Convectoare și plite electrice?

Mergem la niște amici în Schei să le ducem una/alta. În timp ce schimbam plezanterii la ușă, observ că nu există țeavă de gaz.

În timp ce fetele discutau de ale lor, eu întreb. Păi, intrare mică, n-am vrut să mă complic cu țeava de gaz, că voiau să o tragă doar pe pământ, la 20cm, și am zis pas. Și încălzire? Curent? Mi-a arătat niște convectoare de la Glamox, un sistem norvegian care atunci când le-a pus (acum 10 ani) nu exista la noi, băgate la priză (avea trifazic), cuptor electric pentru gătit și cam atât. 3.000 lei pe an consum total la curent pentru 80mp, ceea ce nu e rău.

Voi ce experiențe aveți cu metode alternative de încălzit? Ieșiți mai bine la bani?

casa-de-vanzare-brasov-schei

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. tot pe curent, centrala electrica, plita electrica, cuptor electric, 170mp, 3000lei / luna

    00
    • Uzina de la Cernavoda nu se pune.

      00
    • confirm. Centrala pe curent – dauna totala. Tocmai le-am pus gaz alor mei, 120 mp, de la 1200 – 1500 luna (doar caldura) la 450 pe gaz.

      00
    • minatul de crypto nu se pune.

      00
    • Ma gandeam si eu la corent. Dar la „corent” trebuie izolare buna, inclusiv in placa. Geamurile sunt scumpe ca dracii(Cu transfer termic foarte mic). Ai nevoie de ventilatie cu recuperare de caldura. E dracia naibii, sunt multi bani de investit si nu stiu cati isi permit sa faca asa ceva.

      La o casa clasica daca o treci pe curent o sa spargi bani in curent cacalau. Casa in sine trebuie construita de la zero cu gandul ca o sa aibe un randament foarte bun si nu arunci banii pe geam.

      00
    • Acu cativa ani stateam intr-un apartament care avea totul pe curent. Cu o mini centrala/boiler/dracu stie ce bagata in zid (unde-s si contoarele de apa) care incalzea apa pentru baie/bucatarie + apa pentru calorifere; plita si cuptor electric. Consumul lunar de energie era undeva la 300 de kWh. Inteleg ca-n romania 1 kWh e undeva la 50 de bani, nu?

      00
    • Ma-sa, voiam sa fac comentariu nou, nu reply. E greu cu internetii.

      00
    • Centrală pe curent, plită,boiler, etc.160 mp. 3000 lei pe lună. Și în casă era friguț. 20 grade. Dacă setam la 24 grade cred că ajungeam la 5000 lejer.

      00
    • Deocamdată la noi centrala electrică pe curent, fără a avea casa făcută tanc, cu izolație termică bună, cu identificarea și repararea corectă a punților termice, devine pagubă la casa omului. Pot confirma 2 case cam de aceeași dimensiune una izolată… ailaltă neizolată. Diferențe uriașe de facturi.
      A, și nu, polistiren pe pereți pus cu furca nu e izolație termică. La încălzirea pe gaz e ok, că nu e scump, altfel dracu ne-ar lua.
      Legat de plitele electrice e cu dus și întors.
      Cele mai multe instalații electrice nu sunt concepute pentru așa ceva.
      Pentru exploatare în siguranță, este nevoie de curent trifazic, pentru a face față consumului și a echilibra consumul pe faze in rețea. Te duci cu 3 faze în plită, consumă și se întorc 3 faze în transformator.
      La monofazat este aiurea, deoarece în cele mai multe case, puterea instalată pe monofazat este de 7.6 kwh. Adică o siguranță de 32A. Dacă ținem cont că TG-u casei trebuie să venim cu o treaptă mai jos pentru a respecta selectivitatea la defect, generalul din casă este de 25A. In condițiile astea, pe monofazat maximul de putere absorbita de o plită, pe un circuit dedicat, protejat de un RCBO ar trebui să fie de 20A.
      Ori daca o plită trifazată are 7KW in boost, cu ștrapuri/punți când e legată pe monofazat… depășește puterea instalată pe o fază. Să nu mai zicem, că existând dezechilibru de consum pe faze, căderea de tensiune nu este relativ egală și apar fluctuații de tensiune și pot apărea alte defecte în rețea.
      Pentru cei fără gaz un cuptor electric este ok, deoarece rar depășește 3KW. O siguranță diferențială de 13-16A in funcție de consumator este suficient. Se încadrează în puterea instalată, fără a lăsa restul de consumatori fără putere sau să pună stres suplimentar pe rețeaua de alimentare.
      Deocamdată pe România gazul rămâne cel mai eficient combustibil.
      Curentul este foarte scump și pentru a fi eficient e nevoie de izolație termică cum trebuie. Panourile solare asigura consumul uzual, dar pentru vârfuri de putere tot e nevoie de rețeaua clasică. Pompele de căldură sunt scumpe și nu sunt o soluție populară.
      Lemnul ușor ușor iese din opțiunile multora, din cauza prețului tot mai mare și a ineficienței de a-l arde.
      Când se face focul în 3 sobe și o plită, iarna, se consumă mai mult lemn decât într-o centrala pe lemne.
      Centrala pe lemne, care să furnizeze și apă caldă, presupune costuri pe care multi nu și le permit: cameră tehnică, centrală, bazin, calorifere, sistem de protecție, cuvă pentru peleți, panouri solare de redundanță pentru apă caldă vara, ca să nu pornească centrala fără rost, plus un boiler electric/pe gaz, pentru zilele când nu este soare și nu are ce încălzi.

      00
    • Cum scria si @IonutO, daca vrei tot pe curent, trebuie sa ai izolatie foarte buna, calitate spre casa pasiva.

      Izolatie nu numai pe pereti, ci fundatie, geamuri, acoperis. Pompa de caldura, ventilatie buna cu recuperator. Deci cheltuiesti o caruta de bani ca sa ai consum mic lunar la curent.

      Totusi, e bun pe termen lung, o casa pasiva se amortizeaza in 17 ani.

      00
    • @Sabotor, consumul asta de 300 kWh era pe timp de vara sau pe timp de iarna?
      PS: in Romania costul curentului electric a crescut pe undeva pe la 0,75 lei/kWh.

      00
    • @AndreiG
      Era consumul mediu dupa un an si ceva.

      00
  2. Ai si tu un prieten care fura curent, nu trebuie sa iti fie rusine :)

    00
  3. am fost la o pensiune unde aveau in camera panouri cu infrarosu.

    00
  4. @Vali, inca odata ?
    3000 lei / AN ?
    Care acopera si incalzirea casei ??? :O

    Cumva au SI altceva pt incalzirea casei, complementar ? Panouri solare, stocator termic, de-astea ?

    00
    • da, 3.000 lei pe an, factura la curent.

    • plus lemne :)

      00
    • Termoizolație? Ferestre? Plafon?

      00
    • Ba nu pot sa cred.
      Nu la clima din RO, nu in zona Brasov, nu daca electricul e singura sursa de incalzire, NU indiferent cat costa reactoarele alea norvegiene.
      Ori au si centrala pe lemne (eventual furate si de-aia nu ti-au zis de ea :D) care complementeaza, ori aia sunt EUR…
      Ceva lipseste din schema…

      00
    • 3000 de ron poate doar incalzirea separat…ceva nu iese la calcule.

      00
    • 3000 fără căldură :)), dacă ar fi așa și-ar pune toată lumea că e mai ieftin decât pe gaz.

      00
    • 2 fire de la firida la centrala nu-i lumea…

      00
    • E posibil doar daca e izolata casa la nivel de casa pasiva, si chiar si asa cam greu. Eu platesc cam 200 de lei pe luna, deci 2400 pe an, doar pentru chestiile uzuale: computere, masina de spalat haine/vase, aspirator, tv-uri, becuri, frigider, aer conditionat, etc. De gatit cu gaz. Nu-mi imaginez cum ai putea sa platesti mai putin de 300 de lei pe luna pt toate cele, inclusiv incalzire si apa calda.

      00
    • In jur de 150 de lei/luna ma costa si pe mine electricitatea consumata pentru electrocasnice: becuri, televizoare, frigider, masina de spalat, cuptor cu microunde si utilizarea normala pentru fier de calcat, aspirator, parjitor de paine, etc.
      Fara cuptor si aragaz (care sunt pe gaz) si fara incalzire (care este la Radet din pacate).

      00
    • Încălzire în pardoseala cu covorașe electrice – 12000 de KW pe an. Aproape 8000 pe an. Vreau sa îmi bag gaz dar acu m ai pus pe gânduri cu asta. Ar merita ceva mai multe detalii!

      00
  5. Eu am plita electrica, vitroceramica, de 9 ani si nu as mai lua ceva pe gaz niciodata.

    Legat de incalzirea electrica, calculul e simplu, kilowatt-ul de gaz e 0.138 lei, cel de curent e 0,68 lei (pret de pe ultima factura Tinmar).

    Se poate optimiza incalzirea electrica cu o pompa de caldura aer-apa.
    Un coleg din Brasov, are incalzire cu pompa de caldura aer-apa, avand in vedere temperaturile exterioare din ultimele 2 ierni, merita.
    Optional se poate lega in paralel la puffer un termosemineu, centrala etc.
    In noiembrie a platit 300 lei curentul.

    @Vali, pentru termosemineu, am studiat incalzirea cu porumb, scapi si de topoare :)

    https://romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/incalzirea-cu-porumb–de-doua-ori-mai-ieftina-decat-cea-cu-gaz–61586

    00
    • Eu m-am mutat de o luna undeva unde am plita cu inductie, moartea pasiunii, ma rog de un amic de la gaze sa-mi faca proiectul cat mai repede ca o iau razna.
      Se incalzeste greu, daca e vas mai mic decat ochiul face apoplexie, ibricele (pt inductie) le ignora total, dar principala chestie e ca se prinde totul de fund, indiferent de vas, pt ca incalzirea e practic doar pe fundul vasului, la gaz vine flacara si pe langa oala si o ia uniform.
      Singurul avantaj e ca e plata, din sticla, se curata super usor si o poti folosi si ca blat cand nu fierbi ceva, nu ocupa locul degeaba ca aragazul.

      00
    • ori e plita proasta ori nu e pe inductie

      00
    • @Big, plita cu inductie e foarte puternica, cea vitroceramica are o inertie termica pana se incalzeste sticla, dar tot arde si lipeste.
      Si eu mi-am luat teapa prima data, am facut omleta si deasupra ouale erau lichide, iar dedesubt scrum, am aruncat tigaia cu totul.
      Trebuie sa o dai mai incet, eu de exemplu cand fac oua, pornesc pe zona cea mai mica, treapta maxima, timp 2 minute.
      Orez sau mamaliga, treapta 3 din 9 dupa ce fierbe, gratar, 7 din 9, tigaie fonta.

      Plus ca o poti programa cum vrei, aragazul nu are timer care opreste gazul.

      00
    • Dupa vreo 3 ani de plita cu inductie, prefer vitorceramica , consum ceva mai mare dar poti controla gatitul mai bine.Parerea mea. Inductia e super la fiert chestii, incalzeste apa aproape instant.

      00
    • @big, baga o plita pe butelie (poti sa o treci pe gaz mai incolo), eu am si inductie si gaz, butelia curenta are aproape 6 luni si inca duce. Bine, eu gatesc in general in instant pot (anul asta upgradat la ninja foodi).

      00
  6. Pompa de caldura aer-apa cu panouri de incalzire/racire in tavan pt o casa de ~120 mp utili.
    Plita cu inductie, uscator rufe si alte electrocasnice.

    Cost mediu pe luna: 450 lei

    00
  7. plita electrica si cuptor electric. diferenta de factura la curent e nesemnificata

  8. 3000/an? Ceva nu se leaga.
    NU SUNT de specialitate, va rog sa ma corectati daca gresesc.
    Fac un calcul rapid si am asa: 80mp din care sa presupun ca incalzesc 75% – rezulta 60 mp incalziti.
    60 mp cu o inaltime de 2,5 m rezulta un volum de 150 mc. La un necesar de 50W/mc pentru a mentine o temperatura de 20-21 grade ar rezulta un consum de 7.5 kWh. Sa presupunem ca au o izolatie termica foarte buna si nu este necesar ca sistemul sa functioneze decat 6h/zi.
    Avem 7.5 kWh x 6h = 45 kw/zi. La un pret de 0.3 RON/kW rezulta 13.5 RON/zi.
    13,5 RON x 30 zile = 405 ron/luna
    Avand in vedere zona geografica, sa zicem ca au nevoie de caldura timp de 6 luni/an.
    405RON/luna x 6 luni = 2430 RON.
    Rezulta ca restul instalatiilor (iluminat, cuptor, microunde, apa calda menajera, frigider etc) ii costa 50 RON/luna.
    Daca este adevarat, oamenii aia numai in confort nu stau.

    00
  9. Centrala pe curent, boiler, plita, work from home, kids home. Ultima factura la curent 2400 de lei pe 2 luni.

    00
  10. Incalzirea electrica e o solutie doar daca izolatia termica e peste medie( pereti, placa pe sol, planseu superior, ferestre). Altfel e dureros.
    Sit.1 Birou de 35 mp incalzit cu 2 convectoare electrice de 2500W – cam 8-10 ore/zi..am platit 600 lei luna
    Sit. 2 Vila de vreo 200-300 mp….6000 lei cu centrala electrica. Omul ar fi avut bani sa izoleze cum trebuie si sa faca un sistem mai eficient, dar nu da el banii pe proiectare..stie el niste baieti care lucreaza bine.

    00
    • taci din gura. nu stie nimeni ca ai doar bucataria si o camera incalzite in ditamai palatu. important e sa se vada de la departare. hai ca acus vine vara.

      00
    • Biroul ala nu este izolat deloc daca are nevoie de 5000 W pentru incalzire.

      00
  11. Atat dau pe curent, fara caldura. Ceva pute rau la suma aia.

    00
    • Pai poate pute rau la tine. Eu – am scris si mai sus – cand stateam intr-un apartament (65-70mp) care avea totul pe curent, consumam cam 300 de kWh pe luna. Aia ar veni undeva la 150 de lei pe luna, nu?

      00
    • @sabotor furi curent

      00
    • @bigdanovici
      Mie-mi plac maxim rumanii ăștia ca tine, care știu ei mai bine, că n-are cum, c-o fi, c-o păți. In fine, nu-i mare bai, mi se rupe mie daca tu și alții ca tine credeți sau nu.

      00
    • @Sabotor
      1. De fapt ar fi cam 220 de lei/luna.
      2. Nu ai spus unde era acel apartament, in ce tara/oras. Fiindca temperatura medie din zona este foarte importanta.

      00
    • @Sabotor – imi zici si mie unde sa imi fac contract ca sa dau 150 lei/luna pe 300Kw?

      00
    • @Vlad
      nu stiu, m-am uitat pe net cat ar fi pretul pe kWh in Romania; unii ziceau ca 0.3, altii ziceau ca undeva la 0.6 lei. Am rotunjit un 300 de kWh * 0.5.

      @AndreiG
      Cehia. E mai frig decat in Romania.

      00
  12. prietenul tau cam fura curent, Vali :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    asa aveam si noi la o terasa la care am lucrat demult, legatura la cativa consumatori oarecare dupa contorul electric iar grosul consumatorilor inaintea lui. Gen pe fata facuta smecheria de baietii de la electrica.

    00
  13. In Romania sunt si zone fara gaz, asa ca, la renovarea ap alor mei , la partea de încălzire/apa calda am avut de ales intre centrala cu peleti (+costul/-comfortul) si pompa de căldură aer/apa, exact opusul ca +/-. Am mers pe varianta finala, costuri de 6000 eu (poate au altii noroc de brambureala aia de program verde de la mediu). Costuri curent septembrie 2020-martie 2021 aprox 3200 ron (6 fact de +_ 100 ron si regularizare de 2500)

    00
    • La o medie de 500 de lei/luna cum ai tu este acceptabil. Oricum, este de preferat asa decat sa stai sa te complici cu centrala pe peleti.

      00
  14. Mare consumator am doar un boiler pt apa calda de 100 litri, electric 3kW. In rest 2 televizoare, 2 calculatoare, 1 frigider. Lunar dau 400 lei. Prietenul tau probabil a mintit, da mult dar ti-a spus putin sa se laude. Ai vazut facturile?

    00
  15. Nu știu ce sistem norvegian au prietenii tai… Dar pe curent nu poate fi mai ieftin decat pe gaze la prețul actual.
    Casa 130mp utili, regim de înălțime cu mansardă, centrala electrică fiindcă nu au gaze in zonă luni de iarnă (și ultimele ierni au fost blânde, în zona sud-est) preț minim 1500/lună de iarnă, preț maxim 2650 Ron/lună de iarnă cu tot ce ține ( gătit, iluminat, media, etc.).

    00
  16. Brichete de cocs petrolier. 3 tone= 4500 de lei din septembrie-octombrie până în mai. Două focuri pe zi unul la 5:30 pt zi și celălalt la 17:30 pt noapte. Fără puffer. Doar cazan Ferroli de 24 kw. Suprafața încălzită 100 mp.
    Apa caldă e de la un boiler termoelectric de 120 Lt, care pe curent nu prea merge decât foarte rar dacă cazanul funcționează. Asta, iarna. Vara pt apa caldă, panou solar nepresurizat de 200 Lt+vană de amestec și pompă de presiune. E Dumnezo 🤭!

    Mulțumesc pe această cale lui https://catalinx.ro

    Acolo am văzut prima data aceste brichete din cocs pretolier și datorită lui am scăpat de lemne. In fiecare an aveam nevoie de cel puțin 20 mt steri de lemn. Tăiat,Crăpat, pus la loc. Îmi ocupa tot șoprul. Acum brichetele ocupa 3 europaleti. Îi descarc cu liza manuală și gata. Într-o oră am terminat cu combustibilul pe toată iarna.

    00
    • Asta e buna cand vrei sa le-o tragi cu sulf la toti cei din jur.

      00
    • Vezi că pentru cocs sînt centrale special construite, la cele pe lemn dar trecute pe cocs se ard repede elemenții.

      00
    • @cristi: poate le confunzi… brichetele de cocs au conținut scăzut de sulf. Fum iese pe cos dar slab și numa’vreo 30 de min când se aprind apoi gata. Eu le cumpăr cu garanție și factură de la producător. E mai bine decât să razi pădurile.
      @marinel: sunt brichete de cocs nu cocs. E o diferență la necesarul de aer,puterea calorică, fumul emanat și la conținut de sulf.

      00
  17. 125mp util, numai curent, 8500 lei pe an. Fără panouri sau alte cele, curent și atât. Temperatura setată 24°C.

    00
  18. Cred ca nu e sistem norvegian, ci sistem „suedez” cu niste fire legate direct de stalp pe langa contor. Ai inteles tu gresit :)

    00
  19. 3000 lei/an e incalzirea cu lemne acum.

    Avem planuri de instalat gaz, iar centrala sa incalzeasca apa din puffer
    Din puffer incalzesc toata casa, iar la nevoie si boilerul pentru apa calda menajera (vara nu e musai, ca am panoul ala ce-l blamau toti cad am scris despre el)

    In plus, in puffer este loc pentru o rezistenta trifazica de 6 KW si daca o sa putem pune si panouri fotovoltaice, o sa fie chiar interesant.

    00
  20. Si mie mi se pare cam putin 3000 de lei pe an. Ma uitam pe lista facturilor de la Enel de pe ultimul an si am in jur de 2200lei/an, numai consumul electrocasnicelor (cuptor electric, frigider, masina de spalat rufe/vase, patru laptopuri si doua tv-uri).

    https://imgur.com/a/qm8nxS3

    00
  21. Eu am centrala pe peleti, 9000 de lei pe an ma costa pentru incalzit 250mp, panouri solare pentru ACM. Probabil cateva sute de lei pe an ma costa doar curentul consumat de centrala (aprindere electrica, ventilator, motoarele pentru alimentare cu peleti) si de pompe.

    00
  22. Eu iarna asta la gaz am platit vreo 7-800 RON din nov. 2020 pina acum. 2 camere, etajul 4, centrala in condensatie Motan MkDens25. Termostat de ambient reglat cu cap. Nu se plinge nimeni de frig, dar nici nu umblam in tricou si picioarele goale. Bine, junioara mai umbla. Cind am montat-o, prin 2012, mi-a luat o iarna sa ajustez setarile termostatului cum trebuie. Ziua am intre 21.4-21.8, noaptea cu un grad mai putin. Calorifere de tabla, marime maxima posibila (in dormitor are 2 metri, daca nu un pic mai mult, dar fiind dormitorul ceva mai mic i-am pus si robinet termostatic, fiindca termostatul wireless sta in sufragerie unde e ceva mai frig), dusuri si baie la discretie. Cind aud de 6-700 RON lunar la gaz ma ia ameteala. Oameni buni, in special cei carora vi se pare ca platiti mult la gaz… mai uitati-va un pic la ce temperaturi practicati. De la 22 sau 23 daca renuntati la 0.5 – un grad, s-ar putea sa economisiti cel putin 20% la factura. Depinde de mai multi factori, desigur, dar pina nu testati…

    00
    • 3 cam, etaj intermediar, SV, gaz de 150lei/luna, inclusiv aragaz. temp nu scade sub 23,5 ziua, noaptea 24-24,5. termostat programabil, cu legatura la internet.
      cat timp nu ne taie rusul gazul, stau in aceleasi haine ca vara.

      00
    • Foarte frumos, Ionut. Probabil izolatia e de nota 10 si ai mai putini pereti exteriori ca la mine. Eu am pierderi destul de mari in partea sufrageriei + plafoane, chit ca e sarpanta deasupra. P.S. Ce sens are temperatura aia noaptea??? Oriunde o sa vezi ca in timpul somnului se recomanda o temperatura mai mica decit ziua, nu mai mare.

      00
    • @Kodrutz ziua o arde îmbrăcat, noaptea revine la origini!

      00
    • pe tur am setat 45°C
      in general centrala porneste 6ore/zi, cand mai frig 9-10ore/zi.

      00
    • Sub 22 grade ziua?! Crăp de frig.
      Am pus termostatul în bucătărie, unde e cel mai frig că nu e calorifer și-l las pe 22,5 sau chiar 23. În camere se face și mai mult. Să dea toți dracii din iad dacă rezist cu mai puțin.
      Și nu stau în tricou și pantaloni scurți, ci bluză de bumbac mai gros, cu mâneci lungi, pantaloni de trening, șosete și papuci.
      Nici măcar noaptea nu suport mai puțin, deși dorm cu pijamale groase, pilotă și pătură. Dacă las mai jos sau cumva scade prea mult temperatura mă trezesc de frig cu mușchii înțepeniți.
      Apartamentul nu e izolat și are termopane foarte proaste (sau extrem de prost montate)- nu e al meu.
      Pur și simplu nu pot funcționa la temperaturi mai mici.
      Și sincer, chiar nu am chef de mai multe straturi de haine în casă sau haine mai groase. Vreau să mă simt lejer și confortabil măcar acasă.
      Și totuși factura la gaze nu m-a dus la 5-600. 250 lei pe lună pt 2 camere a fost cea mai scumpă lună.

      10
    • @AB tu bucătăria o tii ca zona de vizită? Muzeu? Nu gătești?
      Doar daca comanzi și încălzești doar la microunde ai pune termostatul in bucătărie.
      Poate sunt eu nebun, că la mine in casa încă se mai gătește ca până sa se inventeze take-away-ul și platformele

      00
    • @AB daca nu te-ai cautat de tiroida poate ar fi cazul. Esti cam extrema cu caldura ambientala

      00
    • dar nici nu umblam in tricou si picioarele goale

      Ziua am intre 21.4-21.8

      Eu nu vă înțeleg pe ăștia.

      Pentru ce pula mea muncesc? Să stau cu 3 izmene pe mine iarna în casă, să nu mor de frig?

    • @Pato Basil, sunt o singură persoană. Nu gătesc zilnic de așa manieră încât să modifice semnificativ temperatura în bucătărie. Când dau drumul la cuptor, mut termostatul. :)

      @Trl, tiroida mea e pe papiote și pe tratament de vreo 25 de ani. Analizele zic că tratamentul e ok.

      00
  23. @Zoso – ai mai pus intrebarea asta acum ceva timp, incerc sa iti dau acelasi raspuns. Daca ai incalzire pe gaze pentru a calcula cat te-ar costa cea pe energie electrica pentru a face un calcul grosier e de ajuns x 3.5 fata de cat platesti la gaz.
    Am incalzit un apartament cu 3 camere, 80 mp, constructie noua cu o o centrala electrica si calorifere timp de 2 ierni. Media pe luna a consumului pentru incalzire a fost 1700 KWh – doar caldura, fara apa calda, fara alti consumatori casnici .

    00
    • Calculul ala grosier mi se pare destul de corect. Pe vremea cand cumnata-meu statea la o casa aprox 130 mp, cu un etaj, pe casa scarii pierdea o groaza de caldura, centrala electrica, iarna avea cam 18 grade, aproximativ 1400 lei pe fiecare luna de iarna. Acum vreo 10 ani

      00
  24. Locuiesc in Franța de vreo 10 ani și de când mă știu aici n-am avut decât locuinte unde totul e pe curent. În 10 ani cred că am văzut maxim 3 pene de curent și niciuna care sa dureze mai mult de 15min. Nu fac economie la nimic dar nici nu risipesc aiurea și am totul optimizat in casa ( led, detectori de prezenta etc) iar bugetul anual pentru electricitate se ridică la 750-800€. Fără încălzire ajung pe la 500€/an

    00
    • Realizezi că ai zis Franța de parcă ai zice San Marino. În sud ai frig 2 luni pe an, în nord e fix invers, care din ele e?

      00
  25. Eu am pompa de caldura apa-apa, in zona mea nu exista gaz. Casa tip parter, 160 mp. Am inceput incalzirea casei in data de 23 septembrie, iar pana acum a consumat in total 3384 KW. In zona noastra 1 kw = 0,70 lei. Deci cost incalzire 2368 lei. Insa pompa de caldura a costat 4500 euro, iar cele doua fantani 800 euro. Celelalte echipamente ar fi fost folosite indiferent de alt tip de centrala (lemne, peleti).

    00
  26. Am folosit multi ani storage heatere. Aveam tarif redus noaptea la curent si il lasam aprins pana dimineata. Pe la 7-8 seara inca era caldut.

    00
  27. Totul pe curent in Italia = 500Eur / an (ca se negociaza contractul la MW consumati – estimat si mai primesti o „regularizare” la final in plus sau in minus in functie de cat ai consumat .

    In RO , aceeasi suprafata 110mp, izolatie mai buna 500Eur (2350-2500lei) / luna

    00
  28. Casa cu totul pe curent in Montreal, Canada. Platesc ~2400$/an.

    00
  29. Locuiesc in Norvegia. Incalzire cu niste convectoare ADAX. Nu prea stiu incalzire cu gaze pe aici prin capitala celui mai mare producator de gaze din Europa.
    La apartament de 80mp platesc curentul cam 7-800 lei pe luna in lunile de iarna. Si am lucrat de acasa toata iarna.

    E drept ca anul trecut, desi nu lucram de acasa, plateam iarna cam 1600-1700 lei luna la curent. Nu stiu ce s-a intamplat. Parca am auzit de un scandal legat de niste intelegeri intre furnizorii de curent. Si ca ar fi fost prinsi. Poate de acolo reducerea.

    00
  30. pentru ca lucrez oarecum in domeniu :
    – pentru incalzire si apa calda cea mai economica solutie e o pompa de caldura cu COP peste 4 ( adica baga caldura de 4 ori cat consuma in electricitate )
    – problema pompelor de caldura entry/mid range e ca au COP mic cand afara e frig si incalzesc apa doar pana pe la 45-50 grade.
    – pompele de caldura apa-apa si cele pe CO2 ( pe din astea lucrez eu ) , pot scoate lejer COP peste 4 cu temperaturi ale apei de 60-70 grade, dar na, fie necesita multa bataie de cap la instalare ( apa-apa ) , fie sunt mai complexe/scumpe ( CO2 ).
    PS: ceea pe ce lucrez eu e pentru casele vechi, unde se doreste trecerea de pe gaz pe ceva mai econom, fara a fi necesara „reconstruirea casei”.

    https://www.youtube.com/watch?v=7J52mDjZzto – tipul e in US , mai spre nord.

    00
    • Corectie : cica tipul zice ca tot ce e peste 2.5 COP = mai ieftin ca pe gaz …

      00
    • @Andrei, tipul a venit cu valoarea de 2,5 fiindca probabil ca astea este diferenta de pret intre electricitate si gaz in zona respectiva.
      La noi raportul de pret intre electricitate si gaz este undeva in jurul valorii de 5.
      Asta inseamna ca ai nevoie de un COP apropiat de 5 ca sa ajungi la aceleasi costuri fara sa izolezi suplimentar casa.

      In plus este important daca se mentine acelasi COP la temperaturile medii de la noi din timpul iernii. Adica sa spunem undeva intre -10 si 10 grade celsius.

      00
    • Dacă să zicem că te riști să faci investiția, care sa fi sinceri ustură nu știu când recuperezi banii. Bănuiesc că îți pui încălzire prin pardoseală, care și aia costă dar folosește un punct termic mai redus, ceea ce s-ar transpune prin consum de energie mai redus.

      Acum nu știu și sistemele prin pardoseală ce pățesc in 10 ani…mă refer la mentenanță, dacă aș înfundă, se sparg, etc. Deranj mare, spart tot, udat tot… cheltuială mare.

      01
    • @Pato Basil, pe langa ce ai spus tu, mai este si problema energiei electrice unde preturile cresc in fiecare an. De exemplu fata de anul trecut este o crestere medie de 17-18%. Iar aceste costuri vor creste si mai mult in momentul in care masinile electrice vor ajunge sa reprezente 50% din parcul auto.
      Adica s-ar putea ca peste 10 ani costul electricitatii sa fie dublu.

      00
    • @andrei g Probabil panourile fotovoltaice vor deveni mai accesibile, sau vor mai exista companii cum sunt astăzi.
      Dar ce zici tu este plauzibil. Posibil și gazele sa se scumpească, depinde ce politică vor duce rușii. Că noi suntem țară care dacă am putea, am vinde in vest gaze și să cumpărăm pentru noi mai scump de la ruși :))

      00
  31. Salut! Apartament 2 camere. Pereti grosi fara izolare suplimentara. Termopane vechi de 13 ani, gama medie.
    Boiler mare (80 l) + boiler 10 l bucatarie.
    Incalzire cu convectoare electrice pe circuit separat (impreuna cu boilerele).
    Aragaz mixt, un aer conditonat vara si restul consumatorilor obisnuiti.
    Consum 300-350 Kwh/luna aprilie – octombrie. Max 600 – 650 Kwh in lunile de iarna mai grele.
    Facturi intre 230 si 500 lei/luna la Digi.
    2 persoane, nu facem economie, dar nici nu stam in tricou iarna. E ok, insa putea fi mai confortabil.
    Daca as avea bani sa renovez complet acum, as ramane 100% pe electric, dar as alege solutii mai eficiente + izolare, usi, termopane de calitate, ventilatie cu recuperare de caldura etc.
    Cum bine spunea cineva mai sus, e ok pe electric daca gandesti totul corect de la inceput – costructie/renovare

    00
    • De curiozitate, de ce nu ai opta pentru o centrala pe gaze? Mai ales ca inteleg ca ai deja tevi de gaze trase in casa pana la aragaz.

      00
  32. Din experienta proprie, casa noua, incalzire in pardoseala, dezvoltator deci nu pot baga mana in foc pt cat de bine e facuta, dar banuiesc ca e o izolatie cat de cat standard.
    Prima iarna am avut centrala electrica.
    Initial imi facusem un calcul ca poate scap cu 1500kw pe luna, consumul a fost cam 3000kw. Asta toamna am montat centrala pe gaz cu butelii pe propan, e cam 250 lei butelia de 35kg si tine cam o saptamana iarna. Auzisem d8n prima iarna de un vecin ca are cu butelii, dar din cele normale de aragaz, am zis ca e prea mare chinul, asa cu astea vin baietii cu camionul, cara ei buteliile, atat ca trebuie sa fii acasa, noroc cu pandemia.
    Sper sa scap si de astea, e teava trasa pe strada, sper sa o puna in functiune sa ma leg la gaz pana la iarna.
    Oricum, curent e sincer ultima solutie la casa cel putin, la un apartament s-ar putea sa fie decent costul, asta cu buteliile de propan (35kg) mi se pare mai ok decat pe lemne/peleti dpdv al spatiului si comoditatii.

    00
  33. Cum a zis mai sus IonutM, centrala pe lemne (Arca, cu gazeificare), puffer, boiler electric de 300 l. si panou solar pe casa pt apa calda vara. Propritar de padure in obste (cca 50 ha). Nu spun cit ma costa incalzirea iarna ca-mi iau ban forever…

    00
  34. 1 kW curent electric = 0,6 lei (cu taxe, certificate, accize, etc)
    1 kW gaz = 0.17 lei ( cu toate taxele)

    Concluzia universal valabila este aceea ca te va costa de 3 ori mai mult sa incalzesti aceeasi locuinta daca folosesti pentru aceasta curentul electric.

    00
  35. 3.000 lei pe an consum total la curent
    De banii astia trag cel putin doi ani…

    00
  36. Dădeam eu la Apt. undeva la 1000 lei / lună cu centrală electrică (trifazic), la puțin peste 60mp, și am avut comentarii că „e cam frig la tine…” pe vremuri. 1000 lei / lună doar pentru centrală (era contract/contoar diferit).

    3000 lei / an e bullshit.

  37. Garsonieră 25 mp, boiler electric, cuptor electric, plită cu inducție, încălzirea de la centrala blocului, deci nu intră în calcul, ajunge la 220-250 lei/lună factura, așa că probabil e lipsă vreun 0 in cifra de mai sus.

    00
  38. La o constructie de casa pasiva (passive house), energia consumata in casa trebuie sa fie de max 120 kwh pe an pe metru patrat => 120kwh x 80 mp = 9600 kwh pe an pentru toata casa. La un pret de ~ 0. 3 lei pe kwh => sub 3000 lei pe an.

    00
    • Frate unde găsiți voi preturi din astea că eu am aproape 0.8 Ron per kW! Și dacă înmulțești cu 2.5-3 ( factorul de corecție pentru prețul menționat de tine) ajungi la realitatea. Plus că omul mai consumă nu? Și cu plita, cuptorul, lumină, sisteme media…

      00
  39. Nu vreau sa vorbesc cu pacat dar am un prieten apropiat care are viluta modesta, in zona nu sunt gaze trase si are centrala electrica, curent trifazic si costurile sunt mult mai mari. E izolata bine si totusi a ajuns si la 1000, 1500 ron pe luna ca mi a aratat facturi. 3000 ron pe an mi se pare o cifra nerealista pt incalzire exclusiv electrica.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.