Daniel Funeriu Unleashed

Dacă mai țineți minte, săptămâna trecută a avut loc o mică ciondăneală pe teme de Bacalaureat în care și-au dat cu părerea mai toată lumea dar s-a reținut în principiu că un fost ministru al învățământului l-a făcut maimuță pe un fraier. Și dă-i scandal fratele meu, argumentații, contraziceri, dispute și dezbateri atât de adânci că la un moment dat nici nu mai știam de la ce ne-am luat.

Ei bine, ca să încheiem discuția, prin amabilitatea președintelui Partidului Progresului Moderat, Jaroslav Hasek, dl. Daniel P. Funeriu a decis să acorde un interviu în care să lămurească niște lucruri, poate odată pentru totdeauna. Îs vreo două ore de discuție, mă rog, mai mult vorbește el, și simți așa un pic că-i înțelegi starea de nervi când se tot vorbește de educație. Că tot ce reproșăm acum la sistemul ăsta a încercat să combată, cu o lege făcută de el și Miclea. Dup-aia a venit Ponta și a făcut-o varză. Și toată lumea zice „băi, dar de ce e aia așa și faza aia tâmpită acolo” și-atunci el iar se enervează și zice „păi, băi, dar s-a dat lege pe tema asta, ați schimbat-o, ce mai vreți”.

In fine, hai să n-o mai lungesc, uite cam ce o să auziți în acest interviu, extrasele sunt aleatoare:

  • Omul este fiul marelui lingvist Funeriu, care aparent a scris o carte de hotar în domeniul versificației.
  • Nu l-a făcut maimuță pe Selly, dimpotrivă, aparent în martie Selly îl susținea în privința neanulării examenului pe motiv de pandemie. L-a felicitat pe ăla că a luat Bac-ul. DCNews a pornit faza, au extras ceva din context.
  • Am luat notă mai mare decât el la chimie la Bac.
  • USR face un pic de vrăjeală cu legea aia cu educația sexuală, educația sexuală există în programă.
  • A, a făcut educație sexuală cu fiica sa, ba chiar a și scris un articol despre cum să faci educație sexuală copiilor.
  • Selly ne-a spus ce ne-a mai zis odată un învățat german în urmă cu 220 de ani.
  • La faza cu boxul l-a filmat fi-su.
  • Turbo Pascal a învățat în Franța și a făcut la un moment dat un algoritm atât de bun că nu putea să afișeze ecranul tot ce trebuia.
  • Sindicatele din învățământ șantajează constant miniștrii cu tot felul de mizerii. Ăia sunt cei mai mari dușmani ai educației. Și mare parte din profesori.
  • Cine crede că este cel mai frumos ministru al învățământului.
  • Care este melodia lui preferată de la Pink Floyd.
  • Ce contribuții a avut la găsirea leacului pentru chelie (no joke)
  • Îl cunoaște pe Chef Adi Hădean de la maternitate

Și un citat scos din context:

„Tu ești Funeriu? Doamne, urât mai ești, vino să te țuc”

L.E.: N-am întrebat de pixelul albastru că nu-mi pasă de subiect, deloc. La fel și opțiunile politice, irelevante pentru discuție.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

    • Nu mi-a plăcut niciodată acest personaj. Dar este de apreciat că a aflat de articol și că s-a băgat la varianta asta de dialog.

      10
  1. L-ai întrebat de pixelul albastru și teoria vitezei pumnului?

    00
  2. Si ca sa clarificam ipocrizia domnului andrei selaru, asa incepe el schimbarea in educatie, cu un interviu frumos la gadea en co.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3991980710843364&id=260001637374642

    00
    • Copilul asta poarta o palarie prea mare pentru el. Are dreptate Funeriu cand ii zice sa o lasae mai moale.

      00
    • Macar lui Selly nu trebuie să-i sopteasca o secretara că să fie capabil să răspundă la întrebările dintr-un interviu.

      00
    • Am mai vazut discutia asta cu soptitul/cautatul raspunsurilor si la alti ministri sau sef de ceva… si nu inteleg care e problema. Presupun ca reporterul ala a cautat x ore sau zile niste informatii, analizat si acum intreaba (exceptand cazul info servite de altii, a intrebarilor si alte cele).
      De ex eu nu am pretentia ca ministrul transporturilor sa stie de ce un necalificat de la DRDP sau cum s-o numai acum a facut vreo nefacuta. Ok, nu stiu voi solicita clarificari de la subordonati, asteptati un raspuns de la biroul de comunicare in max 30 zile, pa.
      Dar „jurnalismul” in Ro parca e croit dupa breaking news/nu o sa-ti vina sa crezi/uite ce a zis/ etc.

      00
    • sistemul trebuie sa inteleaga ca elevii sunt clientii lor, nu slugile lor.

      00
    • @alexul, asa ar trebui sa fie, dar majoritatea romanilor nu gandesc atat de departe si raman cu senzatia aia de „ia uite bah ce i-a zis-o” si cred ca jurnalistul ala e mega-destept ca retine el toate datele alea si nu ii sunt soptite in casca. Si uite asa ajungi cu Turcescu, Firea sau Rares Bogdan in politica. Nu ca mi-ar fi rusine si cu jurnalistii ajunsi parlamentari de pe liste USR.

      00
  3. Tot un arogant e, niciodata nu am intalnit un om arogant cu adevarat valoros, nu cred ca exista asa ceva. Trebuia intrebat de pixelul albastru

    00
  4. Dupa ce am terminat liceul si facultatea a inceput sa mai imi pese putin spre deloc de invatamant neavand in plan copii. (Da stiu, alti copii imi vor plati pensia si vor lua haturile tarii, mhm…)

    Din ce am mai citit inevitabil, Funeriu mi s-a parut unul din personajele ce s-au perindat la acest minister care avea un plan cat de cat coerent.
    Parca el a implementat sistemul video nu?

    Pe de alta parte cred ca foarte multi „profesori” nu au ce cauta in invatamant, e o increngatura incredibila politicul cu inspectoratele si sindicatele, mai nimeni nu o sa aiba curaj sa reformeze sistemul asta.

    00
  5. Funeriu e sluga aia penibila a lui băsescu, om de știință, care măsurând viteza.pumnului a tras concluzia rușine dinu patriciu.

    Cat a fost ministru învățământului s-a remarcat doar când îi șoptea secretareasa de stat, el om de știință și extrem de capabil, nefiind în stare să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

    00
  6. NOU
    #22

    Am citit articolul, m-am uitat pe sarite la interviu, si tot nu vad cum a combatut el parerea lui selly si a ta, despre scoala romaneasca(materii, curicula, utilitate, pregatire pentru viata etc.)

    00
  7. Te-ai reapucat de fumat? Se vede că esti mai coerent fumând!

    00
  8. In ce clasa se face educatie sexuala? Intreb fiindca n-am intalnit aceasta materie in catalog la clasele V-XII.

    Vad ca D.F. a mentionat faptul ca aceasta materie e obligatorie.

    00
    • NOU
      #25

      Probabil e „obligatorie” cum aveam eu „optionale” in liceu si facultate, adica faceam materia pe care profesorii stiau/aveau timp sa o predea. Gen, era optiunea lor.

      p.s am facut liceul in timpul mandatului acestui stimabil

      00
    • Inca o chestie. Cum se face ca marele savant, cel mai cinstit om dintre pamanteni, a facut parte din PDL, partidul care a jefuit Romania mai ceva ca PSD?!

      00
  9. Daniel Funeriu este ministrul care a pus camere la BAC, in 2011. Cata carne in frigider ii mai bagau elevii. Atunci au promovat 45% dintre ei si s-a vazut starea reala a sistemului de educatie. Asta e singura chestie pentru care il apreciez. In rest, a fost si el un „pion”. El de partea lui Base, Nicolaescu Sergiu de partea ailalta. Ambii analizau acelasi filmulet.

    00
  10. Funeriu nu intelege diferenta dintre teorie si practica.

    Oameni ca Selly vorbesc din proprie experienta, din ceea ce vad ei ca se face la clasa. Si au dreptate. Daca cineva zice „ba, nu se invata nimic despre X, Y, Z”, Funeriu vine si arata ca programa de la clasa XI trateaza de fapt subiectul X, manualul de clasa XII are un capitol legat de Y, iar Z a propus el sa se faca in 2011 cand era ministru. Ok, si? Asta schimba sursa problemei, nu problema in sine, care continua sa existe.

    Nu ii pasa nimanui ca programa sau manualul contine de fapt subiectele respective. Oamenii vad ca nu se face asta la clasa si ridica problema.

    Faptul ca „adaugam in programa” ceva anume nu este sigur ca va solutiona problema, atata timp cat profesorii nu trateaza cum trebuie subiectul respectiv.

    Ca sa dau un exemplu, educatia antreprenorala se preda la clasa XI (parca). Daca cineva ii spune lui Funeriu despre faptul ca elevii ies din scoala si nu stiu nimic despre antreprenoriat, cu siguranta va zice ca sunt prosti, pentru ca exista materia respectiva. Insa ignora faptul ca este predata de niste oameni care nu au nimic in comun cu ea, fiind una dintre materiile „de umplutura” de care din pacate nu ii pasa nimanui. Si asta e doar un exemplu random, sunt multe alte probleme similare.

    00
    • Sigur ca rostul scolii este sa scoata supermeni pe banda rulanta, 100% pregatiti sa devina genii antreprenoriale. Pentru 1% sau mai putin dintre elevi care ar avea inclinatii sa devina antreprenori ar trebui sa risipim banii contribuabililor pentru a beneficia cu toti inutil de o educatie antreprenoriala de inalt nivel? Nu e mai simplu ca cei cativa interesati si cu inclinatii sa fava niste cursuri specializate? Asta imi aminteste de perioda de dupa revolutie cand aparusera in magazine icrele negre si alte produse de lux si lumea se revoltase din cauza ca preturile nu erau pentru toti.

      00
    • Urmand un liceu cu profil economic am facut educatie antreprenoriala acu… aproa 20 de ani. Plus in facultate.
      Scrie chestii generale, un fel de introducere in ale economiei cat sa te familiarizezi cu niste notiuni.
      Vrei mai mult? Acasa google it, sau old style la biblioteca. Sau te inscrii in chestii gen club antreprenorial si mai erau pe la camerele de comert diverse chestii. Ideea e ca daca vrei gasesti, mai greu era acu ani cand internetul era ceva ce auzeam la tv.

      Asta cred ca ar fi abordarea normala cu multe materii… chestii de baza, daca te atrag mai cauti tu info suplimentare.

      00
    • „Oameni ca Selly vorbesc din proprie experienta” – care experienta boss. Ce experienta are unu de 18 ani?

      stiu, are bani. Deci la scoala tre sa faca lumea iutub si trap prost?

      00
  11. Mie nu imi place nici cum vorbește și nici moaca lui.
    Funeriu e ok in schimb.

    00
  12. Era doar un exemplu, nu asta doream sa scot in evidenta, ci logica lui Funeriu.

    00
  13. Lui Fu-ne-riu ia numarat vizualizarile alea de 100-300k fosta colega Ro-ber-ta?

    00
  14. NOU
    #38

    Lasati-l sa se stinga de la sine, nu-l mai promovati ca omul are sensibilitatea unei drujbe la operatia pe creier cand vine vorba de a intelege realitati sociale. Ceea ce-l face un soi de Stalin.

    00
    • Ăsta e păcatul oamenilor foarte inteligenți din păcate. Îți pierzi un pic din umanitate. Bine, în proporții diferite, evident, nu toți sunt la fel și nu se poate generaliza.

      Și în învățământ e la fel, nu poți merge 100% doar pe logică. Dacă o iei așa, corect, ar trebui lăsați repetenți poate o grămadă de elevi. Gândind la rece, logic, ăsta e adevărul.

      Realitatea cruntă e că acei oameni nu au alternative realiste ca pe vremea comunismului prin învățământul profesional. Da, sunt școli profesionale în câteva orașe, dar câte? Cu cei din rural ce faci? Ăia au nevoie și de cazare și de mâncare, nu-și permit altfel.

      Așa că uman, îi treci pe toți, ajung în clasa a 12-a, pică bacalaureatul și asta e, măcar în acte nu apar cu 4 clase, sau 8 clase, că i-ai distrus pe viață. Sunt multe locuri de muncă unde doar din burtă s-a pus minim 12 clase și aia e.

      Trebuie echilibrul ăsta dintre realitate și ‘cum ar trebui să fie lucrurile’.

      00
  15. Trebuia sa-l faci sub forma de podcast sa ajunga la 3.2 milioane de oameni.

    00
  16. După prima ora, discuția, la inițiativa lui Eftimie, se lungeste asupra problemei mediei la bac. Funeriu are dreptate, nu are sens sa se repete bacul pentru a obține o medie mai mare. E prostia universităților că folosesc media de bac pentru admitere.
    Am o soluție: admis / respins sau grad / calificativ (gen A, B, C). Media sa nu fie trecută pe diploma.
    Altfel, ar fi extrem de costisitor sa organizăm bac până când toți disperații ajung sa ia 10, milioane de oameni ar putea sa se înscrie. Și nu merita efortul, e ca și cum ai da de permis de mai multe ori până nu mai iei nicio penalizare. La ce bun? Ai permis și gata.
    In privința limitării accesului la facultate: oricum a doua facultate se plateste (se poate organiza examen de admitere la cerere pentru a doua facultate) și poți face master / cursuri pentru reprofilare.

    00
    • Ce oprește statul să pună o taxă pentru cei care vor mărire notă la bac?

      Vorbește prostii la faza asta. Tu ca om nu evoluezi? La 40 de ani, acea notă de la bac te mai reprezintă? Și totuși dacă la 40 de ani vrei să te apuci de facultate, nota aia de bac nu te va lăsa.

      E un examen ca oricare altul, ar trebui să îl poți da de mai multe ori. Da, organizat o singură dată pe an, dar dacă vrei să-l mai dai anul viitor, îl dai contra cost și gata.

      00
  17. Mi-a plăcut pasiunea cu care vorbește de știință. Mi-a plăcut că luptă cu impostura. Nu imi plac unele din ideile lui politice (mi se pare superficial) legate de PSD (îl demonizează visceral) și de neoconi (ii admiră tot visceral, influențat, probabil, de prietenii sai Baconski, Neamțu…)
    Dar omul e chiar agreabil și aș sta cu el la un pahar cu vin. Eftimie, însă, mă cam sperie cu rasul ăla pasiv agresiv. :)))

    00
  18. Cred că primul lucru pe care l-aș face ca ministru, secretar/etc., aș tăia din birocrații, ordine, rapoarte, hârțogăraie, etc. O plângere constantă din partea profesorilor este că pierd din timpul liber dând tot felul de rapoarte și corectând de rup testele elevilor.
    Cel puțin la liceu aș scoate teze, teste, absențe, și as spune foarte concis „pizdelor, dați la bac din materiile x, y, z, uite astea este ceea ce vă trebuie de învățat pentru bac, puteți să lipsiți complet de la liceu și să învățați singuri ce vă trebuie, puteți să veniți la liceu și să participați la toate materiile, ajungeți toți garantat în clasa a 12-a, dar dacă nu luați bacul plătiți toți cei 4 ani.”
    Una e când știi foarte clar că vei de bacul peste 4 ani și ai o listă la punct pe care o parcurgi în ritmul tău și în funcție de cum te descurci poți să faci și altele, față de atmosfera actuală în care tu ca elev ești un sclav care gândește pe termen scurt, care privește bacul ca ceva foarte depărtat, iar până ajunge acolo trebuie doar să facă prezență la clasă x ore în care se servește informație, din care doar un sfert te ajută propriu-zis ca să treci bacul, de unde să ai pretenția să facă aprofundare suplimentară acasă când deja își pierd x ore din zi aiurea.

    00
  19. Drăguță discuția. Singurul „defect” al domnului Funeriu ar fi că vorbește prea mult, ceea ce-l cam împiedică să stea și să mai și asculte din când în când că tot vorbea de înțelepciune. Îmi era indiferent, dar parcă să zic că mi-e puțin simpatic acum chit că nu-s de-acord cu toate ideile lui.

    00
  20. Ce bine arata Cheloo cu barba si par lung!

    00
  21. bacaloreat…csf

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.