Aș vrea să susțin HORECA

  1. Horeca aia care are bere rece.
  2. Horeca aia care are micii făcuți bine.
  3. Horeca aia care dă salarii decente angajaților.
  4. Horeca aia care nu hingherește angajații.
  5. Horeca aia care are bere locală.
  6. Horeca aia care nu îmi aduce Carlsberg în pahar de Tuborg.
  7. Horeca aia unde muzica e în surdină.
  8. Horeca aia care nu susține țepari doar pentru că lor nu le-a dat țeapă.
  9. Horeca aia care îmi aduce cuțit de friptură fără să îi cer.
  10. Horeca aia care nu-mi spune că cartofii prăjiți sunt cruzi pentru că ar costa prea mult să îi facă bine.
  11. Horeca aia care are pâine bună, chiar și pe bani.
  12. Horeca aia unde patronul nu-și parchează gipanul fix în ușă.
  13. Horeca aia unde hotelul sau pensiunea chiar are parcare, dacă spune că are parcare.
  14. Horeca aia unde fețele de masă au fost spălate săptămâna asta.
  15. Horeca aia unde, dacă ajung la bar înaintea patronului, mă servește pe mine și nu lasă totul baltă ca să îl asculte pe el.
  16. Horeca aia unde masa nu se bălăngăne cu berile.
  17. Horeca aia unde patul nu scârțâie.
  18. Horeca aia care, dacă e irish pub, au minim 2 beri irlandeze,
  19. Horeca aia care, dacă e restaurant românesc, nu am pizza și cush cush.
  20. Horeca aia care mă servește și pe mine, clientul, nu doar pe curieri.

Mai adăugați și voi.

ps: pentru imbecilii de pe roddit, nu e vorba de un singur local sau de o singură experiență, retardaților!

sustin-horeca

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

159 comentarii

  1. „daca vrei sa ai servicii ca in Germania, atunci te duci in Germania.” Citatul apartine mecanicului care mi-a facut revizia si a uitat sa mai puna la motor capacul la ulei.

    00
    • am patit tot dupa o revizie nu au prins capacul la lichidul de racire; la un drum de 300 km in ziua urmatoare ieseau aburi din motor..

      00
    • Eu am patit sa nu imi puna corect filtrul de motorina si sa imi curga motorina incet dar sigur (cam 1/2 L / 24h). Asta se intampla acum 2 ani la un renumit service specializat BMW din Bucuresti care face distributii pe banda rulanta…

      00
    • Stați liniștiti ca se da buleală si prin afara și pe la case mai mari.
      Eroarea umană e posibila și in Germania, numai fiți cârcotași. Normal ar fi sa fie o alta persoana care verifica ce a făcut mecanicul ăla. Dar asta implica costuri mai mari si nu cred ca e nevoie sa explic mai departe.

      00
    • Prin anii ’90 aveam o Dacie care mânca ulei într-o nebunie. Opresc la o benzinărie din Afumați, cumpăr ulei iar angajatul de la pompă se oferă să mă ajute, îl las, pune uleiul, lasă capota și plec la drum. După vreo 15 km opresc fiindcă mi se părea că aud un zgomot prea strident și văd că lipsește capacul de deasupra motorului iar capota era toată stropită cu ulei. M-am gândit că poate respectivul nu l-a fixat bine și a sărit, asta e. Improvizez un capac, a doua zi cumpăr altul. Peste vreo 2 săptămâni trec pe la aceeași benzinărie și angajatul de acolo văd ca aleargă în stație și revine cu capacul „am uitat să vi-l pun atunci…”.

      00
    • e cea mai buna zicere de anul asta 😀

      00
    • Imediat după revoluție, un vecin a pus un ,,meseriaș,, de la coltul strazii sa-i schimbe uleiul la Dacie. Ăsta i-a golit regulamentar uleiul din cutia ce viteze si a completat cu 3 litri la motor. După primii km, țâșnea uleiul pe la jojă iar din cutia de viteze ieșea un fum ,, meseriaș,,.

      00
  2. Horeca aia in care chelnerul vine la masa cand il chem
    Horeca aia in care paharele sunt clatite bine si nu miros a mort
    Horeca aia care are gheata pregatita

    00
    • Horeca aia in care paharele sunt spalate bine si nu iei herpes. :(

      00
    • Horeca aia care a platit taxe si impozite
      Horeca aia care marcheaza in meniu care produse sunt congelate
      Horeca aia care nu ti-a „pierdut” rezervarea
      Horeca aia care nu face sa astepti o ora dupa nota de plata
      Horeca aia care mai curata meniul de pete si grasime din cand in cand
      Horeca aia care nu inghesuie 10 mese in 15m2

      00
    • Horeca aia unde nu astepti o ora dupa o comanda simpla

      00
    • ”Horeca aia in care chelnerul vine la masa cand il chem”

      Ai încercat să pocnești din degete, când chemi chelnerul la masă? Poate de aia nu te ia în serios.

      00
    • Horeca aia unde chelnerul nu striga dupa mine ca e inchis, desi am intrat deja in local
      Horeca aia unde chelnerul nu ma tutuie din prima, desi e mai mic cu 20 de ani ca mine

      00
  3. Și uite de aceea românii susțin Horeca din Grecia , Bulgaria etc .

    00
  4. Pretiosule ! :D
    Te asteptam la Mamaia pe plaja unde o clatita cu Fineti din galeata costa 25 de lei.

    00
    • Horeca aia unde „clatita cu Nutella” e cu Nutella.

      00
    • Nutella se numeste bucatareasa

      00
    • NOU
      #18

      @Killroy: bucatareasa Nutella care face clatite cu Fineti.

      00
    • Asta e clasica… gen la orice targ daca chiar folosesti Nutella, esti peste toata competitia.

      00
    • Partea trista este ca inca sunt foarte multi care considera Nutella ca fiind cine stie ce mare smecherie cand este, de fapt, o crema tartinabila mediocra intinsa cu foarte mult ulei de palmier.
      Bai copii, bagati si voi niste Gianduia/Gianduja la clatite, daca tot vreti ceva bun.

      00
    • @Gaby: Daca vin la tine in vizita si-mi dai gianduia, si eu o mananc pe paine cu unt, ma iei la bataie?
      (A se inlocui „dulceata de cirese amare” cu „gianduia”: „Clătite cu dulceață de cireșe amare… doar dacă e 20 de lei o clătită, plus 40 de lei “taxa de ignoranță”.
      Pâine cu unt și dulceață de cireșe amare (eventual cireșe amare albe, care sunt muuuult mai rare decât astea negre, care și ele sunt rare). Îți dau să pui pe pâine cu unt, dacă pâinea e tăiată foarte subțire, eventual prăjită puțin, iar untul abia se vede. Și numai o linguriță vei primi de la mine, pentru asta.”
      )
      Fara gluma, am cautat prin magazinele cu marfa italieneasca de la mine din oras. Singura crema din asta pe care scria „gianduia” era produsa in Turcia. Nu, mersi.

      00
    • Cremă tartinabila cu alune și cacao Aro :) sau mai nou Chef

      00
    • Și unde uleiul din fripteoză nu se schimbă niciodată, doar se completează nivelul…

      00
  5. Horeca aia care aduce mancarea deodata pentru toti cei de la o masa.
    Horeca aia care are in stoc 90% din ce e trecut in meniu.
    Horeca aia care nu are preturile din meniu corectate cu creionul.
    Horeca aia care nu imi da semipreparate incalzite.
    Horeca aia care nu are meniul tradus de copilul de clasa a 6-a al vecinei.

    00
    • [quote]Horeca aia care aduce mancarea deodata pentru toti cei de la o masa.[/quote]

      Greek or Bulgarian style. Acolo e ok si la noi nu e?

      Cu restul sunt de acord cu tine.

      00
    • @alunelu, nu am inteles niciodata ce le este atat de greu sa printeze din nou foile alea din meniu cand se modifica preturile. Adica, da-l naiba ca un laminator A4 este pana in 100 de lei. Si orice dugheana de restaurant are o imprimanta.

      00
    • Am vazut des prin Ro si faza cu meniuri insuficiente, unii chiar aveau mai putine decat numarul de mese. Ospatarii ti-l insfaca din mana repede cand comanzi, se stramba daca le ceri sa ramana macar un meniu pe masa. Daca ai mai vrea ceva pe parcurs, trebuie sa il ceri iar.

      00
    • @Alexandra: dacă nu ești la Terasa Obor sau la vreun popas, e gherțoism să ții pe masă meniul

      00
    • In plm, cand poti sa pui un QR code care sa te duca la meniul online… toate maimutele au telefoane, dar hei, telefonul e smart, useriii (iuzerii, nu politicienii vietii).
      O fi asa greu/scump sa pui meniul online, sa nu mai ai zoaie adunate pe 3 pagini laminate? My2cents

      00
  6. NOU
    #30

    Horeca aia care ofera mancare DECENTA la preturi DECENTE si nu mancare de cacat la preturi de LUX.

    Doar atat cer..

    00
    • Domnule ești prea pretențios.
      X6-le din fața se plătește singur???

      00
    • Păi da, urmează să cereți ca porția de cartofi prăjiți să nu îi conțină și pe cei rămași de la clienții anteriori. Tz, tz, ce pretenții

      00
  7. Aia ultima e grea, sa-mi bag pl, de o vreme incoace, in orice shaormerie, orice Mec sau KFC, si orice restaurant mai „din drum” ( unde se poate si comanda ), curierii au tejgheaua si casieria lor, locuri de asteptat, si angajati care roiesc in jurul lor, iar restul plebei care vine sa manance acolo trebuie sa astepte cate 15 minute pana se indupleca cineva sa ii intrebe si pe ei daca vor sa comande ceva sau daca vor o masa.

    Stiu ca se fac multi bani din adaosuri, dar nu cred ca este profitul chiar atat de mare pe partea de livrare incat la multimea care vine sa consume ” la fata locului ” sa lasi doar 1-2 oameni care sa preia comenzile // sa prepare mancarea, iar restul sa roiasca doar pentru curieri .

    00
    • Ti se pare ca’s mai multi angajati la livrare când ei de fapt nu mai trebuie sa astepte dupa client sa se hotarasca ce vrea. Angajatii de la livrare au primit si prelucrat comanda în 5 secunde pe când tu trebuie sa-l astepti pe cel din fata ta sa se hotarasca ce tip de sos vrea la portia de cartofi prajiti.

      00
    • Nu e vorba de adaos, e vorba de volum. Fără livrare in local e limitat în numărul de comenzi/zi de către capacitatea meselor.

      00
    • Plus că e mai rapid de gătit pt. takeaway pentru că nu mai faci plating. Oricum ai întoarce-o, tot în aceași troacă de polistiren ajunge.

      00
    • Doar nu se gândește cineva că patronii au făcut angajări în plus odată cu ‘moda’ asta cu livrările. Tot pe spatele amărâților ălora pică extra munca asta. Desigur, nu peste tot…

      00
    • Chiar ieri am patit asta, iau un fast-food de neam prost la un cotet si-mi zice ala: dar vezi ca dureaza.
      si incepe al meu sa puna in pachetele la alde foodpanda si glovo…am stat 20 de minute ca popicu’, bine poate am si eu accentul mai dubios si m-a lasat mai la urma sa poata sa serveasca „boss”-ii de la capitala.

      00
    • incepe al meu sa puna in pachetele la alde foodpanda si glovo…am stat 20 de minute ca popicu’

      comanda de la glovo a sosit cu 20 de minute inainte ta si probabil isi asteapta curierul … au timp sa pregateasca comanda pana vine curierul ala

      00
  8. Horeca aia care nu foloseste carne acum, in 2021, care era congelata in primavara 2020.

    00
    • Ah, poate nu ai prins epoca de aur în anii 90 când armata SUA înlocuia proviziile aproape de expirarea cu ajutorul unei proaspete țări NATO.

      00
    • Puiul de Brazilia, congelat, tine 3 ani. La 2 ani și 9 luni are un preț super!

      00
    • Ehe…nici nu miroseam noi NATO cand baga romanu’ la mat „pulpe americane”…
      Alea erau de la ajutoare:)

      00
    • @Marsten, sa nu uitam ca prin 2016 in Romania s-a vandut carne din rezervele strategice ale statului, veche de aproape 40 de ani.
      Singurul motiv pentru care a fost depistata este ca transportatorul nu a avut camioane frigorifice corespunzatoare si s-a dezghetat pe traseu.

      00
  9. „Horeca aia care are micii făcuți bine.”
    NU v-ati saturat sa mancati arsuri la gratar?

    00
  10. Horeca aia… care horeca? Daca prin septembrie 2019 mai gaseai cate o bodega (terasa, restaurant, pensiune… insert ho-re-ca) si prin iulie 2020 inca mai erau locuri unde mancarea si bautura erau decente, acum e simplu: gatesc acasa.
    Beleaua e ca nici ingredientele nu mai sunt ce au fost desi in unele cazuri preturile s-au dublat… dublu standard?

    00
  11. Ma obligi să mă repet : vilele, mașinile, nevestele, excursiile, curvele,
    costă….plus ca si majoritatea clienților sunt la fel ca patronasii Horeca…asa ca ,daca merge…

    00
  12. Horeca aia care înțelege ce înseamnă un raport calitate/cantitate.

    Bag pula, parcă toți știu doar să servească mult și prost sau 3 felii de sfeclă la grătar cu sos de coacăze pt. 70lei.

    00
  13. Horeca aia in care nu astept juma de ora dupa chelner sa aduca nota de plata.

    00
  14. herca aia care imi aduce la masa meniul fără să il cer eu.
    Horeca aia care mă servește cu paste care sunt proaspăt fierte, nu reîncălzite.
    Horeca aia care mă servește cu cafea proaspăt prăjită.

    00
  15. Horeca aia care plătește taxe.

    00
  16. Horeca care nu tratează tinerii veniți din sărăcia satelor mai rău decât câinele patroanei.

    00
  17. Horeca în care nu aștepți 15 minute un meniu și încă 15 să vină să ia comanda pentru băuturi.

    00
  18. Horeca aia in care pot sa platesc cu cardul

    00
  19. Horeca aia care nu are o găleată de ketchup ARO din care îți pune la 3 lei extra
    Horeca aia care oferă și o bomboană de ciocolată la cafea
    Horeca aia care pune în meniu 70 de chestii și zice chelneru „asta nu avem” după ce te-ai hotărât

    00
  20. E vorba de volum la curieri. O comanda are 4/5 portii sau meniuri fata de sclavetele de la tejghea care comanda pentru el sau maxim inca 1 persona.

    Lipsa de viziune a restaurantelor, inclusiv a lanturilor mari care ar fi trebuit sa dibuie pe la directiune ce strategie falimentara e asta, e ca never ever nu te faci depedent de altul in lantul tau pana la client. NEVER FUCKING EVER

    asta e o situatie tranzitorie, trebuia tratata ca atare da in secunda in care se redeschid restaurantele faci tot posibilul sa refaci canalul de vanzare intial si sa scoti intermediarul din joc.

    sa zicem ca prin absurd vrei sa faci schimbi complet strategia post pandemie. Esti mc’d si vrei sa te muti pe livrari. Faci shadow kitchens la periferie, bagi bani in flota si livratorii tai. aia e smercheria si strategia de business.

    00
    • Pai toate serviciile astea de livrare merg pe acaparat toata concurenta si izolat carcotasii… stiu o pizzerie care refuza sa lucreze cu astfel de companii si sunt bine mersi, au zis ca au incercat … toata diferenta era ca lucrau mai mult iar cand trageau linie… ieseau foarte putin pe plus fata de perioada cand nu lucrau cu companii de genul.

      Asa ca oamenii au clientii lor, fac bani ok si nu-si bat capul… 35% din pretul unei pizza comision este cam 60% din profit, deci practic ajungi sa lucrezi mai mult pentru o aplicatie care se comporta ca o lacusta… prostia e ca oamenii nu inteleg asta si lor le e mai comod sa intre pe un site si acolo sa aleaga ce vor.

      00
    • eu nu vorbesc de gigi pizza srl. Mc’d, kfc, burger king aia sa miste. Mai ai domino, jerry.

      00
    • @Goldy, este normal ca un client va prefera intotdeauna sa intre pe o aplicatie unde poate sa aleaga din cel putin 20 de restaurante care livreaza categoria de mancare pe care o cauta, fata de varianta in care intra pe fiecare site din asta individual.
      Vrei sa obisnuiesti clientul sa intre pe site-ul tau, da-le un beneficiu daca fac comanda direct: un desert gratuit, o reducere de 15%, etc.

      00
    • Eu am incercat sa comand si-si. Cand am comandat din aplicatie, comanda a venit mereu la timp. Direct de pe site … nu prea. Asa ca imi pare rau pentru ei dar voi comanda in continuare din aplicatie.

      00
    • Mă scuzați de of-topic, dar dacă vrei să zici „4 sau 5 ceva”, se scrie 4-5″.
      „/” înseamnă fracție/împărtire. 4/5 înseamnă 4 cincimi.

      00
  21. Eu am fost la un restaurant în weekend și le bifează pe toate..
    🤔

    00
  22. Horeca in Romania mai este doar despre a face cat mai mult profit in scurt timp calcand pe cadavrele angajatilor si pe ale clientilor.

    00
  23. Horeca aia cand te duci la ora 11 dimineata sa servesti ceva si e doar un chelner pe tura ca ceilalti 2 vin seara ca e full. Si cand intrebi patronul de ce? zice ca nu SE merita pentru 3 ore de fuleala sa angajezi inca 2 chelneri. Sunt atatia oameni care ar lucra part time seara dar e prea greu cu ITM ul, contabilitate etc.

    00
  24. „Mici reci, berea calda”

    00
  25. Bai frate, s-a deschis in Pipera primul restaurant de fite – Oliveto. E al celui care are si Cremeria Emilia.

    Ma duc in weekend cu rezervare, eu cam Non-brand imbracat, ca nu le am cu astea.
    Am intrat si mi-au picat plombele de cum era imbracata lumea: LV, Hermes, Dolce etc
    Ce e frumos si lui Dzeu ii place.
    Bai zici ca era parada modei de figuri.

    Am mancat o schita de friptura de vita, dar la 6 persoane nota 800 lei, fara alcool.
    Mancarea mediocra in cel mai bun caz.

    Mi-a placut ca a venit un imbracat la 15 ace brand; nu il cunosc, dar a comandat o multime de mancare.
    Au venit cu ea, a gustat din ea, s-a ridicat suparat si a plecat fara sa plateasca.

    Localul arata ff bine, bani ingropati fara numar. Mancarea si servirea praf.

    Patronul se intretinea cu unii, iar chelnerii se plimbau cu farfuriile si nu stiau unde sa le lase, la ce masa.
    Am cerut Tabasco, dar nu au. Mi-au adus ulei picant.
    Cand ma ridic sa plec vad ca ii aduce altui client Tabasco. Wtf, eu nu mai calc pe acolo.

    00
  26. Horeca aia care citește ce scriem noi aici și ia masuri.

    00
  27. Horeca aia care pune hartie igenica la toaleta, nu ziare!

    00
  28. Horeca aia în care, dacă mă cazez sâmbăta să pot dormi liniștit noaptea, nu să aud țigănia de la nunta(cumetrie, botez, chef) din „sala de evenimente”.

    00
  29. 1.Câte restaurante au proprietari care au mai lucrat în domeniu ?
    2.Câte restaurante cu proprietari interlopi, politicieni, fotbaliști, comedianți au manageri care lucrat în domeniu ? 3.Care e diferența dintre șpăgile și amenzile date și primite de afaceriștii de la pct.2 și un amărăștean (eu) care citește Zoso.ro și vrea să îl facă fericit pe no.1 bloger și deschide un restaurant în BV ?
    4. În cât timp se poate închide o locație (bistro) cu mâncare bună, prețuri și servire mai mult decât decente? ( Două săptămâni, 25.000 RON amendă pe săptamână, total 50.000 RON ). Lacăt și servus. Spațiul a fost cumpărat la scurt timp de o doamnă din cadrul primăriei, doamnă care își dorea spațiul fff mult pentru fetiță, să își facă un căcat hipsteresc.
    5. Cât de profitabilă e o chestie care vinde potol?( dacă ești pe bune, destul de profitabilă, dacă ești pe felie cu cine trebuie, e mină de aur).Un bărgăr din ăla lux și o pizza ca ,,la mama ei,, costă cam 15% in prețul de vânzare. Restul e adaos. Și poveștile alea lacrimogene cu ,, ieșim pe pierdere doar să vă vedem multumiți,, la mamele voastre.

    00
  30. Horeca unde o sticla de vin de 57 lei nu e 120…

    00
  31. Horeca e fix de cacao pentru ca multi dintre clienti inca nu isi dau seama ca pot avea pretentii rezonabile, avand in vedere ca ei platesc. Pentru ca pentru multi e mai important sa pleci de acasa, in conditii jenante in multe cazuri, decat sa ai un minim de pretentii. Poate multi atat isi permit dar…preturile nu sunt deloc mici la noi(comparat cu ce primesti afara cu o diferenta de pret nu foarte mare), iar raportul calitate pret este mult subunitar. La noi in horeca se merge pe fata pe belirea clientului. Nu exista notiune de o posibila fidelizare a clientului…nu…il arzi cand il prinzi. Cea mai proasta paine, cei mai prosti cartofi, produse pe palier de ARO la greu. Nu conteaza ca pleaca nemultumit. Urmatorul guster e dupa colt, bucuros ca s-a eliberat un loc.

    Cel mai bine si mai rapid se vede asta la un fast food proaspat deschis. Primele luni ingrediente bune, servire ok. Dupa aia, se gandesc ca dece sa nu castige 2 lei in loc de 1…si iti baga ingrediente tot mai proaste, dar nu toate proaste odata…merg asa pe rand, ca in cazul broastei fierte in oala.
    Iar cand au gatat de luat jipanu, si isi dau seama ca le-a scazut volumul de vanzari si calitatea serviciilor( pentru ca de putine ori oamenii le rezista mai mult de cateva luni) incep sa dea vina pe oricine altcineva decat pe ei. Statul nu ii sustine, concurenta e naspa, angajatii ii fura si sint lenesi, dzo nu tine cu ei, nu pot concura cu kfc like, etc. In esenta multi ofera doar jeg si exploatarea umana a angajatilor. Si toate asta cu sustinerea multora, a celor care in loc sa ii boicoteze, din comoditate de multe ori, mai trec pe la ei prin dugheana.

    00
  32. Salut, ce parere ai despre restaurant Platinum din Bv?

    00
  33. Horeca aia unde calitatea mancarii e constanta/aceeasi indiferent de care bucatar e pe tura. Ca daca esti patron si nu acorzi atentie la acest aspect #tenplm.

    00
    • Bucătari poți să ai și 15 pe tură. Important e să urmezi rețetarele și tehnicile stabilite de bucătarul șef. În bucătărie lucrezi pe gramaj, timpi și procese, nu ca la gustul lu mă-sa de acasă. Patronul poate să fie un dezvoltator imobiliar care a vrut să deschidă un restaurant, ce plm știe ăla de gătit la abur, poșare, sous vide sau sos bechamel ?
      În multe cazuri, din păcate, exact faptul ca patronul habarnist dă ordine, duce la măncare și servicii de căcat.

      00
    • @Paco, la majoritatea restaurantelor micute cu maxim 10-15 mese se intampla exact cum a spus mai sus @XTC-1. Conteaza foarte mult ce bucatar este pe tura, fiecare facand mancarea dupa gusturile lui.

      Poate ca la restaurantele foarte mari se respecta indicatiile bucatarului sef, dar in Romania sunt foarte multe restaurante mici si mijlocii.

      00
    • domnul patron oricum fumează și nu-și dă seama la gust.

    • @Andrei G, la 10-15 mese nu o să ai doi bucătari, că nu se merită. Vezi că ești departe cu volumul de muncă din alte țari unde există tradiția zilnică a mâncatului la restaurant, hipsterii cu bloguri culinare balotează hăndel cu ,,mereu plin, mereu full și am prins o masă doar cu rezervare,, . Îți confirm eu din interior că ai maxim două vârfuri, prânz și cină unde e mai mult de lucru. Trei cefe și cartofi prăjiți pentru trei amețiți veniți la ora 17 le poate face și tanti de la spălat vase, nu îți fă griji. Că se lucrează opt ore, poate în visele ITM-ului, bucătarul baga 12 ore ca popa, cu o zi liberă. O să ai un bucătar și un ajutor de bucătar cu speranțe de chef și ăsta e care îți fwte tot sistemul, cu gesturile lui că eu fac mai bine, eu merit mai mult și alte bășini. Bucătari pe tură. La ce? La renîncălzit ciorba sau decongelat preparatele gătite cu trei zile înainte?

      00
    • Prin ce bucatar este pe tura ma refeream la ziua in care lucreaza, Chiar si la cele mai mici restaurante ai macar 2 bucatari care lucreaza alternativ. Nu cred ca este nimeni dispus sa lucreze de Luni pana Duminica fara nicio pauza.

      00
  34. Sunt si restaurante ok, da preturile sunt cam mari. Nu se justifica…

    00
  35. Horeca aia care nu imi aduce limonada de 400 ml in pahar de 250 ml

    00
    • Sau paharul de vin care este trecut in meniu cu 250 ml.

      00
    • Discuție între doi cunoscători. Unul nu știe diferența dintre gram și ml ( 400 de grame intră în 250 ml, ai zahăr, miere, fructe, ierburi) celălalt nu știe că 250 ml e volumul paharului de servit, nu al conținutului. Cu o minimă de logică, 250 ml e 1/3 dintr-o sticlă de vin de 750 ml (75 cl/750 ml) și e folosit ca unitate de măsură. Vreau o poză cu un pahar de vin plin ochi într-un restaurant, servit de ospătar, nu cerut de tine. Un pahar de vin se umple în mod normal cu 150 de ml de vin, ceea ce înseamnă 5 pahare, adică conținutul unei o sticle. De ce ?

      00
    • @Paco, ai vrut sa pari inteligent, dar nu prea ti-a iesit:

      1. Unde ai vazut tu vreun meniu de restaurant in care sa iti specifice greutatea unei bauturi si nu volumul?
      Chiar daca am presupune ca este cum spui tu, ar rezulta ca acea limonada are o densitate de 1,6 kg/l (400/250). Ai spus ca in limonada aia mai exista si alte componente cum ar fi zahar, miere, fructe, etc.
      Densitatea mierii (care este cea mai mare dintre ce ai enumerat tu) este in jur de 1,45 kg/l, asadar si daca ar fi numai miere tot nu s-ar ajunge acolo.
      Dar in general intr-o limonada ai in proportie de 90% apa si doar 10% fructe/miere.
      Asta inseamna ca pus pe cantar, continutul unui pahar de 250 ml poate avea o greutate maxima de 263 g.
      Daca ne gandim ca de obicei limonada mai are si gheata, care este mai usoara decat apa in stare lichida, s-ar putea sa aiba doar vreo 240 de grame.

      2. Sunt total de acord ca un pahar de vin nu poate fi umplut pana sus. In functie de dimensiunea paharului ar trebui turnat in jur de 100, maxim 150 ml. Tocmai de asta mi se pare aiurea sa scrii in meniu ca paharul are 250 ml.
      Nu ma lua cu aberatii din astea ca ala este volumul total al paharului. Daca ar fi asa, de ce nu este trecut si la sticla de vin volumul total al frapierei?

      00
    • @Andrei G, copilul meu, nu mai lua viața așa în serios, că viața omului e ca frunza pomului. Frunza cade jos de vânturi și omul de multe gânduri. Și fă abstracție că îmi câștig pâinea exact pe domeniul unde încerci să îmi explici lucruri. Nu de mult, doar de vreo 23 de ani, când am început ca ajutor de barman.

      00
    • @Paco, te-am contrazis pe tema cunostintelor tale de fizica de clasa a 5-a. Daca esti fizician si am gresit cu ceva la calcule, imi cer scuze.

      00
    • Mă scuzați, treaba asta cu gramele și mililitri mă depășește, mai bagă cumnată-mea politehnistă strâmbe când fac vreo prăjitură, dar n-ar pune mâna să facă ea sau să-mi facă transformările, Doamne ferește!

      Ce voiam să zic de fapt, deși sunt ok cu faptul că un pahar de vin nu se pune plin, la limonadă și la apă mă aștept la un pahar plin. Nu până-n buză, să ne înțelegem, dar când vreau un pahar de limonadă/apă păi vreau limonadă sau apă, că mi-e sete mămică.
      E valabil și în crâșme și în case de oameni.

      PS. Dacă îmi amintesc bine, că n-am mai fost în crâșme de ceva vreme, în meniu, atunci era trecut vin la pahar era trecut 150 ml, cât se pune în pahar, nu 250 ml- volumul paharului.

      00
    • @AB, am încercat să explic( nu mi-a ieșit) cumva tehnic. Și asta pentru că @Andrei G, probabil prin prisma ocupației, găndește foarte analitic și în același timp se exprimă tehnic și sumar.,,paharul de vin care este trecut in meniu cu 250 ml,,.Exprimarea a fost ambiguă.
      Paharul are capacitatea de 250 ml? În pahar sunt 250 ml ? Ai plătit prețul x pentru 250 ml și era mai puțin? În meniuri în mod obișnuit este precizată cantitatea de băutură servită ( vin roșu 120 ml, de exemplu). Motivele pentru care se practică este ca vinul,1. în cazul în care nu se utilizează un decantor, să se aereze( vezi forma pahrelor de vin) si 2.temperatura ambientală. Dacă cineva poate să dea peste găt din voleu un pahar plin cu vin, îi poți cere ospătarului să îți servească dublu, astfel că plătești două porții într-un pahar.120×2 fac 240. Pănă la 250 ( volumul paharului) mai rămăne loc să poți manevra paharul plin. Aceste detalii sunt însă niște ,,aberații,, pentru că noi nu vrem să ne informăm, ci vrem doar să reacționăm, să fim virali și intransigenți.

      00
    • @Paco, incerc sa explic din nou. In primul inteleg ca suntem cu totii de acord ca un pahar de vin are capacitatea de aprox 250 ml, dar niciodata nu o sa-l umpli pana sus (adica o sa pui maxim 100–150 ml).

      Problema mea este cu meniurile ca asta de mai jos, unde iti scrie ca paharul de vin are 250 ml, desi nu primesti cantitatea asta:
      https://ibb.co/Cw2873D

      00
  36. Eram la un restaurant în Arad, așteptăm să vine chelnerul cu meniul, desi eram singuri la masa,, după 10 minute apare grăbit. În loc de meniu îmi cere sa mut mașina. Ii spun ca am parcat perfect legal pe domeniul public. Îmi zice ca acolo e locul patronul ca e la umbră și acolo parchează el de obicei….ma duc sa vad în parcare, acolo aștepta patronul in jipan cu motorul pornit sa îmi mut mașina sa se parcheze el la umbră.

    00
    • Si ai mai ramas sa mananci la restaurantul ala? Sa-i dai nesimtitului de patron banii tai?

      00
    • Si sincer,chiar ai mutat masina?ai mai stat la ei in restaurant?wtf…..ce ghiolbani.

      00
    • NOU
      #120

      Cand te-ai suit sa muti masina, trebuia sa continui drumul si sa-l lasi in plata domnului pe „dom’ patron”.

      As fi interesat sa aud si unde s-a intamplat, n-ar strica sa evitam locul.

      00
    • Unde in Arad s-a intamplat ?

      Macar noi cei din zona sa stim… ca parca am o banuiala…

      00
  37. Totusi e urat sa zicem doar de horeca.
    Cum ar fi daca nu am mai trata ospatarii ca niste sclavi?
    Si am zice mulțumesc.
    Si cand mergem la baie sa stergem dupa noi si tot asa.
    Noi tot cerem servicii dar respect zero.
    Exact ca pe sosea vrem drumuri autostrazi da sa invatam sa conducem mai putin.
    Hai sa numai urlam cand stam la masa si muzica va fi in surdina.

    00
    • Sclavia ar însemna să nu îi platesti. Ca sclavi ii tratează patronul care le da salariul minim, nu clienții.

      Nu cred ca ai auzit vreun roman sa se plângă de ospătari din Grecia, Bulgaria sau Turcia. De-aia înclin sa cred ca problema e locala și e la ospatar, nu la client.

      00
    • Deci daca e platit destul poti sa ii vorbesti ca la un jeg ce conteaza doar e platit bine?
      Si stai linistit ca romanii se comporta frumos la hotelurile din afara ca na cand te scoate paza afara ramai boschet.
      Si mai ales in orase sa ii vezi ce frica au de politie…ar fi in stare sa umble cu mucuri de tigari in palma.

      00
  38. Deci, practic , sustii Horeca la nord de jud. Brasov

    00
  39. NOU
    #126

    Spune macar ca ai plecat imediat…

    00
  40. Vad ca lumea aici se plânge de RE. Sa înțeleg ca în domeniike HO și CA, e raiu’ pe pământ?

    00
    • Probabil ca nu, dar din comentarii se vede ca pt majoritatea horeca=fast food.
      Junatate din comentarii par din suzite

      00
  41. Chiosc de kurtos+alte dulciuri, Iasi, in fata mall-ului ala frumos. I-am vazut intr-o dimineata cum amestecau la galeata de ciocolata, ceva de 25-30 kg, no-name, cu capat din ala de mixare de pus la bormasina. Totul acolo, in vazul tuturor, in aer liber ca baietii. Probabil pe meniu se numea „nutella”.

    00
  42. Horeca din Romania= Baba și mitraliera! Romanul nu a avut, nu are și nu va avea veleități de comerciant! Horeca românească ar trebui să facă cursuri de hospitality in Turcia, Grecia, etc….și apoi să aplice aici. Horeca românească e o glumă nesărată! Sa fin serioși!

    00
    • Adrian, horeca nu poate concura cu Turcia, Grecia e-tâ-câ e-tâ-câ deoarece vara, în țările ălea durează 9-10 luni.
      La noi abia dacă scoți 2 luni și ceva, 3 dacă ești norocos.

      Nu funcționează, pur și simplu + corect spus că nu avem veleitate de servanți. Nu ne stă în fire.

      00
  43. La câte înjurături inutile și ofticate au primit observațiile mele, detractorii încă nu vor să priceapă că sistemul horeca, turism, la noi nu funcționează fiindcă nimeni nu o face din plăcere (nu mai spun de bani).
    Argumentul cu aducerea de bani e vax dacă sunt resurse puține, poți mări prețul și să încerci să îndoi lumea & să se mintă singuri că pot egala cu cine vrea căpșorul lor – până la urmă, nu e diferit de a face viticultură în vârf de munte sau agricultură în climat subarctic; adică fără rost, inutil.

    Horeca (sau turismul) nu poate fi mai bună decât atât pentru că nimeni, în mod real, nu vrea să lucreze în așa ceva până la pensie, da’ comentatorii misecuviniștii încă sunt prea lipsiți ori rupți de realitate să înțeleagă principiul dacă tu n-ai lucra în așa ceva până la pensie, sau copii tăi, degeaba te miri că nu funcționează & lasă de dorit.

    00
    • Nimeni nu vrea, pentru că (două puncte) tu ori ești foarte tânăr și habarnist, ori comentezi când ești un pic pilit și o iei pe ulei sau ești neurochirurg și domeniul ăsta de ,,sclavi ospătari/barmani,, îți este la fel de cunoscut ca mie formele de relief pe Kepler-22b. Spune-mi care-ți sunt nebuloasele și poate reușim împreună să le descifrăm.

      00
  44. Vai de mine, articolul si comentariile imi lasa impresia ca nu exista nu exista un restaurant de Doamne ajuta in tara asta. Imi vine sa fac un curs de gatit si sa nu mai pasesc in viata mea intr-un local. Poate daca ati evita cantinele si carciumele de cartier, ati avea si voi experiente mai placute. #numazic. Hai cu downvote-ul, imi asum, dar sa stiti ca mai sunt locuri cu mancare buna, bere rece si servire de calitate.

    00
  45. Eu n-aș vrea să susțin horeca

    00
  46. NOU
    #138

    Horeca aia care nu foloseste produse Aro de la Metro.
    Horeca aia care nu cere 15 lei pe o cafea la capsula.
    Horeca aia care nu foloseste srilankezi sau alte natii care nu sunt in stare sa citeasca sau sa inteleaga un kkt de comanda cu livrare la domiciliu.
    Horeca aia care nu face papanasi din faina (alea se cheama gogosi, tampitilor) si mai cere si 20 de lei pe ei.

    00
    • De fiecare data cand am comentat ca aia nu sunt papanași, ca nu au branza, mi s-a trantit replica: „La noi asa se fac, asta este reteta bucatarului. Si sa stiti ca sunt foarte apreciati de clienti.”

      Niciunul nu era capabil sa inteleaga ca nu ma intereseaza ce parere au alti clienti, eu am vazut in meniu cuvantul papanaș si asta ma asteptam sa primesc, nu gogoși.

      00
    • Stai linistit…..in cativa ani aia devin standardul….gogosi uleioase,cu gem de afine de la metro.si lumea se va bate pe asa ceva…

      00
  47. ps: pentru imbecilii de pe roddit, nu e vorba de un singur local sau de o singură experiență, proștii pulii!

  48. Eu sunt mai puțin pretențios, nu mă deranjează de exemplu faptul că berea Carlsberg este în pahar de Tuborg sau invers, dacă paharul este spălat măcar.
    Aș vrea ca la localul cu specific grecesc să găsesc și mâncare și băutură grecească, nu niște chestii de la care era să mor și să mă pot înțelege cu chelnerii în limba română, eu nu știu chineza (la restaurantul grecesc erau majoritari angajați chinezi).

    00
  49. Horeca aia care nu mimte cu pozele de la cazari.
    Horeca aia unde sunt curate temeic baile.
    Horeca aia care nu cere 300/euro noapte la o cabanuta cu 1 dus si 3 dormitoare (descriere 3 bai, 2 erau doar bude)
    Horeca aia ca pofteste invitatii care deranjeaza afara.
    Horeca aia care nu vinde sticle facute pe vapor.
    Ps: am fost totusi in multe locuri misto, exista si din alea :)

    00
  50. Horeca aia care nu serveste friptura de vita fara cutite de friptura, pentru ca nu are asa ceva.

    Horeca aia care nu serveste friptura „maturata pe gratar”, citez chelnerul, care e imposibil de taiat si de mestecat, la propriu, fara exagerare.

    Horeca aia care nu serveste o friptura de porc arsa intr-o extremitate si cruda in cealalta.

    Horeca aia care nu se zgarceste cu portiile.

    Horeca aia care are majoritatea produselor din meniu.

    Horeca aia care nu are 100 de produse in meniu.

    00
  51. **** aia care dă salarii decente angajaților.
    **** aia care nu hingherește angajații.

    Aceste doua conditii ar descalifica o buna parte din afacerile „eroilor” evocati de dom’ prim-ministru.

    00
  52. NOU
    #146

    Horeca aia care iti raspunde la telefon cand vrei sa faci o rezervare.

    Horeca aia care cand, comanzi si nu iti aduce comanda completa isi cer scuze.

    Horeca aia care cand spune ca, pestele e proaspat e proaspat, nu are gust de frigider

    00
  53. Horeca aia care atunci cand ii spui ca vrei un tip de mancare fara un anume ingredient, respecta asta.

    00
  54. Sunt al dracului dacă aș prefera Jagermeister de la congelator? Fițe…
    Nu mai zic că în Grecia la bere îți aduc pahare de la frigider…

    00
    • Jagerul asa se bea, este recomandat sa fie pe la -15 grade sau chiar putin mai rece.
      La noi nu nu sunt in stare sa raceasca nici berea ca lumea si tu vrei pahare de la frigider. Eventual si cu mici urme de gheata pe ele? Pai unde te crezi?

      00
    • @ Andrei :)) dar micii lui Vali de ce crezi că sunt cruzi? :)) Că au urme de gheață :))

      00
  55. E o bodegă la mine la țară, îți dă berea în halbe scoase de la congelator. Aș vrea să văd asta la toate bodegile din țară, să fie legiferat că nu ai voie să servești berea altfel, dacă sunt peste 25°C afară.

    00
  56. Horeca e de fapt Horica, un chelner inalt, slab, vreo 23 de ani, tatuat pe o mana, care sta pe telefon, mesteca guma, are un pic de camasa iesita din pantalon si care, cand esti cu o partenera te ia cu „da, sefu, v-ati hotarat? aha, smantana, ardei? aha… si la domnisoara cu ce va servim? cola?! doar pepsi”

    00
  57. Aboliti bacșișul! Sa creeze angajații presiune pe patron. Dai bacșiș? De fapt plătești rate pt jipanul de la intrare

    00
  58. Horeca aia care n-a scumpit totul co 30% imediat de s-a dat liber.

    00
  59. Domnu’ patron de la Restaurantul Casa Romaneasca din Piatra Neamt (str. Oituz, nr. 1) sa nu mai hraneasca zi de zi Politia Locala. Io inteleg ca au misune zilnica sa manance, da’ dupa aia nu mai aud muzica data tare sau nu mai vad masinile parcate aiurea pe toata strada. Plus ca le creste burta si nu isi mai vad putza

    00
  60. Lol. Exista restaurant cu specific „romanesc” fara „legume mexicane” in meniu? Legume mexicane, adica punga din carefour. Glumesc, logic ca exista, ambele sunt locatii ok :D

    E un local in Busteni, la strada mare, cu specific irlandez, colantat in reclama cu bergenbier si care deseori are la oferta pizza zilei. Asta e carciuma medie de la noi.

    00
  61. Horeca aia care îți pune in pachet toate preparatele din meniu… Am comandat un meniu tip fast-food ce conținea mai multe tipuri de crispy și am primit cartofii, sosuri la greu și niște gume de mestecat

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube