Academia Română este cel mai înalt for de cancer al României

Academia Română a revenit în atenția publicului de internet după ce a publicat un comunicat imbecil referitor la tehnologia 5G, care mai și conținea informații false. Și dă-i cu șoc și groază, cum poate Academia Română să facă așa ceva. Iar șocul este generat de faptul că nu prea se face în presă o contextualizare a ce este de fapt Academia Română. Uite, pentru amicul Valer, că tot îi plac lui chestiile astea, hai să facem asta.

Ce este Academia Română?

Conform statului rolul principal al Academiei constă în „cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice”, de-aia s-a și înființat prin 1866 cu numele de „Societatea Literară Română”.

Academia Română a fost desființată în 9 iunie 1948 prin decretul 76. Ceea ce numim noi Academia Română acum este fosta Academie a Republicii Socialiste România care s-a redenumit în 1990, adică o cu totul altă mâncare de pește.

Academia a pierdut limba română

Instituția nu se mai ocupă de misiunea inițială, de exemplu aia cu cultivarea limbii române. Limba Română este, în momentul de față, în administrarea unei fundații private, respectiv aia care se ocupă de dexonline.ro. Academia nu a mai scos un dicționar din 2009 și nici ăla nu era nou ci un update al unor dicționare mai vechi, în care s-au mai corectat unele lucruri.

Bunăoară, ani de zile în dicționar definiția cuvântului „locație” era greșită și a creat o generație întreagă de isterici care spuneau că a acel cuvânt nu se referă la un loc anume definit (deși aveam hidrolocație, ecolocație, radiolocație) ci la un fel de contract comercial. Cuvântul „retaliere” are doar sensul ăla de la croitorie în limba oficială, cuvântul „condescendent” are o definiție total opusă sensului folosit la noi, la fel și cuvântul patetic. Expresiile „treișpe”, „paișpe” nu sunt corecte în limba română, conform deștepților de la Institutul de Lingvistică al AR.

Tehnic vorbind, Academia deține o limbă română paralelă care se vorbea pe la jumătatea secolului trecut. Dealtfel, limba română nici măcar nu a fost „cultivată” de AR ci este creația lui Mihai Eminescu, tip care n-a fost membru cât era viu. Omul a fost atât de influencer atât de mare încât noi vorbim limba decisă de el. În 2019 au lansat, cu multă fanfară, o aplicație cu întreaga operă a maestrului, care nu funcționează decât parțial. N-a mai verificat nimeni aplicația aia după lansare, că noi nu avem presă ca pe vremea Eminului, ci publicatori de comunicate.

Institutul de Lingvistică al Academiei este numit după doi băieți, Iorgu Iordan și Al Rosetti ce au făcut parte din comisiile de epurare a intelectualilor în anii ’40 când au venit comuniștii la putere. Iordan chiar scria mândru în vremea aia cum „în mai puțin de cinci, șase săptămâni am izbutit să scăpăm universitatea ieșeană de circa treizei de profesori, conferențiari și asistenți”. Cred că ăia din Iași sunt muci de bucurie că au un institut cu numele ăla acolo.

Altfel, ca lingvist, omul era destul de apreciat și chiar are o teorie foarte faină despre cum ar trebui să integrăm neologismele în limba română, adică exact ce nu fac angajații institutului care-i poartă numele.

Membrii Academiei

Printre membrii actualei instituții care, repet, nu are legătură cu Academia Română originală, ci este cea a RSR redenumită, s-au numărat personalități precum Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Manea Mănescu sau Suzana Gâdea. Întrucât nu sunt o instituție nouă reînființată prin abrogarea decretului 76/1948, ci continuarea ăleia înființate de comuniști, ăștia nu au putut fi dați afară decât după ce au fost condamnați penal definitiv.

Exact, Elena Ceaușescu a fost dată afară din Academie pentru că a fost condamnată penal. Apropo, sentința aia nu e legală, nici după legile comuniste, nici după alea democratice. Și e fain de știut că primul dosar penal al noului stat de drept românesc (e chiar dosarul penal nr.1) este unul care încalcă statul de drept.

Actuala Academie susține că ar avea printre membri/foști membri tot felul de personalități, iarăși o chestie destul de falsă. Parexamplu, Emil Racoviță, inventatorul biospeologiei, omul datorită căruia avem insula Cobălcescu în Antartica, mort în mizerie, a fost dat afară din Academie.

Iată ce spunea academicianul Traian Săvulescu, fost președinte al forului (1948-1959) și președinte de onoare până la moartea lui în 1963:

„Racoviță nu este membru al Academiei noastre, căci el a fost membru al Academiei trecute. Eu, deși am fost membru al Academiei trecute, fiincă sunt în viață, am trecut în continuare mebru al Academiei RPR. Noi avem marea fericire de a trăi în vremurile de azi” (cf Arhiva Academiei Române, dosar A-5-1953).

Alți academicieni ejectați cunoscuți ar fi Simion Mehedinți, Onisifor Ghibu, Iuliu Maniu, Constantin Rădulescu-Motru (fost președinte 1938-1941), Lucian Blaga, Gheorghe Tătărescu [1], Traian Vuia [2].

Dar a rămas C.I. Parhon, unul din primii șefi de stat (omolog al lui Iliescu, practic) ai României comuniste, tipul care a abrogat legea de înfiițare a Academiei Române din 1879 și, printre altele, a dat decretul prin care orașul Brașov a fost redenumit Stalin, „în cinstea marelui geniu al omenirii muncitoare, conducătorul poporului sovietic, eliberatorul si prietenul iubit al poporului nostru, Iosif Vissarionovici Stalin”.

Activitatea curentă a Academiei

Un dicționar nu pot scoate, mai promovează cultura română scoțând ediții de lux ale unor cărți fără drept de autor ai șmecherilor care au făcut cultură, dar au fost primiți doar morți în Academie. Despre ediții gratuite, nici vorbă. Ca idee, singura variantă electronică normală, cu diacritice, gratis, a volumului Poesii a lui Eminescu, a fost făcută de o persoană privată, știu că am lucrat și eu la ea.

În schimb scoate idei de genul „hai să naționalizăm pilonul II de pensii” și să dăm banii ăia pe altceva, pe bune, Academia Română a propus public deturnare de fonduri. Deștepții care au făcut asta sunt secția economică a Academiei, care cuprinde securiști, turnători la securitate și niște dinozauri comuniști nasoi (uite aici lista).

Altă treabă mișto făcută de Academie este să fure banii de indemnizații. În ultimii 9 ani Academia a încasat banii pentru niște academicieni morți. Pe bune, sunt ca bancul ăla cu pus mortul în geam să-i încaseze pensia, ei sunt reprezentarea fizică a unei glume ce ar părea imposibilă. Ce zici, Solomon Marcus e mort, de exemplu, dar i-au încasat pensia. Iar explicația e uluitoare, efectiv te doare bila. Cică au încasat banii ăia dar i-au ținut într-un dulap la casierie și când a descoperit contabila șmenul, că au introdus un soft nou, casiera a fugit cu banii la trezorie să-i depună. Gen, au furat, dar au și distrus probele.

Sau au protestat pentru demiterea lui Nicolae Zamfir, șeful de la Laserul de la Măgurele, un tip care a trimis ani de zile informații false presei, care ocupa funcția ilegal, care a pierdut finanțarea internațională pentru proiect și ne-a exclus din consorțiul Eli-ERic și care este, evident, membru titular al Academiei.

Președintele Academiei

Printre oamenii care au condus Academia după ’90 se remarcă Eugen Simion, acum director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, care ține tot de ei. Un savant, acest monstru sacru al culturii, suspendat din Uniunea Scriitorilor că nu și-a plătit cotizația[3], s-a remarcat prin niște scrieri comuniste minunate, lucrări plagiate și scheme de-alea dubioase, cum ar fi publicarea operelor lui Cioran fără să aibă drepturi de autor pe ele. Practic, bem gaz degeaba, cum să vorbești de furt intelectual în România când fostul președinte al Academiei face faza asta? Justificarea lui fiind aceeași ca a oricărui hoț de conținut.

A, și s-a remarcat recent după ce toată presa, plus semi-analfabeții instituționali (Facultatea de litere) au publicat cum a luat premiul Nobel pentru Filologie, în baza unui comunicat al Academiei plin, ca de obicei, de informații false de la un capăt la celălalt. E o poveste simpatică, puteți s-o citiți aici, în principiu n-a luat fraierul niciun Nobel, e o escrocherie între un franțuz și academicienii noștri.

De Ionel Haiduc am mai zis cum a semnat pentru reducerea zonei de protecție a rezervațiilor naturale pentru niște interese imobiliare.

Actualul președinte al Academiei nu pare un tip retardat ca predecesorii săi, ci dimpotrivă, un băiat deștept. El e cel care a avertizat în urmă cu vreo câțiva ani de inteligența malefică din spatele Google și Facebook care cam prostește lumea, motiv să fie luat la șuturi de simplioți precum Cărtărescu sau staliniști liberi ca Șora.

Pe bune, citiți cu ochii de acum declarația asta:

„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”

A dat astea înainte de scandalurile cu Cambridge Analytica sau alegerea lui Trump. Bine, pe de altă parte a și zis că prioritatea CNATDCU nu este să verifice plagiatele lui Ponta, că omul e totuși cadru universitar, și dacă studiile superioare nu se fac pe furt și fals, ce rost mai au? Sau că „a încredința un copil unui cuplu de homosexuali este de neconceput”.

Dar pentru că mi-a plăcut de el cu faza cu „marionete ușor de manipulat” am zis să fac articolul ăsta foarte lung, să știe și generația Google, Facebook, SMS, cam ce căcat urât mirositor și cancerigen pentru România este instituția pe care o va conduce: „Simbol al spiritualității, forum al consacrării, spațiu al cercetării fundamentale”.

1. Tătărescu a fost acuzat în epocă că a finanțat din bani publici proiectul nevesti-sii, numit în presa vremii „sula lui Brâncuși” în loc să dăm bani la autostrăzi și școli. Actualmente sula e cunoscută drept  „Coloana infinitului”.
2. Printre altele Traian Vuia, cetățean francez, a fost lider al unei grupări de rezistență anti-fascistă în Franța ocupată de naziști. Petru Groza a insistat la Academie pentru reprimirea acestuia și ăștia-l tot refuzau (fusese membru de onoare) că erau prieteni din studenție. Tot el l-a adus în țară spre finalul vieții, plătind din buzunarul propriu transportul.
3. Pentru o schemă similară, în 2018, a fost suspendată Herta Muller din Uniunea Scriitorilor. Bine, femeia nu mai stătea în țară de vreo 30 de ani, dar birocrația e birocrație.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Bun, era necesar articolul ăsta, și eu nu eram capabil să produc informația. Gg, dăm mai departe.

    00
  2. bai, daca faci o armata odata, eu ma bag!

    00
  3. Cui ii pasa de academia romana? Cel mai bun lucru pe care il poti face e sa ignori stirile si articolele despre astfel de grupari. Raul suprem pe care il poti face cuiva care vrea atentie este sa il ignori si sa il lasi sa moara in obscuritate. Reprezentantii academiei spun o prostie care genereaza controvensa care la randul ei atrage si mai mult atentia si care intr-un final se transforma in finantare.

    00
    • Pentru că în orice țară Academia e vârful științei și locul unde se adună cele mai mari minți ale unei țări.

      Și lumea când aude denumirea, presupune că e la fel și la noi.

      Pe când la noi de fapt e doar o sinecură bună de muls bani și nu trebuie luat în serios multe chestii.

      00
    • I-as ignora daca nu ar suge atatea fonduri de la stat, afica din taxele platite de mine

      00
    • In nicio tara Academia nu mai este varful stiintei sau locul unde se aduna cele mai mari minti. Peste tot este o adunatura de bosorogi care se ingroapa in protocoale si fac tot ce le sta in putinta sa isi pastreze ultima farama de importanta pe care o mai au chiar daca asta inseamna sa ingreuneze sau chiar sa saboteze proiecte cu potential.

      00
    • @gc, mai era sa-mi spui ca se adună toți în Silicon Valley

      00
  4. O observatie – Academia Romana a luat fiinta pe 30 martie 1879.

    00
    • In 79 a primit denumirea de Academia Română. S-a înființat in 66 sub denumirea de Societatea Literară, care s-a numit apoi Societatea Academica Română și in 79 Academia Română.

    • Institutia e urmasa celei din perioada moderna. Daca vorbesti de continutul ei, iti dau dreptate. Aceleasi scursuri sunt de atunci. Un exemplu clasic – Berindei.

      00
    • Dude, legal nu este. Aia a fost desființată. Decretul ăla din 48 nu a fost abrogat. Efectiv legea de înființare a acestei academii spune, negru pe alb, că e Academia aia fake a RSR.

  5. Deci se pare ca nu prea renteaza sa fii „telectual” in Romania daca nu mai bagi botu’ la niste bănuţi din când in când prin diverse scheme.

    00
    • Apropo de asta, cei care lucrează la Academie au niște salarii fantastice (prin 2004 aveau ceva de genul 10.000 de lei), cunosc un academician, omul e filozof, a publicat mai multe cărți, genul de om la care te și gândești, când spui academician. Tot de la el știu de colegi de la Academie ajunși acolo pentru că au cunoscut pe cine trebuie, cu o lucrare publicată acum vreo 30 de ani și care vin la serviciu și se uită la pereți câteva ore, apoi pleacă pe teren „să facă cercetări”. Unele din informațiile scrise de Eftimie îmi erau cunoscute de niște ani

      00
    • NOU
      #16

      @killroy
      Surdu, Vladutescu si Tonoiu. Cu Surdu sef. LOL.

      Iar Mircea Dumitru si Flonta sunt doar corespondenti. Desi Mircea Dumitru e singurul care a miscat.

      00
  6. De standardizarea limbii romane sr ocupa institutul iorgu iordan care tine de academie.
    Discutia cu neoanglicismele gen locatie (loc nu inseamna locatie cum fel nu inseamna felatie), resort, a se focusa, a concluziona e echivalenta cu cea despre marianvangelisme/eba: almanahe care este succesuri.
    Or fi aia de la institulul de lingvistica nise mosi si babe comuniste dar nici aia de la dexonline nu sunt infailibili.
    Si maiorescu avea genul asta de problume cand vorbea de muzica de pisici si de generalul strapuns la brunn.
    Cat despre 5g nu iti doresc sa ti se inszaleze releul pe casa fara sa ai ceva de zis. https://m.hotnews.ro/stire/23390631

    00
    • limba e vie si dictionarul se adapteaza limbii vorbite, nu invers.
      Sper ca ai cerut permisiunea vecinilor cand ti-ai pus WiFi in casa.

      00
    • Loc nu înseamnă locație cu excepția cuvintelor compuse gen ecolocație, radiolocație și hidrolocație, sau chiar a sensului locație din dicționarele mai vechi care se referea efectiv la localizarea unei nave în largul mării.

      Cine a venit cu ideea că locație e un neoaglicism e un ignorant sinistru.

      Citește și tu textul înainte să comentezi.

    • @eftimie
      Multumesc pentru apreciere. Ma simt de-a dreptul savant de renume mondial, chiar academician ca sinistra ignoranta.
      Pe dexonline vad ca locație e dat cu sensul de loc doar în dex2009, ba chiar și acolo cam forțat https://dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie. Ma rog, cică e calchiat după engleza, deci putem zice ca e neoanglicism

      00
    • Ai zice orice numai să nu citești textul cu atenție.

    • @eftimie
      Am citit cu atenție și tocmai de aia nu sunt de acord cu afirmațiile bombastice gen „Limba Română este, în momentul de față, în administrarea unei fundații private” sau cu titluri demne de CV Tudor (cel mai înalt for de cancer…) nici măcar privații aia nu susțin ca sunt „administratorii” limbii române. În plus „limba romana” nu este numai o suma a cuvintelor folosite ci are și niște reguli gramaticale pe care „fundația privata” nu le codifica și nici măcar nu pare sa le treacă în revista.
      Deci afirmația dumneavoastră cum ca „academia a pierdut limba romana” e buna pentru timesnewroman.Ro sau click.ro. Nici măcar ideea insinuuata în articol cum ca academia romana ar susține un fel de diglosie încercând sa impună o limba de la jumătatea secolului XX nu este 100% exacta. De asemenea și afirmația ca limba romana e creația lui Mihai Eminescu e contestabila. Eu cred ca Maiorescu a fost mult mai important în evoluția limbii romane decât Eminescu ba chiar ca Eminescu e doar un discipol al acestuia.
      Referitor la alte părți ale articolului cum ar fi ca X sau Y e o jivina părerea mea e ca asa e tara. As putea pune pariu ca și la de online.ro sunt profitori/oameni de paie etc. E plina România de asa ceva. (La fel e și oms care ne recomanda sa purtam masca, nu-i asa?)
      Ideal e totuși sa nu spurcam limba romana mai mult decât e cazul sa nu încercăm sa vorbim romgleza pentru ca nu cunoaștem nici limba romana nici limba engleza. Eu continuu sa ma „isterizez” când aud pe cineva ca se întoarce dintr-un resort aflat într-o locație îndepărtată și concluzionează ca avem o tara de căcat în care nu se merita sa te riști sa trăiești.

      00
  7. NOU
    #23

    Bravo, domnule, de asta te citesc eu cu drag!

    00
  8. E bine ca exista, io-te ce frumos scriem cu â. Futu-i „ân” cap.

    00
  9. Am avut, in trecut, legaturi foarte stranse cu Institutul de Matematica al Academiei Romane, coruptie si hotie ca acolo n-am vazut de cand sunt.
    Majoritatea „cercetatorilor” sunt sunt dinozauri 80+ care n-au mai publicat nimic din tinerete, dar care incaseaza lunar 1000-1500 de euro. Posturile pentru tineri cercetatori sunt foarte putine si se dau exclusiv pe pile. Nepotismele sunt ceva obisnuit, anual se dau doctorate nevestelor/copiilor, cu lucrari scrise de soti/parinti. Banii veniti de la guvern prin granturi de cercetare sunt jefuiti prin organizarea de conferinte fictive, false angajari, etc. Rapoartele de activitate sunt umflate cu munca unor cercetatori care stau in strainatate de zeci de ani si care n-au nicio treaba cu institutul academiei.
    Se practica si hotie la propriu, au fost cazuri in care unor cercetatori din strainatate, veniti in vizita sau la conferinte, le-au fost furate lucrurile personale din birouri.

    00
  10. Bun, documentat, asta mi-a placut. Avem nevoie de mai multe articole de genul asta care sa ne arate cand regele e gol. Si da, e nevoie si de coae pt asta!

    00
  11. UE, Tim.

    00
  12. Deci problema nu e că e Dragnea, Basescu, Iliescu, Orban etc. sunt la conducerea țării, ci e faptul că minciuna și hotia sunt adânc împlântate in caracterul național (adică se regăsesc in caracterul celor mai mulți cetățeni). Așa-i sau e altcumva?

    00
  13. NOU
    #32

    1. Foarte importantă remarca privitoare la Eminescu. În ceea ce privește poezia lui, fiecare poate avea o părere, subiectivismul fiind la el acasă. Că a fost genial, că a copiat ideile filozofiei germane, că e unic pe mapamond, că e plictisitor, că era un romantic întârziat etc., putem dezbate la nesfârșit. Însă dacă privim cum suna limba română înainte de scrierile lui și cum a arătat aceasta după, ne putem sa seama că principala creație a lui Eminescu nu sunt poeziile, ci însăși limba română pe care o vorbim cu toții astăzi.
    2. Privitor la Academia Română, mi-a rămas în memorie un moment care a avut loc în aula acestei instituții cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri. Prin urmare, în noiembrie sau decembrie 2018, în fața unei aule pline ochi cu cele mai luminate minți ale neamului, distinsul academician (membru al conducerii dealtfel) glăsuiește: „Atunci (1918 – n.m.), CA ȘI ACUM, România era înconjurată de dușmani…”. Nu are rost sa menționez faptul că în fața unei asemenea xenofobii de neam prost, niciun ilustru membru al auditoriului nu a simțit nevoia să huiduie, să scuipe, să iasă din sală.

    00
  14. Si mai avem o gramada de instituttii paralele si speciale cu oameni „de stiinta” care nu au loc in academie si in care taie frunze la greu: levant, revolutie etc.

    00
  15. Deci Academia e o institutie inutila care ar trebui desfiintata. Cam cat s-ar salva la buget daca toti dinozaurii astia ar fi trimis acasa?

    00
  16. Emil Constantinescu rasufla usurat: he dodged another bullet.

    00
  17. Ce bun ar fi laseru ala sa traga cu 10.000 pentawati in academie. Si in Parlament. Si-n Avocatul Poporului. Si CCR. Si mai multe

    00
  18. Eu nu inteleg rostul hartiei itp in masina, oricum se trece in talon data expirarii. Eu nu inteleg rostul CIV-ului la ITP, scrie acolo codul VIN… eu nu inteleg autentificarea instalatiei gpl la RAR, daca am un certificat de la service-ul ce mi-a instalat gpl-ul ce rost mai are mersul la rar? la geamurile infoliate nu trebuie sa treci pe la rar dar trebuie montate intr-un service autorizat ca vezi doamne, 100% pe spate nu este tot 100% pe spate daca nu are abtibildul service-ului…

    00
    • Agentul are nevoie de toate actele lui pește prăjit ca să nu vadă când trec ăia cu fumigene și slick-uri

      00
  19. Ăsta e singurul roast care nu e cringe

    00
  20. Aștept și un giveaway cu titluri de academician pe zoso.

    00
  21. Patetic e împrumutat din limba franceză, însă doar cu primul sens. Nu știu sigur dacă francezii l-au adaptat pe parcurs adoptând și sensul din engleză, acela peiorativ, echivalent cu “jalnic” în română, pe lângă cel inițial. Totuși am văzut că în dicționarul francez definiția cuvântului e mult mai inteligibilă și clară, anume “ceva care suscită/provoacă o emoție profundă, un sentiment emoționant, care atinge și e mișcator”, așadar e mult mai usor de integrat în sintagma “melodie patetică”, “peisaj patetic”. Nu știu acum dacă ar trebui să cedăm un cuvânt de dragul unora care nu-l folosesc cu sensul lui propriu.

    00
  22. Poate nu v-ati prins dar astia de la academie au cantat la comanda, la fel si cu pilonul II etc. Parca un nene de acolo a declarat (pe persoana fizica ) ca corona e creat in laborator

    00
  23. asta cu administrarea limbii e o mizerie de inspiratie frantuzeasca
    sa vedem cine administreaza engleza si spaniola :)
    chiar si asa, dictionarul e explicativ, nu definitoriu. explica cat poate cuvintele care exista in circulatie, nu le stabileste sensul, cum cred, matematic, multi.

    00
  24. Parca îmi închipui cum a decurs ședința sereiului cu privire la 5G.

    – „Ba, cum convingem oamenii că 5G chiar nu e rau, sa putem sa cumpărăm de la parteneri, că altfel se supără pe noi și dam de alte nașparlisme?
    – Ba, gata, hai că știu: îi punem pe unii văzuți cu noblețe de societate, fie și superficial, să spună aceleași bazaconii ca aia pe care îi disprețuim fiindcă s-au născut săraci & fără legătură cu facțiunile postdecembriste, iar când aruncă petarda, toți (chiar și nespălații de saraci) vor schimba opinia.
    – Ba hai că ești deștept. Cine are numărul lui Aurel?
    – Nimeni boss. Îl putem afla, că ne pisam cu general pe datele personale, dar sa sunam la secretariat, e de tot rasu’. Și culmea, noi toți suntem din Ardial, si tot nu avem nr lui acum.
    – Ba gata, gata. Suna SNSPA-ul și întreabă de numărul lui Aurel, să nu ne mai complicam.
    – Pe cine sa sunam de la SNSPA, mai precis?
    – Oricare, că tot noi suntem.

    00
  25. Cred că activitatea lor lasă de dorit pentru că nu au suficienți membri… sunt suprasolicitați…

    00
  26. Felicitari! Un articol foarte, foarte bun!

    00
  27. Mulțumescu-ți Doamne că cineva a reușit să explice succint ce se întâmplă în Academia Română! Bine, trebuie să menționez că membrii academiei au făcut totul mult mai ușor, asta ca să mai iau din meritele autorului.

    00
  28. Cum poti sa lasi un bosorog de 81 de ani sa mai spuna chestii despre 5g ca a citit el pe google, lol ? Ce mai cauta ala acolo in Academie ? Pensionarea e doar pt prosti ? Astia vor sa iasa doar cu picioarele inainte din institutii ?

    00
  29. Oare cate institutii ca AR or mai fi? Institutii vechi pe care le luam de a gata ca monumente de istorie si autoritate cand ele de fapt sunt niste ghene conduse de circari?

    00
  30. Asa ceva nu am mai citit de mult. Scriu comentariul asta pt ca ma simt obligat, efectiv, sa spun cât de mișto e și cât de mișto și documentat scrie Eftimie.

    00
  31. Excelent. Mi-am schimbat parerea despre autor. O sa il citesc cu mult mai multa atentie de acum. Merita!

    00
  32. „Somitatea” si marele savant Ioan Aurel Pop a gasit solutia deschiderii scolilor in siguranta, punand in practica distantarea fizica prin impartirea claselor cu efectiv numeros: sa aducem profesorii pensionari sa suplineasca la clasele împărțite in 2.
    Atat a putut, atat a inteles el din ce se întâmplă in ultimele luni. Ca pensionarii sunt invincibili. Ii dau cu cartea lui Gheba in cap covidului si il pun la colt. Gata. Sigur, un ochi aruncat pe ce a declarat in ultima vreme si obsesia indarjita de a lua apararea activitatii febrile (in capul lui) a pensionarilor rapiti de drepturi in starea de urgenta e destul sa ne lumineze ce se întâmplă de fapt. Trist e sa ajungi batran si atat de prost incat sa lasi subiectivismul sa iti intunece in asa hal declaratiile. Ne-am prins, ii e lui frica sa nu fie lasat deoparte, uitat, considerat inutil odata ce se va pensiona. Pacat ca a ales sa fie prost si nociv inca de pe acum. De la inaltimea functiei pe care o detine, a rostogoli declaratii atat de tampite inspre publicul mai putin educat si deci mult mai influentabil, e inadmisibil si de necrezut. Eu chiar nu pot sa cred ca individul e chiar atat de prost. Dar apoi a venit chestia cu 5G si m-am lamurit. Toti de acolo din AR sunt prosti. Chiar atat de prosti.
    https://www.banatulazi.ro/ioan-aurel-pop-prezinta-neregulile-din-educatie-si-propune-aducerea-la-catedra-a-profesorilor-pensionari/?fbclid=IwAR3hHjjNxHJUzK2TkUJ2y3nMbVuOmkwaoKHMTBH3qP-Y45kBOw4HlILJc-A

    00
  33. @radu
    Limba e decât vie și nu se merita sa moara.
    Ideea de a copia direct din engleza neologisme fără nicio încercare de adaptare locala e contestabila. Are ceva legătură cu xenofilia românească. Orice e făcut în afara e mai bun.
    Despre antenele 5g: puterea unui releue de câteva mii de ori mai mare decât a unui router.in plus ideea de a îți baga ceva pe gat fără acordul tău în numele revoluției tehnice sau a orice altceva e tiranie. Dacă vrea mușchii mei 5g ma duc eu sa le cer sa își pună antena la mine în casa nu sa vina ei cu forța. Dar în România proprietatea este un moft. Tu te riști?

    00
    • Tu cum crezi că se adaptează limba română? Vine dex și adaugă un cuvânt nou și gata toată lumea îl poate folosi?

      Vine x și folosește un termen străin sau inventează un termen nou, îl folosește în cercurile strânse de prieteni, că dacă îl folosește la mega este considerat analfabet, apoi cuvântul ajunge să fie distribuit mai departe, pe o durată de x ani, până se trezesc oficialii și îl publică în carte ca să nu mai fim toți analfabeți.

      00
    • si care e limita de putere peste care trebuie aprobarea vecinilor si cine o stabilește?
      Se numesc base stations, nu relee, macar sa folosim termenii corecți, sa nu creada cineva ca nu stim ce vorbești.

      00
    • NOU
      #74

      Nu-ti place emailul, dar iti place 314zda. Ce misto!

      00
    • In limba romana pe care o aperi tu cu indarjire dar n-o cunosti deloc
      NU EXISTA ” nu se merita” sau „te risti” !
      Inapoi la scoala ca esti repetent.
      Si sa nu uit : te astept in Piata Victoriei la proteste ca ti-au bagat radiol, televiziunea si internetul pe gat fara sa te-ntrebe !!!!
      Jalnic.

      00
    • @catalin
      Mersi pentru aprecieri. Ai vreo recomandare de școală unde sa ma înscriu?
      Vezi ca în piață Victoriei au protestat mai mulți de-a lungul timpului. 12 ianuarie 1990, niște mineriade, sindicatele care îl linșau pe Marcel hoara, 10 august cu rezist. Etc. Tu la care proteste participi? Sau ești acolo sa admiri țepele lui Băsescu? Îți urez succesuri.

      00
  34. Imi amintesc ca prin anii 2000 am mers o perioada la biblioteca Academiei Romane ca sa studiez anumite lucrari si articole si mi se parea ca sunt intr-un loc unde si sa respiri poate deranja. Nu la fel considera si maestrul Cristoiu care avea locul lui rezervat la o masuta in fata si care fosnea tot timpul si isi tarsea picioarele cand mergea. Apoi mi-am amintit ca o data am participat la ceva eveniment organizat in cadrul AR la care se adunasera o gramada de mosi intr-o sala carora le-au citit unii niste discursuri (vedeti ce impresionat am fost ca nu am retinut mare lucru). Si alt lucru pe care mi-l amintesc a fost ca permisul de acces la biblioteca l-am obtinut dupa multe drumuri si aprobari si avea o valabilitate foarte scurta obligandu-ma sa fiu aproape zilnic la biblioteca ca sa reusesc sa obtin cat mai multe informatii despre ca aveam nevoie. Si acum ca tot sunt pe Memory Lane imi amintesc ca si bibliotecara era o bucata buna de tot, in mare contrast cu toate fosilele ambulante ce-si taraiau basinele pe acolo.
    Foarte bun articolul iar majoritatea comentariilor sunt in ton cu articolul. Nu inteleg multitudinea de manute rosii.

    00
  35. Eu vreau 5G doar de la chinezi.

    00
  36. Bai, eu la „patetic” nu sunt de acord. De ce ar trebui Academia Română sa incurajeze niste inculti care nu stiu sensul cuvantului in limba romana?

    Ok, facem importuri din engleza, o limba e dinamica, dar reimportului peste o notiune existenta nu ii vad sensul.

    Ieri fi-miu de 13 ani mi-a zis ca ne trebuie un picex. I-am zis sa încerce la Hornbach sa ceara un picex in loc de târnăcop sa vedem ce i se da.

    00
    • Nici eu nu sunt de acord, dar ce face Academia Romana este ipocrizie.

      Ea mentine, chipurile, un standard de referinta, impus cel mult in mediul academic (yeah right…) fara a tine totusi cont de dinamica limbii (tin minte ca aveam neologisme care de 20 de ani nu erau acceptate ca fiind „oficiale”).

      Academia Romana nu este dispusa sa accepte dar nici sa ofere solutii. Ca orice alta institutie a statului ea vrea doar ciolan si documente desemnat, indosariat si stampliat, sa nu se plictiseasca prea tare in pauzele de la ciolan.

      00
    • Nu vad ce treaba ar avea Academia cu faptul ca traducerea corecta a englezescului „pathetic” ar fi „jalnic” si viceversa, traducerea romanescului „patetic” ar fi mai degraba „moving” sau „touching”.

      Asta e treaba traducatorilor, dar cum noua generatie invata engleza din subtitrari facute de puberi, nu poti avea foarte mari pretentii.

      Eu consider ca mai intai trebuie sa iti cunosti propria limba si de-abia ulterior sa te apuci de alta. Gasesc deranjanta inlocuirea unor cuvinte existente numai fiindca unora li se par desuete si par a suna mai bine in engleza. Nu zic sa fim exagerati ca francezii care au oroare de „anglicisme” cum zic ei, dar nici importul inutil nu aduce vreun plus limbii romane. Mai ales cand acesta se face peste cuvinte identice dar cu sens diferit.

      In jargon e acceptabil (ex. in IT, toata lumea zice librărie în loc de biblioteca), dar in limba curenta nu vad sensul.

      Stiu, sunt mos.

      00
  37. Mi-am adus aminte de o intamplare de acum cativa ani. Ma sunase un fost coleg de facultate, care se ”pregatea” pentru admiterea la doctorat, rugandu-ma sa-l ajut cu niste informatii (de fapt mai multe, dar e alta poveste) despre relatiile romano-italiene in perioada lui Dej.

    Era fiu de invatatoare. Maica-sa i-a facut toate referatele / recenziile in facultate. A picat de nenumarate ori. Trecem peste acest aspect. Omul a luat 8 si ceva la admitere, insa nu a prins loc la buget.

    S-a dus la Institutul ”Nicolae Iorga” in Bucuresti. E doctorand acolo. In ultimul an, cred. Nu mai stiu.

    Ajunsese la urechea mea zvonul ca vrea sa obtina un act care sa ateste ca e rom (desi nu e!), ca sa se angajeze in politie / sa intre la academie.

    00
  38. Acum inteleg de ce …
    Zilele trecute vedeam pe facebook cum presdintele PSD sl consiliului judetean Maramures anunta cu mare fast ceva simpozion electoral in care era implicata si Academia Romana si eu ma gandeam ca nu are cum, Academia Romana nu se ocupa cu asa ceva.

    00
  39. Interesant de investigat si drepturile de autor pe care le au domniile lor pe lucrari de cercetare facute in Institutele de cercetare ale statului(ex: ICCPT Fundulea). Sunt blindati pe viata si dupa, incaseaza bani doar pentru ca au fost sefi prin ’80-’90 si au trecut brevetele de inventie pe numele lor.

    00
  40. Articolul asta a venit la fix. Inca dinainte de „comunicatul” de saptamana trecuta (referitor la 5G) aveam banuiala ca aceasta institutie numita Academia Romana e o cocina plina de scursuri comuniste si oameni care nu ar trebui sa aiba tangente cu termenul „Academie”.

    Acum am si confirmarea si sunt convins ca daca sapam mai mult avem toate sansele sa vedem ca este un putregai nenorocit de care putem scapa doar prin disparitia ei completa.

    Trist. Si, cel mai probabil, nu este singura insititutie din Romania care se afla in situatia asta.

    00
  41. pai scopul e sa te cocoti sus de tot si sa prinzi ciolan de ros.

    asta se intampla intr-o tara fara valori intrinseci.

    pai, pentru ce fmm sa te chinui sa promovezi cultura, sa dezvolti arta, etc. cand Ghiță Coiță ajunge membru de onoare fără studii si deturnează fonduri?

    00
  42. @eftimie
    Credeam ca e vorba de „ciufut”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.