o naţie de bişniţari

Mugur Isarescu a recunoscut ca a vandut recent un miliard de euro pe piata valutara. Banii au fost vanduti apoi de Banca Centrala pe piata valutara, ceea ce a dus la intarirea leului. Altfel spus, asta a fost nota de plata pentru ca leul sa nu urce peste 4,3 lei.

Trecem peste “leul sa nu urce peste 4.3 lei” si ne concentram asupra esentialului. Ca BNR arunca cu bani pentru a pastra leul la un curs. Cat de mult poate face asta si cu ce bani?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. @zoso: BNR are mai multi euro in echivalent lei decat toata masa monetara existenta in RO (bani care exista fizic) deci ar putea cumpara toti leii din piata fara probleme. In plus, rezerva valutara nu sta la BNR pentru a ne uita noi la ea, ci pentru a fi folosita in situatii de genul asta, chiar daca BNR inregistreaza pierderi din „bisnita” asta. Un curs de 4.7-5 ron/eur i-ar falimenta atat pe cei care si-au luat credite in euro pentru a-si cumpara case, masini sau frigidere, cat mai ales companiile care au luat credite pentru dezvoltare.
    In plus, cand euro era pe la 3.1lei, BNR a cumparat 3 miliarde de euro din piata pentru a duce cursul inapoi la 3.6-3.8.

    00
  2. Semnalele din piata erau clare. Daca euro trece de 4,5 situatia ar fi dramatica pentru economia romaneasca. Citeam pe un site legat de domeniul economic o declaratie a directorului BCR care spunea ca 4,9 ar fi cotatia fatidica pentru banca sa. Asta spune multe. Daca Isarescu pierde pariul cu mentinerea euro, atunci totul se duce de izbeliste.

    00
  3. Incearca sa citesti stirea asta pe zf.ro sau capital.Stirea are cu totul alt inteles. Cei de la protv cred ca dramatizeaza prea mult si nici nu cred ca au conostiintele necesare sa faca analize macroeconomice.

    Si pana la urma, daca poate sa tina cursul in frau de ce sa nu o faca. Prefera cineva sa facem denominalizare cu 12 zerouri ca alte tari?

    00
  4. Nu suntem natie de bisnitari, cam asta e job-ul lui Isarescu. Sau al bancii centrale, fie ca e BNR, fie ca e alta banca centrala. Fac tranzactii forex la un nivel foarte mare, pentru a apara niste scopuri foarte mari, si anume planurile de politica monetara.

    Cat de mult poate face asta? Nu stiu. Nu la infinit, oricum. Dar sa speram ca poate face asta pentru mai mult timp decat va fi necesar, sa nu ajungem ca Rusia, fara rezerve valutare.

    Cu ce bani? Err.. Cu miliardele de euro pe care le-a cumparat cand era leul puternic, adica EUR/RON < 3.5. Asa functioneaza rezerva valutara, in cazuri de-astea e nevoie de ea. De asta englezii mai numesc banca centrala „Reserve Bank”.

    00
  5. acuma si asta se reduce la romanism si bisnita?! asa-s politicile monetare in lumea asta. cu ce bani? intra pe site-ul bnr si uita-te pe un bilant. sa vezi pasivul si activul lor.
    in rest, cred ca bnr vrea doar sa incetineasca cresterea euro(fiind mai probabil ca ea s-ar intampla fara interventia bnr, decat ca nu s-ar intampla) pentru ca sa se obisnuiasca lumea, economia, cu cate un prag psihologic.

    00
  6. ”Mugur Isarescu a recunoscut ca a vandut recent un miliard de euro pe piata valutara. Banii au fost vanduti apoi de Banca Centrala pe piata valutara, ceea ce a dus la intarirea leului.”
    Zoso, pare conspectat fără logică.

    00
  7. Cum „Pozitia mea in ZeList” -> 2 ? Uatdafac ?

    00
  8. Ma gandesc ca cursul leu-euro a crescut tocmai pe principiul cerere-oferta, adica pentru ca Isarescu (si nu numai) a cumparat foarte multa valuta cand pretul acesteia era mic. Dupa ce a scos valuta de la salteaua capsunarilor, cred ca acest curs va reveni la normal, dar e posibil sa creasca iarasi in perioada sarbatorilor de Paste.

    00
  9. @Buddy: Căpşunarii nu prea mai au bani că nici angajatorii lor nu prea mai au bani… I’m stockpiling on bathroom tissue…

    00
  10. e simplu: cumpara valuta cu lei facuti la tiparnita ;) !

    00
  11. Tot timpul in perioada asta cursul valutar a atins maxime. Toate firmele trebuie sa-si incheie anul fiscal si sa plateasca ce mai au de platit. In aprilie-mai scade cursul.

    00
  12. titlul tau nu are nicio legatura cu articolul…nici nu-ti imaginezi cata munca este in spatele unei decizii de a interveni pe piata valutara, sau cata munca se depune pentru a decide daca rata dobanzii va creste sau nu…cam greu la economie…si chiar asa, nu mai cita din protv stiri economice :)

    00
  13. Vai, si ce o sa mai creasca euro incepand de maine (10.02.2009)… :P

    00
  14. doamne ajuta sa poata sa faca asta pana baga euro si in romania, daca ar fi fost euro criza asta era mai putin fioaroasa

    00
  15. …Totusi, fara Isarescu, cu practicile bancilor comerciale…, cu criza „peste noi”, cu „praduielile”…de la nivelul politicienilor ce au condus in ultimii ani, eram „praf” .

    00
  16. A facut asta, pentru ca are indici bursieri in crestere. Nu cine stie ce crestere, ci una super-mica, insa odata si cu venirea „caldurii”, incep si proiectele sa scoata usor, usor capsorul la lumina! ;)

    00
  17. Decat sa scri aiurea despre niste chestii care nu le intelegi mai bine nu scri nimic. Fara suparare Zoso dar eu cred ca singura institutie cat de cat coerenta din tara asta e BNR-ul. Si sa ii compari cu niste bisnitari e un pic cam mult

    00
  18. Cu banii de la rezerva valutara. de acolo injecteaza euro in piata pentru a avea un curs stabil. Atentie, nu curs mic, ci stabil. Volatilitatea cursului din ultima perioada e cea mai mare problema a firmelor din punct de vedere al cursului, nu marimea acestuia.

    Zoso, in opinia ta, ce ar trebui sa faca o banca centrala daca nu sa controleze masa monetara aflata in circulatie? Chiar sunt curios ce parere ai legat de subiectul asta.

    00
  19. fara numar…scoate banii la imprimanta :)

    00
  20. Isarescu/BNR mi se pare ca este singura institutie a statului care stie cat de cat sa isi faca treaba. Titlu postului mi se pare gen OTV :).

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.