Variantă de titlu: „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești” – proverb
Un mic sistem de două ecuatii cu aceeași variabilă: Bărhălescu (ANAT)
Anul trecut: VIDEO Bărhălescu (ANAT): Litoralul românesc este gol; pierderile se ridică undeva la 60 de milioane de euro
Anul acesta: „Cine merge în vacanță și caută pomeni cred că mai bine stă acasă”
Voi ce faceți, cum ajutați pe săracii români din HORECA, care mor de foame și nu se mai descurcă?
Ioana Selner spune că ofertele mult prea îmbietoare riscă să fie o păcăleală.
„Toți cei care suntem în turism avem angajați, avem cheltuieli, nu poți să vii și pe piață și să spui da, vai, oferte last minute, pomană, ieftin! La final, o să te trezești că turistul vine și spune că nu-mi place, că n-am avut condițiile. Păi, dragul meu, dacă ai plătit 2 lei, vei primi tot 2 lei. Dacă plătești 100 de lei, vei primi de 100 de lei. Or, nu poți să plătești 2 lei și să primești de 100 de lei. Și este valabil pentru toate țările din lumea asta”, a punctat antreprenoarea.
Ați înțeles, bă!? Nu ceri tu pomană, ieftin!
Până vă hotărâți ce faceți anul ăsta, cum ajutați HORECA să-și revină, las o poză din Torino, făcută duminică. Torino, „un banal oraș industrial”, cum a fost denumit aici pe blog. Nu Mamaia, nu „litoral”, doar un banal oraș industrial:
Știți ce n-au sărakii ăia din Torino? Chiștoace, pet-uri aruncate, gunoi prin centru.
Nasol, foarte nasol. Nu ca la români, care au de toate.
De mâncare nu mă mai apuc de scris, că ar trebui să testez, și am mai fost o dată la urgențe, mâncând de la HORECA anul ăsta. Sunt sărac, nu-i așa, Bleherule, de asta am ajuns la urgențe? (de vreo trei ani nici măcar răcit nu am fost. La restaurante nu calc, pentru că știu să gătesc destul de bine. Adică, nu mor mâncând mâncarea mea. Cum bag o cină la „HORECA”, a doua zi sunt la urgențe)
Ia, o poză cu vin „roze” de la ceva HORECA „Domnească”, din centru! În poză apare și un toc de ochelari. E „proba de culoare”. Vin roze tip HORECA…
Au ajuns toti desculții să creadă că ei oferă ceva servicii de lux…
Acum ceva ani am făcut niște poze pe plaja din Jupiter și le-am pus pe un site de poze cu chestii distruse. M-a contactat un nene stăin să mă întrebe dacă vreau să-i dau lui o poză, să o folosească într-o colecție de plaje distruse. El adună poze din Lume, cu plaje distruse, și voia să pună în colecție și poza mea. Bineînțeles că i-am dat-o. Poate îl mai găsesc, să îi trimit articolul în care prostul ăla spune „Cine merge în vacanță și caută pomeni cred că mai bine stă acasă”
Nici poza asta nu e chiar rea, se vede o duduie acolo, la plajă.
Litoralul romanesc se degradeaza de la an la an. Dupa ce de curand pe unele plaje au fost descoperite mai multe ace si seringi folosite provenind de la consumatorii de droguri, acum un cititor a semnalat Ziare.com faptul ca plaja de la Costinesti este plina de gunoaie.
Politistii au avertizat chiar ca persoanele care umbla desculte pe plaja sunt in pericol sa fie infectate cu HIV.
„Tocmai m-am intors de la Costinesti, de unde am „cules” cateva imagini si experiente terifiante. Nu pot sa comentez mai mult de atat..”, ne-a scris Mircea Tomescu pe adresa redactiei.
Încă una?
1 Mai, sejur pe litoral într-o mare de gunoaie
Tractoarele alea comuniste care treceau în fiecare dimineață și „arau” plajele… unde sunt? Tot alea, nene, pune-le tot pe alea din 1985, sunt ok măcar alea! Dacă puteau comuniștii, în criza aia de carburant, voi ce n-aveți!?
Închei cu câteva poze dintr-o parcare din Lausanne. Îl citez pe prietenul meu: „Cristi, mănânci de pe jos, așa de curat e.”
Parcare; nu spital, nu restaurant, nu hotel. Parcare.
„Păi, dragul meu, dacă ai plătit 2 lei, vei primi tot 2 lei. Dacă plătești 100 de lei, vei primi de 100 de lei. Or, nu poți să plătești 2 lei și să primești de 100 de lei. Și este valabil pentru toate țările din lumea asta”, a punctat antreprenoarea Ioana Selner.
Păi, draga mea Ioana Selner, eu aș vrea ca dacă plătesc 100 lei să nu primesc de 2 lei.
Dăcât atât, se poate?
Nici un rosu!
^
Încă n-a citit Ioana Selner blasfemia.
Haterii inca dorm la ora asta…
Am simțit miros de sânge pe aici, când a pomenit Gengis Han de heităreală. A întrebat careva de mine? Revin după ora 3.
100 de lei = 2 lei pe litoral de fapt 100 lei înseamnă pomana și este rară…
Nu tine de Horeca dar e in ton cu articolul: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=4455353367831221&id=100000698052092
Salut, ma numesc Adrian si NU am mai fost pe Litoralul Marii Negre in Romania din anul 2012. Da, sunt un pomanagiu de Grecia, Turcia, Egipt, Cipru, Malta, Spania si Italia. Ma bucur ca am putut contribui masiv prin lipsa mea, la dezvoltarea fara batai de cap a HORECA. Voi sustine si anul acesta industria Turismului din Romania printr-un sejur de 8 nopti in MALLORCA, 4000 ron + 1500 lei transport, 2 adulti, 2 copii, apartament complex, 49 mp, piscina exterioara, piscina interioara, mic dejun inclus si la doar 2 minute de plaja … astept o contraoferta care sa ma faca sa ma razgandesc si sa merg in Mamaia sau oriunde altundeva la acelasi pret 5500 lei, in aceleasi conditii! Multumesc anticipat
Salut, Adrian.
Clubul debranșaților de la căldură în București, îți salută inițiativa și decizia de a te teleporta prin Spania și că nu mai dai bani pe mizerii. Face bine la moral, corazon și copiilor.
multi au uitat ca serviciul lor e 2 lei. au setat candva un pret de 100 (an de an si mai mare), si dupa destul timp, au inceput sa-si creada singuri minciuna – ca serviciile lor chiar ar avea valoarea reala de 100 de lei.
Alternativă la alternativă: „Pe cine nu omori, nu te lasă să trăiești [civilizat].”
Nu am mai fost la mare in Romania din 2009 si nu simt lipsa. Nu mi-e dor de nimic de acolo si au trecut 12 ani, insa de Grecia mi-e dor a doua zi cum am plecat de acolo. In concluzie mergem la pomana in Grecia
Am fost in 2018, nu ai pierdut nimic. suedeji burtosi si tarani prosti peste tot. 1 din 10 care era cat de cat normal.
Am fost la vamă in 2019. Nu ai pierdut nimic. E mai scump ca Mamaia și suedeala blanao.
deci daca am burta si sunt de la tara nu sunt normal
Mult mai bine asa, suedejii burtosi sa ramana la noi la mare ca noi plecam.
Cum ar fi sa dam de suedejii burtosi peste tot in lumea asta?
Vlad, cand mai vezi o banca in Viena cu covor de seminte sub ea, adu-ti aminte ce ai zis.
Anual văd același tip de articole negative la adresa litoralului românesc pe care sincer nu le înțeleg. Astfel :
Suntem în anul 2021 și există niște chestii care se numesc site-uri pe care sunt oferte de cazare de la diferite pensiuni/hoteluri/etc. care au niște chestii scrise la ele care se cheamă review-uri. Acolo oamenii scriu dacă le-a plăcut sau nu acolo, te uiți acolo și vezi unde vrei să te cazezi.
Eu de exemplu de mulți ani fac chestia asta dar ca să vorbim doar de ultimii ani acum vreo 4 ani am accesat aceste unelte magice, am căutat la banii pe care îi aveam un loc cu review-uri bune ,în România, pe litoral, am rezervat, am mers acolo și atunci și în anii care au urmat și a fost absolut ok.
Da, în toți anii de când merg la mare sau în alte părți au fost în unele cazuri anterioare unele locuri care nu au fost chiar ok, dar nu au fost nici catrastrofale, ci nu mi s-au părut la nivelul arătat de review-uri, dar asta se poate regla foarte ușor în timp – nu mai mergi acolo și scrii cum a fost.
Referitor la mâncare – dacă te strici la burtă de fiecare dată când mergi la restaurant fie ești extrem de sensibil, fie mergi la ultimele răgălii de restaurante.
Pentru mine și familia mea din ultimii 4 – 5 ani o singură dată ne-a fost oarecum rău după ce am mâncat la o autoservire pe litoral și probabil că a fost de la mâncare, dar au fost mai multe la un loc atunci, că era ultima zi, am stat pe plajă, apoi am mâncat, apoi am mers foarte mult pe drum până acasă, eram foarte obosiți și ne-a fost puțin rău când am ajuns acasă – deci putea să fie și de la oboseală, dar să zicem că a fost mâncarea – deci O DATĂ în 4 – 5 ani.
Referitor la prețuri- sezonul în România are 3 luni, adică iunie, iulie, august, iar anul acesta nici măcar atât nu are, că până acum vreo săptămână a fost frig.
Oamenii ăia trebuie să scoată acum ca să poată susține traiul lor tot restul anului – că e ok, așa, că nu e ok, acesta este pur și simplu adevărul și de aceea nu se pot compara cu cei din Grecia care au sezon dublu, deci pot avea prețuri ceva mai mici.
De asta zic, în final, există și la noi în țară locuri bune, pot fi căutate, dacă nu ne convin ca preț/poziție putem merge foarte bine în străinătate, dar nu înțeleg ura asta constantă pe litoralul românesc pe care simțim nevoia să ne-o arătăm peste tot.
Ba sa avem pardon, ca a ajuns sa coste o saptamana in Mamaia cu mic dejun cat un ultra all inclusive cu avionul in Antalya…
Si mai e ceva: depinde ce iti doresti de la vacanta, daca nu ai pretentii prea mari, e ok si la noi. Eu vreau sa ma simt excelent, sa am asternuturi si camera curate, camera mobilata frumos, baie unde nu e mucegai si nu curge wc ul (cum am patit la noi pe litoral, desi review urile erau super…), sa fie mancarea decenta si la alegere si marea curata (alta problema pe care in Ro nu o sa o vedeti rezolvata prea curand). Plus ca imi place linistea pe plaja, nu bumti-bumti din 3 parti si imi plac oamenii decenti, nu aia care si-au luat de la gura 11 luni ca sa epateze 7 zile la mare la noi…
„…care au niște chestii scrise la ele care se cheamă review-uri. Acolo oamenii scriu dacă le-a plăcut sau nu acolo”
Aha, m-am prins, ca alea de la eMAG, nu?
A, nu? astea-s pe bune, nu-s tot pă „influensăreală” de doi lei?
@Blackangel și restul care i-ați dat like.
Ok, am înțeles că pentru voi este mai bine in străinătate, este nemaipomenit, extraordinar etc.
Chiar nu puteți accepta că există și pe litoral locuri ok, unde unii oameni să se simtă bine ?????
Chiar tot litoralul este de rahat ???
@Mirel, n-a scris nimeni asta ci doar că nu ne place, unora, să jucăm un fel de ruletă rusească unde cînd e pistolul la tîmpla hotelului, butoiașul are 1 glonț iar cînd e la tîmpla clientului, are 5 cartușe și doar un loc gol; cam astea-s șansele să fie ok pe mărețul litoral românesc;
despre review-uri…fără să vreau să jignesc pe nimeni, una vede ăla de a mai fost prin țări cu apă caldă, alta Nea Costel (insert village here); și reviewu’ îi ca votu’, unu’ pentru fiecare;
cît despre “sezonul are doar 3 luni și trebuie să trăiască și oamenii ăia”…well…a se scuti
@Mirel
Nu! Litoralul romanesc nu este de rahat, oamenii care il administreaza si au cazari/afaceri acolo il fac de rahat. Tot!
@Mirel:
Presupun că nu vii săptămânal la mare, ci o dată pe an. Asta înseamnă că o dată din patru, mâncarea nu ți-a priit. Cu 25% șanse să te pricopsești cu mâncare nasoală ți se pare un raport bun pentru tine? Pentru familia ta?
Și nu te minți singur, nu a fost de la oboseală, de la plajă, de la soare, de la alinierea planetelor sau ce alte scuze te coafează pe tine.
„Oamenii ăia trebuie să scoată acum ca să poată susține traiul lor tot restul anului „.
Problema in fiecare an nu e ca oamenii aia trebuie sa se sustina tot restul anului (ceea ce e o prostie, pentru ca majoritatea au si alte afaceri, nu numai restaurantul ala din Mamaia/Jupiter/Olimp/si mai ziceti voi. Vorbim de cei cu restaurante, nu de lelea Ioana care vinde si ea porumb copt pe alea principala de la Cazino in Mamaia sa faca si ea un ban in plus la pensie).
Problema e ca in luna asta si jumatate, cat tine sezonul la noi, „oamenii aia” vor sa-si scoata si investitia, siprofitul pe sezonul asta, si inca pe 2 – 3 sezoane de acum incolo, ca nu se stie… E clientul nemultumit? Da-l in pizda ma-sii, sa maraie, ca are balta peste…
Nu are bani de litoralul romanesc? Sa se duca la bulgari, da-i in plm de saraci. Noi aici facem afaceri in stil mare…
Spre deosebire de altii eu sunt norocos. Am casa in Constanta, 10 minute pe jos distanta de plaja Modern (unde spre deosebire de Mamaia nu sar buburuzele si viespile pe tine, cel putin anul asta). Nu ajung odata pe an in Constanta, ajung cam odata pe luna in restul anului, vara stau mai mult. Am invatat sa evit Mamia, poate nu atat din cauza calitatii mancarii, cat a timpilor de asteptare. Am stat de doua ori, odata intr-un resturant de mare fite, gol aproape, cate 2 ore pentru niste pulpe de pui la gratar, pentru fetita mea. Iar cand mancarea a venit, dorada sotiei era pe jumatate congelata. Se poate si fara Mamaia, stati linistiti.
Am invata ca exista si delivery, am invatat ca exista si gatit de acasa, e ok.
Chestia asta cu litoralul are 3 luni care de fapt sunt 2 luni nu tine. Mai jos ai bulgarii care fix la fel au litoralul. Se numeste munca sezoniera si nu trebuie sa castigi in 2 luni cat altul in 12.
Nu e nicio ura pentru RO.
Doar ca imi displace sa joc alba-neagra cu concediul meu. Imi displace sa stau o saptamana cu ochii-n patru ca sa nu fiu facut la buzunare pe strada, sa nu fiu ars la nota de plata (chiar asa, se mai practica magaria aia cu amestec in meniu chestiile la bucata cu cele la suta de grame?), sa nu fiu facut la cantar, sa nu inghit chestii expirate, sanu se urce copilul in masinute care stau sa cada, sa nu ating de diverse colturi in dus. Etc
Multumesc, nu.
Si oricat de zen as incerca sa fiu, la un moment dat mi se apleaca sa mi se tot bage mina in buzunar si apoi sa fiu scuipat. Asta am si acasa, trebuie doar sa ma urc in tramvai.
Aceeași perioadă, oferte primite de la aceeași agenție, pentru 2 adulți și 2 copii:
-Mamaia, fără transport, all inclusive, 8500 lei
-Antalya, CU AVION INCLUS din Suceava și transferuri aeroport-avion-aeroport, all inclusive, 1600 euro. Cam 8000 lei.
4 stele ambele variante. Iar la turci mai mici șansele să dea peste aroganți gen: sunt siteuri cu review-uri, Horeca români trebuie să trăiască un an cu ce fac în 3 luni, nu dai 2 lei și ai pretenții de 100 etc etc.
… doar cu mențiunea că de mult nu mai dai „2 lei” pe litoralul românesc.
Mirel, eu mananc de la reduceri. In supermarketuri trec sa ma uit si la pe mancarea aia care aproape expira, cu 30% reducere. Familia ma tot bate la cap ca am sa ma imbolnavesc daca mananc mancare din aia. Nu m-am imbolnavit (de ani de zile). Dupa o cina la „Domneasca”, da.
A fost coincidenta, nu a fost coincidenta… mancarea aia -30% din rafturile de supermarket e tolerata mai bine de stomacul meu decat mancarea „de lux” de la „Domneasca”.
Trage tu de aici ce concluzii vrei, eu am tras una: sa fac tot posibilul sa nu calc prin restaurante.
Mai am aici pe blog un text despre „apericena„. Studenti care fac ei de mancare si o vand intr-un sistem destul de fain. Fara probleme, cu stomacul meu sensibil. Zero probleme la apericena.
Mirele, nu mai aduce ca argument sezonalitatea, că trei luni, că hâr, că mâr. Țăranii culeg porumbul doar toamna și nu-i aud plângându-se ca bieții horecari de pe litoral. Vei găsi puține exemple (poate niciunul) de întreprinzători pe litoral care n-au și alte afaceri în restul anului.
@Eugen
Bravo ție că ai găsit o ofertă mai buna in Antalya, mergi acolo și totul e ok
Ce nu înțeleg eu este de ce sunt arogant pentru că spun că există și în România locuri bune care pot fi găsite pe baza de review-uri.
Fraților, incercati puțin să înțelegeți că țara asta este formata din noi, oamenii care stam in ea și hai sa nu ne mai denigrăm așa din orice.
Adică una este să zici – in Turcia am găsit o ofertă mai buna și o să merg acolo
Și alta este să zici – In Romania este de rahat, eu merg in Turcia
@Cristici
Eu nu contest că te-ai stricat la burta și cred că mâncarea în unele restaurante nu este buna.
Nu mi se pare ok insa sa generalizam
– dacă mâncarea într-un restaurant nu este buna înseamnă că în niciun restaurant nu este buna
-daca am fost cazat undeva și nu mi-a plăcut înseamnă că nicăieri nu o să-mi placă
Intreg comentariul tau, cel care pana diseara cred ca trece de 300 de voturi negative, se vrea ironic: „Suntem în anul 2021 și există niște chestii care se numesc site-uri”, „acum vreo 4 ani am accesat aceste unelte magice”, „dacă te strici la burtă de fiecare dată când mergi la restaurant fie ești extrem de sensibil, fie mergi la ultimele răgălii de restaurante”.
Tot tu: „de ce sunt arogant pentru că spun că există și în România locuri bune care pot fi găsite pe baza de review-uri”. …
Nu, asa e, ai dreptate, doar tu stii de reviewuri (si cum pot fi ele cumparate?). Noi astia mai inapoiati inca folosim indicatoarele stradale ca sa ajungem pe litoral.
@Eugen
Dacă până diseară comentariul meu inițial trece de 300 de minusuri este trist pentru că înseamnă că niște oameni inteligenți, educați, cu venituri relativ mari cum presupun că sunt cei care citesc acest blog nu înțeleg lumea reală.
In lumea reală cel care oferă cazare și masă pe.litoral, adică hoteluri/restaurante etc. trebuie sa trăiască din asta.
Că mai are și alta afacere sau nu asta nu contează, la final de luna/an trebuie sa rămână pe plus, că nimeni nu vrea să aducă bani de acasă.
Ei, succesul afacerilor de acest tip depinde de clienți – ai clienți ai succes, nu ai clienți, nu ai succes..
Ei, eu am ales că înainte de a pleca in concediu să stau câteva ore să citesc ce spun alți oameni despre niște locuri de cazare și apoi am ales și în general a fost ok.
Acele firme probabil că vor rezista și vor avea succes iar altele, la care se dau review-uri negative nu vor avea.
Problema este că din câte înțeleg oamenii nu stau să aleagă, merg la întâmplare și constata că nu corespunde cu ce doreau ei și atunci toți au succes, indiferent că fac bine sau rău, însă așa niciodată nu vor dispărea cei care ofera servicii rele.
Faptul că tu sau alții nu aveți chef sau timp să citiți și ați mers la întâmplare și nu v-a plăcut nu înseamnă că peste tot este așa.
EU NU SPUN că litoralul romanesc este la fel cu cel din Grecia, spun doar că și în România sunt unele locuri bune unde te poți caza ai poți mânca și poți găsi acele locuri pe baza reviw-urilor pe site-uri de profil.
Sincer mie nu mi s-au întâmplat să merg la un restaurant care să aibă aproape de nota maximă și mâncarea sa fie rea sau sa mă stric la burta.
Deci acesta este sensul comentariului meu, oamenii pot alege, însă ei merg in locuri rele și apoi se plâng că nu este ok
În continuare crezi că ești singurul care citește review-uri și compară prețuri… Nimeni altcineva nu mai face asta, toți mergem ca orbeții și după aia ne plângem.
Ce fain suna „stricat la burta” care este egal cumva cu o poza cu branula la mana, cu perfuzii, cu chestii. Da, „stricat la burta”… atat de simplu.
La burta ma stric cand mananc pepene si beau bere, nu cand nu pot dormi de durere, si simt ca si cum cineva mi-a dat un pumn in stomac…
Oi fi avand eu stomac sensibil, dar in viata mea nu am ajuns la urgente pana anul asta. Si am mancat inclusiv de pe jos cand am fost mic.
Imbatranesc, nu? Asta e, nu e HORECA, eu sunt buba, ca imbatranesc… Lumea imi spune „antisocial”, ca nu merg cu ei prin restaurante. Merg, dar as prefera undeva unde sa ma imbie mirosurile, aranjamentul, zambetele…
Sfat practic legat de review-uri:
– in strainatate, daca romanii lasa review-uri negative, iar strainii sunt multumiti, cazeaza-te acolo. Niciodata nu mi-am luat teapa. Exceptand Caucazul, unde m-am luat dupa hotelurile in care rusii sunt multumiti si mi-am luat-o grav de tot.
– in tara, nu te uita la review-uri. Uita-te in poze daca are parcare si cat de mare e, daca esti cu masina. Daca hotelul nu are parcare sau e minuscula, desi mai toti turistii vin cu masina, arata o lipsa crunta de respect la adresa turistilor.
Restaurant decent pe bulevardul Basarabia, ciob in shot-ul din partea casei, l-am prins in măsele, explicația ospătarului a fost că „se stivuiesc paharele de shot-uri și se mai întâmplă să crape”
Același restaurant ieri la prânz, 40+ min așteptare pt 2 salate.
Terasă langa Arena Națională, am fost conduși la masă, ne.am hotărât repede ce vrem dar după 20 min de nebăgat in seamă ne-am ridicat și am plecat.
Acestea în ultimă lună, au fost mai multe insa acestea s-au evidențiat.
Azi plec că saracii in concediu in CT, wish me luck.
Ceva terasă „garden” in centrul vechi, am rugat ospătarul de vreo 4 ori să îmi aducă o scrumieră… A adus-o spre final când a văzut că „stivuiesc” chiștoacele pe masă.
Asta cu ridicatul de la masa dupa ce astepti ca milogul sa te bage cineva in seama, o practic din pacate din ce in ce mai des. Cei care se plang ca asteapta zeci de minute ar trebuie sa faca acelasi lucru pentru ca degeaba te plangi daca nu faci ceva in privinta asta.
Si daca tot te ridici si pleci, nu uita sa lasi si recenzie pe paginile de socializare + google.
Litoralul romanesc va fi mereu „plin” de turisti. Motivul e simplu – ai un oras imens – Bucuresti, care e la 2 ore distanta. Asta e frumos, de fapt, la Bucuresti, esti la 2 ore de mare si la 2 ore de munte (tren). Putine capitale europene au acest privilegiu.
Iti recomand sa arunci un ochi pe Maps
Atena, Roma, Zagreb, Paris, Londra, Berlin, Ljubljana, Tirana, Madrid, Riga, Tallin, Stockholm, Copenhaga, Amsterdam, Bruxelles, Istanbul, Dublin, Lisabona.
Dar daca zici tu ca doar Bucureștiul este special…bine…
Dublin e aproape de munte si mare? Unde mergi la plaja langa Dublin sau la schi? Sunt 21 grade vara acolo, si oceanul e rece. Plus, nu are munte.
Tallinn??? Unde este munte langa Tallinn????? Copenhaga? Amsterdam???
Depinde ce fel de munte si ce fel de mare vrei. N-ai specificat. Daca vrei doar Mont Blanc si Marea Adriatica, e drept ca ai optiuni mai putine.
@liviu am inteles ca esti xenofil, da chiar asa hal de comentariu sa dai? :)))) Mai lipsea budapesta.
Tziahs. Buna asta cu oraș imens. Mare, da, imens, nu.
Apropo, ce zici tu acolo e o prostie, tu de fapt nu zici nimic decât lauzi Bucureștiul că e aproape de mare și de munte și nici o alta capitala n-are privilegiul asta și cât de frumoasă e treabă asta.
Eu incerc sa-mi dau seama cand ajungi la munte in romania in 2 ore pe DN1
Relativ aproape de amsterdam exista Winterberg la 350km, sper sa ajung anul asta acolo, poate ma primeste Vali la un blog post la iarna de review
Trenul face pana la Sinaia 1h 30 minute (si la Sinaia poti schia, relativ ok).
Pana la Constanta face 2 ore (si poti face baie, relativ ok).
Haideti sa ne bucuram macar de singurele tronsoane de cale ferata care sunt cat de cat ok din Romania…
Da, cu BMW X6M Diesel faci 4 ore.
hahahahah, bine BOSS!
Apropo in oslo ies din bloc si ma plimb agale pe carare pana in padure, o plimbare de 30 min si vad aurora da romania e gradina maicii domnului si bucurestiul e poala ei.
Stockholm e pe mare si pana la munte, pentru ski is 100km. Pentru un light hiking prin padure iesi afara din casa, in unele cartiere
n-auzi domle ca el ia trenul pana la sinaia si totul e relativ ok. imi place ca ai bagat si „relativ” ala acolo, deci intre timp poate s-o fi aprins vreun beculet pe undeva.
Am venit pe litoralul romanesc dupa multi ani de pauza, cazare decenta la pensiune, curat, mancare trei mese pe zi ca la mama acasa, preturi ok pt aceasta perioada. In schimb, plaja cam murdara , se arunca pe jos mucuri de tigari, se ingroapa pampersi folositi etc inclusiv la Mamaia. Constanta saracul oras e ca Dr.Jeckyl si Mr. Hyde, ba frumos si renovat pe alocuri, ba sta sa se prabuseasca in alte parti. Mancarea e destul de scumpa peste tot dar te descurci daca nu vrei sa te dai in spectacol. Ca si atractii delfinariul e cat de cat, la planetariu adormi din cauza vocii placute a doamnei care prezinta zodiile 😃 microzerezervatia e cam trista la fel ca animalele din ea.
Eu sustin HORECA prin a evita cat pot eu de mult sa comand de la ei tot ce tine de mancare si prin a-mi face concediile in afara tarii.
Bautura a fost mereu scumpa dar aici tine de figurile fiecaruia.
Dar sa fiu nevoit sa mananc ceva si sa nu gasesc nicaieri o varianta cat de cat convenabila financiar, e grav.
Anu trecut am mers la mare la noi si ajunsai si in Vama. Zic hai sa bag un peste ca doar is la mare si merg pana la Cherhana. Acolo full de lume si nu inteleg de ce? In viata mea nu am vazut persoane mai jegoase care sa faca de mancare. Jegoase in sensul bun, niste burtosi la 60 ani cu tricouri murdare, nespalate, cu tigara in gura prajeau peste p’acolo. Erau mai jegosi decat mecanicii aia de cartier. Lumea nu vede lucrurile astea? Mai ales cand e taxat pe suta de grame ca la un restaurant curat?
aia fac parte din aeru pitoresc, poate oamenii se duc acolo pentru o anumita atmosfera, pentru care bucatarii aia sunt ca cireasa de pe tort. stop kink shaming!
Nu merg pentru bucatarii aia ca terasa e separata printr-un parapet de locul unde prajesc aia. Nu e ca facut in stilu ala de zici tu, asa rustic. Repet, aia de prajeau peste la 20 lei/100grame erau niste nespalati burtosi ce injurau ca la usa cortului. Despre ce vorbim?
Barosane, acolo mancam cel mai bun peste ever inainte de usa, de fitze si figuri in niste conditii mai mizere si cu aproximativ aceeasi burtosi. Nu am mai fost de ani buni ca e infecta vama, nu ca e infect locul ala.
Nu iti imaginezi fratele meu cum era cand urcai de la plaja la pranz si bagai zargan proaspat pe plita cu o rosie si un ardei la gratar.
Vrei standarde ai pescaria lui matei si nici nu prinzi aglomeratia de dupa agigea, ai mesogios la mamaia (da ei stramba din nas la zargan in schimb iti dau homar).
@Psionics – Fără să vrei, ai identificat de ce arată litoralul romanesc asa cum arata: pentru că asta vor turistii care vin pe litoralul romanesc. Daca turistii ar dori altceva, s-ar duce în altă parte (la mai bine) si hotelierii căcănari ar dispărea.
da bai, sa stai toata ziua sa prajesti peste pe plita, in ulei, in tricouri murdare. Si sa mai fii si burtos.
pai, pescarii lu psionics is toti numa baieti la costum, ceva serios
@animaloo
Pescarul n-am treaba daca e jegos. Ma intereseaza ca ala de face mancare sa fie curatel. Ce naiba, e 15 lei un tricou alb de bumbac si 2 lei un sapun. Schimba naibii tricou daca s-a murdari, spala-te pe fatza si pe maini si nu vorbi cu precipitatii peste mancarea mea.
Cer mult?
PS:Am lucrat ca si bucatar intr-un hotel de 3 stele in strainatate, stiu cu ce se mananca pestele.
Din partea mea sa dispara Horeca, au preturi exagerate pentru mizeria in care se scalda. Ei vor 100 de lei pe servicii de 2 lei.
De exemplu, 1-6 august:
Casa Blanca Olimp, 3 margarete – 5135 lei
Jumeirah Emiratea Towers Dubai, 5 stele – 3826 lei
Comparația cu Dubai e cam improprie, nimeni nu merge acolo în lunile cu temperaturi extreme, așadar e logic că au prețuri mult mai mici deoarece încearcă să-l atragă pe Dorel cu prețul, poate uită că e insuportabil să stai în Dubai (ca neadaptat) la 50*C.
Mihai, august, Dubai? Doar cu piscină interioară și aer condiționat absolut peste tot. Altfel te prăjești ca hamsiile făcute de bucătarii în maieuri murdare dintr-un comentariu de mai sus…
@Eugen Da, august. Dar daca vrei sa argumentam am cautat si pentru decembrie-ianuarie am cautat tot la Jumeirah Emirates Towers si pretul pe noapte e intre 1200 lei (dupa 3 ianuarie) si 1700 lei (23 decembrie – 2 ianuarie). La bogatii aia din Olimp e intre 1000 lei si 1200 lei, deci cum e? Sunt serviciile celor in Olimp la nivelul celor de la Jumeirah? Nu stiu sa raspund, n-am fost la Olimp, dar am fost de mai multe ori la Jumeirah.
Mi-e lene sa dau reply cuiva de mai sus, aşa că vă zic una caldă, de o săptămână: Olimp, hotel renovat (singurul, restul urmează, sunt în şantier) 2 pers = 9000 lei 6 nopti allinclusive light – mâncare fârâ nimic de băut. Nouă mii de lei. Faceţi voi calcule, oferta aia cu MăciucaDelCuc păleşte…
Mai au locuri libere? Vreau sa merg sa arunc banii acolo, pardon, sa ma simt bine
Cum ma fara nimic de baut? Nici macar apa/sucuri/bere? De curiozitate, ce hotel in Olimp?
Cu banii stai o luna in Grecia.
In acest post: HORECA e plina de patroni lacomi si avari, care iau cateva cazuri particulare de romani jegosi si zgarciti si generalizeaza profund ca sa aiba scuze sa perceapa tarife exagerate pentru servicii mizerabile.
Romanul gandeste pe scurt foarte rapid, daca a plecat unul din hotelul lui cu asternuturile (un caz la cateva zeci), nu o vede ca pe o pierdere, ci se duce si ia asternuturi si mai ieftine, ca oricum se fura. Sa nu cumva sa-i scazi din profitul lui pentru GLC AMG.
E suficient să te uiți la traficul aerian pe care-l au bulgarii în sezonul de vară și la cel pe care-l au aeroporturile din Constanța și Tulcea și o să înțelegi că doar românii iau țeapă de la HoReCarii de la malul noastru al mării.
Nu, nici la bulgari nu e totul roz, arată și la ei lucrurile destul de dezolant (cel puțin așa era acum 6 ani când am fost ultima dată acolo), însă e mai OK decât la noi – probabil pentru că vor să facă bani cu gândire pe termen lung nu pe țeapă și las că vine altul.
bulgarii au vândut hotelurile companiilor multinaționale, care sunt puse pe făcut bani, nu pe românisme.
True, deci putem concluziona că antreprenorii/managerii români sunt incompetenți? Că și hotelurile românești de la malul mării sunt deținute tot de privați, deci nu putem da vina pe statul român care e incompetent și tot ce administrează e praf.
@Andrei
1. Bulgarii au vândut din prima unora care voiuau să facă bani pe termen lung. Asta a însemnat investiții pentru a avea servicii mai bune ca să vină turiștii și la anul. Statul român a făcut prima vânzare unora puși pe căpătuială, care au mai tras câțiva ani de hotel până a picat jos…
2. Vezi ce mult i-a ajutat statul pe hotelierii din Mamaia prin eliminarea tarifelor de parcare pentru o zi și o săptămână?
In sezonul de vara,Delta Airlines zboara direct la Varna,Bulgaria.In timp ce nici macar Bucurestiul nu are zboruri directe cu USA.
Ultima data am fost la mare in Ro acum 7 ani, penultima data am fost la mare acum 27 de ani… ce am remarcat e ca dusurile si wc-ul public erau exact aceleasi… am zis pas de atunci.
Litoralul romanesc nu se va schimba atata timp cat e buluceala la japca asta. Ia sa nu mai mearga bucurestenii 2 luni la noi pe litoral, sa vedem atunci.
Am facut primele vacante in afara dupa pandemie in Italia si Grecia. Anul trecut am „mai” dat o sansa litoralului romanesc. Concluzia. Ce dor mi a fost sa merg in tari civilizate unde primesc servicii de 100 de Lei si ce scarba imi e de litoralul romanesc si de o parte a Horeca mioritica. Nu tanti, nu vreau sa dau 2 Lei si sa primesc de 100. Vreau un vin de calitate, un ospatar care sa nu ma ignore 30 de minute cu restaurantul pe jumatate gol si niste alimente care nu sunt aproape de data de expirare. Am intalnit servicii bune si in Romania in Transilvania la munte la pensiuni. Dar pe litoral…dezastru. Sa nu mai aud.
Din cate imi aduc aminte, anu trecut o ceafa de 200 de grame costa undeva la 40 de lei, asta fara cartofi si garnitura. Nu mersi! Prefer sa ajut pe altii pt ca horeca noastra e prea pe japca!
Eu o ajut mergând la Croați. Sper sa moară de tot, că e un cancer HORECA in Romania.
Mai ieftin în România decât la greci sau bulgari?
Am căutat mult și bine un resort în România și m-am dat bătut. Cu cât am platit o săptămână la bulgari, regim all inclusive, resort de 4 stele cu aquapark, la noi am găsit doar cazarea în prețul și condițiile alea.
Grecia, Atena deci nu provincie saracuta gen Thassos/Paralia: cateva hoteluri mari din centru inchise, cele ramase la preturile obisnuite, mancarea de la 3 euro un aperitiv din care te saturi pe caldura asta, pana la 18 euro cel mai scump fel de mancare la 1 stea Michelin, cafea maxim 3 euro, doar pestele proaspat e la kg si risca sa urce spre 30-40 euro/portia. Happy hour cu vin la 1 euro/pahar si tot asa…
Oamenii mult mai atenti si grijulii decat pana acum, dezinfectante noi si curate pe fiecare masa
Ei bine, asta e motivul pentru care iubesc eu Grecia. Atentia asta la detalii, modul in care ii fac pe turisti dar si pe clienti in general sa se simta bine primiti si apreciati pentru faptul ca-si cheltuiesc banii in spatiul lor. Oamenii stiu sa ofere servicii, din perspectiva horeca. Modul in care stiu sa-ti faca recomandari din meniul lor, modul in care stiu sa se poarte cand afla ca nu esti de acolo si iti fac chestii speciale, platouri mixte sa poti incerca mai multe lucruri specifice ( 2014, Atena ).
Boss, matale te duci in centrul Iasiului, la pizzeria domneasca si vrei sa bagi un vin de calitate? Pai nu merge asa, toata lumea stie ca la pizza merge decat berea botezata.
Evident, glumesc.
Am fost si eu la cateva crasme acuma, dupa pandemie (momentan doar prin Iasi) si am observat ca (aproape) toti sunt pusi pe scos parleala. Pe acoperit toate pierderile.
OK, nu au decat sa o faca, dar nu pe banii mei.
Probabil ca HORECA ar trebui sa inceapa sa se conformeze si la legislatia noastra. Program de lucru zilnic de 13 ore nu e chiar legal, saptamana de lucru fara doua zile consecutive libere iarasi nu e chiar ok. Iar salariul minim in contract si restul la negru, e iar o chestie pe langa lege. Despre concedii sau plati suplimentare pentru zilele legale libere cred ca e deja ceva paranormal pentru HORECA. Dar au pretentii sa fie ajutati si respectati.
Îi putem ajuta cu urări de faliment și plecat pe la alții, care ne vor banii.
Am fost eu anul asta la Baile Felix (Apollo), la baile termale. Plin ochi (weekendul de Rusalii) si au inauntru o singura autoservire jenanta si 2 gratare de mic. La 3500 de oameni cat erau atunci, asteptarea medie era cam de 1 ora si jumate. Ca sa cumperi o ciorba a la grec cu 10 lei cu bucati de pui intreg taiate (inclusiv oase si piele), niste cartofi piure cu gust de plic ca pe timpuri si sucuri de 0.5 l la 7-8 lei, caldute nu reci ca se vindeau multe si erau doar 2 combine. Pacat de istoria locului si de apele alea termale, ar putea fi o atractie internationala daca ar avea servicii decente. Dar nu, ca oricum e plin asa ca de ce sa se chinuie. Merge si asa.
Felixul e cam acaparat de mafia psd de prin anii 90.
Dacă vrei ceva ok mergi la Lotus sau President.
La cele de stat e cum zici tu.
Acum ceva ani a făcut bolojan referendum ca să se unească cu Oradea și să o declare cu totului stațiune turistică cap coadă dar s-au mobilizat masiv mafia udmr și psd care e bine înfiptă pe-acolo.
Acuma a câștigat un primar tot de la psd, dar mai tânăr și care pare că încearcă totuși să facă, ceva, dar tot în stil românesc, iarna nu s-a lucrat nimic iar acum în plin sezon e spart tot.
E greu în țara asta să faci un contract până la data x să fie gata, eu nu înțeleg.
Sa acapareze, ma, PSD, orice. Sa aapareze ce vor ei, numai sa nu futa tara asta aiurea, ca-s prosti.
Nu mai pot sa merg prin tara mea, ca trebuie sa calc in cacat, sa ma muste capusele, sa iau salmonella din mancare… nimic nu mai pot face in „tara stramoseasca” ca a fost acaparata de prostii astia.
@manu
De curiozitate am bagat sa vad cat e o camera pt 1 zi (2 adulti si un copil) la Lotus. 1500 lei/zi, si cica e deal :). De banii astia stau un weekend ca boierul la Hajdu sau Gyula. Ce, Horeca lor n-are nevoie de sustinere?
:)) pfu ăla e preț de insulă exotică practic. Am mai auzit că ar fi scump dar nu credeam că așa de scump…
Cazat 3 nopti saptamana trecuta in Cheile Gradistei Moeciu. Facut toxinfectie alimentara (2 din 8 persoane) dupa micul dejun inclus.. Cum i-am ajutat? Le-am zis sa isi pastreze micul dejun si nu am mai calcat pe la restaurantele lor.
In afara de 2 chelneri care s-au bagat in seama, nu tu scuze, nu tu nimic.
Am fost cu compania (team building shit) in urma cu vreo 3 sau 4 ani la Cheile Gradistei. Luni aproape o treime din firma a stat acasa, pe buda. La propriu. Ma rog, 2 sau 3 mai ghinionisti au ajuns pe la spital.
Au vrut cei de la firma sa depuna reclamatii & shit, dar au aflat ca tot complexul are un scut politic practic impenetrabil. Se sterg aia la dos cu toate reclamatiile – cumva ironic contextul, nu? Au renuntat repede
Cheile Gradistei are un scut politic practic impenetrabil.
Daca ai sa cauti pe net ai sa vezi ce de multe cazuri de toxinfectie au fost la ei (me included). Si nu patesc nimic.
+1, anul trecut stomacul a protestat la maxim o ora dupa ce am mancat la Cheile Gradistei (asta pe langa faptul ca mancarea era foarte sarata, probabil sa ascunda gustul de mancare veche).
@MihaiDB
confirm faza cu mancarea sarata
cu o zi inainte am luat 2 ciorbe diferite, sarate in draci amundoua.
Am vazut si eu ieri articolul. Foarte rar mi-a fost dat sa citesc ceva mai plin de greata la adresa clientilor platitori. Mai ales cand e industria in foame si urla pe la toate colturile cat de trista e viata lor.
Ce pot sa zic? Succes mult la gasit clientii aia care sunt dispusi sa dea lopeti de bani si sa accepte sobolani prin camere si mancare expirata de saptamana trecuta
Glumești cu mâncare de săptămâna trecută :)))Parca acum 2 ani la început de sezon a fost control al autorităților și au închis 9 restaurante din Eforie Nord pt ca aveau ținut in frigidere carne expirata de câțiva ani!
De câțiva ani, la o Căutare pe google apar articolele. Situația era și in alte locuri și nu cred ca au schimbat radical năravul.
Totul se refolosește se pune ceva sos chestii vegeta si gata tocănița “gustoasa” erc.
Sunt evident si locuri unde este prospețime la unele restaurante si cherhana in general cele care sunt deschise tot timpul anului – pe litoralul nostru numai in aceste locuri am încredere si da au produse bune este igienic serviciu prompt însă fata de alte locuri din vecini si EU la prețurile pe care le practica sunt prea aglomerate prea multe mese apropiate îngrămădite. Prea putine toalete pt clienți la câte mese sunt si este penibil sa te duci undeva destul de scump si sa stai 10 min la coada la baie! Sau sa audă toți vecinii de mese ce vorbești cât timp vorbești foarte incet mai nu in soapta. La un restaurant scump ma astept sa am un grad de intimitate sa am acea senzație de relaxare pe care nu o ai dacă mesele sunt îngrămădite ca la “împinge tava”
Să o lămurim scurt, că e subiectul meu favorit de dat foc pe aici și de heităreală supremă. Pleacă dintr-o ghenă numită București, să ajungă în alt veceu numit Mamaia. A2 este doar poteca spre rahat. Ideea e că aici se merge pe rupere și pe japcă.
Și când apare cate un prost ca ăla de dă interviul, românii se fac mai ai dracu, ca orice om normal. Adică țăranu ne face o favoare că ne primește în ghenele alea de stațiuni și că plătim scump pentru ceea ce oferă.
Și încă ceva: omul este retardat dacă trăiește cu impresia că românii trăiesc pe ieftin la mare, că vor ieftin, că sunt zgârciți.
E doar un prost care nu înțelege mentalitatea balcanică și care nu are contact cu turismul.
Românul vrea lux, boss, vrea opulența, vrea să fie văzut, cheltuie bani pe vanitate. Altfel nu ar fi plătit prețurile alea prin Mamaia.
Omu e retard, repet.
Cum a pomenit cineva și în alt comentariu.
Nu ieftini serviciile. Adu serviciile la nivelul de calitate pentru banii ceruți.
Mai am cayeva zile din concediul de 3 saptamani la greci.
Cazare in skala prinou cu plaja cu nisip pe km lungime si pustie, apa calda mica, fara valuri ideala pentru copil, 50 euro apartament (micut) dar cu 2 camere si bucatarie.
O masa la taverna suficienta pentru 2 adulti cu copil se invarte la 30 hai un 45 daca bagi chestii chiar fancy. Calmar umplut cu feta si prostii 9-12 euro de exemplu, bate spre juma de kil. Am vrut sa comand inghetata in prima zi care nu era chiar ieftina, patronul (care servea la masa) a zis ca o primim din partea casei. Bine, nu e ceva nou, mergem in grecia de 10+ ani.
La noi am mai fost prin delta si cam atat. Ultima data la sulina.
Sunt din 6 iunie Şi acum e pustiu, dar, la început eram 2 oameni jumate pe 1km de plajă şi în minte îmi veneau imaginile alea clasice de la ProTV cu oameni claie peste grămadă.
Thoughts & Prayers. De departe.
Eu nu fac turism in Romania – una din cele mai bune alegeri facute in ultimii 11-12 ani. Nici un regret.
Toti astia cu servicii proaste si scumpe n-au decat sa chitaie de foame.
Tot se discută și în articol și în comentarii de pomană. Eu nu înțeleg… unde-s sarmalele?!
Am fost sambata in mamaia nord, plecat dimineata si intors seara. Era plin plin plin. Cat vedeam cu ochii stanga-dreapta nu am vazut sezlong liber. Isi freaca mainile Horeca-de-la-mare.
Romanii nu vor “pomana” ce urat pai ce Doamna este gratuit? Pomana pt ei înseamnă camere ieftine adica tot ce este sub 250 lei/noapte.
Însă sunt si patroni de pensiuni sau de hoteluri pe litora unde este curat este calitate si acelea sunt pline an de an ca au turiști care se întorc mereu, sau recomanda altora.
Nu am văzut in tara la noi loc care sa ofere seriozitate si conditii bune si sa nu fie plin mereu, rezervat pe luni înainte chiar daca nu oferă “pomeni”.
Cei care se plac sunt cei care oferă servicii proaste, își bat joc de angajați ca de aceea nu ai retenție si oamenii lucrează in scârbă. O sa Spune-ți: a dar el a acceptat sa primească putini bani. Nu este așa: la angajare spun niște conditii după ii pun sa lucreze mai mult le iau din bacșișuri daca primesc, ii tratează urat pun presiune si oamenii sunt foarte stresați ca ajung sa se simtă niște nimicuri si tipa la ei si patronii si clienții. Aceștia sunt patroni care in același timp au super mașini si ei si copii si amantele lor, care își fac TOATE si multele concedii pe afara in locuri luxoase si după tipa ca nu vin romanii sa le finanțeze luxul. La fel cum era acea mi istra sau cine spunea acum câțiva ani ca romanii sunt naspa ca nu vor sa lucreze pe salariul minim? La fel cu pensiile: unii cu speciale uriașe si alții sa muncească pana la 70 de ani daca se poate ca sa fie ei bine. Asta este mentalitatea multora de la noi.
Însă sunt si oameni care fac treaba bine care își plătesc si tratează bine angajații însă aceia nu se plâng si nici nu fac afirmații ca de ce nu vor romanii “serviciile” lor proaste si la supra preț.
Sa nu mai vb ca pe litoral nu vezi parcuri in orașe ca s-a construit mult, nu este niciun dus pe plajele publice care nu exista de fapt, totul betoane, gălăgie, știm nu mai enumar
Și faza cu Mamaia lux: loool. Unde este împinge tava si ce mai este prin Mamaia nu are nicio legătura cu luxul. Luxul pe oriunde l-am văzut înseamnă liniște, spațiu mult verdeata, calm, curățenie si daca este vorba de resort la mare au parcuri mari domeniu mare nu arată hotelurile luxoase ca o clădire de birouri
fac ce fac de cativa ani deja Pinky ii las sa crape incet si contribui cum pot:
– mergem exclusiv afara;
– bag la minim bani in tot ce tine de sectorul de turism local;
– strangem gasti cat mai mari sa plecam prin alte parti;
– sunt apostol pentru ospitalitatea de oriunde altundeva;
In alta ordine de idei am aflat de la radu de o emisune pe netflix despre vacation rentals extraordinare. O fi reclama la airbnb da fratele meu cand vezi ca da 400 de dolari pe noapte pe o vila de zici ca e muzeu de arta in care ai mancare si activitati incluse. Iar la noi daca ma duc la Odorheiu Secuiesc sa inchiriez o vila imi cere tot atatia bani pentru un cacat de cub cu cele mai incomode paturi si canapele, bucataria bunicii si lenjerie creponata + ABSOLUT NIMIC LEGAT DE OSPITALITATE inclus, FMM nu pot sa nu sper sa moara incet.
Ma uitam la episodul cu vase de lux si mi-am adus aminte de articolul in care vali zicea ca Mamaia e lux, nu de saraki.
Eu ma duc pe litoral la noi anul asta, mi-e cam urat sa plec la drum lung cu copil mic. Mi-am inchiriat un apartament de la o tipa la care am mai fost. Mancare imi iau din Lidl care e la 5 minute. Nu am nevoie de minunatele servicii horeca, sa ma umplu de bube sau sa stau tot concediul pe buda. Cu ocazia asta scap si de chelnerii aia care plang ca nu le dai tips suficient dar te trateaza cu curul.
Anno domini 2021, 28 iunie. Jupiter, Romania, plaja de langa Galaxy Water Park.
Apa marii plina alge, alge si pe nisip, multe mormane de alge si pe plaja -semn ca cineva a trecut acum 1 saptamana le-a cules din apa si a ‘uitat’ sa le mai si adune.
Gunoaie (coji de banane, pet-uri, sticle, chistoace, ambalaje samd) lasate de niste gunoaie de oameni. Mormane de gunoaie stranse si ‘uitate’ pe margine.
Restaurante parasite/inchise pe toata maginea plajei care arata infect, miros infect cand treci pe langa ele.
Asfalt in reparatii, probabil si aici ‘a uitat’ primaria sa finalizeze lucrarea.
O senzatie permanenta de praf, mult praf pe strada, in aer.
De mancat am preferat sa ne pregatim singuri mancarea. Nu vreau sa ajung la urgente cu copil mic.
Nu va suparati, dar e multa mizerie. Oare tampiteii de la consiliul local Mangalia nu vad jegul asta?
Data viitoare du-te in Bulgaria/Grecia/Turcia si ai scapat de probleme.
Ca sa invart batul in furnicar, ajutoarele pt HORECA de la statul roman tot noi le platim, oamenii simpli scarbiti de HORECA din tara asta 😎
Ce frumos era sa le raspundem anul trecut:
“Cine n-are rezerve si provizioane sa treaca anul, ar face bine sa stea acasa!”
hai ca ma bag ca sunt in tema. Sa dai bani acum la horecari e o absurditate de nivel pesedist!
Toti desteptii de la IMM + bosulachii de pun semnaturi de prin celelalte ar trebui sa se cara acasa apentru prosti asta din doua motive:
1. Dai ajutor doar in situatie exceptionale si doar cat e nevoie pentru a evita o catastrofa! Ori situatia a trecut, catastrofa nu s-a petrecut.
2. Au gandit schema in asa fel incat sa nu supere pe nimeni: impart totalul de bani la totalul de aplicanti si aia e, sanatate! Daca primesti bani de un meniu de pranz sau bani de x6 nou tot acolo esti.
Sunt la Mamaia. Este foarte mișto
Nu știu in ce spelunci mâncați, dar calitatea restaurantelor a crescut, sunt pentru toate gusturile și buzunarele.
Dacă nu ar fi haosul imobiliar dinspre Năvodari, ar fi ok. In câțiva ani se va regla și asta
Am scris un text despre „sisteme de referinta”… „Este foarte mișto”… in ce sistem de referinta, comparat cu ce?
Se va regla fix o plua. Cam cat crezi ca vor dura acesti „cativa ani”? 10 – 20? 50? Mai prindem noi? Adica timp de zeci de ani nu s-a facut nimic, o sa sa se faca in „cativa” ani…
Am fost de miercuri până vineri la un hotel de trei stele în stațiunea Venus. Hotelul și curtea arătau îngrijite dar peste stradă erau niște bălării și niște dărăpănături (foste spații de cazare, acum în paragină) de-ți era frică să ieși noaptea. Opțiunea a fost pensiune completă (nu all inclusive, aia e altceva) și aveau la fiecare masă (în fiecare zi) aceleași feluri de mâncare, fără gust, semicalde, eventual reci și servite de către niște tăntici arțăgoase (pe motiv de pandemie cică s-ar fi suspendat autoservirea) care îți puneau 5 cartofi prăjiți și te mai întrebau dacă mai vrei. Clar că mai voiai și a doua oară îți puneau încă cinci… E probabil ultima chestie în materie de psihologie, trecându-se de la extrema în care românul prost și nesimțit își punea farfuria plină cu vârf și jumătate rămânea la extrema în care ca român cu bun simț ți-e rușine să mai ceri când vezi cum te tratează alea de-ți pun în farfurie (și ele știu asta) de parcă ai fi la cantina săracilor. Prețul? 1086/cameră 2 persoane pentru două nopți de cazare două mic-dejunuri, două cine și un prânz, în condițiile în care a fost o ofertă pentru un grup în jur de 50 de persoane și cumva extrasezon (23-25 iunie). Păi cum naiba să-i plângi pe HORECA, săracii, că nu-și permit cu ce câștigă în 2 luni să trăiască un an întreg, fmm? Pe idiotul ăla de Bărhălescu îl știu, am fost coleg de facultate cu frati-su (la fel de idiot) care a țepuit prin Iași cu o agenție de turism (Icar Tour).
oare Alin Burcea citeste articolul asta?
Majoritatea plajelor nu au dus, coșuri de gunoi pe plaje sau în stațiuni, umblu cu punga de gunoi prin mașina căutând pubele (dacă vrei sa arunci pe la pubele, replica e ca ei plătesc gunoiul sa fie luat și e mai bine sa nu arunci). Efectiv e mizerie, poți pune taxa pe stațiune, dar oferă câteva condiții de baza. Ce sa faca turiștii străini aici:)))? Suntem sub orice critica
Sa vezi ce misto e in Mamaia, pe portiunile unde a fost plaja lungita…
Sfat: nu plecati la plaja daca vreti in Mamaia fara papuci de apa. Veti vedea de ce.
Costinești e o mizerie de 20 de ani.
Am lăsat mai de mult un comentariu favorabil terasei DVG de acolo și aș vrea să aduc un update, pentru cei care au de gând să treacă pe acolo. Era terasa mea favorită de pe litoral, servire excelentă și mâncare bună. Servirea a rămas, în continuare foarte bună, însă la mâncare văd că au umblat anul ăsta, pentru a își optimiza costurile. Acum 2 ani un platou de fructe de mare includea multe, anul ăsta doar midii pane și 2-3 tentacule congelate de caracatiță + 3-4 creveți congelați pe o frigăruie + o tonă de cartofi prăjiți, gen chips-uri lays. Și prețurile au crescut.
Recomand shaormeria Ismail, în schimb. Forță.
haha, deci de la pizzeria domneasca te-ai striacat?
Romania nu avut niciodata o strategie bine definita pe partea de turism sau HORECA. Litoralul romanesc a ramas blocat in niste timpuri apuse unde lumea venea sa stea o saptamana acolo si sa sparga banii. Bineinteles chestia asta se intampla pentru ca lumea efectiv nu avea posibilitatea sa calatoreasca in afara tarii si sa aibe un element de comparatie. Odata cu inceputul anilor 2000 cand Turcia,Grecia,Bulgaria au devenit mai accesibile atunci profilul litoralului romanesc si a turismului romanesc s-au mutat in zona turismului de ocazie si a escapedelor de week-end. Practic orice idee de a face concediu in Romania o vad ca pe ceva in week-end sau cand ai clasicele punti de zile libere date de catre stat. Chestia asta o stiu mai toti oamenii implicati in industrie si pe langa asta stiu ca romanul e carcotas la orice si uneori are prostul obicei ca pentru o chestie de 3 lei sa primeasca ceva de 100 de lei sau sa fie mintit ca primeste. Asa ca fiecare face cum il taie capul si mai ales nu are o strategie pe termen lung. Cei care totusi au mers pe termen lung culeg roadele si mai mult sunt cam intotdeauna ocupati cu diversi clienti. Partea nasoala este ca sunt prea putini asa si prea multi care merg la rupere si fix cam din cauza asta imi cam pute sa merg in concediu in Romania.
Stiu nu sunt patriot si iubesc strainii. Faza e ca strainii aia unde ma duc isi merita cu varf si indesat banii si mai mult stiu cum sa ma faca sa revin pe la ei. Chestia asta am vazut-o rar spre deloc la noi in tara.
Patriotismul nu are nicio legătură cu faptul că te ferești de japcă și muia de litoral.
Dacă alegi cu cap unde să te distrezi, unde să îți faci concediul, unde să obții cat mai mult din banii cheltuiți, te face mai puțin patriot? Să moară băeții de știam.
Ar trebui să îmi fie cam rușine pentru că nu vreau să îmi las banii pe nimic.
Apropo, offtopic, întrebare pentru cunoscători in ale aerului condiționat. Recomandări de marcă decentă calitate/preț? Gracias
Anul trecut, la inceputul lui septembrie, am incercat Neptun, litoralul romanesc. Foarte placut surprins. Hotel curat, mic dejun suedez (platit separat, cine nu dorea, nu era obligat), iar plaja La Steaguri, foarte curata. Am primit de la hotel reducere pt. sezlong, iar acolo langa plaja, o gramada de restaurante curatele si cu meniuri foarte variate. Nu ne-am stricat la stomac, nici probleme cu camera de hotel nu au fost. Deci, overall, voi reveni. Tot acolo merg prin iulie. Nu strica insa si o Grecie la sfarsit de sezon, prin septembrie.
Bre, departe de mine gandul de-a lua apararea cuiva, dar e o diferenta de clima intre Romania si exemplele date de matale.
De-aia masinilk
e arata mai bine, de-aia „nu e praf pe strada”. de-aia butucii aia arata bine cu un fir metalic intre ei.
In aceleasi conditii „la noi” ar arata jegos.
Clima roade puternic la toate astea de mai sus si nu prea ai ce sa-i faci, ca doar nu scoti ca-n Dubai oameni sa stearga cu mopul iarba de prin parcuri.
Despre gunoaie si comportament: educatie si bani ( din amenzi si din salariu). Civilizatia se construieste cu biciul.
Eu zic ca nu-i chestie doar de clima. Fac city break-uri de prin 2005 in Praga, imi place mie orasul ala in materie de mini-vacante in orase mari. Atunci eram socat ca nu este pic de praf, vedeam toti turistii stand pe jos fara griji prin toate pietele. Le-am luat si eu exemplul. Pantaloni albi. Nici macar o mica pata. Nici chiar dupa ploaie, dupa uscarea pavajului. Am descoperit ulterior de unde chestia. Masini de maturat peste tot, toata ziua. Masini care spalau strada non-stop. Si soc, masini care pulverizau in aer, pe strada in trafic, apa cu miros slab de parfum. Nici un petec liber cu pamant golas. Unde nu era pavaj sau asfalt, era iarba. Absolut peste tot. Peste tot prin orasul vechi perechi de 2 tineri zilieri (pareau studenti, elevi de-a 12-a), imbracati decent, cu o vesta portocalie pe ei, care trageau un carucior mic portocaliu acoperit si culegeau gunoaiele cazute langa cosul stradal sau pe strada. Unde era cosul plin, scoteau o statie din buzunar si chemau o masinuta mica cu remorca care golea cosurile in maxim 5 minute de la apel. Si prin oras trec zilnic sute de mii de turisti. Toata tara, absolut toata tara era luna si bec. In genul Olanda. A nu se compara cu Germania sau Austria. De Elvetia nu ma pronunt ca nu am fost. Concluzia: tine mult de oameni, de traditie si de cum intretin si acorda atentie locului unde isi duc zilele sau de unde fac bani. Intr-un cuvant, ciivilizatie.
Cand o sa se termine cu pomenile cu tichetele de vacanta o sa creasca si calitatea in HORECA. Pana atunci nu. Cand nu e banul tau mai faci rabat la calitate si de asta profita si HORECA.
La fel si cu asistatii sociali, la fel si cu negocierea brutului nu netului.
Tichetele alea de vacanta oferite bugetarilor au dus si mai in jos decat erau conditiile oferite de hotelierii romani.
@Johnny Cum adică „nu e banul tău”? Sunt la fel de bani și cei oferiți bugetarilor sub formă de vouchere de vacanță, sunt un drept salarial ca oricare altul. Gândire ca a ta au și patronii HORECA, de aia s-au porcit în așa hal, mizând pe faptul că acei bani îi poți cheltui doar pe servicii turistice în România, dar 1450 de lei pe un card de vacanță valorează tot 1450 de lei cash. Alt exemplu de porceală a acelorași șmecheri din HORECA este atunci când cetățeanul pensionar ia bilet cu 50% reducere (jumătatea cealaltă fiind achitată de stat) și este tratat raportat la banii pe care îi dă el (adică în bătaie de joc), nu la preț întreg, ca și cum subvenția de la stat nu sunt tot bani. Cu siguranță, faptul că anul acesta nu s-au mai acordat vouchere, o să se reflecte în scăderea numărului de turiști, în special anul viitor.
@Gicu 1450 lei tichet nu valorează deloc cât 1450 cash.
Pentru că dacă zici cash, asta înseamnă la negru deci zero taxez . Dacă e tichet intră in contabilitate deci tva, impozit pe venit/profit, etc.
Sunt bugetar de 1,5 ani. Anul trecut am primit voucher, face parte din pachetul meu salarial (așa cum din pachetul salarial al unui angajat la privat fac parte al treișpelea salariu, sau primele de vacanță/Paște/Crăciun, abonamentul medical, fructe și cafea la birou, rucsacuri și alte bunuri, petrecere de Crăciun, contribuție la Pilonul 3 de pensie privată, sau mai știu eu ce).
Am muncit de mi-au sărit capacele pt salariul meu, indiferent că l-am primit sub formă de bani în cont sau sub formă de voucher de vacanță.
Să mor dacă m-apuc să-i dau pe un concediu la mare!
În plus, la ce prețuri prețioase se vehiculează p-aicea, voucherul ăla e fix pix. Am citit la sus inclusiv de prețuri de 1500 lei/noapte. Voucherul are valoarea de 1450 lei. Imi explică cineva cum au dus voucherele la creșterea prețurilor dacă pt o (1, una) noapte de cazare mai trebuie să vin cu bani d-acasă?
Nope, nu mă duc la mare, mă duc undeva la munte, unde de voucher primesc 6-7 nopți de cazare cu mic-dejun și-mi rămân și de câteva cine, vreo 2 ore la spa sau la saună, plimbare cu caii sau ce mai oferă pensiunea. 4 ore cu trenul de București.
Am gasit in Mamaia Nord (unii spun ca e Navodari dar mnoh) un apartament de 2 camere forate dragut. 250-300 lei/noapte in iunie, 350-400 iulie si 450 august. Diferentele sunt in functie de numarul de persoane si perioada pe care stai.
Noi am fost 2 adulti si un copil de 5 ani. Am platit 300 de lei si am stat 2 nopti.
Cazarii nu am ce sa-i reprosez. Era aproape de plaja (cca. 7 min de mers foooarte lejer, in ritmul celui mic), dotata cu tot ce era necesar, curata, parcare, etc. Balconul dadea in bulevard insa am stiut asta de la inceput si mi-am asumat.
Plaja:
Sezlongurile din stanga cu umbrele mari din panza – 30 lei/buc
Cele din dreapra cu umbrele mai mici din stuf – 40 lei/buc
In niciuna din parti nu am vazut sa se curete bucata lor de plaja de alge de la o zi la alta. S-a format o mazga foarte scarboasa de alge prin care trebuia sa treci de fiecare data cana intrai/ieseai din apa.
Mancare:
Am intrat o singura data intr-un restaurant grecesc sa iau de mancare pentru pranz. Un gyros la lipie, mediu ca dimensiune era 30 de lei (am inteles ca a fost bun la gust).
O portie de vreo 150 de grame de cartofi prajiti congelati – 14 lei
O portie de musaca (cat o palma ca dimensiuni) intr-un sos groaznic de acru – 35 de lei
Astea erau cele mai ieftine produse din meniu.
O clatita de la o ghereta – 20 de lei. (am gasit cu 13 lei cateva strazi mai incolo, totusi)
Supermarket:
Am zis ca luam pentru micul dejun ceva rapid de senvisuri, etc, mai ales ca aveam unde sa mancam si unde sa le tinem, plus alte maruntisuri. Am facut marea greseala ca nu mergem la Lidl, Kaufland, fie el si Mega.
Ne-am dus la supermarketurile de pe faleza:
1 sticla vin (Bucuresti – Mega 19 lei) – 35 de lei
1 sticla de cola la 1.25 L – 8 lei
1 iaurt mic cu capsuni – 3 lei
1 paine (Bucuresti – Mega 8 lei) – 15 lei
100 grame sunca – 12.5 lei
Ou kinder – 10 lei
1 cutie Almette – 10 lei
1 cutie mica de pate – 5 lei
Si bonul este lung. Am lasat vreo 200 de lei acolo si nu am inteles mai nimic din ce am luat.
Am vrut sa ii iau celui mic un tractoras pt nisip (o mizerie care in Jumbo probabil ca e 15 lei cu ingaduinta) – 45 de lei
Stiu, my bad ca m-am dus la „fitze”, in Mamaia. M-am lasat convinsa de cazare, pentru ca mi s-a parut ca arata foarte bine si ca merita pretul. Cu siguranta nu voi mai repeta experienta cu atat de multa naivitate.
Acum astept vacanta din Grecia unde o sa stau 7 zile si probabil ca voi ajunge cu cheltuielile cu doar putin peste ce am cheltuit in 2 zile si jumatate in Mamaia.
Pe aici un pita gyros facut meserias care iti poate tine loc de masa de pranz in caz ca esti in parametrii normal e 3-3.5 euro. La farfurie e 6-8.
Sfat: chiar daca sunteti cu copii mici, eu unul va sfatuiesc pentru chestii gen jucarii de plaja, saltle si alte flecustete de genul asta sa stricati un drum cu masina pana la Jumbo in Constanta (de fapt nu chiar Constanta, vechea centura). Bine, acum drumul e rupt pe acolo, aglomerat, se circula pe o singura banda, dar se merge. Veti da cam un sfert de pret comparativ cu „magazinele” de la malul marii…
Completare: niște jegoși din HORECA (și nu-s puțini, am pățit-o de câteva ori) percep prețuri cu 5-10% mai mari pentru cei care achită cu vouchere comparativ cu cei care achită cash că, na, banii ăia din vouchere sunt fiscalizați pe când ceilalți, nu prea.
@manu144x Am completat mai sus cum stă treaba cu fiscalizarea, dar rămân convins că banii din vouchere sunt la fel de valoroși ca ceilalți, explicația ta nu ține, doar subliniază încă o dată ce „de treabă” sunt cei din HORECA.
Eu am fost la mare de multe ori, dar doar de doua ori in Romania. O data copil si mi s-a parut superb, a doua oara adult in 2018 si am realizat de ce marea noastra e denumita Neagra si ca e mai bine sa pastrezi amintirile asa cum ti s-au parut atunci.
In rest, in Romania pot sa va spun ca avem conditii misto de cazare si restaurante.
Dar culmea, toate sunt in zona Ardealului.
simti tepuit, doar ca din cate am vazut cam duc lipsa de turisti.
De ce oare? Noi ne-am adaptat la Horeca romaneasca sau ea la noi?
PS: De trei ori mi-a fost rau de la peste. O data la mare la noi, apoi in Anzio si in Gran Canaria. Nu va spun ce natie era personalul. Ghiciti voi!
Am fost de 1 iunie cu cea mica la o terasa in Mamaia si le-am lăsat 1 stea pentru ca era fum in restaurant de nu puteai sta si am fost nevoit sa mănânc in mașină, consumația pentru 3 persoane 160 ron si nu a fost cine stie ce 2x hamburger, 2 portii de cartofi prajiti, 2 sucuri, 1 apa la 500ml si niste crispy cum stiu si eu sa le fac singur acasa (adica de alea de la metro aruncate in ulei incins). Acum a fost mult, putin? Eu zic ca da pentru un restaurant împuțit de fum de țigara!
@zoso am ajutat horeca mancand o portie dubla de midii la un restaurant prin Varna. O vita (valeu) la un altul si cateva portii de peste prin port…
E 5E/ora parcarea in lausanne, poate d-aia e curat.
Cristici, pentru mine Iasiul a fost o experienta foarte placuta. Am fost cam acum doi ani, am inchiriat un aparatament destul de central (cam 10 minute de mers pe jos de Palatul Culturii). Foarte schmbat de cum il stiam eu prin 2004- 2007. Atunci era ceva…
Nu am avut experiente culinare neplacute. E drept nu am fost la pizzeria ceva domneasca, am mancat la ceva capacana de turisti prin centru, gen han/zahana veche, dar nu foarte scump, si ok din punct de vedere al calitatii. Tot in Iasi am „testat” un local al unui lant mai mare, am fost multumit (sigur, servirea ceva mai inceata, dar restaurantul plin si personalul putin), am dorit sa repet experienta la un local din Bucuresti al aceluiasi lant si am zis ca niciodata, niciodata, dar niciodata nu voi mai pune piciorele acolo (taverna d… racilor) . Adica la Iasi puteau servi o mancare comestibila spre gustoasa iar aici… In fine, si despre vin si culoarea lui ar fi de discutat, dar cum spuneau dacii de la Roma: de gustibus, coloribus … et vinum non disputandum.
E drept ca si stomacul meu este de o rezistenta proverbiala. Nu de putine ori mi s-a intamplat ca, din tot grupul, sa fiu singurul care nu am nimic dupa o masa la… burgerie sa zicem…