Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Stirea zilei- In data de 8 noiembrie, Vali a participat la un podcast despre crypto. Rezultatul- aseara s-a inregistrat o prabusire a cotatiilor, bitcoin a cazut cu peste 10%, ethereum cu peste 13%, etc, etc

    https://kriptomat.io/ro/criptomonede-pret/

    00
  2. 3 Starea spitalelor românești.
    „Pacientă decedată, medicul de gardă de negăsit…”

    Da-ntre picioarele asistentei-șef l-au căutat?
    Acolo era, doar că nu se vedea prea bine fiindcă-i palpa amigdalele.

    00
  3. Legat de știrea 2 cu creșterea dobânzii de politică monetara a BNR este o chestie foarte interesanta privind indicatorii ROBOR si IRCC.

    Pentru cine nu știe ROBOR e dobanda pe care băncile o cer altor bănci când le împrumută bani iar IRCC este dobânda la care efectiv dau acei bani.

    Problema este ca între cei doi indicatori este o diferență foarte mare – adică ROBOR la 3 luni e undeva pe la 8,1 – 8,2 iar IRCC variază foarte mult – de ex. acum 2 zile, pe 7 noiembrie, era 5,37.

    Mai pe înțelesul tuturor băncile cer altor bănci o dobânda de 8,2 % dar sunt de acord sa împrumute cu 5,37% – în condițiile în care aceste împrumuturi sunt doar între bănci, care cunosc cotațiile și în niciun caz nu o sa plătească o dobânda mai mare decât media pieței.

    Este ca și cum un om care are roșii merge în piața și cere în fiecare zi 8 lei pe kg, deși știe ca NICIODATA nu o sa ii dea nimeni 8 lei, ci 5, 6 sau 7 lei, cât se nimerește.

    Acum omul în piața face ce vrea el, dar indicatorii ROBOR, IRCC întra în compunerea dobânzilor și influențează ratele tuturor creditelor în lei – deci sincer nu înțeleg de ce se cere dobânda mare iar împrumuturile se dau cu dobânzi mult mai mici.

    00
    • Am impresia că firmele oligopoliste și monopoliste au intrat într-un deliriu al câștigurilor. In Germania o grămadă de firme anunță câstiguri record, chiar și ajustate inflației.

      00
    • Cred ca tocmai pentru a mari rata pe care o plateste imprumutatul.

      00
    • IRCC este in urma cu 2 trimestre fata de Robor

      00
    • @Punkreas
      Eu am comparat IRCC zilnic cu ROBOR zilnic, nu IRCC de acum 2 trimestre.
      De altfel IRCC de acum 2 trimestre este 4,06 și nu 5,37 cum era la 7.11

      00
    • @Mirel: robor de acum 6 luni era 5.2
      Sa-ti desenez?

      00
    • @punKreas
      Pentru data de 7 noiembrie 2022 :
      -ROBOR zilnic a fost 8,15
      -IRCC zilnic a fost 5,37

      Deci în aceeași zi cei doi indicatori aveau aceste valori.

      Referitor la desenat – daca tu înțelegi doar din desene poți sa te apuci sa desenezi, nu ma deranjează

      00
    • ROBOR nu se mai foloseste la credite noi. Iar cele vechi cred ca se pot toate trece pe IRCC (nu am auzit de banci care sa refuze).

      Si e normal sa se utilizeze IRCC, care e modul corect de calcul: se iau in calcul dobanzile utilizate la tranzactiile reale, iar totul se pondereaza cu volumul tranzactiei. Adica degeaba cumpara o banca cu dobanda de dobanda mare, daca volumul tranzactiei e mic.

      Pana la urma, IRCC si ROBOR or sa aiba tendinte similare, dar ROBOR-ul e cumva mai dispus la „ajustari din pix”. Sa se uite cineva la evoutia celor doi indici pe ultimul an.

      IRCC arata a „lumea reala”. Dobanzile urca, coboara, vai, varfuri, etc. S-au atins si valori de 2% si valori de 7%. Tendinta e evident de crestere.

      ROBOR arata dubios, imho: incepand cu 1 martie, crestere continua, aproape liniara, de la 4% la 8% (1 august). De la 1 august incoace e deja platou (variatie minima intre 8% si 8,2%). Poate ca modul de calcul predispune la asa grafic. Sau poate ca nu. Habar nu am.

      „IRCC este in urma cu 2 trimestre fata de Robor”. Conform evolutiei ROBOR (care a stagnat la 1 august), ar trebui ca la 1 februarie 2023 IRCC sa ajunga din urma ROBOR-ul, adica sa ajunga si sa se plafoneze la 8%. Chiar sunt curios daca se va intampla asta.

      00
    • S-a mărit pentru că și alții au mărit, până la banca federală a SUA.
      Nu vă mai căcați pe voi.

      Citiți agențiile de presă străine, p-ormă p-ăstea de aici.

      00
  4. 2. Interesant, dupa ce consiliul concurentei a vizitat top 10 banci, robor a inceput sa scada usurel. Sa vedem azi daca o sa creasca si cu cat :)

    00
    • Nu e chiar asa, media nu a dat toate informatiile necesare in acest caz.
      Roborul era peste 8 cand dobanda de referinta a BNR era 6,4, absolut corect, dar nu au spus ca BNR-ul imprumuta bancile la o dabanda de peste 7, asa ca era absolut firesc ca dobanzile intre banci sa fie in jur de 8.
      In ceea ce priveste ancheta Consiliului Concurentei, aceasta va dura MINIM 2 ani, deci…. o basina trista , scoasa pe piata ca sa mai linisteasca populatia

      00
  5. Uite aici cum actionau „eroii in halate albe” in pandemie. Dupa fapta si rasplata.

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/7-medici-de-la-spitalul-de-urgenta-galati-cercetati-pentru-ucidere-din-culpa-in-cazul-pacientului-care-a-murit-din-cauza-nepasarii-lor_63626bbb89d1ff298b36f452

    Povestea e halucinanta, trista si relevanta pentru sistemul medical romanesc, protocoale de rahat si indiferenta totala.

    Acum ganditi-va cati au fost in situatia asta sau mai rau, daca erai nevaccinat. Acest pacient era si vaccinat cu schema completa.

    00
  6. Imi poate explica cineva daca refinantarea cu dobanda fixa a unui astfel de credit cu rate care au crescut este acceptata de orice banca? Adica sunt multi romani care sunt in starea asta si sunt curios cum au rezolvat? Nu cred ca banca e foarte bucuroasa sa iti acorde o astfel de refinantare, ce ar mai avea de castigat? Nu inteleg care sunt conditiile, sau ce solutii exista..

    00
    • Sa spunem ca tu vrei sa refinanțezi un credit din care mai ai de plătit 10.ani.
      Banca își face un calcul și spune ca în acești 10 ani dobânda medie o sa fie 9% , astfel ca îți refinanteaza cu o dobânda de 14% ca să rămână și banca cu ceva.

      Dacă în ăștia 10 ani dobânda medie este peste 14 % – ești câștigător și plătești mai puțin decât dacă aveai dobânda variabila
      Daca dobânda medie este de 5% – înseamnă că vei plăti mai mult decât dacă ai fi avut dobânda variabila.

      Referitor la câștigul băncii- banca este un comerciant ca oricare altul, doar ca marfa băncii este reprezentata de bani.
      Asa cum cel care culțiva roșii își fa e niște calcule și spera ca la sfârșit după vanzarea rosiilor sa rămână pe plus, asa face si banca, care da bani cu dobânda și spera ca la final sa fie pe plus.

      00
  7. faci o refinanțare la o altă bancă

    00
  8. 2. Am mai comentat acum câteva zile că în cel mult câteva luni până și un IT-ist va ajunge să de jumătate de salariu rată la 2 camere. Se pare că vine mult mai repede creșterea dobânzilor.

    5. Adică, pe românește, muncă de sclavete. Multă, pe bani puțin, și mai tot timpul sub amenințarea „mai sunt 20 că tine la ușă”. Așadar, marele plan Dacia este să profite de recesiune și concedieri pentru a stoarce și mai multă muncă plătită cu aceeeași bani (dacă nu și mai puțini).

    00
  9. O stire, zic eu, importanta. Americanii au dat drumul la robinetul cu bani pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

    https://www.g4media.ro/breaking-imprumut-de-3-miliarde-de-dolari-din-partea-sua-pentru-construirea-a-doua-noi-unitati-la-centrala-nucleara-de-la-cernavoda.html

    Teoretic, din 2030, juma’te din energie va veni din nuclear. Mai punem si cateva SMR-uri si ii luam pe francezi :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.