Demagogul suprem

Pe 17 februarie răspundeam unor comentarii la articolul Pe cine a trădat Pacepa?
Scriam: Mostră de “securiști” proști, dintr-un articol de pe ProTV. (toată lumea știe că “securiștii” au făcut privatizări, nu?) După Revoluție: “Petromul a fost vândut cu 669 de milioane de euro, numai țițeiul din pământ de la acea vreme valora aproximativ 10 miliarde de dolari.”
“Jmekeri”, “securiști”, “spioni”. Niște proști. Atât au înțeles.
Dacă iei o chestie care valorează 1 milion, o vinzi pe 100 de lei, din care 50 de lei îi bagi tu în buzunar (schema clasică a privatizărilor din România), nu înseamnă că ești “jmeker”, înseamnă că ești prost.

Ieri îmi trimite cineva link către o postare de facebook. Îmi permit să o copiez aproape integral aici, pentru a rămâne. E istorie.
Sumele nu contează. În momentul în care Datoria publică a României a crescut cu 22% de la începutul lui 2020 şi a ajuns la 457 mld. de lei în octombrie, adică 44% din PIB. De la începutul anului, Finanţele au adăugat 83 mld. de lei la datoria publică a României, că s-au șmenuit cândva 10 miliarde e aproape nimic.
Textul mi se pare bun, însă, pentru a-mi justifica comentariul din 17 februarie despre marii „afaceriști” și „securiști” din România.

Demagogul suprem

Brașov. Anul 1949. Într-o casă din strada Cerbului, o familie cu 2 copii încearcă să supraviețuiască perioadei de după război.
Trăiau la parterul unei case cu alte familii înghesuite în spații mici. Tatăl român, mama rromă aveau un băiat și o fetiță și locuiau în același spațiu cu familii de maghiari, sași. Nu era ușor căci fiecare familie încerca să supraviețuiască și nu prea mai erau alimente, bani și locuri de muncă.
Brasov. Anul 1950. Echilibrul familiei se rupe când tatăl moare neașteptat și tot greul rămâne în sarcina mamei care se scula dimineața devreme și încerca să se ducă prin oraș să găsească ceva de lucru. Pentru băiețelul de 11 ani a venit un mare șoc. Au ajuns în situtia să se bucure la o bucată de pâine sau mămăligă, să simtă vulnerabilitatea în fața morții, a rasismului, a mizeriei, a sărăciei. Foamea a devenit atât de mare, încât cel mai mare aliat era visul.
(…)
Șansa lui a venit după câteva luni, când cineva din acea casă, o femeie, posibil săsoaică, s-a apropiat de ei și a început să îi ajute cu mâncare. Puștiul a început să se uite cu mare încredere spre viitor, având și suportul mamei și al surorii lui.
A deschis ochii spre oraș și spre societate și a început să facă sport. A văzut că în societatea de atunci, dacă faci sport, poți să fii respectat, ai câtă mâncare vrei și nu mai ești obligat să intri în fabrică să dai la pilă. Nu era foarte talentat, dar avea altceva care ținea loc de talent: plăcerea de a face sport și o ambiție fenomenală, dorința de a-și depăși limitele și de a fi numărul unu.
Într-o zi a văzut ceea ce lui i se păreau a fi doi boieri pe un teren de tenis. În fapt, erau doi doctori, dar hainele lor albe și sportul ciudat pe care îl jucau l-a fascinat și a început să le aducă mingile. Era un fel de ping-pong, dar pe un teren cât unul de baschet aproape. Nu știa să joace, dar experienșa lui de la ping-pong l-a făcut să îl bată la puncte pe unul dintre ei, atunci când partenerul său lipsise și asta i-a dat o încredere mare că poate să se apuce de acest sport „boieresc”.
În următorii câțiva ani, s-a înălțat și a ajuns să fie puternic și competitiv și în hochei, și în tenis. A ajuns să joace o finală de tenis de câmp și a fost luat la ochi de protipendada comunistă. Li s-a părut că e modelul perfect pentru noua societate căci e foarte ambițios și are și origine sănătoasă, cum se spunea atunci.

Șansa cea mare pentru el a fost că unul dintre cei mai influenți politicieni l-a simpatizat și l-a luat sub aripa lui. A ajuns să aibă șansa să plece la concursuri afară pe la 19 ani și înainte de a pleca la un turneu a avut parte de o mare surpriză. Protectorul lui, al doilea om în stat la acel moment i-a spus că nu dă bine să nu aibă și o diplomă, căci era un reprezentant al comunismului, așa că l-a ajutat ca în numai 4 luni să facă doi ani de liceu și să își ia și bacalaureatul.
Atunci a înteles tânărul de 19 ani că dacă cunoaște pe cine trebuie, multe uși se deschid în fața lui și multe se pot rezolva.Un an mai târziu, a devenit campion național la tenis de câmp și a primit încă un cadou din partea prietenului sus pus în nomenclatura comunistă: a fost luat la o partidă de vânătoare.

Atunci a înțeles că există și o altă viață decât cea prezentată in ziare și la televizor de către partidul comunist. O viață în care, în plină construcție a socialismului sovietic, erau la noi oameni care își permiteau să facă vânători precum lorzii englezi și aveau mese îmbelșugate. Așa a învățat tânărul de 20 de ani o altă lecție: că poți avea tot timpul două vieți: una în exterior, în care poți să plângi de mila săracului și una în interior, în care să poți avea mese îmbelșugate după vânători spectaculoase.

Era perioada când bolșevicii omorau în pușcării toată elita românească, episcopii greco-catolici erau omorâți unul câte unul, iar corpul lui Iuliu Maniu, după tortură și umilire, era aruncat într-o groapă făcută între niște boscheți, ca să nu mai știe nimeni nimic de el. A învățat și că vânătoarea poate reprezenta un club select, unde poți să cunoști oameni importanți. A simțit și senzația de forță și de stăpân al lumii, atunci când a văzut că o căprioară sau un urs cad secerați și însângerați, atunci când tot ce face el, este să țintească bine și să apese pe trăgaci.

Încetul cu încetul, a căpătat și el sentimentul că face parte din nomenclatură, iar faptul că avea acces la călătorii externe a început să îi deschidă și ochii cum să facă bani cu produse care la noi nu se găseau. Începuse să simtă că face parte din elita noii societăți.

Următoarea șansă mare pe care a avut-o sportivul Ion Țiriac, a fost că în țară, a apărut un geniu al tenisului cu numele de Ilie și a făcut alături de acesta, o echipă care a câștigat meciuri de tenis în Cupa Davis. În momentul acela, deja era prieten la cataramă cu elita comunistă, iar partidele de vânătoare alături Maurer. protectorul lui, erau o obișnuință.
Când treaba s-a spurcat, în anii 80, căci Ceausescu strânsese cureaua, Ion Țiriac a plecat din țară și s-a apucat de antrenorat. Maurer însă, nu l-a uitat și, ca să îl ajute să își facă un cheag, i-a dat permisiunea să se ocupe de o linie de export textile a statului român.

Așa a învățat Ion Tiriac că e mult mai bine să fii șef de contract și de afacere. decât să fii antrenor.
A inceput să investească, să cumpere o benzinărie și să strângă de fiecare ban ca să iî înmulțească, dar s-a ținut și de antrenorat, căci orice bănuț în plus consolidează.

Următoarea mare șansă a lui Țiriac a venit când un fost cunoscut din Brașov, Gunther Bosch, i-a spus că a văzut un puști german de 16 ani, care lovește năpraznic mingea. A avut instinct și a făcut un contract cu părinții germanului și și-a pus în valoare calitățile de bun antrenor. Puștiul a explodat la Wimbledon și în momentul acela, Țiriac a avut uși deschise în toată Germania. Si-a dat seama în acel moment că partidele de vânătoare pot fi un mijloc și mai mare de îmbogătire, căci la fiecare asemenea partidă, putea realiza contacte și discutii importante.
A facut din comisionatul lui Boris Becker aproape 25 de milioane de dolari.

Moment în care a venit revoluția din 89. Țiriac era în poziția ideală.

Tocmai făcuse rost de capital, avea imagine de patriot, România era pământ virgin pentru orice investiție, iar el avea intrare și la capitalul mare din Germania. Și-a dat seama ca România, ieșind din comunism, avea nevoie de lucrurile care lipsiseră până atunci. Așa că a investit în comerțul cu mașini străine, în asigurări, alimentație, suprafețe comerciale și sector bancar.

În acea perioadă, averea lui Țiriac a început să crească amețitor, căci în România, totul se lua pe preț de nimic.

În momentul când a fost întrebat dacă vrea să intre în politică, Țiriac a refuzat, lăsând de înțeles că o face din modestie. În acel moment, un puști cu numele Poroineanu s-a bucurat ca un prostuț crezând că acest om de ispravă va face lucruri mari pentru țara lui.

Singurul lucru dubios care apăruse atunci, era faptul că Ion Țiriac plătea o chirie de 100 de dolari pentru cea mai luxoasă vilă din Primăverii. De ce să plătești pentru cea mai luxoasă vilă din România doar cât plătește un student de la politehnică pentru cămin?

De fapt Țiriac nu vroia să intre în politică pentru că știa că influența politicianului nu durează mult iar el avea un plan mult mai deștept. Să stea în umbra politicului și să folosească influența pentru a-și crește averea. Așa că în acel moment, era prieten la cataramă cu Petre Roman. Marea artă a lui Țiriac era că în același timp avea grijă să lucreze și la imaginea lui de patriot român. Lăsa impresia că el a venit în România să-și ajute țara, ca un fel de devotament.

Cum au mers investițiile românesti?

În numai 10 ani a ajuns de la 25-30 de milioane de dolari la o sumă de cca un miliard de euro! Pofta însă de abia i se deschidea, căci acum avea și capital, avea deja investiții importante și în tenisul european, iar foamea de bani creștea proporțional.

Dupa alți 10 ani, o altă oportunitate uriașă apărea la orizont. Venirea lui Adrian Năstase la putere. Și-a pus din nou în funcțiune vânătorile și s-a împrietenit la cataramă cu noul prim-ministru. Aici a fost jackpot pentru că a întâlnit un om pe gustul lui, adică ahtiat după munți de bani.
Cu toate că Țiriac deja devenise extrem de bogat, alăturarea cu Năstase i-a dat noi surse de inspirație. Amândoi au realizat că România mai are o sursă de bogăție la dispoziție, care nu fusese speculată: petrolul și gazele. Așa că s-au pus pe treabă: prin 2002 au început să aibă mese regulate de lucru la un restaurant din Primăverii ca să stabilească strategia. Lucrurile mai importante le discutau desigur la vânători, unde urechile erau mai puține.

România avea la acel moment 1 miliard de barili de petrol déjà identificați în locuri de exploatare, plus prospecțiuni în derulare. Petrom-ul avea în plus și 800 de stații de benzină plus facilitați de transport și de depozitare, plus gaze naturale. Stațiile de benzină făceau cam 1 milion bucata, deci în mare, cam 800 de milioane, iar barilul de petrol era pe atunci cam 10 dolari, deci 10 miliarde făcea numai petrolul deja identificat.
Ca să vă dați seama ce însemna valoarea de atunci a Petrom-ului, e suficient să amintim doar că ungurii au primit o ofertă în perioada aia, de cam 4 miliarde de dolari pentru pachetul majoritar de la compania lor de petrol și au refuzat-o. Asta în condițiile în care ungurii nu aveau nici petrol, nici gaze și logistică mai puțină.

Cu cât a vândut Năstase consiliat de Țiriac Petrom-ul? Cu 1,5 miliarde de dolari! Cam cât dă o firmă „comision” dacă ia un produs care face peste 10 miliarde de dolari cu nici două miliarde? Păi cam 10 % din diferență. Adică undeva la 800 de milioane de dolari. Ca o coincidență, exact în perioada aia, averea lui Țiriac a crescut la vedere cu 400 de milioane de dolari. Trebuia însă să își asigure și spatele legal, așa că în una dintre vânătorile lor împreună, au găsit soluția miraculoasă. Vor trece vânzarea prin parlament și așa vor fi scutiți de orice problemă. Ce parlamentari avea PSD-ul atunci? Păi s-a văzut ceva ani mai târziu, când ProTV-ul a făcut un documentar și majoritatea dintre ei habar n-aveau ce votează.

În aceeași perioadă, fiul lui Țiriac a fost prins cu droguri. Și pentru că Țiriac nu era sigur de decizia unui judecător, s-a întâmplat un miracol. În numai 6 luni, România și-a schimbat legislația privind posesia de stupefiante. În orice țară civilizată din lumea asta, o asemenea modificare bruscă ar fi fost semn că statul a fost capturat de mafie.

Cu Petrom-ul a mers până acolo încât i-a intermediat contacte cu Victor Cernomârdin și cu Gerhard Shroeder. Rușii aveau un pachet important de acțiuni la OMV, iar Shroeder era director general la o companie rusească de petrol. Când un jurnalist adevărat l-a întrebat pe Țiriac: cum se face domnule Țiriac că în locuința dumneavoastră a discutat Adrian Năstase despre Petrom cu Gerhard Schroeder? Răspunsul lui Țiriac a fost efectiv din altă galaxie. Un răspuns pe care nici marii mafioți Toto Riina și Pablo Escobar n-ar fi avut curajul să îl dea, într-atât de sfidător și de batjocoritor era pentru opinia publică românească. A spus: Nu știu domne ce discutau Năstase și Schroeder în sufragerie, căci eu eram în bucătărie! Acest răspuns arată că Țiriac a învățat lecția și știa că societatea românească este atât de aneantizată, încât nimeni nu va îndrăzni să îi arate măcar obrazul.

Cât despre Bechtel ce ar mai fi de spus? S-a făcut în 2003, iar el a avut prânzuri de lucru cu Năstase în perioada 2002 – 2004. Bechtel este o firmă americană de construcții care nu și-a bătut joc de clienți. A făcut autostradă în Croația prin munți. A făcut și autostradă în Albania! Finalizată! Asta până la întalnirea cu Năstase-Țiriac, când au făcut cel mai batjocoritor contract care poate fi făcut cu o țară. Atât de batjocoritor și dezavantajos României a fost acel contract, încât a trebuit să fie ascuns după un timp. Oare a fost implicat Țiriac în „consilierea” cu Bechtel? Păi ia să vedem: în afară de faptul că era frate cu Năstase în perioada aia, Țiriac mai avea un atu. Atunci avea un factor de lobby extrem de puternic: era prieten cu fostul lider al senatului american Robert Mitchell, care era căsătorit cu fosta iubită și angajată a lui Țiriac, Heather MacLachlan… Ți uite așa, măritul Ion Țiriac a ajuns la peste 2 miliarde de dolari avere, devenind cel mai bogat fost sportiv al planetei albastre. În tot acest timp, el a lucrat în continuu la imaginea de om decent. S-a afișat cu Andreea Marin, a fost conducătorul delegației olimpice în perioada 2000 – 2004. Dupa ce s-a terminat cu privatizările, nu a mai fost interesat să fie șef, plus că România nu mai avea sportivi de valoare, așa că a preferat să se afișeze cu cei clasici. A venit perioada Băsescu – Boc, o perioada seacă pentru domnul Țiriac. L-am văzut o dată la Antena 3, într-o emisiune, spunând revoltat că „domne guvernu’ ăsta al lui Boc nu are talent la afaceri. Eu le-am propus un contract public privat în care să fac niște blocuri pe terenurile mele, iar guvernul să îmi garanteze vânzarea”. Cu alte cuvinte domnul Țiriac vroia să evalueze terenurile și construcția la un preț stabilit mai mult de el și guvernul să îi garanteze banii. După care să vândă blocurile guvernul. Și guvernul nu a fost capabil sâ înțeleagă mărinimia lui Țiriac. Când un jurnalist l-a întrebat sincer: cum vă explicati domnule Țiriac că noi nu avem nici măcar autostrazi, modestul și patriotul Țiriac Și-a depășit încă o bornă a sfidării. A spus: domne noi nu cred că avem un maker cum spun englezii! Deci țara care pe când era compusă doar din câteva județe, pe timpul regelui, făcuse podul de la Cernavodă, o minune tehnologică la vremea aia, acum nu mai avea vocație de constructor. Țara care pe vremea comuniștilor făcuse Porțile de Fier, cel mai mare ansamblu hidrotehnic de pe Dunăre precum și Transfăgărășanul, unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din Europa, nu mai avea vocație de constructor. Și a venit din nou PSD-ul la guvernare.

Dăncilă și-a dat jos ochelarii cu emfază și a anunțat în plină ședință de guvern că a hotărât semnarea unui STLS contract public privat de 1 miliard de dolari. Cu cine era semnat contractul? Cu Țiriac. Ce prevedea contractul? Că guvernul dă 500 de milioane cash unui privat, iar privatul este obligat să facă 1000 de grădinițe. Cred că nu poate fi găsit într-o societate civilizată un contract mai batjocoritar decât acesta, poate doar să fie concurat de Petrom și Bechtel. Un contract ultra-mafiot și ultra-batjocoritor pentru România. De ce mafiot? Pentru că nu se pot stabili standarde comune pentru toate grădinițele. Pentru că detaliile legate de prețul de construcție și clauze nu sunt publice. Pentru că țn România poți să faci grădinițe în localități rurale cu 100k bucata, deci dacă faci asemenea grădinițe, în cazul fericit în care le faci, te costă cam 100 de milioane de euro deci tu marele investitor privat rămâi cu 400 de milioane de euro dintr-un singur pix. La numai câteva săptămâni de la acest contract, Ion Țiriac a fost văzut în oraș cu o nouă achiziție de lux, o mașină care dezvoltă 755 de Cai Putere. Pentru că ăsta e un alt lucru pe care l-a învățat la partidele de vânătoare: după fiecare partidă, trebuie să își adjudece un trofeu. Lucrul cel mai folositor pentru el, învățat de la Maurer, este dublul limbaj: Spune că el, la revoluție, a făcut o prostie că a venit în România căci el avea alte afaceri. O minciună colosală căci el, în România a crescut exponențial Spune că el e conștient că o bătrânică care dă 10 lei de pomană valorează mai mult decât gestul lui. Păi ia să vedem: după ce a făcut rost de vreo 400 de milioane de euro de la statul român printr-un contract ultra-mafiot, el a ajutat statul român în timp de Covid, trimițându-și fiul să se laude la Antena 3 cu donația de…100.000 de dolari! Spune că el e conștient că după moarte nu îți rămane nimic ăi cimitirul e plin de oameni bogați Și ce vedem în realitate? Că după ce a făcut miliarde de dolari cu guvernele României și a ajuns cel mai bogat fost sportiv al planetei, tot nu s-a săturat. Ajuns la vârsta de 80 de ani, când ar fi putut să se gândească la țara asta, să lase ceva în urma lui, să facă o universitate sau ceva memorabil, el a preferat să facă contractul mafiot cu Dăncilă. Spune că este patriot: vânzarea băncii a făcut-o în străinătate ca să nu plătească taxe statului român. Înregistrarea activității o avea în Cipru, iar banii și-i ține într-un fond din Panama. Spune că este precaut și că acum banii sunt administrați de o fundație și, desigur, știe că viața e limitată. Ca om precaut ce e, va lăsa și testament. Banii aceștia strânși cu atâta lăcomie și lipsă de scrupule, făcuti chiar și la vârsta de 80 de ani, averea asta uriașă pe care a făcut-o, nu vor construi nimic după ce nu va mai fi. Iar România nu va rămâne cu nimic. Chiar și în condițiile unui testament, un copil e făcut cu o americancă iar alți doi sunt făcuți cu o egipteancă. Va apărea lupta și tot imperiul creat de el se va destrăma.

Spune ca este modest. În toată lumea civilizată, familiile foarte bogate au maxim câteva mașini și, in general, nu face nimeni caz de bogație. La no,i ultra-bogatul Țiriac nu are 3 mașini, sau 5 mașini, sau 10 mașini, are 420 de mașini, toate de lux. Sunt și mașini de 2 milioane, și de 4 miloane de euro. Și ce face modestul Ion Țiriac ? Cere taxă de intrare omului obisnuit și sărac din România, ca să aiba acces să vadă mașinile luxoase pe care le are el. Căci și-a făcut expoziție de bogație. El, modestul. Și asta, în țara care în 30 de ani nu a avut bani să contruiască un spital. În țara în care la 5 ani de la colectiv încă nu sunt bani pentru o cameră pentru marii arși. Când a fost scandalul cu românii bolnavi de Covid din Germania, ținuți înghesuiți, care a fost reacția lui Țiriac? A ieșit la televizor cu hârtii în care arăta că românii din Germania au salarii de 2800 și 3500 de euro lunar! Ca să își apere fratele lui miliardar, tovarăș de vânătoare. Eu am cunoscut un român care a lucrat în acele abatoare și mi-a spus clar că se câștigă undeva între 1500 și 1800. Țiriac luase fișa unor șefi de sală și manageri. Acum Țiriac așteaptă să se mai slăbească pandemia ca să mai poată merge la o vânătoare. Să găsească ținte vii pe care să le ia în vizorul puștii și pe care să le umple de sânge și să le transforme în trofeu și să își dovedească sieși încă o dată cât de dominant și puternic este.

Copilul Țiriac și-a îndeplinit visul. Pe masa lui sunt acum cantități uriașe de aur, diamante. Poate să cumpere orice. Poate să își permită orice. Omul Țiriac, în schimb, nu a reușit să rămână om. A devenit împăratul micimii, al lipsei de scrupule, al cinismului și al lăcomiei fără limite.

A devenit Demagogul Suprem.


În poza din thumbnail, dacă nu mă înșel, primul din stânga rândul de sus, e Sorin Beraru.

La doar două zile de la scandalul declanșat în Israel de prezența lui Sorin Beraru, urmărit general în România, într-un dosar în care pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru fals și uz de fals, la un seminar de investiții la care a participat întreaga delegație guvernamentală română, în frunte cu premierul Năstase, ziarul nostru a intrat în posesia unor informații care arată că firmele deschise de acesta în țara în sistem suveica mulg bugetul de stat de sute și mii de miliarde.

 

Ministerul Justiției nu reușeste să-l aducă în țară pe Sorin Beraru (68 de ani), fostul om de afaceri fiind cel mai longeviv condamnat într-un dosar de corupție care nu a executat vreo zi de închisoare. A fost primul exemplu pentru personaje ca Sebastian Ghiță, Radu Mazăre și Elena Udrea că se poate evita închisoare și se poate chiar trăi bine departe de România.

 

Later edit: pe vremea lui Ceaușescu, o asemenea „afacere” ar fi fost încadrată la „Atentat la siguranța națională”. Pedeapsa pentru acest lucru era pedeapsa cu moartea. Au fost executați oameni pentru (mult) mai puțin.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Ieri am scris un text, comentam la el: „Independența începi să o ai când ești sătul, sănătos, cu ceva economii. Să vezi atunci cum începi să ceri, să vrei mai mult de la politicieni.” Sau de la patroni, de la condițiile de muncă.
    Sper din suflet sa fim mai sănătoși, mai sătui, să avem economii personale, eventual să ne mai deșteptăm – încât să putem să nu mai tolerăm, ca popor, jegurile și mizeriile descrise mai sus.
    Conform textului, în cazul Petrom am pierdut vreo 10 miliarde, ca popor. Am fost proști, conduși de hoți (citat din „Parazitii”). Totul e să nu se mai întâmple așa ceva. Visuri, știu. E sâmbătă, îmi permit să visez. Nu ar fi prima dată când aș fi catalogat idealist.
    Idealist… daca vrei sa se opreasca jaful national poti fi catalogat idealist.

    • „Totul e să nu se mai întâmple așa ceva”

      nu doar ca nu se va opri, dar va continua bine mersi.
      te uiti in oglinda si ceea ce vezi e inzecit mai rau la cei care conduc. regula ce se aplica in orice tara din lumea

      apoi nici macar idealism nu e ceea ce speri tu. pentru ca idealismul are acolo un procent mic dar real de implinire.
      pe cand ” sa se opreasca jaful national” e felul nostru de a fi, e natura umana.

      ok, vom trece peste gainariile lui nastase, care la randul lui a trecuse peste gainariile celor din anii 90.
      insa la sfarsitul zilei intotdeauna vor fi unii care vor pradui.
      tot ce putem sa schimbam e de cine si prin ce metode suntem praduiti.
      gen: un sistem democratic, un sistem dicatatorial, un sistem de militie (gen isis)

    • Oprirea se poate face printr-o singură rezolvare. Sunt multe metode cum să se ajungă la acea rezolvare dar tot o singură rezolvare este.
      Problema idelismului este împăciuirea, că se poate fără violență… cât se poate de fals.

    • Tiriac in continuare are afaceri cu petrol (Oil Energy Trading) si face tot posibilul sa nu plateasca si sa fraireasca statul asta slab.

    • De aici porneste problema mea, mi-am asigurat nevoile de baza, nevoile urmatoare si cele urmatoare si acum vreau ce nu o sa gasesc niciodata aici, poate nicaieri in lume. Libertatea reala.

    • Articol aproape cuprinzator “marele afacerist” Tiriac. Mai lipsea scandalul cu Arenele BNR si terenul din cauza caruia linia de tren dintre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni era sa nu se mai construiasca.
      Un mafiot invelit in poleiala de mare patriot si afacerist de marmota neocomunista, care a prosperat in perioadele cu psd la guvernare.
      Si nu e singurul caz, din pacate, care jefuieste tot ce a mai ramas in tara asta de furat…

  2. Bun. Foarte bun.
    Însă, aşa cum am scris şi la Arhi, ce este prea real îi pare românului fabulaţie.
    A mai fost acum vreo doi ani pe un site de ştiri o poveste despre cum creea Ghiţă nevoia şi cum venea cu „soluţia”, poveşti mai mult decât adevărate, pe unele le ştiam prin prisma activităţii, dar, a rămas o poveste frumos scrisă.

  3. Cu cât a vândut Năstase consiliat de Țiriac Petrom-ul? Cu 1,5 miliarde de dolari… un produs care face peste 10 miliarde de dolari.

    Sa facem un exercitiu de imaginatie despre poza: oare ce gandeau cei care au semnat, cei din randul de jos, despre cei din randul de sus?
    Cum vedeau ei „prosteala” prin care au cumparat ceva de 10 miliarde, cu 1,5 miliarde?
    I-au „parcat” lui Nastase 1 miliard, sa zicem, au mai platit 1,5 oficial, cumparand ceva de minimum 10 miliarde, cu 2,5 miliarde.
    Voi ce ati gandi, de exemplu, despre niste „afaceristi” care va vand un telefon de 1000 de lei, cu 250 de lei?
    „Reprezentantii poporului roman”… apoi ne intrebam de ce rad strainii de noi. PENTRU CĂ SUNTEM PROȘTI, de aia. Afaceriștii lu’ Pește.

    Retineti, aia din randul de sus erau „crème de la crème”, primul ministru!

    • Capitalism învățat din manualele comuniste; pline cu termeni & definiții specifice.

    • Se gandeau la partea lor. La ce altceva? Si, probabil, la alte afaceri de genul acesta

    • Dar chiar valoreaza 10 miliarde pe piata produsul? Sau bagam din top.

    • Bibliografie suplimentara:

      EXCLUSIV. Dezvăluiri, după 15 ani, despre una dintre cele mai importante privatizări din România
      https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/exclusiv-dezvaluiri-despre-cea-mai-importanta-privatizare-din-romania-dupa-15-ani.html

    • Felicitari pentru articol, doar ceva de obiectat. Nimeni nu a platit vreodata 10 miliarde pe o companie din Europa de Est. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_mergers_and_acquisitions

      Alternativa era sa nu vanda, nu sa vanda cu 10 miliarde.

      Si daca nu vindeau, vindeau altii 2 ani mai tarziu cu 2 miliarde si luau ei comisionul :)

    • E clar. Deci a zis Tender ca era petrol in pamant care valora 10 miliarde.

    • @Gamblin: Nu stie nimeni sigur. Problema reala pe care lumea (inclusiv Cristici) o ignora in timp ce debiteaza porcarii e ca nu se face o analiza calumea in care sa se vada castigul, pierderile, valoarea…

      De exemplu (scos din burta): Degeaba valorau 10 miliarde zacamintele daca noi pierdeam cate jumate de miliard pe an ca tinem noi Petrom nationalizat. Si la fel de bine si inversul… Daca valorau 10 miliarde si produceam profit atunci cati ani de profit acopera privatizarea si ce valoare adaugata poate produce prin investitii pe care noi nu ni le permitem? Etc..

      Restul sunt texte pentru prosti. Indiferent pe care parte a baricazii am fi, atata timp cat vorbim doar sa ne aflam in treaba si discutam despre o companie ca Petrom de parca ar fi un ceas de mana sau buticul de la chios nu ne facem nici o favoare nici noua nici altora.

      Discutiile astea nu au nimic mai interesant in ele fata de aia ce discuta despre texte scrise in ’50 despre injumatatirea populatiei prin vaccinare sau imbolnavirea cu bacterii sau virusi. Ne facem ca stim, da’ vorbim ampulea fara minima logica elementare.

      TL;DR: Sunt 100% ca s-au acordat mite, ca statul roman a fost neperformant, etc: Dar problema nu e pretul de vanzare pe cat nu s-a facut vreo analiza exacta (sau cel putin nu stiu eu vreo una publica).

    • Cosmin, tocmai voiam sa zic asta. Eu nu pun la indoiala ca nastase sau basescu ar fi luat niste spagi. Insa noi avem tendinta asta de a spune ca muntii nostri aur poarta, Romania e gradina maicii domnului etc. Si spunem asta cu nadragii peticiti.

      Adica pe de o parte exista un consens ca industria comunista era la pamant, ca era invechita, ca nu producea mai nimic, ca iesea in pierdere, ca nu era competitiva pe piata reala, ca era in urma cu 50 de ani etc. Iar pe cealalta parte spunem ca nu stiu ce combinat valora 2 catralioane de dolari si l-am dat pe 1 milion. E ca si cum ai vrea sa vinzi un ferrari dauna totala la pretul de catalog. Pai atat valoreaza un ferrari.

      A zis Tender ca valora 10 miliarde si gata. S-a facut coada de companii din toata lumea sa cumpere petromul.

      Scoti din burta 10 miliarde, nu te doare sa mai scoti din burta 1 miliard dat lui Nastase si ai facut o postare frumoasa pe interneti.

    • te inseli. cei de sus sunt cei smecheri si cei de jos, fraierii. cei de sus au vandut ceva ce nu le apartine si au devenit miliardari. cei de jos sunt niste angajati, care au cumparat ceva la un pret bun, dar nu pentru ei, ci pentru altii.

    • Eu nu sunt jurnalist. Citez articole ProTV. Dacă ei si-au permis sa spună ca valorează 10 miliarde, asta fără sa il intrebe pe Gamblin de pe zoso cat valorau, eu ce pot face?
      Zi tu Gamblin, cât valorau real zacamintele alea?
      (Acum, dupa 20 de ani, s-au terminat, sau mai sunt din ele? Dacă mai sunt, daca se mai exploatează petrol in România, cât sa fi valorat acum 20 de ani?)

    • @Cristi, valoreaza 10 miliarde daca gasesti cumparator care sa-ti ofere 10 miliarde. In anii 2000 Romania era in zona cu risc ridicat de investitii (de ex. abia ce se incheiase razboiul de la vecinii nostri sarbi). Nimeni nu risca asa usor 10 miliarde. Risti unul daca stii ca poti sa scoti 10. Doar ca si idee.. cati cumparatori crezi ca existau care sa-si permita sa dea 10 miliarde ? Ca totusi.. nu vorbim de 2 pungi de pufuleti.

    • S-au vindut cu 1.5 miliarde 51 la suta din actiuni .Dupa preluarea afacerii de catre austrieci profitul a explodat.Evident ca nu s-a vindut la un pret corect,dar statul roman a incasat mult mai mult din dividende decit daca raminea proprietar.Oricum srii despre problema asta la nivelul unui copil de 10 ani.Cie a evaluat cit costa zacamintele?La ce pret al barilului?Ai facut o estimare a costurilor de aducere la suprafata?Repet incredibil la ce nivel scrii.

  4. Tetea Ion eate un fel de Oskar Schindler.Singura diferenta e ca pe ion il doare la pula de ceilalti.

  5. Ala e Dan Ioan Popescu.

    • Cel din stinga. Cel care a ”retehnologizat” Portile-de-Fier cu turbine SH de la (aceeasi) austrieci (V-tech) tot pe un purcoi de bani băgat în buzunar.

    • Asta a ingropat mare parte din industria romaneasca, impreuna cu Tofan, Tender etc.

  6. Excepţional,mulţumim !

  7. Articolul ăsta este de pus la rubrica „goodies”.

  8. Foarte bun articolul, o mica remarca: daca nu i-au mers afacerile cu basescu si sleahta lui, nu inseamna ca aia nu au bagat labutza. Au bagat si au bagat adanc, vezi Udrea and Co. In rest, da, demagogul ideal.

  9. Genial! Multumim

  10. Mi-a spus o cunostiinta ca la un turneu de tenis era alaturi de alti muncitori adus sa faca mici lucrari la terenul de tenis si apoi folositi sa stranga dupa turneu. La turneu se face si o masa de protocol cu piscoturi, fursecuri, bere, sucuri, etc. Normal ca dupa ce lumea a plecat au mai ramas pe masa multe resturi. Un apropiat al lui Tiriac l-a intrebat de fata cu muncitori daca poate sa le lase lor resturile gen un bax de bere, de apa, piscoturi, pateuri, etc. Tiriac a zis nu ! Nu lasam nimic ! Ma ajutati sa car tot la masina. Si au carat la Meybach baxurile de apa si piscoturile ! Cica este proverbial de zgarcit.

    • E de inteles poate fi o trauma psihologica din copilarie ramasa netratata la psiholog.Tiriac a suferit de foame in copilarie si visa mancare, se afirma in text.

    • Este de prost gust. Pe de altă parte banii nu-i faci consumând.

      Eu sunt în anumite situații destul de (foarte) zgârcit – în majoritatea cazurilor numai cu mine. Soția și copilul nu (re)simt felul ăsta al meu de fi. Motivul? Probabil că după ce am ajuns în Germania am avut 50 de Pfennigi timp de o lună în buzunar, o înghețată de la Aldi nu-mi puteam cumpără.

      In plus este și o chestie de mentalitate. Andreas cu o fostă prietenă își datora câte 23 de cenți. Andreas nu este o excepție ci norma societății.

    • La vila lui din Stejarii a montat telefoane cu fise de 1 leu in sufragerie

    • De când se deplasează Țiriac cu Maybach? Maybach avea Gigi Becali.

    • Are si SUV-ul si S-ul Maybach.

  11. NOU
    #41

    Prima data lauda pt ca eu comentez atat de rar aici si nu am zis o pana acum: bravo Cristici, foarte, foarte bune articolele. Iti multumesc. Asa… cu argumentul mai satui, mai sanatosi si mai cu pretentii (dar nu pretentii de sa mi dea si mie, de corectitudine, de domnia legii, transparenta, integritate, etc) nu s de acord. Ma uit in jur si majoritatea satuilor, adica cei cu trai decent, sunt tot cu capul plecat pe care sabia nu l taie. Este prea obisnuita societatea cu minciuna si hotia si are ca valoare absoluta ipocrizia, incat revolta si n cazul satuilor de prin corporatii de ex. , unde cica ar fi minti mai destupate, expuse la nou si inovatie, este „al dracu CAT a furat” si se intorc la periat sefimea de scame si executat orice bazaconie ceruta de sefime. Bazaconiile alea fiind, unele, la limita legalitatii daca nu chiar sarite parleazul bine…in plus, in general matzul plin a la long domoleste simturile daca nu prosteste de a binelea.

  12. In final cine a scris textul demagogul suprem? Sunt mai multe trimiteri catre textul asta fiecare catre alt nume facebook

  13. Foarte interesant!

  14. Nice trolling cu DIP 🙂

  15. Unu la mână: Cristici, multe și mari felicitări pentru cum este scris. Redactor investigativ de o mare clasă.

    Doi la mână: nimic

  16. Si-au facut averi peste cadavre. Pe astia cum se face ca nu ii ahungr karma?

  17. Prin afacerile domnilor Beraru, Schwartzenberg si alti camarazi ai dumnealor se platesc reparatii de razboi pentru frumoasele aventuri ale armatei romane in Ucraina si sudul Rusiei. Multumiti domnului Nastase pentru solutia eleganta .

  18. Aș vrea să văd și eu:
    1. Spital construit de Țiriac;
    2. Școală construită de Țiriac;
    3. Muzeu/casă de cultură sponsorizată de Țiriac;
    4. (Măcar) Sprijin pentru tineri jucători de tenis talentați.
    La punctul 4: Nu, sfaturile către Simona Halep nu se pun – oricum n-avea nevoie.
    Întrebați-i pe oamenii din Balc dacă s-au ales cu ceva după vizitele oamenilor de afaceri-vînători. Că n-am auzit să fi investit Porsche sau altcineva prin zonă.

  19. Parca vad ca articolul asta ajunge parcat langa cel cu discriminarea scris de Fluture acum cateva zile.

  20. Cristici, Parerea mea este ca „Demagogul suprem” e doar un text propagandistic care pleaca de la niste informatii adevarate si construieste o poveste cu deznodamant previzibil

    > Îmi permit să o copiez aproape integral aici, pentru a rămâne. E istorie. – in locul tau as verifica inca o data sursa, daca tot publici articole istorice e bine sa le verifici inainte

    Pe partea economica sunt urmatoarele probleme,
    – inghiti galusca cu 10 miliarde fara sa-ti pui intrebarea cat costa sa extragi/rafinezi/distribui cele 10 miliarde si sa vezi care e profitul net
    – nu exista o analiza a activitatii economice in perioada 1990-2004, sa vedem si noi cat era profitul sau pierderea inainte de privatizare

    Pe partea politica apare doar tandemul Nastase-PSD si o pauza de 15 ani pana Dancila , fara nici o mentiune la faptul ca privatizarea Petrom a fost o decizie politica aprobata de toata clasa politica. Din 2 clickuri aflam si alte nume, daca ne dam silinta putem verifica si componenta parlamentului in 2004.

    > Năstase i-a replicat chiar luni seara actualului premier la Realitatea TV: „Emil Boc minte la fel cum minte şi Traian Băsescu. Traian Băsescu este cel care s-a angajat prin memorandumul cu Banca Mondială să privatizeze nu numai Petromul, dar şi sistemul bancar şi sarea şi o mulţime de lucruri. Am să pun încă o dată pe blogul meu, a cincea oară, acest memorandum semnat de Traian Băsescu poate îl citeşte şi Emil Boc să înţeleagă cine a angajat România în aceste procese de privatizare”.

    > Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri, la Oradea, ca o eventuala renegociere a contractului de privatizare a Petrom ar fi „un semnal devastator pentru investitorii straini”. Premierul a facut aceste precizari in contextul controverselor tot mai aprinse din piata energetica si in contextul in care CSAT va lua in discutie, peste o saptamana, politica energetica a Romaniei.

    > Cred ca pretul este in marja normala. Spre deosebire de distributiile de energie electrica, unde am mari rezerve, aici, daca intr-adevar sintem in zona asta de valori, nu e o problema. E o afacere buna si de-o parte, si de alta. N-am inteles insa de ce afacerea asta buna nu s-a facut in 2001 si de ce nu s-a facut cu transparenta.”
    Radu Berceanu, fost ministru al industriei

    > Contractul de privatizare a fost votat în parlament, inclusiv de partidul din care făceaţi parte în 2004. Colegii dumneavoastră din Partidul Democrat nu au ştiut ce votează?
    TB- Din câte ştiu, lucrurile de detaliu nu s-au dat plenului parlamentului şi nu cred că parlamentul este cel care trebuie să valideze un contract de privatizare. Nu poţi acuza parlamentarii care au spus da privatizării că au şi responsabilitatea modului în care s-a negociat. De fapt, este evident pentru noi toţi că Guvernul Năstase a folosit parlamentul pe post de paravan. Numai aşa puteau să înfrângă legi importante cum ar fi legea petrolului. Acesta poate fi un al treilea argument care să justifice afirmaţia mea că lucrurile sunt în neregulă.

    • Știi de ce „am pastrat” textul? Pentru a putea face analiza pe el.
      Ce avere avea Tiriac in 1989? Ce avere are acum? A fost sau nu conectat la averile Statului Român? A facut, sau nu afaceri cu Statul?
      Acum, pentru a verifica acest text, fiecare cititor poate începe sa își pună întrebări si sa caute.
      Textul NU e scris de mine. Totuși, atinge o problemă/intrebare care ma intereseaza: privatizările din România, facute de foștii securisti, cate au fost in avantajul Statului Român?

      Nu sunt in Bucuresti acum, dar rog public pe cei care pot ajunge la Biblioteca Națională să scaneze rubrica săptămânală „Unora de place Jaful”, din Academia Cațavencu, de pe vremuri. Săptămânal mai „povesteau” dr un jaf, de o privatizare.
      Revenind: Tiriac a ajutat Statul Român, mai mult decât Statul Roman l-a îmbogățit?

    • Cristi, posibil sa ai dreptate, totusi articolul e departe de o investigatie jurnalistica, seamana cu atacurile la VV sau alti baieti de la USR. Nenea Tiriac e suficient de abil sa fie prieten cu fiecare premier, nu doar Nastase. Eu am vrut sa zic ca tot articolul pare o diversiune de la o problema actuala, as pune pariu pe o lada de bere ca a aparut/reaparut imediat ce un baiat din tabara adversa a facut o boacana.

    • Nu stiu cine si ce a facut. Daca un baiat din tabara adversa a facut o boacana, inchidem subiectul acesta? De fapt, cati „baieti din tabara adversa”, oricare ar fi ea, fac „boacane”, zilnic?
      Oricum, e un text perisabil. Maine-poimaine se duce la groapa marele Ion sau marele Adrian, iar in 5 ani uitam toti ca au existat (apropo, mai stie cineva cu ce se mai ocupa Nastase? Mai traieste?).
      Tot repet acest fel de test: sa oprim pe strada 100 de tineri de pana in 25 de ani si sa-i intrebam daca stiu cine e Adrian Nastase, eventual cine e Ion Tiriac, si cu ce se ocupa ei… Subiecte de dinozauri, pentru dinozauri mai mici. Maine e luni, uitam toti de articolul asta.

  21. Din când în când, o mică bucurie a avut și poporul: năstase, voiculescu, dragnea, fenechiu, mitrea, remes și mulți alții au petrecut câte 2 ani la pușcărie.

  22. Nu e nimic nou in ce spune nenea ala de la care ai luat tu textul. Nu e nici macar istorie……just business!

  23. Oau, Tiriac e jumate rrom! Habar n-aveam… cum s-ar zice in zilele noastre: Super tare, frate!

  24. Iar cu justitia noastra toti au scapat basma curata.

  25. ba baiatule, cati au ratat mesajul. desi e scris in titlu si explicat litera cu litera nu doar o data in articol.

    hai sa il mai zic si eu o data

    omul a venit milionar in romania. acum e multi miliardar.

    cati dintre romani si-au sporit averea de mii de ori in timpul asta?

    • O grămadă, chiar și românul de rând.

      Doar că una e 1000 x milioane usd și alta e 1000x 0.

      Iliescu i-a făcut proprietari la rate de nimic, de la zero. Nu pe toți dar pe unii.

      Diferența crucială nu ai prins-o nici tu. Și Tiriac face parte tot din elita securiștilor din comert exterior. Singurii care au făcut bani serioși și care sunt responsabili de mega-jaful post 90.

      Și când îl mai aud pe filip teodorescu cum apără reputația securității care opreau ei trădătorii de țară…când în realitate chiar ei sunt trădătorii…atât economic cât și politic.

    • Eu. Eu mi-am sporit averea mai mult decat Tiriac. De la zero acum am una alta, adica am sporit de un infinit de ori.

    • manu, diferenta aia cruciala mi se pare aiurea ca sunt unii care nu au prins-o.

      radu, daca aveai un cent si acum ai 1000 de dolari…. nu te face ca nu intelegi ce am vrut sa zic.

    • In general banul la ban trage. Pai musk a facut in ultimul an de sute de ori cat are tiriac. Voi cred ca nu stiti ce insemna sa fi milionar in dolari si sa ai relatii pe extern in ’90. Putea sa fie cel mai prost om, cu bale la gura si tot facea miliarde pornind in 90 de unde a pornit. Argumente de genul asta ar merge la fix in anii ’50 pe care ii tot blamati.

    • Si chiar daca nu aveai, iti dadea Bancorex… Sau luai… daca cunosteai…

    • @marine

      Țin minte și acuma o fază (n-are legătură cu Țiriac) când ceva srl a comandat un tren întreg de Aro-uri și a plătit avansul cu împrumut luat de la bancorex.

      După ce fabrica a livrat sute de mașini plus piese de schimb (doar pe avans) srl a falimentat și mașinile au fost duse.

      Asta înseamnă să fii mafiot :))

  26. Ca tiriac e un afacerist veros,fara constiinta,care a facut ce a vrut ,a corupt pe cine a vrut,nu e un secret.Mai trist e ca a avut unde sa vina in postura de mesia,a avut public sa ii soarba cuvintele(nu ma refer aici la curvulitele pe care le-a cumparat),si nu a avut adversar sa ii dea peste bot-deci aici e cam 1-0 in meciul tiriac vs prosti/slugi/dezinteresati.
    Privatizarea petrom e mai ampla,aici poti include si bcr,nu intamplator pe vremea aceea austria detinea presedentia UE,iar negocierile au fost mai complexe,si ca de obicei,aia mai saraci,mai putin instruiti,naivi si avari au pierdut.
    Din partea mea,muie tiriac la fel si muie nastase,ghiolbanul ala saltimbanc facut general ce se pisa pe legi.

  27. Chestia cu modificarea legislatiei pentru a-l salva pe Ion Ion Tiriac de la condamnare in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”, nu stiu sa fie asa. Tiriac batranul era morcovit si venea la intimidare in sala de judecata unde vorbea autoritar cu judecatorul. Punea presiune.Ca la bloc” vezi tu ce patesti ca vin cu tata”
    Dealtfel s-a discutat si aici la zoso :
    https://zoso.ro/unii-pur-si-simplu-nu-te-lasa-sa-traiesti-2/

  28. NOU
    #68

    10 miliarde, 5 miliarde, nu conteaza.

    Important ca austriecii si-au scos banii IN PRIMII DOI ANI!

    Asa se intampla cand o tara e condusa de bisnintari.

    (Si sa nu va faceti iluzii, fara privatizarile aste paguboase nu intram in UE. )

    • Explică-i asta lui Gamblin.
      Revin la comentariul meu: oare aia din poză, din rândul de jos, ce vorbeau în particular despre „afaceristii” din rândul de sus?
      Asta in timp ce „afaceriștii” din rândul de sus erau ZEI prin țară, 90% dintre romani le faceau statuie.
      Ce gandeau austriecii despre „zeii afacerilor” din Romania?

  29. Horia Stefan Cimpeanu care e linkat ca sursa, ati aruncat o privire pe pagina lui? USR+ sunt securisti, Catu ne inchide in casa seara si ne da drumul dimineata ca pe gaini, anti Voiculescu, anti Iohannis, caterinca de #rezist etc..

    Thx but not thx. Franturi de adevar si o poveste tesuta. Cum zicea cineva mai sus, la fel de credibila ca o poveste cu vaccinurile care sunt create sa injumatateasca populatia globului. Zoso a cam scazut nivelul blogului daca lasi publicarea de porcarii de genul asta. Nu ca Tiriac ar fi vreun sfant sau ca nu s-a imbogatit pe seama politicului. Dar de povesti fara surse, de pe facebook, sunt satul ca si de AUR.

    • Media de varsta a celor de la USR e atat de scazuta incat pe la Revolutie erau copii, adolescenci sau pe la liceu. Asa tineri angajau Securitatea?

      Unde or fi mai multi securisti? In USR sau in PSD, de exemplu..

    • @69: ai si tu dreptate,….astia din USR chiar sunt infantili.

  30. Inca o stilcla de sampanie bagata la frigider…

  31. Nu e prima data cand autorul arunca un text, si cand cititorii ii arata ca nu are dreptate flagrant, spune ca nu e vina lui, el doar a citat ce spun altii (ProTv, Horia nu stiu cum, declarati lui Peste in parlamentul lui Ocean).
    atitudine infantila, mama eu m-am jucat pe afara, dar pe Ion l-au batut altii…
    In ce priveste articolul in sine, așa apar și se consolidează legendele.
    De la wiki citare: O legendă – din latină legenda înseamnă „lucruri de citit” – este o povestire fantastică cu elemente istorice reale transmisă prin forma orală.

    • Legenda, fara wiki, e „o poveste cu un sambure se adevăr”.
      Sîmburele de adevăr de aici e, cum spunea cineva in comentarii mai sus, e ca nea Ion a venit milionar in tarain 1990, iar acum e tot in țară, miliardar.
      Câte mercedesuri a vandut, și vânători a organizat pentru miliardul lui? Ce investiții majore are Țiriac în România?
      Că nu a făcut ce tot soune că face, aia e, nu comentez, sunt banii lui.
      Dar să ne întrebăm cum a ajuns miliardar din milionar, are e sursa serioasă a banilor, putem?
      ProTV spune prostii; Cristici mananca rahat… OK. Zi-ne tu ce crezi (nu ce stii, macar ce crezi). Cât comision isi ia Tiriac la o mașină vanduta? Cât costă un mistret vanat de „Porsche”? Dacă sumele dau „pe-acolo”, sterg articolul și imi cer scuze.

  32. Barfitoarele de pe banca ce scuipa seminte, spun in fiecare seara, ca Tiriac a facut avere cu niscaiva arbalete si flinte. Baba Flore a auzit ca a facut exact ca tov. Ceausescu. In spatele avionului erau dosite chestii cu bum bum. Din aia ca florile de mina. Iar Romania era urecheata ca prin Africa zburau mine. Si dupa intrarea in Nato produceam mine din alea cu persoana de bum bum…

  33. firul rosu in aceasta poveste e brasovul.

  34. Înapoi în anii 50. Pe atunci, orice prăpădit putea să mâzgălească pe o hârtie soioasă de ziar o delațiune care te arunca în detenție administrativă (pe termen nedeterminat, fără proces). Acum e mai ușor, deși mai puțin sinistru și mai lipsit de urmări: petecul de hârtie din anii 50, hoaia de pe care citeai, mâncai, dar te și ștergeai la cur, a fost înlocuită cu blogul, cu platforma media, cu rețeaua de socializare. În rest același caracter infect al oamenilor fără nicio demnitate: vorbe multe, probe zero!

  35. Cam ce profit făcea Petrom când era sub patronajul Verdelui popor român? Cam ce profit făcea Sidex? Ce profit face Romsilva stăpâna fiind peste niște milioane de hectare de pădure din care este sustenabil sa scoți anual 50-60 MC de lemn la 100 euro minim putem spune ca vorbim de 5 miliarde de euro anual este sustenabil sa recolteze dintr-un milion de hectare de pădure? Cât exact produce Romsilva? Câte miliarde din alea da statului roman Romgaz din avuția aia cu gaze, ca Romgazul nu l-am vândut.
    Cacaturile astea de articole găsesc o legătură total tâmpită între privatizare pe bani putini și sărăcia în care ne zbatem. Dacă dădeau pe zero lei dar Petrom evolua cum a evoluat ea și tot eram mult mai câștigați decât dacă ne „păstrăm avutia”. Zi-mi exact când pomenești de podul de pe Dunăre de ce eviți sa spui ca alea sunt excepții nu obișnuință în realizările romanilor. Nu mai impuia capul proștilor cu mândria națională ca suntem oricum prosti și fără sa fim fuduli. Nu ne vindem tara varianta hipstareasca 2021.

    • – Privatizările fostei Românii Socialiste au fost făcute în pierdere.
      – Ce mă, hipsterule, o arzi cu „nu ne vindem țara!?
      – Nu, ziceam ca e plin de „securiști” proști care se cred mari „oameni de afaceri”, și au lucrat în paguba statului român.
      – Diversiune! M-am săturat de chestiile astea!

      Faptul ca străinii fac mai mult cu ce au preluat, decât am fi putut face noi, ca popor, confirmă încă o dată cât de proști suntem. Aici ai dreptate. Suntem proști, și hoți. Iar in varianta Năstase, de exemplu, ăla e si prost, și hoț.
      Pariez ca aia de la OMV, după ce au semnat cu „afaceristul Năstase” se cacau pe el de râs cât de prost a fost ZEUL ROMÂNILOR.

    • Cristi sper ca stii regulile de baza ale economiei. Pretul nu e cat ceri, pretul il face piata, respectiv cat obtii pe un bun din piata, nu cat ceri tu.
      Pretul in ultimii 30 de ani se face si privind evolutia anuala, ( in crestere), rata de profit, stabilitatea companiei, echipa de management etc. In functie de toate astea se formeaza pretul unei firme.
      Dupa criteriile enumerate mai sus spune-mi tu exact cat facea SIDEX, cat facea PETROM.
      De ce nu infierezi cu mandrie proletara si vanzarea DACIA pe 50 mil de dolari. Era mandria industrie romanesti, ditai mai fabrica etc. 50 MIL DE DOLARI.
      HIDROELECRICA ramasa la statul roman a dat faliment. A venit un privat cu oua mari si a repus-o pe linia de plutire.
      Poate nu ai cautat cu ROMSILVA 6 mil de hectare de padure, 9 mil de metrii cubi recoltati – profit 15 mil euro. Tu consideri ca este ok si ca de restul pana la 9 miliarde de euro cat trebuia sa incaseze pe lemn Romsilva a facut impaduriri? 9 mil de mc sunt pe acte, realitatea se vede in toate dealurile ramase golase in urma exploatarii ROMSILVA.
      Nastase e hot dar problemele pe care el le-a creat justitiei, presei institutiilor de control sunt mult mai mari decat parerea ta ca a vandut ieftin.

  36. Acum il respect pe Tiriac si mai mult.
    Lasam placa aia stricata cu „au furat! hotii!”. Cati dintre voi n-ar fi facut la fel ca Tiriac, la momentul si locul potrivit?

    • Eu. Eu nu m-as fi bagat sa vand in pierdere, orice, doar pentru „capacul” meu. Mai ales dacă as fi avut deja cateva zeci de milioane de dolari/marci in cont.
      Câți copii are Tiriac? PENTRU CE sa îți tot sporești averea, eventual dand sfaturi proaste unor „afaceriști securiști” proști?
      Nu sunt comunist, chiar urăsc comuniștii, dar nu aș… fura(?) de la ei.
      Problema mea nu e ca Țiriac sau Năstase sunt bogați. Sa fie, bravo lor, succes!; dar nu in detrimentul unui popor. Că acum vinde mașini, sau ce face el sa-i mai crească averea, e treaba lui, dacă e „pe persoană fizică”. (oricum, se va mai bucura de ea nu mulți ani, ca are întâlnire cu Atotputernicul, nu poate trișa asta)

    • Imi plac lucrurile vechi, și am niste reviste vechi, interbelice. Am sa scanez niste texte, despre bogați și afaceri interbelice (ce praduieli au fost si in perioada aia, ehe!)
      Nu cred ca cineva de azi a auzit de mulți din bogatii vremii aleia, dar de Nicolae Titulescu au auzit, sper.
      Țiriac… lumea il știe pentru tenis, sau pentru că e bogat?

  37. Citind unele comentarii mă întreb câți dintre cei care le găsesc scuze lui Țiriac, Năstase & Co. sunt indignați la maxim atunci când văd că cineva îl regretă pe Ceaușescu și clica lui. Nu e nici o diferență între caracterele acestora doar metodele sunt diferite. Genul de oameni care ar sacrifica orice pentru bani și putere, fără nici un pic de mândrie sau coloană vertebrală, fără să se gândească nici un moment la societatea în care trăiesc.

    • Nu despre a găsi scuze lui ”Țiriac, Năstase & Co.” este vorba. Ci despre amintirea anilor 90, a lui Corneliu Vadim Tudor și a insalubrei ”România mare”, care găzduia texte identice. Direcția compozițională era clară: elementul străin infiltrat în popor (”jidanul”, suedezul, ungurul), plin de vicii (alcoolic, homosexual, curvar, ….) și de păcate (fără număr!), suge sângele nației (bogățiile, îi periclitează zestrea genetică ș.a.). Totul bazat pe zero dovezi și în general constituind calomnii gratuite. Genul ăsta literar de gunoi pseudonaționalist a prins și prinde la ratații penibili și slabi de minte, care au nevoie de argumente false pentru a-și justifica viața eșuată. A prins la IMGB-iști, acum prinde la tinerele vlăstare aidoma care vin din urmă.

  38. ai intins o plasa foarte buna. era cat pe ce sa cad in ea :)))

  39. Ma intreb, oare cat de departe va ajunge acest articol si daca nu cumva vei fi cautat de tiriac :))))

  40. Buna seara tuturor.
    Din punctul meu de vedere, toate poveștile cu privatizări de acum 20 de ani nu mai interesează pe nimeni. Da, știu, sună cinic și păgubos, însă dincolo de dosarele pe rol și fugarii care mai trebuie aduși în țară nu mai este nimic de făcut sau schimbat. Nici măcar ca un act de răzbunare. În țara în care torționarii închisorilor comuniste au ajuns la vârste venerabile fără ca nimeni să le zdrobească tărtăcuțele de un stâlp când se întorceau de la piață (nici măcar o rudă a ălora uciși și torturați), nu e cazul să ne mai enervăm că un Băsescu, Iliescu, Năstase, Tăriceanu sau Țiriac ne scuipă în cap fără să riște mai mult de o înjurătură discretă.

    Discutând însă despre Țiriac și alții ca el, cred că istoria recentă a averilor făcute prin exploatarea statului român oferă câte o lecție pentru fiecare dintre părți, atât cetățenii (aka „proștii”) cât și bogătașii post-revoluție (aka „băieții deștepți”):
    Primo, oamenii ar face bine să înțeleagă că trebuie să deschidă ochii, să se informeze și să meargă la vot. Poate par idealist, dar îmi place să cred că politicienii români ar fi fost mai grijulii cu averea țării (atâta câtă era ea acum 20 de ani…) dacă prezența la vot a românilor ar fi fost, constant, de peste 70%.
    Secundo, îmbogățiții de după 1990, indiferent cum au început și ce au făcut, ar trebui să înțeleagă că fiecare zi care trece îi apropie de moarte, iar la momentul fatidic, singurul lucru care va mai rămâne după ei este renumele. Desigur, este decizia fiecăruia dacă în memoria colectivă vrea să să fie pomenit ca un profitor zgârcit (ca Țiriac) sau ca un șmecher cu aere de creștin cucernic (ca Becali). Eu însă cred că un spital, o universitate sau un azil de bătrâni construite de la zero le-ar mai spăla imaginea acestor personaje. Nu în ultimul rând, i-ar ajuta și pe copiii lor, asigurându-le un capital de bunăvoință populară pe care nu-l poți cumpăra cu bani.
    Cum ziceam, este doar o părere.

    • Sub nicio forma. Ar trebui urmariti in justitie, tracasati, hartuiti si ei si progeniturile lor si apoi condamnati.

  41. Ok. Foarte bun articolul. Off topic: Unde putem lasa numele si prenumele cunoscutilor care s-au vaccinat inainte?

  42. S.S: Dacian Galea ma numesc. Tu?

  43. Un stat fara metastaze ar deschide 7000, da 7000 de dosare penale pentru cei care s-au vaccinat peste rand. Plus pentru personalul medical care a facilitat asta.
    Nu ai cum sa ceri/speri la reconstructia tarii cata vreme nu faci curat in ograda.

  44. Povestea lui Tiriac, cel putin in faza de copilarie, se aseamana cu marea majoritate a copiilor din zilele acelea. Rezumand, foarte putini copii pleaca cu o sansa in plus in fata altora. Marea majoritate pleaca de la aceleasi lipsuri si de la acelasi nivel. Tiriac a fost omul destept care si-a dat seama ce rotite trebuie invartite, pentru ca el sa prospere. Altii plecati de la acelasi nivel, nu s-au gandit deloc la rotitele astea; de asta Tiriac e unde e acum, iar ceilalti se plang de pensia lor mizera.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile