Imobiliare: limite de înălțime și gentrificare

Citeam articolul ăsta și în el se menționează, ca în fiecare articol de gen, cum unele zone din SUA nu au locuințe, dar limita de înălțime e joasă și nici oamenii din zonă nu vor blocuri între casele lor, chiar dacă acolo se păstrează limita de intimitate.

Și mă gândeam că și la noi e cam la fel. Doar ca legea e amuzantă și nu se aplică, așa că apar blocuri pe unde se poate. Știu minim 3 case în zonă care nu se vând pentru că sunt lângă bloc. Una. Două. Trei.

Și mai sunt.

Și ai două tipuri de cumpărături: cine vrea să se uite lumea în curtea lui non stop, și cine vrea să dărâme și să facă un bloc. Șpăgarii din primării distrug orașele casă cu casă. Nu sunt de vină idioții care vor să construiască blocuri între case sau idioții care cumpără, jegurile care dau autorizații sunt cei care ar trebui să facă bulău.

 

brasov-04

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Da, ar trebui, dar oameni suntem nu ? …masinile, vilele, excursiile, toate astea costă..

    00
    • Trebuie sa existe intelegere :)) asa mi-a zis vecinul care dadea la 1 noaptea cu bormasina :)))

      00
    • Înțelegere, da :))))) așa mi-a zis unul care sîmbătă noaptea elicopteriza betonul turnat la ora 22.După ce a venit locala tot el era cu limba mare.Ăia de la locală au fost în ton cu ei.Arad 2020.

      00
  2. Ba nu, sunt toti de vina. Dezvoltatorii care ar distruge vieti pt un ban usor, autoritatile din motive evidente, dar si cumparatorii care cumpara dubiosenii ca sa mai scuteasca cateva mii de euro, fara sa gandeasca cat discomfort vor avea ei in urmatorii zeci de ani in blocul ala inghesuit intre case. Pe bune de nu sunt mai spatioase si mai bine gandite blocurile comuniste.
    Nu mai zic de spatiu verde si de parcare, care la blocurile noi lipsesc cu desavarsire. Si acum 10 ani ne plangeam ca la bloc vezi vecinii din blocul de vizavi, pai la bloc nou nu doar ii vezi ci poti si sa dai mana cu ei pe geam.

    00
    • Normal ar fi ca doar societati pe acțiuni care au actionari cu experienta sau macar studii superioare in constructii, sa primeasca autorizatii pentru a construi blocuri de locuințe…acum, orice lautar isi face srl cu capital social de 200 euro si gata e ‘dezvoltator imobiliar’…face o mizerie de bloc si da-l in judecată….raspunde in limita capitalului social..

      00
    • Să nu uităm cât ar trebui sa conteze părerea fraierilor care fac 8 ani să ajungă arhitecți sau urbaniști

      00
    • @car, singura problema la ce spui tu este in cazul celor care „cumpara” apartamentul inainte sa fie terminat blocul. Dar nu mai bine clientul asteapta sa fie finalizata constructia si atunci vine cu un specialist care sa faca expertiza cladirii si apoi cumpara?
      Si poate ar fi o idee buna ca in cazul societatilor astea cu un singur patron sa mutam responsabilitatea de pe firma pe persoana fizica. Adica sa poti sa il dai pe el personal in judecata si sa-i scoti casa, masina la licitatie pentru a-ti acoperi daunele.

      00
    • @Andrei dar nu prea ai ce face legea nu prea ajuta si nu prea e nimeni sa vada daca se respecta, 80% se dau inainte de a fi finalizate deci mai iei ce ramane.. dar daca ar fi interzis ca dezvoltatorul sa ia mai mult de 50% inainte de finalizare ar fi ceva😄

      00
    • @NIX, deci tu spui ca ar trebui sa existe o lege care sa protejeze consumatorul de el insusi. Da, ar fi bine si asta.

      Dar 80% dintre apartamente se dau inainte de a fi finalizate pentru ca atunci sunt mai ieftine. Si in general sunt ieftine pentru ca vanzarea asta in avans permite dezvoltatorului sa construiasca blocul, devzoltator care nu ar putea sa faca rost de intreaga suma de la banca. Dar si pentru ca daca stii ca oricum s-a vandut, poti sa faci si rabat la calitate si sa mai economisesti ceva.
      Poti sa gasesti si apartamente finalizate, doar ca sunt ceva mai scumpe. Asadar problema este ca multi cumparatori prefera sa-si asume riscul de a lua o teapa pentru a face o oarecare economie.

      00
  3. Stai sa termine cu gunoiul si apoi sa vezi clatita infuriata!

    00
    • Ce e peste P+2 în zona Bazilescu se dărâmă?! Vai, nu…

      00
    • da, arcadia, luxuria (lol) marmurei (asta parca e monument funerar) cu astea incepe. dar mai intai sa se vanda si apoi le darama.

      00
    • apoi face si parcarea de sub podul Basarab, dar aia e cea mai grea, trebuie sa dea cineva cu matura.

      00
    • Breh cici, cred ca nu am baut destule cafele si nu inteleg. Sau ironia ta e prea fina…
      Car ar fi solutia ta pentru rezolvarea problemei cu gunoiul? Ca banuiesc ca o vrei rezolvata, nu? Ca nu poti fi cretin sa accepti faptul ca se plateste pentru strangerea gunoiului aproape o treime din bugetul celei mai bogate unitati administrative din tara…
      Sa nu discutam faptul ca plateste primaria in loc sa si plateasca fiecare… Dar deh, la locuitori saraci e nevoie de subventii…

      00
    • @dude: soluția e sa rejecteze contractul ca nu colectează selectiv. să se judece cu ei și să câștige. Asa, doar sa țipe de pe margine și sa nu facă nimic pot și eu. Mie mi se pare că nu face nimic. nici cu gunoiul nici cu parcările (si-a batut joc cu ADP-ul) că e tot ne transparent (acu saitul e picat de exemplu). Parcurile sunt tot ne îngrijite, politie locala nu mai există. pana mea, parcă locuiesc în Ferentari. Dar bășini cât cuprinde…. bai dar nimic mai nene..cum mai sa am gândaci? cum?

      00
    • Crezi ca daca ar fi existat o cale prin care sa rejecteze acel contract fara sa existe posibilitatea de a pierde un proces si multi bani daune nu ar fi folosit-o? Ca eu asta am inteles: asteapta fix un motiv real pt reziliere. Motiv pe care gunoierii reusesc cu succes sa l evite.

      00
    • Nu vă mai satură Dumnezeu. Alți oameni suferă, își riscă libertatea și importă ca să aibă și ei și voi vă plângeți că aveți prea mult.

      00
  4. bai dar parca nu e bine sa ajungem ca ăia, fara locuinte, fara magazine (prea mica densitstea) , fara trotuare si fara transport in comun (prea mică densitatea). Walking Cities e un lucru bun, și poate ar trebui planificat de primărie, nu de dezvoltatori din nevoi urmărind profitl.

    00
  5. Problema este ca legea in materie de construit locuinte nu se respecta la noi. Iar asta duce la urmatoarele chestii:
    1. Sufocarea traficului pe anumite zone. Cand e zona de case, iar tu pui de un p+10 e clar ca zona o sa fie mega aglomerata pe toate planurile.
    2. Locuinte premium de o calitate proasta. Bucataria open-space este noua regula, iar spatii de depozitare e ceva sf.
    3. Suprasolicitarea serviciilor publice gen scoli din aceste zone.
    Toate astea se intampla pentru ca romanul este musai sa fie proprietar, iar banii astia se fac prea usor.
    Recent m-am uitat de locuinte de cumparat in zona de sud a Spaniei. Preturi mai decente fata de Constanta/Mamai si cireasa de pe tort, dobanzile la credite undeva maxim 1.25%.
    Compara asta cu Romania unde dobanzile sint de 4-5 ori mai mari si vei vedea ca e o afacere din care toata lumea pare ca ar castiga.

    00
    • De acord cu tine la tot in afara de faza cu „romanul este musai sa fie proprietar”. Crezi ca daca ar fi vorba de locuinte de inchiriat s-ar respecta normele de inaltime, distanta fata de vecini si altele?
      Adica este suficient sa vezi cate scandaluri au fost legate de cladiri de birouri unde nu numai ca nu s-au respectat normele zonelor, dar s-au si contruit 1-2 etaje in plus fata de ce era specificat in proiect.

      Eu cred ca totusi atunci cand iti cumperi un apartament care va fi al tau pentru minim 20-30 de ani este putin mai atent la calitatea acestuia decat atunci cand te muti in chirie undeva unde te gandesti ca vei sta 2-3 ani.

      Vezi piata imobiliara din Cluj_Napoca. Sunt foarte multe apartamente construite special pentru a fi inchiriate care nu respecta nicio norma, nimic.

      00
    • @Andrei G
      Romanul știe doar sa fie proprietar. Oricine da de o suma de bani se gândește sa ii bage intr-o casa și după țepele date în anii 90 ii cam înțeleg.
      Numai ca făcând asta nu face decât sa accelereze trendurile actuale imobiliaro-urbanistice. Te plângi de aer poluat, de trafic, ca nu ai locuri verzi? Soc dezvoltarea imobiliara haotica a contribuit la asta. Este un întreg cerc vicios în care pierdem cu toții pe termen lung. Și nu uitați dobânzile la credite pe aici ar fi de 4 ori mai mari fata de ce găsiți în vest.
      Când vezi toate datele problemei realizezi ca piata e prea mare și se învârt prea mulți bani pentru a se schimba ceva.

      00
    • @Asdad2005, poti sa ma ajuti cu niste clarificari? Fiindca eu sincer nu inteleg.

      Deci trendurile actuale de constructie haotica sunt datorate dorintei romanilor de a fi proprietari? Corect?
      Si daca romanii nu ar mai vrea sa fie proprietari si s-ar multumi sa fie chiriasi, s-ar construi mai ponderat? Adica oricum si in situatia actuala nu exista suficiente apartamente pentru inchiriere. Crezi ca dezvoltatorul ala care se gandeste doar sa faca un bloc cu 50 de apartamente de inchiriat il va construi mai calitativ?

      PS: sa-ti explic de ce locuitul in chirie nu este o varianta fezabila pe termen lung.
      Daca intentionezi sa traiesti pana la pensie si iei in calcul valoarea pensiei medii in Romania, o sa ajungi la concluzia ca la batranete nu o sa-ti permiti sa locuiesti nicaieri. O sa ai de ales intre a manca si a plati chirie. Asta desi pe parcursul intregii vieti ai platit chirie lunar mai mult decat te-ar fi costat rata la apartament.

      00
    • @Andrei G
      Trendurile pietei imobiliare din Romania isi au izvorul in dorinta romanului de a detine o proprietate, respectiv in faptul ca romanul vede detinerea unor mai multe imobile ca pe un mod de trai, gen le inchiriaza pe termen scurt sau lung. La aceasta dorinta se mai aduaga urmatorii factori:
      1. Piata bancara balteste in bani si acest lucru le permite sa riste mai mult si cu binecuvantarea BNR sa aibe o marja de profit extraordinara.
      2. Autoritatile sunt dispuse sa ignore legea conform sumei corecte.
      3. Migratia accelerata din zonele sarace catre poli economici.
      Pe scurt lumea s-a obisnuit asa si este absolut imperios necesar sa detii o proprietate ca daca nu esti paria familiei. Am fost pe la cateva vizionari de apartamente noi si cand am inceput sa intreb de compartimentari si alte nebunii, vanzatorii se uitau ca la felul paispe ca nimeni nu i-a intrebat. La final cand le-am facut o oferta sub pretul cerut mi-au ras in nas, de ce? Pai piata balteste de prosti care accepta aceste tipuri de locuinte si care vor sa aiba un bun al lor indiferent de calitatea lui.
      Partea cea mai frumoasa este ca nimeni nu face legatura intre dezvoltarea imobiliara haotica si restul problemelor cotidiene. Ne place sa ne plangem de trafic, poluare sau lipsa locurilor de parcare pana cand observam ca suntem parte din problema printr-o decizie luata acum ceva timp si care nu ne da pace.
      Singurii castigatori din toata schema asta nu sunt proprietarii ci dezvoltatorii, iar cand treaba asta se va echilibra poate o sa avem niste orase mai curate si frumoase fata de ce este acum si cu niste locuitori mai fericiti in locuintele lor. Pana atunci astept sa vad cum o locuinta in Cluj va fi la pretul uneia din Viena, orasul nefiind totuna cu Viena.

      00
    • Asdad2005

      Tu critici romanul ca vrea sa fie proprietar si nu chirias dar apoi te plingi ca nu gasesti apartament sa cumperi. Pai nu ar fi mai bine sa stai in chiria pe care o lauzi?

      Sa nu crezi ca daca o firma vine si trinteste `10 -15 blocuri de 10 etaje doar pentru inchirieri va fi mai bine.

      00
    • @Asdad2005, la fel cum spune si @mihai007, nu este putin ironic sa critici dorinta romanialor de a deveni proprietari, dar in acelasi timp sa povestesti cum cauti sa cumperi un apartament?
      Adica tu de ce nu stai in chirie?

      Si acum revenind la idee de mai devreme pe care ai ales sa o ignori cand ai raspuns. Ai impresia ca daca nu vor mai fi persoane fizice care sa cumpere apartamente si toata lumea va sta in chirie, dezvoltatorii vor construi respectand normele?

      Apoi ai spus ca romanul vede detinerea de mai multe imobile ca pe un mod de trai (le inchiriaza pe termen scurt sau lung). In celelalte tari, unde cetatenii locuiesc preponderent in chirie cum se intampla? Nu sunt si acolo proprietari care detin mai multe apartamente si fac din asta un mod de trai?

      Nu vreau sa te simti jignit, dar niciunul dintre argumentele tale nu are sens.

      00
    • @Andrei G si @mihai007
      Eu nu am glorificat statutul de chirias sau ce misto este sa fi chirias in Romania. Mai mult nu am venit sa spun ca daca s-ar construi mai mult pentru inchiriere piata ar arata mai bine. Ceea ce am vrut sa spun si o s-o repet, dezvoltarea asta haotica imobiliara se intampla pentru ca exista o cerere mai mare decat oferta la care au contribuit migratia catre marile orase plus eterna idee de investitie intr-un imobil si totul pe repede inainte.
      Toate apartamentele noi pe orice segment de pret incepand cu residence-uri in camp deschis si culminand cu noile penthouse-uri ce se fac pentru noii bogati au niste probleme de concept pe care odata ce le vezi iti pui intrebari. Cand tu in compartimentare o iei pe scurtatura sunt absolut sigur ca mai sunt probleme pe altundeva. De ce se intampla asta? Pai pentru ca romanii sunt prosti si accepta orice cacat. Da acum ceva ani am cautat un apartament pentru ca la cum se misca piata era decizia fireasca si ma vedeam sa raman in capitala. Problema a aparut cand efectiv am vazut ca apartament nou indiferent de pret are o compartimentare defectuoasa, iar apartamentele comuniste au o compartimentare corecta si nu ma enervez stand in casa. Sigur sunt problematici vecini, dar asta inseamna sa locuiesti la comun.
      Tot ceea ce se construieste si s-a construit in ulitmii ani a fost prost si cu multe hibe. Sigur sunt exceptii unde oamenii au fost norocosi, dar tepele sunt regula si au la baza ca indiferent de rahat romanul cumpara. Si asta se aseamana cu eterna discutie intre masina noua vs sh si in care efectiv nimeni nu intelege ceva. Dar daca de maine romanii s-ar opri in a cumpara locuintele prost facute, nu ar mai accepta la receptii rahaturi si ar incepe sa-si ceara anumite drepturi, piata ar castiga enorm.
      A doua problema majora este ca din cauza acestei nebunii orasele s-au dezvoltat haotic si vezi anomalii de tipul p+10 in zona de case sau case in buricul targului fara racordari la utilitati ori zona rezidentiala premium unde simti mirosuri „speciale”. Toate lucrurile astea s-au intamplat pentru ca au fost oameni ce au acceptat asta, de multe ori atasand si un credit pe 30 de ani ca sa fie frumos si acum descopera problemele. Din nou discutia de la masini n-ar fi dat 200 de euro pentru o analiza a unui arhitect, dar se plang ce naspa e locuinta lor.
      A treia problema o reprezinta faptul ca nici dezvoltatorii nu stiu exact ce sa mai construiasca si au ramas in vechea gandire: apartamente mici si multe. La ora actuala in Bucuresti in afara de 2 complexe rezidentiale unde chiar au cautat sa respecte cat au putut legea locuintei, restul sunt niste struto-camile unde efectiv joci la loto cand vine vorba de locuinta pe care o achizitionezi, iar sumele de foarte ori pleaca de la 100k eur.
      Foarte pe scurt toata lumea vrea sa cumpere o locuinta si este dispus sa accepte orice rahat pentru o anumita suma de bani. Rezultatul: orase dezvoltate haotic, poluare, lipsa unor servicii publice decente. Abia astept sa aud ca scoala copiilor costa mai mult ca rata sau cum impozitul pe locuinta va fi mai scump ca emisii mari de CO2.

      00
  6. Mai este o situatie : terenuri pe care se puteau dintodeauna construi blocuri doar ca in trecut nu era interes pentru asa ceva si toti si-au facut case p+1e maxim. Acum cand legal vin cu autorizatie de blocuri sar ceilalti in sus ca ei au case si nu e ok. De aceea e bine sa belesti ochii cand cumperi un teren !

    00
    • Nu exista asa ceva. Chiar daca se puteau construi blocuri dintotdeauna, exista niste norme de distante minime pe care trebuie sa le lasi fata de limita proprietatii, norme care in peste 90% dintre cazuri nu se respecta.

      Sau… daca tu cunosti astfel de cazuri, da-ne si nou 1-2 exemple de astfel de zone sa vedem, sa nu vorbim in necunostinta de cauza.

      00
    • Terenuri pe care se puteau construi blocuri de pe vremea lui Decebal. Las-o incolo de vrajeala …

      00
    • Nu e nici o vrajala. Vorbesc de un sat de lângă Timișoara. Exista PUG și PUZ-uri in acest sens vechi de prin 1996. Din 1996 până prin 2017 nu a existat interes pentru blocuri si toți care au cumpărat și-au făcut case. Acum când încep să apară și blocuri ,p+3 in general, fac petiții sa le fie interzisa construirea.

      00
  7. Ce ai cu regenerarea urbana?
    Hai ca îți dau un articol despre luxul pe care îl da tot la tot poporul one united. Nici nu știi ce priveliște la parc și case are delia Matache din penthousul de la etajul 18. Ma rog trebuie sa găsești fraierii sa umple restul de etaje

    00
  8. FUN FACT
    In Budapesta Parlamentul si Basilica Sf. Stefan au aceeasi inaltime de 96 metri.
    Au o lege care spune ca nimeni nu poate construi mai inalt de atat pentru ca nimeni nu e mai sus de lege sau de Dumnezeu.

    00
    • La fel si in München, nu se poate contrui in inelul central mai inalt decat Frauenkirche. La catolici si protestanti s-a pastrat regula ca biserica sa fie cea mai inalta cladire din sat / oras, pentru a fi vazuta de departe.
      Mie imi plac strazile si cartierele cu blocuri de pana in 4-5 etaje. Daca vreti demonstratie pe viu, duceti-va in Berlin, aveti unul langa altul Est si Vest, vedeti unde va place mai mult.

      00
    • prinde sens catedrala mantuirii neamului :))

      00
    • Doar ca intre timp MOL is face sediu cu inaltime de 150 metri …
      https://en.wikipedia.org/wiki/MOL_Campus

      00
    • @psionics
      Alt funfact: și la Iași era o asemenea limita și atunci sinagoga mare a fost construita în pământ.

      00
    • @Daniel T nimic nu e mai înalt ca un teanc de bancnote.

      00
    • Nenea cu casa sa zica mersi ca nu-i in Oradea, aici primaria il expropria demult deja, sa faca locuri de parcare pt cei de la bloc.

      00
    • @Ovi nu era Oradea vârful de lance al urbanismului?

      00
    • Asta cu casa precis daca o pune la vanzare cere bani cat jumate din valoarea cladirii invecinate.
      Probabil de aia a si ramas acolo, deci sa nu il vaitam asa mult

      00
    • Aia oricum este o „casa” in care ar fi dificil sa locuiesti chiar daca nu ar fi cladirea de birouri de langa. Adica este la un bulevard principal, cu foarte mult trafic si distanta dintre geamuri si sosea este de maxim 1 metru.
      Solutia ideala este sa o transformi in cafenea sau restaurant cu livrare sau pick up pentru cei care lucreaza in cele 30 de etaje de langa. Si uite asa, cu banii castigati, iti permiti chiria sau rata la orice casa rezonabila din zona.

      00
    • @dny proprietarul e liber să vândă cu cât dorește, la fel cum nimeni nu e obligat să și cumpere cu atât. În fine, ideea e că nu-i normal ca lângă tine să răsără blocuri care să-ți ia lumina zilei. Dacă nu ți se pare motiv de văitat, te invit să-ți zidești ferestrele.

      00
    • @Andrei G mă întreb cum or locui englezii în casele alea la stradă.

      00
    • @Cristian, cand afli raspunsul, sa-mi spui si mie, te rog.

      Nu am spus ca nu se poate locui daca nu ai de ales, am spus doar ca este dificil, adica nu este foarte placut sa iti treaca cateva zeci de mii de masini zilnic prin fata geamului.
      Tinand cont ca s-a construit o ditamai cladirea de birouri langa, acel proprietar are acum oportunitatea sa foloseasca acea cladire pentru a deschide o afacere si el sa-si cumpere/inchirieze o casa intr-o zona mult mai linistita. Si prin zona linistita nu ma refer neaparat sa se mute la periferia orasului, se gasesc o multime de case la curte pe o raza de maxim 500 de metri.

      00
  9. Aruncati o privire in Viena, Budapesta, si alte orase din fostul Imperiu ca sa vedeti ce a insemnat ordinea si disciplina in constructii.

    00
    • Civilizatie occidentala vs civilizatie balcanica. Mare diferenta.

      00
    • Hai s-o zicem și pe-aia. Imperii cu bani buni, vs zonele exploatate și sărace sau folosite carne de tun pentru când se plictiseau otomanii.

      Ai luxul de a-ți dezvolta tabieturi ca austriac atunci când n-ai războaie pe teritoriul tău care să te lase-n curu gol odată la 2-3 generații.

      Acuma nu mă-nțelegeți greșit, nu-s de-acord să folosim asta ca o scuză ca să ne comportăm balcanic, dar nici nu trebuie să uităm istoria, ca și britanicii care se plâng că economia lor nu mai e cum era odată…odată când își storceau coloniile de tot ce se putea adică. Așa îți permiți să ai economie, stai la pub și aurul e descărcat în port ca să-ți țină moneda puternică.

      Noi fix când aveam șansa să ne ridicăm capul un pic, după ce ne-am unit ca țară cele 3 provincii, pac 2 războaie mondiale și încă un jaf colosal din est (sovromurile și reformele valutare comuniste – https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/23-august/romania-saracita-jaful-politica-de-stat-a-urss-fata-de-cei-invinsi-109490).

      În România putem spune că civilizația a-nceput de nici 30 de ani să zicem, și se vede pe noi.

      00
  10. Cu siguranta ca si pretul alunga potentialii cumparatori, referitor la exemplele tale. Imi e greu sa cred ca nu s-ar vinde daca si-ar ajusta pretul in functie de conditii. Lumea e si lacoma, printre altele.

    00
  11. Hă, hă, alea sunt blocuri? La mine pe stradă alea se cheamă vile.

    00
  12. Agitatie inutila. In curand va aparea trendul invers de fuga fata de aglomeratiile urbane, agitatie si poluare. Eu inca ma consider musafir in orasul mare. Abia astept sa evadez in weekenduri pe la tara sau pe la cabana sa mai mesteresc ceva si sa aud pasarile cantand. Si nu, nu am o problema sa ma obisnuiesc la tara. Inca am o problema sa ma obisnuiesc cu agitatia si zgomotul de fond, cu usturimrea nasului dupa o plimbare pe strada.

    00
  13. Blocul din stanga a fost construit in 1945 , legenda spune ca a fost al unui medic cu bani. Cel din dreapta in perioada 2017-2019, in aproape 3 ani de disconfort pentru intreg cartierul de case din jur. Toti sunt de vina: cel care a construit, autoritatile care i-au dat autorizatia, cat si toti locatarii din blocul vechi, care au semnat ca sunt de acord sa se construiasca, in schimbul unor „atentii”. Natie de spagari, de la mic la mare. Bucuresti, zona Foisorul de Foc.

    00
  14. In Romania sa se faca bulau pentru chestii de-astea marunte care afecteaza doar fraieri…Sa fim seriosi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.