Campania asta de reciclare dovedește ce știam deja: problema e prețul

Kaufland sunt niște trădători nenorociți, care au întinat nobilele idealuri ale capitalismului. Pentru că au o campanie de reciclare în care dau 50 bani pentru fiecare PET adus la automatele de reciclare.

Și e plin. De la prima oră (link1, link2, link3). Oamenii se trezesc devreme și se duc să prindă loc în automat, că și alea se umplu repede. Pândesc când se golesc.

Ce ne spune asta? Că problema a fost mereu suma aia mizeră care se dădea per pet. 10 bani, 15 bani, 20 bani dacă stăteai în cap în timp ce băgai PET-ul. La 50 bani începe să merite. Două PETuri un leu. 50 PETuri un pachet de țigări. 8 PET-uri o doză de bere.

De aia campania aia cu “să fie dopul legat” e stupidă. De aia orice altceva decât “să facem sticlele refolosibile” sau “să dăm bani mai mulți per PET reciclat” e inutil și greșit. Nu dopul era problema, prețul era. La 50 bani, nu mai aruncă nimeni plastic și aluminiu prin păduri și râuri. Tot zic asta de ani de zile și iată că era adevărat.

Acum mingea e la vânzătorii de PET-uri. Că taxa asta de 50 bani au băgat-o repede în prețul sticlei când a fost vorba.

ps: nu veți vedea nici o părere despre asta de la influencerii fierți pe reciclare, că nu a dat Kaufland bani.

kaufland-reciclare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

 1. Nu ne place sa ne uitam la altii ce au facut, sa implementam si noi.

  Italienii iti cauta in gunoi daca arunci neselectat si bam amenda.

  Altii iti dau amenzi de iti vinzi rinichii la primul pet pe strada..

  Indecis. Tu ce zici?8867
 2. La Auchan la 1 litru de ulei alimentar uzat primești un detergent de vase, cam la același preț cu un litru de ulei.

  Comentariu apreciat.956
 3. Cand nu te duce capul, copie de la altii măcar aka Germania. creste cu 50 de bani prețul la toate băuturile și returneaza-l cumpărătorului când aduce sticla. Doar ca aici ai nevoie de : toate magazinele sa implementeze același sistem de returnare și etichetele sa aibă semnul corespunzător.

  Comentariu apreciat.9020
  • Functioneaza pt ca toata lumea-si vinde sticlele din debara la pret bun, campania e scurta :)

   Indecis. Tu ce zici?1631
  • Si in Romania ii obliga UE sa faca asta. Trebuia inca din 2019, dar nu reusesc sa se organizeze si tot amana. Ultima varianta era ca sistemul returnare-garantie incepe toamna asta.

   34
  • Pai se va implementa de la 30 nov. Doar ca toate preturile vor creste cu 50 de bani, gen o apa plata de 0.5 l creste prețul cu 20%, deci va crește ritmul de reciclare accelerat.

   1610
  • tu n-ai auzit de Sistemul Garantie-Returnare? Exact asta se va intampla in Romania din aceasta toamna si exact asta e motivul pentru care coca cola a lipit dopul de sticla, pentru ca dopul ala contine cel putin la fel, daca nu mai mult plastic decat sticla. https://returosgr.ro/

   613
  • Sistemul se numește Returo SGR, asa cum a zis Cezar, se se implementează anul asta la 30 Noiembrie.

   D’asta vedeți ca apar peste tot automate d’astea de reciclare (Auchan, kaufland, lidl).

   Toate per-urile, dozele de aluminiu, sticle etc vor avea taxa de 50 bani extra, pe care o „recuperezi” când reciclezi recipientul.

   Și da, orice comerciant va fi obligat sa accepte retururi și sa returneze taxa respectiva, chiar dacă recipientul nu a fost achiziționat de la același comerciant.

   Mai multe pe https://returosgr.ro/

 4. Daca ar fi un sistem ca in Germania unde e 25 de centi un ambalaj pet sau o doza de Aluminiu nu le-ar mai arunca nimeni sau ar fi adunate ca pe vremuri de conationali. Cine isi mai aminteste vremurile cu fiiaaareee vechi luam sticle goale adunnnaaaammm

  Comentariu apreciat.9010
  • @AndreiofB, prin sate şi comune încă se practică acest sistem. În general prietenii noştri coloraţi fac bani frumoşi din „fiaaaare veeeeechi!”.

   @Zoso, da, ai dreptate, preţul era problema: eu am strâns vreo 30 de saci de sticle de sticlă şi le-am dus la reciclare la Kaufland. Am făcut 3 drumuri cu maşina dar a meritat.

   84
  • ok, daca tot te-ai chinuit sa scrii comentariul, puteai sa zici si cat ai facut, sa tragem noi concluzia daca „a meritat”

   53
 5. A venit toamna, soarele apune mai devreme, oamenii nu se dau duși în case.
  Un cărucior de piață se aude zăngănind prin parc. Sticle, doze amortizate de peturi.
  A ieșit mai devreme.
  Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel.
  În anii trecuți drojdierii și oamenii străzi aveau o bancă preferată, specii diferite.
  Anul trecut s-au extins pe o alee, anul acesta și pe cealaltă alee.
  Schimbările de politică energetică nu ne afectează pe toți la fel.
  În dimineața aceasta când mi-am scos căruciorul la piață nu mai erau.

  Într-un sat, un nene își ia platforma și își începe drumul de 15 kilometri.
  Nu știe ce o să facă când oamenii nu vor mai arunca peturi pe marginea șoselei.

  Indecis. Tu ce zici?2340
 6. O butelca de noroc la 2.5l e 6.5lei.
  Aduni 12 peturi si te-ai rezolvat pe-o seara.
  Multi oameni saraci :(

  Comentariu apreciat.629
  • ala care aduna 12 peturi ca sa isi ia o sticla de noroc nu e sarac. e doar un drogat.

   un om sarac si-ar lua o paine, niste parizer si o apa in aceiasi bani.

   Indecis. Tu ce zici?2512
  • Aparatul accepta sticle de maxim 2L, daca nu ma insel.

   56
 7. Au preferat să răscumpere câteva sute de peturi în plus decât să dea bani la influenceri…
  La mine în cartier au avut prin august o altă promoție în care făceau reducere la sucuri (necarbogazoase) în urma reciclării de peturi. În câteva zile nu mai găseai nici un pet, sticla sau borcan, curățaseră copiii tot cartierul. Acum cu 50 de bani posibil să vină de la distanțe mai mari dar se pare că poți face curățenie și mai ieftin.
  După 30 Noiembrie ar trebui să ne uităm cu atenție la bon când mai luăm peturi, ar trebui să apară o taxă de 50 de bani/pet bani pe care îi primești înapoi dacă le reciclezi – în ultima știre pe care o citisem spuneau că nu se mai amână termenul la care taxa devine obligatorie.
  Acum cu reducerile la suc de luna trecută și 50 de bani acum probabil își testează mașinăriile să vadă cât rezistă la abuzuri.

  Comentariu apreciat.652
  • Efectiv facts not words. 50 de bani/pet, reciclează mult mai mult decât o reclamă pe care o recită oricine

   Comentariu apreciat.745
 8. Să spunem că banii care se dau pentru subvenția mașinilor electrice s-ar duce în bugetul pentru mărirea plății gunoaielor reciclate.
  0.70 – 1 ron per buc, atunci să vezi omor. În viziunea mea ar fi niște bani mult mai bine cheltuiți.

  Comentariu apreciat.6414
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 2678
  • Dacă pui în balanță propaganda și portofelul tău îți pot spune ce vei alege. Eu prefer să îmi văd de treaba mea și să nu mă sărăcesc de dragul propagandei anti orice. Statul are obligația să caute alte surse de unde poate cumpăra petrol. De ce m-aș sărăcii când cei care mestecă propaganda asta proastă cumpără record de la ruși? Exe: Austria, UE prin intermediul Indiei… Sunt multe de spus. Prefer ca banii să meargă în chestii vizibile care chiar ajută la ecologizarea zonelor în care trăim. Mai am și exemplu cu subvenția care merge la francezii care vând hârburi produce în China. Da, China aia nenorocită.

   Indecis. Tu ce zici?4724
  • Puțină istorie despre cum e cu buzunarul propriu: acum vreo 75 de ani în timpul blocadei berlinului rușii schimbau cartelele aliaților cu cele rusești unde aveai mai multă mâncare – scopul lor era să-i facă inutili pe aliați. Au fost unii care au schimbat cartelele, dar erau foarte puțini. Cum ar fost viața în partea de vest dacă toți s-ar fi grăbit să ia cartelele rusești?
   În vremea aia și într-o parte și în alta urla propaganda.
   Rusia te vrea pe tine în zona de influență, până ajunge până ajunge la austrieci mai are de mers.
   Nu e ca și cum ai muri de foame din cauză că nu mergi în fiecare zi cu mașina la muncă (în afară de cazul celor care se deplasează în continuu la clienți și slujba lor depinde de asta, majoritatea o lasă 8 ore în parcare)..

   Indecis. Tu ce zici?2723
  • Și crezi că dacă eu alimentez din altă parte sau electric schimb ceva? Statul are obligația de a căuta surse mai multe pentru a nu ajunge să depindă de unii sau alții. O economie sănătoasă nu ar trebui să aștepte să iasă soarele sau să bată vântul, să nu aștepte să crească debitul apei sau să trăiască periculos că nea dictatorul s-a trezit supărat și îi vin idei să șantaje sau să taie petrolul. Individul se axează doar pe avantajul lui și niciodată nu va pierde bani de dragul la orice. Să dau un ex. Unde crezi că va alimenta nea Ghiță dacă la ruși este 7.40 ron litru de benzină și la „ăia buni” 8,01 ron litru de benzină? Pot înțelege de ce nemții nu au ales cartela rușilor, dar nu pot înțelege de ce nu aș alimenta la ruși dacă acolo prețul este la jumate.

   Indecis. Tu ce zici?2422
  • Voiam să dau un exemplu despre cum o mulțime de oameni au luat o decizie și ce s-a ales de ei și copii lor (în cazul Berlinului de Vest chiar au putut lua o decizie). Este un lucru care definește o nație și ce se alege de ea peste mai mulți ani. Știu, noi suntem altfel, incapabili de a privi înainte mai mult de 2-3 luni, luam credite în franci elvețieni după care ne plângem că s-au scumpit. În plus, statul e ăla pe care îl alegi (sau nu-l alegi că mergi la ski) tu. Iar ei vor lua majoritatea deciziilor după chipul și asemănarea majorității care i-a pus acolo.

   1611
  • Exemplul este mult mai complicat. Sunt curios ce s-ar fi întâmplat acolo dacă nu se aplica planul Marshall? Germania era o țară distrusă total, cu oameni terminați din toate punctele de vedere. Occidentul a câștigat pentru că a pus preț pe oameni și confortul lor. Astăzi altfel stau lucrurile chiar și în lumea occidentală.

   123
  • Și ajungem de unde am plecat… cei din Berlinul de vest ar fi putut avea stomacul plin și refuza planul Marshall. Ar fi avut o conducere care să pună preț pe confortul poporului (prin reprezentanții săi) și nu pe cel al individului. Și produse de calitate superioară din Uniunea Sovietică.
   Și planul Marshall nu a fost chiar așa de roz cum ni se prezintă nouă. Multe chestii au fost sub formă de împrumut plătit când au reușit să își pună pe picioare economia. Au mai fost utilaje second-hand livrate ca noi… și au avut și ei partea lor de politicieni cărora nu le trebuia nimic de la americani pentru că lucrurile sovietice erau mai bune. Stilul de viață american din anii 60 când un muncitor la fabrică putea întreține familia cu un singur salariu se datorează cresterii de producție din perioada planului.

   1213
 9. Chiar mă miram de ce e așa coadă la reciclatoarele alea. E foarte bine, poate așa mai dispar din deșeurile aruncate in natură.

  Comentariu apreciat.515
 10. Am spus-o de atâtea ori – să copiem sistemul Pfand din Germania. E simplu și funcțional. Dacă îl implementăm nu o să mai vezi urmă de PET în niciun oraș. Dacă a picat un PET jos, în 5 minute e dus la reciclat.

  Comentariu apreciat.555
  • Începând cu 01.10.2023 se introduce sistemul din Germania cu garanția de 50 bani. Faza că Kaufland a inceput mai repede sa acorde banii fara sa rețină garanția (o campanie).

   Indecis. Tu ce zici?306
  • @Ionut: Au anunțat data de 30 noiembrie 2023 pentru introducere.

   171
 11. A fost o campanie similară la Auchan acum câteva luni de stăteai juma de ora la coadă sa bagi 10 pet-uri.

  Comentariu apreciat.303
 12. In Norvegia platesti o suma cuprinsa intre 50 bani si 1 leu (bineinteles echivalentul in coroane) la cumpararea bauturii si o primesti inapoi la returnarea PET-ului. Oamenii merg in weekend cu saci plini si nu vezi ambalaje pe jos. Am intalnit prima data sistemul asta in Germania si mi s-a parut extraordinar.

  Comentariu apreciat.327
 13. Auchan fac deja asta de mai multe luni. Tot 50 de bani, dar ai restrictii la produsele pe care le poti cumpara cu acele vouchere, in functie de campanie. Insa asta nu impiedica lumea sa stea la coada la punctul de colectare.

  Indecis. Tu ce zici?1615
 14. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 1038
  • Ah tu crezi ca e de ajuns sa vrei, si gata hop si oiro?!? De Bulgaria nu stiu, dar Romania cred c-a ratat cateva termene din cauza indicilor economici (deficit, si nu doar asta).

   245
  • Romania nu va adopta niciodata euro. Mai degraba dispare euro asa cum dispare Schengen.

   Indecis. Tu ce zici?1636
  • Schengen e posibil sa dispara, euro insa ma indoiesc.

   Indecis. Tu ce zici?2510
  • Tu vrei, dar nu stiu daca vor si aia care ne conduc. Ca trebuie control bun al cheltuielilor bugetare, deficit mic, moneda stabila, deficit comercial mic.

   Iar dupa adoptare, orice problema macroeconomica iese repede in fata, nu o mai poti drege tiparind bani sau devalorizand moneda controlat, adica sarcind controlat populatia, cum s-a tot intamplat dupa fiecare criza. Ca nu mai e la tine imprimanta de bani. Pentru cei mai tineri, in iulie 2007, 1 euro = 3,13 lei. Cum si de ce am ajuns la aproape 5 lei azi?

   Dar eu sunt de acord cu tine, pe termen lung ar fi un lucru bun pentru Romania.

   217
  • Și eu sunt sceptic față de România și trecutul la euro. Tiparnița de bani e ultima redută a lui Isărescu.

   Dispare aia și dispare și mitul omului care ține românia stabilă macroeconomic.

   Bulgaria are curs fix față de euro de ani de zile, de-asta mereu apar mai săraci ca noi în cifre. Dacă intră n-ar prea avea nici un șoc, dar noi clar am avea.

   113
 15. La Auchan au pornit de mult o campanie similara.
  Initial dadeau voucher pentru orice, apoi au inceput sa dea pentru produse specifice ce se schimba la vreo 2 saptamani.

  De ex acum e pentru Purina (n-am matza) si Finnish (n-am masina de spalat vasele), asa ca ma pling cu sacosele in portbagaj de cateva zile; cand am auzit de treaba asta de la Kaufland am zis ca am prins ocazia de a-mi goli portbagajul.
  Insa cand am ajuns acolo… doar 2 aparate, si cozi uriase, cu caruturi pline, cu saci imensi de gunoi.
  Am zis pas, mai plimb un pic ambalajele.

  Dar da, abia astept sa intre sistemul in vigoare.

  Comentariu apreciat.447
 16. Desi nu se specifica prin media; taxa de 50 bani este deja inclusa in preturile sticlelor de plastic din prima saptamana din 2023 cand toate bauturile s-au scumpit cu 50-90 bani. Astea dupa un val de scumpiri dinainte din cauza inflatiei. Concret: Apa Aquatique 2l costa ~1.8 lei in ianuarie 2022; in decembrie era la 2.3-2.5 lei apoi brusc a sarit la ~3.15 lei in ianuarie 2023 simultan cu toti ceilalti producatori. Acum probabil vor profita sa mai mareasca cu cel putin 50 bani cu luand de 2 ori taxa eco.

  Comentariu apreciat.622
  • da, am uitat de asta, ia să băgăm in articol. thx.

  • Nu chiar. Apa minerală marca magazinului, la pet de 2 litri, s-a scumpit de la 0.99 la 1.15 lei in ultimul an. Am bonurile in aplicație. Și la același preț sunt și sucurile alea dubioase, aceeași sticlă.

   513
  • @eddie aici asa e, marcile de magazin (apa de izvor de obicei) s-au scumpit foarte putin cu 10-30 bani fata de cele de ‘brand’.

   82
 17. Masinile alea sunt facute de TOMRA. Poate merge un advertorial.

  612
 18. Și Lidl a avut prețul asta acum 3 săptămâni. Cu cat mai dese campaniile astea, cu atât mai bine.
  La Cluj au 3 automate, la care, la 15 reciclabile, primești un bilet dublu de autobus. Tot timpul e coada

  910
 19. Sa faca o campanie si pentru chiștoace si e perfect.

  Comentariu apreciat.303
 20. cum dracu sa stai pa coada sa bagi sticle? ar tb sa faca sistemul mai rapid. Pana acum se bloca sistemul de la Kaufland cand mergeam cu un sac de sticle…si nu era coada. Dar acum….

  1415
 21. Nu mai stiu cum e treaba la Kauf(eu duc reciclabilele la Auch) dar acolo mi se părea aiurea ca imi dadea doar reducerea de 10% la … exact ce nu aveam eu nevoie. De aceea am renunțat la a duce la ei. La auch ai pct pe card transformabili in lei la casa ceea ce mi se pare mult mai ok

  96
 22. Oricum urmeaza sa se implementeze sistemul returo(2 luni cica), 50 de bani platiti pe ambalaj la casa iar la returnare 50 de bani inapoi in portofel, desigur doar daca eticheta este intreaga dar am asa o presimtire ca magazinele cu aceste aparate in afara de orasele mari va defapt doar o taxa de fraieri pentru incasat mai multi bani.

  222
 23. La Ali Mentara era sistemul ăsta de zeci de ani. Nu duceai sticla la schimb curată bec, pac 50 de bani în plus.
  Renunțaseră chiar și la plastic, totul era la sticlă de sticlă. Mă rog, totul adică mai nimic.

  134
 24. Dar noi avem de vreo 2-3 lege cu garanție pe petiuri&Co, când PLM se implementează?

  23
 25. M-am bucurat mult când am văzut campania. Am început și o vânătoare de sticle prin garaj, debara etc. E asa mișto sa primești ceva gratis. Obișnuiam sa reciclez parte din sticle și înainte, dar parca acuma sunt mult mai motivat sa fac asta. Păcat ca tine doar 2 săptămâni.

  77
 26. Pai da, dar masura cu 50 de bani garantie trebuie sa se aplice cat mai rapid… e o masura super normala si nu ai de ce ca stat sa nu o aplici… dar nu o sa fie aplicata, ca e facuta in asa fel in cat sa ingreuneze maxim reciclarea si o sa o scoata pe motiv ca „noi am vrut dar nu e ok”

  Trebuie create centre ca-n Canda, unde poti duce la reciclat chestii… si primesti bani… degeba arunci pe toti comerciantii povara asta cu reciclatul… ca asta inseamna costuri pentru ei si nu e normal.

  612
  • Comercianții le pun in circulație, eu de la comerciant cumpăr apa minerală, nu de la centrul de reciclare.

   Doi, nu trebuie sa inventăm noi metoda, e suficient sa copiem ce merge deja de ani buni de la granița spre vest.

   65
  • La orice supermarket în Suedia, Germania, Norvegia etc exista aparat pt returnat Pet și doze. Primești un bon cu suma echivalenta chestiilor returnate și îl folosești la casa. Funcționează.

   Poluarea este scumpa. Degradarea orașului cu gunoaie este scumpa. Curățarea mediului de plasticuri și doze de aluminiu este scumpa. Sa instalezi un rahat de automat într-un magazin este ieftin și funcționează.

   34
 27. E clar acum: nu aduni destule PETuri, de aia nu ai Lambo 😀

  151
 28. si pretul e o [roblema, dar mai ales efortul.

  mașinăriile alea exista de multa vreme si se putea si fara masinarii oricum.

  dar…. sa fie rorunda, sa fie transparenta, sa fie curata, sa nu fie nu stiu cum, doar acolo, in ordinea cutare, roz bonbon in picatele si uranus retrograd in capricorn. pai bag pula, pentru un voucher de 10 bani dupa 30 de minute de efort, mai bine o arunc.

  ah, si da, NU vouchere. ca eu cand am cumpărat sucul nu l-am luat cu promisiunea ca va ajut atunci cand aveti nevoie ci cu cash.

  ps, o experiență halucinanta am avut-o in auchan cu un bidon de ulei de gatit uzat. nu era plin, doar vreo 4 litri. asa ca domnisoara a refuzat sa il primeasca pentru ca ea avea vouchere doar pentru 2 si 5 litri. cand i-am zis ca n-am nevoie de voucher, doar sa verse uleiul in butoiul lor ca sa nu il arunc la canal s-a blocat… pai nu pot ca n-am voucher decat pentru 2 si 5 litri.

  noroc ca exact atunci a trecut un sefut pe acolo si a auzit o parte din discutie. aluat bidonul, l-a dus la butoi si a venit cu voucherul de 5l. si in fata mea i-a zis donsoarei ca scopul este reciclarea, nu voucherul si ca sa dea ce voucher i se pare potrivit, indiferent de cantitate.

  cati oameni or fi plecat cu uleiul inapoi pentru ca pe aia nu o ducea capul?

  Comentariu apreciat.342
  • Mie in Aucham mi-au zis ca uleiul trebuie sa fie curat. Pai e curat tanti, dar daca a stat doua luni in camara, s-au facut depuneri pe fund, ca e ulei utilizat. N-a vrut, a zis sa il curat.
   Bine, nu il arunc aiurea si tu nu vrei sa il iei. Atunci l-am dus la MOL, aia l-au luat fara sa se uite in bidon, ca era bidonul in punga, si apoi m-am dus la Carrefour, care doar imi arata unde sa las bidonul si imi dau ulei pe el.
   Da, ideea e sa nu arunci aiurea uleiul, daca primesti ceva pe el e si mai bine.

   42
 29. E chiar ok, eu aș pune și 1 leu sincer. Risipa mi se pare colosală.

  Nu înțeleg de ce nu poți merge cu lada de sticle returnabile (din sticlă, nu de plastic) la magazin, le predai îți dă un bon și aia e, cu ăla îți iei altele dinăuntru.

  Sau mai țin minte o fază când băuturile erau separat de magazin, mergeai îți dădea lada cu suc/apă borsec/sifon și o băgai direct în portbagaj, apoi intrai în magazin și-ți făceai restul de cumpărături.

  Poate era ceva depozit sau nu țin eu bine minte pentru că eram mic, dar cred că ar merge și azi, s-ar elimina o grămadă de risipă.

  107
  • Manu, cred ca ar trebui sa treci prin Selgros. Au bautura la sticla de sticla in naveta(plătești pentru ambalaj și naveta), dar dacă aduci naveta retur la următoarea achiziție vei plăti doar conținutul.

   00
 30. E bine ca se gasesc solutii sa nu mai apara PET – uri prin natura, dar procesul ulterior de a le recicla e unul foarte poluant, nu era mai bine cu standardizare de bere la sticla de 0.5 de aceasi forma, spumant la fel, suc etc….doar spalau aticlele si turnau lichid in ele…dar disparea :creativitatea” de fiecare cu modelul lui si apoi corporate responsability

  113
 31. Ai perfecta dreptate! La Lidl a fost omor, stateau oamenii de dimineata cu saci full de pet-uri. Cum au scazut la 2 bani sau cat e acum nu a mai venit nimeni.

  31
 32. Sunt containerele alea de reciclat mereu pline/nefunctionale, doar de bifat pe slideul de greenwashing.
  Ganditi-va, doar ca volum cate recipiente (pet/doze/sticle) ruleaza un supermarket zilnic/saptamanal. Ar trebui un centru de reciclare cat jumatate de parcarea supermarketului.
  Daca baga cei 50 bani vehiculati in pret, doar ramai cu ei dati.

  My 50 bani.

  111
 33. Salut. Aveam niște peturi pe care le strâng de obicei si le bag în automat la kaufland cu copiii.. gen viitor mai bun.. înveți să recicleze..
  Am vrut să merg și eu.. m-am lipsit.. cozi cu sute de peturi fiecare
  Le-am dus la lidl, am luat 68de bani pe ele.
  Pe drum spre zona rurala unde stau parintii mei erau 2 tipi adunau peturi si aluminiu. Aveau 3 saci mărișori..
  În rest de ce nu se poate?
  Sanatate!

  42
 34. La Lidl îți oferă în mod normal doar 2 bani pe sticlă (da, 0.02 Ron). De toată jena.
  Comparativ, 10-15-20 de bani parcă mai sună cumva, dar la 50 de bani deja lumea este atentă, iar unii sunt dispuși să adune benevol sticlele aruncate prin parcuri.

  181
 35. Cum a zis Vali, evident ca e totul despre bani! Si la nemtalai si la altii a fost despre bani! Bine, acolo probabil iti mai pusca o amenda daca te vede cineva ca le arunci pe marginea drumului, dar totusi, banii sunt baza! Si cand iti iau astia banii pe doze/plasticuri, parca nu vrei sa faci pe bogatul sa le lasi lor, asa ca mergi sa ti-i recuperezi la automat, bagi sticluta si iei bonul.
  Deci se impaca si capra si varza cu o suma relativ decenta de 50 de bani pe un pet sau pe o doza, se pare! :)

  33
  • “Bine, acolo probabil iti mai pusca o amenda daca te vede cineva ca le arunci pe marginea drumului” Adică tot bani, da’ nu-ți dă, îți ia și cred că nu puțin. Da’ trebuie să mai fie cineva să și aplice amenzile alea.

   03
 36. Cine ar fi crezut? Pt un leu, îți vine sa te apleci și sa aduni 2 preturi.

  51
 37. la 50 bani se goleste tara de plasticuri aruncate aiurea, raurile, munti, totu devine curat.

  52
 38. Mi se pare interesant cum in Germania de exemplu pfand-ul pentru berile locale este mai mic, undeva la 0,08-0,11 centi pe sticla

  21
  • asta pentru că au sticle speciale, și oricum ăia cumpără cu lada, te duci cu lada cu sticle goale și iei una cu sticle pline.
   la fel e aici cu Cikisor.

 39. Acum fara vrajeala. pe langa ca la Kaufland e coada continua de 2 zile, pur si simplu inca n-am vazut sa scoata lumea pet-uri din tomberoanele alea reciclare… acum am vazut.

  20
 40. Ma plimb cu un sac cu circa 25-30 de pet-uri de cateva zile. Mai dau o tura pe la Kaufland cand e in drum sa vad daca renteaza. Mereu gasesc cate 4+ persoane cu peste 40-50 de pet-uri fiecare, asa ca plec de acolo.

  Astazi am intalnit o familie de rromi cu 3 copii care dadeau tarcoale la ghena de gunoi. Am oprit si i-am intrebat daca vor sticle de plastic fiindca la Kaufland le da 50 de bani pe sticla si eu am vreo 30 de sticle. Ea s-a uitat la mine si mi-a spus ca nu le vrea. Apoi am vazut ca, de fapt, aveau adidasi mai scumpi si mai curati ca ai mei.

  30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube