De ce cred ziariștii că ar trebui să primească bani de la piariști?

Discuția s-a încins la articolul ăsta pe tema subzistenței presei. Adam Robert de la turații.ro a explicat că, din moment ce agenția de PR a convins clientul că nu mai are nevoie de media, ci doar de piar, lui i se pare normal să fie plătit de agenția de PR pentru ceea ce scrie. După ce am râs un pic m-a luat tristețea, că e al naibii de trist să gândești așa.

Haideți însă să explorăm un pic cum de s-a ajuns la această gândire/atitudine.

Jurnalismul consta, acum niște ani, în a scrie articole: știri, analize, păreri. Poporul cumpăra ziarul pentru a afla știri, pentru a citi analize și păreri. La un moment dat, jurnaliștii au început să o lase mai moale cu jurnalismul și să insiste foarte mult pe părerologie și alte rahaturi, ignorând motivele pentru care ziarul la care scriau era cumpărat, și a început să își urmărească agenda proprie sau a patronului. Publicul n-a mai găsit ce să citească în ziar și nu l-a mai cumpărat. Jurnalistul a început să fluiere a pagubă și să caute alte surse de venit.

turatiiȘi luăm fix exemplul turații.ro, unde lucrează Adam Robert. Site înființat în 2004, care are 700 unici pe zi. Adică nimic. Clipurile pe care se laudă că le produce cu muncă grea au 1-2.000 afișări pe youtube în câteva săptămâni (unele ajungând, e drept, la câteva zeci de mii de afișări în doi ani). Deci, din nou, nimic. Ce campanie media să bagi într-un site cu 700 unici pe zi? Câte afișări să livreze? Câte clickuri? Câți clienți? Am mai explicat problema cu publicul puțin.

Deci normal că vrea să fie plătit de cineva, toți vrem asta, numai că abordează problema greșit. Atunci când ai un public numeros, și în 8 ani aveai tot timpul din lume să crești o ditai comunitatea, vin ei la tine să te roage cu bani.

Sincer, eu nu i-aș da mașini la teste. N-am de ce.

update: şi răspunsul. răzbunare, zeu, muşcat de fund, eu nu vreau să creez comunitate, eu spun ce gândesc, alţii au ceva cu mine. tipic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

17 comentarii

 1. M-as mira sa-l plateasca cineva pentru review de doua ore in care foloseste o gramatica de doi lei. Si sa trec peste gramatica tot e plictisitor. Cei de la carbuyer prezinta o masina in maxim 5 minute si spun mai multe decat spune acest domn in doua ore.

  00
 2. TV-ul in primul rand si internetul in al doilea rand au omorat presa, eu asa cred.
  Ziarele traiau din stiri in principal, la TV “traforezi” tot timpul stiri. Indiferent ce ar fi scris tot nu ar mai fi facut bani din scris.

  00
 3. Exemplul dat de tine este similar cu problema celor stau la stopuri sa spele parbrize.
  Nu ai nevoie de ei, dar uneori le dai niste maruntis de mila.
  Si unii si altii se bazeaza pe faptul ca esti om bun si daca iti vorbesc frumos, le dai 1-2 lei sa nu moara de foame.

  00
 4. noroc de bancurile de pe site ca alea aduc traficul :))

  00
 5. Si acum se freaca in palme, azi i-ai dublat traficul, maine dupa ce-si va fi depasit recordul din 2007, va dori si mai multi bani!

  00
 6. PIARÍST, piariști, s. m. Membru al unei congregații clericale catolice care se dedica învățământului gratuit.

  00
 7. Ziaristii ar trebui sa primeasca bani in primul rand de la cititori (continut platit pe net, ziarul cumparat de la tarabe) si apoi de la firmele care doresc sa isi faca reclama. Publicul nu cumpara ziare (si nu platese pentru continutul de pe net) pentru ca nu are ce citi – prea multa manelizare, otevizare, prea multe “stiri de la ora 5”.
  Intrebare (pentru tine si pentru orice comentator care vrea sa raspunda) – daca de maine variantele online ale tuturor ziarelor/revistelor romanesti ar fi pe bani – pentru care ati fi dispusi sa platiti (10 Euro lunar)?

  00
 8. NOU
  #10

  hotnews.ro, fara nici cea mai mica discutie, apoi kamikaze.

  00
 9. lol hoţ news

  00
 10. NOU
  #12

  @arhi
  ce anume insinuezi cu “hoţ”? ca nu au citat sursele corect?
  zi-mi un site de unde te poti informa mai bine in romania…

  00
 11. Am citit update-ul
  Eu zic ca baiatul asta are dreptate, tu ai gresit si singura modalitate prin care ii poti cere iertare, este sa-i dai propria ta masina in teste si eventual niste bani.

  PS. Zeule !! :))

  00
  • @Jerome: da, mașina la teste și niște bani. eventual să îl și plimb pe la niște fabrici din lume, să înțeleagă mai bine cum funcționează o mașină.

 12. Cretinelul nu stie ca n-ai avut niciodata voturi la comentariile proprii, crede ca le-a scos el?

  00
 13. androidul, baga un search pe zosoro dupa hotnews

  00
 14. NOU
  #17

  @ arhi
  sa inteleg ca zoso e un fel de manolescu al site-urilor? pai eu credeam ca poate ar trebui sa fie critici specializati in tot felul de chestii, nu asa, unu bun la toate.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.