Românul și donațiile…

– ONG: Avem nevoie de scutece, de haine, de ciorapi
– Român darnic: un pachet de scutece costă 50-60lei, mă fac de râs dacă mă duc cu unul sau două.
– ONG: Nu, tocmai, două tu, două altul, se adună.
– Român: nu mai bine de 100 lei cumpăr eu niște conserve? Că sunt ieftine. Sau un kil de mere?
– ONG: Avem mâncare, ne trebuie pături, haine, șervețele umede…
– Român: Da, dar o pătură e 50 lei, ce fac, vin cu două pături? Mă fac de râs. Mai bine niște pungi de pufuleți și niște covrigei. Și conserve.
– ONG: Nu mai avem loc de atâtea conserve! Nu mai trimiteți conserve!
– Român: Ah, ok, mai multe conserve!
– ONG: Nu mai avem loc de atâtea conserve! Nu mai trimiteți conserve!
– Român: m-am uitat, un fleece de 30 lei la Dchtln. Trei perechi de șosete 15 lei. Mult. De banii ăștia iau cinci conserve.
– ONG: OPRIȚI-VĂ!!!! Mai bine ne dați nouă banii, să cumpărăm ce trebuie.
– Român: ‘ra-ți ai dracu, asta voiați de fapt, să furați banii, lasă că știu eu, conservele nu le puteți fura.

Am mai scris despre asta. De aia tacto-mare tremură de frig, că nu ai 200 lei să îi iei o geacă bună sau o pereche de cizme în care să nu-i înghețe picioarele. Mai bine niște pâine.

În alte știri, starea de alertă nu mai e necesară, au găsit băieții alte scheme de făcut bani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Eu presimt ca in vreo cateva saptamani statul roman o sa elimine voluntarii si ONG-urile din ecuatie pentru a „gestiona mai bine banii” veniti de la UE. Sa vezi atunci tunuri date.

    00
    • ah, n-am dubii că așa se va întâmpla. ONGuri cu șapcă și oameni de treabă.

    • E cinic dar sunt și ONG-uri care sifonează bani.

      Evident că nu toate, aici e bine să mergi cât mai mult pe recomandări, nu iei așa aiurea care te abordează pe stradă că strânge bani în numele a nu știu ce cauză.

      Nu dau niciodată așa, doar dacă știu pe cineva care lucrează acolo sau are tangențe cu ONG-ul respectiv și-mi zice că e pe bune, sunt serioși.

      00
    • NOU
      #4

      @manu144x e relativ usor sa vezi ce ong-uri „sifoneaza” bani. Descoperi care dintre ele au cheltuieli operationale (salarii, chirii etc) mai mari decat ajutorul oferit efectiv si cam aia e.

      Cele mai elocvente exemple de la noi sunt ong-urile de integrare a romilor. Ong-uri ce au tocat SUTE de milioane de euro din fonduri europene si norvegiene cu rezultate care tind spre 0. :)

      00
    • Fara intentia de a jigni tag-uitul am ras IRL la tag-ul asta ‘prost fara acte’ :)) Foarte funny. Felicitari stapanului.

      00
  2. Până la sărit în ajutorul strainilor, hai să facem ceva pentru noi!
    Să invatam să vorbim frumos, să dăm buna ziua/la revedere, să ajutam pe cineva care are nevoie… Plm, să fim mai buni!

    Ca asa cu o donație, pare ipocrizie și ne-am spalat pe maini!

    00
  3. Poate veti rade dar cele mai apreciate chestii au fost plasturii pentru bataturi si clavusinul.
    Au mers foarte multi kilometri pe jos

    00
    • NOU
      #14

      @Mihai. ar trebui făcută la școală ceva educație, câteva lucruri de bază, bine de știut dacă te afli în situația în care ți se cere și poți oferi ajutor: 1) nu dona alimente; donează lucruri neperisabile, nepericuloase, de care foarte probabil este nevoie acolo. 99% din alimente vor fi aruncate dacă nu se poate stabili exact trasabilitatea, indiferent de data expirării. 2) donează bani. organizațiile mari gen unicef, msf, so on, știu f bine ce au de făcut, dar nu au-atunci și acolo-suficienți bani; cei de la fața locului îi cheltuie mult mai eficient fiindcă știu exact care sunt prioritățile reale.

      00
  4. Apropo de Moisescu. A dispărut olivia de pe Facebook sau mi-a dat block deși nu am comentat niciodată pe pagina ei și doar o dată pe a lu barba-su?

    00
  5. O idee random: ar fi asa de rau daca le-am da rusilor direct Moldova?

    Un fel de declaratie de independenta surpriza. Poate chiar pana la Miercurea Ciuc, inclusiv de ce nu? Si eventual sa ramana acolo tot psdul ca le place cu frica, saracie si mizerie. Si Andi Moisescu.

    Pe Olivia o pastram ca macar nu e mincinoasa.

    00
  6. Ce se mai aude de nominalizările pe justiție?

    00
  7. Până și Revolut a copiat dublăm donațiile tale. Găsiți un amic care donează la o corporație care face match(potrivire, dă cât dai și tu, englezismele vieții) și donați pe Revolut. Am donat un pachet de pamperși, au ajuns 3 la destinație, crucea roșie. Fără FOMO, mai durează, mai prindem fie corporație care dă dublul donației, fie vreo campanie israeliană. Sunt băieți buni la faze d’ăștia, odată ce te-ai integrat, oricum era mică, donația.

    00
  8. Preferatul meu produs donat este uleiul.
    Am căzut zilele astea cum o familie de refugiați a primit un bax de ulei.

    Ce plm faci cu 6 litri de ulei?
    Dar cum zice și zoso – e mult, e tocmai un bax!

    00
    • Ulei +faina+zahar, intotdeauna am vazut ca orice sinistrat din Romania primea chestiile astea. Acu s-ar putea sa fie o logica, daca esti fara nimic, din chestiile astea faci un fel de pastă pe care o tratezi termic cumva(adica o prajesti) si cred ca e suficient pt supravietuire, macar o vreme. Ca asta se potriveste mai mult la calamitati naturale, in care nu mai exista infrastructura, energie, etc. si nu la situatia in care toate avantajele lumii moderne sunt la indemana, e o chestiune de nuanta… dar nuantele sunt mai dificile… Ha, ai trecut granita cu un copil mic de mana? Poate ai chef sa cari niste baxuri, sa iti incropesti un foc si, intr-o oala sparta, de pe marginea drumului, sa iti frigi niste scoverzi….

      00
  9. NOU
    #29

    True. Sor’mea se ocupa de refugiati. De când au venit doarme cam 4/5h pe noapte și se împarte între serviciu, casă și voluntariat. O întreb ce este nevoie și cum o pot ajuta: „bani sau alimente pentru mâncare caldă. Le dam 3 mese calde pe zi și avem mulți care nu au unde să meargă și așteaptă să se întoarcă acasă”. Și vb in cercul meu de apropiați sa strângem o sumă de bani, la care răspunsurile au fost identice: ‘luam conserve’. ‘nu dau bani că știu eu cum e romanul cu banii’. ‘hai sa le luam pastile’. Și alte răspunsuri de căcat. E ok sa nu poți ajuta cu bani, nu avem cu toții posibilitatea. E ok și să nu iei din beci 2 saci de cartofi, că nu știi ce vremuri vin. Nu te judeca nimeni. Dar nu îți găsi scuze penibile. Că voluntariat poate s au semne să mergi sa faci curat, să dai o mana de ajutor la mâncare, să îți pui mașina la dispoziție si sa faci naveta ‘vama Siret’ primul centru de refugiați, etc. Soluții sunt.

    Și mai sunt și o serie de handicapați (că altfel nu pot să ii numesc) care caută să provoace pe fb reacții cu mizerii de genul ‘crestini și ortodocși care nu se implica’ sau ‘ce mai zice Șoșoacă’ sau ‘rusia tudai’ fix la postări de ajutor către refugiați, doar sa aibă motiv sa rada din pat de la călduț ‘hahaha că prosti îs românii’, dar ei și-au pus steagul Ucrainei la profil.

    00
  10. Corect. Am mai scris pe tema asta acum câteva zile, m-am gândit, îmi mențin opinia. E rost de capital de imagine, pus poze pe Facebook și povești pe Instagram, altele contează mai puțin.

    Din ce văd de la contactele de pe FB, treaba e așa:

    1. S-a mers pe volum, că nu putem să punem poze cu trei saci de dormit.
    2. S-au strâns mulți bani, s-au cumpărat cele mai jalnice produse, ca să fie portbagajul plin.
    3. Musai 10 poze cu cărucioare pline, portbagaj plin, cutii mutate de la o poză la alta în așa fel încât să încapă în cadru. Mereu băgat capul în poză, sau mai rău, cu logoul firmei pe undeva.

    Adunătorii de donații au decis că refugiații se vor hrăni cu orice mizerie, deci au mers pe cele mai ieftine și jegoase produse, pe care în mod normal nu le-ar cumpara nici pentru animalele de companie. Ultima speță de biscuiți, eugenii, cornuri de la Șapte Zile, pufuleți, chipsuri (știți, volum), imitații de pateu la 2 lei.

    S-a plusat cu zeci de baxuri de ulei și făină, fiindcă știm că refugiatul și-a luat viața în două valize, or la una poate renunța ca să care niște litri de ulei, nu?

    S-au luat și pături, dar cele mai ieftine, din alea de canapea. Păturică din aia subțire, cu care te învelești când ai 22 de grade în casă și te bagi la bingeăreală pă Netflix.

    Atâta futere când puteai să donezi banii unei entități care e deja călare pe situație, are inventar și are priorități.

    Unii s-au dus atât de jos încât au etichetat coletele cu firma lor, ca să știe refugiatul la cine apelează când are nevoie de consultanță în afaceri, audit fiscal, adăpost de animale (300 de lei pe zi), agenție de imobiliare de lux sau casă de modă.

    00
    • „Ultima speță de biscuiți, eugenii, cornuri de la Șapte Zile, pufuleți, chipsuri (știți, volum)”
      Da ce cacat vrei sa faci cadou? Sushi?

      Nu. Nu este din ciclu „Sunt emigranti sa manance cacat”. Dar, chestiile alea sunt dulci, calorice si usoare. Si destul de neperisabile. Si „mancare confortabila”. Ca deh, zahar.

      Evident. Nu faci cadou conserve. Sau ulei. Dar, carbohidrati? Doh. Carbo dulci: double doh.
      O idee ar fi si sa vedeti ce e pe la centrele de aprovizionare pentru sport. Paine. Castraveti murati (dar aici nu e cazul, ca nu alearga sa piarda saruri). Paine cu miere. Si, MAXIMUL, lasagna sau paste bolognese. Alea te scot din kkt

      00
  11. Am lucrat cu un mare ong care se ocupa de copiii. Au in plasament (in batatura cum se spune) 200+ de copii. Pe care-i spala, calca, duc la scoala, tot tacamul, cazeaza, fac lectii. Tot. A-Z, nu ca duc doua pachete la 6 luni si fac poze.

    Periodic se trezesc cu cate un cetatean la poarta care aduce un portbagaj cu ce are in plus. Acum vreo 8 ani a venit unul cu o duba de 3,5 tone plina de bocanci marimile 36+. Ei avand in plasament copii de la 6 la 18 ani. Omul suparat ca i s-a refuzat donatia, mai mai sa-i dea la Protv ca el a dat bani pe motorina, ca nerecunoscatorii. Oamenii au incercat sa-i explice ca nu au nevoie de bocanci ci de bani. Ca bocancii trebuiesc sortati, depozitati, etc.

    Le-am rulat campanii de facebook. Comentariile te lasa masca, majoritatea din gama : ” vreti bani ?! SA SE OCUPE STATUL, CA NOI PLATIM TAXE !” .

    00
  12. Fiecare putem identifica un ONG în care să avem încredere,restul sunt scuze. Din ce știu eu, pe vama Sighet era nevoie de trolere, rucsace, pături și transport spre Petea sau alte puncte de trecere a frontierei.

    00
  13. Sa fie mult și ieftin, desigur, ca la noi. Sa fim utili în capul nostru sa nu zicem ca n-am contribuit. Avea Cetin pe cineva la granița care spunea ca e nevoie de trollere. Nu s-a mobilizat cine știe ce, ca un troller e măcar 200 de lei, din dorința de a da cât mai mult și având impresia ca a ajuta doar un om e degeaba, nu se donează asa. Când s-a făcut fund-raising și fiecare a putut sa dea cât poate, efectiv, s-au strâns câteva mii de lei pentru trollere. 5 lei, 10 lei, 200, nu contează, s-au adunat și s-a făcut un ajutor real. Asta nu pricep oamenii, decât 2 conserve de 5 lei, mai bine dai 5 lei și cu 3000 de la alți tzshpe inși se cumpără exact ce e nevoie, nu ce ți se pare tie ca e nevoie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.