Let’s talk about sex, baby

Aparent e iar circ în parlament cu privire la educația sexuală, știu asta pentru că un amic care e mai ziarist așa comenta cu privire la cei care se opun la forma actuală a legii că ar fi „labagii” și „medievali”.

Mi s-a părut interesant cum el, care n-are copii, e atât de supărat pe unul care are, să zicem Robert Sigartău de la PNL, încât îl face „labagiu”. Și toată asta pentru că aparent noua lege a „educației sexuale” ar putea salva România de blestemul mamelor minore și violuri.

Mitul ăsta se bazează pe câteva alte mituri lipsite de substanță care circulă prin societatea noastră. Unul ar fi că educația sexuală ar opri oamenii din sex. Celălalt, și mai tembel, e că, în cazul în care ar fi real asta, cineva trebuie s-o facă și cel mai potrivit pentru asta ar fi Ministerul Educației, prin apostolii săi, profesorii.

Sunt mai multe chestii aici, hai să le luăm pe rând.

Cine face educația?

Teoretic ar trebui profesorii ăia care reușesc să scoat 42% analfabeți funcțional la limba care se vorbește peste tot în jur. Sau analfabeți la matematică, ăia sunt mult mai mulți, îi știi, oamenii care explică cum e cu bitcoin, ăia care joacă la păcănele, ăia care iau plasmă în rate, ăia. E bine să cunoști câțiva profesori din învățământul preuniversitar să știi exact pe mâna cui lași treaba, dacă rezultatele muncii lor nu te conving.

Și mai fain e să te gândești cum în fiecare județ va exista un inspector școlar pe sex, care e practic cel mai cool nume de job posibil. Dacă nu știi ce-i un inspector școlar, să-ți prezint eu unul. A fost inspector școlar pe fizică, la Sibiu. Teoretic trebuia să aibă grijă că profesorii de fizică din județ îi învață fizică pe ăia. Practic, a făcut avere din meditații la fizică pe care le luau elevii care nu erau învățați suficientă fizică de oamenii pe care trebuia el să-i controleze. Omul e atât de jeg încât când a plecat într-o funcție mai mare, de primar, și-a înghețat postul de inspector școlar la Sibiu. Au trecut 25 de ani de-atunci, mai are trei ani până la pensie, legal, și javra încă n-a lăsat postul liber pentru alții.

Am auzit un singur argument bun în direcția asta: 50% > 0%. Chiar dacă se face prost, chiar dacă mulți de-acolo sunt gunoaie, tot salvezi pe cineva. Asta pentru că se crede că educația sexuală chiar funcționează.

Cine vrea educația sexuală?

Foarte interesant, văzusem o captură cu Dan Barna și Cioloș vorbind despre cât de importantă e treaba asta. Niciunul dintre ei neavând copii. Și, serios, nu ai vrea ca Cioloș să aibă copii, că omul e și anti-vaccinist, printre altele. Și nu sunt singurii, am văzut o grămadă de oameni fără copii care comentează pe subiect și dacă le atragi atenția că s-ar putea să nu știe despre ce vorbesc se irită.

Dar sunt și ăia cu copii care vor educație sexuală în școli. De ce? Primul răspuns e că nu știu exact ce înseamnă asta, dar sunt papagali și cred că tot ce e occidental e bun. Al doilea răspuns e și mai urât, le e frică să facă ei educație sexuală cu copilul. Și aruncă responsabilitatea asta în cârca statului. „Să facă statul”.

Și e greu să faci educație sexuală cu copilul. Știu oameni care au făcut gestul ăsta, uite, Daniel Funeriu, fostul ministru al învățământului. Și știu și cât de greu i-a fost gestul, că atunci când l-am întrebat cum a făcut exact a fost un pic jenat, a trebuit să facă un efort să treacă peste prejudecata de a vorbi liber despre așa ceva. Și ăla nu e un tip care să fie fricos.

E o discuție dificilă, s-o facă statul, zice părintele fricos și se ascunde în scorbura lui de șobolan.

Și ne prefacem că nu vedem chestii

Trebuie să fii orb sau canalie să nu observi că în Piața Victoriei, lângă Guvernul României, sunt panouri mai mari decât steagul țării cu reclamă la studio de videochat. Trebuie să ai grave probleme morale să nu vezi că asta sau faptul că suntem campioni la videochat în lume nu e o problemă.

E plină țara de feministe analfabete cu studii superioare și acces la publicații care plâng despre „egalitate de șanse”, „drepturi pentru femei” și alte probleme generale. Una nu cotcodăcește despre cum sute de mii de femei din țara asta consideră că o sursă de bani/fericire/liniște este să-și arate fofo la cameră pentru tokenși. Și târfele astea n-ar avea glas dacă nu ar fi susținută de o armată dintre cei mai josnici beta-male de pe pământ care zic că e ok să trăiești din fofo ca femeie, că e stăpână pe corpul ei.

Ce zici de educația asta sexuală: faptul că ai aia nu înseamnă că aia te definește. Poți să fii mult mai mult de atât, prim-ministru, șef al parchetului european sau om de știință și se plătește mult mai bine. Și nu te consideră lumea o cârpă. Și nu, nu suntem atât de evoluați, nimeni nu e, așa sunt privite videochatistele, și da, toată lumea crede că sunt niște otrepe, doar că unii sunt atât de obișnuiți să mintă încât ajung în delir.

Cine ar trebui să primească educație sexuală?

Hei, știi că s-a dat o lege recent că nu mai ai voie să superi femeile care alăptează în public. Gen, dacă o dai afară de undeva riști amendă. Uite aici exemplu de educație sexuală. În loc să iei toți pulițaii, naționali sau comunitari, și să le explici că alăptatul în public e ok și cine alungă pe cineva pentru așa ceva poate fi sancționat cu legile în vigoare, tu mai dai o lege în plus, să mai amendezi pe cineva, în loc să faci educație.

Pentru că în capul prostului care a gândit legea asta, dacă există o lege să nu mai arunci gunoi pe jos, cu amenzi și toate alea, lumea nu mai aruncă gunoi pe jos.

Sigur, e foarte greu să discuți cu omul abisal de prost (de multe ori e o femeie) că puță ăla are dreptul să se hrănească în public la fel cum ai și tu dreptul să mănânci o șaormă. Și că de obicei tu ești mai dizgrațios decât un sugar. Și că, în general oamenii care sunt revoltați de apariția unei țâțe în public, indiferent pentru ce e folosită, ar trebui bătuți peste gură cu bastonul. Dar asta ar însemna educație.

Și că tot ne pasă mame care sunt mame din întâmplare, uite alt model de educație. Ce-ar fi să educăm doctorițele și asistentele care fac întreruperi de sarcină să nu mai trateze femeile alea ca pe niște lepădături? Ce-ar fi să le spui să nu mai tragă cu ură și fără milă fredonând „da, ți-a plăcut să te fuți, vedem acum dacă-ți mai place”. 

Dar, la fel ca părintele care speră ca educația sexuală s-o facă statul, așa și deputatul care speră ca educația sexuală s-o facă jandarmul, cu chitanțierul, doar să nu trebuiască cineva să discute cu oameni.

Și nu se vorbește de hipersexualizare

Mișto cum toți cei care susțin că copiii altora ar trebui să învețe să facă laba la școală sunt complet pe dinafara subiectului. Ce zici, ce știi, nu-i așa că masturbarea e bună? Pe ce te bazezi? În afară de propria plăcere? Că aparent sunt sute de studii științifice care spun că nu e ok. Și nu vorbim de organizații religioase care spun asta, vorbim de sute de studii și experimente. Poți să cauți pe internet „science of nofap” și o să găsești până te saturi. O să găsești și cum majoritatea studiilor despre labă sunt finanțate de firmele din spatele site-urilor porno, o industrie de miliarde de dolari.

Și chiar dacă nu e așa. Hai să ne uităm cu sinceritate la ce avem în curte. Cum explici miile de titluri din ziare cu „uite cu bună s-a făcut fiica lui X”, aia fiind în continuare minoră? Câte titluri au fost cu Cleopatra Stratan despre cum s-a făcut mare și e „bună” în condițiile în care, din punct de vedere legal, nu avea încă drept de vot?

Sau cum explici abundența de pedofili eliberați de un sistem de justiție dominat de femei (reprezentarea femeilor în sistemul de justiție din România cea mai mare din UE)?

Sau cum explici tu la școală unui copil despre cât de importantă e deciza ta sexuală și ce faci cu corpul tău în condițiile în care același stat care-l plătește pe retardat să-ți explice asta amendează pe femeia care vrea să-și vândă corpul pe bani.

Sau, mi se șoptește în cască, cum îți explici tu ție că deputatul Boureanu se afișa cu o gagică de 16 ani fără nicio supărare. Sau că era ok ca milioanul Irinel Columbeanu să-și ia gagica de la școală, ba chiar să primească un show pe B1 TV despre cum a reușit să agațe o minoră.

Să recapitulăm:

Adulți care nu știu nimic despre hipersexualizare, care nu au copii sau sunt prea lași să discute cu ei, care nu văd sexualizarea fetițelor minore în media accesibilă oricui, care n-au probleme cu pedofilia agresivă devenită politică de stat zic că ăia care se opun ideei de educație sexuală în școli sunt medievali.

Absolut nicio discuție despre toate astea, doar repetat ca papagalii că ne va salva SexEd-ul precum Mesia din jegul moral în care ne scăldăm.

Cât despre mitul cu educația care ne va salva de mamele minore? Păi, știi țara care are cele mai multe crime în școli făcute de elevi? Ei bine, tu ești ăla care crede că ăia fac asta pentru că n-au primit educație armată în școli să le spună că arma ucide.

A, și încă un mic secret: țara aia este cea care are cele mai multe mame minore din țările dezvoltate din lume. Mi-a zis un băiat pe internet că el a făcut școala acolo și cică se face educație sexuală la ei, cred că a funcționat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

 1. Mi se pare ok sa faci educatie sexuala la copii. Dar nu trebuie sa fie materie separata, WTF. Adica chiar nu vad mai mult de 5-10 ore ce sa explici. Ca o legi de anatomie sau de dirigentie e ok dar nu bagi profesori separat cum au facut cu religia ortodoxa. Si legat de alaptat… plm, ar trebui interzise pompele ca sa vedem cat mai mult action si tits. :D

  00
 2. sunt de parere ca la 11 ani un copil trebue sa stie baza, sa depaseasca faza cu barza.
  pe la 12-13 deja trebuie sa aibe discutia aia despre sex cu mama sau cu tata.

  acum ca o face la scoala dupa un manual… e de preferat.
  nu de alta dar majoritatea parintilor sunt „lasa-ma sa te las” cand vine vorba de educatie.

  iar legea o faci pentru majoritatea esta delasatoare nu pentru acea minoritate care oricum isi facea datoria de a transmite copiilor o educatie adecvata.

  00
  • Sighiartau nu prea a mai comentat nimic despre dublarea alocatiilor, ar trebui sa-l intrebe cineva de vitamine. Apoi din ce am vazut cred ca este partea din grupul neo crestin american (avea poze de la o obtalbore oficiala pe FB) despre care s-a facut si documentarul The Family, aia care luptau impotriva legalizarii casatoriei din Ro, eu personal il consider unul din cei mai parsivi tiberi politicieni care actioneaza doar pe lobby = credibilitate 0 pe orice lege sensibila religios. Apoi pe logica ta Eftimie, daca reducem numarul de sarcini adolescente de la 1000 la 800/700/600 e de cacat ca trebuia sa fie 0 ca sa fie un succes? PS: sper ca esti platit pt articolul asta, ca atatea spagaturi logice nu am mai vazut de la guvernarea PSD

   00
  • E posibil ca la 11 ani sa fie târziu sa afle ca nu este barza 🙂. Sunt multe fete care la vârsta respectiva sunt active sexual sau chiar au copii din păcate.
   Copiilor mei nu le-am zis niciodată de barza, nu știu ei încă toate detaliile 😁, dar știu ca vin din burta mamei lor și alte câteva lucruri.
   Da, e puțin complicat sa afle doar detalii ce țin de vârstă lor, trebuie doar părinți implicați. Și e greu, pentru ca nici pe noi nu ne-a învățat nimeni, majoritatea am fost pe cont propriu (părerea mea).

   00
 3. Sigur o educatie sexuala ar fi benefica. La 7 ani sa stie ca nu e cu barza. Pardon: la 5 sa stie sa spuna NU! (inclusiv al cunoscuti: unchi, rude, preoti), samd.
  La 10 explicat sarcina si contraceptia.
  Faza cu mama si tata e o completare puerila. Copii stiu sa-si aleaga informatiile. Si daca acceptam asta ce ai dezbatem?

  00
 4. Fuți nu fuți, vremea pulii trece. (1990, educație sexuală primită de la tata ).
  Țâțe mari și curul tare /șapte ani cu executare/buletin la înaintare.( 2020, educație sexuală de la mine pentru fi-miu).

  00
 5. Whataboutism medievalist cu „n-au copii, să nu comenteze”.

  Hai să nu mai criticăm corupția fiindcă orice gunoi de ticăloși și ticăloase au comis fapte de corupție pentru că își iubesc mai mult familiile decât să avansaze țara asta ca un tot.

  Ce zicem despre familismul din corupție, pe acești +30 de ani? Se pune? Sancționăm sau „ce mă, n-ai familie”?

  00
  • Să presupunem că niște oameni discută mașini și tu te bagi în discuție. Ești întrebat: „Ai mașină”, iar tu răspunzi „ce e cu whataboutismul ăsta”.

   Ei oricum te considerau prost de când ai spus că n-ai mașină și ai sărit cu părerea, dar acum privesc și cu oarecare scârbă, că te văd că și claxonezi.

  • Parexamplul tău…
   Nu-mi trebuie permis de mașină sau diplomă de nu știu ce management să știu că moftul mașinii proliferează ambuteiaje, poluare și frica la temperatura camerei ale unuia ori altuia că rămâne prost (sic).

   Claxonarea asta a mea, și a celor care n-au mașină, se cheamă distrugere creativă. E spre binele tuturor, inclusiv ale ălora care se consideră Vin Diesel din F&F conducându-și neamurile într-un cazan din 2008.

   00
  • Sa presupunem ca niste oameni care fac legi discuta cu niste specialisi in educatie despre educatia sexuala in scoli. Si vine un scriitoras crestinopat de pamflete SF de duzina si le explica ca nu e cazul. Dar hei, poate are copii, deci stie automat ce vorbeste!

   00
  • Mașinile te și duc mai repede la spital și-ți aduc mâncare, vaccinuri și pachete. Nu știi ce-s mașinile, ești doar un lătrău condiționat să faci gargară pe triggere.

   Am și scris în text că atunci când atragi atenția oamenilor ca tine că se irită.

   Ești iritat. Condiționarea a funcționat.

  • @corcodusul Știi vreun specialist în educație care a lucrat la legea asta sau doar ai lăsat comentariul ăla ca să te descarci un pic?

  • Am purtat recent o discutii extrem de interesante si productive cu colegii si prietenii mei, lansand o provocare pe tema expresiei „nu-ti poti da cu parerea daca nu ai copil”. Pe foarte scurt: daca ai copil nu inseamna ca stii cu adevarat sa-l cresti si nu inseamna ca reactionezi echilibrat la numeroase situatii sau iei cele mai corecte decizii pentru ca – surpriza – esti profund investit emotional. Conceptul amuzant la romani ar fi ca asta e un lucru bun si pe acest fond iti cresti progenitura. Profund gresit. Multi habar n-au ce inseamna copilul produs si-l reduc de la un individ distinct la o extensie a lor, menita sa-i faca mandri in fata celorlalti. Multi supra-reactioneaza pe fond de investire emotionala. Un lucru care in esenta nu e gresit dar extrem de putini oameni sunt constienti de asta si incearca sa-si corecteze reactiile si felul in care isi „programeaza” odrasla.

   Deci da, Eftimie, a zis bine Boros, ai produs un whataboutism medieval.

   00
  • @eftimie: daca nu sunt bucatar am voie sa mananc/ vorbesc despre mancare?
   daca nu stiu sa pilotez avion comercial am voie sa zbor?
   daca nu am fabricat niciodata un vaccin am voie sa fiu pro-vaxxer?
   daca nu am luptat in niciun razboi (nu am facut nici armata) am voie sa discut despre conflictele armate din istorie?
   daca nu sunt ITist am voie sa „stau pe net”?
   daca nu am vazut niciodata un electron am voie sa discut despre curent electric?
   eh, atunci pot discuta despre educatie sexuala si daca n-am copii

   00
  • bineînţeles că poți avea o părere despre orice.
   încă trăim într-o lume libera.
   doar ca dacă n-ai mașina părerea ta este egala cu zero. ba chiar ridicolă dacă insiști.

   si eu pot să-mi dau cu părerea despre cum se face o operație. doar ca un doctor nu ma va lua în seamă. iar dacă insist, deja devin un caraghios.

   asta e. o problema a celor care copilăresc și au fire de par alb în cap. nu își înțeleg rolul pe lumea asta. răsfățați, cred ca lumea trebuie să țină cont de părerea lor.

   00
  • După Eftimie dacă faci sex fără prezervativ și lași natura să-și urmeze cursul ți se dublează IQ-ul, decizile tale vor cântări mai mult. Ce adorabil e când face paralele ca un pocăit.

   00
  • Si nu uita ca toti am fost copii acum mai multi sau mai putini ani.

   00
  • Nu poți da sfaturi despre creșterea unui copil dacă nu ai unul, punct. Tot vă agitați ca Cola în comentarii.

   00
 6. Fie-mea stie de la 2-3 ani ca bebelusul sta in burta, ca observa cate o doamna mai gravida asa de felul ei si mi se pare idiotic sa ii zic ca barza aduce copiii. Pas cu pas, va primi informatiile necesare din partea noastra.

  Le va primi insa si de la scoala, la orele de „health”. Au facut deja 2 „cursuri” de cate o ora despre HIV la scoala, desi este in clasa I. Mi s-a trimis pe email sa imi dau acordul sau nu, in ambele cazuri am zis OK.

  Decat sa bata matanii si sa mearga la spovedanie cu scoala, ca in Romania, mai bine sa i se explice una-alta. Nu o va proteja 100%, dar macar sa aiba o idee. Se discuta mult despre pericolele din partea strainilor (sa nu se lase ademeniti etc.), se discuta, pe intelesul lor, despre chestii mai serioase.

  Un copil informat e oricand mai in siguranta decat unul care crede la 10 ani ca barza aduce bebelusii si ca e OK sa mearga cu nenea x, ca ii da bomboane.

  • Ti-as da like la comment dar nu pot. :) Noua ne mai trebuie 10 ani sa ajungem acolo.

   00
  • Repet, țara în care locuiești este țara cu cele mai multe mame minore. Din țările dezvoltate.

   Educație sexuală (sanitară) se face și în România din anii ’90 era axată tot pe de-astea, HIV, STD-uri. Știu profesori care au predat de-astea, am avut și eu la liceu ore de SexEd.

  • Dar eu am facut toate acestea in scoala primara 2000-2004 Romania. Imi aduc aminte ca vorbeam de BTS-uri si alte lucruri. Si am fost si la spovedit cu scoala asa ca nu vad dc una o exclude pe cealalta😊

   00
  • Eftimie, poate si pentru ca accesul la contraceptive este SUPER-strict controlat si mai avem si noi niste state un pic mai la botul vacii, sa zic asa. Ca nu peste tot este Los Angeles si NYC, sa zici ca e lumea cosmopolita si o idee mai informata.

   Eu imi aduc contraceptivele din Romania, pentru ca altfel stau aici cu batzul in dos ca trebuie refill, trebuie sa ma rog de x-y doctor sa nu uite etc. Asta cu asigurare medicala destul de decenta, de care nu beneficiaza chiar oricine. Si tot ma coiesc de 10 ori pana sa merg la doctor, ca de obicei asiguratorul face cumva si ma arde de cateva sutici macar de dolari, chiar si pe consulturile „obligatorii” si teoretic gratuite.

   Am fost sa fac o mamografie / eco mamar ieri, ca eram facuta pe mine, gandindu-ma cum va creste fie-mea fara mama de la 7 ani si, in loc sa ma bucur ca nu am totusi cancer, astept cu „interes” sa-mi vina nota de plata. In conditiile in care, repet, am asigurare decenta si consulturile astea sunt teoretic acoperite integral.

   Astept sa ajung, daca se poate, in Romania, sa merg acolo sa schimb uleiul (vorba ginecologului meu) si sa plec cu vreo 12-15 blistere de Yasmine, just in case.

   Na, cam asa, de la botul calului .. una dintre micile probleme de „natalitate” din SUA

  • @dojo
   „Astept sa ajung, daca se poate, in Romania” – poate explici puțin ce e cu nerăbdarea asta cam morbida.
   Or fi incompetenții doctori romani mai competenți decât aia din vest?
   Sunt prea scumpe serviciile medicale în tara tuturor posibilităților?
   Sari mai ușor rândul când împingi plicul?

   00
  • „Fie-mea stie de la 2-3 ani ca bebelusul sta in burta, ca observa cate o doamna mai gravida asa de felul ei si mi se pare idiotic sa ii zic ca barza aduce copiii.”

   Așa a zis și nevastă-mea, dar a rămas blocată când fii-mea a întrebat cum ajung copiii în burtă. Tu ce i-ai răspuns?

   00
  • @Dojo, ideea era că sunt mai mulți factori care influențează mamele minore și educația sexuală nu e pastila minune.

   LA este orașul cu cei mai mulți boschetari din lume (sau al doilea) și cei mai mulți anti-vaxxeri. „Informat” nu înseamnă automat și „mai deștept” sau „mai responsabil”.

  • Iaca un grafic aici:
   https://www.statista.com/statistics/295942/pregnancy-rates-among-us-teenagers/

   Eftimie, in ’89 aveau educatie sexuala in scoli? Oare ce s-o fi schimbat intre timp de a scazut asa mult rata adolescentelor insarcinate? Sigur, poate fi vorba de prezervative mai ieftine si mai usor de gasit pe toate drumurile, dar ca sa folosesti unul din ala nu trebuie sa stii cu ce se… ermm… mananca?

   Ah, chiar e interesant de vazut si statistica defalcata pe state, Alabama nu-i ca iarna.

   00
  • Numărul de mame minore scade constant și în România din anii ’90. La fel cum scade numărul de gospodării cu buda în curte (practic cea mai spectaculoasă scădere), dar asta nu e o știre.

  • @Anonim .. eu, bine citita de la altele cu faze de genul „cand te-ai futut ti-a placut”, nu am fost niciodata la OBGYN la stat. Am platit intotdeauna la privat (destul de mult, dar, deh) si am avut servicii extra. Am nascut tot in sistemul privat, exact pe principiul ca un copil fac si nu vreau traume suplimentare.

   Unde imparatesc acum medicii se poarta exorbitant de bine, ca ii futzi pe zocdoc sau GMB cu un review nasol sau ii dai pur si simplu in judecata. Numa’ ca asigurarile nu simt mereu nevoia sa plateasca (desi ar trebui), asa ca te trezesti cu un consult cica gratis si recomandat anual ca te costa cat o masina second-hand.

   @ubercool, m-ai omorat cu asta. Bine ca inca nu a intrebat, tu ce ai zis? :D

   @Eftimie … e multi boschetari si probleme si in hamburgheria, nu se pune problema. Am acus’ 5 ani cumulati pe aici, cam stiu ce pute prin tara. Ideea este insa ca, daca fac cancer, prefer sa-l fac aici, infrastructura este inimaginabila pentru cineva care a umblat numai prin Romania, in general „statul” isi face treaba destul de OK, birocratia e minimala etc. Cu restu’ ne obisnuim, ca nu s-a nascut inca natia perfecta si nici tara ideala.

  • @dojo

   Haide, doamna, tocmai ce îți luasi caș de jdemii de dolari în state, te calicesti la un consult medical 😷!
   Ce sa facă săracii de americani care nu așteaptă cu nerăbdare sa se întoarcă în România sa își ia anticoncepționale „eftine”?
   Concluzia e ca dacă ești sărac, în România ca și în SUA, educația sexuala nu te ajuta.

   00
 7. Pentru fiecare Funeriu ai 3 parinti cretini, betivi , nebuni etc. Cu copiii aia ce faci?

  00
 8. Scoala se face prost, profesorii nu predau romana si matematica cum trebuie => n-are rost sa facem nici educatie sexuala. Pai asa, hai sa nu mai facem scoala deloc. Sa mai bagam eventual vreo 10 ore de religie, ca doar nu avem o alta institutie platita de stat care se ocupa cu indoctrinarea religioasa de cand te nasti si pana dupa ce mori.
  Iohannis si-a inghetat postul => clar n-are rost sa facem educatie sexuala in scoli.
  Doi dintre aia care sustin educatia sexuala in scoli nu au copii => clar nu stiu ce vorbesc.
  Fracturi logice si gimnastica mentala cat cuprinde.
  Singurul lucru la care ar trebui sa ne gandim sunt copiii. Educatia sexuala nu-i va impiedica sa faca sex, si nici nu asta e scopul ei. Ci daca fac, sa stie ce fac, ce se poate intampla, cum sa se protejeze etc.
  Sigur ca parintii ar trebui sa aiba rolul principal in educatia sexuala a copiilor, dar nu vad cu ce le-ar strica niste informatii pertinente in plus.
  Dar mi-e teama ca scriu degeaba aici, daca tot ce intelege autorul din educatia sexuala e ca „te invata sa faci laba la scoala”.

  00
  • nu uita: masturbarea e rea, deci nu facem educatie sexuala

   00
  • „Pai asa, hai sa nu mai facem scoala deloc. ”

   Corect, in aceeasi ordine de idei, eu zic sa nu mai facem nici autostrazi. Oricum mergem prost, facem multe accidente. Si daca tot n-avem nici drumuri, eu zic ca nici de masini n-avem nevoie. Sau la autostrazi ne da Eftimie dezlegare? Chiar, eu n-am o autostrada a mea, pot sa comentez? Sau numai ce-i care au cumparat/si-au facut una au voie?

   00
 9. Ai scris atata pololog de text ca sa apologesti cumva ca la noi nu s-ar putea face ce s-a putut face in alte tari mai spalate, pentru ca la noi e naspa si urat, si oamenii sunt prosti, si femeile curve, si educatia e la pamant, si n-are cine, si defapt nici la altii n-a reusit, dar tu tot scrii cuvinte, si te pierzi in idei ca defapt e ok sa nu fie, ca si doctoritele sunt de vina, ca defapt m-ai pierdut la faza cu politicienii, ca … hhhuuuuuffff … ajungem la hipermaxisecsualizare de parca ai pomeni de olimpici la mate cand 70% abia trec la materie, si decat sa se gandeasca copiii la secs mai bine ramanem locu unu namba uan la gravide minore, care este!

  Huh. A durut putin sa scriu asta. Pe tine nu te-a durut sa insiri toate ideile alea, si niciodata sa nu te gandesti macar „ba, in pula mea, oare altii cum au facut? In alte tari cum s-a rezolvat problema asta? Ca si ei au iesit din evul mediu candva, ei oare ce au facut?”

  E ok, eu nu dau vina pe tine, desi gandesti anapoda rau pe subiectul asta. Esti ce s-a putut dintr-o generatie chinuita, cu parinti speriati, cu bunici care au luptat si in razboi si cu onania, ca creste par in palma. Stiu, si eu am trecut prin asta, ca suntem apropiati ca varsta. Dar holy fucking shit, dude, am invatat sa zic nu. Stop. Pas. Acum trec eu, si gandesc pentru mine, si ma cac pe generatia voastra cu problemele ei, si eu imi fac drumul meu in viata. Si copiilor mei nu le zic de barza, ci le arat din carti, ca la altii se poate. We’re gonna science the shit out of this, vorba lu’ martianu.

  Slab rau de tot articolul asta, si de obicei eram fan.

  00
  • Efectiv ultimul paragraf este despre ce au făcut alte țări.

   Sorry, eu n-am crescut într-o familie în care se spunea de barză, poate vă evaluez diferit pe voi care aveți această spaimă și aceste mituri. Nu mi-a zis nimeni că scoate păr în palmă, mi se pare bizar că foarte mulți adulți iau în serios o dumă pe care o fac copiii de 12 ani și consideră că asta e gândirea generală.

 10. PS: De curiozitate, chiar am cautat „science of nofap” pe google si am intrat pe primele doua rezultate. Exact cum banuiam. Dar nu ma cedeti pe mine, mergeti si cititi si voi.

  00
 11. Ca de obicei atunci când face Eftimie afirmații sigur pe el, adevărul e prin partea cealaltă. „Studiile” alea cu beneficiile nofap sunt fie făcute de echivalentul Oliviei Steer fie pe reddit. Pe partea cealaltă chiar există studii științifice serioase, făcute de ani buni, concluzia fiind că masturbarea face parte din dezvoltarea sexuală normală și cât timp nu exagerezi nici nu orbești, nici nu îți crește păr în palmă și nici nu începi să scrii prostii cu aroganță.

  Altfel, sărind peste „dovezile științifice”, este chiar amuzant să-l urmărești pe Eftimie cum încearcă să argumenteze că dacă sistemul de învățământ suge, atunci ar fi mult mai bine să nu ne trimitem copiii la școală. Mai bine îi trimitem pe lângă o biserică ceva, îi învață ăia și cu știința și cu viața sexuală și cu sufletu’ în rai.

  00
 12. „Ce-ar fi să educăm doctorițele și asistentele care fac întreruperi de sarcină să nu mai trateze femeile alea ca pe niște lepădături? Ce-ar fi să le spui să nu mai tragă cu ură și fără milă fredonând „da, ți-a plăcut să te fuți, vedem acum dacă-ți mai place”.”
  Da’ totusi, dincolo de textul de 2 ore cu argumente de 2 lei, ce-ar fi daca am educa fetele alea cat sa nu ajunga in situatia de a face intrerupere de sarcina?

  00
  • Mi s-a povestit că sunt asistente și medici-femei care tratează cu aceeași replică femei care nasc. (Femei în toată firea cu sarcini dorite, nu puștoaice care n-au avut bani/n-au știut de pilule/prezervativ).

   00
 13. hmmm, n-am vazut nimic pe tema asta pe fb … banuiesc ca e cald, e vara, progresistii sunt cu toti în vama si nu au timp sa dea share la prostii din astea pe fb

  00
 14. Ai compus o mamaliga cu de toate dar inainte de asta ai inceput cu o afirmatie total falsa. N-a spus nimeni ca nu ar mai face sex copiii ci ca ar face-o intr-un mod mai responsabil.

  Uita-te la lucrurile postate pe Sexul vs Barza sa vezi care este nivelul (spoiler alert, este 0) de educatie sexuala al tinerilor. Sa nu cumva sa te sperii de feminista ce face TikTok-urile alea.

  00
 15. Am o opinie nepopulara ca pentru acest popor analfabet deviat si inapoiat, este necesar ca dreptul de a face copii trebuie castigat, un fel de examen de capacitate. Or sa-mi sara toti romanake in cap cu spume la gura ca drepturile_omului, cum_poti_sa_gandesti_asa. E simplu: daca pentru a conduce un autoturism ai nevoie de: buletin, varsta, examen psihologic, examen cunostinte teoretice si practice, nu vad cum pentru cea mai mare responsabilitate pe care o poti avea vreodata – aceea de a aduce pe lume si A FORMA un (viitor) om – nu ar fi nevoie de cele mai stricte reguli.

  Altfel, consternati de parinti cretinotarzi si copii scapati din mana am destui prieteni/rude care ori au plecat in tari cu apa calda ori urmeaza s-o faca, cu tot cu odrasle.

  Faptul ca educatia sexuala in scoli e o polemica aprinsa in aceasta asa-zisa „societate” (mai mult o adunatura de semi-salbatici), in timp ce in tarile cu apa calda aceasta e practicata de ZECI DE ANI, vine sa confirme doar ca cei care au ales sa plece au facut cea mai buna decizie a vietii lor. In rest… sa se aleaga praful, pulberea si gandacii de acest „neam”.

  00
 16. Ai un stil, bă coaie, de-ți vine să te caci pe el.

  Aia cu „n-ai copii, nu știi cum e” e scoasă de cel mai adânc puț al gândirii tale. Atât de adânc, că de fapt e din cur.

  Nu am copii, DAR AM FOST COPIL și la peste 30+ ani văd rezultatul lipsei educației sexuale peste tot. Comparația ta cu discuții despre mașini e zero.

  – Femei la 30+ de ani CARE AU COPII și nu știu pe unde se pișă! Pentru ăștia ca tine, am să explic: nu, nu se pișa „prin pizdă”, cum mi-a fost servit răspunsul de la doamna respectivă, e o gaură mică puțin mai sus de pizdă. Serios, caută pe PornHub și pe Wikipedia, îți arată cu desene cu tot.

  – Femei care nu știu să se șteargă la pizdă! Fetelor, se șterge din față spre spate. Adică, pe românește: de la pizdă spre cur.

  – Bărbați care nu știu să se spele la pulă. Sfat: decalotați, dați cu apă bine de tot. De preferat și săpun, dar ușor, că se irită! La ouă cu ceva mai mult săpun.

  – Bărbați și Femei care încă cred în mitul metodei pullout (60% of the time it works every time)

  – Femei care nu știu ce tipuri de contraceptive există pe piață, și de ce tot e bine să folosești prezervativul cu parteneri sexuali noi, care n-au fost testați, că bolile tot se iau

  E doar o listă mică, că mă enervez să scriu mai multe. Educația sexuală nu trebuie să fie numai despre cum se bagă pula-n pizdă.

  Nu mai insista pe mizeria că trebuie făcută de părinți acasă, că deseori, ăia care se împuiesc n-au nici ei habar de practicile astea, și cum încă suntem o țară foarte religioasă, unora le e rușine să discute treburile astea cu copii.

  Părinții mei nu au discutat direct, pe vremea mea se practica aia cu „lăsatul cărților despre sex în bibliotecă”, și oarecum a funcționat, am găsit cărțile alea și le-am citit de N-șpe mii de ori din scoarță în scoarță.

  Dar nu a fost de-ajuns. Norocul meu e că am avut acces de mic la internet (trăiască Xnet), și că existau site-uri precum sex-az.ro (sau ceva de genul), și mi-a plăcut limba engleză suficient de mult încât să o învăț să-mi traduc singur articole de pe net.

  Cu toții am fost adolescenți plini de hormoni. Noi n-am primit educație sexuală și tot am făcut labă. Nu știu ce publicații ștințiifice citești tu, dar masturbarea este un act normal și are efecte benefice, atât psihic și fizic – o zic numeroase studii. Ca orice lucru făcut în exces, gen băutul apei, poate dăuna.

  Atât, că m-ai plictisit cu imbecilitatea ta. Du-te înapoi pe TNR.

  • ”Bărbați și Femei care încă cred în mitul metodei pullout (60% of the time it works every time)”

   A funcționat cu succes 9 ani la mine. La un moment dat credeam cu tărie că sunt steril. Până a rămas gravidă. Nu râdeți, că e al meu copilul, fără dubiu.

   00
  • Eu îl suspectez de trollaj, nu ai cum să fii în halul ăla.

   00
  • Eftimie – mult text pentru puțină informație și de slabă calitate, Znuff – scurt și la subiect. Mânuțele sus!

   00
  • Inca un plus mare de la mine pentru tine Znuff !
   In rest nu mai este nimic de comentat , suntem o tara inapoiata din toate punctele de vedere si probabil asa o sa plutim prin vremurile care vor veni daca o sa mai existam ca neam.

   00
  • @Znuff

   Diudule, ești foarte deștept, trebuie să-ți țin un curs întreg de facultate să înțelegi diferența între „eu am fost copil” și „eu trebuie să discut cu un copil”.

   Nu ai copii, nu ai experiența de viață și atenția să vezi exact ce învață ăla, cum i se formează ideile, care sunt factorii de influență în generarea lor.

   Ești un zelot care se închină la el însuși. Ăia sunt cei mai ușor de condiționat.

  • Eftimie, dar noi de unde știm că tu te pricepi la educația copiilor?, câți copii educați la tine-n casă au ajuns la maturitate și în câmpul muncii.

   00
  • @Andrei Conform teoriei deșteptului de Znuff e pentru că am fost și eu copil și de-aia știu.

  • Sorry, Eftimie, tu ești campion de ceva timp pe aici la adulmecatul propriilor bășini și sugerarea c-ar fi ceva apă de toaletă haute couture. Uneori am impresia că-ți place atât de mult de tine și de ce scrii, că te-ai și fute singur. Și spun asta din perspectiva unuia care te citea cu plăcere și te găsea amuzant, dar de la un timp încoace parcă doar ai reflexul de a semnaliza cât de deștept ai tu impresia că ești. Oh, plus o pasiune din ce în ce mai evidentă pentru cele creștin-ortodoxe; lucru cu care nu am o problemă, că e treaba ta, dar nu mi se pare asumat întrutotul. E limpede că aplecarea asta mistică mai recentă a afectat și redactarea textului de mai sus.

   Altfel, realizezi că propagarea imbecilității ăsteia cu ”cine n-are copii, ciocul mic” te pune pe picior de egalitate la meschinăreli cu d-alde Firea, nu? ;)

   Ah, și a propos de exemplul cu mașinile de mai sus, aia e altă pildă de căcat, care nu e argument, cum ți-au mai spus și alții. Poți să vorbești despre un Ferrari 250 GTO și fără să ai unul în garaj.

   Una peste alta, cred că cel mai mare câștig pe care-l poți trage din reacțiile la scriitura-ți de mai sus e că ai putea să rumegi un pic și să cobori nițel cu picioarele pe pământ și să-nveți niște umilință, dacă tot îți place modelul creștin-ortodox. Și spun asta cu toată sinceritatea. Îmi plăcea Eftimie ăla de acum câțiva ani, care nu era preocupat să-și tot facă soclu la statuie în fiecare text pe care-l publica.

   Sper să fii bine!
   Mx

   00
 17. Nu trebuie sa ai copii sa stii ca o forma de educatie sexuala e necesara in scoli in special de prin clasa a 6-a. Nu trebuie sa ai copii pentru niciun aspect ce tine de educatia copiilor sa stii sau sa ai pareri despre cum ar trebui sa fie. De ce?! Pentru ca tu ai fost un copil si tu stii exact ce ai invatat singur si ar fi fost bin sa iti spuna altii ca sa nu te dai cu capul de pereti. Argumentul ca nu ai copii si nu stii in consecinta ce inseamna educatia copiilor ar trebui sa dispara din mintea ingusta a parintilor. Nu am fost pe Luna dar stiu despre cosmos, nu sunt mecanic dar stiu cum functioneaza si cum se intretine o masina, nu sunt politician dar am pareri despre cum ar trebui condusa o tara. Argumentul asta cu „nu ai copii, nu stii nimic despre cum se cres” e atat de prost ca nu spune decat ca cei care il folosesc sunt praf si pulbere

  00
 18. Eftimie, ia spune-i argumentul asta cu „nu ai copii nu poti vorbi despre educatia lor” lui Vali. El nu are si nu este 90% dintre lucrurile despre care vorbeste de 15 ani pe blogul asta. Zi-i sa inchida blogul ca nu e mecanic, nu e di=ealer de masini, nu e politician, nu e IT-st, etc… Practic in afara de 2-3 subiecte nu are voie sa scrie aici nimic.

  00
  • El nu are

   erm. atunci cine plm e ăsta din casa mea care seamănă cu mine și îl cresc de 12 ani?!

  • Îl mai văd și alții? Dacă nu, poate îți explică Răzvan Coloja cine e.

   00
  • e și asta o variantă. :D

  • @Vali, multi citeste, putin intelege: Eu nu spuneam ca nu ai copil ci ca nu ai si nu esti 90% din lucrurile despre care vorbesti. Adica nu ai sa spunem….un Lamborghini dar scrii despre el daca ai chef. Acum ai inteles?! Deci „el nu are” nu se referea la copii ci la foarte multe alte lucruri despre care scrii desi nu le ai.

   00
  • @Vali: frază completă și separată de prima. Zice omul că tu nu deții 90% din lucrurile pe care le prezinți și nu ești în 90% din situațiile de care scrii aici.

   00
 19. Nu exista dovezi stiintifice concludente despre beneficiile „nofap”. Cel putin eu nu am gasit. In final totul se rezuma la doua mari argumente:

  1. Unul dintre ele spune ca dupa o abstinenta de 7 zile nivelul de testosteron creste, doar ca dupa inca cateva zile revine la nivelul initial. Partea asta a doua nu mai este citata de adeptii „nofap”. Mai mult in acelasi studiu spune ca ejacularea este importanta in prima zi din cele 7 pentru a atinge acel nivel mare de testosteron in ziua 7. Adaug pe langa asta ca acelasi studiu extra citat de catre adeptii „nofap” se auto-intituleaza ca fiind o primul studiu care face o corelatie intre ejaculare si nivelul de testosteron. De asemenea sunt cateva meta-reviews care nu au gasit nici macar o corelatie intre calitatea spermei (si probabilitatea de a face un copil) si abstinenta.

  2. Idei legate de sanatate mentala (multi dintre cei de acolo raporteaza ca se simt mai bine mental) sau fizica (sport, slabit …) si mai ales idei (confuze) legate de dependenta.
  Legate de aceste puncte nu exista studii (replicabile) care sa demonstreze efectele negative ale masturbarii sau efectele pozitive. Maxim putem incerca sa credem niste inferente logice ale adeptilor nofap, dar in final sunt mostly niste erori logice pe care ei le fac sau niste reduceri sau simplificari voite ca sa isi dea dreptate.

  In final, majoritatea argumentelor aduse in discutia despre „science of nofap” sunt legate de dependenta (de porn) si nu de masturbare. Daca ajungeti pe paginile lor nu va lasati influentati ca la finalul posturilor pe Reddit dau 10-15 link-uri. Dati click pe ele si cititi despre ce sunt cu adevarat acele studii.

  Si mai ales este important de stiut ce inseamna corelatie, cauzalitate, numar de participanti, intrebarea la care vrea sa raspunda un studiu si mai ales selectia grupului inclus in studiu si analiza factorilor care ar putea sa influenteze un studiu. Nu va rezumati la a citit un abstract si a luat de acolo o propozitie care va da dreptate. Cititi macar introducerea si concluzia acelui studiu.

  00
 20. Partial are nenea Eftimie dreptate : toti progresistii privesc educatia sexuala ca un Fat Frumos : facem ore de ed.sex. , gata se rezolva Romania.. Nu e e chiar asa, pentru ca cine va vrea sa faca sex , o va face cu metode de contraceptie sau fara …Iar ideea ca 1 H / saptamana le va deschide mintea , e chiar exagerata.Poate solutia ar fi mai multa educatie acasa, unde cu siguranta, cu parinti care isi dau interesul poti face mai multa educatie decat in scoala. Unde sa ii inveti ca respectul e si fata de tine si fata de persoana de langa tine.
  Hipersexualizarea exista in ziua de azi si e mult mai greu de combatut decat a angaja profesori de educatie sexuala…de aia Guvernul alege varianta cea mai simpla . Cata vreme poti viziona porno, cu un singur „Sunt peste 18 ani” , ce o sa faca tinerii ? O sa isi aminteasca de ideile de la orele de ES sau o sa fie cat mai doritori de sex cu orice pret ?
  Iar da, no offence, dar Ciolos si Barna e destul de greu sa imi explice mie cum e sa imi cresc copiii…stiintific, pot veni cu cate argumente vor ei , dar pana nu treci la practica cam iti bati gura degeaba…
  Acuma 20 de ani, se facea in scoli un fel de educatie sexuala: intre clasele 5-8 , o data pe an, era un tip/tipa(sau ceva student la medicina sau de astea cu reclame la tampoane, posibil sa ma insel), care explica basics-ul…

  00
  • Ia uite un argument:

   In Olanda, educatia in privinta asta incepe la varste foarte mici.
   In Romania, e cam canci, caci mare parte din societate gandeste ca tine.

   Rezultatul: in Olanda, varsta medie la care se incepe viata sexuala e 18 ani si jumatate. Si in concluzie cazul de adolescente care nasc sau care care fac intreruperi de sarcina e aproape inexistent.

   In Romania, viata sexuala se incepe la 15 ani si jumatate si suntem pe locul 2 in Europa la mama adolescente si la intreruperi de sarcina.

   Da, puiule, educatia a facut diferenta. Aia pe care nu dai doi bani.

   00
  • In Olanda fumează iarbă, nu le mai trebuie altă distracție, la noi nici iarbă, nici bani, ce sa facă si adolescenții ăia?

   00
  • Se fumează destulă iarbă și la noi, doar că nu e legalizată…

   00
  • @ Silicon, nu doar educatia sexuala conteaza…
   Uita-te la NZ, si ei fac de mici ed sexuala, si totusi abortion rate-ul e asemanator cu SUA …
   Nu poti sa zici ca doar datorita ed. sexuale e scazut nivelul avorturilor in Olanda…

   Iar cu logica asta cu educatia, lasa-ma sa iit raspund pe masura : stiai ca olandezii vroiau sa scada varsta de la care poti face sex consimtit la 12 ani ? Educatie inspre pedofilie, sau cum ii zici ?

   00
  • @Dave, pai se pare ca olandezii nu prea voiau sa schimbe varsta la 12 ani. Daca ar fi vrut ar fi schimbat legea.

   00
 21. voiam sa scriu un comentariu lung despre cum am facut educatie sexuala (anatomia organelor, BTS-uri si metode de contraceptie) la biologie intr-a 7-a si a 11-a (2000 si 2005) dar dupa 3 ani de terapie psihologica (TCC pentru cunoscator) nu mai am chef sa ma cert cu straini pe internet. sa doresc multa sanatate si mai iesiti pe afara ca ploaia asta naspa din ultimile zile v-a deprimat rau.

  00
 22. Nimeni: nimic.
  Eftimie: ia sa arunc eu piatra asta in lac.

  00
 23. de la ce se deviaza atentia cu chestiunea „educatiei sexuale” din ultimile zile? ca e clar pentru toti ca nu se baga asa ceva in scoli.

  00
 24. Eftimie e bun de politician, porneste de la niste premise oarecum gresite, scoate niste lucruri din context, face niste sofisme si gimnastica mentala si turuie vreo 2 ziduri de text ca sa fie greu sa il intelegi si sa il contrazici. eu il suspectez de trolling sau exercitiu ca poate sa argumenteze orice ca la competitii de debate. daca n-as avea lucruri mai bune de facut as putea sa fac o analiza pe text si sa argumentez de ce e un text argumentat foarte prost si mai mult un exercitiu de trolling, dar oricum o sa se piarda in marea de comentarii si am impresia ca nici nu am cu cine discuta, daca ma refer la autor.

  00
  • Este clar ca isi flexeaza skillurile de debate. Interesant cum a intors argumentele adversarilor impotriva lor – mamele minore e un argument folosit de obicei pro, nu cotra :)
   Ce pot sa zic, bine jucat, am muscat si eu la unele mai vechi.

   00
  • Si eu cred ca troleaza la destul de multe subiecte. Nasol este ca nu am inteles beneficiile faptului de a trola

   00
 25. E oarecum jenant sa descopar ca multi comentatori au inteles un singur lucru din text: “nu ai copii nu poti vorbi despre educatia lor”

  00
 26. Ce zici, ce știi, nu-i așa că masturbarea e bună? Pe ce te bazezi? În afară de propria plăcere? Că aparent sunt sute de studii științifice care spun că nu e ok. Și nu vorbim de organizații religioase care spun asta, vorbim de sute de studii și experimente. Poți să cauți pe internet „science of nofap” și o să găsești până te saturi. O să găsești și cum majoritatea studiilor despre labă sunt finanțate de firmele din spatele site-urilor porno, o industrie de miliarde de dolari.

  Aici greșești grav. Nu se pune problema dacă masturbarea e ”bună” sau ”rea”. Ci de ”o faci” sau ”nu o faci”. În caz că alegi ”o fac” e cât se poate de natural, dictat de instinctul sexual de cele mai multe ori, iar afirmațiile cum că ar face rău sunt absurde. La fel cum e și chestia cu ”science of nofap”. Niciun om în toată istoria rasei umane n-a murit din labă, n-a paralizat de la labă și n-a rămas fertil de la labă.
  Ever.
  Am o prietenă bună care e educatoare în Cluj. Îmi spunea la telefon râzând ce nasol e cu ăștia din grupele mici (4-5 ani) că îi pune la culcare și că încep să bage mâinile pe sub pătură și să se masturbeze. Nu știu ei ce fac dar cumva simt ei că e plăcut. Iar ea trebuie să stea atentă și să tot ”Vlad! Mânuțele pe piept!” și ”Livia – mâinile pe pătură!”. Cam asta face cât ăia cică ”dorm” – o oră sau două pe zi. Iar eu eram gen ”holy shit this is super-weird”.
  Dar da – masturbarea e ceva natural, comună la mai toate mamiferele. Indiferent ce zice ”science of nofap” sau pastorul congregației sau cutare vecin pensionar. Eu am aflat de ea târziu – pe la vreo 13-14 ani parcă. Eram în excursie și au început prietenii mei să facă glume cu ”labă în sus”, ”labă în jos” și am întrebat și eu ce e chestia aia. Și după vreo 5 minute de convingere că într-adevăr habar nu aveam ce era aia mi-au explicat ei, așa – cum au putut. Absolut normal că la prima ocazie am încercat și eu, că eram curios. Și-a ieșit chestia aia albă și primul gând a fost că e ceva în neregulă cu mine – că uite ce pișat gros am. Pentru că era prin ’93 și nimeni nu explicase vreodată cuiva ce, cum, de ce. A trebuit să aflu din discuții cu prietenii, glume, filme și alte aiureli, că România era prea preocupată cu Caritas și haosul de după Revoluție iar la școală profesorii încă ne trăgeau random scatoalce după ceafă doar să ne reamintească din când în când cine e șeful.
  Chestia cu ”masturbarea e dăunătoare” mi se pare absurdă când e scoasă din contextul religios. Că măcar habotnicii au argumentele lor; false, dar măcar le au și sunt acolo cu scopul de a le întări credința. Când însă o dăm pe ”studiile arată” și ”nofap” întind mâna în spate, cu degetul arătător spre primii hominizi, și-ți arat că ăia se frecau rânjind de pietre și – cu toate astea – masturbarea n-a transmis pe cale genetică în specie nimic dăunător.

  00
  • Prea mult ai scris. Mie mi se pare ca si tu ai ceva, o suferinta. Scrii mult prea mult.

   Toti avem probleme, e ok. Dar masturbarea nu e normala. Expertii pot spune orice, pentru mine nu inseamn nimic asta. Si cum putem fi siguri ca sunt intr-adevar „experti”?

   00
  • „Niciun om în toată istoria rasei umane n-a murit din labă, n-a paralizat de la labă și n-a rămas fertil de la labă.”

   Corect, dar majoritatea studiilor pe temă se referă la efectele psihologice ale gestului. Fizic e aproape inofensiv și efectele imediate sunt pozitive. Efectele pe termen lung sunt discutabile. Pe termen scurt chiar și o țigară are efecte pozitive (dopamină, relaxare, boost scurt la inteligență, ajută la defecare etc), pe termen lung nu trebuie să uităm că în urmă cu câțiva ani medicii recomandau țigări.

  • @Ana:

   Prea mult ai scris. Mie mi se pare ca si tu ai ceva, o suferinta. Scrii mult prea mult.

   LOLCE?

   Toti avem probleme, e ok. Dar masturbarea nu e normala.

   Ba e. Vezi – acum am făcut să fie 2:1 prin afirmația mea.

   Expertii pot spune orice, pentru mine nu inseamn nimic asta.

   Nu vă de ce-ar însemna ceva când tu – mi-e clar – cunoști treaba mult mai în detaliu decât ei.

   Si cum putem fi siguri ca sunt intr-adevar “experti”?

   La urma urmei nici de labă nu putem fi prea siguri. Poate nu e ”labă”. Poate ”sex cu mâna” și-n tot acest timp experții ăia ne spuneau că ne-o facem singuri.

   @Eftimie: orice în cantități mari dăunează – apa, fumul, laba, oxigenul, porumbul, ciorba de burtă, televizorul. Laba fără limite nu mai e labă; e deja masochism. Chestia e că nu rezistăm la prea multe orgasme fără să dea corpul semne de oboseală și să ne pună în repaus. La fel cum după prea mult fum ni se face rău ori dacă mâncăm o găleată de ciorbă o cam dăm afară subit după o vreme.

   00
  • @Eftimie
   Uite 2 sofisme doar din comentariu:

   Premisa 1: Pe termen scurt fumatul si laba au efecte poztive
   Premisa 2: Pe termen lung fumatul are efecte negative
   Concluzie: Pe termen lung laba are efecte negative (asta e insinuarea)

   Premisa 1: Pe termen scurt fumatul si laba au efecte poztive
   Premisa 2: Medicii zic ca laba nu e nociva
   Premisa 3: Medicii au gresit cand recomandau fumatul ​
   Concluzie: Medicii gresesc cand spun ca laba nu e nociv (asta e insinuarea)

   00
  • @Perkele

   Zi-mi cum se numește în arta discursului „Ce nu cred eu că există, nu există”. Altfel, cât mai durează până te prinzi că oamenii ca mine nu prea poartă dialog cu zeloții că e inutil?

  • Fix asta se poate aplica la tine, tu ești zelot care forțează argumentări și scrie ziduri de text cu mici fracturi logice

   00
  • Și la ce te referi prin „Ce nu cred eu că există, nu există”?

   00
 27. Citind postul asta o singura idee imi trece prin cap: not sure if trolling or cre(S)tinopat

  00
 28. Eftimie tu esti un mare moralist. Si ce poza tampita ai pus.

  Uite ce ai scris: „Sunt un tip umblat în viață, am încercat chestii tari. Fără preludii, am tras odată chiar și cocaină pe nas, știu cum e.
  Am experimentat în sex cele mai murdare și tabu chesti.” Nasol, daca e adevarat.

  Iar cei pe care ii critici si ii judeci poate ca fac si lucruri bune, da? Nu numai rele. Si poate ca nu sunt mai imorali decat tine.

  Tu te lauzi singur. Cand cineva nu are realizari majore se lauda singur. Zice ca a fost premiant, olimpic, se lauda cu liceul pe care l-a facut, samd. Nu esti nici mai inteligent decat altii doar pentru ca tu ai invatat si ai fost un elev bun. NU CONFUNDATI cunostintele cu inteligenta. Aveam colegi praf la invatatura.
  Nu erau prosti(lipsiti de inteligenta). NU INVATAU. Nu stiu de ce, aveau si probleme. Nu stiu ce probleme.

  Au ajuns foarte bine. Iar unii raman doar cu note bune si diplome. Prostii sunt impresionati de chestii de genul „A luat 10 la Bac.” „E olimpic.”
  „E premiant.” Daca nu inveti, nu inseamna ca esti prosti si nu inseamna ca nu poti fi dotat si talentat. Poti sa ai succes mai tarziu si sa ajungi „bine”.

  Si „marele” scriitor Cartarescu a spus „As fi vrut sa fac sex in trei.” Ce ne intereseaza pe noi mizeria asta? Traim intr-o lume cam bolnava. Oamenii sunt cam bolnavi la cap si la suflet. A mai scris si alte prostii. Poate ca e un mare scriitor. Nu mi-am dat eu seama, nu sunt prizat beletristic. Nu am citit destul si nici nu ma pricep. Pentru unii rromani e un geniu. E normal, tu ai IQ-ul ~100 si ai citit si 3 carti(proaste, nu bune). E si dac de-al nostru, deci cum sa nu fie grozav. Dumnezeu a avut o preferinta pentru curbura carpatilor, cum spunea Plesu.

  00
  • Moralist era să spun că am încercat lucrurile alea și sunt bune. N-am spus că sunt.

   Faptul că nu ai proprietatea termenilor mă face să bănuiesc că ai terminat Filologia.

  • Ha ha ha. Bine. Bati campii…

   00
  • „Moralist era să spun că am încercat lucrurile alea și sunt bune. N-am spus că sunt.”

   E grav.

   00
  • Oare de cate ori o sa ne mai spuna Edtimie ca odata a tras chiar si cocăină pe nas?

   Pare cea mai mare realizare din viata lui. Nu am mai vazut pe nimeni atat de mandru.

   Cand se imbata cu hipsterii lui ultra-ortodocsi le povesteste mereu: baaa odata am tras chiar si cocăină pe nas :)))

   00
 29. Nu stiu daca e nevoie de educatie sexuala. E nevoie doar de „educatie”. Ca lumea, si cu profesori bine pregatiti. Sa ii faca sa inteleaga ca isi fac rau singuri rau daca fac anumite lucruri. CA E RAU SI E GRESIT. Sa le explice de ce e rau si gresit, si care pot fi urmarile. Eu nu am mari sperante. Cu Rromanii nu prea poti face nimic.

  Rromanii nu fac nimic de fapt, doar se fac ca fac. In continuare invatamantul e la pamant, profesorii sunt slabi. Sunt multe de spus. Cred ca multe lucruri se pot rezolva destul de usor, cu cap. DACA SE VREA. Cu munca si efort, nu neaparat de inteligenta. Oamenii isi cam fac singuri viata grea.

  Nici parintii nu isi prea fac datoria. Familia e mai importanta, parintii sunt de vina daca copiii ajung rau si sunt niste tampiti.Daca eram bine educati eu zic ca oamenii ar fi trebuit „sa arate” altfel. Sa fie altfel. Nu stiu sigur, corelatia nu implica cauzalitatea.

  Nu putini sunt cam prosti si rai, eu asta am constatat. Cam neoameni. E si de alegere, nu trebuie sa citesti 100 de carti ca sa fii om si sa faci ce trebuie. BINELE.

  00
 30. Ovidiu,

  Eeu am un singur mesaj pentru tine: daca-ti mai folosesti talentul ca sa starnesti viespar pe aici (toate comentariile au un IQ de doua cifre, nu si autorii lor ce-i drept) in loc sa povestesti cum l-a salvat nea Silvica pe Andreius caftind zmeul si pe fiul zmeului si, intr-un final glorios, incantand-o pe Arista cu mana lui de aur, chiar ma asociez cu dujmanii tai si dau cu bolo… nu ca pe aici nu-s bolovani decat daca sunt importati din Germania. Vad eu cu ce dau…

  Aici e cam plictiseala, mai mult decat sa ma plimb cu bicicleta pe miile de kilometrii de piste sau sa zac pe la terasele de pe malurile canalelor ce as putea sa fac ?

  Sper ca te-am convins despre menirea ta in urmatoarele saptamani, vorbim!

  Trimis din RIjswijk, Zuid Holland, azi, la o ora anume …

  00
 31. Problema cu ăia care nu au copii nu e că nu au voie să vorbească despre copii pentru că nu au copii. Problema cu ăia care nu au copii e că ar face bine să își vadă de viața lor și să nu aibă păreri despre copilul meu. Sau mă rog, pot să aibă păreri dar să le țină pentru ei. Sau OK, să îmi spună părerile lor dar să nu se mire dacă îi ignor sau îi înjur.

  00
 32. Cand ne apucam sa facem ceva cu adevarat? Ca trancanit si scris suntem buni. Oamenii care vorbesc mult nu sunt nici foarte inteligenti si nici nu stiu prea multe de fapt.

  Scria cineva pe aici ca statul suntem noi… Wow. Eventual sa ne apucam noi de autostrazi si de tot.

  00
  • @Ana: fii atentă chestie – începe tu. Vorba ta de fix mai sus: ”la trăncănit și scris suntem buni”. Ei – cu ce ai să contribui literalmente la binele social? Eu unul sunt curios.

   00
 33. 1) Ai dreptate nu avem nevoie de educatie sexuala in scoli, avem nevoie de o suplimentare a lectiilor de Logica, poate asa s-ar reduce numarul de blogeri analfabeti functional. Ori asta ori esti aservit politic, ultima nu o exclude pe prima,nici viversa.
  2) Sunt multe interese politice la mijloc, iar RS este ultimul exemplu de politician de la care mi-as dori sa primesc sfaturi despre educatia/viitorul copiilor (stii tu tipul ala care (nu) a dublat alocatiile, a aparut in documentarul de pe Netflix despre noua masonerie americana si grupul de rugaciune, un fel de Handmaids Tale varianta reala).
  3) Daca sucessul unei initiative este dat de reducerea la 0 a ratei infractionalitatii, mortalitatii, sarcinilor adolescentine atunci ai avea dreptate si nu ar trebui sa mai facem nimic. Pana atunci o luam usor si lucrurile se imbunatatesc incremental si poate o sa ajungem si la 0. Ca sa intelegi ce vreau sa spun ii poti spune unui chirurg sa nu se mai spele pe maini pre-operatie ca oricum exista riscul sa mori in operatie. Sa arunci cu rahat e usor, sa propui o solutie alternativa fara bale extremiste e un pic mai greu (mai ales daca nu e si ceva cascaval la mijloc)

  00
 34. @cosminel Bai, si eram plin de teorii si expert in educatia copilului inainte sa-i am. Dupa ce i-am avut am concluzionat ca mai bine taceam, ca habar n-aveam de nimic. Adevarul e ca ai idee de parenting adevarat cand n-ai copii doar daca ai avut ceva frati muuuult mai mici decat tine si faceai babysitting by default. Altfel…eu n-as mai fi asa radical in pareri. Si nu, n-am incredere ca statul poate face educatie sexuala mai bine ca mine. La capitolul asta vreau sa am control si mi se pare normal sa-mi dau sau nu acordul.

  00
  • Ce te opreste sa iti intrebi copii ce au invatat la scoala si sa le spui tu cum sta treaba cu adevarat?

   Ce crezi ca vor invata la scoala atat de diferit de ceea ce ii inveti si tu acasa? Ce te sperie de fapt?

   00
  • Pai ia sa vedem, oare ce i-a speriat pe oamenii aia care au protestat fata de obligativitatea orei de religie. Ce ii oprea sa isi intrebe copiii ce au invatat si sa le spuna cum sta treaba cu adevarat? Ce crezi ca ar fi invatat la scoala diferit de ce ar fi invatat acasa? Ce i-a speriat de fapt?

   00
  • Pai, ia sa vedem.

   Pentru ca nu are rost ca un copil sa invete religie sau frenologie la scoala in anul 2021.

   Ar fi pierdere de timp, ar incarca orarul copilului aiurea, inca o ora in plus cand copilul putea sa faca matematica, lb. romana sau sa fie acasa si sa isi faca temele sau sa se joace, sa se odihneasca, sa citeasca o carte, intelegi ideea.

   Eu am facut o ora de religie pe saptamana in scoala generala. O ora pierduta. Mult mai interesant era la ora de educatie civica de unde puteai invata ceva util.

   Insa in tara din UE cu cele mai multe mame minore, cateva ore pe semestru de educatie sexuala nu ar putea sa faca mai mult rau decat face lipsa educatie acum, chiar daca TU iti vei educa copilul singur si vei face o treaba mult mai buna decat scoala.

   Insa nu stiu daca ai observat, dar desi TU faci o treaba excelenta in a-ti educa copilul, tot pe primul loc la mame minore din UE suntem. Deci ceva nu faci bine, fiindca rezultatele lipsesc.

   00
 35. mi se pare amuzant ca astia care sunt impotriva educatiei sexuale si au copii si acuza pe altii ca isi dau cu parerea fara sa aiba copii sunt din familii educate si urbane si isi dau cu parerea fata de educatia si ce se intampla la tara fara sa fie la tara decat cel mult in vizita la rude si fara vreo ideea de viata de care noi nu stim de acolo.

  00
 36. NOU
  #109

  D-le Eftimie, cu permisiunea dvs și numai dacă se poate, dacă am o nepoată de 9 ani, îmi pot da cu părerea în privința educației sexuale, cu scopul protejării respectivei minore? Vă mulțumesc anticipat, săr’na! *bows down*

  00
 37. eftimie, anu de gratie 2021: educatia nu te face automat mai destept asa ca de ce sa ne riscam?

  00
 38. NOU
  #112

  Buna ziua copii (buna ziua!), luati loc in banci!
  In aceasta ora nici unul din voi nu are nevoie de carti
  Nu mai vorbeste nimeni, scoateti o foaie si-un creion[…]
  Mai presus de toate ochi si urechi tot colectivul
  Iubiti-va parintii dar folositi prezervativul
  Pentru fetite daca aveti de-acum premonitii
  Cand va faceti mari si sugeti p**a sa nu zgariati cu dintii
  Pentru baieti, vedeti, femeile-s pline de mister
  Cand va pun verigheta pe mana, bagati-va p**a in el de fier
  […]
  Ai incercat sa slabesti, nu merge, nu insista
  Combina-te la h*****a sau cu-n partener bolnav de sida
  Sti da? Nu pune botul, la vorbe goale
  Dragostea trece prin stomac doar daca-i p**a mare
  Daca-ti cade pe cap un vegetarian ai sa te arzi
  Ai sa-L rogi pe Dumnezeu sa-ti puna in loc de p**a un praz
  Nu fu**ti din picioare, ca e riscant, dar stiti de ce?
  De la o varsta frageda o sa va umpleti de varice
  Daca ai 14 ani, esti bortoasa, nu fi stupida
  Convinge-o pe mata ca te-a nascut gravida
  […]
  Banuiesc ca ati remarcat diferenta dintr m**e si l**a
  Alina si Vladut, hai demonstrati-ne la tabla
  […]
  Daca o femeie va refuza cand e vorba de s*x nu-i frumos
  […]
  Feritiva de puscarie ca-n mai putin de-o luna
  Ajungeti sa-mpariti frateste cu altii aceeasi p**a
  Nu te-a inzestrat natura, la operatii nu te risti
  Daca vrei sa-ti creasca p**a, mananc-o p**a si-ncearca s-o p**i
  Cand trageti in piept droguri nu uitati sa scoateti filtrul
  Daca-l uiti ti-ai bagat p**a in ele de droguri, ca tampitu
  […]

  00
 39. Ar fi bun un articol de Razvan T Coloja despre crestinopatii care pupa moaste, poate asa vom fi mai blanzi cu Eftimie si ii vom intelege suferinta.

  00
 40. Nu am.copii dar atata timp cat statul imi ia din munca mea (aka taxe si impozite) ca sa dea la mame minore ajutoare sociale etc. Io zic ca pe banii mei ar cam trebui , nu numai sa am un cuvat de spus, dar sa fie si luat in considerare dpdv legal. Alternativa este sa nu ma mai taxeze pe mine pt futaiul neprotejat al altora si am rezolvat problema. Promit sa fac ciocu mic.

  00
 41. Faptul că ești acuzat de extremism religios, habotnicie sau altele similare doar pentru că ridici atenția asupra unei probleme profunde de moralitate, mi se pare atât fascinant, cât și foarte îngrijorător. Am „simțit” textul ăsta și-s în asentimentul lui.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube