Este un articol mai vechi neterminat, nefinisat, pentru că, pe măsură ce scriam, mă întrebam „De ce?”, „Are vreun sens?”. Iar asta mi-a tăiat mult din elan.
Pentru „TLDR”: titlul și pozele sunt suficiente. (căutați poza unde apare totemul cu cele trei provincii ale României; o poză care spune multe, am vrut să o pun “cover”)
TLDR2: se poate continua cu ce spune Neagu Djuvara, ce a găsit el acum 30 de ani. Brăila 2020 e cum descrie Neagu Djuvara Bucureștiul din 1990. (bine, cred că el descrie aproape toată România din 2020).
Dacă vreți mai mult, e și textul meu, din 2020.
Neagu Djuvara – Șocul întoarcerii în țară (secvente)
Momentan sunt acasă, iar de la mine până în Brăila nu sunt mai mult de 250km.
M-a sunat sora mea, spunându-mi că vrea să ajungă la Brăila, la Ziua Marinei Române. Aș vrea să merg cu ea? Bineînțeles că vreau! Așa am ajuns în Brăila, în 15 august 2020… iar Brăila arată ca un oraș din 15 august 1985. (luați în calcul, când vedeți galeria de poze, că nu am ieșit din centrul orașului, iar orașul sărbătorea Ziua Marinei Române! Era, sau trebuia să fie, „pregătit de sărbătoare”!)
Despre Brăila, a fost la TVR o ediție a emisiunii „Aventura urbană”. O emisiune foarte faină (o echipă care merge prin mai multe orașe) pe care o recomand. Dar „Aventura urbană” nu a filmat orașul la picior, la nivelul ochiului. Iar scopul acestui articol este să vă arăt și acest oraș, și această Brăilă.
Totul este într-un fel de așteptare. Mi se mai întâmplă să văd, să simt asta când mă uit la înregistrări din anii ‘80: oamenii parcă stau într-un fel de așteptare. Într-un fel de „Nu are sens să fac nimic pentru că oricum se va schimba ceva” sau, dimpotrivă, „Nu are sens să fac nimic pentru că oricum nu se va schimba ceva.” Oare?
Deși am trăit și în țări dezvoltate, ani de zile, nu am o problemă cu faptul că Romania este săracă. Ca dovadă, m-am întors acasă și locuiesc în România. Problema mea mare este curățenia. O chestie care nu costă deloc mult, dacă ești atent și o întreții.
Mă văd nevoit să amintesc din nou de Teoria ferestrelor sparte (link). Am scris mai multe ori pe acest blog (în comentarii) despre ea. În Brăila am o senzație că nici măcar nu se încearcă așa ceva. Orașul pare, și poate este, un oraș abandonat, în care oamenii gândesc „Și-așa arată urât, n-avem noi șanse să facem ceva”.
Oamenii cu care am venit în vizita spun că asta e o problemă a Sudului în general, a „orașelor la apă”: oamenii nu au chef, sunt leneși, delăsători. Să zicem că așa ar fi, eu nu m-am născut și nu am trăit într-un oraș la apă.
Brăila este un oraș relativ mic. Dacă ai o pereche de adidași buni, îl poți vedea în câteva ore pe tot. Mergeam la pas și mă întrebam: „Cum ar fi să cureți un oraș pe care îl poți vedea în câteva ore? Cât timp îți ia să îl faci bomboană, și asta nu schimbând borduri sau punând asfalt (chiar dacă acum trotuarele arată oribil, ca după bombardament), ci doar dând cu mătura și plivind buruienile?” De ce tot timpul aud expresii „afară se poate” sau „afară nu e ca la noi”, când în orice oraș relativ mic se poate păstra curățenia și poate fi frumos?
Nu vreau să îmi laud orașul copilăriei, pentru că și la mine sunt gunoaie (inclusiv de oameni), dar orașul meu are aspirator stradal – iar prețul unui aspirator stradal e cât o mașină second-hand. Nu înțeleg cum de nu se implementează aceste opțiuni în orice oraș, astfel ai putea ridica nivelul cu mai multe puncte: doar pui doi angajați să aspire orașul, iar încă doi să plivească buruienile – și deja s-a ridicat nivelul!
Sunt lucruri care nu sunt plăcute dar sunt de înțeles. Trec cu vederea, de exemplu, faptul că hotelul la care ne-am cazat a ținut noaptea o nuntă cu manele. I-am scuzat: a fost pandemie, hotelierii suferă, nu mai contează că sunt manele jos când tu ai la cameră geam termopan. Bine, nu pot trece cu vederea niște „conlocuitori” care făceau grătar în fața porții, în centrul orașului (e o poză în galerie).
Mă plimbam pe stradă și făceam poze. M-a oprit un bătrânel să mă întrebe de ce fac poze, ce exact pozez. I-am spus că îmi plac foarte mult casele vechi, iar Brăila nu duce lipsă de așa ceva. Omul atât aștepta. A început să-mi povestească: a avut mai multe proprietăți în Brăila și București, e un om cunoscut în oraș (cât a stat cu mine, 10 minute, s-a salutat cu vreo 5 oameni care treceau). E dezamăgit, resemnat e cuvântul potrivit, pentru situația orașului.
Făcând poze, am văzut un cuplu pe o bancă; i-am întrebat dacă mă lasă să le fac o fotografie. Bineînțeles, voiam să prind banca, iar ea arată cum se vede în poză. Ei s-au prins că asta vreau să fac, mi-au dat voie să fotografiez, apoi am stat de vorbă ajungând toți trei la aceeași concluzie: Brăila merită mai mult.
Cred că ar putea fi un foarte bun slogan electoral, iar eu, după doar două zile petrecute în orașul ăsta, sunt convins că aș face mult mai multe pentru Brăila decât face actuala conducere a orașului. Repet, datul cu mătura, plivitul buruienilor, udatul florilor, instalarea unor mici bănci și coșuri de gunoi nu ceva extraordinar de scump. E ceva de bunul simț. Nu e nevoie de borduri, dar dă cu matura! (poza cu aspiratorul stradal e facuta la mine in oras, care e un nimic fata de ce ar trebui sa fie Braila.)
Ce lipsește pentru a face dintr-un oraș că Brăila o mândrie a României!?
Pe vremuri, primarul din sat era ales după cum arăta curtea lui. Practic, sătenii alegeau cea mai frumoasă curte și puneau primar pe omul respectiv pentru a face satul precum e curtea lui. Vedeți în galerie o poză cu un balcon. Eu l-aș pune primar pe proprietarul balconului din poză, spunându-i să facă orașul precum balconul lui. Sau măcar să consilieze conducerea orașului, să facă Brăila să arate precum balconul lui!
Stăteam de vorbă cu pensionarii, ajunși în Brăila în anii 70, și am ajuns împreună la concluzia că, dacă ar dispărea casele vechi, ar fi la revedere cu Brăila. Adică faptul că e lângă Dunăre nu ar ajuta prea mult turismul din zonă.
Dar nu sunt vreun vizionar dacă spun că unul potențialul turistic ar fi să iei vaporaș pe Dunăre, sa pleci din Orșova, de la Cazane, si sa ajungi pana la Galati, sa zic, pe Dunare, oprind prin mai multe locuri.
Acest articol descrie un astfel de itinerariu, dar pe sosea. De ce pe sosea? De ce ai merge pe langa Dunare, si nu PE Dunare? Link
După acest mic articol critic simt nevoia să răspund la două întrebări, pe care mi le pun de fiecare dată când vizitez orașe noi: M-aș întoarce să vizitez Brăila?
Cu siguranță, și sper să o fac mai repede decât am fost să revizitez alte orașe.
Dacă mi s-ar oferi un loc de muncă, m-aș muta în Brăila?
Cred că da, dar nu pentru mult timp. As face asta doar pentru… amintirile pe care nu le am, încercând să îmi imaginez cum era viața oamenilor din pozele din interbelic pe care le-am văzut cu orașul, cand prețul grâului în Europa se fixa la Brăila.
Plecăm.
Merg cu mașina; peste tot e jeg, mizerie.
Mi-e silă.
Când eram mici, oare tot așa era țara? Era la fel și nu o vedeam noi?
De unde e „cultura” asta să arunci orice pe stradă, pe câmp, în păduri?
„Ciulinii Bărăganului” ar trebui rescris cu titlul „Pungile și peturile Bărăganului”.
––-
Un exemplu de „se poate”: ce au făcut autoritățile în orașul meu?
Au luat planurile orașului și au înființat, pe traseul unde trece rețeaua de apă și canalizare, toalete publice, gratuite, cu apă curentă, toaletă unde poți trage apa, chiuvetă, săpun, bec. Pare wow, dar mare brânză nu e. Doar să vrei să faci. La fel și cu aspiratorul stradal: doi din ăia din poză trec zilnic prin oraș și aspiră. Pentru că orașul e mic, și se poate. Dar în loc de două aspiratoare, la Brăila să fie 10, iar la București, 100. Că bani ar fi. Numai să vrei. Dacă s-a putut într-unul dintre cele mai sărace orașe din România, nu văd de ce nu ar fi mult mai ok în orașe cu mare potențial, și mult mai mulți bani.
Pai da, merita un pod si va primi! Oras adevarat, oras martir!
Bine că ai rămas în centru și n-ai încercat să traversezi Brăilița mai pe seară. Că treceai dincolo nu doar fără cameră, ci maximum în chiloți… Mai ales acum că ni s-au reîntors valorile și cam mor de foame și trebuie să-și ”facă mîna” pentru viitor…
Hai frumosule, că tu vorbești de lucruri ce se petreceau acum 20 de ani! Povesti reale, dar în copilăria subsemnatului
Cred ca unul din cele mai bune articole citite recent aici.
Frumos. Foarte frumos.
Deprimante rau pozele. Daca la cladiri poti gasi scuze, ca nu e lege, ca sunt in litigii, ca e scump varul, la partea cu trotuarele distruse si jegoase primaria nu are nici cea mai mica circumstanta atenuanta.
Legat de aspiratoare: eu am ajuns la concluzia ca, cel putin in Bucuresti, prefera sa tina o armata de pirande care dau in scarba cu maturoaia pentru ca isi asigura astfel o patura consistenta de votanti. E o forma de asistenta sociala combinata cu sistem piramidal. Sutele alea de maturatori dau spaga sa prinda asa un post bun cu salariu asigurat, bonuri de masa, program flexibil (poti sa dai cu matura cat vrei tu, in restul timpului vorbesti la telefon si fumezi).
Regretatul Johnny Raducanu avea o vorba „…niciodata nu esti prea sarac pentru o matura” iar asta spune multe vis a vis de raportarea la curatenie versus bani.
Mmm, giuvara…recitat de Dorian Popa n-ai?
Deprimant, dar asta este realitatea
intrebarea e: pentru cine?
Oamenii sunt de părere ca în Brăila încă se mai poate, un fin exemplu: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/ink3zu/in_brăila_votezi_sau_ești_ucis/?utm_medium=android_app&utm_source=share
Singurul lucru bun pe care la făcut Brăila e Exarhu. Am trăit in Brăila 24 de ani. Când am venit in Brasov acum 7 ani, dacă nu auzeam vorbindu-se romană pe strada, credeam ca sunt in alta țara. Am plecat pentru de acolo, crezând ca m-am născut din greșeală in Brăila. Pe la 17 ani deja nu ma mai regăseam printre oameni jegosi, proxeneți, paranoici, cu frica de “patron”. In Brăila, cine nu combina ceva moare de foame. Locuri de munca 0(doar câteva confecții și un șantier naval, in rest farmacii, case de pariuri, cazinouri și multe spălătorii). Am zis, tati, nu e de mine aici. Și au fost și încă vor mai fi ca mine. Cine sta acum de vârsta mea, ori stau la mama, ori sunt proxeneți ce dorm in al lor GL, Porche, X,M, etc. Mentalitatea oamenilor din zona e groaznica. Mai merg in weekenduri, o data la câteva luni, la părinți. Când ies la plimbare cu soția și copilul, vomit. Dacă ii Zâmbești unui copil pe strada, de mâna cu parintele, Primești un schimb de priviri urate. Dacă traversezi strada pe trecere trebuie sa dai prioritate mașinilor. Transport in comun varza. Pana acum ceva timp nici măcar autobuze nu erau, se striga din maxi-taxi “CENTRU – GARAAAAA”. Ar fi multe de zis. De la poliție mâna in mâna cu clanurile(Apropo de asta, era sa ma zboare de pe sosea un bolid și poliția tot pe mine m-a oprit, cu numere de BV), pana la un spital infect(care in Decembrie, in vizita la părinți fiind, îmi tratau fata pt roșu in gât, iar ea avea invaginatie intestinală). De la homlesi, pana la palate. Oho. Greu. Repet. Ar fi multe de zis. De rău, ca se bine, le numeri pe degete.
Cum nu e scump să pui bănci și coșuri de gunoi în România?
Anual se dau tunuri cu cele două tipuri de obiecte, recent în Sectorul 1 s-au montat mii sau zeci de mii de băncuțe și coșuri de gunoi, din 50 în 50 de metri chiar și pe bulevarde unde nici dracu nu ar sta pe bancă din cauza zgomotului și a poluării, însă hei, hai să facem bani! Și din păcate asta nu se întâmplă doar în capitală…
bun, merita mai mult. concret, ce faci tu? doar constati? vreo propunere, vreo implicare, vreo viziune de termen scurt sau lung? ceva? asa, de pe margine e usor, dar stai de vorbă cu niste oameni de acolo, care cred si ei ca Braila merita mai mult și chiar se luptă pt asta
„ce faci tu?” Dar ce pot face eu, UN TURIST prin Braila?
Cum sa ma implic, CA TURIST, eu nici n-am drept de vot in oras.
Sa candidez? As candida… macar la „spatii verzi”. M-as muta doi ani in Braila, sa fac parte dintr-o echipa care se ocupa de spatii verzi.
Asta pentru ca pot vedea mai mult decat vad brailenii la orasul lor. Nu e un oras urat, numai ca e abandonat.
„Oras la apa” e si Varna. Ati fost la Varna? E aproape „Vest”!
S-a mai discutat de enşpe ori. Afară se poate pentru că amenzi. De mulți ani. Şi s-au format nişte automatisme.
100% de acord, curățenia e una din cele mai uşoare chestii de respectat şi cu un impact major şi imediat. Dar voință, zero. Împărțit oraşele pe zone, alocat N gardieni/polițişti locali cu bodycam, M responsabili cu curățenia şi alocat responsabilități. Penalități/desfacere contract de muncă versus bonusuri. Ce-i aşa greu?
Teoria ferestrelor sparte la care face referirre autorul este imposibil de aplicat in Romania. Asta ar insemna sa ii ceri sefului Polutiei (locale, nationale) sa isi faca meseria pentru care este platit. Unde ai mai auzit tu de asa ceva mai ales intre bugetari ?
Iar despre starea generala a natiei, pornind de la drumuri e suficient sa citesti memoriile lui Carol 1 cand a venit pentru prima data in Romania, cum zicea de namol, gropi, gunoaie toate atribute ale drumurilor din satele si orasele de pe atunci augumentate si de nepasarea si durerea-n p. atat de tipica a romanilor de pretutindeni.
Dar ce? S-a desființat instituția datului afară? Fiecare are un șef ierarhic. Tot mai sus, mai sus, până la ăla mare care are pixul în mână. Ah, că și ăia (PM și P) sunt niște putori care trăiesc în bula lor, e altceva.
Dar să nu mi se spună că ”nu se poate”. Se poate. Te închizi 3 zile în birou cu juriști, comanzi 10 pizza și un bax de cola, scremi o hârtie A4, o faci OG sau treci lege prin parlament și în 3 luni ai orașe mai curate cu măcar 50%.
E ca la mizeriile de la picnicurile de la iarbă verde. E de ajuns o razie-două și dat amenzi de mii de lei / persoană și să vezi cum scade cheful românului de aruncat rahaturi.
Sigur, in teorie se poate face orice oricand, numai ca vezi tu, practica ne omoara pe noi romanii.
Ai auzit de expresia : caine pe caine nu musca ? Ca sa iti raspund elegant la intrebare cu o alta intrebare.
Tu crezi ca e de ajuns o razie doua si gata romanasii o sa invete civilizatie si sa fie gospodarire la televizor? Au fost n razii de genul facute si filmate pentru public, pornind de la cele din pietele din Bucuresti si terminand cu camere ascunse pentru flagrante la dari/luari de mita. De atunci nu se mai vinde in piata smantana cu faina in ea (si altele) iar mita a ajuns un concept perimat, studiat in manualele de Istorie din 2020.
PSD/PNL suntem noi baws, toti care traim in Romania si toleram lucrurile astea, tu ai impresia ca bula aia de oameni care arunca gunoaie pe jos la picnicuri o sa se reclame intre ei la Politie ? Nu, ei asta stiu sa faca de acasa asta fac si in public, iar daca se gaseste vreunul care nu e din bula aia dar e in parcul in care bula aia face troaca de porci, fiind in minoritate cam ce succes crezi ca o sa aiba in demersul lui ?
Am parasit orasul acum 18 ani, abia asteptam sa plec din acel oras infect, plin de pesti curve si clanuri, toate intretinute de politie si primarie. Un oras populat cu oameni de calitate indoielnica, nu poti sa il faci sa arate frumos. Cunosc fosti vecini care traiesc in mizerie si la limita depresiei care voteaza mereu acelasi partid comunist care ii tine in mizerie.
dar de ce Braila, de ce nu Laval sau Onesti sau oricare altul??
lasati panaramele sa moara, parca asa promovam, nu?
daa, dar is nascut acolo si mama nu vrea sa plece si o mai vizitez si si, am puseuri. aaah.
nu prea ti-a placut istoria.
Onestiul e surprinzator de curat. Are si el bubele lui (mai ales de cand s-a umplut bulevardul principal de bronzati si pirande care il plimba in lung si-n lat toata ziua), dar in ansamblu, daca ai avea de munca, nu ar fi un oras rau.
Au venit galatenii si le-au impus un anume primar sau de ce merita mai mult? Stai ca avem alegeri, parca vad ca voteaza la fel ca data trecuta. Si atunci? De ce sa merite mai mult? merita fix cat isi fac cu mana lor, incepand cu votul… Sau sa le facem bine cu forta?
exact
Braila merita mai mult, nu brailenii.
Daca aveti ocazia, ascultati toata povestea lui Neagu Djuvara, „Socul intoarcerii in tara”, sunt doua CD-uri.
Familia lui Neagu Djuvara, din partea mamei, erau in Bucuresti de pe la 1700. Dar la un moment dat, citez, „au plecat sa-si incerce norocul la Braila”.
Adica, la un moment dat in istorie, Braila era peste Bucuresti!
De aici „Brăila merită mai mult”, pentru ce a fost candva orasul. Merita mai mult, azi.
„Braila merita mai mult, nu brailenii.”
dafuq is dis? care to explain?
Braila merita atat de mult cat isi doresc si pot face cetatenii sai, nilic mai mult sau mai putin.Sunt in asentimentul celor care afirma ca este o alta tara,daca vii din Transilvania, insasi drumul national pana la Braila temarcheaza neplacut presarat cu localitati mizere,case cu turnulete, iar Braila intregeste nefericit tabloul: mizerie, suedeji, lume needucata, saraca.multi garoi cu masini scumpe, multe fete dornice de afirmare.Mi s-a parut reprezentativa expresia „a braili” pe cineva, care este sinonima cu a pacali pe cineva.
Pentru cine isi doreste un BMW nou, dealerul APAN din oras este ff ok la servicii si preturi; as mai mentiona ca vor avea in zona un pod foarte frumos spre Tulcea
seamana cu sectorul2
Ei, să nu fim modești. AnyTown Romania. (chiar și alea mai spălate dacă ieși din cei 1km pătrați din centru)
https://youtu.be/nj8t5FARW8g dacă vrea careva sa se uite. Oricum nu e singurul oraș în aceasta situație. Asta e situația întregii tari. Și nu, oamenii nu au ce sa facă, indiferent cine ar veni la conducere tot aia se va întâmpla. Hai poate cel mult se vor pune niște flori și renova câteva clădiri în centru vechi. Dar nu de asta e nevoie.
Ca și pentru restul tarii, este nevoie de unii care sa pună pumnul în gura tuturor nenorociților corupți, clanurilor de polițiști împuțite și altora asemenea, sa trezească oamenii și sa ii motiveze, sa ii readucă la viata, sa ii organizeze. Da cine naiba crede ca se va întâmpla asta?? Nu interesează pe absolut nimeni de asa ceva! Ar fi nevoie de o mobilizare enorma sa te poți pune cu caracatița care a pus stăpânire peste tot. Cine? Cine sa facă asta când toți, indiferent de partid, sunt una dintre ventuze?
Romanii s-au revoltat în 89′ deși comparativ cu azi, cu excepția a câteva orașe mari, mi se pare ca în restul tarii situația e incomparabil mai nasoala.
Aia care nu mâncau banane, nu mănâncă nici acu, tot rupți în cur sunt și chiar mai rău pentru ca acum nu mai au nici fabrica aia în care au lucrat părinții lor, iar orasele și satele se fărâmă sub furtul continuu care are loc din 90′ încoace. Plus ca acum exista internet și tv cu 173636389393 de posturi. Și asta, împreună cu starea de delăsare la care s-a lucrat prin incurajarea analfabetismului… Iată rezultatul.
Si pentru caracatiță asta e perfect. Oamenii pot fi învățați sa facă treaba și nici n-ar fi complicat dacă s-ar apela nițel la psihologie plus niște legi bine puse în aplicare.
Faptul ca înainte se lauda tara în versuri și faptul ca mulți aveau acea mândrie și drag de ea, ajuta mult. Pentru ca fără acea mândrie, oamenii nu mai simt apartenenta și dorința de a susține acea tara. Și lăsând sentimentalismele deoparte, asta tine de psihologie.
Dar cum nu se vrea asta, toți plutesc precum niște meduze în timp ce apa se impute tot mai rău și mai rău. Ba chiar e atat de la moda sa spui ce tara de rahat e și ce prosti sunt românii.
Când vad un subiect legat de chestia asta, ma apuca iar furia pe care am încercat sa o ascund și sa uit de ea atunci când am plecat din tara. Furie care m-a făcut de atâtea și atâtea ori sa bocesc și m-a consumat psihic ani și ani la rand. Și cu ce folos? Într-adevăr îmi pun și eu întrebarea, ce as putea eu sa fac???? Da, am făcut lucruri mărunte cat am fost în tara, am strâns gunoaie din natura, am avut grija de curtea blocului în care am locuit, am dat singura zăpadă etc… Asa și? S-a schimbat ceva? Nu, vecinii au mers mai departe pe aleea curatata de mine, mulți nici macar nu au zis mersi când au trecut pe lângă mine când eu lopatam nămeții, au avut grija sa parcheze peste flori, alte gunoaie au fost aruncate unde a fost curățat… Si atunci?? Aveam eu vreo autoritate sa le arat ca sunt nesimtiti și sa ii educ?
Da, și eu am idei, și eu as fi făcut o groaza de lucruri la fel cum spune autorul, dar eram eu în măsura sa fac asta?
Nu, pentru ca aia cărora le pasa de tara nu au acces la cheile ținute strâns de zeci de tentacule.
Foarte buna emisiunea Aventuri urbane. Printre cele mai bune difuzate de TVR in ultimul timp
La Orsova e la fel. Mai putine cladiri vechi, blocuri cu cosuri pentru evacuare fum (sobe cu lemne montate in apartamente), mizerie crunta peste tot in spatiul public. Pacat! Orasul este pozitionat excelent, ar fi putut sa fie o perla. cu toate acestea, ne duce lipsa de turisti. In weekend se sta la coada pentru un tur cu salupa/vaporul pe Dunare. La doar 20 km este statiunea Herculane! Mizerie, ruina si manele!
Am vrut sa investesc la Dubova, am detinut un teren pana acum 3 luni de 5000mp. Cand am vazut cat de haotic se construieste si ca noile cladiri arata ca dracu, am vandut terenul!
Am fost si la Orsova, pot scrie un articol (la fel) si despre Orsova.
Au un singur hotel mai serios, inchis. Daramat.
Ce pacat, ce potential turistic are Orsova!
De pe salupa, daca te uiti la malul sarbesc si la cel romanesc, diferenta este uriasa. La noi, in zona Dubova, Eselnita, e haos, constructii aiurea, fiecare a facut exact ce a vrut, unde a vrut.
Braila avea 180000 de locuitori acum 10 ani, sigur a mai scazut dar nu e oras mic, e al 11-lea in tara. Merita mai mult ? Cam greu si va zic de ce: dupa ’90 combinatele au picat si picate o sa ramana. Comert pe Dunare nu mai face nimeni de 50 de ani. Pozitia orasului e nasoala si nici dracu nu o sa vina sa investeasca acolo. Un santier naval si ala in faliment nu justifica asa dimensiune la un oras. Nu tine nimeni in poala orase de florile marului, trebuie sa ai activitate economica.
Cat costa sa dai cu mătura? Atat, ca turist nu cer mai mult. O matura, o iarba curata, niste flori banale. Costa mult asta?
E o poza in album: pamant aruncat la sictir. Alea ar trebui sa fie ceva cu flori, cred. Si repet: chiar in ziua in care am facut pozele, orasul era in sarbatoare. Sute de oameni pe faleza! „Zilele Marinei Romane”!
„Nu tine nimeni in poala orase de florile marului”. E casa lor, a brailenilor. Cum ai spune tu ca e jeg la tine in casa pentru ca nu esti manager. Daca ai fi manager, ai da cu matura.
Costa multe milioane pe care primaria nu le are. Serios. Ca sa faci o curatenie decenta ai nevoie la o Timisoara cam de un 200 de oameni. Vorbim de maturat, toaletat copaci, spalat de strazi, basic stuff. De multe ori se angajeaza suplimentar puscariasi(30-50) cand fac campanii mari de toamna sau primavara. Si tot e praf, noroi, iarba crescuta, buruieni, etc. La Braila ar trebui cam jumate de personal si nu au. Primariile de genul asta(Braila) au nevoie de injectii masive de bani de la guvern ca altfel nu au bani de salarii si nici de iluminat stradal. Nu ai firme, nu ai pe ce sa pui taxe. E foamete, criza, faliment, decadere, prafao, muciao.
100 de oameni a 2000 de lei. 200.000 de lei pe lună. Pentru un oraș ca Brăila.
Ce face Primaria cu impozitele, pe ce le folosește.
Cum de pot austriecii, nemții, polonezii? Ce au ăia, mă, și noi n-avem?
A ajuns să fie scump să dai cu mătura… trist!
Braila merita mai mult, merita sa fie anexata de Galati!
Mda, voi spuneți ca orașul ciorilor merita mai mult. Ok. La românii din Bucovina de Nord s-a mai gândit cineva? La Cernăuți? Sau pe aia ii dam dracu, in timp ce le plângem de milă indienilor?
Whataboutism is particularly associated with Soviet and Russian propaganda. When criticisms were leveled at the Soviet Union during the Cold War, the Soviet response would often be „What about …” followed by an event in the Western world.
According to Russian writer and political activist Garry Kasparov, it is a word that was coined to describe the frequent use of a rhetorical diversion by Soviet apologists and dictators, who would counter charges of their oppression, „massacres, gulags, and forced deportations” by invoking American slavery, racism, lynchings, etc.[
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
Ce treaba mai avem noi cu aia pisi? Soarta lor este pecetluita de mult asta daca esti in dubii, poti sa ti le lamuresti citind putina istorie. Intre un lapte de soia si niste goji.
Cristi, suna cum zici tu, dar in capul meu e vorba de priorități. Și aș pune oricând românii bătuți de soartă de acolo in fața cuțitarilor de la Brăila. Istoria e istorie, dar cred ca ar trebui sa ne pese mai mult de cei care merită. Iar laptele de soia si goji le las pentru alții
Am trecut de 4 prin Braila. De fiecare data am ramas ‘prost’. Cred ca sunt numai polițiști si bombardieri in orasul ala si curvele aferente. Ceva incredibil! Eu am zis de multe ori, Romania nu se mai face bine, aici trebuie sa vina guvern strain, sa devina colonie ceva.. Doar asta mai e scaparea.