Țeapă în turism: FunTrip cu Andrei Dinu și George Bratu

Relatez povestea de mai jos din următoarele motive:

  1. Sper ca pățania noastră să îi facă mai atenți pe ceilalți atunci când își aleg agenția de turism.
  2. Poate reușim să introducem rediscutarea legii care stabilește valoarea poliței obligatorii pentru agențiile de turism în funcție de cifra de afaceri sau bonus-malus.
  3. Vă sfătuiesc pe cât de mult posibil să plătiți cu cardul serviciile pentru că în acest mod ar mai fi varianta charge-back.

România, dragostea mea! Țara în care nu te plictisești niciodată, pentru că la tot pasul trebuie să îți calculezi fiecare mișcare, nu cumva sa vină unul să te fure, nu cumva politicienii să mai bage o ordonață în miez de noapte, medicul să te îmbolnăvească mai tare, statul să mai ciupească și el ceva șamd.

Am decis să vedem cum e și prin Asia (că tot e la modă). Auzisem de Funtrip de la niște prieteni și ne-a tentat un circuit Thailanda – Malaysia – Singapore + opțional Cambodgia. Agenția avea licență de turism, asigurarea obligatorie la Omniasig, aveam recomandări de la prieteni. Ce să îți dorești mai mult?! Însă, concediul nostru s-a transformat într-o înșelătorie enormă, orchestrată de Andrei Dinu, George Bratu si restul echipei Funtrip.

Ajungem în data de 30 ianuarie (cu 4 zile înainte de plecare) cand BOOM: agenția ne informează că excursia se amână pentru că sunt preluați de o altă agenție. Ar fi urmat să plecăm în data de 18 februarie, iar dacă nu puteam, primeam banii înapoi. De aici începe distracția. Telefoanele agenției închise, la sediu nu mai era nimeni, lumea deja începuse să se agite și așa a apărut primul grup pe Facebook cu păgubiții (3 excursii fuseseră amânate).

Toți oamenii din grup erau îngrijorați. Tot seara am primit și un mail de la Theodora Șerb (avocata la cabinetul HMNA), conform căruia ne invita la sediu ca să le comunicăm poziția noastră: plecăm în 18 februarie sau vrem banii. Deja comunicasem această poziție pe mail celor de la Funtrip, dar ne-am dus și la întâlnirea cu avocata, unde nu am aflat nimic concret.

A doua zi cineva de a Funtrip și-a creat un cont Facebook sub anonimat și a intrat în grup, încercând să ne liniștească. Au returnat banii doar către 2 persoane, cei mai vehemenți de altfel, despre care am auzit că trecuseră la amenințări cu practici mai puțin credincioase.

Timp de 9 zile, fie de pe contul sub anonimat, fie de pe contul lui Andrei Dinu, administratorul Funtrip, am fost duși cu zăhărelul că vom primi banii înapoi, doar că mai au de semnat niște acte. Ce m-a uimit enorm a fost faptul că acest Andrei Dinu la fiecare răspuns ne transmitea că nu era cazul să fie făcut “țepar”, “hoț”, că el nu dă țeapă nimănui și că dacă el ne-a zis că ne dă banii, de ce am făcut atâta tam-tam? Începusem să cred că omul are ceva probleme psihice, deja nesimțirea nu mai caracteriza acest individ. Dacă vreți să vedeți personajul în toată splendoarea aici, aici și aici Mai multe discuții aici.

Marți – miercuri, Andrei Dinu promitea că va reveni în scurt timp cu un calendar al rambursărilor. Au revenit joi să ne anunțe că firma va demara procedura de insolvență, că vai, nu i-a mai preluat nimeni. Adio calendar de rambursări, adio preluare. Deci domnu’ Dinu, cum era cu “hoț” și “țepar”?

Acum sperăm să recuperăm ceva din asigurarea Omniasig de 50,000 de USD. Dar ce să vezi? Polița este posibil să se anuleze dacă agenția își pierde licența de turism. Și cum săptămâna trecută, în urma plângerilor, au fost controale la sediu și s-a constatat că agenția nu mai funcționează acolo, licența este foarte posibil să le fie radiată din oficiu.

Cel puțin despre Andrei Dinu se vorbește că stă mai mult prin Africa, are și ceva ONG pe acolo (Funtrip helps Africa) și mai are o agenție înregistrată undeva în UK.

Paguba noastră? Undeva la 3200 de EUR. Peste 100 de turiști aflați în această situație (you do the math).

Urmarea? Vom sta și vom admira cum statul va privi neputincios încheierea acestei înșelătorii. În cel mai bun caz, ne va încălzi speranța ca acest Andrei Dinu să facă pușcărie dacă soarele din Thailanda nu a reușit să ne încălzească.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. daca am inteles bine, Dinu a castigat increderea catorva si a tras teapa la putin timp dupa aia la 100. clasic

    2) cat costa pachetul turistic echivalent la una din marile agentii de turism din romania? sau ai mers orbeste pe mana prietenilor si nu ai mai comparat cu ce ofera altii

    00
  2. Fara exagerare, cautare „funtrip” pe google duce la „teapa cu funtrip”, post de un an. So wtf, de ce ai da bani unora care sunt cunoscuti drept tepari? Asta ca sa nu intru in detalii de genul „de ce pana mea ai nevoie de agentie, n-ai auzit de booking?” cu care mi-am facut concediile pana acum fara probleme sau „ghizi” sau „programe”.

    00
    • n-auzi de ce? avea recomandari de la prieteni si il tenta

      00
    • A auzit cineva de aceasta agentie??? Cum poti totusi sa dai atatia bani unei agentii obscure? Nu te supara dar daca ai banii astia de dat pe o excursie parca nu te duci cu orice agentie. Oricum vreau sa vad ziua cand se vor duce nenorocitii la puscarie. Iar faza cu asigurarea si licenta e o tampenie fara margini. Adica degeaba au asigurare!

      00
    • pentru ca anumite persoane nu au timp sau chef sa puna cap la cap traseu, avioane, booking. Este normal, uneori vrei un pachet complet, vrei ca cineva sa se ocupe de toate detaliile.

      Din pacate in Romania iti asumi un mare risc daca faci asa ceva si sincer in afara de o agentie, cea mai mare, desi nu m-ar mira sa dea si aia intr-o zi cu soare o mega teapa si sa traga o insolventa, nu am folosit.

      Eu in locul pagubitilor as rezolva problema direct, in felul mai putin crestin, care se pare ca a functionat deja.

      Unde au pierdut 3000 euro de persoana mai pot pune o suta de euro la comun pentru negociatori profesionisti. Si deja i-as cere 5000 de euro minim, pentru timp pierdut si alte neplaceri.

      Acum macar stie toata lumea ca andrei dinu e tepar si hot ordinar si george bratu este tepar si hot mizerabil.

      00
    • cum nu ai timp de booking avioane trasee ?
      ce faci la serviciu toata ziua? ??

      00
  3. „Poate reușim să introducem rediscutarea legii care stabilește valoarea poliței obligatorii pentru agențiile de turism în funcție de cifra de afaceri sau bonus-malus.”

    Nu cred ca se va intampla acest lucru prea curand, ar defavoriza marile agentii de turism, cu cifra de afaceri mare. Actualul sef al ANAT, Alin Burcea (Paralela 45), se lupta pentru infiintarea unui fond de garantare, alimentat din contributia agentiilor. Ideea nu este rea, doar ca aceasta cotizatie este unitara, indiferent ca esti agentie noua, cu cifra de afaceri zero, Paralela 45 sau Christian Tour. Va las sa ghiciti pe cine favorizeaza si pe cine dezavantajeaza.

    S-a propus ca fondul de garantare sa fie alimentat cu un anumit procent din fiecare pachet turistic vandut. La fel, cine credeti ca s-a opus?

    00
  4. Sunt dintre cei care și-au luat țeapă.
    Nu am mai fost plecată cu agenții de turism, dar acum am fost convinsă de niște prietene care mai fuseseră cu ei.
    Concluzia? Andrei Dinu promitea continuu că excursia în Africa se ține. Dar a dispărut în ceață.

    00
  5. Uite de aia nu plecăm noi cu agenții. Trăiască booking…!

    00
  6. Astia nu is aia cu care facea un blogger de turism de pe la noi excursii. Si nu ma refer la piscotarul de Pascu.

    00
  7. da, ok, inteleg ca unii oameni chiar tin cu orice pret sa mearga cu agentii, „ca sa nu se complice”, „ca nu au timp”,etc, dar in Thailanda/Malaesia/Singapore? e usor de gasit biletele de avion, e usor de gasit hotel, genul asta de calatorie nu va fi niciodata mai ieftin prin agentie. aia se aplica decat daca vrei sa zbori undeva, stai 15 zile la loc fix, te intorci, acolo da, poate o agentie te scoate mai scump.
    dar in tari ca astea, cu infrastructura turistica dezvoltata, in care orice retard se descurca sa ia un tren sau avion sau sa gaseasca un hotel… nu inteleg.
    imi pare rau pentru ei dar dupa cum scrie cineva mai sus, niste utilizare de google i-ar fi scapat de niste necazuri.

    01
    • Depinde. Eu am văzut fiecare colț din Europa cu airbnb și booking, deși am avut și cu ăștia surprize majore, n-am fost niciodată cu agenție plecat niciunde, însă în Asia sau Africa m-aș duce cu agenție din prisma grupului, nu neapărat datorită presupusului avantaj financiar…

      00
    • Mane, tu cred ca ori nu ai fost prin zonele alea niciodata, ori ai niste idei foarte dubioase legate de subiecte gen „infrastructura turistica dezvoltata”, „e usor de gasit bilete de avion si hotel”, „orice retard se descurca sa ia un tren”. Amesteci 3 zone georgrafice total diferite in aspecte cheie.
      Hai sa iti explic eu ce nu intelegi tu, si probabil mai multi pe aici:
      1. Nivelul de engleza tinde spre zero in multe stabilimente, exceptand cele mai scumpe/high-end in Thailanda. Asta nu ar fi o problema in Europa, dar in Asia e baza pentru o gramada de potentiale rahaturi mai mari, sau mai mici, care sa iti strice vacanta. Thailanda are o problema majora cu chestia asta si o popendulatie needucata in general – lucru recunoscut pe fata de orice localnic cu capul pe umeri de-acolo, Malaezia sta mult mai bine datorita „Manglish”, iar Singapore datorita economiei. Stii cat de greu e sa comanzi o banala pizza, chiar si printr-o aplicatie de pe telefon?
      2. Prin hotelurile din Thailanda/Malaezia, diferenta de standard al cotatiei hotelului comparativ cu Europa creste invers proportional cu nr de stele. La 4+ stele e decent, de la 3* in jos devine o ruleta ruseasca. Booking nu e relevant in toate cazurile (sunt hoteluri care au rating mare, dar la reviews de exemplu majoritatea sunt indieni/africani – ce pretentii sa ai si cati oameni „normali” remarca asta cand citesc?! :)) )
      3. Infrastructura rutiera e ok, infrastructura turistica e inca in dezvoltare (vorbim aici de stabilimente de nivel mediu, accesibile „maselor”, nu cele high end).
      4. Partea medicala e foarte scumpa in caz de nevoie, si sunt zone in care riscul e considerabil crescut fata de siguranta relativa in care ne tine UE. Stii cat costa o asigurare puternica (mai ales daca ai vreo boala cronica)? Stii cat costa o vizita la spital pentru o insolatie in Bangkok? Nu gasesti pe booking.com asta, garantat.
      5. Da, e dragut sa stai la vize la intrare, le iei fara probleme ca european, chiar daca cozile sunt kilometrice in varful sezonului. (dezvolt subiectul mai jos).
      6. Igiena in Asia este iar o ruleta ruseasca. In special in Thailanda, urmata de Malaezia. Sunt niste tari „jegoase” dupa standardele europene si fara prea multe norme de siguranta pe care multi dintre voi ati ajuns sa le luati „de-a gata” datorita UE.
      7. Sunt destule diferente culturale la care e bine sa casti ochii si despre care poate nu nimeresti sa citesti pe Google, sau pur si simplu nu iti da prin cap, sau e un volum prea mare de informatii de filtrat. Gen ce restrictii si recomandari sunt datorita decesului regelui in Thailanda, sau ce sa NU faci pe langa o statuie a lui Buddha and all that crap.
      8. Majoritatea serviciilor turistice si a oamenilor care interactioneaza cu straini sunt orientate catre „jecmanirea turistului”. Ori esti mega bazat/ai experienta de calatorie, ori trebuie sa te invete cineva niste lucruri. Cand e vorba de bani, nu sunt toate asa simple si clare cum par pe bloguri. Stiai de exemplu ca sunt preturi separate pt rezidenti/localnici VS turisti chiar si in unele locuri „oficiale”, gen parcuri acvatice/cinema, dar ca le poti fenta uneori etc?
      9. Stii cat de prost/dubios e transportul in comun prin Asia „normala”? Stii ca in capitala Thailandei sunt o gramada de autobuze care nu au o ruta fixa din varii motive si ca azi „autobuzul 182” are a 3-a oprire la statia X, iar maine, sau chiar peste cateva ore, a 3-a oprire e in cu totul alta parte si nu scrie nicaieri? :))

      In concluzie, da, poti sa iti rezervi bilete de avion si hotel si poate sa iasa binisor, cu putin noroc, dar asta e cam tot ce primesti cu o oarecare siguranta. O agentie puternica iti da o gramada de alte avantaje – bilete la o companie aeriana de top (la zboruri de 13 ore, conteaza enorm), transferuri asigurate, ghizi vorbitori de engleza, siguranta fizica crescuta, asigurare medicala, agentii locale partenere validate, numar de urgenta non stop, excursii optionale facute dupa „chipul si asemanarea ta” (stiai de exemplu ca excursiile prin insulele thailandeze pot varia la pret cu 80% intre agentii, si tin de detalii gen „unii folosesc barci slabe/incete si de capacitate mare, ceea ce inseamna ca intr-o zi, mai mult timp petreci mergand pe apa decat pe insule, si mai mergi cu 100 de oameni, in timp ce alte agentii mai scumpe au barci de 750-1000+ CP si de maxim 40 de persoane cu mese incluse etc etc” – detalii care fac diferenta si pe care le gasesti greu de tot prin review-uri si forumuri, fara o investitie enorma de timp) si o gramada de alte chestii.
      Si da, e vorba si de timp/chef, adunate orele pentru documentare/citit/vorbit/umblat pe la ambasade/negociat tarife de transport local etc etc sunt enorme. Unii gasesc o placere in asta (si e ok), altii nu (si e la fel de ok).

      Fiecare e liber sa isi faca vacanta si experientele cum vrea, dar faptele raman fapte. Nu poti sa ai pretentia la servicii adiacente/integrate fara probleme, dar la acelasi cost ca si cum ti le-ai fi luat singur de pe net. Si mai ridicati capul din booking/momondo, sunt tool-uri ok, dar nu sunt alfa si omega pentru orice situatie si nu toate zonele de pe glob se rezolva din clickuri in fata ecranului de PC, terminati cu cacatul asta care a devenit mantra.

      Stric legat de articol, m-am uitat la FunTrip aia, preturile la unele sejururi inainte de „reduceri” erau similare cu preturile la agentia pe care am folosit-o eu pt Asia (adunate cu tot cu cheltuielile si problemele descrise). Asa din ochi, sincer prefer 400 euro in plus la doua persoane, dar sa nu fiu nevoit sa imi frec creierul cu toate rahaturile banale in fiecare zi din concediu si sa am un nivel de risc considerabil mai scazut, impreuna cu cateva servicii integrate. Eu nu as da banii la cacaturi de-astea de „grup” nici batut, nici chiar la d-astia mai „renumiti”, gen Pascu – sunt niste excursii groaznice si facute in dusmanie parca, sa iti rupa franele :D

      00
    • adică cum să dai 400€ în plus pe ceva ce poți face tu?! păi să nu te stresezi cu căutat vacanța? cum adică să plătești niște servicii? să nu iti schimbi tu uleiul singur la mașină? ce prostie…

    • Mooama ce va mai cacati pe voi cu atata siguranta in aceste vacante in Asia.Ia-ti frate un bilet de avion, ia-ti un hotel si iesi in plm la plimbare prin zona si vezi cum e viata pe acolo, si nu iti mai da banii la tot felul de agentii si antreprenori in turism.
      Sa nu cumva sa-ti strice vacanta chestii ca barca celorlalti are cu 15cp mai mult ca a noastra, si ca hotelul de 4 stele in care stai nu are tipul acela de ceai negru in serviciul de cafea care il gaseai de obicei in Londra. Tre sa fii putin retard sa folosesti transportul in comun prin Thailanda, Sri Lanka (exceptand poate metroul in Bangkok). Ia in plm un taxi ca-s ieftine, sau inchiriaza un scooter. Cu partea medicala ca fiind scumpa poate aveti dreptate, habar n-am, n-am avut tangente. Cam asta e.

      00
    • @AvionarU – backpacking-ul este o optiune foarte buna sa stai departe de pericolele mentionate de tine. Totusi, nu multi romani o fac. Pacat, o metoda super simpla de a vedea lumea.

      00
    • @stefan: Te inseli. Sunt agentii cu care iesi mai ieftin si unele cu care iesi mai scump.
      E foarte complicat sa te organizezi astfel incat sa iesi ieftin si totusi sa stai in locuri decente si sa ai transport ok.

      00
    • @AvionarU

      Peste tot am fost pe cont propriu (în țările menționate de tine), bilete de avion luate online, cazare rezervată prin booking, agoda, airbnb sau site-uri locale. Excursii luate din hotel sau de la agenții locale, în prețul pieței. Există și riscul ca agenția din RO să îți facă prețurile foarte interesant sau să nu includă în excursii niște opționale care altfel ar fi incluse :)
      Da, trebuie să te documentezi înainte pentru variante, de aceea mereu am ales hoteluri de 3-4* minim si caut preturi okish (pe care mi le permit) chiar si cu filtrul de rating 8.5+.

      În general, din toate avantajele spuse acolo pentru agenții le poți avea și la do it yourself.
      companie aeriană de top – Ce te oprește să rezervi din București zborul cu o companie aeriană de top? Ultima dată am zburat spre Asia cu British Airways, da, contrasens, prin Londra – 450 EUR dus-întors. Am zburat cu un avion care era în prima lună de la intrarea în serviciul comericial (787-9).

      Transferuri asigurate? Și hotelurile care sunt pe booking pot să îți asigure acest serviciu.

      Asigurarea medicală. O poți cumpăra online sau la orice chioșc.

      Engleza este decentă în toate locurile pe unde se perindă turiști, în Malaezia am întâlnit cea mai bună engleză din toate locurile. Malaezia – Uber la preț mai mic decât în RO – infrastructura rutieră extraordinară, Singapore stă bine la transportul în comun, Bangkok – ai metroul supraetajat care te duce în zonele de interes.

      Sigur, agenția are avantaje, dar uite – se pot întâmpla lucruri ca în acest post. Să glorificăm agenția și să spunem că dacă mergi într-o vacanță DIY e mega periculos sunt două extreme. Fiecare cu avantajele și dezavantajele sale, personal prefer DIY pentru că îmi fac singur itinerariul.

      00
    • @avionaru
      am fost in asia de multe ori pina acum, in tari mult mai « jegoase » decat cele citate mai sus. Nu cred ca vorbim de acelasi continent. In asia de SE am fost de 2 ori, de fiecare data a fost OK. si da, am pregatit totul cu situri de profil + lonely planet si diverse alte surse. si apoi m-am descurcat la fata locului. da, sunt scammeri, poti sa dai peste tot felul de dubiosi, te descurci, mai ales cand vii din Romania, ca ii mirosi de la o posta. sunt tari in care e mult mai greu sa calatoresti (de exemplu am fost de 2 ori in China si Iran, cum iesi din orasele mari totul devine f dificil), te descurci si in alea cu un minim de bun simt si inteligenta.

      pentru mine face parte din farmecul calatoriei, nu am chef sa fiu mutat peste tot de cineva, totul sa fie aranjat dinainte si sa nu am niciun contact cu oamenii de la fata locului.
      nu are nicio legatura cu banii, de multe ori iese mai scump decat printr-o agentie, tocmai pentru ca stau in hotelul in care vreau, merg exact cu linia aeriana pe care o vreau, la ora la care vreau etc.

      in rest, ai dreptate, fiecare face cum doreste. eu am ales de vreo 10 ani sa calatoresc peste tot prin lume bazandu-ma pe fortele proprii: imi aleg singur cu ce avion/tren/etc merg, imi aleg singur hotelul si traseul, in mare fac ce vreau eu. e alegerea mea sa fac asta dar permite-mi sa nu inteleg de ce altii ar dori sa mearga pe solutii decise de alti oameni, dupa niste trasee clasice, sa vada „ce trebuie” si nu ce vor ei neaparat, etc.

      00
    • Sa va iau pe rand, ca aveti pareri raportate doar la voi si un ton cel putin nepotrivit pt unii cu cas la gura :)

      @stefan
      1. Curatenie: In Bangkok nu se ridica gunoiul in fiecare zi, si cu asta am spus tot. 99% din restaurantele „traditionale” si gheretele street food arunca gheata topita in care a stat un peste toata ziua neacoperit si expus la noxele masinilor…in canalizarile de langa trotuare. Si maine dimineata mananci aceleasi chestii. Sunt zone unde hotelurile mai spalate au acoperit gurile de canal cu cartoane sau prosoape ca sa nu mai miroasa in halul ala. N-ai sa vezi in EU niciodata mizeria din Asia, la nivelul ala de raspandire.
      2. Nu am negat niciodata dreptul la optiune, eu doar am spus ca in mod cert nu e una mai buna ca cealalta. Permite-mi sa am dreptul la alegerile mele documentate si argumentate mai bine decat „te descurci”-ul tau, ok?
      3. Nu am spus niciodata ca nu se poate, dar tu realizezi ca majoritatea turistilor nu stiu si nici nu trebuie sa stie N surse de documentare, nu trebuie sa stea sa citeasca o mie de chestii si tot asa? Nu esti cu nimic mai destept ca tu faci asta, desi ai impresia asta si o sustii sus si tare. Modul in care ti-ai expus parerea miroase a hipster care crede ca a descoperit adevarul absolut.
      4. Habar nu ai cum functioneaza o agentie calumea, legat de „plec cu linia aeriana care vreau, la ora care vreau” – te asigur ca ofera servicii cel putin identice ca specificatii.
      5. Incearca sa intelegi ca bula/valorile la care te raportezi e argumentata extremist, fara sa fie necesar. Poti face majoritatea chestiilor si plecand prin agentie, dar tu preferi sa iti motivezi alegerea proprie folosind o tehnica de argumentare de cacat, prezentand extrema cealalta (care si aia acopera nevoile unor oameni) – PSD much?

      Urmatorul la rand – alexd, alt prost care vorbeste ironic fara sa zica nimic concret:
      1. diferenta de viteza/putere se traduce in mai putin timp mergand ca chioru pe apa si mai mult timp castigat pe insule/plaje/scufundari/snorkeling whatever. E fizica de baza. Asta lasand la o parte detalii de finete gen faptul ca mergi cu o barca extrem de puternica intr-un anume mod e o senzatie in sine. Dar nu, daca tie nu iti place, clar e de cacat.
      2. diferenta intre 3 si 4 stele o poate face un seif in camera, un complex pazit calumea, un AC bun in locul unuia care face zgomot si nu poate fi setat la temperatura, facilitati de baza mai bune decat ce intelegi tu prin confort – adica ceaiul negru. Daca tu esti prost, nu proiecta asta fara argumente punctuale asupra altora, si doar prin prisma experientei proprii. Alt detinator de adevar absolut.
      3. Taxiurile nu sunt ieftine si unii nu au chef sa negocieze/isi bata capul, trebuie sa fii retardat sa crezi ca e normal intr-o vacanta ca absolut toata lumea sa aiba „common knowledge” despre chestiile astea, mai scoate capul din cur.
      4. Sa inchiriezi un scooter – asta e cea mai buna gluma. Da, sunt unii care se descurca calumea, au „soferia” in sange si se pot adapta la traficul asiatic (care nu are legatura cu cel din EU). Majoritatea celorlalti straini turisti merg ca pendula pe strada, incurca si sunt blagosloviti de toti localnicii, lucru confirmat verbal de cate ori am intrebat. Asta iar arata superficialitatea cu care trateaza unii subiectele de gen.

      Ce nu ati inteles voi intr-un final aici e ca eu nu am zis ca nu se poate, am zis doar ca in ambele directii exista variante (culmea ca am calatorit in ambele sisteme). Parca v-am jignit de mama, cum sa pun eu in discutie alegerile voastre, care clar sunt cele mai bune, aplicabile fara probleme majoritatii turistilor si tot asa? Cum sa nu vrei sa faci Ce om pot fi uneori.

      Cel mai bine a zis unu’ mai jos: „A acuza pe cineva ca si-a luat vacanta prin agentie in loc sa si-o rezerve singur, e ca si cum ai acuza pe cineva ca si-a cumparat legume din piata, in loc sa le cultive.” – realizati acum cat de terminati pareti?

      00
    • @avionarU: ok, eu zic sa ne oprim aici, nu cred ca mai rezist sa mai citesc un comentariu de 2 pagini.
      metoda fiecaruia e cea mai buna pt el, ok ? sa admitem ca fiecare mteoda are limitarile si defectele ei: cu unele pierzi mult timp, altele nu sunt atat de flexibilie pe cat si-ar dori unii, mai e partea financiara, pentru unii se pare ca a negocia un taxi e un chin, etc.

      sa speram ca ai mai multa dreptate decat mine si ca agentiile nu o sa continue sa dispara / reorienteze pe niste foarte definite (pensionari si familii cu copii sau oameni care cauta pur si simplu un loc sa putrezeasca la plaja). si eu sper sa nu fie asa, doar din alte motive, ca nu mi-ar placea ca mastodonti ca booking sa aiba monopol pe rezervari si preturi de hotel.

      00
    • eu vorbesc doar de Malaezia ca in Singapore am fost plimbat de niste localnice, deci nu am intampinat probleme.

      1. taxiul e mai ieftin sau macar comparabil cu Romania. Toti vorbeau engleza si da, costa in functie de ora. In KL era destul de aglomerat
      2. Hotelurile in general putin sub numarul de stele echivalent in Ro, exceptie facand vreo doua.
      3. Infrastructura peste aia din Romania
      4. pizza in malaezia…lol. Da, nasol ca nu poti sa comanzi
      5. dap. Asia e mai jegoasa. Daca mergi cu agentia, e mai putin jegoasa?

      00
    • localnice cu cuc? :D

  8. Sunt din grupul de pagubiti. In general, imi planific singura excursiile, dar fiind prima data in Asia m-am simtit mai OK sa plec cu un grup. In plus, aveam recomandari de la prieteni care mersesera cu Funtrip in mai multe locuri.
    Referitor la cost, nu am considerat 1600 EUR un pret „alarmant” (doar transport + cazare, avans platit in august anul trecut, early booking-haha), stiind ca avem zbor cu 2 escale + cazari 3***. M-am mai documentat si pe alte site-uri, cam pe aici ajunsesera si altii care au mers pe cont propriu.
    In fine, am fost fraiera ca le-am platit OP, daca plateam cu cardul poate mai aveam o sansa sa recuperez ceva (mai putin avansul dat anul trecut). Si da, au avut o atitudine mizerabila fata de noi si mi-as dori sa plateasca pentru ce au facut.

    00
    • NOU
      #30

      „MI-AS dori sa plateasca”
      pai hotaraste-te, banii ii vrei sau poate i-ai vrea?
      ca poate citesc teparii comentariul si iti rad pe urma cu screenshotul printat a3 in dinti

      00
    • Nu știu cum e in Africa, dar in Asia de Sud
      -Est am fost de 3 ori pe cont propriu: Malaezia, Singapore, Thailanda, Vietnam, Laos, Cambodgia. De fiecare data Qatar+AirAsia sau alta companie locală, hoteluri de pe booking+Căutare review-URI pe TripAdvisor, cu asigurare de călătorie și cu minime condiții de igena aplicate (de exemplu nu am folosit apa de la chiuveta decât pentru spălat pe corp și mâini), pe Dinți ma spălam cu apa îmbuteliată. De asemenea, am căutat f rapid minime norme legale și de politețe in acele tari. Am folosit tacâmuri de plastic aduse de acasă și foarte des ma dădeam cu gel antibacterian. In aceste condiții, călătorind in doi, nu am avut nicio problema nici cu cazările, nici cu transportul, nici cu sănătatea sau siguranța, dar ne-am făcut programul propriu, nu am depins de cheful altora, dacă intr-o zi am avut chef sa lenevim, am lenevit in lic sa vizitam, dacă in alta zi am avut chef sa ne trezim la 4 AM și sa mergem sa vizitam pana vin grupurile de turiști așa am făcut. Nu cred ca a fost mai ieftin pe cont propriu decât cu o Agentie standard (mai puțin Eturia ce are prețuri cel puțin duble pt zona aia) dar sigur-sigur, a fost pe placul nostru (și sunt destul de sclifosita când vine vorba de condiții de cazare și igena). Cred ca Asia de Sud-Est este una din Destinațiile cele mai accesibile pe cont propriu, departe de imaginea sperietoare de la postul anterior.

      00
  9. Hei, sunt lucruri de remarcat aici prin valoarea unei excursii:
    0. Lumea nu se documenteaza. Funtrips e tepar de minim un an.
    1. Naivitate: „Vom sta și vom admira cum statul”. Ce treaba are statul?
    2. Cash: Lumea de clasa medie plateste cash. In 2017.
    3. Agentii de turism: N-am crezut ca mai exista. Sau ma asteptam sa fie in faliment mai toate (ergo multe tepe). Lumea de clasa medie inca foloseste agentii de turism. Probabil vreo reminescenta de pe vremea lui Ceausescu cand erai obligat.

    Cel mai importante puncte:
    4. Ce scrie in contractul dintre client si agentie?
    5. Ce zic avocatii?

    00
  10. NOU
    #34

    est 2013, cand erau o asociatie

    comentariul 2

    00
  11. Pe piață sunt multe asociații de tot felul, care organizează excursii ”între prieteni”, la limita legalității. Datorită statutului de asociație și a faptului că nu au sedii, angajați etc, acestea își permit să ofere excursii foarte ieftine. Dar tot ce este ieftin are și un cost, iar riscul este foarte mare. Fun Trip se pare că a funcționat mult timp ca asociație, de puțin timp a intat în branșa agențiilor de turism. Nu ai cum să păstrezi costuri atât de scăzute când ai de plătit taxe și polițe de asigurare și alte acareturi.
    Peste tot în lume călătoresc oameni singuri, unii foarte tineri și nu pățesc nimic, sau nimic mai mult decât alții care merg în grupuri. Așa că fiecare are de ales: ori merge cu o agenție solidă și plătește prețul mai mare, (Agențiile bune lucrează și local cu parteneri de încredere care nu sunt ieftini. ) ori își organizează singur și își asumă munca în plus și documentarea, ori își asumă riscul de a merge cu o asociație sau agenție cu oferte prea bune pentru a fi adevărate. Nu se poate și prețul cel mai mic și siguranța că nu vei lua țeapă. O agenție are de plătit multe și nu are cum să se susțină fără comisioane, cred că tebuie să înțelegem lucrul acesta. Îmi pare foarte rău de această situație pentru că știu că este greu pentru noi să ne permitem să călătorim departe, că trebuie să facem economii, tocmai de aceea, dacă nu putem alege o agenție solidă mai bine să mergem pe cont propriu. Altfel, suntem o pradă bună pentru tot felul de șmecheri precum cei de la Fun Trip.

    00
  12. NOU
    #36

    S-au mutat in UK la dat teapa :)

    00
  13. Daca intri pe pagina la nenea Andrei Dinu vezi ca acesta este un semicocalar care se pozeaza „muscand ” un animal salbatic de coada ce este tinut in lesa, cum trage el un leu de picioarele din spate (animale desper care se spune ca sunt maltratate pentru a sta sa fie chinuite de oameni de acest gen) La orice intrebare despre de ce si cum stau asa, domnul spune „le este frica” si se amuza.
    Sperati si voi la experiente de genul asta?

    00
  14. Frumos la noi in tara. O noua zi, o noua teapa. Slabe sanse ca pagubitii sa isi vada banii inapoi. Sunt curios sa vad ce o sa pateasca vinovatii.

    00
  15. Pai cum adica a fost preluata agentia? A fost preluata doar cu banii vostri?

    00
  16. Eu am fost cu funtrip in Peru (2015) si in Asia (2015-2016) cu ei si a fost totul ok. Fara tzeape ! Imi pare rau sa aud ca au facut asa ceva . Dar cine greseste trebuie sa plateasca !

    00
  17. skyscanner/momondo + hostelworld sau booking.com (pentru pretentiosi) e tot ce-ti trebuie sa te plimbi prin asia. cam toate tarile de pe acolo dau viza la sosire. dolari sa ai sa o platesti.

    00
  18. O singura data am lucrat cu agentie de turism, in 2009, si nu a fost teapa. O saptamana la resortul de lux din Duni, Bulgaria.

    Totusi, dupa ce am citit diverse intamplari, cu tepe (ale altor agentii), am hotarat sa lucrez doar cu booking.com, si pentru ca listarea acolo ii obliga pe hotelieri sa respecte niste standarde. Am rude care lucreaza cu agentii. Mie mi-e teama sa fac asta.

    Niciodata nu am facut rezervare la cazare pe baza recomadarilor prietenilor. M-am bazat intotdeauna pe review-uri de pe TripAdvisor, de pe booking.com, uneori chiar si de pe amfostacolo. Apoi am folosit intens Google Street View, ca sa vad cu ochii mei cum arata destinatia. Pana acum nu am dat chix, nici la deplasari in tara, nici la cele in strainatate.

    00
  19. NOU
    #43

    „use credit not debit card…let them(bank) deal with that” aşa ne învăța mamaie

    00
  20. Terminati ma cu „la ce v-a trebuit agentie” sau „mai bine pe cont propriu”.
    E alegerea fiecaruia sa-si bata capul sau nu, dar asta nu scuza actiunea agentiei de a da teapa.
    E ca si cum as insista eu pe-aici ca n-ai nevoie de service auto, ca te descurci si singur cu o trusa de chei si cu google.

    In alta ordine de idei, la ultima mea excursie daca nu luam prin agentie, de banii aia plateam doar avionul. Asa am avut in aceiasi bani avion + transfer aeroport + cazare

    00
  21. Cum coa? Tu care te pricepi de la „de ce a dat faliment leonardo” pana la „de ce Mercedes sunt prosti” nu ai fost in stare sa pleci intr-un concediu fără sa ți-o iei in bot:)))
    Uite Acu ai putea găsi folosință pentru toate Cuțitele alea.
    P.s. : mai facem și noi haz de necaz ca fără umor ar fi deprimantă viața.

    00
  22. NOU
    #49

    Departe de a fi in regula ceea ce s-a intamplat, stirea asta nu ar trebui sa fie o surpriza. Agentiile de turism, nu numai in Romania, ci peste tot in lume, au zilele numarate. Exista si alte variante de a calatori in siguranta, oriunde in lume si la cel mai bun raport calitate-pret. Vad ca multe comentarii fac referire la booking; da, este o platforma decenta, cea mai cunoscuta, care se misca bine. Si mai sunt si altele, mai mult sau mai putin ok. Dar preturile de acolo sunt cu minim 10-15% mai mari fata de ce poti avea prin noi moduri de a calatori. Cheia e sa ai mintea deschisa. Cati au crezut acum 20 de ani ca vei putea face un apel audio/video la distanta gratis??? Si uite ca azi se poate (skype, viber, etc.)…asa va fi si in turism. Aceasta industrie se va revolutiona din temelii.

    01
    • Scrii de parca te pregatesti sa ne trantesti un invite la Worldventures sau alt mlm mascat.

      10
    • au crezut cei care iti iau acum banii pe apelul ala care tu crezi ca e gratis…..
      nimic nu e gratis .. spor

      semnat
      it-telecom

      00
    • NOU
      #52

      @rowger Eu nu vreau sa trantesc nimic nimanui. Sunt o persoana care calatoreste de 20 de ani (inclusiv in Asia, ca sa fim pe subiect) si am incercat toate variantele. De aceea, nici nu am judecat optiunile fiecaruia de a calatori cu sau fara agentie, prin diverse site-uri, portaluri, motoare de cautare etc. Am spus ca exista si alte variante – si daca tot ai mentionat-o tu, da, Worldventures este si asta una dintre ele – dar ceea ce am vrut sa spun prin a avea mintea deschisa e ca trebuie sa fim deschisi la a ne informa; cu cat suntem mai informati, cu atat vom face alegeri mai bune. Cat despre faptul ca industria turismului se va revolutiona radical in urmatorii ani, imi mentin afirmatia din ceea ce vad din diverse surse. Spre exemplu: https://www.theguardian.com/business/2016/nov/22/ryanair-flights-free-michael-oleary-airports

      00
    • NOU
      #53

      @daniel In afara de abonamentul ala de internet cu care faci alte 1000 de lucruri, deci nu ca sa suni, cum era abonamentul de telefonie, ce altceva mai platesti ca sa nu fie gratis? Contesta cineva in lumea asta ca Skype a dat o lovitura grea industriei telecom???

      00
  23. Literalmente discuția mă lasă mască. Literalmente… Efectiv mi se pare de necrezut. Nu că au dat ăia țeapă ci că românii în continuare o mușcă cu așa talent și pasiune. Vorbim aici de sume de o mie, două, trei patru de euro. O gălăgie de bani! Și nu pentru turiștii români ci pentru turiștii germani, italieni, francezi sau americani. Mii de euro, mii de euro!
    Cunosc pe unii dintre cei țepuiți văd. Mă depășește cum oameni inteligenți care muncesc peste 12h pe zi pentru salarii decente (nu mari) sunt gata să arunce cu niște sume uriașe în vacanțe pe care nu și le permit la oameni care la prima căutare pe net ies în clar ca țepari. Pentru că le-au zis niște „prieteni” de bună credință care au avut experiențe pozitive – de aceea practic Google și Bing sunt fix inutile fiindcă prietenii știu mai bine și decât Google și decât Bing. Practic ai putea să te lași operat de un prieten sculer-matrițer fiindcă ai încredere în el.
    Când vorbim de sume de astea de bani, repet, mi se pare incredibil cum dai o sumă muncită cu greu, obținută cu mari sacrificii (cunosc și eu oameni care mănâncă covrigi, nu cheltuie, nu ies în oraș, poartă țoalele până ard doar ca să economisească pentru o vacanță de 10 zile) la o agenție de care ai auzit de la prieteni. Dar vaaai, are prețuri mai bune!
    Mai pot da și eu exemple de genii care și-au luat vacanța corectă prin Thomas Cook, TUI sau Nouvelles Frontieres cu plecare din Londra, din Frankfurt sau Paris dar care au luat low cost până la Londra, Frankfurt, Paris și logic au pierdut cursele de legătură datorită întârzierii low-cost-ului.
    Nu, nu se poate așa. Nu se poate ca oameni educați, mulți specialiști în online să pățească așa ceva în condițiile în care te poți documenta.

    00
    • tati, e țeapă pe modelul FNI: dai niște excursii gratuite la bloggerii de turism să te laude și apoi vezi liniștit de țeapa ta, că ești acoperit. ba eventual îl iei și pe cezar dumitru de la imperator travel, un tip nu tocmai deștept, și îl pui ghid pe niște tururi, să fie bine. au făcut fix la fel cu fly travel, pentru o ciorbă și un zbor la tulcea au uitat cum îi cheamă https://zoso.ro/cand-flutura-piscotul-fata-uiti-gandesti-cazul-romania/

    • Ce e Bing?

      00
    • Îi spusesem atunci lui Sorin Rusi că îl promovează pe Ovidiu Tender. Gen Ovidiu Tender în pana mea. Ah nu, „domnul” Tender este un om de afaceri care iată a lansat un business solid – anume să zbori 10 minute cu un DC9 care consumă dublu ca avioanele moderne. Când compania s-a închis relativ repede am vrut să obțin niște păreri la cald dar Sorinel îmi dăduse unfriend. Mno, greu…
      Între timp totuși pentru niște oameni inteligenți care știu să mănânce cu lingura și eventual știu și în ce mână se ține cuțitul și în ce mână furculița este inexplicabil cum stai și te uiți strict pe review-uri de bloggeri și pe sfaturile prietenilor. La mine dacă totul arată 100% perfect îmi este clar că ceva se ascunde acolo. Te uiți și la review-urile negative căci har Domnului erau! Dar este chestia aia românească „mie nu mi se poate întâmpla”

      00
    • lui sorin rusi, un fomist. ce era să zică?

  24. primul instinct ar fi sa le plang de mila oamenilor astora. dar apoi imi amintesc ca eu abia m-am intors din thailanda, unde am fost pe cont propriu (nu prin agentie), am stat 3 saptamani si a fost super :)

    00
  25. Pai daca metodele „mai putin credincioase” merg mai bine, de ce nu apelati la ele? Doi suedejoi cat sifonierul pot fi foate convingatori.

    00
  26. Coerenta legislativa si control institutional!
    Si se rezolva toate aceste probleme.

    00
  27. Patit la fel acum 4 luni cu Mareea. Agentie destul de veche, avea 16 ani pe piata si aveau cifra de afaceri de vreo 60mil de ron pe an.

    Am platit 1000e pe un sejur in Grecia, asigurarea de insolventa acopera 50.000e, iar valoarea pagubei a fost de 250.000E. Asadar s-a distribuit proportional si am primit inapoi 200E de la asigurator si am pierdut restul de 800E.

    Iar noi am platit sejurul cu 2 sapt inainte de plecare, ceea ce inseamna ca in momentul in care ne-au incasat banii ei lucrau la actele de insolventa, fun nu?

    Initial am fost revoltat, pana mi-am dat seama cat de usor poti sa dai teapa asta, asa ca ghici cine si-a deschis agentie de turism? Va astept pe la mine dragilor! ;)

    00
  28. A acuza pe cineva ca si-a luat vacanta prin agentie, e ca si cum ai acuza pe cineva ca si-a cumparat legume din piata, in loc sa le cultive.
    Eu aleg sa-mi cumpar vacante prin agentii de turism, in detrimentul vacantelor DIY (do-it-yourself). Asta dupa ce o vacanta in Tenerife de tipul DIY, a esuat lamentabil direct pe aeroportul Baneasa (atunci cand inca mai era in functiune). Atunci am recuperat bani doar pe un tronson de zbor, si ala de vreo 20 euro, adio bani de hotel, adio bani pt celelalte conexiuni sau altele.
    De atunci ma bazez pe agentii de turism, dar care sunt atent verificate inainte.
    In 2017, sa nu ne mire ca modul de business al majoritatea firmelor (si nu vorbesc doar de cele de turism), sunt de genul: iau banii de la clientul A si ii cheltui. Vine clientul B, iar cu banii clientului B platesc serviciul lui A. Vine clientul C, iar cu banii clientului C platesc serviciul pt clientul B, si tot asa…. pana se termina alfabetul, iar pana la urma Z va fi nemultumit ca s-a ales cu banii dati, dar fara servicii.
    O agentie de turism serioasa iti aduce doar avantaje. Am spus ‘serioasa’, da?
    Eu spre exemplu calatoresc cu Navigator, o agentie care e foarte aplecata spre client. De la consultanta, pana la servicii. Pt luna de miere de anul trecut, un consultant de la ei, a stat cu mine in telefon ORE doar ca sa facem cea mai buna alegere. Cu plusuri si minusuri pentru fiecare varianta a vacantei. Si ce sa vezi: cand am ajuns acolo a fost FIX ASA CUM MI-A SPUS CA O SA FIE. Ba chiar mai misto. Da, am platit poate mai mult decat daca as fi incercat eu sa iau prin booking sau momondo, dar macar am stat linistit ca orice s-ar intampla, am unde suna.
    Asadar, hai sa nu mai aruncam cu rahat in ventilator degeaba. La fel de bine poti sa dai chix si in vacante DIY.

    00
    • Da ma, dar aici nu e vorba de dat chix in vacanta. E vorba de luat teapa de la agentie si ramas cu banii platiti si buza umflata. Si nu ai absolut nicio protectie la teapa. Asta daca nu cumva tu numesti asigurarea de insolventa de 50k euro protectie. Care in realitate nu are cum sa acopere mai mult de 10-20% dintr-o eventuala paguba.

      Citeste comentariul meu de mai sus ca sa intelegi la ce ma refer. Nu ai ABSOLUT NICIO garantie ca primesti serviciul pe care l-ai platit. Cum ar zice Iohannis: ghinion!

      00
    • Ghinion poti sa ai pe orice parte ai fi: agentie, DIY, chiar si daca stai acasa poti sa ai ghinion si sa ramai fara bani. Pana la urma, asta-i viata. Cine nu s-a obisnuit cu ea, va fi mereu surprins ca asa functioneaza lucrurile.
      Eu nu zic ca agentia e cea mai sfanta. Dar cel putin pentru mine, sau in cazul meu, pana acum a fost cea mai sigura varianta. Insa, atunci cand cumperi un pachet de servicii, si nu ai minima curiozitate de a cauta pe google dupa doar criteriul asta: ‘firma X teapa’, insemna ca meriti sa stai cu banii dati.
      Eu cand aleg un serviciu, din instinct verific firma respectiva pe net. Daca are un trecut curat, cel putin am sanse mai mici de a lua teapa, decat de la unii care au antecedente, fie si ele marunte.

      00
  29. Hai ca e bine, sunt 2 zile de cand a aparut in media nationala (hotnews) si blogarii de travel inca tac malc, in special domnul Imperator, partener al FunTrip. Cand intrase Mareea in insolventa toti au scris, e drept nu vazusem reclame de la Mareea pe bloguri.

    00
  30. Bai frate, dar sensibili mai sunteti! Adunat pe ultimii 6 ani am petrecut vreo 2 in SE Asia. Toti aranjati de mine. Mentionati pe aici ‘curatenia’ Thailandei – nu o sa fie Bucurestiul in 20 de ani asa curat si cu infrastructura Bangkokului. Da, daca te duci pe undeva in jungla din Issan, probabil o sa gasesti si sate jalnice. Dar cind ati mai trecut sa vizitati niste sate din Muntenia, cu janghinele alea din chirpici, sau prin satele moldovenesti, de prin Vaslui sa zicem?
    Da , engleza e o problema in Thailanda, in afara capitalei sau zonelor turistice, dar nu e nimic complicat nici in afara sa te descurci, mai ales ca sunt foarte rabdatori si zimbitori.
    Stele de hotel – corect, cam variaza calitatea le 2-3 stele. daaaar… cel mai jegos 3 stele pe care il poti gasi e mai curat si cu servicii mai bune decit cel mai tare 3 stele romanesc. In orice caz nu o sa aveti nimic de comentat la nici un hotel de 4 stele.
    Ca asigurare sunt o multime de firme care ofera asigurari de calatorie. teoretic nici nu ar trebui sa primesti viza daca nu ai. Ma rog, nu se prea uita la asta. Sa mergi fara asigurare este inconstienta, si asta nu depinede daca iti aranjezi prin agentie sau nu.
    Costurile medicale (nu ca ar conta daca ai asigurare) – sunt foarte mici daca folosesti spitale normale. daca vrei la alea care arata ca un hotel de 5 stele, da, vin cu niste costuri. Daca ai asigurare nu te intereseaza – nevasta-mea a nascut la Bumrumgram prin cezariana si pentru 5 zile de spitalizare ne-a costat doar cam 1000 de EUR, si asta doar pentru ca am vrut camera single.
    Am ajuns pe acolo cu gauri in cap, cu plagi perforate pe membre si tot ce a trebuit sa platesc in vreun spital la schimbarea de pansamente sau consultatii au fost medicamentele.
    Cozile de la vize – da, daca vrei sa platesi 1000 de baht (25 EUR) e coada, mai ales daca ai ghinionul sa ajungi acolo cind vine vreun avion din China. pentru 1200 baht (30 EUR) poti sa intri fara vreo coada pe laneul pe care intra cei veniti prin agentii (si invalizii).
    Igiena in SE Asiei – da, sunt niste tari jegoase pe standarde europene. sunt insa mult mai curate, pina si ca cultura, decit standardele romanesti!
    Diferente culturale – da sunt. dramatice. Dar asta e unul dintre motivele pentru care mergi acolo, nu? doar nu vorbi de rau de rege (de ce ai face-o, doar nu esti de acolo) si nu iti bate joc de credintele locale. E nevoie de o agentie care sa it explice ca trebuie sa ai bun simt?
    „Jecmanirea turistului” – nu, nu exista acest concept in SE Asia! sunt bineinteles citeva afaceri tipice ale Mafiei (cam in 50% din cazuri cea rusa) cu inchirieri de scutere, si cam 100% din afacerile de inchirieri de jetskis, plus unele din localurile cu fete, mai ales cele rusesti. altfel nu, nu o sa gasesti asa ceva in SE Asia. Da, ca si in multe alte tari, exista locuri in care preturile sunt diferite, mai ales in muzee. Dar asta e anuntat de la inceput. Ah, sa inteleg caa daca regula se poate fenta trebuie sa aleg o agentie care sa ma invete cum sa o fac??
    Transportul in comun – absolut. o cursa poate sa isi modifice traseul in permananta. da, nu e pe gustul europenilor. le pasa mai mult de eficienta si de cere piata. Probabil asta e un sfat bun – nu folosi autobuze in SE Asia. But then again, de ce ai face-o? Mai ales cind taxiurile unt asa de ieftine. Credeti ca o agentie va stii schimbarile adhoc de rute???? in plus, cam peste to poti sa iei motorcyle taxis, si ajungi de doua-trei ori mai repede oriunde, daca iti place riscul :)
    Agentiile sunt bune doar pe destinatii foarte foarte populare – au chartere, dealuri cu diverse hotelui, de obicei pe full board si multe stele. daca nu vrei/nu ai timp sa te ocupi de conectarea avioanelor, de bookinguri, etc, da, e mai bine. de ce ai vrea sa mergi in Thailanda la 5 stele all inclusive pe insula X, cind resortul va arata exact la fel cu orice alt resort din lumea asta de 5 stele cu all inclusive? Mai bine i-a un bilet in Turcia si economisesti mult.
    [s-ar putea sa fie dublu post. sorry]

    00
    • basca: la toate hotelurile am gasit „ture”. Cam de 100 de lei primesti vreo 4ore de transport, povesti despre zona, si alte cacaturi d-astea sa stii si tu unde ai venit. 100lei: doua persoane.

      Dar da, e complicat singur. Trebuie sa inveti sa te stergi la cur, eventual

      00
  31. Dragilor, noi avem peste 60 ani si in ultimii cinci ani am calatorit in Asia, Africa sEuropa NUMAI pe cont propriu si cu pretul la jumatate fata de agentii. Consider ca a calatori cu un grup de necunoscuti e o mare pierdere de vreme si mancare de nervi.
    Poate vom merge cu agentii cand vom trece de 80 ani si rucsacul ne va parea cam greu, cine stie?
    De doua ori India, nord si sud, Nepal, Thailanda, Cambodgia si recent de tot, Tanzania si Zanzibar, va place? Astea sunt doar destinatiile ” exotice” :)
    Va dau si un pont: eu ma inspir mult din traseele acestor agentii si caut avion ieftin in perioadele in care organizeaza ei excursiile. Am gasit, recent, bilete de 350€ spre Japonia, in mai. Tot atat a fost si biletul spre Zanzibar in ianuarie.
    Calatorie placuta!

    00
  32. Într-un an au falimentat 3 agenții de turism din 2064 câte există legal, în alte domenii mor mai multe firme; impactul e mare pentru că mulți oameni pierd bani și ratează vacanțe. Sunt multe agenții cu situații oarecum proaste, dintre ele probabil vreo 2-3 vor falimenta în anul care vine. Am avut agenție până acum vreo 3 ani și știu cum se lucrează – exact cum spune CP mai sus; este poate singurul domeniu în care nu ai nevoie de împrumut de la bancă, ai la dispoziție banii turiștilor și rostogolești datoriile până te stabilizezi sau intri în insolvență. Soluția fondului de garantare mută paguba de la turiști la celelalte agenții (adică fiecare va plăti un tribut pentru a rămâne în business) și greu va fi acceptată. Polițele nu sunt suficiente și asiguratorii nu vor accepta sume mai mari. Soluția contului fiduciar (nu te atingi de banii turistului decât atât cât îți revine ca și comision și pentru plăți către furnizorii de servicii turistice – hotel avion etc), cea corectă din punctul meu de vedere, nu este agreată de marii jucători (de unde să se mai finanțeze? de la bancă?).

    Când dă o agenție faliment, nu numai turiștii iau țeapă, iau și agențiile; dacă ai luat pachet organizat de Mareea, Genius sau FunTrip direct de la ei, ai pierdut banii; dacă ai luat același pachet de la altă agenție, acea agenție a pierdut banii. Christian Tour a pierdut vreo 3 milioane de lei de la Mareea, de exemplu.

    Dacă să mergi cu agenții sau DIY este o discuție pur subiectivă, eu merg de 3-4 pe an și-și, dar vacanța aia din august numai cu agenții. Am avut probleme sau a fost ok și cu agenții și fără; plus că nu toată lumea are timp să facă jobul agentului, unii mai și muncesc de le sar capacele sau nu le place să caute între miile de variante.

    Din experiența mea ca agent de turism pot spune că majoritatea turiștilor sunt disperați după preț – ieftin, ieftin, ieftin. Ori cu ieftin, o agenție nu-și poate plăti toate alea. Puțini verifică agenția. Sunt bune și astea, dar de multe ori nu iau în calcul și situația financiară a firmei.

    Două lucruri trebuie verificate la o firmă:
    – rata de solvabilitate (datorii/active) – cu cât mai mare cu atât mai prost
    – capitaluri proprii – cu cât sub valoarea capitalului social (sau negative) cu atat mai prost

    Cifrele astea se verifică pe site-ul Ministerului de Finanțe sau pe un site făcut de mine:

    Multe agenții au factorii ăștia negativi și se vor redresa, dar pe riscul vostru. Mareea, Genius și FunTrip la sfârșitul lui 2015 aveau toate datorii mai mari decât ce dețineau. Cu puțină atenție, riscul cu falimentul agențiilor dispare.

    00
    • Foarte interesant site-ul tau info-trips. Solutia fondului de garantare pentru agentii este inacceptabila pentru multe agentii. In acest caz ar gira astfel de tepari si ar achita ei pierderile produse de acestia.

      00
  33. Sunt multe motive pertinente pentru a alege o agentie si voi enumera cateva:
    1) Evitarea costurilor ascunse – De exemplu cand cauti cazari in Dubai sau SUA pe Booking.com, costul afisat nu include taxe intre 15% -20% care se achita la receptia hotelurilor, si asta este un mic exemplu, sunt foarte multe destinatii cu aceiasi politica.
    2) Sistemele de rezervari pentru agentii au de cele mai multe ori tarife mai bune decat sunt disponibile pe site-urile ca Booking.com sau Hotels.com etc.
    3) Conditiile de plata pot fi mai bune decat la site-urile on-line;
    4) Asistenta si timp castigat;
    5) De cele mai multe ori o agentie buna are un cost mai mic decat costul public;

    In mod normal, o agentie nu trebuie sa aiba un cost mai mare decat costul pe care il poate obtine turistul daca rezerva singur. Altfel normal ca nu mai vad rostul sa apelezi la o agentie.

    Ideea este ca dupa ce iti stabilesti un traseu si ai un cost final real cu tot cu taxe si bagaje, sa trimiti si solicitarea unei agentii. Daca iti este oferit un cost mai mic atunci merita…nu vad de ce sa nu rezervi prin agentie.

    00
  34. „In mod normal, o agentie nu trebuie sa aiba un cost mai mare decat costul pe care il poate obtine turistul daca rezerva singur. Altfel normal ca nu mai vad rostul sa apelezi la o agentie. ”
    De ce e in „mod normal” ? Sunt cumva ONG ?

    Daca vrei sa ai un panou solar poti :
    A. Sa iei componentele din china si sa le asamblezi singur (daca te pricepi si ai timp)
    B. Le cumperi sub forma unui produs finit care include chirii salarii, cercetare de piata si testare care sa garanteze ca piesele XX sunt mai bune decat YY, etc.

    B va fi mai scump decat DIY

    00
    • Pentru ca in Romania oamenii nu plătesc serviciile. Romanul se pricepe la toate si este cel mai bun in tot ce face.
      Câți turiști sunt conștienți de avantajele rezervării prin agentie? Probabil 1% știu ca un agent bun le poate rezolva multe probleme si nu le voi enumera acum…ca sunt MULTE!
      In aceste condiții, când întrebarea generală este „Este mai ieftin așa?” agențiile trebuie sa demonstreze ca in cele mai multe cazuri chiar pot oferi un tarif mai mic.
      Aici nu me refer la pensiuni si hoteluri de 2*, care sunt 15 EUR/noapte si sunt listate pe Booking.com. Aici nici o agentie nu le va avea la 3 EUR/noapte si nici nu se dorește asta.
      O agentie buna poate avea lejer un cost mai mic decât este el disponibil publicului larg pentru un sejur individual (nu de grup) la hoteluri de 4* si 5* in Asia de exemplu. Un sejur in mai multe orașe cu zboruri interne.
      Sunt convins ca cei care isi rezerva singuri vor spune ca este imposibil dar…se inșeală.

      00
    • ia scrie un articol pe tema asta :)

  35. Buna, Este cineva care s-a inscris pentru TIBET 2017?

    00
  36. În povestirea aceasta apare şi o menţiune aparent fără importanţă, dar care trebuie avută în vedere de viitorii amatori de sejururi (exotice) – “Andreea Dumea (prietena lui Andrei)“. Dacă nu este o coincidenţă de nume, persoana pomenită este Carmen Andreea DUMEA (împlineşte 28 de ani luna viitoare), iar aceasta a înfiinţat, pe 24 noiembrie 2016, societatea PLACES2GO SRL (CUI: 36782358), cu sediul social în Bucureşti (la DUMEA acasă) şi care prestează “activităţi ale tur-operatorilor“

    FUNTRIP = PLACES2GO

    00
  37. Alegeti, frate, o agentie de turism cu experienta serioasa inainte de a va aventura in asemenea circuite! Spre exemplu, Christian Tour are o experienta de peste 20 de ani si este, daca nu ma insel, primul operator de chartere avion de la noi din tara. Asta inseamna agentie serioasa, nu jucarie…

    00
    • Eu sunt tare dezamagita de Christian Tour. Desi as spune ca vina imi apartine. Naivitatea si increderea mea intr-o companie ca si Christian Tour.

      Am cumparat o excursie in Egipt in decembrie pentru iulie. 2 femei cu 2 copii de 7 si 9 ani. Am ales Egipt deoarece cursele de avion erau la ore normale ( in Turcia era plecarea spre casa la 6 dimineata, ceea ce insemna ca ne-ar fi dus la 4 in aeroport – 2 femei cu 2 copii cu bagaje la 4 dimineata intr-un aeroport… am zis ca nu riscam ).

      Ca atare am cumparat biletele… Le-am platit integral, conform contractului. Fara intarzieri, fara discutii.

      Pe la mijlocul lui iunie, prietena mea merge la agentie ( sa plateasca ultima transa ) si primeste biletele de avion. Nu ne-am uitat nici una din noi pe ele. Agenta nu ne-a comunicat cum ca s-ar fi schimbat orele de zbor, asa ca nici nu ne-am gandit sa ne uitam.

      Pe la sfarsitul lui iunie( adica ultima miercuri din luna ), tot prietena mea merge pe la agentie ca sa primeasca o oferta pentru sora ei, care s-a gandit sa vina cu noi. Printre altele, agenta ii inmaneaza alte bilete de avion, de data asta comunicandu-i ca s-a schimbat orarul de zbor.

      Atunci am inceput sa ne uitam.

      1. Plecarea din Oradea este la ora 8 seara. Ceea ce inseamna ca ajungem in camera cel mai devreme la 1 noaptea… Fara cina, ca doar la ora aia… Si chiar daca hotelul ne-ar da, cum sa mananci la 1 noaptea??

      2. Plecarea din Egipt este la 1 la pranz si ajungem la 8 seara. Se pare ca este o escala intre timp. Cu tot cu transferuri, inseamna vreo 8 ore de drum… Copii nemancati de la micul dejun.

      3. Compania aeriana pentru care erau biletele era o companie de care nu am auzit in viata mea… AMC Airlines. Caut pe net, au 6 avioane de toate. Caut ceva ratinguri despre aceasta companie pe https://www.airliner…ty-rating-tool/ . Nu exista acolo.

      4 Intru pe site-ul Christian Tour , in oferta : Blue air cu orele primite la inceputul lui Iunie, care atunci observ ca nu mai erau cele din oferta initiala, dar nu erau chiar atat de catastrofale ca si cele de acum.

      5. Merg la agentie. Incerc sa le spun nemultumirile mele. Agenta imi spune ca pot sa cumpar mancare copiilor din aeroport. Serios acum?

      6. Scriu o sesizare pe adresa de mail : relatii clienti. In care le explic ca modificarile de orar zbor, itinerariu si campania aeriana ma nemultumesc profund, ca nu mai doresc aceasta excursie si ca le cer sa-mi ofere ceva la acelasi nivel de cazare si masa catre o alta destinatie.

      Mi se raspunde foarte prompt ( dupa 3 ore ), cum ca :

      „Conform contractului cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice, agentia de turism organizatoare poate modifica in mod unilateral si alte clauze ale contractului privind pachetul de servicii de calatorie decat cele legate de pret, atunci cand modificarea este nesemnificativa si calatorul a fost informat in scris cu privire la modificare.”

      Si aici eu spun : schimbarea nu este deloc nesemnificativa pentru noi. Informarea in scris se numesc bilete date in mana printr-o conjunctura in care prietena mea a intrat in agentie?

      „Va mentionam faptul ca orarul de zbor sau compania aeriana ce opereaza zborul nu reprezinta caracteristici principale ale pachetului de servicii turistice, iar modificarea acestora nu-i ofera turistului posibilitatea de a inceta contractul fara a plati agentiei de turism organizatoare o penalitate adecvata si justificabila.”

      Poate eu sunt mai cu pretentie, dar pentru mine modul cum ajung in locatia de vacanta este o caracteristica importanta in alegerea pachetului. Totusi i-am intrebat care este penalizarea. Inca astept raspunsul, pe care nu l-am primit. Conform contract, daca renunt in mai putin de 16 zile ( ceea ce este cazul azi ), penalitatea este 100%. Adica nu recuperez nimic. Doar ca eu renunt din cauza unor modificari care s-au intamplat in ultimele 16 zile….

      Si ceea ce m-a suparat enorm este faptul ca au terminat e-mailul cu cuvintele :

      „Va mentionam faptul ca dumneavoastra veti beneficia in continuare de toate serviciile de transport cu avionul, transfer, cazare si masa incluse in pachetul turistic.”

      Ce e de mentionat in asta? Mi-am achitat toate obligatiile de client. De ce nu as beneficia de ceea ce am platit?

      In momentul de fata, mi-e groaza de plecarea in concediu [pe care am asteptat-o un an de zile si pentru care am strans banii un an intreg. Sunt enervata ca platesc o gramada de bani ca sa-mi chinui copilul in astfel de conditii de zbor. Sunt frustrata si umilita de faptul ca am avut incredere in acest operator turistic si nu pot sa fac altceva decat sa scriu pe un forum…

      NICIODATA nu voi mai alege Christian Tour si NICIODATA nu voi recomanda.

      Parerile personale sunt generate de experiente personale. Ceea ce am scris aici, este parerea mea si experienta mea cu Christian Tour.

      Ps. Oare sa fac sesizare la ANPC? Pentru faptul ca nu am fost informati corect de modificari? Oare are rost? Sau doar imi voi mari frustrarea ?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile