Întrerupătoare Zigbee fără nul

În urma unei discuții avute ieri pe grupul de Home Assistant România și dorind ca, din nou, să mi se spună cum dau banii pe prostii, am zis că este cazul să scriu despre întrerupătoare smart Zigbee fără nul.

Ordinea în care le voi prezenta este cea în care le-am cumpărat și testat, fiecare cu plusuri și minusuri.

Nous LZ1/LZ2.
Au fost primele cumpărate pentru a vedea cum funcționează un întrerupător Zigbee, având avantajul de retur în cazul în care nu mă înțelegeam cu ele.
Sunt cele mai bune din tot ce am testat. Încap lejer în dozele germane și nu am avut nicio problemă de conexiune cu ele, așa cum au unele de mai jos.
Deși chipul din ele este Tuya, sunt produse, din ce am înțeles, în Polonia. Asta se traduce prin faptul ca switch-ul este silențios iar sticla reacționează foarte ușor la atingere.

Îi poți seta Power-on behavior – cum să se comporte după o întrerupere de energie electrică, și Backlight mode – cum să se comporte LED-urile întrerupătorului.

BSEED Zigbee 1/2/3Gang Touch Switches
Le-am comandat cât încă eram în teste cu Nous. Motivul principal pentru care am căutat alternativă la Nous a fost faptul că în două locuri din casă am nevoie de întrerupătoare ‘lipite’ – într-un loc configurație 2-1-2, în altul 2-2-2. Nous nu oferă, sau nu am găsit eu, sticla dublă sau triplă.

Din start au avut probleme. Prin casă am mai multe aplice LED cu un consum mic, 15W max zic specificațiile. Și, deși BSEED spun că întrerupătorul funcționează de la 7W, întrerupătorul nu a vrut nici mort să facă pair în rețeaua Zigbee – intra în pairing mode după care își dădea restart.
Soluția a fost să îl leg pe un circuit cu consum mai mare, să fac pair, iar apoi să îl mut acolo unde îl voiam. În rest funcționează OK, reacționează rapid la comenzi și sticla e decentă.

Față de Nous funcția de Backlight mode nu stinge de tot LED-ul, ci doar face dimm, ce poate fi deranjant dacă nu suporți nicio sursă de lumină în cameră când dormi.

Cel mai grav este însă faptul că întrerupătorul aprinde becul după o întrerupere de energie electrică chiar dacă e setat pe previous. Se rezolvă prin setarea stării pe off, dar poate tu vrei să se aprindă dacă era aprins înainte, sau e metoda ta de a afla că ai din nou curent, riști să te trezești cu lumina în cameră în miez de noapte după o pană.


După vreo săptămână de Nous, atât soția, cât și copilul au declarat vehement că nu vor întrerupătoare cu sticlă în casă. Așa că m-am reorientat spre…

MOES New Star Ring și ZigBee Smart Light

Din punct de vedere tehnic, cele doua modele sunt identice, având același chip, difera doar construcția.
Pe Star Ring am mers pentru că oferă modularitate, existând rame pentru 2, 3 sau 4 întrerupătoare și pentru că arată chiar bine, cel puțin în ochii soției.


Pe Smart Light am mers pentru că sunt mai rezistente la utilizare zilnică intensă față de Star Ring ce sunt mai delicate.
Power on funcționează cum trebuie iar LED-urile se sting. Am zece prin casă, merg.

General
Toate întrerupătoarele vin și cu borna de nul, ce este opțională, dar nu se comportă ca router dacă îl au conectat – ceva de ținut minte dacă vă bazați pe ele când construiți rețeaua Zigbee.
Eu le am conectate la Home Assistant printr-un Sky Connect și controlate de Zigbee2MQTT.

De ce întrerupătoare smart?
Pe lângă evidentul ‘le controlez din telefon’, câteva automatizări pe care le am:

  • Becurile din baia de la parter se aprind atunci când este detectată mișcare. Asta mă ajută când copilul se duce în fugă la toaletă pentru că a stat până în ultimul moment și nu mai dă palme întrerupătoarelor. Mă ajută și când vin murdar din curte și nu trebuie să pun mâna pe el pentru a mă spăla. Se sting după 3 minute de la dispariția mișcării.
  • Becurile de la cămară și dressing se aprind când este deschisă ușa iar cel din zona de stocare de sub scară tot pe bază de mișcare. Se sting la 30 de secunde după ce se închide ușa/dispare mișcarea.
  • Becurile din curte sunt împărțite pe două circuite, față/spate, ale căror întrerupătoare sunt poziționate în locuri diferite. Am înlocuit întrerupătorul simplu de la curte față cu unul dublu. A doua bornă nu este conectata fizic la nimic, dar comandă întrerupătorul pentru curte spate, astfel încât pot aprinde lumina în toată curtea dintr-un singur loc.
  • La bucătărie am pus unul dublu în loc de simplu. Un buton controlează becurile, celălalt interacționează cu banda LED controlată de WLED.

Atât.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Eu zic ca este un setup mai mult din pasiune caruia ii gasesti utilitate ca sa il justifice.

    Am luat cateva becuri chinezesti de 12 lei bucata cu senzor de lumina si miscare.
    Las becul „aprins” iar el se aprinde doar noaptea (sau amurg), doar la miscare, apoi se stinge singur dupa 1-2 minute dupa ce nu mai „simte” miscare.
    Sunt puse prin toata curtea, dar am si in debara unul.
    Deschizi usa, se aprinde becul. Inchizi, se stinge.

    Sigur, e ceva super redundant vs ce ai facut mai sus, dar la baza, aplicabilitatea nu difera extraordinar.

    Comentariu apreciat.944
  2. Dai banii pe prostii.

    Comentariu apreciat.824
  3. Un pic off-topic, dar vad ca te pricepi. As vrea sa imi transform AC-ul de la Samsung, intr-unul smart (sa il pot porni si opri prin wi-fi). Ma gandesc ca o telecomanda universala care sa stea in priza, conectata la wifi, pe care sa o pot controla de la distanta prin internet ar fi raspunsul. Ideal una care sa poata fi folosita in aceeasi priza si sa aiba mai departe rolul de adaptor, sa poti baga ac-ul in priza tot acolo. Poate ne ajuti cu un articol despre asta (sau exista dar la o cautare sumara eu nu am gasit)

    Multumim!

    13
  4. @littlebro, da’ Shelly ce au, de ce nu-ți plac ?

    20
    • e scumpe, bre.

    • E scumpe dar au wifi, nu-ți mai bați capul cu Zigbee.
      (Ai doar VLAN-uri de definit, că nu se cade să vadă nevasta becul Shelly lângă serverul Plex)

      65
    • nu vreau wifi, prefer zigbee, sa nu mai depind de niciun cloud. am eliminat cam tot ce aveam wifi prin casa, mai putin purificator, umidificator si alte mizerii care asa vin.

    • Te inteleg cu cloud-urile, da’ Shelly e doar în wifi-ul local, nu e musai sa-l legi la cloud.
      Poti (este o aplicatie la ei) dar nu e obligatoriu – singura conexiune ce o face e atunci cand îsi trage update-uri automate de firmware.

      42
    • Poți băga wifi în home assistant local.

      32
    • WiFi consuma mai mult, echivalentul „fara nul” are nevoie de consumatori de peste 20W sau ai de instalat bypass-uri.

      30
    • da esp32 + releu + buton clasic cu revenire ce are?

      33
    • … condensatorul are 2x1x0.8 cm dimensiuni, îl poți instala în spatele switch ului sau în masca corpului de iluminat.
      Referitor la consum… tocmai am numărat: am 6 switchuri în casă care au consumator de 7w. Și merg fără probleme. Restul nu mai zic, au consumatori mai mari, trec de 20W.
      Sw urile sunt din familia asta:
      https://a.aliexpress.com/_EJqOioZ
      Inițial le am migrat din Smart Life în Smart Things dar ST are latență la deschiderea aplicației pe telefon și e oleacă enervant până se deschide aplicația (cam 2-3 secunde) plus că nu știa senzorii de temperatură și umiditate din Tuya. Acuma, le am băgat în HA local. Mna, aplicația se deschide la fel, nu sh de ce mă așteptam la avioane dar m am apucat de lucru la două tablete pe care le oi monta…undeva.
      Consumă mai mult…ce? Am doar două becuri smart, m am dus pe întrerupătoare. Mai am două relee la care mă mai gândesc ce să fac cu ele… N am AC, n am piscină și nici irigație, stau la apartament. Avantajele la HA sunt că pot rula toate tâmpeniile chiar dacă pică netul în caz că sunt legat la ssid ul respectiv și că nu vede JinHua la ce oră sting/aprind luminile în casă.

      00
  5. nu mai vorbește nimeni românește în ziua de azi, maică.

  6. nu mai degraba un philips wiz si automatizezi becul inloc de intrerupator ? ii poti schimba si temperatura culorii in aceeasi bani si merge si local, fara cloud

    11
  7. Ii spui ca nu trebuie sa-l stinga. Chiar de nu intelege, nu sta zilnic acolo, iar la a 7 vizita invata si ea.

    Ca asa poate e zapada mare afara intr-una din nopti, cad 3m de zapada, acopera putin din bec si nu mai detecteaza miscarea. Va trebui sa caut intrerupatorul?????
    Da, in acea situatie exceptionala da. Dar in restul anului, e ok. Asa si cu bunica, situatie exceptionala.

    13
    • *era reply pt Little Bro la #13 :)))

      10
    • dacă e o cale să funcționeze fără să fie bunica în ecuație, e mai bună calea aia.

      nu mai știu pe unde am citit o fază, posibil pe site-urile alea care ți le bagă fb sub nas cu preluări de pe reddit.
      erau unii care aveau o ladă frigorifică într-o priză, nu mai știu exact faza. și venea una din mamițe în vizită de câteva ori pe an. care mamiță, la ea acasă, era obișnuită să economisească curent și să stingă toate întrerupătoarele, să scoată din priză tot ce i se părea ei inutil, faze d-astea. și i-au zis oamenii, și copilul personal și nora/ginerele, de mai multe ori, de prea multe ori, de extrem de multe ori, practic de mai multe ori pe zi, la fiecare vizită ”nu întrerupi priza x”.
      și aia o întrerupea mereu. până când într-o zi când le-a scos din priză lada frigorifică și combinat cu nu știu ce împrejurare, li s-a stricat ălora care de 1-2-3.000 de dolari. nu mai știu exact cât, dar destul de mult chiar și pentru ei, și foarte mult pentru veniturile acelei familii.
      și acu’ se întrebat dacă sunt exagerați dacă n-o mai primesc ever pe respectiva mamiță în casa lor.
      dacă ceva poate funcționa indiferent ce-ar face bunica, alege metoda aia.

      14
  8. NOU
    #36

    Unde ii grupul ala ?

    10
  9. Sa-mi…de am înțeles ceva (da da…am sponsorizat acest Blog deci da, am dreptul la un comment :) ) deci e un device…sau software ce…personalizează și customizeaza ceva. Ok. Acel device…merge in protocol Zigbee…dar de ce?! Un device wifi…nu e mai ok? O priza Tapo, Gosund, etc…sau releu Sonof..?! (E același subiect sau eu întreb altceva și autorul a descris altceva?!)

    30
    • E mai bine Zigbee ca nu ocupi reteaua wifi cu device-uri si nu consumi IP-uri degeaba, plus ca iti creste latenta atat pe wifi cat si pe comanda data la lumina, de exemplu.
      Zigbee comunica intre ele printr-un bridge (doar el e conecat la wifi) si cand apesi pe buton se aprinde lumina instant (poate sa aiba o usoara latenta, dar de ordinul milisecundelor).

      11
    • E mai bine Zigbee ca nu ocupi reteaua wifi cu device-uri si nu consumi IP-uri degeaba

      Să știi că există și alte IP-uri private decât 192.168.0.2-254.

      32
    • Cred ca mai degraba se referea la numarul maxim de device-uri suportate de routerele uzuale. Unul uzual suporta intre 32 si 64, unul bun 255. Chiar si asa, daca vrei adrese fixe, tabela DHCP este mult mai mica (<64), inclusiv la routerele bune.

      Eu am deja 112 device-uri pe zigbee. Si asta cu doua coordonatoare fiindca jegurile alea de la Livolo (asa cum am eu intrerupatoarele) au ales sa implementeze in stilul lor protocolul Zigbee si au nevoie de coordonator dedicat.

      Plus ca Zigbee mai are un avantaj, orice device alimentat devine router extinzand aria de acoperire a retelei.

      00
    • tu dacă lași un comentariu, ai făcut 2 refresh-uri (unul când ai accesat pagina prima oară, altul când ai apăsat „trimite”). la YT trebuie să te uiți la 75% din clip parcă să se contorizeze o afișare.

  10. @Vali, dau refresh mai des de o secunda la pagina, si…numărul de viewuri creste cu +2..3 la fiecare refresh (cool…te citește lumea :) ) De curiozitate…unul e al meu…si altul…al altuia, nu? Și încă o întrebare, YT indexează un video ca view doar dacă…se parcurge un % din film, nu? Dar…la influencer fun, cand vb de vizualizări…IG tot asa da +1 la view după 3-5 secunde sau la fiecare refresh?

    00
  11. NOU
    #45

    Ca tot suntem la capitolul asta. Intreb si eu cum obtin un “nul real de lucru” la un generator pe benzina. Functioneaza tot cu exceptia centralei termice. Precizez ca daca bag masina de tuns iarba functioneaza si centrala. Multumesc.

    00
    • @ ionutdinberceni generatorul trebuie legat la PE.

      00
    • M-am chinuit in urma cu multi ani cu asa ceva.
      Luasem un generator si toti spuneau sa imi iau si stabilizator cu sinusoidala pura, ca altfel nu merge centrala.
      Am tot schimbat stabilizatoare si centrala tot nu mergea; pana cand am testat pe direct si minune, a functionat asa…
      De aici as zice ca ori alt generator ori stabilizator. Dar e de testat…

      00
    • NOU
      #48

      @alin, nu functioneaza cu ai nici fara stabilizator. Am inteles ca ii trebuie un consumator. Deci merge cu centrala, dar nu merge cu un mic convector de 500w. Unii au zis ca merge cu un bec. Trebuie sa iau ceva industrial, de macar 150w. Specialisti pe aici? Am zis ca incerc cu o filetanta tinuta in priza, dar n as vrea sa maj aud si zgomotul ei. Cu un bec sau fara artificii ar fi perfect. Multumesc.

      00
    • NOU
      #49

      Cum ai legat generatorul la reteaua locuintei?

      10
    • NOU
      #50

      Sau stai cu prelungitoare?

      00
  12. Eu am preferat sa pastrez intrerupatoarele normale (Gewiss) si sa pun sub ele asa ceva:
    https://www.wifistore.ro/en/cumpara/releu-inteligent-sonoff-zbmini-extreme-zbminil2-nu-este-necesar-neutru-78075
    sau unele duble unde am avut nevoie. Merg si cu intrerupatoare normale si merg si cu buton cu revenire.
    Pentru priza am ales asta: https://www.wifistore.ro/en/cumpara/priza-inteligenta-blitzwolf-bw-shp15-zigbee-3680w-75753
    si e bine ca are si monitorizare consum de energie.
    Am mai luat asa ceva pentru radiator: https://www.wifistore.ro/en/cumpara/sonoff-trvzb-zigbee-supapa-termostatica-pentru-radiator-85164
    si pana acum se comporta foarte ok. Doar unul a avut probleme (tot fluctua temperatura setata), l-am sters din Home assistant si l-am adaugat din nou si nu a mai avut nici o problema. Mai am un bec de 800 lm si 2 intrerupatoare (din alea patrate, cu I si O) de la Ikea dar si cateva butoane Sonoff (https://www.wifistore.ro/en/cumpara/buton-sonoff-zigbee-snzb-01-65720) pentru diverse…
    Intrerupatoarele de la Ikea sunt perfecte pentru jaluzele

    10
  13. Articolul asta merge perfect dupa ala cu capitalismul feroce.

    70
    • Pai da, becuri chinezesti si Home Assistant open source. Mai anticapitalist de atat poti fi doar cu lumanari.

      110
    • Eu vroiam sa zic ca ne batem cu caramida-n piept ca suntem deprimati, nu vrem as muncim, soft savings, vrem doar experiente blabla,

      daaaar …
      becuri zigbee, glovo, starbucks, citybreak in toata europa + concedii in bali si dubai. iphone pro max pule-n cur 15 (inch).

      Cand a mai trait vreo generatie atat de bine?
      Uitati-va numai la parintii care si-au irosit tineretile la minus grade iarna-n casa cu avorturi pa sub mana cu alde Serghei si Nicu care „culegeau flori” cum i se scula lor.
      De fapt astia nu-s reprezentativi sunt boomeri basiti.
      Bunicii! Aia carora lea luat partidu pamantu si drept rasplata i-a pus sa sape pana la moarte ca sa se mandreasca carmaciul cu canalul.
      Sa mergem mai inapoi, cand toata romania era agrara si munceau toti zi lumina la sapa sau la prasila?

      Lasati pietrele sa zboare!

      60
  14. Singura fază la genul ăsta de automatizări e că trebuie să stai să citești și să te documentezi, de mori. Asta dacă vrei să iasă perfect cum vrei tu.
    De bani băgați nu mai zic…
    Dar na, pe ceva trebuie sa spargem și noi banii 😅

    30
  15. Eu folosesc cu succes întrerupătoare Aqara fără nul și fără a avea nevoie de internet pe hub-ul ZigBee. Ba chiar mă surprinde că nu ai amintit măcar de ele.

    01
  16. Eu am întrerupătoare Livolo fără nul. Nu recomand. După câteva zile se deconectează de la Google Home și devine o întreagă istorie să le reconectezi. Acum am de studiat tot ce a fost postat aici.

    00
  17. Am uitat să zic, atunci când cumpărați chestii smart fiți atenți să fie compatibile cu standardul Matter.
    https://www.wired.com/story/what-is-matter/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile