Schei sau „Șchei”?

Hai să ne dixtrăm un pic, că întreba cineva pe-aici cum e corect și întrebarea a primit un like întreg, deci e importantă. Schei e un cartier vechi din centru, al treilea sau al patrulea ca vechime, deși ei cred altceva.

Sunt câțiva brașoveni care folosesc „Șchei”, din punctul meu de vedere sunt puțini, folosesc greșit și mă zgârie la urechi. Dar pentru că nu știu cu certitudine care ar fi varianta corectă, am făcut ceva investigații.

Ioan Aurel Pop nu este doar un dubios președinte al unei organizații mafiote, ci și un istoric destul de bun și prolific. În domeniul ăsta lumea nu prea are ce să-i comenteze și a scris câteva lucrări despre Brașov, poate și pentru că e de loc din Brașov. A făcut liceul la Șaguna, a fost coleg de clasă cu Adrian Sârbu. Numai lume bună. Ei bine, IAP folosește în mod constant „Șchei”.

Ceea ce e în concordanță oarecum cu Nicolae Iorga, ce are o lucrare numită „Brașovul și rumînii”, în care scrie constant „Șchei”.

Dar ăștia nu sunt lingviști: Sextil Pușcariu este. În „Brașovul de altă dată” el folosește și Schei și Șchei și insinuează că „șchei” ar fi un fel de sinonim pentru sclavi. Cam asta erau românii sub administrație săsească, am mai discutat asta, în timp ce Schei ar fi numele corect. Când le zici „șcheieni” poate îi înjuri un pic.

Omul care aduce berea rece

Dar cum îi spuneau, totuși, brașovenii? Hai să vedem cum îl folosește Rafail Mihail, un brașovean destul de cunoscut la vremea lui.

Rafail a deținut restaurantul Bethlen între 1920 și 1928. Era situat în vârful muntelui Tâmpa, la Belvedere, acolo unde e grota de-și fac poze toți turiștii. În grota aia e o vană în care niște cretini au pus o cruce, că-i zic „grota fecioarei Maria”. Vana aia folosea la altceva, era plină cu gheață și în ea se punea bere.

Este destul de clar deja că acest Rafail era unul din cei mai inteligenți oameni din România, că știa încă de acum un secol că berea se ține la rece, ceea ce HORECA n-a învățat nici în zilele noastre. Cum aducea berea în vârf? Cu măgarul, uite aici copiii lui la muncă în vremea pandemiei de gripă spaniolă, că și-atunci se făcea școală online.

foto: Kumria Rafail Rosu / Orasul Memorabil

Acest tip a comandat numeroase fotografii cu Brașovul care se vindeau drept cărți poștale. Pe ele scrie „Scheiu”. Uite aici.

Hai să mergem cu 50 de ani mai devreme să citim în „Scola română : foia pedagogică şi didactică pentru interesele instituteloru de cultură şi ale organeloru acestora”.

Observați că aveau diacritice (ceea ce Lucian Mindruta nu are nici un secol și jumătate mai târziu, că-i sărac) și totuși foloseau „Schei”. Bine, asta era editată la Sibiu. Tot la Sibiu era editată și revista de „humor și satiră” Calicul. Într-o ediție din „1/13 iuliu 1888” e și o glumiță cu Scheii:

Da, li se mai zice și trocari la ăia. Știu și de ce, nu mai contează acum.

Dar ce zice presa?

Cum foloseau, totuși, brașovenii cuvântul? Să citim Gazeta Transilvaniei din ianuarie 1904:

Deci, Schei, da?

Și ca să nu credem că e o întâmplare, luăm și un număr din… hai să zicem ăla din 15(25) februarie 1908. Uite aici:

Bine, poate ăștia de la Brașov au un bias politic, n-ai de unde să știi. Atunci, singura soluție e să ne informăm din singurul ziar de încredere, care nu s-a sfiit niciodată să spună adevărul. Știu că nici n-are rost să vă mai spun, deja știți despre ce vorbesc. Despre „Bunul econom : revista pentru agricultura, industrie si comerciu : organ al «Reuniunii Economice din Orastie» si «Reuniunii romane de agricultura din comitatul Sibiiului»”. Uite ce scriu ei în numărul din 28 iunie 1902:

Bun, și-acum de ce mai sunt oameni care spun „Șchei”? Păi, majoritatea sunt istorici, iar pentru istorici Iorga e un fel de Moise. Nicolaie Iorga era super-moldovean șî cam vorbea cu „șî”. Caută discursuri ale lui Iorga, avem vocea moldoveanului. Ei, pintru cî sunt mulțî moldovieni în Brașov, încî di prin sicolul cinșpîi, ăia zîc „Șchei”.

Fun fact, oamenii din Schei se mândresc că nu ar fi moldoveni, deși Prima Școală Românească a fost construită și prin donația domnului Aron Vodă al Moldovei. Scrie și pe ea, dar anumitor paleomoldoveni nu le place să citească. Nou primar al Brașovului e din Schei, dar folosește expresia „Șcheii Brașovului” că e și el oleacî di moldovean. Noi, moldovenii, ne recunoaștem între noi exact ca polițiștii în civil. Avem și un salut secret, dar nu vi-l spun.

Asta lovitură pentru ăla, nu faza cu diploma de școală sau tunulețele.

Let’s not forget about DRE

În cazul nostru, că suntem români, am uitat de Cheloo. Îl știți pe Cheloo, toată lumea îl știe, dar hai să dau o poză cu el, că ăsta e un articol cu poze.

Evident că și ăsta a scris o carte despre muzică, să scape de pușcărie că a tras niște gigi la el acasă. Cartea se numește, logic, „Cântăreții noștri la București – impresii și amintiri” și e scrisă sub pseudonimul său literar, Valeriu Braniște. Lăsând gluma la o parte, tipul e din Cincu, tot din județul Brașov adică, și, mno…

Sincer, încep să mă îndoiesc că Ion Aurel Pop e un istoric bun, în ciuda legendei. Dacă nici măcar un nume destul de folosit de la el din cartier nu-l poate scrie corect, îți dai seama ce e prin scrierile când intră pe subiecte mai complexe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Oricum, șcenă.

    00
  2. Selly sau Șelly? 😀

    00
  3. Că veni vorba de Prima Școală, am avut deosebita plăcere să îl cunosc și să îl vizitez de câteva ori pe admirabilul și onorabilul părinte doctor Vasile Oltean, custodele de înțeleaptă îngrijire a Școlii.

    Când dânsul vorbește de Șchei în cel puțin 3 cărți, atunci e Șchei.

    00
    • Nea Vasile Oltean e foarte simpatic și de treabă, dar să nu uităm că este și ultra-mincinos. S-au mai descoperit documente noi în bila de pe Biserica Sf. Nicolae sau i-au spus superiorii din popime să mai tacă din gură?

      Că dacă nea Vasile are dreptate s-ar putea inversa polii pământului https://adevarul.ro/locale/brasov/misterele-bisericii-sfantulnicolae-Schei-documentul-secret-globul-aur-roata-lumii-careanunta-apocalipsa-1_54e6ed57448e03c0fdcd4c2f/index.html

    • Hehe, dansul e un domn si un rege, nu s-ar preta la asemenea marsavii.

      Io il admir, chiar si pentru rabdarea si saracia in care se zbate de 30 de ani ca sa tina locul ala in picioare.

      In fiecare an, inainte de Craciun, mi-am format obiceiul sa il vizitez si sa ii cumpar (pentru a cata oara ?) aceleasi carti, si sa ii mai strecor niste sute de lei extra pe langa pretul cinstit, ca sa am pretext sa mai stau cu dansul la povesti pe prispa aia de la capatul scarilor.

      Asa ne respectam noi valorile…

      00
    • Știu, și eu cred că fără poveștile lui, chiar dacă sunt fantasmagorice câteodată, locul ăla n-ar fi rezistat. Câteodată și SF-ul face lucruri bune ;)

    • Tocmai. E sufletul locului, pana cand locul ala s-a pravali peste dansul. Sau invers.

      Una peste alta (sic?) ii doare la athanorul scrotos pe mai marii de la Bucuresti, cu digitalizarea lor cu tot, de istoria neamului asta.

      Daca-l intrebi pe Orban ce e Florica, o sa iti raspunda ca nu a promovat-o el, dar ca avea anumite merite.

      00
  4. strimăr. ce-i aia? noutăț. dar chiar sunî ciudat șî arhaic șkei, eu văd o conspirație mondială a ovreilor care vor să controleze planeta și pe reptilieni

    00
    • Din textele alea observi obsesia istoricilor de a numi „Șchei” un loc pe care restul lumii îl numea „Schei”. Cam cum oficialii zic „cartierul Astra” la „Steagu”.

    • Io propun sa il intrebam si pe Dan Alexe, sigur ar avea o parere si despre asta, cum are despre orice rahat.

      00
    • @Eftimie Sau magazinul Star la Univ. (Eram student când am auzit prima data și mă uitam cruciș că eu, localnic, nu știam de magazinul Star)

      00
  5. Aștept cu curiozitate șchelăiturile fanilor IAP!

    10
  6. Turiști moldoveni în Brașov, întreabă un localnic ,, Știți cumva unde e cartierul Șchei? Răspuns, În Brașov nu este sigur, aici m-am născut, n-am auzit, încercați în Făgăraș,,.
    Oricare alți turiști care întreabă un localnic ,,Știți cumva unde e cartierul Șchei, Schei, Scheiu, Scheii sau ceva asemănător? Răspuns. Vai de mine, dar cum ați nimerit la fix. Exact aici e ,,.

    00
  7. Cui ii pasa…? N-auzi ca si daca ne bombardeaza astia soselele nu or sa ne faca sa scriem cu diacritice?

    00
  8. Îmi aduc aminte că în orașul meu natal tot Schei se pronunța, fără ș, probabil pentru că se vorbește limba română curată. Sunt curios de unde vine denumirea de Schei, cartierul e tot ca cel din Brașov, la marginea orașului. Oare acolo stăteau ăia mai săraci?

    https://www.google.com/search?q=Cartierul+Schei+C%C3%A2mpulung+Muscel&sxsrf=ALeKk02otZAe_DWwFPkM13DyWn-S_T7JLA%3A1624045893011&ei=RfnMYPwCsofA8A_onL2oCg&oq=Cartierul+Schei+C%C3%A2mpulung+Muscel&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAMyBAgjECc6BAgAEEc6BwgjELACECdQybIIWILYCGCA4AhoAHABeACAAeYBiAHpBZIBBTAuMi4ymAEAoAEByAEIwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-serp

    00
    • Ce înseamnă limba română curată? A cui e?

      00
    • Cineva (mi-e lene sa caut) a zis ca o limba este un dialect care are o armata si o administratie publica. Limba curata se impune (de obicei de la centru), nu e o caracteristica a unei regiuni.

      00
  9. pai eu nu sunt convins, de la ce vine mai exact ‘schei’ sau ‘șchei’ ? plus, la cat de analfabeti erau la momentul ala poate era jchei ?! … no historian has power over me

    00
    • Există o teorie că vine de la un termen pentru bulgari/slavi. Denumiri similare se mai găsesc în țară în zone unde au existat comunități bulgărești. În Brașov pentru construcția Bisericii Negre au fost aduși și muncitori bulgari la un moment dat. Pușcariu respinge ipoteza asta, dar el nu e istoric. Iar istoricii români sunt cam ca IAP, ce să le faci.

    • ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98cheii_Bra%C8%99ovului#Nume

      ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98chei

      00
    • exact, e trist :| oricum pare normal sa utilizezi forma ‘schei’ tinand cont ca romana a evoluat si nu mai vorbim ca pe vremea lui eminescu si nici alfabet chirilic nu mai avem,
      ar fi interesant daca cineva ar sti termenul corect de la care a pornit ‘porecla’ asta, de fapt cand eram in generala eram interesat de studiul limbii romane dar am abandonat abrupt cand am dat peste tot felul de ‘experti’ probabil daca aveam maturitatea de acum continuam cercetarile, acum insa nu mai am nici un chef de ‘limba romana’ ii accept si pe analfabetii care nu stiu cati de i sa puna, nu ma crizez ca ultimul idiot, de asta nici nu scriu cu diacritice

      00
    • NIXule, nu stiu ce pasiune arzatoare aveai tu in tine legat de limba romana, dar studiile pare ca le-ai abandonat abrupt in gimnaziu.

      00
    • Șăineanu crede că denumirea ar proveni din latinescul „stella” („stea”).

      00
  10. Schiavo se mai pronunta si cu ș in unele zone /dialecte din Italia. Poate si schei era corect in ambele forme, fiind doar o variatie de pronuntie.

    00
  11. In cazul asta e obligatoriu sa revenim la „poporală” in loc de „populară”.

    00
    • Diud, oamenii care folosesc „șchei” sunt la fel de mulți ca ăia care folosesc „poporală”.

    • Pai noh, dupa ce ne ghidam ca sa vedem cum e corect? Dupa cati oameni folosesc ceva? Pe ce interval de timp? Ultimii 3 ani? Ultimii 50? E ceva statistica pe undeva? Eu am auzit mai mult „șchei” in ziua de azi. Dar daca acelasi articol citat ca si exemplu care foloseste istoric „schei” foloseste si „poporală”, atunci de ce e exemplu de corectitudine doar intr-un caz ?

      00
    • N-am pus articole din presa recentă că n-avea rost, dar tot Schei era și în anii 70, tot era și în anii 90 și tot și după. Eu am lucrat ani buni la Gazeta de Transilvania și tot Schei era și în perioada modernă. Și nu, n-ai auzit mai des Șchei, ai citit mai des Șchei.

  12. Like pentru că ai scris Mindruta fără diacritice. As it should be.

    00
  13. Eu cred ca pronuntia Șchei a inceput sa fie popularizata tot mai des odata cu noul val de jurnaliste, fiice ale celor ce au venit la Brasov cu sarma au inceput sa dea live, cu aglomeratia de pe dn1, partiile din Poiana, si ceea ce se poate vizita in Brasov.
    Lasand gluma la o parte, tatal meu a fost scheian, si stiu ca am avut, vag, odata, discutia asta, el credea ca Șchei pronunta cei ce vor sa para interesanti ,care nu au habar si nu sunt ai locului, si in mod clar e un criteriu prin care ii deosebesti pe venetici (o alta sensibilitate a cartierului, dar asta pe vremuri, nu se mai pune acum).

    00
  14. Uitasem cât de plăcut e Eftimie când scrie despre ceva la care chiar se pricepe. Și a pus și poze! ❤️🤗

    00
  15. Tendinta de a rosti ș in loc de s pe langa consoane cred ca vine din limba germana. Acolo Sch se pronunta Șch. Dar in romana nu e cazul. Aceeasi greseala o fac si cei care pronunta „ștat” de salarii.

    00
  16. Pentru mine, ‘Șchei’ sună ca și cum ai spune ‘Schei’ cu accent de Sean Connery.

    00
  17. Iorga? Moldov3ean? Wtf did I just read

    00
  18. „petrecerea poporala împreunata cu dans” – pare o exprimare greoaie în zilele noastre dar citit cu voce tare suna puțin mai melodios. Poate am eu tendința de a absolutiza perioada primilor 40 de ani ai secolului 20 dar cred ca limba romana vorbita pe atunci reprezintă „idealul”. Nu înseamnă că trebuie să revenim cu orice preț acolo. Limba evoluează. Acum o vorbim și scriem mai sincopat, în ton cu vremurile.
    Cât privește dilema Schei/Șchei (sau ștecăr/ștecher) probabil peste vreo 50 de ani vor fi alte dileme : „se merită”, „oamenii care ii cunosc”, „care este”, etc. Dar, precum am stabilit, nu te poți opune progresului. Chiar dacă uneori progresul e asociat cu stalcirea limbei.

    00
  19. In zona Veneto din Italia catre banilor li se zice „Schei”. Pe vremuri negustorii italieni veneau pe la brasov sa faca afaceri. Oare are legatura?

    00
  20. Ma cheama Schiau, nu Șchiau, si confirm :)) (familia se trage insa din jud. Sibiu, nu din Brasov, dar probabil originea e aceeasi)

    00
  21. Cum se zice corect, funicular sau furnicular?
    La ce?

    00
  22. când n-ai dinți în gură sau te chinui să articulezi, merge și Șchei.

    00
  23. „Avem și un salut secret, dar nu vi-l spun.”
    Sarmaaaa!!!

    00
    • Legenda cu sârma spune două chestii:
      1. Moldovenii măcar au circulat cu trenul
      2. Cei care strigă „Sârmaaa” sunt ăia care se ascund în gropi în pământ când trece trenul și astfel nu știu că nu există linii electrificate între Iași, parexamplu, și Brașov. Ia zi, în neamul tău câți au degete opozabile la picioare?

    • Viorel, sa stii ca Ovidiu te-a facut maimutza. Esti cam ca Roger Waters (in traducere dubla „Roger Maimutza”)

      00
    • ”Sîrmaaa” se spunea nu din cauza firelor de electrificare a cf ci a celor ce ”traversau” liniile la o înălțime nu prea mare…

      00
  24. Hunny a mea, Golden retriever de felul ei, e foarte liniştită, nu prea schelălăie. Nici soră-sa, Bibi, nu şchelălăie, că e Bichon havanez, nu moldovean.

    Anyway, mie mi-a plăcut postarea asta. Merşi, Eftimie!

    00
  25. Va rog sa ma lamuriti pt ca eu sunt teleormanean: Schei-ul asta era un cartier de saraci aflat in afara zidurilor Cetatii (in care aveau voie sa intre doar intre 9-18) ?

    00
    • Nu, e de cand ardelenii erau mandrii, le era viena mai aproape ca bucurestii, civilizatie, ce mai. Bine nu vorbesc de sclavii care nici nu aveau voie in cetate, aia era rumani, nu oameni.

      00
    • Da, stăpânii sași nu permiteau românilor să intre în cetate. Dar asta nu înseamnă că erau neapărat săraci ăia din Schei, aveau antreprenori și pe-atunci.

    • Intrau,dar cumva dupa program,si cu viza schengen.de saraci nu erau toti saraci,din contra,erau si mestesugari instariti.iar unii se bucurau ca locuiesc intr-o zona rezidentiala si aveau gradina si aer curat,spatiu,fata de cei ce locuiau in cetate.

      00
  26. Aci, la vreo 20 de km de Iași, la Moldova, este o comună pe nume Șcheia. Deci este adevărat că denumirea de „Șchei” o dat-o moldovenii veniți să facă tractoare și camioane.

    00
  27. Si uite asa, n-ai desenat o harta cu imprastierea moldovenilor prin Brasov.
    Uitandu-ne pe ea, vedem ca sunt peste tot.

    00
  28. Complet diferit daca il citesti ca in germana: Schei ʃɑɪ̯
    Cheers !

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube