Jocurile foamei 2020

Tot văd pe internet întrebări stupide de tipul:

De ce nu crește cursul valutar?
De ce nu scade prețul la imobiliare?
De ce nu avem o criză?
De ce nu a urcat șomajul?

Răspuns, pentru că am amânat efectul, neputând să ne luptăm cu cauza.

1. Construim în spume. În perioada 1.01-31.08.2020, faţă de perioada 1.01-31.08.2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 19.2%. În București & Cluj rata de creștere ajunge la aproape 40%. Nu mă aștept la o ajustare în zona preturilor, ci la o prăbușire de îndată ce apar neperformantele în sector și ratele devin scadente.

2. Ardem din rezerve să plătim dobânzi și să susținem cursul. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la finele lunii septembrie la nivelul de 32,588 miliarde de euro, în scădere cu 9% faţă de nivelul de 35,768 miliarde de euro consemnat în urmă cu DOAR o lună. 3.2 miliarde împărțit la 20 milioane de români înseamnă 160 de euro per capita. Și asta fără a număra creditele angajate. E drept, aproape jumătate din costuri sunt legate de dobânzi și rate scadente, însă 3-4% din rezerve în susținerea de curs este enorm. BNR a ieșit masiv în piață să protejeze credite denominate în valută & să apere leul. Acea modificare de 9% este halucinantă.

3. Venitul discreționar viitor e în scădere, cu implicații în consum, deși ponderea anumitor bunuri/servicii în coșul de consum s-a ajustat masiv. Supra-optimism în prezent, și consumatori care profită de contextul curent crezând că s-a terminat criza. Vânzările auto au explodat în septembrie. Piaţa din România a crescut cu aproape 80%, cel mai semnificativ avans din UE.

4. Jale (predictibilă) în agricultură. Producția de grâu a României în 2020 mai mică cu 40%. La rapiță, scădere de 18% față de 2019! Pe 18.04 spuneam despre grâu că este o investiție interesantă. Contractele futures pe grâu sunt undeva la +50% față de acel moment.

5. Ne bucuram că NPL (cota de credite neperformante) e jos (cca 4.5%). Nu poți avea neperformante, pentru că toți și-au amânat ratele până la 31.12.2020, momentul T0 când lucrurile vor începe să ia o turnura neplăcută.

6. Nimeni nu plătește rate (OUG37/2020) în prezent și estimez că măsura se vă prelungi, din moment ce Ministerul Finanţelor Publice caută, împreună cu băncile, o soluţie pentru amânarea plăţii ratelor pentru clienţii băncilor după 1 ianuarie 2021. Sunt peste 330.000 de clienţi care au amânat ratele.

7. Surpriză – amânând ratele, băncile nu mai fac bani. Rentabilitatea capitalului în UE a fost de 0,01%, mult sub nivelul de 6,01% din urmă cu un an. Totuși ca țară, ne împrumutăm obscen de scump. Soluția era banală, bonduri covid denominate în EUR vândute către populație. La un cupon de 5%, statul câștigă de 2 ori. Banii se reîntorceau și se consumau aici.

8. Ne cumpăram lucruri acum, în rate pentru că…nu plătim rate. Erau 1.338.978 debitori din care 152.126 cu restante. Acum, încă 330.000 au amânat ratele. Asta înseamnă că 1/3 clienți bancari nu plătesc nimic, deloc.

9. Un trilion în neperformante în UE, în ciuda măsurilor de amânare.

10. Nimeni nu plătește taxe. Până pe 25 octombrie, când expiră facilitățile fiscale cel puțin – și mai nou până în ianuarie 2021, termenul fiind prorogat. Totul e pe caiet. Undeva la 2.14 miliarde de euro în iunie, probabil vreo 4+ până în octombrie. Mult trâmbițatele granturi de investiții de pe Măsura3 sunt doar undeva la 550M€, ca să vă faceți o idee de mărime. Numai taxele amânate sunt 200 euro per cap de locuitor.

11. Nimeni nu plătește penalități – și nimeni nu e executat silit, popririle și executările fiind blocate până la 25 octombrie, și mai nou până la 25 ianuarie 2021.

12. Statul susține ștatele de plată cu 41.5% din salarii (OUG92/2020), deși colectarea s-a prăbușit.

13. Nimeni nu plătește chirie – și toți invocă forță majoră. 20.000 certificate de urgență au fost eliberate către firme numai în prima lună de pandemie. Dacă ai nevoie de cash rapid, preiei contracte de închiriere. E noua modă în Pipera. Ești plătit să ți se cedeze un spațiu.

14. Case pentru toată lumea! BNR a tăiat de două ori dobânda-cheie în acest an, de la 2,5% la 2% şi apoi la 1,75%. Plafonul de la prima casă urcă de la 70 la 140K euro cu 80% garantare.

15. Nimeni nu plătește facturi. Deja anul trecut, aproape două milioane de familii îşi plăteau cu întârziere facturile şi întreținerea. Durata medie de încasare a facturilor (DSO) la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile în mai 2019. Durata medie de încasare a creanțelor la nivel mondial era la 66 de zile. DSO a crescut în pandemie la 180 de zile.

16. Pierdem bani din activitățile curente, dar ne bucuram că luăm cu altă mână "bani gratis". Principiul e simplu: întâi îți iau tot, apoi îți dau un pic înapoi și vei fi bucuros (fie că vorbim de șomaj, granturi, suport la salariu, IMM Invest samd).

17. Concluzia e simplă: nu vine nici o criză. Vom avea un party la nesfârșit și nimeni nu vă plati factura. Sau poate…

Atașată o poză cu mine si Fluture în vacanță.

floture si broasca

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. Confirm, am platit vacanta cu ajutor de la BNR:-) bine, de fapt inca n-am platit-o, am amanat-o. Acum am sunat la BNR sa ne dea si pentru un mega-party pe zoso.ro, ca sa ne iubim un pic:-)

  2. concluzia: INFLATIE cat casa ! .. nu doar la noi, ci in toate economiile mari care tiparesc bani in nestire; sigur, indicatorul oficial nu va arata asa rau; dar costul nominal de trai undeva, la anul, va fi cu multe (zeci) de procente mai mare ca la inceputul lui 2020.

    00
    • Și e un anume tip de inflație foarte perfid. Super asimetrica. Îți lovește doar in anumite categorii de produse și servicii.

    • Corect. Iar indicatorul nu va arata realitatea (cum nu o arata de multi ani), pentru ca imensa majoritate a ce se tipareste se strange in cateva buzunare din ce in ce mai mari. Sigur, cand o vrea bezos sa isi cumpere vreo 2-3 tari in europa cu banii de buzunar, o sa vedem cat mai valoreza de fapt miliardul, sau suta de miliarde.

      00
    • Iti recomand:
      Evolutie avere

    • Sigur, cand o vrea bezos sa isi cumpere vreo 2-3 tari in europa cu banii de buzunar, o sa vedem cat mai valoreza de fapt miliardul, sau suta de miliarde.

      de parca europa nu tipareste si ea bani si nu are si ea oameni care baga cat pot in buzunare

      00
    • Detaliaza, te rog, treaba cu inflatia asimetrica?
      Cum? De ce? Unde o sa fie inflatie si unde nu? Adica la ce categorii de produse?

      Mi-au sarit si mie-n ochi cifrele de la pct 2 atunci cand au aparut. Nu mai am deloc lei.

      La pct 13, de ce ar face cineva asa ceva? Adica sa preia spatii si ceva cascaval ca apoi sa inchida firma? Nu imi suna kosher.

      Io credeam ca vine shit-stormul dupa ce a intrat la racoare to’arsu’ Liviu Dragnea. Eventual +6luni. Nu ma asteptam ca se mai intinde inca 1 an.

      00
    • @Gogu sa zicem ca tu ai o firma cu cifre OK la 2019. Eu am o firma care e trasa in jos de costul cu chiria. Majoritatea contractelor de chirie, nu au clauza de reziliere anticipata. Daca ai pe 24 luni si reziliezi in luna 10, platesti tot 24 de luni. La 4K pe luna, ma costa rezilierea 56.000 euro.

      Apari tu. Si imi zici: Vrei sa te scap de contract cu 28.000 euro? Evident raspund ca da, economisesc jumatate din suma.

      Tu il preiei, si apoi iti declari insolventa pe care oricum urma sa o declari. Insolventa asta insa e mascata de cifrele misto din bilant de la 2019. Sunt firme care fac asta de 10 ori pana sa declare insolventa.

      Eu am o problema morala cat casa cu treaba asta. Marea majoritate nu au.

    • Moral, imoral, dar cred ca e si-un pic ilegal sa-ti muti pasivele toate-n aceeasi barca, dupa care-o scufunzi.

      Cand am facut contractul de inchiriere in februarie :P era clauza ca n-am voie sa subinchiriez sau sa fac nimic fara aprobarea lu regus.

      Mersi!

      00
    • Pai oamenii aia nu muta nimic. Doar plătesc salariile restante de banii aia sau își rambursează împrumuturi ca asociați probabil aia e schema. La regus e cu totul altceva ăla e timeshare.

    • Ma gandeam ca ce rost are sa apelezi la externi … si sa mai dai si bani.
      Iti faci tu o firmuta fantoma, muti pe ea alea rele. Si-ai scapat de contract!
      Trecand peste chestiile morale sau legale, problema e daca astia care au office space-ul sunt de acord sa treaca contractul de pe firma ta principala pe firma crash-test-dummy. Chiar asa, prosti facuti gramada nu sunt. Cand toti dau sa fuga, tu ai gasit prin magie pe cineva sa-ti preia contractul.

      Stiu ce zici de timeshare la regus, dar eu am biroul meu separat.

      00
    • Deci… daca e cam pe futere laptop-ul (vechi de 4 ani) ar fi bine sa-l schimb in urmatoarele 2 luni sau la anul ?
      Mai ales avand in vedere ca preturile la electronice sunt aprox. echivalente convertite in euro cu cele din Germania, Franta si Italia.

      00
  3. plm….si nici preturile la barci n-au scazut…

    00
    • Eu de elicopter m-am tot uitat și nimic-nimic.

    • nu e treaba cu elicopterul…o sa ai nevoie de benzina ..asa de-un vant se mai gaseste ;)

      00
    • Teoretic poți sufla singur in pânze și apoi te listezi pe bursa după modelul Nikola susținând că ai inventat un mecanism de autopropulsie perpetuă.

    • @Attilla, dacă vrei un Titanic te pot ajuta eu… Dacă vrei barca de pescuit vezi la Decathlon.

      00
    • @pato: il rog pe Vali sa-mi sudeze o cutie de tabla, o arunc in mare si am facut de-un Titanic….eu caut ceva de 40 de picioare

      00
    • Care e treaba cu Nikola?
      Am mai auzit pe la colturi vb de Nikola.

      00
    • @Atilla
      Lasa-i sa muste inc-un an taxa de marina, c-o sa-si aduca aminte toti Inglejii cu barcile in Grecia ca-i viata grea si atarna greu picioarele alea dupa Brexit.
      Bine, la 40 si pe tine te mananca nitel, da’ cine-s eu sa ma bag in calculele omului.
      Si eu tocesc apolloduck-ul da’ caut ceva mai civil, 32-36.

      00
    • Ba chiar au crescut preturile la electronice (mai ales la componente PC, inclusiv cele low end).

      00
  4. Felicitari pentru articol. Dau o cafea cu mare placere. Gratis :)

    00
  5. Plm, austriecii n-au d-astea. Totul se plătește regulamentar. Nu plătești, nu beneficiezi de serviciul respectiv.

    00
  6. sper ca a fost bun fluture

    00
  7. oh nu … un sistem artificial creat din pix rezista la masuri artificiale create cu pixul … cine ar fi crezut?!

    00
    • Temporar. Nu la infinit

    • În 2016 am zis prima oară că sistemul actual nu are cum să o mai ducă mult așa. Strângeam bani pentru casă și îmi frecam mâinile la fiecare știre nasoală. Când s-au anunțat probleme le Deutsche Bank am zis, gata, se prăbușește tot din nou. N-a fost să fie.

      Până la urmă am luat un apartament anul trecut. După aceea a apărut covid și am zis, gata, frate, să vezi acum foame. Se vor ruga meșterii de mine să lucreze. Realitatea a fost că m-am rugat eu de ei. Și m-am rugat și de producătorii de mobilă să îmi răspundă la email-uri. Și aștept de 3 luni niște uși. Și prețurile au explodat.

      Și criza se tot vede la orizont de ani de zile, însă e mereu la orizont, niciodată nu se aproprie tangibil.

      00
    • @ubercool – criza vine sigur. Problema este ca, cu cat se amana, cu atat exista sanse sa fie mai serioasa. Nu e sigur asa, dar e desul de probabil.

      00
  8. prima trezire la realitate acum, in noiembrie, a doua in ian-febr anul viitor, am clienti care au inceput deja sa scartaie din august si nu sunt horecisti si alte asemenea, pina in 2024 nu mai ramane nimic de ce stiam c-a fost

    00
    • Eu mizez pe T1 2021. Dureaza un pic sa se propage. La mine (non Horeca) diminuarea pe venituri e 50%. Pe venituri incasate pana la cap e 80%.

    • 80% la mine, dar eu nu sunt atat de optimista, oricum nu sunt optimista de fel, sper sa ai dreptate si chiar daca ai e o moarte lenta, prefer un soc si-apoi redresare decat agonia asta in viteza intai

      00
  9. 7. Sa fiu al dracu’ daca as cumpara eurobonduri covid, chiar si la un cupon de 5%

    p.s: BNR consuma din rezerve dar aurul ? aurul e tot la Londra ?

    00
  10. – Nimeni nu plateste rate;
    – Nimeni nu plateste facturi;
    – Nimeni nu plateste penalitati;
    – Nimeni nu plateste chirie:
    – CASE PENTRU TOATA LUMEA!!!

    Daca afla imigrantii de acest mic colt de rai, am belit belengheru!

    00
  11. Tare mi-e ca o intram intr-o spirala vicioasa din care vom iesi sifonati destul de tare (somaj undeva la 8-11 % , inflatie galopanta plus un deficit de 5-6%). Pentru ca nu poti sa amani la infinit chstiile astea. Si astea nu sunt vremuri normale. De la pandemia de gripa spaniola unde numarul de persoane ar fi fost de 500 de milioane de oameni, omenirea nu s-a mai confruntat cu asa ceva. Plus dezastrul din agricultura.

    00
  12. Am inteles ca se cauta senior si arhitecti in draci pe partea de software.

    00
  13. Poate cer prea mult, dar niste surse avem?

    Also anumite exprimari sunt nefericite. De exemplu: „Vânzările auto au explodat în septembrie. Piaţa din România a crescut cu aproape 80%, cel mai semnificativ avans din UE.” 80% presupun fata de august… ceea ce na, e logic daca in august nu s-a vandut nimic, si din martie nu prea s-a vandut nimic, cine nu a plecat in concediu a zis sa faca un upgrade…

    00
    • autorul folosește frecvent 2-3 limbi, de aceea unele exprimări sunt nefericite.

    • Nu ma refer la gramatica, ma refer ca lipseste informatie. Aici punctual cresterea de 80% pare wow, dar raportat la ce?
      Nu vreau sa atac autorul, vreau doar sa clarific.

      00
    • Este atenție vs 2019. Tocmai din acest motiv e îngrijorător.

      Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 79,9% în septembrie, fiind înmatriculate 10.878 autoturisme, faţă de 6.046 vehicule în perioada similară din 2019.

    • Poate să crească și pentru că mulți încearcă să le vândă să mai scoată niște bani. Poate le dau la prețuri la care pentru alții (care-și permit încă) se merită să facă upgrade-uri.

      00
    • @Manu, presiunea pe oferta nu duce la cresterea numarului de tranzactii. O tranzactie are loc cand si cererea e tot acolo.

      In alta ordine de idei, in piata e inca o mare criza de masini SH si pretul creste nu scade. In pandemie nu s-au produs masini noi. Stoc de Duster in Romania de exemplu nu exista. In pandemie oamenii au putut oricum tranzactiona masini, te puteai duce inclusiv sa o vezi era unul din motivele OK.

    • Este o greseala sa faci o comparatie intre Septembrie 2019 vs Septembrie 2020. Septembrie 2019 a fost o luna cu foarte putine inmatriculari, cauzate de schimbarea normelor WLTP. Iti dai foarte usor seama de asta daca vei compara Septembrie 2019 vs intreg anul 2019 (6046 vs 161000 aprox – adica doar 3,75%) sau daca vei compara Sept 2019 vs Aug 2019 (6046 vs 13.000 aprox). Asadar, comparatia ta este in teorie adevarata dar nu relevanta.

      00
    • Becks

      vanzari vs inmatriculari.

      Ca sa evite modificarea normelor de poluare si reclasificarile, dealerii au inmatriculat masinile asa e in lunile precedente. Noi aici vorbim insa de „vanzari” nu de inmatriculari. Vanzarea catre utilizatorul final a avut loc tot in septembrie 2019 chiar daca masina a fost preinmatriculata de dealer de dinainte.

    • Alter Ego, inteleg ca vrei sa ai dreptate cu orice pret, dar mai citeste o data ce ai scris cu manuta ta: “ Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 79,9% în septembrie, fiind înmatriculate 10.878 autoturisme, faţă de 6.046 vehicule în perioada similară din 2019.”
      Pana la urma, ne referim la vanzari sau inmatriculari? Hai sa iti zic eu: e unul si acelasi lucru. Pana prin 2017-2018, vanzarile erau raportate de APIA plecand de la declaratiile importatorilor. Ulterior, toate rapoartele vazute prin presa, inclusiv cel mentionat de tine, iau in considerare cifrele de la DRPCIV, adica inmatriculari.

      00
  14. @Alter Ego >> Faza cu „nimeni nu plateste penalitati / taxe pana pe 25 ianuarie” e valabila pentru TOATA LUMEA? inclusiv pentru persoane fizice?
    Intreb pentru un prieten. 😁

    00
  15. Treaba cu facturile nu o inteleg cum adica le amani?Ca daca nu iti platesti net, gaz, apa, curent pur si simplu te deconecteaza.

    00
    • Nu chiar. Amânarea plăţii facturilor la utilităţi este posibilă printr-o lege noua. Prin utilităţi se înţeleg: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV.

    • Ahaha d’aia n-a mai sarit rds cu mesajul de deconectare luna asta cand n-am avut bani pe cont la direct debit? De obicei primeam la 4-5 zile, acum mi-am dat seama din intamplare dupa vreo 10.

      00
    • Nu e corect, plătesc facturile neavând job. O să ajung în Elysium!

      00
    • Digi o poate face. Internetul nu e prins in lista din OUG la utilitati.

  16. Vom avea deflatie, cererea mica, va scade preturile, de asta se tiparesc bani.

    00
    • The amount of money put into circulation by the central bank was 1.2 trillion euros before the euro crisis broke out. At the end of last year, it was already at 3.7 trillion euros, and after the measures already adopted, it is expected to reach 4.8 trillion euros by the end of the year.

    • Dar viteza de miscare a banilor in economie?

      Graficele bancilor din ue usa nu arata prea bine desi bursele sunt sus.

      Criza urmatoare va fi pests ce a fost in 07-09.

      00
  17. 2021, anul cand incep sa se plateasca facturi. Cu japca.
    Sa te tii atunci jale.

    00
  18. Opresc ieri dimineata cu Cullinanul la o benzinarie, fac plinul si ma duc la casa. Ii zic doamnei sa imi dea si o sticla de Dom Perignon si o jumate de kil de caviar Beluga. Imi zice:” Stiti, nu avem.”
    Ptiiiii…te-apuca groaza.

    00
  19. De construit se construiește, dar și lumea continuă să se mute la oraș. Doar 56 la sută din români locuiesc în mediul urban, în creștere față de anii anteriori dar mult în urma altora. Ungaria e pe la 71 la sută, Cehia 74, Bulgaria 75, nu mai zic de vestul Europei.

    Or să scadă probabil prețurile apartamentelor vechi aflate în orașe sau cartiere mai puțin dezirabile.

    00
    • Pentru ca preturile sunt obscene si in crestere.

      Stau cu banii la purtator si urmaresc sa cumpar teren sau casa undeva decent langa oras. Iar preturile au tot crescut si crescut.
      Asa ca ma gandesc serios, decat sa iau un petic de pamant la pretul unui apartament in oras sau o casa la 3-4x mai bine iau un apartament si imi ramane si de mobila.

      00
    • Boss, apartamentele alea vechi din oras vin cu spatiu verde langa bloc, parcuri peste drum, scoli in apropiere…uneori chiar si metrou la 5 minute pe jos nu cu eliocopterul.
      Infrastructura aia facuta de comunisti ca nu dadeau pamantul de la ei….

      Altfel, daca va plangeati de cartierele-dormitor comuniste, stai numa’ nitel….

      00
    • Statistica cu mediul rural n-are nicio relevanță câtă vreme depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

      Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.
      Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

      Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

      00
  20. la 2 scaderea e de 1%, nu de 9%…

    00
  21. Cred că ești singurul guest author, în afară de Eftimie (fumător), care scrie ceva interesant de citit.

    00
  22. NOU
    #91

    „Pă” persoana mea fizică niște chestii nu se potrivesc: plătit toate ratele la timp, ba chiar am și închis un credit cu 2 ani înainte de termen (din 5 ani), facturile le plătesc pe toate la timp, taxele la stat le-am plătit din februarie. Dunno, me looks good now.

    00
    • asta voiam și eu să zic: am plătit ratele, facturile chiar și chiria, totul la timp și în întregime.

      00
    • Efectul măsurilor de suport este in principal dat de faptul că încurajează un comportament fiscal dubios.

      De exemplu. Tu băiat cu suflet nu te-ai indurat sa bag angajații în șomaj. Ai recapitalizat firma cu bănuți de acasă sau din rezervele companiei. Apoi ai fost pedepsit pentru asta neputând încasa 41.5% suport la salarii, tocmai pentru că nu ai băgat în șomaj.

      Băiat bun, ai platit chiriile la timp și nu ai scos CSU. Și ca răsplată, neexistând CSU nu ai intrat sa iei 150.000 euro în granturi.

      Ai platit la timp datoriile? Probabil restul vor primi amnistie fiscala.

    • NOU
      #94

      Atunci intru în rândul dubioșilor: mă opresc din plătit taxe și rate. Să se descurce statul cum o ști. Cu japca, probabil, ca de obicei! :)

      00
    • In locul tau nu as fi inchis creditul acum decat daca nu aveam ce face cu banii

      00
  23. O criză sigur va veni, dar cred că de data asta România va ieși mai puțin șifonată decât data trecută. Marile multinaționale au mutat părți importante din producție la noi, că e mai ieftin, vorba aia, salarii mici. Exporturile sunt la apogeu, lucrez de ceva vreme în transporturi și nu cred că am mai exportat atâta marfă vreodată, aproape am ajuns să egalăm volumul de importuri. Ceva vine, dar ceva ce nu am mai întâlnit până acum…vedem cum o scoatem la capăt.

    00
  24. Si ce facem cu banii stransi la saltea acum? Imobiliare sa nu cumparam, o sa cada piata. Ce facem repede cu niste bani stransi ca sa nu ne prinda inflatia cu ei?

    00
  25. NOU
    #112

    Cum ne protejam de inflatie? De exemplu, daca am ceva economii acum, oare e momentul potrivit sa platesc din creditul ipotecar? Sau sa mai cumpar o proprietate? Sau sa ii bag in actiuni?

    00
  26. Economia României este „atârnache”. Noi depindem de alții, indiferent ce prostii facem noi. Câțu se împrumută ca nebunul ca să plătim la partenerul strategic șepcuța primită de tovarășul președinte. Suntem singura țară NATO care nu doar că anul acesta a alocat 2% din PIB pentru armament, dar deja suntem aproape de 3%. Și ieri s-a mai anunțat o „investiție strategică” de 2,7 miliarde de la nașu’ Klaus, n-a mâncat, n-a băut, a venit fără remorcă, să trăiască!
    În afară de șomaj tehnic și amânarea taxelor/ratelor, nu s-a făcut nimic. Pe de altă parte, se schimbă structura economiei și a nevoilor. Nu mai cumpără lumea țoale, încălțăminte, parfum dar nu mai găsești un laptop pe care să ruleze Windows decent sub 3000 de lei. Mă uitam că modelul de laptop luat la firmă în luna mai este acum cu 800-900 de lei mai mult. S-a schimbat mobilă și s-au renovat apartamente în draci. În aprilie, eram convins că scăderea anul acesta va fi de două cifre. Acum e clar că se va încadra undeva în jur de 5. Deci o să fie greuț, dar nu chiar așa de greu.
    Amânările de rate și de taxe nu sunt chiar așa de rele, eu zic că impactul real nu va fi foarte mare și nu vom avea multe credite neperformante (lăsând la o parte că la o dobândă peste 10% cum sunt majoritatea creditelor de nevoi personale, băncile au o oarecare marjă). La firme, ultima cifră pe care o știu este de 14 miliarde de lei, banii de rachetuțe ai lui Klaus. Deși, nu știu dacă ne permitem să dezamăgim partenerul strategic ca să salvăm economia :)
    Deci, nu suntem singuri, ne salvează alții și pe noi, să le mai cumpărăm una-alta, să le mai scriem niște cod, să mai dăm cu sapa…
    Per total, suntem mai bine ca în 2008.

    00
    • Daca nebunia asta se termina in aprilie suntem mai bine ca in 2008. Daca se termina in 2022….

    • Care? Covidu? Ăla se termină prin „absorbție”. Deja, îți dai seama că la peste 10.000 de cazuri noi pe zi, cât sunt acum prin Occident vorbim de guturai.

      00
    • @Cristian Banu

      Am a doua oara COVID. Crede-ma nu e deloc guturai. E chiar naspa. Prima data a fost dezastros. Acum e mult mai OK dar si asa e naspa. Durerile de cap, tusea seaca constanta si oboseala dusa la extrem chiar sunt deranjante rau de tot.

    • bai ca nasoala e faza asta cu reinfectarea. macar daca te imunizai odata trecut prin asa ceva.

      multa sanatate autorului!

      00
  27. Daca oamenii nu si mai pot plati datoriile incep sa consume mai putin.
    Daca consuma mai putin scad preturile.
    Si daca vor sa consume mai mult decat pot nu le mai aproba bancile creditele.
    Nu nteleg de ce tot zice lumea de inflatie?

    00
  28. Hai ba ca de cand jucam pe bursa era cate un analist de asta in fiecare zi sa propage apocalipsa financiara. Asa a fost si in 2009-2009 in plina criza, in timp ce toti isi plangeau de mila, baietii destepti cumparau la greu. Daca stai sa te gandesti, la criza din 2008 a fost in prumul an o scadere economica de vreo 7 % iar in al 2-lea an o scadere de vreo 4%, mare rahat, in conditiile in care fusesera ani la rand cu cresteri economice. Dara daca citeai stirile si MarketWatch urma apocalisa. Vrajeala pentru ca sa incarce Smart Money la greu.
    M-am prins si eu tarziu si am inceput sa cumpar cand toti propagau sfarsitul sistemului financiar. Asta pana cand idiotii de la Tradeville in 2014 m-au obligat sa-mi inchid toate pozitiile deschise in piata (CFD) si din pacate aveam si cateva pozitii pe pierdere dar care stiam ca pe termen lung urmau sa creasca, obligandu-ma sa inchid pe pierdere. Una dintre pozitii deschise era pe AMD, cumparat la aproximativ 5$. Ia vedeti cat valoreaza acum o actiune AMD.
    Din pacate am realizat ca RO e inca o tara bananiera pe partea asta de bursa si m-am lasat, alternativa era sa fac trading direct in Anglia sau SUA, dar acolo nu ti se garanteaza nimic daca da Broker-ul faliment si nu esti cetatean al acelei tari.

    00
    • Le luam metodic.

      1.
      „alternativa era sa fac trading direct in Anglia sau SUA, dar acolo nu ti se garanteaza nimic daca da Broker-ul faliment si nu esti cetatean al acelei tari.”
      – Opusul este adevarat. Exista 2 scheme mari de asigurare FDIC si SPIC. Any person or entity can have FDIC/SPIC insurance on a deposit. A depositor does not have to be a citizen or a resident of the United States.
      2. ” baietii destepti cumparau la greu [in 2008-2009]”
      Nu chiar. Daca ne uitam in istoricul din CBOE / Sau in Bloomberg Terminal
      https://markets.cboe.com/us/equities/market_statistics/historical_market_volume/
      3. AMD, cumparat la aproximativ 5$. Ia vedeti cat valoreaza acum o actiune AMD.
      Au trecut 12 ani. AMD a fost un winner. Pe langa AMD au fost alte 22737 firme digitale care au fost zob. E ca si cum ai compara Google cu MSN si YAHOO. In 2005 era greu sa te prinzi ca Google va deveni castigatorul.

    • 1. E posibil sa ai dreptate, dar atunci cand tranzactionam eu, adica 2013-2014 din ceea ce citisem prin romania si mai discutasem cu brokeri toti ziceau ca nu-ti garanteaza nimeni depozitele sau daca forma de brokeraj da faliment.

      2. Gresesti, legea pietei spune ca nu exista crestere fara ca cineva sa cumpere. O alta idee este ca tu te uiti la volumul de tranzactionare, si in teorie este corect, dar nu iei in calcul ca:
      a. volumul este si la vanzare si la cumparare, deci volumul ala pe care-l vezi tu nu ai cum sa-l interpretezi daca a fost numai vanzare sau numai cumparare, poate fi volum relatic mixt, adica pe acel volum s-au contorizat si cumpararile si vanzarile. Intr-adevar, tu vezi ca in acea zi spre ex. actiunea x a scazut pe volum mare, dar acel volum poate fi mare din cauza ca au fost foarte multi cumparatori dar si foarte multi vanzatori iar la finalul zilei vanzatorii au fost majoritari de unde si scaderea actiunii. Nu stiu daca m-am facut inteles.

      b. E normal ca dupa vanzarile pe panica care generau volume extraordinar de mari de vanzari in 2008 dupa bottom (inceputu lui 2009) sa vezi volume relativ mici de cumparari pentru ca nu mai este panica asa mare, cine a vandut a vandut, iar bara aia de volum pe cumparare normal ca pare mica versus cea de vanzare din perioada de panica, dar in realitate acolo se cumpara la greu. De aceea scaderile sunt abrupte si revenirile sunt pe durata lunga. Smart money stiu cat si cum sa incarce cat sa nu creeze un rush pe cumparare si revenire in forma de V dupa criza.

      3. Nu , n-ai inteles, eu am tranzactionat intre 2013-2014, iar CFD AMD am cumparat in 2014, cu putin timp inainte sa ma oblige Tradeville sa inchid pozitiile pentru ca idiotii schimbau brokerul si platforma de tranzactionare. Deci practic esti la a 7-a mana deoarece si brokerii din RO sunt de fapt un fel de samsari bursieri, la randul lor si ei iau de la alti brokeri si vand mai departe. Tot atunci am cumparat si Crude OIL, deoarece petrolul era undeva pe la 40$ si stiam ca nu are cum sa stea mult pe acolo, ceea ce s-a si intamplat. E adevarat ca nici prea mult nu a mai crescut, dar „it’s nt much but it’s honest work”.

      In fine, discutia e lunga si sunt multe nuante. Daca esti trader iti recomand 2 carti, dupa care vei privi tradingul si piata monetara altfel dupa ce le vei citi (daca nu le-ai citit deja):

      – TOM Williams – THE UNDECLARED SECRETS THAT DRIVE THE STOCK MARKET – despre volum si cum sa-l interpretezi ca sa te duci dupa Smart Money. Am impresia ca a mai scos o carte dar tot acest subiect il abordeaza, am uitat cum ii zice.

      – Currency Trading and Intermarket Analysis – Ashraf Laidi

      00
    • @xtz In momentul de fata mai folosesti vreo platforma? Interactive Brokers ceva?
      Recomand reddit.com/r/eupersonalfinance/

      00
    • @shack Nu mai folosesc nimic, asa cum am scris m-am lăsat, dezamăgit de intermediarii de la noi (brokerii). În partea asta de lume sunt și multe tepe, mulți intermediari, trimiți banii și nu știi dacă ii mai vezi vreodată.

      O perioada după eram disperat sa plec în SUA doar pentru asta, sa tranzacționeze direct la sursa, vorba vine ca și acolo faci prin intermediari dar ești la a 2-a mana, nu la a 5-a ca aici. Din păcate nu am reușit pentru ca viza si pentru ca nici capital prea mare nu aveam. Vise…

      Oricum informația și metodele de tranzacționare mi-au ramas în cap, dacă se vor schimba vreodată datele problemei ma voi reapuca iar.

      00
  29. Punctul 12 este parțial incorect.
    Statul nu mai subvenționează 41,5% din salarii. A făcut-o doar pentru lunile iunie, iulie și august. Pentru că au formulat extrem de cretin OUG 92/2020.
    Și subvenționarea era de fapt un retur de bani. Pentru că nu decontau sumele dacă firma nu achita integral taxele declarate pentru luna pentru care solicita subvenția.
    Iar subvenția nu se deconta firmei pentru toți salariații ci doar pentru cei care au avut suspendat contractul de muncă pentru minim 15 zile în perioada stării de urgență sau alertă.
    Legat de impozitele și taxele neachitate – da, sunt mulți care nu achită sau nu au achitat și au realizat că de fapt sumele alea tot ei le vor achita când se va termina amânarea executării silite. Și când nu se va mai amâna, iar ei tot cu taxe neplătite vor fi, sumele vor avea penalități calculate de la data la care trebuiau plătite. Și deja caută soluții de eșalonare – cel puțin cei responsabili.
    Dar chiar și presupunând că nu s-ar fi suspendat executările silite, în contextul de acum când la ANAF lucrează prin rotație, cam ce executare silită să facă ăia când, dacă lucrează de acasă, de fapt nu au acces la sistemele IT ale ANAF, iar dacă au, au un acces infect, lent și limitat. Și de mers la firme pentru executare…nici vorbă. Poprirea pe cont ar putea rezolva problema în unele cazuri, dar de regulă ăia care evită plata evită și rularea banilor prin cont.

    00
  30. Cam ca în 2009-2010, că atunci a lovit criza mondială din 2008 la noi…

    00
  31. Multumesc pentru imaginea de ansamblu. Intr-adevar rezidential se construieste in draci in toate zonele si sunt oameni care se baga la credit fara probleme. In zona de birouri presupun doar cei care au contracte in derulare, altfel, langa mine, au lasat ditamai groapa desi initial erau utilajele ca furnicile. In rest multe economii personale s-au terminat in perioada de urgenta si statul nu vad de unde o sa mai dea, doar daca dupa alegeri incepe sa colecteze.

    00
  32. Hai „Noapte bună! și ție!

    00
  33. nu stiu in ce cercuri te invarti tu, de o arzi cu „nimeni nu plateste nimic”. eu nu stiu pe nimeni in jurul meu care sa nu-si plateasca facturile, ratele sau taxele. nici dintre prieteni si nici dintre clienti. exagerari de genul asta mai vad la machidonul ala cu capul mare, de la digi. ala o tine langa de 3 ani ca va pica piata. suna bine apocalipsa dupa Matei, prinde la „experti”, dar eu zic sa ne calmam putin. daca avem sansa sa se linisteasca pandemia in primavara, efectul va fi unul pe termen foarte scurt. #farapanica si #poartamasca

    00
  34. nu mă bag în detaliile apocaliptice ale articolului, însă explicația la „de ce nu scad prețurile la imobiliare” – faptul că „se construiește în spume” – , sfidează toate legile economice. abundența unui produs duce la scăderea prețului său, nu la creștere. de fapt, prețul ridicat la imobiliare este dat de cerere, care, evident, e ridicată. or, asta înseamnă că sunt bani pe piață și mecanisme de producere a lor.

    foarte probabil, criza ne va lovi, dar nu în felul descris de articol (care are multe alte afirmații factual false), fiindcă va fi una de încredere (ca mai toate crizele), nu una legată de mecanisme economice.

    00
    • bani in piata sunt, dar sunt la banci, nu la cumparatori. se cumpara in draci din lipsa de educatie financiara (si educatie in general), romanii nu au capacitatea sa calculeze cam ce inseamna un credit pe 30 de ani si cat trebuie sa munceasca pt costul total al unui apartament luat in rate. nu mai vorbesc de calitatea constructiei, aia e deja pentru avansati.

      00
    • sunt n motive pentru care se cumpără apartamente și case (că-s proaste și se cumpără în condiții financiare nasoale e evident, numai că asta nu duce la criză), de la programe guvernamentale la disperare, dar toate construiesc o realitate, aceea că cererea e mare și că oferta nu face decât să se adapteze ei. că mulți greșesc, se mint, fac alegeri nesăbuite, toate astea țin pur și simplu de normalitate.

      00
    • Nu la aia mă refeream. Ci la faptul că lucrările (multe incă nelivrate) vor ajunge pe piață și vor crea excedent de oferta. De ce nu scad preturile încă? Pai nu au de ce. Amânare de rate totala + promoții la apartamente noi de tipul (cumperi acum plătești este in 2021) + prima casa pe plafon dublu + zero executări + bani care inca intra în gospodărie din subventij gen șomaj + ideea că pandemia se termină și gata vin oportunitatile.

      Practic nu plătești = nu pățești nimic. Risc 0. De ce ar scădea?

    • nu știi că va fi excedent pe piață. ce spui e o speculație neîntemeiată pe nimic. de fapt, tot ceea ce spui chiar tu contrazice acest scenariu. și, chiar dacă cererea nu se identifică cu nevoia, în orice condiții există o corelație între una și alta. iar nevoia de case e imensă în românia. or, asta e chiar motor serios de creștere economică.

      00
    • berenger, nevoia de case in Romania nu este deloc imensa. Suntem locul 1 in lume la home ownership. Rata de chiriasi e cea mai scazuta. Daca nevoia ar fi atat de mare, oamenii aia cu nevoia de a isi cumpara casa ar sta cu chirie.

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

    • Daca ar fi doar 100 de case in Romania si 95 ar fi detinute de rezidenti tot primii am fi la home ownership in timp ce lumea ar dormi sub cerul liber si baraci improvizate..

      Nu prea are treaba asta rata asta cu nevoia de locuinte.

      00
  35. Eu citesc cu placere articolele economice si ma pricep la epidemii asa putin.

    Epidemia va dura minim inca 2 ani de acum incolo (depinde foarte mult de cat de libera va fi lasata, ca in economie cu cat incercam sa o controlam mai mult cu atat va dura mai mult). Parerea mea ca dupa iarna asta cand epidemia va atinge apogeul nici macar granitele nu vor mai fi la fel sigur trasate daramite datele economice.

    Eu zic ca ceea ce autorul preconizeaza in materie de criza economica se bazeaza pe ceea ce cunoastem in materie de epidemii. Dar noi nu am avut inca o pandemie la densitatea actuala a populatiei… eu preconizez o criza economica x10 fata de orice poate un economist sa isi imagineze.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)