Faceți o paralelă cu ce vedeți când mergeți în altă țară

Doi vloggeri vizitează România. Ies niște clipuri mișto. Se dau prin București și Brașov, se duc la Peleș și Bran, dar cel mai mișto clip e cel cu Transfăgărășanul.

Unde prin străinătate îți mai dă un străin să guști din mâncarea lui? Unde mai vezi urși pe marginea drumului? Unde, contra unei taxe modice, poți să faci pișu cum făcea bunica acum 100 de ani, în boscheți? Unde mai vezi mâncare la cazan și să fie bună?! (ăsta e unul din motivele pentru care o traversare a Americii de la Est la Vest e o idee bună până îți aduci aminte cât de mizeră e mâncarea) Ciorapi împletiți de mână? Polenta, ca acum 400 de ani?! Și toate astea ieftin. Foarte ieftin.

 

 

Știu, e nasol că noi locuim aici și vedem și toate chestiile nasoale. Dar opriți-vă o clipă și apreciați orașul unde locuiți. Dacă nu vă place, schimbați-l sau mutați-vă. Și apoi gândiți-vă că toți suntem încântați când vizităm locuri străine, că nu știm și nu ne pasa de problemele locale.

 

Toate clipurile:

  1. Visiting Romania’s most SPECTACULAR CASTLE | Peles Castle
  2. THE GREATEST DRIVING ROAD IN THE WORLD – TRANSFAGARASAN
  3. Exploring Corvin Castle in TRANSYLVANIA , ROMANIA
  4. ROMANIA’S HIDDEN GEMS | This is why you should visit Romania!
  5. Visiting Brasov, Rasnov, and the world’s largest bear sanctuary!
  6. Visiting DRACULA’S CASTLE in TRANSYLVANIA
  7. BUCHAREST, ROMANIA

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Am ajuns aproape de finalul postării, am derulat înapoi să văd dacă e Cristici autorul.

    00
    • NOU
      #2

      Ce draqu ma, arta, le zice bine, de neînțeles dar verbaliza corect… bravo Bastus😀😊😭

      00
    • Si io’ :D
      Deja avem sechele

      00
    • Și eu :)))

      Era un tip care o tot dădea la un moment dat cu satul românesc trebuie sa moară. Mă dispera cu tâmpeniile astea, până m-am mai luminat și eu și mi-am dat seama că avea perfecta dreptate și chiar trebuie sa dispară.

      Nu mai are legătură cu ce vedeam eu când eram mic, nu mai erau gospodării, nu mai era un fel de armonie in felul în care arată casele, erau pline de bețivi, multi întorși de la munca de afara cu aproape toate chestiile rele pe care puteau să le prindă și mai nimic din cele pozitive.

      La fel simt acum și legat de turismul și Horeca din Romania. Trebuie sa moară, in chinuri.

      Și articolul asta mi-a plăcut mult https://zoso.ro/arata-austria/

      00
  2. Bifat 1 – 7.
    La 7 mai au treabă cu apa caldă. :D :D :D

    00
  3. Și apoi gândiți-vă că toți suntem încântați când vizităm locuri străine, că nu știm și nu ne pasa de problemele locale.

    „I/We don’t care, it doesn’t affect us, plebs.”

    Pe de altă parte, mai introspectiv așa, totuși, ai noștri ne-au născut să fim chelnerii altora?
    Divertismentul sezonier a tuturor urâților de pe planetă? Parcă totul se rezumă la o conversație de scenariu, sinceră:
    „De ce m-ați făcut mamă/tată?” „Să fii servitor pe viață.” „De ce taman eu/noi, și nu ei pentru mine/noi?” „Te-ai născut să mori, fiindcă n-am fost mintoși.”

    Nu știu… Când văd/aud de turism, horeca, cultură și alte sectoare asemănătoare (ex. munci care nici copiii lor nu vor să audă), fără să vreau, produce introspecția aia năucitoare.

    Trebuie să fim total bolnavi la cap să nu avansăm, să nu cerem ajutor în a avansa, pe motiv că nu își mai împlinesc niște teribiliști siniștri fanteziile bolnăvicioase de a domina o armată de servanți, pentru a servi clientela.

    00
    • Omule, tu ai fost abuzat in copilarie? Cine se gandeste la conversatia aia cand vorbeste de turism? Cu turistii e simpla treaba, oamenii aia au niste bani si e pacat sa-i lasi sa plece cu ei acasa. Nu te obliga nimeni sa fii servitor, dar, daca iti merge putin capul, gasesti o metoda sa muti banii din contul turistilor in contul tau.

      00
    • Vezi Skyler, fix arhetipul ăsta de românaș retrograd servant de hanul Ancuței la intersecție de potecă, fix exact la gândirea asta bolnăvicioasă mă refer.

      Turismul nu e carieră, nu e job security. E gig economy, nu the economy. Iar mintea teroarea cea din urmă e că nu vezi nimic neregulă cu asta.

      Mai cugetă.

      00
    • Sa stii ca la Horeca se baga si ai lor destul de tare cu munca, ei de fabrici si depozite fug

      00
    • De 2 zile zici ca au descoperit toti botii din St Petersburg blogul lui zoso.

      00
    • Turismul nu e cariera, nu e job security – spune-le asta bavarezilor, elvetienilor, si francezilor. Asa sunt ei, mai „servitori” pe viata.

      /s

      00
    • Boros, esti complet paralel cu realitatea, ai vazut cateva seriale pe net si aberezi cu cariera si job security. Tu esti rupt de foame si vorbesti de gig economy si the economy, de parca toti oamenii de pe planeta asta ard de nerabdare sa bage niste excel-uri la corporatie, sa-si permita si buzunarul lor o bere artizanala la o terasa cu nume penibil, mobilata cu scaunele pe care le-a aruncat bunicu acum 20 de ani.

      Traiesc grecii de zeci de ani pe spinarea turistilor, explica-le lor ca ce fac ei nu exista. Acum inteleg de ce iti e frica de sclavie, ca tragi ca robul sa-si ia patronul inca un Mercedes si te minti ca ii pasa cuiva de tine.

      Stiu pe cineva care in scoala era aproape analfabet si care tot e mai destept ca tine, a inceput cu o ghereta de kurtos intr-o zona turistica, acum are vreo 3 sau 4 in toata zona aia, detine monopolul, a deschis si cateva cu pizza si castiga intr-o luna cat faci tu in jumatate de an. Are doar doua sau trei luni mai slabe pe an, in rest e plin de turisti. Care dintre voi e mai sclav? Sa vii sa ne vorbesti de „economy” cand iti deschizi tu propria firma, nu cand lucrezi pentru altul.

      00
    • [ … ] Traiesc grecii de zeci de ani pe spinarea turistilor, explica-le lor ca ce fac ei nu exista. [ … ]

      Nu, nu există. Sunt foarte vulnerabili economic.
      Poate ține de preferință personală dar nu, Grecia nu este model economic de urmat. O dată, din cauza economiei extraordinar de precară. A doua, prea mulți ruși & vecini cu nebunii lui Erdogan.

      00
    • @Boros: nu iti place modelul economic grecesc pentru ca au vecini naspa?

      00
    • am fost in Geneva in 2011 si am mancat o portie de fondue la un restaurant decent cu vreo 50 de euro… am zis sa imi fac o placere o data in viata… eram turist, in tara mea munceam pentru banii aia vreo 3-4 zile… aia da gig economy ce aveau aia, as face si eu la mine in tara o „combinatie” sa le iau banii la astia, nu mult, 50 de lei o ciorba, asa de patrioti ce suntem :*

      00
    • @Boros
      Prin locurile mai mult sau mai puțin spălate pe unde am umblat, oamenii caută să ia banii turiștilor și să îi facă să revină.
      Turcii, grecii, austriecii, cam toată Europa+Turcia au turism și încasează bani din asta. Când de iarnă, când de vară.
      Țările alea nu sunt mono-activitate, exclusiv din comerț, ci au industrie, agricultura, servicii medicale, IT, logistica, infrastructură, etc. Nu se bazează doar pe turism, ci e diversificata. Acuma când pandemia a lovit în turism, aia e, își revin, cum și-au revenit și în trecut. Oamenii se plimba, consumă, caută locuri. Sunt bani de luat și e imoral sa ai posibilitatea să dezvolți industria și să nu o faci.
      Acuma vezi tu, nu peste tot e ca pe aici, că toți rupții în cur sunt patroni de pensiuni și mănânci tradițional românesc de la Kaufland. Îți recomand Istanbul ca un prim punct de plecare. Am fost de multe în ori și m-am plimbat. Iubesc orașul ăla și vibrația pe care o emană. E altceva.

      00
    • Boros: de ce dracu mi place să las bacșiș la grec? De ce cheltuiesc la grec? De ce cumpăr o brățară de piele de 1 euro la chinez și 5 euro la grec? De ce plătesc un drum cu feribotul grecesc când m aș putea duce pe autostrada grecească? (ce i cu economia vulnerabilă la grec? Are ăla tunel la autostradă cum n au elvețienii). De ce cumpăr o cafea de la grec în loc să sugulesc o zeamă de la Lidl? De ce prefer să mănânc un pește la locanta din portul mic din Lefkada în loc să mănânc la Micul Golf în 2 Mai?

      Fiindcă ăla știe să mi scoată banii din buzunar fără să și bată paula de mine și de figurile mele de turist. Fiindcă mi dă bon, cu economia aia a pwlii, ÎMI DĂ BON. Fiindcă vine cu „mifilis pifilis, gufu-gufu, paralia cip cirip” zâmbind cu toți dinții chiar dacă eu beau o cafea scurtă de 2 euro jumate. Fiindcă ȘTIE SĂ VÂNDĂ.
      Iote de aia. Ăla nu e sclav bă, ăla e cristosu la vânzări, e bossu boșilor la vândut căcat ambalat. Ăla e ce nici un manager de vânzări din țara asta nu e. Orice chelner de la orice terasă din țara aia e peste ministrul vânzărilor din țara asta în orice domeniu. Pla mea, orice agățător din fața unei locante grecești dă clasă, chelneru’ deja e antrenor de șmecheri. Și tu zici că ăia îs sclavi? Sau că modul lor de a vinde e de sclavi? Bă, ești bolnav.

      00
    • @RAIDER, am ajuns ieri obosit în Kavala, am fost invitat din stradă de patronul terasei unde oricum intru în fiecare an. În două minute aveam comanda luată, în 5 minute aveam deja ceva pe masă să pot mânca, şi restul tot veneau la câteva minute. Nu mai zic ce bună era.

      Zi-i asta unui patron+chelner român, îl bufneşte râsul.

      00
    • Exact. Ăla cât e de bulibașă în afacerea lui, iese la interval, agită o sticlă, aranjează o umbrelă, rânjește politicos, te aburește cu o țuică, un pișcot la sfârșit „din partea casei”, ceva, orice.
      Parchează mașina undeva să nu te încurce dacă vii tu cu mașina, e curat, salută pe toată lumea (inclusiv pe copiii mici).
      Mă doare n cur că are vilă si în radă un yacht de 120k. Știe să vândă, ăla nu se consideră sclav la turiști. Ăla mănâncă o pâine, mănâncă și chelnerii, și pescaru’ care i vinde pește, angrosistu’ care i vinde castraveți și ăla cu bidoane de apă plată. Și turistu’ vede un grec bronzat care ciripește, potol în farfurie și marea blu’.
      Poate greșesc eu da’ pentru ce se duc turiștii acolo?

      00
    • @RAIDER Păi da, dar au grecu’, pescaru’, angrosistu’ și ăla cu bidoane job security? N-au! Ăia ce-și trec pe LinkedIn la finalul zilei, când numară banii?

      00
    • Fix asa..si nu se aplica numai la Horeca, grecii sunt vanzatori innascuti si nu au greturi din astea cu sclavia. Pe straduta dinspre plaja spre cazare un nene avea dugheana cu pielarie, sandale, etc. In trecere la plezneala ii zic sotului ia uite ce sandale faine…In 5 secunde era langa noi, in 2 minute ne retinuse numele, spusese trei cuvinte in romana si insista sa probez. Eu, educata in „clientul ne deranjeaza – land” incep sa imi cer scuze ca am nisip pe picioare, nah…veneam de la plaja. S-a uitat la mine ca la ultima nebuna…Pac pac, 15 minute, rapid dat orice model la probat, adus alta marime, fara ochi dati peste cap, trantit reducerea, cine a cumparat doua perechi de sandale desi nu era neaparat o necesitate? Aha, io. Sper sa il gasesc si anul asta ca au fost comode si rezistente.

      00
  4. Am fost josvotat cand am zis ca Bucurestiul e cel mai infect loc posibil pentru un turist care viziteaza Romania :))

    00
    • Ai fost josvotat pentru ca vorbesti prostii. Zici ca e „cel mai infect loc posibil” tu ca bucurestean care lasa gunoiul pe trotuar in cartierul muncitoresc in care locuieste de cand a iesit din cel mai infect loc posibil 😉. Cand vii ca turist strain in Bucuresti viata e buna; uber ieftin de la aeroport, gelaterii prin Amzei, apoi la cativa pasi ai craft beer bars, single origin coffee shops mega ieftine pentru tine ca turist strain care dai 7 euro pe o cafea la tine in oras. Te arunci putin in piscina la Radisson, iei o trotineta si ajungi in centrul vechi, bagi mancare traditionala, poze, bagabonteala etc si a doua zi o iei de la capat sau pentru mai putin de 10 euro te urci in tren si mergi la Brasov sa faci acelasi lucru.

      Bucurestiul e naspa pentru tine care iesi din blocul ce pute a ghena, te urci in cazan si stai in trafic in drum spre „scarbici” si pui comentarii „funny” pe Waze despre trafic.

      00
    • Si ca „turist” din provincie mi se pare infect Bucurestiul, si nu ma refer aici la blocuri comuniste sau gunoiul de pe strazi. Chiar daca te duci la Therme, vezi aceiasi mancatori de seminte si tigani burtosi, civilizatia nu la Bucuresti se cauta.

      00
    • Nu e vina noastră ca nu ai avut bani de Elysium când ai mers la Therme și ai stat cu plebea la Galaxy.

      00
    • Te-as ruga sa parasesti putin Cochirleanca de Buzau de unde esti tu si totul straluceste,ca sa vizitezi de exemplu Bogota,Columbia.Ma indoiesc de faptul ca ai posibilitatea/vei face asta,dar daca totusi realizezi imposibilul,o sa ti se para Bucurestiul drept Emerald City.

      00
    • @Rumbu LOL

      00
    • @Viorel Da, hai sa comparam cu Bangladesh, ba nu, cu favelele din Brazilia, mentalitate de „Mai rau sa nu fie dom’le”

      00
    • Adevarul e ca Parisul pute a urina la metrou, e plin de vanzatori de o anume origine etnica (nu, nu sedeji), care fac comert ambulant. Fiecare oras e cu bune si cu mai putin. Ca se putea mai bine, de acord.

      Nici mentalitatea „suntem mai buni decat aia, nu trebuie sa facem nimic” nu e mai buna decat „suntem mai praf ca ceilalti, ce rost are sa facem ceva”.

      00
    • Băbăeț, Parisul este frumos in zonele turistice, în rest e o ghenă. Îl cunosc destul de bine, după 7 trăite pe acolo. Aveți Stade France care sclipește și o grămadă de șerpării pe lângă, pline de arabi. M-am dat cu mașina pe acolo. Noroc că m-am ajutat culoarea și nu au avut treabă cu mine.

      00
    • Am niste colegi francezi, cand au venit cu treaba am iesit la terasa Verona (o stiti probabil, aerisita, mesele nu sunt inghesuite, multa verdeata, mancarea bunicica). Le-a placut f mult, au zis ca daca ar fi asa ceva in Paris ar fi plin non stop. :)
      Dupa ce am iesit cu toata echipa, s-au mai dus ei o data in alta zi, deci se pare ca le-a placut cu adevarat.

      00
    • @Dan 2 Adevarat. Commentul meu original e josvotat si acum pentru ca bucureasteanul de rand se simte jignit cand cineva spune ca micul parisul lui dragut e defapt un cacat cu arhitectura frumoasa.

      Un turist ar trebui sa se uita la cateva monumente istorice iar apoi sa cara de acolo cat mai repede si sa viziteze locurile cu adevarat frumoase in Romania.

      00
    • Bucurestiul e OK pt turisti. Au nevoie de ceva timp sa se orienteze in aeroport, nu inteleg cum se cumpara un bilet de autobuz, trebuie sa intrebe alti calatori in ce statie trebuie sa coboare, si nu au parte de instructiuni bilingve cam peste tot pe unde merg. In rest e OK.

      00
  5. Unpopular opinion: Aia cu greatest driving road a fost o gălușcă aruncată de TopGear care e remestecată periodic de cine are nevoie. Nu mai știu dacă au refăcut partea sudică dar era teroare asfaltul acolo. Recunosc că pachetul complet Transfăgărășan e interesant, e cu baraj comunist, cu lac, cascadă, telecabină, turnante, castel. Urșii și cârnații prăfuiți nu i-aș pune la plusuri. Nu zic că nu e frumos, dar sunt drumuri de genul ăsta mult mai civilizate și cu peisaje mai frumoase. Cvartetul Sella-Pordoi-Campolongo-Gardena, duo-ul Furka-Grimsel, Gran San Bernardo, Mangart-ul, Colle Nivolet, Sveti Jure – dacă are cineva nevoie de idei.

    00
    • As adauga Pasul Stelvio pe aici.

      00
    • pe câte din ele am fost?

    • NOU
      #37

      Pe toate.

      00
    • Ce spui tu e ca sunt si ALTE drumuri la fel de misto. Un turist care merge acolo o singura data nu se confrunta cu problemele enumerate de tine.

      00
    • Personal pe toate, că am o obsesie cu drumurile montane – și era o vreme când le vânam de pe listă după altitudine. Chiar mă uit la prognoză pentru weekend, poate apuc încă unul mai obscur, deși nu pare fezabil.

      Stelvio, Grossglockner, Iseran, Bonette, etc. nu am pus că sunt „clasice” (iar Stelvio e mai mult obositor decât „great driving road”, cu acele alea de păr super înguste și tunelele fără vizibilitate de la coborâre spre Bormio).

      00
    • Barajul ala comunist salveaza cel putin un judet intreg de niste inundatii nasoale…. romanasul nostru nascut din parinti comunisti a tinut sa specifice ca barajul ala e comunist, desi nu avea nicio relevanta in cazul de fata ca e comunist sau nu……

      00
    • am coborat cu bicla nordica, iarna. Cand e blocata soseaua, deci sus eram singur. Drumul e desenat perfect pentru viteza :)

      00
    • @ev21: frumusețea e subiectivă, recunosc. Dar să compari vederea de la Bâlea cu ceva din Dolomiți, de exemplu Tre Cime, e cam mult. Apropo, am o poză cu sticla de Borsec aruncată de un mârlet cu Sassolungo pe fundal. A mers cu ea în mașină până în Italia și a zis că s-ar asorta cu Unesco World Heritage. Oare care e numitorul comun aici?

      00
    • @A „Transfăgărășan e interesant, e cu baraj comunist, …”
      O sa iti fac o cerere ca sa-ti construiasca special pentru tine un baraj din ala serios,din ala capitalist.Am auzit ca barajele alea comuniste sunt de cacat.
      In ceea ce priveste starea asfaltului,iti amintesc faptul ca Transfagarasanul nu se afla in Dubai sau in Libia,acolo unde datorita conditiilor climatice nu ai nevoie de reparatii la sosele decat poate odata la 25 de ani.Nu mai fa cacutza pe tine te rog.

      00
    • Ma scuzați nu știam că e problemă că am zis comunist, gata îi zicem baraj. Deși sculptura aia „Prometeu dresând amperii” e cam pe stil socialist-realist, „omul învinge natura”, etc. Ca fapt divers, mie îmi place estetica ei, nu neapărat mesajul.

      00
    • @animaloo, de coborat e usor dar de urcat cum ai urcat, tot cu bicla?
      Ca mi-e frica sa nu ma alerge ursii la urcare. Vreu sa urc si sa dorm o noapte la cort si sa cobor a doua zi.

      00
    • @Viorel: soyons serieux, și în Alpi tot ca în Dubai e, de ține asfaltul?

      Nu știu de ce vă bășicați la partea cu comunismul, că e parte din brandul de țară (ăla neoficial) și nici nu îl folosim la potențial maxim. În alte țări hidrocentralele se vizitează pe bani, la noi e doar „fotografiatul interzis”. Ah da, să nu uit, cred că la Vidraru e deja capitalistă treaba că avea Ceresit ditamai stânca vopsită.

      00
    • Transfagarasanul e o experienta, nu un drum. Pentru mine e o experienta naspa, nu pentru ca drumul e in Romania, ci pentru ca nu e o experienta placuta 100%. Ok, e un drum sinuos care urca si coboara – astfel de drumuri exista cacalau pe planeta si sunt multe mult mai misto si mai sigure. Multe din alea enumerate de A mai sus sunt foarte aproape de unde capsunaresc eu si ca experiente sunt mult mai OK din simplul fapt ca nu ai retardati care opresc unde li se scoala, nu ai gratare si manele in varf, nu ai bombardieri care depasesc la limita, nu vezi gunoaie peste tot, si lista poate continua. Asta nu inteleg romanii aparatori de valori romanesti – ca drumul ala, pe langa ca nu e intretinut pe masura valorii lui, iti ofera o experienta neplacuta. Nu e greu de inteles ce zic – luat ca atare, nu e ceva extraordinar. Laba asta in cerc si laudatul lucrurilor pe care nici macar nu le intretinem nu ajuta pe nimeni. Nu e ca si cum vin turistii, se fac bani, se impoziteaza mai mult, ajung mai mult bani la buget si se vor investi mai multi bani in infrastructura. Nu asa functioneaza circuitul banilor in Romania. Legat de turism, pensiunile din zonele turistice vor fi pline in continuare, fiindca pe romanul de rand nu il intereseaza unde doarme si in ce conditii – daca vreti sa va convingeti, va trimit la o pensiune unde tot parterul e plin de igrasie si oamenii platesc 80 de lei pe noapte sa doarma acolo. Pe turistul roman de rand nu il intereseaza f multe lucruri – de aia romanii sunt ok cu mersul pe plaja printre chistoace. El va plati oricum sezlong si isi va bea berea, indiferent de cum arata plaja. Turistul roman e pe masura hotelierului roman, si e foarte ok asa – si asta se vede si din comentarii – oamenii lauda un lucru banal de cred ca e ceva nemaipomenit la care ceilalti trebuie sa se inchine, asta pentru ca nu au alte masuri cu care sa judece obiectiv. Asta e nivelul si pentru romania e foarte ok.

      00
    • Hello, it’s me again. Vremea a ținut cu mine și am putut să ajung în weekend unde mi-am propus. Printre altele, Passo Rolle: https://imgur.com/a/WixBGkU
      „Doar” 1984m dar cu parcări destul de ample (fără taxă), cabane-hotel, terase unde să bei sau să mănânci ceva, trasee de făcut cu familia care pornesc din pas (Baita Segantini a fost ținta mea) și, foarte important, stațiune de munte corectă la câțiva kilometri. Din aia cu restaurante, telecabină, etc.

      00
  6. Mereu m-am intrebat cum Mnezo Transfagarasan inca apare in cateva topuri al celor mai frumoase drumuri din lume.
    Nu neaparat sa le vezi pe toate, am vazut si eu cateva prin Europa dar chiar si prin Google Maps daca te uiti random la cateva drumuri care traverseaza munti vei gasi de fiecare data ceva mult mai spectaculos decat neaosul Transfagarasan.
    .

    00
  7. Vali, clipeste de doua ori daca te-au luat ostatic si te obliga sa fi pozitiv.

    00
  8. Unde mai vezi atata plastic si hartie pe marginea drumurilor, a vailor, a caselor? Romania de plastic. Vin dupa un sfarsit de saptamana prin munti. Jeg mult! Groaznic!

    00
    • Se pare ca nu ai prea calatorit.

      00
    • Din zona noastra.. la fel ca noi arata Muntenegru, Bosnia, Serbia, Albania. De vis sunt Slovenia si Croatia. Grecii sunt mai curati. Si fratii unguri sunt mai ok. Iar catre vest nu mai vorbim. Nu ii cunosc pe bulgari.

      00
    • Ooo, nu ai văzut Indonezia, Malaezia, China sau oriunde prin Africa… Pluteste plasticul ca in globul cu lichid, figurine și fulgi de nea…

      00
  9. 7. Micul Perish…

    00
  10. Nu cred ca e cineva care contesta faptul ca Romania e o tara misto de vizitat. Lumea se plange de problemele pe care le ai daca locuiesti aici.

    00
  11. cine esti si ce-ai facut cu Vali?

    00
  12. Turismul nu e totuna cu locuitul.

    Locuință random din Cancun: https://maps.app.goo.gl/8tpUxaHoZBv6rTPN9

    Asa cum voi nu faceți turism in favele, nici astia nu au de ce sa viziteze Ferentari când vin la București, nici Săcele când merg la Brașov.

    Bucuresti. 2 parai o bere. 50 de parai o masa la un restaurant elitist. 3 parai o saorma cu de toate. 2 parai un uber. 2-3 parai intrarea la orice muzeu. 20 de parai un concert la Ateneu. Cluburi. Femei. Drogangeala.

    Eu am acumulat o părere nașpa despre București, dar ORICE strain pe care am fost obligat sa-l plimb, e entuziasmat. Pe aia tinerii ii las în centrul vechi și se întorc mai băuți, mai fumați și mai fututi ca niciodată. Aia mai bătrâni ies după 4 ore din Muzeul Satului de zici ca au văzut a opta minune a lumii.

    Orasul asta te defectează, te umple de jeg, miros și indiferenta dacă stai în el. Nu știu dacă mai funcționează autobuzele alea decapotate dar am luat și eu unul sa ma plimb. Io vedeam asfalt, clădiri murdare, caldura insuportabila, trafic. Turiștii se bucurau la semafor când îl prindeau de trei ori ca mai puteau trage niște poze. Cu castani, cu clădiri, cu statui, pe care eu învățasem sa le ignor.

    00
  13. Ca turist vezi doar lucrurile frumoase si ignori uritul. Asa apare un senzatia ca iaba e mai frumoasa pe partea cealalta a gardului.

    00
  14. Orice paralelă fac, tot nu-mi iese România pe plus.

    Ne salvează natura şi diversitatea reliefului dar oraşele sunt destul de nasoale. Transfăgărăşanul? Da, e deosebit până mergi prin Alpi unde ai zeci de pasuri mult mai frumoase (vezi sus exemple)

    Turiştii de rit nou, Martorii lui Iutub, sunt cumva „obligați” să se entuziasmeze şi să arate doar lucrurile pozitive, nu neapărat că iau bani, ci că e aiurea să-ți pută toate. Mark Wiens dădea ochii peste cap la fiecare chestie de halit pe care i-o ofereau ăia. „Ză best, ză best!”. Apoi se ducea în următoarea țară şi din nou, totul era „Ză best”. Păi, ce faci, tati? Te hotărăşti?

    00
    • Vali are dreptate, dar mie mi se pare că toate elementele alea sunt mișto când ești turist.

      E foarte mișto să ai locuri pitorești și neatinse de civilizație, sunt faine când le vizitezi. Ca să locuiești însă, ai nevoie de curent, canalizaare, apă potabilă sau măcar curentă, gaz, etc.

      E fain că te poți întâlni cu ursul ca turist, e nasol dacă vine ursul în inspecție la tine-n grădină săptămânal.

      E fain că e mâncarea ieftină și bună, dar mâncarea e ieftină și bună pentru că unii oameni trăiesc în niște condiții care noi cei care ne bucurăm de acea mâncare n-am trăi. Gen ciobani care merg cu oile, țăranii fac brânză tradițională ca pe vremuri, etc.

      Toate-s faine de partea astalaltă, a celui care se bucură de ele.

      Poate avea dreptate Dan Puric, grădina maicii Domnului, nu zic nu, dar o grădină e fain s-o vizitezi, dar de trăit și anticii tot în cetăți relativ urbanizate tânjeau să trăiască de fapt, să nu ne amăgim.

      00
  15. Frumoase filmulete, măgulitoare comentarii. Și, pe deasupra, blonda e și maxim bună.

    00
  16. Daca mai vad un cuplu de travel vloggeri, vomit. Ai impresia ca sunt toti trasi la indigo

    00
    • Eu stau și mă gândesc la faptul că toți ăștia tre să fie aranjați de filmare și trebuie mereu să vorbească cu camera. Nu știu ce fel de travel e ăsta când tre sa te extaziezi la orice. „Ia, povestește, ce vezi aici, nu te mai uita la mine, uită-te la cameră” sau „stai să vorbesc cu nenea să mă lase să fac un close-up pe cârnați și porumb”.

      00
    • Ah și am uitat obligatoriul „stai să ridicăm drona” fără de care nu ești vlogger adevărat.

      00
  17. Păi exact pe asta se bazează și sictirul ăluia care trebuie să întrețină un drum, să măture, sau să te amendeze când te piși în parc. Nu-ți place, mută-te sau pleacă în plm. Și după aia te ia așa, pe la sentimente și zici hai bă nu-i chiar așa rău. La alții e și mai rău. Acuși mai trec pe aici niște voluntari conduși de o influențăriță, mai adună din gunoaiele din pădure, uite că au mai cârpit trei gropi, acu pot să merg cu 15 la oră în loc de 10 ( acu am și SUV 4×2, mă doare la măciucă), ia uite ce mall ca-n Austria și hai bă că nu-i dracu așa negru. Și zbang mucul pe jos, că nu sunt coșuri pentru gunoi, în plm de țară bananieră.

    00
  18. Dupa ce am fost in peste 15 orase din Europa de vest si am facut experimentul unui „city break” in Bucuresti, complet ca turist necunoscator si cu aceleasi tool-uri / ghiduri digitale la dispozitie, o singura concluzie: lipsa (promovarii) identitatii culturale si istorice, dezinteres si PARAGINA.

    Da, eu sunt nebunul care daca ar merge pentru prima data pe transfagarasan s-ar uita la cat de prost e asfaltul, cat de peticit si plin de gropi. Cumva, „se intampla” sa avem niste zone frumoase si „se intampla” sa avem niste lucruri ramase de pe vremea comunismului dar am fost incapabili sa dezvoltam o infrastructura turistica si sa ne promovam cum am vazut in alte tari.

    Si acum, sa fim cat se poate de seriosi, sa nu ne mai cacam pe noi atat ca vaaai ce tara frumoasa si deosebita avem. Plm daca vreti sa vedeti ceva extraordinar recomand Coasta Dalmata, de la monumente istorice la parcuri naturale super bine puse la punct, cu infrastructura rutiera si marcaje impecabile. Dar am uitat ca ma adresez in bua parte unor struti pentru care vacanta inseamna mers in Grecia cu masina si stat ca placintele la aceeasi plaja, bagand in ei pana crapa. „Turism”.

    00
  19. Avem niste americani care promoveaza gratuit Romania pe internet iar romanii incep sa arunce cu rahat.

    00
    • Isi promoveaza propriul canal ca sa faca bani, ii doare in cur de Romania

      00
    • Corect. Insa cei din USA cind vad flimuletele se gindesc ca poate merita vizitata Romania.

      00
    • Arunc cu ce gasesc la tot pasul in cocina asta de tara: noroi, rahat, rugina, bucati de asfalt, ciorapi pe jumatate putreziti, sticle de prin boscheti etc. Multi sunt incapabili sa realizeze ca strainii sunt fascinati de cat de salbatica si necivilizata e tara asta. Pentru ei, astea-s senzatii tari ca s-au saturat de zone de promenada, cultura, istorie, piste de biciclete, monumente intretinute impecabil, lipsa claxoanelor, ordine, curatenie, lipsa gropi, trasee turistice marcate corespunzator, oameni relaxati si rabdatori etc etc etc. Mai vor si ei din cand in cand niste boschetareala.

      In rest, in continuare recomand sa mai scoateti capul in lume, sunt tari cu munti mai frumosi, mai inalti cu trasee de drumetie, ciclism montan etc sau parcuri naturale MULT mai spectaculoase si infinit mai bine intretinute. Pentru boschetareala si senzatii tari gen „moama n-a mai fost marcaj turistic de juma de ora si ce tare m-a umplut ATV-ul asta de praf, la noi nu e voie sa mergi cu ele pe aici”, bine ati venit in romania.

      00
    • Da măi Cosmine, dar cînd mergi sus pe munte și vezi poteca mărginită de borduri lustruite, fără licheni pe ele, fără o pată de noroi sau iarba toată crescută/tunsă la aceeași înalțime, nu tu o coada vacii sau o bășina porcului ieșită din tiparul cositoarei, ți se cam ia de ”civilizație” uniformă și uniformizată…

      00
    • Atata cacat cat stiu sa arunce romanii in tara lor nu stie nimeni.

      Romania este o tara foarte OK. Am vazut locuri mai frumoase decat in Romania, am vazut locuri mai urate decat in Romania.

      Jeg si gunoi am vazut si in Manhattan, si in Golful Kotor, chiar si in alte tari mai cu „apa calda”.

      Nu sufar de patriotisme, ca am plecat din Romania, considerand ca are copilul meu sanse mai mari de a reusi in viata, dar vizitez tara si ma bucur sa vad ca sunt inca niste locuri de pici in bot.

  20. Foarte tare videoul si filmat fain/sunet bun. Thx!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.