Rubrica de psihologie: Fetele tind să fie mai anxioase și mai deprimate decât băieţii

Poate aţi întâlnit stereotipul băiatului încrezător în sine şi al fetei anxioase. Băiatul aleargă după fete, face sport, se joacă pe calculator, refuză să facă curat în camera lui, iar notele din liceu lasă de dorit. Prin contrast, fata are doar note mari, este extrem de preocupată de felul în care se îmbracă şi pare hotărâtă să reuşească în ceea ce-şi propune. Stereotipul acesta al băiatului adolescent care nu învaţă bine şi al fetei de aceeaşi vârstă care excelează la şcoală are la bază mai mulţi factori, dar majoritatea ţin de anxietate.

Dar, după cum afirmă și titlul, fetele tind să fie mai anxioase decât băieţii. O motivaţie ar consta în faptul că băieţii sunt în principal preocupaţi de realizările lor, dar în acelaşi timp le supraevaluează. Fetele pe de altă parte sunt nesigure pe ele şi – prin urmare – se luptă să exceleze în domeniile lor de activitate, reuşind de cele mai multe ori prin efort să depăşească bariere şi să realizeze mai multe decât băieţii.

Anxietatea fetelor ţine şi de imaginea proprie percepută. Fetele sunt cu mult mai preocupate de felul în care arată, afirmă un studiu longitudinal efectuat pe 428 de adolescenţi de ambele sexe. Dovadă în acest sens stă, pentru ochiul liber, puzderia de poze de pe Facebook cu care fetele îşi decorează profilul. Un alt studiu, din 2015, afirmă că fetele postează online poze cu ele mai des decât o fac băieţii. Băieţii în schimb, centraţi pe realizări, postează pe Facebook şi pe alte reţele de socializare despre activităţile lor. O fată nesigură pe felul în care arată va petrece mult timp analizând pozele altor fete şi ruminând pe succesul acestora. Băieţii în schimb preferă să se joace la calculator şi să se scufunde în lumi virtuale în care abilităţile lor sunt apreciate de alţi jucători, lumi virtuale în care şansa de câştig creşte. Oricine câştigă la un moment dat într-un joc online. Un al treilea studiu afirmă că băieţii aleg să se joace mai mult pe calculator decât fetele şi tind să folosească calculatorul mai puţin pentru teme decât acestea, de unde şi stereotipul de mai sus.

Fetele sunt mai expuse la a fi anxioase şi totodată au o pondere mai mare de tulburări anxioase decât băieţii adolescenţi. Alt studiu, din 2015, afirmă că fetele, spre deosebire de băieţi, sunt mai predispuse la a dezvolta fobii, tulburare de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate de separare, fobie socială şi tulburare de stres posttraumatic.
Anxietatea duce la nesiguranţă şi teamă şi asta în schimb le face pe fete să se concentreze mai mult asupra şcolii şi a relaţiilor sociale. Cu cât socializezi mai mult, cu atât înveţi mai multe despre lume, recepţionezi mai multe informaţii, te adaptezi mai bine la mediu. Cu alte cuvinte, anxietatea le ajută pe fete să se perfecţioneze mai bine decât o pot face băieţii adolescenţi. Aceştia, în schimb, aleg să se izoleze în camerele lor, să petreacă mai mult timp singuri. Rupţi fiind de lume, băieţii sunt mai puţin expuşi ochiului critic al celorlalţi şi mai feriţi de a dezvolta anxietate din această cauză.

În Statele Unite, rata anxietăţii printre fetele adolescente este aproape de două ori mai mare decât cea din rândul băieţilor de aceeaşi vârstă. În România nu există, încă, asemenea statistici.

Femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii

Există o sumedenie de studii care afirmă că femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii, iar cauzele sunt complexe. Există o mulţime de factori care stau la baza acestui efect, iar ei variază de la genetică până la stresori de ordin social.

Problemele femeilor în acest sens încep încă din adolescenţă, când presiunea socială le forţează să lupte pentru note mai bune în şcoală. Ulterior, tot din cauza factorilor sociali, femeile trec prin mai multe greutăţi decât bărbaţii în găsirea unui loc de muncă decent. Spre deosebire de bărbaţi, femeile tind să fie discriminate la locul de muncă şi trebuie să lupte mai mult pentru a obţine acelaşi tip de post ocupat de un bărbat. Fiind percepute drept „sexul frumos” şi – implicit – mai slab, femeile ajung mai rar în poziţii de putere în firme şi li se acordă mai puţine şanse în luarea deciziilor importante.

Dacă factorii sociali sunt decisivi în ponderea depresiei în rândul femeilor, şi cei biologici sunt de luat în considerare. Spre deosebire de bărbaţi, femeile au de-a face cu depresia postnatală, PMS, anxietatea şi stresul responsabilităţilor legate de creşterea copiilor. Toate acestea cresc incidenţa depresiei în rândul femeilor.

Dar poate cea mai bună explicaţie a faptului că bărbaţii tind să fie mai puţin depresivi decât femeile rezidă în următorul mecanism psihologic: când eşti deprimat, nu-ţi poţi rezolva singur problemele. Şi atunci apelezi la ajutorul celor din jur, cerându-le să se implice în problemele tale în aşa fel încât tu să scapi de ele. Dar nu toţi cei din jurul tău sunt dispuşi să te ajute sau sunt abili în a-ţi rezolva problema; şi atunci protestezi. O faci din frustrare sau o faci pentru a-i determina forţat pe ceilalţi să te ajute. Gândul de bază e „am să-i fac să le pese de mine„, iar acţiunile tale ulterioare vor fi un efort în acest sens: de a-i face pe ceilalţi să se implice în problemele tale pentru ca tu să scapi de ele. Şi aici intervine firea bărbaţilor care au tendinţa să rezolve problemele şi să protesteze într-un mod mai agresiv decât femeile.

Fiind sexul mai violent, bărbaţii îşi exteriorizează furia pentru a obţine ceea ce doresc. Femeile în schimb aleg strategia depresiei mai des, fiind de o constituţie mai fragilă.

Un studiu relevant în sensul afişării agresivităţii şi raportul ei cu depresia afirmă că cei puternici din punct de vedere fizic tind să fie mai puţin depresivi decât cei slabi. 4000 de oameni cu vârste între 18 şi 60 de ani au fost testaţi, iar studiul a arătat că femeile sunt de 1,7 ori mai dispuse la a dezvolta depresie decât bărbaţii, iar asta datorită fragilităţii lor şi inabilităţii de a se exprima violent. Mai mult, cercetarea a arătat că bărbaţii, cu cât sunt mai solizi, cu atât scade riscul lor de a fi depresivi.

Un alt studiu susţine şi el că mecanismul de coping al femeilor este depresia, în comparaţie cu bărbaţii care – cu cât sunt mai bine dezvoltaţi – preferă să rezolve problemele prin violenţă, externalizându-şi furia. A nu se înţelege din aceste cercetări că doar factorul forţei fizice este un predictor al depresiei deoarece în combinaţie cu acesta există o serie de alţi factori care se interconectează şi duc la un risc mai mare de dezvoltare a acesteia: activitatea sexuală, prezenţa empatiei, riscul crescut de anxietate în cazul femeilor sau elementele expuse mai sus (elemente de ordin social sau biologic, stima de sine, fluctuaţii hormonale, infertilitate).

Alţi factori care atârnă greu în favoarea afirmaţiei implicite din subtitlu se leagă de faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii iar singurătatea derivată din întreruperea bruscă a vieţii de cuplu le afectează viaţa. Genetic vorbind, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta depresie decât bărbaţii iar în acest sens stau dovadă studii efectuate pe gemeni identici. În plus, femeile consultă specialişti mai des decât bărbaţii atunci când au probleme legate de depresie, ultimii temându-se că a apela la un psiholog sau psihiatru ar denota o oarecare slăbiciune din partea lor. Prin urmare, contactul cercetătorilor cu femeile în această întrebare a depresiei este mai mare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. rata de sinucidere e mai mare la bărbați decât la femei

    00
    • men are better at it.

    • „Şi aici intervine firea bărbaţilor care au tendinţa să rezolve problemele şi să protesteze într-un mod mai agresiv decât femeile.”

      00
    • – De ce, statistic, bărbații mor înaintea femeilor?
      – Pentru că își doresc
      Ok, I let myself out

      00
    • 75% din boschetari in SUA sunt barbati.

      Daca ar fi invers toata lumea ar tipa ca societatea e anti-femei. Asa, ca hotararile judecatoresti de divort ii nedreptatesc pe barbati si ii lasa intr-o postura extrem de vulnerabila, e minunat si corect. Noua lume noua.

      Dupa ce ca madama primeste casa, jumatate din avere si te lasa pe drumuri, jumatate din ce va castiga tot restul vietii va ajunge probabil tot la ea.

      Daca nenorocitul isi pierde orice motivatie de a mai munci si se baga pe meth, e de inteles.

      00
    • @mac

      trucul e ca barbatul sa-si faca operatie de schinbare de sex inainte de divorţ

      10
    • „Dupa ce ca madama primeste casa, jumatate din avere si te lasa pe drumuri, jumatate din ce va castiga tot restul vietii va ajunge probabil tot la ea.”

      Aideplm, uneori cred ca unii dintre voi sunteti complet imbecili desi aparent putei sa cititi si sa scrieti.

      Oamenii care dorm pe strazi nu au avut avere sau casa lor. Au stat toata viata prin chirii amarate pana au fost evacuati, sunt fosti puscariasi, au probleme psihice, droguri, veterani de razboi etc.

      Doar in creierul tau gonoreic barbatii ajung sa traiasca pe strada dupa divort. In realitate de fapt cei mai multi ajung sa traiasca pe strada dupa ce ies din puscarie, pentru ca asa e sistemul acolo, mai degraba primeste ajutor social o femeie decat unul care a iesit din puscarie. Iar majoritatea celor din puscarii sunt barbati (93%)

      00
    • gamblin, scoate capul din fund. nu toți. cel puțin 1/3 erau membri funcționali ai societății care au supt-o in justiție.

    • Zoso nu mai scoate statistici din fund.

      Chamberlain and Guy’s study on pathways to adult homelessness found that of the five “main pathways” to homelessness, family breakdown accounted for 11% of instances

      Insemnand mai degraba ca unul ajunge pe strazi fiindca mai are si alte propbleme pe langa cele financiare (de dupa divort) cum ar fi de santate, nu se mai poate intretine etc.

      Chestia aia cu fosta nevasta pe care trebuie sa o platesti tu toata viata se intampla de obicei la oameni mai bogati, nu la cei care risca sa ajunga pe strazi.
      De obicei platesti acea alocatie daca avocatul demonstreaza ca ea a trebuit sa renunte la cariera pentru a avea grija de copii etc.

      In fine, cei care ajung pe strazi provin in general de prin puscarii, din familii sarace etc. In niciun caz oameni care aveau avere si casa. Astea-s fanteziile misoginilor de pe aici.

      00
    • yea, ok, tu nu citești ce scrii.

    • Bai papagalule, ca sa nu iti zic creier defect, este perfect posibil ca un om normal sa incaseze niste lovituri de la viata si sa ajunga pe strada.

      O gramada de familii au ajuns in strada numai in 2008 la criza economica. Oameni cu bani si casa, clasa mijlocie.

      Un tip care are 2 foste din astea puternice si independente pe care trebuie sa le intretina ca asa a decis judecatorul, fara iluzii ca va deveni bogat si fara sprijin psihologic, siiiigur nu va deveni boschetar. LOL.

      Intre timp la stiri: s-a descoperit ca incalzirea globala afecteaza mai mult femeile.

      00
    • E nu citesc pe dracu. Dintre cei care ajung pe strazi, doar 10% ajung dupa divort/despartire. (aici sunt inclusi si minori si femei, nu doar barbati)

      Ca la un moment data un homeless a fost membru functional nu are legatura cu divortul ala care te lasa fara casa si avere de care vorbeste fraierica asta.

      A ​vazut in filme divorturi d-astea si a facut el legatura – 75% sunt barbati, deci divort, deci femeile iau tot si de aia sunt mai multi barbati pe strazi decat femei. Si nu din cauza puscariilor pline de barbati sau din cauza sistemului social care da prioritate femeilor (mai ales daca au copii) si nu barbatilor proaspat iesiti din parnaie.

      00
    • @Macgregor

      Bai bula, tu nu ai scris de lovituri incasate de la viata. Ci de divorturile alea pe care le-ai vazut in filmele de pe netflix in care femeile primesc alocatie sa se duca la coafor.

      Din 100 de oameni care dorm pe strazi, 25 sunt femei, 75 barbati. (sa zicem ca toti sunt majori si divortati si au casa si avere sa fii tu fericit, desi 10 sunt minori)

      Din aia 100 de oameni, doar 10 ajung pe strazi din cauze ce tin de divort.

      Daca toti astia 10 sunt barbati (desi nu sunt, dar sa zicem ca sunt de dragul teoriei tale) inseamna ca 65 de barbati ajung pe strazi din alte cauze – saracie, probleme de sanatate, droguri, puscarii, probleme psihice etc.
      Deci divortul ala unde femeia ia casa si avere si primeste alocatie nu justifica in niciun fel numarul mai mare de barbati de pe strazi si numarul mai mic de femei. Justificarea asta se intampla doar in capul tau sec.

      In fine, o alta conversatie fascinanta.

      00
    • @gamblin – Nu stiu cati la % ajung in strada din cauza divortului, dar sa spui ca boschetarii provin in majoritate covarsitoare din familii defavorizare, puscariasi sau drogati (asta fiind mai intai un efect si de abia apoi o cauza) denota ignoranta. Asa gandeam si eu la 15 ani, intre timp am realizat ca oamenii aia au povesti de viata diverse si ca e perfect posibil ca unul ca mine sau ca tine (dpdv al „statutului social”) sa ajunga acolo in anumite circumstante.

      00
    • ITT: clienti pentru cabinetul lui Razvan :D

      00
    • NOU
      #16

      deci, revenind totuși la ce s-a spus în comentariul inițial, și anume că rata sinuciderilor e mult mai mare la bărbați, eu spun să analizați și care e rata tentativelor eșuate la femei comparativ cu bărbații!
      oricât de bună ar fi gluma lui Vali, bărbații nu sunt mai buni la asta, doar că ei sunt mai determinați când recurg la această soluție, văzând-o ca fiind ultima, în timp ce majoritatea femeilor apelează la tentativele de suicid, de multe ori în mod repetat, mai ales pt a atrage atenția asupra lor!

      00
  2. „În Statele Unite, rata anxietăţii printre fetele adolescente este aproape de două ori mai mare decât cea din rândul băieţilor de aceeaşi vârstă.”

    Au fost ceva discuții despre cum SUA pare că produce oameni cu anxietate pe bandă rulantă?

    Poate că sunt eu părtinitor dar mulți dintre americanii pe care îi cunosc (bărbați și femei) au probleme de genul sau au fost trecuți prin medicație în adolescență.

    00
    • Exista vreo corelatie intre atasamentul parental defectuos/abandonul afectiv si viitorul adult anxios si depresiv? De exemplu, mamele americane trebuie sa se intoarca foarte repede la munca dupa nastere, exact in perioada in care se formeaza atasamentul maternal. Bebelusii de doar cateva luni sunt dati la „day care”, asta e sistemul lor. Alternativa e sa fii „stay-at-home mom” pe barba ta. Pentru ca e un flagel la ei, efectiv americanii pompeaza in ei anxiolitice si antidepresive cu anii. E doar o supozitie a mea.

      00
    • Pastilele anti-depresive sunt cele mai consumate bomboane in SUA.
      (studiu inexistent dar plauzibil)

      00
  3. Hai sa vorbim despre diferența de depresie între femei și bărbați si cum asta este, iarăși, vina Patriarhiei și a bărbaților.

    00
    • uitasem ca barbatii au scos capul la lumina in ultima suta de ani de sub dominatia matriarhala. acum au dreptul sa detina chestii, vot, conduc masini, boierie!

      00
    • Deci toate drepturile pe care le-au primit numa’ le-au provocat depresie si erau mai fericite inainte.

      00
    • @coroco Si unde e Autoritatea Patriarhala sa ma duc sa pun ciocanu pe masa si sa-mi primesc drepturile de purtator de penis?
      N-am fost om politic acum 100 de ani si pana acum n-am luat vreodata (din cate stiu) decizii impotriva femeilor.
      Nu toti barbatii fac parte din 100 billion dollar club.

      00
    • concluzionezi pe baza a ce mcgregore? la sf anilor 60 o femeie a fost imbrancita, injurata pt ca participat la un cacat de maraton. bai, un cacat de maraton la care NU avrea dreptul sa participe pt ca era femeie.
      Feminismul prost aplicat de acum este rezultatul tuturor anilor de sclavagism, step back, mansplaining indurate de femei.
      la romani inca se poarta „e fata buna, are serviciu bun si trage cu casa!” are manichiura facuta, copilul spalat, mancat, culcat, sotul ft etc.

      00
    • Feminism prost aplicat, si partea proasta e ca se interzice criticarea lui.

      Unde nu e permisa critica, nici corectarea nu e posibila.

      00
  4. Spre deosebire de bărbaţi, femeile tind să fie discriminate la locul de muncă şi trebuie să lupte mai mult pentru a obţine acelaşi tip de post ocupat de un bărbat.

    Nu prea am vazut înghesuială de femei la posturi de vidanjori, zidari, pompieri pe mașină, piloti de raliu, salvamont, „oil driller”, sudori… oare de ce?
    Pe ce posturi s-a observat ca „trebuie sa lupte mai mult”?
    E concurență mare de femei pentru postul de chirurg, de exemplu? Sofer de TIR? Tăietor de lemne? Fierar-betonist?

    00
  5. Dar alea care posteaza 100 de poze pe Instagram aratandu-si curul ce boala au? Simt nevoia de grandomanie avand acele like-uri. Chiar si in viata reala, desi sunt niste analfabete rupte de foame, tind sa aiba o parere buna despre ele, deoarece au 1000 de likeuri la poze de la diferiti labari. Iar cele de +30 ani, nici nu mai merita sa le aduc in discutie.

    00
    • Cine te obliga sa dai like? Daca se scoate la taraba, e treaba ei, asa intelege ca functioneaza lumea…

      00
    • pentru fiecare care își postează curul există măcar unul care-și face laba; so we are even; cerere și ofertă.

      00
    • NOU
      #36

      In SadoMasochismul SocialMedia e plin de cereri de validare (like comment subscribe). Cererile de validare par a veni de la persoane sigure pe ele si echilibrate, dar nivelul e doar declarativ. Daca te uiti in spate, extrem de multi influensari, instagrammeri & alte exemple din fauna asta au grave carente sociale, cognitive, emotionale si economice (cine crede ca toti aia de-si arata bogatiile prin poze sunt si bogati ar trebui declarat inapt si pus sub tutela unui fir de leustean). Dar na, fiecare gaseste pe cineva mai prost de care sa fie admirat/a.

      00
    • Toti oamenii simt dorinta de validare. Cum ti-o exprimi depinde de educatie, circumstante, situatia materiala, inteligenta si asa mai departe.

      Insa nevoia o avem toti. Cand pui poze cu familia sau copiii, tot validare cauti. Iar daca aratai de nota 10, sunt sanse mari sa fi avut si tu un numar maricel de poze pe instagram. Mai decente, mai nu stiu cum, dar nu ti-ar fi displacut sa fii apreciat. Tu fiind, cred, barbat, nevoia noastra de a fi validati dpdv fizic fiind mai scazuta decat a femeilor.

      Obsesia unora cu ce ar trebui sa faca femeile de 30+ continua sa fie de un penibil fantastic.

      00
    • @nm.bradu Femeile de 30+ ani ar trebui sa faca fix ce vor ele. Sunt adulte, mature, vaccinate.

      Problema apare cand barbatii trebuie sa plateasca rezolarea consecintele alegerilor facute de acele femei cand erau mai tinere, dar nu primesc nimic atunci cand au ei nevoie de ajutor.

      Si e destul de iritant sa vezi cat de multe tipe se plang ca se simt singure si nu-si gasesc pe nimeni pe o parte, iar pe cealalta parte refuza orice barbat (dintre cei care inca isi mai pierd vremea cu datingul) care nu inspira imaginea lui Fat Frumos/Prislea cel voinic.

      In rest s-a vazut pe aici destul. Influencerite ramase singure, care nu-si mai pot gasi barbatii pe carei vor ele, care sa le intretina, merg la cel mai ieftin restaurant „high class” pe care-l gasesc si se etaleaza cu o portie de cartofi cu paine.

      00
  6. Cred ca la depresia unor femei contribuie din plin si faptul ca, dupa ce vin acasa de la serviciu, au un al doilea job care consta in: curatenie, facut mancare, spalat, calcat, cumparaturi si daca mai sunt si copii, ingrijirea lor, care este foarte solicitanta. Cred ca sunt multe zile in care multe dintre mamele cu copii mici si servici norma intreaga nu apuca nici un minut pentru ele sa stea linistite si sa isi traga sufletul…

    00
    • Iar asta e exclusiv vina lor. Am o ruda in postura asta, i-am spus de zeci de ori ca e proasta, si i-am explicat ca o gospodarie, mai ales in 2020, se face prin impartirea treburilor, ca acum ambii soti au serviciu. Tu faci mancare, eu bag o tura de rufe la spalat (complet, inclusiv intinsul lor pe sarma). Tu schimbi lenjeria pe pat, eu dau cu mopul. Daca ai copii, ii pui sa faca ceva marunt, gen sa curete cartofi. Am scris eu un text aici despre „campingul de pregatire pentru viata” – incepi sa-i „pregatesti pentru viata” de acasa, in familie.
      Nu vrea sa inteleaga. Nu vrea! Bineinteles, de fiecare cand vorbesc cu ea, se plange ca are foarte multa treaba. Ma tot chinui sa ii spun sa delege, sa faca impartirea muncii, dar nu vrea…

      00
    • Cristi, poate ca ala e o putoare si nu vrea sa faca nimic…ii mai arunca si un “da’ ce vrei, fah?! Eu aduc bani mai multi acasa!” de ramane saraca fara replica.

      00
    • @cristi
      nu lasi copil nemancat, nespalat pt ca 1 e al tau, il iubesti si tre sa ii ai grija, 2 ce crezi, tot pe tine, mama, te blameaza lumea daca are haina murdara pe el. nu zice unul „ia utie, ta su nu a bagat la spalat!”. sunt situatii si situatii, nu poti sa bagi toate familiile in aceeasi oala.

      00
    • Da. Divort. Ce puii mei? Nu mai fac. Nu mai pot, nu mai vreau.
      Asta e sfatul meu pentru ruda asta: nu fă, opreste-te.
      – Pai atunci, cine va face?
      – Nimeni. Vino si stai cu noi, doua luni, sa vedem ce se intampla. Sunt curios daca ii mananca soarecii si gandacii.
      – Nu pot sa-i las asa.
      – Atunci esti proasta. Si nu te mai plange, ca ma enervezi. Jocul se numeste ping-pong, nu ping-ping. Amandoi stati la munca 8-10 ore, da? E familie, nu? Atunci, cum sta treaba, de ce tu tot timpul muncesti, iar restul familiei (inclusiv copii majori) se joaca pe computer cand vin acasa? In era masinilor de orice fel (spalat, aspirator, roboti de bucatarie, mixere – iar ei le au pe toate), a ajuns atat de greu sa mai faca „si altii” treabă?

      Eu sa fiu… ce ma, eu si la 14 ani calcam haine. Nu ma punea mama, imi era rusine sa o vad cum munceste tot timpul (4 copii). Imi calcam sigur camasa de pionier (si era sintetica, intr-o zi am facut in ea o gaura de forma fierului de calcat), calcam singur batiste, pantaloni (dunga se face cu carpa uda), faceam piata, alegeam orez (lol)… Pana cand sa te spele ma-ta la cur!?
      Trebuie sa fac campingul ala, ca iar m-am enervat.

      Ma, tu ce esti in casa aia a ta, sotie, sau sluga!? Raspunde la intrebarea asta!

      00
    • @Cristi, ce scrii tu e “blaming the victim”. Fix de discursuri moralizatoare si de “esti proasta” avea nevoie, nu de o mana de ajutor.

      00
    • F., mana de ajutor sa ce? Spune-mi, tu cum ai da ajutor, ca promit ca incerc sa il dau.
      Ce „ajutor” sa dai unei femei de 50+ de ani, spalata pe creier toata viata ei in felul descris mai sus? Implementat din familie, de mic copil, ca „femeia trebuie sa fie supusa”, a ajuns la 50+ de ani sa fie sclavul suprem.
      Cum sa o ajut, spuneti-mi, ca eu incerc. Promit ca incerc.
      FAIR-PLAY, acesta este conceptul care trebuie implementat in familii. De mici, la baieti si fete. Fair play. Nu e nimeni sclavul tau, precum nici tu nu esti sclavul altuia.
      Alt caz e sora acestei femei. Care nu a inteles ca „femeia trebuie sa fie supusa”. Tot 50+ de ani, tot familie, tot doi copii. Alta situatie. Eleganta, are timp de teatru, de opera… dar sotul si copiii stiu ce au de facut, cumva. Se respecta unii pe altii, nu pleci de la masa sa lasi farfuria pe masa, ca nu esti la hotel.

      00
    • Eu sunt Cristici, care a scris articolul despre duceata de trandafiri. Pomenesc acolo „tanti Ana” si bunica. Surori. Am scris in text ca tanti Ana era „mai printesa”.
      Matusa mea, fiica bunicii, s-a suparat. Cum adica tanti Ana era mai printesa?
      – Asa am observat eu, copil, cu ochii de copil.
      Suparare mare, cum imi permit eu sa „o denigrez” pe bunica? Adica, ce, bunica ce era?
      Apoi, peste cateva zile matusa imi spune:
      – Cristian, stii de ce m-am suparat? Pentru ca ai avut dreptate. Pentru ca ai spus ceva ce noi nu am realizat. Ai spus un adevar. Bunica ta, mama mea, da, era cumva sclavul familiei. Asa a fost crescuta, sa fie cumva sclav. De fapt, era un om foarte bun, de care familia a profitat. Tanti Ana era si ea buna, dar fiind o fire mai bolnavicioasa -recunosc, nu am vazut-o iesita din casa toata viata mea de copil, era eveniment daca iesea din curte – tanti Ana a fost protejata familiei. Asa ca bunica a preluat cam tot. Cand erau mese mari, tanti Ana era „bolnavicioasa”, iar bunica era la bucatarie spaland vase.
      Iar cand a crescut, cand au ajuns la casa lor, bunica nu stia altceva, nu mai avea personalitatea sa schimbe ceva. A fost un mic sclav toata viata ei.
      So, cine citeste pe-aici, sper cat mai multe femei… reflectati la asta.

      00
    • @F : e o solutie pentru victima – nu mai accepta abuzul.
      E frumos, dragut si te face sa te simti in al 9-lea cer o parte a timpului, insa abuzeaza de tine in restul timpului ? Nasol, insa uneori divortul e cea mai buna solutie. O sa fie mai greu o vreme, insa ramai cu sanatatea mentala si cu sanse ca din cei 8 miliarde, maine poate intalnesti altul mai breaz. Si dupa 1-2-3 experiente dintr-astea poate te uiti un pic mai bine cum ii alegi.

      00
    • Desi ma declar un anti-feminist convins, o plaga a societatii este feminismul ăsta de azi, prost inteles, inteleg foarte bine notiunea de fair-play.
      E greu sa cureti tigai pline de ulei ars? E greu, nu? Ei, si „fetei de langa tine” ii este greu. Poate chiar mai greu decat ție, ii este.
      Fair play!

      Mi-e dor de bunica…

      00
  7. Am mai învățat un cuvânt azi, dar aici “ruminând pe succesul acestora”, cu ce sens e folosit: a rumega sau a medita?

    00
    • Dacă am priceput bine din alt articol înseamnă să rulezi aproape în buclă la tine în cap aceleași gânduri și idei.

      00
  8. Dida rullez the world , dar pozeaza in independente . Baietii sunt mai miserupisti , de-aia traiesc o viata mai relaxata .

    00
  9. Din cate stiu rata de sinucidere a bărbaților este mai mare în comparație cu cea a femeilor dar am observat de altfel si o chestie asemănătoare la Finlanda care este considerată cea mai fericita țară dar are o rată de sinucidere destul de măricică. Crezi ca oameni fericiți când sunt loviți de primul rahat din viață se sinucid sau depinde de mai mulți factori ? Dacă bărbați (sau finlandenzi în general ca să pot îngloba ambele categorii) sunt fericiți de ce se sinucid mai des ?

    00
    • NOU
      #53

      Finlandezii fac parte din popoarele fino-ugrice, alaturi de baltici (partial), „insule” populationale din Ucraina si Belarus si unguri (inclusiv astia de pe la noi). Rata de suicid la fino-ugrici e mai ridicata decat in rest cu vreo 15%, in special la barbatii singuri, asociata (dar nu neaparat si cauzata) de dependenta de tigari si alcool si cu incidenta mare a depresiei. Un prof din facultate mai xenofob zicea ca e o chestie cu cauze inclusiv genetice: erau la origini bastinosi nomazi din stepele asiatice si nu s-au acomodat cu viata stabila in partea asta de lume.

      00
    • E din cauza lipsei luminii naturale, zile cu soare rare,ploaie se intuneca devreme, valabil si la ceilalti nordici,suedezi,norvegieni,islandezi etc.

      Asta e baza la care bagi restul de probleme ale vietii.
      Multi baga alcool la greu,cand nu mai pot,ajung la funie si sapun

      00
  10. ” Fiind percepute drept “sexul frumos” şi – implicit – mai slab, femeile ajung mai rar în poziţii de putere în firme şi li se acordă mai puţine şanse în luarea deciziilor importante.” Peste tot se repeta copy paste cacatul asta si deja e un adevar „absolut”. Sanse li se acorda tuturor la fel. repeta dupa mine: femeile nu pot munci nici fizic si nici intelectual cat un barbat la un nivel mediu. Femeile au nevoie de mai mult somn, de mai multa odihna, gandesc mai emotiv, concediu maternal, etc. si de aceea e plin de manageri barbati si de aceea barbatii castiga ca si medie peste femei. Nu inteleg ce plm e asa de greu de zis asta cu subiect si predicat ? Firmele trebuie sa fie competitive si nu locuri de egalitati de sanse si sloboz ca altfel belesc pula toti in cor(si femei si barbati) si se duc la vale.

    00
  11. Fara a mai baga prostiile leftiste in discutie:

    Sunt perfect de acord cu autorul ca femeile sunt mai predispuse la anxietate ca barbatii.

    Si ca barbatii, cu cat sunt mai solizi, cu atat sunt mai putin predispusi la anxietate.

    Cred ca treburile astea se leaga foarte bine intre ele. Nu m-ar mira deloc ca si femeile, cu cat sunt mai in forma fizica, cu atat sa sufere mai putin de anxietate. Se leaga cu experienta. Femeile care se misca mult, lucreaza sau fac sport nu au probleme din astea.

    Cele pe care le stiu cu probleme din astea sunt cele care vegeteaza cel mai mult.

    00
  12. Eu eram / sunt extrem de anxios (diagnosticat, adica pe bune), dar asta s-a manifestat prin rebeliune, top 3 absente, facut pe ‘smecherul’, bautura, incercarea (reusita, ma mir si avum) de a fi popular. In niciun caz printr-o aplecare spre invatatura.

    Asa ca sunt un pic contrariat cand spui ca anxietate = mai multa atentie catre scoala.

    Bine, eu ma refer mai mult la liceu, ca in scoala generala invatam, intr adevar, bine.

    00
    • Spui ca barbatii sunt mai putin depresivi fiindca, in criza, vazand ca altii nu-i ajuta, se revolta, protesteaza, vor sa-si rezolve problemele singuri (desi zici ca in depresie nu se poate), de aici rezultant gandirea lor mai analitica.

      Pricep ideea, dar nu mi se pare ca are prea mult sens paragraful ala. De acord ca femeile ar avea mai multe motive sa fie depresive. Dar, legat de trecerea peste depresie, nu ar trebui sa fie mai simplu pentru femei, ele avand un sistem de suport, fiind acceptat social pentru ele sa isi exprime emotiile si fiind ajutate sa treaca peste aceste probleme?

      00
    • cred ca se refera la situatia in care femeile tac daca nu sunt vazute si ajutate, acumuleaza si mai multe anxietati, iar barbatii actioneaza.

      00
  13. Intotdeauna am fost de parere ca o femeie trebuie sa aiba banii proprii, astfel incat sa poata pleca daca nu-i convine situatia. Conturi separate in banca, eventual acces ambii soti, dar independenta financiara. Banii iti pot asigura increderea in tine si evitarea starilor depresive. Nu este vorba de averi.

    00
  14. Rozalia, banii nu asigură evitarea stărilor depresive, faci o confuzie majoră.

    00
  15. Faptul că bărbații ascund depresia până își pun capăt zilelor și nu cer ajutor pentru că asta ar însemna să recunoască că pot să fie și ei fragili, nu înseamnă că sunt mai puțin predispuși depresiei, ci că nu pot fi incluși în niște statistici.

    00
  16. si e amuzant ca de la depresie poti sa faci boli de inima :)

    00
  17. Cat text irosit ca sa spui ca femeile sunt proaste …

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile