Open Camp Vaslui – un fel de Vama Veche (cea veche) fără mare

* acest text nu este sponsorizat
** text scris fără inspirație, presat de faptul că evenimentul se apropie cu pași repezi

Între 27 și 29 august se va organiza Open Camp Vaslui. Ediția nr. XII.
Doisprezece ani. A început ca un eveniment underground… și underground pare că a rămas.

E un cumul de factori care îl face „mai underground”, iar asta nu e neapărat un lucru rău. Nu era mai faină Vama veche când nu era pe val?
Stai, că aici pot deschide sute/mii de polemici, și nu aceasta e intenția. Textul meu e doar pentru a anunța că există acest festival și pentru a vă invita să veniți.
Dar, parafrazând articolul de ieri, de ce ai veni în pustiu, de ce ai străbate țara pentru… pentru ce?

Acum 100 de ani am fost la festivalul Sighișoara medievală. Era la primele ediții, iar amintirile mele nu includ nimic „medieval”. Important a fost ca eram cu gașca, am pus cortul în curtea unei case, ne-am plimbat pe acolo, am văzut sute de tineri, alții decât cei cu care eram eu obișnuit – cei din orașul meu… a fost o experiență faină.
A meritat 100 de ore de tren, să ajungem nicăieri, când puteam merge la mare? Da, a meritat. Aș mai merge.

Încercând să identific motive pentru care oamenii ar veni la granița de Est a României (în câteva ore poți ajunge și la Chișinău, apropo), altele decât să audă trei trupe pe care le pot asculta oriunde altundeva, am făcut o listă scurtă de motive.
Oricum, singurul motiv ar trebui să fie că te urci cu gașca în tren, pe mokangeală, și ajungi „în pustiu”, departe de toți. Trenul e gratis (mai e, pentru elevi și studenți?), cazarea ar fi la cort, gratis, mâncare de la LIDL (care nu e departe)… un fel de festival de tineri așa cum ar trebui să fie. Sau, cel puțin, așa cum cred eu că ar trebui să fie.
Că, dacă nu stai la cort în pustiu la 20 de ani, când ai să stai, la 40-50 de ani?

Până continui textul acesta scris fără chef de scris, pun un clip de prezentare din anii trecuți:

 

Cum a apărut festivalul în știrile locale, la primele ediții, acum vreo 10 ani:

Aftimescu (din ediția a doua, apare în știre), cu altă calitate de sunet:

 

Dacă pentru un eveniment de două zile parcă nu ar face sens să străbați sute de km…
De ce să ajungi la Vaslui, mai mult decât pentru trei zile. Aș recomanda o săptămână, că ai avea ce face:
* vii la Open Camp și pentru a vizita locul uneia dintre cele mai mari bătălii din Evul Mediu: bătălia de la Podul Înalt.
* Plecat-am nouă din Vaslui,/Și cu sergentul, zece,/Și nu-i era, zău, nimănui/În piept inima rece. Peneș Curcanul e înmormântat aici, mormântul e la câțiva km de Open Camp
* Movila lui Burcel e tot în zonă, ai putea ajunge să o vezi.
* „parcul Copou din municipiul Vaslui a suferit transformări radicale, devenind una dintre cele mai frumoase grădini publice din țară.”  Vii să vezi un parc din cel mai sărac județ din România, apoi să te întorci acasă – iar dacă e cazul – să întrebi autoritățile locale din orașul tău cum de săracii ăia de la Vaslui pot, iar la voi nu. Brăila, se aude?
* Dacă ești din București, vii la Open Camp pentru a nu uita cum arată un oraș curat (lol) – apoi… vezi punctul anterior.
* vii la Open Camp să mănânci tochitură nu topitură (este un banc cum niște dudui dă pă Italea au venit și au cerut topitură, li s-a spus că nu există. Dar scrie în meniu! Nu, în meniu scrie tochitură. Topitură nu avem.)
* vii la Open Camp „să treci în CV” că ai fost în Vaslui, iar când comentezi despre Vaslui măcar să fii în cunoștință de cauză, să spui că ai fost.
* vii la Open Câmp pentru a vedea, sau poate chiar a merge la cea mai înaltă cruce din România. (chiar dacă ești sau nu religios)
* stiți roșiile alea „românesti din Turcia”, sau pepenii „de Dăbuleni din Grecia”? La Vaslui, dacă ai chef, poți merge să îți culegi singur roșii, castraveți, pepeni, de la fermele din zonă. E și o fabrică de ulei care îți vinde ulei vărsat, de primă presă, dacă te duci cu sticla ta (vreau să scriu un text separat despre opțiunea asta, într-un articol despre ecologie – să existe bazine de ulei în magazine, să te duci cu sticla ta. Eco. La Vaslui există așa ceva, magazin ce vinde ulei din bazin de ulei – ulei produs în județ)

Ce altceva se mai poate face în timpul zilei, până încep concertele: stadionul municipal, unde pe vremuri a jucat FC Vaslui, e deschis publicului larg. Acces liber, gratuit. S-a renovat recent pista de atletism, poți face activități fizice. Lângă stadion este un mini skatepark, unde te poți da pe role sau skateboard. În apropiere, Primăria a amenajat niște locuri de grătar, cu bănci și copaci – am văzut tineri care se adunau la un grătar, o bere și o vorbă. Nu, nu e mizerie, manele, gunoi. Nu.
În Copou este un teren de tenis, cu acces gratuit. Seara se pornește și nocturna.

Dacă presupunem că ai traversat țara până aici, poate vrei mai mult decât Vaslui.
Nu e obligatoriu să stai numai în Vaslui: poți vizita Iașul cu numai 10 lei biletul de tren, și ajungi într-o oră și 13 minute, cu un tren particular foarte curat, cu aer condiționat, internet gratuit, prize în tren. E folosit ca tren de navetă de elevi și studenți, am văzut mulți tineri făcându-și temele în tren.

 


later edit: cu sau fără legătură cu subiectul, despre ce se poate face dacă nu ai chef să mergi în locuri foarte aglomerate, „pe val”: Festivalul comunei Hoceni.
Trebuie să fac un text despre GAL-uri (Grup de Acțiune Locală), care sunt prin toată țara… România e mai mult decat Vamă, Untold, vârful Moldoveanu.

Un Grup de Acțiune Locală (acronim GAL) este o formă de parteneriat constituit într-un teritoriu rural care reunește reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriul respectiv, creat cu scopul de a implementa metodele LEADER (acronim din franceză : Liaison entre actions de développement de l’économie rurale) de dezvoltare rurală. Dimensiunea și populația teritoriului acoperit de un GAL sunt variabile, astfel încât o asemenea secțiune transversală multisectorială a unei comunități locale poate cuprinde între 5.000 și 150.000 de locuitori.
O astfel de structură este finanțată în baza unei bugetări prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (acronim FEADR), scopul fiind participarea la cofinanțarea proiectelor de tip Leader din arealul de acoperire. GAL-urile elaborează o strategie de dezvoltare rurală (acronim SDR) locală integrată și sunt responsabile de implementarea acesteia.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Tot in aceeasi perioada (27-29 Aug) are loc si Tusnad Rock Fest: https://www.infomusic.ro/agenda/tusnad-gastro-rock-fest-2021/

    00
  2. N-o să vin atunci, pentru că n-o să pot.

    Dar o să-mi fac de treabă prin Vaslui cu vreun prilej oarecare.

    (că prea-l ridici in slăvi! Vreau să mă conving ca nu-l idealizezi, din vreun patriotism local)

    Și mulțumesc pentru articole, te citesc cu plăcere.

    00
  3. A început ca un eveniment underground… și underground pare că a rămas.

    Poate că este un motiv pentru care a rămas așa. Ditamai posterul și au omis un mic detaliu: UNDE se desfășoară evenimentul. Ori trebuie să știi unde poligonul ăla ori trebuie să intri pe pagina de bilete.

    00
    • Ori trebuie sa știi sa scrii pe Google maps Poligon de tir Paiu…

      00
    • Da nu vrei să-ți dea direct coordonatele exacte?
      46.615315,27.705007

      00
    • @Șerban și restul istetilor: proștii ăia de la Neversea au consumat cerneală aiurea să scrie nu doar Constanța, dar și România. Idem și idioții ăia de la Electric Castle, Untold și orice alt festival de care n-a mai auzit nimeni.

      Ăștia, mega cunoscuti, au zis că sigur nu are rost să pui pe afiș altceva în afară de atât de cunoscutul „poligon paiu”.

      00
  4. Frumoasă prezentare. Și ptr festival și ptr. Vaslui. In Moldova sunt oameni di treabă, fără frustrări și complexe de superioritate.

    00
  5. În același weekend sunt concerte rock la Open Camp Brezoi!

    00
  6. Simt lipsa One Love Gathering…

    00
  7. E tare faina zona aia, merita vizitata chiar si fara vreun pretext de tipul festivalului.

    Din categoria festuri cu rockareala ar mai fi si Posada Rock Fest, cel mai vechi din Romania, se tine anul asta la Campulung, intre 3-5 septembrie, cu Rotting Christ ca headlineri.

    Atmosfera de la Sighisoara nu o mai gasesti anii astia.

    La Electric Castle au incercat tot timpul sa pastreze vibe-ul mai eclectic, au reusit doar partial.

    Era misto la Felsziget, in complexul Weekend.

    Mai in spate in timp, Delahoya si chefurile pe muzica electronica comerciala din Cluj, SummerBreak langa Deva si TMBase, respectiv 48H by AnonimTM din Timisoara.

    Afterhills de la Iasi nici nu stiu daca se mai organizeaza.

    Cam astea ar fi mai pe underground. Adica astea au fost, ca in 2021 efectiv nu mai exista niciun festival corect care sa poata recrea atmosfera si vibeul anilor aia.

    00
  8. Tot în aceeași perioada (27-29 Aug) are loc Tușnad Rock Fest

    00
  9. Eu sunt mai ingrijorat de faptul ca Vasluiul are poligon de tir…

    00
    • Nu crezi ca e de bine, fiind județ de granita?
      Îngrijorător, poate, ar trebui să fie faptul ca s-a desființat baza militară, când rușii sunt la cateva zeci de km in linie dreaptă.

      00
    • rusii nu sunt niciodata in linie dreapta

      00
    • Relax dude, glumeam. Dar trebuia cineva sa bage batul prin gard, sa vada cum te agita patriotismul local :D Intre noi fie vorba, 90% din rudele mele sunt sau locuiesc in Vaslui, acolo mi-am petrecut vacantele, stiu orasul de cand langa gara era doar un tapsan. Asa ca…

      00
    • Oricum, poligonul ala de tir nu mai e „de tir” de macar 25 de ani, cred.
      Si mai opriti-va cu stereotipul asta, „patriotism local”. Daca scrii 3 cacaturi de bine despre o zona, nu e „patriotism local”.
      Sa dea o matura brailenii pe la ei prin oras, sa vezi ce texte fac, ai sa zici ca m-am nascut in Braila.

      00
  10. Tochitura/topitura, chiftele/piftele…

    00
  11. Stiu de Vaslui doar din stirile si glumitele aferente despre violuri si batai cu sabii. Apreciez maxim deschiderea pozitiva spre un loc ceva mai izolat si marginalizat de restul lumii. Nu m-as fi gandit vreodata ca e un oras pe care l-as vizita, Mi-am dat seama citind textul tau ca-s fraier si lucruri frumoase de vazut / experimentat pot aparea oriunde. Multam

    00
    • În Vaslui se bat cu topoare, pari, furci şi alte unelte domestice/agricole, nu cu săbii. Confunzi cu Brăila sau Craiova (sunt originar din Vaslui).

      00
  12. NOU
    #22

    Weekendul asta e fagaras fest la nucsoara, daca tot postam dracii de genul.

    Puteti urca si pe moldoveanu din zona (prin valea rea parca, mai ai de mers cu masina din nucsoara), dar e traseu greu.

    00
    • De cand a ajuns o moda sa urci pe Moldoveanu, nu mai e ceva fain. Deja se sta la coada sa urci pe Moldoveanu.
      „Pe rețelele sociale au apărut poze și filmări cu turiști așteptându-se unii pe alții în drum spre vârf, în zonele unde accesul este mai dificil.
      În ciuda aglomerației, comparabilă cu cea dintr-un parc într-o zi cu vreme frumoasă, atmosfera a fost bună, iar oamenii nu au lăsat urma trecerii lor, spune Dan Izvoreanu, montaniard cu experiență. El estimează că, pe parcursul zilei de sâmbătă, aproape 1.000 de oameni au făcut traseul spre Moldoveanu.”

      00
    • NOU
      #24

      Stiu, de aia nu prea mai merg :) am peste 20 de vizite pe moldoveanu cand eram tanar + vreo 5 creste de fagaras facute, imi ajunge. Poate cand creste juniorul o sa mai mergem, deocamdata la 5 ani nu e cazul.

      00
  13. dar despre APISROM ce-ati auzit?

    00
  14. daca nu poti si sa violezi pe cineva acolo, e degeaba festivalul

    acum serios vorbind, am fost la Vaslui (mai fac cateodata Iasi – Vaslui si retur cu bicicleta), e doar un oras tern de ses/deal mic din Romania, absolut banal si chiar uratel pentru ca e facut in mare parte de comunisti, nu prea am vazut cladiri vechi si destul de ok intretinut. nu vad vreun motiv serios sa il vizitezi ca turist, macar festivalul ala din Sighisoara era intr-un oras medieval unde chiar ai ce vedea.

    dar oricum ca pustan nu prea ai nevoie de prea multe motive sa pleci de acasa de la parinti la cateva zile de destrabalare, cred ca locul conteaza mai putin, dar mi se pare unul dintre cele mai plictisitoare locuri din tara.

    acum sa luam motivele pe rand:

    * vii la Open Camp și pentru a vizita locul uneia dintre cele mai mari bătălii din Evul Mediu: bătălia de la Podul Înalt.

    locul ala e doar simbolic, in afara de vreo statuie cu Stefan si eventual ceva pe la muzeul judetean nu stiu sa fie nimic legat de batalie acolo.

    * Plecat-am nouă din Vaslui,/Și cu sergentul, zece,/Și nu-i era, zău, nimănui/În piept inima rece. Peneș Curcanul e înmormântat aici, mormântul e la câțiva km de Open Camp

    wow, un mormant de soldat, la genul asta de festivaluri vin de obicei ciutani tineri sa bea si sa fta si sa se distreze in general, iti dai seama cat de interesant e sa viziteze un mormant. pare pus doar ca sa fie ceva pe lista, la fel ca si primul element de pe lista.

    * Movila lui Burcel e tot în zonă, ai putea ajunge să o vezi.

    practic un deal cu o biserica in varf, cum sunt mii in Romania, foarte interesant

    * “parcul Copou din municipiul Vaslui a suferit transformări radicale, devenind una dintre cele mai frumoase grădini publice din țară.” Vii să vezi un parc din cel mai sărac județ din România, apoi să te întorci acasă – iar dacă e cazul – să întrebi autoritățile locale din orașul tău cum de săracii ăia de la Vaslui pot, iar la voi nu. Brăila, se aude?

    cel mai interesant de pe lista pana acum, ok e parc si e frumos, nu prea am ce comenta aici.

    * Dacă ești din București, vii la Open Camp pentru a nu uita cum arată un oraș curat (lol) – apoi… vezi punctul anterior.

    da, vezi un oras cu cladiri comuniste care e curat si bine intretinut, nu stiu cat de mare chestie e, vezi un fel de cartier Titan sau Berceni care e chiar curat, eu chiar as pleca din Bucuresti doar pentru asta, not!

    * vii la Open Camp să mănânci tochitură nu topitură (este un banc cum niște dudui dă pă Italea au venit și au cerut topitură, li s-a spus că nu există. Dar scrie în meniu! Nu, în meniu scrie tochitură. Topitură nu avem.)

    tochitura fara tuica sa mai taie greata dupa e ca sexul fara femeie, dar da, pare un motiv semi-valid ca mananci tochitura adevarata, nu abominatiile din alte zone ca de exemplu alea cu sos de rosii

    * vii la Open Camp “să treci în CV” că ai fost în Vaslui, iar când comentezi despre Vaslui măcar să fii în cunoștință de cauză, să spui că ai fost.

    da, aici e adevarat, primesti puncte de street cred si ai voie automat sa faci bancuri cu viol, saracie si bautura

    * vii la Open Câmp pentru a vedea, sau poate chiar a merge la cea mai înaltă cruce din România. (chiar dacă ești sau nu religios)

    ffs, crucea aia vad ca e la Tanacu, eu nu m-as aventura acolo ca daca ma duc la festival si am tricoul meu cu Batushka, s-ar putea sa ma exorcizeze aia acolo. serios vb, sunt sigur ca tinerii care merg la festival de rock/electro/trap sunt super interesati de cruci mari (in afara de faptul de a se fte sub ea, eu daca as fi pustan as castiga street cred+++ daca as putea sa ma laud ca am dat-o sub cea mai mare cruce din tara)

    * stiți roșiile alea “românesti din Turcia”, sau pepenii “de Dăbuleni din Grecia”? La Vaslui, dacă ai chef, poți merge să îți culegi singur roșii, castraveți, pepeni, de la fermele din zonă. E și o fabrică de ulei care îți vinde ulei vărsat, de primă presă, dacă te duci cu sticla ta (vreau să scriu un text separat despre opțiunea asta, într-un articol despre ecologie – să existe bazine de ulei în magazine, să te duci cu sticla ta. Eco. La Vaslui există așa ceva, magazin ce vinde ulei din bazin de ulei – ulei produs în județ)

    n-am ce comenta aici, asta chiar e misto. in plus, nici nu se compara pepenii proaspeti cu abominatiile alea statute din supermarketuri.

    partea cu stadionul si locurile de gratar pare ok, iar cu Iasul, nu cred ca merita vizitat mai mult de o zi si eu am locuit acolo, e cam tot un fel de mizerie de oras care are si un pic de centru si niste paduri si lacuri interesante pe langa, nimic prea interesant.

    00
  15. Trebuiau să-i zică Open Câmp. :P

    00
  16. Vama Veche fara mare e la fel ca Vama Veche cu mare doar ca fara.

    00
  17. Da. Eu nu mai sunt in target ca nu mai am gasca aia de pustani nebuni. Am in schimb 2 mucosi care nu ma lasa sa ma duc nici pana la alimentara. Dar ma bucur ca se intampla asta si cred ca Vasluiul are un marketing pe care nu si-l merita.

    00
  18. Moldovence sunt?

    00
    • Au mai rămas doar moldovencele care știu să facă o colivă bună. Bunăciunile sunt prin Brașov, București sau Londrăn.

      00
  19. dar sa nu trecem bazinele de ulei sub tacere :)) astept cu interes prezentarea

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube