Cine produce deșeuri care ard: tu

Am scris de mai multe ori, mai scriu.

Dacă avem un munte de coji de pepene și de cartofi, înalt de 10 metri, iar el stă un an, neatins, în condiții clasice (meteorologic vorbind), ce înălțime va avea acest munte după 12 luni? Dacă avem un munte de pet-uri de apă, pahare de iaurt de 140g, folie de împachetat, pungi în care au fost 2 morcovi… Un munte de acest fel, înalt de 10 metri, ce înălțime va avea după 12 luni, în condiții clasice (meteorologic vorbind)?

Două articole de ieri:

Octavian Berceanu: La Bolentin sunt peste 10 hectare de deșeuri / La Sintești localnicii spun „uite primim bani sau la 10 familii, o oaie”, dar depozitați, faceți afaceri în continuare, lăsăți și pe alții să depoziteze

 

Incendiu puternic la groapa de gunoi a Sighișoarei. Degajări uriașe de fum lângă orașul care este patrimoniu UNESCO

Poate să ardă mocnit o lună. Dacă se schimbă direcția vântului lucrurile vor deveni neplăcute din punct de vedere al simțurilor.

 

Ce arde, ce deșeuri ard, oare? Coji de banane?

Câte patru cartofi ambalați în plastic, apoi puși în pungă mai mare, din plastic. Cum dracu’ supraviețuiam în 1985 fără atâtea pungi!?

Ai luat tu „roșii cherry” de la supermarket, la găletușă. După ce mănânci roșiile, ce faci cu găletușa asta? (care e plină de găuri, apropo)

Am mai scris chestii despre reciclări. Nu m-am lăsat, chiar dacă în oraș nu sunt insule de reciclare (wtf?), iau bicla și mă duc la marginea orașului să reciclez.

Atât deșeu de plastic, metal și hârtie a produs o familie de 3 persoane, în două luni. Deșeu care nu a putut fi evitat de fi produs, că nu pot cumpăra ulei vărsat, lapte vărsat, mazăre vărsată. Dar pet-uri de apă, de bere, pungi de unică folosință, găletușe în care au fost roșii… în general sacoșele din poză nu conțin așa ceva. Când cumpăr fructele și legume le pun întotdeauna în săculeți din ăia ecologici. Am dat 3 lei pe doi, îi folosesc de jumătate de an.

Ieri am mers să duc reciclabilele din poză, am sunat și un procesator de reciclabile din zonă. Citez aproximativ: „Nu preluăm chiar orice plastic. Pentru că noi trebuie să-l dăm mai departe, iar Statul Român nu plătește pentru orice fel de plastic. Pet acceptăm, dar anumite folii, nu. Mergeți și vedeți cu domnul de la recepție ce putem prelua.”

Ați înțeles cât de cât asta cu reciclarea? Are Statul Român fabrici de reciclat plasticul? Pentru ce plătește plastic, să facă ce cu el? Mai ales acum, când China nu ne mai vrea rahatul pe care îl producem aiurea…

O poză de la Lacu Roșu, de săptămâna trecută. Terasă. Terasă cu bucătărie, cu bucătar, cu mâncare gătită. Numărați cât plastic inutil e în poza asta, că n-au ăia chef să spele vase. Apropo, i s-a rupt cuțitul de plastic, tipului, când a încercat să taie carnea. (eu nu am comandat nimic, sunt un „antisocial care nu se dă cu lumea”).

Închei cu două poze dintr-un film din anii ’60. Fast food.
Numărăți câte chestii sunt refolosibile de pe tava din poze (paharul ăla pe care scrie Fanta e din sticlă):

Ce e mai elegant, ce pare mai elegant servit: o terasa din 2021, cu totul din plastic, sau un fast food de pe o autostradă din 1968?

Mi-e dor de 1968, deși nu eram născut în 1968…

Un fel de concluzie al acestui text scurt: tu produci deșeuri care ard și îți poluează aerul. Tu, cu ustensilele tale de plastic de la fast-food. Tu, cu paharele tale de iaurt de 140g. Tu, cu pungile mari, în care pui pungi mai mici, în care pungi ai câte o banană, sau două mere. În general, gunoiul care arde nu apare singur. Tu îl produci.
Să nu te amăgești că e reciclabil. Nu e. Când comanzi online mâncare, cu livrare acasă, ceri să NU pună și tacâmuri de plastic? (măcar atât) Primești și tacâmuri din plastic la tine acasă? Ce faci cu ele?

 

P.S.: Sunt curios în ce stațiune din Vestul Europei, când ceri o cafea la o terasă (6 lei o cafea), ți-o aduce în pahar din ăsta… Sunt ferm convins, bag mâna în foc că nu e caz singular, că e plină România de terase din astea. Terase cu bucătărie, cu bucătar… și cu mult plastic, că… n-au bani de spălător de vase? Săracii HORECA, e criză mare, nu?

Ioana Selner: „Toți cei care suntem în turism avem angajați, avem cheltuieli, nu poți să vii și pe piață și să spui da, vai, oferte last minute, pomană, ieftin! La final, o să te trezești că turistul vine și spune că nu-mi place, că n-am avut condițiile. Păi, dragul meu, dacă ai plătit 2 lei, vei primi tot 2 lei. Dacă plătești 100 de lei, vei primi de 100 de lei. Or, nu poți să plătești 2 lei și să primești de 100 de lei. Și este valabil pentru toate țările din lumea asta”, a punctat antreprenoarea.

later edit: „suzetă bomboană” pentru copil mic. o bombonică mică, lipită de ceva din plastic, ambalat în pungă din plastic. Ce se întâmplă cu tot plasticul ăla, după ce copilul tău minune a terminat bombonica? Aw…. acum faci scandal ca îi e rău micuțului, că inhalează fum de la Sintesti?Nu e treaba ta, să se descurce, că de aia îi plătești? Tu n-ai vreo vină la munții ăia de plastic care ard, corect?

Pungi de gheață. Milioane de tone de apă transformate în gheață și ambalate în plastic traversează România în camioane mari, care consumă motorină. Asta pentru a avea țugurlanul gheață. Care gheață o ia 100% gheață, iar până ajunge la mașină e 95% gheață, până ajunge acasă e <80% gheață. Apoi plânge că e fum, „e noxe și nu poate respira”, e plin de poluare…

E trafic la Sinaia? Stai în cozi pe autostradă? Sunt camioanele cu gheață și apă îmbuteliată care traversează România. Plus tirurile alea cu farfurii și tacâmuri din plastic, pentru a avea terasele din stațiuni…

Soluția mea pentru traficul de pe drumurile din România: În spermarketuri să nu existe produse de bază fabricate la mai mult de 100 de km de locația magazinului. Cum să cumpăr în Iași lapte din Ungaria? Nu, serios, suntem tâmpiți? Tiruri întregi de lapte traversează munții… pentru ce!? Nu sunt vaci în Moldova?!? Pâine de la Cluj… WTF!? Nu este grâu în zonă? Pariez că în Cluj găsim ceva pâine fabricată la București… Nu, serios, suntem tâmpiți?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Și eu lupt să-i obișnuiesc pe ai mei sa recicleze tot ce se poate. Folosesc sacosele de la cumpărături pentru deșeurile reciclabile. Am ajuns sa spăl paharele de plastic sau caserolele in care a fost carne sau mâncare. Le-am explicat că ei vor suferi și, încet, încet au înțeles. Și văd, cel puțin în cartierul meu, lumea pune gunoiul acolo unde trebuie. 90% o fac.

    00
    • Poluezi si irosesti apa curata cu detergent si resturi. :p
      Chiar sunt curios, câți litrii de apă si detergent am voie să irosesc înainte ca acțiunea mea să polueze mai mult decât să duc caserola murdară de carne crudă la reciclat? Dar ca să o arunc murdară la gunoi?

      00
    • Baliverne: într-un reportaj la o statie de sortare a gunoiului, un angajat de acolo spunea că dacă , de exemplu, o folie de plastic este contaminată cu resturi de mâncare, nu se mai reciclează, ci este trusa la groapă. De aceea le spăl ( și ca să nu înceapă să miroasă până duc sacoșa). Nu folosesc detergent decât foarte rar.

      00
    • @Baliverne se recomandă clătirea caserolelor și sticlelor de plastic pentru:
      1. nu se mai scurg mizerii care să contamineze plasticul PET care poate fi reciclat
      2. nu mai pute gunoiul cât stă vara 2-3 zile până vina mașina de reciclare
      3. prin alte părți (nu la noi) apa din canalizare trece printr-o stație de epurare unde rămâne cea mai mare parte a grăsimilor… deci în final dacă le speli poluezi mai puțin. De asta în țările care au pus bine la punc lanțul ăsta se recomadă spălarea.

      00
    • 1. Plasticul contaminat nu se recicleaza, cel putin nu la noi. La fel si hartia sau cartonul. Poti sa le speli dar cand tragi linie cred ca esti tot pe acolo.
      2. Ce s-a intamplat la Lacul Rosu e doar o reactie la consumism si „POST COVID” nu neaparat lene de spalat tacamuri.
      3. La Piatra Neamt nici macar nu se mai colecteaza deseurile biodegradabile, deci despre ce vorbim?
      4. Oricat m-as stradui sa selectez, sistemul nu colecteaza si nu recicleaza. Asa ca arde, nu ca nu selectam noi unii, ci ca sistemul nu educa / colecteaza / recicleaza.

      00
  2. Eu mor cand vad oameni la supermarket care isi cumpara 2 banane si le pun neaparat in punga. Sau ca ne cramponam in legatura cu pungile de la casa (sa fie reciclabile), dar nimanui nu ii pasa de restul ambalajelor.
    Nu conteaza ca sticlele de 2 litri de Coca Cola sunt impachetate inpachete de cate 2 si apoi acele pachete sunt din nou impachetate in alta folie groasa de plastic ca sa ajunga la seturi de cate 6 bucati.

    00
    • am patit sa merg cu banane sau avocado fara punga si casiera a scos repede punga de sub tejghea… i-am zis sa lase fara…. s-a uitat ciudat…

      00
    • in general bananele ales sunt lipicioase, au posibil de la alte banane acel ‘lipici’ nu e o idee prea buna sa mergi fara decat eventual cu ele in mana ca nu iri decat ales si inca 1-2 produse. totusi nu vad problema pungilor atat timp cat sunt din alea biodegradabile… cred ca s-a investit prea mult in reclama si ‘awarenes’ si prea putin in cercetare si productie.. trebuia de mult sa fi avut ambalaje biodegradabile

      00
    • @NIX, inlocuieste banane cu portocale, rosii, castraveti, mere, sau orice alte fructe sau legume iti trec acum prin minte.

      00
  3. Acum mergi pana la marginea orasului cu 3 pungii de plastic dar in Bucuresti ti-e lene sa cari o sticla cu tine 100 m.

    00
    • Continui sa fii prost. Continua sa semnalizezi ca esti prost.

    • De ce prost ?

      00
    • „Solutia sa nu mai fie gunoi aruncat e sa nu punem cosuri de gunoi. Iar daca e gunoi, cetateanul e vinovat, nu noi ca nu am pus cosuri de gunoi.”
      De asta esti prost.

    • Si aici de ce nu militezi sa se puna pubele de reciclare (daca nu sunt deja) ?

      00
    • „Continui sa fii prost. Continua sa semnalizezi ca esti prost.”

      Îmi vine greu să mă obișnuiesc (din partea ta) cu-n astfel de limbaj. 😔

      00
    • Caută textul inițial, să înțelegi limbajul. Am scris eu un articol acum ceva timp, despre lipsa cosurilor de gunoi din parcul de la Unirii.
      Deștepțul ăsta spunea ca vina e a cetățenilor, că nu își duc cojile de bananane acasă. Asta era problema, de fapt, ca duduile nu își pun in geanta ambalajele de înghețată mancata duminica in parc, nu ca idioții de la primarie nu au pus suficiente coșuri de gunoi…

      00
    • Daca asta ai inteles tu, I’m out.

      00
    • @cristici
      Ai dreptate @fluture![/s]

      00
  4. In momentul de fata e mai ieftin si profitabil, pentru cei angrenati in comert, sa abuzeze de ambalaje de plastic: pai cum ar putea transporta rosiile alea cerry, sau capsunile, de exemplu?

    Statul ar trebui sa taxeze pe cei ce pun in circulatie deseurile , iar banii obtinuti sa fie folositi pentru reciclare, educare populatie si programe de constientizare.Deoarece multitudinea de materiale, si contaminarea lor complica fff mult reciclarea, as face cumva sa reduc, sa standardizez tipurile de materiale folosite.Eu imi aduc aminte vremurile comuniste, cand faceai bani de inghetata si alte minuni din sticle si borcane, carton, etc, iar centre de colectare erau in fiecare cartier.
    Cat despre restaurantele respective, cu tacamuri, pahare de plastic, mancare in caserola, pai sunt niste infectii, si ar trebui sanctionate, macar, prin comentarii si review-uri, ca acolo ii doare destul de tare.

    00
    • Nu-i afecteaza cu nimic review-urile. Daca ajungi acolo sus si este singurul restaurant, nu prea o sa te intereseze ca a dat Ghoerghita review negativ pe motiv ca folosesc tacamuri de plastic. Oricum vezi si tu tacamurile inainte sa te asezi si poti sa decizi daca ramai sau nu acolo. Dar, neavand alte optiuni, o sa ramai.

      00
    • În Germania am cumpărat coacăze în caserolă de carton asemănător cu cofrajul de oua. Și din Lidl și de la cineva care vindea pe marginea drumului. Există soluții , și pentru cherry și pentru căpșuni

      00
    • @Irina, fix azi, în drum spre casă de la birou am cumpărat căpșuni intr-o caserolă din același material. În România, într-un oraș relativ mic, dintr-un aprozar oarecare. :)

      00
    • „Statul ar trebui sa taxeze pe cei ce pun in circulatie deseurile”. Statul face asta cu oricine introduce ambalaje pe piata

      00
  5. doar o observatie: si muntele de cartofi va arde (nu doar cel de plastic); descompunerea materiei organice produce gaze care ard.

    00
    • Fa singur un experiment: curăța cartofi si lasa cojile o săptămână in balcon. Nu un an, o săptămână. Si nu in/pe pământ, pe o farfurie. Măsoară volumul inainte și după. Încearcă.

      00
  6. „După ce mănânci roșiile, ce faci cu găletușa asta?”

    Ce intrebare ridicola. Plasticul e pus in punga pentru plastic/metal din casa care apoi e aruncata in tomberonul galben (tot pentru plastic si metal).

    00
    • Ai ratat partea in care explica cat de putin plastic este reciclabil?

      00
    • Daca trebuie sa ma ocup de toate, ce rost mai are societatea?

      Consumatorul isi duce plasticele la reciclat. De acolo problema este la cei care-l recicleaza.

      00
    • O dai ca si cum nu mai e problema ta. Tu cumperi „plastic”, il duci la tomberon si apoi vrei ca prin minune sa fie reciclat. Nu ar fi mai simplu daca ai cumpara rosii vrac sau cu mai putin plastic, si astfel nu ar mai trebui sa te afli in situatia asta?

      00
    • Sau si mai simplu ar fi daca nu s-ar mai vinde rosii la galetusa. Am rezolva mai multe probleme din start.

      00
  7. Pe vremuri prima menire a unui ambalaj era sa tina ceva astfel incat sa nu se imprastie sau, dupa caz, sa curga. Deci era minimal si pana la un punct chiar refolosibil. (Sertarul cu pungi de 1 leu nu este un mit urban)
    Am avut norocul sa mananc acum multi ani ciocolata belgiana de la mama ei de acasa (Antwerpen/Anvers) cumparata dintr-un magazinas local. A fost simplu: indicat sortimentele si totul pus intr-o punga de hartie nici nu mai tin minte daca a fost personalizata in vreun fel.
    Mai in zilele noastre bomboane de ciocolata „premium”. Greutatea ambalajului depasea pe cea a produselor iar volumul general era mai mult decat dublu. Si ambalajul era format din carton, folie plastic transparenta si ceva cu aluminiu (unde erau bomboanele propriu zise).

    As prefera de exemplu sa cumpar bere cu schimb de sticla dar cum producatorii de la care cumpar (exista preferinte diferite in familie) au ambalaje diferite nu e la indemana sa fac stoc de sticle goale. Plus ca trebuie sa reidentific eventuale magazine care sa accepte asta.

    Apropo, ce se mai stie de automatele alea de ambalaje care iti dau un bon valoric? Pe la inceputul anului era vorba ca se va implementa pana la sfarsitul lunii iunie. Asa este sau nu am nimerit nici luna si nici anul?

    00
    • Am trecut ieri pe langa Kaufland in Dr. Taberei si acolo era un container cu astfel de automate care iti dadeau un bon valoric

      00
    • Asta cu berea cu sticla la schimb este cam ironica. Ai prefera sa cumperi asa, dar iti este cam lene, este mai comod sa cumperi bere la sticla nereturnabila.

      00
    • La Antwrpen si Gent si in 2019 bomboanele tot in punga de hirtie erau.

      00
    • Automatele de la Kaufland sunt o bataie de joc.

      In teorie poti recicla PET-uri de pana la 3L. In practica nu poti recicla decat pet-uri de 0.5l sau 2l. Poti lasa in schimb pet-uri mai mari langa aparat si le aduna un angajat de cateva ori pe zi.

      Ca stimulent pentru a folosi aparatul, iarasi varza: 5 amabalaje ca sa primesti un cupon de reducere pentru produse gourmet care nu se vand (20% reducere la inghetate/sosuri/condimente deja marcate la suprapret).

      Per total, mult efort pentru nimic.

      00
  8. Nu va faceti griji. Dupa ce va vaccinam pe toti astia de care nu avem nevoie, tinem niste cativa cu care sa caram tot plasticul in Carpati, dam shut down prin chip, apoi noi mergem toti in Maldive, unde e curat. E simplu, dar mai dureaza.

    00
  9. Le-am zis parintilor „cand mai veniti cu vreun cadou pentru copii sa veniti fara sacosi pungi etc, veniti cu cadoul in mana ca va dau toate pungile inapoi”.

    Pac de 2-3 ori au venit cu pungi, cand plecau ii asteptau pungile la usa. Acum vad ca s-au conformat cand au vazut ca se umplu de pungi acasa.

    Aveam un munte de sacosi si de pungi. Acum am fix 4 sacosi si ma doare in P.

    Mai comenteaza a mea ca sunt urate (sau mai deteriorat si ele) dar ma doar in P, pana nu se rup ma duc cu pungile mele urate la super-market. Cui nu-i place sa nu se uite.

    00
    • o punga de canepa/bumbac are nevoie de 250+ folosiri ca sa fie mai putin poluatoare decat echivalentul de plastic :(
      https://youtu.be/JvzvM9tf5s0

      00
    • @Baliverne, asta este valabil doar daca ne referim doar la impactul si poluarea generata de productia pungii. Dar daca ne gandim la ce se intampla dupa folosirea unei pungi, lucrurile se schimba. Pungile de bumbac sunt biodegradabile fata de cele de plastic care rezista sute de ani.

      00
    • eu am sacoșe din alea de rafie, pentru cumpărături, din 2012.

  10. Cea mai mare smecherie care au facut-o firmele producatoare de orice este sa te convinga ca TU trebuie sa reciclezi ambalajele produse de ei.

    00
    • Au reusit sa convinga fix Ultima veriga a lantului de „plastic” ca el e de vina pentru absolut toata poluarea. :) E cea mai tare reusita a corporatiilor din ultimii ani.

      00
  11. La mine la țară gunoiul se selectează diferențiat, miercurea se ridică gunoiul menajer, joia fracțiunea reciclabilă (hârtie/carton/aluminiu/plastic), pentru ambalajele din sticlă am la aproximativ 300 de metri un punct de colectare (depunere) iar pentru resturi vegetale este o platformă la vreo câțiva km. Sunt reguli bine stabilite de către primărie cum se face selectarea materialelor reciclabile și dacă nu sunt respectate, rămâi cu sacii la poartă. Deci se poate, dacă se vrea.
    „Ai luat tu “roșii cherry” de la supermarket, la găletușă. După ce mănânci roșiile, ce faci cu găletușa asta? (care e plină de găuri, apropo)” Să înțelegem că tu răstorni roșiile cherry într-un săculeț ecologic și lași plasticul pe raft? Cu berea la pet/doză cum procedezi, vii cu un ambalaj de sticlă de acasă? :)

    00
    • @Gicu, probabil ca ideea lui Cristi era ca am putea sa evitam sa cumparam rosiile cherry la galetusa.

      00
    • Atat a inteles: ori rosii la galetusa, ori deloc. Cum mancau oamenii rosii cherry in 1968, oare, cum le aduceau acasa?
      Cu berea e mai simplu: aluminiul este reciclabil in proportie de 99,9%. Adica, cumperi doza, nu pet.

    • Cu berea e mai simplu: aluminiul este reciclabil in proportie de 99,9%. Adica, cumperi doza, nu pet.

      in procesul de fabricatie, berea la doza ia contact cu aerul in proportia cea mai mare (de la umplerea doze si pana la aplicarea capacului); asta e unul din motivele pentru care berea la doza nu e asa buna ca si cea la sticla.

      Daca vrei sa bei o bere buna si sa ai grija de mediu, treci la keg!

      // end trolling

      00
    • @Gupi, cred ca merge si la sticla, nu? Adica este reciclabila fara probleme si calitatea berii este printre cele mai bune.
      Singura conditie sa se pastreze gustul este sa nu fie tinuta in soare prea mult timp.

      00
    • @Andrei, merge, insa cea mai buna investitie dupa terasa si gratar e o instalatie de keg.
      Ce-s 60 de beri la un om sanatos intr-un weekend calduros ?

      00
  12. Solutia e foarte simpla si se practica deja in vest: tacamurile, paharele si farfuriile de plastic sunt interzise. Lemn sau carton.
    Sacosele de plastic – 1 euro bucata, sa tii minte data viitoare sa vii cu ea de-acasa.

    Rosii cherry la galetusa, din pacate inca avem. Avem si avocado pusi cate 2 intr-o tavita de plastic si ambalati cu plastic pe de-asupra, dar nu prea il cumpara nimeni si se face public shaming pe chestia asta.

    00
  13. Parțial de acord cu autorul articolului, însă pentru impact maxim și de durată, trebuie lucrat la sursa, nu (numai) la consumator. Producatorii ar trebui sa fie fortați prin legislatie (asa cum se intampla cu anumite genuri de ambalaje in Australia sau California) să nu mai foloseasca genul respectiv de ambalaje.

    Cum ar fi dacă UE ar zice de maine:

    „Coca-Cola, văd că vreți să vindeți mizeriile alea de sucuri in Europa și insistați să le ambalați in PET. Aveți la dispoziție 2 ani să vă retehnologizați și să le ambalați în ceva bio-degradabil. Dacă nu faceți asta, în primii 2 ani dupa expirarea termenului vi se vor dubla taxele, iar dupa ce expiră și acești 2 ani, nu veți mai avea voie sa vindeți deloc în Europa.”

    Ce ziceți, ar merge? Sigur, îți trebuie coaie și viziune să faci asta, iar politicienii nu vor face asta, că Coca-Cola platește oricum taxe și creează și sute de mii de locuri de muncă, și nu vrei ca alegătorii tăi să ajungă șomeri.

    Nu, nu cred că e o problemă de tehnologie. S-au tot prototipat fel de fel de ambalaje mai puțin dăunătoare, dar e foarte scump să le adopți la nivel larg și să retehnologizezi sute de fabrici. Dar eu cred că se va ajunge la punctul ăsta foarte curând.

    PS: Nu am nimic cu Coca-Cola, e valabil pentru orice firmă care ambalează chestii fără să fie interesată neapărat de ce se întâmplă cu ambalajul respectiv.

    PPS: Genul ăsta de legislație trebuie făcut pe categorii de produse, nu pe firme. Adică trebuie făcut la nivel european un top 10 al celor mai dăunătoare ambalaje, din punct de vedere al impactului asupra mediului, sănătății și cantitatea produsă din acel deșeu, și interzise unul câte unul. Oricum, reciclarea nu este foarte justificată din punct de vedere strict economic (de multe ori, e mai scump să reciclezi decât să faci ceva de la zero), deci aș prefera ca bugetele de reciclare să fie cheltuite pe cercetare pentru identificarea unor metode de ambalare mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

    00
  14. Citroen DS!!!

    00
  15. Tacamurile de la restaurant SE FURA. Ar trebui ca la fast-food sa le lege cu sfoara de masa, ca pe pixuri.

    Sau:

    Fast-food-ul sa perceapa garantie 2 lei pe tacamuri si farfurie, pe care le duci cu tava cand termini de mancat.

    00
    • In 1968 nu se furau? O furculita din inox din ala de la bazar e 1 leu. Cate se fura? Cumpără-le urâte, poftim.
      Te duci la Lacu Rosu sa furi furculite de la terase… Furculite din inox turcesc, care costa 1 leu in bazar…

  16. Ca sa nu mai ajunga atat de mult plastic la consumatori si pe rauri/lacuri/in ocean ce trebuie facut urgent este sa se inaspreasca legile la producatori (inclusiv Restaurante).
    Fulgi de porumb la punga de plastic pusa apoi in cutii de 300 de grame, la randul lor urcate pe paleti inveliti in folie de plastic (kellogs). Beri si sucuri la doze de toate marimile. Coca-cola si alte sucuri folii peste folii. Cum a zis cineva mai sus, cutie de carton, 2 folii de plastic si suport de plastic pentru 7 bomboane. Si cate si mai cate exemple.
    Stiu ce zici, hai sa educam consumatorul final. Dar eu as rezolva problema direct de la sursa. Parerea mea

    00
  17. Vel Pitar a deschis fabrică în Cluj pentru a nu mai traversa munții cu tir-ul de la Vîlcea.Poate greșesc.

    00
    • Traversează arunci cu tirul sa ducă pâinea din Cluj la Iași.

      00
    • Eu zic că se vor mișca cu o fabrică nouă în Iași sau în zona Moldovei dacă au cerere pentru ceea ce produc ei.

      00
    • Sunt fabrici în toate orașele mari, inclusiv Iași. Motivul pt care pâinea Domneasca se face la fabrica din Cluj este legat de linia de producție. Dacă faci 10 sortimente și ai 10 fabrici, este mai eficient sa faci 1 sortiment pe fabrica și sa-l transporți decât sa faci câte 10 în fiecare. Orice oprire pe linia de producție și schimbat de sortiment durează și costa mult.

      00
  18. NU, nu eu produc deseuri care ard!
    Degeaba refuz tacamuri de plastic de la fastfood, mai devreme sau mai tarziu, tot vor ajunge la gunoi. Solutia nu este sa nu mai cumpar eu pungutze si pungi sau tacamuri de plastic. Nu le iau eu, nicio problema: le va lua urmatorul client. Si n-am rezolvat nimic defapt. Trebuie eliminata cauza problemei. Tu incerci sa elimini efectele problemei, dupa ce problema e pe rol deja.
    Ia sa nu se mai produca galetuse de plastic. Ia sa nu se mai produca atatea pungi. Ia sa nu ne dea pungi de plastic. Ce parere ai? Crezi ca vor fi proteste masive in Piata Victoriei ca sa ne dea galetusele de plastic inapoi? Lucram cu ce avem, cumparam ce ni se ofera.

    00
    • Stocurile se innoiesc când ele dispar. Daca tu nu cumperi gunoi, eu nu cumpar, un milion de oameni nu cumpara, aia nu au de ce sa comande stoc.

      00
    • @Cristi ce vrea CP sa zica e sa eliminam problema de la sursa. Oamenii rar au fost civilizati cu frumosul.

      00
    • Cristi – n-ai inteles. Degeaba eu nu cumpar si tu nu cumperi. Suntem 2 VS milioane. Prea putini vor face ca mine si ca tine. Mai eficient este sa elimini total problema de la sursa; nu sa-i cauti rezolvare dupa ce deja e creata.

      00
    • Nu trebuie sa gandesti asa, ca sunt alte cateva milioane care consuma si asa ca actiunile tale nu au niciun efect. Si daca iti spun ca nu este bine sa arunci gunoiul pe strada, o sa-mi spui ca oricum sunt altii care arunca si nu conteaza?
      Probabil ca la inceput vor fi 2 clienti care evita produsele ce contin plastic, dar cu trecerea timpului numarul acestora va creste si va deveni relevant si pentru producatori.

      Dar da, cel mai bine ar fi sa se interzica acest lucru direct la sursa. Guvernele ar trebui sa interzica folosirea unor cantitati exagerate de ambalaj pentru orice produs.

      00
    • Andrei, sunt deacord cu tine. Eu nu arunc gunoiul pe strada, chiar daca altii o fac, si sunt convins ca ar fi dezastru daca toti ar gandi „oricum toti o fac”. INSA, eu degeaba selectez deseurile, daca ele ajung in aceiasi masina de gunoi. Degeaba evit produsele care sunt ambalate in plastic, daca in final, ele tot vor fi cumparate de cineva. Exact cum ai punctat si tu, trebuie lucrat la sursa, in niciun caz la finalul lantului de imprejurari. Daca actionam cum ai spus si tu: azi eu si cu tine, maine si Gigel, poimaine si Marcelica, din pacate va fi prea tarziu pana cand lumea va avea un comportament corect. Vom fi sufocati de gunoaie.

      00
  19. @ Andrei G, @ Cristici Nu vedeți pădurea din cauza copacilor. Eu vreau roșii cherry care se găsesc doar la găletușă, nu se găsesc vrac sau ambalate în pungi de hârtie. Nu e vina mea, a celui care vrea roșii cherry, ci a celor care le ambalează astfel. Nu cumpărătorul/consumatorul produce deșeuri greu/ne/reciclabile ci producătorul care optează pentru astfel de ambalaje, asta voiam să zic dar se pare că ați înțeles altceva.

    00
    • Si chiar daca ar fi aceleasi rosii cherry atat la vrac cat si la galetusa, >50% din oameni vor alege galetusa. De ce? pt ca e mai confortabil.

      00
    • @Gicu, ai dreptate, ideal ar fi sa nu mai existe rosii la galetusa. Sau si mai bine, sa existe in continuare dar fiecare ambalaj sa fie taxat cu o anumita suma. Si suma aia sa fie specificvata atat pe cutie, cat si pe bonul fiscal. Ai luat 2 galetuse, sa vezi pe bon scris 10 lei rosii / 5 lei ambalajul.

      00
  20. Pana nu ne arde la buzunar (pe noi, indivizi simpli, companii producatoare, etc) risipa asta de plastic nu se va schimba mare lucru.
    – am spalat plastice inainte de a le arunca in punga de reciclabile? DA
    – am cupparat rosii la galetuta? DA

    Din cauza (lipsei) masurilor luate pt reducere plasticelor si taxarea celor care produc lucruri de slaba calitate (promovanduse cosumerisul) incep sa cred ca toata treaba cu green energy e un mare BS. Change my mind.

    00
    • De pe ZF:

      „Mai exact, de la începutul lui iulie (2021) se interzice comercializarea de produse speci­fice din plastic, respectiv tacâmurile şi farfuriile de unică folosinţă…”

      Hai sa vedem cat de repede se vor misca comerciantii romani.

      00
  21. Unele dintre magazinele mari au înlocuit tacâmurile de unică folosință de plastic cu alternative din hârtie/carton sau bio(cred că din ceva frunze?). Totuși o chestie inutilă pentru majoritatea mi se par paiele de băut.

    00
  22. Ultimul in lantul asta si cel caruia i se scot ochii cel mai mult este consumatorul final.
    Cate taxe pe ambalaj de plastic plateste producatorul? (nu, fara sa le refactureze clientului)
    Ce au facut producatorii sa reduca ambalajele poluante?
    Dar supermarketurile?
    dar STATUL???

    00
  23. 1.Ce face vel pitar se numește pîine? Numai să o miroși și îți trece foamea, aia nu au un serviciu de calitate ?
    Paprika sau Diòszegi de bază.
    2. Am o curte cu suprafața mică, am primit de la Comprest un recipient pentru compost, aș pune iarba in el cu alte vegetale dar cînd am văzut cum miroase o punga cu iarba lăsată 2 zile pe căldura m-am răzgândit, ce soluții ar fi ?

    00
    • Lasă o pungă cu căcat 2 zile pe căldură. Și apoi le compari.

      00
    • Daca nu vrei recipient din plastic, poti sa iti faci din lemn de paleti. Eu pun iarba smulsa/taiata in gramezi, una peste alta, dar am spatiu, macar pentru asa ceva si nu am stat sa adulmec.

      00
  24. Sotia bea cappuccino în pahar de plastic și ii mereu zic „iar bei cancerccino”!

    00
    • Daca il prind mai putin paranoic pe „Radu nebunul”, prietenul meu cu doctorat in chimie, si imi raspunde la telefon, am sa-l rog sa imi repete ce mi-a spus acum multi ani despre plasticul de unica folosinta. „E pe bune de unica folosinta.” Si mi-a explicat putin „chimic” de ce.
      Pe langa faptul ca e de unica folosinta, tu pui in chestii care depasesc 100 de grade. Ftalati. Asta e nasol cand tratezi plasticul cu extreme de temperatura:

      Ftalaţii sunt folosiţi pentru producerea ambalajelor din plastic mai elastice: ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane. De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală.
      De-a lungul anilor, aceste substanţe au fost legate de infertilitate, astm, cancer de sân şi diabet de tip II.
      Chimiştii americani au analizat date despre 10.000 de oameni, colectate între 2005 şi 2014. În urina lor au observat niveluri mari de ftalaţi.
      Spre exemplu, la probele colectate de la cei care mâncaseră cu o zi înainte la restaurant, cantitatea era cu 35 la sută mai mare. Cel mai mare pericol îl reprezintă sandvişurile şi burgerii şi cei mai afectaţi sunt adolescenţii, mai arată studiul.
      https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/culinar/ce-sunt-ftalatii-si-cum-ne-imbolnavesc-909367

      00
  25. Nu sunt de acord cu ce scrii aici. Ai facut fix aceeasi greseala de logica pe care au facut-o aia in state cand au facut cei din industria petrochimica acel clip cu indianul.

    Ideea e ca noi consumam ce se gaseste in magazine nu altceva. Daca magazinele ofera niste alternative atunci oamenii consuma asa. Pana cand nu va exista vointa politica pentru progres in zona asta eu si altii nu suntem de vina pentru tonele de deseuri de plastic.

    Suntem de vina pentru altceva in schimb: aruncarea gunoiului peste tot oriunde. Daca in oras mai vin cate unii care il aduna de pe strada sau din parcuri, la tara nu vine nimeni sa adune toate mizeriile de pe albia raului.

    Dar revenind la problema cu plasticul, crezi ca daca de maine orice iaurt si produs lactat e prezentat in sticla de sticla oamenii nu vor mai cumpara deloc? Crezi ca daca se va da o lege care interzice ambalarea in folie de plastic oamenii nu vor mai cumpara? Nu prea cred.

    Au mai aparut schimbari mici cum ar fi acele pungi biodegradabile din supermarket. Alea crezi ca le-a cerut publicul? Nu, a fost o decizie a Comisiei Europene.

    In zona in care locuiesc in Bucuresti au aparut afise pe scara in care oamenii sunt indemnati sa colecteze selectiv in 4 categorii: sticla, plastic si metal, carton, menajer. Am fost la Ikea si am luat 3 cosuri de gunoi si de cand le sortez pare ca are totul sens si mi se pare mult mai logic si util. Da intr-adevar primele 3 categorii trebuie sa le duc la 50 de metri de bloc cam 1 data pe saptamana, dar nu e niciun deranj din puncutl asta de vedere.

    Ce mi se pare execrabil in schimb este ca masinile de gunoi vin si aduna in aceeasi msina toate cele 3 containere o data. De ce mai sortam atunci?

    Dincolo de asta sunt cretini care arunca gunoi menajer la sticla de exemplu. Stiu ca povesteam cu cineva de cum sorteaza aia prin Italia si au vreo 8 containere de colectare si de faptul ca iti iei amenda daca pui ce nu trebuie in alt container. La aia de ce poate cineva sa verifice?

    Nu cred ca vina poate fi aruncata 100% in carca oamenilor. Nu sunt ei de vina pentru orice. Vina e impartita si mi se pare ca mai mult de 50% e in sarcina autoritatilor ca taxe pana la urma platim si pentru mediu, transport, educatie, politie etc.

    00
    • Sortezi ca să ai impresia ca faci ceva, de aia.

      00
    • Uite imi aduc aminte de cea mai buna masura luata in materie de plastic de acum cativa ani cand la orice supermarket la casa pungile de plastic erau „la liber” si orice client mai lua si o mana de pungi ca poate avea nevoie si acasa si evident alea ajungeau aruncate aiurea peste tot.

      De cand alea sunt pe bani nu numai ca nu le mai arunca nimeni ci nici nu le mai cumpara. Foarte multi vin cu pungi de acasa.

      Eu abia astept taxa pe ambalaj de care se tot discuta de ceva timp ca o sa dea nastere la o industrie de reciclatori care aduna sticle pe care altfel nimeni nu le baga in seama.

      00
    • @Mir Eu am stat in Finlanda o perioada destul de scurta (4 luni) cand eram mai tanar si acolo toata infrastructura era gandita f cool dpdv al operationalizarii in aproape orice.

      Am sa dau cateva exemple:

      1. Facultatea unde mergeam eu nu avea geamuri deschise. Avea un sistem de climatizare care inchidea sau deschidea niste storuri externe in functie de cat de mult se incalzea in interior si compensau probabil si cu niste AC daca era nevoie. Cladirea era super moderna din toate punctele de vedere.

      2. Colectarea era super bine organizata. Exista un fel de ghena comuna cu tomberoane de colectare selectiva inclusiv un container mare pentru baterii.

      3. Am curatat un covor f mic cu o perie pe balcon. A venit in cateva zile o hartie de la primarie sa ma anunte ca au un loc special pentru asta jos si nu am voie sa mai curat covoare in balcon.

      4. Bus-urile aveau programul afisat pe ceva display si stiai cate minute mai stai pana vine urmatorul. Asta parca e si in Cluj acum daca nu ma insel.

      5. Revenind la facultate, fiecare sala de clasa avea un display mic de cca 10″ pe care era afisat programul din ziua aia. Sala de curs se putea deschide doar de la interior in timpul orei si de la exterior doar in pauze. Nu poti deranja cursul daca nu ai venit la timp.

      6. Aveam aceasta discutie cu profii din facultate despre deseuri si ei ziceau ca masurile sunt bune teoretic desi nu tot fluxul e ok pentru ca degeaba aduna daca ard la o fabrica aflata la 40-50 km de ei, insa era ok ca nu era la 5 km de oras sa zicem.

      La noi exista microproiecte de orice care se aplica doar pe un segment al problemei. De exemplu avem pubele de colectare selectiva dar se aduna tot la comun. Eu mi-am facut partea mea de treaba, asa ca din momentul in care gunoiul meu e in pubela este datoria administratiei publice sa se ocupe de el. La fel cum zice Cristi intr-un comentariu mai sus ca daca nu mai cumpara lumea galetuse de rosii astea o sa dispara. Nu exista unison decat cand decizia vine de sus. Nimeni nu o sa aiba un simt civic deodata la toate nivelurile si o sa decida ca nu mai arunca pe jos de exemplu. Ideea e ca pana eu achit produsul, plasticul sau ambalajul e responsabilitatea (1) a producatorului ca trebuie sa il achizitioneze sau sa il produca si el si (2) tot a autoritatii publice pentru ca autoritatea decide ce tip de ambalaj ai sau nu ai voie sa folosesti. Repet, daca se da o lege ca nu mai ai voie cu sticle de plastic la nimic sa vezi ce frumos se aliniaza toti si nu o sa mai moara nimeni ca „vai se da peste cap industria”. Nu se da nimeni peste cap ci or sa se plieze pe noile cerinte.

      00
  26. M-am uitat de 2 ori la Sopranos și nu l-am auzit pe Tony să vorbească atâta despre reciclare pe cât se vorbește pe social media, vorba aia, el lucrează în waste management.

    00
  27. Faza nasoala e ca de ani de zile singura solutie intens mediatizata este reciclarea. Iar asta ar trebui sa fie ultimul pas, disponibil doar daca chiar nu avem de ales. Ce-ar fi sa-ti instalezi un filtru la chiuveta si sa nu mai cumperi 10 pet-uri de apa pe saptamana? Ce-ar fi sa-ti iei saci reutilizabili si sa nu mai folosesti o mie de pungute? Ce-ar fi sa folosesti in sfarsit „punga cu pungi” la ceva si sa nu mai pleci la magazin fara o sacosa? Ce-ar fi sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi orice?
    Dar de, consumerismul asta isi spune cuvantul si parem mai cu mot daca ne cumparam chestii noi mereu.

    00
  28. Care era populatia pamantului in 1968? Nivelul de trai in est? In China? Vina nu este a consumatorului ci a producatorului, plasticul se vinde bine. Cu reciclatul…cred ca e in mareasura inutil. Aici reciclez in 20 de containere diferite la centrul de reciclare unde mergem toti cu masina (eco, nu?), apoi plasticul e „reciclat”, acum ca China nu mai vrea se „recicleaza” in Malaezia, România etc. Hai sa nu se mai produca plastic inutil, ia sa zica Frau Merkel ca din 2025 nu mai permite ambalaje de plastic in supermarketuri, dar e mai simplu sa dai vina pe consumator, ca pe Exxon nu e bine sa i superi.

    00
  29. Ala de pe bicicleta e deseul reciclabil produs in 2 luni? :))) Noi producem intr-o saptamana atat. Si e infiorator. Noi macar reciclam, dar ma gandesc la marea majoritate care il arunca la gramada. Normal ca noi producem poluare, noi ne dozam cancer ( da, cancer, neoplasm, tumoare maligna) zilnic in noi. Si nu noi suntem de vina, niciodata noi…

    00
    • E produs in doua luni pentru ca ai mei sunt dementi cu „nu cumpara din supermarket!” Orice se poate lua din piata, se cumpara din piata. Telemea varsata – de exemplu. Paine care nu e data in punga, verdeturi si legume care se pun din cantar direct in sacosa… Oua varsate, de la oameni. Ma cearta daca vin cu carton de oua din supermarket.

      00
    • când mă duc să iau ”ouă vărsate”, îmi iau carton d-ăla de acasă. nu risc să le fac omletă înainte de vreme. :)

      00
  30. Toate ca toate dar ideea aia sa nu consumi produse de la mai mult de 100km e comunista rau, Ceausescu te-ar face ministru al comertului pentru asta :)
    Iti dai seama, paste carbonara doar ca cu branza telemea si de burduf, Bitter de la Zarea cu suc de mere in loc de Campari Orange, etc. Si asta doar de dragul vacarilor din Romania care cumva nu pot produce un lapte care sa costemai putin de dublu decat laptele produs absolut oriunde – Ungaria, Bulgaria, Germania, Polonia.

    00
    • Gândește la turism. Mergem la Sibiu, ca au ăia niște carne bună…
      Eu vorbeam doar de alimente de bază. Lapte, pâine, ouă. Are sens să aduci la Iași apă din București? (am poze cu etichete).

      00
  31. eu folosesc și refolosesc pungile și punguțele. am un buzunar exterior de poșetă pt pungi. în supermarket sau la aprozar/piață folosesc și refolosesc pungile mele.
    dacă iau chestii mărunte (ceva medicamente, sau vreun mezel vrac feliat și împachetat refuz ”punguța”) sau sau doar 1-2 bucăți dintr-o legumă le pun direct în sacoșă. (am mereu o sacoșă mică în care îmi iau caserola cu mâncare și termosul cu cafea la birou).

    când plec la cumpărături îmi iau rucsacul sau căruțul de babe sau o sacoșă pe care mi-a luat-o mama și care se poate mări și are niște rotițe pliabile.
    dacă ajung neplanificat la cumpărături, am o pungă mare și zdravănă în poșetă.

    refolosesc unele ambalaje de plastic în care vin diverse chestii. un pahar de iaurt pt pictură, caserole de carne pt diverse.
    duc la pubele de reciclabile cele mai multe chestii de plastic, hârtie, sticlă, metal.
    poate aș putea să fac mai mult, dar ar trebui să cheltui mai mulți bani și/sau mai mult timp pe care nu le posed. fac tot ce pot.

    încă stau prost la capitolul apă. aici apa de la robinet e nasoală. inițial cumpăram apa la bidoane de 10 l, dar trebuia să le car și să le manevrez. după operația din decembrie o bună perioadă n-am mai avut voie să ridic/duc mai mult de 2 kile, am ajuns la baxuri de 2 l (pe care le manevrează altcineva). dacă se va întâmpla să mai rămân în oraș, voi cere acordul proprietarului și o să încerc să-mi iau un filtru pe osmoză de black friday.

    00
  32. Noi aici în DE producem 2 pungi mari de plastice într-o lună, nu că ar conta cu ceva dar plasticul îl ia mașina o dată pe lună și până atunci pungile stau agățate la subsol pentru că nu este tomberon ca la celălalt apartament.
    O decizie care m-am enervat la început dar acum începe să facă sens pentru că neavând tomberon și fiind colectarea la 1 lună produci mult mai puțin inconștient.
    O altă mare șmecherie mi se pare tomberonul de Bioabfall (resturi vegetale), practic orice chestie care putrezește, faptul că poți arunca separat tot ce putrezește reduce semnificativ contaminarea celorlalte gunoaie.
    Btw am avut norocul și ghinionul de a trăi 1 an în Japonia, acolo fiind țară insulară și populație înghesuită în orașe, reciclarea se făcea pe vreo 10 categorii, trebuia totul spălat înainte de a fi aruncat la gunoi și dacă greșeai ceva primeai amendă.

    Și acum părerea mea: într-o epocă în care mulți oameni au telefoane de 1000+ Euro bucata și alte gadgeturi super șmechere, rachete care aterizează în fund, nu e în stare știința să inventeze o modalitate eficientă de a recicla și cea mai bună soluție e să trimită țările bogate containere cu plastic la cele sărace???
    This is all you can do, humanity???
    Și vrem să ajungem pe Marte să-l Terra formam???

    00
  33. Se pare sa este posibil si reciclarea completa aplasticului:
    https://www.bbc.com/future/article/20210510-how-to-recycle-any-plastic
    Oricum caldura vom avea din ce in ce mai multa …

    Da, e mai usor sa previi/reduci consumul decat sa vindeci/transformi dar suntem la vale si avem viteza …

    Atat timp cat nu exista un cadru legal in RO (sticle pentru bere uniforme sau extra taxe), borcane de iaurt la fel, ulei la fel, returnare sau la schimb s.a.m.d. nu o sa vezi schimbari majore.

    La horeca doar cu obligativitate ( taxe sau recicleaza cel putin cat plastic au cumparat, cu factura in ambele cazuri)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.