Sony – trei produse diferite, acelaşi senzor

Sony au creat un senzor CMOS Exmor Full-Frame de 35mm (35.8 x 23.9mm) şi l-au înglobat în trei chestii diferite: o cameră foto profesionistă (Sony Alpha A99), o cameră foto pentru amatorii cu banii (Sony DSC-RX1) şi o cameră video semiprofesionistă (Sony Nex-VG900e).

Metoda nu e nouă, Canon şi Nikon fac asta frecvent (şi e adorabil să vezi fanii cum sunt confuzaţi de cele 3-4 modele care se bat pe aceeaşi nişă, fiecare având două chestii în plus şi două chestii în minus faţă de modelul celălalt).

sony-rx1 sony-a99 sony-vg900e

Nu mă pricep la camere foto full-frame, dar RX1 ăla e tare interesant de testat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

16 comentarii

 1. Nu cred ca trebuie sa te pricepi in mod special la FF ca sa apreciezi o camera. Singura diferenta fata de APS-C este ca s-ar putea ca unele obiective (alea care merg) sa aiba o usoara vignetare sau sa fie mai soft in colturi.
  Sunt curios cum sunt obiectivele fata de Nikonuri (nu prin sample images ci prin “real life” images).

  00
 2. Jollyca, in general zeissurile sunt unele din cele mai precise (sharp) obiective.

  00
 3. @george: daca sunt Zeiss-uri facute inainte de epoca Sony, da. Daca nu, e discutabil.

  00
 4. Sony se descurca cum poate. Canon pierde teren. Nikon face produse de calitate cu senzori Sony. Fuji vine tare din urma. De Pentax nu vorbeste lumea. Consumatorul are impresia ca DSLR-ul face poze mai bune.

  00
 5. camera foto profesionistă?

  00
 6. @stefan: Compania Zeiss e din 1846. Tot timpul au facut doar telescoape, lunete, echipamente de vedere pe timp de noapte, aparate foto, obiective si cam tot ce tine de optica, iar sony face de la potcoave de cai si hote de aragaz pana la ultima rapciuga de laptop.

  Deci da, Zeiss cand facea obiective, Sony nici nu exista. Sunt 100 de ani diferenta intre cele doua companii

  00
 7. @oceanograful: “Consumatorul are impresia ca DSLR-ul face poze mai bune.”

  Nici o impresie. DSLR-ul face poze mai bune chiar si cu obiectivul stoc.

  00
 8. @florin exact.

  00
 9. @Marian, stefan are putina dreptate. O parte din obiectivele Sony nu sunt produse efectiv de Zeiss in Göttingen cu sticla din fabrica de la Jena, insa respecta designul licentiat de Zeiss (VARIO – indica faptul ca respecta designul Zeiss). Diferenta de design intre Tessar si Sonnar o gasiti detailata pe net. Insa sticla obiectivelor produse de sony provine din fabrica din Jena.

  Dar Zeiss inca mai produce obiective sii azi, nu cred ca poti zica ca obiectivele Zeiss de azi sunt mai proaste decat predecesoarele. Din contra. Parerea mea este ca fiecare obiectiv are starea lui si nici nu poti spune ca obicetivele produse de sony sub design zeiss nu sunt sharp. Tessarurile de exemplu sunt extrem de sharp in centru.

  Iar obiectivele de pe RX1, Alpha si Nex sunt fabricate chiar de Zeiss, nu doar cu design licentiat de Zeiss, altfel nu ar fi avut si sigla Zeiss pe ele.

  RX1 asta arata foarte bine dar nu stiu ce naiba a fost in capul lor cand au decis sa nu permita interschimbarea obiectivului. Asiaticii astia au cei mai prosti product manageri si designeri. De usability nici nu mai vorbim.

  3200 usd pentru un “leica class” fullframe fara viewfinder (doar unul electronic optional) si 50mm f2 neinterschimbabil ? Sunt curios cum vor sta cu vanzarile, eu cred ca foarte prost.

  00
 10. @stefan In plus observa faptul ca pe obiectivele asta nu scrie VARIO. Eu sunt sigur ca sunt fabricate de Zeiss si nu doar licentiate.

  00
 11. @george RX1 are un obiectiv 35mm F2 si un pret mult mai bun fata de LEICA

  00
 12. Asa, 35mm, am gresit (si am gresit si mai sus cand am vrut sa zic ca”sticla obiectivelor produse de sony NU provine din fabrica din Jena.”).

  O fi avand pret mai bun decat Leica dar:

  1. Leica iti permite schimbarea obiectivelor si are si viewfinder (doua lucruri absolut elementare pentru un rangefinder)
  2. Nu cred ca targetul RX1 poate impresionea targetul Leica ?
  3. Cine nu isi permite 4200 dolari pentru un Leica second hand cu obiective interschimbabile, de ce si-ar permite 3200 usd pentru un rangefinder nou fara “finder” si fara posibilitatea de a schimba obiectivele ?

  00
 13. Sa nu mai vorbim de faptul ca montura M de pe Leica permite o gama larga de obiective relativ ieftine si bune. Gasesti niste Zeiss Jena foarte bune la preturi bune si f-uri intre 1,5 – 2,8

  00
 14. cine isi cumpara RX1 sau LEICA nu face calcule economice

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.