Mai încercăm o dată cu Legea lustrației?

De la wiki citire, pentru cei mai tineri (sau amnezici mai bătrâni):

Lustrația (în latină lustratio) era o ceremonie practicată în antichitate, prin care cei vechi purificau o persoană, un câmp etc.
În prezent, acest termen și-a lărgit sfera semantică și se referă la limitarea accesului foștilor comuniști la funcțiile de conducere în stat și chiar la alte poziții în serviciul civil, în țările europene foste comuniste pînă în 1989-1991. Persoanele afectate sunt foștii membri ai partidelor comuniste și mai ales persoanele din conducere și foști informatori ai poliției secrete comuniste.
O altă definiție a noțiunii de lustrație o descrie ca pe un proces ce constă în „măsuri administrative de care uzează regimurile post-totalitare pentru a exclude din instituțiile publice pe acele persoane care au lucrat pentru sau au colaborat cu regimul comunist”
După căderea regimurilor comuniste în 1989-1991 lustrația a luat formă în diverse legi ce au ca scop „decomunistizarea”.
Lustrația a fost aplicată în diverse grade, în Cehia și Germania aplicarea sa fiind mult mai pronunțată.

Cehia
În Cehia tranziția spre democrație a fost diferită de cea din alte țări. Spre deosebire de țările vecine, în Cehia nu s-au desfășurat procese, ci au fost luate mai degrabă măsuri ne-justițiare pentru a garanta schimbările. Tuturor celor implicați în Poliția Secretă Comunistă (StB în Cehia) le-a fost interzis accesul la funcțiile publice.
Lustrației în Cehia nu a avut ca prim scop justiția, ci eficiența în îndepărtarea practicilor comuniste.

Azi, în România:
Hai să vedem toți securiștii. Absolut toți care, apropo, primesc și pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Și nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiștilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcții alese, etc.).
Măcar la 31 de ani de la revoluție, să aflăm și noi cine au fost securiștii și cine le sunt rudele care dominat politica timp de atâția ani.
Proiectul poate fi găsit aici.

Dacă politicienii trebuie să reprezinte cetățenii, “voința poporului”, astăzi (și ieri) Claudiu Năsui l-a reprezentat pe Cristici. La Năsui mi-a plăcut și asta, de ieri: Moțiunea PSD împotriva mea n-a trecut.

—-
disclaimer: bănuiesc că vor apărea jde comentarii în care mi se va pune ștampila de “userist mic”, cum s-a întâmplat chiar în dimineața aceasta, în alt grup de discuții.
Am răspuns acolo, scriu și aici: Când nu vrei lepre și securiști în politică, ești “cap de plută”, “userist mic”. “Fără securiști în politică” ar trebui susținut de toate partidele.
Bineînțeles, legea nu va trece, nu îmi fac iluzii. Dar măcar s-a mai încercat o dată.
—-
Later edit:  un clip DW: arhiva CNSAS are 28 de kilometri de dosare. La articolul despre Pacepa era un comentariu în care se spunea că numărul de foști colaboratori ai Securității este mult supraevaluat, în realitate au fost mult mai puțini decât se spune că au fost. Da. 28 de km de dosare se adună ușor…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

76 comentarii

 1. comentariu “anti USR”, să echilibrez textul: Spre deosebire de Năsui, care pare că are potential, tipul e coleg de partid cu un prost, Barna.

  • Te scazi în valoare apelând la gratuități inutile. Adică, de unde pana mea ai scos-o pe aia cu Barna prost? Nu e prost deloc, dimpotrivă chiar: a prostit destul de mult timp toată userimea.
   Și nu-i puțin lucru să reziști atât într-o șerpărie incontrolabilă sub aspectul disciplinei de partid.

   Comentariu apreciat.3616
  • La alegeri, pe TV erau ecrane impartite cu partidele in cursa. PSD, PNL, USR…
   Dintre toti, dintre absolut toti de pe ecran, Barna era singurul care nu avea masca. Toti, inclusiv aia din spatele lui, toata lumea avea masca, mai putin Barna.
   Am facut un screenshot, dar nu-l mai gasesc acum.
   Acesta e un exemplu, unul mic, ca e un prost. 🙂

  • au prins ultimii 28 de kilometri de dosare ca restul kilometrilor au ars prin cimp pe la berevoiesti.

   101
  • Asta nu e lege a lustratiei, doar deschide usa posibilitatii de a judeca niste oameni doar pe baza a ceea ce au fost inaintasii lui. Adica ce faceau comunistii, nazistii etc. Faptul ca am fost acaparati de securisti dupa revolutie nu justifica aceasta lege, nu despre asta e vorba. Trec aici ce am scris si la vecinul de blog, unde parca sunt mai multi oameni cu mintea intreaga:
   Pentru cei care nu inteleg de ce proiectul asta e nasol si incearca sa ii ia apararea aiurea, hai sa inlocuim cuvantul ‘securist’ cu ‘evreu’:
   Hai sa facem o lista cu toti angajatii din sistemul de stat care au parinti/bunici/unchi evrei.
   Acum se intelege?

   1212
  • Am calculat de curiozitate cam ce inseamna 28 de km de dosare. Daca calculezi la dimensiunea de foi a4 (am calculat si pe latime si pe lungime), aproximativ 50 de pagini pe dosar (desi sunt sigur ca sunt si cu `100 de pagini, inseamna undeva intre 0.04 si 0.1 la mia de locuitori – aproximativ intre aproape 1000 si 2600 de persoane.

   Chiar si la 4 milioane de posesori de carnet de membru, tot e destul de putin. Frica pazeste bine bostanaria, vb ceea.

   57
  • @Dan2, asta e suma grosimilor dosarelor. Inmulteste deci cu vreo minim 1000.

   20
  • 28 de km de dosare inseamna 28.000 de metri, 28.000.000 de milimetri. Sunt cateva pagini pe fiecare milimetru. Sa spunem 1mm pe pagina.
   La 23 de milioane populatie, cât sa fi fost populatie activă? Cate pagini pentru fiecare membru al populației active?

   00
  • De aici: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/cnsas-avem-28-de-kilometri-liniari-de-dosare-ale-fostei-securitati-florian-bichir-saptamanal-deconspiram-circa-20-30-de-colaboratori-ai-securitatii-si-trimitem-in-instanta-127219.html

   “Avem 28 de kilometri liniari de arhivă, adică dacă pui dosar lângă dosar e jumătate din distanţa Bucureşti – Ploieşti, şi doar 236 de angajaţi. Bine, pe schemă sunt 300, dar din aceştia, fizic, doar 43 de la Direcţia Investigaţii se ocupă de instrumentarea cazurilor. Şi doar 7 consilieri juridici!”, adaugă acesta.”

   Deci mai mult, intr-adevar. Cam 0.5% din populatie, 1 la 200 de oameni.

   00
 2. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 28104
  • mai ales ca poarta masti negre in Parlament.

   – Fara fosti securisti in politica.
   – Cum adica fara fosti securisti in politica? Fascistilor!

  • Mvaaii, numai discriminaț și iepuraț sărmani securiștii !!

   Comentariu apreciat.516
  • Punctul 8 de la Timișoara, cînd ”fasciștii” de care zici se jucau cu puța în țărînă, abia acum prinde contur. Ești cumva vreun nepot de ”ochi albaștri”, înțeleg…

   Comentariu apreciat.3813
 3. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 4069
  • pt ca in general rudele de pana la gradul 3 au avut de castigat de pe urma celui care era securist.
   asa cum “chiaburii” au avut de patimit pana la a n-spelea grad de rudenie pe vremea comunistilor asa vreau si ei sa patimeasca.
   subiectul imi trezeste o ura imensa pana aproape sa vad negru in fata ochilor pt ca tot neamul meu a avut de suferit de pe urma lor.

   Comentariu apreciat.6022
  • Nu este just, ei nu sunt vinovati direct, printre aceste rude sigur sunt oameni cinstiti, normali. e GRESIT sa ii pui pe toti in aceeasi oala. Pe cei implicati direct DA, dar pe rude, chit ca majoritatea rudelor sunt probabil si ele jeguri, dar pentru minoritatea aia cinstita nu merita sa ii pui pe toti in aceeasi oala. Parerea mea

   Indecis. Tu ce zici?3641
  • Rudele alea e foarte posibil sa fi fost “propulsate” in functii de catre pilele securistice.

   Comentariu apreciat.5411
  • Petre Roman, Bogdan Olteanu, Andreea Paul-Vass, Născase & famiglia, etc

   Comentariu apreciat.365
  • Toți ăștia care aplaudați ideea cu rudele până la gradul 3 nu vă deosebiți cu nimic de comuniștii care te căutau la origini și, dacă nu erau sănătoase, te trimiteau la canal!

   Comentariu apreciat.8866
  • Asta cu rudele e atat de complicata si dau doua exemple.
   1. Tatal a fost nomenclaturist. Fiul, scarbit maxim, relatie proasta cu taica-su, este blocat in diverse optiuni in viata desi poate nu a tras niciun folos. Poate a plecat la 18 ani de acasa si nu a mai vorbit cu familia vreodata.
   2. Amantele? Copii nerecunoscuti? Prietenii? Pe astia cum ii blochezi?

   Hai sa nu facem fix cum au facut comunistii inainte, daca vrem sa fim mai buni:
   Aha, esti chiabur, toti deportati in Baragan!
   Aha, ai avut pe bunicu membru de partid, toti sunteti niste comunisti imputiti!

   Comentariu apreciat.5124
  • @ai core
   Nu chiar. Pe mine m-au puricat comuniștii pînă la al 4-lea nivel si au gasit un nepot de unchiaș al 11-lea după naș c-a fost legionar și mi-au anulat dosarul.
   Deci da, s-o facă așa. Dacă n-o lungeau 30 de ani, era mai ”moale”.

   Indecis. Tu ce zici?2912
  • Străbunicul meu a fost acuzat că e chiabur. Era membru PNL și a avut de suferit. Bunicul meu a vrut să se înscrie în partidul comunist și, inițial, nu a fost primit din cauza străbunicului. Apoi a mers mai sus și a fost acceptat pentru că ”ce legătură are el cu ce a făcut tatăl lui? Era doar un copil pe vremea aia.”

   95
  • dar n-a zis nimeni sa fie omorati, aia de gradul 3 daca sunt atat de competenti, vor face cariera in multinationale.

   Comentariu apreciat.5114
  • @maxp, ești conștient că ura asta pe care o simți acum, va genera la rândul ei ura în rândurile copiilor de securiști care n-au avut nicio treaba cu ce făceau părinții lor. Și tot așa, cercul va continua.

   Indecis. Tu ce zici?2029
  • Nu asta e solutia. Legile sunt, trebuie aplicate.
   Problema nu e ca fiul lui nastase e in nush ce consiliu, ci cum a prins locul acolo. Scopul nu e sa aiba usa inchisa ca e fiul lui nastase ci pentru ca e incompetent. De asemenea, trebuie luati la puricat cine l-a pus acolo si cum. Am vaga banuiala ca intra la trafic de influenta, acte de coruptie, fraudarea unui concurs, chestii d-astea.
   Dar nuuu, noi rezolvam coruptia sistemica pe baza arborelui genealogic, nu pe baza faptelor. Urmeaza sa elimina copiii medicilor din sistemul sanitar ca sigur sunt copii de spagari si vor deveni spagari.
   Hai sa gandim un pic si sa nu fim carnati.
   @maxp: cum ar fi sa te duci sa aplici pentru o autorizatie de constructie pentru un P+2 si sa se refuze ca sigur ai banii de la comunistul de bunicul de unchiu de care nici nu stiai ca mai traieste? pentru ca asta e urmatorul pas.

   Se merge in coloana dupa unii care arunca vorbe mari cu niste cuvinte cheie. Parca am mai vazut filmul asta in istorie. Tot oi am ramas cu toate studiile si diplomele cu care ne laudam.

   Comentariu apreciat.3810
  • #Cristi:

   foarte corect “Problema nu e ca fiul lui nastase e in nush ce consiliu, ci cum a prins locul acolo”

   as intra si in legea aia a functionarului public, ca nu poate fi demsi pentru incompetenta ci doar mutat in alt judet sau directie. suspendarea aia trimbitata la tv, legal e un fel de vacanta, leafa legal vine, mai e considerat si vechime in munca, efectiv nu mai vine la birou ca e in continuare angjat.

   81
  • @ zippo: da, legea aia trebuie schimbata

   oricum, pana atunci, la cazul de mai sus poti schimba optica. In loc de concedierea lui, poti sa investighezi cum a devenit functionar public. Daca a devenit in mod ilegal, atunci pierde statutul si ghici ce, il poti zbura.

   54
  • #Cristi ” Daca a devenit in mod ilegal, atunci pierde statutul ”

   legal nu se poate, efectiv nu se poate. statutul de functionaras la stat il inconjoara ca o cochilie.
   caz concret plagiatul doctorandului de la sefia comisiei electroale – e cerinta a postului, deci frauda. nu se poate da afara. cel mult detasare pe ceva echivalent daca tipa presa mai mult. cica plagiatul ala nu a determinat ca ala sa puna stampila incorect pe dosarul cu sina, deci nu a interferat cu munca depusa.

   legea aia e cu dedicatie si e intersant de vazut cine a introdus-o.

   101
  • “pt ca in general rudele de pana la gradul 3 au avut de castigat de pe urma celui care era securist” @ maxp

   Inteleg, deci vina omului e ca nu s-a nascut in familia potrivita. Nici macar in apropiere de securist, dar cine stie cu cine esti de fapt verisor.
   Ca sa fie treaba buna, ar trebui sa ai pe buletin stampila de “lustrat”.

   Adevarul e ca nimic nu confirma schimbarea decat perpetuarea modelului de familie buna, dar in directia opusa.

   43
  • @AI_core: nu suntem nici pe departe la fel. Daca erau fiu de mosier, industrias, etc nu aveai voie sa dai la facultate, ti-erau inchise portile catre aproape orice. Copiii de fosti nomenclaturisti se pot angaja in domeniul privat, la concurenta libera, pot pleca linisti din tara, etc. Lustratia inseamna sa ii scoti din politica si posturi publice, atat, nu sa le distrugi viata intentionat.

   63
  • Nu mă simt în stare să discut dacă e corect sau nu asta cu rudele, vreau doar să zic ca gradul 3 nu înseamnă foarte departe. Maxim un strănepot în linie directă sau un nepot de frate.
   Gradele de rudenie se calculează numărând legăturile de la persoana de bază până la antecesorul comun (“strămoșul”) și apoi de la antenelor la persoana în discuție.
   De exemplu: frații sunt rude de gradul 2. O legătură de la fratele de bază până la părinte, și încă o legătură de la părinte până la celălalt frate: 2 legătură = gradul 2.
   Bunicul și nepotul sunt rude de gr 2: o legătură de la nepot la părintele său și încă una de la părinte la bunic.
   Valabil și pt varianta la feminin. 🙂

   Sper că am fost destul de clară, de obicei fac schemă. 🙂

   PS. Ca chestie, conform codului civil soții nu sunt rude. Rudele sunt persoane care au un strămoș comun. 🙂

   11
  • Pentru lucratorii în Loteria română, rudele de gradul 1 si 2 nu au voie sa joace. Știați asta?

   20
  • @Cristi: gradul 1 & 2 inteleg. Gradul 3 nu inteleg.
   Gradul 3 sunt stranepoti, unii unchi/matusi, unii verisori.

   Ce wtf au stranepotii, daca problema lor e ca au avut un strabunic nomenclaturist?

   Apropo, eu am un bunic care a fost membru de partid la nivel judetean, aparatcik vanjos si increzator. Taica-miu insa a fost anti la greu, ceea ce mai strica atmosfera de sarbatori. Am beneficiat? Da, bunicu’ s-a ingrijit ca taica-miu sa nu ajunga la puscarie si sa nu sufere prea tare profesional – si atat.

   20
 4. Problema e ca, si daca trece o astfel de lege, securistii sunt la butoane si decid cine a fost securist si cine nu.
  Ganditi-va, din toti oamenii despre care STIM ca au fost colaboratori, cu decizie judecatoreasca si executie publica, s-au retras din politica doar aia cativa care pareau oameni decenti. Restul sunt bine mersi, nici noi nu mai stim cati mai suntem.

  Comentariu apreciat.424
 5. Legea o să treacă numai când o să fie toți morți și nu o să mai producă nici un efect. Cred că și din generația nouă sunt dispuși să se opună, că nah nu se cuvine să aibă tata probleme la bătrânețe.

  O astfel de lege ar fi…”divisive”, să trecem mai departe și să nu mai insistăm pe ce a fost. Ce-a fost, a fost…

  Indecis. Tu ce zici?237
  • Securistul de la mine din bloc a murit acum cativa ani. “Securist” = tot blocul stia ca e securist, nu vorbea nimeni cu el. Dupa Revolutie nu a iesit din casa muuuuulti ani.

 6. Vorbind de lustratie si de securisti, recomand filmul “Vietile altora”/”The Lives of the others”/”Das Leben der Anderen”, poate cei un pic mai tineri n-au auzit de el ca deja are 15 ani. Am ramas socat la finalul filmului ca scriitorul care era personaj principal a putut sa se duca la o institutie si sa isi vada dosarul de la Securitate, inclusiv cine l-a turnat si asta fix dupa ce a picat comunismul.

  Comentariu apreciat.306
 7. USR (sau macar cei inteligenti nu Barna) ar trebui sa schimbe umpic modul in care fac lucrurile prin parlament. Vrei sa faci un lucru bun, o lege care schimba /zgaltaie/dizloca vechea oranduire pusa pe praduit etc, afla intern de la juristi ce trebuie facut, discuta grup politic inchis pe ce voturi te bazezi, negociaza in liniste cu aliatii, vino cu proiectul pune-l pe lista de vot blat mai la mijloc sa nu se prinda dujmanu si pe la 3,4 dupaamiaza e votat cand parlamentrul psd e de mult la amanta sau isi admira colectia de ceasuri din seif. Taierea pensie +salariu iese un rahat 80% sunt exceptati, Sectia Speciala se desfiinteaza ca sa fie numita altfel, schimbam avocatul poporului dar mai ramane aia veche niste luni…

  1711
  • Ar cam trebui să aplice stilul Băsescu de atunci de cînd era primar. Pregătea diferite hotărîri cu bătaie în viitor și consiliul preponderent besedeu habar nu avea ce vota iar cînd cîrîiau le arăta documentul semnat de ei..

   1010
  • Ar merge chestia asta daca si restul partenerilor de majoritate parlamentara ar fi curati ca lacrima. Ori despre PNL, UDMR, chiar si USR si care-or mai fi, nu prea poti spune lucrul asta.

   60
 8. Haideti sa va zic eu la ce e buna legea asta: Parintii mei nu au putut sa faca o facultate din cauza originilor neasatoase, adica bunica mea a muncit ceva mai mult ca sa faca “avere” ceva ce noi ne zbatem zi de zi – o casa mai mare, o masina mai buna etc. Astfel au fost condamnati la o pozitie mai jos in societate si in viata, un venit mai mic. Cand au crezut ca au scapat si au venit vremuri mai bune a venit un “lustrat” si mi-a concediat parintii pe motiv ca nu aveau carnet de partid (ala lu’ nastase). Si uite asa m-am trezit in anul I de facultate cu parintii someri. Fiul “lustratului” este ceva la consiliul judetean si nepotul city manager iar eu nu dorm noaptea de griji de unde mai scot bani de taxe sa le platesc lor salariile nesimtite. De asta e buna aceasta lege pana la gradul trei pentru ca “lustratii” au infiltrat statul si au creat o casta iar noi muncim ca prostii sa le platim salariile. Chiar daca legea nu va avea succes sper sa puna o amprenta in societate despre acesti “domni” si sa-i trimita acolo e locul cel putin ca imagine.

  Comentariu apreciat.5914
  • Si ce crezi tu ca va schimba legea asta? Tocmai tu zici ca stii ca fii/nepotii comunistului sunt in alesi locali sau functionari publici. Ce ar rezolva legea in speta ta avand in vedere ca deja sunt cunoscuti ca rude de securist?

   44
 9. Initiativa politicianista, irealizabila; parerea mea. Aflare in treaba stilul “fa-te ca lucrezi”.
  Cine mai stie de securisti ? In anii 90 ar fi fost util… Acum un an-doi intr-un liceu elevii intervievati nu stiau clar cine a fost Ceausescu.
  Interesant insa altceva… faptul ca Amazon a schimbat logo de pe aplicatie pentru cel vechi semana cu mustata lui Hitler, Gina Carano (tipa dura din Mandalorian )a fost data afara din serialul Mandalorian de pe Disney si de pe Discovery ca sa fie complet, iar colac peste pupaza Netflix incearca sa se lanseze ( sa gaseasca o solutie) in interzicerea pasword sharing.

  Indecis. Tu ce zici?1026
  • @Dorul
   Gina Carrano a fost data afara fiindca e proasta si publica informatii cretine.
   Nu are legatura cu nici o lustratie : e pur capitalism : orice firma te da afara daca faci afirmatii cretine sau impotriva valorilor firmei.

   1711
 10. Hm, lumea l-a ales pe Base, securistul ”bun” ca să nu iasă Nastase 4 case.
  Iar după cativa ani, aceiași l-au votat pe Klaus….6 case.

  Indecis. Tu ce zici?1931
  • Proiectul de lege nu e unilateral, se refera la toti, la toate partidele. Nu ar fi fain sa nu mai fim pusi in situatia sa alegem intre doi securisti? 😉

  • Vorbind de alegeri, sa nu uitam de Iliescu si clica lui cand in 2000 a fost ales volens nolens, ca un rau mai mic fata de Vadim.
   Atunci Vadim ameninta ca impusca spoliatorii tarii pe stadion.

   52
  • Iar Base a castigat amenintand ca ii trage in teapa pe spoliatori. În piata publica, ce-i drept.

   72
  • Băsescu era căpitan de navă, mai mult de informator sau colaborator nu am auzit să fi fost. Făcea probabil și contrabandă ca orice român ce putea trece sfânta graniță românească și de aici sunt convins că n-o ducea rău.

   Dacă era parte din aparatul securității efectiv nu cred că mergea pe navă, nu e un loc de muncă ușor nici azi, deși plătit regește.

   Năstase la fel, n-avea treabă cu securitatea din câte știu, era boss pe linie de partid, în aparatul central, politruc de meserie.

   89
 11. Nu e o lege a lustrației. Nu trece nimeni în cazier. Nu pune nimeni insigne galbene, cum am mai citit. Nu i se încalcă nimănui nici un drept. Avem deja demnitari cu cazier luat pe bune. Legea are cel mult efect istoric.
  Dacă ai o funcție publică: ai declarația de interese, fișa fiscală, mai face ANI o verificare.
  În privat la angajare cazierul e parte din sfânta treime a dosarului: medical, studii, cazier.
  Mulți de se agită sunt funcționărași la stat. Dacă se uită ăștia pe lucrarea de doctorat și trebuie să dau banii(+100/200 euro pe lună) înapoi. Dacă i se confirmă cercului de prieteni că unchiu era mare la Secu, cât timp era o bănuială mai mergea…

  195
  • 8.902.287 de declarații de avere și interese(a.k.a rude) pot fi consultate prin portalul A.N.I. https://www.integritate.eu/Home.aspx

   53
  • Avem următoarea problemă.
   Date: 5 oameni au găsit declarațiile de avere ale rudelor și 2 și-au găsit propriile declarații.
   Rezolvați: câți sunt securici și câți au rude securici până la gradul al treilea?
   Bonus: cui îi mai pasă după ce a citit declarațiile?

   10
 12. Fostii comunisti au cam inceput sa moara. Au ramas urmasii lor la conducere.

  113
 13. Din curiozitate, intrați pe wiki și căutați Operațiunea Trandafirul. Pe patru prunci ai persoanelor implicate( și aici mă refer la cei din Timișoara) pot spune că îi cunosc. Doi mi-au fost colegi de școală (am schimbat patru școli) pe unul de prin birturi și cu unul am avut o relație comercială, să zicem.
  Întrebare de 1000 de puncte. Căți dintre cei patru credeți că pun gresie, culeg căpșuni prin alte țări, lucrează într-un supermarket și conduc Logan, fie el și nou?

  Comentariu apreciat.254
 14. Pacat ca legea nu se refera si la rudele turnatorilor. Atunci am vedea dublul standard, o gramada de comentarii de genul:
  – doar a semnat angajamentul, nu a turnat pe nimeni;
  – chiar daca a turnat, a turnat doar fapte marunte, si nimeni nu a avut de suferit;
  – a turnat, dar a turnat doar studenti arabi;
  – a turnat, dar dupa revolutie a fost anticomunist, si-a spalat din pacate;
  – era tanar, nu se pune, ca nu puteai sa rezisti pe vremea aia la presiuni;

  184
 15. Punctul 7 de la Timișoara, legea lustrației, acum lista asta… “Nu se vrea dom’le.”

  43
 16. As fi curios cati dintre tortionarii din comunism nu au primit pensii speciale.

  51
 17. ”Persoanele afectate sunt foștii membri ai partidelor comuniste și mai ales persoanele din conducere și foști informatori ai poliției secrete comuniste”.
  Exact această lipsă ticăloasă de distincție a fost scoasă în față și în anii 90. Deși Pct. 8 de la Timișoara specifica în clar că nu este vorba de simplii membri de partid.
  Lustrații îți permiți când ai oameni de schimbvalabili. Altfel te trezești că ajung la butoane cu superficiali, inculți și rudimentari ca tine. Și mai bine nu!
  Tu amesteci ofițerii de Securitate cu ”foști informatori ai poliției secrete comuniste”. Păi dl. Cristici, vezi că începând din anii 80, pe cei care nu erau membri de partid nu-i mai proteja nimeni la tentativele de racolare (spre deosebire de membrii PCR) și dintre ei mulți… Aidoma dintre foștii deținuți politici, obligați să semneze angajamente.
  Cât privește CNSAS, dă-ți numele în clar și hai să vedem unde figurezi tu pe lista de cercetători acreditați. Că așa, din vorbe, din auzite și din wiki, …
  Încep să cred că tu pontezi înscenariu clasic al fetei așa și așa care-și anturează pe una urâtă cu spume, doar ca să pară și ea frumoasă prin comparație.

  1014
 18. De data asta o sa fiu mai scurt… Initiativa e de o stupiditate crasa si initiatorul de o imbecilitate stupefianta. Cum zicea cineva undeva, asta e o auto-detonare a USRplusistilor 🙂 🙂 🙂

  1217
 19. Hai sa fim seriosi…lustratie la românași…vezi tanarul liberal Sebastian Burduja…fiu al unui securist care a fost pus vicepreședinte de banca de niste austrieci tocmai pt a le facilita conexiunile cu colegii lui securisti care ajunsesera oameni de afaceri sau sefi de companii de stat, in capitalismul nostru de cumetrie…si care era un comunist primitiv..imi aduc aminte cum urla la angajatii din head office intr-o vineri ca de ce sunt imbracati in blugi si camasi (sa spunem ca era o pre-casual friday), ca unde se cred, la discoteca…plus multe zvonuri de comportament indecent cu subordonatele…dar atunci nu era #metoo…si fecior-su ne invata pe noi cum e cu liberalismul…sictir…bine, la natie de prosti gen latin-america, merge….

  112
 20. @cristici: Eu cred ca baiatul asta (Nasui?) ultra-compenseaza. E ca ultra-justitiarii care-s cu “huo gheii/hai cu familia corecta” insa au un secret crush la vreun Brad Pitt etc. E si putin imbecil, deci nu s-a facut nimic cu pctul 8 de la Timisoara si-o sa faca rahatul praf acuma? 🙂
  Iar meseriasii care-s de-acord is imbecili si ei. Ar trebui si ei dati afara din Parlament. Da, au fost alesi fair-and-square, dar trebuie sa existe o limita de minim IQ si pt job-ul asta.

  129
  • acum se vede cine e securist si cine nu. Nu va mai ascundeti dupa inalte valori morale.
   Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si
   presa scrisa §i audiovizuala, partidele politico, organizatiile neguvemamentale legal constitute,
   autoritatile §i institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau
   inexistenia calitatii de lucrator al Securitatii, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a rudelor de pana la
   gradul al Ill-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:
   a) Pre§edintele Romaniei;
   b) deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European;
   c) membru al Guvemului;
   d) Avocatul Poporului;
   e) primar.

   daca nu esti in aceasta lista nu te verifica. wtf? documentati-va inainte!

   87
  • Nu am dat copy/paste complet de pe pagina wiki la “Lustratie”. Printre randuri, era lista asta:

   în Cehia le-a fost interzis accesul la funcțiile publice:
   * funcții de conducere în serviciul civil
   * justiție
   * procuratură
   * servicii de securitate
   * armată
   * managementul întreprinderilor de stat
   * banca centrală
   * căile ferate
   * poziții academice înalte
   Lustrației în Cehia nu a avut ca prim scop justiția, ci eficiența în îndepărtarea practicilor comuniste.

   Cine a condus CFR in Romania? Dar Tarom? Merg bine aceste doua companii? La energie cine sunt? Cine sunt “baietii destepti din energie”?, o sintagma vehiculata mult…

   31
 21. Observ la aproape toti cei care sustin aici proiectul asta de lege un ton razbunator. Noi am patit-o cand erau ei la putere, acum s-o pateasca si ei la fel. Ura naste ura, sa stiti.

  Apoi, toata chestia asta, mai ales dusa pana la rude de gradul 3, mi se pare praf in ochi. Ok, primim o lista cu toti securistii din tara asta si familiile lor. Ce facem cu ea?

  Ii impuscam, ii deportam, ii dam afara din functiile pe care le ocupa chit ca sunt compententi? Unde si cum facem diferentele, cine stabileste ce e acceptabil?

  Asta ca sa vorbim pe ceea ce stim. Ca daca intram in speculatii, parerea mea e ca Nasui stie f bine ca proiectul n-o sa treaca si face clasica manevra “noi am vrut, da’ mumu PSD ca din cauza lor n-a trecut”

  78
 22. In 89-91 avea sens, dar in 2021 e doar o prostie!

  106
  • Explica-i ast alui Nasui, care e injura de la televiziunea care functioneaza pe fata din banii dela securitate. Si este acuzat ca este copil de securist, desi a adus documente care arata ca tatal lui a fost condamnat in 87 la 7 ani de inchisoare pt ca nu s-a intos in tara la ordin. Cum sa se apere el de securistii care stiu bine adevarul dar prefera sa il acuze pe nedrept?

   411
  • @Florin
   Adica Nasui vrea sa dea o lege care sa-l ajute pe el in lupta politica sau cum sa inteleg?

   21
 23. E buna fenta cu proiectul asta de lege. Mai uita lumea de problemele reale. Ar trebui PLUSat cu rejudecarea proceselor politice din anii ’50.

  84
  • Ce buna e “fenta” asta, mai ales ca totul a plecat de la o motiune de cenzura pusa de PSD.
   Apropo, care sunt problemele reale? Sa reformulez: cu ce ar trebui sa se ocupe PSD, in loc de a pune motiuni de cenzura de cacat, cu inventii si minciuni? Ce probleme cu adevarat reale ingora PSD?

   01
 24. Dupa 30 de ani la ce folos sa mai stii rudele de gradul 3. E mai rau decat in scoala cand primeai note in functie de ce functii aveai parintii. Daca erau publice in anii 90 si nu ar fi putut avea functii publice as mai fi inteles, dar acum la ce folos sa afli ca bunicul unui primar din nu stiu ce sat a fost parte a sistemului, bunic pe care respectivul primar poate nu l-a cunoscut. Cine a ajuns mai sus in sistemul de acum sigur dosarul lui a disparut din arhive.
  Unii si-au trait sau inca isi mai traiesc batranetile bine merci. Sunt de acord sa fie publice listele dar sanctionarea rudelor nu are nici o legatura cu ce au facut ei.
  Am beneficia daca am avea legi clare si proceduri pentru ocuparea posturilor la stat pe baza de concursuri adevarate, transpararenta cheltuielilor institutiilor statului.

  44

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.