Casă smart pe bani puțini

Din nefericire pentru mine, încă folosesc IRC-ul zilnic deși au trecut aproape 20 de ani de când n-am mai agățat ceva prin intermediul lui. În plus, stau pe un canal unde se învârt toți dubioșii internetului, inclusiv Vali. Și pentru că s-a săturat de spam-ul pe care-l tot fac cu screenshots cu ce am prin casă, Vali m-a pedepsit să scriu acest articol, degeaba i-am explicat eu că sunt un mic amator și că adevărații entuziaști ai subiectului vor râde de ce am de spus.

Primul lucru pe care l-am făcut după ce mi-am instalat panourile solare a fost să ridic o mașină cu Home Assistant pentru că văzusem eu pe la alții că face grafice frumoase și oferă mai multe informații de la inverter decât o face aplicația oficială.

Pentru cei care nu știu, HA este un soft pe care trebuie să-l rulezi tu (există diferite tipuri de instalare și configurare) ce îți permite integrarea majorității dispozitivelor smart existente. În general, fiecare producător are un ecosistem închis unde îți permite interacționarea cu dispozitivele lui. Eh, HA vine și face legătura între aceste ecosisteme fie prin rețeaua locală acolo unde poate, fie cloud to cloud.

Dacă tot consumam curent cu acel VM am zis să integrez ce mai aveam prin casă. Am început cu un umidificator, aspiratoarele de la Roborock și niște prize. După aproape doi ani am ajuns la:

Sensors: 459
Switches: 81
Binary sensors: 56
Automations: 26

Distracția cu HA este însă să îți faci dashboard-uri frumoase cu care să te lauzi altora ce nu au ce face cu timpul lor liber și automatizări bazat pe ce informații ai la dispoziție care să-ți facă viața mai ușoară.

De exemplu, vreau să văd de pe telefon care este starea producției și a consumului:


Sau temperatura din casa:

Aici informația e dinamică:

  • Icon-ul se schimbă în funcție de starea geamului din acea cameră. Vezi Kid unde geamul este deschis.
  • Culoarea iconului se schimba în funcție de temperatură pe camere sau în funcție de starea centralei atunci când încălzește.
  • Culoarea badge-ului cu AC se schimbă în funcție de puterea folosită de priza în care este acel AC (vezi mai jos (din păcate nu am AC-uri smart, așa că fac workarounds)).

Aici e un dashboard pe care-l folosesc de pe desktop. Interesant și relevant mi se par valorile de min și max:

Iarna activez acest dash ce mă ajuta să văd detaliat starea încălzirii:

  • Iconul de la centrală în acest dash este și buton care pornește, indiferent de temperatura setată și cea reală, centrala pentru 30 de minute. Asta a rezolvat problema „Nu-mi pasă cât de cald zici că e, mie mi-e frig, pornește căldura!” avută cu nevasta, mai ales că are și ea aplicația pe telefon și face ce vrea.
  • Centrala este controlata de două termostate – Salus IT500 principal și Salus IT300 în camera coopilului (2 zone) și are program de temperaturi din aplicația nativă însă o pot seta și din HA.
  • Dual gauge mă ajută să vad starea zonelor precum și să compar ce temperatură vede termostatul vs un senzor zigbee din aceeași cameră – există alertare la diferențe mai mari de 3 grade între cele două valori.

Câteva dintre automatizările pe care le folosesc ar fi:

  • Geam deschis în living sau la copil – opresc termostatul din acea cameră ca să nu pornească centrala aiurea.
  • Geam închis la copil de trei minute – pornesc AC-ul din acea cameră pe căldură până când temperatura din cameră este cu 1 grad peste valoarea de set a termostatului, apoi pornesc termostatul. Astfel, încălzesc doar acea cameră folosind electric, nu toată casa folosind gaz.
  • Programarea prizelor din care sunt alimentate instalațiile de sărbători din curte cu delay de 30 de minute de la apus.

Pentru că în viața profesională sunt obișnuit să știu ce se întâmplă cu infrastructura, am și acasă diferite notificări:

  • Consumul casei depășește 4kw ziua și 2kw după ora 23 pentru a depista probleme cu electricul.
  • Alertare prin SMS dacă senzorii de fum sau inundație depistează ceva.
  • A pornit/oprit centrala.
  • Temperaturile hard disk-urilor din NAS depășesc un prag (mă gândesc să pornesc AC-ul din pod în funcție de asta).

Unele dispozitive integrate:

  • Electric – Inverter Fronius 6.0.(1) și prize Tuya wifi pentru AC-uri și Zigbee cu rol de Zigbee routers.
  • Temperatură și umiditate – Tuya Zigbee, Tuya BLE, Salus IT500 si IT300, purificator Xiaomi.
  • Senzori de fum, inundație și geam.
  • Coordonator Zigbee este un Sonoff Zigbee 3.0.
  • SMS-uri dau printr-un E5885L ce are rol de conexiune de backup fiind legat într-un EdgeX.
  • AC-urile le controlez cu IRs Tuya.

Dacă vi se pare complicat sau că aș avea multe chestii, vă înșelați și să nu vă pună dracu să vă audă nevastă-mea. Nu am avut bani să fac tot ce aș vrea să fac, iar prioritar pe listă ar fi instalarea de capete termostat smart pe calorifere, poate până în iarna următoare or să fie instalate.

Bonus info: electricul pe anul acesta, până acum la ora 10:00, arată așa:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Eu am instalat doar HA core intr-un docker, deci n-am dashboard-uri frumoase si mi-e prea lene sa il reinstalez doar pentru ele.

    Pentru calorifere aveam deja un sistem honeywell evohome care s-a integrat pana la urma. As vrea sa adaug senzori de geamuri, sa inchida caldura.

    142
  2. Cel mai bun post de bricolaj de pe zoso.ro din ultimii ani :)

    Comentariu apreciat.1615
  3. Cum ai rezolvat problema licentei pentru api-ul Tuya. Ultima oara costa vreo 25k pe an ca sa ma lase sa leg IoT-ul lor la Home Assistant, asa ca am zis pas si folosesc Tuya app.

    Chiar daca asta inseamna ca nu am becurile in bara de notifivari, cum aveam pe Android cu Google

    80
    • desi stiu ca e o problema, cumva nu a tipat ca nu mai merge cu ce am prin cloud.
      Doi, localtuya sau tuyalocal (e doua diferite) merg fara probleme.

    • Se reînnoiește la fiecare 6 luni. Deschizi tichet de pe site, Iot tuya parcă. Am făcut de două ori chestia asta până acum.

      44
  4. Intrebare de nestiutor:
    Casa veche cu etaj, 4 camere, centrala „normala” Ariston , un singur termostat care de obicei sta jos intr o camera mai friguroasa.
    Sus se face mai cald decat as dori. Se pot porni/opri/regla caloriferele din camerele de sus altfel in afara de varianta dus in fiecare camera si inchis/deschis fiecare robinet de calorifer ?

    90
  5. Interesant setup, dar god damn….ce de timp ai :)))

    Comentariu apreciat.590
  6. Pe cuvant mi se pare superb ce ai facut. Stiu si pot sa fac absolut tot din ce ai facut acolo. Nu am fotovoltaice pentru ca stau la bloc cu centrala pe gaz de apartament. Nu am reusit sa gasesc nici un motiv practic sa fiu ocupat cu mentenanta unui astfel de sistem, care nu reusesc sa creez un scenariu care sa imi aduca un plus valoare.
    Ce conteaza ca atunci cand tin geamul deschis 10 minute, porneste centrala inca 5. Aerul din camera e incalzit imediat oricum de inertia termica a mobilei si a peretilor, n-am nevoie de AC automat.
    Senzorii de inundatie sunt legati direct la robinetul de apa actionat electric printr-un device cu baterii, fara zigbee fara nimic, inchide singur apa. (Aliexpress)
    Daca a luat foc casa, sms-ul cand sunt la munca e inutil. Alarma de incendiu e important sa sune cand sunt in casa sa nu ard ca sobolanul, nu pot sa fac in plus nimic cu sms-ul.
    Ce becuri sunt aprinse in casa, ma duc si le inchid ca le vad.
    Masina electrica o incarc la Kaufland/Carrfour/Afi ca la bloc asta e.
    Cu AC-ul folosesc cloudul LG sa ii dau drumul inainte sa vin acasa, in perioadele de tranzitie, ca vara am descoperit ca e mai economic sa mearga la racit 27C non-stop. Mai da rateuri, dar ma incomodeaza ca nu merge nici a 3-a oara maxim 1 data pe an.
    Umiditate, am o cutiuta de la xiaomi care are istoric local pana o sincronizez pe bluetooth cu telefonul cand ma mai intereseaza cum a evoluat umiditate.
    La centrala am luat un senzor in cutiuta cu display cu program(nu folosesc programul) si comanda radio care functioneaza fara internet, ca e setat pe 23C non-stop (savage, stiu) cu panta de prezicere pre-incalzire si post incalzire in cutiuta aia offline.
    Chiar vreau sa fac ce ai facut tu. Dar nu pot sa justific timpul si efortul de mentenanta, update, upgrade, reimperechieri, erori, securizare sa nu devina spam servere etc.

    Comentariu apreciat.474
    • Mai am o frica la un sistem cum e cel gandit de tine. Daca iarna intru in spital 2 saptamani cu COVID/ma loveste masina/ard in masina electria/coma alcoolica, ramane sotia cu copii in frig iarna ca a sughitat sistemul si n-a bootat cum trebuie cand a picat curentul? Daca mor eu, ei cum se descurca pana aduc iar casa pe linia de plutire cu un specialist extern? Cine e acel extern care e dispus sa citeasca documentatia facuta de mine (sic) sa o inteleaga si sa o mentina? Cine se ocupa de gasit acest extern in timp ce ei sunt ocupati sa gaseasca masina cu apa calda sa dezghete pamantul sa imi poata face groapa?
      Lugubru, stiu insa cunosc o doamna in varsta, mai slaba la mansarda, cu probleme de mobilitate, cu copil adult cu semi-retard care aproape a murit de frig pentru ca i-a murit mosul si era singurul care stia PIN-ul la cardurile de debit unde intra pensia si i-au fost oprite telefonul, gazele si curentul fara mila de furnizori, fara sa cheme serviciile sociale. Ne-am prins de situatie cand a iesit in fata blocului in februarie la -5C afara, acel copil adult, si a venit la noi spunandu-ne ca ii e foame.

      Comentariu apreciat.491
    • chestiile cheie, gen termostat, sunt via cloud, unde se descurca sotia fara probleme din aplicatia nativa. daca pica, pica doar automatizarile, nu face nimeni frigul.

    • Pare ca multe lucruri nu vrei sa le faci din comoditate, dar odata adaugate device-urile nu umbli asa de des la ele.
      De exemplu mi se pare util sa primesc sms daca miroase a fum/gaz/CO etc, chiar daca nu sunt acasa, daca nu sunt eu, poate e altcineva, sau pot merge acasa sa verific sau chiar sa sun Pompierii.
      La fel cu becurile aprinse, poate zici ca e un moft, dar e nice sa il poti controla de la distanta.

      82
    • @Baliverne pai nu faci si tu backup pe un card/ssd cu imaginea.
      @ray poate asa aflii ca e gata gratarul si ca e un pic cam ars.
      Eu am notificarile prin telegram si eram in dormitor si am primit notificare de fum in bucatarie. Si da, era gata gratarul sau la paine prajita bine.

      22
    • Poți să dai detalii cu robinetul ăla pe baterii pentru închidere apă in caz de inundație?

      31
    • @vectrapxi https://www.aliexpress.com/item/32739900346.html
      Ii zici in comanda de cat toll sa fie diametrul robinetului. Eu nu am specificat si mi-a dat 3/4 desi aveam nevoie de 1/2.

      30
    • @Baliverne

      Fix asta am avut și eu în gând când mi-am făcut astea la casă.

      De asta am mers cât mai mult pe patternul de ‘graceful degradation’. Dacă ești în software înțelegi ce zic.

      De exemplu toate becurile sunt legate în sistemul Philips Hue. E mult mai scump decât dacă luam becuri chinezești WiFi și le legam direct în HomeAssistant, dar e cum zici tu, ce se întâmplă dacă ceva nu e ok și eu n-am timp de meșterit?

      La Philips Hue există suport, și nevasta e destul de tech savy și știe reseta hub-ul, știe lega becuri, deconecta, bindui înapoi în hub sau alt hub, se descurcă (doar e nevastă de aitist).

      La încălzire la fel, avem hardwired în fiecare cameră termostat care merge, daar avem un gateway care le poate da override. Deci dacă pică gateway-ul spre aplicație sau spre HomeAssistant, trebuie doar să te ridici din pat și să modifici din panoul din perete.

      Acum urmează la garaj, și acolo voi face sistem clasic radio 433 mhz sau cât sunt telecomenzile alea…dar voi pune un gateway spre home assistant. Evident, la fel, dacă pică WiFi sau netu sau serverul, va merge în continuare prin telecomenzile analog.

      Important e să știi ce faci. Singurul compromis care recunosc că l-am făcut e că n-am întrerupătoare fizice, toate sunt închise și peste tot le folosesc alea de la Hue. Dar sunt peste tot, sunt suportate, funcționează perfect, e ok.

      50
    • @Manu, ce multi-termostat hardwired care care accepta sa fie overridden de gateway atata timp cat e prezent ai? Ca ma intereseaza magia asta.

      20
    • @Baliverne

      Sunt ceva ieftineli, se numesc Salus.

      Dacă modific din termostatul de pe perete temperatura pentru zona aia, se modifică și-n aplicație, dacă modific din aplicație, se modifică și pe el pe perete.

      E ceva chinezărie branduită local, aplicația e în română și tot. Am găsit ceva plugin pentru Home Assistant din HASS, n-am reușit încă s-o conectez dar urmează.

      Dar așa am vrut intenționat, să fie wired până la distribuitor ca orice-ar fi, să funcționeze.

      50
  7. ha, unele nick-uri de pe canalul ala le recunosc, probabil de pe alte canale, de acum 20 de ani de cand intram si eu pe irc :)) inca mai foloseste lumea irc si acum?!

    80
  8. Pentru avioane si sf-uri, apasati tasta

    241
  9. si mie imi dadea eroare cand imi instalam winamp-u

    Comentariu apreciat.420
  10. Cand vad postari dastea si aud ca programatorii o sa moara din cauza de AI imi vine sa-l fut in gura pe ala care zice. La cate case e nevoie de stiutura( basic pt unii, pt muritori complicat) dasta, oamenii care inteleg lucrurile astea pot trai linistiti inca 2-3 generatii.

    222
  11. Felicitari!

    eu am doar a suta parte din ce ai, dar cred ca pierd tot atata timp.
    Intrebare: ai observat diferente majore intre ce masoara HA si ce vezi pe contorul public?

    40
    • daca te referi la electric, nu, e 99% la fel. de masurat nu masoara ha, el doar citeste informatiile de la smart meter fronius.

    • Multumesc
      Eu am Fronius 6.0 trifazat si Ohmpilot si ma gandesc ca din cauza incarcarii neuniforme apar diferentele astea (oricum nu sunt foarte mari).

      10
  12. Foarte cool. Mi-am făcut acum niște ani ceva similar, dar prin LoRaWAN de 868MHz și nu Zigbee: senzor de temperatură și umiditate, senzor la ușa de la intrare, senzor pentru detectarea apei lângă frigider etc. Dar întâmplător mi-am luat și un gateway Zigbee de pe AliExpress acum două săptămâni, că merge prin Alexa și eram curios. Îmi plac tare mult chestiile astea bazate pe tehnologie radio pe bandă până în 1GHz.

    85
    • Razvan, pentru binele tau, nu lega lucruri chinezesti la internet. De preferat nici macar libere in reteaua locala. Doar izolate, sa nu poata comunica cu dispozitivele tale.
      Daca nu tii neaparat sa mearga doar local, lucru care implica ceva munca/bani/timp, mai bine ia ceva de la firme cunoscute/vestice. Nu ca astia n-ar face magarii, dar macar la ei exista oaresce reguli de privacy/security

      14
  13. Si eu care m-am chinuit si am renuntat sa gasesc camere video „smart” la preturi accesibile care sa nu treaca prin serverele altora ca sa vad feed-ul. De intrerupatoare sau altele nici nu mai vorbim.

    Ce sa zic, foarte fain ce ai reusit.

    70
  14. Eu am crezut ca il tii pe ala miku’ in frig :)

    60
  15. Chineză ce am citit, recunosc că trăiesc degeaba.
    O recomandare accept cu interes.
    Casă ( e mult spus ), o chestie pătrată de 50 mp. Acoperiș tip terasă, adică plan. Curentul mă costă un an și jumătate să ajungă, mă gândesc la panouri fotovoltaice.
    Locuitori două persoane, un minim decent de utilaje în perimetru . Boiler, mașină de spălat, cuptor electric, plită cu inducție și 4/5 calorifere electrice. Astea big one. Restul prize, becuri, etc.
    Cam care trebuie să fie descrierea sistemului? Gen ce ai explicat tu în articol.
    Mulțumesc anticipat.

    36
  16. Superb. Felicitari.

    Pentru integrarea SalutIT500 stie HA out-of-the-box sau a trebuit hackuit? :D

    10
  17. Foarte buna postarea. Folosesc HA OS instalat pe un RPI 4 cu un dongle SONOFF pentru Zigbee pentru niste relee, prize si becuri de la diversi producatori. Am reusit sa introduc si NVR-ul cu camerele atasate, soneria si toate device-urile smart (TV, TV BOX, proiector). Mai rulez si AdGuard si Wireguard pe acelasi sistem.
    Urmatoarele proiecte: instalare si integrare automatizare poarta, automatizare sistem irigatie si integrare (daca este posibil) sistemul de alarma Paradox
    Foarte multe posibilitati, foarte mare flexibilitate. Recomand

    10
    • După ce am folosit AdGuard sau PiHole nu mai pot renunța 😅
      Cred totuși că e mai bine pe altă mașină/device decât pe Rpi cu HA, deoarece e foarte I/O intens, chiar și pe storage extern.

      00
    • Nu am nici o problema cu I/O. E drept ca am instalat HA pe un ssd pe USB3 iar rpi-ul este wired.

      00
    • E bine; eu am avut 2 SSD care au început să dea erori după vreun an de utilizare.
      Nu am multitudine de senzori, sau actualizări la secundă pentru toți și am concluzionat că cererile de DNS sunt cele care ar genera probleme.
      Am mutat PiHole pe alt device și nu am mai avut probleme. Csf/ncsf 😅

      00
  18. NOU
    #50

    Idem cu ce s-a zis mai sus, am citit si balit. Ca nu ma pricep, mi-e groaza de hiccup-uri de la sistem. Eu am cateva rahaturi cat mai simplu de implementat, adica prin Homekit-ul Apple. Gen luminile la casa se aprind cand ajung seara cateva minute, alea de Craciun la fel (si atunci nu se mai aprind alealalte) si prin casa niste lampadare puse de efect.
    Si tot am probleme cand pica netul sau se blocheaza fara sens routerul (un Asus AC86U) – si de obicei se intampla asta cand suntem plecvati in concediu.
    Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi cu zeci de senzori, cand se buseste ceva. Vorbesc de mine, ca nespecialist.
    Am tot vrut sa montez un termostat inteligent d-asta dar multe cer si conectare la 230V si nu primesc OIL (ordin incepere lucrari) sa trag fire pe perete :)
    In concluzie, felicitari!

    40
    • stai, la ce ai nevoie de 230? ca cele de ambient sunt pe baterii. componenta de controleaza centrala e pe 230.

    • NOU
      #52

      Ce am vazut cu integrare HK are nevoie de 230. Iar eu controlez cu termostatele cele 2 pompe (+centrala) puse dupa BEP pe circuite. Acum am 2 Computherm d-alea pe fir si merg brici.

      00
  19. Daca ai vreun castel sau vreun hotel poate merge, la o casa banala vad asa ceva util ca si tzatzele la taur. Dar factorul cool e mare. :D

    78
  20. asta e buna cand ai palat cu zeci de camere, dar la doua camere in Bucuresti te scoli dreak din scaun si te duci sa verifici daca e deschis geamul, ai uitat lumina aprinsa in baie cand te-ai dus sa verifici daca a venit apa calda, tipa copilu’ de cald, d’astea. e si mai ieftin :))) pe mine nu ma socheaza cate chestii are instalate omu’. jos palaria. ma socheza obsesia de a controla totul. tre sa fii putin special ca sa ajungi acolo. eu nu as putea. ar fi overload de informatii pentru mine. si imi place tehnologia in general, dar asta e prea mult.

    114
    • holy f cow… ajungi acasa, deschizi o bere sau un vin, aprinzi monitoru, te asezi in scaun si zici ca ai intrat in tura la Cernavoda :)) dar e misto sa vezi la altii pana unde se poate merge cu asta, chiar daca nu mi-as face asa ceva. chapeau!

      160
    • omul se atinge pe ecranul ăla…

    • eu i-am zis ca-s altii mai capabili ca mine, dar a tinut el neaparat sa deschid dicutia.

    • Cred că era un typo în articol „..cu care să te lauzi altora ce nu *ai* ce face cu timpul lor liber” 😊

      O chestie suplimentară pe care o folosesc e Adaptive lighting. Nu știu dacă e și placebo, dar e foarte plăcut să se schimbe ușor luminile seara, să nu se aprindă la maxim noaptea și răsărit simulat dimineața.

      În principiu cred că sunt puține lucruri care pot fi (mai) smart – majoritate oferă doar control de la distanță. De acord cu oamenii care nu vor să-și complice viața, depinde de investiție (timp în principiu) și toleranță – personal e precum discuția cu cutia automată (pot să verific toată casa dacă am stins becurile sau pot să mă culc liniștit).

      20
    • Acum serios, interfata e pierdere de vreme, dupa ce un an de zile am stat si am desenat fiecare pagina si buton, de doi ani nu m-am mai atins de ea.

      Ca idee, pe nevasta-mea o intereseaza unde e puradelul din dotare si temperatura din dormitor. Pe puradel il intereseaza cat de departe suntem de casa ca sa stie daca isi cheama mandra la o sesiune de futut. Si isi seteqzq lumina ambientala in functie de mood. Restul paginilor le folosesc doar eu sa ma laud la prieteni.

      Adevarata chestie e in spate, principiul de baza e casa sa se descurce singura fara sa interactionezi cu ea. De exemplu sunt foarte mandru de automatizarile pe care le-am facut pentru caldura fiindca tot e sezon. Temperaturile sunt setate automat in fiecare camera in functie de cine e acasa, cine e in drum spre casa, momentul zilei, prognoza meteo, prezenta in camere.

      De cateva luni mesteresc la comenzi vocale, nu vreau sa mai depind de Google si vreau sa vorbesc in romaneste cu casa, ma chinui cu niste boxe/microfoane si cu recunoasterea vocala in limba romana. Tot antrenez modele AI, am bagat o gramada de bani in placi video.

      Am mai avut un articol aici pe tema asta, raman la ideea ca HA nu e pentru utilizatorul de rand, mai bine folosesti Apple/Google/Amazon. Nu poti integra chiar orice si nu ai acelasi nivel de control, dar nu iti bati capul.

      70
    • NOU
      #62

      86 de senzori per camera/zona este greu de inteles!

      30
    • In ecosistemul HA, un senzor poate insemna multe lucruri. De exemplu senzorul de geam spart inseamna mai multe masuratori si fiecare este vazuta ca un „senzor”: vibratie, temperatura, miscare pe 3 axe, acceleratie, baterie consumata, voltaj, putere semnal, tamper (nu stiu cum s-ar traduce, adica daca umbla cineva la el).

      De fapt senzorul fizic e numit „device” in ecosistemul HA. Unele device-uri expun un singur „senzor”, de exemplu, un intrerupator e doar on/off, altele o lista imensa, de exemplu computerul meu are cateva zeci, de la spatiu liber pe disc, pana la utilizare CPU.

      Iar camerele din poza sunt de fapt vreo 9 (si baia e o camera in acceptiunea HA), restul sunt zone prin curte. Zonarea cat mai exacta este necesara pentru diverse automatizari, cum ar fi irigatiile sau contextul in care te afli cand strigi ca prostu’ „aprinde lumina”. HA trebuie sa stie unde aprinde lumina in functie de unde te afli. Sau cand primeac notificare de alarma, gen „miscare detectata in hol”.

      30
    • Chiar ceva avantaje, aș putea adăuga: control total local, fără nevoia de cloud și toate comunicațiile criptate, inclusiv video. Mă refer la HomeKit.

      00
  21. ❤️

    În cazul meu HA m-a ajutat să optimizez consumul de energie. Casa în care locuim e construită în 1990 și am avut noroc să aibă pompă de căldură aer-apă, dar ghinion să nu fie folosită așa cum ar fi trebuit: calorifere și încălzire prin pardoseală în același circuit.

    În primul an am fost șocat de consumul de energie (explicat prin eroarea de mai sus).

    În al doilea an am înlocuit toate garniturile ferestrelor/ușilor exterioare și am salvat vreo 1200 kWh.

    Iarna trecută am optimizat încălzirea prin controlul temperaturii individual în fiecare cameră. Pentru că avem senzori de contact pe toate ușile exterioare/ferestre, opresc termostatele atunci când e ceva deschis mai mult de 1 minut. Asta ne-a mai adus un câștig de 1800 kWh, care acum sunt folosiți de mașina electrică.

    Tot cu HA mă asigur că nu omor siguranțele principale iarna, când putem avea mulți consumatori mari porniți simultan – pompa de căldură, plita cu inducție, cuptorul, mașina electrică, etc.

    Evident, sunt și câteva automatizări care ne fac viața mai ușoară (lumini, ventilație, jaluzele exterioare, diverse notificări, etc.).

    Câteva dashboard-uri: https://imgur.com/a/VcglN4R

    Nu sunt însă de acord cu titlul. Nu sunt bani puțini dacă pui la socoteală hardware-ul și timpul petrecut în a configura sistemul și automatizările. Avantajul e că poți face asta treptat și fără să fii blocat într-un singur ecosistem. La noi senzorii, sistemul dedicat pe care rulează HA și toată infrastructura de rețea (redundanță, UPS, etc.) au fost câteva mii de franci.

    30
  22. jos palaria pt rabdare. mie 1/3 incercari imi da eroare alexa cand ii zic sa porneasca curatenia in sufragerie. mi se pare o munca titanica sa faci sa mearga fara erori ce ai acolo si mai ales sa fie stabil.

    10
  23. Eu sunt mai amator in HA, dar recunosc ca nici n-am avut timp sa-l setez cum as vrea. Pe timp de vara l-am setat sa porneasca clima in functie de cativa factori folosind o clima non-smart ieftina si o telecomanda broadlink cu IR, mai reglez consumul device-urilor, monitorizez consum total casa, iarna pornesc beculetele de craciun (sunt muuuuulte), vad temp exterioara si temp din piscina, vad status robot tuns iarba, am lista cumparaturi unde si eu si sotia avem lista de shopping inclusiv cu reminder de a verifica lista cand HA vede ca suntem la magazinele preferate, vad tensiunea din retea si am setat cateva prize sa se opreasca daca depasesc 260V, reminder de scos gunoiul si inclusiv ce reciclabile avem saptamana asta + reminder in prima zi de luni din luna daca am gunoaie nereciclabile ce le ia primaria, urmeaza integrare sonerie, urmeaza panourile solare, pe baza panourilor urmand o integrare mult mai complexa. La mine in HA nu am grafice asa frumoase, e mult mai rough, dar isi face treaba si sunt super multumit!

    20
    • @Arthur, poti sa imi zici cum faci si ce model de prize ai?
      @ All, imi crapa centrala Ariston Genus One, 3 erori in 3 zile. Dupa ce o sa fie reparata (inca nu stiu ce si cum), aveti un sfat pentru o sursa de alimentare cu protectie supra/sub tensiune? Multumesc.

      00
    • @e3v0, eu folosesc stechere de la Shelly (vezi Shelly Plus Plug) sau switch-urille lor smart, dacă ai loc în doza.

      00
  24. Senzorii de inundație nu sunt buni de nimic. Cel puțin la mine, dau alerte false, sunt ciudat de montat etc. Ii vad super inutili

    01
  25. Cel mai important aici este waf ul :) …de 2 ani am in dulap doua intrerupatoare care nu am mai apucat sa le pun ca e deranju prea mare, tre spart din perete.
    Am mai compensat putin ca am automatizat pe alexa sa i spuna buna dimineata cand detecteaza miscare dimineta in bucatarie, sa porneasca radio si sa spuna cum e vrmea.
    Weekendul trecut am montat robineti termostatati (4), a iesit cu stropeala pe pereti cu apa neagra dar macar nu eram doar eu. Vreau sa pun moes ca ala din poza dar modelul mai nou. E cam greu cu ele ca nu au un open/close valve si trebuie sa te joci cu temperatura target si hvac mode.
    Din 4, unu nu vrea sa intre in retea asa ca acum astept 2 de la sonoff sa vad daca sunt mai bune.
    Ai idee dca integrarea la acele ir uri e mai ok decat cea de la broadlik? Ma refer in special la modalitatea de captare a codurilor si trimitere.

    00
  26. La cât mai mulți senzori!!

    Pe lângă HA am un OrangePi pe care rulez un server NodeJS. Dacă nu sunt acasă și camera detectează mișcare mai mult de x secunde, apelează un endpoint din NodeJS. De acolo se ia un screenshot de la cameră, se trimite catre AWS Rekognition iar dacă Rekognition spune că este cel puțin o persoană în poză, primesc mesaj pe Telegram cu screenshot-ul și un text custom.
    Mi-a luat vreo câteva luni să găsesc combinația aia bună pentru cameră (integrare în HA + endpoint de screenshot)… marca Loosafe (China).

    Am și o întrebare: a integrat cineva în HA camere IP de la Hikvision? (nu vreau prin cloud-ul lor)

    20
  27. M-am apucat și eu de un HA din ăsta pe un RPi4 în pandemie din motive evidente.
    L-am reușit să-l fac să citească niște senzori de temperatura de prin camere și cam asta a fost.
    Am incercat și ceva automatizări dar a făcut fail în mod glorios.
    Plus că la un moment dat s-a blocat din senin de nu mai puteam să-infac nimic.
    Până la urmă am plătit pe cineva Profi pe Linux și a reușit să repare dockerul și merge și acum.
    Întrebare pentru autor, pe ce recomandă să rulez noul HA în Docker sau VM ca să am backup și restore automat?
    Am un Lenovo mini PC cumpărat de anul trecut dar încă nu mă încumet să instalez HA pe el că nu știu care e cea mai bună variantă.

    20
    • eu am VM ca nu stiu si nu vreau sa-mi bat capul cu docker, plus ca e mai simplu de interactionat cu el, storage, usb, etc.

    • Nu stiu cum functioneaza HA, dar daca toate configurile is salvate in ceva fisier, ala il poti monta ca si volum, deci ai putea avea si backup.
      Eventual, iti faci chiar un service care sa foloseasca o imagine custom builduita de tine, si tot ce trebuie sa faci e sa pornesti serviciul respectiv. La fiecare boot ar trebui sa ai exact aceeasi setare.

      00
  28. M-am uitat la Proxmox. Pare ok.

    00
  29. Eu rulez HA instalat direct pe un NUC11ATKC4 Atlas Canyon si cu un gateway zigbee pe usb. Inca nu am automatizari, nevoia mea era sa urmaresc umiditatea si temperatura in cateva camere/zone. Senzorii sunt sonoff dar modificati cu 2 baterii AA externe ca sa nu tot schimb la baterii.

    00
  30. Meam, credeam ca esti star-trek-level la HA, din ce mai vedeam pe grupul ala de facebook unde suntem amandoi. Chiar ziceam ca daca nu ma descurc cu ceva, te intreb pe tine…si cand colo tu esti cu cloud, Tuya…si AC-uri cu IR blasters :(

    Dupa 8 ani de HomeAssistant prin 3 case, acum am ceva relativ stabil.
    1. Rulez HAOS intr-un VM clasic (vmware), pentru ca am un server nesimtit de puternic si imi e mai comod, si am devenit alergic la Proxmox, Docker si toate mantrele curente.
    2. Alaturi de vm-ul de HAOS, am pe aceeasi masina vm-ul pt cloud-ul privat (Nextcloud), altul pt un Win server (work lab), un plex, un seedbox. Toate integrate si in HA.
    3. In HA am integrat lumini, TV-uri, AC-uri, control climatic (centrala + senzori in fiecare camera), alarma antiefractie, senzori de inundatie, antiincendiu + inca cativa senzori de gaz si fum, senzori de miscare, senzori la geamuri si usi, purificatoare de aer, jaluzele automate/motorizate, locatie in timp real pt locatari (eu si nevasta-mea adica :)) ), timp de deplasare automat catre destinatiile noastre uzuale (waze), cateva zeci de prize electrice, camera video, pet feeder pentru pisica, status&control pt infrastructura IT (router cu 2 conexiuni, repetor semnal GSM, speed test, server, UPS etc), aspirator Roborock hacked (stiai ca are Ubuntu pe el? :D ), senzori pt plante si sigur am mai uitat ceva.
    Pe langa astea, ca sunt intr-un apartament, am mai integrat in dashboard separat si cealalta casa, dar acolo a trebuit sa optez pt ceva cloud based, ca nu voiam sa pun server, conexiunea e spotty bla bla.

    Din ce chestii am:
    – aspiratorul porneste periodic, dar doar daca nu doarme nimeni in casa
    – caldura se opreste daca un geam e deschis mai mult de 10 min & AC-urile pornesc/opresc automat in functie de diverse conditii – practic in casa e aceeasi temperatura tot timpul anului fara sa fac ceva manual constant.
    – unde dorm oamenii jaluzelele se misca automat in functie de intervale orare si lumina solara.
    – luminile de craciun
    – notificari push in aplicatie pt diverse chestii, mai ales cand nu sunt acasa
    – vacation mode si cat mode :)
    – control automat electricitate in caz de inundatie, acum ma screm sa pun si oprirea de apa.

    In principiu folosesc chestii pe zigbee, sau wifi independent (tasmota gen) si foarte putine din ele dependente de cloud, unde nu am avut de ales, sau timp sa contribui la „cloud cut off” in proiectul HA. Producatori in principal Xiaomi si Aqara, cateva Tuya based, IKEA.
    Server-side folosesc acum un sonoff zigbee stick (am trecut prin Conbee 2, stick chinezesc inainte), un stick pt Bluetooth din alea recomandate de ei pe pagina. Am backup hardware la toate (Adica inca un stick sonoff deja configurat, plug and play, unul BLE tot asa, router tot asa x2) si evident backup software. Daca se ard toate, in 20 min cred ca sunt back up.

    Costuri…plm, cred ca setup-ul initial in apartamentul asta, pe un laptop HP din 2010 care a mers 4 ani non stop ,cu senzori si aspirator si prize nu cred ca trecea de 1000 de euro. Acum nu mai stiu, nu mai calculez ca poate incepe sa ma doara :D

    11
    • i know, right? mi-a fost lene sa scap de cloud de la tuya, e pe vine, mai ales ca am vazut ca pot facute cu esphome ova, dar momentan nu am incentive sufcient de bun. cat despre ir, aia e, cand am pus ac-uri nu am luat in calcul automatizari, plus buget…

  31. Folosesc HA din 2019. La inceput pe rsp4 iar de ceva timp pe vm cu Proxmox. E un soft foarte ok si stabil (mai putin cand te lasa sd cardul… dupa 2 ani primu a decedat dupa ssd pe rasp4 dar nu se compara cu i7 32gb cat am pe proxmox) Toate lumijile din casa sunt facute cu relee si esp32 din china EspHome, ariston alteas one, roborok, 26 zigbee diversi senzori si tableta de 10 inch pentru control etc…

    00
  32. Pentru cei cărora li se pare complicat de configurat și făcut mentenanța zilnică/săptămânală, recomand HomeKit cu încredere. Vine chiar cu ceva avantaje pe partea de securitate.

    00
  33. Senzorii magnetici de la fereastră funcționează și dacă este curentul sau netul picat? Eu folosesc Tapo, baza este conectată la un ups (in caz că pica curentul) dar ele tot nu merg dacă nu au net… Am fost nevoit să iau o bază separată pe care să pun toți senzorii și să-i dau net dintr-un modem 4g (conectat tot în ups).
    Senzori pt măsurarea poluării folosești?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.