Construcția casei – decizii inițiale (partea 1)

Partea 1. Partea 2., Partea 3. Partea 4. Partea 5.

O să încerc să vă dau niște idei. Și e absolut normal să nu fiți de acord cu unele. Este în regulă. Câtă vreme ideea este adusă în discuție, o puteți aborda după dorințe.

Nu mă ating de case gata construite. Deși poate unele lucruri pot fi folosite și când căutați așa ceva.

În primul rând vă anunț că e cazul să stabiliți clar componentele casei. Adică camere, bai, dressing, camera tehnică etc. Care sunt cerințele voastre aici, ce vă face să vă simțiți confortabil?

Nu vă gândiți acum la suprafețe și alte lucruri. Pur și simplu idei de pornire. Un living spațios, un dressing mare, baie matrimonială, camera copil, spații de depozitare etc. Pun accent mereu pe spații de depozitare. Dacă se poate face ceva cu beci sau subsol/demisol, go for it.  Am mai spus, la parter e de preferat o cameră decentă de oaspeți. Și când spun decentă spun că dacă e să o transformați în dormitorul vostru, atunci să fiți mulțumiți de ea. La fel aș evita o construcție mai mare de P+1. Dar e alegerea voastră.

Casa nu o faceți pentru 5 ani. Mai degrabă pentru o viață. Dacă aveți un copil sau doi e ok. Fiecare cu camera lui și asta e. Dacă aveți cinci copii, mă tem că locuința va fi temporară. Nu o să locuiți într-o casă cu minim șase camere la pensie, când copiii sunt deja la casele lor. Asta e o excepție. Sau nu.

Vă rog din suflet, nu vă gândiți la casa voastră ca la un loc unde să aibă loc toată lumea care vine în vizită. Nu e cazul să aveți cameră de musafiri, cameră unde să stea părinții când vin în vizită, camera unde să stea cineva pe termen mai lung. Pur și simplu nu! Necesarul de camere e strict legat de nevoile voastre și copii. Atât.

După ce v-ați stabilit nevoile astea mergeți și vorbiți cu un arhitect. Este posibil să existe un proiect gata făcut pe undeva care să vă convină. E puțin probabil. Dar dacă e, felicitări. La mine au fost câteva, dar tot la arhitect am ajuns. Arhitectul o să vă îndrume mai departe.

Discutați suprafețe necesare. Livingul ar trebui să fie cam de X mp. Reperele sunt utile acum. Dormitorul într-un fel, camera tehnică cam așa. Uși interioare late! Să repet: UȘI INTERIOARE LATE! Un metru. Fără pereți despărțitori puși aiurea care să vă încurce la băgat o canapea în vreo cameră. Eu am hol mare, însă pentru accesul în două camere și baie am un hol mai mic și un perete despărțitor între holuri. Chestie enervantă și inutilă de obicei.

Fără scări înguste și mai ales în nici un caz circulare. Băi decente și nu imense. 8-9 mp sunt de ajuns.

Ar mai fi ceva legat de scări. Balustradele. Stâlpii ăia din lemn care au aceeași formă de pe vremea lui Decebal. Am căutat alte modele. Nu există. Așa că am făcut cu fier forjat. Fiți originali puțin și renunțați la inox. Există variante super misto. De la fier forjat la sticlă. Fierul forjat se găsește și la prețuri decente și în altă parte decât Hornbach/Dedeman etc. Când spun decente, spun un preț de patru ori mai mic față de marii retaileri.

Bucătărie open. Depinde de gusturi, însă eu nu prefer așa ceva. Dar dacă vă faceți, există soluții pentru zielele când vine soacra și vă gătește pentru o viață. Pereți mobili din sticlă sau altceva. Sau puteți face bucătăria separată, însă peretele dinspre living să fie din sticlă. Vă spun sincer, am văzut la cineva un perete din sticla cu niște desene între panourile de sticla. Absolut demențial.

Spuneți nu geamurilor care pleacă din podea. Pot să plece de la 50-100 cm față de podea. Ideal e să poți pune un calorifer sub ele.

Nu e nevoie de mai mult de două puncte de acces în casă. Am patru și deja am prea multe griji.

Dacă vorbim de terasă, preferința personală e să fie cu treaptă, adică cu vreo 20 de cm mai coborâtă față de podeaua casei.

Cotele pardoselii/podelei: dacă pui gresie sau parchet și mai vrei și un covor, asta e ceva ce poate fi prevăzut acum. Dacă deschizi ușa, ideal e să nu miști covorul din loc. Asta înseamnă că și ușile trebuie să aibă prag care nu va fi la nivelul podelei. Știu, nasol!

Nu acceptați geamuri înguste și late, gen luminator. Doar pe hol dacă e cazul. Altfel geamuri normale. Am la bucătărie un geam de vreo 50 cm înălțime și lung de vreo 120cm. Spuneți pas, fără negociere.

Spații de depozitare decente. O să aveți ce pune pe acolo. Se adună în timp.

Tavane înalte. Nu 2.60, ci 3m. Sau 2.9m. Serios! Senzația e alta. Evitați să aveți spații moarte. E destul de greu să le dibuiești, dacă chiar există, și care ar fi alea. Poate între un stâlp și un perete să fie o firidă de 20cm. Într-un loc nu la îndemână.

Terenul va dicta anumite lucruri. Cum ar fi orientarea, accesul la utilități, câtă lumină va intra în casă. Personal am ajuns să prefer să fie cât mai puțină lumină directă. Ori mă paște pensia, ori îmi trebuie jaluzele/perdele.

Garajul: să fie lipit de casă sau separat. În nici un caz parte integrata a casei. E o zona rece care va afecta camerele adiacente și va crea dezechilibre termice.

Balcoane: personal am două. Unul mare la dormitor și unul mai mic din holul de pe etaj. Dacă cel mic are o utilitate oarecare, cel mare e util spre zero. E doar un punct de trecere spre cele două poduri. Dacă vă gândiți că vă faceți balcon pe care apoi îl veți închide, mai bine renunțați de tot la el. Cafeluța pe balcon? Am făcut-o o dată ca să știu că am bifat și asta. Și dacă faceți, ori le faceți mari și pătrate, ori doar de formă. E discutabil. Eu aș prefera fără acum.

Teoretic o amprentă de 100mp vă permite să vă faceți cam tot ce vă doriți. Vreți mai mult, asta e. Știu oameni cu case de 500mp și fericiți cu alegerea lor.

Cel mai important lucru! Și vă rog măcar să îl considerați câtuși de puțin: rugați/lăsați arhitectul să o ia puțin razna cu designul casei. Suntem sătui cu toții de cuburi vopsite în portocaliu. Faceți ceva care să vă placă și după 20 de ani. Da, e posibil să fie cu ceva cost suplimentar. Sau poate nu. Și  nu vă planificați să vă vopsiți casa în portocaliu, verde, albastru și cu elemente de inox la balcoane. Vă rog!

Sunteți indeciși? Un alb simplu sau un alb cu o indescifrabilă nuanță de albastru face minuni la propriu. Minuni! Nu vorbesc de combinații de culori plăcute, nuanțe și alte alea.

Studiați proiectul ăla cap coadă. Dracu e în detalii. Oricât de bun e arhitectul, e posibil să-i mai scape ceva.  Ce e foarte important e să știți cum vă organizați bucătăria. E important să știți unde vor veni robinetele, prizele de hotă/cuptor. La fel și pentru mașina de spălat vase. Știu, nu aveți nevoie, însă stabiliți un loc dacă inevitabilul se va produce.  Așezarea geamului s-ar putea să încurce, deci cumva va trebui să stabiliți detaliile astea de la început pentru ca proiectul să le includă. Rareori le veți putea muta ulterior.

Poate acum e un moment bun să decideți unde veți trage cablul de internet. Pe unde va intra în casă și unde se va opri. Notați-vă de pe acum chestia asta. La momentul construcției vreți să prevedeți asta și să faceți o trece de la început.

Când e gata proiectul, arhitectul ar trebui să vă dea cu el și un proiect de structură stampilat de un structurist. Sau măcar să faciliteze așa ceva.

Cam asta e cu stadiul de proiect. Sigur am uitat multe lucruri. Însă e pasul cel mai important. Poate arhitectul vă face și o randare 3D. Ar fi frumos.

Cu proiectul gata, următorul pas e să faceți copii (la copiator, da?). Multe. Urmează să mergeți la partea de instalații. Și să obțineti proiecte și pentru astea. Tot de la oameni autorizați. Plus vreo două copii în mașină, mereu la îndemână. Dar asta în partea a doua.

ps: opinie personală și nepopulară: prefer o casă doar parter și/sau demisol/beci cu sau fără un pod înălțat și mansardabil. Am văzut proiecte superbe, însa costurile pot fi mai mari la așa ceva. Inevitabil.

pps: în următoarele posturi e foarte posibil să mai apară lucruri la care trebuie să vă gândiți din stadiul de proiect. Notați-le la etapa de proiect.

ppps: la naiba, am uitat de cărțile cu poze de la diverși arhitecti gen Wright. Aruncați un ochi și pe așa ceva.

Ennis-House

Ennis House – dacă vreodată ajung miliardar, asta e casa pe care o voi cumpăra.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

167 comentarii

  1. Am observat ca nu esti fan geamuri inalte. De ce?

    • Sunt un mare fan geamuri inalte. Insa am o problema cand pleaca din podea. Cred ca e mai dificil de izolat bine in acea zona. Sau poate nu am facut eu bine. Geamurile inalte si late pierd destul de multa caldura. De asta prefer un calorifer sub ele.
      La living am un geam de 4 mp si altele inalte.
      Daca as face azi nou, le-as rearanja putin.

    • Mă bag ca musca în curul calului:
      – am o vagă senzație că geamul înalt și îngust nu permite să intre suficientă lumină
      – la geamurile care pornesc de jos zice că e mai ok să fie un pic înălțate și sub ele pui caloriferele. Mă gândesc că e mai comod să le pui sub geam decât să le pui pe alți pereți. Pe ceilalți pereți mai pui o mobilă, o chestie (că doar n-o să pui patul sau canapeaua în mijlocul camerei), sau ai măcar un perete gol să-ți clătești ochiul.

      Cât despre geamuri care pornesc de la o înălțime decentă de sol, nu sunt înguste, dar sunt foarte înalte, în sensul „până la tavan” înalte, voi expune motivul meu propriu și personal: cine dorește geamuri d-astea să le spele. Sau să plătească firmă pt asta.
      Nu, să chemi pe cineva-persoană fizică nu e o soluție. Majoritatea persoanelor care fac curățenie în case sunt femei. Cele mai multe femei nu depășesc prea mult 1,75 m.

      Și ca chestie, că tot suntem la geamuri și spălatul lor. O părere de la mine: geamuri la care se deschid/mișcă toate canaturile, fără geamuri fixe. Știu că e mult mai scump, dar o să vă blestemați zilele după aia sau o să divorțeze nevasta sau cineva-ul la curățenie o să vă taxeze extra sau o să angajați firmă.

      Unde locuiesc cu chirie în living și în dormitorul mare geamurile sunt până la tavan. În dormitor pornesc cam la 70-80 cm deasupra solului (aici parcă nu-s chiar lipite de tavan) , în living de la 1 m și un strop (fix până la tavan). Dar sunt înalte și late. Ocupă un perete întreg din perete în perete și până la tavan. 3 foi de geam, doar ăla de la mijloc se deschide. E un chin cumplit să le speli. Nici doamna care-mi face curat nu s-a descurcat excepțional de frică. Nu e amuzant să cazi de la etajul 2.
      Dacă mă prinde primăvara acolo mă interesez de o firmă de alpiniști utilitari pt geamurile exterioare. Măcar să știu cât costă. Poate întreb și vecinii.

    • Dacă pui încălzire în pardoseală, ai ”caloriferul” sub geamul care pleacă din podea.

    • Personal sun fan geamuri inalte. Geamurile inalte faciliteaza multa lumina, si la bloc am geamuri inalte. Si cat peretele din stanga pana in dreapta. Ideea e ca iti poti cumpara geamuri cu un coeficient energetic foarte bun. Da! e o cheltuiala initiala mai mare dar in timp investitia se amortizeaza.

      Sunt case pe standard de casa pasiva premium cu geam podea – tavan. Deci treaba cu caloriferul e relativa in functie de bugetul tau.

    • Cine pune calorifer in 2021? Mai ales la case noi?

      Geamurile poate „make or brake” o izolatie buna, sa luati geamuri late si mari, sa aveti lumina buna, dar sa aiba si o coeficienta de transfer termic scazut, nu geamuri inguste ca in transee.

      Sa optati pentru proiecte de case pasive, chiar daca nu va permite bugetul, oricum o sa ajungeti la un punct mult mai bun decat majoritatea caselor construite in Romania.

      Nu, polistirenul expandat nu se pune pe blocuri ceramice, trendul asta de bloc ceramic 25cm si polistiren eps80 de 10cm nu e buna, deloc, este la minimul de standard in Romania, sa nu vorbim de standardul UE.

    • Ferestrele nu se proiectează luînd în calcul sistemul de încălzire.Important este coeficientul termic pe care îl asigură o fereastră.

    • @George. Eu, luna viitoare incep constructia si pun calorifere, nu vreau sub nicio forma incalzire in pardoseala. Poate sa fie mai buna, mai interesanta, mai economica, insa eu nu vreau. Deci, exista si oameni care mai pun in 2021 calorifere si la case noi.

    • Convectioare (sau ventiloconvectoare, dar fac galagie).

      Am geamuri de sus pana jos (rama porneste fix sub tavan si se termina la ~10cm de podea).

      Constructorul mi-a recomandat calorifer la geam iar necesarul termic (pentru incaperea respectiva) era suficient de mare incat sa am nevoie de un calorifer cat peretele :) am rezolvat cu un calorifer mai mic continuat cu convector.

      Atentie, convectorul l-am inglobat in sapa, iar grila lui este la nivel cu podeaua.

    • @Mihail de ce pui calorifer?

    • @George ca să pună coji de portocală pe el.

    • ca sa fim in „asentiment” cu Mihail, eu daca im contruiesc ceva si f posibil in viitorul apropiat nici nu concep o casa fara incalzire in pardoseala, odata ce am vazut care sunt beneficiile si nu ma refer la reducerea de factura ci la comfort si unifirmitatea incalzirii si cat e de cald la picioare hell yes!
      si da poti sa prevezi si tevi pt calorifere in pereti in caz ca „se sparge” inclzirea in pardoseala sau ceva desi numia eu stiu case de cel putin 10 ani ce nu au nici pe draq…

  2. O casa de 100-150 mp util se poate vinde. Din cele mai mari greu recuperezi investitia.

    • @Cristi, daca casa e construita corect recuperezi investitia.

    • O casa de 300 mp si peste are un pret de revanzare si o clientela restransa, daca trebuie sa o vinzi urgent, nu poti recupera investitia. In plus e greu de inchiriat catre uz casnic, poate ca birou dar acolo trebuie adaptata. Daca e cu P+E+… si cu planseu de lemn intre etaje e cam dificil sa faci birouri.

  3. La nivel de preferinte personale: tavan la 3m e prea sus. Am stat in ultimii 2 ani si la 2.5m si acum la 3m in alta casa. Poate arata fain, am si geamuri mari de peste 4m patrati bucata, dar la un living de 42m patrati si tavan la 3m, aproape ca nu te poti intelege un om cu celalalta, ecoul e inimaginabil. Toata casa e mobilata, e mai bine dupa mobila, dar tot e greu. E genul de problema care nu reiese din proiect cand spui ca vrei si tavan la 3m, si living mare, si casa mare, si dormitoare mari, samd, si care te va seca toata ziua. Daca nu esti la 2 metri de persoana cu care vorbesti, chiar devine enervant.

    Casa e inchiriata, nu aruncati cu pietre, insa e cu scop de studiu de caz, pentru viitoare casa de construit.

    • Problema este la tine, cred eu… am living de 56mp si jur ca nu am auzit ecou de cand stau in casa asta (~15 ani). E posibil sa fie mobilat minimalist si atunci e normal sa se auda ecou (daca ai mobilier doar pe 2 pereti si in rest e gol, fara covoare/covorase/carpete)

    • Stau intr-un apartament cu tavan la 3.45 si living de vreo 35mp si am simtit ecoul doar atunci cand ne-am mutat si era casa goala. Odata ce ai niste mobila in ea nu mai auzi nici un ecou.

    • Eu am living de 16 mp, tavan de 2.5m, mobila destulă plus bucatarie inclusa. Ce sa fac sa se audă și la mine ecoul?

    • Da, si mie etavanele mai inalte de 2.6 mi se par spatiu irosit. Trebuie incalzit/racit tot volumul ala de aer, deci cheltuieli suplimentare. Dar hey, eu sunt mica de inaltime, prin urmare 2.6 e super inalt pt mine. Daca as avea peste 1.80, poate ca mi s-ar parea claustrofobic.

    • @FloMih: aici comenteaza cei care au minimum 10 BTC si 100 TSL.

    • Toata casa e mobilata, poate is eu nebun :D

      In living am o canapea, TV, semineu, acum e si bradul (daca ar conta), frigiderul dublu, masa, scaune, un balansoar. N-as zice minimalist, dar intradevar nici n-am umplut livingul sa nu aiba pe unde sa mearga asta mica cu ce se mai plimba ea cand se joaca.

      Ideea era ca spatiul, chiar daca ti se pare ca vrei mult, s-ar putea sa fie prea mult de la un prag incolo.

    • @Iulian: Am gasit cauza, e de la frigider. Ce faci, boss, cu frigiderul in living? N-a mai ramas spatiu in bucatarie?

    • E o casa inchiriata. Bucataria are 16mp, dar e prevazuta cu frigider simplu, lat de 60cm. Eu am unul de 90cm, si nu incape in bucataria mobila si utilata orice i-ai face.

      Nu e de la el, ca nu sta gol :D

  4. Eu vreau 2,45 maxim. Ba, dar maxim, inaltimea libera. De la parchet pana la finisajul tavanului. Pot avea probleme in aprobarea proiectului in acest sens?.. Stiu ca exista niste norme care prevad parca 2,60 minim.

    • Daca ai 1.60, cred ca e ok. :-)

    • 1,75 si nu era intrebarea daca e okay pt mine. Am stat in 10+ locatii, in 3 tari asa ca nu am nevoie de sfaturi de.astea, ci de referinte la posibile piedici legislative.

    • nu gasesc o sursa acum. poate revin mai tarziu.
      Normele care spun o inaltime minima (si o suprafata minima) tin cont si de cantitatea de aer (oxigen) care este necesara pentru oamenii care vor sta acolo. De ex. pt un dormitor mare (14 mp) la inaltimea din normativ reiese exact volumul de aer de care au nevoie 2 persoane peste noapte.
      Daca ati dormit vreodata intr-o camera mica si v-ati trezit cu durere de cap este f probabil sa fi fost de la acest factor.

    • Apartamentele obișnuite, în România, au 2.60 înălțime. Mark my words, e înălțimea potrivită. În Anglia, în apartamentul în care stau, pot atinge cu mîna tavanul fără să mă ridic pe vîrfuri. 2.30 înălțime face o cameră de 20mp să pară minusculă și îngrămădită.

    • Stiu ca bastanii de aici nu vor accepta ca exista placere si in lucrurile mai mici, dar nu mi.au placut niciodata spatiile prea largi, prea inalta sau lumina naturala prea puternica. Poate sunt agorafobic, e o crima sa.mi doresc ceva pe masura mea?
      Am condus toate tipurile de masini si am ajuns la concluzia ca hatchback.ul de clasa B e cel mai placut pentru mine dintre toate. Prostii din jurul meu sunt convinsi ca struguri imi sunt acrii si ca nu.mi permit un SUV, astfel m.as inghesui si eu cu unul. La fel cu motocicletele, 125cc e cel mai fun de condus, manly men pufnesc in ras daca nu ai minim 600 sub cur.
      Vad ca si.aici aceeasi ura se mentine. Sariti cu minusurile, voi cei nemuritori si reci. Sunteti bineveniti sa nu veniti la mine in 2,45 inaltime. Oricum mi.au ajuns mereu 50mp pt 2 persoane, nu mai ramane loc pt pretiosi.

    • @Cristian S: 2.45 nu e groaznic, e OK-ish, dar ai două probleme. Prima: încearcă să pui un dulap de 2.30 de la IKEA, sînt foarte curios cum îl montezi, că abia îl ridici la obișnuitul 2.50-2.60 dintr-un bloc fără să zgîrii tavanul. A doua: toată lumea se gîndește că dacă își face casă, o să moară în ea. Eu mă gîndesc întotdeauna că s-ar putea să intru în rahat cu banii și că o să vreau s-o vînd, așa că mai bine respect niște standarde din piață. Sau poate că, la pensie, o să vreau să mă mut în oraș, lîngă juniori, în loc să stau la țară, mai ales dacă dă o boală peste mine, și o să-mi ajungă un două camere undeva. Dar, evident, tu poți să-ți faci casă și cu tavan la 1.80, e alegerea ta și tu știi ce planuri ai pe viitor.

    • @id daca te doare capul in dormitor poti face o investitie intr-un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Dormitoarele nu trebuie sa fie mai mare de 12mp.

  5. Destul de vag din cauza multor opinii ne argumantate.
    Dece geamul de 50cm latime si 120cm inaltime nu e bun? Doar spui ca nu dar nu argumentezi. Deci cam inutila partea.
    Inaltimea tavanului. 3m? Da, frumos sa stai in catedrale, dar e o risipa mare de energie mai ales la incalzire. Un max 2.4m e suficient in spatiile in care stai des (camera mare, bucatarie, birou) si un 2.2 e suficient in dormitoare. Dormitaorele dece sa le faci „matrimonale” cit o zi de vara? Acolo stai cind dormi. Mai bine faci mari spatiile in care sai mai mult, nu dormitoarele.
    Geamurile dece nu pina jos? Cu incalzire in podea, nu ai nevoie de calorifere deci nu ai ce sa pui sub geam.
    Usi cu praguri? Nu neaparat. Prefer fara praguri, sau cu praguri de 1mm. Nu e neaparat necesar sa tapetezi camerele cu covoare ca daca faci asa ceva, mai bine pui mocheta peste tot.

    • Iti argumentez aici. Si scuze de scapare.
      Tipul de geam la care ma refer e fix pe dos fata de exemplul tau. Latimea e latura de la stanga la dreapta. Inaltimea e latura de sus in jos. O inaltime mica de 50 cm de ex va reduce cantitatea de lumina din acea camera. Apreciabil. Plus ca e enervant ca niciodata nu te poti uita lejer afara. Trebuie sa te apleci.
      Cat despre inaltimea tavanului, fiecare cu ideile lui. La mine e 2.7m. Dar nu pot pune o lustra atarnata ca dau cu capul de ea. Si eu prefer oricum tavan inalt.

    • @Jules, spune-le oamenilor că joci în naționala de baschet. Nu toți sunt acolo. :)

    • „Mai bine faci mari spatiile in care stai mai mult, nu dormitoarele.”
      Nu vreau sa fiu „cel mai amuzant pe la petreceri”, dar in dormitoare „stai” cam cel mai mult. Ma rog, asta era valabila inainte de pandemie :D

    • da, dar stai culcat, nu faci tumbe prin dormitor.

    • @AB la nationala de baschet nu, insa la cea de handbal as fi putut sa ajung. Deci sunt inalt. Si satul de lovit lustrele cand ma dezbrac.

    • La apartament cu tavan la 2.5m am și eu aceeași problemă cu corpurile de iluminat. Am 1.77m și îmi e greu să găsesc corpuri de iluminat care să nu atârne prea mult. Plafonierele nu îmi plac.

      Totuși, e adevărat că e greu de încălzit o cameră înaltă.

    • Cam fac tumbe cand ma schimb in pijamale :)) Deh, varsta

    • @Autorul (dacă ești Jules :) ), ne cunoaștem personal (nu și biblic, stai calm :) ), știu cât de înalt ești. :) d-aia ziceam.

    • @jules: ferestre cu înălțime de 50cm la camere?wtf?! În baie, da, bucătărie eventual, hol poate.

      „Nu acceptați geamuri înguste și late”.wtf, ori una, ori alta.

      Cantitatea de lumină care intră pe o gaură este aceeași proporțional pentru oricare formă/mărime a găurii.Ah, că este diferență între lumina pe parcursul anului, posibil.

    • @sly am in bucatarie si ma dispera. Vreau sa il refac. Am si pe hol doua, insa alea sunt fixe si stau bine acolo.
      Teoria spune una, realitatea altceva. Suprafata vitrata e mai mica. Si mai aproape de sol. Si nu doar cantitatea de lumina. Cat si ergonomia si posibilitatea de a privi afara.

    • Sincer, un dormitor ceva mai mare decât cei 11-12 mp ai unui dormitor de bloc mi se pare în regulă. Și mă refer chiar și la casă unde ți-ai făcut după pofta inimii și ai făcut dresing separat și nu mai pui șifonier în dormitor.
      – poate doamna vrea să pună o măsuță de toaletă cu scaun, să se aranjeze, machieze, etc, nu în picioare lângă comodă (așa îi zic eu la mobila aia scundă cu sertare sau uși, poate alții ii zic altfel).
      – poate cineva vrea să pună un fotoliu în care să citească/croșeteze/altă activitate liniștită în timp ce în living alții văd un film, joacă un joc, etc gălăgios.
      – poate chiar să fie spațiu pt un mic birou pt vremuri tulburi ca asta: ea lucrează de acasă, el lucrează de acasă, copilul/copiii fac școală de acasă (să zicem că are/au (fiecare) camera lui).
      – să ai loc ca cei doi adulți să se poată îmbrăca în același timp în dormitor fără să se împiedice unul de altul.
      – să existe un pic mai mult spațiu de trecere/manevră. Se întâmplă nasoale și unul din ei trebuie să folosească cârje, cadru, scaun rulant, chiar și temporar.

      Nu zic să fie dormitorul cât livingul și ambele cât un stadion olimpic, dar ceva mai mare ca un dormitor obișnuit de bloc nu strică. Și aranjat cât mai ergonomic.

  6. 1-2 completări:
    – dacă vă permiteți, obligatoriu încălzire în pardoseală. dacă nu, măcar la baie.
    – în românia cade curentul des. mai ales la țară, așa că: 1. ups la centrală și/ sau 2. sobă de fontă în living.
    – plantați copacii înainte de a face fundația. casa se termină de făcut mult mai repede decât cresc copacii care să facă umbră. un copac în fața balconului îl transformă pe acesta din ceva inutil într-un loc foarte plăcut.

    • Vreau incalzire in pardoseala, dar am niste dubii pe care nu le lamureste nimeni. Fix in baie. Cum si cu ce randament ar functiona incalzirea in pardoseala in baie, sa zicem ca facem o baie decenta, 6m patrati, unde pui chiuveta, cada, wc, un dulap. Iti raman 3m de pardoseala incalzita? Face fata? Fix in baie ai nevoie si de un calorifer de uscat prosoape, deci de ce sa te mai chinui cu incalzirea in pardoseala in bai? Intreb de curiozitate, nu dau cu pare, chiar vreau sa functioneze!

    • @Iulian cel mai probabil 3 mp de IP in baie iti vor incalzi baia bine. Daca pui si un radiator pentru prosoape e si mai bine. Unii nu suporta podele reci. Eu am probleme cronice din cauza asta.
      Daca vrei, in baie iti pui un calorifer si aia e. O baie se incalzeste foarte repede.

    • eu am calorifere ȘI încălzire în pardoseală doar în zonele circulabile (nu sub cadă, nu sub duș, nu sub wc – nici nu cred că se putea, dulapuri nu am decât suspendate). sunt mulțumit de alegerea făcută, însă, cum această alegere are deja 15 ani, nu-ți pot spune mai multe (detalii tehnice, costuri etc.). oricum, aici ai nevoie de specialist bun, așa că ar fi de preferat să mai vezi niște lucrări al celui care-ți va veni în casă.

    • E mișto să ai cald la picioare în duș sau când ieși iarna din duș.

    • Care e treaba cu UPS la centrala? Il folosesti pentru protectie sau iti place ca urla cand pica curentul?

    • Stau la bloc si am instalat in baie incalzire in pardoseala (in ambele bai). La mine baia are si calorifer tocmai pentru a usca mai repede prosoapele. Baia de servici are doar incalzirea in pardoseala. Ambele bai sunt din pacate pe coloana (fara pereti exteriori). Baia fara calorifer este extrem de mica (in patrat de 1.6mx1.6m) si se incalzeste de la dus cand avem nevoie extrem de rapid in plus fiind interioara nu este niciodata rece).
      Incalzirea in pardoseala este folosita pentru confort. Atunci cand pasesti descult este ca si cum te-ai plimba prin rai. in plus ajuta la uscarea oricaror stropi ce cad inevitabil dupa dus sau dupa ce te spei si te intorci dupa prosop. Noi mentinem incalzirea la 23 de grade cu termostat si o redescoperim in fiecare toamna cu mult placere.

    • @Iulian – am incalzire prin pardoseala in baie si iti garantez ca nu vei avea probleme. Fara sa masor cu un termometru IR doar bazat pe „cum se simte” in zona de gresie podeaua este perceptibil mai calda la atingere fata de zonele cu parchet. Iar senzatia cand te trezesti dimineata si stai pe WC iar sub talpi gresia este calda este de nota 10+.

    • Care e treaba cu UPS la centrala? Il folosesti pentru protectie sau iti place ca urla cand pica curentul?

      Hai sa presupunem o avarie la alimentarea cu energie de 48h (am avut asa) si care incepe la 23.30.
      UPS-ul ala te ajuta sa iesi onorabil din noapte, altfel dardai cam neplacut.
      A doua zi, daca gluma se ingroasa, iei un generator.

    • UPS-ul nu-i ca să-ți mearga centrala pe el, ci să salvezi ce faci pe pc. Ca să te ducă cîteva ore trebuie sa-i schimbi bateriile cu unele de auto, mari. Alea de le are in interior, de 7Ah, nu sînt de anduranță.

    • UPS-ul la centrala e util ca sa nu ti se arda placa atunci cand iti pica in mod repetat curentul.

  7. Sper sa am autorizatia in primavara si sa demarez lucrarile la o casa: 72mp amprenta, parter + pod inaltat. Parter: 2 dormitoare, baie, bucatarie open-space. Pod inaltat: spatii de depozitare, baie de serviciu, spatiu de relaxare/living/ etc.

    • Ești sigur că vrei să separi bucătăria de living pe două etaje separate?

    • Omul zice de bucătărie open-space, deci și loc de luat masa.
      Dacă nu-l cheamă la petrecere pe Johannis sau șeful lui ala mare, restul oaspeților, care se presupune că i-s prieteni apropiați pot lua masa „în bucătărie „.

    • @ciuby: cand spune Vlad bucatarie open-space sper ca nu se gandeste ca e impreuna cu un dormitor
      Logic ar fi sa fie open-space la modul ca are o bucatarie ( loc de pre/gatire a mancarii ) impreuna cu un loc de servit masa. Livingul il tine la etaj doar pentru whisky si ceai ;)

    • @Caprui, eu înțeleg ce spui, dar practica e alta decât teoria asta cum că sus se bea ceai și alcool. Tot o să mai duci una-alta, o prăjitură, o măslină etc. În plus, există niște zone ale casei și niște teorii conform cărora ar fi bine să nu treci pe lângă dormitoare (zona „de noapte”) ca să ajungi în zona „de zi”, adică living.

      Eh, e OK dacă lui așa îi place, acum înțeleg de ce există apartamente cu intrarea lângă dormitoare și zona de living „în fundul” construcției – sunt cumpărători care consideră că e bine așa.

    • Dacă living e ce cred eu că e, atunci e cam aiurea să fie la etaj. O să te plimbi des pe scări.

    • Dormitoarele sunt relativ separate impreuna cu baia in „spatele casei” gandite sa nu treci pe langa dormitoare @Ciuby.
      Zona de open-space are ~25mp care include zona de intrare, scara in dreapta in forma de L de aprox 8-10 mp. In partea stanga bucataria de ~13-15mp.

    • Un sfat: living, bucatarie si baie serviciu la parter. Dormitoarele sus, unde e mai liniste si daca ai musafiri.

  8. De prevazut unde faci scurgerea si colectarea undeva a apei pluviale (eu nu am facut-o). Subscriu la ideea cu balconul inutil. M-am mutat de 2 ani si jumatate si nu i-am pus, inca, balustrada. Daca as face din nou as pune izolatie mai groasa sub placa de peste fundatie si as hidroizola mai bine soclul cu ceva membrana aplicata cu pensula… Izolatia termica as pune-o dupa o prima tencuiala (nu direct pe caramida, pe mamaligi, ca acum) si as face-o, probabil din vata, chiar daca are cost mai mare. Tavanele le am la 2.75-2.80 si sunt ok. La faza cu geamurile ridicate de la sol, daca pui incalzire in pardoseala nu e cazul. Dar daca pui incalzire in pardoseala, e de preferat gresia in loc de parchet, din motive de transfer termic mult mai bun (am cedat la insistentele sotiei, si am gresie doar pe holul principal, in bucatarie si bai). Intrarea principala ar fi bine sa aiba un mic vestibul/buffer termic, ca sa nu iti intre vâjul în tot livingul când intri în casă.

    • Gresia în toată casa e cea mai mare țărănie pe care am văzut-o vreodată, deci e bine că nu te-a lăsat nevasta. :)) Ție chiar îți place?

    • @Ciuby dude, pentru tine e o suedejie. Repet! Pentru tine. Asta e genul de comentariu neconstructiv. Daca omul vrea ceva si ii place, aia e. Poti sa-i oferi o opinie contrara, insa la final el va alege ce si cum.
      Sunt indeajuns de multe gresii care arata demential.
      Si IP functioneaza foarte bine si sub parchet.

    • @Autorul, tocmai d-aia am întrebat dacă lui chiar îi place și am zis că MIE mi se pare țărănie (nu suedie, atenție, aș fi spus asta dacă zicea că vrea gresie portocalie!).

      Chiar recent am avut ceva rude care, la fel, voiau să pună gresie peste tot pentru că „e mai bună pentru încălzirea în pardoseală”, dar s-au răzgândit. Nu spun că nu există gresie care ARATĂ bine, dar ce faci cu felul în care SE SIMTE? Refuz să cred că există oameni care preferă să calce pe gresie în detrimentul unui parchet din lemn (hai, dublustratificat, ca să meargă bine cu tipul de încălzire și să nici nu coste un rinichi).

    • @Ciuby ok, my bad! Am citit prost.
      Uite eu as prefera sa calc pe o gresie decat pe parchet. Dar am motive personale. Si ceva sensibilitate mare la denivelari minuscule. Care apar la parchet. Oricat de bine e montat.

    • @Ciuby: exista gresie care arata si se simte bine.
      Incalzirea in pardoseala functioneaza, intr-adevar, si sub parchet, dar are eficienta mai mica. Iarna, cand merge incalzirea, confortul perceput e mai bun pe gresie iar costul pentru o folie cu transfer termic bun, pentru pus sub parchet, face solutia mai scumpa, si la instalare si in exploatare. Adica, de banii aia iei o gresie mai scumpa si platesti mai putin la curent, ulterior. Am vecini care au gresie in toata casa si chiar nu arata a taranie. Si platesc pe curent, la incalzire cu centrala electrica, tot cam cat dau eu cu o solutie mai eficienta energetic (eu am pompa de caldura).

    • Am parchet stejar in casa, am cochetat cu ideea gresiei dar insistentele nevestei si moda anilor 2006-2007 cand am construit au inclinat balanta.
      Sunt de parere in continuare ca gresia are avantaje nete vs parchet:
      – isi pastreaza aspectul in timp (vs parchet care se mai umfla/crapa/deformeaza ici colo, isi mai schimba culoarea, pateaza, etc).
      – rezistenta la uzura (vs parchet care se zgarie, ciobeste, infunda usor);
      – reparatii locale mult mai facile vs parchet (mai ieftin, mai curat, mai rapid);
      – pt incalzire in pardoseala este ideala.
      – intretinere mai simpla si usoara.
      – waterproof;
      – UV light proof;
      – pretul vs parchet nu e un diferentiator.
      – senzatia de racoare pe care o induce. Pt unii poate fi un dezavantaj dar in cazul meu unde cheltuielile cu racirea apt (15 Mai-15 Oct) depasesc de 2.5-3x cheltuielile de incalzire in sezonul rece, o scadere de 1-2 grade doar din podelele de gresie ar fi senzatie!

      Parchetul arata mai bine (depinde si ce lemn & nuanta alegi), se simte mult mai prietenos la piciorul gol indif anotimpul si ofera o izolatie fonica mult mai buna.

      Asta e opinia mea pt cei care oscileaza intre cele doua.

    • @Tom, da’ ce faceti frate pe parchetul ala de se jigareste asa repede.
      in apartamentul proprietate personala am parchetul original, de cand a fost blocul dat in folosinta (’65- ’68, nu mai stiu).
      arata si se comporta rezonabil inca. nu e infundat, umflat sau mai stiu eu ce, l-am polizat si dat cu lac si gata. mai scartaie un pic cand pasesti prin unele locuri, presupun ca ar fi o problema daca as avea copil mic cu somn delicat, dar are 50 de ani.
      da, s-a julit un pic cand am tarat canapeaua si in zona unde e scaunul pt computer, dar nu foarte deranjant si-l folosesc si eu de vreo 10 ani.

    • da’ ce faceti frate pe parchetul ala de se jigareste asa repede.

      unpopular opinion: luăm parchetul cel mai ieftin, că e la fel cu ăla scump și facem economii. și ăla ieftin se strică in 6 luni. văzut pe viu asta, a vărsat o cană de apă pe el și s-a dus dracului.

      și eu am parchet vechi, din 1996, în casă. am investigat și am aflat că e „heavy duty” și că sunt 3 tipuri, ieftin, mediu și heavy duty.

    • Parchetul ti-l poti pune si tu singur, nu-i mare scofala, nu faci mizerie, etc.

      La gresie, deja trebuie meseriasi, perioada uscare, etc.

      Parchetul ii relativ ieftin , ~40-50 lei/mp – nu-ti place ceva la el, l-ai dat jos si ai pus altul.

    • @Vali, nu știu ce parchet au pus ăia când au construit blocul, heavy sau ieftin, dar pe cuvânt că arată decent. E d-ăla cu plăcuțe îmbinate.

      Nu arată frumos ca unul d-ăsta nouă, stratificat nu știu cum, nu aluneci pe el ca pe gheață, s-a julit un pic se la canapea, dar arată super decent.

    • achiesez :) si eu la ideea ca gresie peste tot in casa e un meeeh.
      e ceva impersonal, iti da senzatia de spatiu public, deloc intim. adica vreau sa ma simt la mine in living nu in sediul vreunei banci in timp ce-mi renegociez dobanda pe urmatorii 5 ani. dar sunt de-acord ca e chestie de gusturi, nu trebuie sa ne dam in cap, ok? :) desi, daca te duci la un arhitect sau designer de interior nu cred ca-ti sugereaza gresie in sufragerie decat daca o fi de vreo minim 50mp, tii petreceri in fiecare wee si nu le descalti pe printese de stiletto. ceea ce e putin probabil. cum am zis, chestie de gust.

    • @AB,

      Nimic special, de ex.menajera nu a inchis bine un geam si in acceasi zi o furtuna de vara a deschis brusc geamul cate a maturat niste ghivece cu flori de pe pervaz pe parchet. Au ramas niste ciobituri si deformatii urate. Am avut o scurgere cand nu eram acasa, parchetul a fost afectat, nu foarte, dar vizibil. O canapea mutata, cateva zgarieturi adanci. Si lungi. Din nou, urat. Copiii (si adultii) daramat diverse obiecte mai grele/dure, buf, urme nasoale.

      Parchetul e stejar masiv, nu a fost ieftin, dar mai ieftin/mp decat gresia de 90/90 pe care o aveam in vedere (am suprafete deschise maricele, 44-60mp, placa mare mergea bine).
      L-am dat cu un lac suedez pe baza de apa, eco, premiera in RO la vremea aia. A costat ceva, imi amintesc. Chestia e ca pare ca nu a intarit fibra parchetului si nici nu l-a protejat prea mult (a ramas cam permeabil). Insa culoarea a ramas destul de neschimbata.
      Altfel, parchetul e pus zeiss, nu a scartait niciodata, nu ‘a lucrat’ vizibil, nu are lufturi deloc.

      Cat priveste mesterii si deranjul, eu ma opresc cu DIYul la chestii rusinos de marunte, in rest iau oameni care se presupune ca se pricep si nu pe cei mai ieftini. Nu am dat gherle majore pana acum.
      Dar ma gandesc ca e mai simplu sa schimbi 1-2-3 placi de gresie decat sa refaci parchetul, sa golesti camerele, sa izolezi cu folie, sa raschetezi, sa lacuiesti, etc. Apoi sa si rezugravesti pt ca probabil peretii vor fi afectati. Eu m-as muta la un hotel 1 sapt pana termina aia…
      Adica deranj.
      M-as bucura sa aflu de la oameni care se pricep mai bine ca e mult mai simplu, mai curat, mai suportabil decat imi inchipui eu. Pana la urma, desi as fi vrut gresie, tot cu parchet am de-a face.

    • Toate accidentele despre care vorbești (poate cu excepția târâtului mobilei) cu siguranță ți-ar fi ciobit serios și gresia.
      Ca să înlocuiești 1-2-3 plăci de gresie trebuie să fi păstrat/să mai ai.
      Când am renovat baia, nu știu cum a calculat meșterul, că mi-a rămas o cutie întreagă (7-8 plăci, nu mai știu exact).
      Când am renovat bucătăria, deși am cerut expres să-mi rămână plăci, alt meșter, alt calcul, abia de mi-au rămas vreo 2 plăci amărâte și asta pt că am bătut din picior ca meșterul să le taie cât mai atent, să arunce cât mai puțin. Meșterul era o rudă și taică-meu supraveghea operațiunile

  9. Tavane de 3m ? Senzatia va fi ca ai de scos mai mult la incalzire, la racire si la zugravire. Tot ce e peste 2.5 m e overkill. Bine, daca bugetul nu o pb putem vorbi despre izolarea piscinei interioare si umbrirea terenului de tenis. :D Balconul ala „generos” este facut de obicei ca sa faca umbra terasei de jos. Daca nu faci un „cub” de casa sa te cam astepti la spatii „moarte”. Sticla intre bucatarie si living va insemna bataie de cap cu stersul sticlei dupa ce gatesti, aburul de mancare si sticla nu fac casa buna(am prieteni ce regreta). In rest sfaturile sunt bune. Inca o chestie si ma duc: functionalul trebuie sa bata tot timpul esteticul. Decat o casa mica si foarte „fistichie” in care nu ai spatii de depozitare, pereti rotunzi, pereti de sticla, balcoane goale roata, acoperisuri in multe ape, spatii moarte, etc. mai bine o casa cu aspect de grajd in care sa ai confort cu multe spatii generoase si de depozitare.

    • Prietenii tăi care au probleme cu geamul aburit ar trebui să-și ia niște hote puternice și să deschidă și geamul către exterior dacă e prea cald. Am geam între bucătărie și living și nu s-a aburit niciodată deloc. E adevărat, este un geam de 90×140 sau p-acolo, nu tot peretele, dar totuși..

  10. de ce ai face balcoane la casa? nu ai facut deck? eu mi-as face, nu stiu daca tot balcon ii zice, iesit in consola 30cm cu balustrada si usa cu geam la camera, adica un fel de balcon doar ca n-ai loc sa iesi in el.
    mi-as face demisol, ma gandesc ca daca are geam poate imi aproba centrala termica/camera tehnica acolo, nu stiu exact ce dimensiune trebuie sa aiba geamul in camera cu centrala. in camera tehnica as concentra majoritatea spatiului de depozitare.
    nu inteleg cum ar fi mai frig in camera adiacenta garanjului decat daca peretele camerei ar fi direct afara, practic garajul asa cum o fi el, daca e inchis, ar oferi o mica izolatie.
    da, si eu vreau camere de 3m inaltime, asa am stat la bunici la munte de cand ma stiu iar la bloc cand m-am mutat am simtit ca imi cade tavanul in cap.
    usile de 1m s-ar putea sa fie ceva mai scumpe, cele de interior, nu sunt chiar standard, parca 90cm este standardul.

    Ce ai scris tu sunt chestii de bun simt si f generale. Intrebarea este ce ai face diferit acum odata ca e gata asta? Asta ii intreb pe toti noii proprietari.

    • Nu sunt specialist in constructii. Nici pe departe. Balcoanele nu ies in afara. Si azi nu le-as mai face. Poate doar stil stil parizian, deschizi usa si ai direct balustrada dupa. Fara balcon propriu zis.
      Daca ar fi sa fac altfel unele lucruri? Cu siguranta. Poate o sa le expun candva.

      Garajul: garajul inclus in corpul casei aka garaj in loc de dormitor la parter. Asta nu recomand.
      Garaj adiacent e doar lipit de corpul casei si nu parte din el. Adica peretele comun e identic cu orice alt perete exterior. Izolat la fel.

    • @maxp, balconul e nefunctional daca ai terasa. balconul e o terasa a blocurilor si cam atat.

      @Autorul, nici in articol si nici acuma nu inteleg nerecomandarea ta cu garajul inglobat in casa. nu invoci niciun motiv, doar zici ca nu recomanzi. care ar fi cauza?

    • @Autorul, am vazut explicatia abia acuma. sorry, dar nu e corecta. peretii comuni ai casei cu garajul trebuie izolati ca si un perete exterior. orice arhitect/constructor care face altfel e doar un ageamiu.

  11. Incalzire in pardoseala.

  12. Foarte bun sfatul cu geamurile care pleaca de la nivelul podelei, am vazut solutii cu surse de caldura montate in pardoseala si acoperite cu grilaje dar probabil e multa bataie de cap cu ele.

    Recent am observat ca si la ferestrele de mansarda se recomanda o sursa de incalzire sub fereastra, in caz contrar se pierde garantia ferestrei.

    Ca surse de inspiratie sunt utile si Anuala si Bienala de arhitectura.

    • Nu înțeleg: să montez un calorifer sub fereastra de la mansardă montată deasupra capului?

    • Da, exista genul ala de incalzire cu grijlaje in pardoseala. Si ventilator ceva acolo. M-am gandit, insa nu am gasit o solutie. Si sa am un ventilator care poate crapa oricand si sa cheltui aiurea poate anual, mai bine nu.

      Surse de inspiratie exista o gramada. O cautare dupa arhitecti produce niste rezultate bune. Anuala de arhitectura nu mi-e cunoscuta. Poate lasi un link ceva.

    • @Autor Geamuri cu coeficient energetic superior. Dai un ban dar stai in fata, si nu mai ai nevoie de calorifere. Si invelita casa in vata bazaltica. ;) check it out.

    • @IonutO, inca nu s-a inventat geamul cu un coeficient termic superior unui perete. inca este nevoie de calorifer, e adevarat nu neaparat sub geam.

      @sly, normativele de instalatii termice indicau pe vremuri instalarea caloriferelor sub geamuri tocmai pentru a evita crearea de punti termice si mentinerea unei temperaturi constante in incapere. nu mi se pare normal sa fie conditionata pierderea garantiei de montarea unui calorifer. eventual de o instalatie proasta. in anii 2000, Vellux, trimitea prin tara montatori de-ai lor ca sa arate constructorilor cum se instaleaza corect ferestrele de mansarda. 90% erau montate dupa ureche, pe atunci nu existau nici tutorialuri pe youtube :)

    • Am pus acum câteva ore un comentariu cu linkuri, probabil a intrat în moderare, dar găsiți informații căutând pe google dacă nu apare.

    • @IonutO , vata bazaltica este de vreo 3 ori mai scumpa decat polistirenul expandat eps100 ignifug iar izolarea mai buna o are polistirenul. In afara de faptul ca este mai dur decat polistirenul , nu vad de ce ai scoate de trei ori mai mult din buzunar .
      Daca pretul ar fi fost cu 10% -20% mai mare decat cel al polistirenului as fi zis , dar la 300% diferenta ……

  13. Ca sa avem punctul de plecare, un mp de casuta gata de locuit ajunge pe la 5-6 sute de euro, asta ca sa stiti cat sa va intindeti cand vreti living de 40 de mp.
    Intr-o baie de 5 mp incap lejer toate obiectele sanitare. Acu na, daca sunteti dive si vreti cada la nivelul pardoselii sau cine stie ce tron, e posibil ca nici 10 mp sa nu va ajunga.

    • 5mp am la bloc naiba, daca tot imi fac casa mai vreau 1-2mp in plus sa am un dulapior frumos, sa incapa cosul de rufe murdare, sa tin acolo baxul cu hartia igienica (acum il am intr-o debara si mereu ma prinde in offside). poate imi pun chiuveta dubla, d-astea…

  14. – ”Garajul: să fie lipit de casă sau separat. În nici un caz parte integrata a casei. E o zona rece care va afecta camerele adiacente și va crea dezechilibre termice”.

    Dacă e parte integrantă a casei, sunt șanse mari ca acel garaj să fie încălzit. La urma urmelor e garaj, nu copertină, deci mai degrabă prezumi că va fi încălzit, decât că nu.

    – ”Necesarul de camere e strict legat de nevoile voastre și copii. Atât.”

    Dacă maică-mea vine în vizită, vrea să stea o săptămână și nu am unde să o culc, tot bătaia mea de cap e, deci devine nevoia mea.

    – ”Fiți originali puțin și renunțați la inox”.

    Doar casele suedeze mai au inox la balustrade sau la gard.

    – ”Spuneți nu geamurilor care pleacă din podea. Pot să plece de la 50-100 cm față de podea. Ideal e să poți pune un calorifer sub ele”.

    De ce ? Doar pentru calorifere ? Aleg încălzirea în pardoseală, fără fiare care să încurce ideile de amenajare.

    – ”Poate arhitectul vă face și o randare 3D. Ar fi frumos”.

    Mai există arhitecți care nu fac așa ceva ?

    • @Ovidiu
      In momentul in care deschizi usa la garaj temperatura scade mult. Vorbim de iarna. Implicit creste consumul pentru incalzire. Asta e recomandarea mea.

      Cu mama, asta e, daca crezi ca va fi o problema, o rezolvi in stadiul de proiect.

      Am o problema persoanala cu izolarea corecta intre geam si pardoseala. Cred ca acolo va fi mereu un loc care va necesita atentie anuala.

      Aparent exista si unuii care nu fac randari 3D sau poate lumea nu stie sa le ceara.

    • Dacă ai garajul lipit de casă, orice ai face acolo tot e mai bine decât să ai peretele expus direct mediului exterior. Îți intră puțin frig când deschizi ușa, ok, dar altfel ar fi fost permanent frig. + Vând, ploaie etc.

    • Dacă mama vine și stă o săptămână la fiecare 2 luni, da, poate iau în calcul o cameră de oaspeți.
      Dacă vine și stă o săptămână o singură dată pe an:
      – canapeaua din living
      – iau copilul cu mine în pat. Chiar și adolescent. N-o fi foc o săptămână pe an.
      – altă soluție.
      Zău că n-aș face încă o cameră pt a fi locuită o săptămână pe an.

    • Sunt arhitecti mai in varsta care nu fac randare 3D. La unii pretul unui proiect (doar arhitectura, fara rezistenta, instalatii, etc.) trece de 10k euro pentru o casa cu suprafata pana in 200mp. Eu nu vad asta ca un must have decat daca sunt spatii mai complicate in proiect.

      In anii 90 am vazut ca unii arhitecti faceau o macheta a casei la scara. Macheta avea cam 30-40 cm, era facuta din niste betisoare lipite intre ele si se putea desprinde fiecare nivel pentru a fi studiat independent.

    • @qooqle, proiectul unei case trebuie sa fie compus din arhitectura+ rezistenta + instalatii. e un must have. plus toate avizele obtinute in ordine (sanepid, protectie civila, pompieri…stiu, intr-o lume ideala, dar ar trebui sa fie un minim decent pe care trebuie sa-l indeplinesti cand iti construiesti o casa.

    • @Radu eu vorbeam de randarea 3D, care nu mi se pare mult mai relevantă față de schițele 2D.

    • @qooqle, my bad. da, de-acord cu tine

  15. Garajul ds fie nesimtit de mare!!! E important.

    Daca e lipit de casa, si ai un calorifer in garaj, iti sta temperatura la 18 grade. Daca ai pereti grosi nu ai probleme. Confortul e minunat cand ai garajul lipit de casa si duci cumparaturile sau copilul adormit din garaj direct in casa

  16. Am aplicat aproape tot ce ai scris in articol, acum 4 ani :)
    Casa doar parter (ca ne doream asa si ne-a permis suprafata terenului), amprenta 130 mp cu tot cu terasa, 3 dormitoare, living, bucatarie separata, camera tehnica. Suprafete cat sa ne simtim confortabil.
    Dupa 4 ani, n-as schimba nimic.

  17. Inca ceva: ar fi bine sa hotarasti de la inceput unde faci cabana de scule din curte unde tii: masina de tuns iarba, scarificatorul, roaba, sacii cu ingrasaminte, motocoasa, lopata, grebla, etc.

    Siii sa ai sursa de apa in curte. Robineti. Sa poti pune rapid si usor un furtun cu care sa uzi florile sau sa umpli piscina cu apa vara.

    Siii sa ai surse de curent: langa gard pt iluminat ambiental si daca vrei candva sa iti montezi robot de tuns iarba

    • @GicuGicu multe din astea le prevezi la proiectele de instalatii.
      Insa de acord, proiectul de arhitectura nu e doar proiectul casei. Ci si asezarea si amenajarea curtii. Unde vor veni asezate diverse casute si foisoare etc.
      Ar trebui sa mai adaug o chestie cu care ma bate taica-meu la cap. Loc de trecut cu masina din fata casei in spatele casei. Chestie pe care am avut-o dar am blocat trecerea cu o terasa. Si acum vreau beci, deci buldo, deci nu am loc decat daca dau jos o bucata de gard si intra direct in spate. N-ar fi prima data :)

  18. Ce naiba faci cu baie de 9mp? Iti pui piscina? Cred ca 6 m2 e arhisuficienta :)

    • Well, cada de 1.8mp, bideu, wc, dulap dublu micut, masina de spalat, uscator. Ok, astea se pot ingramadi si in mai putin. Dar n-as vrea sa dau iar cu capul de chiuveta cand ma ridic de pe tron.

    • visul meu este dus walk-in cu 2 intrari

    • Ma gandesc ca iti proiectezi si tu o camaruta pentru masina de spalat si cosul de rufe, nu le pui in baie ca la apartament :)

    • @punkReas e o idee, insa pentru mine cel mai practic e tot in baie. Daca tot o facei mai mare, macar sa fie si folosita util. O alta camaruta ar functiona, dar personal nu vad rostul. E genul de idee care nu prinde la mine. Altfel e o alta idee la fel de buna.

    • O singura baie poate fi de 8-9 mp, nu toate. Poti pune si dus walk-in si cada cu hidromasaj, si wc si bideu separate, si 2 chiuvete.

    • Este foarte utila o camera tehnica pentru centrala termica, masina de spalat si uscator + loc de uscare rufe, depozitare mopuri, detergenti, aspirator, masa de calcat, etc .

      Eu sunt satul de MSR in baie sau bucatarie (brr!), centrala termica in bucatarie sau pe balcon si aspirator in dulap. Daca scoti magaoaiele de unde nu le e locul o baie de 6 mp nu mai pare asa mica.

      Inca o chestie musai este o bucatarie-dinning in curte pentru sezonul cald. Sa ai macar o plita, un cuptor, o chiuveta, un blat de lucru si un frigider plus o masa mare si scaune comode.

    • Nu pune masina de spalat rufe si uscatorul in baie. Ai prea multa umiditate si vor rugini.

    • Masina de spalat rufe si uscatorul nu au ce sa caute in baie, risc de electrocutare, nu le poti asigura standardul IP.

  19. Calorifer? Cine pune calorifer in 2021?

    • Eu îmi pun calorifer. Am o placere când intru în casă înfrigurat sa pun mana pe calorifer. Tot de plăcere port și șosete de lana în casă:D

  20. imi place stilul tau – scurt si la obiect.

    Poate il rogi pe vali sa iti dea voie sa mai postezi.

    • Mi-e sa nu fie invers :)
      Urmeaza o perioada extrem de aglomerata si nu prea mai gasesc timp de scris. Am vreo doua drafturi pe care poate o sa le termin in weekend.
      Oricum am vazut si interesul altora sa trimita cate ceva pe subiect. Incurajez maxim atitudinea asta.
      Ca sa stiti: cu Vali m-am intalnit o singura data face-to-face prin 2009. In afara de locatia evenimentului respectiv, intalnirea nu a fost una atat de memorabila. Nu ne cunoastem, nu stim ce culoare au ochii celuilalt si tot asa. Scrisul acestor posturi e doar dorinta mea de a ajuta si de a incerca sa organizez niste asteptari. Fara chestii tehnice prea multe. Cine stie, poate pe viitor o sa ma folosesc din nou de ele. Am intrebat, el a fost de acord si uite asa suntem in acest punct.
      Deci, daca aveti idei, nu stati pe ganduri. Avem nevoie sa deschidem ochii si altora. Sa stie ca pot sa aleaga intre 1 si 2. Poate de 2 nu au auzit niciodata.

  21. Cand va faceti terasa/deck sau cum ii ziceti, nu uitati ca verile sunt foarte calde iar iernile foarte reci.

    In consecinta, ganditi-va la un sistem de umbrire pentru vara si unul de inchidere temporara pentru iarna. Mai ales daca esti fumator si nu vrei sa fumezi in casa iarna.

    Balcoanele sunt inutile la casa.

    Cablurile de retea sunt sfinte, nu va bazati pe wireless, toate device-urile de azi au nevoie de Internet. In special tv-urile au nevoie de banda ca lumea cand bagati netflix.

    Ia in calcul prize de exterior pe lângă casa, mereu ai nevoie de curent prin curte.

    • Ce are toata lumea cu balcoanele la casa. Pui o masa si 2 scaune si ai un loc de citit misto, mai ales cand ploua vara. Femeile vor aprecia mult :D

    • supra-confirm faza cu cablul de net

      eu am garajul si sala de sport despartite de casa si pana acum m-am tot amagit cu wireless-ul
      faptul ca nu merge tot timpul (ba cade, ba e semnalul slab etc.) e atat de stresant, incat am tras cablu pe deasupra (stiu ca e urat, dar prefer o conexiune stabila la net)

    • Balcoanele sunt la dormitoare al caror scop este dormitul. Cel puțin de la o varsta :) Daca nu vrei sa fumezi imediat tigara de dupa, nu ai niciun motiv sa stai pe balcon.

      Majoritatea timpului il petreci in camera zi sau afara. De citit, citesti pe terasa sau in curte, se presupune ca ai spatii amenajate care sa te protejeze de ploaie.

    • Da, dar altfel se cade ploaia cand stai mai sus :))

    • Cred ca sunt niste stereotipuri ce se inradacineaza in mintea noastra ca „best-practice” sau must have si daca nu e asa atunci e drama. Toata lumea isi imagineaza casa cu balcoane, cu etaj (nu mansarda) si plafon de beton, spatii fluide (inclusiv bucatarie open-space cu living-ul), semineu …. Desi pare ca nu poti fara ele, poate ca vei descoperii ca pe unele nu le folosesti atat de mult, altele nu sunt solutii atat de rele precum par la inceput. Balconul are utilitatea de a oferi o priveliste mai buna. Bei cafeaua pe terasa si te uiti la curte/garaj/gard. Acum daca tu esti ingesuit si de la balcon vezi casa vecinului, nu vad ce utilitate are. In schimb daca ai o casa in panta pe un deal deasupra orasului, deja e altceva.

  22. As dori sa va las si comentariile mele la cele spuse mai sus: Am o casa frumoasa, ce respecta majoritatea punctelor subliniate, gandita de noi. Totusi avem cateva probleme: Tot parterul are inaltimea de 3.15 m, ceea ce este prea mult atunci cand cauti draperii, si toate, absolut toate au 2.9 m lungime. Si nu e prea bine sa le pui invers deoarece materialul nu cade frumos. Pentru noi garajul lipit de casa este ideal , pentru a intra direct din garaj in casa. Avem si o casuta de gradina afara, separata. Confirm ca trebuie identificate zonele ‘moarte’ si utilizate ca spatii de depozitare: am la garaj un pod foarte incapator, si de asemenea la 2 un pod incapator, cumva in lateralul casei . Ce mi-a mancat mie nervii la amenajare: un perete rotund, atat la living cat si la dormitorul mare: am avut probleme mari in a gasi glafuri curbate, atat la interior cat si la exterior, geamuri cu rama in unghi, galerie curbata, calorifere puse pe perete curbat, insasi finisajul peretelui. Au fost costuri foarte mari cu acest perete, si daca ar fi sa fac din nou casa, l-as face drept.

    • @Anca, Astea da probleme. Cu perdele e nasol. Ai putea sa pui suportii mai jos astfel incat sa ajunga perdeaua in podea, daca iti permite si geamul. Spatiul de deasupra suportului de perdea il colorezi altfel, eventual mai inchis, dar in ton cu restul incaperii. In ochii mei pare estetic. In realitate, habar nu am.

      Pereti curbati? Nu m-as fi gandit la asta niciodata, desi am vazut. E aiurea cand vrei sa-i amenajezi intr-un fel.

    • Va mai recomand o camera la parter ce pentru mine este extraordinar de utila: camera tehnica, unde am centrala termica, dedurizator si alte filtre, si camera functioneaza si pe post de spalatorie/uscatorie/calcatorie. Tot procesul de curatare al hainelor , este excelent sa nu fie in vazul musafirilor, sau al tau.

  23. Am intrebat si eu de curand ce ar inseamna contructia unui demisol si mi s-a spus direct ca nu, pentru ca este foarte scump. Din moment ce vad ca pari mai informat, cat ce costuri ar insemna totusi in plus un demisol?

    • Nu sunt informat. Insa un demisol te duce pe la 1,5 costul unui nivel al casei. Minim.
      Fier mult, beton mult mai mult, hidroizolatie etc. un demisol s-ar putea sa-ti dubleze costurile cu casa.

  24. Daca ar fi sa incep un proiect de genul asta:
    -fara beci sub casa, se poate sub garaj sau sub „casuta de vara/ pavilion gratar”
    -fara balcoane la etaj dar cu porch pe trei laturi
    -am vazut la cineva in bucatarie si mi-a ramas in cap asta: intre blaturi si dulapurile suspendate inlocuit peretele cu caramizi din sticla, e super fain, luminos
    -la fel, daca as avea spatiu, atelier fara discutie

  25. 1. Mi s-a luat de beci, la penultima casa am facut beci si mereu aveam infiltratii de apa. Mai ales aici la campie e jale mare cu apa.

    2. De ce sa nu bagi un calorifer si in garaj?

    3. De ce nu si o camera de sport. O banda de alergare, un rack si ceva spatiu sa te desfasori, cred ca 30mp ar fi suficienti.

  26. -balcoane doar decorative
    -spatiu depozitare.. am 120 mp subsol si am umplu si garaju de 60mp.
    -am renuntat la salteaua dorita de 2x2mp ptr ca efectiv nu am avut pe unde sa o bag in casa fara sa demolez un perete.
    -ganditi va la inst de incalzire, sa nu va treziti ca vreti rezervor de 800 litri si sa va intrebati pe unde il bagati in punctul termic.
    -colectati apa pluviala si duceti o la canalizare, nu o lasati aiurea prin curte

    • Este ilegal sa deversezi apa pluviala in canalizare. S-ar putea ca reteaua de canalizare sa nu fie proiectata pentru debitul de apa respectiv, asta e motivul.

      Eu am săpat în jurul casei un șanț de 1.5m în care am pus pietris si am băgat burlanele în el prin pavaj. La fel am făcut și la chiuveta si dusul din curte, am săpat cate o groapa de 3m în proximitate si am pus pietris.

      Curtea am sapat-o în asa fel încât sa aibă 4 grade înclinație dinspre casa, apa se scurge natural spre zona de „agricultura”/pomi.

      Cel putin la mine in zona, canalizarea nu ar duce și apa pluviala, deja e suprasaturata de vecini nesimțiți care arunca șervețele umede si pampersi în wc. Cam la 3 luni, trebuie sa vina ApaNova sa desfunde. Canalizarea la noile sate cu pretenții de oraș nu va fi niciodată la nivelul Bucurestiului.

  27. Cine zice …. Nu pun domne tava de 3 metri pun de 2.5….. Pune de 3 ca poate pe viitor pui mana pe niste bani si pui un sistem de ventilatie ;) eventual si cu recuperare de caldura.

  28. Foarte bun articolul, cam tot asa am gandit casa acum 3 ani

    Alte detalii
    – nu uitati sa pregatiti protectie pentru intrarile de cabluri si iesirile de apa (teava in teava) in fundatie; am un vecin caruia fundatia i-a sugrumat o scurgere de la wc ….

    – faceti poze! multe poze in toate fazele constructiei;
    exemplu: pui incalzire in pardoseala si vrei sa pui plinta de trecere intre 2 camere; plinta aia nu poti s-o prinzi cu dibluri daca nu stii EXACT pe unde trec tevile din pardoseala

    – un puffer (acumulator de caldura) in camera tehnica ajuta foarte mult, mai ales daca ai centrala pe lemne; pacatul face ca pufferele mai mari de 1500l au nevoie de usa foarte lata

    – in camera tehnica trebuie o gura de admisie pentru aer (centrala aia are nevoie de oxigen, fie ca e pe gaz sau cu lemne);

    – daca puteti de la inceput (costurile nu sunt mici) puneti un panou ACM ce sa incalzeasca apa pe vreme insorita

    – nu va zgarciti la cabluri de retea in perete; mai bine 3 prize nefolosite, dacat 4 access-point-uri atarnate prin colturi

    Succes tuturor!

  29. Eu as adauga dupa ce aveti proiectul facut cu arhitectul, inainte sa fie depus la primarie sa discutati pe proiect cu un dirigente de santier bun. O discutie buna va poate scuti de nervi, bani si timp in plus la faza de executie.

  30. Pe langa felinarele de exterior de pe casa, trageti si niste cabluri UTP pt posibilitatea de a pune camere de supraveghere ulterior. Suficient doar cablu UTP, pentru camere alimentate POE

  31. Reconstruiesc casa de la tara si sper anul asta sau cel tarziu la anu’ sa ne cumparam casa aici. Prima chestie: CURTE! La casa de la tara am 3000 de metri patrati, aici caut ceva cat mai larg, sa am unde sa pun una-alta. Stau la condo’ si cica am spatiu mare de terasa, dar e cat bucataria de la sat. Cu pandemia am vazut ce OK este sa nu fii chiar in bloc, ca am mai iesit din casa, dar mi-ar placea un spatiu decent sa pot tine un caine si sa se joace copilul in liniste in propria curte.

    De aici pornesc deja cautarile. Casa e bine sa fie potrivita, o casa uriasa e greu de incalzit / curatat, plus ca, asa cum precizeaza si autorul, nu fac casa pe post de airbnb, asa ca 1-2 camere in plus fata de necesarul familiei (3 persoane) e suficient.

  32. O alta chestie cu geamuri imense. O sa ai doi pereti goi. Adica doar geamuri. Arata bine, insa in living poate vrei mai mult de o canapea si tv. Si altele. Din punctul meu de vedere atatea geamuri restrictioneaza amenajarea interioara.
    Arata bine, dar nu e totul roz.

  33. Nu stiu daca a zis cineva astea dar :

    1. Fa baie mare. Nu 5 mp cu minim 10 mp. Si nu lua ever cabina de dus deaia de plastic, si pune o para uriasa sa te ploua bine. Merge si incazirea in pardoseala

    2. Fa dressing la intrare in casa dar si dressing in camera. Zidit. Si mare. Si lasa camera goala de tot felul de dulapuri ai dulapioare

    3. Sustin tavan la 3 m si chiar 3.5 m. Este superb daca il combini cu geamuri uriase si un design interior fain

    4. Ia mobila de lemn masiv. Putin si bun decat sa iti iei mobila de carton

    5. Fa camera tehnica unde sa tii centrala si un generator/ups si alte cele pe care nu le vrei in bucatarie

    6. Fa bucataria seaparat sau separ-o de restul livingului cu un perete urias de sticla.

    7. Un demisol e must have. Super util.

    Daca nu iti permiti sa faci ceva de calitate nu te apuca. Decat o casa de 300 mp facuta cu cele mai proaste materiale mai bine una de 120 cu materiale de calitate si bine gandita

    • Exista un site in State, care poate fi folosit pentru idei.
      https://www.zillow.com/homedetails/1287-NW-Promontory-Dr-Bend-OR-97701/103769317_zpid/
      https://www.zillow.com/homedetails/539-14th-Ave-W-Kirkland-WA-98033/48901993_zpid/?
      Poate cu ocazia asta vad si astia din Romania care administreaza site-uri de imobiliare ce inseamna un site cu informatii si fotografii adevarate.

    • Mai exact, nu fi sarac

    • Ce coincidență, fix în cartierul ăla din Bend, OR stă patronul la firma care lucrez. :))

      Bend e un oraș bestial, un fel de Brașov dacă ar fi locuit doar de nemți. Practic e construit la granița dintre pădure și deșert, e foarte interesant. Au mai multe parcuri ca suprafața în sine a orașului cred.

      Trece un râu prin mijlocul orașului care e așa de curat că poți înota (și mulți chiar o fac) lejer în el. Au o mică obsesie cu mediul dar îi înțeleg sincer, au de ce să fie.

      Dacă ar fi să mă mut în SUA, cred că ar fi destinația nr. 1. Ca populație e cam cât Oradea, dar e foarte curat, foarte civilizat, foarte low crime-rate. Toată lumea conduce ca bătrânii, nu te claxonează nimeni, au un fel de centru-semi pietonal și tradiție în berării și steak-house-uri. E un contrast imens față de alte orașe care le-am mai văzut prin SUA.

  34. Eu am în plan amenajarea unei case în curând și sunt într-un mare dubiu referitor la sistemul de încălzire. Normal, as fi optat pentru pardoseala, dar sunt foarte alergic și suflu și în iaurt cand e vorba de prevenție, ori părerea majoritara e ca da, ridica praful… Peste toate astea, mi-a dat cineva un pont legat de încălzirea în tavan, nu e banc! Cică percepția ca, căldura se ridica e falsa. Doar aerul cald se ridica dar tavanul radiază căldură pana la podea și se ajunge la un confort termic semnificativ peste cel de la calorifere, deși sub cel cu încălzire în pardoseala. Mai mult, sistemul constând tot în țevi cu agent termic (nu discut aici despre cel cu infraroșu) se poate folosi vara la răcire și e foarte eficient. A mai auzit cineva de asa ceva?

    • Am auzit doar de panouri radiante montate pe tavan. Nu știu dacă le folosea la capacitate maximă. Și nu știu dacă e aceeași chestie.

    • Nu e același lucru. Eu ma refer la un sistem similar celui din pardoseala (țevi cu agent termic) care sunt montate în tavan. Panourile cred ca sunt cele cu infraroșu, dar nu știu ce influenta asupra sănătății au acelea….

    • @mirceaonel: mi-as fi dorit un astfel de vecin sa stea sub mine, la bloc :))

    • – ‘ridicat praful’ e mit urban. Daca e praf in casa in general … ultima problema ar fi ca ti-l ridica IP;
      – incalzirea radianta poate fi montata pe orice suprafata disponibila (pardoseala, perete, plafon) – confortul fiind cam acelasi;
      – da, acelasi sistem de tevi se poate folosi si pentru racire. Cuplat la o pompa de caldura, de exemplu – face si cald si rece.

  35. m-am gandit sa las si eu my 2 cents…poate o vrea cineva sa citeasca.

    Cel mai important e arhitectul. si alta chestie care ar trebui sa vina la pachet, arhitectul ar fi bine sa aiba o echipa formata de un rezistentist si un instalator. imi dau seama ca o firma de arhitectura e prea scumpa, acolo i-ai putea avea pe toti la un loc, dar cred ca sunt destui care lucreaza pe persoana fizica si colaboreaza cu inginerii amintiti.
    inainte de a intalni arhitectul e bine sa fi vorbit deja cu colegul/a de viata si sa va fi pus de comun acord asupra ideilor pt a scuti timp.
    luati o ruleta si vedeti ce inseamna 1, 2 sau 5 metri :). veti avea surprize mari in a estima anumite dimensiuni. stiu din experienta pe cineva care-si dorea un living de 10×10 si cand i-am zis ca el acuma traieste intr-un apartament cam cat jumate din viitorul living, s-a lamurit. e si normal, nu toti activam in domeniul constructiilor, unii sunt cofetari, altii economisti, avocati, IT-isti, doctori deci sunt sanse mari sa nu le aveti cu aproximarile.
    incercati sa obtineti hartii scrise, sau macar copii pentru tot ce inseamna schimbare de ultima ora, directive de santier, modificari on-site…de fapt asta e responsabilitatea constructorului sau a dirigintelui de santier, dar ma indoiesc ca veti vrea sa platiti un diriginte de santier. oricum, trebuie sa va back-up in cele mai mici detalii.
    odata batuta palma si semnat contractul, incercati sa nu mai aduceti modificari de finisaje (gen, am vazut un model traznet de marmura de Carrara si o vreau ca odata-mi fac casa) pentru ca veti avea multe extrase la final. si va treziti ca ati batut palma pt o suma si la final veti plati cu pana la 10-15k mai mult. in fond, poate va permiteti dar e bine de luat in calcul :)
    dimensiunile de ferestre, incaperi, elementi de calorifer, diametrul de conducte de apa va fi stabilit de catre profesionisti, deci nu trebuie sa va faceti griji. asta in cazul in care lucrati cu ei, altfel, ramaneti la plua lui Dorel si nu o sa va fie prea moale…dar nah, fiecare dupa posibilitati.
    incercati sa fiti prezenti pe santier daca nu aveti un diriginte care sa actioneze in numele vostru. era o vorba din batrani (ochiul stapanului ingrasa porcul) :) deci fiti prezenti, urmariti planurile ca sa va asigurati ca vana va fi acolo unde o doriti voi, nu unde decide Dorel ca o doriti. priza pentru plita electrica e la locul ei, nu mai trebuie sapat in caramida pentru ca s-a uitat. ca fereastra aia din coltul salonului va fi in colt si nu la jumatatea peretelui, si tot asa…
    in cazul in care nu sunteti hotarati sau nu aveti bani de proiectul integral, spre ex, la subsol mai vreti o baie (am ex asta in minte ca asa am facut eu) dar nu o faceti acuma, puteti sa trageti toate conductele inainte de a turna placa de beton si peste alti cativa ani veniti doar si va ”intepati” in conductele deja existente.
    daca sunteti cat de cat manual, si nu aveti doua maini stangi, puteti economisi la unele chestii care nu necesita munca calificata, cum ar fi vopsitoriile, pusul gazonului, compartimentari din rigips. eu am scutit vreo 25k $ cu chestiile astea. dar cum am zis, trebuie sa te pricepi. well, noi romanii ne pricepem la fotbal, politica si constructii, asa ca, dc nu? :)
    no, deocamdata atat mi-a venit in minte, dar daca mai am flashuri, mai las cate unul pe ici pe colo.
    bafta

  36. Dulapurile sa fie incastrate, proiectezi suprafetele camerelor in consecinta.

    Nu-i nimic mai urat ca un bartai dulapul pe un perete, cu geamantane, posete si toate rahaturile spanzurate pe un dulap.

    Galeriile pentru draperii/perdele sa fie cat mai aproape de tavan, si preferabil pe toata lungimea peretelui.

    Prize cat mai multe, si daca ai de gand sa iti pui aer conditionat, una aproape de tavan, din stadiul constructiei.

    Casa sa aiba soclu perimetral, nu am fire de par cate case fara soclu se fac prin sud.

    La fel si podul/mansarda, din zidarie, nu din OSB.

    Vata bazaltica se recomanda a fi inlocuita fie cu celuloza, fie cu spuma.

    Curentul musai sa fie tras in curte, in toate colturile – poate iti faci un foisor sau iti pui stalpisori/instalatie de iluminat/camere de supraveghere.

    Fiecare priza sa aiba mufa ethernet si fiecare incapere sa aiba mufe de TV si ethernet pe perete, pentru smart TV-uri.

  37. Pentru ca tocmai am terminat anul acesta o casa si am lucrato cu o atentie deosebita, la standardele de azi… Nu lux, dar materiale de calitate pot sa vin cu cateva mentiuni legate de ideile pe care le-am citit in comentarii.

    – Parchetul se pupa foarte bine cu incalirea in pardoseala daca este de calitate si montat corect. Eu am optat pentru triplustratificat din lemn montat cu adeziv … nu flexeaza, nu are neregularitati se incalzeste placut… permite la intervale de timp cateva slefuiri daca este nevoie. Dar trebuie intretinut cu solutii de curatare speciale si uleiere la anumite intervale de timp
    – Geamurile… Aici am vazut 2 idei.. Una legata de performantele lor energetice si aici as recomanda neaparat geamurile cu coeficienti de casa pasiva ( lambda < 0,8 ) ex. Barier PHZ Geneo 100 sau daca aveti pofta de cheltuit foarte multi bani puteti opta pentru tamplarie de lem stratificat protejat la exterior cu aluminiu. O a doua idee ar fi legat de deschideri si vreau sa va spun ca punctele slabe din punct de vedere termic ale unui geam sunt spre surpinderea multora profilele de PVC nu sticla, iar cu cat numarul de deschideri creste cu atat vei avea mai multe pierderi de caldura.
    – Garajul aflat in casa se termoizoleaza pe peretii care comunica cu spatiul incalzit cu aceiasi grosime care ati puso si pe exteriorul casei si mai mult de atat eu as recomanda ca si restul peretilor sa aiba termoizolatie deoarece acei pereti comunica cu structura casei si vor reprezenta punti termice
    – Acoperisul se termoizoleaza cel mai bine… 30-40 cm de izolatie. Pierderile de caldura dintr-o casa sunt cele mai mari prin acoperis.
    – Daca optati pentru usi mari in interior asa cum zicea autorul ( 1m) veti avea niste costuri ridicate pentru ca se vor realiza numai la comanda… Sfatul meu ar fi sa luati usi de dimeniuni normale… gen 0.90…
    – Ganditi dinainte tot sitemul de curenti slabi… puneti 2 cabluri UTP in stalpul de la intrare pentru sisteme de videointerfon… puneti cabluri pentru eventuali senzori, retea pe cablu in camere… da stiu exista WIFI insa niciodata nu se va compara cu cablul si asta o spune unul care acum sta pe Wifi 6… noul standard AX.
    – Studiati optiunea unor sisteme de climatizare/confort mai moderne ( pompe de caldura ), ventilatii cu recuperare de caldura, eventual o racire prin tevi in tavan… panouri fotovoltaice, etc…
    – Trageti curent de putere mare! cat de mare va permite un trifazic… Traim vremuri in care energia electrica este viitorul.

    – Nu uitati ca de la 1 ianuarie a intrat in vigoare legislatia care spune ca nu se vor mai acorda autorizatii pentru case care nu se apropie de standardul nZEB ( nearly Zero-Energy Building ) asa ca faceti pe dracu in 4 si accesati programele de stat pentru panouri fotovoltaice, pentru izolatii si pompe de caldura, pentru orice.

  38. Ce parere aveti referitor la pergola pe aleea de acces auto, unita cu casa vs. garaj zidit pentru masina? Cu mentiunea ca ar fi un beci unde sa depozitezi cauciucuri, scule si alte minuni ce normal ai tine in garaj.

  39. Baile minuscule, eventual cu cada/dus pe peree ext3rior cu geam rece, balconul (mai ales daca ai curte sau terasa jos), bucataria mica sunt atavisme ale traiului in blocurile comuniste. Cine doreste asa cva mai bine raman3 la bloc si economiseste o droaie de bani

  40. Precizez ca cele ce voi scrie sunt bazate pe experienta locuirii la casa pt 15 ani. Casa construita de mine, am stat sa supraveghez muncitorii aproape 2 ani.

    Deci:

    – NU beci. In 2021 nu mai ai nevoie de asa ceva, sincer. Am unul de 12mp si nu il folosesc deloc.
    – DA camara si musai spalatorie. Iti iei o lada frigorifica si poti pune in ea toate cele. Iei „bulk” mai ieftin si nu faci n! drumuri la cumparaturi pt fleacuri. Spatiu dedicat spalat/uscat rufe – te va iubi nevasta.
    – DA planseu betonat intre ultimul etaj si pod. Da, e un cost suplimentar, dar merita. Fara rigips crapat la ultimul etaj. Podul e un spatiu super de depozitare: biciclete, roti auto, pomul de craciun, n! alte troace. Daca ai o magazie exterioara unele lucrui de valoare pot disparea (hoti).
    – DA camere inalte (lumina sus). Da, cost suplimenat incalzire, dar senzatia de spatiu e AUR.
    – DA incalzire prin pardoseala in bucatarie/baie. Fara comentarii.
    – DA o mica incapere tehnica. Boiler/centrala/un mic rack pe sus pt ceva switch, router, etc.
    – DA izolare casa maaaare. Daca iti permiti 15-20cm, pune tata izolatie. 10cm e un minim minimorum. Grija mare la pod.
    – DA/musai casa tencuita inainte de termosistem.
    – NU cada. Mai bine un spatiu maaare in baie delimitat cu sticla, obtii un dus imens in care te vei simti super. Singur sau cu nevasta. E senzatie super sa iti pice apa din tavan si sa ai mainile libere. Da-mi mail sa iti trimit poze daca vrei.
    – NU garaj. Masina o tii in fata casei sau in curte. Deja incalzirea globala nu mai cere garaj.
    – perimetral, pe interior (langa gard) faci un sant in care pui drenaj, apoi undeva intr-un colt aduni apa intr-un butoi de plastic mai mare, ingropat. De acolo, cu o pompa cu plutitor de cateva sute de lei arunci apa in canalizare. Asa nu vei avea niciodata apa baltita in curte. La fel, da-mi mail sa iti trimit poze daca vrei. Sau cauri pe YT la enciclopedia constructiilor pe canal, are totul clar explicat.
    – cand pui faianta/gresie/tigla, pastreaza din fiecare cateva bucati. Le pui in pod si uiti de ele. E posibil peste ani sa ai nevoie sa inlocuiesti o faianta/tigla sparta.

    • Iti iei o lada frigorifica si poti pune in ea toate cele. Iei “bulk” mai ieftin si nu faci n! drumuri la cumparaturi pt fleacuri.

      mai ales când alimentara e la 10-20km distanță :D

  41. Niste exemple pentru fier forjat? Ar fi interesant daca se pot vedea optiunile online, ca de aia cumpar din Hornbach/Dedeman.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile