Diferențe subtile

Băiatul ăsta de 15 ani a câștigat o medalie la un concurs de juniori și e primit ca un erou. Toată povestea aici. La noi, toți ratații fac clipuri de genul ăsta sau ăsta. Pentru că asta văd la părinți. Nu au prins lipsa de respect pentru școală, educație, reguli și cei din jur din aer, au văzut-o acasă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. pe de alta parte, e greu sa respecti un profesor care nu stie sa puna cratime cand scrie pe grupul de parinti sau cand greseste o formula matematica in mijlocul unei inspectii.

    • Ca altfel erau numai respect copiii, dar cand au auzit ca nu a pus profesoara cratima si-au schimbat parerea! Mai mergeti la mall sau prin zone cu multi copii/elevi si sa vedeti acolo cum respecta ei oamenii si regulile sociale de bun simt.

      Comentariu apreciat.2265
    • Asta cu respectat profesorii e cu doua taisuri, unu care flexeaza cu adidasi de 1000 de euro la profesionala nu are cum sa respecte ceva, ii lipsesc prea multe chestii in ecuatie. E normal ca intr-o lume hyper focusata pe bani sa se piarda respectul pentru scoala, chiar zilele trecute am vazut cum milenialii sunt cei care s-au focusat pe scoala si totodata sunt cei mai saraci dintre generatii…

      Comentariu apreciat.808
    • ca să observi astea trebuie să fii peste nivelul lor. De obicei copiii care sunt mai deștepți decât profesorii, nu sunt ăia mai guralivi și cu bășini.

      Comentariu apreciat.623
    • …n-am o problema cu profesorii care gresesc o formula de matematica. Din contra, greseala este normala, doar scoala te invata ca e „rau” sa gresesti sau sa nu stii. E normal sa gresesti, e si mai normal sa nu stii. In viata asta am fost platit pentru ceea ce am stiut, daca ar fi fost sa fiu platit pentru ceea ce nu stiu, n-ar ajunge toti banii din lume.

      Comentariu apreciat.372
    • Ca profesor se intampla sa gresesti. Si profesorii sunt oameni. Ce este grav este cand nu ai mindsetul de a invata si a repara greselile.
      Se intampla si sa nu stii de la un punct incolo. Ce este grav este cand nu stii si nu ai nici curiozitatea de a afla, a intelege si a veni cu un raspuns la intrebare data viitoare.
      Pe de alta parte nu ma astept nici la performanta si nici la foarte multa curiozitate de la niste oameni platiti un pic mai bine decat casierii de la lidl.

      Educatia functiona in trecut si pentru ca profesorul chiar daca nu era bogat castiga decent in comunitate si pentru ca era respectat in comunitate. Acum nu mai este nici una si nici alta. Si de aici nu prea mai sunt motivatii pentru oamenii buni sa se faca profesori.

      Comentariu apreciat.350
  2. Baiatul acesta a castigat la box, n-ai curaj sa te pui cu el. Ai nostri castiga la matematica, informatica si sah. /s

    Comentariu apreciat.12510
  3. Familia te educa, scoala te invata.
    Dar o mare parte din bipezii romani au impresia ca ambele se fac la scoala.

    Comentariu apreciat.1262
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2988
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2261
    • eu care am sarit cu minusul am sarit pentru ca e important sa-i invatam pe copii sa respecte munca. Si a ajunge in top intr-o ramura sportiva sau scolara inseamna multa munca. Si o astfel de primire arata ca omul respectiv e apreciat in comunitate si munca pe care a depus-o este rasplatita macar in acest fel.

      Comentariu apreciat.626
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1451
    • Nu mi se pare cringe deloc primirea copilului. A câștigat un concurs european și în articol se menționează că și-a pus prima dată mănușile acum 5 ani. Cam de câte ori o fi auzit copilul ăla că s-a apucat târziu de box, că e degeaba, că nu va face performanță? Nu e deplasat deloc că îl apreciază și îl admiră ceilalți.
      La noi în schimb ai diplomă sau premiu pentru orice concurs pe clasă sau școală, și felicitări și părinți emoționați și poze multe.

      Comentariu apreciat.327
    • @Ioana, „Cam de câte ori o fi auzit copilul ăla că s-a apucat târziu de box, că e degeaba, că nu va face performanță?”, care e vârsta la care un copil e OK să se apuce de box? Vorbim, totuși, de un sport de contact destul de violent, nu?

      Indecis. Tu ce zici?827
    • @Ciuby – da, se premiaza cel mai bun insa de regula ala are talent si munceste ca sa ajunga acolo unde este. Care este alternativa, sa nu existe elemente de diferentiere, le dam la toti diploma de participare?

      221
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 535
    • @Ciuby – eu as face acea recunoastere obligatorie in scoala, la diferite concursuri, discipline pentru un motiv simplu – sa simta cat mai multi copii ca daca muncesti si ajungi la niste rezultate iti sunt recunoscute si in acelasi timp disipezi/reduci sansele sa vina toti tembelii sa nege acele performante – gen aia cu bani sau smecherii de cartier.

      241
    • @ciuby mare prostan mai esti.🤦

      195
  5. Daca banii/prosperitatea afișate, sunt reale și sunt din muncă, sa ignoram cocalarismul. E mare nevoie și de meseriași, constructori, tâmplari, sudori etc
    Nu ai cum sa ai o societate funcțională doar cu IT-isti și corporatiști…
    Daca însă au bani din combinații, din afaceri cu statul, infracțiuni, atunci sa ne întrebăm ce fac organili numeroase, bine platite și devreme ieșitoare la pensie…

    Comentariu apreciat.455
    • Banii lui pizdoc cu adidaşi din bancă mi-e destul de clar că nu-s ai lui. Sunt ai părinților. Nici nu contează de unde îi au ei. Contează că ăla micul se laudă cu ceva ce nu prea e al lui, că nu are cum să fie, că e prea mic, în fața unui om, în cazul ăsta, profesorul, care are banii din munca lui. Să sperăm că e doar mic și prost și urmează să se maturizeze.

      100
  6. Deja noțiunea de erou s-a dus pe unde se duc toate când se perimează definitiv. O emisiune la tv îți urlă non-stop: fii erou, fii alături de eroii noștri. Are proul o a doua mizerie, că survivor n-are cum să fie, ăia de acolo tot eroi sunt. Dacă iei un erou oarecare dintr-un război și îl pui pe aceeași treaptă cu unii care se joacă sau care au câștigat orice medalie cu burta plină și în siguranță, înseamnă că percepția socială e dusă definitiv.
    Referitor la remarca frățiorului de mai sus, poate că unii profesori mai au carențe, nu știu, n-am avut legătură cu sistemul in ultimul timp, dar dacă te uiți la clipurile prezentate de Vali îți dai seama totuși că nu o cratimă de pe grupul de părinți era problema băieților ălora.

    Comentariu apreciat.322
  7. Una peste alta, ce frumos arata cladirea scolii, ce frumos arata strada si imprejurimile (atat cat se pot vedea), ce decent sunt imbracati elevii.

    Comentariu apreciat.792
  8. Se aplica fix ce ziceai tu intr-un stream recent: asta e nivelul intelectual pentru majoritatea: colo, lambo, toale de firma, flexat. Ala e universul lor. Daca reusesc sa obtina astea au castigat in viata.

    Comentariu apreciat.352
  9. Hai ca si la noi Popovici tot cam asa a fost primit in Cosbuc, doar ca totul a fost mult mai relaxat, nu s-a strans chiar toata scoala sa ii faca culoar.

    Bonus, are deja un portret urias pe peretele salii de sport si prima stea din Walk of Fame :)

    Comentariu apreciat.560
  10. Ehe, la noi sunt misto fazele cu „au luat medalie de argint la nu stiu ce concurs din nu stiu ce tara”, dar fara precizarea ca au fost 5 de aur pe x categorii, 9 de argint si alte 12 de bronz, practic 3/4 din participanti…

    722
    • E tot o realizare cat se poate de notabila, si ar trebui sa fie felicitati si incurajati in continuare. Sunt copiii nostri bah, daca si pe ei ne cacam ca natie, chiar ca vor ramane doar ratatii cu flexuri constante…

      251
  11. o sa las un link relevant pe subiect.

    https://zoso.ro/bani-david-popovici/

    131
  12. Problemele astea cu scoala sunt clar create de catre harababura din societate, pentru ca politia, anaf-ul si altii nu-si fac treaba lucrurile degenereaza si se creaza haos. Haosul ala deregleaza tot si automat oamenii nu mai fac chestii de bun simt, nu mai creaza chestii de bun simt pentru ca nu mai pot face nimic. Ce vreau sa zic este ca orice idee de bun simt este abandonata de foarte multe ori pentru ca implica riscuri inutile si atunci mai bine renunti decat sa iti irosesti timpul. Cam asta e motivul numarul unu pentru care pleaca oamenii din tara, pentru ca e predictibilitate zero si raspundere 100%.

    230
    • e-Factura, schimbat intreg codul fiscal intr-o saptamana si modificat in urmatoarea jumate inapoi… Deci ANAF-ul iti spune ca tu ar trebui sa cotizezi mai mult, dar tu vezi pe strada putani cu tricou de 1200 lei cu parinti care n-au lucrat o zi legal.

      Comentariu apreciat.351
  13. NOU
    #35

    Dupa cum arata elevii din clip probabil ca liceul este unul de top din Marea Britanie.
    Si la noi gasesti elevi olimpici, in licee bune, care probabil ca nu sunt primiti cu aplauze de colegi, dar siguri sunt invidiati de acestia.

    Nu faci decat sa compari un elev si un liceu de top din Marea Britanie cu niste cocalari dintr-un liceu industrial de la noi.

    Sigur si in Marea Britanie gasesti licee in care elevii nu au respect fata de profesori si ii doare in fund de scoala.

    Iara aceeasi platitudine – uite ce misto e la aia si ce varza e la noi

    Indecis. Tu ce zici?1221
  14. nu profesionalizezi sistemul educational + depolitizare + nu platesti decent profesorii => doar jeguri/rebuturi sociale majoritare in scoli + parintilor nu le este frica de comportamentul copilui in scoala + nu exista repercursiuni reale punitive fata de elevul imbecil => sistem de caste + profesori inapti + profesori fara chef de meserie + elevi problema + zero scara de valori

    Este un Catch-22 romanesc care se invarte in jurul meritocratei, coruptiei si ce scari de valori se impun de sus in jos pe verticala, unde cei de la orizontala ved ca nu sunt repercursiuni asa ca fac ce vor, nimic mai mult.

    Care e diferenta intre un baiat de 15 ani de la Colegiul Eton sau Harrow din UK care drept commute un RR, cu tati si mami care au capitalizare peste cateva sute de mil de pounds si un profesor la Eton care face maxim 60-70k euro/an la materii de la profilul reale ?

    Este vorba de respect fata de profesor, care este data de sistemul care a ales acel profesor, scara de valori, reguli are societatii care se impun pe verticala, etc.

    153
    • Mi se pare o fractura logica uriasa acolo cu profesorul si banii lui, exact ca la Tate – oamenii vor sa invete de la milionari si oameni de succes insa nu vor sa realizeze ca un milionar nu are absolut nici un motiv sa piarda timp cu un zero.

      71
  15. Frumos! E clar, acasa e mai greu educatia, dar scolile pot sa dea tonul!

    60
  16. Toti ratatii fac clipuri….
    Nu inteleg iritarea, ratatii au un model pe masura in persoana Presedintelui Romaniei!
    Este infioratoare lipsa de caracter a Presedintelui Romaniei care se comporta ca un CEO de multinationala care pleaca fara rusine inainte de terminarea mandatului.

    112
    • Iohannis a fost mai mult ca un presedinte onorific ,cum este in Germania si Italia. A lasat mai mult premierii sa call the shots. Nu a fost un presedinte jucator, ca Basescu.

      54
  17. Credeam ca este un articol despre filmatul vertical 😁

    81
  18. baiatul cu leduri in chicere a facut ceva subtil https://www.youtube.com/shorts/O1rGgSjHm-w

    10
  19. Ce pana mea, încă nu ai înțeles sau încă nu ai acceptat că suntem o nație de căcat? :)

    31
  20. Asta si pentru că la ei profesorii la 50 de ani nu coboară din Logan. În orice caz, nu de nevoie. Și nici elevii nu-s încălțați cu salariul unui profesor. Mergi și vezi cum e de la școlile din „inner city” din SUA.

    Școlile lor din rural arată mai bine în medie decât multe școli de la noi din urban.

    Au mai crescut salariile, stăm ceva mai bine decât in 2007 dar, per total, România tot săracă e.

    40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube