa se autoregleze.” s-au autoregla, doar ca nu asa cum ne-am dori noi angajatii :))) mai pe romaneste firmele s-au uitat in ograda vecinului si au taiat toti robinetele cu bani.
      @Mircea Inflatia nu a fost produsa de cresterea salariilor, ci de avaritia antreprenorilor. Vazusem niste studii din UK pe tema asta, mecanismul e urmatorul: Tu ca antreprenor dai cresteri salariale de 5%, ai crestere de costuri cu furnizorii cu 5%, dar tu cresti pretul de vanzare a produsului tau cu 20% ca vorba aia daca tot operezi modificari de pret in sus, esti acoperit pentru ca ai scuzele mentionate anterior. Comportamentul asta il reproduc si alti antreprenori si ajungi la inflatia din perioada pandemiei. De aia unii o numeau „greedflation”

      Comentariu apreciat.281
    • @Pavel, asta am vrut sa arat si eu.
      Ca statisticile alea sunt o tampenie, ce nu au legatura cu realitatea. Lucrurile in economie sunt mult mai complexe de atat.

      Dar am facut calculele ca sa-i arat exact asta lui alexnicolae, ca ajungem la niste valori extrem de mici, ce nu ar putea fi reale.

      Sigur ca avem tari precum Luxemburg unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 6 ori mai mare decat in Romania, dar ei sunt doar o mana de oameni, cat un cartier din Bucuresti. Asa ca nu sunt foarte relevanti la nivel macro.

      110
    • NOU
      #48

      @N Multumesc pentru mentiune. Eu nu am zis ca inflatia a fost cauzata de cresterea salariilor, ar fi stupid (cateva dintre cauze pot fi: injectiile de lichiditate din timpul pandemiei, amanarea la plata a ratelor, ridicarea restrictiilor suprapusa cu „bulirea” supply chain-urilor). Ziceam ca inflatia nu scade (sau o face mai greu) si din cauza cresterilor de salarii apoi am argumentat.
      Evident ca intr-un mediu inflationist, statul si cu corporatiile cu putere mare de pricing ies cei mai castigati (nu antreprenorii). Iar cei mai sifonati ies cei cu venituri mici si slab calificati.
      Nu stiu cat anume e vorba de un „greedflation”, dar este evident ca investitorii vor cere mereu castiguri peste rata inflatiei…altfel nu ar merita riscul.
      In rest, nu putem nega ca in vremuri tulburi exista o pronuntata „cardeala” socialisto-populista, motivele fiind evidente. :)

      53
    • @Andrei G nu stiu ce zici, eu zic doar ca nu sunt destule firme in Romania. Si ca firmele care sunt nu produc destul. Ar fi loc de X ori mai multe firme. Daca nu exista cine sa angajeze nu exista cine sa dea salarii mai mari. Nu inteleg care e neintelegerea.

      – mai avem nevoie de 1 milion de firme.
      – mai avem nevoie de educatie pentru ca sa vina firmele sa vrea fix pe romani sa ii angajezi pe salarii mari. In loc sa se duca in Polonia sau Luxemburg.

      85
  5. Da, mă, da’ te mai scoți cu-n timbilding cu ceva…pă vremea aia erau timbildinghe?- nu erau…păi vezi?

    205
  6. Problema multor companii este ca si-au batut joc de oameni si exista o limita pe care orice om o are si o poate suporta. Hostiuc si toti de acolo uita perioada salbatica la inceput de ani 2000 cand am avut un caz de deces al unei femei care lucra la o mare companie de audit. Companie de audit care se spala platind advertoriale prin presa si care in continuare plateste prost si foarte prost fiind nenumarate marturii in online pentru asta. Mai mult tot Hostiuc uita de perioada de inceput de ani 2010 cand angajarea ce se facea de multe companii a fost trecuta in zona gri si optimizata fiscal la greu, unde ti se prezenta oportunitatea de avea propriul pfa sau microintreprindere si cat de bine era pentru tine ca angajat. Sigur cine a gustat galusca a vazut cat de usor poate fi disponibilizat ulterior, dar na uite ce bine a fost…
    Pur si simplu rahaturile facute de multe companii in piata muncii si-au atins scadenta, iar noile generatii care intra in campul muncii nu mai pun botul la vrajelile clasice. Asa ca acum se face un balet intens intre hai sa nu mai dam salarii mizere unora si hai sa acceptam o crestere de 2% nu de 3-5% cum eram obisnuiti in trecut. Sigur asta nu opreste companiile sa dea bani la presa pentru diverse articole care mai de care partinitoare si care sa puna un pic presiune pe angajati.

    Comentariu apreciat.933
    • Si pina cind gaseste postul ala perfect in care nu sint exploatati si sint platiti la pretentiile lor,cum se intretine noua generatie?

      235
    • @caposu Fetele din onlyfans, băieții din dat în cap. Fiindcă copii altora nu sunt responsabilitatea ta.

      263
    • @caposu
      Sistemul este destul de simplu, dar uneori il complicam inutil. Este pur si simplu cerere si oferta. In piata muncii exista o cerere de anumite competente pe care tu ca individ sa le ai, respectiv exista o oferta de oameni ce dispun de acele competente. Cerere mare-> oferta mica avantaj catre cel care ofera. Oferta mare->cerere mica avantaj catre cel ce care cere. Sigur mai exista practicile de tip no poach, dar astea functioneaza in situatia in care ne aflam inainte de 2020.
      Acum toti angajatorii de la mic la mare, descopera ca toate rahaturile facute in ultimii 20 ani le-au venit scadenta. Problema unora fiind fix faptul ca ei pierd bani pentru ca nu gasesc angajati pe niste salarii de cacat, desi daca ar da niste salarii mai de doamne ajuta ar castiga bani frumosi. Cazul Ikea de anul trecut este exemplul cel mai elocvent. O companie care alege sa piarda bani desi ar putea sa faca profit daca ar plati adaptat realitatilor cotidiene arata fix problema de fond. Cei la Ikea credeau ca brandul si mandria de a lucra acolo o sa-i faca pe oameni sa vina si sa se inghesuie, numai ca realitatea le-a aratat altceva.
      Asta este prestigiul despre care vorbeste alde Hostiuc si prietenul lui imaginar. Pur si simplu oamenii nu mai vor sa vina sa lucreze pe salarii de cacat pentru ca asa-zisa corporatie i-a bagat in seama. Si chestia asta creeaza probleme mult in interiorul companiei si mai ales in interiorul grupului de firme. Caci oamenii care lucreaza in Romania ar avea bugetul si banii sa-i dea pentru niste salarii mai bune, dar nu o pot face pentru ca asa-zisa companie mama dintr-un stat european nu accepta asta din motive simple. Perceptia ei despre Romania este ca o tara de mana doua si foarte imprevizibila, asta desi profiturile facute in Romania sunt peste ce au in alte piete dezvoltate.
      Insa Hostiuc si altii ca el nu pot vorbi liber despre asta, pentru ca asta inseamna ca fituica lor economica se poate desfinta, caci cine dracu le mai da advertoriale mascate sau nemascate lor.

      Comentariu apreciat.521
    • nu vrei să vezi un clip în care Dorian laudă compania la care lucrezi? sau face Drăcea niște employer branding?

    • Asdad,
      Cred ca stie Ikea cum sa procedeze.Nu stim noi care a fost motivul real .

      119
    • @vali
      Pentru orice companie din Romania este mai ieftina o colaborare cu Dorian sau Dracea, decat sa dea niste salarii adaptate realitatii de aici. Asa ca daca vad o colaborare cu vreun influencer al unei companii de aici, inseamna ca salariile si atmosfera de lucru sunt problematice.
      Pe de alta parte sunt prea multi oameni in piata care tipa de ceva timp cu privire la faptul ca salariile trebuie un pic aliniate nu la Europa de Vest ci macar la Europa Centrala. Ori multe companii aflate in cealalta parte de glob nu pot sa perceapa sau sa accepte ca Romania in zona asta a evoluat. Asa ca fiecare se adapteaza la ceea ce poate. Unii vin cu niste influenceri si spera la ceva, altii vin cu niste scheme cretine de salarii pentru a putea justifica prostilor din cealalta parte de glob povestea. Explozia de pfa-uri, micro din ultimii ani isi are oarecum justificarea si din asta. Multe companii aveau problema de a plati pe cim un anumit salariu, in schimb pe contract de prestari servicii nu aveau absolut nici o problema. Ceea ce deja imi arata ca problema nu era niciodata la bani ci fix la perceptia asupra tarii. Sigur toate astea asamblau in vrajeli de tipul guvernanta corporativa si vrem sa fim sustenabili cand vine vorba de salarii.
      Despre asta nu s-a vorbit absolut nicaieri in presa quality indiferent de profil. In schimb am vazut nenumarate articole cum satui de viata de corporatie diversi oameni au facut cele mai banale afaceri si apar ca mari antrepenori.

      Comentariu apreciat.340
    • @caposu
      Ai putea sa fi surprins de prostia unor oameni care se afla in pozitii de decizie in diverse multinationale. La Ikea a fost fix problema de salarii ei platind mai prost decat Dedeman care este o companie romaneasca. Sunt destule marturii pe tema incat nu mai caut sa le justific.
      In acelasi timp de-a lungul vietii profesionale m-am lovit de problema salariala care era acceptata de partea romaneasca, dar nu era agreata de partea straina. Si nu era vorba ca cineva ma mintea ci pur si simplu am fost de fata la cateva discutii de genul asta si efectiv iti trebuie o mare stapanire de sine sa nu spargi ceva. Dupa ce treci prin cateva experiente de acest gen te transformi fix in ce spune nea Hostiuc in articol.
      Si inca nu am explorat partea cu discriminarea cand vine vorba de varsta, care e mai prezenta ca oricand in Romania, dar na e mai simplu sa ne plangem ca nu gasim oamenii sa platim advertoriale in zf si sa facem diverse rahaturi….

      Comentariu apreciat.300
    • >>iar noile generatii care intra in campul muncii nu mai pun botul la vrajelile clasice.
      Vaaai, dar ce vrajeli mergeau in anii 2000? Detaliza, te rog. :)

      00
  7. Eu cand am zis ca vor disparea contractele de munca, cel putin la white collar jobs, nu ma credea nimeni. Se lucreaza si se va lucra din ce in ce mai mult per proiect, contractul pe durata nedeterminata va deveni o amintire. In ciuda memelor socialiste, cultura vestica tinde catre capitalism d-ala salbatic, mai rau ca in SUA.

    Blue collar jobs vor ramane exclusiv in portofoliul firmelor care inchiriaza personal.

    Indecis. Tu ce zici?2826
    • E corect, cu o singura mentiune: asa cu mentionezi pare ca ar fi ceva potential rau. Eu zic ca e bine, daca tot comenteaza oamenii ca firme sunt rele sa inteleaga ca exista si varianta asta in care isi fac ei firmele lor. Daca vor pot chiar si sa angajeze la randul lor.

      Libertatea e buna. Cred ca e bine sa ajungem toti la principiile corecte. Ca sa reformulez, „In ciuda memelor socialiste, cultura vestica tinde catre libertate”.

      Indecis. Tu ce zici?1028
    • Alex Nicolae,
      In Romania inca e bine sa iti faci firma proprie pe care sa facturezi(desi au cresc costurile exponential).
      Dar in vest taxarea e la minim 50 la suta la pfa.

      163
    • NOU
      #63

      Eu cand am zis ca vor disparea contractele de munca, cel putin la white collar jobs, nu ma credea nimeni.

      Nimeni nu pune întrebarea, de ce s-a ajuns așa, sau de ce s-a permis așa…

      100
    • Sunt chestii white collar care nu pot fi facute „la proiect” contabilitatea de ex. este ceva ce trebuie facuta pe tot parcursul anului.

      Mentenanta de orice fel, la fel.

      131
  8. „Suntem ca o familie” cand e de munca dar asta pana cand se impart bonusurile, unii merg in concediu in Baicoi altii in Maldive

    (cam asta e un rezumat cum e cu munca in corporatie)

    Comentariu apreciat.1081
    • Corporație cu profit net de juma de miliard de euro pe 2023, suntem spre sfârșit de aprilie și nu se aude ceva de vreo primă.
      Mai mult, au fost înghețate angajările , iar în IT, în locul celor care pleacă se iau oameni de la firme de outsourcing, din provincie, deci cu costuri mai mici.
      In prezent fac munca de 3 tipuri de joburi, bineînțeles pe salariu de unul 😀.
      Sefii mari își plătesc apariții pe la conferințe, vloguri, in presă, pe unde debiteaza platitudini.

      La discuțiile cu alții (sa spunem concurența), îmi spun că salariul dorit depășește bugetul pe care îl au alocat pentru poziție….

      In acest timp, mă uit pe geam, am langa bloc un ‘business’ al unor suedeji. Ce mașini noi au ăștia bhai băiatule…e bine la romanika…

      Comentariu apreciat.794
  9. Capitalismul este exploatarea omului de catre om, depinde doar de fiecare daca o accepta dar oricum nu e nimic de lauda sa muncesti, indiferent unde, cat timp si pe cati bani, pentru ca oricum munca tu e transformata exclusiv in crescutul curului unui patronache respectiv crescutul cururilor unor actionari.

    Indecis. Tu ce zici?4655
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3565
    • Capitalismul este exploatarea omului de catre om iar comunismul este invers

      Comentariu apreciat.1080
    • ‘exclusiv’ într-adevăr e greșit, dar altfel, poți argumenta jignirea ?
      Ia spune-ne, cum vezi tu capitalismul de cumetrie , de tip rusesc, dij romanika ?
      Nu din cărți, din teorie.

      1111
    • jignirea cui ? glumesti ? cat despre capitalismul de cumetrie, e identic cu ala „bun” din SUA, difera doar actorii. cancerul societatii umane si ce ne va aduce disparitia, cu o mana de trantori care controleaza toate averea umanitatii si ne tin pe toti in intuneric si saracie.

      Indecis. Tu ce zici?2821
    • pe curly îl intrebam

      44
    • NOU
      #73

      Asta e chiar funny. Stii ca in capitalism poti fi chiar tu un patronache, sa iti faca altii curu’ mare, sau sa muncesti „doar pentru tine” sau sa nu muncesti, daca nu vrei, si sa fii homeless, sau sa faci videochat, sau sa mori de foame, sau sa muncesti cat pentru 3, sau sa te tragi pe cur si sa nu faci nimic. Nu e obligatori ca toti din capitalism sa fie miliardari, ca altfel e un sistem naspa.
      Ideea e ca ai optiuni. Cu ceva vreme in urma, pe aceste meleaguri, nu aveai aceste optiuni. Si toti pe care ii stiu o duc mai bine ca atunci, chiar daca unii mai sunt „nostalgici”

      Comentariu apreciat.459
    • Esti extraordinar de proasta.

      Indecis. Tu ce zici?1028
    • Nuantez: e posibil ca atunci cand erai mica sa fi fost mai cu picioarele pe pamant si sa devii proasta prin molipsire.

      Indecis. Tu ce zici?1223
    • @car: pot argumenta, evident. Dar nu o fac. Iau ca axiomă faptul că mă aflu în fața unui prost când respectivul susține că nu e nimic de laudă în a munci. Revenind, nu e teoremă. ci axiomă că MadalinaM e extraordinar de proastă

      Indecis. Tu ce zici?1128
    • Fii tu destept si mandreste-te ca muncesti in cazul asta, e semnul perfect ca spalarea pe creier a decurs cu succes si ca sclavii sunt fericiti. Ca sa nu fiu inteleasa gresit, nu spun ca ar trebui sa stam degeaba fara sa facem nimic. Spun ca munca e un rau necesar si ca atata timp cat constientizam ca asta e mersul lumii, si ca e asa din pacate, nu din fericire, atunci perspectiva ti se mai schimba.

      Indecis. Tu ce zici?2712
    • @MadalinaM: rămâne cum am stabilit în ceea ce te privește

      Indecis. Tu ce zici?1524
    • raspuns:
      1 nu lucrez pentru sef, lucrez pentru salarul meu
      2 da este un motiv de maxim mandre mandrie, si minim confort psihologic, sa castigi bine
      3 nu toti banii merg la sef, o parte ajung la tine si la ceilalti angajati sub forma salarului.

      E clar?

      1114
    • Bai, lasati-o pe Madalina sa vb.

      Am si eu niste intrebari:
      1) De ce nu e de lauda sa muncesti?
      Eu chiar zic ca e de lauda sa poti sa te intretii, mai putin la inceput ca te mai ajuta si parintii, dar pe masura ce intri si tu in paine si te stabilesti pe picioarele proprii cred ca e chiar de lauda sa te auto-sustii, ba chiar sa cresti un copil sa faci o casa, sa sadesti un pom, etc

      2) Inteleg ca tu faci curul gras unui patron sau unor actionari.
      De ce nu bagi si tu un ban in intreprindere ca sa iei si tu un dividend din profitul ala nesimtit?
      Sau poate cresc actiunile: iei actiuni, muncesti la un produs, iese produsul pe piata creste profitul, cresc actiunile, vinzi actiunile si profiti si tu

      3) Daca nu iti place status-qvo-ul actual de ce nu iti faci tu propria antrepriza, faci produsul, vinzi, platesti darile si iei tu toti banii? Ba chiar poti sa angajezi tu oameni, sa munceasca si sa iti tii tu „curul gras”:

      Sincer ca daca raspunzi coerent la astea le inchizi gura ciumpalacilor astora.

      Indecis. Tu ce zici?2014
  10. După 15 ani aca medic ajungi ceva. Buna gluma. Am ras.

    252
  11. Așa, și cam cum crede noua generație că funcționează lumea? N-am date, dar intuiția îmi spune că mulți din cei cu idei din astea revoluționare stau (încă) pe banii părinților, fraierii ăia care au muncit. Că au muncit pe bani mulți sau puțini, că au fost exploatați sau nu, că și-au distrus sănătatea, asta e, așa a fost mersul lucrurilor.

    Eu am mai zis pe aici și de prostia cu marea demisioneală, și că se va forța (chiar și parțial) întoarcerea la birouri, m-am amuzat și la părerile de acum 2 ani cum că ”moare Twitter în maxim 6 luni!”. Mai bag o fisă cu predicții și vă zic că se va acutiza și mișcarea inversă în relația companie-angajat. Se va termina cu woke-reala prin companii, se va eficientiza la maxim. S-a întins coarda prea mult până s-a rupt, s-au cam săturat investitorii de fițe, politică la job, prozelitism, safe spaces, yoga, smoothie și alte rahaturi. La muncă o să vii ca să muncești.

    Și, da, o să înceapă iar unii cum că ”dar eu nu…”. Trageți aer în piept și priviți din exteriorul bulei. Nu sunteți doar voi pe lumea asta. Eu stau acasă din 2004 dar asta nu mă împiedică să ”înțeleg” cum gândesc companiile. Fiu-meu e as la școală, dar asta nu înseamnă nimic pentru educația din România dacă restul de 20 din clasă sunt la pământ.

    Comentariu apreciat.5921
    • Adizah,
      Nuanteaza ce inseamna ca stai acasa din 2004.

      610
    • Adică pe cont propriu dar oficial, cu firmă & shit. Deși aveam job bun (ok, ceva stres), salariu bun.

      De aia zic, nu-s nici pe departe un fan al companiilor, corporațiilor, n-am avut ”badge” în viața mea, dar, exceptând cazurile în care tăticuțul are bani, faci onlyfans sau te bagi la interlopeală, la 22-24 de ani ai două mari opțiuni. Fie ai spirit de antreprenor, ceva bani și te riști (și statistic ai cam 10% șanse să reușești), fie vei fi ANGAJAT. Și aici, începe dansul. Dar, ca începător, dacă tu nici pe la școală nu ai dat, și ai și harfe în cap, mult succes să se bată firmele pentru tine.

      Chiar sunt curios cum vede Vali opțiunile, el care recunoștea că a pierdut nopți învățând chestii, lucrând pe unde apuca, doar ca să capete cunoștințe și conexiuni, pentru ca, acum, să aibă o concepție total diferită despre ce ar trebui să facă tinerii de azi. Asta în timp ce el se trezește zilnic la 6.30 ca să bage articole.

      Comentariu apreciat.464
    • A sta acasa inseamna altceva.Tu esti propriul tau angajat.

      201
    • „La muncă o să vii ca să muncești.”
      Si noi la munca o sa venim doar pentru bani nu pentru o echipa faina, dinamica si unita, sau pentru imaginea companiei sau prestigiul de a fi rahat pansat in compania aia.
      Vezi ca politetea asta din condei merge si vice versa nu doar intr-o directie.

      Indecis. Tu ce zici?264
    • @Cristian Pop, e ok, e cât se poate de corect! Eu plusez cu predicția că fix genul ăsta de relație o vor dori chiar companiile, ceva foarte pragmatic, fără CSR, fără sugarcoating. Noi dăm banul, tu muncești, fără bullshit-uri. Dar atunci când nu-ți faci treaba pentru care noi ar trebui să te plătim, ne despărțim. La fel de pragmatic.

      203
    • Nu vor dori niciodată companiile o relație de tipul pragmatic, fara bullshit și CSR. E RoI prea mare și ar însemna profituri de doar 9% in loc de 10%.

      141
  12. -De ce nu vii in team building?
    -Ca e in weekend.
    -Da, dar mergem la Sinaia, 4 stele. Totul pe banii firmei.
    -Deci sa stau un weekend fara nevasta si copil, ca sa mananc o ciorba mediocra si sa dorm cu un coleg care sforaie? Doar ca e moca? Nu mersi.

    Probabil costa 1500 lei de cap de vita, sa imi dea 500 lei la salariu si 2-3 luni o sa fiu mega team player :)

    Comentariu apreciat.925
  13. Soluția la asta și alte probleme e să te pasioneze sau măcar intereseze domeniul în care activezi și să existe un oarecare respect față de aceea activitate. Și în acel domeniu să existe niște standarde obiective de performanță și recunoaștere. Dar, n-o să existe niciodată un construct economico-social care să-ți asigure traiul perfect la 30 de ani.

    Însă, la noi nu se cultivă abilitatea de a descoperi ce te pasionează. Apoi, dintr-o combinație de factori, cum ar fi experiențe personale nasole și o mentalitate negativistă care ne face să vedem în principal numai ce e rău, mulți au părere proastă despre orice activitate. Doctorii sunt șpăgari, profesorii rupți de realitate, corporațiile te sug de viață, etc. Așa că încă de tânăr ți se imprimă idei (false uneori) că fie te adaptezi unui domeniu viciat, fie lupți împotriva lui. Nimănui nu-i surâde asta, de unde revolta și nemulțumirea prematură.

    Indecis. Tu ce zici?329
  14. Cititi articolul „Consulting firms step up efforts to push out their low performers” din Financial Times. E fabulos.

    S-a schimbat un sef mare si la corporatia unde sunt acum.
    Speach-ul clasic: vreau oameni in echipa mea care sunt flamanzi dupa succes, curiosi si disponibili sa invete.
    Vreau ca toti sa mergem in aceeasi directie pentru ca suntem in aceeasi barca.
    Cand eu dau o idee, voi trebuie sa aveti parerea voastra si sa vedeti ce se poate implementa.

    Daca aveam 20 de ani, eram gata sa escaladez cladirea.
    La aprope 45… stiu ca daca escaladez cladirea o sa primesc marire de 200 euro la salariu si un infarct sau un AVC.

    Sa zic de actualul sef care sta in chirie… dupa ani de munca… what the fuck?!??!

    Comentariu apreciat.475
    • În alte firme e adevărat asta cu ‘we are in the same boat’ când primești acțiuni sau compensație din profit. Așa doar pentru salariu nu valorează nimic.

      Comentariu apreciat.410
    • 200€? ești bine, bosule, de obicei se dau 200 lei.

  15. Niște aberații fără noimă nu am citit de mult.
    Generația mea ( 50 de ani) am muncit și am făcut câte ceva . Primul apartament l-am cumpărat după un an și un pic de muncit în Spania. Anii 98-99.
    Cam ce calificare îi pot sugera unui adolescent ca într-un timp record să aibă posibilitatea să își cumpere un apartament ?
    IT-ist evident, nu ?
    Au fost alte timpuri și sunt alte vremuri. Pe adolescenții cu părinți care au ceva agoniseală îi doare la banană că doar le rămâne lor. Restul de prin alte țări stau flexați în chirie, câștigă pentru un trai decent și nu au trăiri de ,, să ai și tu mamă casa ta ,,.
    Când nu ai, stai cu ciocul mic și pe modul cocoșat ca să îți faci ceva.

    Comentariu apreciat.527
    • Citez: când eram în facultate învățăm și scriam lucrări de licență pentru alți colegi, așa am luat prima casa.

      Pai…să mă fac și Xerox că nu îmi iese.

      150
    • Toti au avut niste ocazii de a face bani repede sau de a pierde tot.

      1) Generatia care a primit case de la stat pe vremea lu Ceasca. (vb vine ca au primit, ca le-au platit din salariu in rate, ca acum).
      Astia n-au avut de ales si si-au mancat tineretile cu tovarasu, lipsa de mancare/caldura, etc

      2) Generatia care a primit casele moka de la Iliescu. Si in 3 luni venea inflatia si iti cu banii stransi de apartament iti luai 2 paini.
      Intotdeauna sunt 2 fete ale unei monede, unii castiga, altii pierd.

      3) Generatia Caritas. Bagi 1000 lei si-n X luni ai 8000. Mai bagi odata si ai 64000, mai bagi odata si-ai ramas in pula goala.

      4) Generatia lu Paco. Care-a plecat pa Spania, Italia, Israel. Munceau 1-2 ani acolo si-aveau bani de casa. Dar ca sa ajungi acolo iti trebuia viza si daca n-aveai viza de munca erai cum sunt mexicanii acum. Sanse mari sa te gaseasca dormind sub pod.

      5) Generatia 2006-2008. Cumparai o casa pa credit si in 1 an dublai banii pana cand n-au mai fost fraieri sa cumpere si au ramas unii cu creditele alea pa naspa in franci elvetieni, yeni japonezi sau pule botswaneze.

      6) Am avut ocazia sa iau bitcoin la 60$. N-am luat. Un coleg a luat vreo 5 bitcoini.
      Ca i-a pierdut dupa aia e alta discutie, dar ce casa iti iei cu 350kE.

      Comentariu apreciat.370
    • @GoGu am avut ocazia să minez bitcoin cu core2duo si n-am facut-o. Da PLM cine se gandea ca techbros vor decide ca bitcoiul o sa valoreze jdemii de coco peste 15 ani ?

      30
  16. Ai uitat să adaugi ca sunt copii primei generații de analfabeții funcțional, totul li se cuvine, asumarea e doar un cuvânt arhaic. Dacă greșesc tot ei devin ofensivi. În afară de povești care să le ridice un pic nivelul de anxietate nimic nu merge. Lucrez cu ratați de genul, mă lovesc de ei fiind nesimțiți în oraș sau în parcare, nasoală generație 🤮

    Comentariu apreciat.5916
    • NOU
      #105

      Neea. Doar ca stii cum merge treba, aia nasoli ies mult mai repede si usor in evidenta, asa e cu orice (ex. turistii)

      235
    • @Legioner: Nici nu noi nu imi este rusine (genratia 40+). Suntem la fel de bolnavi ca ei, dar se manifesta altfel. Noi avem sindromul Stockholm: cand am schimbat primul job (dupa 7 ani) era sa mor de inima de emotii. Nu vorbesti inapoi, respecti regulile, etc. Ca asa ne-a invatat mama acasa. Si uite asa devii prostul satului.
      Nu ii apar, dar nici nu pot ridica piatra.

      Comentariu apreciat.698
  17. Nu merită medicina, drept, etc. în momentul în care frizerul câștigă 2000-2500 lei pe zi (nu va amăgiți, declara 500 lei pe zi, iar scaunul pe care îl închiriază e 1200-1500 lei). Un tuns la bărbați a crescut din 2020 de la 50 lei la 90, și nu ia nimeni rest înapoi 10 lei sa fim serioși. Tunde și doamne, întrebați-vă prietenele și soțiile cat costă un tuns și cat e cu vopsit.

    Manichiurista soției câștigă cam 5000€ pe lună, totul la negru. Coasigurata pe soț, lol.

    Ca și rezumat de la unul care a terminat medicina și la 33 ani în continuare are examene de primariat, atestate și a doua specializare: îndrumați copiii spre a-și face o afacere: montare/intretinere fotovoltaice, amenajări interioare, construcții, transport. Aș zice și IT dar o să-mi sară lumea în cap ca e piața jos, totuși cred ca e o variantă bună în continuare.

    Comentariu apreciat.4613
  18. Era o gluma buna desenata in online. La interviu de angajare, recruiter-ul:
    – Ce te-ar motiva sa vii la noi?
    – Vreau sa fac bani.
    – Oh, vai, sunt siderata! Asta e tot ce vrei?
    – Voi de ce angajati?

    Comentariu apreciat.970
  19. Și cum merge treaba, give us the light boss .

    172
  20. Am vazut la parintii nostri ca au tras tare toata viata si s-au implicat la munca si au ajuns cu probleme de sanatate si cu singura implinire ca le-au ajuns copiii mari.

    Pensia va fi mica, satisfactia muncii deloc, mediu toxic, prosti noi ca avem pretentii.

    Sunt totusi si multi care nu stiu pe ce lume traiesc si au pretentii exagerate ei oferind nimic dar idea ramane: te uiti in jur si te gandesti ca parca nu vrei rate pe 30 de ani pentru un rezidential depresiv in camp cu dobanda variabila si rata o mie de euro.

    Si oricum degeaba vrei sa fi cineva ca toti suntem sclavul banilor, ca doar nu muncim de placere, toata fericirea noastra este garantata daca avem cu ce plati facturi, vacante si mancare pana la urma.

    Comentariu apreciat.375
  21. La modul general, actuala generație vrea altceva, pentru că încă de la naștere a avut altceva decât generația anterioară.
    pzm, una din dorințele părinților noștri a fost probabil să fie fie un securist/turnător în zonă când zic un banc cu Ceașcă.

    ce individ de 20-30 de ani consideră necesar să mai cenzureze ceea ce spune, pentru că, în caz contrar, dispare în beciurile securității?!

    118
  22. Cei saraci trag si acum, vad asta ca lucrez de multi ani in mediul corporatist. Dar daca mama si tata te-au cocolosit nu ai nervi sa tragi. Si la un moment dat trebuie sa tragi si sa iesi din zona de confort. Pe vremea noastra la 18 ani aveai de ales: armata, scoala superioara dar era greu de intrat sau munca. Nimeni nu te tinea degeaba in casa. Acum ? Acum faci o facultate doua si inca un master, mai bagi un intership dar te gandesti daca mai ramai sau mai cauti altceva dar sa nu fie cu stres. Ani trec si hop ai 30-35 de ani, schimbi joburile ca pe ciorapi.Inca stai cu ma-ta ca e mai usor decat sa te chinui singur. Votezi AUR si esti looser din cauza ocultei mondiale.

    Indecis. Tu ce zici?3116
    • Da aici e cheia „daca mama si tata te-au cocolosit nu ai nervi sa tragi” a se citi daca tu cheltui 3000 de lei lunar, normal ca nu iti convine sa te angajezi pe salariu similar sau un pic mai mare, dar cu riscul ca trebuie sa iti gasesti chirie :))
      Plus 2 amendamente, 1 cel putin pe IT, in perioada asta cel putin 2 ani nu prea mai poti sa schimbi joburile ca pe sosete, 2 – cel mai probabil nu voteaza

      161
  23. La baza piramidei Maslow sunt: apa, hrana, adapost.

    In capitalismul asta care devine tot mai jegos este deja previzibil ca ne indreptam accelerat spre aceleasi greseli ca in Vest.

    Oameni care ajung sa fie fortati sa munceasca in sau langa mari orase unde proprietatile sunt prohibitive la cumparare.

    Corporatii lacome care aduc milioane de imigranti care nu se pot adapta doar pentru a isi mentine an de an “graficele”.

    Cei care au impresia ca “fac cariera” sacrificandu si familia si sanatatea pentru binele companiei mai devreme sau mai tarziu realizeaza greseala.

    Pandemia a demonstrat ca mare parte din joburi pot fi facute OK si de la distanta FULL REMOTE… DAR mereu se gasesc IDIOTI “utili” cu “cand ne mai vedem pe la birou”.

    Concluzia sau unde vreau sa ajung?!

    Daca 1/2 sau 1/3 joburi ar fi full remote atunci oamenii ar putea sa traiasca muuuult mai OK din toata tara, fara sa dea 150k pe 3 cam in Bucuresti sau 250k euro in Cluj la care mai adaugi lejer 100-150k euro dobanda bancii.

    De ce sa dai 50-100k intr un oras resedinta de judet cu gradinita si scoala langa?!

    Cumpara in Popesti Leordeni sa mergi si sa lucrezi la birou cu 100 langa tine care vorbesc, fac zgomot, pierd 2 ore pe drum si le e rusine sa salte capul si sa zica: NU ne mai chemati la birou ca pe vite…

    Solutia e ca angajatul sa poata alege full remote fara sa fie constrans…

    Vazusem intr un ziar cum o idioata ( imi cer scuze, dar nu pot sa o consider doamna ) spunea ca venitul la birou e ft util ca “munca se fura”… deci nu training platit de firma ci lasati sa deranjeze intre ei.

    Sfatul meu dupa 15-20 de ani de corporatie:
    – NU acceptati sa megeti la birou deloc
    – NU va “dedicati firmei”

    Pe cat posibil faceti pe prostii, un “prost” e mult mai linistit si relaxat. Scopul e sa traiesti cat mai bine si cat mai mult timp.

    Un om “dedicat” inevitabil ajunge in burnout si de acolo e ft greu de iesit si de reparat sanatatea ( chimia creierului )

    Comentariu apreciat.7010
    • „Sfatul meu dupa 15-20 de ani de corporatie…”

      E bună asta. Deci probabil ai început într-o corporație, te-ai format și ai evoluat în una, practic te-ai aranjat financiar și profesional în corporație. Nu sesizezi ironia? Înțelegeam să vii după un an de corporație și să porcăiești conceptul, dar chiar vingt ans après?

      Indecis. Tu ce zici?3030
    • Ce pula mea de muncă poate face OK și de la distanță FULL REMOTE un mecanic auto ? Un instalator ? Un electrician ? Eu, ospătar? Tot ce reprezintă pentru voi muncă e muncă de corporație, recte IT. Tot ce înseamnă câștig baban, vine din IT. Ieșiți dracului din bula voastră și aruncați un ochi împrejur.Da, sunteți speciali , sunteți magnifici, câștigați obscen.
      Dar mai sunt și oameni ca și mine de exemplu, pe care intelectul nu îi ajută să ajungă în Paradisul Scriitorilor de Coduri . Astfel că nu avem altă opțiune decât dăm la pilă, la matură sau la ciocan.

      Comentariu apreciat.6214
    • @Paco, ca IT-ist* lovit zilnic în orgoliu de către Vali, să mor dacă nu-l înțeleg uneori. Cred că poți număra pe degetele de la o mână genul de job care se pretează pentru muncă remote, și cu toate astea lumea proiectează viitorul de parcă doar IT există prin lista aia de mii de coduri CAEN.

      Comentariu apreciat.325
    • Adyzah, foarte putini se realizează financiar la corporațiile de romanika.
      Iar profesional, pe la 45 de ani începi să fii privit ca fosilă.
      Daca as putea da timpul înapoi, aș învața o meserie sau m-aș face bugetar.

      211
    • @car, oi fi având eu zero experiență în corporații, dar, așa, empiric, în 20 de ani ar cam trebui să urci bine fie pe scara ierarhică, fie pe cea profesională. Ambele vin cu creșteri salariale. Altfel, ce mai chichirez gâlceava, de ce ai stat atât? Realizat financiar nu înseamnă neapărat milionar în $, dar am văzut niște salarii de ”senior” de pe la firme, m-a luat cu amețeală, oamenii ăia nu mai au griji pecuniare :)

      89
    • Paco, am zis 1/3… de ce insisti aiurea?!

      Nu trebuie sa te simti jignit si sa reactionezi emotional daca munca ta nu poate sa fie full remote… probabil esti in alea 2/3.

      Pana atunci vezi ca:
      – exista telemedicina
      – exista diagnoza auto la masini, geometrie 3D la roti… sper ca nu mergi la mecanici batrani care iti fac “geometria dupa ochi”
      – instalatorii/electricienii mi au cerut poze cu lucrarea si apoi mi au dat cosul de produse sa confirm de pe dedeman / leroy

      Asa ca lucrurile au evoluat… lumea se digitalizeaza….

      Indecis. Tu ce zici?1520
    • Paco,
      Oamenii sint in lumea lor.Sa speram ca se vor trezi.

      186
    • @Hermin, scuze, dar imho telemedicina e ceva puțin mai evoluat decât Dr.Google. Faptul că poți arăta prin video o pată de pe piele, nu te scutește de o vizită fizică. Proporția a ce se poate face medical la distanță e atât de mică încât nu poți să iei în serios termenul de ”remote job”. Aș adăuga că e și extrem de riscant, pot fi scăpate simptome, se poate întârzia o intervenție, etc

      Iar ce mai zici tu, sunt pași pregătitori, estimări la distanță în cel mai bun caz. Când o să mi se dea remote cu var prin casă, mai discutăm :)

      214
    • @Hermin,hai să le luăm pe rând.
      1.Când începi cu niște dureri în piept la o anumită vârstă îți doresc telemedicină. Să mă anunți ce și cum.
      2. Diagnoză 3D, geometrie 3D la roți. Ori nu ai mașină, ori ai incercat o glumă. Da, știu de REIHMANN 3 D, dar nu pot să fac geometria la mecanici bătrâni că am un și camion 4×4 și aia nu se face după ochi.
      3. După ce ai primit coșul de produse de la instalatori/ electricieni ai executat tu operațiunile ? Montat, demontat, cablat, defazat ? Da ? Atunci maxim respect .

      Comentariu apreciat.282
  24. adyzah, mai aveai sa zici ca sunt comunist pentru ca m-am nascut in comunism.

    Concluzia era sa faci pe “prostul” si sa iti maximizezi beneficiile de pe urma corporatiei… calul tanar primeste mai multi saci si mai multe bice !

    Ce intelegeai dupa un an… in primul an de corporatie abia iti intri in ritm si deschizi ochii.

    Ca cineva sa aiba o parere pertinenta as zice un minim 3-4 ani daca nu chiar 5 ani de corporatie… abia atunci ai 5 exemple de mariri anuale, vezi cum se imparte cascavalul si munca si dobandesti suficiente experienta sa poti compara.

    Te cam pripesti in judecata…

    154
  25. NOU
    #125

    Esti cel mai norocos parinte daca fi-tu se naste direct Mbappe si nu trebuie sa-ti mai pui toate problemele astea in viata, nici tu si nici el. :))

    111
    • Zici? Uite, chiar aveam o discuție pe tema asta recent, l-au făcut praf pe unul tânăr la un meci de fotbal, nu știu dacă o să mai joace. Ce faci dacă-ți bagi picioarele în școală și-ți pui toate ouăle în coșul cu sport și performanță și ai ghinion să-ți fewți ceva important la corp? Rămâi cam în aer.

      252
    • Pentru fiecare „Mbappe” d’ăsta (I had to Google it), sunt 100.000 de tineri care n-au reușit, dar cu același talent (sau poate chiar mai buni) la dat cu piciorul în mingie.

  26. Stiti cum zic toti ca tinerii sunt prosti, ca generatia actuala e de rahat, ca noi eram mai buni samd? Sincer, la faza cu munca se pare ca noi sintem gusterii. Bravo lor ca nu accepta cacaturi si minciuni de la firme, si bravo lor x 2 pentru ca se descurca asa cum pot chiar si fara „favoarea” extraordinara pe care le-o face multinationala sa le dea un salariu de mizerie si sa ii frece zi de zi ca pe sclavi.

    Indecis. Tu ce zici?287
  27. Nu exista un deficit de forta de munca si/sau un deficit de oameni ce vor sa avanseze profesional , exista insa un deficit de remuneratii decente si de oportunitati profesionale echitabile ( oare cat mai e scorul pentru un post de asistent medical, profesor titular, notar, doctor specialist … ).

    231
  28. Nici cu modelul promovat de retelele sociale nu sunt de acord. Ok, tinere din gen. Z, nu vrei corporatie?, fii tu antreprenor, dezvolta o afacere, orice, nu sta la cersit pe Tik Tok. Din pacate, in afara de monetizarea tuturor mizeriilor, tinerii de azi nu au alte idei.

    152
  29. Mă întreb dacă angajații de la Aleph/Mediafax/ZF vin cu entuziasm la muncă după ce iau salarii din ani în paști, că e în insolvență și șefuțu își trage merțane și amante.

    111
  30. Bollocks.

    Cele mai tari companii de tech, cu profituri de miliarde dau afara mii de oameni (pana la 10% din forta de munca), global.
    Aceste concedieri se fac rapid, fara nici o empatie, de multe ori pe baza de prioritati de business si exceluri cu salarii. Daca ai ghinion sa fii intr-un team considerat pentru taiere, pa-pa. Nu conteaza mare lucru. Ca ai copiii acasa, ca ai fost motivat ani de zile si ai dat mai mult decat ti s-a cerut.

    Vine maine un CEO care promite cresterea profitabilitatii, reducand costurile. Si poimaine incepe restrucurarea. Ca e facil. Da afara 1 din 10 si cocoseaza-i p-aia care raman si-si scuipa in san cat de norocosi sunt ca a fulgerat langa ei.

    Hai sa ne aducem aminte de idolul tech, Musk. Si-a petrecut primele luni la Twitter taind in stanga si dreapta. 50%? Sau 80%? Cati a concediat?

    Foarte bine ca tinerii sunt pragmatici si nu pleaca pe fenta. Auzi „aplauzele sefilor”… am vomitat un pic in gura la asta. Cat de idiot sa fii sa muncesti pentru asta?

    Muncim pentru noi. Pentru bani si pentru a ne educa. Pentru a continua sa fim relevanti si employable. Pentru a ne petrece timpul intr-un mod util noua si societatii. Eu unul sper sa muncesc pana la 80-90 de ani, numai sa pot si sa fiu relevant, sa pot oferi ceva. Dar niciodata n-am facut-o ca sa „ajung cineva” sau pentru „aplauze”. Am facut-o pentru mine.

    Comentariu apreciat.261
  31. Problema nu e că tinerii nu mai vor să lucreze toată viața la corporație, problema e că toți vor să se facă influenseri și fotomodele, fără să-și dea seama că din zece mii de aspiranți ai 4-5 care ajung să-și câștige existența din asta.

    50
  32. Deci ca sa fie tabloul complet, ce vor multi de pe blog:
    * Tinerii să se lase de orice ar face ei acum
    * Să-și cumpere pe banii lor materiale în valoare de mii de lei și să se apuce de studiu individual pentru meseria preferată
    * După un an de studiu individual sa meargă 6 luni la curs de calificare acreditat
    * Apoi sa lucreze 3 ani pe minim pe economie la Adlabam Handyman SRL ca sa câștige experiența necesară pentru a putea meșteri la casele voastre.

    Totul ca peste 4 ani si jumătate să-i puteți strânge cu ușa & oferi mai putini bani decât meseriașilor actuali ? Wow, mă întreb oare de ce nu vor tinerii să se facă meseriași.

    25

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube