Construcția casei – parter și nivel (partea4)

Partea 1, Partea 2, Partea 3.

Continuăm cu o nota: e opinia mea personală că trebuie petrecut mult timp pe șantier și că trebuie facute verificări. Da, e nasol, nu produci în timpul ăla și tot așa. Știu prea bine! De fapt nu, că în perioada aia devenisem liber de contract de muncă. Da, se fură la greu. Dacă nu muncitorii, atunci alții. Da, totul trebuie negociat. Totul trebuie verificat. Și da, uneori anumite informații rămân în cap. Cum se face una sau alta. Și daca cineva nu face ceva așa cum ai văzut, măcar întrebi de ce. Poate are o soluție la fel de bună. Asta nu înseamnă că faci micromanagement. Te duci, măsori, verifici fără să intervii decât cu întrebări.

Prima lopată a fost satisfăcătoare. Serios. Am avut ca target personal să mă apuc înainte de a face 30 de ani. Și am reușit cu fix câteva zile înainte.

Avem fundație, elevație și placă. Poate și trepte. Ar fi frumos să fie făcute odată cu elevația.

Și legat de trepte, vă anunț că e bine să bătătoriți bine pământul sub ele, să puneți niște pietriș și abia apoi să turnați. Nu prea vreți să se lase. Nu o să fie capăt de lume, dar gresia de pe ele o să se crape și o să arate nasol.

De acum lucrurile se despart. Depinde de tipul de casă: lemn sau beton. Însă pașii următori sunt asemănători.

Ridicarea structurii fie din panouri de lemn, fie stâlpi de beton. Asta e. De verificat verticalitatea stâlpilor de beton. Puneți mâna pe chestia aia cu bulă și verificați ca stâlpii să fie drepți. Sunt destul de multe povești legate de asta. Și nu tocmai plăcute. Dirigintele de șantier ar trebui să fie pe fază.

Pereții trebuie să fie și ei drepți și aliniați. Nu e nimic dificil aici. Cine face munca asta, ar trebui să o facă bine fără probleme.

Doar un lucru. Betonul are nevoie de vreo trei/patru săptămâni să se usuce. Nu aș accepta sub nici o formă continuarea lucrărilor pentru următorul nivel dacă nu au trecut minim trei săptămâni. Teoria spune de ceva mai multe.  Oricum, e bine să știți asta informativ. Dirigintele de șantier e cel care dă ok-ul.

Când se ridica pereții, puteți lăsa treceri de cabluri și țevi în locurile marcate pe proiectele de instalații. Știți voi, alea de mai devreme. Și gândiți-vă la ce ați mai avea nevoie. Să trageți din casă spre afară.

Măsurați tot ce puteți și pozați tot ce puteți.

Când se începe cofrarea pentru placa de la etaj, prevedeți si acolo treceri. Tot conform proiectului sau nu. Sau faceți tunel de cabluri și încă vreo trecere în altă parte unde ați gândi voi că ar fi nevoie. Dacă nu, e ok. În stadiul ăsta puteți sparge liniștiți podea și pereți. Doar că e mai multă muncă.

Apoi vine acoperișul. Recomand izolație bună pentru el. Dar să fie montat bine și să nu rămână locuri unde montajul e lăsat în aer. Am fost în situația asta și nu e plăcut să vezi o “gaură” la îmbinarea a două ape.

Legat de izolație, ar fi frumos să nu rămână spații goale între bucățile de izolație. Mai ales dacă vorbim de mansardă. Investiți în izolație bună și foarte bună dacă e cazul.

La acoperiș nu am mare experiență. Proiectul spune cum se fac prinderile și construcția.

Ce se poate urmări sunt fazele de montaj a acoperitorii. Folie din aia de condens sau cum s-o numi, montajul care să fie corect (să nu sară ceva în ochi).  Îmbinările între ape, marginile să fie făcute bine. Eu am șindrilă bituminoasă și despre asta pot da unele detalii. Despre altele, e bine să căutați procedurile de montaj corect. Nu e dificil de înțeles, însă e important să aveți o idee. Acoperișul e important. Și cum spunea cineva la un post precedent, burlanele și evacuarea apei de ploaie să fie gândite și făcute de pe acum.

Mai urmează montajul de geamuri și uși. Termopane din alea scumpe sau nu. Din nefericire cam nimeni nu montează ferestrele corect la noi. Sau așa cum ar trebui ele să fie. Pe console, cât mai aproape de fața izolației. Trecem peste, că nu e capăt de lume. Nu recomand uși cu deschidere la 15 grade. Adică dublă deschidere. Normal și batantă? Experiența îmi spune că se cam lasă și sunt greu de reglat și cam bate vântul prin ele. Și nu am luat ieftinăciuni. Din contră, am mers pe chestii relativ scumpe și mai de calitate. Dar ușile alea două m-au disperat și o să le schimb prinderea.

La geamuri vedeți dacă aveți buget de jaluzele integrate sau rola din aia care se coboară. Dacă le comandați de la început așa, o să se integreze frumos. Altfel o să arate posibil aiurea.

Despre geamuri și tâmplărie las pe alții să explice. Coeficient de transfer scăzut, tripan, camere multe. Reglaj făcut bine. Să nu existe atingeri aiurea. Să prindă toate piedicile când îl închizi. (greu de verificat). Feroneria să lucreze ușor și fără efort.

După ce s-a terminat și faza cu ferestrele urmează instalațiile. Din greu. Centrală, apă, țevi calorifere, electrice etc. O să fie o mare nebunie.

Ce e de reținut e că e bine să urmăriți proiectul și poziționarea reală a diferitelor prize și întrerupătoare. La mine au bușit vreo două și le am puse total aiurea. Poze la tot.

Și e bine să fie destul de bine organizate și protejate până ajungeți să turnați șapa. Dacă vedeți că se calcă des pe niște țevi sau cabluri, puneți ceva peste ele.

Nu uitați să trageți cablurile afară.

Dacă se montează și țevile de apă pentru încălzire și apă curentă, ar fi frumos să le băgați sub presiune de pe acum. Dacă e vreo problemă, va fi mai ușor de identificat acum. La mine au stat sub presiune vreo șase luni. Cu tot cu cuiul ala într-o țeavă.

Acum e cam ultimul moment bun să verificați că toate circuitele ajung unde trebuie. Fie ele electrice, fie de calorifere sau altceva.

Întrerupătoarele și prizele să se termine acolo unde trebuie și nu pe peretele sau fața opusă a peretelui. Țevile de apă să fie distanțate corect pentru a se putea monta bateriile potrivite pentru ele etc.

La casele din lemn, făcute cu panouri, verificarea circuitelor electrice trebuie făcută și după ce panourile s-au închis pe ambele părți. M-am trezit astfel cu priză pe hol și întrerupător pe partea opusă la intrarea în bucătărie. Și întrerupătoare inversate în altă parte (destul de greu să știi care unde venea pentru că nu erau marcate). Deci unde aveți dubii, lipiți etichete pe capete.

Da, știu, diriginte, planuri. Toți pot greși.

Aduc în discuție scările interioare. Nu știu când se fac ele de obicei. În ce stadiu. Însă la astea recomand să le aveți făcute decent. Nu vorbesc de structură, că acolo e deja prea multă tehnică. Să fie late, cu înălțimea potrivită și să țineți cont că, dacă puneți gresie pe ele, vor avea cu un cm în plus. Sau pe acolo. Nu le faceți circulare! Chiar nu vreți bătaia de cap ulterioară!

Recomand sincer turnarea șapei cât mai aproape de momentul montării gresiei/parchetului. Dacă e posibil. Dacă nu, evitați să faceți trafic intens pe ea că șapa e sensibilă și se mănâncă repede. Și încă ceva: dacă știți că puneți încalzire în pardoseală (IP), în amestecul de șapă se pune și o soluție specială care face șapa să fie mai “flexibilă” și perimetral în camera cu IP se montează rosturi de dilatație. Cel mai probabil asta e prevăzut în proiect pe undeva.

În concluzie, cam asta e cu construcția. Citiți comentariile pentru că majoritatea adaugă informații bune. O să vă mai stresez cu o tentativă de posibilități de economii. Unde nu e neapărat să iei ce e mai bun și scump.

Oricum, din perspectiva bugetului, acum sunteți pe la 50-60%. Sau ar trebui. Amenajările interioare costă multișor și aici e un mare diferențiator al costului final.

Ca de obicei, nu judecăm alegerile nimănui. Și încercăm să ținem conversația fără miștouri ieftine.

 

casa-306

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Depinde si ce primesti pe bartere acum…

    00
  2. O intrebare, nu se poate sa ma duc sa fac contrac cu o firma? Veniti voi cu arhitect muncitori tot ce trebuie. Eu vreau casa asta.

    Sa platesc un 20% in plus dar :
    Daca se fura materiale, va ocupati. Nu veniti la mine sa-mi cereti bani in plus. V-ati facut calculele, treaba voastra ca v-a iesit prost.
    Daca a iesit ceva neconform cu ce v-am cerut reparati pe banii vostri, clauze frumos cu despagubiri.
    Personal vreau doar produsul finit. Sa vin odata pe luna si sa zic oau ce frumos, hai sa mergem sa bem o bere.

    Firmele astea cum construiesc cladiri de 20j de etaje si iese totul bine? asa vreau si eu. Ca pana la urma din ce citesc eu aici cu ce fura muncitorii si cu ce greseli se comit tot pe la niste sume periculoase ajungi si cu par alb.

    00
    • Când e gata casa e mai greu sa vezi de unde au furat.

      00
    • Ba se poate si exista in RO destule firme care lucreaza bine. Dai un ban in plus si bei o bere uitandu-te cum baga muncitorii betoane

      00
    • Exista firme care fac exact treaba asta. Management de proiect.
      De obicei arhitectii seriosi iti pot recomanda, sau chiar au parteneri care fac exact treaba asta de dirigentie de santier.

      00
    • Da, se poate si asa ar fi normal sa decurga lucrurile.

      Problema ca majoritatea beneficiarilor folosesc proiectul mai mult ca o recomandare decat ca pe o obligatie si de aceea prefera sa construiasca pe cont propriu sau sa fie cat mai des pe santier.

      00
    • @Bruta Aia cu berea e recomandată de acasă din fotoliu, urmărind ceva camere de supraveghere. Dacă te duci cu bere pe șantier in timpul programului lor ori ești nasol ori le dai și lor, si nu sunt mulți care să refuze, atunci rezultatul muncii lor e același; ori își bagă p*la că ești mârlan ori bagă picioarele că ești prietenar.

      00
    • Cel mai probabil exista dar nu e doar 20% in plus, ala e doar TVA-ul.

      00
    • „Când e gata casa e mai greu sa vezi de unde au furat.”
      Era un forum cu baieti care inspectau cladiri. Adica, viitorii proprietari angajau oameni care sa supravegheze echipele, si sa inspecteze ce fac. Control suplimentar, cum ar veni. Deh, oameni cu bani, care isi permit din astea.
      Puneau aia poze pe forum… ti se ridica parul pe mana. Stalp de fundatie crapat, beton care nu a ajuns peste tot prin cofraj…
      Cred ca a fost prima data cand am spus ca blocul comunist, mic si inghesuit, ar fi mai bun (mai putin stres pentru tine ca amator) decat o casa noua facuta „cu echipe”.
      E greu, e foarte greu sa faci o casa ok, mai ales pentru tine, un om nespecialist care vrea si el o casa.
      Ma intreb, totusi, cum de casa bunicilor inca e in picioare, ca strabunicul nu a fost inginer. Poate pentru ca a stat langa muncitori pana s-a terminat casa, eventual a muncit cu ei cot la cot?

      00
    • Strabunicul a avut cinci copii. Le-a cumparat pamant pentru fiecare, si le-a facut casa la fiecare. Cinci case. Case taranesti, cum se faceau pe la 1900. Lemnul pentru ele a fost adus personal de el cu carele de la munte. Toate casele in picioare si in 2020.
      Omul a stat si a muncit/supravegheat fiecare casa construita.
      Ma intreb uneori ce fel de barbati erau la 1900, si ce fel de barbati suntem azi. Desi nu umblu cu glezenele goale iarna, in „mocasini” cu pantaloni mulati, uneori imi vine sa-mi trag dupa palme de cat de incompetent ca barbat sunt.
      Moare testosteronul, vitejii mei!

      00
    • Am încercat asta, cu firmă recomandată de alții. Din păcate nu aveam timp să stăm să-i păzim, așa că nu se întâmpla mare lucru pe șantier. Oamenii veneau, își beau cafeaua până pe la 12, săpau jumătate de oră, plecau la masă și mai veneau seara, când trebuiau să plece acasă. Sau utilajele plecau pe alte șantiere. Săpatul fundației și 2/3 din cofraje au durat 4 luni (nu e vorba de un palat de 1000mp amprentă la sol). Între timp a venit iarna, nu mai putem turna, venim la primăvară. E ok, nu mai veniți deloc. Asta cu o firmă care deja cerea 30% peste ce ar fi cerut o „echipă de meșteri” (cu care am continuat). Estimez că o firmă care face și treabă costă 100% în plus.

      Cu recomandările a fost ca în bancul ăla „Vecine, ce i-ai dat la vacă atunci când a fost bolnavă?” „Gaz, vecine.” „Vecine, i-am dat gaz la vacă și a murit!” „Ah, păi și-a mea!”

      00
    • @Vlad am deja niste pete pe spate de la stres, nu-ti da nimeni sanatatea inapoi oricati bani ai avea. Mai bine dai un ban in plus si stai linistit.

      Am luat 2 exemple din ce am gasit si eu si diferenta intre una in regie proprie si o casa facuta ca la carte de o firma specializata a iesit pe la 30% . Multicel, iese o suma considerabila cand tragi linie. Dar cum ziceam, mai am un set de pete pe spate de la nasterea primului copil. Asta la calculele initiale, fara sa mai adaug furturile muncitorilor sau eventuale greseli.

      00
    • @Cristi, deci statul geană pe echipa de muncitori te face bărbat? Good to know… :)

      00
    • Capacitatea de a construi cinci case si de a cumpara pamant pentru cinci copii te face barbat. Fiul strabunicului, bunicul, a avut 4 copii. A reusit sa faca trei case, iar pamantul pentru ele l-a obtinut impartind cat pamant i-a lasat taica-su. Acum, vrei sa stii cate case au facut copiii lui? In apararea lor, putem lua comunismul in calcul…

      00
    • @Cristi cel mai probabil casa bunicului a fost făcută de el cu ajutorul oamenilor din sat, așa cum a fost făcută și casa bunicului meu. Nu erau ingineri, dar făceau destule case, cât să vadă care e treaba. În plus, cam orice bunic de la țară e mai apt tehnic decât noi.

      00
    • Am ajuns la noi acum. Cati copii avem, si cate case putem contrui pentru ei?
      Iar daca maine ar incepe primul razboi mondial, cati am merge pe front, in transee?
      –> ce fel de barbati erau aia de acum 100 de ani, si ce fel de papagali suntem noi acum?

      00
    • @Cristi

      Gresesti un pic cu construitul de case si lasatul de pamant. Alea erau vremurile 1880-1930. Acum sunt alte vremuri.

      Ce e bine sa faci e sa nu-ti lasi copiii in groapa si daca poti sa mai si lasi ceva de pe urma ta.
      „Averea” se cladeste in generatii si de obicei tot la a 4-a generatie se duce totul pe apa sambetei, deci incearca macar sa nu pierzi tu sau copiii tai totul.
      Pentru asta o sa te considere suficient de barbat urmasii, nu ca mergeai cu ghete sau cu opinci prin zapada.

      00
    • Daca exista si aveti experiente OK cu astfel de firme, lasati si voi niste recomandari aici. Thanks!

      00
    • Dacă construiești un bloc de la început nu iese nimic bine.

      Eu m-am băgat la o construcție în comun a unui ansamblu de blocuri. Este o chestie destul de obișnuită în Germania. Articolul este în germană: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Bauherrengemeinschaft

      Pe lângă ce scrie autorul mai apare problema că majoritatea deciziilor trebuiesc luate în comun, cu majorități, bălăcărit… Fuck, după experiența asta aș da cei 30-35% economisiți și mi-aș lua de la developer. Gata făcută.

      Un exemplu: o „firmă” aleasă cu arhitectul (și restul coproprietarilor) era responsabilă de construcția zidurilor din interiorul apartamentelor. La noi au trebuit să dărâme zidul de 3 ori până să priceapă ca nu trebuia construi un zid.

      00
    • @IonutO, ba da, se poate. arhitectul care-ti face proiectul ar putea chiar sa fie in legatura cu cateva firme de constructii. ar putea sa-ti recomande ceva serios. si tu nu trebuie decat sa mergi la fazele determinante ale executiei. la alea merge arhitectul, executantul si clientul. sunt vreo 3: fundatii, placa peste parter, acoperis final si predarea casei. zic din ce-mi mai aduc aminte, din negura timpului cand participam si eu la ele. poti sa nu te duci nici la astea, dar atunci trebuie sa-ti platesti un diriginte de santier (ing constructor) si merge el in locul tau. la fel, dirigintele acesta merge pe santier ca reprezentant al tau si se asigura ca totul este conform proiectului. urmareste executia de la a la z. are putere, atata cat ii dai tu si cat se pricepe si el. poate opri santierul daca observa ceva in neregula, poate chema arhitectul pentru modificari ulterioare (directive de santier). in fond el este ochiul si urechea ta pe toata perioada constructiei pana la final. daca ai un diriginte bun, n-ar trebui sa ai probleme. poti merge cu el la bere si-ti povesteste el tot.
      dar vezi tu, toate astea costa bani in plus, romanul vrea sa economiseasca, el nu stie cum sa faca sa nu dea bani, nu sa dea mai multi :)

      00
  3. As adauga cateva lamuriri:

    1. Da, treptele exterioare trebuie turnate odata cu elevatia si de asemenea sa fie legate prin armatura pentru a evita fisuri intre scara exterioara si fundatia casei. Straturile sub trepte sunt aproximativ aceleasi ca sub fundatie.

    2. Betonul are nevoie de 4 saptamani pentru a atinge rezistenta maxima insa in general poti continua fara grija dupa 3, chiar mai devreme daca se folosesc aditivi speciali.

    3. Scara interioara se toarna odata cu placa de peste parter in normal pentru a putea lega corect armatura din scara cu cea din placa de peste parter. Pentru legatura dintre scara si pardoseala, se folosesc mustati (bare de armatura care ies din placa suport pardoseala pe o lungime de minim 60x diametrul barei de armatura).

    00
    • Treptele exterioare turnate odata cu fundatia formeaza o punte rece pe care nu o vei rezolva ever. Treptele exterioare sunt o constructie separata. Ca arhitectul e comod si ca executia in ro lasa de dorit la compactari si fundatii slabe e alta dicutie. Scara interioara se executa prefabicat (beton, otel, lemn) si se monteaza folosind piesele de montaj sau contragrinzile inglobate la turnarea placilor. Scara se separa de contructie prin sisteme elastice si fonoabsobarnte . La o adica se poate turna si la fata locului. Scare se sprijina nu se incastreaza. Betonul se decofreaza in funtie de elementul de constructie. Cine are dubii poate folosi ciocanul Schmidt.

      00
    • @Krompus, scuza-am ca ma bag ca musca-ntre geamuri, dar daca ai doua constructii separate(scara ext si casa) ele vor lucra independent una de cealalta si din cauza tasarilor neuniforme, in timp, scarile se distanteaza datorita faptului ca sunt mult mai usoare.
      bineinteles ca scara interioara o poti aduce gata fabricata si o ancorezi la fata locului. dar solutia data de @catalin este la fel de viabila :)

      00
    • Orice solutie este viabila. Si un scripete, sau daca sunt bani suficienti un lift. Eu am incercat sa corectez doua conceptii eronate cu privire la scari emise mai sus. Referitor la ce ai spus tu mai sus, deplasarile pot aparea din cauza tasarilor, cum ai si subliniat si cum am si avertizat . Pentru a le evita, exista solutii de fundare care elimina aceasta problema. Scara aia nu o sa stea bine mersi pusa cu macaraua pe pamant, ci pe o fundatie corespunzator executata. Da, o fi scump dar e si corect arhitectural si inginereste. Si o scara de otel cu trepte de granit anti derapare bate la fund orice beton turnat de nea gigel cu elefantul intr-un cofraj aproximativ in ideea ca peste 6 luni un alt gigel o va „regla” din grosimea stratului de adeziv. Mai fac o paranteza, vb de o scara de acces de 2 3 5 trepte de o latime corespunzatoare, eleganta (dupa gustul omului) cu sau mana curenta. In cazul scarilor monumentale intram in alta zona de proiectare si executie.

      00
    • @Krompus, ce zici tu implica volum de munca mult mai mare, sapaturi, fundatii, manopera plus material. plus ca nu stii niciodata, in timp, cum lucreaza un rahatel de fundatie izolata vs ditamai fundatia casei, cu toate lucrarile corect executate. in schimb, daca legi scara exterioara de elevatii si o lasi in consola cu o armatura corespunzatoare, salvezi ore de munca plus ca se misca in acelas timp cu casa. e mult mai sigur in timp. dar, nah, fiecare cu ale lui. cheers

      00
    • Mishu, corect, fiecare cu ale lui, nu o sa ne luam acu la hartza pentru o amarata de scara… Stai sa vezi la acoperisuri sau sisteme de incalzire :). Multa bafta celor care construiesc isi construiesc casa!

      00
  4. Poate s-a mai raspuns dar: strict ca pret cum e mai convenabil sa constuiesti sau sa cumperi gata facut? Exista un procent estimativ ca diferenta?

    Incerc sa ma decid intre a da 30k cash pe un teren, a mai strange niste bani si ma apuca de construit un pic mai tarziu (~3 ani) sau a imprumuta pana la 120k+ pt o casa gata facuta.
    Nu am alte datorii si stau decent unde sunt acum deci nu sunt fortat sa ma mut asa ca as calcula-o strict ca o suma care o pot castiga la diferenta dintre a construi sau a fi deja construita.

    00
    • Intrebarea ta e cu dichis. Depinde si de cat de bun negociator esti pentru manopera. Daca te usuca unii si altii la manopera (eventual si adausuri la materiale), mai bine iei gata facut, tot cam acolo iesi. Daca poti sa faci si tu anumite chestii (si ai timp), si poti negocia un pret omenesc cu meseriasii, iesi mult mai bine facand tu. Pentru ca ‘dezvoltatorii’ fac pentru profit constructii, nu din bunatatea inimii lor (si ei la randul lor platesc meseriasi sau chiar subcontracteaza, deci mai multe paliere de adausuri). Asta strict ca pret.
      Si tot ca preturi dar ulterioare, retine ca la casa deja construita s-ar putea sa ai ‘costuri ascunse’ daca nu ai verificat TEMEINIC ce cumperi si descoperi dupa achizitie ca nu e ceva ok (sky is the limit here – dau un exemplu fara izolatie vata in tavane, descoperita incidental problema – cum rezolvi ? Dat jos tavanele ? Cost vata ? Pus la loc tavanele ? Poate injectat spuma izolanta ? nu stiu daca se preteaza in toate situatiile).
      Banii tai, alegerea ta.

      00
    • Eu iti spun din experienta cuiva care a cumparat o casa gata construita. Am ales varianta asta pentru ca:
      1) In ultima perioada am avut cativa prieteni care si-au construit singuri casele (ma rog, au supravegheat sa zicem, nu au pus mana efectiv pe nimic). Nici macar unul nu mi-a recomandat sa imi construiesc in regie proprie. F multe probleme, f multi neseriosi, f mult timp pierdut, enorm de multa documentare. Unul din ei si-a construit casa in 3 ani (avea bani, resurse; nu se pune problema – doar ca pur si simplu atat i-a luat), celalalt in 2 ani. Acum, cand stam la povesti, discutam ca prefera sa dea in plus 20-30.000 de euro, dar sa nu mai treaca prin calvarul asta.
      Un alt exemplu de unde m-am mutat eu: vecinul de langa e cu casa in constructie. Doar de cand sunt eu aici a schimbat 3 echipe, si imi povesteste ca foarte neseriosi sunt oamenii. Ca o completare: cand m-am mutat eu, era cu casa la rosu. Acum e la gri. Intr-un an. La gard a schimbat doua echipe. A batut palma cu unii, au venit 2 zile iar a 3-a nu au mai venit ca cica prinsesera o alta lucrare in alta parte mai buna.
      2) Nu cunosc domeniu, deci si daca as face in regie proprie, sa ‘supraveghez’ lucrarea, habar n-am ce sa supraveghez. Oamenii te duc de nas si de fata cu tine, nu conteaza daca esti pe santier sau nu.
      3) Dezvoltatorii de la care am luat eu, au mai multe case in constructie, lucreaza intr-un ritm bun, si cel mai important: lucreaza cu aceiasi meseriasi. Nu ii schimba o data la 2 luni. In plus, au si preturi mai bune la materiale, deci un cost mai bun in final la casa pt ei.
      4) Am facut la un moment dat niste calcule, cat m-ar fi costat sa ma ocup eu VS cat m-a costat sa construiesc singur. Evident, platesti mai mult in cazul al doilea, insa putini pun la socoteala si timpul investit in asta. Da, iesi cu 20-30.000 de euro mai ieftin, dar stai 2 ani cu bataie pe cap si poate nu ti se merita. Daca e vorba de buget si esti limitat la buget, atunci da; ba chiar mai si pui mana sa construiesti ca sa reduci din costuri.

      00
    • * la pct 4, scuze: Am facut la un moment dat niste calcule, cat m-ar fi costat sa ma ocup eu VS cat m-a costat sa construiesc gata-facut.

      00
    • Orice ai alege, nu vei scăpa de probleme.

      Dacă construiești tu, o să ai multe bătăi de cap și va trebui să stai geană pe meșteri și să înveți multe lucruri noi, într-un timp foarte scurt. Uneori poate nu chiar corect, că nu vei avea surse de încredere sau nu vei avea timp să le parcurgi, astfel că vei învăța de pe forum/blog. Va trebui administrezi un buget și să alergi după materiale (dacă nu cumva vrei să lucrezi cu ce propune constructorul, pe care e posibil să îl schimbi după câteva luni, că nu vei fi mulțumit de el).

      Dacă iei deja construit, va fi construit de aceeași dorei care lucrează la buleală. M-am uitat la blocuri noi și la clădiri de birouri și nu am văzut niciodată o lucrare de care să fiu impresionat, să zic ”aici au lucrat meseriași adevărați, se vede lucrul bine făcut”. Am văzut plinte lipite prost, gresie montată cu rosturi inegale sau chit aplicat aiurea, prize puse greșit, robineți de apă nestrânși corespunzător etc. Avantajul e că iei acum, nu îți distrugi nervii 2-3 ani până termini de construit. Riscul e să ți-i distrugi pe parcurs, cu problemele descoperite.

      Vedeți clipul postat de Navalny despre palatul lui Putin. Nici măcar el nu are o echipă de meșteri care să facă o treabă bună de la început.

      00
    • Rar aud povesti fericite cand vine vorba de constructie proprie dar in acelasi timp totul.
      E mai ieftin sa construiesti? Daca nu, nici nu mai exista discutie.

      Sunt constient ca la „casa ta” pui cele mai bune materiale si asta ar ridica costurile dar daca ar fi 2 case identice exista diferenta?
      Din ce am m-am mai informat construit ajungea 600eur/mp pe cand gata facut 1000eur/mp. La 100mp e o diferenta de 40.000 eur. Nu e neglijabil.

      00
    • Timpul e factorul diferentiator. Poti sa urmaresti oferte la materiale de contructii si sa le cumperi cu 50% reducere dar trebuie sa le pazesti 6 luni-1 an pana le folosesti. Faci contracte cu echipe care sa vina doar cand au liber intre alte proiecte dar la jumatate din pret. Daca ai rabdare 3-5-10 ani e mai ieftin sa faci singur si cu 50%. Poti sa inchiriezi uneltele sau sa sheruiesti proiectele comune cu vecinii care construiesc.

      00
    • Da @ubercool dar eu nu imi permit sa-i servesc cu ceai nasol pana raman doar aia buni. ;)

      00
    • @D asta zic, nici măcar lui nu i-au lucrat serios, tu nu ai nici o șansă.

      00
    • Sunt bune exemplele de mai sus. Cu 4 in fata as cumpara, cu 2 as face. Va repet domnilor: cine stie ca la zidit ai nevoie de caramida de inceput? Ati pus grinda in pamant? Stiai sa folosesti o surubelnita electrica? Sti sa negociezi materiale?
      Concluzia mea este cam asa: doritorii de case si teren mai mare vor construi. Urmaresc aplasare casei pe parcela, au pretentii la suprafetele interioare etc. Cine e mai pragmatic, nu vrea living rotund, 3 dresinguri, 7 bai etc CUMPARA. E bun exemplul cash/credit si ma mut in 2 luni, fara ganduri si nervi.. sau cu bani lunar si mutat in 2-5 ani.
      Degeaba am fost zilnic pe santier, am greseli, ce la case cumparate, nu le vad. E drept ca in 10 ani, nu am nicio fusura de suprafata a unui glet.
      Daca nu visati la un anumit proiect anume, cumparati, timpul ramas il descrieti pe blog,despre cum a fost in vacante, nu cu mistria in mana.

      00
    • @D cunosc pe cineva care si-a facut casa in regie proprie si l-am intrebat de curiozitate fix ce ai intrebat tu. Imi zice ca tot (de la pamant la finisaje, salarii dorei, cazare etc.) l-a costat 80k euro si ca echivalentul daca ar fi cumparat ceva similar ar fi fost undeva pe la 120k-130k. Avantajul lui a fost ca avea o echipa de dorei de incredere ca ii recomandase cineva si au facut cat de cat treaba (in sensul ca nu prea au furat, dar au facut diferite prostii gen taiat un copac de care le spusese expres sa nu il taie). 3 ani i-a luat si l-am intrebat daca ar mai repeta experienta si mi-a zis ca nu pt ca e prea mare bataia de cap ca trebuie sa te documentezi de toate prostiile ca sa poti sa supraveghezi in mod „activ” doreii altfel o sa regreti daca ii lasi de capul lor si mergi pe „lasa boss ca stim noi mai bine, doar am mai ridicat case”.

      00
    • D, foarte buna intrebarea … suntem intr-o situatie similare: 30K pentru un teren undeva intr-o zona misto de lacuri sau sa luam de-a gata o casa facuta acolo (200-250K).

      Banii de teren ii avem deja, pentru varianta cealalta ar trebui adunati inca 20K si luat imptrumut de la banca.

      Noi alegem varianta a doua, desi ipoteca pe 30 de ani suna destul de ne-sexy. Iata de ce:

      1. este mai usor sa iei o casa deja facuta / renovata de altii, alegi dintre cateva (zeci) si vezi care e OK. Noi vom alege intre 5 case din comunitatea in cauza, oricare ne-ar coafa, acu’ sa vedem cum ne calificam.

      2. costurile sunt foarte usor de estimat … este calculul facut pentru rata (care include aici pana si taxele de proprietate si de comunitate, asigurare etc.) … vin mai putin decat chiria actuala. Pot face plata in avans (cand am bani arunc niste rate in plus, deci 99% nu stau 30 de ani cu rata).

      Daca as face casa, numa’ planul, permisele si restul de nebunie ar fi deja o durere. Sa faci casa pas cu pas e OK, daca ai timp si destui bani sa o ridici repede (am inceput in Romania sa renovam o ruina la sat, dar acopeream usor costurile si oricum era casa in picioare … la rosu). Daca nu pot scoate din buric 50-70 de mii de dolari in cateva luni (sa o aduc aprox. la rosu), mai bine iau ipoteca si stau in casa in timp ce o platesc.

      3. nu avem oameni sa ridice casa … in Ro aveam niste prieteni de-ai lu’ consortu’, mai faceam si noi una-alta, ca era misto sa te dai constructor. Dar locuiam in oras si era casa de vacanta. Aici nu am echipe de muncitori si nu pot locui altundeva in timp ce se construieste. Ca nu vreau sa fiu ca doamna aia de se plangea ca sta cu copil in container si nu are nici veceu, dar a vrut sa locuiasca pe santier cu familia.

      Chiar daca pe construitul tau probabil economisesti niste banii (zeci de mii chiar), daca nu ai posibilitatea sa ii pui jos ACUM sau sa gestionezi cateva luni / 2-3 ani de constructie, atunci probabil are sens sa iei de-a gata, sa te muti de maine si sa platesti apoi pas cu pas. In acest timp mergi la munca si produci banii aia …

  5. Termopane, termopane … tată!
    Confirm că termopanele prost montate din necunoașterea sau neînțelegerea sistemului duc la cheltuieli ulterioare și probleme. Ganditi-va in primul rind că munca de execuție în România este făcută de oameni cu studii extrem de precare. Corijenți și repetenți în școală. Asta e realitatea. Ăștia au rămas aici, oamenii cu ceva înțelegere a matematicii și fizicii sunt unde trebuie, dar nu aici. De ce insist că e nevoie de un simt al matematicii și fizicii in munca de construcție? Pai nu e evident? Cum poți face munca la nivel calitativ, dacă nu poți face un calcul sumar al unei dimensiuni rezultante din alte două dimensiuni măsurabile? Cum poți regla o ușă sau un geam termopan, dacă nu înțelegi relația geometrică între balama și acele bolțuri de stringere a ușii și compresare a garniturii?
    Așa am ajuns sa am o ușă mare la sufragerie, ușa dinspre spate, din termopan, ce nu se strînge în bolțuri. Pentru că atunci cînd au montat cadrul din termopan au strîns puternic șuruburile in cărămidă și au curbat cadrul chiar la balamale, cam 4mm la centru. Așa că din 4 bolțuri, 3 nu ating și nu pot stringe usa. Plus ca tolerantele de execuție a dimensiunii ușii sunt depășite, ușa e mai mica pe lățime cu vreo 8mm, măsurat de mine, abia se poate suprapune peste cadru astfel încît să-l acopere. A trebuit să inventez o soluție: am prelungit acele bolțuri de stringere, gaurindu-le și insurubînd in ele niste șuruburi cu diametru identic, făcute de mine pe menghină la dimensiuni speciale, cu tarod și filieră. Am reglat foarte precis ușa pe orizontala, astfel încît să fie perfect suprapusă. E ok.

    Soluția firmei de termopane? Incercat cumva sa îndrepte cadrul din plastic, prin ruperea tencuielii, forțat, băgat pene, spuma poliuretanică, chestii mizere. Pe banii mei, că ai au făcut treabă, asta e chestie de service, nu intra la garanție. Cadrul ăla s-a curbat boss, pentru că s-a lăsat casa, a lucrat, înțelegi matale? Nu e de la noi.

    00
  6. Off-topic: Misto cabana aia din poza! Dar o nelamurire.
    Cum ajungi la ea? Scara aia pare sa se termine intr-o stanca :))

    00
  7. Doua sfaturi,

    La ferestre, se poate face testul bagand o foaie a4 si inchizand fereastra si tragi de foaie sa vezi daca fereastra etanseaza. Tot la ferestre, eu am intrebat inainte de montaj daca pun folie bariera antivapori, mi-au zis ca au pus in Germania dar la noi nu. Am gasit pe urma si folii care se pun dupa dar cel mai bine e sa se puna inainte de montajul ferestrelor. Va recomanda sa il urmariti pe Soflete -> https://soflete.ro/ sau daca vreti produse mai ieftine, eu i-am gasit pe cei de la https://izorare.ro/fereastra/. (nu sunt afiliat cu nimeni si doar am invatat multe singur)

    Al doilea sfat, pe partea de instalatii electrice, nu lasati mesterii sa faca cum vor ei, marea majoritate vor sa traga circuitele direct, nu sa respecte circuite trase drept (paralel cu marginile peretilor) si o sa aveti probleme dupa, plus ff putini vor sa respecte codurile de culoare si sa puna impamantare si pe lumini.

    Zi faina.

    00
  8. Mda betonul nu se ‘usuca’ in alea 3 saptamani, ca daca ploua ce faci mai stai 3 saptamani ? Este vorba de un proces chimic care se produce in masa betonului, si in 3 saptamani se atinge cam 95% din rigiditatea maxima (IIRC).
    La stalpi si pereti, daca verticalitatea se poate corecta rezonabil (1-2 cm) prin tencuiala, nu este mare tragedie.

    Scari interioare de beton la o casa e cel putin lipsit de imaginatie, daca nu chiar jegos. Un alt atavism al traiului la bloc. Exista scari metalice sau de lemn super. Daca va uitati la pret, s-ar putea sa aveti o surpriza cand comparati cu pretul fierului si betonului care intra in scarile ‘de bloc’.

    La turnarea sapei, oricum se pune banda perimetrala la o manopera executata corect, si atentie la suprafetele mari ca trebuie segmentate cu rosturi de dilatatie.

    10
    • „atentie la suprafetele mari ca trebuie segmentate cu rosturi de dilatatie.”

      Insistați să se respecte acest aspect. Eu m-am luat după meșteri și mi-a crăpat șapa la fiecare trecere dintr-o camere în alta unde e golul de ușă.

      00
    • @Trl corect. Exista scari magnifice de metal/lemn.
      Eu am facut din lemn, fara contratreapta. Arata ok. Ar putea arata superb, insa trebuie sa ma indur sa le slefuiesc din nou si sa le dau alta culoare.
      Am vorbit insa cu unii pentru scara metalica si desi le-am spus ca nu vreau circulara, ei doar asta imi bagau pe gat. Am zis pas ca la costuri ajungeam pe la 7000 euro.
      Mai e partea cu scartaitul, insa asta se poate rezolva de la inceput. Dar da, exista modele de scari superbe.
      Ca idee, legat de scari, pe astea nu le-am inclus in nici un plan de costuri de la inceput sau dupa. Pur si simplu au aparut ca un cost suplimentar neprevazut. Ma rog, nu a fost capat de lume, dar inca ma mir de scaparea asta.
      Si multumesc! :)

      00
    • @Trl, betonul atinge approx 75% din rezistenta la compresiune dupa approx 7 zile. si este chiar indicat de a se uda betonul imediat dupa turnare (se numeste cura), tocmai pentru a se hidrata. cu alte cuvinte, e ok daca ploua. dupa 24-48 ore se poate decofra si dupa 7 zile se poate continua constructia cu fazele urmatoare. nu e necesar sa se astepte 28 de zile ca sa atinga 95% din rezistenta. apropos, ii trebuie ani ca sa atinga 100%, so, cum facem? :)

      00
  9. eu am termopan din pvc la geam pentru ca asta era standardul atunci
    acum tare ma bate gandul sa pun termopan cu tamplarie de lemn, arata in mare fel.
    e prea mult hazard sa schimbi tocurile geamurilor, asa ca astept o renovare capitala peste cativa ani.
    dar daca te apuci acum, iti recomand sa te uiti la combinatia asta geam termopan + tamplarie lemn.

    si va recomand canalul asta
    https://www.youtube.com/c/EnciclopediaConstructiilor/videos
    cateodata ma uit doar asa din placere

    00
    • acum tare ma bate gandul sa pun termopan cu tamplarie de lemn, arata in mare fel.

      am pus. recomandare – StrongWood Arad
      Nu mai mai am rinichiul stang si-o juma’ de ficat, dar merita.

      00
  10. Cred ca toti realizam ca acea casa din poza e buna numai de poza. Oare cata caldura pierde? Vara cat de cald se face in ea? Cati pereti are afara? Toti, absolut toti. :)
    Oare de ce a fost construita, cu ce scop?

    00
    • Nu stiu daca poate fi definita drept ‘casa’ decat in sensul larg de locuinta, ‘casa de suflet’. Pentru mine o ‘casa’ implica sa ai cel putin 3 camere specializate. Ma mai intreb pe unde se evacueaza canalizarea si intra teava de apa ? Se poate presupune izolare babana la nivel de pardoseala, si termopanele respective par destul de solide. Incalzire cu lemn ? Muntii din jur par cam golasi. Casa pasiva termic ? Nu sunt destule date (pare sa aiba expunere sudica totusi pe peretele vitrat).

      00
    • Nu e casă, e cameră de hotel – The Arctic Hideaway. https://thearctichideaway.com/en/

      Câteva sute de euro pe noapte, așa că nu contează consum/încălzire/practicalitate

      00
    • hipster

      00
  11. E o greșeală sa torni sapa aproape de instalarea parchetului! Sapa trebuie sa fie bine uscata înainte de a monta parchetul, mai ales daca se pune lemn masiv. Daca sapa nu e uscata, exista niște solutii gen epoxy pentru a preveni umflarea pachetului de la umiditatea din sapa.

    Alta chestie: daca puteti, trageti o tubulatura suplimentara intre parter si etaj, intre tablourile electrice. Lasati-o goala, ca nu stiti ce veti vrea sa trageti prin ea in viitor.
    Daca va ganditi ca in timp sa puneti panouri solare, faceti proiectul si instalati tubulaturile necesare de pe acum.
    Bagati tubulaturi mai largi, sa ramana un pic de loc daca vreti sa faceti modificari ulterioare. Poate peste 10-15 ani vom avea peste tot fibre in loc de UTP.

    Daca sunteti in cautare de surse de inspiratie, dati o privire si pe https://www.houzz.com/.

    00
  12. deși sunt printre cei de pe aici cu experiența cea mai veche în construcția propriei case (fac 15 ani anul ăsta de când m-am mutat în casă, 16 de când am început construcția ei, 17 de când am cumpărat pământul), n-am prea simțit nevoia să comentez – deși îmi place să comentez despre case – pentru că, pur și simplu, nu prea ai ce. cel care scrie seria asta are, cred, ceva sindrom compulsivo-obsesiv în doze benigne, pentru că, realmente nu scapă niciun detaliu. sincer – n-aș vrea să fiu subordonat autorului la muncă :)

    00
    • @berenger Benigna e aia buna sau mai safe, nu? Poate voiai sa spui maligna :)
      Autorul nu are prea multe din alea, OCD. Insa a dorit sa sa faca un rezumat al asteptarilor si al procesului in general. Detalii a scapat. E ok. A vazut oportunitatea si a trimis.
      Faptul ca se refera la el insusi la persoana a treia o fi de rau?

      Daca vreodata o sa-mi fii subordonat la locul de munca, crede-ma, nu o sa stii decat daca iti amintesti ca exista o ierarhie pe undeva. Nu sunt si nici nu imi doresc sa fiu control freak. Chestia cu detaliile o am pentru ca un detaliu mic poate insemna imens de mult in jobul meu. Oricum activam in industrii diferite, deci esti safe :)

      00
    • @Berenger, te-am batut. fac 18 de cand le-am construit pe primele :) nu ale mele, adevarat, ale clientilor.

      00
  13. Tot citind articolele, am tras o concluzie simpla pentru mine pentru viitor (tanar, stand in chirie): ori faci foarte multi bani, ori ai foarte mult timp liber cand te decizi ca vrei o casa.

    00
    • Am prieteni care si-au facut timp pentru asta.
      Ideea e ca dupa 30 de ani ar am trebui sa incepi sa fii mai orientat catre planurile de viitor. Care pot sau nu sa includa o casa. Are Vali niste articole pe tema asta. Poate facem o poveste si din asta.

      00
    • Nu „ar trebui” nimic, fiecare traieste cum vrea.

      00
    • @nm.bradu
      asa e, din cauza asta viata e plina de ratati.
      fix oamenii fara un plan pe termen lung.

      00
    • @wrf Pe stilul asta si eu pot spune ca lumea e plina de tristi care stau la 30 ani sa’si calculeze banii si sa schimbe scutece, sa se preocupe numai de munca, familie si casa in loc sa se distreze si sa’si traiasca tineretea. Nu mai spun de vieti irosite cu planurile pulii care se duc pe apa sambetei din cauza vreunei nenorociri.

      Diferenta e ca eu inteleg faptul ca suntem diferiti, imi dau 2 palme si fac tot posibilul sa nu judec ca in paragraful de mai sus.

      Nu mai spun ca poti foarte bine sa ai succes si fara planuri, poti sa dai gres si cu planuri.

      Ca de obicei in viata, ideal ar fi un echilibru

      00
  14. Buna ziua,
    Am descoperit de curand blogul dvs.Fiind constructor si lucrand peste 25 de ani in domeniu,dintre care 15 ani in Norvegia, 5 ani in Suedia si ultimii 6 ani in Timisoara pot spune ca logistica construirii unei case este uriasa. Daca vrei sa o faci ca la carte,ai nevoie de ingineri care sa urmareasca indeaproape toate fazele constructiei conform planselor de rezistenta,montarea fierului din fundatie pana la placa peste etaj. Avem un inginer,tehnician, aprovizionare cu materiale si abia facem fata la un program de lucru de 10-14 ore pe zi. Chiar daca am facut scoala in 3 țari pana m-am plictisit, nu as avea curaj sa incep un asemenea proiect de unul singur. Nivelul de cunostinte necesar este urias si nu poate fi dobandit intr-un timp scurt , sa nu mai vorbesc de negocieri cu firme de materiale, colaboratori samd. Dureaza ani pana gasesti firmele competente cu care sa colaborezi smooth in viitor. Electricieni, instalatori care pot sa-ti ofere garantiile necesare, certificate de conformitate pe toate materialele ,probe de beton si lista este infinita. Noi construim o casa la cheie in 6-7 luni ,pe cand in regie proprie,nu se stie niciodata. Este falsa ideea ca nu gasesti constructori buni in tara, pentru ca asemenea firme exista, doar ca competenta se plateste. Oamenii in Romania au impresia ca tocmai pe iei i-a lovit norocul si au dat peste echipe de „meseriasi” care fac traba buna si ieftina. In periplul meu prin alte tari, nu am intalnit conceptul de Mercedes la pret de Dacia. Din contra, pretul prea mic da nastere la intrebari. Pe de alta parte, este imposibil sa nu gresesti undeva in lungul sir de etape. Trebuie sa fii barbat si sa-ti asumi greseala. Greseli mici se remediaza pe loc,iar gafele mari se aduc la cunostinta beneficiarului,cu planul de reparatie al greselii. Daca trebuie sa dai un perete jos,asta este.Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca la noi oricine poate incepe o firma de constructii, si din pacate, (avand si un serviciu de inspectie si control), mi-am dat seama ca mare parte dintre cei care construiesc sunt doar bisnitari fara cele mai elementare cunostinte in domeniu si construiesc cu oameni din gara niste asa numite case care pun in pericol viata familiei care cumpara. In afara nu ai voie sa montezi o priza la tine in casa dar la noi oricine poate construi o casa. Va rog sa nu o luati drept reclama, suntem o firma mica si avem de lucru mai mult decat putem duce, vreau doar sa arat ca se poate construi si la noi ca afara. Puteti folosi informatiile de pe pagina noastra sau FB, unde am documentat fiecare constructie de la prima sapatura si pana la predarea la cheie daca va ajuta cu ceva, iar daca eu personal va pot fi de folos cu sfaturi sau informatii ,cu mare drag.
    https://www.facebook.com/nordicvilla/
    nordicvilla.ro

    00
  15. Cu furatul eu zic ca nu trebuie foarte mare agitatie. In primul rand se face calculul de material. E aritmetica simpla la suprafete, lungimi, marje, etc., nu e mare stiinta. O sa mai fie mici pierderi si o sa-ti mai ramana gresie, parchet, faianta, etc. Unele e chiar bine sa le pastrezi gen tigle pt ca le mai zboara vantul. Ce trebuie pazit bine este fierul, ala vine gramada si atunci e bine sa ai paza. In rest ? Caramida nu se fura, e greu de carat. Restul de materiale cam vin in etape in functie de ce se lucreaza atunci, nu vin gramada. Ca mai fura un sac de 10 lei, o sa fie furt din marja aia. E cam greu sa zica ca nu i-a ajuns X material stabilit dinainte sau ca nu ia venit material cand tot ce vine e pe aviz. Cel mai important e sa ai echipa ca lumea. Si daca sunt mai scumpi si peste medie merita daca sunt seriosi si au recomandari bune.

    00
  16. Bai dar n-a fi pus si titularul blog-ului niste link-uri catre restul de 3 parti..

    00
  17. Construiesc de vreo 15 ani. Case, blocuri cu pana in 10 – 15 apartamente, in genere ma mulez dupa cererea din piata din ce iese profit. La fiecare proiect imi dau toata silinta sa fac treaba de calitate cu materiale cel putin decente si stau cu ochii ca pe butelie pe muncitori si niciodata nu mi-am batut joc de un proiect pentru un profit mai mare. Nu am avut aproape niciodata angajati, am lucrat doar cu subantreprenori, echipe cum s-ar spune. Zeci. Cu cateva mici exceptii nu cred ca am facut doua proiecte cu aceasi echipa(firma). Mai toate echipele le-am contractat in baza recomandarilor. Toti sunt chititi pe tranteala, lucrat pe fuga, astupat rapid bulelile si fugit la urmatoarea gasca de la care a luat avans.
    Asadar,
    1. Cu firmele consacrate, de profil nu e chiar atat de diferit. Meseriasii sunt cam aceasi, doar schimba firmele din acelasi oras, in functie de acel 1-2 lei in plus la ora de munca, iar inginerul care pastoreste echipa, de regula este responsabil pentru 4-5 proiecte simulan, si niciodata nu va sta cantonat doar pe o casa ta, sa urmareasca toata executia pentru ca nu e rentabil pentru constructor/angajator. Un inginer bunicel ia 1500 de euro in mana. 2500 cu dari. In 3-4 luni de zile, cam cat ar dura de ridicat o casa la gata, doar costurile cu inginerul duc firma in vreo 10.000 de euro pe toata durata constructiei. Se adauga tvaul inca vreo 15.000, apoi profitul inca vreo 15.000. Deci cam vreo 40.000 euro extra la o casa p+e+mansarda, daca vrei sa ai o casa facuta catdecat responsabil, cu o firma consacrata, fara bataie de cap si care sa raspunda ulterior pentru lucrare.
    2. Construirea “in regie proprie”, adica cea mai ieftina varianta, cu meseriasi de pe olx sau recomandari, whatever, ambele categorii sunt o apa si-un pamant. Iar daca nu stii meserie, esti fucked. Iar muncitorul, credeti-ma ca te simte imediat ca esti pe langa, are poeziile pregatiate pentru orice situatie si foarte probabil ai sa ajungi sa faci multe lucruri de 2 ori si sa te imbolnavesti de nervi. Stiu vreo doi beneficiari care si-au luat si niste lopeti peste spinare de la muncitori ca au exagerat cu pretentiile la calitate.
    3. Casele la cheie. In ultima perioada clientul este mai educat si informat. Stie diferenta intre expandat si extrudat, intre propirietatile bca-ului si caramidei, intre vata minerala si cea bazaltica, etc. Asa ca dezvoltatorii raspund exigentelor. Au poze pe fiecare etapa de executie, si de regula un inginer care se ocupa de un singur proiect. Sunt organizati f bine astfel incat sa fie competitivi si sa livreze si calitate.

    In concluzie, eu daca ar fi sa fiu in situatia de a ma muta la casa si nu stiu daca sa o conateuiesc eu in regie proprie, cu firma, sau sa o cumpar la cheie, cel mai probabil as cumpara-o noua, la cheie. Obligatoriu casa trebuie sa faca parte dintr-un proiect mai maricel, gen 3-4 case pe aceasi autorizatie. Sunt si cartiere de 40-50-100 de case. Eu acolo m-as orienta, pentru ca acolo ai cele mai mari sanse sa beneficiezi de cel mai bun raport calitate-pret.

    00
    • Inginerul acela in 4 luni cat ia 10.000 euro supervizeaza minim 10 case, nu una. Asadar costul casei tale e cu 1000 eur in plus. Iar profitul (adaosul) firmei cred ca se poarta undeva la 3000-5000 eur, ca tot asa, in 4 luni fac 10 case = 30.000-50.000 eur. Noi am avut oferta la rosu de 25000 eur echipa „de pe olx” vs. 29.000 „firma” (adica au avut un sef de lucrari de s-au ocupat si de cumparat materiale si toate cele).
      Riscul la cei de pe olx e ca iti pot pleca dupa ce pun caramida la parter, ca nu mai stiu cum se toarna o placa la etaj. Sunt multe anunturi de proprietari ce cauta sa isi continue lucrarea.

      00
    • Anca, la asta ma refeream si eu. Daca ar fi un inginer care sa se ocupe exclusiv de lucrarea ta, sa stea tapan in santier de la de dimineata pana seara, asa cum ar fi firesc, ar costa 10.000 extra, doar el, cu salariu + darile. Cand faci o casa single cu o firma mai de doamne ajuta, inginerul ala mai are 5 case raspandite in tot judetul pe care trebuie sa le pastoreasca.
      De asta am recomandat si eu dezvoltatorii, pentru ca au un inginer care sta intr-un singur santier la un proiect mai mare, iar costurile, cum bine ai spus, se distribuie. Si nu e doar vorba doar de inginer. Multe costuri se impart, astfel ca ai cele mai mari sanse sa beneficiezi si de un pret bun si de calitate cand cumperi o casa in cadrul unui proiect mai mare.

      00
  18. My bad. Am zis ca o sa pun. Am uitat. O sa incerc un update.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile