Oameni care fac conținut: cum arată un text prost

Aplecați-vă un pic asupra textului ăstuia. Mi-a apărut în fb, l-am pus pe Pocket și l-am deschis pe tron. Pe la jumătatea lui am renunțat, nu pentru că terminasem, ci pentru că mă lovea la ochi cât de prost e scris.

Aici am abandonat: “să ne uităm la o anume […] , și anume […]”.

202003241824015857

Mi-am văzut de treabă și am uitat de el, dar ceva mă râcâia. Hai să văd cine e omul care l-a scris. Victor Rotariu. Nu-mi spune nimic numele. După care i-am văzut profilul de pe LinkedIn și m-a râcâit și mai tare.

Creator of Avantgarde.Savage.com Head Strategy, Content, Insights @ Wavemaker; TEDx Speaker

Wavemaker este a doua cea mai mare rețea de agenții media din lume, cu clienți interni și internaționali precum Vodafone, L’Oréal, IKEA, Paramount Pictures, Chanel, GE, Xerox, Colgate-Palmolive, Chevron, Beiersdorf, Tiffany și Mondelēz International.

Despre asta vorbește și Ovidiu. Omul ăsta pretinde că știe cum e cu conținutul și el nu e în stare să scrie un text coerent. A muncit la textul ăla de pe Medium, dar a ieșit un text prost pentru că până acum nu i-a spus nimeni că scrie foarte prost. Cum să faci asta? Omul e Head of Strategy and Content de cinci ani. E TedX Speaker. Are recomandări pe Storytelling, Marketing Strategy, Content Marketing, Writing și Creativity printre altele. Dacă nu s-ar pricepe, nu l-ar lăuda lumea.

Și ca el sunt zeci prin presă și media. Știu ei ce e conținut bun. Nu sunt în stare să îl creeze, nu sunt în stare să scrie două fraze care să nu fie vomitive, dar pe LinkedIN au oameni care îi laudă pentru asta. Asta e industria, eu te laud pe tine, tu mă lauzi pe mine, ne cumpărăm niște articole care ne laudă și gata, ne-am declarat experți, toate companiile să apeleze la noi.

De aia nu mă vedeți lăudat sau citat prin presă. Sunt bun să fure de la mine informații și idei, dar nu sunt jucător de echipă. Le dau peste nas când îi prind. Râd de ei că sunt incompetenți și nu înțeleg ce fură sau traduc. De aia mă ocolesc campaniile și companiile, că nu nu sunt simpatic. Se caută oameni pozitivi, pentru care totul e roz sau mișto, iar în timp ce se caută oamenii ăștia ne plângem că treaba nu merge. Nici o clipă nu ne gândim că poate suntem noi de vină sau oamenii pe care îi angajăm. Nici gând.

Nu știu cine e Victor Rotariu. Nu despre el e textul ăsta, ci despre industria care se plânge că dă faliment și nu dă afară leprele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. dar de ce e asa praf textul de pe medium? ce e dezastru la el?

    00
    • move on, nu e pentru tine ce am scris mai sus.

    • Omul folosește apostrof în loc de ghilimele, fără diacritice, pune virgule aiurea (multe), propoziții fără predicat care încep cu și („Și 14.000 morți.”), mult prea multe propoziții de 3 cuvinte („Viitorul nu este scris in piatra. Il putem influenta. Daca intelegem cum functioneaza pandemia.”)

      Per total e un articol grăbit care nu a fost recitit sau citit de un cap limpede („rezultatul este un un mutant”) și care, dacă ești la curent cu articolele din presa străină, e doar o traducere a altor idei copiind grafice. Pentru cineva neinformat poate e interesant, altfel e doar o traducere și adaptare stângace. („Deosebit de fatal”, „varianta mai fatala” – he keeps using that word, I don’t think it means what he thinks it means). Capitolul simplificat despre Gripa Spaniolă mă agasează, acolo cred că se plictisise să se mai documenteze. Ba e H1N1, ba a dispărut fără urmă.

      00
    • Pt ca nu are o structura clara.
      incepe cu solutia fara sa ne spuna intai care e problema:
      „Impreuna putem preveni aceste morti. Cum? Fiind rigurosi si izolandu-ne. Astfel reducem si perioada de carantina la saptamani, in loc de luni.”
      dupa care enunta problema:
      „Multi romani acum cauta aceasta siguranta comportandu-se ca si cand COVID19 nu este grav si periculos.”

      dupa care ne spune care e situatia actuala
      „1. Situatia actuala”

      si apoi scenariile:
      2. Care sunt scenariile de viitor si ce le influenteaza

      de aici incolo mi se pare ca e varza in idei si in structura, nu urmeaza firul logic si introduce elemente care nu sunt necesare. „ce vrea virusul” e un exemplu.

      00
    • TedX Speaker

      Need I say more?

      00
  2. „..nu sunt jucător de echipă. Le dau peste nas când îi prind. Râd de ei că sunt incompetenți și nu înțeleg ce fură sau traduc. De aia mă ocolesc campaniile și companiile, că nu nu sunt simpatic”

    Nu-mi dau seama de o treaba in articolele astea care se repeta minim saptamanal:
    1. te plangi ca lumea e rea cu tine dupa ce tu ai fost rau cu ei?
    sau
    2. te plangi ca nu reusesti sa faci lumea mai buna printr-o educatie tip BDSM? (aka iti dau o palma, iubeste-ma)

    00
  3. E valabil si in alte domenii. Cand am trecut de la freelancing la corporatie nu mi-a venit sa cred ce puzderie de incompetenti se invart prin companii uriase. Nu ai cum sa angajezi oameni buni cand tu nu esti ok si nu esti in stare sa evaluezi calitatea.
    Acea calitate se termina la „cel mai bun” nivel al tau, restul sunt hateri.

    Plin de ei, cu cele mai tampite idei, oameni care spun o idee cu 20 de cuvinte in loc de 5, iar fraierii pun botul si cred ca sunt importanti. Aveau unii capacitatea sa vina prin sedinte, sa-si dea cu parerea si sa plece, dar cand era vorba de a livra ceva tangibil, praf.

    00
  4. Un pic off-topic , ca toata lumea compara cu gripa spaniola. Uitati aici un documentar (are mai multe episoade): https://www.youtube.com/watch?v=XQ9WX4qVxEo .
    Nu e chiar acelasi lucru.
    P.S. La tema dark, nume utilizator is mail apar alb pe alb cand nu sunt selectate, ai impresia ca acele campuri sunt goale.

    00
  5. Acum, ma scuzi, dar de ceva vreme tot te plangi ca toata lumea fura de la tine. Pe cati, in loc sa ii tragi de maneca, i-ai dat in judecata, asa direct fara nici un preaviz ? Daca doar latri pe margine nu o sa intample nimic. Sper sa nu fie o campanie de imagine, stii ce zic !?

    00
    • e o problemă delicată aici. foarte delicată.
      eu nu-mi permit un avocat foarte bun, care să-mi garanteze câștigul. dacă pierd, tocmai am setat un precedent foarte periculos pentru toată industria. și da, procesele astea se pierd, chiar dacă ai dreptate.
      uită-te ce face groparu cu radio zu, 7 ani de amânări, că intact are avocați.

    • Si nu se gaseste niciun avocat care citeste pe aici si ar putea sa faca acest lucru pro bono?

      00
    • care parte din „intact au amânat procesul 7 ani” nu ai înțeles?

    • uită-te ce face groparu cu radio zu, 7 ani de amânări, că intact are avocați.

      Doua nelamuriri:

      1– Inca se mai duce?! Parca l-au prescris.
      Groparu incepu altul nou?

      2– Intact are avocati buni sau sistemul din Romania face asta intentionat fiindca a gasit o metoda (din cate sunt, scheme) unde toti iau la galeata bani ca la fantana?

      00
    • Avem o lege a drepturilor de autor prost făcută. Furtul de informație nu este considerat furt. Trebuie să scrii o carte și să-ți fure unul pasaje din ea. Sau trebuie să fi compus o melodie și cineva să pună alte versuri pe ea și să o prezinte ca a lui.
      Informația cică poate fi obținută de oricine. Practic, legea drepturilor de autor apară doar opera compusă de tine, nu pune la socoteală informația, chiar dacă demonstrezi că ești primul care a scos o bucată de realitate la iveală. Asta e treaba cu informația și legea drepturilor de autor.

      00
    • Cred ca mai degraba el ar putea sa fie dat in judecata pentru calomnie, inclusiv pentru prezentul articol.

      00
  6. Mie mi se pare ca articolul are continut (date, analize, solutii).
    Cred ca voiai sa spui ca nu e pus intr-o forma grozava.
    Un fond fara forma e de preferat unei forme fara fond ;)

    00
    • Așa a zis și el: „plm, decât nimic, măcar asta”.

      Also, alt poet:
      „Nu contează rezultatul cât ideea-n sine / S-ar alege prafu’ dacă toți ar fi ca mine”.

      00
  7. Oamenii vor sa para mai destepti decat sunt. De asta ies textele astea. Aceeasi greseala o faceam si eu la mailuri. Si pana la urma am invatat ca daca scriu un text mai simplu si mai direct iese mai bine. Atata pot eu atata fac. Keep it simple guys.

    00
    • vorba poetului… nu te da ce nu poti sa fii

      00
    • Da – boala grea asta.
      Realitatea este ca daca reusesti sa-ti citesti textul cu ochii omului caruia i te adresezi – observi imediat ce e dubios, alambicat, exprimat aiurea etc..
      Textul trebui scris in asa fel incat sa fie inteles fara dubii de persoana/persoanele carora li se adreseaza. Valabil pentru e-mailuri/romane/scenarii etc.
      Desi pare simplu ce zic aici – sunt foarte putin cei care incearca sa faca exercitiul asta…

      00
    • *Exceptie fac lucrarile academics fiindca, nu-i asa, daca nu e umplutura de prolixitate & verbiaj, ‘iejti prãst’. :))

      00
    • @Phaff :)) asa faceam eu la facultate cand scriam cate o lucrare. Si dupa bang nota 6….ce mmmmm. Profesorii tineri. La aia batrani aveam numai de la 8 in sus:)) nici nu cred ca citeau ce cacaturi scriam.(foaia sa fie plina)

      00
  8. „Nu știu cine e Victor Rotariu. Nu despre el e textul ăsta, ci despre industria care se plânge că dă faliment și nu dă afară leprele.” -> ergo, VR e o lepra, nu? :D

    00
  9. Omul a tradus cuvânt cu cuvânt o compilație de alte articole bune îm principal din articolul ăsta:
    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56
    Ar fi fost “moral” ca mult mai des decât a făcut-o să fi trecut sursa informațiilor.

    00
    • a trecut-o: Multumesc Tomas Pueyo, articolele sale exceptionale despre epidemic coronavirus [..]

      00
    • @ Ioana: bat pariu că nu a primit acordul, nu l-a cerut etc pentru a traduce/publica articolul.

      00
    • Mea culpa: asa e, era trecuta la sfarsit sursa informatiilor dupa sectiunea Share pe care nu am mai citit-o.
      Daca a avut initiativa asta, ar fi putut mai degraba sa fi tradus articolul lui Tomas Pueyo care a fost deja tradus in 27 limbi.

      Articolul nu e chiar asa rau avand in vedere ca e o compilatie din foarte (parca prea) multe articole. Era foarte greu sa iasa un articol scris bine.

      Cei care nu stiu limba engleza nu au acces la astfel de articole bine documentate in limba romana si acest articol le-ar putea fi de folos unora, cu toate ca ma indoiesc ca exista oameni in afara celor din „bula noastra” care sa citeasca articole mai lungi de 50 randuri – nici macar in perioada de #staiacasa.

      00
    • @Ioana asta cu „Multumesc X pentru” e egal cu 0. E ca si cum eu fur poze de pe net de la altii si scriu „Multumesc Internetului si tuturor colaboratorilor lui”.

      00
  10. „Guvernul a luat masuri clare si vehemente”
    „Chiar daca numarul precis e incert, magnitudinea numarului de mortilor este de necontestat”
    „Rata fatalitatii”
    „Aceasta mortalitatea crescuta vine dintr-un sistem medical”
    „Gripa Spaniola a fost si deosebit de mortala”
    „Gripa Spaniola a incetat sa mai omoare oameni fiindca la un moment dat a disparut”

    Bine, trebuia să mă opresc când am văzut „speaker TEDx”, dar și eu sunt prost.

    Plus că imbecilul nu scrie cu diacritice, pare ceva scris cu google translate.

    • CONTENT MARKETING, coaeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      CONTENT STRATEGY, coaeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Romana e grea pentru unii : recomfortare in reconfortare. asta e o combinatie a mai multor articole.. si apoi o da pe aia cu stai acasa.. patetic

      00
  11. Textele mari, care subliniază ideile principale, sunt scrise în gri! Ce naiba, în loc să le facă negre și un pic de bold, le-a lăsat mai mult invizibile.

    00
  12. Nu-s vreun mare cititor, dar Republica are fix aceeasi problema: zilnic, cel putin 2-3 articole pe care ori nu le termin ori cand le termin raman cu senzatia ca nu au zis nimic.

    Initial am zis ca oi fi eu idiot, dar parca se intampla prea des si cam la aceeasi autori.

    Zicea Zoso ca nu au structura, dar eu sunt de parere ca le lipseste logica elementara, altfel nu ai cum sa scrii asa ceva si apoi sa dai ‘Publish’.

    00
  13. Albul ăsta de la casuțele astea de la comentarii ar trebui să fie gri deschis, în ton cu dark mode. Arată urât rău alb, parcă nu e 100% dark mode.

    https://imgur.com/a/Z4m5JE3

    00
  14. Wow, nu ma asteptam la o astfel de reactie. Putem avea o discutie despre calitatea exprimarii articolului oricand. Si chiar sunt de acord ca are scapari, fiindca a fost scris in graba.
    Urgenta lui este legata de mesajul sau. L-am scris ca sa incerc sa conving oamenii sa stea in casa pentru ca cred ca asta poate salva vieti.
    In loc de atacuri la persoana, hai sa vorbim despre continut, despre mesaj. In loc de critica, ti-ai folosi mult mai bine influenta ca sa convingi oamenii sa nu mai iasa afara.
    Daca am face toti asta, in loc de atacuri, am scapa mai repede de coronavirus si am salva vieti.
    Ce zici? Vrei sa incercam?

    00
    • Si chiar sunt de acord ca are scapari, fiindca a fost scris in graba.

      nu e asta. e o combinație de erori de exprimare cu chestiile la care pretinzi că te pricepi. nici un om care se pricepe la content și storytelling nu scrie in halul ăla.

      In loc de critica, ti-ai folosi mult mai bine influenta ca sa convingi oamenii sa nu mai iasa afara.

      cum ar zice poetul, you came to the wrong neighbourhood, moderfucker.

    • Dude, habar n-ai să scrii, STFU.
      Nu e că ai scris la grabă, ai tradus aiurea niște chestii cu google translate, de-aia și topica dubioasă. Plus că se vede în text că nu prea ai citit la viața ta, că altfel prindeai ritmul exprimării în română. Dă-te prins, ai luat bac-ul cu 5 la română, nu-i așa?

    • Exact ce spuneam mai sus, asta fac oamenii astia.
      1. Te catalogheaza drept hater.
      2. Iti arunca o fumigena in fata cu un argument de moralitate si indemn la „sa ne concentram spre ce e constructiv”. Cum dracu sa te uiti spre acoperis cand fundatia ta e deja crapata?
      3. Pleaca din sedinte victoriosi si aplaudati de alti fraieri la fel de incompetenti.

      00
    • shack, mie mi-a plăcut aia cu „mai bine ți-ai folosi influența să faci X”. un om cu ceva creier ar fi dat o căutare după „coronavirus” și ar fi văzut când a fost primul articol. nu l-a dus capul pe strategul digital, aia e.

    • Ce vad aici este critica vaga despre diacritice si pareri subiective despre exprimare, constructie gramaticala si structura.

      Si critica formatarii si fonturilor, ele tin de platforma Medium, una dintre cele mai mari platforme de content din lume.

      Si acuzatia ca ar fi un fel de initiativa corporatista. Daca era un material corporate, ar fi aparut pe o publicatie cunoscuta si ar fi avut reach mare, eventual promovat. Acesta e un articol personal, publicat pe un cont personal. Nu are nici un fel de ambitie de autopromovare, ci de informare si de ajutor.

      Problema ta cu industria este problema ta si este separata. Nu reprezint nici o industrie aici. Nu stiu ce conflicte ai avut, si nu sunt relevante in discutia despre un material despre coronavirus.

      Fiecare are dreptul la opinie. Insa sa ataci initiative care incearca sa faca bine este gresit. Se numeste trolling.

      00
    • suntem noi invidioși, tu nu greșești cu nimic. :)

      „critică vagă”. lol. orice te ajută să dormi noaptea. critică vagă!!!

    • Maestrul Victor mai e și analfabet pe deasupra. Cois, nimeni nu te-a luat de guler că scrii de coronavirus, ci pentru că scrii ca absolvent de liceu de nota 5, care a trecut clasa pe ochi frumoși la profesori și mai și claxonezi. După care te dai viteaz prin oraș că știi „storytelling” și alte măgării, când tu nici o compunere de clasa a șasea nu poți face.

      Plm de fraier, sunt vreo cinci copii la fi-miu în clasă care scriu mai bine ca tine, amărâtule.

  15. Trebuie să dispară presa și siteurile de articole copiate și traduse de pe net. Cu poze furate cu tot. Să rămână numai creatorii de conținut, sau cei care fac presă corect, au aderat la un concern internațional și preiau între ei articole, cu acord desigur.

    00
  16. Cand vezi „speaker TEDX” treci mai departe si tragi apa.
    Urasc cu pasiune „specialistii” inchipuiti, mi-au cauzat mai multe probleme decat toti incepatorii la un loc.

    00
  17. E un text prost pentru ca:

    1. Nu e concis, m-a durut mana de la scroll. (nu sunt genul care sa fie cu TL;DR, dar e prea kilometric).
    2. Fonturi, formatare, grafice, diacritice, spelling eronate și amestecate.
    3. Nu are o structura de tip CARL (context, action, result, learning) sau ceva similar, care ii poate da fluenta și logica. Toate sunt amestecate.

    Astea după 30 de secunde de scrollat prin el, or mai fi și alte probleme.

    De acord cu Zoso. It sucks.

    00
  18. Eu de fie ate data cand aud de Gripa Spaniola ma gandesc ca plm noi faceam unirea in plina pandemie *sau intre doua valuri ale vurusului) dar nici dracu’ nu mentioneaza asta in cartile de istorie care povestesc despre 2018. Adica ok, ne-am unit, dar vezi tu, au si murit vreo cateva zeci de mii dintre noi anul ala. Si probabil marea adunare de la 1 Decembrie nu a ajutat la incetinirea virusului.

    00
  19. Neapărat să vă uitati și la prezentarea lui Victor de pe TEDx, cum s-a schimbat el. LOL:

    https://www.youtube.com/watch?v=tZYgvIKL3Kw

    00
  20. Textul lui Victor este o preluare-traducere-combinație de articole execrabilă. A combinat informația din câteva articole ample (foarte bine documentate) cu date pe care le prezintă ca fiind opinia personală. E incredibil cum a compilat niște texte așa de bune, ca la final sa îi iasă un articol atât de prost.

    00
  21. Extrapolând, Vali, tu de ce crezi că sunt atâţia medici infectaţi? Poate pentru că şi pe acolo sunt unii care sunt băieţi de echipă, pozitivi, ăi mai competenţi şi-au băgat pwl@ şi au plecat afară!

    Iar managerii sunt obligaţi să fie „băetzi dă echipă” că altfel…nu pupă manageriat.

    Scriu aici să rămână: vom avea zeci de mii de cazuri de infectare şi mii de morţi…dacă suntem norocoşi!

    Acestea sunt vremuri de război, vremuri în care toată lumea suferă, în afară de câţiva băieţi deştepţi care se îmbogăţesc.

    Aşa că vă urez din suflet tuturor să treceţi cu bine peste hopul acesta, voi şi familiile voastre!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile