Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. 4. Eu zic că ar trebui să primească Carrefour și niște ajutoare de la stat din banii tăiați de la studenți și elevi.

    00
    • Vreau sa cred ca a fost un comentariu sarcastic si lumea nu si-a dat seama … din cauza asta iei hate maxim :)

      Altfel is curios cati bani pleaca din Romania via Carrefour ?
      Acu multe articole in urma cineva spunea de banii care intra in Romania de la cei ce muncesc afara …
      Are idee cineva suma care IESE din Romania prin Carrefour / Lidl /Kaufland !?

      00
    • ai naiba străini, în loc să zică mersi că îi lăsăm sa creeze locuri de muncă și să plătească tva, vor să trimită și bani înapoi în loc să…? serios întreb, ce ar trebui sa facă cu profitul investițiilor lor în România?

      00
    • Care ar fi destinația finala a banilor pentru zaharul ala german, si a sapunului francez?
      „Sa vedem cati bani ies din țară”… Daca tu cumperi spagetti fabricate in Ungaria, si gem polonez, unde vrei sa ajungă banii tai?

      00
    • ALO . CITITI BA TOATE RANDURILE.
      CATI BANI IES DIN TARA, nu daca si de ce ies banii din tara !?

      00
    • Si dacă aflăm cati bani ies din țară prin Carrefour, cu ce ne ajută? Sa aflăm ce? Care e scopul comentariului tău?

      00
    • @whistler – mă așteptam la hate, neo-marxismul ajuns la putere înseamnă laudatio către corporațiile care scot profiturile din țară și distrugerea oricărei tradiții românești inclusiv pe zona de capital.

      00
    • @whistler – mai grav e cum o grămadă de idioti utili aplauda cu ambele maini neo-marxismul, pe lângă cei platiti care au un interes personal.

      00
    • Cea mai buna solutie este ca acest Carrefour sa angajeze mai multi studenti. Astfel ei o sa isi permita sa-si plateasca biletele de tren si sa nu mai fie nevoie de subventie. Toata lumea fericita.

      00
    • NOU
      #10

      @whistler intreba de fapt cat de CORECT a fost calculat ( a se citi „optimizat”) profitul rezultat din RO. Ca daca aflam ca din CA de 2 miliarde de euroi a iesit o nimica de profit….

      00
    • Acum inteleg ca daca pui „neo” in fata cuvantului X, iti da dreptul sa spui ca vai, el neo-X e complet altceva decat X, dar cred ca ai niste chestii hiper confuze in creierul tau, pe care ar trebui sa le lamuresti pana sa mai spui prostii. Neo-marxisti care aplauda corporatiile ca fac profit mare si distrug capitalul local?! Fix asta cu strainii care distrug capitalul local este o acuza de tip comunist…

      Altfel, inteleg, sunt rai cei de la Carrefour, era mai bine cand aveam tepari ca Patriciu (cu mic.ro) sau dubiosul ala din Pitesti care avea reteaua aia (Pic sau cum se chema) cu care facea evaziune si chestii ciudate. Sa plece strainii sa ramana aici numai oamenii de afaceri locali. Asta e patriotism adevarat: sa te fure oamenii de afaceri romani (chipurile, „capital” local) decat sa faca profit pe bune strainii.

      00
    • *mai bine sa te fure oamenii de afaceri romani (chipurile, “capital” local) decat sa faca profit pe bune strainii.

      Apropos, ca intreba cineva mai sus: sumele care ies din Romania anual pe canalul veniturilor din investitii sunt pe la 9 miliarde de euro. Mult, putin? Dupa mine, multicel (asta nu este o remarca de tip comunist, ca a baiatului de mai sus care face confuzie), doar o constatare, nu ma doare ca fac profit), in Romania avem marje de profit sensibil peste mai toate tarile din UE – afirmatie sustinuta de cifre Eurostat. Dar asta si inseamna ca va creste competitia interna si gradual o sa se reduca marjele si o sa se mute chestii spre consumatori. Asa functioneaza lucrurile… trebuie sa oferi castiguri bune ca sa se justifice investitiile firmelor serioase.

      00
    • @Silviu – nu e nimic deosebit diferența dintre marxiști și neo-marxisti e doar faptul că primii foloseau forță să-și impună teoriile, nu mă mir că e o asemenea confuzie prin creierele spălate de neo-marxisti de când de la USR au plecat dintre fondatori majoritatea civililor și au rămas doar securiștii.

      Nu mă mir că neo-marxistii promovează sentimentele de inferioritate pt a facilita distrugerea capitalului romanesc, nu-s cu nimic mai deosebiți străinii așa cum sunt tepari printre români la fel sunt și străini, poate n-ați auzit de afacerea Enron sau mai recent scandalul volkswagen, la fel sunt exemple si de români de succes – fratii care au fondat Dedeman.

      00
    • Vrăjeala asta neo-marxista că toți românii sunt tepari și toți străinii sunt cinstiți e chiar pt din aia proști de rup.

      00
    • Constantine, stii vorbele lui Cocosila din Morometii, nu? Ti se aplica perfect, esti exact de nivelul taranilor alora de acol… Altfel, e haios ca fix tu care acuzi de „marxism” fara sa cunosti foarte bine ce inseamna asta ai fix ganduri comuniste.

      Care capital romanesc se distruge?! Ala care se acumuleaza de la un an la altul (chiar si fara sa reinvesteasca prea multi bani, capitalul romanesc a crescut cu o treime)? Alfel, chiar si un om cu rumegus in cap ca tine poate citi stiri de genul celei de mai jos, de unde vei afla ca, surprinzator, romanii sunt cei care scot mai multi bani din firme si strainii reinvestesc mai mult.

      https://www.zf.ro/companii/studiu-capitalul-privat-romanesc-scade-la-44-din-totalul-economiei-19255966

      00
    • @Silviu – înmulțește cifra cu 4x și ieși aprox. La valoarea reală adică undeva la 30-35 miliarde de euro profituri care ies anual din tara.

      Senbil de fapt considerabil mai mari – profiturile medii sunt cam de 2x mai mari in Romania fata de vest – de la 3-4x mai mari in domeniu bancar până la cu 40-50% mai mari in retail.

      00
    • Cred ca ar trebui sa vorbesti cu cei de la BNR apropo de banii care ies din tara… sau mai bine zis, as trebui ei sa vorbeasca cu tine, fiindca vad ca sunt incompetenti in a masura balantele de plati si de capital ale Romaniei…

      00
    • @Silviu prietene fara rumeguș in cap îmbâcsit de propaganda – acolo-s cifre oficiale după ce ANAF cocoșește firmele românești și nu se atinge de cele străine care pe langa că ajung până la ambasadori miniștri și prim-ministrii au în spate armate de avocați.

      Ești extrem de naiv daca crezi că raportează legal vreo corporație profitul scurs în vreun paradis fiscal sau off-shore.

      00
    • Mda, afaceristi rapaci stranii astia… ia explica-mi si mie te rog cam care ar fi justificarea sa scoti afaceri din Romania, unde ai impozitul pe profit de 10%, in Germania, Austria, Franta, unde pe afacerile alea o sa platesti impozit de 25-30-35%? Afacere buna, eh? Si nu, Carrefour, Lidl, Renault, astia nu fac afaceri in Romania prin vreo firma obscura, au venit pe filiera franceza, germana si asa mai departe… hai continua, sa te afunzi in rahat cu o gandire cu adevarat marxista care spune ca e rau ca unii au investit (si investesc mult mai mult decat romanii) si fac acum profit.

      Ca sa nuantez, ca poate nu ai citit mai sus in stirea ZF si vad ca trebuie sa iti traduc: in precedentii 5-6 ani, strainii au reinvestit 57% din profitul lor, romanii, doar 22% (dintr-un profit mai mare, mind you).

      00
    • Chiar și omul da rând poate percepe diferențele de profituti faptul că la preturi aprox. Egale cu cele din vest salariile-s de 4-5x mai mici un casier la carefour în Franța câștigă 1500 de euro în România câștiga 300 euro.

      Că oficial la anaf carefour raportează pierderi sau un profit minuscul e evident ar fi și culmea sa raporteze corect și să fie impozitați pe profitul real.

      00
    • @Silviu – unde am zis că duc profitul în germania sau Austria ? Profiturile se scurg în paradisuri fiscale unde taxele sau aproape 0, care e mult mai puțin decat 10%.

      00
    • Nu se scurge nimic in nici un paradis fiscal de la Carrefour, legislatia europeana e foarte clara, trebuie sa declari in avans ce faci, trebuie sa oferi preturi comparabile cu tarile noastre pe toate contractele de bunuri si servicii… esti liber sa citesti ce spun directivele europene in domeniu sau sa ramai cu gandirea asta cu adevarat marxista…

      Deci acum sug sangele la bobor oferind salarii mici. Dar intrebarea mea este de ce oamenii de afaceri romani, stii tu, aia care nu investesc atat de multi bani in firme ca strainii, nu ofera salarii mult mai mari? Adica strainii sunt rai, dar si romanii?! Mai sa fie, poate o fi ca salariile sunt corelate la alte lucruri decat sentimentele unor cripto-comunisti ca tine…

      00
    • @Silviu du-te bre de aici cu directivele lui peste prăjit de parcă în domeniul auto nu erau norme și directive iar Volkswagen vreo 7-8 ani le-a încălcat fara sa intereseze pe nimeni, scandalul a izbucnit doar când au crezut că pot proceda în america la fel ca-n europa unde daca mituiești pe cine trebuie închide toată lumea ochii.

      Pai firmele românești pornesc de 0 și nu au un monopol gata făcut așa cum e cazul firmelor străine și oricum Dedeman că am dat exemplu asta plătește salarii cu 20-30% mai mari decât concurență din domeniu

      00
    • Despre ce monopol vorbesti tu acolo?! de ala de pe piata magazinelor? Ma faci sa cred ca si tu esti din aia care cumpara doar de la supermarketurile straine si le evita pe cele românesti, care exista, poate nu ca lant de magazine dar exista. Mai spui ca si pleaca cu profitul si ca platesc salarii mici daaaar … cine face legile în tara asta? Supermarketul sau politicianul tau favorit?

      00
    • Foarte bine ca plateste mai mult Dedeman, si eu daca as avea firma mea si mi-as permite, as face ceva de genul; dar faptul ca sunt mai degraba o exceptie si ceilalti nu se aliniaza la ei ar trebui sa spuna ca sunt fix asta: o exceptie si majoritatea nu pot justifica salariile alea dupa ce pun in balanta toti factorii, in special costul riscului asociat Romaniei. Cu toate salariile astea mici si hapsane, ghici ce, Romania este foarte comparabila ca % al salariilor raportat la PIB cu media UE (vezi mai jos).

      Lol, nu stiu cum sa-ti zic, dar in orice alta tara, un start-up porneste de la 0 si duce o lupta grea cu corporatiile.

      https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/635f4836-2762-4a40-b5ab-0130c8d8f44c?lang=en

      00
    • prosto-marxistii au impresia ca carrefour, lidl si renault au inceput sa faca afaceri ca sa aiba prosto-marxistii ce manca si eventual cui sa dea directive ce sa faca cu banii lor.

      nu ba prostomarxistilor, aia au inceput sa faca afaceri ca sa castige bani ca sa faca ce le pofteste inima. e afacerea lor, e profitul lor, fac ce vor cu el, prostomarxistilor! sunt catigati legal? au platit impozitele si taxele pe ei si ce mai zice legea pe banii aia? daca ambele raspunsuri sunt da, ce va fute pe voi grija ce fac aia cu banii LOR? PROSTOMARXISTILOR!

      00
    • Ce prostii vorbesti, băi, băiatule. An de an investitiile companiilor straine sunt mult peste ce pleacă din țară, asta de fcking 14 ani, de când suntem UE, dar an de an se trezesc comuniștii mizerabili, nepoții lui Dragnea, să cânte sfârșitul, de 14 ani, bă, nu v-ați saturat? Mergeti in in Coreea de Nord, Belarus, acolo nu sunt multinaționalele astea rele și uite ce „bine” e.

      00
    • @whistler iti fac eu un calcul.
      Cifra de afaceri la nivel de grup a fost 78,609 miliarde euro. Profitul la nivel de grup a fost 2,173 miliarde euro. 2.76% profit.
      Cifra de afaceri din Romania a fost 2,327 miliarde euro. Hai sa zicem 3% profitul din Romania? Ar inseamna 70 milioane de euro. Mărunțis.

      Cum se zicea mai sus, mult mult mai multi bani ies din tara pentru a achita merele din Polonia, zaharul german, sapunul francez, usturoiul chinezesc.

      Si da, Romania inseamna pentru Carrefour 2.96% din total grup. Mărunțiș.

      00
    • @xxx – concurență și piata libera nu înseamnă că 4-5 corporații își folosesc pozitia de forță de pe.piata și impun preturile. In retail e mai greu de comparat dar orice poate verifica prețul la același produs și acesta are o variație de max. 10-15% între diferitele magazine, evident mă refer la un preț mediu anual nu la diverse oferte cu produse aflate aproape de data de expirare.

      Cel mai ușor de comparat e la combustibil unde prețul nu diferă nici cu 10% între o statie și alta. In america de ex pot fi diferente și de 3x, la o stație din Utah benzina poate costa 2 dolari galonul fata de o benzinărie de California unde poate fi și 5-6 dolari galonul, sunt diferente de 5-10% între taxe dintre cele 2 state dar nu de 300%.

      00
    • Aceleasi diferente de pret la benzina le ai si în Europa, asa ce vrei tu sa spui mai exact?! Ca pretul ar fi impus de corporatii? Sau nu e impus de corporatii? Si interesat cum dai exemplu America unde corporatiile sunt cele care fac legea, vezi articolele cu factura la curent din Texas pe frigul asta

      00
    • @Dan – în România fac cel puțin dublu profit adică nu plătesc taxe de zeci de milioane de euro și vorbim doar de un lanț de magazine daca punem la socoteală și Kaufland, Lidl, Auchan, metro,Cora…ne ducem la sute de milioane de euro neplătiți doar din retail care nu e domeniu cu cele mai mari rate de profit și scos banii din tara, industria energetica, domeniul bancar , telecomunicații ….fiecare nu plătește miliarde de euro la stat bani cu care s-ar putea plăti trenul pt toți studenții și elevii din tara, s-ar putea dubla alocațiile și ar mai rămâne destui bani sa se reducă deficitul cu cel puțin 2-3 procente.

      00
    • @xxx- în ce țară din UE e prețul de 3x mai mare sau mai mic decât în altă țară din UE ? Pot fi diferente mai mari doar.cu tarile non-ue care nu au accize.

      00
    • @xxx – în america strict pe domeniul energetic nu e monopol pt că legea e diferita fata de UE, acolo dacă găsești pe proprietatea ta petrol sau orice alta resursa naturala poți s-o exploatezi și s-o vinzi cu ce preț vrei tu, pe când in europa toate resursele naturale sunt proprietatea statului.

      00
    • În Bulgaria, tara UE, e 1$/litru … în Olanda e 2$/litru … binenteles e vb de pret mediu nu de extremele pe care le gasesti pe autostrada. Aceeasi diferenta de pret am vazut-o si în US asa ca te întreb si eu unde ai vazut tu diferentele alea de 3x? Linkurile apar târziu ca intra în moderare

      00
    • Gata, Constantine, atata mai zic, fiindca nu are rost sa-mi pierd timpul cu persoane ca tine care nu sunt suficient de flexibile sa inteleaga un argument simplu (argument bazat pe fapte, statistici, nu opini si pareri de genul „aia sunt rai ca fac profit aici, buhuhu)… deci, Romania, cu impozit pe profitul companiilor de 10% are venituri de 2,1% din PIB din asta, Germania cu taxa de 15% are 2,6%, UK cu taxa de 20% are 2,4% din PIB. Ce spune asta? Ca la noi se plateste cota asta de impozitare pe profituri mult mai mari raportat la economie, deci teza ta e complet falsa.

      Stii de unde vine evaziunea de nu poate fi statul asta mai generos in daruri decat socialistii de nordici (ca deh, nici aia nu au bilete gratuite la tren, dar na, cripto-comunistii mai deosebiti ca tine vor totdeauna mai mult)?! De la romanii tai cei verzi, care fac evaziune masiva pe TVA, asta e gaura numarul unu la buget si te asigur ca alde Carrefour nu face evaziune pe TVA si fiscalizeaza totul cum trebuie ca nu ar risca o amenda proportionala cu cifra lor de afaceri foarte mare.

      Din ce pestere a gandirii iesiti, nu stiu, dar la cum vorbesti si nici macar nu citesti argumentele altora, pare ca vei ramane mult si bine in intuneric. Dar na, ceilalti sunt rai ca isi „impun” ideologia lor bazata pe fapte si statistici si nu accepta rahaturile tale de argumente bazate pe opinii si nimic mai mult.

      00
    • pret benzina UE
      https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/Europe/

      preturi benzina US
      https://gasprices.aaa.com/state-gas-price-averages/ unde sunt diferentele alea de 3x sau chiar 2x?

      00
    • PS: aici link spre incasarile din impozit pe profit al companiilor ca % din PIB in UE.

      https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/161dcac1-ecd4-4722-8146-3e5d5b1f55a1?lang=en

      00
    • în america strict pe domeniul energetic nu e monopol pt că legea e diferita fata de UE, acolo dacă găsești pe proprietatea ta petrol sau orice alta resursa naturala poți s-o exploatezi și s-o vinzi cu ce preț vrei tu, pe când in europa toate resursele naturale sunt proprietatea statului.

      Nu are nici o treaba UE cu cui apartin resursele naturale, asta este lege 100% româneasca, tocmai ca sa nu ne vindem tara. vezi ca sunt tari în zona Euro unde resursele sunt detinute si exploatate exclusiv de privati iar un exemplu în acest sens cred ca este Irlanda

      00
    • @xxx – nu e lege românească, așa e peste tot in UE, cate persoane fizice cunoști in UE să fie proprietari de sonde și rafinării ca-n america doar in Texas sunt câteva sute ? Că sunt corporații private care plătesc redevențe că să exploateze resursele statelor e cu totul altceva, acele corporații nu-s proprietarele resurselor.

      Eu mă refeream la preturi medii nu la extreme, mediu în UE diferență e de maxim 30-40% între 1.1 euro/l prin Bulgaria și România și 1.4-1.5 euro/l în Luxemburg. Daca vorbim de extreme în america găsești la unele benzinării ci cu 1.5 dolari galonul prin utah și cu 7-8 dolari galonul prin bay area.

      00
    • nu e lege românească, așa e peste tot in UE, cate persoane fizice cunoști in UE să fie proprietari de sonde și rafinării ca-n america doar in Texas sunt câteva sute ?

      Asa este peste aproape tot în lume iar legea e veche de secole. Uite, de exemplu în Canada statul detine resurselele naturale, e UE de vina pentru asta?! Stiai ca atunci când Texas era teritoriu spaniol resursele erau iarasi ale statului? Stiai ca Texas a fost teritoriu spaniol cândva, nu?! Stii ca nu orice teren din SUA se vinde si cu acele drepturi de exploatare? Cum poti fi tu ca român împotriva statului românesc si sa permiti liberalizarea dreptului de proprietate a resurselor naturale? Spui sa nu ne vindem tara dar se pare ca esti primul care ar vinde resursele naturale ale acestuia? Tu daca te-ai trezi cu resursele naturale ale terenului în proprietate personala le-ai mai da statului sau le-ai vinde celui care plateste mai mult, de multe ori acesta fiind un stat strain.

      Ti-as da si link-uri spre multe dintre afirmatiile mele dar astept sa vad daca vii cu un link unde se vede diferenta aia de 3 ori la pretul benzinei în US, asa cum afirmi tu ca exista

      00
    • @Silviu – in Romania impozitul pe.profit e 16% nu 10% și conteaza baza de calcul cred că îți dai seama că 2.1% din PIB înseamnă sub 5 miliarde de euro pe când 2.6% din pib-ul Germaniei înseamnă vreo 100 miliarde de euro, e nomrla cu cât pib-ul e mai.mare procentul sa fie mai mic.

      00
    • @thebblack
      „…catigati legal? au platit impozitele si taxele pe ei si ce mai zice legea pe banii aia? ”
      Beleaua mare este atunci cand marile magazine declara ca au vandut de 10 lei si au avut cheltuieli si pierderi de 9,8 lei,urmand a plati impozitul legal pe profit.Adica aia 0,2 lei care reprezinta profitul,magazinul de fapt avand cheltuieli si pierderi doar de 6 lei.Am explicat babeste,mecanismul cu vanzarea,profitul,impozitul,ocolirea legii,etc.,este unul foooarte complex.

      00
    • tutancamon, si ce te retine sa ii controlezi si sa le iei impozitul corect?

      00
  2. Mie nu mi se pare o creștere așa mare pentru Carrefour, dacă ținem cont de faptul că, pe fondul pandemiei, retailul a avut un an extraordinar. Aș paria că grupul care deține Lidl și Kaufland a luat caimacul.

    00
  3. ‘Neața!
    WTF? IVECO, stire din ianuarie/august 2020??
    „January 08, 2020 05:30 ET | Source: CNH Industrial N.V”

    00
  4. Problema e ca 75% dintre romani nu traiesc asa cum trebuie. Mi se pare o cifra groaznica, dar daca stai sa o compari cu cu cifrele din imobiliare si cu masinile care umbla pe strazi, ceva, undeva nu se leaga.

    00
    • Se leagă, că nu pot pune bani deoparte din cauza ratelor.

      00
    • Tare bune ar fi niste cursuri de educatie financiara … asa prin liceu si reluate mai tarziu in facultate – daca in liceu nu ai fost pe la orele alea poate la faculta te mai trezesti putin …

      00
    • @2: deci 23.5 + 46 = 69.5% o duc bine.

      Apropo de cei care se plang: am cunostinte care se plang de greutatea vietii in Romania de la volanul unui X5 mai nou de 2015 si care sparg > 15K euro pe an in concedii.

      00
    • @nick
      vorba aia: la toti ne egreu, dar nu la fel si nu in acelas timp.

      00
  5. NOU
    #56

    citeam presa dimineață și era un articol despre cum în raionul nostru introducerea gazului e în plină desfășurare prin multe comune, sate, orășele – cu orizont de finalizare a lucrărilor 2023 – și pot să confirm personal – și la mine pe stradă au fost să facă măsurători deja. acesta a fost un proiect național pe care în timpul Guvernului Orban l-a propus fostul ministru al fondurilor europene, Marcel Boloș, care e format de către Ilie Bolojan și e unul dintre artizanii dezvoltării Bihorului în ultimii 12-13 ani. momentan însă, actualul ministru al proiectelor europene, Cristian Ghinea încearcă să oprească proiectul, argumentând că proiectele europene actuale promoveaza ideea de case pasive, surse alternative de încălzire/energie etc. a fost contrazis de premierul Câțu, dar insistă. treaba asta nu știu cum trebuie înțeleasă. e precaut Ghinea ? vrea să ne protejeze de eventuale probleme politice cu Rusia care la un moment dat ar putea sista livrarea de gaz ? chiar e interesat de mediu, poluare ? sau e doar birocrat și vrea să-și simplifice munca promovând acele proiecte europene unde e mai puțin de lucru ? că de tot felul de interese nu l-aș suspecta, după cât de vocal a fost împotriva corupției. cert e că în 2 ani foarte multe gospodării din țară ar urma să fie branșate la gaz, proiectul implică realizarea rețelelor până la limita proprietății. suntem retrograzi dacă mergem în această direcție ?

    00
  6. 1. Bruneta 2. 🤪
    2. Oameni deștepți. Bravo lor.
    3. Când ai produse de căcat e normal să ai pierderi. Le doresc faliment rapid.
    4. Mațu’ trebuie umplut. Nici o surpriză aici.
    5. Indonezia face umbră degeaba, iar planeta a realizat asta. 🤣🤣🤣
    Scufundare rapidă și ușoară. 😅
    6. Keep it up, IVECO! 👍
    7. Așa se-ntâmplă când ai indian la cârmă. Azure chiar era un produs mișto, dar indianul imbecil a reușit să-l ducă-n cap. Păcat.

    00
  7. 23% din romani au o minima educatie financiara.
    restul …”domnu a dat, domnu a luat”

    00
  8. Sosoaca a fost f activa weekendu’ asta … a aparut pe aproape orice site de stiri

    00
  9. 5. L-am vazut deunazii, este o mizerie „woke”marca Vox. Jakarta se scufunda si de vina sunt olandezii care i-au colonizat si le-au construit orasul. Ca vezi tu, aia au contruit orasul dupa modelul Amsterdam nu ca asa le placea lor ci ca sa-i segregheze si asupreasca pe bastinasi. Dar Indonezia este independenta din 1945, au petrol si gaze kkl, ce au facut in tot acest timp sa-si rezolve problema? Dar colonistii europeni sunt de vina… Imi este greata cum toate tarile astea de 2 lei, foste colonii, independente de cel putin 50-60 de ani, cu resurse naturale bogate se plang ca vezi doame din cauza albilor care i-au colonizat acum sute de ani ei nu pot sa faca nimic. Coruptia rampanta, proasta gestionare si lupta continua intre fractiuni politice si etnice se datoreaza prostiei lor proprii.

    00
    • @Maax Hai ca m-ai facut sa ma uit la documentar; eram chiar curios cum reusesc sa dea vina pe trecutul colonial pt problema asta de azi.
      Deci olandezii, putere coloniala, organizea orasul dupa placul lor, cu segregare in functie de etnii/status social, si cele mai bune locuri sunt ale lor (d’oh).
      Dupa ce pleaca olandezii, populatia Jakartei explodeaza (in mil, conform wikipedia): 1950 1.5, 1960 2.7, 1970 3.9, 1980 6.0, 1990 8.2 … 2020 10.6
      Deci e vina lor ca au organizat orasul in asa fel incat dupa 70 de ani de la independenta au probleme la o populatie de 7 ori mai mare.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.