Cum să construiești casa – Instalații (Partea 2)

Partea 1. Partea 2., Partea 3. Partea 4. Partea 5.

Încep cu o mică completare legată de terenuri. Că am uitat de ea și poate avea impact. Apropierea de drumuri circulate intens. Gen autostrăzi, DN-uri, centuri. Cu cât e mai mare distanța, cu atât mai bine. Mergeți într-o zi în Otopeni, parcați mașina, și luați-o la pas pe margine de DN1. Pe trotuar. Am făcut asta de câteva ori și nu e plăcut deloc.

Verificați, informați-va de planuri pentru o viitoare centură/autostradă în zona. Viitoarea centură a Bucureștiului are planurile disponibile pe internet. Mereu m-am întrebat de ce o anume bucată de teren de după Otopeni e încă neocupată de case. Au apărut niște case pe acolo, dar restul zonei pare că e evitată. De la distanta arată frumos. Dar prin fața lor va trece viitoarea centură/autostradă. De aia. Nu vreți să fiți în locul acelor oameni. Cu autostrada în nas.

Revenim. Proiectul e gata. Sunteți fericiți. E un pas mare. Urmează partea de instalații. Adică cele electrice și cele de încălzire/sanitare.

Există destui proiectanți pe piață. Și autorizați. Și cu experiență. Găsiți unul și vorbiți cu el. O să coste. 1-2.000 euro. Sau cine știe care mai sunt prețurile zilele astea.

La instalația electrică va trebui să luați niște decizii de bun simț. Să marcați pe plan unde vreți prize, întrerupătoare și lumini. Și dacă e nevoie de lumini cu dublă comandă, cap-scară etc. Plus eventuale cabluri tv și UTP pentru internet la prize.

Prize nu vor fi niciodată îndeajuns. Vrem să evităm să folosim prelungitoare pe cât posibil. Așa că nu vă sfiiți să vă gândiți la așa ceva. Luați în calcul și prize cu porturi USB. O să-mi mulțumiți mai târziu.

Prizele vor fi poziționate în general cam la 20cm de podea. De preferat îngropate în perete.

Trageți cablu utp în fiecare cameră. Dacă routerul pentru internet va fi în living, atunci toate firele trebuie să ajungă în living. Și în living probabil vreți 1-2 fire suplimentare. E o cameră mai mare și poate o să aveți nevoie de o conexiune cu fir în diverse locuri.  Măcar pentru un router de tip mesh, și tot vor fi utile aceste cabluri. Cel mai probabil TV-ul va necesita și el o priza de UTP.

Cablu tv în fiecare cameră. Dacă știți că o să aveți tv-ul suspendat, ați putea merge până la a prevedea priza de curent și tv pentru televizor ca să nu atârne cabluri.

Fire de masă/împământare inclusiv la circuitele pentru becuri. Nu știu dacă aveam asta în proiect, însă executantul mi-a spus că nu discută și renunță dacă nu fac așa.

Fiecare circuit care duce la panou trebuie să suporte minim 4000w consum. Deci cabluri mai scumpe și mai groase. În living poate două circuite sunt de ajuns. În bucătărie vor fi necesare mai multe. Cuptorul electric are nevoie de circuit separat. Mașina de spălat vase la fel. Frigiderul. Apoi vin alea gen microunde, mixer, aparat de cafea, hotă. Să aveți prize la îndemână în bucătărie. Și sună ciudat, dar e cazul să știți cum o să arate bucătăria de pe acum. Și nu e singura. Unde o să aveți un tv, unde vă puneți un aer condiționat etc.

Discuția e lungă, însă per total am ajuns să am un prelungitor în care să bag aspirator, tv, xbox, laptop, telefon, receiver tv, radio etc.

Tuburile alea prin care se trag firele electrice să fie metalice dacă e posibil. De fapt asta recomand eu.

Instalația electrică îngropată trebuie să urmeze o anumită logica. De exemplu vrei să dai o gaură în podea pentru un opritor de ușă. De regulă pe lângă perete sunt îngropate cablurile și altele.

Cablul pentru întrerupător trebuie să urce în sus perpendicular, nu oblic/diagonală. Și tot așa se va duce, prin linii drepte spre bec. Lucruri logice ca să știi unde bagi diblul ala pentru lustră, fără grija că dai în cablu. Asta la momentul execuției o sa fie un lucru de urmărit.

Și acum partea nasoală. Deja proiectul o să coste ceva. Acum vin și spun: nu vă zgârciți. Deloc. Nu e cazul. Siguranțe din alea care detectează scurt-circuitul și sar înainte de a se produce scânteie. Diferențiale cred că se numesc (corectam pe baza comentariilor). Și nu vreau să spun cât de importante sunt astea. Te zgârcești mai târziu și iei lustra aia mai ieftină. Sau cum am pățit eu, mi-au plăcut mult niște întrerupătoare Elba montate temporar de echipa băieților. Au un click foarte satisfăcător. Pe alea le-am vrut. Sunt ok, destul de estetice, dar în gama ieftina.

Prize și întrerupătoare de calitate. Vedeți că multe întrerupătoare cu touch, termostate și altele au nevoie de un fir de nul. Puneți asta în vedere proiectantului. De obicei în întrerupător ajunge faza sau nulul. De obicei faza. Celalalt fir se duce direct în bec și poate fi inaccesibil.

Gândiți-vă unde vor veni luminile. Câte becuri se controlează din întrerupător. De exemplu eu am o lustră și o aplică. De ce? Nu știu, aplica e să ofere o lumină mai slabă, de veghe mai mult.

La băi gândiți-vă dacă aveți nevoie de prize și lumini la oglindă. Nu vreți să trageți ulterior pe canale de cablu.

Prize pentru afară. Dacă aveți posibilitatea de a trage 380V, go for it. Prizele care dau afară trebuie să ducă o putere mai mare. Gândiți-vă că uneori aveți nevoie de o sudură. Invertoarele alea bat în 4000w lejer. Sau poate o viitoare mașină electrica. Nu glumesc. E posibil.

Tablourile electrice să fie aerisite. Insist! Mari și aerisite. Eu nu am fost atent fix la ăla general și îmi este scârbă acum să mă uit la cum arată. Nici capacul nu pot să-l montez.

Pariu că nu v-ați gândit la alarmă? Să vă gândiți și să specificați că vreți și asta inclusă. Altfel firele vor fi trase aparent și s-a dus dracu totul.

Camere. Prevedeți și cabluri pentru camere de supraveghere. Da, știu, wireless, dar alimentarea tot va fi făcută undeva. Și dacă tot tragi alimentare, trage și un fir UTP. De fapt UTP e de ajuns, că orice camera decentă suport POE. Care să ducă în locul ăla stabilit că va fi receiverul. Și nu, nu în living.

Gândiți-vă că poate afară o să aveți nevoie de becuri. Pe pereții casei și în curte. Eu nu m-am gândit și acum sufăr puțin.

Impamantarea. Facuta corect si masurata si verificata si tot ce trebuie. O impamantare buna va poate salva viata. Si exonera de eternele plangeri ale ISP-ului ca nu ai impamantare buna si de asta i se ard lui echipamentele de la tine. Asa ca l-am provocat pe omul ala sa vina sa masoare. Nu i-a venit sa creada. Paratrasnet pe casa.

Repet: nu va zgarciti! Partea cu economisirea o atingem mai incolo. Aici le faceti cam pentru o viata.

Nota: 90 m cablu 4CABY (?) au costat circa 2400 lei in 2009. E super gros, are 4 sau 5 fire in el si as putea alimenta toata strada cu el. Asta e cablul care e intre contor si intra in casa. Mi s-a parut foarte bun pretul.

Instalatii termice/sanitare.

Primul sfat: cand va cumparati toaleta (wc-ul) aveti grija sa nu fie din ala pentru fundul curtii. Fara fund. Am ras ani de zile la faza asta. (patit)

Caminul pentru alimentarea cu apa, fieca vorbim de put sau retea sa fie decent. In principiu la retea nu aveti nevoie de cine stie ce. E doar un apometru si vreo doua robinete si atat. Un camin de put va trebui sa fie mai spatios. Nu glumesc! La mine are 80 cm pe o latura si mi-e greu sa umblu acolo la conexiuni. Injur nespus de mult de doua ori pe an.

Am mai spus, insa la bucatarie trebuie sa stiti de pe acum ce si unde vor veni. Cand mai mergeti la un magazin de bricolaj, masurati dulapuri si altele ca vor veni in bucatarie ca aveti repere. Tevile de apa, scurgerile pentru chiuveta, masina de vase nu se muta usor ulterior.

La bai cam aceeasi poveste. Apropo, recomand sa aveti o idee de spatiu intre WC si perete sau alte dulapuri/cabine de dus. Am vazut pozitionari unde trebuia sa stau oblic pentru o pozitie oarecum decenta. Un detaliu interesant la bai e ca trebuie sa stiti daca o sa fie casa sau cabina de dus. Diferenta e distanta dintre tevi si pozitionare. La cabinele de dus, tevile pot fi oricum, in general la 10 cm. La bateriile de cada, distanta e de vreo 15 cm. Adaptarea rezulta in tiganie. La propriu.

Camera tehnica sa aiba sifon in pardoseala. Trust me!

Locul unde va veni masina de spalat rufe trebuie stabilit si el.

Incalzirea cum va fi? Calorifere, prin pardoseala? Ce tip de centrala? Recomand o incalzire prin pardoseala si daca e sa fie, faceti in toata casa. Nu as face hibrid. Eu am IP doar in living. Daca mergeti pe calorifere, sfatul meu e sa cereti proiectantului sa le faca usor supra-dimensionate. Daca aveti geamuri mari si multe in living, asta e chiar obligatoriu.

Tevile de cupru par a fi solutia ideala. Singura lor limitare e ca nu prea poti pune radiatoare din aluminiu, desi ar exista niste solutii. Daca nu e cupru, vedeti ce alternative sunt. Personal am pentru calorifere PEX cu bariera de oxigen. Si inca o duce foarte bine.

Automatizarile e bine sa le prevedeti de pe acum. Mie mi-au luat 10 ani sa ma prind ca asa ceva m-ar ajuta enorm. La casa veti avea pompe de circulatie a apei prin calorifere, poate un boiler conectat la un panou solar si la centrala. O automatizare va ajuta sa controlati si centrala si pompele. Doua relee, o cutie, cateva fire si un meserias fac minuni de 5-600 lei. Daca e necesar. La mine a fost. Dar se pot prevedea din stadiul asta. Btw, conform ultimelor calcule, tocmai am amortizat investitia.

De asemenea daca o sa aveti termostate in fiecare camera, vedeti daca e nevoie de fire pana la centrala.

Si rugati proiectantul sa va faca camera tehnica aerisita. Nu vreti sa injurati ulterior ca nu aveti cum sa  desfaceti ceva pentru ca pur si simplu nu este loc.

In general as spune ca nici aici nu e cazul sa faceti economii. Nu zic as luati ce e mai scump, ci doar sa nu faceti alegerea in functie doar de pret. Manopera este importanta aici. Cine face lipiturile trebuie sa le faca bine. Daca simti la momentul executiei bugetul este altul fata de asteptari, poti merge linistit pe niste radiatoare/calorifere mai ieftine. Astea se pot schimba relativ usor. O teava ingropata nu prea.

Astea e cu proiectele. Daca mi-a scapat ceva, spuneti si facem update.

Am “furat idei” si de la postul precedent cu proiectul casei. Recomand sa treceti prin comentarii.

Ca o nota de concluzie la etapa asta: cand va uitati pe proiect incercati sa va ganditi putin care fire/tevi vin ingropate si cam in ce etapa a constructiei va trebui sa faceti acea parte. In momentul constructiei va trebui sa fiti atenti si sa nu uitati anumite etape. Ulterior o sa fie deranj degeaba.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

126 comentarii

  1. cat costa o casa din asta? fara teren

    00
    • @cici, cam 450-480 eur/mp acum 4 ani, pana la „gri”

      00
    • Nu o sa obtii niciodata un raspuns concludent. Pentru ca te astepti sa afli un pret fix. Si fiecare casa e pe barba ei. Costul il obtii dupa ce ai devizele de materiale si manopera.
      Nu te lega niciodata de sume fixe. Ci in jurul a 500 euro/mp. Dar pot fi in realitate 400 sau 700 euro/mp. Sunt foarte multe variabile de considerat.

      00
    • La 188mp construiți P+1 (vreo 155 utili), mie mi-a mâncat 135kE. IP, centrala pe gaz, boiler, dedurizator, puț, electrice gewiss și cabluri sanatoase, curent 380, priza pentru mașina electrică la apronul acoperit pentru parcare, 41mp de geamuri tripan, izolatie etc.

      Nu ieftin, dar trainic și foarte economic la mentenanță

      00
    • @Uzunu cu ce ai izolat casa?

      00
    • Pe mine m-a costat aprox 400 euro/mp la gata cu tot cu finisaje, mobila, etc , casa P+M, adica 65k euro, 160mp utili. Nu am facut rabat de calitate la materiale la aproape nimic, din contra. Cum a scris si Jules mai sus, depinde de foarte multi factori. Eu de exemplu am iesit mult mai ieftin pentru ca de ex. acoperisul (tigla ceramica) l-am facut cu colegii de munca, toata partea electrica cu unchiul meu care este electrician de 20 ani, instalatiile sanitare cu un coleg instalator, etc.

      00
    • multumesc de raspunsuri. cumva eu stiam de 350/mp acum 10 ani. ma astept ca in 150k sa fiu acoperit cu totul.

      alta intrebare: daca am deja terenul si sa zicem ca ma costa 100k din estimari casa ( sa fie rotund. poate sa fie si 135k). Eu am acum 20k. Cum fac? merg la banca si cer restul? sau mai astept in ideea ca 20k oricum o sa fie doar depasirile? voi cum ati facut?

      00
    • @IonutO: polistiren de 15cm pe pereți, extrudat de 10 în fundație, vata de 15 + polistiren de 5 in pod, extrudat de 5 sub IP, zidărie de 30

      00
    • @uzunu, sa citesti si depsre vata bazaltica.

      Este ignifuga, izoleaza fonic si lasa peretii sa respire. E mai scumpa dar aduce beneficii si banii tii recuperezi pe parcurs.

      00
    • @cici: nu te apuca până când nu ai strâns macar 30% din valoarea devizului bani cash. Daca ai un constructor bun și ne-hoț, ii vei da pe suplimentari gen gresie mai scumpă sau cadă din compozit. Alternativ, pe lucruri pe care ai uitat/nu te-a lăsat banca sa le pui in deviz/au apărut între timp, cum ar fi boiler/corpuri de iluminat/gaze. Daca e hot, baftă.

      Cel puțin la o anumită banca grecească, avansul pe creditul de construcții îl dai in etape. Sa zicem că la prima etapă îți dă banca 10ke, dar când vine evaluarea intermediara, trebuie sa se vadă 12ke. Dup-aia îți mai da încă 10ke, dar trebuie să vadă 24ke. Iar când zic „să vadă”, mă refer la „pus în operă”. Dacă ți-a venit paletul de cărămidă și sta pe fundație, nu e „in operă”. Și întotdeauna vei fi in urma cu banii din cauza asta, așa că ai nevoie de un fond de rulment. Preferabil e sa negociezi cu banca 3, maxim 4 etape.

      00
    • … depsre vata bazaltica.
      Este ignifuga, izoleaza fonic si lasa peretii sa respire. E mai scumpa dar aduce beneficii si banii tii recuperezi pe parcurs.

      @IonutO, vata bazaltica nu e rigida si o „asezi” mai greu pe casa; asta vine cu un consum mai mare de adeziv si de tencuiala (va fi mult mai denivelata decat polistirenul dupa ce bati diblurile)
      Da, e mult mai sanatoasa, dar diferenta de pret la material si manopera ar fi fost prea mare in cazul nostru.

      O solutie ce mi-ar place la urmatoarea casa ar fi un sandwich de 2 pereti exteriori de 40cm cu 10cm de vata bazaltica intre ei.

      00
    • Si-a facut socru-miu la țară o casă simplă cu o cameră mare, bucătărie, si o baie mică. Suprafață 50 mp, cu cele mai ieftine materiale. Boiler + soba pentru încălzire. A lucrat cu un meseriaș din sat, evident la negru si a durat 2 luni de la săpat fundatia pana cand a terminat. E facuta din boltari, are izolatie de 10 cm si tabla pe acoperiș. Cost 12000 de euro, din care 3000 manoperă, si 1000 proiect + conectarea la curent.

      00
    • @Giupi

      Daca permite Zoso : https://www.youtube.com/watch?v=TvpTsalxLo4 arunca un ochi

      00
    • @Gupi Inca ceva, Iordanescu si toti vecinii lui (selectionerul da) si-au invelit casele in vata bazaltica. Eu zic ca nu erau nebuni mosii, sti-au ei ceva. A vorbit tata cu constructorii si baietii recomandau cu toata caldura solutia.

      00
    • @IonutO, ești amuzant!
      Eu îți spun că nu-mi permit vată bazaltică, tu-mi zici de casa lui Iordănescu.
      Voi nu mai faceți logică la școală ?

      10
    • @Uzunu, sa spui ca ai dat 135k pe casa, dar sa enumeri pe la inceput boilerul (aprox. 200 euro) si dedurizatorul (daca e un simplu filtru, in jur de 50-200 lei, daca e sistem, e 50-200 euro), e ca si cum ti-ai lua Maybach, dar te-ai plange de cat te-au costat anvelopele Debica.

      10
    • @Gupi, faceai un efort mai mare pentru casa acum. Si iti recuperai investitia in timp.

      Citeam de un flacau care si-a izolat casa bine si are factura de 400 de lei la caldura pe iarna, nu pe o luna pe toata iarna.

      00
    • @demult: boiler – 2000 lei, dedurizator – 2500 lei, centrala – 6000 lei. Le-am enumerat cum mi-au venit în cap, parțial și pentru că tocmai le-am pus. IP, de exemplu, cu toată automatizarea, m-am dus aproape 6ke. Geamurile, tot cam atât.

      00
    • faceai un efort mai mare pentru casa acum. Si iti recuperai investitia in timp

      @ionutO, hai să facem niște calcule foarte simpliste!

      Coeficient de conductivitate termică:
      vata bazaltica: λ = 0.036 W/mK
      polistiren grafitat: λ = 0.031 W/mK
      Polistirenul grafitat izolează puțin mai bine decât vata.

      Preț pentru material, la grosimea 15cm:
      vata bazaltică: ~65 lei/mp
      polistiren grafitat: ~42 lei/mp
      Vata e simtitor mai scumpă.

      Mai calculează tu diferenta de adeziv și masă de șpaclu (la vată trebuie mai mult), masa de spaclu, respectiv la manoperă (din nou, la vată e mai scump).

      La aceeași grosime, folosind vată aș fi avut o izolație termică puțin mai slabă decât cu polistiren grafitat, însă cu vreo 40% mai scumpă.

      Nici matematică nu mai faceti la școală acum ? Vai de pensiile noastre!

      00
    • @Gupi, eu nu ma contrazic cu tine :) eu n-am facut nici un calcul matematic. Doar am zis ca vata bazaltica aduce beneficii clare. Din ce-mi arati tu mai sus cele 2 sunt cam egale ca si coeficient termic, diferenta e neglijabila.

      Peretii placati cu bata bazaltica respira mai bine, vata este ignifuga si izoleaza fonic. I said my piece. Acum fiecare cu bugetele lui. Sper sa nu o mai aud pe aici cu vata se lasa….depinde si ce tip de vata pui. Cititi, nu luati totul dea gata din gura constructorului.

      Al meu buget se va forma in urmatorii 2 ani si intentionez sa fac urmatoarele lucruri:

      Izolarea fundatiei cu spuma de sticla (geocel),
      izolarea peretilor cu vata bazaltica,
      geamuri mari pe sud, mici pe nord, combinat cu rulouri exterioare motorizate
      geamuri cu coeficient termic bun (doar ca e tripan nu-l face eficient termic)
      incalzirea in podea
      sistem de ventilatie cu recuperare de caldura in tavan

      o sa ma mai gandesc la ce folosesc sa incalzesc casa si ce tehnologii bag in ea pana atunci.

      00
    • @IonutO, diferenta dintre noi este ca eu am trecut prin exercitiul bugetarii si constructiei casei.
      Ce-ai facut aici e ca si cum te-ai fi dus la tatal tau sa-i explici cum se fac copiii.

      Succes la viitoarea casa!

      00
    • @IonutO: Gupi are dreptate. Și eu aveam avioane in cap înainte de construcție, dar ori erau prea scumpe, ori nu aduceau nimic semnificativ, ori nu găsești în România/nu găsești pe cineva care să știe să puna.

      00
    • @IonutO , ti-am mai raspuns intr-un articol precedent (dar nu am mai intrat acolo) referitor la vata bazaltica.
      Coeficientul termic este aproximativ acelasi intre polistiren si vata bazaltica , insa pretul de 3 ori mai mare pentru vata bazaltica.
      In singurul scenariu in care as pune vata bazaltica , ar fi acela in care veniturile mele ar fi mai mari de 10k euro pe luna si nu m-ar durea asa de tare la buzunar investitia.
      O casa invelita in polistiren va avea aceeasi valoare a facturii de gaze chiar daca ar fi fost invelita in vata bazaltica. Singurul plus la vata bazaltica este ca este ignifuga (dar se gaseste si polistiren ignifugat) si nu suna asa a gol precum polistirenul.
      Nu mai face comparatia cu Iordanescu sau eu stiu ce oameni cu bani , aia sunt genul de oameni pe care nu-i intereseaza in cat timp isi recupereaza investitia.Investitie care nu se recupereaza niciodata in cazul polistiren vs vata bazaltica.
      Ai grija cand pe ce bugetezi banii cand te apuci de constructia unei case . Sunt lucruri unde da, nu trebuie sa te uiti si altele care nu prea merita efortul financiar (consistent in cazul asta) deoarece nu aduc un plus (la fel vei plati incalzirea) care sa merite efortul ala.
      Sau au mai fi varianta pe care am spus-o mai sus : daca esti vreun Doctor sau pilot sau mai stiu eu ce , si veniturile iti permit sa-ti faci moftul asta , go for vata bazaltica .

      00
    • Vata bazaltica respira spre deosebire de polistiren. As pune un link catre un vlogger „celebru” da nue cazu :)) google is your friend

      00
  2. Salutare

    – planificati si masurati intrarile de cablu in casa (pe sub fundatie); nu va zgarciti si puneti mai multe tuburi de cablu cu fir de tractiune in ele;
    – idem, de la cutia de conexiuni pana la casa – faceti un singur sant si pregatiti tuburile pentru toate cablurile;
    – faceti poze la toate tevile si cablurile din pardoseala si pereti
    – puneti doua trasee diferite de cabluri intre parter si mansarda (sau etajele superioare);
    – puneti cate 2 cabluri UTP pentru fiecare priza; cablul e ieftin si daca n-ai nevoie de priza, il poti ascunde; daca ai nevoie de extindere insa, e mai greu;
    – nu uitati de cablurile de conectare a termostatelor (stiu, wireless is the future, insa experienta spune altceva)
    – planificati un cablu UTP / FTP de la router pana afara; cea mai mare bucurie e sa ai semnal ca lumea si in jurul casei, cand e gata si terasa

    Succes!

    00
  3. – pt pozitionarea prizelor si intrerupatoarelor cap-scara ar cam trebui deja sa stii si ce mobila pui (dimensiunea patului, canapelei, etc) – intrerupatorul de langa pat il oarece cam departe de pat, trebuie sa ma intind putin si ma enerveaza maxim :)
    -atentie f mare la cablul utp, sa fie cupru 100%, nu toate magazinele zic si nici instalatorii nu stiu toti, dar utp ala mai ieftin are 4 fire cupru, alea pt 100mbit, si 4 fire aliaj si o sa ai paraziti pe camerele video alimentate PoE.
    -firele pt camere nu trebuie duse prea sus (am vz duse la nivelul etj2) – nu te ajuta cu nimic sa vezi crestetul capului hotului.
    – fire la poarta pt interfon si poarta auto automata

    Ca si o curiozitate, cat ai siguranta generala in panoul din casa si cat este urmatoarea sigurata ca valoare din panou?

    00
    • 64A generala. Dupa probabil e 32A.
      La contor am de 12A sau 16A.
      Dar e foarte posibil sa ma insel. Studiez si revin. Am centrala electrica de 24kw. Care e setata acum pe 12kw.

      00
    • Daca tot intinzi cabluri UTP , merge si Gbit .. diferenta nu e mare de pret si la cum evolueaza technologia, poate vrei un 8k in 5-10 ani :)

      00
    • Stiam, nu bag mana in foc, ca intre generala si valoarea urmatoare e bine sa fie maxim 2 ordine de marime, sdica daca ai pe prize de 16A, generalul sa fie de 24A. Acum cum zici tu ca ai generalul de 64A (pe stalp afara de cat naiba e?!) E ok ca sub el sa fie direct alea de 10A de lumina de exemplu? Poate zic prostii si ma lamureste cineva care chiar se pricepe. Ty

      00
    • 64A nu exista!

      00
  4. Legat de instalația electrică, că am făcut și eu recent:

    Aș merge pe tuburi netede de PVC. Te oblică la trasee mai drepte și fiind netede, poți trage mai ușor cablul prin ele, fără să riști să se agațe. Mi se pare și mai rezistente decât un tub flexibil. Am găsit tuburi în stare bună de când a fost construit blocul în anii ’60. Am găsit și copex făcut franjuri de la renovarea din anii 2000, judecând după sacii de materiale îngropați între tocurile ușilor și pereți :))

    Cablurile de curenți slabi (UTP, coaxial, HDMI etc.) ar trebui trase la o distanță minimă de 10cm față de cele pentru prize. În nici un caz prin același tub cu ele.

    Legat de terminația lor, eu le-am tras pe toate în hol, unde am montat un rack metalic de 10″ (exemplu https://www.startlan.pl/en/produkty/serwerowe-i-telekomunikacyjne-szafy-rack/wiszace-szafy-rack-10-stlwmc10 sau de la Schrack, dar e link-ul kilometric). Acolo vine ONT-ul de la ISP, o priză de la Bachmann pentru 10″, un splitter pentru coaxial și un switch. În sufragerie am cablu UTP separat pentru router wireless și separat pentru televizor.

    Aș zice să nu vă zgârciți la nimic din ce necesită spargere pentru a îmbunătăți/repara (instalații electrice, sanitare, șape etc.). Poți oricând să zugrăvești dacă ai ales o vopsea/var de proastă calitate sau să schimbi mobila aia urâtă. E tare anevoios să repari o șapă care începe să se macine sau mai rău, un conductor împușcat sau o țeavă de apă fisurată prin pereți.

    Tabloul electric, ok, e bine să ai siguranțe bune, dar alea le poți schimba oricând. Dacă e tablou îngropat în zidărie, ar trebui calculat numărul necesar de posturi și luat cu mai multe. Dacă alegi siguranțe de 1 modul și vei vrea să le schimbi cu unele de 2, să ai loc în tablou. Sau dacă mai adaugi vreun circuit. Recomandarea mea ar fi să aveți o priză și pe lângă tablou. Eventual una montată pe șină chiar în el.

    00
  5. „atunci toate firele” ma îndoiesc ca vom mai avea nevoie de fire pentru internet în viitor!
    Am casa în construcție și la partea electrica recomand circuite dedicate! In loc de cap scara un senzor de mișcare e mai indicat (de la întrerupător pana la ușa camerei mai e o distanta de parcurs și ai sa o faci pe întuneric).

    00
    • legat de fire – Dupa ce vecinii isi pornesc toate răgăliile de routere pe toate benzile posibile, sa nu te intrebi de ce lipseste câte o saptamana din camera de supraveghere WiFi, exact cand aveai nevoie. Sau sa nu te miri ca transmisia Cupei Mondiale de fotbal PPV 4k HDR 48fps nu iti merge (deja la editia 2018, m-am uitat pe BBC iPlayer la asa ceva).
      legat de senzorul de miscare – mergi noaptea la WC fara sa scoli copii dupa ce abea i-ai pus in pat, si apoi sa vezi cum dispare senzorul de miscare la gunoi.

      00
    • Wi-fi-ul, chiar si cel mesh inca nu poate acoperi performantele unei retele pe cablu de 1 Gbps. Uneori ai nevoie de transferuri de date mari si sa fie rapide. Aici intervine cablul. Ai un Xbox, Playstation sau TV, poti sa ai si wi-fi-ul sub el si tot nu o sa incarce la fel de bine si de repede la o conexiune cablu.

      Apoi, sunt anumite elemente de smart home care iti ofera mai multa siguranta pe cablu, decat pe wi-fi. Pe masura ce nr. de device-urile wi-fi din casa ta creste, incepi sa ai si interferente, pentru ca e banda aglomerata si asta se simte in anumite momente la viteza de transfer.

      00
    • Tv-urile astea mai noi samsung qled, lg oled, au conexiune de 100 pe cablu…pe wifi duc mai mult :)

      00
    • „mergi noaptea la WC fara sa scoli copii”- au camera lor cu ușa ce sta închisa (au și baia lor în camera :)). dar poate vrei sa cobori la bucatarie, ce faci? mergi pe patru labe pana la întrerupător?
      in rest nu ma uit la fotbal mi se pare stupid, nu am cerințe de internet foarte mari
      pana la urma fiecare își face în casa dupa necesitate,
      pentru mine mai util e șemineul din camera de zi decât firele de internet si tv prin pereți

      00
    • @Adrian, crezi ca pe viitor copii tai or sa vrea sa se joace jocuri pe consola/pc? Nu-i lasa cu o mizerie de Wi-fi, o sa li se miste ca curul si nu o sa se joace nimeni cu ei din cauza lagului. Cablu e temelia internetului (literalmente)

      00
  6. As recomanda si:
    – Sa trageti fire pentru eventualitatea in care o sa va montati jaluzele.
    – Montajul unui tablou electric ingropat in perete, pentru ONT-ul de la providerul de net/tv. De aici se poate merge mai departe catre camere cu cablu TV si UTP.\
    – Daca este posibil instalarea unui sistem smart home Profesional (KNX, Loxone, etc). Un sistem basic poate ajunge undeva pe la 5-8% din valoarea casei.

    00
  7. Interesanta asta cu cablurile tv in fiecare camera. Credeam ca deja e depasita asa ceva si ca tv lucreaza mai nou cu Wi-Fi.

    00
  8. Siguranțele se cheamă AFDD – arc fault circuit interrupter

    00
  9. Scurgeri pluviale sub trotuarele de langa casa care sa se duca intr-un rezervor sau intr-un put. Si trotuare cu panta spre exterior.

    10
  10. Pentru centrala apartament am ales teava PPR prin podea si calorifere. Am un prieten meserias si mi-a tras tevile si 20cm prin perete si abia apoi iesite afara, prin spatele caloriferului. Asa incat nu se vede urma de teava prin casa.

    Pe de alta parte, o ruda care se ocupa de centrale mi-a facut calculul la calorifere. Mi s-a. parut dubios ca la dormitor de 16m2 cu un perete aproape complet geam imi punea calorifer de 1m. Asa ca am luat eu de capul meu pe cel mai lung gasit, 1.4m parca, si abia face fata. Asa ca aveti grija cu dimensiunile. Mai bine unul mare pe care sa il inchizi partial decat unul mic langa care sa faci frigul. Diferenta de pret nu e mare.

    00
    • Ca un neavenit: calorifere cu 1 rînd, 2 sau 3 de elemente? :)

      00
    • In dormitorul mare si living am pus cu 2 randuri, pentru ca erau cele mai mari camere si aveau nevoie. In celelalte camere aveam de ales intre ceva mic cu 2 randuri si ceva mai lung cu 1 rand. Am preferat cu un rand pentru simplul motiv ca asa aveam lungime comparabila cu geamul si mi se pare ca da mai frumos pe perete, si pretul e tot cam pe acolo.
      In principiu, 1 metru x 1 rand are aproape aceiasi capacitate de incalzire cu 0,5 x 2 randuri si 0,3 x 3 randuri. Zic aproape pentru ca cele cu mai multe randuri au randament ceva mai mare. Nu mult, dar e.

      00
    • Tu ai nevoie de niste geamuri performante energetic nu de un calorifer mai mare :

      https://www.aluplast.net/ro/produkte/fenster/einsatzgebiete/passivhaus/

      de exemplu

      00
    • Nu stiu cine ti-a facut, dar nu recomanda PPR ingropat, mai ales pe incalzire. Tevile si fitingurile PEX au devenit foarte accesibile ca pret

      00
  11. Nu stiu cum e la voi dar la mine de cateva ori pe an cade curentul.
    Si cum transelectrica n-a prea investit in retea de ani buni, clar caderile vor fi din ce in ce mai dese.

    Momentan folosesc o gramada de stabilizatoare si ups-uri pentru fiecare device in parte (calculatoare, centrala etc. ). Cu toate astea acum doua saptamani fierbatorul de la bucatarie nefiind in stabilizator, a inceput sa se incinga. Daca nu eram langa el sa-l aud cum clantane, practic ar fi luat foc. Si asta doar de la cateva fluctuatii de curent care in mod normal ar fi trecut neobservate.

    Asa ca planul meu pentru anul asta e sa pun un stabilizator la tabloul central. Bonus ar fi sa pun si un UPS, insa doar pe partea de 220 (am si 380 pentru ca e util 😋).
    Momentan am un generator care trebuie pornit manual cand e nevoie.

    Daca tot vrei sa ai conectivitate permanenta, iti recomand sa bagi cel putin doua conexiuni de internet de la furnizori cu infrastructura diferita. Eu am 3.

    00
    • Vezi de la Digitop pretectii la supra si subtensiuni.

      00
    • Eu am langa contor montat un fel de ”senzor” care declanseaza diferentialul daca depaseste sistemul 263V pe o faza. Astfel, previn situatiile in care instalatia devine nesimtita rau si ajunge la peste 270V (patit de vecini cu centrale, lcd-uri si frigidere arse).

      00
    • multumesc pentru sugestie, le-am trimis email sa vedem ce raspuns imi dau.

      00
    • dar ce faci cu 3 furnizori? ok 1 bun, daca ai job care cere remote super intensiv merge si cu 2 ca vrei neaparat fibra dar ai 4G pe telefon si probabil ai 2 cartele deci la 2 provideri ai backup 3G/4G/5G.

      ma gandesc ca atata conectivitatea iti ajunge, ai cumva firma de videochat si inchiriezi camere de vrei atata banda?

      00
  12. La circuitele de prize, băi și bucătărie puneti diferentiale combinate (RCBO) de 10mA (la jacuzzi, msv, mixer) sau 30 mA ptr restul, curba de protecție B, nu C (industriale). Nu riscați, că greșiți numai o dată.

    00
  13. Inca o completare, ca m-ai prins de data asta!
    Cablu de net minim cat6, sau cat7 daca gasesti. Ca altfel te intrebi de ce netul de la digi nu ajunge la gigabitul promis. Si de preferat sa faceti efortul si sa luati cablu FTP in loc de UTP mai ales daca e tras prin pereti/podele/etc. FTP-ul mai are o ecranare in plus care ajuta in cazul interferentelor inevitabile aparute cu alte cabluri, in principiu cele de curent.
    Si ca tot veni vorba de net, aveti grija ca inca se vand routere 10/100, mai ales din gama ieftina. Asta se poate corecta mai tarziu, dar tot niste bani aruncati aiurea sunt.

    00
    • better Cat8

      00
    • Cat 8 ce am gasit pe net pleaca de la 50 de lei 0.5m. Hai sa nu.

      00
    • cablu cat7 de calitate la pret bun am gasit la Schrack

      00
    • Sa mor daca inteleg ce faceti voi cu netul de chiar va trebuie gigabitul ala.
      La mine acasa totul e pe wireless si e super-suficient. Fara dureri de cap la tras cabluri prin pereti/plinte/ etc

      00
    • @ion
      sa-ti explic ce am eu acasa.
      – 2 laptop-uri pentru munca
      – 1 pc pentru joaca. Mai nou testes GeForceNow si e nevoie de banda buna
      – 2 smart tv
      – 1 router de munca cu VPN integrat
      – 1 router personal pentru ca ala de digi e praf
      – 2 telefoame personale
      – 4 telefoane de munca (programare android)
      – 1 synology la care mai au acces si oameni din afara casei
      Cand eram student si aveam un pc si un telefon, mergea netul cel mai ieftin si router de 50 de lei fara probleme. Acum nu mai e chiar asa…

      00
    • @ion, fimea e la scoala online, eu sedinza zoom , nevasta la fel, deja sughite rau wifi-ul

      00
    • Cat5e , cu fire din cupru adevarat, nu aluminiu cuprat, am 1Gbit conexiune dupa o lungime de 80m si multe coturi. Mufat corespunzator si 100-110MBytes rata de transfer.
      Dar pentru viitor, daca doriti 10Gbiti pe cublu, mergeti si pe variantele mai noi.

      00
  14. Auci, aici mă mâncă deștele când vine vorba de sârme, volți, wați, amperi, siguranțe.
    Să o luăm cu începutul, că o să fie un comentariu lung și plictisitor.

    1- nu e voie cu mai mult de 8 prize pe circuit sau 2000W, alimentate dintr-o siguranță de 16A. Fiecare-și face calculu de prize in casă, împarte la 8 și vede cât siguranțe ii trebuie in contor. IMPORTANT: nu calculați circuitele dedicate. De astea povestesc mai jos.
    Cum zice autorul: cât mai multe, cât mai bine: am 15 prize in bucătărie- priză fiind un loc cu ștecher, și tot mi se pare că nu ajung. Toate mizeriile ăstea mici ocupă loc.
    Bine punctat la prizele cu USB. Chiar e de porc, să vrei să incarci un telefon și să scoți altceva. Sunt un pic mai scumpe dar nu cu mult. Recomand pe lângă paturi, fotolii canapele, zone unde lumea se relaxează pe telefon.

    2- treaba cu cablu UTP in fiecare cameră n-o văd necesară. PRefer pe holuri cabluri UTP, unde să-mi pun niște routere de mare putere in cascadă, să-mi acopere cât mai bine casa. Mai sunt soluții de avarii pentru cine nu are așa ceva, gen internet pe firele de curent. Se folosește de rețeaua de 220V să transmită prin ea internet. google it.
    TV-ul merge excelent pe wi-fi. Am configurat destule și niciunu nu râgâie.

    3- cablu TV in fiecare cameră, cablu tv tras într-o cutie, unde se pune un amplificator de semnal, prevăzut cu priză, iar de acolo semnalu pleacă la tv-uri. Fără țigăneli de tipul splitter. Puneți cutie specială pentru amplificator. De la 3 tv-uri in sus, se cam pierde, iar decibelii băgați mulți de ISP în coaxial deranjează. Keep in mind.
    De asemenea recomand o cutie dedicată unde o să vină routeru principal, GPON, ONT, device de fribră optică. Este bine gândit de la inceput, să nu stați cu plinte.

    4- impământarea trebuie făcută de la inceput bine. Gândiți bine pe unde sunteți dispuși să săpați. Se pun 4-6 stâlpi de impământare la, distanță de 2x inălțimea țărușului, cu platbandă, care să aibă secțiunea de minim 120 mm pătrați, care se prinde mecanic sau cu sudură exotermică, ingropată la 1 metru. Sub 4 ohmi la măsurat. Recomandarea tuturor este impământarea naturală.
    Inainte de a turna temelia, se leagă cu prinderi mecanice de etrierii temeliei, platbanda de impământare, se lasă o limbă de platbandă afară, apoi se toarnă cimentul. E cea mai bună. Valorile de impendanță electrică sunt foarte bune pentru așa ceva. Sub 2 ohmi. Făcut de mine la o anexă la țară, de care o să mă leg când refac toată instalația la casă.

    5- Calculul că fiecare circuit trebuie să suporte minim 4000W este eronat. Pentru asta ai nevoie să tragi toți conductorii de minim 4 mm pătrați. Este un cost de execuție inutil, deoarece nu ai consumatori mari. Ăia mari îi pui pe prize dedicate dimensionate corespunzător. 16Ax230V=3680 de Wați. Sudezi fără probleme cu așa ceva.
    Cel mai mare consumator al meu din casă este fieru de călcat: 2500 de W.
    Circuitul se dimensionează în funcție de consumatorii prevăzuți pe zona aia. Spre exemplu dacă pui 8 prinze in 2 camere, o siguranță de 13A este mai mult decât suficientă pentru ele, deoarece nu ai consumatori mari intr-o cameră.

    Pentru consumatori dedicați, unde se intâlnesc apa, curentu, gazu sau o combinație de ăștia, unde-s carcase de tablă obligatoriu diferențiale.
    Ce depășește 2000W circuit dedicat. Un exemplu simplu: plită pe gaz, cuptor electric. O siguranță de 16A poate alimenta plita pentru scânteie, cuptoru electric și o hotă fără probleme. Cuptoarle au până in 3000W, ăstea pentru casă.
    Ce e peste, se mărește secțiunea la conductor și singuranța. Cuptor 1, plită pe inducție 1-conductor de 3×6 mm patrati pentru monofazat, 5x4mm patrati pentru trifazat. La bucătărie cât mai mult prize, cât mai multe prize.
    Evitați sistemele modulare, dacă puteți. Sau puneți-le unde nu aveți consumatori mari și vreți ceva compact. Nu pe consumatorii de putere. Personal mi se par niște mizerii.

    6- chestia aia metalică pe care se bagă conductorul se numește copex. Nu se folosește copex metalic în zidărie umedă, ci țeavă de PVC sau copex de plastic, ignifug.
    In șape, în plăci dintre nivele, se folosește copex cu mare rezistență la compresie mecanică. Copexu metalic este obligatoriu la structurile din lemn.
    Idealul ar fi ca electricienii să vină incă de la inceput, de când s-au ridicat pereții să urmărească și ei ce se petrece pe teren, pentru prevedea unele lucruri.
    Recomandarea mea ar fi, că ieșiți mult mai ieftin, să trageți toate firele până in dozele de ramificație prin placă, in copex rezistent la compresie mecanică: Gewis, Legrand.
    Cantitatea de material necesară este mult mai mică decât să ocolească boiandrugi, centuri, stâlpi. Plus că, nu e voie să spargă placă, stâlpi, elemente din beton ce contribuie la rezistența structurii. Așa, tras copex, legat de fieru beton al plăcii, apoi turnat betonu peste. Nu se blochează, nu se infundă. După ce se usucă, de la doză doar se sapă puțin in perete pentru a duce conductorii la aparate. Obligatoriu conductorii se trag perpendicular pe doză pentru prize, și nu au voie să aibă mai mult de 2 coturi de 90 de grade pe 10 metri lungime.
    Puneți prize, intrerupătoare bune. Nu vă zgârciți. Prize de exterior cu siguranțe dedicate. Prevedeți in atelier, zona de lucru o priză cu conductor mai mari, cu
    siguranță mai mare pentru consumatori mari: banzic, aparat de sudură, etc.
    Pentru camera tehnică este de preferat să aveți un panou electric secundar, chiar in cameră de unde să vă alimentați diferite echipamente. boilere, centrale, pompe, cazane, habar n-am.
    Recomandarea mea este ca la casă, să vă trageți curent trifazic, cu o putere instalată cât mai mare.Acuma depinde și de cum e instalația în zonă.
    Toate prizele, toate becurile, să aibă impământare.

    Acum revenind la protecții: siguranțe curbă B pe toti consumatorii casnici. Pe circuite de priză 16A maxim, pe becuri 10A maxim, exceptând cele dedicate pentru puterile consumatorilor ce sunt deserviți. Toate circuitele protejate cu circuite diferențiale: RCCB+MCB pentru alea nededicate, RCBO pentru alea dedicate. Recomandarea este de a se instala AFFD-uri pe circuite, cu protecție la arc electric. Sesizează undeva că bâzâie un fir, o izolație proastă, un contact imperfect, a dat afară instant. Se evită riscul de a lua foc. Relee de monitorizare tensiune pe fază+ contactor. Bune pentru a evita electrocasnicele arse, dar și protecția pentru cazul in care pică nulul de lucru de la rețea. Asta se protejează cu impământarea, dar nu strică o măsură in plus. A căzut nulu, bobina contactorului a sărit, a decuplat tot. Până vine nulu, nimic nu merge. Safe.

    7- Acum pe partea de automatizări. Gândiți-vă unde ați dori să puneți camere video, pe ce zone, colțuri și duceți cabluri FTP cat 5, repet FTP, până la locu unde prevedeți a instala DVR/NVR. Astea FTP sunt mai groase decât UTP și camerele se pot alimenta pe 2 perechi de torsadate, iar celelalte 2 să preia partea de semnal video. La porți, uși de garaje, zone de acces unde vă doriți motoare cu cremalieră, brațe batante, duceți de la inceput cabluri de alimentare și semnal.
    Sau vă recomand să ingropați țevi de apă din alea negre, pe care mai târziu o să introduceți cabluri. Cu diametru mai mare, ca să nu aveți probleme pe urmă.
    Iluminat exterior, zone unde v-ați dori o priză, poate să alimentați un aspirator pentru curățat mașina, alimentat o bormașină, băgați țeavă de pvc și conductor pe ea sau măcar țeava cu locaș pentru a ajunge cablu la tablou.

    Dacă doriți casă smart pentru viitor, în prizele normale, trageți și cabluri KNX până la tabloul electric, ca pe viitor să existe infrastructura și doar să se schimbe niște echipamente. Nu am făcut personal, am văzut la alții.

    Dacă infrastructura de alimentare cu energie electrică, cablu tv, internet, automatizări e gândită de la inceput și anticipată, se scutesc bani mulți și deranj minim pe viitor. Nu e nimic mai neplăcut decât să sapi prin curte, să ascunzi un conductor…

    20
    • Foarte folositor comentariul, multumesc.

      00
    • Posibil cel mai bun si util comentariu de pe zoso.ro! Felicitari!

      00
    • In general se folosesc pt lumina sigurante 10A cablu 1.5mm, prize siguranta 16A cablu 2.5 mm, Plita siguranta 20A cablu 4mm. Cuptoarele nu depasesc 3KW deci merg cu o priza normala. Plita poate avea si 8Kw dar nu se va ajunge in multe cazuri la puterea maxima. In Romania bransamentele se dau pe monofazat la 5.5KW si trifazat 8 KW in mod uzual. In rest cablu UTP cat 5e e arhisuficient iar pentru cazuri speciale doar cat.6 sau 7.

      Oricum eu raman la idea ca trebuie sa stii ce vrei dar doar proiectantul va trebui sa faca corect proiectul conform normativelor in vigoare. Multe din detaliile din comentarii sunt inutile ca sa nu spun putin pe langa adevar.

      00
    • Care detalii ar fi comentarii inutile și departe de adevăr?

      00
    • Faza aia tembela cu 3×6 mmp.

      00
    • Hai sa ma laud: Cine are in casa panou electric de 200 de A si 80 de sigurante?

      00
    • @Cristi
      Ești de meserie?
      Hai să te întreb ceva de curiozitate, dacă zici că e o tâmpenie.
      Ai o plită care merge pe monofazat și trifazat, 7 kilowați. Ai 2 posibilități. O legi trifazat cu 5 conductori sau monofazat cu 3.
      Pe monofazat la plita electrica se fac punți de la L1 către L2 și L3. De obicei vine ea în cutie cu niște lamele groase de cupru cu rol de punți/ștrapuri ce se leagă.
      Acuma făcând un calcul simplu, pentru 7KW îți trebuie un MCB B32A, ca plita să poată absorbi in boost ăia 7kw.
      Un calcul simplu matematic, ne spune așa: 32Ax230V=7360Wati. Consideră sarcina rezistivă, deoarece pierderile sunt minim, iar factorul de putere tinde spre 1.
      Că mie un conductor să îmi ducă puterea asta, cam ce secțiune ar trebui să aibă?
      4 mm pătrați e prea mic, următoarea secțiune standardizată este 6 mm pătrați.
      Și conductorul ăsta așa gros îl duci doar pentru plită, nu în toată casa.
      Că plita nu trage permanent puterea aia e altă discuție, dar dimensionarea conductorului și protecției se face la valoarea nominală.
      Te întreb iar: ești de meserie?
      Dacă nu, data viitoare încearcă să te abții dacă nu știi ce povestești și nu induce lumea în eroare.
      Dacă ești de meserie înseamnă că ai niște lipsuri grave în cunoștințe. Argumentul că alții au pe 2.5 sau 4, nu ține. Că nu s-a întâmplat nimic până acum cuiva, la fel.
      Să nu le mai zici altora prostii, că te cred.

      00
    • Mai de meserie decat tine.

      Spune-mi si mie cum 4 mmp nu duce 32A in conditiile in care il tragi singur prin tub, deci nu trebuie sa aplici nici un fel de factor de corectie.

      In cazul expus de tine insa nici nu mi-as pune problema sa alimentez plita monofazat, in 99% din cazuri daca instalezi ceva de genul ai trifazat pe proprietate, caz in care indiferent cat ai calcula sunt foarte mari sansele ca daca o alimentezi monofazat sa nu mai fie balansate fazele.

      00
    • 6A pe mm pătrat cupru in tub.
      In aer valoarea de intensitate este mai mare. Aici îți dau dreptate.
      Teoretic tu ai dreptate cu plita. In schimb
      explică-le tu proprietarilor că le trebuie trifazat să vezi mutre și strâmbături.
      Valorile specificate sunt din tabel, nu le scot din burtă.

      00
    • 6A pe mmp este o valoare empirica de siguranta pe care le-o poti zice beneficiarilor care nu sunt in stare sa citeasca tabelele.

      VDE prevede pentru cablurile cu 3 conductori folosite pentru uz casnic cu 2 conductori in sarcina in felul urmator : 10 A pt 1 mmp, 16 A pt 1.5 mmp, 25 A pt 2.5 mmp si 32 A pt 4 mmp.

      Chiar daca din calcule mi-ar rezulta 34 A de exemplu tot nu as merge la 6 mmp ci as pune 3 conductori individuali in triunghi. Un conductor individual imi duce 42 A. Aplic cel mai nasol factor de corectie gasit in tabel (teoretic in tub ar fi factor 1 pt 3 conductori, dar hai sa fim safe) care e 0.87 si tot ies la 36.5 A.

      00
    • Primești like mânuță verde de la mine pentru explicație.
      Rămân la calculul empiric simplu și de siguranță pentru tipul ăsta de consumatori, deoarece ideile crețe ale proprietarilor sunt multe. Crede-mă că știu ce zic.
      In mod normal nu ar trebui instalate plite electrice de puteri așa mari pe monofazat, dar dacă nu o instalăm noi, atunci o fac alții. Been there, shit happened.

      00
  15. Pentru instalatia electrica va recomand canalul ProiecteDiverseDIY – https://www.youtube.com/channel/UCd5Xckv66XWhQI95te8JGkw (multam cristici)

    00
    • Pentru instalația de la casă recomand un specialist. Stefan Proiecte Diverse DIY explică niște lucruri, ca să ne facem o idee ca nespecialisti, să cam știm ce vrem. Dar pentru execuție niște oameni care știu ce fac.

      00
    • @Ionut M – ai perfecta dreptate in teorie. Practica ne cam omoara – Stefan are foarte multe exemple de case noi in care firme autorizate (cu specialisti autorizati) au facut rahatul praf – e un exemplu in care din bransamentul trifazic ajuns in tablou este dusa in casa o singura faza. Sfatul meu de om patit este sa studiem cat mai bine problema si verificam ce face specialistul (ca nu toti stiu de canalul lui Stefan si de grupul de facebook al lor).

      00
  16. CYABY

    As adauga si cablurile pentru boxe, eu am uitat de ele
    Daca vreau acum surround in living, o sa stau cu firele pe langa pereti :(

    00
    • Asa am zis si eu, dar am gasit plinte de PVC cu pat de cablu inclus. Am tras firele prin plinte. Mi se pare o solutie buna.

      00
  17. Acum vrem toți casă. Caut bărbat cu casă. :))

    00
  18. La o citire rapida, ca n-am timp acum.
    Consider ca și exagerat când ai recomandat copex metalic peste tot. Și ai uitat sa le zici sa pozeze toată instalația electrica. Eu mi-am făcut un mic dosar cu toate traseele. Asa pot detecta pe viitor fiecare fir de unde vine și pe unde.
    În rest foarte bune sfaturile. Cine-i deștept poate profita de ele.

    00
  19. prize cu USB, da, clar. 2.1 sau chiar 3 A.
    Also, când gândiți mobila, sunt soluții de încastrat în mobilă direct, încărcătoare wireless. Pe noptiera, birou și eventual un spot în bucătărie.

    00
  20. Nu intra chiar la instalatiim dar nu uitati de senzori de gaz/fum/apa si exctinctoare.

    Daca nu exista sistem public de alimentare cu apa automat aveti de adaugat put, pompa, purificator/dedurizator etc…

    00
  21. Ma da’ n-ar zice nimeni cum a izolat sub placa de la beci, sub fundatie, daca a pus folie hidroizolatoare la fundatie, ce caramida a folosit, daca a tencuit sau a rigipsat, cum a facut calculul termic, ce grosime de zid are, cat a costat excavatul, metrul cub de beton, fierul forjat, fleacuri de-astea.

    Instalatia electrica e cireasa de pe tort.

    00
    • Pai aici se discuta de instalatii. Partea aia probabil urmeaza. Si oricum, raspuns specific pentru tine putin probabil. Toate tin de niste variabile necunoscute.
      Mc de beton? De care? B90,B200?
      Fier forjat? Ce model, ce grosime?
      Mergi si intreaba de fier la dedeman/hornbach.
      Pt beton exista google.

      00
  22. Numai eu ma intreb ce faci daca se sparge/crapa o teava de incalzire din pardoseala ?

    Stie cineva de vreo patanie de gen ?

    Ce se intampla ? Cum se rezolva? De unde apuci problema ? Cum o suji ? :)

    00
    • Ce faci? Treaba. Ce faci daca ajunge unul cu tirul in casa? Astea sunt cazuri rare spre improbabile. Relativ.
      Tevile se trag prin sapa care are frumoasa calitate ca e foarte usor de spart. Problema e la ce ai peste sapa. Daca problema e la IP atunci spargi acolo unde este umed. Daca ai noroc, strici doar o bucata de gresie. Daca nu, asta e.

      00
    • Iar daca ai parchet nu strici nimic dar cam trebuie sa golesti camera ca sa poti scoate parchetul.

      00
    • @Zarax, așa am zis și eu recent: punem parchetul triplustratificat flotant, că producătorul și dezvoltatorul spun că e OK, boss, și e mai bine în caz că e nevoie să umbli pe sub el sau vrei să înlocuiești local 1-2 plăci distruse.

      După 2 luni l-am scos și l-am lipit pe tot, că scârțâia ca toate alea, iar acum e silent, dar s-a dus accesul. Ce-i drept, a funcționat, știi ce ușor s-a scos? :)))

      00
    • @Ciuby trebuia să asculți de dezvoltator și să îl lași flotant. Știe el de ce a zis așa :)

      00
  23. Nu uitati si de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, macar lasate treceri prin placa.

    00
  24. Mai adaug si eu ceva aici, cand construiti o casa luati in considerare urmatorul aspect, geamuri mari pe sud mici pe nord (sa intre mult soare iarna si mai putin soare vara).

    00
    • Face sens daca tii obloanele trase vara, altfel nu :)

      00
    • Sau daca ai un sistem de ventilatie in loc sa-ti basculezi aer conditionat. Da stiu, costa. Dar in timp iti recuperezi investitia, consuma mai putin corent decat aerul conditionat.

      00
  25. O alta treaba buna pentru cei care au boiler separat de centrala pentru apa calda, prevedeti de la inceput a treia conducta, cea de recirculare apa calda. Nu e scump sa aveti asa ceva. Trebuie si o pompa pusa pe retur inainte de intrarea in boiler si ceva automatizare care sa o porneasca din cand in cand (exista si unele care au automatizarea in ele). Beneficii:
    – confortul de a avea tot timpul apa calda cand porniti robinetul.
    – economie de apa – nu trebuie lasata apa rece sa curga pana ajunge cea calda la robinet.

    00
  26. as adauga disjunctoare (sigurante) diferentiale. mai bine sa fie bine decat sa fie rau :)

    00
  27. O alta chestie, pentru future proofing, trageti in pod tevi pentru panouri solare si fire pentru fotovoltaice.
    Mai imi vin idei apropo de greseli pe care le-am facut:
    – la incalzirea in pardoseala, pe cat posibil e recomandat sa stiti cam pe unde vine mobila mare (dulapuri, pat) si sa nu instalati tevile acolo. Vor incalzi degeaba sub ele, sapa se incinge destul de tare si degeaba.
    – daca aveti proiectul casei 3D, incercati sa va imaginati cum se desfasoara o zi traita in viitoarea casa: pe unde intrati, de unde veti aprinde lumina, unde e nevoie de cap scara. Oricat am vrut sa ma gandesc la detaliile astea, tot simt lipsa acum pentru intrerupatoare in vreo doua locuri.
    – poate e util un intrerupator general de lumina, langa usa principala, astfel incat la plecarea de acasa, sa se poata inchide eventualele lumini ramase aprinse pe la etaj, subsol.

    00
    • Aia cu planificat incalzire in podea mi se pare munca in plus degeaba. Pune in toata camera si nu te zgarci. La cativa ani tot o sa te plictisesti si o sa incepi sa muti chestii si va fi mai rau apoi cand vei avea zone unde vrei caldura dar nu e acoperita. Parerea mea.
      Legat de becuri, da, ar fi misto un sistem ca la hotel cu cartela, bagi cartela se aprind luminile.
      Bine, nu cum e implementat la noi de ia curentul si de la prize si nu poti lasa un telefon ceva la incarcat.

      00
    • asta cu intrerupatoarele de lumina o poti rezolva cu lumini wireless … de ex. hue

      00
    • Nu ma refer la un dulap de pantofi pe care-l muti de colo colo. Mă refer la mobilier mare, care va rămâne acolo cat tine casa. De exemplu, mobila de bucătărie, patul pe care l-am prevăzut cu lumina deasupra, întrerupător și prize – deci clar pe ăla nu o să-l mut în veci.

      00
  28. Salut,

    As mai adauga si eu mai nou, circuit pentru aspiratoare centralizate, eu nu am pus, dar ma batea gandul iar daca aveti semineu ( poate sa fie termosemineu) si se leaga la instalatia de apa si cand se foloseste semineul incalzeste si instalatia de apa (IP/calorifere).

    Ce am mai facut in plus, lasat la un capat al instalatiilor de apa 2 robineti neconectati, daca vrem sa facem o extindere gen foisor/bucatarie afara sa ne conectam acolo la apa, sa fie doar 2 gauri in cazul in care trebuie.

    Noi am optat pentru termostate incastrate in perete, la care am tras 6 fire (daca vreodata pun sistemul IP pentru racire).

    In rest sunt destule acoperite.

    00
    • Exista termostate wireless. Si sistemul centralizat de aspirare am inteles ca e foarte scump.

      00
    • Cand toata lumea are aspiratoare robot tu ne povestesti de sistemul centralizat vazut la castelul Peles. Iar in caz ca vrei sa aspiri ceva intr-un loc, ar trebui sa te satisfaca un aspirator vertical pe acumulatori.

      00
    • E scump aspiratorul ala central. De banii aia iei cate un roborock pe etaj si le dai sa faca curat singuri zilnic.

      00
  29. https://www.youtube.com/watch?v=oC-xHJUKVFQ <- as vrea sa va arat clipul asta. Luati seama cam cat de lata este strada :D….daca se intinde Buhnicius un pic mai tare atinge si gardul din dreapta si cel din stanga strazii :))

    00
  30. Ce as sugera. In etapa de constructie fa muuulte poze la toate traseele cablurilor, tevilor, etc. Ai sa vrei este ani sa dai o gaura si nu vrei sa risti sa spargi vreo teava.

    Prin casa pune cel mai scump/calitativ cablu de retea pe care il poti gasi. Viteze mai mari la net. Wireless sau mesh, asta e fitza, tot cablul este sfant/fiabil/rapid. Pui in camera un AccessPoint si ai rezolvat cu mobilitatea prin casa. Pune un AP si afara din casa, in zona de terasa. La pensie te vei odihni, vedea ceva YT in timp ce netul va merge brici.

    00
  31. A scris Ionut M cam tot ce era de spus.
    De o singura chestie m-am lovit in plus…am avut 3 prize in bucatarie care au trebuit mutate un pic caci mobila de bucatarie cu electocasnice incastrate avea peretii in dreptul lor.
    Daca aveti cum, faceti proiectul de mobila pentru bucatarie inainte de a trage cablurile.

    00
    • Cât pot și cât știu, o să comentez p-aci, mai ales pe d-astea tehnice, să ajut cum pot.
      Consider de partea de alimentare cu electrică și rețelele de date sunt, defapt, inima unei case. Toate instalațiile contribuie, fără electrică restul sunt 0, curentul electric acționează toate chestiile care ne asigură confortul.
      Pentru fiecare capitol in parte, oameni dedicați: instalatori, electricieni, zidari-tencuitori, oamenii cu geamurile, oamenii cu acoperișul. Nu acceptați oameni care fac ei tot, inclusiv apă și instalații electrice, pun boilere și fac ei tot, pentru că nu fac bine.
      Experiența din teren, casele pe unde am călcat mi-au demonstrat că atunci când cineva face prea multe, nimic nu face nici măcar la nivel mediocru.
      Că un instalator schimbă o priză, schimbă un cablu intr-o doză care deja-i in poziție și alimentată, că scoate o siguranță din tablou și pune una identică, o chestie mică care nu necesită doctorat e ok.
      Cum poate alți electricieni au prelungit o țeavă de apă și una de canalizare, au pus o mașină de spălat in poziție, au schimbat o baterie de apă, un furtun de apă/scurgere, un robinet, chestii de bun simț pe care trebuie să le știe oricine, e ok.
      Dar nu se amestecă meseriile când vine vorba de lucrul mare: concepție, dimensionare tehnică, necesar de materiale, execuție, conectare, dare în folosință.
      Instalatoru nu dă sfaturi pe curent electric, cum electricianu nu se bagă peste apă/gaze/date. Fiecare-și face bucata. O colaborare pentru a ajunge la un compromis funcțional da, e ok. Dar nu mai mult.
      Gândite bine și foarte bine de la inceput unde vin puse prize, becuri, intrerupătoare.
      Că dacă a fost finisată camera și se dorește o priză trasă nuș unde, să alimenteze ceva, trebuie tăiat peretele, trebuie tras copex+ conductor, posibil scos parchet, posibil tăiați 2-3 pereți pentru a trece cu cablu pe peretele opus și e dezastru. Muncă enormă, deranj, stres, bani foarte mulți plătiți, meseriași plătiți. Pentru 2 pereți tăiați să trag o priză o cameră trebuie zugrăvită de 0, toată, ca să aibă o nuanță unitară. Pentru o priză pusă e nevoie de: electrician să sape si să tragă conductor din doză, găurit peretele pentru doză de aparat, zugrav să acopere un șanț nou, glet, lavabilă. E ditai deranju. Și este valabil pentru orice tip de conductor.
      Intervențiile punctuale, depanările sunt infinit mai scumpe decât făcut ceva de la 0, din cauza muncii depuse pentru a face stricăciuni minime.
      N-ați dori să vedeți fața unui client, când i-am spus că trebuie să-mi sape in 2 pereți, că zidaru i-a alimentat becurile din prize și am nevoie să-mi ducă 2 conductori intre 2 doze. Cameră tencuită nou, cu lavabilă dată, cu parchet pus, cu tot.

      00
  32. Apropo de circuitele electrice. Am văzut pe iutub o echipă care lucra, cred, prin Germania şi am înţeles că pe acolo nu se mai foloseşte tuberman sau copex ci cabluri speciale care se bagă sub tencuială, ignifuge, rezistente la umezeală…,plm. Pur şi simplu ei făceau circuitele de la tabloul principal prin toată casa pe jos unde urma să se toarne şapa şi pe pereţi care urmau să fie tencuiţi. Şi explicaţia era că dacă protejezi acele circuite cu nişte siguranţe bine dimensionate nu o să ai surprize că o să trebuiască vreodată să spargi pereţi ca să schimbi fire.
    Mie mi s-a părut oarecum logic. Mbine, poate că la ei se face tot după un proiect care rămâne cu actele casei şi dacă se fac ceva modificări în timp vine alt meseriaş’ care ştie să citescă, studiază proiectul şi ştie unde să de-a o gaură în perete ca să nu facă poc sau să curgă apă.

    00
  33. Hai ca mi s-a luat de cate absurditati citesc
    – Toate circuitele pe 4000w ? Inclusiv iluminat ?ncand trendul e spre becuri cat mai economice?,
    – ventilatia cu rec d3 caldura – un moft scump, nu avem profesionisti in asa ceva pe rezidential, doar pe spatii comerciale, cu preturi pe masura. Dca ti-e lene sa deschizi geamul 10 min, merge si asa (si NU vei recupera in veci banii – plus ca necesita intretinere suplimentara gen filtre etc)
    -bine ca recunosti tabloul electric inghesuit. Am tablou cu 3 randuri de sigurante la parte si la etaj, si am lasat cateva spatii libere pt viitor daca va fi necesar. Discuti cu electricianul ASTA inainte de orice altceva pe electric
    – nu zici nimic de recircularea apei calde, infinit mai utila dcat rahatul de ventilatie cu rex de caldura. Si la cost mult mai mic
    – siguranta generala de 64 A? In BMPul operatorului de electric cat ai ? 100 A ? Vise umede ! Nu mai fiti consumatori fara minte. Mai bine pui un circuit de putere pt alimentat masina electrica in viitor
    – cum spunea cineva mai sus copex metalic e overkill (daca nu ai structuri de lemn)
    – alarma cu fire ? Wireless baby ! Detecteaza si eventual jamming mai nou

    00
    • Să-i vezi pe ăia care sunt prieteni cu electricienii şi cumpără siguranţe de 40 de amperi pentru prize în apartamente unde au maxim un cuptor electric sau un boiler dar în BMP este siguranţă de 32.

      00
    • @tri vad ca te certi cu multi. Recomandarea mea e fix asta. De ce? Pentru ca asa am considerat eu. Absurditate? Poate. Realitatea e ca overkillul cu 4000w pe circuit e doar overkill. Dar eu nu stau sa ma gandesc ca stai sa aleg priza potrivita pentru fierul de calcat sau masina de tuns iarba sau aparat de sudura.
      Si am pitici inclusiv cu circuitele de iluminat. Da stiu, sunt absurd.
      Uite vezi cum se schimba tonul cand recunosc? Nu vezi ca tot la absurditate te-ai fi aruncat, dar am recunoscut si ai lasat de la tine.
      Sigurantele de 64 A au rostul lor. Dar e ok, daca te face sa te simti mai bine, sunt absurd.

      00
    • @Tri pari genul de roman bun la toate, banui ca ti-ai construit casa singur cu caramida de 35 si polistiren de 10. Si binenteles ca nu tii cont de NZEB de asta consideri ventilatia un moft scump. Daca vrei casa eficienta energetic si doresti sa devii independent energetic sistemul asta e obligatoriu.

      00
  34. Dacă tot suntem la instalații, luați în considerare și un sistem de recuperare al căldurii din apa de la duș:

    https://blog.romstal.ro/sistem-recuperator-de-caldura-apa-rece-apa-canalizare/

    00
    • Ai folosit sistemul asta? Stii pe cineva care l-a folosit? Nu de alta, dar in teorie pare ok, in practica am mai citit si eu ca nu e deloc usor de intretinut (mententanta nu tocmai usoara). Asa in teorie si pipi in dus ajuta la economie de apa, nu stiu cata economie faci si cand trebuie sa cureti dupa. Intreb si eu nu dau cu parul, la fel cum si tu ti-ai spus parerea.

      00
  35. Ce as adauga eu..
    Daca puteti va trageti trifazic. Parter 1 faza, la etaj faza 2.. consumul se imparte. Daca nu e Dorel, electricianul stie ce are de facut.
    Vorbiti cu electricianul ca la bucatarie sa va lase initial doar „puncte de legatura”. Dupa ce ati comandat mobila, il rechemati. In cazul meu a aparut inca 8 prize duble. La centrala pe gaz se recomada fir direct din tablou, fara alti consumatori pe acesta. Puneti leduri afara, in mai multe puncte. Nu doar la coltul casei. Am 5 proiectoare care chiar dau lumina. Aici.. cam obligatoriu cap- scara.
    Daca aveti proiect de casa beton la 25 E mp, nu va stresati. La 3500 lei mai gandeste si omul.
    Atentie! Cum deseori prizele si intrerupatoarele se achizitioneaza la sfarsitul constructiei, exista riscul ca bugetul sa fie minim.
    ATENTIE LA PRIZELE PT AER CONDITIONAT!
    O casa facuta in regie proprie e mai ieftina fata de una cumparata? Mitul poate sa fie usor demontat. Dezvoltatorul reduce la minim costurile, in timp ce la regie proprie esti tentat sa bagi bani in materiale ce nu erau neaparat necesare.
    Pot sa va dau 3 preturi:
    Constructie casa masiva, 2009-2015 – aprox 550-600 E mp, complet finisata. Constructie serioasa, fara rabat la calitate.
    Am facut comanda direct din fabrica de la Cluj pt gresie/ faianta, la bai. Din 3, una a iesit pe gratis. Vedeti ca in Salaj sunt vreo 4 firme cu cazi de baie… iese cu 30-50 la suta, mai ieftin, fata de Dedeman sau altii..
    Renovare completa a unei bucatarii de bloc, 12mp in 2017, plus o terasa de 10mp, lipita de bucatarie, era inchisa deja cu termopane. Lucrarea a costat 350 E mp.
    Renovare totala apartament 2 camere, decomandat, comunist, de la rosu, 64 mp. In 2019 afacerea m-a costat 250 E mp. Cu 50 E in plus faceam lux 5*, dar m-am limitat la 4*.
    Cum doresc sa incep un nou proiect, am trecut pe la magazinul de bricolaj, sa vad cum stam cu preturile. Constat ca gresia si faianta s-a scumpit in 2 ani, cu 25 la suta. Asadar, cu o manopera medie, pretul depaseste 25 E mp ( inclus adeziv de 40 lei si rost etc).
    Azi, in 2021, fara 1200 E mp, nu faceti case finisate/mobilate etc.

    00
  36. 64A nu exista!

    00
  37. Intervin la partea cu TV-urile: neaparat (nu optional) cablu utp in fiecare priza in care vine cablu coaxial, si toate cablurile astea din camere sa ajunga intr-un singur loc, acolo unde va fi montat routerul de la provider. Desigur, si cablu de curent langa el. In practica, partea wireless de la tv-uri e praf, si pentru o investitie minima castigi foarte multa stabilitate.

    00
  38. Zici bine de prize si de cabluri de internet, insa ce te faci atunci cand apartamentul e „gata”, vii sa te muti si descoperi ca in prize sunt camere goale, fara cabluri? sau ca nu ai toate prizele de pe planul stabilit initial. Te muti asa sau strici iar peretii? Noi am facut un compromis, am renuntat la o parte din prizele extra cerute, insa am insistat la cablurile de net lipsa. Culmea, ulterior venisera si cu factura pentru serviciile extra cerute, desi se efectuasera doar partial. Cand le-am atras atentia de prizele lipsa, a ramas „din partea casei”.

    00
  39. „Fire de masă/împământare inclusiv la circuitele pentru becuri. Nu știu dacă aveam asta în proiect, însă executantul mi-a spus că nu discută și renunță dacă nu fac așa. ”

    Firul de masa este firul de LIVE – deci normal ca trebuie
    impamantarea inclusiv trebuie conform normativului I7 – daca proiectantul nu a pus ar trebui sa i se retraga licenta

    „Fiecare circuit care duce la panou trebuie să suporte minim 4000w consum. – ”
    Normativul I7 spune ca trebuie conductori de 2.5 mmp pentru circuit de prize si 1.5 pentru iluminare.
    Iar la circuitele care nu sunt dedicate se pot pune maxim o posturi de prize in acel circuit legate in paralel cu circuitul nu inseriate cum se face la noi – iar numarul maxim de prize pe un circuit se calculeaza in functie de lungimea totala a circuitului

    „Instalația electrică îngropată trebuie să urmeze o anumită logica. De exemplu vrei să dai o gaură în podea pentru un opritor de ușă. De regulă pe lângă perete sunt îngropate cablurile și altele.”
    – iarasi normativul spune exact cum trebuie sa fie instalatia plasata in casa – si iarasi proiectantul trebuie sa faca asta.

    „Prize pentru afară. Dacă aveți posibilitatea de a trage 380V, go for it. Prizele care dau afară trebuie să ducă o putere mai mare. Gândiți-vă că uneori aveți nevoie de o sudură. Invertoarele alea bat în 4000w lejer. Sau poate o viitoare mașină electrica. Nu glumesc. E posibil. ”

    – iarasi tot felul de presupuneri si aruncat in 4000 wati fara cunostinta de cauza.
    Instalatia electrica se proiecteaza in functie de ce putere instalata este la bransament , daca are putere instalata de 10kw, daca pui o centrala si o plita inductiva de 9kw s-a dus totul ca nu mai poti sa pui nimic – si sunt cazuri de genu in care nici nu se poate face spor de putere.

    Ma opresc aici , ca nu mai pot sa citesc atatea informatii date dupa ureche care nu au legatura cu realitatea….. din pacate multi vor urma aceste sfaturi dupa ureche si le vor amplifica….

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube