„Pui de pernă pentru pui de om” – acțiune în spitalele din București

M-a căutat o prietenă să îmi spună de acțiunea de mai jos: foarte mulți copii din spitalele bucureștene nu au fețe de pernă sau perne. Bine, ei nu au, poate, nici hârtie igienică, prosoape, jucării… dar acțiunea din perioada aceasta este despre fețe de pernă și perne. Dacă putem să donăm, să facem să donăm.
Fețe de pernă pentru copii. Să donăm, pentru că spitalele nu au.

Ce exact nu au? În general, cât costă un săpun, un sul de hârtie igienică, o față de pernă, un litru de clor, o lavetă… încât, în 2021, spitalele din România, țară membră UE, să nu aibă din astea?

Omul vostru a vândut haine; știe să coasă la mașină, mai știe despre materiale. Am mers prin fabrici, cunosc croitori, patroni de ateliere de croitorie, am mers prin depozite… nu mi-e străină industria textilă. Îmi și place, recunosc.
Am găsit un atelier unde cusutul unei fețe de pernă e 2-2,5 lei (iar auzind că e pentru copii a spus că ar putea lucra și gratuit un set).

Materialul potrivit pentru așternuturi de spital este damasc. Este un material țesut des, gros, de anduranță, care nu se destramă dacă e fiert. Damascul este folosit și la hoteluri mai de lux (în varianta satinată), pentru că are o textură plăcută și nu îți dă senzația de ieftin. Damasc satinat. E 5-600 de lei un val de damasc satinat. Sau 4-500 de lei varianta nesatinată.

Un val de damasc are 2,40m lat, și o lungime de 30m. O față de pernă pentru copii are 35x35cm plus extra – sistem fără nasturi: este nevoie de 0,4 m pătrați de material. Dintr-un val de damasc ies 180 de fețe de pernă pentru copii.
Preț final cu tot cu livrare ar ieși undeva pe la 6 lei o față de pernă din damasc satinat (echivalentă chiar cu ce folosește un hotel de cinci stele). Sau, sub 4 lei, dacă e făcută din material „normal”, nu „de lux”.

Am sunat pe omul cu cu acțiunea și l-am întrebat de câte fețe de pernă are nevoie, că le fac eu, le donez eu pe toate, mă ocup. Am crezut că, dacă fac 100 de fete de pernă am rezolvat treaba.
Dar nu, asociația are „în vedere”, „în grijă” 1000 de copii, din mai multe spitale.
O mie de copii? E peste ce pot eu dona acum.

Dar… cu 6000 de lei, fiecare copil ar putea primi o față de pernă nouă?
Ce buget are un spital, un set de spitale, încât nu au 6.000 de lei pentru 1000 de fețe de pernă? Ajungem să facem chetă publică, asta după ce plătim toți impozite pe sănătate… pentru ce?
Dacă ar fi fost un caz singular, de pe la periferia țării, aș fi putut cumva înțelege. Dar noi vorbim de o asociație ce se ocupă de copii din București, capitala țării! La spitale centrale, cum ar veni.

Mi-am adus aminte de ceva mai vechi. Dacă nu ați văzut pozele din spital atunci când a fost incendiu la Colectiv, pun eu trei acum:

Câți ani au trecut de la Colectiv?
Managerii de spital au copii, oare? Pe ce fel de perne dorm?

Pe vremuri exista croitorul spitalului, croitoreasa spitalului, atelierul de croitorie al spitalului: o femeie, o mașină de cusut… și avea grijă ca totul să fie ok: să cârpească, eventual să croiască, să coasă halate, fețe de pernă, cearșafuri, tivuri la prosoape, cuverturi… activitate pentru un croitor nu e nu este într-un spital?
O mașină de cusut care poate susține un volum bunicel e câteva sute de euro.
O mașină de cusut industrială „tip Apaca” (Juki) e sub 1.000 de euro, și coase cu viteză (link1, link2-Evelyn). O mașină de surfilat e și ea tot pe la 1.000 de euro (zi 1500 de euro dacă vrei „mai profesională”).

Cu 2.500 de euro poți înființa un mic atelier de croitorie pentru un spital, sau pentru două, sau pentru toate spitalele din București. Un singur atelier, cu doi angajați, doi croitori, și nu te faci de râs în Europa cu cât de incompetent ești.

Nu putem, nu avem, „murim de foame„.

Mi-e silă.


Am să contribui la acțiunea aceasta împreună cu prietena respectivă. Dar planul e să vorbim cu mai mulți, eventual să facem un fel de „direct debit” către atelierul de croitorie care coase cu doi lei. O dată la câteva luni să mai cumpere un val și să mai facă 180 de fețe de pernă.
N-avem, frate, alte soluții. În baza deștepților din Minister… ce stiri despre spitale sunt acum? „Se bat pe ciolan”? Care „ciolan”, saloane din alea unde trebuie să vii cu apa de acasă?
Impozitul ăla pe sănătate, pe care îl plătim lună de lună, toată România, ce dracu’ faceți cu el, bă!? E 1 leu un săpun, 0,5 lei un sul de hârtie igienică, 6 lei o față de pernă!
De la ce PIB în sus nu vă veți mai plânge că n-aveți? Numai bogații dau cu mătura și cu mopul prin spitale, și au spirt?


Pentru cine e interesat, pentru cine dorește sa ajute (în general),  „Taxiul cu bomboane” e un ONG care are ceva vechime. Am mai fost la o acțiune a lor, acum câțiva ani, la o secție de copii bolnavi de cancer. Atunci s-au dus prăjituri și jucării.


Later edit: atelierul din poza de mai sus folosește masini Jack.
Caut pe emag, ce atelier are tanti, care lucreaza inclusiv pentru afară: am scris 2500 de euro, dar se pare că, cu puțin peste 1000 de euro poți începe un atelier. Industrial!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Suntem vai de pla noastra!

    00
    • Eu de cand va zic… Dar nu ma credea nimeni.

      00
    • Și securiștii, și nomenclatura își iubesc proprii copii, chiar mai mult decât susținătorii lor.

      00
    • <>

      Ciolanul e spaga din toata contractele de furnizare de produse si servicii pentru orice institutie de stat. Spitalul cumpara ceva de 10 lei din care pretul real al produsului e probabil 4 sau 5 lei. Restul se duc pe spaga. Ala e ciolanul.

      00
    • @Mike
      Esti optimist. Cauta pe net ultima emisiune „Romania te iubesc” ca sa intelegi cum stau lucrurile. Iti citez din ce imi aduc aminte (intrebare catre directorul financiar care a semnat contractul) „cum va explicati ca un produs de 11 lei este cumparat de dumneavoastra cu 400 lei?”. Iti las tie placerea sa vezi care a fost raspunsul. Eu dupa fiecare episod RTI simt ca turbez de furie.

      00
  2. De ce te miri, atat timp cat nu e nimic transparent in sistemul de sanatate si tot domeniul este practic folosit pentru distribuit bani in teritoriu de catre partidul care e la conducere… niciodata nu o sa se faca nimic de bun simt.

    Acum 10 ani, banii pe care-i primea un ambulatoriu de specialitate ajungea exact pentru 1 zi jumate… de ce? Pai erau foarte multi factori… unul ca erau putini bani, dar al doilea a fost nepasarea tuturor, incepand cu medicul de familie si terminand cu cel al asistentilor.

    Te doare gatul?… hai sa facem un set de analize, analize care sa acopere si durerea de glezna… nu conteaza ca nu te doare, dar sa fim siguri. Dupa care din setul de analize 90% ti-au iesit ok si 10% e putin marit… de fapt ai 20 de kg in plus si ai steatoza hepatica probabil.

    00
    • Dupa care la al doilea infulecat iti mai face doctorul un set complet de analize, ca primul l-ai uitat acasa si de unde sa stie el care-i faza.

      00
    • “Nepasarea tuturor incepand cu medicul de familie si terminand cu asistentii”
      Care nepasare bre, nu erai aici cand a zis fluture ca 99% din medici isi fac treaba? Ce n-ai inteles?

      00
  3. Daca bine-mi amintesc, si sper sa nu gresesc, undeva la 80% din bugetul MS se duce in salarii. Nu zic ca din restul de 20% nu se pot gasi 6000 lei pentru fete de perne, da’ cine e pus acolo (pentru ca cei mai multi sunt numiti politic) trebuie sa „produca” bani, iar cu 2-3-100 fete de perna nu faci bani. Bani faci cand cumperi chestii care deja costa mult si pe care le iei la suprapret…
    Eu cred ca trebuie regandit sistemul astfel incat salariile sa ocupe o pondere mai mica in bugetul care se aloca spitalelor, iar statul sa efectueze controale care sa scoata la iveala deficientele, iar cei care sunt vinovati sa fie dati afara.

    00
    • „iar cu 2-3-100 fete de perna nu faci bani.”
      Si daca cumperi fetze de perna cu 169 lei bucata?
      Evident de la firma fostului coleg de banca din liceu.

      00
    • Salariile sunt deja foarte mici comparativ cu media UE. Comfortabile pentru Romanaia dar nu prea vad cum sa le scazi mai mult.
      Oricum 45% din bugetul de salarii din sanatate se intoarce la stat sub forma de taxe.
      Sa dai afara oameni nu prea se pune problema ca deja avem deficit de personal medical la toate nivelurile: de la brancardieri si pana la medici.

      00
    • „statul sa efectueze controale care sa scoata la iveala deficientele, iar cei care sunt vinovati sa fie dati afara.”

      Ahahahahahahahah…. Cea mai buna gluma pe ziua de azi…

      00
    • @vosidit98, nu știu cu ce medici ai vorbit tu, dar nu se mai plânge nici un medic de salarii, sunt mult mai mult decât comfortabile pentru România

      00
    • @brusti N-am spus ca se plang. Dar consideri ca sunt destul de mari salariile incat sa le scazi?

      00
  4. De ce ar da 6000 de lei pe fete de perna cand poate sa-i cumpere ceva amantei de banii aia ?

    In plus cred ca din articol au scapat la calcule parandaratul si taxa de taiat panglica.

    00
  5. o initiativa pe fond buna, dar ia sa ne aducem aminte cate impozite platim noi la sanatate. Spicuiesc din cap niste inlesniri fiscale: IT-istii, inginerii constructori, pensionarii, copiii, coasiguratii, astia cu srl care isi dau dividende cu nesimtire, pfa-urile cu norma de venit sau fara, taxa aia tampita de 16% samd. vreti ba sanatate, invatamant, strazi puneti mana si platiti – cat e taxa pe mostenire in Romania, nimic, in occident te usuca, cat platesti ca ai niste pereti, bani de seminte, cat platesti parcarea, nimic – saraciilor nu va mai vaitati, mana la platit. Nu incepeti cu textele alea bolnave ca se fura ca si altii fura in alte tari, dar platesc mai cu sarg si fara atatea comentarii.

    00
    • De asta n-are spitalul săpun de 1 leu, că sunt „înlesniri fiscale”… Mama mea a plătit 40+ de ani impozite (ca si din pensie îi ia), si a fost la spital, număr pe degete: nașteri, trei intervenții.
      Asta in 40 de ani de plătit impozite.
      Restul, la particular, că nu voiam sa moară luând ceva din spital.
      Repet: nu voiam sa moară, luând vreo bacterie din spital.
      Să moară… luând bacterii din spital.
      Spital. Poți muri de altă infecție/boală față de aia pentru care te duci, pentru că e posibil să o iei din spital.

      00
    • Stii cumva daca s-a modificat legea ca sa nu plateasca CAS CASS si alte impozite categoriile mentionate de tine?
      Nu de alta, dar ultima data cand am verificat, era vorba doar de scutire la impozitul pe venit. Restul de taxe sunt aceleasi.
      Ceea ce te face un propagandist (varianta buna) sau pur si simplu idiot care inghite propaganda altora (varianta mai putin buna)

      00
    • Pensionarii si IT-istii plătesc impozite la sanatate.

      Desi blamam psd-ul, ideea cu scutirea de la constructori a avut efecte benefice, fondul de salarii in domeniu a crescut cu 33% in 4 luni.

      00
    • Toti romanii platesc deja 45% din salariul brut statului. Cat ar trebui sa platim? 60%? 80%?
      Nu mai vorbim de TVA de 19%. Tu poate iti cumperi de pe piata neagra mancarea, dar romanul de rand da TVA pe tot, de la iaurt la hartie igienica si odorizant de WC.

      Salariul mediu net al unui IT-ist in romania e pe la 6000 lei. Parca si aud deja „huooo, prea mult, lux, se lafaie in banii aia”. Chiria la un apt comunist de 2 camere e in jur de 1500 de lei pe luna. Deci 4500 lei. Mai scazi inca 500 lei pentru cheltuielile cu casa (gaz, lumina, intretinere, telefon, internet).

      Dar si 4000 de lei e prea mult, nu? Unii doar atat au salariul brut, nu?

      Cat ar trebui impozitat? Asa incat sa ramana cu minimul pe economie dupa chirie, nu?

      00
    • Daca crezi ca nu sunt spitale ca nu platim taxe pentru casa cu 2 camere+sura mostenita de la bunicu esti stricat la cap.
      Asta e problema, ca se scot dividente. Din serviciile si produsele muncite.

      00
    • Furi curent. Impozitul pe salariile it-istiilor este 35%, nu se plateste doar impozit pe venit.
      Ia fa tu un calcul rapid si vezi daca totusi vin bani mai multi.

      00
  6. O inițiativă drăguță, dar nu rezolvă problemele de bază ale sistemului: subfinanțarea, corupția, numirile politice, încurajarea mediocrității obediente, înlăturarea valorilor.

    Toate acestea trebuie apucate deodată, degeaba finanțezi dacă restul rămân acolo. Le dai mai mult ‘os’ de furat.

    Structura cheltuielilor arată cam așa, de la dw.ro:

    „În România, cheltuielile totale pentru sănătate însumează 14,4 miliarde de euro pe an, 80% din buget reprezentînd salariile personalului medical și auxiliar, în timp ce Germania, de pildă, alocă 360 de miliarde de euro. În România, din 17 milioane de asigurați medical, doar cei 5,3 milioane de salariați contribuie la bugetul public prin Casa de Asigurări de Sănătate. Sînt scutite de la plata asigurării, dar beneficiază de serviciile medicale, 10,7 milioane de persoane. Rezultă că un asigurat contribuabil ține în spate un asigurat al statului care nu plătește nimic pentru bugetul public pentru sănătate.

    Trauma financiară de care suferă sistemul de sănătate este cauzată covîrșitor de cele 19 categorii de persoane exceptate de la plata contribuției pentru sănătate. Aici se încadrează în primul rînd cei peste 5 milioane de pensionari în rîndul cărora sînt incluși și cei cu pensii nesimțite, între care foștii torționari, magistrații de la CCR, Curtea Supremă de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, precum și cei din MapN, Poliție, SRI, SIE. Instituțiile de forță au fost întotdeauna protejate și răsplătite de guvernele ultimelor decenii, începînd cu primul mandat măsluit al lui Iliescu și FSN.”

    Datele pe 2017, dar desigur pe ultimul loc la cheltuieli per locuitor. 494 vs 4459 Euro Romania vs Germania.

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Current_healthcare_expenditure,_2017_SPS20.png

    PS. Ultimii care parcă, parcă au încercat ceva, măcar o transparetizare a cheltuielilor, au fost scoși în șuturile mulțimii care aplaudă frenetic.

    00
  7. Întreb din curiozitate. La donații și treburi de genul, vine să mulțumească și directorul sau managerul spitalului ? Apare așa, vizibil emoționat, îmbrățișează oamenii,, cu suflet mare,, nu își găsește cuvintele? Și în timp ce își ține discursul, un om din ăsta ,, cu suflet mare,, să îi trosnească o flegmă între ochi și un sincer fmm de gunoi.

    00
  8. uite de-asta a fost primar gunoiu ala de piedone la 4 un miliard de ani ca fura cu trei maini si cu a patra arunca praf in ochii fraierilor

    00
    • Problema e sa nu vina unul care sa fure cu toate 4 mainile si sa arunce praf in ochi cu picioarele. E nevoie de schimbare dar cu grija.

      00
  9. Tu refuzi sa intelegi un lucru:in Romania de mult a fost decisa soarta sistemului de sanatate-cel de stat va supravietui in mizerie,pentru ca cel privat sa creasca ca FatFrumos,sa poata acapara linistit toata piata de servicii medicale.In rest,toti,dar toti actorii sunt participanti activi la acest jaf:personalul ticalos duplicitar pus pe capatuiala,politicieni cu interese ascunse,firme romanesti si straine,importatori,et ….iar pacientului roman i se refuza de multe ori si dreptul la demnitate,pentru a fi muls mai bine.

    00
    • Sistemul nostru de sanatate privat va tine loc de sistem de sanatate pentru turistii americani. Ca pentru ei costurile de la noi sunt bani de seminte. Iar romanasii verzi lasati la mana lui Darwin :)))

      00
  10. In mod evident Cristici are intenții bune, ceea ce este admirabil.
    Referitor la revolta lui și a altora privind faptul că sunt bani destui dar sunt cheltuiți rău și dacă ar fi cheltuiți mai bine ar fi extraordinar de bine, ar fi ca în spitalele din străinătate, pur și simplu nu este așa.

    Contribuția la sănătate este 10% din salariu, salariul mediu brut în România este cam 5300 lei, deci contribuția medie este cam 530 lei/lună. In România muncesc și plătesc contribuții cam 6,5 milioane de oameni, deci cam o treime din populația țării.
    Un simplu calcul ne arată că dacă o treime din populație contribuie cu 530 lei pe lună la sănătate, contribuția medie pentru o persoana va fi 530/3 adică vreo 180 lei pe lună.

    Comparativ, in alte tari salariul mediu este de vreo 3-4 ori mai mare, deci contribuțiile sunt mai mari, iar medicamentele au același preț, medicii au salarii similare, materialele de construcții ca sa faci un spital costa cam la fel etc.

    Din cei 180 lei pe lună de om trebuie să plătești medicamente, salarii pentru medici, asistente, să construiești spitale, să le dotezi, să plătești căldură, mobilier și multe altele.
    Da, pe țară se adună niste sume impresionante, dar contribuția medie este de doar 180 lei pe om.

    Citeam mai demult că pentru o persoana care are Covid și este internata la ATI costul mediu este de vreo 30.000 lei -daca veți calcula o să vedeți că este contribuția medie lunara pentru vreo 170 oameni.
    Au fost și sunt mii de persoane internate la ATI, mii sau zeci de mii de persoane cu alte boli grave care implica mari cheltuieli, bolnavi cronici care primesc medicamente lunar, – de unde atâția bani din 180 lei pe lună ??????

    Si eu sunt de acord că banii existenți ar putea fi cheltuiți mai bine dar cred că ar trebui să ieșim din ideea că există niște grămezi de bani și ar fi suficient sa vina omul potrivit care sa ii cheltuie bine – in ultimii 20-30 de ani au fost o grămadă de oameni potriviți, care nu au reușit să facă mare lucru, deoarece ăștia sunt banii disponibili.

    Că să dau un exemplu, dacă un om are 1000 lei disponibili pentru concediu iar altul 5000 lei, cel cu 5000 lei va merge la un hotel mai bun, va mânca o mâncare mai buna etc. , indiferent ce va face cel cu 1000 lei, pur și simplu nu are banii necesari sa plătească la fel ca persoana cu 5000 lei.

    00
    • Una e sa nu ai robot Da Vinci, ultimul vaccin dezvoltat ieri, super scule si sisteme, alta e sa nu ai sapun de 1 leu si fete de perna.
      Despre asta e articolul. Da, suntem mai saraci decat Franta sau Germania. E ok, accept. Dar cu cat mai saraci?
      Articolul nu este despre saracie, ci e despre incompetenta, lene, durere la basca.

    • @Mirel, pe tine te întrebam cu pansamentul mai jos , am dat aiurea enter. Dacă manageri de la cinci spitale din Bucale, se hotărăsc să schimbe toate lenjeriile, croitoria Ani and Mimi le fac cu același preț ca și pentru o pensiune cu zece camere ? Nu cred că e atăt vorba că n-avem, ci că ne batem joc. Remember Hexi mi-a sărit copacul în față ?

      00
    • Pentru ca avem tendinta sa uitam repede (oare o face parte din motivele pentru care suntem unde suntem?), secureanu scotea din casieria spitalului Malaxa 3000 de lei/zi pentru cheltuiala proprie. 3000 de lei. Pe zi. In total a prejudiciat el singur, pe persoana fizica (ma rog, persoana director de spital), spitalul cu 9 milioane de lei. Probabil ca o fi singurul care a facut asta, de aia l-am iertat. Cum l-am iertat, va intrebati? Pai pana acum nu a patit nimic, ma gandesc ca nici banii nu i i-a cerut inapoi nimeni. Na, asta e, sunt putini bani in total, nu avem de unde lua perne si sapun.

      00
    • „croitoria Ani and Mimi” poate fi un atelier care sa lucreze pentru spitalele din capitala. Ani si Mimi fiind doua croitorese angajate de Primarie (spitalele tin de primarie, daca nu ma insel). Ce mai, „Ani si Mimi”, daca nu au de lucru, pot deservi inclusiv Primaria, ca banuiesc ca si la primarie e nevoie de fete de masa, tivuri pe la huse de scaune…
      In plus, primarul se poate lauda ca „a facut locuri de munca”. Doua-trei, dar sunt in plus, nu in minus.
      Apoi, cand vine campania, merge si spune in gura mare ce a facut el, cotcodaceste ca el, cu bani putini, poate. Si da exemplu spitalele. Lumea il voteaza. Win-win.

    • Nu scrie nicaieri ca in bugetul Ministerului Sanatatii se duc doar banii din contributia la sanatate.

      00
    • ”in ultimii 20-30 de ani au fost o grămadă de oameni potriviți, care nu au reușit să facă mare lucru, deoarece ăștia sunt banii disponibili.”
      LOL, cred ca ne iei discret la misto. Am recitit fragmentul asta de mai multe ori si radeam cu lacrimi dar de suparare.

      00
    • Dacă ai bani limitați ei se vor termina ÎNAINTE de a cumpăra tot ce ai nevoie – că nu o să ajungă să cumperi săpun de 1 leu și fete de perna sau că nu o să ajungă să plătești căldură la spital sau sa cumperi dezinfectanți mai buni nu are importanță, pur și simplu se vor termina.

      Că managerul de spital ar fi putut cumpăra săpun de 1 leu și fete de perna- probabil ar fi putut și atunci ar fi lipsit altceva si nu ar fi fost acest articol ci altul, de ex – hai sa donam să cumpărăm medicamentul X pentru că în spital nu îl mai au.

      Revin la ce am spus mai sus – fara discuții unele

      00
    • Exact,, win-win,, ăsta e cheia. Cine își imaginează că prin alte părți e totul roz bombon și corupția e doar în România e cu eleganță spus, naiv. Bagă pe dincolo și ăia niște tunuri de-ți bubuie mintea. Beleaua foarte mare nu e când din ăia 180 iei 10, ci atunci când din 180 lași 10. Și vorbim de sistemul de sănătate al unei țări, nu de Administrația Grădinilor Zoo și al Luciului de apă.

      00
    • Se sifonează foarte mult prin tot felul de contracte. Mai este da și starea de sănătate precară a unei mari părți a populației și aici iar poate să lucreze statul. Cu anumite taxe pe produse toxice (cu mult zahăr etc), cu încurajarea unui regim de viață mai echilibrat, cu mai puțină toxicitate în mass media care stresează oamenii, cu aplicarea legii ca la carte, proceduri etc, care să nu mai enerveze și streseze oamenii etc. Cu încurajarea mișcării. Pentru că da, avem mulți bolnavi cronici ale căror tratamente costă mult, dar sunt ai noștri.
      Dacă s-ar face curat în ce nu este necesar: salariile nejustificate de stat la stat, pensiile speciale nejustificate, contractele abuzive etc ar fi bani pentru tratamentul tuturor și pentru dotarea spitalelor. Iar dacă se face o prioritate de stat prevenția, o sănătate mai bună a populației, ușor, ușor s-ar rezolva multe și oamenii ar fi mai fericiți.
      Însă acum suntem unde suntem și cine dorește poate să doneze pentru puișori, cine nu nu că nu îi bagă nimeni nimănui mânca cu forța în buzunar.

      00
  11. Trebuie vazut (si nici un ministru al sanatatii sau prim-ministru nu a prezentat vreodata) careeste structura cheltuielilor intr-un spital. Eventual spital mare+mediu in Bucuresti si apoi in orase mai mici. Cred ca vom vedea ca dupa ultima marire de salarii, bugetele spitalelor au fost total dezechilibrate. Este adevarat ca nici inainte de maririle de salarii nu existau de niciunele. Am avut cateva actiuni in care am donat o multime de paturici, seringi, branule, etc pentru Spitalul Elias Pediatrie intrucat aveam copilul acolo si ce vedeam ma ingrozea. In schimb, medicii, asistentele, toti erau bine imbracati, masini scumpe si destul de noi, etc.

    00
  12. Să înțeleg că un spital plătește același preț pe o rolă de pansament la fel ca farmacia inimii de la parter ?

    00
  13. Ba cat de trist e articolul asta. Sa ai 9 ani, sa ai nesansa sa trebuiasca sa fii purtat prin spitale si sa nu ai fata de perna pe care sa pui capul.
    Cum zicea cineva mai sus, efectiv suntem vai de pl noastra.

    00
  14. @StefanSC, da, stiu, si pe mine m-a pufnit rasul cand am scris, dar hei macar pot sa sper ca lucrurile vor sta bine si in tara asta. Macar atat…

    00
  15. Dacă ai bani limitați ei se vor termina ÎNAINTE de a cumpăra tot ce ai nevoie – că nu o să ajungă să cumperi săpun de 1 leu și fete de perna sau că nu o să ajungă să plătești căldură la spital sau sa cumperi dezinfectanți mai buni nu are importanță, pur și simplu se vor termina.

    Că managerul de spital ar fi putut cumpăra săpun de 1 leu și fete de perna- probabil ar fi putut și atunci ar fi lipsit altceva si nu ar fi fost acest articol ci altul, de ex – hai sa donam să cumpărăm medicamentul X pentru că în spital nu îl mai au.

    Revin la ce am spus mai sus – fara discuții unele lucruri s-ar putea face mai bine, dar extraordinar de bine, pentru că ăștia sunt banii disponibili

    00
  16. Sa auda asistentele ce fete de perna au ca le trag ele pe dreapta si le schimba cu d-alea din plastic. Campania e buna doar ca jegoasele care fura mancarea la bolnavi cat si alte lucruri merita batute cu furtunul de la masina de spalat.

    00
  17. Fondurile spitalului trebuie să meargă către achizițiile aranjate la partid, de care depinde și managementul spitalului. Evident că nu are cum să mai rămână pentru așa ceva.

    00
  18. Pentru ca se fură. La un moment dat, acu 15 ani, am cunoscut o asistenta de la un spital din provincie. Prosoape, seturi de lenjerii de pat, ce doreai găseai la ea. Toate noi și făcute pentru spital. Se fura ca in codru, de aia nu sunt. Și managerul spitalului nu poate da afara pe nimeni ca nici el nu e curat și știe ca s-ar duce și el la fund.

    00
    • Nu am mai scris in text ca prietena asta a mea a spus ca nu vrea sa facem din damasc.
      – Da’ de ce?
      – Ei, de ce. Mi-e frica sa nu le fure asistentele… Lasa, sa facem din astea „normale”, nu din damasc satinat.
      Cacat.
      Acum 15+ ani am fost la unii acasa, prietenii lu’ prietenii. Au pus pe masa niste gem. Eu scriu si „Radarul produselor”: citesc orice eticheta. Nu vazusem gemul ala prin magazine.
      – Ce gem e asta? Nu am mai vazut…
      – A, l-a adus de la spital.
      Gem pe masa, servesti musafiri cu gem ciordit din spital.
      Dar ce gem, ceva de lux? 20% fructe. Douazeci la suta fructe, cand un gem cu 50% fructe e 5 lei un borcan. Ajungi sa furi gem prost din spital… Ma, ce e in capul tau, cum iti functioneaza creierul ala de prost, sa furi gem de proasta calitate din spital? Nu ti-au dat pacientii suficient in plic, boule?
      (bineinteles ca nu am mancat, si am plecat cat am putut de repede)

      Click aici daca vreti sa vedetui cum arata un „print al cacatului”, ca scrie unul mai sus de el.
      E jmeker, e mason, se imbraca in aur. Daca ii dai o palma la ureche si-l intrebi cum stau bolnavii in cacatul lui de spital, „masonul” incepe sa zica ca ai ceva cu el.

    • si daca le brodezi un „donat pentru spital” tot se fura?

      00
  19. Exista vreo garantie ca pernele alea ajung chiar la spital ?
    Ca inca de pe vremea lui ceausescu se sortau donatiile catre orfelinate etc.
    Dau bani fara probleme dar vreau si poze din spitalul respectiv cu fetele de perne sub capul la copil.

    00
    • Nu stiu. Eu imi fac treaba. Am mai fost cu Taxiul cu bomboane o data, in 2018, si mi-a placut. A fost frumos… evenimentul, nu sectia de copii bolnavi de cancer. Macar i-am facut sa râdă.

    • 0755044247 Cristian Roman
      Chiar avem nevoie de oameni care să ne ajute la cărat. Te aștept. Poți veni și înainte la făcut pachete să vezi că nu este vorba numai de atât.

      00
    • @Taxiul cu bomboane, un cont pentru a dona găsesc?
      paypal nu mă ajută, și nici plata cu cardul, pt că nu folosesc pe net cardul atașat contului unde efectiv am banii. (și celălat a expirat, abia am verificat).

      00
  20. Tu ai scris un articol mai demult cu donatul de maculatură pt. copiii din Vaslui? Era inițiativă personală sau era o asociație cu care lucrau?

    00
  21. are doar o vagă legătură cu subiectul, dar are.
    cândva mama, care a fost educatoare, a lucrat și într-o grădiniță cu program prelungit, noi îi ziceam ”cămin”, lăsai copilu’ dimineața, îl luai după-amiaza la 4-5-6 când ieșeai de la fabrică/birou. mânca acolo gustarea de dimineață, prânzul și gustarea de după-amiază, toate gătite de bucătăresele căminului. (nu-mi amintesc să fi fost foarte nasoală; nu era ca la mama acasă, dar era decentă și mâncabilă, am mâncat lături mai nasoale prin tabere, și chiar prin ”restaunrate”)
    treaba se petrecea înainte de revoluție.
    mama era prietenă cu administratorul. (era o ea, dar nu mai știu dacă cuvântul are feminin acceptabil :) ). ne povestea la un moment dat că nu doar se gătea în grădiniță, ci se puneau conserve. ca la omu’ gospodar, umbla cucoana aia care era administrator pe la CAP-uri/IAS-uri de la sfârșitul primăverii până la sfârșitul toamnei să cumpere legume și fructe să pună conserve (de la conserve de legume, sau legume crude-ceapă, cartofi, până la gemuri, dulcețuri, compoturi pt dimineața sau pt deserturi) să aibă cu ce găti iarna.
    azi mai sunt puține grădinițe cu program lung unde gătesc bucătăresele căminului. mă îndoiesc că mai pun conserve.

    este extrem de posibil ca în organigrama spitelelor să mai existe croitorese/cusătorese, dar cine știe ce s-o fi întâmplat efectiv cu posturile. iar din externalizare vin banii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube