Tragedie în Sicilia, azi; istorie, ieri

TL;DR: Nu e bine să fii comunist. Pentru tine nu e bine.

În stilul comentariilor pe care le fac pe acest blog, azi încerc să fac un text de tipul „sistem de ecuații”, să vedem cum l-am putea rezolva, ce am putea înțelege din el:

Tragedie în Sicilia
Mai multe clădiri s-au prăbușit în sudul Italiei în urma unei explozii. Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața și șase sunt date dispărute
Tragedie în sudul Italiei, în Sicilia unde câteva clădiri s-au prăbușit în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaz. Până acum au fost găsite două persoane în viață. Echipele speciale au descoperit printre dărâmături și trupurile neînsuflețite a patru persoane. Printre acestea și o femeie însărcinată. (…)
Tragedia din sudul Italiei reaprinde o dezbatere mai veche din peninsulă privind starea precară în care se află rețeaua națională de gaz.

 

Pe lângă această știre de ieri, să punem niște imagini dintr-un film vechi, filmat în parte tot în Sicilia*, în 1972: „Mimì metallurgico ferito nell’onore” (The Seduction of Mimi)

00:19:41,994 –> 00:19:44,173
Sunt și oameni de treabă aici… cum sunt noii mei prieteni care m-au învățat multe despre muncă și politică.
Politica nu-i ceva pe care s-o pui într-o cuie, politica e viața de zi cu zi, tot ce faci. Să cumperi o pereche de chiloți e politică.
Faci o alegere. Dacă e bună îi ajuți pe toți, dacă e greșită, îi ajuți pe șefi să ne-o tragă la toți.

Ceva mai nou, 2012:

Pozele mele din 2014, făcute în Sud, nu le mai găsesc acum în arhivele mele. Erau cu pereți cu graffiti de „tipul” pozelor de mai sus.

Încă o ecuație în sistemul de ecuații extins.
2016:

Italy begins criminal investigation starts into earthquake
A criminal investigation has been launched to determine why buildings that were reportedly reinforced, collapsed during an earthquake that struck the country Aug. 24.
At least 290 people died in the 6.2 magnitude quake, which centered on the town of Amatrice. In addition to the deaths, thousands more were injured and left homeless, now living in tents or in their cars, International Business Times reported.

Prosecutors are particularly focusing on why a school and a church bell tower collapsed. Both had been reinforced previously to withstand earthquakes. When the bell tower of Accumoli church fell, it killed a family of four.
The mafia is heavily involved in local corruption in some parts of Italy, which includes shoddy construction, local news reported.Police are guarding the town hall in Amatrice to ensure no construction records are removed.

Sistem de ecuații la care mai adăugăm multe din „ecuațiile” Europei de Est, pe care le știm cu toții, nu mai este nevoie să le menționez aici.

Plusăm cu „ecuațiile” despre ce se întâmplă acum în State, în orașele conduse de comuniști.

E atât de greu pentru Sud să înțeleagă că nu e bine să fii comunist?

Și, tangențial, întreb: Dacă ați fi mafiot, din Mafie, cum v-ați simți când ați vedea cât de „capabili” sunteți cu mintea, că atât vă duce capul, să ajungă să moară oameni?
Cum e să fii rege peste nimic, peste dezastre, sărăcie și durere?
Oare Năstase sau Oprișan ar putea să răspundă la întrebarea asta?

* în “Il cammino della speranza” (1950) este vorba despre un grup de sicilieni săraci, care munceau la o mină de sulf, și doreau să ajungă în Franța pentru o viață mai bună.
În filmul „Mimì metallurgico ferito nell’onore” (1972) este vorba despre sicilieni săraci, care munceau la o mină de sulf; unul din ei dorește să ajungă în Nordul Italiei** (lângă Franța), pentru o viață mai bună.
1950, 1972… sicilieni, mină de sulf…
Cât sulf mai e în Sicilia, oare, și de ce nu se mai ridică zona aia, deși au resurse naturale? (întreb retoric, că și noi avem resurse naturale)

** Unde exact dorea să ajungă omul nostru? Unde exact în Nord? lol
Așa am ajuns să văd filmul, pentru că voiam să compar 1972 cu 2014. Am să revin pe subiect, că e interesant, instructiv, uneori amuzant.

 

P.S.: „bonus” 2020:
Il 2 giugno Rifondazione Comunista in piazza anche in Sicilia

Înțelege cineva cum de toate țările astea care „luptă pentru popor”, de zeci de ani (unele mai au puțin și fac suta de ani de „luptă de clasă”, „pentru popor!”), sunt în majoritate pline de oameni săraci?
Fuori da Unione Europea, Euro, NATO„. De asta sunt ei rupți în fund, că NATO și UE, nu că Mafia și comuniști.
Unde e prostul ăla de la AUR, să explice el cum stă treaba de fapt?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Bai băiete, dar dezlânat mai ești…
    Ai un plan când scrii? te recitești macar o data?
    Și te mai miri in comentarii că majoritatea cititorilor nu înțeleg punctul tau de vedere…

    00
    • Asta pentru ca nu vreau să existe punctul meu de vedere. Nu prea vreau, de fapt, in cazul ăsta.
      Am prezentat cateva „idei principale”, iar oamenii trag ce concluzii vor.

      00
    • Am facut update, am adaugat „punctul meu de vedere” in prima linie de text.
      E mai bine acum? :)

      00
    • Nu ai cum sa scrii, in stilul tau, fara sa-ti expui punctul de vedere. Pe de o parte vrei sa nu-ti expui punctul de vedere, dar pe de alta prezinti numai faptele pe care le vrei, asa incat cititorul sa ajunga la aceeasi concluzie cu tine. Trebuie sa te hotarasti ce vrei. Fie scrii un articol de opinie, fie o stire. ‘Intre’ nu se poate.

      Textul nu are forma unei naratiuni tipice, parca e un covor taranesc facut din resturi de material. Urmeaza mai degraba firul (imprastiat) al gandirii. In fapt tot blogul e format din articole de opinie de tip TL;DR; un fel de pastila zilnica de informare/loc de dat cu parerea pentru lenesi/grabiti.

      00
    • Textul a fost incropit asa: ieri am vazut stirea din primul link.
      Mă, da’ eu duminică am salvat niste screenshots tot despre Sicilia… ce chestie! Iar in 2014 am mers prin Sud si era plin de „Antifa”, secere si ciocane desenate pe pereti. Iar in 2016 a fost un cutremur unde, tot in zone controlate de comunisti si de Mafie, a cazut un oras intreg.
      Cei din 1950 plecau de la o mina de sulf ca mureau de foame, aia din 1972 la fel, tot de la mina de sulf, tot de foame plecau.
      Acest „covor taranesc facut din resturi de material” ar putea avea o forma? Sunt fapte separate, fara legatura, sau se contureaza „un trend”?
      Ia sa adun/pun ideile astea principale „sa le vada toata lumea”, sa vedem ce iese, altii ce vad?
      Acesta nu este un text gandit de mine (din nou, asa fac), e un text cu chestii de care m-am lovit si ma intreb daca „vad” bine ce mi se pare ca vad.
      STIU ca nu e bine cu comunism, dar oare Italia de asta are probleme din astea? De ce nu sunt si in Nord, apar mai des in Sud? Ce inseamna sarac? Oare faptul ca e plin de comunisti in Sud e cauza, sau e efectul saraciei?

      De asta textul nici nu are, aparent, sens, si nu avea „concluzie”: ca aproape nici eu n-am. E o ciorna, nu am decis nimic in cap, nu am un punct de vedere conturat clar, inca ma intreb…
      Poate trebuia sa-l bag la „Prostiile lui Cristici”, doar ca prima stire e calda, si nu am mai asteptat „zilele de odihna”. :)

      00
    • Ca de obicei, Cristici, nu ai nici o opinie. Doar arunci niste cuvinte si speri sa iasa un articol.
      Mult copy/paste, zbang 3-4 poze si gata ai articol de 1000 cuvinte. Iti dau un titlu de serie de articole „foaie verde stalp curge apa in beci“. Ar descrie perfect tot ce scrii in aproape fiecare articol.
      Si faza si mai misto e ca articolele sunt de obicei copy/paste dar in comentarii scrii romane…

      00
  2. comunismul e opiul popoarelor

    00
  3. E greu sa fii capitalist cand nu ai bani. De asta majoritatea pasionatilor de comunism din Occident sunt tineri „living with their parents”. Cand incepi sa faci putina coaja, parca nu-ti mai arde de egalitate. Deoarece egalitatea inseamna de fapt ca tu sa dai banii tai, munciti de tine altora.

    00
    • Textul e mai mult despre promovarea incompetenței care, se pare că in comunism e mult mai prezentă.
      Sicilienii minează la sulful ăla de zeci de ani, si tot saraci sunt… Ei muncesc, dar tot săraci sunt. Iar bogații comunismului nu sunt atât de bogați pe cât ar trebui, dacă ii comparăm cu bogații capitalismului.

      00
    • De asta i-am amintit pe Nastase si Oprisan. Au furat de pe o țară întreagă… cu ce rezultate? Ei tot in mizeria asta trăiesc, in trafic, in gunoi.
      La fel mafioții sicilieni – le cad casele in cap; la fel comuniștii de pe vremuri și de azi.

      00
    • Stai bre, nu-i amesteca (pe mafioți). Năstase stă aici că mai trage nădejde la un ciolan, Oprișan e analfabet și în vest ar muri de foame, pe cînd Buzăianu trăiește pe picior mare în Elveția, Dan Ioan Popescu e în Italia cu tot familionul și tot așa…

      00
    • Il dau exemplu pe Oprisan ca ma tot batea la cap medicul din Elvetia ca vrea el la Focsani. Te uiti prin zona, vezi palatul prostului aluia (am, dat link in text), si te intrebi cinstit daca preferi sa stai in palatul lu’ Oprisan din Vrancea, sau sa locuiesti la doua/trei camere in Lausanne…
      Cum e sa fii mafiotul local zeci de ani, iar „zona ta de influenta” sa arate asa? Mi-ar fi rusine, serios.
      La fel si prin Sicilia, din cate citesc in stiri. Cum e sa fii mafiot local si sa-ti cada cladiri in cap, sa explodeze case… unde e „mandria locala”? Ba mai mult, acum cativa ani a cazut un pod prin Genoa, parca. Tot asa, construit/renovat de firma de mafioti din Sud.
      Ma, uneori chiar trebuie sa ai oameni capabili in functii(!), oricat de mafiot te crezi tu.

      00
    • da, dar nu.

      Coreea de Sud erau ultimii flamanzi, au pornit de la egalitate cu cei din Nord.

      Conteaza directia in care alegi sa mergi. Daca o iei in directia comunismului victorios…

      00
  4. După război în cinematografie sa răspândit un stil numit de americani „foreign wave”, valul ăsta a fost și ca un răspuns la faptul că pe teritoriul Europei înca staționau trupe americane și era teama că se intenționează răspândirea culturei americane.
    Neorealismul italian a fost promovat puternic de revista „Cinema” iar întâmplator sau nu unul din producatorii acestei reviste era Vittorio Mussolini fiul ducelui.
    Pentru cine nu cunoaște istoria WW2 e bine de știut ca USA a intrat în Italia cu ajutorul mafiei, iar fiul ducelui cred că plătea niște polițe aducând în fața publicului sărăcia cauzată de clanurile mafiote.

    00
    • Istoria spune, de fapt, că Mafia nu prea mai era când au debarcat aliații.
      Cum adica „au intrat cu ajutorul Mafiei”? Adică, ce, ar fi putut tine piept Mafia mașinii de război Aliate? :)
      Mafia a ajuns iar puternică pentru că, după ce au cucerit Italia (Sicilia), aliații nu cunoșteau realitatea locului și au pus la conducere mafioți.

      00
    • @Cristici: pentru Sicilia: Operatiunea Underworld (Meyer Lansky, Lucy Luciano). Chiar daca guvernul sua nu recunoaste oficial, au existat negocieri cu capii cosa nostra din sua. contactele au inceput imediat dupa atacul de la pearl harbor. un subiect major al discutiilor a fost acela ca la docurile din new york sa nu mai fie greve. zona era controlata de mafia. greve nu au mai fost. „colaborarea” inceputa in anii WW2 a continuat pana in anii 60 (subiect: cuba & castro).

      00
    • Cristi, eu zic să te mai documentezi, vezi aici ce spune wikipedia dar dacă știi să sapi pe net găsești multe informații pe tema asta.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Collaborations_between_the_United_States_government_and_Italian_Mafia

      00
    • Cum spuneam: cand au ajuns Aliatii in Sicilia, nu prea mai era Mafia pe-acolo. Si oricum, chiar daca ar fi fost in putere nu ar fi avut ce sa faca, cu ce sa se opuna armatei aliate: aliatii ar fi nivelat Sicilia in cateva zile de carpet bombing.

      By the 1920s, the Sicilian Mafia was facing a challenge from Prime Minister Benito Mussolini (1883-1945), who came to power in 1922. Mussolini viewed the Mafia as a threat to his Fascist regime and launched a brutal crackdown in which more than a thousand suspected Mafiosi were convicted and thrown in prison. (Some Italian mobsters escaped to the United States, where they became involved in the bootleg liquor business and the burgeoning American Mafia.) Following World War II, the Mafia rose again as mob-backed building companies worked to dominate the 1950s construction boom in Sicily.

      00
    • Am pus un răspuns la comentariul tău cu un link spre un articol Wikipedia, probabil așteaptă aprobarea „împăratului”, îți mai răspund odată fără linkuri în comentariu, cauta pe net informații pe tema asta și nu mai insista cu poveștile tale.
      Aliații au beneficiat de informații din teren despre amplasamentele militare de la mafie, iar pe tot teritoriul aliații au fost primiți ca „eliberatori” de către populația controlată de mafie, apoi tot mafia și-a pus după eliberare oameni în pozițiile administrative dupa „eliberare”.
      Dar colaborarea nu sa oprit aici, mafia italiana controla sindicatele docherilor din porturile americane, lanțul logistic american a mers ca uns fără greve sau sabotaje datorita contribuției mafiei.

      00
    • Scrii de parcă fara ajutorul Mafiei Aliatii nu ar fi putut face nimic. Cel mult, cel mult zic, i-ar fi întârziat puțin. Asta daca presupunem ca nu ii rezolvase deja Mussolini (vezi citatul de mai sus).
      La fel și in State, cel mult i-ar fi întârziat puțin, până rezolvau problema pe plan local. A fost mai ieftin sa discute cu ei decât să îi niveleze de tot.
      Daca maine ar incepe iar un razboi in zona aia, sa debarce tancuri, soldati, sa vina bombardiere capabile de carpet bombing, Mafia ar avea fix puterea pe care a avut-o si atunci: zero. Lor le cad cladirile in cap azi, pe timp de pace! In filmul pomenit in text, personajul principal pleaca dintr-un oras controlat de Mafie, ca n-avea ce manca, atat de „capabili” si „buni strategi” sunt mafiotii.
      Ajunge in Torino si spune mafiotilor de acolo: „Sunt ginerele lu’, din Sicilia. Poate ma ajutati cu un loc de munca la fabrica Fiat.” Si ii gasesc aia un loc de munca la forjă. Mari mafioti, „ginerele lu’!”…
      Putem face analogie cu Romania, cu „mafia locala”, „baronii locali” din Romania: bogati si „influenceri” peste desculti, trec strada si sunt „chelneri” pe la mesele unde mananca Trump – vezi marele mafiot si influencer Dragnea. (am exagerat putin, dar cam pe-acolo e)

      Una e sa impusti in cap un om, sa te impui prin teroare si frica, alta e sa conduci o tara, o zona. E diferenta, e nevoie de mai mult decat capacitatea de a omori un om fara remuscari.
      Mafiotii, ai nostri si ai lor, poate nu au inteles asta, ca la un moment dat chiar e nevoie de oameni capabili, care sa stie mai mult decat sa dizolve cadavre in acid.

      Cauta stiri mai multe despre cutremurul din Amatrice, eu le-am citit „calde”, in 2016: in orasul vecin nu s-a distrus (complet) nici o cladire, majoritatea au ramas in picioare, daune minime. Orasul vecin.
      Care era diferenta intre ele?

      „Nu mai insista cu poveștile tale.”

      00
    • O tot dai cu „nivelarea”, dar habar nu ai despre ce vorbești, ca să bombardeze Italia ar fi trebuit să folosească bazele aeriene din nordul Africii, la vremea respectivă încă nu debarcaseră în Franța (poate nu ști dar în Franța au debarcat abia dupa ce sa blocat avansul în Italia pe linia Gustav).
      Pentru a susține o campanie aeriană de amploare din Africa asupra Italiei aveau nevoie de un lanț logistic serios iar porturile Africane aveau capacitate scăzută de transfer.
      Ca să ai o idee, în 12 iunie 1942 au montat un singur raid de bombardament din Egipt împotriva Ploieștilor folosind 13 bombardiere B-24 Liberator (Halverson project), au rezultat pagube minore și doar trei oameni uciși de bombardament.
      Asta ca să realizezi că e imposibil să lansezi atacuri aeriene de amploare de la capătul unui lanț logistic slab, tu o tot dai cu „nivelează tot”, deasupra Italiei nu puteau să mențină supremație aeriană fiindca nu aveau suficientă rază de acțiune pentru aparatele de vânătoare de la acea vreme, Mustangul și P-38 au apărut mai târziu pe câmpul de luptă.

      00
    • Daca nu era Mafia, eram toti pa, vorbeam germana. Noroc cu Mafia, ca fara ei nu mai ajungeau aliatii la Berlin.
      Ce Normandia, coane, sa vezi in Sicilia ce resistenta ar fi fost fara ajutorul nepretuit al Mafiei.
      Cacat.

      La o cautare banala, gasim articole de tipul:
      Why was the Italian army so weak in ww2?
      The Italian military was weakened by military conquests in Ethiopia, Spain and Albania before World War II. Their equipment, weapons and leadership were inadequate which caused their numerous defeats.

      Why were Italians ineffective in ww2?
      The Italian military was not ready to go to the war by the time Mussolini declared war on France and Great Britain on June 10, 1940. The Fascist Italian military organization was so inept that the Army, Navy, and Air Force would frequently squabble, plot and sometimes spy on one another’s activities.

      In June 1940, after initial success, the Italian offensive into southern France stalled at the fortified Alpine Line. On 24 June 1940, France surrendered to Germany. Italy occupied a swathe of French territory along the Franco-Italian border. During this operation, Italian casualties amounted to 1,247 men dead or missing and 2,631 wounded. A further 2,151 Italians were hospitalised due to frostbite.
      Au intrat in Franta dupa ce s-a predat Franta. Si „au invins” in forma comediei din ultima propozie.

      The Royal Italian Army had a lack of uniforms and equipment, which badly compromised their battle readiness. The recruits usually were trained less than the required 18 months that was prescribed by Italian law. In 1940 the Royal Italian Army had rifles that dated back to 1891, horse drawn artillery, no heavy tanks, 70 medium tanks, and 1,500 light tanks that had armor that was so thin machine gun bullets could penetrate them.
      (…)
      The Italian military would suffer numerous defeats in 1940 and 1941. The combination of lack of radar, lack of aircraft carriers, poor reconnaissance and air support resulted in 1 out of 2 Royal Italian light cruisers being lost at the Battle of Cape Spada against the British Royal Navy in July, 1940. The Royal Italian Army invaded Egypt on September 13, 1940. The British forces launched Operation Compass to counter the Italian invasion on December 9, 1940. By the time Operation Compass ended in February 1941, the British forces had pushed the Italians 500 miles back into Libya and taken 130,000 Italians as prisoners. The Italians were rescued in North Africa when the Germans sent the Afrika Korps commanded by General Erwin Rommel.

      Noroc cu Mafia, altfel aliatii ar fi fost mancati de acesti lei!

      00
  5. “Cum e să fii rege peste nimic, peste dezastre, sărăcie și durere?
    Oare Năstase sau Oprișan ar putea să răspundă la întrebarea asta?“

    Adreseaza intrebarea asta aproape oricarui politician din 90 incoace, aproape oricarui sef de consiliu judetean, primar, prefect si hai sa vedem in cat timp iti iei block sau esti atacat de o haita de postaci pe FB.
    Nu exista om care sa isi asume dezastrele pe care le-a provocat, saracia, mizeria, lipsa de educatie, gaurile din infrastructura, dezastrele din spitale. Mereu vor fi altii de vina iar acei altii vor spune ca sunt altii si altii sunt de vina sau se vor acoperi de acte. Colectiv, incendiile din spitale, infectiile, decesele, malpraxisul, infrastructura gaurita, problemele sistemice ce treneaza de zeci de ani, absolut toate sunt si vor ramane neasumate de nimeni.
    Jucam un fel de squid game doar ca nu ne dam seama. E cam fiecare pentru el.
    Ironia maxima este ca ei insisi nu realizeaza ca nu sunt undeva pe un Elysium si fraierii pe Pamant, ci impartim aceleasi gropi, aceeasi saracie si acelasi dezastru la final.
    Ps: “boss ma bucur ca ai venit la noi sa te operezi, am grija de tine stai linistit dar acum stii si tu cu e cu conditiile si dezinfectantii ca firma amicului tau ii vinde. Ah si cred ca sunt ceva probleme cu oxigenul pe sectie, nu sunt sigur ca detectorul nu merge de 2 luni dar nu cred ca e ceva serios. Le-am tot zis la aia sa vina dar nu au avut timp. Ne vedem in operatie si Doamne-Ajuta!” Asa mi-am imaginat eu o conversatie/monolog faina de tot.

    00
  6. @Cristici vezi ca regizoarea filmului „Mimì metallurgico ferito nell’onore” a decedat acum cateva zile. Lina Wertmüller a murit la 93 de ani. Desi avea o origine aristocrata era o comunista infocata, aproape toata cariera ei a facut filme cu tematica sociala.

    00
    • Un film slab, foarte slab. E un chin sa te uiți la el, o caricatură de film.
      Dacă nu era filmat și în Torino – am scos cadre pentru un viitor text – l-as fi oprit in primul sfert de oră.
      Urmăream filmul si mă intrebam ce gandeau actorii când jucau, ce gandea echipa de filmare…

      00
  7. Pai sunt verisorii nostri mai mari, nu ma mir. In nord sunt mai dezvoltati pt ca au investit „vecinii”, in sud unii italieni se refera la tot ce e dupa Napoli(included) ca fiind Africa. Si e o enigma pt mine de ce nu s-a investit si in sud. Mafie e peste tot, fura din contracte guvernamentale si in sud chiar si de la amarati(taxe de protectie mascate) insa nu s-au legat de concerne mari, nu au bombardat fabrici de Coca cola, Continental, Shell, etc. Drumuri si infrastructura au si in sud, de ce i-au ocolit investitorii pe cei din sud si au ramas „agrari” ?

    00
    • Pentru că între Catania și Vestul Europei sunt aproape 1000 de km. E mai ușor să produci Maserati în Nord, să nu traversezi toată „cizma” cu ele.
      Dar asta nu înseamnă că e scuzabil să îți cadă clădirile în cap, în Sud.

      00
    • Și în România e la fel, taxe de protecție mascate în teste anticovid, se ocupa Nuțu Cămătaru direct de afacere :))
      Da știu unii or să mă contrazica cum că testele sunt la modă fiindcă se ocupă și o firmă de modă de ele :))

      00
    • Nici nu mi-am dat seama ca „cizma” e asa lunga… fuck, nu credeam ca sunt mai mult de 500 km. :) M-a indus in eroare efectul de curbura al harti… :D

      00
  8. „Urmăream filmul si mă intrebam ce gandeau actorii când jucau, ce gandea echipa de filmare…” Am citit memoriile Sophiei Loren, vorbeste si despre Lina W. Tipa era o persoana foarte vesela, relaxata, desi filmele ei erau foarte serioase, cu tematici sumbre. La filmari lumea se distra in general. A folosit de multe ori cam aceiasi actori in filmele ei (Giancarlo Giannini, Mariangela Melato) deci e clar ca reusise sa isi formeze o echipa careia ii placea sa lucreze cu ea.
    „cand au ajuns Aliatii in Sicilia, nu prea mai era Mafia pe-acolo.” La faza asta te inseli totusi, vezi si compara pierderile enorme ale britanicilor cu cele ale americanilor atunci cand ambele armate au debarcat in Sicilia in WW2. Cum s-a spus deja, americanii au negociat din timp cu Mafia locala si au avut parte de o debarcare usoara, britanicii nu au facut asta si au pierdut multi oameni in Sicilia.
    Da, Mussolini a reprimat dur Mafia, istoricul Indro Montanelli (el insusi fiind la un moment dat simpatizant fascist) spunea ca a vrut sa o distruga pentru ca insusi partidul fascist era organizat precum o structura mafiota si reprezenta o concurenta pentru Mussolini,. dar nu a reusit sa o ingenuncheze definitiv. Iar imediat dupa ce au debarcat americanii Mafia a pus iar stapanire pe insula, numerosi mafioti devenind primari iar politicienii controlotati de Mafie dominau consiliile locale.

    00
  9. problerma e simpla, dar greu de recunoscut.

    Saracul crede ca e sarac, pt ca alti sunt bogati => vrea ca toti sa fim saraci.

    De fapt, comunismul inseamna sa fim toti egali in saracie si mizerie.
    Asta ne-a demnostrat istoria.

    Unii au trait-o, dar generatia tanara nu invata din greselile trecutului.

    00
    • Toti egali, dar unii mai egali decat altii

      00
    • E atât de râspândită chestia asta cu săracul care ar vrea să-i fure pe bogați încât saracii au ajuns să creadă că nu sunt săraci și că săracul e neapărat unul numai piele și os. Săracii nu arată chiar cum vi-i imaginați voi: costeliv și îmbrăcat sărăcăcios.

      00
  10. „Ba mai mult, acum cativa ani a cazut un pod prin Genoa, parca. Tot asa, construit/renovat de firma de mafioti din Sud.”
    @Cristici, daca te referi la Ponte Morandi din Genova prabusit in august 2018 bati campii grav de tot.
    In primul rand, podul ala a rezistat 50 de ani, iar principala cauza a prabusirii lui este aceea ca nu fusese proiectat pentru un trafic rutier atat de mare. Au fost si vicii de constructie si reparatii de mantuiala, dar cresterea enorma a traficului rutier i-a venit de hac.
    In al doilea rand, a fost construit de Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA, o firma infiintata la Roma in 1880. E adevarat ca in anii 1970 bancherul Mafiei (Michele Sindona) a cumparat firma pentru acolitii sai, dar asta s-a intamplat dupa construirea podului in 1967 si oricum Sindona a revandut rapid firma.
    Se stia de cativa ani buni (de prin 2014 ) ca podul va cadea, arhitecti si specialisti in constructii avertizasera deja despre acest lucru. Politicienii fusesera informati, dar nimeni nu a indraznit sa ia taurul de coarne si sa il demoleze pentru ca ar fi avut consecinte economice serioase, fiind o veriga importanta a traficului economic din Liguria. Au asteptat sa cada, ceea ce s-a intamplat pana la urma.

    00
    • (azi am mai mult timp)
      Genoa bridge collapse: the mafia’s role
      https://theconversation.com/genoa-bridge-collapse-the-mafias-role-101747

      Mafia-maintained Morandi Bridge confiscated
      On Wednesday, the Morandi Bridge in Catanzaro was confiscated and temporarily blocked according to a decision by the responsible examining magistrate. The Sansisato tunnel along State Road 280 was also confiscated. Six suspects were arrested, including two contractors, a road construction officer and an officer from the financial police. They were charged on suspicion of fraud, money laundering and affiliation with the Mafia.

      Was mafia concrete to blame? Investigators could probe whether Genoa bridge collapse was linked to dodgy firms ‘charging full price and putting less cement in’
      (…)
      This would not be the first time Mafia-run firms have been linked to disaster.
      Franco Roberti, head of Italy’s anti-Mafia directorate in 2016, said Italian authorities must ensure the Mafia plays no role in the reconstruction work of the towns destroyed by earthquakes which killed about 300 people because of their shoddy work.

      ‘Ndrangheta, sequestrato il ponte Morandi di Catanzaro: per il ripristino usati materiali scadenti

      Catanzaro, sequestrato il Ponte Morandi: «La ’ndrangheta imponeva materiali scadenti»
      Sono 4 le persone arrestate. l’Anas con una nota annuncia massima collaborazione e conferma la sicurezza statica delle opere

      Etc.
      Cum spuneam: e bine sa fii mafiot, dar de la un punct incolo nu e suficient, ca mor oameni inutil, fara sa-ti aduca prea mari beneficii.
      E nevoie de mai multe filme cu replici de tipul: „Noi ne ocupam de alcool, nu de droguri. Avem o responsablitate fata de comunitate.” Filme mai noi cu „noi ne ocupam de sindicate, dar sa fie treaba buna! Avem o responsablitate fata de comunitate.”

      00
  11. @Cristici Vorbim de lucruri diferite: eu de podul din Genova, tu de cel din Catanzaro! :)

    Vezi ca ala din Catanzaro are denumirea oficiala de Ponte Bisantis. A fost proiectat de acelasi arhitect care l-a facut si pe ala din Genova, Riccardo Morandi.
    La ala din Genova, Mafia nu a avut nici un amestec, nici la construire si probabil nici la mentenanta. Care mentenanta a fost asigurata de firma Atlantia ce apartine familiei Benetton, care a pus la dispozitia publicului contractul de concesiune al podului incheiat cu guvernul in 2008.

    00
  12. Poza aia cu Vota Comunista, e cumva facuta pe Selari sau pe Covaci?

    00
  13. @Boris. Nu, e din orasul Catania din Sicilia.

    00
  14. Bine, dar nu e numai Sud-ul Italiei. Cam peste tot e asa, cel putin in N America si UE comunismul acuma e „in tot si in toate”:
    – Democratii in America tot o freaca cu „socialism democratic”; de fapt e lipstick on a pig, e exact acelasi rahat. Si americanii nu inteleg nici ei de ce nu e bine sa fii comunist. Nu s-au fript pe pielea lor si nu inteleg. Pana si ‘experti’ o dau tovarasaste pe Stanga. Exemplu Krugman: „Is there any good reason to believe that inflation hits low-income households especially hard?” Deci nenea asta laureat Nobel si spala mortul pt Stanga pretinzand ca nu e asa nasol :)
    – In Canada, Liberalii (care-s de Stanga si de fapt mai la stanga decat Democratii in America) au alianta pe sub masa cu NDP care-s socialisti get-beget. Impreuna au la 70% din vot si castiga tot, de fiecare data. Chit ca-s idioti, corupti. Chit ca istoria arata ca nici-o economie socialista nu a progresat. Deci nici Canadienii nu inteleg ce-i rau in a fi de extrema stanga.

    00
  15. Probably! Cel mai prost articol de pe bogul asta, la mare bataie cu toate celelalte senmane de acelasi autor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile