Experiența mea cu sesiunea 2023 Casa Verde

In primul rind ai nevoie de adeverinta de la ANAF ca nu ai datorii, adeverinta de la administratia locala ca nu ai datorii, extras de carte funciara si copie dupa cartea de identitate. Aceste acte trebuie sa fie pe numele proprietarului si sa coincida cu numele unde este contractul de electricitate si este obligatoriu sa nu ai sediu de firma la adresa unde vrei sa pui panourile . Altfel nu se aproba dosarul.

In sesiunea 2021 trebuia sa alegi firma care se ocupa de montat panouri si firma iti depunea dosarul, tu fiind obligat sa montezi cu acea firma. Vecinul meu si-a pus asa si a durat 2 ani pina sa vina sa le monteze. El a trebuit sa plateasca in plus ca sa ii puna invertor hibrid, contributia lui proprie a fost de 14000, 7000 fiind doar invertorul, firma pe care am ales-o eu monteaza direct invertor hibrid Huawei si panouri Longi sau Canadian. Mie mi-au pus Longi. E mai ok Huawei pt ca au asistenta in tara.Din cauza ca multe dosare au fost respinse s-a hotarit ca fiecare solicitant sa isi depuna dosarul ulterior avind posibilitatea sa isi aleaga firma cu care va lucra.

Zona in care locuiesc a fost ultima asa ca am avut timp sa ma informez. Zina București Ilfov a fost prima si in 10 minute s-au terminat locurile. Pe cind s-a ajuns la noi a tit scazut timpul , ajungind la 3 minute in zina noastra. Sint intr-un grup unde s-au dat sfaturi cum sa te organizezi sa depui in cit mai scurt timp pdf-urile. Exista si pe YouTube filmulețe in care se arata cum trebuie sa procezi.

Am reusit in 2 minute sa depun actele.

Sint verificate actele de instalatorul ales care apoi este verificat si de AFM. Din pacate o firma din Bihor a oprit procesul pt citeva luni facind contestatie ca nu a fost declarata eligibila. Intre timp a crescut TVA la 9%, deci va fi 3120 de lei in loc de 3000,( impart cu fratele meu contributia proprie asa ca nu e mult), eu alegind un kit de 5kw. Stau in curte cu mama si fratele si avem o medie de 500 kw consum pe luna.

Dupa ce s-a reinceput alegerea instalatorului (eu am reusit sa aleg instalatorul inainte de blocare), am asteptat sa ma anunte ei cind sa ma duc sa semnez contractul. Pina la urma am fost eu la ei si l-am semnat in martie. Din cite am inteles au avut vreo 300 de solicitanti si a durat pina săptămâna trecuta sa vina sa monteze. Urmeaza sa vina altcineva sa imi puna un contor cu dublu sens( daca bine am inteles) si sa lumiteze invertorul sa nu injecteze in retea pina iese dosarul de prosumator pe care tot firma se ocupa sa il depuna. Inverorul, contorul si un tablou de sigurante trebuie montat intr-o ona in care nu sta in bataia soarelui sau a ploii, ai nevoie de internet stabil si eu l-am intrebat care e treaba cu bateriile. Si ele trebuie montate undeva unde nu ingheata si nu in dormitor ca exista riscul sa ia foc. Eu asta am inteles. Oricum nu imi pun baterii. S-a vorbit ieri si de obligatia prosumatorului de a achizitiona baterii. Am vb cu vecinul si a spus ca

nu-i așa de relevant pentru noi. Termen, 2027, după care te limitează la 3kw/h, adica cam 24kw/zi. El a injectat 21kw in ziua respectiva.

Sunt zile in care injecteaza mai mult, dar limitarea nu ne afectează așa cum ii afectează pe ăia care și-au pus panouri prea mari.

Nu e nevoie să ne luăm baterii fiindcă restrictiile care le pun sunt neglijabile la puterile astea. Pierdem niste kw in unele zile de vară, doar dacă nu ii consumăm. Pe cei care au multe panouri ii ard.

O sa revin cu alte informatii dupa ce imi pun aplicatia si vad despre ce e vb. Zona unde am panourile este pe sud, spre deosebire de vecinul asa ca ale mele dau randament mai bun.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

 1. In primul rind ai nevoie de adeverinta de la ANAF ca nu ai datorii, adeverinta de la administratia locala ca nu ai datorii, extras de carte funciara

  Efectiv niste acte pe care statul le emite in beneficiul altei parti a statului.

  Comentariu apreciat.921
  • Pai nu era ilegal sa mai ceara genul asta de acte?

   211
  • @Zarax: preferi sa depui dosarul fără adeverință și să ți-l respingă pentru că întâmplător ai 2 lei restanță la ceva sau o amendă neplătită despre care nu știi că există?

   181
 2. Care e justificarea bateriilor? Cum au explicat-o? Că pierdeau niște băieți deștepți bani că nu mai puteau vinde curent la suprapreț?

  Indecis. Tu ce zici?1914
 3. TLDR:
  Ai firme ce sa se ocupe cu depunerea de acte + executie ? As da 7000 sau 10000(extra cu pdf-ul trimis la viteza) sau cat o fi + ce acte trebuie de la casa si sa vina sa mi le monteze fara batai de cap. :D
  Cer prea mult de la viata ?

  190
  • NOU
   #15

   Da ceri prea mult. Inainte fiecare firma avea 2-3 angajati care depuneau dosarele in cateva zile acum ai la dispozitie 5 minute per regiune. Cate dosare pot depune 3 angajati in 5 minute? Ce faci angajezi 100 de oameni sa depuna 2 dosare in 5 minute? Cu cat ii platesti?

   80
  • cum zice și @Danny, dacă în 3-5 minute s-au terminat locurile (respectiv x zeci/sute persoane au depus/încărcat actele în 3-5 minute), cam câți oameni ar trebui să aibă o firmă să facă asta?!
   e fabrică și are angajați la bandă?!
   genul ăsta de firme au 2-5 oameni.
   ți-ai asuma riscul ca o firmă să facă asta pt tine în condițiile astea?!
   eu nu.

   de amuzament, păstrând proporția numărului de persoane, cred că a durat un pic mai mult să se epuizeze biletele la Adree Rieu când a venit prima oară în România. și a fost crimă, cererea de bilete a fost așa mare încât s-a ajuns de la o seară la o săptămână de concerte. :)

   12
 4. Mersi de update, cu cît timp înainte trebuie scoase acele acte, bănuiesc că au un termen de valabilitate?

  70
  • NOU
   #18

   Au valabilitate 30 și 60 de zile. Sa fie valabile în perioada în care se depun dosarele. Anul acesta este vorba de luna septembrie. Data exacta se afișează la AFM pe site.

   30
 5. ” Urmeaza sa vina altcineva sa imi puna un contor cu dublu sens( daca bine am inteles) si sa lumiteze invertorul sa nu injecteze in retea pina iese dosarul de prosumator pe care tot firma se ocupa sa il depuna. ”

  Sunt două etape distincte. „Cineva” care va monta contorul cu dublu sens (sau îl va reprograma pe cel existent) este operatorul de distribuție.
  „Cineva” care limitează invertorul este instalatorul. Și trebuie limitat înainte de punerea în funcțiune.

  111
 6. Nu am inteles partea de baterii, care este sensul lor si de ce obligativitate?

  25
  • S-a votat pe 26 iunie o lege ca toti prosumatorii sa isi instaleze baterii. Deocamdata legea inca nu a fost promulgata. Rationamentul este simplu: reteaua nationala de distributie de curent este incarcata de toata nebunia asta cu mii de oameni care baga energie in retea, si atunci se propune folosirea bateriilor (gen fiecare la scara lui). Ideea cu bateriile nu e rea, doar ca legea putea fi facuta mult mai bine.

   https://hotnews.ro/un-amendament-misterios-da-peste-cap-piata-prosumatorilor-parlamentarii-nici-n-au-stiut-ce-voteaza-1742641

   90
  • Mie mi se pare o formulare vaga „Avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanții” – sigur ai nevoie de un aviz la racordare, prima oara, ai insa nevoie si de unul periodic, gen ITP? Daca e o chestie periodica atunci legea este retroactiva in actiunea ei si nu mi se pare deloc ok.

   33
 7. ”Sint intr-un grup unde s-au dat sfaturi cum sa te organizezi sa depui in cit mai scurt timp pdf-urile.” = nu cred așa ceva …

  ”Urmeaza sa vina altcineva sa imi puna un contor cu dublu sens( daca bine am inteles) si sa lumiteze invertorul sa nu injecteze in retea pina iese dosarul de prosumator pe care tot firma se ocupa sa il depuna.” = da, vine altcineva, gen Baba Vanga. Operatorul de distribuție?

  ”O sa revin cu alte informatii dupa ce imi pun aplicatia si vad despre ce e vb.” = mai bine nu.

  ”Zona unde am panourile este pe sud, spre deosebire de vecinul asa ca ale mele dau randament mai bun.” = chiar mă gandeam de dimineață … măi! ce-o mai face vecinul tău?

  Indecis. Tu ce zici?2023
 8. Partea cu sediul de firma in locul unde vei avea panourile e diferita de realitate.
  Eu am sediul de firma acasa si am si panouri puse prin Casa verde 2023.
  Mi-au montat panourile in 14 Februarie, mi-au schimbat contorul cu unul cu dublu sens in 18 Martie, iar din 8 Aprile am contract de prosumator.
  Vecinu’ face bine, nici eu nici el nu am mai primit facturi de la furnizorul de curent electric de cand am pus panourile.

  41
 9. NOU
  #26

  Imi vine sa ma bat singur cu lantul de la distributie cand citesc articolul asta. Wtf man? N-are cap si n-are coada. Si informatiile sunt…
  Am participat la toate mizeriile de Casa Verde din 2019 incoace si pot sa zic ca mi-am dat doctoratul si in tepe cu firmele care instaleaza si in interactiune cu statul. Iar asta cu bateriile este mizeria finala pe care au putut sa o scoata, adica in loc sa modernizeze retelele pe banii lor(aka firmele de distributie) ii obliga pe prosti aka bobor sa dea o caruta de bani pe baterii si sa schimbe si invertoarele.
  Se agita unu cu spume mai sus ca nu intelegea de ce nu trebuie sa-ti pui baterii. Uite din mii de motive. In primul rand trebuia sa li se spuna oamenilor inainte sa se bage la asa ceva care sunt regulile jocului nu sa le schimbi dupa ce au facut putin lobby baietii din energie. In plus multi si-au pus invertor ongrid la care nu se pot atasa baterii precum la cele hibride deci trebuie sa schimbi si invertorul daca vrei sa pui baterii, alta cheltuiala care se adauga la bobor ca sa scoata firmele de distributie profitul gros sa nu fie nevoiti sa modernizeze retelele. Ar mai fi de zis daaar scot invertorul din priza sa fac economie.

  107
 10. Mda… raman surprins de anumite detalii ce le-a dat zoso, si pe de alta parte confirm, ca unii nu au toata tigla pe casa si prefera sa se lege la cap cu diferite probleme, sau daca nu are, isi face singur. Din cauza asta se ambaleaza toti nestiutorii pe Facebook/forumuri etc, crezend ca au panouri si totul e roz.

  E simplu, montezi panouri fara contor bidirectional si fara sa fii prosumator ori fara baterie, le montezi degeaba.
  Montezi baterie, ai in principal avantajul in plus ca, nu vei mai avea fluctuatii, indiferent de situatia din retea, nu iti va mai pica curentul, asta daca montezi bateriile de capacitate suficient de mare cat saniti acoperi consumul din casa pe mai multe ore.
  Daca nu ai baterii, vei suferi in continuare se fluctuatii, pene de curent etc, insa vei da consum in retea.

  Nu te vei imbogati din asta, mie mi-au venit primele facturi dupa 1.5 ani sper ca la in ultima perioada sa isi mai fi revenit. Cert e ca dupa 3mw injectati in retea am primit de la ppc aproximativ 1500 lei cu decontare peste 2 ani de anul asta incolo.

  Am 5kw montati in regie proprie, si alti 3 contractati in toamna in programul casa verde.

  Instalatorul ales pe zona bucuresti ilfov si ce o mai fi a fost nexo instal construct, tare pisalogi la partea de dosar, cu tutoriale, telefoa e de contol in care sa se asigure ca ai facut cont, stii cum sa le incarci etc. Deci, o firma care se respecta iti va face viata mai usoara sa zic asa.

  Ca si sfat, aveti grija ce instalator alegeti ca sunt multe persoane care se plang de smart meter si diferite echipamente montate gresit, ori care nymai raspund la telefon.

  Ps: eram deja prosumator cabd am contractat casa verde 2023 si am si sediul social si punctul de lucru declarat in locatia in cauza din martie 2023 si nu am avut probleme cu dosarul, am fost in primii 200 la depunere in zona bucuresti ilfov totul fara prea mari batai de cap.

  Numai stiu cand au deblocat programul dar in februarie eu aveam montat totul cu 2 invertoare in paralel, dongle etc. Altii inca mai asteapta in iulie sa li se monteze.

  71
 11. Am participat si eu la Casa Verde 2023. Am facut rost de documente in cateva zile, totul online. La depunere am rezolvat totul in 2 min, dupa inca doua erau deja epuizate locurile.
  Dupa confirmare am ales o firma din oras cu care am mai lucrat si de care eram cat de cat multumit.
  In aprilie m-au sunat ca s-a deblocat programul, daca vin si platesc partea mea instaleaza in doua saptamani. S-au tinut de cuvant, pe 10 mai am avut panourile si totul instalat. Pe 10 iunie am inceput sa fiu prosumator, s-a ocupat firma de dosar, au venit niste terti sa schimbe contorul si am fost la Hidroelectrica sa fac contractul, a tinut 15 min procesul.
  Am dat 6000 in plus fata de subventie, 12 panouri si invertor Huawei de 5kwh monofazat.
  Se produc in perioada asta aprox 25 kwh pe zi.
  In principiu panourile astea inseamna 25% reducere la factura de consum din retea si gratis ce se consuma in timp real cat e productie, inca e prea devreme sa trag o concluzie serioasa.

  70
  • Nu e cam putin 25kw pe zi? Chiar atat denproasta e pozitionarea lor? Eu le am pe vest, toti 8kw cei drept si sar de 50 cateodata, dar de regula sunt peste 40, iar cu 5 kw mai aveam varfuri de 35-37

   50
 12. Buna. Fac o mica precizare, nu ești obligat sa montezi cu aceeași firma, o poți schimba, dacă între timp nu-ți convine ceva te poți muta la alta firma, prin notificare către AFM în termen

  20
 13. Mă obișnuisem cu postările la subiect ale proprietarului acestui blog.
  Un guest era mereu o supriza placuta, aveam parte de un articol elaborat, elegant, echilibrat (cap – coadă, cu idei principale, cu pro si contra) și mai ales fun-da-men-tat.

  Am citit de 2 ori in diagonală ce a încercat să scrie juniorul aici, apoi am dat restart la calculator. Efectiv am fost traumatizat.

  Marți mi s-a montat și mie sistemul de la Casa Verde 2023.
  Beat să fi fost și nu scriam zig-zagul ăsta amețit.

  52
 14. Eu care nu mă pricep la postări sau atunci cînd se da drumul la program nu mi merge internetul să mă incadrez in cele 2 minute înseamnă că niciodată nu o sa fiu prosumator?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.