Prostiile lui Cristici: Cât de mare a fost Ștefan cel Mare

Dacă încă nu știți de pagina lui Nicolae Uszkai, ați pierdut ceva. Dar nu e târziu să mergeți să dați like, share și subscribe.
Pagina e… calendarul de perete, acela cu foi care se rupeau zilnic, și pe care erau înscrise evenimente importante.
De fapt, pagina e mai mult decât atât.

Din „calendar”, aflăm:

S-a întâmplat în 6 noiembrie 1494: S-a născut Soliman Magnificul, sultan al Imperiului Otoman.

Süleyman I, supranumit Kânûnî („Legislatorul”), cunoscut în lumea creștină ca Soliman „Magnificul”, a fost unul dintre puținii sultani otomani care a urcat pe tron fără vărsare de sânge, fiind unicul fiu supraviețuitor al lui Selim I.
Domnia sa impresionantă (1520-1566) a marcat apogeul Imperiului Otoman. Soliman a fost atât beneficiarul cuceririlor străluciților săi înaintași, cât și artizanul celui mai puternic stat din lume, în secolul al XVI-lea stăpânind teritorii însemnate pe trei continente.
Sub conducerea mărețului sultan, Imperiul Otoman a atins extinderea teritorială maximă (cuceririle ulterioare nu vor fi decât efemere sau minore, precum Creta și Cipru) și s-a transformat într-un succesor veritabil al statului Bizantin

 

V-am auzit: Boss, da’ unde-i Ștefan în ecuația asta? Că Soliman Magnificul s-a născut când Ștefan „mai avea două ediții de Actualități și murea” (citat din Vacanța Mare, cred)

Ștefan apare în gândurile noastre când citim ce poame de domnitori a avut Moldova.
A fost sau n-a fost Ștefan cel Mare cel mai mare domnitor român, nu știm, dar pentru timpurile lui (și sute de ani înainte și după) a fost.
De asta e plin de statui cu el peste tot, cam orice oraș din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului, are statuie și străzi cu el.
Alt Ștefan, Ștefan Lăcustă, de exemplu, a rămas în istorie la „și alții”, sau chiar mai rău, în lista de ăia nasoi (primul domnitor al Moldovei numit direct de turci).

În lista cu „și altii” sau „ăia nasoi” vor rămâne în istorie și (cam) toți papagalii care au condus România în ultimii 30 de ani. Niște nimeni.

La începutul domniei lui Soliman, Țara Românească și Moldova erau tributare Porții Otomane, care deținea la nord de Dunăre mai multe puncte strategice, Turnu, Giurgiu, Brăila, Chilia, Cetatea Albă, menite a asigura un control strâns asupra conducătorilor acestor state. Cu toate acestea, voievozi curajoși nu au ezitat să înfrunte cu arma în mână colosul otoman. Însă eroismul acestora nu a reușit împiedice transformarea Țărilor Române în state vasale Imperiului Otoman.

Domnul Moldovei, Ștefăniță Vodă, a refuzat să participe la campania sultanului din Ungaria în 1521, care avea să se se încheie cu ocuparea Belgradului.Mai mult, voievodul moldovean a masacrat 4.000 de turci care au participat la o campanie de jaf în Polonia. Soliman era perfect conștient de politica lui Ștefăniță, dar a amânat pedepsirea acestuia, ocupat fiind cu alte probleme mai importante. Nici în Țara Românească nu se petreceau lucruri care să fie pe placul sultanului. Pașa de la Nicopole, Mehmed-beg, despre care se spunea că ar fi un descendent al Basarabeștilor, trecut la islamism, dorea să ocupe tronul Țării Românești, ceea ce echivala cu transformarea acesteia în pașalâc. Însă ambițiile lui s-au ciocnit de rezistența dârză a voievodului Radu de la Afumați, reprezentantul familiei Drăculeștilor.

Inițial Mehmed-beg câștigase sprijinul Craioveștilor, prefăcându-se că-l susține pe candidatul acestora pentru tron, pe Teodosie, fiul minor al lui Neagoe Basarab. Însă, speriați de transformarea țării în pașalâc, chiar și Craioveștii trec de partea lui Radu, care este proclamat domn.Beneficiind de sprijinul boierilor, Radu reușește să organizeze rezistența și îl învinge pe Mehmed-beg la Gubavi, în ianuarie 1521. Deși înfrânt și alungat înapoi peste Dunăre, pașa nu se dă bătut, revine cu forțe proaspete și urmează o serie de lupte care se întind aproape pe tot parcursul anului 1521. Radu de la Afumați obține însă victoria decisivă în luna octombrie, curmând aspirațiile lui Mehmed-beg.Se pare că Soliman nu aproba inițiativele lui Mehmed-beg, care manifesta prea multă independență. Poate că aceasta este explicația faptului că sultanul i-a acordat oficial tronul lui Radu de la Afumați, în 1525.

Voievodul muntean s-a prezentat personal în fața sultanului, deși anterior ridicase sabia împotriva otomanilor, și a primit steagul de domnie.Radu de la Afumați a fost ucis chiar de boierii din familia Drăculeștilor, înfuriați că acesta se apropiase prea mult de Craiovești prin căsătoria cu Ruxandra, una dintre fiicele lui Neagoe Basarab. După moartea lui, pe tronul Țării Românești au urmat o serie de voievozi slabi, fapt ce i-a oferit lui Soliman posibilitatea de a se amesteca din ce în ce mai fățiș în treburile țării.

În anul 1527, Ștefăniță Vodă moare otrăvit, iar Soliman acceptă acceptă ca scaunul Moldovei să-i revină fiului nelegitim al lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș, considerând că acesta va duce o politică mai favorabilă intereselor otomanilor. Însă noul domnitor îl va nemulțumi și mai mult pe sultan. Profitând de prăbușirea Ungariei, în urma bătăliei de la Mohács, Petru Rareș va extinde influența Moldovei în Transilvania. În plus, voievodul moldovean a atacat Polonia, încercând să ocupe Pocuția, a contribuit la uciderea trimisului sultanului în Transilvania, aventurierul venețian Aloisio Gritti, și a încercat constituirea unei coaliții antiotomane cu Ferdinand de Habsburg.
Toate aceste acțiuni au stârnit furia sultanului, care a plănuit o expediție împotriva Moldovei încă din 1536.
Planurile lui Soliman se vor concretiza doi ani mai târziu. În 1538, sultanul invadează Moldova, în fruntea a circa 200.000 de oameni, printre care se numărau și 3.000 de oșteni valahi, trimiși de domnitorul Radu Paisie. Această uriașă armată otomană a făcut joncțiune cu trupele tătare, conduse de hanul Sahib Ghiray, în apropriere de Iași. În acest timp, Petru a reușit să încheie pace cu polonezii și s-a pregătit de luptă între dealurile împădurite de la Dracșani, de lângă Botoșani. Deși voievodul moldovean dispunea de o forță considerabilă, având în vedere resursele țării (aproximativ 70.000 de soldați), bătălia decisivă nu a mai avut loc, din cauza trădării marilor boieri. Petru Rareș este nevoit să fugă, iar Soliman îl învestește cu însemnele domniei pe Ștefan, denumit mai târziu Lăcustă, acesta fiind primul domnitor al Moldovei numit direct de turci.

În plus, o parte din sudul țării (câmpia Bugeacului) este ocupată de tătari, iar cetatea Tighina este transformată în raia. Chiar dacă a fost numit direct de sultan, nici Ștefan Lăcustă nu s-a dovedit un supus fidel. El s-a răzvrătit și a ucis garnizoana otomană lăsată la Suceava, iar succesorul acestuia, Alexandru Cornea, a atacat raialele de la Cetatea Albă, Chilia și Tighina. Îngrijorat de situația din Moldova, Soliman îi dă domnia lui Petru Rareș, în schimbul unui tribut mai mare. Însoțit de o oaste otomană, Petru Rareș îl învinge pe Alexandru, în confruntarea care a a avut loc la Galați, în februarie 1541, și se reîntoarce pe tron.

Practic, după campania lui Soliman, Moldova va rămâne aservită Porții timp de câteva secole.
În schimb, soarta Transilvaniei s-a dovedit ceva mai bună. După transformarea Ungariei în pașalâc, Transilvania a devenit principat autonom, sub suzeranitatea Porții. În fruntea țării era un principe ales de Dietă și confirmat de sultan.

 

Aproape în fiecare zi Nicolae Uszkai postează chestii la fel de interesante pe pagina lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. leși în nord (imperiu), bazbuzuci la sud,(imperiu), huni la vest (imperiu)
    rusii încă nu erau interesați de zonă..

    00
    • Ei nu erau rușii interesați… Deja îl trimiseseră pe Ion Iliescu in zonă… legenda spune că el i-am spus „cel mare” lui Stefan

      00
    • In situatia de fata, opinia lui fiind ???
      Copy paste din doua articole si concluzia (in care se repeta introducerea) ca nu stiu cine scrie misto pe FB!
      Cu o compunere ca asta, in clasa a cincea, lua o nota de trecere? Eu zic ca nu!

      00
  2. Ca de obicei la Cristici, un articol cu citate de la altii… scriem sa ne aflam in treaba, de fapt nu scriem, doar folosim copy/paste

    00
    • Trei sferturi din ce scrie pe net (poate chiar 90%) sunt „citate de la altii”. lol
      Trebuia sa apari sa „observi” tu un cacat. Daca era „Guest Author” ce ai fi comentat? Istorie… cum puii mei citezi istorie? Adica, nu poti scrie tu ceva original, eventual interviuri cu cei care au trait atunci?
      Comentam sa ne aflam in treaba, de fapt nu comentam, doar mancam rahat.

      Pentru saptamana viitoare pregatesc un „follow-up” la textul asta. Cu multe linkuri de youtube. Iti dai seama, youtube! In loc sa merg personal in Boston, in Baltimore…

    • @Rammstein ca de obicei cand undeva niste oameni se simt cat de cat ok, cineva da o basina si s-a terminat cu simtitul bine.

      00
    • @cristici Rahat mananci tu. Daca te uiti la articolul precedent, cel al lui Razvan Coloja, scrie despre un film, ghici ce, nu a dat copy/paste la scenariu. Tu doar ai copiat ce a scris altul si atat. Imagineaza-ti chinezii de la wish sau aliexpres care copiaza orice la o calitate de 2 lei si apoi o pun la vanzare. Exact asta faci tu… copiezi fara nici o valoare…

      00
    • Cristici și Fluture sunt guest autorii pe care-i citesc cu plăcere deoarece chiar au o opinie a lor, venita din experientele lor.

      00
    • Cu o compunere ca asta, in clasa a cincea, lua o nota de trecere? Eu zic ca nu!
      Copy paste din doua articole si concluzia (in care se repeta introducerea) ca nu stiu cine scrie misto pe FB!

      PS
      ZOSOOOOOO!
      Unii dintre noi sunt in varsta si baga degetul gresit, asa cum am facut eu mai sus, si am fost nevoit sa pun comentariul de doua ori. Lasa-ne / creaza-ne posibilitatea de a edita postarea sau de a o sterge cu totul, macar 5 minute dupa ce am trimis-o.
      Multumim, patroane.

      00
    • Rammstein și Trecator… Probabil v-au mințit părinții când erați mici că sunteți deștepți și importanți..
      Rammstein
      – ok copy paste… La ceva ce poate nu as fi citit in mod normal. Un link la o pagină de Facebook interesantă. Ai fost forțat să citești articolul? (Să îți spun un secret că poate până la vârsta asta nu l-ai aflat singur: poți să alegi. De exemplu eu nu îl citesc pe Fluture. Mă enervează dar sunt adult și pot să aleg să nu fac ceva ce nu îmi place fara să mă dau cu capul de pereți. Omul are altă experiență de viață alta perspectivă asupra lucrurilor și articolul a fost scris. Pot doar sa aleg să nu îl citesc și să nu împrăștii răutăți gratuite in jurul meu)
      Tecator
      – cum te-a traumatizat pe tine sistemul de educație Românesc să consideri că trebuie să stai online și să dai „note de trecere”.

      00
  3. Nu poți să pui titlul „Cat de mare a fost Stefan cel Mare” iar după aceea să vorbești despre altceva care practic nu are nicio legătură cu asta.

    00
  4. Până la urmă cât de mare a fost Ștefan cel Mare?

    00
    • Mult mai mai mare decat o multime care au avut „functia” lui, sute de ani inainte sau dupa el. :)
      Stii aia cu „Nimeni nu e de neinlocuit”? Ei, el a cam fost…
      In ianuarie, intr-o alta data importanta din calendar, am scris, sau cum ar spune unul mai sus, am luat cu copy/paste (din pacate, nu am reusit sa ajung la batalie sa fi putut relata experienta personala – am intarziat… vreo 550 de ani), Bătălia de la Vaslui – 10 ianuarie 1475

      Textul de azi e „prezentarea concurentei” la adaugarea lui „cel Mare” la numele lor. Cui sa-i fi spus „cel Mare”, daca nu ar fi existat Ștefan, fiul lui Bogdan? S-a mai calificat cineva la acest „augmentativ”?
      Poate am sa scriu un mic text… de fapt, „luat cu copy/paste!!” despre alt domnitor moldovean – de care am ramas surprins sa aflu ca au auzit unii din fostii mei colegi din Torino. Libanezi din Beirut sa stie de fosti domnitori moldoveni!? (apropo, noi ce stim din istoria Libanului?)
      Stay tuned. :)

    • Majoritatea istoricilor apreciaza intre 1.60-1.70.

      Oamenii erau mai mici pe vremea aia.

      00
    • nu stiu cat de mare a fost stefan „cel mare”. probabil eu la 1.69m, sunt pe acolo. e absolut irelevant..

      cat despore „de neinlocuit”… au fost ceva batalii… pe unele le-a castigat, pe alea care le-a pierdut nu le mentioneaza nimeni. in final, dupa cele mai decisive victorii trimitea caravana cu aur si copii la „stambul”.

      cum zice si in citate, imperiul otoman a fost la un moment dat cel mai mai important stat pe aceasta planeta. si oarecum se impiedica de „stefan cel mare” :))))). nu se impiedica ba deloc, ca a asediat viena. de 2 ori. cu ajutor moldovean.

      cu sau fara stefan cel mare ar fi fost exact acelasi lucru.

      00
    • nici eu nu prea sunt de acord cu „Nimeni nu e de neinlocuit” pentru ca nu prea e adevarata ‘axioma’, cand aud pe cineva ca imi spune asta ii spun sa inlocuiasca oxygenul respirat cu metan si mai vorbim in 5 minute

      00
    • @NIX, este o diferenta intre „NIMENI nu este de neinlocuit” si „NIMIC nu este de neinlocuit”.

      00
  5. „Fost-au Ștefan Vodă om nu mare de stat, mânios și de grabu a vărsa sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omora fără județ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneș și lucrul său îl știa a-l acoperi și unde nu gândeai, acolo îl aflai.”

    Sociopat crud si violent, cum se purta pe vremuri. Nu mare, nu sfant, nu patriot si alte manele.

    00
    • Sfant nu a fost. Nici pe departe.
      Urmatorul text despre Stefan va fi „Cat de mare nu a fost Stefan cel Mare”. Ca pot lua cu copy/paste si despre asta, am materiale.
      Cea mai mare greseala a Bisericii din ultimul timp, alta decat Catedrala sau campania anti-vaccin, este ca l-au facut sfant pe Stefan.
      Totusi, Babanul are statui peste tot, iar altii nu prea… oare de ce? Iar textul acesta, fragmentul acesta de istorie ar putea fi unul din raspunsuri.

    • Își dădeau in cap pentru tron, bani și putere.

      00
    • Asta doream sa adaug si eu. Mai ales pentru cei care adauga „si sfant” la numele oficial. Nu facea cate un copil decat acolo unde se oprea. Fapt ce ar trebui apreciat, ca nu era precum altii care copulau in trasura de dormit ;-)

      00
    • Ba da, a fost sfant pe credinta veche. Merge pe o credinta veche:
      Daca iti ies chestii, inseamna ca te ajuta Dumnezeu.

      La ce chestii i-au iesit lui, inseamna ca avea Dumnezeu era in spatele lui mai tot timpul. De ce? Pentru ca probabil era sfant, intr-un fel pe care nu-l intelegem.

      A se vedea si legenda cu Daniel sihastrul, care poate fi rezumata la „atunci cand pierdea, Stefan cel Mare se ducea la el ca sa isi refaca legatura cu Dumnezeu.” Dupa care castiga.

      Ideea ca legatura cu Dumnezeu te face puternic in lumea aceasta, s-a pierdut intre timp. A ramas mai mult promisiunea pentru lumea cealalta. Dar initial, daca te uiti la povestea initiala a evreilor care atacau cu Chivotul Legii in fata, face parte din credinta originala.

      00
    • Incearca o reformulare: uneori sociopat, crud si violent, cum se purta pe vremuri, iar alteori mare, sfant, si patriot.

      Daca nu v-ar place zebrele ati fi in stare sa scrieti peste tot ca sunt niste animale negre.

      00
  6. Din categoria „Cât de viteaz a fost Mihai Viteazul?”

    Titulatura folosită de Mihai Viteazul era ”Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei“, dar prietenii îl strigau tot „coaie“

    via https://7lucruri.ro/7-curiozitati-despre-mihai-viteazul/

    00
  7. Ștefan tocmai că nu era „mare”, dacă e să o iei, după înălțime.

    00
  8. A primit titlul de „Mare”, tocmai datorită curajului, faptelor de vitejie și fiindcă era creștin.

    00
    • altceva ce ai mai invatat la scoala? 😋

      00
    • Doar de răspunsul ăsta ai fost capabil, na, ce să-i faci.

      00
    • Păi am răspuns la articol, nu văd de unde atâtea thumbs down-uri.

      00
    • Nu știu dacă exista ‘creștin’ la vremea aia, însă era probabil sa fi moștenit religia evreiască adusă de romani. Oricum, interesele nu erau neapărat sa protejeze religia (asa cum se spune pe la popi), ci mai degrabă să-și apere interesele politice și ale poporului ,de a păstra independența și de a avea mâna asupra resurselor. Exact ca în politica din ziua de azi. ‘Ștefan cel Mare și sfânt’ e bullshit adăugat în cărțile de istorie și în Biblie pentru a flata ego-ul românului.

      00
  9. Ar fi interesantă și o paralelă între relația dintre Turcia și Țările Române de atunci și Rusia/URSS și România „modernă”, precum și UE și/sau SUA și România „modernă” dar și între UE și SUA dar și între acestea cu Rusia din zilele noastre, relații socio-politico-economice și de influență și planuri de viitor și cum va fi acest viitor.
    Foarte interesant ar fi un astfel de articol!

    00
    • Cum ai putea sa faci o paralela intre relatia de vasalitate pe care o aveau Tarile Romane fata de Imperiul Otoman si relatia de rivalitate intre Rusia si SUA sau relatia de parteneriat economic si rivalitate politica intre Rusia si UE? Sunt lucruri total diferite.

      Eventual se poate face o analiza intre relatia dintre Tarile Romania si Imperiul Otoman raportata la relatia dintre Republica Socialista Romania si URSS.

      00
  10. PLM, alea erau vremurile, turcii la apogeu, scarbele alea de rude muntene il muscau de cur, ungurii ca intotdeauna l-ar fi omorat putin daca puteau, polonii erau cam ca bulgarii incapatatati si voiau si ei o felie din Moldova, boierii niciodata nu stiai daca nu te-au vandut deja, tatarii o ardeau calare peste granita, trebuia sa faca un balet diplomatic sa corupa si sa cumpere-vanda ca sa nu sara toti pe el, pur si simplu numai faptul ca a domnit juma de veac si a murit in patul lui este exceptional pentru vremurile de atunci.

    00
  11. Putina lume stie ca Stefan Cel Mare e cel ce a scris in 1482 pe zidurile de sud ale cetatii de la Suceava, celebrul „Basarabia pamant romanesc!”.

    00
  12. „I want my money back” Margret Teacher summit ue 1979.
    Oare un român, om de stat nascut sau nenascut inca, va avea gandul de trimite un mail turcilor pentru sociteala aurului impus la plata portii otomane timp de 400 de ani? Exista un calcul sau mai multe chiar facute de istorici. Sau noi tot cu caciula in mana am ramas in fata Inaltei Porti?

    00
    • Am primit la schimb retetele de mici si sarmale, adica un schimb echitabil.

      00
    • Daca noi cerem despagubiri de la turci, suedejii ar trebui sa ceara despagubiri de la noi, negrii din Murica de la albi?

      Sau doar noi de la turci? :)))

      00
    • @Radu, reteta de mici care se fac in Romania nu este de inspiratie turca.

      @Gamblin, cam ce despagubiri ar trebui sa ceara suedejii de la noi? Poate nu cunosc eu bine istoria lor, dar nu prea imi aduc aminte ca romanii sa le fi invadat tara.
      Iar negrii din SUA ar trebui sa ceara in primul rand despagubiri de la negrii din Africa, pentru ca aia sunt cei care i-au vandut ca sclavi.

      00
  13. Everybody chill.

    Cristici e activist, imprastie cunoastere.
    Daca stiti deja despre subiect, e ok. Lasati-l in pace pe om.

    Revenind la Stefan cel Mare, el e considerat mare pentru ca 47 de ani a stat pe tronul Moldovei si a facut ce a poftit. Da, a platit tribut la turci, dar la el in Moldova era domn si mare voievod. Adica legea si parul erau in mainile lui si turcii nu se bagau peste el.
    Le-a dat-o in mufa si polonezilor.
    Toti domnii care au venit dupa el, nu prea mai erau domn si mare voievod, ca nu se potrivea cu dorinta turcilor sau a polonezilor sau, mai tarziu, a rusilor.
    Si au tinut-o asa pana la 1877.
    Doar ca exemplu: cand Cuza a nationalizat pamanturile manastirilor inchinate la greci, marii oponenti au fost țarul si sultanul, plus grecii.
    Politica de domn si mare voievod a fost reluata de Nicolae Ceausescu, care cerea neimplicarea in politica interna de stat si partid a tertilor.
    De la 1504 pana la 1968 e cam mult.

    00
  14. Întreabă istorici turci despre Ștefan.

    00
  15. Nothing beats a smoke with a single malts and Petrica Mitu Stoian- coace Doamne prunele playing in the background and a good reed from Cristi. Thanks mate 🤮

    00
    • NOU
      #51

      Este o carte “idtoria imperiului otoman’,scrisă de uniide la Oxford. Dpa arhive Turcești. Deschise prin anii 30 de ataturk

      00
  16. Întrebare: cât de mare a fost Ștefan cel Mare?

    Răspuns: Mașina Dacia este de fapt făcută după o licență Renault, un design furat de la francezi.

    00
  17. concluziile le trage fiecare

    00
  18. De cate ori citesc posturile lui Cristici, am o stare de bine.

    00
  19. La un moment dat, satul fiind de sfinții Brancoveni, am început sa ma documentez si eu legat de „martiriul” lor. Teapa. În afara de cronica aici scrisa de un creștin italian ( daca tin bine minte era chiar ceva ambasador) căruia ii servea de minune narativa sacrificiului pt Christos, nicăieri, niciunde, nu am găsit nimic. Vroiam sa vb cu unul din istoricii astia de generatie noua sa isi faca putin de lucru pe la Istambul, poate da si da perspectiva turca :)

    00
    • Probabil crestinul italian era venetian. Adica cei pentru care umbla vorba ca ii spiona pe turci. Pe linga asta se pare ca baga mana in visterie si fura mai ceva ca Adrian Nastase in zilele lui bune, bani pe care ii depunea in conturi personale tot in Venetia pentru ca Elvetia nu era inca la moda. Pe plan intern a ingreunat si mai mult situatia taranilor de pe linga mosii. Dar, sa nu lasam toate astea sa strice o legenda faina.

      00
    • Despre brancoveni, pe scurt: au fost un fel de clanul becali, pusi pe capatuiala agnoniseala doar ca si cu mai multi bani. Se inchinau lui d-zeu cel putin la fael de fatarnic pe cat o face gigi azi. Cand lui Costi i s-au infundat matrapazlacurile, l-au saltat si dus la Stambul cu tot cu copii, unde avea cota 1.03 ca o sa sa se scurteze de un cap.
      Povestea cu o: schimbi pe „virgina” nascatoare de ovrei smecheriti cu mahomed pedofilu’, e de adormit copiii. Familionul era deja mort de cand a luat avionul spre sultahmet.

      00
  20. Dupa 89 suedejii au cerut salbele de aur confiscate inca de pe vremea lui Antonescu si tin minte ca au fost despagubiti. Germania a mai despagubit mai ales evreii iar azi cel putin polonezii si grecii fac cereri repetate despagubiri de razboi cand Germania se ia de ei.cred ca turcii nu vor platii vreodata o para chioara(para- turcism) dar o pretentie de felul acesta valoreaza politic .O negociere prealabila de orice fel,economic,politic, facuta la nivel de stat si avand revendicarea respectiva la dosar, e o forma de presiune.

    00
    • Cine stie, o fi din cauza ca 40 de ani e ceva mai putin decat 400 de ani.

      00
    • Nu conteaza ca sunt sute de ani pana in 1877. Se prescrie? Acum tendinta in lume e sa se mearga cu revendicarile pe sute de ani in urma.Statuile lui Columb, printre altele, au fost doborate de pe socluri.

      00
    • Nu cred ca Turcia o sa primeasca o cerere din partea noastra. Nu se vorbeste prea mult despre asta dar, din vremea lui Ataturk intre Romania si Turcia este semnat un acord ”de prietenie vesnica” In practica, unde s-a vazut asta, anii 90, cand toata tara lua marfa din Turcia. Au ”deshis granitele” pe principul, veniti si crestem impreuna, pe cand granitele vestului erau ceva mai greu de accesat.

      00
  21. NOU
    #63

    Daca va uitati la lista domnitorilor Moldovei si cea a Tarii Romanesti:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_domnilor_Moldovei
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_domnilor_%C8%9A%C4%83rii_Rom%C3%A2ne%C8%99ti

    o sa vedeti foarte multe domnii scurte – sub 5 ani. Daca extindem putin chiar la 10 ani, deja sunt super putini. Asta in conditiile in care domnii erau alesi pe viata… Iar schimbarile de obicei se faceau in mod violent. Si asta nu mai tine doar de turci, tatari, unguri, polobnezi, cazaci, etc, care intr-adevar interveneau, insa e clar ca aveau si cu cine sa lucreze… Practic tara traia o stare aproape continua de razboi. Problema este ca istoria noastra se concentreaza pe niste indivizi, care erau sau nu mari. Important cred ca este binele general. Ca si exemplu, Mihai Viteazu este venerat ca un erou care a unit Tarile Romane. Insa putini isi amintesc ca a legat taranii de pamant, de s-a ajuns ca ei sa ceara ajutorul turcilor impotriva lui. Pana la urma ce e important – binele comun sau gloria unui conducator?

    00
  22. Buey voi nu vedeti ca si in zilele noaste UE plateste tribut la turci ? sub numele ajutoare refugiati ;)

    00
  23. Mbei, lăsați prostiile!
    Stefan chiar a fost mare!

    00
  24. Sunt tare curios cam cat din istoria veche de sute de ani pe care o invatam, la care avem acces e adevarata. In ziua de azi ne-am obijnuit sa fim precauti cu ce stiri citim, sa cautam din mai multe surse, na, fake news peste tot. Dar, cata incredere poti sa ai in ce-a scris unu acum 500 de ani? Poate inventa, poate era subiectiv si tinea cu unii sau cu altii. Poate era doar prost informat si el (presupun ca circulau multe informatii pe atunci gen „telefonul fara fir”). Istoria nu ne invata ce s-a petrecut, ci ce e posibil, mai mult sau mai putin, sa se fi petrecut.

    00
    • Corect. Plus ca istoria este, de multe ori, scrisa de invingatori. Ceea ce invita la precautie. Oricum, istoria care se preda pe vremea comunistilor trebuia purecata zdravan dupa 90. Nu stiu in ce masura s-a si intamplat asa

      00
  25. Soliman trimite zece mii de turci.
    Stefan ii omoara si le pune cruci.

    Soliman trimite o suta de mii de turci.
    Stefan ii omoara si le pune cruci.

    Soliman trimite un milion de turci.
    Stefan ii omoara si le pune cruci.

    Soliman, Banditul a aflat pe semne,
    Ca Stefan cel Mare nu mai are lemne.

    Zece milioane el trimte atunce’
    Stafan ii omoara….

    ….si le pune o cruce.

    Cam asa si cu cronicile istorice si cu Kara-Bogdan.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile