„Revoluția furată”

La „Revoluție”, că așa numim acea lovitură de stat din 1989, niște oameni au luat cu asalt instituțiile statului încercând să forțeze o schimbare. N-a fost ușor să faci asta, că ele erau apărate de forțele de represiune ale statului, pe-atunci Armata, Securitatea și Miliția și s-a lăsat cu morți și sacrificii.

Și când să se discute cum și în ce fel îi compensăm pe ăia care chiar au avut de suferit în urma evenimentului ăsta au apărut super-suferinzii. Oamenii care s-au super-luptat, au simțit mega-traumă. Știi, ăia, Arșinel, luptătorul cu merite deosebite.

Faza e, dacă-i asculți pe ăștia cu atenție o să povestească cum au tras la fel de mult ca românul ucis pe caldarâm de Armata Română, ba chiar și mai mult, că el a trebuit să supraviețuiască cu durerea asta în suflet. Când auzi oamenii că încep să vorbească despre cum era pe „vremea lui Ceaușescu”, ascultă-i cu atenție. O să fie un moment în care repetă chestii generale de-alea cu „ne puneam sticlele la coadă la lapte și dârdâiam de frig prin apartamente” și l-ai cam prins, ăla n-a suferit și nu știe cum e. Oamenii care chiar au trecut prin asta îți pot spune lucruri foarte specifice. Uite, parexamplu, eu am avut niște boală înainte de 89 și trebuia un regim foarte strict. Printre altele, brânză de vaci, care „nu se găsea” așa că bunică-miu se trezea devreme să meargă la coadă la lapte, pentru că pe atunci se vindea lapte în comerț, puneau laptele ăla la acrit îl trăgeau prin tifon și făceau un fel de brânză de vacă de casă din el. Asta ca să pot să fiu eu cât de cât sănătos și vioi în cazul în care Armata Română mă ia la țină și vrea să mă ucidă un pic.

Când o dau pe generale și când sunt foarte foarte încordați (categorici) pe subiect, atunci știi că oamenii ăia mint. Și ce e mai urât nu e că mint ci că fură cumva lumina rampei de la ăia care chiar au suferit. Sunt specia aia de om care vede în toată faza asta cu suferința doar un prilej de a mai ieși el în față. Sunt unii care o fac pentru bani, alții o fac pentru glorie. Dar de obicei pentru bani.

Cam cum Ducesa de Pește Prăjit a ieșit un pic la rampă și pentru 8 milioane de coco a suferit și ea un pic de rasism la curtea reginei Elisabeta sau cine o fi aia, n-am urmărit serialul. Două chestii, că a întrebat cineva cam ce culoare o să fie fiul ei și al prințului Heri și că l-au scos pe strănepot de la prințism pentru că s-ar putea să fie colorat. Cu partea a doua a mințit, aia s-a aflat imediat, cu prima parte, n-a zis cine, n-a zis cum, a zis doar că i s-a părut ei că e cam rasistă întrebarea. Dacă întreba cineva dacă o să iasă copilul roșcovan sau urât, ca bunică-su, nu e rasism. Rasismul e doar de culoarea pielii.

Dar faza tristă nu e asta, ci că, probabil, chiar sunt oameni care sunt victime ale rasismului, inclusiv în SUA. Dar n-au cum să ajungă la rampă, că nu mai încap de ăștia, victimele bogate ale rasismului. Poți tu, ca negru, să te plângi de rasism după ce a făcut-o Chapelle, care cu cât e mai bogat cu atât e mai afectat de rasism? Poate-ți pasă și ție, dar nu-ți pasă ca lui Chapelle care a luat jde milioane de coco de la omul alb Netflix să se plângă cum e cu rasismul. Sau Naomi Osaka, că are sportul ăsta un fel de a le da oamenilor impresia că acum, dacă tot au ajuns acolo, lumea îi bagă în seamă și pentru orice altceva. Pentru că toți ne-am făcut abonamente la Vodafone și am luat șipcă de la Dedeman că ne-a convins Simona Halep.

Și asta se întâmplă cu mai toate revoluțiile. Mai ține minte cineva MeToo? Și ăla a pornit de la niște idei bune, chiar au fost femei care au avut de suferit. Toate astea până când au început să apară ăia care simțeau nevoia să se dea și ei victime, dacă e poate tot pentru bani. Că toate interviurile astea „exclusive” sunt pe bani. Și-așa apare Terry Crews și spune că a fost agresat sexual și el, că i-a pus un producător mâna pe biluțe, așa apar cucoanele care au descoperit că Louis CK făcea laba în fața lor și asta nu e ok. Și s-a cam fâsâit faza asta iar adevărații prădători au rămas bine-merci.

La fel cum au rămas bine-merci ăia care au reprimat revoluția-n sânge, că nimeni nu mai are chef acum să asculte poveștile alea și la fel cum rasismul este în continuare politică de stat în SUA (e suficient să citești wikipedia, orice persoană americană e descrisă după culoare și rasă, cât mai în amănunt dacă se poate, poate o fi și 1/32 Cherokee) și 100% din profesorii universitari din România care au profitat de studente sunt în continuare la job.

Mi-am adus aminte, trebuie să-l sun pe Rimaru să-i spun să-și tragă repede un titlu de profesor universitar, că atunci o să facă zid rectorii în fața lui. Sau să molesteze un copil, că-l apără judecătoria.

Anyway, ca instrucțiuni de utilitate publică, poți recunoaște foarte ușor pe histrionii suferinței după această trăsătură unificatoare: o duc foarte bine și suferă foarte trist. Cu cât o duc mai bine, cu atât sunt mai afectați de suferința proprie și a celor din jur.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

38 comentarii

 1. Albina da koltsu fmm

  Comentariu apreciat.454
 2. Aia cu ducesa prințesa etc am văzut-o rezumată așa: „niște milionari se plâng unei miliardare”.

  Comentariu apreciat.916
  • pai, da, power games as usual, masina de facut bani(media) folosindu-se de hype/influenta produc ‘power/influenta/bani’ ez pz, nici macar nu trebuie sa aiba iq de 3 cifre, e destul sa dea o besina
   si ca tot veni vorba mi-au decazut amandoi din ochi, si morcovelu si cacautza, au participat la emisiunea unei pzd care a jucat toare cartile posibile sa ajunga la miliardele pe care le are, discriminare, metoo etc in timp ce era in pat cu dracu.
   practic oprah e imaginea jegoseniei ce reprezinta ‘media’

   40
 3. – Meghan, papuse, nu e asa ca ai fost discriminata?
  – Daa, sa moara Bibi, sa-tz povestesc cum a fost …

  Comentariu apreciat.606
 4. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 1969
  • Oamenii ăia au murit ca eu și tu să avem dreptul să vorbim despre ce vrem noi. Nu te pișa pe sacrificiul lor.

  • Eu mi-am castigat singur dreptul de a vorbi,spre deosebire de altii.Am fost ranit la baricada la Inter.Daca tii neaparat iti pun poza cu rana si cu certificatul de revolutionar,ala pe bune nu luat cu pile ca foarte multi sarlatani.Asa ca nu mai vorbiti din auzite despre „lovitura de stat”.O fi fost in inaltele cercuri ale puterii,pentru noi cei din strada chiar a fost o Revolutie.

   Indecis. Tu ce zici?3834
  • Unii si-au câstigat dreptul de a fi dobitoci. Si se umfla in piept regulat cu asta, pe aici prin comentarii.

  • Și ai avut 30 de ani să înveți ce înseamnă o lovitură de stat, și tot nimic.

   Lovitură de stat (din franceză coup d’État) sau puci (din germană Putsch) se numește o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța. Lovitura de stat este una din mai multe tipuri de revoluții, o revoluție implicând o schimbare deseori bruscă și fundamentală a unei societăți.

   Nu ai schimbat în parlament, aprobând un referendum, forma statului. Ai făcut-o prin forță.

  • @Fluture
   Cand ai zis dobitoci,erai in fata oglinzii si te priveai?

   Indecis. Tu ce zici?2032
  • Vorbeam de tine, Tutan Camon. Sa stii ca eu iti sterg comentariile stupide. Ai multe, zilnic.

  • Din revolta si respect pentru tine ar trebui sa accepti realitatea.

   A fost o lovitura de stat si dupa 31 de ani cei care au organizat-o inca sunt stapanii nostri.

   186
  • Si de bucurie ca ai scapat la baricada ai votat cu Iliescu?

   166
  • Viorel, respectele mele pentru coaiele de fier ca ai fost acolo dar n ati schimbat nimic, din pacate. Au murit copii degeaba. Dreptul de vot e doar o alta cardeala neocomunista ca sa ne dea noua, prostimii, iluzia ca avem vreo putere reala.

   Ca dovada, abia recent incep sa iasa la iveala jafurile din tara asta pe plan electoral si nu numai.

   A zis bine Stalin (parcă el): nu conteaza cati voteaza, conteaza cine numara voturile.

   Indecis. Tu ce zici?1416
  • @tutzel, mai bine mureai in plm ca nu esti de nici un ajutor =))
   asta confirma vorba aia ‘prost sa fii, noroc sa ai’

   26
 5. @eftimie nimic despre Dinescu vs Liiceanu?

  176
  • Sper să-i țină cearta, e o gură de aer curat față de banalitățile lui CTP. Ăștia o fac ca niște maeștri ai invectivei.

  • Doar sînt oameni de litere, ce dracu, ăștia și cînd se înjură o fac într-un mod elevat…

   Comentariu apreciat.425
 6. Ati fugit toti, dati refresh in platforma, a?

  Indecis. Tu ce zici?264
 7. Fix la faza cum se întreabă o familie blondă oarecare când le intră un roșcat sau brunet (la păr, băh) în familie mă gândeam și eu.

  163
 8. Singura data cand am vazut-o pe maica-mea plangand in hohote a fost dupa ce a iesit de la 4 3 2. N-am simtit nevoia sa intreb mai multe, dar nu prea a fost om cateva zile.

  Imaginea aia imi vine in minte de fiecare data cand aud pe cineva ca „era mai bine” sau „foametea a fost doar dupa 80, in rest a fost bine”…

  Indecis. Tu ce zici?2810
  • Ai mai fi putut avea un frate/sora sau mai multi, de aia a iesit plangand maica-ta.

   Am intrebat-o pe maica-mea: da, mai multe la activ, dar nu stii tu cum era pe atunci, bla bla. Bunica-mea: la fel.
   Cred ca majoritatea generatiei aleia a fost asa…

   72
  • O colegă de generală a murit de la un avort provocat când eram student. Căsătorită, avea deja doi copii. Apoi, când am primit repartiție, la vreo 3 luni de la angajare, a murit din același motiv secretara directorului, care rămăsese însărcinată cu soțul altei colege (ăla era ofițer – toată lumea era înmărmurita, colega jubila). Prima avea 23 ani, a doua 22. În ambele cazuri doctorii nu s-au atins de ele, lăsându-le practic să moară (septicemie), fiindcă nu spuneau cine le-a provocat avortul.

   65
  • @George.s, știi, nu-i așa că lângă doctor era și milițianul/securistul?! P-ăla îl interesa cine i-a făcut avortul, pe doctor îl durea la patină.
   Nu neg că or fi fost și jigodii adevarate, dar unii medici aveau de ales între s-o lase p-aia să moară și să-i rămâne copiii fără mamă, și să rămână copiii lui/ei (ai medicului) fără părinte și poate fără pâine pe masă, pt că medicul intra la bulău și zbura din profesie for ever.

   Știu că ar mai fi trebuit să am doi frați (sau surori) și minim un văr primar în plus.

   53
  • @AB, asta când medicii ginecologi nu erau ei înșiși colaboratori/informatori/turnători la Securitate. Tot în acea perioadă, în condiții asemănătoare a murit și soția unui șef destul de important din Miliția locală.

   01
 9. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 543
 10. Me too?
  Țărișoara asta bolnavă in care trăim e nr. 1 mondial la traficul de persoane ( includ si Moldova aici)
  Revoluție ?
  In nordul adormit al României ( Suceava, Baia Mare, Botosani, etc) a fost doar un furt generalizat din instituțiile statului din partea cetățenilor zilele alea, după care au intrat in adormire din nou.

  1510
 11. Hahaha, cica aia cu tifonul la chiuveta e specifica :))) ai si patent pe ea?? 🙂
  Toata lumea facea branza asa.

  213
  • Lumea facea branza asa ca sa nu arunce laptele stricat, nu pentru ca le placea ce iesea.

   1215
  • Poate aveai tu prea mult lapte, de iti prisosea si strica. Lumea facea asta ca nu gasea branza.

   144
  • Nu era ca aveam lapte sa ne prisoseasca, dar uneori era gata stricat cand il cumparai, se proba cu lingura la aragaz, daca se branzea in lingura era pus la „prins” (lapte batut) sau facut branza de vaci. Iar branza de vaci nu manca nimeni cu placere.

   97
  • „Iar branza de vaci nu manca nimeni cu placere”
   say what bici?

   „Lumea facea branza asa ca sa nu arunce laptele stricat”
   lumea facea asa ca asa se face branza

   192
  • branza aia se facea asa cu pastila de calciu. era si varianta cu zeama de lamaie (adica hellas). si se facea pt ca nu gaseai braza de vaci.

   83
  • Mă bate logica. Din laptele stricat ieșea brânză bună?

   Făceam cu ceva pastile de calciu puse în lapte. Auzisem și de hellas.

   Apropo, numai mie mi se face gura pungă dacă doar mă gândesc la hellas?

   38
  • Sunt convins că n-a inventat mamaie metoda de făcut brânză la tifon. Zic doar că e un detaliu specific din vremea aia, pe care suferinzii de balcon nu-l au.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube