Reminder: politicianul nu e în slujba cetățeanului

Ca să ajungă unde e, politicianul are nevoie să fie votat. Ca să fie votat are nevoie de bani de campanie. Banii de campanie vin fie din surse proprii, fie de la alți cetățeni. Acești bani trebuie recuperați. Așadar, politicianul ales de cetățeni nu lucrează pentru ei, lucrează pentru a returna banii pe care i-a folosit pentru a fi ales.

După care trebuie să-și pună și el ceva deoparte, că nu se știe dacă mai prinde un mandat și, după aia, dacă mai e timp, face câte ceva pentru cetățenii care l-au votat. Că votanții au memorie scurtă, la următoarele alegeri contează cine are cele mai multe afișe, cine e cel mai des pe TV și pe net și tot așa.

De aia nu se fac reforme, de aia poliția nu face nimic, de aia justiția e praf, de aia…

meriti-ce-e-mai-bun

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Pentru cine se plange de politicieni trebuie sa se uite cat au contribuit la campania electora (cu bani) pentru candidatul respectiv. Daca nu ai platit nu contezi. Daca nu ai votat contezi si mai putin.

    00
    • Toti cetatenii Romaniei contribuie la campania electorala a tuturor candidatilor, prin taxele platite (taxe pe venituri, TVA si alte taxe). Daca un cetatean contribuie IN PLUS, asta e alegerea acestuia si constituie doar un bonus.
      De acord ca lipsa votului implica si lipsa de interes pentru candidati.

      00
    • Ce spui Frantz?! si-au facut 0,04% din pib si tot eu trebuie sa le dau bani?

      00
    • @Nicu

      Si cu cat contribuiai inainte sa ase dea legea finantarii partidelor?

      De asemenea, banuiesc ca stii ca primesti acei bani doar daca intri in parlament. Gen banii pe care i-a aruncat Simion la europarlamentare nu i-a primit inapoi, doar p-aia pentru ca a intrat AUR in parlament

      00
    • Mai e si schema interna de facut bani: europarlamentarii, care au salarii foarte mari, cotizeaza procente importante la partid din veniturile lunare la Parlamentul european.

      Iar parlamentarii isi cumpara à la Ana Birchall cu Geoană locul eligibil/functii diverse la nivel central.

      00
  2. Care ar fi solutia?

    00
    • Cat mai multe Gadsden flags.

      00
    • Zoso presedinte.

      00
    • sunt foarte ușor coruptibil https://bit.ly/3kM6vG4 :)

    • Mers la vot de fiecare data. Nu votezi raul cel mai mic, oricum fiecare are alte definitie de rau cel mai mic, asta duce doar la scaderea standardului. Iti setezi un minim de asteptari care trebuie sa fie si realiste. Neaparat te uiti la realizarile sale, nu la faptul ca tie iti e simpatic. La fel dupa fiecare mandat al sau.

      Daca nimeni nu atinge acest prag minim tot te duci la vot si il anulezi. E o diferenta colosala intre Iohannis a obtinut 6 milioane de voturi, Viorica 3 si 50k au fost anulate vs Iohannis a obtinut 6 milioane de voturi, Viorica 3 si alte 4 milioane au fost anulate.

      Nu neglijezi candidatii independenti. Asta e usor amunzanta. Erau tzspe useristi care se intrebau ce sens are o candidatura independeta (pentru cine nu stie, ND, ala care a facut partidul, a candidat mai intai independent in 2012, atunci fiind prima data cand multi am auzit de el; asa a si ajuns in consiliul general). La fel Simion, mai intai a candidat independent, apoi a ajuns in parlament.

      Astea sunt alea de bun simt.

      Daca vrei sa iti dai silinta si mai mult poti sa:

      intri intr-un partid; astfel metoda autobuzul nu mai e la fel de eficienta

      lucrezi cu elevii de acum (eventual printr-un ONG); e super evident ca multi profesori sunt foarte slab pregatiti si chiar si multi parinti sunt depasiti chit ca ei de fapt au intentii bune. In astfel de momente un copil are nevoie de un om cu capul pe umeri care sa il ghideze in viata

      Incerci sa faci lucruri de lunga durata, nu fapte bune care sa iti multumeasca pe moment constiinta: e o diferenta colosala intre am donat 1000 de lei unui ONG versus am primit un copil cu care sa lucrez, datorita muncii noaste el acum e la liceu/a luat bacul/face scoala de meserii etc .

      00
    • Subaru manual? me is dissapoint

  3. Comunistii aveau o strategie de a promova oameni santajabili. Practic papusi. Sunt curios cati politicieni sunt asa la noi.

    Ai note proaste in liceu? O datorie in SUA? Ceva puscarie in SUA? Am ajuns cu lista la 100 de chestii? Perfect, esti bun de prim ministru.

    00
    • Similar procedeaza si acum, doar ca acei comunisti s-au metamorfozat in 89, s-au aliat cu securisti si alte personaje puternice, si conduc din umbra;
      -cum naiba un personaj ca Vasile Dancu sta in spate si manipuleaza tot ce poate in PSD
      -cum la sefia PNL se lupta un fiu de general de securitate, Ludovic Orban, si un personaj cu ceva schelete in dulap, numit Catu
      -cum se face ca un taranus ca Dragnea ajunsese la sindrofii cu sefa DNA s sefii SRI , ca apoi sa isi rupa gatul in asa hal
      Exemplele pot continua…..

      00
    • La șefia pnl am eu impresia că se luptă două aripi ale securității: a lui Orban cu cea care l-a crescut pe cuțu.

      00
    • Conduc o pula din umbra comunistii aia din 89 de care zici. Comunistii aia din 89 care contau, ca sa ajunga sus au tras ceva, cat sa fi avut 40-50-60 de ani? Cat a trecut de la revolutie? Crezi tu ca ne conduc niste comunisti de 80 de ani acum? Ne conduc oameni care s-au format in cea mai mare parte dupa 89, oameni care nu au nicio treaba cu indoctrinarea comunista, poate doar invatati una si alta din jocurile puterii de aia din scoala veche.

      00
    • @Ion….in 89 erau persoane care aveau 25 de ani…..deja racolati si indoctrinati, acum sunt in plina putere. Si nu uita, copiii lor au luat partea leului, au avut posibilitatea/au fost trimisi la studii in strainatate, au fost improprietariti cu diverse afaceri, au fost impusi in functii cheie……tu esti naiv daca crezi ca in politica se ajunge sus asa, cu bune intentii….indiferent de partid.

      00
    • Nu sunt naiv, spun doar ca acei copii de securisti/ comunisti, daca sunt astazi la butoane nu au nicio legatura cu comunismul si ce fac ei nu este comunism, poate doar grup infractional. Sunt niste oameni care isi urmaresc interesele lor si ale grupului din care fac parte.

      00
  4. Pai in stilul asta unde anungem?
    Nu prea cunosc cum e situatia in tarile mari: USA, Germania, Franta, Spania, Olanda, etc.
    Daca era la ei cum e la noi, sigur nu ajungeau acolo unde sunt acum.
    Adica, daca le vizitezi vezi ca sunt multe facute pentru cetatean.
    Or fi furat si ei, dar in procente mult mai mici comparativ cum fac ai nostri.

    00
    • Vali se inseala putin. La noi cheltuielile din alegeri se deconteaza, doar ca sunt cacaturi si mismasuri ce nu se pot deconta. Nu-i nimic, ca de asta partidele au un carnetel unde toti din posturile bine platite si calde depun lunar bani.

      In SUA e un dezastru fiindca chiar nimic nu se deconteaza. In UK exista limita mult mai mica de cheltuiala si orice ban in plus e ilegal, etc.. Fiecare tara cu modelul ei. La noi e un fel de legea junglei.

      00
    • La ei nu e așa multă corupție mică și mijlocie, adică pe partea de execuție, de aia pot avea o societate funcțională. La nivel înalt politicienii lor le pot da lecții ciubucarilor noștri la furat elegant.

      00
    • Cred că vorbesc pentru mulți români când spun că aș fi de acord să fure, DAR cu condiția să și facă dracului ceva. Nicăieri în lumea asta nu există achiziții publice 100% curate și fără interese și șpăgi în spate. … poate în Singapore. Băi bugetarule, nu trebuie să îți iei Urus după o singură asfaltare, îți ajunge și un clasa E. Și de restul, șoc și groază, să se execute lucrarea (mai) bine.

      00
    • A furat dar a și făcut maică. E și el om.

      00
    • Ne-a futut, da’ a și făcut, maică!

      00
    • A furat, dar ne-a și futut!

      00
    • Pui de daci comentatori, e mai bine acum, doar cu „a furat” și „ne-a futut”?

      Unii care să și facă ar fi un pas uriaș înainte.

      00
  5. Mi s-a parut nostim cum fix la Interne l-au pus pe ministrul Transporturilor care fusese implicat intr-un accident auto de neam prost.

    Iar acum, pe acelasi om il pun si la Justitie ca integritatea ii permite.

    00
  6. dar mai devreme aveai pretentii cam mari de la nicusor

    00
  7. Radu Vasile, fost prim ministru ’99 in cartea de amintiri „Cursa pe contrasens” 2002:

    „In aparentã în România sînt mai multe partide, în realitate nu existã decît un partid, cel al Structurilor, prin Structuri întelegînd matricele sociale alcãtuite din fostii securisti si cadrele aparatului comunist de partid. Aceste matrice, veritabile pîrghii de putere în organismul societãtii, au pãtruns peste tot, în massmedia, în lumea afacerilor, în reteaua bancarã privatã sau de stat, si fireste în toate partidele, împrumutînd cameleonic chipul ideologiei partidului în care s-au refugiat.

    Fluxul si refluxul schimbãrilor politice au lãsat netulburat stratul adînc al apei în care se
    adãpostesc acesti supravietuitori cu stabilitate de miriapode si cu elasticitate de amoebe.

    Se miscã în orice directie, iau orice formã si au un arghirotropism înnãscut. Dumnezeul lor de acum e banul, iar în mintea lor nu poate încãpea gîndul cã existã oameni care sã nu poatã fi cumpãrati, santajati sau intimidati. Sînt latenti, dar ies la suprafatã prin
    prelungiri pseudopodice, pe care fireste cã le poti tãia, însã degeaba, se regenereazã miraculos ivindu-se din nou, printr-o nouã prelungire pseudopodicã al cãrei chip e altul, desi structura din care a rãsãrit e aceesi”

    ––––––

    „Stelian Ion: Am primit mai multe semnale că nu e în regulă ca eu să coordonez procedura de numire a șefilor de parchete, ci altcineva ”

    versus

    „Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de revocare din funcție a ministrului Justiției Stelian Ion. De asemenea, președintele a semnat numirea interimară a lui Lucian Bode”

    ––––––

    Ghici ciuperca…

    00
    • Radu Vasile, ala cu unghia mare la degetul mic, a uitat sa precizeze si altceva: in Romania, se intrepatrund diverse interese, geo-politice si economice, in special ale SUA, Germania, Franta, Olanda, Austria, Rusia, samd…….vezi cine detine marile afaceri si cine face profitul in Romania….asa ca peste cloaca politica mizerabila mai vin si astia, cu diverse parghii.

      00
    • „vezi cine detine marile afaceri si cine face profitul in Romania”

      FSN-PSD au ascultat și dat Moscovei.

      00
    • > iar în mintea lor nu poate încãpea gîndul cã existã oameni care sã nu poatã fi cumpãrati, santajati sau intimidati.

      well, they ain’t wrong…

      00
    • @AlinP, hai că m-ai convins să caut cartea. Fără pretenții de sociolog, pot spune că există și un fenomen de dezintegrare a structurilor sau de destructurare lentă cauzat de schimbul de generații de securiști între care moștenirea valorilor de “vază” nu mai e atât de eficient or pentru că cei noi deja sunt îndestulați, or că nu au mostenit gena comunistă de priceput în totalitatea, or x și y. Zic asta fiindcă perspectiva stranie descrisă de autor a fost, deși bănuiesc că nu atât de mult, atenuată în ultimii zece ani, încoace de la aderarea în UE. Uite că acum am avut un MJ care a ieșit în față și a spus negru pe alb că s-au făcut presiuni asupra lui, chiar dacă prin tăcere cică și prin mijloace care nu permit identificarea legală a șantajului, tot e ceva. Un partid care, poate pe alocuri populat cu moștenitorii foștilor securiști școliți pe afară care sunt aranjați pe viață sau ok și nu mai vor să susțină sistemul lui tăticu’, are curajul să lupte contra tendinței generale politice. E ceva, e un început. Zic să fim putin optimiști.

      00
  8. Cleptocrație se cheamă și se practică dă pă vremea fanarioților. Și ăia își cumpărau locurile, după care purcedeau să recupereze investiția. Nimic nou sub Soare.

    00
  9. Patronii de companii cotizează masiv. Din experiență, dacă ai o firmă de consultanță financiară în sector public/ privat scoți în jur de €1M la patru ani. Tu îți scrii caietul de sarcini, câștigi licitația, muncă șablon, copy-paste, livrezi cinci rapoarte pe an la fiecare primărie. Risc zero.

    Idem pentru companii care lucrează pe infrastructură (corpuri de iluminat, pompe pentru fântâni) unde „se lucrează” din mentenanță.

    Funcționează indiferent de partid. Cotizația e 10-25% din contract. Cu plăcere!

    00
    • Tu îți scrii caietul de sarcini, câștigi licitația, muncă șablon, copy-paste, livrezi cinci rapoarte pe an la fiecare primărie. Risc zero.

      Idem pentru companii care lucrează pe infrastructură (corpuri de iluminat, pompe pentru fântâni) unde „se lucrează” din mentenanță.

      Și IT. Își scriau/scriu caietul de sarcini fiindcă nimeni din administrație nu știe ce vrea, iar ca să-și asigure locul, băgau/bagă chestii de icspiriănț de genul „trebuie să aibă activitate X ani pe piață și/sau cu contracte precedente cu statul”.

      00
    • Corect. Prima problemă e că piața e n-ai loc de ăia mari, care au început prin ‘98. Cum ai spus, trebuie să fi fost agățat înainte ca să te agăți în continuare.

      A doua problemă e că trebuie să dai salarii mai mari, că e sectorul IT.

      A treia problemă e expunerea. Orice prost poate vedea că platforma făcută de tine nu functionează, apoi ai presa care forjează subiectul.

      Spre deosebire de servicii IT&C, la ce-am zis eu nu se uită nimeni: rapoarte și rectificări bugetare livrate în plic și pe CD, câte becuri schimbi pe lună și la ce preț, ce fel de pompă ai pus în instalație (ce ar trebui să facă versus ce face de fapt).

      00
  10. Depinde de politician. Aici văd o generalizare în care eu, de exemplu, chiar nu mă regăsesc. Am candidat deja de două ori (o dată independent și în 2020 în USR PLUS) și nu am avut nevoie de mulți bani în acest sens, capitalul de încredere din partea cetățenilor fiind suficient.

    00
    • Cât ai dat șefilor partidului de municipiu/județ?

      00
    • Zero. Am pus pe masă voturi și susținere, că în 2016 am fost ales independent în Consiliul Local cu 13%. Sigur, sunt conștient că acesta e un caz aparte.

      00
    • @Vali, nu te înțelegi cu CG pentru un articol? Ar fi interesant să vedem cum vede el politica prin ochii săi și cu câte piedici se confruntă un (fost acum) independent + orice alte chestii ar putea fi utile.

      00
    • Asta e o alta strategie complementara, eu aduc atatea voturi in localitatea x.

      Acum cristian trebuie sa zica pana la capat cat il costa „capitalul de încredere din partea cetățenilor”

      00
  11. …politicianul nu e în slujba cetățeanului, secretul lui Polichinelle …

    00
  12. suma tuturor relelor dă tot un rău…

    dacă votul nostru ar conta, am mai fi lăsați să votăm?

    fiece popor își merită conducătorii

    cum e turcu… și pistolu’

    corolar: rumânii început s-o ducă bine când nemții au trimis un „outsider” la conducerea unei țări vasale…

    00
  13. Si cu toate astea mai ai si exemple bune: primarul de la Oradea, Boc de la Cluj(nu a stralucit ca si PM dar e mai mult ca decent la primarie), Merkel… etc. :) Lumea nu are memorie scurta: daca iti vezi de treaba, nu faci tampenii, nu te lauzi a proasta, nu jignesti aiurea s-ar putea sa ai surpriza sa vii votat si a 2-a oara si a n-a oara.

    00
    • Merkel, această curvă care suge mădular musulman, nenorocind Europa. 🤬🤬🤬

      00
    • Tu vorbesti din ziare.

      Vino o luna la Cluj, o sa vezi ca nu doar McDonalds stie sa „faca reclama”…

      00
    • Da de ce nu te multi tu la fetesti alin, sau la slobozia.

      00
    • De Boc nu prea sunt impresionat sincer, la CJ se întâmplă chestii nasoale cu mafia imobiliarelor care face ce vrea. În ritmul ăsta în 15-20 de ani orașul ăla va deveni nepracticabil fără elicopter. Nu se respectă chestii minime, sunt aceleași 2 intrări în oraș, nu se mișcă nimic. Mai ales că geografia nu îl ajută, ar trebui să fie mai atent la ce și cum se construiește.

      Iar de Merkel, da, sunt de-acord că au nevoie de imigranți, și nu e rău în asta, dacă o faci bine. Dacă făcea niște filtrare pe ei, urlau ONG-urile că e discriminare, dar n-a avut cojones politic să o facă. Așa că în loc să ia oamenii muncitori, serioși, a deschis larg ușile și a intrat tot ce-a putut, și rezultatele s-au văzut.

      O altă chestie e North Stream 2. Bună pentru Germania, dar catastrofală pentru europa de est, și arată exact elitismul germanului în Europa. De acum înainte Putin poate opri gazele în toată europa de est, fără să mai afecteze nemții.

      Iar apoi când polonezii sau alții din est fac chestii ce lor nu le convine, sar imediat că vezi doamne, dictatură, că nu se aliniează intereselor UE, bla bla.

      Păi cum se aliniază intereselor UE o magistrală care sare jumătate din UE, și încă aia mai vulnerabilă?

      00
    • Merkel e un bun exemplu pentru industria grea germana, dependenta de gazul rusesc; acum, si-au tras teava direct, sub obladuirea altui celebru cancelar Schroder, asta asa, ca o celebrare a pactului Ribentropf-Molotov.Au fost buni americanii timp de zeci de ani ce le-au pompat bani si protectie, cand au avut ocazia, le-au intors curul, si se ling cu rusii.
      Nu locuiesc la Cluj, dar in afara de scumpiri si aglomeratie, nu stiu ce face Boc, dar nu ma impresioneaza orasul. Acum isi da cu parerea la planul Anghel Saligny , cum ca e super necesar,ca stie ca va primi ceva bani de cheltuit, dar cand se numea PNDL sau cum dracu pe vremea lui Dragnea, critica cum nu se mai poate.
      Hai sa fim corecti, eu iti dau exemplul Brasovului: a venit Coliban , dupa o campanie care a infierat afacerile si interesele imobiliare ale lui Scripcaru (concubinul lui madame Kasper), a inceput cu aiureli gen tramvai, pasaj hobanat, parc pe platforma IUS, etc etc, si acum ce se intampla: se construiesc viitoare favele in acelasi ritm, acelasi trafic sufocant……..

      00
    • @becaly: drept mulțumire că G.Schroder a lăsat mizeria rusească-n Germania, el este acum în AGA Gazprom.
      Io tot sper ca vaca aia de Merkel să crape-n chinuri. 🤬🤬🤬🤬

      00
  14. De asta de 6 luni PNL e blocat sa isi traga singuri la gioale, de asta se cearta ca chiorii pnl cu usr.

    00
  15. Între timp punem de un protest pe week-end. Atât putem…

    00
  16. Cand eram mic vindeam niste switchuri catre un prieten al spitalelor cu 150 lei bucata iar prietenul asta le vindea spitalelor cu 650. Noi il vindeam scump. Oameni din astia de cacat se gasesc peste tot. Se ung cu cacat si zambesc. Toti ajung in rai.

    00
  17. Amintiți-vă să recitiți acest articol atunci când vreți să pierdeți timpul mergând la vot!

    00
  18. Partidele au devenit vânători de posturi. Își modifică programele politice în funcție de șansele de a obține posturi, pentru că acestea aduc câștiguri, iar tendința se intensifică odată cu creșterea numărului de posturi, prin birocratizare. Așadar, luptele dintre partide nui sunt neapărat lupte între programe politice, ci mai cu seamă lupte pentru controlul asupra distribuirii posturilor (adică a resurselor).

    Acestea au fost scrise cu mai bine de o sută de ani în urmă, de către Max Weber, concetățean cu strămoșii lui Iohanis din Sibiu. Nu sunt ideile mele, așa că sper să nu-mi respingi postarea. Nu am pus paragraful între ghilimele pentru că citatul nu este exact, ci este parafrazat. L-am postat pentru toți cei care cred că un partid e mai bun decât altul.

    00
  19. hai ca face Citu takeover pe #Romania. Nu prea pare sa aiba access, e doar OP, si il cam paste kick-ul.

    00
  20. Și cu toate astea n-a murit nici un politician de foame în ultimii 50 de ani .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.