Dilemă Windows: SSD sau RAM?

Am o dilemă de om care se pricepe mai mult la windows şi mai puţin la hardware: ce face windowsul mai rapid, mai mult ram sau un sdd?

Am două laptopuri cu 4 giga de ram şi harduri normale şi mi se pare că butează ca ochiul mortului, motiv pentru care aş vrea să le agit un pic. Numai că un SSD de 120 costă o poală de bani şi n-aş vrea să îl iau ca să văd că nu mă ajută prea tare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Daca ai deja de la 2 GB de RAM in sus, clar se va simti mult mai bine la boot-time un SSD decat si mai mult RAM.

    00
  2. Sa incepem cu RAM-ii.
    Pana la un anumit moment, RAM-ii sunt foarte importanti in functionarea si rapiditatea unui PC, dar de la acel moment, ei devin deja „normali”.
    Cum zici tu ca ai deja 4 GB de RAM, pai eu cred ca deja ai suficient RAM in laptop si te sfatuiesc sa iti cumperi un SSD.
    SSD-ul este facut pentru si doar pentru viteza si atat.
    Eu te sfatuiesc sa cumperi un SSD. Daca aveai un PC, treaba ar fi stat mult mai simplu. Puteai sa cumperi un HDD de 500GB si un SSD de 60, iar sistemul de operare rula pe SSD, ceea ce era foarte bine, dar la laptop e mai complicata treaba umpic.

    00
  3. La 4 giga de RAM…nu mai exista dileme :) Fara doar si poate, 100% sigur, solutia e SSD-u.

    00
  4. SSD, vezi ce SSD cumperi, ca sunt si porcarii printre ele.
    Ramii trebuie sa fie suficienti, de regula dublu decat foloseste SO. cam 2GB in XP si 4GB in Vista/7 sunt suficienti. Daca ai prea putini e naspa rau…
    Poti imbunatatii performanta alegand rami mai rapizi, cu latente mai mici, si configurand memoria in dual channel…

    00
  5. La 4 GB RAM nu prea are rost sa mai adaugi. Oricum nu-i poti folosi integral decat impreuna cu un sistem de operare pe 64 de biti.

    In materie de RAM ceea ce mai poate fi facut este sa te asiguri ca folosesti la maxim capacitatile placii de baza, adica sa folosesti memorie care ruleaza la o frecventa mai mare sau egala cu cea maxima pentru placa de baza respectiva. Un test cu CPUZ poate fi edificator in aceasta directie.

    SSD-ul in schimb va fi un succes garantat si in plus vei castiga si autonomie la baterie.

    Dar inainte de a face orice investitie, incearca sa folosesti in loc de „Shut down” functia de „Hibernate”. Din experienta mea boot-ul e mult, mult mai rapid plus ca nu mai sunt nevoit sa imi inchid toate aplicatiile cu care lucrez. Odata la cateva saptamani mai dai cate un restart, cand simti nevoia, dar in rest e super ok… si nu costa nimic.

    Spune-mi daca te-a ajutat :)

    00
  6. In cazul tau, SSD clar. Aia 4 giga nu-i folosesti 100%, asa ca daca adaugi ram in plus, tot nefolosit o sa stea.

    00
  7. Sunt curios: ce înseamnă „ochiul mortului”? Cronometrat, nu în genul am reușit să clipesc de 5 ori până s-a încărcat.

    00
  8. Nu stiu altii cum sunt, dar cand esti copac si nu stii genul si numarul unul substantiv si-l siluiesti in fel si chip, ce competente poti avea in a sfatui pe cineva in legatura cu orice? RAM este un acronim in engleza devenit de facto substantiv de genul masculin si in limba romana in limbajul IT (iar acronim), dar e defectiv de plural, adica nu poate fi pus la plural, bai nea Kosler. Nu spui RAMi, RAM-i, e RAM si atat, memoria RAM, RAM-ul daca vrei articulat. Dati sfaturile lui peste prajit, fara sa fi vazut la lucru un SSD in viata voastra, ati vazut ca e de vanzare la emag sau cel.ro si stiti si voi ca e mai rapid. Invatati ba, preputurilor atomice, sa vorbiti corect macar o limba, inainte de a sfatui pe cineva in orice privinta!

    00
  9. SSD normal. Insa n-as alege Intel.

    00
  10. @ finch Tu esti cam … special asa….

    00
  11. Ram ai suficient, SSD nu e cazul daca tii la datele tale. Tehnologia inca nu e matura,folosirea a trei tranzistori per bit inca poate produce probleme mari. Ramai cu ce ai ca e mai bine.

    00
  12. Ce-mi plac aia ca finch. Nu stiu altii cum sunt, dar unii pot fi extrem de buni intr-un domeniu, chiar daca pocesc limba romana. Altfel spus, ce pi$#a masii are gramatica cu IT-ul? Daca nu esti bun intr-un domeniu, gata, nu mai ai nici un cuvand de spus in nici un alt domeniu? Daca zici rami inseamna ca n-ai vazut un ssd? Pana mea, m-am saturat de toti desteptii astia ce polueaza interneru’.

    00
  13. cu un SSD serios (scump) bootarea se poate reduce la 10-15 secunde :)
    4gb ram sunt suficienti (si neaparat windows x64, x32 „vede” doar putin peste 3gb

    00
  14. Au dreptate cei de mai sus, de la 4GB in sus nu prea vei vedea o diferenta cum vei vedea cu SSD-ul. Eu tocmai mi-am luat un Macbook Pro 13″ i5 si diferenta dintre hard-ul standard si SSD-ul Crucial M4 de 256GB e foarte semnificativa. Pentru mine a meritat si datorita faptului ca laptop-ul suporta SATA III 6G.

    00
  15. Finch are dreptate. :))

    Pe lângă asta, văd că se scriu fraze lungi și care nu conțin nicio informație, nimic. Nici măcar o părere personală, subiectivă, dar cu ceva conținut.

    SSD-ul, indiferent ce alegi (dacă e vreunul din generațiile noi, ceva mai scump de vreo 300 lei), o să-ți aducă exact sporul de performanță dorit. Timpul de acces tinde spre 0, iar când vorbim de zeci de mii de fișiere (ale sistemului de operare), acele 8-16 milisecunde ale HDD-ului se adună… și se traduc prin sistem greoi, care funcționează așa chiar dacă procesorul e de top sau memoria RAM este multă. Viteza de transfer este irelevantă, chiar și 100 MB/s este suficient, câștigul real aflându-se însă la capitolul timp de acces.

    O altă „soluție” ar fi să faci un RAM Disk și să pornești sistemul de operare de pe el (poți să experimentezi, ușor, cu o mașină virtuală instalată pe un RAM Disk, pe care să pui Windows XP – să vezi acolo viteză!), însă asta te depășește (nici ca entuziast nu prea-ți arde s-o folosești) și nu este nici foarte practică.

    00
  16. Totul e relativ :)
    1. E clar ca 4GB sunt destul. Cel putin pentru „vreau sa booteze mai repede”, ce faci dupa aia e altceva, si chiar si asa e destul.
    2. E clar ca un „dispozitiv de stocare” gen SSD o sa ajute, dar nu te astepta sa rupa norii. Eu imi aduc aminte cum ma asteptam sa zboare dupa un upgrade de la un HDD cu 5400 rotatii la unul cu 7200, eventual cu buffer mai mare. Da, e o diferenta, se simte, dar atat.

    Problema e ca depinde si de procesor, si in plus si de circuitele bridge de pe placa. Daca nu sunt proiectate sa duca mai mult nu vor duce, chiar daca HDD e capabil de viteza dubla (sau capabil sa rupa norii…).

    Daca spun MAC o sa aruncati cu pietre ? :))

    00
  17. SSD > iar maine faci un post in care mentionezi ca ti l-ai luat de la pc-garage, Corsair F120.

    00
  18. SSD e ce iti trebuie… modelul ales de tine e ok, ar fi mai fain daca il prinzi pe asta :D https://eshop.macsales.com/item/Other%20World%20Computing/SSD7P6G120/
    insa nu l-am testat sa vad daca intr-adevar are performantele alea…

    00
  19. Nu mai bine mai pui inca 4 gb de ram si instalezi xp sau ce vrei tu pe o partitie facuta in ram-ul adaugat? Apoi faci o imagine si dupa fiecare boot o pui la loc si ai intr-adevar un sitem rapid :D

    00
  20. nici una, nici alta, ci un alt sistem de operare :D

    00
  21. Glumesti? La windows nu ai nici o dilema, iti trebuie si SSD si RAM, nu este nici un „sau”.

    00
  22. @D3lict
    Nu, nu sunt special in sensul in care iti imaginezi tu (orice ti-ai imagina tu), sunt special ca nu fac greseli in limba romana decat din graba tastarii si rar de tot. Nu trolez, de aia te las cu impresia ta, rontai-mi-ai cucu’.

    00
  23. MAC-istii sa se abtina, sunt un pic rupti de realitate
    ca o analogie, o masina de formula atinge lejer 300km/h dar PE PISTA
    daca o aduci pe drumurile romanesti, un logan o va depasi fara probleme

    cam asa si si cu mac-ul; sistemul acela de operare stie sa foloseasca doar UN singur tip de hardware, pe cand windows-ul trebuie sa inghita mii de dispozitive
    daca ai scos mac-ul de pe linia lui s-a terminat cu el

    00
  24. In afara de Teo care spune concret ca s-a lovit de problema respectiva, sa ridice mana sus cei care folosesc ori au avut tangenta cu aceasta tehnologie (SSD)

    PS: „masinile nemtesti sunt cele mai bune” capata noi conotatii

    00
  25. Vad ca s-a explicat.

    SSD clar (din experienta, am unul)

    00
  26. @zoso: ce faci cu laptop-urile alea? În ce proporție sunt încărcate HDD-urile?

    00
    • @janel: HPul e unitatea de lucru, pe care muncesc zi de zi. vaioul e pentru călatorii. hardurile nu sunt prea incărcate, că am cămilă de cărat: vreo 50gde de muzica, 30gb de poze, 10 documente personale şi 10 alte rahaturi. un ssd de 120, cu 40 pentru os si 80 pentru mine ar fi ok.

  27. Un nene foarte bun din industria soft din SUA zice asa:

    „Boot time dropped from 2:11 to 0:34. That’s from a cold boot to launching Firefox and navigating to google.com. Launching 6 major applications went from about 20 seconds to about 10 seconds. In general, the fact that app launching is so much faster makes a huge difference and it was totally worth it. This little laptop is now the fastest computer I’ve ever used.”

    00
  28. Exista si alta varianta: iti faci o partitie din RAM, sa zicem 4giga pe care iti pui ce ai nevoie sa ruleze mai rapid.

    00
  29. NOU
    #31

    Dacă aș cumpăra pentru desktop 16GB RAM sau 24GB RAM în aceeași bani cu SSD-ul aș alege RAM-ul. Dar în cazul tău, adică laptop, având deja 4GB aș zice că e mai mult decât suficient și un SSD este mai mult decât necesar.

    P.S. Amicul lui Joel se plânge totuși de fiabilitea lor. Bine, asta nu îl împiedică să le tot cumpere… :)
    Merită citit.
    https://blog.codinghorror.com/the-hot-crazy-solid-state-drive-scale/

    00
  30. Alege solutia de compromis – hard disk combinat cu SSD: https://www.pcgarage.ro/hdd-notebook/seagate/500gb-sata-ii-7200rpm-32mb-momentus-xt-hybrid-ssd/ Acest drive combina 4GB de spatiu de stocare cu tehnologie SSD si un hard normal de 500Gb. Avantaje – in acelasi spatiu ai si zona de SSD (conteaza enorm la bootare) si un spatiu de stogare generos. Eu il am pe laptop de aproape 4 luni si sunt super incantat de performanta lui.

    00
  31. Sutn de parere ca SSD este chiar ok. Trebuie totusi sa faci niste setari in Windows care sa ajute. Windows nu a fost construit pt SSD-uri. Uite un tutorial misot pentru asta https://videotutorial.ro/pregatirea-sistemului-de-operare-pentru-rularea-eficienta-pe-un-ssd-tutorial-video/ .

    In ceea ce priveste SSD-urile, am dat de un ghid chiar fain mai demult. ca sa nu imi fac mie reclama pun linkul direct catre pdf : .

    Pe scurt, SSD!

    00
  32. NOU
    #34

    Sunt curios, în laptop-ul ăla de 17 inchi nu ai întâmpător un dual slot pentru încă un HDD? Sau un extension bay?

    00
  33. Ia-ti un hdd de 60 gb. e pana in 500 lei. Eu mi-am luat ram initial…am 6 gb (am avut 3 default) ram…si cand am vazut ca pe hardul vechi se misca la fel de incet am trecut pe SSD. Odata obisnuit cu SSD, nu ai sa te mai intorci in timp…

    00
  34. Daca intrebarea e cum boot-eaza Win mai rapid, atunci SSD-ul e cea mai buna alegere.

    Daca intrebarea e cum ruleaza Premiere mai rapid, atunci raspunsul e mult RAM, 64 de biti si o placa video cu hardware encoding.

    00
  35. @ps: am si folosesc SSD, chiar merita investitia.

    00
  36. @zoso: mergi pe un SSD atunci, cel mai mare pe care ți-l permiți (Corsair seria Force sunt foarte apreciate).
    Neapărat un OS care să știe SSD Trim (Windows 7 în cazul tău), și caută pe net despre optimizare (de exemplu: disable last access date, no swap, chestii). Dacă ai 4GB RAM și nu ai aplicații care au nevoie de mai mult de 1-2GB poți să dezactivezi swap-ul (chiar dacă nu ai SSD).

    00
  37. Testate personal pe acelasi PC:
    HDD 7200: boot 24 sec
    HDD hybrid (Momentus XT): boot 21 sec dupa cateva restarturi (sa se prinda care-s fisierele mai frecvent accesate)
    SSD: boot 17 sec

    Ai bani? SSD. Imposibil sa regreti investitia – diferenta se simte ca atunci cand apasai butonul „Turbo” la un 286.

    Nu ai? Hybrid. Imbunatateste foarte mult viteza, dar nu se compara cu SSD

    00
  38. @finch, da, esti mai special… esti grammar nazi :) daca toti romanii zic de rami, tu nu. poate la ssd nu pui un i pentru ca nu suna nicicum dar ramii sunt rami.

    ontopic: ssd!
    sau iti lasi sistemul sa hiberneze, daca ti-e numa’ de bootare :)))

    00
  39. Mi-am luat eu SSD pentru desktop, doar pt partitia de Windows. Diferenta e uriasa. In momentul cand se stinge ecranul negru cu Starting Windows si apare desktopul, e deja totul incarcat. Pictograme, drivere, tot… poti deschide direct orice fara ca PC-ul sa mai rasneasca la incarcarea windowsului.

    Orice program se deschide si se inchide mult mai rapid. Mai degraba asta decat RAM.

    Un 60 GB mi se pare suficient.

    Am vazut acum si viteze mari de transfer intre hardul mare pe sata 3 si SSD-ul din sistem, care e doar SATA 2.

    Vezi aici:

    https://www.nwradu.ro/2017/05/cum-muti-windows-de-pe-hdd-pe-ssd/
    https://www.nwradu.ro/2017/04/mi-am-luat-ssd/
    https://www.nwradu.ro/2017/06/sata-3-si-esata-fac-combinatie-buna/

    00
  40. N-am citit comentariile de mai sus. Tin doar sa iti spun ca hard disk-ul este cea mai lenta componenta dintr-un calculator. SSD-urile au un timp de raspuns intre 35 si 100 microsec pe cand hdd-urile normale au intre 5000 – 10000 microsec. Asta inseamna ca un SSD este cam de 100 de ori mai rapid ca un HDD normal (asta in teorie, pt. ca in practica mai sunt si alti factori, dar oricum e mult mai rapid). Si mai e o chestie, performanta HDD-urilor scade in timp. Asa ca go with SSD.

    00
  41. Ai destul RAM pentru ce-ti trebuie tie – resize de imagini, un HDR drăguț și un montaj lipsit de pretenții. SSD?… Nope, not yet. Dacă Windows-ul îți bootează greu, nu e nici vina computerelor tale, nici a ta, ci a OS-ului în sine. Pur și simplu, windows-ul se fute pe măsură ce-l folosești, e tristul adevăr. 4 Gb DDR sunt suficienți pentru tine – te citesc de 4 ani și cred că știu care sunt task-urile tale zilnice, iar la Windows nu vei renunța în viitorul previzibil – nici un utilizator serios/eficient nu o va face. Se pare că nu-i soluție aici… Ask pigbrother…

    00
  42. @Zoso, cum sa pui linkuri catre profitshare.emag? Doar ai ras de emag in cateva postari…

    00
  43. E super oferta la Emag… SSd de 96 Gb numai 449RON de la vreo 750 parca.

    Oricum tie SSD iti trebuie pentru viteza.

    00
  44. @Adi: Incorect. Performanta SSD-urilor scade in timp. A pus Manuel mai sus un link la un document in care se explica si de ce e asa.

    Toata lumea stie ca daca ceva e bun, mult prea bun ca sa fie adevarat, atunci asa si este. SSD-urile decedeaza. Luati unul cu macar 3 ani garantie. O sa moara aproape sigur inainte. Spre deosebire de HDD, unde il mai auzi ca face urit inainte sa isi dea duhul, si care nu moare instant (in plus, controlerele si firmwareul HDD-urilor magnetice sint designuite sa se astepte la si sa corecteze erori de scriere/citire pe platane – a se intelege ca tin minte unde e discul defect si nu o sa mai scrie acolo, nu ca ar face ceva treaba miraculoasa sa repare), SDD-urile mor instant si de tot. Fara nici un fel de avertizare. Asa ca eu as adopta SDD in computerul de care depind cu munca mai usurel. Sau macar as fi constient ca poa’ sa moara oricind si mi-as face o strategie de backup solida (si periodica, fara exceptii, fara ups am uitat sa fac backup azi).

    00
  45. SSD

    00
  46. Eu a(vea)m un SSD de 90 de giga (OCZ Agility 2 sau 3) + HDD de 1 TB pt date și memorie Kingston la 1600+ MHz. Windows 7 boota în 20-25 de secunde. Și SSD-ul și memoria au costat foarte okay.
    Links:
    SSD: https://www.pcgarage.ro/ssd/ocz/agility-2-series-90gb-sata-ii-35-inch/
    RAM:

    00
  47. Ca un tester de hardaware ce sunt iti recomand SSD, vei simti imediat diferenta, eu am un SSD de 64 pe care tin windows-ul si 4 giga ram, o sa vezi o imbanatatire semnificativa.Ramane la alegerea ta ce SS preferi.

    00
  48. @Medox
    Nu sunt grammar nazi, e grav ca netul e plin de semidocti ce au devenit deja majoritari. Incerc sa ajut dintr-un altruism pe care nici eu nu mi-l explic mie insumi, poate dintr-un comentariu de-al meu cineva realizeaza ca mai are de invatat si chestia asta il face mai bun. Niciodata nu e prea tarziu sa inveti ceva ce trebuia sa stii la terminarea gimnaziului. La tine e prea tarziu, din pacate. Toti romanii aia despre care stii tu ca folosesc exprimarea asta gresita au inceput scoala in democratie si au chiulit la greu.
    @sabotor
    Maestre, cred ca de fapt ii urasti pe astia ca mine care iti aduc aminte ca ai chiulit de la orele de limba romana. Cand ai lipsuri in exprimarea in scris in limba materna, crede-ma cand iti spun ca lipsurile astea presupun superficialitate si lipsa atentiei la detalii. Pentru un IT-ist care se crede competent asta e grav, gramatica e cel mai simplu limbaj de programare si singurul pe care trebuie sa-l stim cu totii, nu exista scuza sa nu-l stii din moment ce ai 14 ani la dispozitie sa-l inveti. Vezi, tocmai semidoctii sunt cei care spun „ce treaba are IT-ul cu gramatica?”. Are, ca angajator as prefera un IT-ist competent care stie sa se exprime in scris in detrimentul unui geniu agramat.

    00
  49. Merita investitia. Poti lua de 60, oricum banuiesc ca umblii cu harduri externe asa ca nu vad de ce ai lua de 120. Nu te baga in hibrizi, sunt strutocamile facute ca sa ia ochii celor cu posibilitati mai restranse, nefiind fiabile.

    00
  50. Eu mi-am cumparat un SSD (doar de 40GB) acum 4 luni, inlocuind un harddisk decent as spune. Desi SSD-ul e unul de generatie mai „veche” (Intel cu 140MB/s citire si 35MB/s scriere), timpul de acces constant de 0.1ms si controlerul bun fac o diferenta considerabila. Timpul scurs intre apasarea butonului de Power si momentul in care pot sa deschid browser-ul s-a redus la 15-20 sec. Programele uzuale (browser, ITunes, player video) se deschid instantaneu. Transferul fisierelor pana in 50M (de pe o partitie pe alta) este la fel instantaneu.
    Per total recomand cu cea mai mare caldura un upgrade la SSD. De 1 luna a aparut o noua generatie de Intel-uri mai performanta si la acelasi pret, poate mai misca preturile in jos in perioada urmatoare.

    00
  51. Daca nu-ti este suficient un SSD de capacitate mica (stiu ca mizeria de Win obisnuieste sa se ingrase ca o scroafa) vezi poate gasesti o solutie de genul mcetech.com/optibay si-i mai bagi un hdd pt storage daca-ti permite si laptopul. Altminteri scoti mai multi bani din buzunar pt un SSD de capacitate mai mare.

    Mie mi-a revigorat MB-ul (gen 2007), lucrurile se intampla rapid & smooth si mi-a crescut putin si autonomia bateriei.

    00
  52. De la 1GB la 4GB e o diferenta la RAM. Dupa 4GB nu prea se mai simte orice upgrade suplimentar. Deci SSD-ul e urmatorul upgrade vizibil.

  53. NOU
    #55

    Parerea mea:
    HDD vs RAM vs SSD in cazul laptopurilor

    1. HDD, daca vrei spatiu si nu te intereseaza prea mult viteza (5400 rpm) si bateria (7200 rpm)
    2. RAM daca folosesti aplicatii care consuma mult si daca nu te doare de baterie (in cazul 2 module vs 1 consumul ram-ului se dubleaza). Tin minte cand mi-am pus prima data 4 gb pe laptop (a scazut timpul la baterie cu aprox 45 de min pe un hp nx cu baterie de 9 celule). In cazul in care ramul e si mai rapid consuma si mai mult (667 Mhz vs 1066 Mhz de exemplu)
    3. SSD: daca nu ai nevoie de mult spatiu, vrei viteza si mobilitate mare – laptopul meu booteaza in jur 30 de sec cu SSD Samsung de 256 pana la desktop full functional, cu introdus parola manual (e adevarat ca i-am pus si RAM mult, dar si cu 4 GB mergea la fel de repede)

    Pentru un netbook e mai bine sa ai ssd, pentru ca bateriile in general sunt mici, ramul e putin. In plus, ssd-urile sunt si mai usoare decat hdd-urile si rezistente la socuri :)

    Primul test care l-am facut cu ssd: vazut film full hd, rulat compilator pe un proiect destul de mare, tras de pe net (cu viteza mare) si dezarhivat un iso compresat cu 7zip, totul pe acelasi disk, si totul (lucrul cu fisierele) la vreo 10 MB pe sec de operatiune

    In momentul asta nici nu mai vreau sa ma gandesc la HDD in cazul laptopurilor. E o pierdere de timp, baterie si performanta.

    Ce ma ofitca e ca la noi oferta de laptopuri cu SSD si de SSD-uri e limitata (in general capacitati mici si preturi mult mai mari decat in strainatate).

    Poti sa incepi aici:
    https://blogs.msdn.microsoft.com/e7/?m=20095

    00
  54. NOU
    #56

    Am uitat sa zic ca dupa boot-are, am deja 4GB de memorie ocupati (pentru carcotasi sa se inteleaga ca am multe programe care pornesc la boot).

    Si aici ) am pus rezultatele comenzii „wisat disk -v”, ca sa poti sa le compari cu hdd-urile tale (de la desktop/laptop)

    00
  55. Mai adauga un lucru de luat in considerare insa: backup de date mai des in cazul SSD-urilor deoarece se strica mai usor.
    https://blog.codinghorror.com/the-hot-crazy-solid-state-drive-scale/

    Dar dpdv al vitezei, se simte diferenta cel mai mult cu un drive rapid.

    00
  56. @finch
    1. n-am chiulit de la nici o ora de gramatica
    2. am avut un coleg care era mediocru la matematica, la romana, la gramatica sau la geografie. In schimb, la istorie dadea lectii profesorilor.
    3. am avut un alt coleg care era mediocru la gramatica, istorie, geografie. In schimb, la fizica si matematica nu erau note suficient de mari pentru a-l evalua.
    4. gandeste-te la un om care a emigrat de … 10 ani in strainatate si n-a mai prea scris in romana. Mai uita unele chestii, e normal. Omul e un guru in domeniul lui, dar mai uita un i, poate mai pune unul in plus. Dupa tine ar trebui sa ignoram tot ce spune omul ala, pentru ca – vezi doamne – nu mai scrie corect.
    5. intamplator chiar cunosc un roman care pune uneori cratimele aiurea. Ma scoate din sarite chestia asta, dar in domeniul lui e tatic.

    Nu trebuie sa tragem concluzii chiar atat de superficial. Da, n-o sa iau lectii de gramatica de la unul care nu stie unde se pune o cratima, dar nu o sa-i ignor parerea daca vorbim despre altceva, bazandu-ma numai pe faptul ca nu stie gramatica. In cazul asta, te-ai legat chiar aiurea, pentru ca cineva a folosit rami si nu ram. Tot asa cum RAM a fost „importat” din engleza si de fapt nu exita in romana, unii s-au hotarat sa-l „romanizeze” si mai mult si sa-i adauge un plural. Pana la urma si aia care zic RAM si aia care zic RAMI gresesc la fel de mult. Si oricum, faptul ca unul zice rami nu inseamna ca ala n-a vazut un SSD. Poate a vazut chiar mai multe decat tine.

    Sper ca realizezi ca acum nu ai vazut padurea din cauza copacilor.

    00
  57. Problema vitezei se poate rezolva simplu. Instalezi windowsu pe așa ceva:
    https://techreport.com/review/16255/acards-ans-9010-serial-ata-ram-disk/ sau

    Memorie RAM, cu mufă SATA. Oricum DDR3-ul e foarte ieftin acum, pui de 64 GB, și garantat face orice SSD. Dacă mai e și SATA3, n-ai treabă.

    00
  58. Eu mi-as pune SSD pe PS3-momentan am un HDD de 120 GB-deci go for it! Poti sa vezi pe youtube timpi de bootare u unui SSD fata de un HDD bootand Windows!

    00
  59. SSD-ul. Daca ai laptop la 5400 de rotatii iti iei unul la 7200 si o sa mearga mai repede, dar nu cu mult! Intre SSD si hard disk clasic, o sa fie diferenta de la cer la pamant :D Daca ai loc de 2 harduri in laptop, te-ai scos. Pui unul de 60 de giga pentru sistemul de operare si celalalt pentru date. Si o sa fie muuult, muult mai rapid :)

    00
  60. Pardon, hard la 5400 am vrut sa zic :D

    00
  61. @finch: nu îi băga în seamă, atunci când vezi un rahat pe stradă nu călci în el, ci îl ocolești.

    00
  62. Categoric SSD, dar:
    1. Foloseste Windows 7. XP nu stie sa faca SSD TRIM, care e obligatoriu daca vrei ca SSD-ul sa-si pastreze performanta in timp. Win 7 stie SSD TRIM nativ, nu e nevoie sa faci nimic in plus.
    2. E recomandabil sa instalezi o copie curata de Win 7. Cauta pe net „SSD partition alignment” ca sa vezi de ce. Win 7 face asta automat. Daca vrei sa clonezi un disc de sistem deja existent incearca Acronis True Image, se spune ca stie sa alinieze corect partitiile. N-am incercat ca sa verific pe pielea mea, deci ia-o ca atare.
    3. Dupa instalarea Windows trebuie facute niste optimizari, gen disable disk indexing, altfel performanta o sa sufere.
    4. Citeste mai multe aici: https://www.anandtech.com/tag/storage

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)