Legea 51% – sau cum ne dorim mai mult bine fără să facem nimic pentru asta

În teorie, legea 321, cea care stabilește că legumele și fructele din magazine să fie în proporție de 51% din producție internă, mai precis din zona unde magazinul își desfășoară activitatea:

Comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați.

Am văzut comentarii pe la alți bloggeri și vreau să punctez câte ceva:

  1. extrem de mulți oameni vorbesc despre furnizori și mutatul mărfurilor în magazine, dar nu au idee ce înseamnă asta. cu cât sunt mai vocali, cu atât sunt mai în eroare. toți spun “să se ducă bă să cumpere 10.000 de kilograme de roșii”, dar puțini realizează ce înseamnă asta în termeni de logistică și timp. cine pune roșiile în lădițe? ale cui sunt lădițele? cine le transportă din solar în camion? cum se face plata? umblă șoferul cu borseta de bani după el?
  2. am mers de două ori cu un unchi să cumpere berbeci când era nu știu ce sărbătoare musulmană. omul avea de luat X berbeci și pentru asta avea Y bani. nu vreți să știți cum făceau românii când auzeau că a cumpărat 100 berbeci cu Y lei. păi ce, eu sunt prost ca Vasile? berbecii mei sunt crescuți cu iarbă bună, merită 2Y bucata. și unchiul turba de nervi de fiecare dată cu tâmpiți din ăștia, care de fiecare dată voiau să schimbe sumele după ce se înțeleseseră la telefon la suma Y.
  3. destul de mulți nu știu să facă diferența dintre minimarket, supermarket și hypermarket și cum funcționează aprovizionare la fiecare. sau de ce hypermarketurile au rotiserie și plăcintărie. e destul de aiurea să te așezi tacticos la masă și să decretezi chestii care n-au legătură cu realitatea.
  4. e o eroare de formulare în lege: “să achiziționeze aceste produse”. corect ar fi “să aibă la raft 51% din produse”, pentru că nu poți impune să vândă 51%, dacă cumpărătorii nu vor să cumpere mere românești. la nici un preț.
  5. eu vreau să cumpăr produse românești competitive. nu vreau să fiu forțat să cumpăr Kandia sau Poiana când îmi place Milka.

Vreau să se facă asta cu 51%, ar fi o chestie foarte tare, care ar grăbi modernizarea satului românesc și a dispariției sărăciei care îl domină de 200 de ani, și sunt convins că se va face, dar nu în stilul ăsta.

 

update:

10 mai 2016
Cabinetul Cioloș își reiterează punctul de vedere negativ față de modificarea Legii comercializării produselor alimentare, înaintea votului din Parlament.
“Măsurile preconizate pot aduce atingere, între altele, principiului constituțional al economiei de piață bazată pe libera inițiativă și concurență, cât și legislației europene privind libera circulație a mărfurilor”

 

 

piata-fructe-legume

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. 51% din ce? Bucati, cantitate, volum, masa moleculara?

    00
  2. 51% ar face sex cu aia care ține bucata de pepene în brațe

    00
  3. Nu stiu cat de buna este sau nu legea in detalii, insa sigur producatorii romani nu sunt pregatiti pt piata in care activeaza. F greu, aproape imposibil sa gasesti un furnizor roman care sa aiba maturitatea afacerii a.i. sa poata fi un furnizor de nadejde pt un lant de magazine. O varianta viabila ar fi sa se asocieze micii producatori, insa stim cu totii ca romanii si asocierea nu se amesteca.

    00
  4. este o lege cretina, nu o sa detaliez de ce, nu se poate face educatie economica intr-un comentariu. Cine crede ca o sa schimbe ceva este cel mult naiv. Bagati 1000 de dislike-uri la comentariul meu si reveniti peste 1-2 ani de la intrarea in vigoare :)

    00
  5. Cand raspundeam la niste comentarii la nwradu ieri, legate de subiectul asta am dat peste articoul 34 din tratatul de fondare al UE. Ma intreb cat de „grey area” este legea asta.
    O citez aici:
    “Quantitative restrictions on imports and all
    measures having equivalent effect shall be
    prohibited between Member States”
    Exista chiar si un precedent asemanator:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Commission_v_Ireland_%281982%29

    00
    • Doar ca Franta are lege similara de ceva cam multa vreme. Plus ca aici nu vorbim de restrictii cantitative. Nu e lege care sa interzica sa importi mai mult de 500 tone mere/an din Polonia, ci zice ca (evident aici dau doar un exemplu), ca din totalul de 10.000 tone de mere vandute in hipermarket in Romania intr-un an, 51% (adica 5.100 tone) sa fie din Romania. In rest, celelalte 4.900 tone le aduci de la cine vrei.

      00
    • Numai ca nu exista lege similara in Franta. Tu de crezi ca tot protesteaza fermierii in Franta? Culmea, a fost precedent si in cazul asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Commission_v_France_%281997%29
      Si legea este interpretata bazat pe asta: „Quantitative restrictions on imports and all measures having equivalent effect” – partea cu „measures having equivalent effect”. Cauta istoricul de cazuri si poti sa vezi acolo toate exemplele. Vrei un exemplu: Germania incerca sa limiteze denumirea de „lichior” la bauturile cu minim 25% alcool. Dar cum „Cassis de Dijon”, un lichior de fructe de padure din Franta era facut in general cu 15-20%, importarea lui era limitata in Germania. Prin urmare legea a fost declarata ca impotriva Art. 34 si importatorul a castigat.

      00
  6. Lasa… Sa facem importuri… Sa nu incurajam productia interna. Sa nu incurajam dezvoltarea fermelor.

    00
    • Incurajarea trebuie facuta prin masuri … well, de incurajare, nu de interzicere. Ca ei asta au facut: i-au interzis magazinului sa aiba la raft mai mult de 49% produse luate de unde vrea el.

      00
  7. Am auzit multe chestii aici.
    In anumite tari, agricultura este subventionata serios ,deci ai preturi mici, asa ca hipermarketurile sunt tentate sa importe de acolo. Acum nu stiu daca e ca in SUA, unde producatorul primeste cat sa nu moara de foame sau chestia cu ferma de pui, unde fermierul avea doar cotetul iar puii erau ai procesatorului, care ii arunca astuia, cateva firmituri, ca la caine.
    Kauffland spuneau o data ca au vrut sa cumpere fructe si legume de la noi dar nu aveau de la cine. Nu mai stiu daca ei sau altii vorbeau despre o asociere intre producatori, ca fiecare sa poata furniza in perioade diferite, astfel incat magazinul sa aiba un flux constant de marfa si ca la noi nu face nimeni asta, comportandu-se ca oierii lui Vali.
    Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Magazinele vor sa aiba castig cat mai mare, la pret cat mai mic si normal ca vor sa le dai toata marfa la 2 lei, sa le-o aduci la botul calului, in nu stiu ce ambalaje, care mai costa si alea.
    Noi le plangem de mila producatorilor dar si ei cauta sa tepuiasca. De ex: combinatele viticole cumpara struguri doar adusi in lazi pentru ca multa lume ii aducea in saci de plastic si turna apa peste ei, ca sa iasa la cantar.

    00
    • E vorba de cantitate. Spune si in articol ca e o problema logistica foarte serioasa sa cumperi de la 10.000 de producatori mici in loc de 10 producatori mari. Iar producatorii aia mici sa mai si ridice din umeri daca a fost seceta sau grindina anul respectiv.

      00
  8. Să fi auzit ce prostii a debitat și un nene invitat la telefon de dimineață la Digi FM ca în România, carnea de vită e mai buna decât cea din Argentina. Cu patriotism din asta chior nu se va rezolva problema. Mai auzeam ca e si o mișcare internațională care are ca scop îngenuncherea româniei. Zic eu, să se concentreze românii să fie mai competitivi decât cei de afară și va creste si economia noastră natural…

    00
    • Angus crescut in Romania e mai bun decat cel congelat acum 2 ani si care vine din Argentina. Da!!! E mai bun! Congelarea are ca efect distrugerea iremediabila a unor tesuturi ale carnii.

      00
  9. Multe produse sunt deja din tara, carnea si lactatele in special. La legume si fructe stam mai prost.

    00
    • Discutabil si asta.
      Ce inseamna mai exact ca, de exemplu, laptele este din tara? Da, marca este una romaneasca (ex: Napolact, Covalact, Albalact, Dorna – cam astea sunt aici in Iasi), firma care le distribuie este romaneasca, dar laptele e de prin Ungaria si Polonia (la Napolact si Dorna, ca la Covalact inca nu am reusit sa aflu) si doar Albalact are din RO (cat o mai avea, ca de curand au fost cumparati de niste frantuji si am niste banuieli despre ce urmeaza si acolo).
      Si putem discuta la fel si la iaurt, cascaval, etc.

      00
  10. Esti muslim brathar?

    00
  11. Dacă produsele româneşti ar fi competitive, n-ar fi nevoie de legi pentru dresarea consumatorilor şi supunerea magazinelor de desfacere. Ar putea, teoretic, să fie şi 100% apă vie românească prin galantare. Dacă nu le-au achiziţionat până acum înseamnă că n-au avut de ce, adică ori prea scumpe, ori prea proaste. Ceea ce e foarte bine. Producătorii autohtoni care s-au adaptat Europei au ajuns inevitabil cu marfa în galantare. Ceilalţi aşteaptă legi care să-i îmbogăţească prin dresarea consumatorilor finali. Nu. Voi fi mereu împotriva unor aşa „legi”. Nu aşa îi ajuţi pe producători. Învaţă-i cum, cât şi ce să producă, Şi dacă nu sunt în stare-să se descurce ca şi până acum, adică rezonabil. Cum face oricare dintre noi.

    00
  12. Ia uitați-vă la topul aditivilor din crenvurști. Ați cumpăra produse românești?

    00
  13. @Dan Bineînțeles că nu..
    Aditivii lor sunt muuult mai gustoși decât ai noștri.
    Acum pe bune,de unde crezi ca avem tehnologia, de la Burebista ?!

    00
  14. E o lege pentru oligofreni ce nu poate fi aplicata.
    Eu mananc des paste. Le gatesc tot eu. Am incercat o data sa folosesc paste produse in Romania. Rezultatul dezastruos. De atunci gatesc exclusiv cu paste din import. Pur si simplu, producatorii romani ca sa tina pretul jos nu pun ingredientele corespunzatoare in produs.
    Si pastele nu sunt singurele produse cu aceasta problema.

    00
  15. Azi am avut un puseu patriotic. Am dat ignore la capitalistii Au…….; L…, Mega… din zona si am mers direct la magazinul de la parterul blocului croit sa sprijin antreprenorul si producatorul agricol neaos, romanesc. Este genul de magazin precum saorma – cu „de toate”, de la fructe si legume, la mezeluri, branzeturi, cafea, paine, etc. In fata magazinului, la loc de cinste lazi cu rosii romanesti calitatea I. Pret: 17.50 lei/kg!!!! Mi-a scazut glicemia, a crescut tensiunea (sau invers)! M-am intors la capitalisti si mi-am adus modesta contributie la dezvoltarea economiilor Spaniei, Greciei, Israelului si Turciei!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.