Suntem pe val…

În timp ce habarniștii au impresia că valoarea brandurilor a crescut datorită marketingului și alte aberații de gen, oamenii normali sunt un pic mai grijulii cu exprimarea. Poate ați observat că tonul unora de prin presa economică (aia reală) s-a mai schimbat, campaniile de laudă și CSR s-au mai calmat, pentru că toți așteaptă să treacă pandemia, să-și revină lanțul de aprovizionare și să se rezolve scandalul cu forța de muncă din SUA.

În caz că ați ratat, că a fost foarte scurt, momentul ăsta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. problema cu toti americanii din tweet urile alea e că se plâng de capitalism care a functionat cum trebuie o perioada (vezi anii 50, 60) și vor la schimb comunism crezând că e soluția. Nu că sistemul lor n-ar fi bolnav, de-acord cu ei. Și dacă le zici ca comunismu e nasol pentru ca ai trăit în el îți zic ca ala nu era comunism pe bune.

    iar jeff tiedrich zicea acu cateva zile ca Colin Powell a murit pentru ca nu erau altii vaccinati. lol

    00
    • Stii ca intre 100% Capitalism si 100% Comunism exista infinte combinatii, nu?

      00
    • Socialismul nu e comunism.

      00
    • or exista dar cine renunță la putere si te lasă să le implementezi?
      A fost la un moment dat o formă de guvernământ care a funcționat dar a deranjat pe restul lumii ca să zic așa și a fost înlăturată..

      00
    • Da, socialismul nu e comunism, dar cei care zic ca vor comunism de fapt vor socialism. Socialismul e ala unde iei cu forta fabricile si le dai la popor, comunismul e utopia aia fantezista in care bogatii doneza voluntar tot pentru binele comun.

      00
    • @matei: doar ca americanii nu au capitalism. In capitalism daca o futi, dai faliment si vine altul in locul tau. Nu esti „too big to fail” si primesti sute de miliarde de dolari de la guvernul SUA(vezi AIG, vezi bancile din SUA in criza 2008). In capitalism nu se apuca guvernul sa-ti dea „stimulus check”. In capitalism nu printeaza banca centrala oricati bani e nevoie ca sa nu „cada bursele”. Cu tot respectul si scuzele de rigoare, ce au americanii nu se mai numeste capitalism. Si din pacate, asta e vede in economia mondiala unde China a scos capul. SUA e pe duca, si „vestul civilizat” langa care stam si noi se duce o data cu SUA.

      00
    • NOU
      #7

      @Radu: e un pic invers. Comunistii sunt aia care iti iau fabrica cu forta si o dau „inapoi adevaratilor propietari, clasa muncitoare”, socialistii (sau social-demicratii, na) sunt aia care te „conving” ca e mai bine sa-ti donezi profitul prin taxe si impozite mari. Nu e in interesul socialistilor sa omoare o vaca de muls. Ma rog, nu de tot.
      Nu te lasa pacalit de faptul ca toate tarile guvernate de comunisti erau „socialiste”. „Socialismul” asta era doar un statiu intermediar in calea catre „comunism”, care era un ideal, si in care nu existau bogati si saraci, toata lumea primea dupa necesitati.

      00
    • numa teoreticieni

      in realitate cand a venit colectivizarea venea securistul in ograda, ridica ce avea chef si te lasa cu palma in cur.
      Aveai 3 vaci, capitalist imputit, neam cu Malaxa.

      Cine era securistul din sat? Var/unchi/ oricum sigur o ruda cat de indepartata. Cum de ajunsese securist? Era cea mai putoare din sat si prefera sa mearga la partid in timp ce aia mai harnici erau la camp si nu aveau chef de politica.

      TLDR colectivizarea la noi, aviz amatorilor, pe patite nu din carti.

      Se putea mai rau, la vecinii ucrainieni ordinul era sa ridice tot din ograda si sa vina de 2/3/4 ori pana in iarna sa se asigure ca nu ai ce manca si mori de foame. Taranul care se putea descurca cu propria gospodaria era dusmanul de clasa, nu industriasul.

      00
    • As spune ca nu e chiar asa. Perioada cind capitalismul mergea de bubuia in america se suprapune cu emanciparea femeii care incepe sa mearga la munca. Brusc familia americana clasica unde doar barbatul munceste se trezeste mai bogata avind doua venituri. Datoria inflatiei ascunse la ora actuala doua salarii sint insuficiente.

      Ce am scris aici se refera la familia americana medie. Daca faci parte din clasa celor cu venituri mari toate se schimba: Ai parte de o educatie mult mai buna in scoli private de aici un network care iti aduce un venit peste medie si viata e frumoasa.

      Trucul care a functionat destul de bine inainte de pandemie este ca firmele foloseau muncitori sezonieri straini pentru a umple joburile prost si foarte prost platite care nu erau ocupate de americani. Americanii nu le vroiau pentru ca din acele joburi nu poti sa-ti platesti chiria + mincarea.
      Covidul a introdus restrictii la intrarea in tara si muncitorii straini au disparut. Acum firmele ar trebui sa creasca salarile pentru a atrage americani dar prefera sa stea si sa se vaite.

      00
    • Americanii au Corporatism care e Mercantilism de rit nou. In loc de „The honorable Easy India Trading Company” acum ai „Lockheed Martin”

      Capitalismul n-are nicio treabă cu ce se întâmplă în US și alte țări cu guverne corupte. Nu vă mai luați după ce a înțeles 🦋 în timp ce desena foișoare în timpul orelor de economie.

      00
    • @Marsten, ca sa fim exacti americanii au ce rezulta cand capitalismul e lasat sa faca ce vrea in numele banului, oamenii au legalizat coruptia prin Citizens United – corporatiile sunt oameni si bau e free spech.
      Ca si comunismul, capitalismul pur e o utopie, piata n-o sa se regleze niciodata singura si vor aparea rapid carteluri. Solutia e undeva la mijloc, capitalism reglementat de stat si cu siguranta sociala sustinuta de taxe.

      00
    • @VladM „Wealth of Nations” cartea care care a definit capitalismul a fost scrisă ca o critică asupra companiilor britanice care distrugeau continente întregi în căutarea profitului cu binecuvântarea statului britanic.

      Tipul menționa încă de pe atunci că mâna pieței se auto-regleaza doar în anumite condiții și că statul trebuie să intervină în cazuri gen:
      – lipsa de educație a consumatorilor
      – costurile nevăzute gen poluarea
      – monopol nu doar național cât și local.
      Plus alte câteva. Alți economiști mai târziu chiar au dezvoltat mai multe cazuri în care statul trebuie să intervină gen:
      – Poluarea pieței, caz în care un grup de consumatori fără educație sau cu educație scăzută acaparează piața, ducând la scăderea calității produselor (vezi dragostea dintre Hollywood și China)

      00
    • Problema americanilor la ora actuala ( dupa 16 ani de trait acolo) este ca modelul corporatiilor se bazeaza pe principiul…..capitalism la profituri si socialism la pierderi.

      00
  2. Pe mine m-a exploatat grav un capitalist veros acum cateva zile. A venit cu un mops un arzator si 2-3 clesti papagal si intr-o ora a luat cat fac eu pe zi. Suna telefonul in draci sa se mai duca sa mai arda si alti proletari. Huooooo!

    00
  3. Cam fraieri americanii aia… altfel, daca vrei sa vezi capitalism versus comunism din ala bun, e suficient sa te uiti la cum arata Chile versus Venezuela in ultimii 20-30 de ani. Este situatia ideala in Chile? Absolut nu, dar fata de Venezuela, e raiul pe pamant, cu cresteri ale nivelului de trai intr-o cu totul alta liga. Aaa, si daca te uiti la cum a scazut rata de saracie in ultimele decenii, in mare parte gratie globalismului…

    Ca idee, uite ceva distractiv aici mai jos. Peter Schiff (un mega bogatan) discutand cu cei 99%… cei 99% care sunt cam incapabili sa vina cu argumente rationale.
    https://www.youtube.com/watch?v=RY0R0NpIdQQ

    00
    • @Silviu – Pai i-a sa vedem cine e Peter Schiff ala de-l adori tu:

      tacsu’ – Irwin Allen Schiff was an American libertarian and tax resistance advocate known for writing and promoting literature in which he argued that the income tax in the United States is illegal and unconstitutional.

      Condamnat cu inchisoarea pentru evaziune fiscala la greu.

      Si fiiindca era fiisu lu tacsu’:

      In October 2020, a joint collaboration by the Australian newspaper The Age, the Australian version of 60 Minutes and The New York Times reported that a team of international investigators were scrutinizing Euro Pacific Bank. On October 18, 2020, the 60 Minutes Australia episode „Offshore bank at the centre of enormous worldwide tax evasion investigation” said that tax authorities in Australia, the United Kingdom, Canada, America, and the Netherlands believed Euro Pacific Bank was facilitating tax evasion and serious organized crime. The Age reported that Euro Pacific Bank became the target of Operation Atlantis, the world’s largest tax evasion probe. Asked why the US Internal Revenue Service visited him on January 24, Schiff refused to elaborate, saying, “I’ve already answered the question that we’re not involved in any illegal activity,” and adding the bank “turns down far more accounts than we approve because our compliance is so rigorous”. The Age reported that „Schiff threatened to sue the publication, ripped off his microphone and stormed out of his own living room.”

      Sursa e publica ;-)!

      Mai ai de astea ?

      00
    • boss, dar in europa si mai ales prin scandinavia cum isi permite statul sa fie social-democrat si sa nu lase cetatenii sa moara de foame si fara asigurare medicala?

      00
    • bai nu stiu ce sa zic, asa pot scoate oricand din traista Singapore si am inchis gura oricarui capitalist, de fapt despre ce vorbin ca niciuna din astea 3 nu sunt dictatorship, sunt republici democratice „gen”

      00
    • Bai, dar voi ganditi numai in termeni absoluti… departe de a-l considera pe Peter Schiff vreun idol, e doar haios clipul in cauza fiindca arata ca stangistii sunt de foarte multe ori imbecili, fara a rationaliza prea multe lucruri (la fel cum si libertarienii sunt niste imbecili bazandu-se orbeste pe mana invizibila a statului). Bineinteles ca sistemul perfect nu este un capitalism salbatec, ci un capitalism functional cu o supraveghere adecvata a statului si cu interventii cand e cazul. Dar de aici pana la a considera comunismul o solutie (si o mare parte din americani chiar cred ca ar trebui nationalizate anumite parti din economie…) e cale lunga. Bernie Sanders, altfel, foarte popular printre tinerii democrati americani, a sustinut prin anii ’70 ca ar trebui nationalizate mai toate fabricile din SUA…

      Pe scurt, de ce ai nevoie ca sa ai bunastare: de o piata libera puternica si de un stat puternic (a se intelege rezistent la lobby) deopotriva. Piata libera se ocupa de creat bunastare, statul se ocupa sa nu deraieze baietii (cu practici urate pe zona de munca, mediu si asa mai departe). Pe aceeasi idee, cred ca e o idee proasta sa lasi privatul in anumite domenii cheie si/sau sa ii asiguri monopoluri naturale, iar sanatate e exemplul perfect. Dar chiar daca nordicii au cele mai bune sisteme de sanatate din lume (fax), ca idee, Perkele, acolo este si o privata foarte puternica in sistemul sanitar… pe undeva la 15-20% din cheltuielile totale de sanatate ale nordicilor sunt private.

      Iar exemplul cu Singapore e arata ce putin intelegi matale despre discutie. Una este sistemul economic, alta este sistemul de conducere. Singapore e pe locul 1 la capitolul „economic freedom” la Heritage Foundation… din anumite puncte de vedere, este raiul capitalistilor acolo, din altele nu – intr-adevar, isi baga mult statul de acolo nasul in economie. Dar locul 1 la libertate economica…

      00
    • @perkele Pentru ca exista armata americana si nu poate veni Putin in 5 ore sa se pise in Copenhaga?
      Fara armata americana ne apucam de chineza si rusa in secunda doi, dar da, ce a ajuns America azi e grav, nu mai e capitalism, e o dictatura corporatista.

      00
    • Eu sunt pentru naționalizarea firmelor de construcții. La fel la sistemul de sănătate. E cam greu să faci profit în spital și nu e benefic să faci asta, că ajungi la facturi gen USA. Sistemul medical trebuie să fie public, din punctul meu de vedere la fel ca și construcțiile. De ce zic asta? Consider că dezvoltatorii, în goana după profit, ajung să facă foarte multe concesii. Statul nu ar avea motivația necesară să construiască cartiere mici și înghesuite, fără grădinițe/școli/clinici etc. Ok, s-ar cumpăra materiale la suprapreț sau s-ar face alte mizerii. Dar poate am avea orașe mai bine gândite, care să respecte planurile urbanistice.

      00
  4. mi-a distrus ziua prima poza, fmm viata, umanitate, capitalism, tot

    • Ăla nu-i capitalism, ăla-i islamism curat.
      FYI: Arabia Saudită are 4 milioane corturi „state of the art” pentru pelerinii care merg la Mecca, dar nu primește nici un refugiat musulman.
      Ca să o spunem p-aia dreaptă.

      00
  5. Avalansa de comentarii de la romano-republicani despre cum „tu vrei stalinism” in 3, 2, 1…

    00
  6. Ai facut ravagii cu prima poza! Impact maxim de la inceput! Bune si urmatoarele, dar asta spune tot. 👏👏

    00
  7. Incepusem ziua in forta cu pozitivism de weekend si vad imaginile astea. Mortii masii de treaba..

    00
  8. Nah, americanii parca prea s-au obisnuit sa se uite numai in sus. Parca ieri se duceau dupa ajutoare cu chevy trucks de 70k$.

    00
  9. Americanii ar putea merge să se angajeze camionagii in UK. 😀

    00
  10. E vineri, dar asta cu socialism vs capitalism o sa agite tare apele pe aici.

    Norvegia are fond de investitii de peste 1 000 Miliarde euro. In Q1 din 2021 fondul a „produs” peste 38 miliarde euro.

    Tot norvegienii de 2 ori chiar au refuzat sa intre in UE pentru ca dupa CALCULE economia lor mai mult pierdea.

    Asa e ca sunt niste prosti socialisti si desculti norvegienii astia!? /s

    Nu sunt nici socialist 100%, dar nici capitalist 100%.

    Exemplu: intr-o clasa sunt 5 elevi de 10 si restul niste lepre.
    Daca fiecare elev primeste ca nota media clasei atunci vei omori „Inovatia”, iar daca lucrezi cu doar cei 5 atunci vei sugruma „Productia”.

    Umila mea parere, un salariu minim care sa asigure o viata OK pentru oricine munceste 8 ore !

    Vindem grau, vindem paduri, vindem o multime de materii prime. Valoarea vine din produsul finit ( mobila, paine congelata etc ), DAR daca faci o firma nationala de mobila / Ikea romanesc… O sa ti sara toti in cap.

    Stiu oameni cu firme cu 1 angajat ( ei ) si care au pe linkedin CEO / General Manager… Si o ard cu „capitalism pe paine”.

    00
    • Sunt antreprenori bai, i-a invatat Soares sa faca afaceri!

      00
    • Ce îmi place când toți deștepții dau Norvegia drept economie socialistă de succes…

      Scoatem complet din ecuația conceptele economice de bază, pentru că tot fondul ăla nu e pe capitalism sau socialism, ci pe petrol și gaze + o populație egală cu cea a Manhattan-ului.

      Norvegia era printre cele mai sărace țări înainte să găsească zăcămintele alea, iar dacă vă uitați la Wikipedia la economia lor, toate firmele legate de petrol și gaze, iar restul sunt locuri de muncă subvenționate de stat din banii de petrol.

      Au un merit real la faptul că nu au furat banii din petrol, dar când se va termina ăla va începe distracția, și la ce buget au vedem cât va ține acel fond de investiții țara.

      Dacă vreți exemplu, luați Suedia, unde e total altceva, acolo și școlile de stat concurează cu cele private, oricât ar zice toți că vai, ar fi ineficient.

      00
    • manu144x, un om inteligent nu recurge la atac la persoana / denigrare ci se rezuma la argumente si tinde sa fie obiectiv.

      –––––
      „Norwegian workers are heavily protected, with 70 percent of workers covered by union contracts, and over a third directly employed by the government. The Norwegian state operates a gigantic sovereign wealth fund, and its financial assets total 331 percent of its GDP (as compared to an American figure of 25 percent). Meanwhile, its state-owned enterprises are worth 87 percent of GDP. Of all the domestic wealth in Norway, the government owns 59 percent, and fully three-quarters of the non-home wealth (as most Norwegians own their home).”

      00
    • Norvegia are fond de investitii => Norvegia nu prea crede in socialism. Ai idee daca au cumva salariu minim ? In Suedia esti obligat sa-ti dai copilul la scoala de stat sau poti alege intre stat si privat ?

      00
    • @AlinP Corect, mea culpa, cu scuzele de rigoare.

      Doar că am auzit de 100 de ori Norvegia dată exemplu așa degeaba că mă hazardez când văd argumentul. Nu are ce căuta în dezbatere când avem ditamai zăcămintele de petrol + o populație mică + o relief de potențial hidro că Ceaușescu ar fi inundat-o toată dacă era ales la ei.

      E o disproporție foarte mare între resursele țării și nevoile ei așa că nu sunt nevoiți să muncească pe bune.

      00
    • Norvegienii – acesti sauditi din coasta europei pot fi dati exemplu doar in 2 cazuri :
      – csf cand ai petrol ;
      – barnevernet .

      00
  11. Nu trebuie sa o dăm in conspirații, doar nu ne luam de mana cu Șoșoacă sau Bitman. Bogații lumii sunt buni, e datoria noastra sa ii imbogatim. Bigtech si marile companii ne vor binele, doar trebuie sa se implice si mai mult in formarea noastra, mai ales in opiniile exprimate pe internet. Capitalismul observat e bun.Trebuie sa fim responsabili, sa ne luam obedienți boosterul covid periodic si să sperăm ca se va implementa curând un sistem de credit social asemanator celui din China.

    00
  12. Dacă vreți să vă enervați puțin, ascultați/vizionați ultimul video de la Catalin Moise de pe Youtube. Dacă vreți și mai mult angertainment merg si celeltalte 3 video-uri despre capitalism si Nietzsche.

    00
  13. Jur ca m-a traumatizat total prima poza.
    Si dupa ce vad poza asta si aud cate un cretin că el crede in dumnezeu efectiv imi vine greata. Pai cum ma evlaviosule sa crezi intr-un duh, spectru, barbos ceresc, whatever the fuck is called cand personajul in care crezi tu este un sadist psihopat fara urma empatie? Cu ce ti-a gresit tie un copil ca cel din poza sau alti copii nevinovati care au cancer sau mor efectiv de foame de ii chinui in halul ala? Ai vreo justificare? Daca tu ai puterea sa faci si sa desfaci de toate, cum permiti asa ceva? Nu exista justificare pentru asa ceva, astfel incat daca chiar exista un asemenea personaj eu ii arat cu toata placerea degetul mijlociu si ma pis pe el ca pe mine un astfel de zeu capricios nu ma reprezinta. Sa-l venereze cine vrea…

    In alta ordine de idei, fiind de curand ziua fiului meu i-am cumparat un Xbox iar reactia lui a fost ca nu-i place si ca el vrea altceva…

    Si acum, sa curga minusurile de la habotnici…

    00
    • dc nu l-ai intrebat ce vrea? daca tot i-ai luat Xbox pare sa fie la varsta la care iti dai seama relativ usor ce ar vrea.

      00
    • Ma, a facut 7 ani. Avand in vedere ca eu am avut multe lipsuri ca si copil fiind cu toate ca ai mei au fost de situatie medie si s-au dat peste cap sa ne asigure un trai si educatie decenta, am considerat ca eu trebuie sa plusez, a.î. .m-am dat peste cap sa ma asigur ca progenitura mea nu duce lipsa de absolut nimic. Si nu ma laud, dar de la hooverboard pana la xbox ultima generatie plus alte chestii scumpe, am considerat ca sange din sangele meu nu este cuantificat in lucruri materiale, astfel m-am dat peste cap sa-i asigur absolut tot confortul din lume si sa nu se confrunte cu ceea ce am avut eu lipsuri ca si copil. Dar vizualizand poza pusa de Vali, realizez ca viata altora se cuantifica altfel. I-am trimis poza si sotiei si cu toate ca sotia este mai stabila psihic decat mine, efectiv a daramat-o drama acestui copil. Efectiv daca ai o urma de empatie si sentimente, nu ai cum sa nu te miste o astfel de poza. Si cand ma gandesc acum 2 zile eram suparat ca nu gasesc VW Touareg pe care mi-l dorec sa-l cumpar, superficialitatea mea ma jeneaza in acest moment. Jur ca as da orice doar sa nu mai vad suferinta acelui copil…Efectiv l-as adopta daca as putea….

      00
    • @xtz nu e nevoie sa-l adopti pe acel copil, mergi in primul orfelinat din orasul tau, esti insurat mai ai un copil ai o stare materiala buna deci 100% dosarul de adoptie se aproba repejor. In alta ordine de idei daca vrei sa traiesti o drama prelungita cumpara-ti o masina din astea noi cu motor de 1.0 la o tona jumate caroserie de suv .

      00
  14. Americanii care castigau $12-$15/hr si-au dat seama ca se poate mai mult si cand au vazut ca in pandemie primeau mai multi bani daca nu munceau si stateau degeaba acasa. Acum evident ca nimeni nu are chef sa se mai intoarca la munca pe salarii mizere, stau pe ajutoare ca si minoritarii nostri.

    Mi-a dat pumpkin spice latteu’ pe nas cand am citit zilele trecute ca Jay Powell tranzactiona la bursa anul trecut (ETFuri, macar atat) intre deciziile de a mai printa bani sau nu.

    Nasol de americani, nice army tho. Dar uite ce bine e la noi ca banii din taxe ne ofera educatie gratis, asistenta medicala gratis, infrastructura…

    00
    • Americanii trebuie să învețe că anumite activități gen a merge la restaurant nu este un drept. Ca McDonalds să poată vinde dollar menu, are nevoie de angajați plătiți prost pe tot lanțul de producție pe lângă marfă ieftină.

      Sunt mai mulți factori acolo, mai ales când vine vorba de stilul de viață și costul real al serviciilor care sunt trase jos de imigranți care lucrează pe bani de nimic.

      Ca fapt divers, la supermarket am rămas șocat să văd că erau oameni care îți iau cumpărăturile la casă și ți le pun direct în pungi. Acuma ce salarii poate da supermarketul ăla ca să aibă și adaos mic la produse ca să fie ieftine, dar și să ofere niște servicii complet inutile?

      Mai e și faza legal ca ospătarii să lucreze practic pe gratis, salariul considerându-se a fi bacșișurile de fapt.

      Deci legal te angajează pe 1 dolar pe oră, și trăiești din bacșis, au extemption de la salariul federal minim pe economie.

      Și apoi ai de-a face cu toți nebunii care se cred moștenitori la tronul angliei ca negresa aia de se crede albă, și clienților le place să facă mișto pentru că știu că are nevoie de bacșis.

      00
  15. Fiecare vede altceva in termenul „socialism”. Multi vad partea de intr-ajutorare, altii vad partea de sindicat/workers-unite. Bre, deci nu e nici una nici cealalta. Esenta e proprietatea publica asupra mijloacelor de productie si reglementarea raporturilor cerere/oferta cu preturi fixate de stat. E trist ca noi-romanii santem asa prosti in domeniul asta, de vreme ce ne-am fript vreo juma’ de secol cu treaba asta.
    Deci nu ma astept sa stim ce-i aia capitalism, dar macar ce-i aia socialism.
    Iar poza 1 apeleaza la emotii, nu la logica. Si nu are treaba cu socialism vs capitalism.

    00
    • Multi folosesc incoresc termenul de „socialism” pentru a se referi defapt la masuri sociale si taxarea corecta a bogatilor / corporatiilor.
      Ei zic socialism si se refera la sanatate publica accesibila tuturor, educatie publica, drumuri si infrastructura precum si plase de siguranta in caz ca patesti o nasoala. Si e demonstrat ca toate lucrurile astea duc la o populatie mai fericita but you know…. would someone think of the shareholders!!!

      00
  16. americanii dornici de comunism sunt rezultatul unei populații imbecilizate, bazată pe consumerism, feminism, dublu-standarde.

    00
  17. NOU
    #56

    Oamenii nu fac diferența între corporatism și capitalism. Ex de corporatism mascat in capitalism: mergi la Mega și ai o gama de 10 branduri de lapte de unde îți alegi cel pe placul tau ( Zuzu, Danone, etc). Puțină lume știe că absolut toate brandurile pe care le vezi în frigider, aparțin celui mai mare grup de lactate din Europa: Lactalis. Și mai puțină lume știe că Lactalis a închis fabrica La Dorna din Dorna, lăsând 400 de oameni fără job (pe la inceputul lui 2020 daca nu mă înșel). Are rost sa continui cu produsele de curățenie sau cosmetice? Sa vezi că 90% din ce vezi tu pe raft aparține Unilever sau P&G?

    Free healthcare? Nu există așa ceva, nicăieri în lume. Cineva tot timpul plătește. Am văzut o grămadă de documentare (atât de la republicani cât și de la democrați) care arătau că asigurările sunt mân in mână cu doctorii și de aia factura ta ajunge și 10000 $ pentru o simpla răceală (exagerez pentru efect dramatic). Chiar țin minte că discutăm cu cineva care blama sistemul medical din SUA, dar în România voia să aibă posibilitatea să plătească fie la stat fie la privat (el fiind antreprenor in Romania). Numai eu cred că oamenii care nu își permit vor plăti la stat și cei ce își permit vor plăti la privat și sistemul de stat va intra în colaps?

    Cât despre datoriile in care intra din cauza învățământului universitar, urmărisem la un moment dat un reportaj că până în anii ’80 (daca nu greșesc cifrele) studenții mergeau direct la banca să își ia credit și aveau dobândă fixă. După ceva vreme și-a băgat guvernul american coada și culmea, atunci au început să crească dobânzile infernal și nu mai puteau să își plătească creditele.

    Iar vizavi de „socialism democratic”, să nu uităm că Bernie Sanderns era cel ce urla că trebuie mărit salariul minim pe economie, până când echipa lui a făcut ceva cercetări și a descoperit că sunt plătiți cu salarul minim pe economie și i-au făcut scandal. Bernie le-a mărit la 15$ pe oră, dar le-a tăiat orele suplimentare….

    Bezzos nu a devenit mai bogat din cauza covidului, ci din cauza măsurilor impuse de Fauci. Adică oamenii de rând nu puteau să își cumpere cărți din librării, dar puteau să dea comanda pe Amazon.

    Și chiar ieri am urmărit un segment dintr-un interviu în care o tipa spunea că cele mai mari taxe le plătesc oamenii de rând. Antreprenorii sunt scutiți de taxe pentru că ei investesc acolo unde ar trebui sa investească guvernul, dar nu o face. Și dădea exemplu de energie regenerabila.

    Socialismul nu se poate aplica pentru că firea umană este coruptibilă.

    00
    • Da, dar mai usor captezi atentia cu poze de copii tip Charles Dickens decat cu explicatii de ce Socialism=Misery tip Ludwig von Mises.

      00
    • „, ci din cauza măsurilor impuse de Fauci.”
      Ia uite unde era fanul lui Trump. In toate tarile s-au introdus restrictii in timp de pandemie, dar Faucii e de vina ca Bezos s-a imbogatit. Nice.
      Nu faptul ca Amazon nu plateste impozit si-si foloseste angajatii ca pe niste sclavi (care si pisa in sticla pe care trebuie sa si-o cumpere singuri).
      In SUA bogatti vor capitalism pentru saraci si socialism pentru bogati (scutire de taxe).

      00
    • NOU
      #59

      @me am I supposed to be ashamed? Vezi tu, ce faci e cherry picking. Ai tras concluziile in baza unei singure fraze. Îți recomand un exercițiu de imaginație. De fiecare dată când vei citi că Bezzos, Buffet, Munsk sau alții investesc in ceva, gândește-te că sunt scutiți de taxe de către guvernul american.

      00
  18. cat de gresite pot sa fie cateva din mesajele alea…cata naivitate (sau analfabetism functional ) tradeaza ele. dar oamenii aia au o „voce”. se fac auziti. acum 100 de ani ar fi avut o cazma. si o singura sansa. dig!

    00
    • NOU
      #61

      Iar daca ar fi avut noroc ar fi gasit si aur.

      Recomand The Sisters Brothers. Cartea, nu filmul. Filmul e un kkt.

      00
  19. Multa lume o duce tot mai prost in SUA. Multi din clasa de mijloc au virat-o spre limita. Si nu e capitalismul de vina. De vina sunt automatizarea si informatizarea ce au distrus multe joburi bunicele si distrug in continuare. Nu sunt solutii pe termen scurt, salturile astea economice mereu au lasat oameni pe drumuri. Noi macar suntem obisnuiti cu saracia, e starea noastra naturala in care in concediu mergi la socri sa aduni via, iesi doar odata la 3 luni la un restaurant si atunci doar ca e nunta si e obligatie, stai fara dinti in gura si conduci o masina de 15 ani. Cand ai bani de benzina. Noroc ca maschezi mizeria cu alcool ieftin si ca faci haz de necaz.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.