Radarul produselor: Chimicalele noastre sunt mai bune decât ale altora

Aud des „chimicale”. Nu mânca aia, că are chimicale. Nu bea aia, că are chimicale.
Chimicale…

Chimie
Din punct de vedere științific , zahărul face parte din categoria carbohidrați, cum ar fi monozaharide , dizaharide sau oligozaharide . Monozaharidele sunt numite „zaharuri simple”, cel mai important dintre ele fiind glucoza. Aproape toate zaharurile au formula CnH2nOn ( n este între 3 și 7 ) . Glucoza are formula moleculară C6H12O6. Zahărul are formula C12H24O12.

Dacă nu știați, zahărul nu expiră. Ce poate fi mai „chimical” decât un produs care e stabil, nu expiră vreodată?
Mierea de albine naturală nu expiră. A fost găsită în Egipt miere de acum câteva mii de ani… a fost gustată și era foarte bună. Mierea e …

Constituenți majori
Constituenții majori ai mierii sunt apă și substanțele zaharoase, care reprezintă 99% din miere.

Mierea e „CnH2nOn ( n este între 3 și 7 )” Mierea e „chimical”.

Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzătoare în mormintele egiptene. Printre bijuteriile şi celelate comori ascunse în aceste locuri misterioase se numără şi vase conţinând miere ce datează de acum câteva mii de ani şi care continuă să fie bună de mâncat în ciuda trecerii timpului.

Dar eu voiam azi să scriu despre poza asta:

Băutură de 1 leu/2 litri.
E plină de chimicale, nu? Bineînțeles, ce ați vrea la 1 leu/2 litri?
Să vedem ce conține:

Nasol, nu? „albastru patent V” pare de mare angajament.

Dar ia, Cola Zero ce conține?

Fanta?

3% suc de portocale.  Bun! Restul?

Concluzia e cea din titlu: „Chimicalele noastre sunt mai bune decât ale altora”.
Toate băuturile astea „zero” sunt cam la fel, că nu poți face nimic „zero calorii” dacă nu pui prostii din astea pe care corpul nu le recunoaște ca alimente (asta înseamnă zero calorii: bei acesulfam-K, sucraloză, faci pipi acesulfam-K, sucraloză: cum intră, așa iese).
Stiți ce mai au zero calorii pentru corp? Pietrele de râu. Dopurile de plastic, o bilă de sticlă … în general ceea ce corpul nu poate procesa să extragă ceva de acolo.

Totuși, de ce prostiile la 1 leu sunt prostii, iar celelalte prostii, de firmă, au gust mai bun?
Întrebarea trebuie pusă altfel: De ce sunt 3-4-5 inducitori adunați, și nu numai unul? Dacă sucraloza are de 200 de ori puterea de îndulcire a zahărului, de ce nu se pune numai sucraloză? De ce mai e nevoie de cyclamat, acesulfam-K, care însumate ajung la de 1000 de ori puterea de îndulcire a zahărului? De ce toate și nu numai una?
„Aftertaste”. Pentru că numai una, chiar diluată de 2000 de ori, îți face greață după ce bei. Așa că, băgăm sucraloză, apoi contrăm ce gust nasol are cu cyclamat, care și ăla e nasol la aftertaste, așa că punem acesulfam-K. (nu știu exact care e ordinea, dar algoritmul ăsta e).
Sunt aproape convins că alea ieftine nu au „focus groups” pentru gust, mașină de publicitate în spate – e singura diferență între ele și băuturile de firmă.
A, și poate nu au chimiști chiar atât de buni, să știe perfect să combine… chimicalele.

Băi Cristi, las-o, frate, cu prostiile astea! Noi ce bem acum!?

50% suc de portocale?  6 lei/2 litri
100% suc de portocale?  7 lei/2 litri (la promoție)

O fi chiar naturale? Am uitat o cutie desfacută în frigider vreo două săptămâmi și a fermentat. Mă gândeam chiar să cumpăr să încerc să fac vin/rachiu/oțet din sucurile astea. Sucul de mere 100% care se ia de la frigidere e perfect pentru făcut cidru – am făcut!

Ce se mai poate bea?
Apă simplă?
„Apă zaharită”? Ce e aia? Am văzut într-un film românesc vechi: apă în care pui o linguriță de zahăr. Făceam și noi „apă zaharită”, pe vremuri, când nu exista nimic… mă mir că găseam zahăr să punem în apă.
Socată? Limonadă?
Ice Tea făcut în casă? lămâi multe stoarse, ceai de mentă, zahăr – faci și pui la rece la frigider.

Oricum, textul are un singur scop: Dacă beți Cola Zero, nu strâmbați din nas când vreun nene în supermarket ia niște băutură de 1 leu/2 litri. Nu vă întrebați cum de poate el bea așa ceva, că și tu bei la fel. Doar că tu plătești firmă și „aftertaste”.


text incomplet, am să-l completez mai târziu cu link-uri către articolele de unde am informațiile despre combinațiile de îndulcitori.

 

 

Dacă tot suntem aici, aveți chef să comparați cantitatea de suc de fructe din cel mai ieftin suc natural din supermarket, și Tymbark, produs „de firmă”, cu reclamă la TV, care costă dublu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Eu am avut o vecină care avea diabet și făcea 4 insuline/zi, dar bea în continuu suc la 1 leu. De ce? Pentru că nu avea zahăr! Aveau tot felul de arome, măr verde, mango, kiwi etc. Am luat și eu o dată un bax, la cât de ieftin era.

    00
  2. Bem seltzer, 10 lei/500 ml.

    Am crescut fara sifon in casa „ca nu e buna apa impinsa”, dar parintii unui prieten aveau sifonarie, cu siropuri, mama mama.

    00
  3. Legat de băuturile ”zero”. Da, nu au zahăr, dar în rest e la fel. Nu doar zahărul este nociv, ci și restul de aditivi, conservanți, coloranți etc.

    Aparent fără legătură: am văzut la Lidl un salam care avea în el vreo 5% zahăr. Probabil că avea și cam tot atât de multă carne pe bune.

    00
    • zaharul /siropurile e conservant, e asociat mai mult cu fructele in zona noastra pentru ca nu suntem noi deosebit de inventivi cu mancarea.

      Dry rub-ul meu meu de coaste are mai mult zahar ca sare.
      Acum in procesate poti avea si alte surse de zaharuri, gen amidon, ala se foloseste liant/agent de ingrosare.

      00
    • Am niste poze cu retetele de parizez la 5-6 lei/kg. Cumpara lumea…

    • Imi place ca avem optiuni: obezitate sau pietre la rinichi.
      Sau putem sa bem apa dar si aia e dura si tot la pietre ajungem.

      00
    • cat ai da pe un parizer OG? ca eu ma apuc sa fac.

      00
    • „Imi place ca avem optiuni: obezitate sau pietre la rinichi.
      Sau putem sa bem apa dar si aia e dura si tot la pietre ajungem.”

      Cana filtranta pentru apa. Nu am facut inca articol?
      Asta e, l-as lua cu copy/paste: http://inarainyday.blogspot.com/2013/07/cani-filtrante-brita-aquaphor.html

      00
    • Am trecut la level 2 de la cana filtrantă. Am pus o statie de filtrare cu 3 cartușe aquaphor (3-4 sute pe eMag) și nu am scăpat de grija apei cumpărate. Cartușele se schimbă anual, sub 200 lei costă toate 3, am robinet separat pentru apa de băut acum.

      00
  4. Aqua! Drink water.

    00
  5. Sucul (100%) de portocale are 10% zahar. Nu stiu care-i mai rau.

    00
    • Portocala are zahar?
      Zaharul nu e rau. Zaharul MULT e rau.

    • Pai asta zic si eu, ca e mult zahar in sucul de portocale. Natural, desigur, din portocala, dar mult

      00
    • O cola regular vs. o sticla de prigat, ultima oara cand am verificat, ambele aveau aprox. 10g zahar la 100ml. Aveam dezbatere cu un capos care insista ca e mai ”sanatos” prigatul, ca ”n-are cum altfel”…putem imparti discutia intre zahar adaugat vs zahar prezent natural. Dar m-as preocupa mai tare despre intake-ul total de zahar, decat despre cum a ajuns el in mancare. In contextul actual, in dieta moderna bagam zahar pe mii de cai, si la alimente neasteptate gen ketchup, conserve, fructe uscate, iaurt. Asa ca eu chiar il consider un fel de villain. In abstract, moderat, nu e un pericol. Dar e prea peste tot ca sa ne rezumam la ”e bun, cu masura”.

      00
    • Acum depinde și de portocale. Că la cele mîncate din livadă, prin Creta, ți se lipeau buzele de la zahăr, pe cînd astea de prin comerțul de acum sînt numai bune de acrit ciorba.

      00
    • Problema la sucul de portocale/fructe dulci e spike-ul de insulina aferent.
      Cand mananci fructele zaharul continut este eliberat mai lent in timpul digestiei datorita prezentei fibrelor. Zaharul din suc e disponibil instant.

      00
    • Subscriu la parerea lui C si a Alexandrei.

      Daca un suc natural are 10g de zahar la 100ml si un Cola 10g de zahar la 100ml si bei o sticla de juma de litru din una sau alta, nu ai bagat 50g de zahar in tine aiurea? :)

      Plus, conform reportajului Romania te iubesc, limita de zahar adaugat pe zi ar fi de 25g.

      Asa ca, tot la sfanta apa ne intoarcem.

      00
    • Diferența o face tipul zaharului, sunt mai multe tipuri, de exemplu, dextroza, maltoza, sucroza, fructoza. Fiecare metabolizează oarecum diferit în organism.

      E relativ mai ok zaharul din fructe bogat în fructoza decât cel procesat, care în general e sucroza.

      00
    • C, asa e, doar ca nici sucul de portocale nu e sanatos. Sucurile de fructe sunt cam la fel de nocive (din pct de vedre zahar) ca bauturile din comert. Pe langa faptul ca bei sucul de la 3-4 portocale o data, nici nu ai aport de fibra. Practic tot apa cu zahar bei, dar te minti ca e mai buna (da, are de exemplu vitamina c, deci e mai buna din anumite pct de vedere, dar nu aport de zahar)

      00
  6. beti mai oameni bere, vin. Nu cola. Dar beti responsabil si nu conduceti

    00
    • NOU
      #28

      Băsescu intră într-un bar și se așează la o masă. Văzându-l, barmanul se duce repede la masă și îl întreabă:
      – Buna ziua, domnule președinte, cu ce să vă servim? Un vin alb, un vin roșu… o țuiculiță, un lichior, un whiskey, o tequila, un coniac…?
      La care Băsescu răspunde: – Și o bere…

      00
    • Ai văzut ce conține berea? Caramel, glucoză etc.

      00
  7. Cel mai important lucru din articol: Cum ai facut cidru ?
    Este interesant si restul continutului dar te rog da-ne mai multe detalii despre cidru.

    00
    • Am uitat vreo luna (in frigider) sucul natural de mere – luat de le frigidere!
      Mai sunt promotii, la LIDL, la suc de mere 100% natural. „Cloudy”, chiar are gust de mere proasat stoarse. Ia o sticla din aia, da-i putin aer – deschide-o un minut, apoi las-o pe balcon daca te grabesti, sau la frigider daca nu te grabesti.
      La mine a iesit un cidru perfect! Cidru = ala de se vinde in UK, nu prostiile astea de la noi cu gust de suc. Cidru real, aproape acru.

    • Niște sfaturi ca să nu fie prea acru:

      – Sucul ideal pt. cidru ar trebui să aibă pH-ul undeva între 3.2 și 3.6

      – Folosiți drojdie de șampanie pt. a păstra mai mult din aroma inițială (bonus: mai multe bule)

      – perele, respectiv sucul de pere, au o parte din zaharuri făcute din sorbitol care nu fermentează, deci un pic de suc de pere mai taie din dulceață.

      – ca la vin, gustul se mai netezește după câteva luni. Cum opriți fermentarea la timp depinde de voi.

      00
  8. NOU
    #33

    Nu beti coca cola! Beti apa!

    00
  9. NOU
    #34

    Pare credibila duma veche: „Un portar de la fabrica Tymbark zicea ca el lucreaza de 5 ani acolo si n-a intrat vreodata pe poarta un camion cu fructe”.

    00
    • Și la o fabrică de lactate la fel ziceau. Și la fabricile de conserve.

      Chiar și la maternități portarii jură că n-au văzut pe nimeni să facă sex în incintă, dar iată câți copii ies pe poartă! Curat lucru murdar!

      00
    • Cine crede ca firmele de sucuri proceseaza ele direct fructele… e naiv. Daca te uiti la sucul de portocale, realizezi ca ala zice din suc concentrat, adica cineva a carat doar concentratul din Brazilia/Cipru/Egipt sau ce sursa ar avea. Idem si sucul de mere, fie el facut in Romania si sa contina 100% fruct de mere, livada cu procesare sau procesatorul livreaza in recipiente mari care se transporta pe… camion. Deci nene portaru’ nu va vedea fructele prea curand. In plus, am auzit duma asta si la Danone, de si-au pus aia camere live pe site sa vezi camioanele de lapte cum le intra pe poarta.

      00
    • „…si n-a intrat vreodata pe poarta un camion cu fructe”
      Poate le-au primit online, ce știe un portar?

      00
    • Pai nu, ca danone si are gust de lapte… Asa cum are si Zuzu, si la fel se strica amandoua. Am uitat o cutie deschisa de Zuzu lapte de 3,5% cica intr-un frigider pe care l-am oprit pe timpul verii. Ghici ce, cand m-am intors toamna nu era fermentat absolut deloc, nu mirosea a nimic dubios si arata si mirosea exact la fel. Dupa mai bine de 2 luni in caldura.

      00
    • Am vazut cu ochii mei acum mai mult de 10 ani la Plopana (in jud. Bacau) cum a venit cisterna si o alta masina care au procesat pe loc merele proaspat culese din livada.
      Au incarcat tot sucul in cisterna si au plecat spre Germania (aveau placute germane).
      Banuiesc ca au nevoie de doar cateva cisterne sa goleasca o livada mare de fructe.
      Mi-au zis baietii de acolo ca procedau de ceva vreme asa.
      Am cunoscut un tip in Canada care lucra la o firma de sucuri (SunRype) si mi-a zis ca sungurul produs care il produceau ei si avea ceva in comun cu fructul era sucul de mere.

      00
  10. Deci ce ai vrut sa spui aici?

    00
  11. păi până și sucul de portocale nu e suc de portocale că e de fapt apă în mare parte.

    00
  12. Inconstientilor de ce va plac atat de mult vaccinurile si chimicalele? Chiar nu mai aveti ratiune? Nu va mai jucati cu cuvintele.

    Va plac si masonii, kabbalistii, Bill Ghetii, Fauci, nu?

    00
  13. Nu mai bine bem bere?

    00
    • Ba da. Clar. Articol pe net:
      Strong Medicine: Drinking Wine and Beer Can Help Save You from Cholera, Montezuma’s Revenge, E. Coli and Ulcers

      00
  14. E o mica sincopă în articol, ce ai prezentat tu acolo nu sunt sucuri de portocale, sucurile obținute din „concentrat de fruct” nu sunt același lucru cu cele obținute din fructul respectiv prin presare. Concentratul este obținut din deshidratarea completa a extractului de fruct, extrasă pulpa și apoi tratare termică (cam aceeași tehnologie care este cea la fabricarea laptelui UHT). Se obține un praf la care se adaugă uneori și zaharuri, amelioratori, aditivi și se îngheață.

    Când e nevoie de reconstituire, se adaugă apă peste praf și îi zice suc de fructe la raft.

    Acum, prin comparație, clar e mai sănătos decât celelalte.

    00
    • E un fel de „bulion de portocale”. Cum se face bulionul. Am citit undeva… „Domnilor, de ce sa umplem vapoarele cu apa, cand le putem umple cu bulion de portocale, si apoi puneti voi apa in Europa?”
      Cel mai mare producator de suc de portocale din Lume: USA. California.

      00
    • Păi, nu prea, la bulion nu arunci toată pulpa din roșie, doar coaja :-)

      Pulpa fructului e combinația care se pierde la concentratele astea, dar na, sunt mai ok decât celelalte mizerii, asta e clar.

      N-am să înțeleg niciodată de ce Fanta e marketată ca fiind din suc de portocale, de exemplu, în afara ca e galbena, n-are nicio legătura cu sucul în sine.

      00
    • In Romania, toate bauturile racoritoare carbogazoase sunt denumite popular „suc”. Interesant, in Rep. Moldova, „suc” e doar cel de fructe, restul sunt denumite „ape dulci”

      00
    • @ZuLu, nu ai să găsești fanta DE portocale, suc DE roșii, suc DE mere. Ai să găsești fanta portocale, suc roșii 100%, suc mere 100%. ,,De,,-ul ăsta lipsă din fanta DE portocale nu a fost omis de pe etichetă din greșeală, ci exact din motivele care se discută aici. E Fanta portocale, nu fanta din sau de portocale.

      00
    • @Paco, înțeleg mișmașurile astea dar eu vorbeam de marketing, ai văzut tu o reclamă la Fanta unde nu ți se inoculează ideea ca e abia stors din portocale proaspete?

      00
    • @ZuLu, marketingul e una, produsul în sine e alta. Dacă se găsește un deștept să îi cheme în instanță că de ce au scris pe etichetă fanta din portocale și are 3% suc de portocale din concentrat ( în Spania are 8%, am o sticlă în frigider) se judecă cu producătorul, nu cu agenția de publicitate. Așa că fanta portocale e mai sigur ca de sau din portocale.

      00
    • cred ca fanta portocalie ar fi singura formulare care sa aiba treaba cu realitatea :) Oricum, campaniile de la Fanta nu imi par ca merg atat pe ideea de fruct proaspat stors si in general nu merg pe ideea de promovare a produsului in sine cat a categoriei de consumatori cu care tu ai vrea sa te identifici – „fii bamboocha”. Mai mincinoase imi par reclamele de la Cappy si altele unde ti se induce ideea ca daca intrai cu zece minute mai devreme in magazin nici nu erau decojite portocalele pentru sucul respectiv.

      00
  15. Partea nevazuta decide totul… Nu cred ca v-ati prins, nu intelegeti ce vreau sa spun prin „partea nevazuta”. He he he…

    00
  16. Esti ceea ce bei.

    00
    • Uite acum dau o fuga la Kaufland sa iau un bax de suc, mi-a zis sefu la munca azi ca nu sunt deloc concentrat.

      00
  17. Two words Be Re ✌️😂

    00
  18. In anul 3 la Facultatea de chimie la chimie organica aveam subiecte la examen de genul: scrieti sirul de reactie pentru a obtine cocaina plecand de la acid citric. Da, plecand de la lămâie poti obtine cocaina, se poate si practic, nu doar teoretic, doar ca vei consuma o tona de lamâi si o cantitate enorma de energie pentru a obtine 1-2 liniute. Mai usor e plecand de la gaz metan, dar tot nu renteaza, randamentul maxim e cel de extragere din frunza de coca. În industria chimica totul tine de randament, de exemplu alcoolul produs industrial e mai ieftin decat cel produs din fermentarea zaharurilor din fructe sau cereale. Si cu toate ca teoretic avem aceasi molecula chimica de etanol efectele consumului asupra organismului nu sunt la fel, cel produs industrial e mult mai nociv si de aceea teoretic nu e destinat consumului uman. Ce nu stiu si as fi curios sa aflu daca cofeina din bauturi este obtinuta prin extragere plecand de la boabe de cafea sau e produsa industrial printr-o reactie de combinare a unor materii prime mai ieftine decat cafeaua.

    00
    • Cafeina adăugată în chestii este sintetica (ex: coca-cola), rețeta a fost descoperita de naziști în ww2 și se obține din uree și acid cloracetic

      00
    • Și zici ca ai făcut facultatea de chimie și în același timp zici ca etanolul obținut industrial are alt efect asupra organismului decât ala obținut din fructe fermentate?

      Nu e nicio diferenta intre tine și medicii care nu cred în covid. Sau poate ne explici de câte feluri poate fi molecula de etanol.

      00
    • @Rumbu.

      Moleculele sunt identice, motivul pentru care nu e utilizat alcoolul sintetic in industria alimentara este mai de graba unul moral. Se poate obține alcool sintetic de puritate extrem de mare, doar că fiind obținut din produse petroliere e cam ciudat de explicat cuiva că bea alcool obținut din derivate de petrol.

      01
    • Sau poate ne explici de câte feluri poate fi molecula de etanol.

      rosu, roze si alb

      00
    • @ Rumbu: la momentul respectiv adică acum 27 de ani mi s-a explicat și diferențele între alcoolul obținut prin distilare (proces fizic) vs alcool obținut prin reacții chimice, sunt mai multe, le-am uitat, dar cea mai importanta ar fi ca prin procedeele chimice rezulta și alcool metilic. Chiar și în proporții f mici alcoolul metilic te rupe rău și la ficat și la creier. Ulterior facultăți nu am mai avut tangenta cu chimia, asa a fost viata, dar am avut de a face nu cu sute ci cu mii de bețivi și am observat ca bețivul sărac este de regula mult mai afectat somatic comparativ cu bețivul mai instarit și care își permite băuturi mai scumpe, produse pe căi tradiționale.

      00
    • Aaa, Rumbu sa fii tu sănătos pe câți doctori exista care nu cred în pericolul covidului (atenție: am spus „pericolul covidului” , nu „existenta covidului”). Doar ca trebuie sa fii un pic nebun ca să te piși împotriva vântului, sa vorbești în gura mare antisistem mai ales în condiția actuala cand covidul este eminamente o problema politică, nu medicala. Dacă doctorii ar fi asa de convinși de pericol s-ar fi vaccinat în masa. Când colo ce sa vezi, spitalele au 30 % rata de vaccinare, în gargara oficiala procentul scăzut e pus pe seama infirmierele ca „ele e proaste și neinstruite”, dar de fapt nici procentul de medicii vaccinați nu sare de medie.

      00
    • Când fierbi etena sa obtii alcool etilic (adică cum se obtine sintetic) nu obtii produse secundare.

      Alcoolul metilic și alte substanțe toxice sau coloranți se pun ulterior voluntar pentru a denatura alcoolul fiindca statul are de încasat niște accize. De-aia 1L de alcool 40% costa 50 de lei și 1L de spirt 70% costa 15 lei.

      Idioții aia care orbesc din cauza alcoolului metilic pe la tara cumpăra alcool denaturat.

      00
    • @Rumbu:

      Alcoolul metilic nu se adaugă. Când se face distilarea amestecului de fructe (borhot), primul care este distilat este cel metilic, adică „fruntea” cum ii zice popular.

      00
  19. Dar o să avem și „prostiile lui Cristici” în weekend, nu?! :)

    00
  20. chiar exista oameni care beau Cola Zero, mereu am crezut ca e o gluma ca sa faca oamenii sa bea Cola normal…

    00
  21. Atentie la faza cu mierea care nu se strica…am stupii mei, pe langa alte chestii care le fac si cam stiu cu ce se mananca treaba. Mierea se strica. Intradevar, rezista mult timp in situatia in care sunt indeplinite anumite conditii. Altfel, consumata cu masura, simpla ca atare sau in alte combinatii este de mare ajutor pt un trai echilibrat, sanatos.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.