Win10: am Search disabled, dar el scanează în continuare…

Întotdeauna m-a fascinat logica idioților care lucrează la Windows. Bifezi să păstreze setările? Da, dar poate nu vrei asta, simțim noi că nu vrei. Setezi un folder și dai ca subfolderele din el să arate la fel? Da, dar poate nu vrei asta. Și tot așa…

Uitați-vă la Windows Search. El e disabled, dar la fiecare restart pornește și scanează. Și nu se oprește nici după o zi de scanat. Am debifat aia cu „allow files on this drive to be indexed”, am făcut mătănii, nimic. El tot scanează. Dai end task? Neah, pornește din nou. Abia după 3 tentative se oprește.

Și dacă te uiți prin services.msc, e festival de porcării care nu pot fi oprite acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Se va opri singur când va găsi ceea ce caută

    00
  2. Unde ești XP-ule tată, să vezi ce urmași ai…!

    00
  3. Q: Why are PCs like air conditioners?

    A: They stop working properly if you open Windows

    00
  4. Ăla nu-i procesul lui Search Indexer (serviciul). E ceva rahat de la Cortana, probabil se dezactivează altfel.

    00
  5. Întotdeauna m-a fascinat logica idioților care lucrează la Windows”

    Iar pe mine mă surprinde și nu găsesc explicația faptului că-n cca. 35 de ani n-a apărut alt S.O. care să se impună în masă (ținînd cont de cît de blamat e Windows, de cele mai multe ori pe bună dreptate)

    00
    • Crearea unui sistem de operare care sa fie compatibil cu mii sau zeci de mii de componente este o munca titanica. Si atunci este aproape imposibil ca cineva sa creeze sistemul de operare perfect, fara erori, cu o interfata prietenoasa si care sa suporte si majoritatea aplicatiilor de pe piata.

      00
    • Stai asa ca vin baietii sa explice care e faza cu Linuxul si ce minunat e.
      In alta ordine de idei, nici sistemul alora de la Apple nu e mai breaz.

      00
    • esti real?

      00
    • Egzista, se numeste Mac Os.
      Lesser evil, not perfect ;(

      00
    • @F
      Stai asa ca vin baietii sa explice care e faza cu Linuxul

      N-am pomenit de Linux (deși-l folosesc în exclusivitate de 11 ani la nivel „casnic”) pentru că am depășit de mult faza flame-urilor de tip „vs” (=pierdere de timp)
      Produsul Windows al Microsoft este unul de calitate cel mult îndoielnică (nu în comparație cu Linux, MacOS, etc. ci) în raport cu așteptările utilizatorilor plătitori de licență.

      00
    • @Alin(a): există și se numește Windows 7 SP1. Dacă se continua cu SP2, eu sunt convins că ieșea ceva super.

      00
    • Nu folosesc de loc Windows la job de 5 ani, si nu simt deloc lipsa reinstalarilor de dispozitive dupa fiecare update, consum de procesor aiurea pentru bucataria lui interna, reinstalari dupa virusari, update periodic de antivirus, DLL hell, servicii cretine care pornesc de capul lor/nu pot fi oprite, rebotezarea paradigmelor clasice ale SO (semafoare, pipe-uri etc) cu nume cretine si alte prostii de genu’.

      00
    • Windows 7 e cu două picioare în groapă, noroc că încă mai e suportat de Firefox și Chrome.

      00
    • @Cristian: relax, există browsere care suportă chiar și Win98SE cu KernelEx în 2021. Până la moartea Windows 7 SP1 mai este cale lungă.😎

      00
    • E blamat windows dar ce va inghesuiti sa cumparati licente invalide la 10 euro, nu-i asa? Marea majoritate e perfect multumita cu Windows, producatorii de hardware sunt perfect multumiti de un ecosistem relativ deschis (intre ei si cu NDA dar totusi functional) cu foarte putine restrictii si fara primadone gen Linus Torvalds.

      00
    • @Radu cine a zis că am cumpărat licență?

      00
  6. Redenumeste binarul Search.exe in Mumu.exe
    Nu va mai porni NICIODATA.

    00
  7. Scrie `„This PC” nu „My Computer” să dezactivăm ce vrem noi.

    00
  8. Și ți-or zis oamenii să treci pe Linux…/s

    00
  9. Din 5 oct windows 11 avaible

    00
    • yup.. R.I.P. legacy boot mode.

      Win 11 vrea obligatoriu UEFI + Secure Boot + TPM v2.
      Secure Boot nu mai este opțional ca la Win10 ci obligatoriu.

      iar de fapt astea sunt condiții primare pentru BitLocker pentru a putea îndeplini una dintre cerințele GDPR pentru securitatea datelor depozitate pe un mediu de stocare – criptarea datelor stocate.

      00
  10. Nu stiu daca s-a zis, dar Linux

  11. Windows XP e si ramane nr1. Am 3 laptopuri : unu cu win 10, unu cu win7 si unu cu xp. Cel mai mizerabil de departe e ala cu win 10.
    As plati sa pot sa fac un update 2021 la XP……
    la fel cum inca am si folosesc si un nokia 6300

    00
    • nokia 6300 cutie manuală?

      00
    • @Dan: google search „Windows XP Professional Integral Edition 2021”.
      E Windows XP Pro SP3 x86 cu actualizări până în luna mai 2021.
      You’re welcome. :D

      00
    • Callgate, da boss si tine bateria 7-8 zile
      John Temple, multumesc !!!!

      00
    • Windows XP x86… wow. Aveți 70 ani de sunteți atât de refractari?

      00
    • @DFT: pentru cineva născut în era „Windows 8”, Windows 10 reprezintă apogeul, dar pentru cineva născut pe vremea BASIC și MS-DOS, Windows 10 reprezintă un căcat pansat.
      Windows 98 Second Edition
      Windows 2000 SP4
      Windows XP SP3
      Windows 7 SP1
      Astea-s cele mai stabile versiuni de Windows pentru end-user scoase de Microsoft de-a lungul vremii.
      Windows 8 s-a vrut o struțo-cămilă, dar a eșuat jalnic. Din păcate, indianul CEO, neștiind ce-i aia programare a achiesat la visul umed al vreunui programator retardat din MS și a fost de acord cu crearea acestei struțo-cămile.
      Indianul CEO a continuat porcăria prin „WaaS” care s-a dovedit a fi un eșec și mai dezastruos, așa că acum revin la modelul consacrat de a anunța o nouă versiune la 4-5 ani.

      00
    • @John Temple Ca om care a lucrat cu OS/2, don’t cite the deep magics to me witch, I was there when it was written. E un sistem de operare, iti faci treaba cu el, bine, restul e cancan, toate au problemele lor.
      Take a pill chill, eat a kit kat, nimanui nu-i pasa ce OS folosesti, dar sa te lauzi cu XP e un pic deplasat.

      00
    • Windows 98 e cel mai stabil pentru jocuri.

      00
  12. Eu am făcut exact opusul: Am activat Enhanced Search Indexing și inclusiv căutarea în conținutul fișierelor. Inițial a durat ceva timp însă dupa aceea, orice căutare este aproape instant sau la câteva secunde distanță. După câteva luni și câteva sute (multe sute) de documente, fișierul EDB are 73MB. În plus am activat Enhanced Search pe toate partițiile.

    Probabil nu e cea mai inteligentă chestie din punct de vedere al Privacy, dar când ai o arhivă de mii de PDF-uri OCR-izate, este imposibil să cauți ceva (și să găsești) în timp util și fără nervi.

    Într-adevăr, dacă nu ai multe documente și nu te interesează foarte mult funcția de Search, asta rumegă în spate și consumă niște resurse inutil.

    Să speram că nu îl dai afară pe ușă și intră pe geam, adică dezactivezi aplicația de search „Metro”dar rămâne aia clasică. La cum sunt împărțite aplicațiile în Windows 10 ai impresia că sunt și de 2 ori, unele clasice, unele Metro. E posibil chiar să fie așa.

    00
    • Sau folosesti Everything…Mie imi place

      00
    • Si eu votez pentru Everything, are o indexare MULT mai rapida si am aflat de el de la Total Commander, intr-o versiune in partea de cautare mi-a aparut o casutza de bifat Everything, am bifat-o, mi-a zis ca n-am instalat Everything, am instalat si e genial, gasesti rapid tot ce vrei, inclusiv pe HDD externe sau NAS.

      00
    • Poate ajuta pe cineva tinand cont ca s-a discutat de cautari in PDF-uri OCR-izate si privacy… si poate nu are frica de chestii mai geeky :))
      Cele de mai jos sunt probabil mai utile atunci cand nu esti singurul care are nevoie de fisiere… si vrei si o siguranta gen backup (sa nu plangi daca crapa SSD-ul sau HDD-ul)

      Iti poti tine o instanta a aplicatiei Paperless (paperless-ng pe GitHub), de care personal sunt foarte multumit.
      Bagi orice PDF, face singur OCR, cauti lejer si descarci PDF-ul apoi. Plus ca e pe serverul tau tinut tot.
      (eu il tin local – scannerul face pdf unde trebuie pe retea, totul merge automat, deci merge si asa. Dar poti lua o ieftineala de cloud cu cat spatiu vrei de la Hetzner si sa faci asta lejer si in siguranta pentru cativa euroi pe luna + ca au si backup daca nu vrei sa te complici pe la birou/acasa)

      Alternativ, Nextcloud cu Full Text Search bazat pe Elastic (are si OCR). Paremise ca si aici Hetzner are masini configurate fix pentru NextCloud. Dar e mai ok Paperless daca nu te intereseaza ce mai ofera Nextcloud si ai treaba strict cu documente/imagini.

      nota: daca e pe firma, recomand local… sunt ceva costuri mai ales daca faci si un backup corect… dar nu o data s-au intamplat diverse stupizenii cu netul (deh… ca la oras mic de provincie), iar faptul ca totul merge accesat si folosit local la link de 1Gbps… e putin spus util. Munca continua, face fata 4G-ul pentru mailuri si etc. In schimb daca era sa dau jos sute de mb

      00
  13. Acel search nu este legat de serviciul mentionat. Serviciul dezactivat de tine opreste o alta aplicatie ce indexeaza fisiere(SearchIndexer.exe).

    Acea aplicatie Search nu are un serviciu un spate ce poate fi dezactivat in services.msc.

    Cu alte cuvinte o alta aplicatie a pornit acel Search si daca nu detectezi cine porneste acea aplicatie, nu poti opri indexarea. Nvidia Control Panel poate porni aplicatia daca ai spus ca ai dezactivat Cortana.

    00
  14. Startup type este Disabled în serviciul Windows Search? Degeaba ai dat tu stop.

    00
  15. Treci pe Mac! :-)

    00
    • îmi plac covrigii cu semințe, ăia cu mac nu prea.

    • Te obisnuiesti, cu timpul.

      00
    • Pt cei cu Mac, am o problema super interesanta careia nu i-am gasit nici o rezolvare, nicaieri: Se da un Mac Book Pro 16 (core i9, 64 GB ram, 2TB SSD, Radeon Pro 5500M). La el conectez 2 monitoare 4K Dell U2720Q printr-un dock CalDigit ts3 plus. Dupa ce deconectez dock-ul si il conectez din nou, mi se reseteaza setarile de rezolutie si refresh pe ambele monitoare (vor avea rezolutii diferite). Daca scot dock-ul din ecuatie si conectez ambele monitoare la porturie thunderbolt ale laptopului in acelasi timp, la fel, pierd setarile de rezolutie. Daca le conectez pe rand (intai un monitor apoi al doilea dupa vreo 5 secunde) e totul ok, setarile mi se pastreaza.

      00
    • @Julian: păi nu ai citit postarea, seachul e dă vină 😅

      00
  16. O mica sugestie am si eu: ProcessExplorer64, sa vezi exact de unde vine Search-ul ala (ca intr-adevar si mie mi se pare a fi corect ce-au spus unii comentatori, ca n-ar fi de la Indexing).

    00
    • access is denied.

    • @Vali: la Win10 actualizat la zi nici măcar userii cu drepturi de administrator nu mai au drepturi full de acces la taskurile vitale pentru sistemul de operare.

      WinXP / Win7 îți dădea voie să te împuști singur în picior chiar dacă vrei asta (sau dacă nu vrei) … Win10 este mai atent cu asta.

      Dacă vrei neapărat să îl modifici, folosește Sysinternals Psexec de la Microsoft (descarcă Sysinternals Suite – are multe utilitare de management interesante)

      iar apoi te folosești de utilitarul psexec64: („psexec” simplu este pentru sisteme pe 32biti)

      1) pornește command prompt cu drepturi de administrator

      2) din prompt ăla rulezi
      psexec64 -sdi cmd.exe

      3) se va deschide o nouă fereastră de command prompt.. iar asta chiar are drepturi de acces nelimitate:
      C:\WINDOWS\system32>whoami
      nt authority\system

      de aici poți să rulezi taskmgr.exe și chiar și un explorer.exe ca să ai un Desktop cu drepturi de System account (trebuie să te asiguri întâi că nu rulează deja)

      p.s. dacă ai chef de experimentat cu programele Sysinternals, nu te atinge de cele numite NotMyFault* din pachetul de Sysinternals Suite – chiar este bine să le ștergi dacă nu le folosești.
      – scopul lor este exact ce scrie în descriere… să genereze imediat un Fault / BSOD / Blue Screen – ele se folosesc de obicei pentru depanarea driverelor sau a altor componente hardware, ca forțeze generarea de system memory dumps pentru analiză ulterioară.

      00
  17. Foloseste W10Privacy ca sa dai disable la toate mizeriile cu adevarat, e 1 click tool.
    Si sper ca nu folosesti Pro, ci cel putin Enterprise, daca nu LTSC.

    00
  18. la Win10 meniul de Start și Settings app folosesc search ăla ca să indexeze elementele de afișat – fac asta odată la pornire și apoi periodic în timpul funcționării – așa merge să găsești rapid chestii în Start doar când scrii primele câteva litere din ce cauți.

    Și tot din cauza asta nu merge căutarea asta rapidă în Start sau în Settings imediat ce ajungi la Desktop după instalare – trebuie să aibă timp să își construiască indexul cu elementele. Abia după primul restart merge căutarea corect.

    Setarea aia „allow files on this drive to be indexed” este extrem de prost implementată, ca să îi mai tai din Search trebuie să intri în: control panel -> indexing options -> modify -> Show all locations
    și debifează de acolo tot ce se poate. Eu am păstrat indexarea doar pentru Search Menu și pentru DesktopBackground (fundalurile de la temele de desktop)
    Zona de sus a ferestrei „Indexed Locations” se schimbă ca să poți bifa/debifa diferite elemente în funcție de ce categorii selectezi în partea de jos la „Summary of selected locations”

    00
  19. Asta cu cautarea e cum e, dar sa vedeti cum se ingatuie cand testez tastaturi de la razer, bag tastatura in usb, o recunoaste, apoi apas tasta de start, nimic, deschid browserul, nu afiseaza nimic, dau restart totul merge. Pe o platforma de test cu 40 gb ram la 4400 mhz, samsung evo pro 990 si ryzen 9 5950x. O bucurie va zic, Microsoft te pupi.

    00
  20. Switch the Search Indexer off:

    – Enter the keyword ‘windows features’ in the Control Panel’s search box.

    – Click Turn windows features on or off to open the window directly below.

    – Deselect the Windows Search check box.

    – Press the OK button to confirm the new settings.

    – Reboot.

    00
  21. Apropo, pentru search am testat Everything si merge UNS in 99,999999% la suta din cazuri.

    00
  22. Ar mai putea fi ceva, ai cumva instalat Microsoft Outlook? Eu am mai pățit să facă reindexare la mail-urile din PST și acolo mânca CPU, RAM și disc:

    1 Open the Local Group Policy Editor.

    2 In the left pane of Local Group Policy Editor, navigate to the location below.

    Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Search

    3 In the right pane of Search in Local Group Policy Editor, double click/tap on the Disable indexer backoff policy to edit it.

    Si de acolo, sa ii dai disable.

    00
  23. Daca nu folosesti gamepass sau chestii din microsoft store, instaleaza un win 10 ltsc, dar este posibil sa te enervezi pentru ca sunt unele chestii care depind de microsoft store sau altceva scos si nu o sa ai idee de ce nu merg.

    Daca vrei sa te distrezi si nu ai ce face baga http://msmgtoolkit.in/ si customizeaza-ti windoza cum vrei tu.

    00
  24. https://christitus.com/debloat-windows-10-2020/

    Este o mica comanda, o rulezi in Powershell ca admin si de acolo selectezi.
    Nu este foarte invaziv si la un update major de versiune, este posibil sa fie nevoie sa mai rulezi odata, dar ar trebui sa-ti rezolve problema.

    Omul are si canal pe Youtube si nu prea spune prostii.

    Bafta!

    00
  25. @zoso nu stiu daca ai observat, dar daca deschizi meniul start (tasta win) si tastezi litere, are loc automat o cautare si afisare de rezultate. Asa gasesti de la aplicatii si servicii pana la documente. Asta face Search.exe. Daca il dezactivezi pierzi funtia asta. Cu take ownership ai putea sa redenumesti executabilul ala daca chiar insisti.

    00
  26. E de la Cortana. Scapa de el complet in PS admin mode:

    Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

    00
  27. G:\windows.10.indexdb\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb – 6.10 G

    Nici eu nu am putut sa-l opresc. Am mutat locatia Windows.edb pe alt hdd sata. sa nu uzeze ssd-ul. scana non-stop

    00
    • uhhh 6+GB?… ce l-ai configurat să indexeze? Encyclopaedia Britannica?

      la mine are 20 MB iar Win 10 a fost instalat (pe SSD) în decembrie 2015 și de atunci i-am tot făcut actualizări (lunare și semi-anuale).

      control panel -> indexing options -> modify -> Show all locations
      și debifează de acolo tot ce se poate. (eu nu îl las să indexeze decât strictul necesar pentru funcționarea interfeței, nu și documentele)

      00
  28. într-un final am reușit cu move Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy.old

    • bravos,

      dacă începi să primești tot felul de erori ciudate la windows update și actualizări de sistem care refuză să se instaleze atunci să verifici dacă jurnalul WindowsUpdate.log scrie ceva de search file not found…
      … fiindcă aplicații de system care lipsesc de unde ar trebui să fie pot să fie de multe ori cauza pentru asta.

      00
    • „într-un final am reușit cu move Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy.old”

      la primul SSU instalat o sa-l puna la loc, poti sa faci o smecherie, in locul unde trebuie sa fie folderul respectiv creeaza un fisier cu numele ala ca sa nu aiba cum sa creeze si el inca ceva

      00
  29. Plm, cum mai vrei să știe Bil Gheiț ce face Țața Leana din Cornu Luncii daca oricine putea dezactiva searchul.

  30. Boot cu Ubuntu Live de pe un stick usb, redenumești ce vrei tu, apoi restart si te întorci la Windows.
    Mai e si Linux Mint, arata super fain, poate rămâi la el :)

    Ar mai fi o metoda direct din Windows ca sa preiei controlul asupra unui fișier/folder: https://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-take-ownership-to-explorer-right-click-menu-in-vista/

    La final ofera si un link de download ca sa nu faci pasii aia manual.

    00
  31. https://www.getblackbird.net/ jucaria asta te rezolva

    la rulare isi face backup complet la ce modifica, daca dupa restart simti ca ceva nu merge dai restore la backup -ul ala (rulezi iar si apesi tasta R -atat) si incerci sa dezactivezi punctual anumite chestii, dar din proprie experienta iti zic ca merge sa il lasi sa dezactiveze tot ce vrea si merge absolut perfect.

    permite pe langa tot ce dezactiveaza el default si dezactivari suplimentare dar acolo trebuie sa stii ce vrei si alea nu pot fi restaurate, o sa-ti placa

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube