Construcția casei – unde facem economii (partea5)

Partea 1, Partea 2, Partea 3. Partea 4.

Ar fi trebuit să încep prezentarea invers. De la final spre început.

Bugetul alocat va fi depășit și poate ne trezim pe final că e cam aiurea să nu mai avem bani de toate nebuniile. Și credeți-mă când spun că amenajările interioare costă mult.

Dacă nu e absolut necesar nu băgați bani în chestii inutile și neplăcute. Mai ușor le lași pentru mai târziu când vă adunați bugetul pentru diverse lucruri.

  1. Calorifere/radiatoare. Puterea lor este dată de suprafața și temperatura agentului termic în principal. Pot fi schimbate după 2-3 ani relativ ușor. Zilele astea radiatoarele se diferențiază mai mult estetic decât funcțional.
  2. Vrem o gresie superbă însa bugetul e limitat? Nu e o problemă. Pui un parchet în loc, mai ieftin. Valabil și pentru parchetul ăla super scump, dar arătos.
  3. Lavabila poate să fie simplă. Nu neapărat cu toate particulele magice. Aici am întrebarea de baraj pentru voi: peste rigipsul deja dat cu lavabila pot să dau o altă culoare sau trebuie să schimb plăcile cu totul?
  4. Camera tehnică nu e un loc unde vă petreceți mult timp. Acolo am ales cea mai ieftină gresie. Negru-cenușiu ceva. Și îmi place foarte mult.
  5. Bateriile de chiuvetă/cadă nu trebuie sa fie ultimul model la 2.000 lei bucata.
  6. Chiuvetele la fel. Să fie practice.
  7. Mobilierul de baie se poate găsi și la prețuri mici.
  8. Dacă aveți două bai, nu e neapărat să le utilați complet pe ambele. Cea considerată matrimonială e prioritară. Dincolo un WC, o gresie, nici măcar faianță, și o chiuvetă. Bineînțeles lavabilă de baie.
  9. Termostate peste tot. Unul poate fi de ajuns. Și vreți așa ceva pentru că poate reduce costurile cu 30%.
  10. O să fac o observație aiurea: dacă aveți camere care nu sunt folosite în mod uzual, le puteți lăsa la rosu. De preferat un parchet ieftin ca să nu se degradeze șapa. Nu e nici o rușine. Serios. Am stat cu o cameră nefăcută un an. Nu s-a terminat lumea. S-au terminat încheieturile mele când am testat “how hard can it be?”
  11. Lustre, aplice în camere nefolosite în mod curent: pot să lipsească. Un bec pe o dulie e de ajuns.
  12. Nici în ziua de azi nu am perdele acasă. Am avut mereu buget pentru ele, dar nu au fost o prioritate.
  13. Mobilierul poate să fie mai minimalist. Serios. Nu vă trebuie în living mega mobilier. Am luat de la Ikea ceva mobilier de living mega simplu din metal și lemn. Îmi place foarte mult. Și dacă vreau să schimb livingul, mobilierul ăla va ajunge în biroul meu. Cam asta e principiul după care mă ghidez când vreau să fac economii. Canapeaua aia ieftină din living ajunge în dressing (care e de fapt o cameră în sine cu acest scop). Și apropo, în dressing ajung toate nebuniile temporare care nu se mai potrivesc unei schimbări. Și sincer îmi place să le vad acolo, așa într-un stil total nepotrivit. Dulapuri de culori opuse, o canapea simplă.
  14. Spuneam și de întrerupătoare că am unele ieftine. Se pot schimba ulterior. Însă nu aș face rabat la prize sub nici o formă. Pe astea le vreau bune.
  15. Garajul poate fi făcut și peste un an. Sau căsuță de scule de gradină.
  16. Gardul, dacă are fundație și mai trebuie doar ridicat cu bolțari/bca, poate fi amenajat temporar cu altceva gen panou de plasă.
  17. Acoperitul terasei poate să aștepte o vreme. Serios!
  18. Luminile în curte. Pui 1-2 cât să nu te împiedici.
  19. Nici balustrade la scări nu am avut o vreme. Dar mai bine le puneți definitiv.
  20. Rafturi din alea DIY la 120 lei pentru organizat temporar lucrurile. Ulterior le găsiți sigur loc în cămară sau camera tehnică. Sau garaj.
  21. Espressorul ăla mișto de 2.000 lei poate aștepta.
  22. Multe lucruri pot fi făcute folosind-te de vecini care mai știu una alta. Nu gratis, dar mai ieftin. O sudură, montatul unei porți etc.
  23. O chestie care mi-a venit acum în cap. Aerul în casă este foarte uscat. 23 de grade se simt ca 20. Am luat un umidificator și parcă e mai bine.

Economiile astea nu sună plăcut. Dar vorbim de o casă abia construită și, mai ales, de un credit la bancă. Care începe sa pape rate din secunda doi. Știu destui oameni care pur și simplu nu au amenajat unele camere până nu s-au stabilizat puțin. Și e ok. Nu poți prezice bugetul final al construcției până nu o termini. Și aia nu mai e prezicere, ci concluzie. De asta spun 20%. Procentul ăsta îl reprezintă alte costuri neprevăzute. Și pot fi semnificative sau atenuate de vreo negociere norocoasă la un moment dat. Dar ele vor exista. Problema e că banca nu-ți va da bani pentru asa ceva, ci doar pentru ce prezinți în devize.

Economiile le facem acolo unde putem să intervenim ușor, rapid, fără reparații ulterioare a pereților. Și încercați să vă ghidați după principiul reutilizării pe cât posibil. Ok, un parchet nu prea mai ai ce face cu el. Decât dacă vreun om din zona ar avea nevoie.

Poate doar și din cauza asta aș prefera să cumpăr o casă decât să o iau de la zero. Deși pentru mine e plăcut să fiu prezent și să organizez lucrurile. La cumpărare e mai simplu. Costurile ulterioare sunt mult mai ușor de estimat. Și elimini nesiguranța astfel.

În cazul construcției e absolut necesar să știi bugetul pentru că ghici ce? Acoperișul vine ultimul. Nu vrei să rămâi în pom înainte de a termina acoperișul. Bine, dacă ramai imediat după e o problema nasoală, că mai sunt o grămadă de făcut după. Ești abia pe la 50-60% poate.

Aici se încheie intervenția mea. Mulțumesc pentru feedback! Dacă aveți idei, sugestii, lucruri noi de adăugat, fie comențati, fie trimiteți șefului de blog un mail pentru publicare.

casa-116

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Daca ai inceput o casa pe care nu-ti permiti sa o termini, e clar ca iti construiesti o casa prea scumpa.

    Ce economii sunt alea pe care le-ai facut? Cu cat ar fi trebuit sa cresti rata sa iei banii sa termini casa din prima? 30 lei pe luna? 100 lei?

    Nu mersi, prefer sa platesc un pic rata mai mare, dar sa pot sa termin cu toata casa din prima. Nu sa stau sa mai peticesc la ea inca 5 ani. Daca nu iti permiti o rata cu 100 de lei mai mare, vezi primul paragraf.

    00
    • De aia vezi mobilier rosu cu verde la casele de vanzare. Romanism la maxim: nu-mi permit, dar vreau ACUM, nu conteaza daca e de cacat…

      00
    • @G, pai plm aia au facut sa vanda si au luat ce era mai ieftin pe stoc, daaahhh..
      @autor, ce plm de economie e aia la perdele? cata casa ai? ca perdelele, relativ ieftine’s printre lucrurile care sunt cel mai ieftin la casa, aia si un var cat de cat.. ce plm ..
      exista si o limita de ‘ieftinache’ care daca e intrecuta risti sa te pisi in vant.

      00
    • NIX, se vede ca nu stii cat costa perdelele. Pana si alea de la ikea sunt vreo 200 de lei bucata, dar sunt pentru geamuri mici.

      00
    • @NIX „…ca perdelele, relativ ieftine’s printre lucrurile care sunt cel mai ieftin la casa…”
      :)))))))))))))
      (rad eu acum de tine, dar nu am ras deloc cand am mers sa cumpar perdelele si am fost efectiv socat sa vad ce preturi au)
      P.S. Sa ne intelegem, nu costa cat un parchet din lemn, dar costa mult,mult mai mult decat te-ai astepta sa fie, mai ales daca vrei ceva de calitate (blackout etc.)

      00
    • Hai sa dau un pont bun pentru cei care amenajeaza casa. Perdelele se fac la Dragonul Rosu. Nu strimbati din nas, ca si eu tot asa am zis, ce dracu, imi permit sa iau perdele faine, de material bun, nu chinezarie. Asa am ajuns pe la diverse magazine de decoratiuni interioare si am vazut scorurile. Piperate catre ardeiate rau. Nevasta o tot tragea ca Dragonul, dragonul. Si am ajuns la Dragonul, ceva in stilul Seinfeld si SoupNazi. Adica te pregatesti frumos, la 7:00 esti acolo, verifici marfa, negociezi, daca spune domnul chinezul ca nu discuta reducere mergi mai departe, nu te certi cu el, ca asta suna pe urmatorul si-i spune ca esti al dracu si nici ala nu-ti mai reduce. Fata de pretul cerut poti obtine 15% reducere daca iei perdele pentru toata casa. Alegi materialul de perdele, ti le taie la dimensiunile stabilite de tine (ai deja lista cu bucatile facute) si ori ti le coase la magazinul de material, ori gasesti acolo un atelier de croitorie si dupa ce bagi o cafea, un cirnat, o saorma, ce preferinte ai (va zic eu ca sculat la 6:00 ca sa ajungi la 7:00 ti se face foame cum intri acolo), la 10:00 esti gata si vii acasa. Pina seara ai timp de montat perdelele, daca ai deja galeriile prinse pe pereti.
      Diego sau alte magazine mai cu staif, in zone circulate, cumpara material din Dragonul si pun adaos 100%. Originalul e to la Dragon, paleta de produse e maxima.

      10
    • Bosulenilor nu e vina mea ca nu stiti de unde lua ieftin, daca chiar nu stiti din ro, pe aliexpress e decent..
      Btw dati exemplu ikea dar ikea e ieftin doar daca e calitatea f proasta, parca pe aici comenta careva ca la mobila ikea platesti mai mult lipiciul..

      10
    • Ps. Ieftin pt varianta temporara, decat peretii goi si sa arate ca un grajd prefer o chinezoaica ieftina pana gasesc cv bun

      00
    • Confirm la perdele si draperii din Dragon. Fix acelasi model gasesti in oras la pet minim 100% mai mare. La cate un geam mic, ramas la cate vreo camera , merge si la Hornbach,tot cu facut la dimensiuni pe loc, asta peste 5 ani cand vrei sa le schimbi pe cele facute in Dragon.

      00
  2. Probabil cel mai important este sa bugetezi +30%.
    Nu cred că o aplica e o mare economie.
    Cât despre balustradă: oare poți riscă un picior rupt?
    Terasa neacoperită 1-2 ani poate, dar nerecomandabil. Betonul expus se deteriorează.

    00
  3. 3. Da, vopseste. Curata putin inainte, amorsa + lavabila noua.

    Toti zugravii au recomandat Savana si Apla pentru puterea de acoperire.

    00
    • Savana e o mizerie, cel putin la alb. Am aruncat-o repede, pt ca se ingalbeneste.
      Pt vopsea colorata, recomand polifarbe, gasisem ceva pe emag, acum nu mai e. Dar iese exact ce trebuie, se usuca foarte repede si nu miroase

      00
    • 9 din 10 zugravi folosesc Savana.

      00
    • Al 10-lea folosește Apla.

      00
    • Care e tot Fabryo/AkzoNobel

      00
    • Da, poți da lavabil peste.
      Dacă acum ai o culoare închisă și vrei să vii cu alb peste trebuie să:
      1. Ștergi peretele de praf
      2. Aplici 1 strat de amorsă
      3. Aplici 2 straturi de lavabil (primul strat îl poți dilua cel mult 50/50 cu amorsă)

      Eu în casă am folosit Adeplast Aeria Gold. Este mai scump dar are următoarele beneficii:
      – acoperirea este foarte bună
      – se șterge foarte ușor
      – nu rămâne luciu după ștergere.

      00
  4. Ce mai e si ala lavabil de baie?
    Și că tot vorbim de bai, cea mica, pe care am făcut-o pe economie, la modul „care e cel mai ieftin lucru care nu arata groaznic” a ajuns sa îmi placă mai mult ca baia mare, la care am umblat după gresie și faianță până mi s-a luat.
    P.S. Valea Cascadelor (București) e iadul celor care construiesc/renovează o locuință.

    00
  5. asta cu economia nu prea merge aici pentru ca toti cititorii castiga de la 25 000 de lei in sus. cei mai saraci lunar, restul mai repede.

    00
    • exact, ma asteptam sa zica de cate etaje are la subsol si cate suprateran, cate garaje, din ce tari sa aduca servitoare, plm chestii din astea nu balarii de 1866

      00
    • de parca sta cineva sa piarda timpul cu ales chestii cand construieste o casa. voi macar arhitect de design interior sarakilor?

      01
    • @mihai eu am lucrat cu o persoană din asta, care ar fi trebuit să aleagă chestii și nu a fost o experiență grozavă. Propunerile ei nu prea mă încântau deloc, ajungând ca tot eu să fac căutările și să i le prezint, iar ea doar să valideze. La un moment dat mi-am dat seama că e aiurea să dau bani pentru asta, când am deja o nevastă, astfel că am încheiat colaborarea.

      00
    • Eu am lucrat cu „arhitect de design interior” si experienta a făcut toti banii. A cautat opțiuni în toate magazinele, a tras de mine sa merg cu ea prin ele sa vadă cam ce îmi place, a calculat totul la centimetru (si bine), inclusiv amănunte gen numărul de sertare/rafturi/tipuri de agățători haine si manere.
      Mi-a făcut schițe 3D de au ramas cei de la magazinele de mobila trăsniți, nu au mai venit sa facă măsurători,au venit direct cu ele taiate sa le monteze si s-a potrivit totul la fix, inclusiv soluții foarte neortodoxe în unele puncte.
      Mi-a respectat bugetul aproximativ.
      A calculat pe baza măsurătorilor volumetrice din apartamentul vechi cam de cât spațiu am nevoie (ce am acum + ce preconizez intr-un viitor mediu), drept urmare am „unde sa pun aspiratorul, unde sa usuc haine” si multe alte spatii goale într-un apartament care nu a venit construit cu asa ceva.
      A petrecut timp cu mine sa înțeleagă cam ce nevoi am la „biroul tehnic” (calculator, server, monitoare etc etc) si a integrat unul ideal în spațiul disponibil.
      Inclusiv la corpurile de iluminat a fost super de ajutor si a integrat în design chestii care m-au nimerit la fix.
      Mi-a recomandat materiale&texturi foarte misto la mobila, la un raport preț /calitate foarte bun.
      M-a pus sa îmi aleg electronicele și electrocasnicele, sa ii dau măsurile lor din manuale și m-a întrebat în multe puncte „Ok, ce planuri ai aici în 5-8 ani”, lucru care s-a tradus într-o flexibilitate disponibila pe viitor în o gramada de puncte cheie din casa. De exemplu am o camera care momentan e o „mini sala de exerciții + birou secundar + camera de oaspeți” si care poate fi transformata în câteva ore în camera perfecta funcțional pentru un copil (atat bebe + adult supraveghetor, cât și pentru un adolescent).
      M-a scutit de o gramada de bani si batai de cap pe termen lung si m-a invatat cat de mult confort sta in „10cm in plus distanta intre pat si comoda”, si eu cred ca de fapt asta inseamna economia adevarata la un proiect de genul asta, nu „aplice”. Prioritizarea este altceva si la ambele romanii fac in general alegeri simple…gresite.
      Anual ii dau un mail in care ii spun cum se comporta casa si cum m-am simtit in ea, ce mici probleme au mai aparut (care tin de zona ei) si ii multumesc. Vad o gramada de articole pandemice cu ideea ca „romanii si-au dat seama ca nu pot sta in casele lor mai multe ore, nu pot munci de-acasa atat de mult timp” si toate astea, iar eu nu am avut nici o problema. Poate si din cauza unor economii si prioritizari?

      Am invatat destul de multe de la ea si ma uit cu alti ochi la alte case acum. Am prieteni care au case de 300k+ construite in 5+ ani si care mi-au zis „pff, nu ti-a facut nimic aia ce nu pot sa fac si eu pe Pinterest, ce, eu nu sunt in stare, de ce sa dau bani?”, dar care in 150mp nu au loc gandit pentru „birou tehnic” desi sunt IT-isti gameri, le-a iesit o baie cat un dormitor matrimonial, iar cand am intrebat unde tin aspiratorul si unde usuca hainele, s-a lasat linistea (s-a rezolvat intre timp :D ). In schimb au petrecut luni de zile sa se hotarasca la parchet si au comandat un frigider din Polonia ca doar acolo se gasea pe negru, in Romania erau doar albe si argintii la modelul ala. (Asta apropos de prioritati). In schimb au stat cu terasa neacoperita ani de zile si cu infiltratii din cauza asta. Ii iubesc si sunt din cercul meu restrans si imi doresc sa fie fericiti, dar unele chestii pur si simplu nu au nici o logica.
      Am alti prieteni care la un apartament nou au luat mare designer de la „Case la cheie” sau ceva de genul, aia le-a trimis o „ucenica” si avea un tarif de 4x mai mare decat la mine si nu au fost multumiti deloc din ce inteleg.
      Am vecini care in apartamente pe doua nivele de 150-200mp nu au spatii de depozitare si nu au unde sa tina niste cauciucuri sau trotinete sau chestii de-astea si unul din ei mi-a raspuns relaxat „a, nu m-am gandit la asta cand am dat 200k+ euro pe asta”.
      Economie la electrice de orice fel mi se pare aiurea in orice context. The best your money can buy, de la inceput. Si spun asta ca om trecut printr-un incendiu + panou electric si contor topite din cauza de „prioritizari si economii” din cauza asta (cand stateam in chirie)
      Restul nu le pot comenta, ca sunt chestii pe care eu nu le-as face, dar nu pot sa judec cat timp utilizatorul nu se plange dupa aia „ca nu e bine”. Daca sunt asumate, aia e.

      00
    • @AvionarU: cat a costat toata consultanta de la “arhitect de design interior”?

      Cred ca o sa am nevoie de tot ce spui tu acolo in 1-2 ani si as vrea sa stiu pe la ce preturi sa ma astept.

      00
  6. Cu foarte multe puncte nu sunt deacord. In mod special cu alea ‘aia poate sa mai astepte’, ‘ailalta la fel, nu ai nevoie din prima’, etc. etc. Stii de ce? Pentru ca exista riscul foarte mare sa ramana asa pana la adanci batraneti. Ca te obisnuiesti asa si asa ramane. Cunosc mai multe persoane in situatia asta, care ‘lasa ca aia mai poate sa astepte’, si chiar si dupa 10 ani inca mai asteapta. Pt tine va deveni ceva normal, si nu cred ca te avantajeaza. Mai bine faci eforturi sa le faci cand e defacut, decat sa lasi pe altadata. Vorba si proverbului „Nu lasa pe maine ce poti face azi”.

    00
    • Plus că ceva făcut temporar trece în coadă ca prioritate. Nu mai pare important pentru că ai deja o rezolvare.

      00
    • Nu cred sa existe casa in Romania, care sa aibe corpuri de iluminat in toate camerele. mai mult ca sigur e o baie sau o camera cu un bec intr-o dulie care atirna de niste fire.

      00
    • când m-am mutat în casă, m-am mutat de fapt, într-un apartament de o cameră: doar o baie, bucătăria și dormitorul erau gata. restul casei era la nivel de beton pe jos și pereții dați cu un var ieftin. instalația termică a fost definitivată la vreo două luni după ce m-am mutat, că venea iarna. gardul l-am făcut în primăvara următoare, ca și toate amenajările prin curte. izolația termică pe exterior am început-o în al treilea an. livindul și scările le-am definitivat cam tot atunci. al doilea dormitor, a doua baie și biroul le-am definitivat în al patrulea an. cam tot pe atunci plăteam și ultimile rate la credit.

      00
  7. @G, pai plm aia au facut sa vanda si au luat ce era mai ieftin pe stoc, daaahhh..
    @autor, ce plm de economie e aia la perdele? cata casa ai? ca perdelele, relativ ieftine’s printre lucrurile care sunt cel mai ieftin la casa, aia si un var cat de cat.. ce plm ..
    exista si o limita de ‘ieftinache’ care daca e intrecuta risti sa te pisi in vant.

    00
    • @NIX
      Mie imi place sa privesc pe geam. Data fiind locatia mea, nu se vede in casa cam nimic. Imi plac geamurile libere. Desi am zis ca o sa pun, am zis pas. Urmeaza si ele. Stiu ca unele pot fi scumpisoare.

      00
  8. pe principiul asta ramaneam la stadiul de maimuta.

    00
  9. O chestia cu gardul, evitati plasa de sarma flexibila altfel veti invita toate salbaticiunile in curte.
    Cea mai ieftina solutie pe care o vad eu sunt panourile bordurate cu fundatie de beton.

    00
  10. E faina seria de articole. Nu te lua după hateri. Abia aștept, când va fi vremea, sa ne zici de pomi, garduri vii, grădinărit, administrare relații vecini și primărie.

    00
  11. Nu știu ce să zic, diferența între o lavabilă ok și una bună spre foarte bună e de maxim 200Lei la o găleată. Aș merge pe o lavabilă bună din prima, deranjul pentru a zugrăvi din nou este mai costisitor decât diferența propriu-zisă la achiziție.

    De asemenea, mai bine nu pui ramele la prizele modulare și iei din start și întreurpătoare bune, decât să pui unele provizorii și apoi să stai să le schimbi. Astea sunt economii de ordinul a sutelor de lei, mai bine pui o baterie de 100lei, că și așa este posibil să o zgârii până termini construcția și cumperi după una cu termostat.

    Aș zice să nu vă zgârciți nici la folia de sub parchet sau alte materiale necesare, ce nu se mai pot schimba ulterior.

    00
  12. Eu am un singur sfat: nu va hazardati sa faceti casa daca nu aveti bani decenti. Cunosc care au inceput constructia pe principiul ca ma mut acolo si vad in timp ce fac si dupa 15 ani sunt tot intr-un santier: curtea e glod, casa nezugravita, 2 camere abia functionale, mai rau ca la tara si ei plini de datorii, nema concedii, nema nimic decent. Si apoi tot din lipsa de bani s-a apucat sa-si faca ei lucrari dupa tutoriale pe youtube si au facut numai greseli si lucrari dampulea.

    00
    • La mine a fost invers: meșterii mi-au făcut numai greșeli și lucrări aiurea, apoi am făcut eu după tutoriale și sunt destul de mulțumit.

      00
  13. Mie imi da cu virgula la toate recomandarile de genul : puneti acum calorifere ieftine, le schimbati peste 2-3 ani. Intrerupatoarea ieftine, luati mai tarziu altele mai faine. Pai nu mai bine le iau pe alea faine din prima? Si scap de cheltuiala cu alea ieftine temporare? Si mai ales cu manopera de schimbare a lor?

    00
    • Ce vrea să zică autorul e că poate ai rămas cu x lei buget fix. Dacă pui azi caloriferele alea scumpe, corpurile de iluminat care îți plac, bateriile de chiuvete mai scumpe etc., poate ajungi în situația să îți mai permiți un șifonier sau un pat și dormi întins pe o saltea cu hainele în cutii de carton.

      00
  14. Acoperisul ultimul ?! Acoperisul vine dupa caramida, beton si fer. Nu e la 50-60% terminat (ca buget), poate la 30-40%. DUPA acoperis vin ferestre/usi, tencuieli termoizolatie … abia apoi finisajele.
    Legat de acoperis, ca tot m-am pornit. Imediat sub acoperis, intre invelitoare si lemn, neaparat pus banda cu gaurele ca sa nu intre pasari, dar sa circule aerul. Si tabla e varianta ieftina dar mai putin placuta. Tigle ceramice raman baza, neaparat fixate cu ceva (suruburi?) altfel zboara la primul freak storm. Sau acoperis verde dar ala costa de te usuca :)

    00
    • @trl ai dreptate. A trecut ceva vreme.
      Daca mai ai chestii legate de acoperisuri, baga mare.

      00
    • As avea cate ceva. Faceti acoperisul putin mai sus incat sa puteti sta in picioare in pod pe o zona rezonabila. La mine era bun inca un rand de caramida dar n-a fost sa fie. Nu sunt eu 2×2 asa ca nu e probl grava. Sau mansarda direct dar e mai bine sa existe un spatiu tampon (pod ventilat) intre acoperis si restul casei (nu doar parerea mea). De asemenea acoperisul in sine trebuie sa aiba circulatie aer in interior (aici coama este super importanta). Atentie daca aveti elemente de acoperis mai originale ca apa tocmai pe acolo are prostul obicei sa se infiltreze, puneti mai mult de o bariera in calea ei, si aici este bine sa verificati cu ochii vostri ce fac meseriasii (țigle in câmp nu conteaza asa mult, doar sa fie si fixate…). Atentie la suprapunerile de folii si alte elemente hidroizolante. Tigla metalica (nu o recomand dar unii pun) sa fie suprapusa corect, suruburi ca la carte si sort metalic la margini. Atentie la tiglele ceramice cele de margine sunt speciale si vin pe comanda uneori, sa nu aveti surprize ca vreti sa puneti invelitoarea si nu au ajuns. Elementele de lemn sa le tratati cu solutie ignifuga si antiinsecte, preferabil sa fie si rindeluite, inainte sa fie puse sus, idem pt lacuirea/vopsirea celor vizibile. Altfetl faceti treaba pe exterior ceva mai incolo cand se pune schela pt termosistem (incl jgheaburi etc). La scurgerea pluviala preferabil sa fie captata intr-o teava portocalie si drenata ceva mai incolo (cativa m) de casa.

      00
    • Presupun ca manute rosii mi-am luat de la ‘meseriasii’ de acoperisuri. mai adaug ceva cu dedicatie. Daca faceti acoperis terasa – nu recomand – cereti garantie cat mai solida. Altfel pățăști ca la bloc cand se strang bani de acoperis (terasa) la fiecare 5-10 ani. Terasa nu este adecvata conditiilor climatice din Romania. Mai bine mergi full Monty si bagi de un acoperis verde (fiind ceva de nișă, sunt sanse mai mari sa fie profi executarea lucrarii, dar si cu pret pe masura). EOF

      00
  15. NOU
    #44

    La cate compromisuri ai enumerat si cate lucruri ai taiat de pe lista mi se pare ca tot timpul o sa ai cate ceva de „carpit”. Si nu, o gresie sau un parchet mai nasol nu il mai schimbi in viitorul apropiat. Pentru ca ” merge si asa „, altfel ai fi pus ce trebuie de la inceput.

    00
  16. Pentru incalzirea cu radiatoare ce au instalatia ingropata in sapa trebuiesc dimensionate caloriferele de la etapa de instalatii, chiar daca nu le cumperi atunci, ai nevoie sa stii dimensiunile lor pentru a putea realiza instalatia. Nu vrei sa te trezesti dupa ce ai dat cu var ca ai nevoie de o putere mai mare si trebuie sa spargi peretele proaspat vopsit pentru a muta tur/returul. Ba mai mult, eu as supradimensiona caloriferele pentru a face fata noilor tehnologii de incalzire care lucreaza cu temperaturi mai joase (pompe de caldura), chiar daca acum ma voi incalzi cu un cazan pe lemne.

    00
    • Daca la cazan cu lemne ai si calorifere supradimensionate risti sa faci sauna cu agent termic de temp inalta in ele. Va trebui un puffer respectabil ca sa tempereze lucrurile.

      00
  17. Nu înțeleg faza cu bateriile. De ce ne plac lucrurile proaste, desi le folosim des?

    00
    • dap. si eu am luat din prima Grohe, nu au fost ieftine, dar sunt deja vreo 10 ani si functioneaza perfect si placut.

      00
    • Pai e simplu @animaloo-le :)
      Exista baterii mai ieftine care sunt cel putin la fel de bune. Sunt unele la 2000+ lei cu cine stie ce termostate (doamne cat le urasc) sau altele la 200 lei care tin. O viata? Poate ca nu, dar 10 ani foarte probabil.

      00
    • @Autorul: până acum nu auzisem pe nimeni să zică „e cea mai proastă invenție bateria termostatată pentru duș, eu prefer să știu când spală nevasta vasele, mă înviorez brusc! Și când termină de spălat, e excelent să mă opăresc!”

      În rest știu vreo 3 persoane care au zis „ce tare! vreau și eu!” și s-au dus să-și cumpere.

      00
    • Mai este un avantaj mai putin cunoscut. La bateriile de firma – Grohe included – ai catalog cu parti de rezerva in caz de se strica o componenta , nu inlocuiesti toata bateria. Atentie insa la debitul de apa astea moderne cica sunt eco si dau un debit mai anemic.

      00
  18. recomandarile sunt de fapt sa te muti pe un santier.
    Angajeaza o firma/ echipa sa iti ridice casa la rosu pret materiale si manopera incluse.
    Apoi pentru acoperis, apoi echipa pentru tencuiala exterioara si apoi pentru finisaje.
    Nu mai pierzi vremea pe santier ca fura un sac de ciment de 20 de lei si ai timp sa iti cauti prize, calorifere, lavabil, faianta, gresie……
    cumperi calorifere cu 200 de lei sa le schimbi dupa 3 ani cu unele de 500 de lei, cate calorifere ai nevoie in casa 6-8? 500 x 8=4000 si nu mai ai treaba 10-20 de ani daca sunt ok sau bagi 200×8=1600 si apoi mai bagi 4000 lei dupa 3 ani .
    Cred ca nu intelegi cum se pune parchetul, pe langa ca ai nevoie de o izolatie decenta, apoi pui parchet/laminat( min 10 mm rezista la zgarieturi,apa…) profile de trecere, plinte…. Cand dai plintele alea jos sa scoti parchetul, trebuie sa le schimbi, apoi trebuie sa vopsesti peretele.
    Vopseaua lavabila este speciala pentru baie si bucatarie, apoi pentru exterior si cea de interior. Alb ,gri deschis , fara culori tampite si pune lavabila de calitate.
    Lustre sunt de la 20 de lei la 1000 de lei, la 50-100 gasesti decente si arata casa finisata.
    In baia si bucatarie ai nevoie de gresie, faianta doar pe langa cada/dus si in bucatarie pe langa aragaz/ chiuveta, in rest poti baga un lavabil special de baie/bucatarie acolo faci economie, de la cateva mii la cateva sute de lei.

    00
    • 50-100 lei o lustră decentă?! Unde, cum, în ce sistem solar? Am dat 400 pe una nu chiar fabuloasă acum 10 ani. Pe aia din dormitor, care chiar mi-a plăcut nu mai știu cât am dat, dar mai mult.

      10
  19. Multumesc ca mi-ai deschis ochii! Vroiam sa ma mut la casa, dar acum sigur-sigur n-o mai fac. Multumesc inca o data!

    00
  20. O perdea misto impreuna cu draperia sa zicem ajunge la 2500 de lei, poate si mai mult. X 3 camere sa zicem Voila 1500 eur. Astea este echivalentul a 30 de prize de caliate. Cred ca omul a vrut sa zica sa lasi dracu designul interior si sa faci casa ok, ca ai timp si de design dupa ce casa e gata. si da, poti pune calorifere de tabla si peste 10 ani sa le inlocuiesti cu calorifere de fonta ( 500 de lei vs 5000 lei), de exemplu. Sau daca ai fost prevazator, cu unitati de AC racordate la o centrala de aer conditionat desteapta ( 10 K eur). Tind sa i dau dreptate, vezi un fotoliu misto si ti-l cumperi. Sau dupa 10 ani nu ti mai place stilul din camera de zi si de la minimalist treci la cine stie ce piese de mobilier de anticariat. Sau invers.
    Omul spune sa faci in asa fel incat sa te poti muta in casa, si sa nu pui carul (perdelele si bateria de la chiuveta) inaintea boilor (prizele, na). Asta e ideea pe care o disting eu din articol. Si nu zice rau.

    00
    • E prea complicat de înțeles pentru majoritatea oamenilor. În loc să prindă ideea de bază, se leagă de detalii.

      00
    • Dă-o dracu de perdea.
      Cu 1500 de euro mobilez 2 camere single de 10 metri pătrați, pun un parchet ieftin și dau și o lavabilă. Din alea de 50 de lei bucata de la jysk put? Puse din 2 bucăți la fereastră, să se deschidă în dreptul geamului batant. Aristocrație, burghez de pandemie. Niște rulouri simple să nu vadă vecinii frumusețe de schelet cu burtă și aia e. Decât 2000 de euro perdele, mai bine altceva care contează cu banii.
      Sunt elemente care sunt detașabile și care pot fi înlocuite în anii următori cu ceva mai estetic, calitativ, etc. Baterii de chiuveta, ieftine și ținute până se strică, radiatoare de tablă, țin 15 ani lejer.
      Am văzut într-o casă o chestie care mi-a plăcut maxim. După tencuială, a fost aplicat tinci, apoi finisat, amorsă și o lavabilă calitativă albă pe care au aplicat-o proprietarii. Foarte mișto a ieșit. Au economisit o grămadă de bani pe glet, pe manoperă la aplicat glet și lavabilă, dus dus meseriaș, luat meseriaș, stat după ei cu mâncare zilnic, bla bla. Pavele, foișoare, grătare fancy, pitici de gradina, nus ce avioane prin curte. Se pot lăsa deoparte o perioadă. Alei betonate pentru mașina, pentru mers până în casă, la poartă, in zonele utile , să nu se facă nămol. Un pod simplu, care să fie în fața porții și loc de parcare, mare, simplu. Atât. Scutește o grămadă de bani. O platformă betonată la poarta, cu șanț, de 5×6 metri, costă până în 3000 de lei. E utilă de la început pentru mașini de mare tonaj care aduc materiale, parcat, făcut tot.
      Chestii ieftine care pot fi făcute de proprietar: turnat diferite chestii din beton prin curte: temelii de gard, borduri, alei, la stâlpi, pus 2-3 pari de gard, învățat să sudeze 4 platbande pentru a lega chestii de ele. Sunt lucruri care scutesc bani mulți. Cea mai scumpă este manopera.
      Zicea cineva mai sus de chestii învățate diy de pe YouTube. E foarte bună intenția, e ok, sunt lucruri care nu necesită doctorate la MIT. Sunt lucruri unde nu trebuie făcut diy, dacă nu există pricepe. Acolo se plătește. E o grămadă de muncă necalificată si simplă de făcut în curte. Pe astea se scutesc bani. Cei mai mulți bani se scutesc la manopera, la planificare din timp și la înțeles foarte bine nevoile.

      00
    • Ionut M, asa au ai mei casa: lavabil peste tinci. Mie mi-a placut maxim din prima zi dar mama si azi regreta gletul ala (regleta ar fi mai bine zis : ))

      Daca tii la aspectul final al casei nu prea poti sa-l lasi dracu ca il faci mai incolo, pur si simplu nu merge asa. Trebuie sa te gandesti inca din stadiul de proiect ce vrei de la casa aia si sa le faci pe toate la timpul si la locul lor.
      Nu poti pune usile cum pica, ferestrele unde e loc, prizele unde considera mesterul, etc si apoi sa cauti turbat luni/ani piese de mobilier care sa se potriveasca.
      Eu, daca ar fi sa ma apuc vreodata de construit, as vrea sa stiu de la inceput unde pun ultimul scaun si ce dimensiune are, ce culoare si din ce material e facut. Carpitul te face cu nervii sau iti strica tot aspectul casei.

      La mine in apartament constructorul a pus niste usi de calitate proasta (vreo 8 cu aia de la intrare). Cand va veni vremea sa le schimb va trebui sa scot partial sau tot parchetul si sa rezugravesc. Toate astea pentru ca un muist sa economiseasca cateva sute de lei.

      10
  21. Cele mai mari economii (impropriu spus, mai degraba am evitat cresterea cheltuielilor) la constructia casei le-am facut din planificare.
    Proiectul l-am facut cu un an inainte si am avut timp berechet sa compar oferte de fier, caramida, betoane, lemn si tigla.

    De exemplu, am luat fierul cu 1 luna inainte de a incepe, insa fix inainte de o scumpire generala masiva. Discutatnd din timp, am reusit sa programez cifele cu beton fara intarziere. Am esalonat livrarea restului materialelor exact dupa necesitati si n-am avut parte de pierderi sau furturi.

    Una peste alta, am invatat vrand-nevrand management de proiect cat n-am invatat in toate cursurile „fancy” ce scot PMO pe banda. 6 luni de excel, telefoane si emailuri inainte de a incepe te pot scuti de multe batai de cap.

    Inca o data, succes celor ce vor incepe!

    00
  22. Ok, cât a ajuns în condițiile astea costul euro /mp?

    00
  23. De accord cu cateva dar nu toate recomandarile. La calorifere orienteaza-te din prima sa iei unele bune si pe cat posibil supradimensionate. Poti foarte usor sa le reduci puterea dupa daca ti se pare prea cald intr-o camera, dar invers inseamna sa spargi/inlocuiesti.

    La fel la intrerupatoare/prize, pune din prima unele bune. Schneider e ok, si nu sunt asa scumpe.

    Am o nedumerire cu umiditatea. Eu recomand sa iei dezumidificator si sa-l folosesti iarna/primavara cat de mult poti in primii ani. Aerisit zilnic chiar si iarna cat de mult poti. La o constructie noua intra foarte multa apa (beton, tencuieli, …) si aia nu iese asa usor. Ai sa observi pe termopane dimineata cand e foarte frig afara si cald in casa cum se face condens in partea de jos daca e umezeala mare in casa (peste 60%).

    00
    • @Claudiu la mine casa e pe structura de lemn. Eu am problema ca aerul este foarte uscat in casa. Chestie care duce la un disconfort termic. Cu umidificatorul am redus din disconfortul asta.
      La o casa pe structura de beton cel mai probabil un dezumidificator este absolut necesar.

      10
    • La casa pe structura de beton, in primele 2 ierni a trebuit dezumidificator la greu, scotea din camera copilului cate 3l de apa in cateva ore inainte de culcare (5-9 seara). Ajungea si la 75% umiditatea. Din a treia iarna a inceput sa trebuiasca umidificator in nov si in februarie, cand incep sa mearga calorifelele, dar totusi e si caldut afara.

      00
  24. Vad ca multi comentatori nu sunt de acord cu autorul articolului, dar am impresia ca si mesajul nu a fost transmis foarte bine.
    In primul rand un lucru care nu este clar multor oameni care nu au (inca) casa lor este ca munca la casa nu se termina NICIODATA.
    Altfel spus, casa nu va fi completa niciodata, intotdeauna va fi/vei gasi ceva de schimbat sau imbunatatit!

    In primul rand totul se rezuma la stabilirea clara a prioritatilor.
    De exemplu, ce e mai important: sa stai inca un timp in chirie la bloc pana iti permiti mobila din ultimul catalog de la Rovere sau sa te muti cat mai repede la curte astfel incat sa ai unde sa te joci cu copiii tai – caz in care iti cumperi mobila de la Ikea?

    In al doilea rand este important sa stii unde sa faci compromisuri si mai ales, unde sa NU faci.
    Trebuie identificate lucrurile care sunt esentiale, la care nu ai voie sa faci compromisuri (tot ce tine de structura casei, instalatiile, parchetul, gresia/faianta etc).
    Lucrurile astea sunt de cele mai multe ori greu de schimbat si ai nevoie de ajutorul unor profesionisti (iar meseriasii buni sunt foarte rari, profita de ei cand ii gasesti ;)
    La restul, neesentialele sau „consumabilele” cum s-ar zice (mobila, aplice, perdele etc. sau tot ceea ce poti monta tu, fara ajutorul unor profesionisti) este OK sa mai faci compromisuri.
    Ai insa grija ca aceste lucruru sa nu iti afecteze calitatea vietii (care este subiectiva si in stransa legatura cu prioritatile personale!)

    In al treilea rand, lucrarile „incomplete” sunt preferabile celor terminate „temporar”.
    Eu cel putin am nevoie de presiunea asta pentru a duce lucrul pana la capat.

    De exemplu, nu am nici o problema ca in anumite camere sa am deocamdata doar un bec intr-o dulie. Aplicele/lustrele le cumpar mai tarziu, cand imi voi permite alea care imi plac mie.
    Prefer ca de banii aia sa imi cumpar gresia/faianta care imi place mie (aici nu sunt de acord cu autorul, gresia/faianta nu se schimba asa usor si cativa ani de acum incolo nu mai vreau sa vad santier sau meseriasi .
    Nu am pus niste aplice de 3 lei acolo pentru ca risc sa ma obisnuiesc cu ele si sa fie acolo si cand ies la pensie :)
    (becurile sunt insa LED-uri de cea mai buna calitate iar lumina produsa este calculata optim – sanatatea ochilor mei este prioritara ;)

    00
    • @Andrei F Mersi de lamuriri! Foarte bine punctat.
      Insa nu cred ca am spus gresie temporara. Ci parchet temporar acolo unde ar trebui sa fie pe viitor o gresie misto. Nu as recomanda niciodata gresie pusa temporar.

      00
  25. Poate trebuia sa fac un preambul.
    Uite o sa-l fac aici si poate il punem si in post.
    Constructia unei case e o chestie foarte misto. Insa bugetarea e foarte dificila. 90% din oameni fac imprumut la banca pentru asta. Banca iti cere acel avans la care te-ai chinuit vreme lunga sa-l aduni. SI partea frumoasa e ca acel avans va fi cheltuit primul. Nici o banca nu te lasa sa incepi cu banii lor din prima. Deci presupun ca avansul se duce in prima faza. Deci ar trebui sa ai o alta rezerva relativ decenta la dispozitie pentru situatiile de mai tarziu.
    Partea neplacuta pentru noi, oamenii de rand, e ca jucam sa iesim la zero aici. Si realitatea e ca nu iesim pe zero. Poate pe minus. Nu vreau sa par negativist. Am spus, eperienta e sau poate fi foarte placuta.
    La final, fix la faza aia cand faci amenajarile interioare ajungi la concluzia ca parca nu mai ai bugetul estimat. Sau poate s-au scumpit toate peste noapte.
    @Krompus a spus bine. Ideea ca vine cineva si te judeca pentru mine nu exista. Exista riscul ca anumite lucruri sa nu le faceti decat tarziu. Asta e. Nu avem educatia financiara sa intelegem bugetarea corespunzatoare. Ati ridicat o casa cu vointa si banii vostri. Asta e partea frumoasa. Ca nu avem finalizat totul cu mobila si gresie de Ibiza, asta nu ar trebui sa conteze atat de mult.
    Un parchet poate fi montat de oricine. Nu e capat de lume. Ba chiar si o gresie. Chituirea si vopsitul peretilor la fel.
    Daca reusiti sa va transformati neajunsurile astea in ceva pozitiv, atunci sunteti castigati. Chiar daca o sa angajati ulterior pe cineva sa faca una alta. La mine conversatia a fost pe ce as putea face in camera aia. Uite ce idee am. Tematica de Dr Who. Placere personala.
    Daca sunteti multumiti ca locuinta asta noua e facuta bine si nu va faceti griji, zambiti. Restul vor veni de la sine. Nu toata lumea are bugetul ala in care poate intra fara jena. Si va spun ca am stat de vorba cu oameni ca mine si cu oameni pentru care 600k euro pentru o casa era un fel de minim necesar. Insa nici unul nu a strambat din nas cand am spus ca bugetul meu e X. Din contra, mi-au dat sfaturi.
    Singurul lucru neplacut e ca foarte multi nu realizeaza a o rata lunara de 200 euro reprezinta un efort major. Chiar daca castigi 2000 euro. La mine in decurs de 10 ani au existat doua situatii de forta majora cand am ales sa nu platesc rata doua luni. Si am suferit o vreme. Nici refinantare nu am putut sa fac o vreme.
    Daca o sa ajungeti in situatia asta, incercati sa o transformati in ceva pozitiv. Experimentati. Exista solutii temporare foarte decente pentru orice.

    10
    • Un singur lucru ! Daca ai 2000 euro lunar si ajungi uneori sa nu poti plati 200 rata inseamna ca nu-ti poti chivernizi bine banii…. mai lasa din cand in cand concediile de lux sau foloseste o masina mai ieftina si vei avea o rezerva de 3-5000 de euro in care sa nu intri NICIODATA ! Acei bani sunt exact tamponul minim necesar intr-o situatie de criza inopinata ! Eu as rezerva chiar mai mult in situatia ta… Dar eu nu am 2000 euro pe luna …

      00
  26. O altă sursă de economie ar putea fi manopera. De exemplu în camere gen cea tehnică sau debarale, vă puteți lucra mâna după tutoriale, încercând să aplicați singuri glet, var, gresie/faianță etc. Chiar și în dressing, dacă va fi genul cu dulap pe marea parte a suprafeței pereților, chiar dacă o dați în bară, dulapul va acoperi mult.

    Va rezulta o economie de nivelul sutelor de lei, dar na… așa se adună, 2-3 sute de lei de aici, 2-3 sute de lei de acolo și strângi de dulapul ăla frumos, care acoperă văruiala ta :).

    10
  27. Cand o sa ma vedeti cu Qtron sa stiti ca reprezinta doar 5-10% din banii pe care ii am. Cand o sa ma vedeti ca construiesc casa pentru mine sa stiti ca reprezinta maxim 30% din banii pe care ii am. Astept injuraturile ;)

    00
  28. sunt de acord cu draperiile, la o casa nici nu vreau sa stiu la cat pot ajunge toate. am vz pe aici ca se mirau unii, dar niste draperi cat de cat medii, pt 4-5-6 geamuri pot ajunge lejer la 5000+ lei.

    nu sunt de acord cu pus un parchet ieftin de ex ca mai tarziu sa-l inlocuiesc, mai bine las asa decat sa platesc de doua ori.

    oarecum ai dreptate tu, ca mai lasi chestii neterminate si faci din mers, dar e al dracului de greu, asa am facut si eu si am ajuns sa pun lustrele peste tot in casa abia dupa 3 ani, din comoditate, ca nu mai aveam timp sa umblu dupa ele sa le caut, insemna aproape un weekend intreg de cautat.

    00
    • Boss, când nu ai dormeză și ești pe limită cu banii, să amenajezi o zonă unde mănânci, merge o canapea sh în living, merg 2-3 corpuri de carton presat de la Ikea, tv-u stă și într-un suport de 80 de lei în locul unei comode de 1500. Sunt locuri unde se pot face economii și adăuga funcționalitate pentru niște ani, în care contează mai mult vata bazaltica de pe exterior, decât nus ce avioane visate peste noapte. Cu timpul o parte din ele se înlocuiesc, dar momentan pentru funcționalitate, se poate renunța la nu știu ce fandoseli.
      Tu visezi pavele, dar ai noroiu până la ușă, că nu vrei să torni o alee de beton pentru mașina și pentru intrat în casă. Vrei porți din fier forjat de nus ce maestru șaolin, dar cade gardu. Îs detalii multe din ele.
      Economie se face și găsind chestii sh bune, luate la juma de preț.

      00
    • BOSS, ce au zis eu si ce inteles tu. da, poti lua niste mobila sh, dar parchet/gresie/faianta sa o pui doar ca sa fie ca apoi s-o scoti?! mai bine n-o pui deloc si o pui direct bine cand ai bani.
      pai gresie/faianta montate inseamna ca deja mobilezi, pui chiuveta, wc, cada, etc si apoi le desfaci pe toate ca sa spargi si sa pui alta?

      00
    • Eu ma gandesc sa mobilez o bucatarie si o camera cu 5000 lei si altii dau banii aia pe niste draperii? Mindblow…

      00
  29. Din experienta si greselile proprii, eu zic ca e esential ca finisajele „mari” gen pardoseala, faianta si gresie in bai, calorifere, usi interioare etc. sa fie facute decent de la inceput. Sa fii multumit de ele pt cel putin 10 ani. Da, in teorie pare simplu sa zici ce mare lucru sa schimb faianta nasoala din baie peste 2 ani, sau caloriferele, da’ in practica e mare deranjul. Si arunci cu bani aiurea. Decat sa pui un parchet nasol sau o faianta ieftina care chiar nu-ti place numa’ ca sa fie ceva pus acolo, mai bine lasi peretii goi sau un covor peste sapa de beton si aia e, in 6 luni strangi banii sa le faci decent. Macar ai motivatie sa strangi banii si sa termini cat mai repede. Economii poti face la mobilier, folosesti ce ai din locuinta veche pt un an-doi-trei, de exemplu, dar chestiile cauzatoare de praf si mizerie, si unde ai nevoie de mesteri sa fie facute OK din prima.

    10
  30. O vorba romaneasca spune ca „nimic nu e mai trainic ca o improvizatie”. Eu am cumparat casa gata facuta, stau de 5 ani deja, nu sunt defecte de fabricatie. Am asteptat dupa mobila vreo 3 luni, ca am facut ceva mobila la comanda la un cunoscut. Intre timp am cumparat si mobila gata facuta, potrivita la culoare cu cea custom. Am cumparat si electrocasnicele, am pus perdelele. Cind am primit ultimul reper, o hota ce se gasea greu de tot, doar la producator era disponibila, am purches la amenajat. Bucataria facuta pe comanda a fost prima asamblata. Sufrageria, dormitorul principal, camera copilului. Baile erau amenajate din constructie. A ramas un dormitor, de oaspeti, sa ne mai plimbam prin magazine. Dupa ce ne-am instalat, am simtit ca acel dormitor de oaspeti ramine asa pe veci daca nu-l fac imediat. Asa ca am mers prin magazine, am gasit ce trebuia si l-am mobilat, fara sa fac economii, din ultimii bani disponibili.
    In contraexemplu, am un vecin ce s-a mutat la un an dupa mine. Ne vedem, ne vizitam, copii se joaca impreuna. Camera copilului a facut-o el din ce materiale a gasit, asa pe funky, ca e si un pic artist. Dormitorul de oaspeti e depozit. Dormitorul matrimonial e incarcat de nu ai loc sa te intorci. Baile sunt pline cu dulapuri din alea Livarno din Lidl. Sufrageria e un dezastru in desfasurare. De patru ani de cind e mutat e in acelasi stadiu de santier. Nu vad cum va apuca sa amenajeze definitiv casa, daca de patru ani sta tot asa, s-a obisnuit cu santierul. Nu mai zic ca fiind santier, nu are rost sa faci curat, ca e santier, se face curat la final, nu?

    00
    • Pai si care-i problema ? Tu ai avut mai multi bani decat a avut el in ultimii 4 ani… Ca daca avea bani termina ! Daca ati avea locurile inversate cum ai gandi ?

      00
  31. Cred ca nu se aplica la oricine ce ai spus @author . Imi pare ori ca nu ti-ai facut calculele ori te-ai aruncat ca o curca . Cand faci o casa nu trebuie sa faci rabat la lucrurile necesare. Cu instalatiile, tevile , electricitatea si meseriasii nu te joci, iei unii care sa faca treaba , nu improvizatii, iar materialele trebuie sa fie de calitate – mergi pe recomandari – dar ma intreb – cum plm sa alegi parchet in loc de gresie ?

    Trebuie sa gandesti si sa bugetezi neprevazut 30% peste care oricum mai sari . Daca vrei sa faci casa cu 20k EUR si o lasi la rosu , si e la porumb si mai ai si sub 1000mp de teren, sa dea draq` daca inteleg principiul dupa care va ghidati in viata . Faceti umbra degeaba .

    Trebuie gandit spatiul, aprobari , orientare, structura (la recomandarea structuristului) , apoi degeaba pui tripan si 8 camere la geam daca nu ai bariera termica si lasi niste tilicari sa tencuiasca cu spuma si IPSOS . Sincer .
    Daca nu ai mai locuit la casa – iti recomand sa nu te bagi – vei fi sclav intotdeauna , vei ajunge de la munca si vei munci pentru casa . Nu e altcineva , nu vine presedintele , nu se ocupa vecinul , ci tu trebuie sa le faci pe toate . Vrei gazon , trebuie sapat , plantat , udat , tuns , ingrijit .

    Numai idei cu probleme vad acolo – sau ai 20 de ani si nu te-a invatat nimeni . Doar zic
    De ce ti-ai construi o casa cu camere la rosu ?! neterminate … te costa 1000lei finalizarea unei camere (ca usa banuiesc ca o ai pusa)

    00
  32. Am citit toata seria, felicitari autorului pentru initiativa si bune intentii; am gasit destule idei cu care as fi in dezacord dar in final cui ii pasa, pot fi pareri si pareri sa zicem. Insa in articolul asta vad o incununare de idei fundamental gresite si de amatorism atat prin ce se zice cat si prin ce nu se zice.

    In primul rand, cea mai buna economie atat la constructie cat si pe termen lung se face din dimensionare si planificare. Nu doar ca lipsesc din lunga lista dar multe sfaturi chiar le contrazic. Nu se face la siguranta din motive evidente, la materiale, manopera si decoratiuni dpdv estetic pentru ca pe alea o sa le vezi zilnic si nici dpdv tehnic pentru ca o sa iti arda portofelul continuu.

    Alfel spus, reduci suprafata utila pana cand poti avea ceva de calitate la banii disponibili. Evident nu sub un minim ca sa nu rezulte un cotet de lux. Iar daca nu arde, mai bine mai strangi bani.

    Multe sfaturi mi se par aberatii de mi se umfla capul. Parchet ieftin si termostatul pe rosu in camerele unde intri rar?? Nu le fa din prima, nene. Bec atarnat din tavan, perdele si balustrada puse peste ani si mobila care urla a ieftin? Faci o casa, foarte posibil pe viata, in care sa te simti bine nu o hala in care productia trebuie sa inceapa imediat. Acoperitul terasei poate sa astepte? Ce ar fi sa nu o faci deloc? Si din banii aia sa iei un mobilier de gradina altceva decat vestita plasticaraie. Si sa stai in gradina nu pe terasa ca de aia ai casa si (se presupune) curte. Multe sfaturi de genul, fa acum un kkat ca il cureti dupa dar ca sa citez pe nu stiu cine: ‘nimic nu e mai permanent decat ceva temporar’.

    Iar ca o parere de final, bagati bani si timp in gasirea si angajarea unor specialisti: arhitect, ingineri, diriginte de santier care sa se ocupe de respectarea tuturor normativelor si care sa va consilieze. Nu va zgarciti deloc aici. Plus contracte beton. Trebui sa stiti suficient cat sa puteti avea o discutie cu ei, nu incercati sa invatati materia de cinci facultati in weekend ca e in zadar, mai bine vedeti-va de job sa va creasca veniturile. Cu youtuburi, tutoriale, dormit pe santier, plus nasu Fanica si varu Gicutu ca mari ajutoare nu veti face decat o incropeala urata si generatoare de dureri de cap. Va rezulta clasica casa aflata mereu in lucru, cu gard de santier si peste zece ani, cu parchetul schimbat ca s-a umflat/crapat/denivelat sapa, cu termopanele care nu se inchid, cu vrabii ciugulind spuma izolatoare netencuita etc.

    10
  33. La punctul 3: Evident ca poti da alt strat de lavabila peste rigips, de mai multe ori chiar. Atentie insa la nuanta, colorat peste alb iese mai deschis ca pe eticheta, alb peste colorat nu iese alb nici din 2 maini.
    La punctul 5 nu sunt de acord cu baterii ieftine: Dupa nici 6 luni max 1 an sunt stricate la mama, cele de max 100 lei, si arata ca naiba, corodate si stricate. Pe cand la mine baterii de 500-700 lei, sunt ca noi dupa 5 ani.
    Gresia consider ca o poti pune din prima pe cea ce vrei sa o pastrezi, e mai greu de schimbat. Sunt modele frumoase la 50 lei mp. Insa ce recomand: parchet la parter puneti de calitate doar dupa ce este finalizata curtea si terasa. Cat timp e praf in curte la parter o sa fie mereu mizerie, aspirat zilnic. Noi am pus cel mai ieftin parchet de 5 ani, si abia acum pot spune ca e cat de cat curat prin curte si ma gandesc la vara sa renovez putin livingul cu parchet nou si poate tapet (deh, 2 copii mici care mazgalesc).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube