Sondaj: fizică și chimie

De câteva zile mă uit la clipul ăsta și mă macină o întrebare.

Eu am făcut un liceu bun în București. Din toți profesorii, poate 10% erau lepre, 50% își făceau treaba bine și restul erau foarte buni și dedicați. Liceu bun. Am făcut 2 ore de fizică și chimie pe săptămână, deși eram la uman. Aveam laboratoare de fizică și chimie, cu planșe pe pereți, dar care nu aveau nici o altă dotare. Nu am văzut un Berzelius, un Cioran, un Pitagora, nimic, în patru ani de liceu. Nu am făcu o aplicație a ceea ce ni se preda.

Și întrebarea mea e asta: voi ați avut dotări și ați făcut experimente în laboratoarele de fizică/chimie la liceu? Atenție, nu întreb dacă v-a plăcut fizica sau chimia. Specificați și cum era văzut liceul, (bun, prost, mediu). Pentru că părerea mea e că orele astea nu mi-au folosit la nimic, am tocit niște prostii pe care le-am uitat instant și pe care, deși pe unele le aplic în viața de zi cu zi, nu știu cum se numesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

158 comentarii

  1. Am terminat un liceu de top la vremea respectiva (2010), dar nu am facut experimente. Bucuresti.

    00
  2. La chimie am facut o gramada de experimente, la fizica nimic.
    Singurul a fost ala in care mi se parea mie incredibil ca daca arunc o piatra in sus, in ultima secunda de urcare ea parcurge 5m. Am aruncat o mica bucata de creta si liceul avea tavane f inalte :)

    00
    • i don’t get it. cum adica in ultima secunda parcurge 5 m ? de ce, care-i logica ?

      00
    • saint, formuleaza si tu nelamurirea aia mai cinstit, ca asa cum e suna ceva gen „du-te ba ca n-are cum sa fie asa”. Gen „am trecut prin liceu si nu mi-a ramas nimic in cap, poti sa explici de ce sunt 5m?”

      Ecuatia miscarii uniform accelerate, asta e si de ce si logica. 4.9 metri iese, sau fix jumatate din g.

      20
    • Pare că merge, habar nu aveam că e adevărat. Ecuația pietrei este x=vt-gt^2/2. Unde v e viteza inițială și g accelerația gravitațională. Calculează pozitia pietrei la înălțimea maximă și apoi vezi că o secundă in urmă era fix cu 5m mai jos (nu depinde de masa sau de viteza inițială). Am făcut experimente și la fizică și chimie. Al doilea liceu că mărime din Buzău (Am terminat in 2009). Toți profesorii mi s-au părut foarte dedicați.

      00
    • Acceleratia gravitationala este 9.8m/s². Adica asta inseamna 9,8 metri pe secunda pe secunda (ca sa-ti dea la numitor s² – deci in fiecare secunda corpul mai primeste un surplus de viteza de 9,8 m/s)). Deci in fiecare secunda obiectul ala este accelerat cu inca 9,8 m/s. In ultima secunda de urcare, cand corpul in miscare este de-celerat cu g (acceleratie negativa inertiala, in sens opus miscarii), pana la viteza 0 (adica urca, se opreste si apoi incepe sa coboare), atunci el ar trebui sa parcurga in aceasta ultima secunda 9,8 m (adica exact invers/in oglinda ca si la pornire).

      10
    • si 5 dislikeuri de la baietii cu scoala vietii

    • Ecuațiile mișcării:

      v2 = v1 – g • t ( v1 = viteza cu o secundă în urmă)
      v2 = 0 (în vârf)
      Rezultă: v1= g • t

      Distanța: x = v1 • t – ( g • t^2 ) / 2

      Substituim v1 și rezultă x = ( g • t^2 ) / 2
      Avem t = 1 s, g = 9,8 m/s^2

      Fizică și chimie: 0 experimente!

      00
    • Pentru isteții cu formule și pesediști: viteza aia de 9.8 este la începutul secundei de decelerare ; la 0,5 sec va fi 4,9 iar sus 0! Faceți media și folosiți neuroni la altceva! 😜

      00
    • @Fisherman: Cu 0.5 s înainte de punctul maxim viteza nu va fi 4,9 m/s pentru că ecuația scrisă mai sus este neliniară.

      Interesant este că înainte cu o secundă de maxim, viteza este aceași indiferent de viteza cu care aruncăm obiectul în sus (viteza inițială influențează doar înălțimea maximă).

      00
    • @Arhi: vezi ca ai scris gresit „veti” adica „scoala veti” sau poate te referi la „vietii” care sigur e de la scoala de biologie/anatomie si nu are legatura decat „paralel” ! 😁

      00
    • @cz văd că insiști. Cât este Media vitezei în ultima secundă de deplasare, ignorând frecarea cu aerul? Care este componenta nelineară din ecuație? G ESTE CONSTANT!

      00
    • Unu arunca o piatra in balta si zece invatati se chinuie s-o scoata. Bun proverb.

      00
    • Da, 1/2g. Dar la liceu g=10 si pi = 3 :)
      Mai erau niste aproximari dragute, dar le-am uitat.
      Ce voiam eu sa zic este ca n-am facut experimente. Calcule pe hartie am facut suficiente.

      00
  3. Liceul printre primele patru din Craiova. Laborator de chimie nu imi aduc aminte, la fizica ceva elementar, dotare nivel clasele 7-8. Surpriza a fost la facultate, unde era ceva de nivel anii 60-70 (am facut facultatea in gloriosii ani 90). In ultimii ani au evoluat destul de mult.

    00
  4. Nu. Ne ducea profu’ sau profa o data pe an sa vedem cum arata laboratorul, faceam o ora acolo si gata. De facut experimente nici nu se pune problema.

    PS: liceu teoretic provincie, clasa de real (mate-info).

    00
  5. Colegiu tehnic dintr-un oras destul de mic, Moldova. Laboratorul de fizica avea niste chestii ce tin de electrica ma gandesc (prize, indicatoare, etc). Nu am fost dusi acolo sa le folosim vreodata, functiona ca o sala de clasa normala in rest. Cel de chimie avea cateva dotari si un dulap cu substante, am fost dusi de doua ori, ni s-au aratat doua reactii simple. Nu ne-au lasat pe noi sa incercam ceva. Din punctul meu de vedere, fizica mai ales a existat strict teoretic si nu am inteles nimic din ea. De la chimie stiu neutralizarea acidului cu o baza si pH-ul

    00
  6. Liceu care se batea la locul 1 pe judet in perioada aia. Ne-au facut un experiment parca, ceva cu Na/K, nu mai stiu exact, trebuia sa “explodeze”. Aceeasi poveste la biologie, fizica, you name it.

    La programare, pentru ca eram clasa de informativa intensiv, aveam niste PC-uri roase de trecerea anilor mai rau ca Iliescu. Aveam loc acolo doar in doua grupe, ca nu erau suficiente.

    Am invatat din pregatiri si de pe internet majoritatea chestiilor. Informatica am invatat singur si de la colegi. Poate si de la profesor a mai ramas ceva, stateam totusi 8 ore pe saptamana cu el.

    Per total, m-am dus degeaba la scoala. A trebuit sa ma documentez pentru un sistem de irigat si ma chinuiam sa imi amintesc daca la principiul vaselor comunicante ne-au si aratat vreodata cum functioneaza, de fapt. Noroc cu tuica lu’ al batran ca am avut un exemplu practic.

    00
  7. Eu am făcut un liceu tehnic, văzut bine în comunism, văzut prost după. Aveam o grămadă de laboratoare, la care doar ne dicta ceva, însă nu aplicam nimic. Nu am folosit un șubler, un micrometru, ce să mai zic de alte unelte. Când am terminat liceul și am văzut ce scrie pe foaia matricolă, am rămas uimit. Dacă știam toatea alea, eram barosan.

    De exemplu, scria că ar fi trebuit să învăț AutoCAD. Informatică am făcut, dar orele erau cu doamna Director, care nu prea se prezenta la ore și oricum nu cred că a auzit de AutoCAD vreodată.

    Profesorii erau, în general, slabi. În special cei tineri. Cei erau respectați, însă sictiriți. Își luau ”cadoul” pentru a nu te lăsa corigent și aia era. Un prof făcea chiar ”whishlist”, la final de an. Posibilii corigenți primeau lista și se descurcau.

    Pe de altă parte, nici nu aveai cu cine. Majoritatea elevilor erau animale, restul nici nu mai contau.

    00
  8. desi in orasul in care eram cel mai bun liceu era extrem de prost dotat, cand am terminat liceul si am vazut ce laboratoare aveau aia prin timisoara mi-a cazut fatza.
    la vremea aia faza amuzanta e ca nu aveam decat un net foarte prost in laboratoare si ala wifi dar si mai amuzant ca aveai semnal prost asa ca nici 3g-ul nu il puteai folosi prea bine, nu stiu cum o fi acum, nici la facultate unde am fost nu m-au impresionat pozitiv dotarile, si acum inteleg foarte bine de ce se bat unii sa ajunga decani pe acolo, ca banii nu se duc pe dotari se duc pe noul model de mertzan si excursii cu amanta studenta

    00
  9. Cel mai bun liceu din Buzău, și acum și atunci. Profesori excepționali. Dotări deloc. Nu-mi amintesc experimente deosebite, deși mergeam din când în când în laboratoare. Mai făceau oamenii, dar ceva ultrarudimentar. Și totuși înțeleg fenomenele fizice și chimice destul de bine, nu bag chestii metalice in prize, nu-mi fac selfie-uri urcându-mă pe trenuri, știu ce e un acid sau o bază. Și au trecut mulți ani de atunci.

    00
  10. Liceul era bun. Profi meserie la mate si fizica, ca aia conta. Da, se faceva treaba, clasa separata in aia buni si ceilalti. Vrei promovare, tragi tare si intri in Liga Profesionista:)

    in generala se mai faceau experimente. Tin minte ca ne aratau instrumentele, am folosit ceva plita, eprubeta etc. La fizica, mai facem ceva.

    In liceu, cred ca in 4 ani am vazut un singur experiment.

    Generala a fost beton. Si am avut bafta unor profesori dedicati la cam toate materiile. Acei oameni chiar au facut diferenta. Chiar extraordinari.

    Un invatamant ciudat: rezolvam probleme mega grele de mate s fizica, dar la partea practica eram praf. Asa era sistemul. Se cereau chestii grele la admitere si atunci te axai pe alea.

    00
  11. Bucuresti, liceu de top 10, sfarsitul anilor 90. Nici un experiment la fizica sau chimie.

    In schimb, in generala la chimie, faceam cam la fiecare 2h cate-un experiment. In general facea profesorul, dar ne mai punea si pe noi cate 3-4 la un experiment la astea care nu erau periculoase.
    La fizica (tot in generala) am facut cu corpul pe plan inclinat, cu pilitura de fier si magnetul si cu becul si bateria. Atat!

    00
  12. Facut experimente la fizica si chimie in scoala generala, dar deloc in liceu. Liceul era bun. Profesoara de fizica din liceu trecuse mult de varsta de pensionare si semana cu Yzma din Emperor’s New Groove (google it). Nu cred ca ar fi putut ridica singura instrumente pt experimente.
    Profesoara de chimie nu prea parea interesata de noi, poate si pt ca eram clasa de mate-info.

    00
  13. Am inceput liceul in 93. Laboratorul de fizica si bio erau praf, la chimie am mai facut cate ceva. Norocul meu a fost ca scoala generala, cu toate ca era scoala de cartier, era foarte bine dotata. Fusese pe vremuri liceu si laboratoarele de chimie si bio erau ce trebuie. Cel de fizica mai putin.

    00
  14. Liceul teoretic Mihai Eminescu, actualmente Colegiu Național sau cum s-o numi. Am terminat în 2000.
    Niciodată nu am făcut vreun experiment sau ceva de genul în vreun laborator. Excepție: orele de laborator de informatică unde jucam Starcraft și Fifa. Asta în ultimii doi ani, că în primii doi aveam niște 286 sau ceva de genul pe care merge doar ceva joc cu o maimuță care arunca cu banane. Singurul monitor color era al profului.
    Culmea, în clasa a 11-a și a 12-a sala noastră de clasă a fost chiar laboratorul de fizică. Aveam chestii pe pereți și în dulapuri. Nu știu nici până azi la ce foloseau, așa că habar n-am cum e și ce e cu materiile astea. Nu te poate atrage ceva ce nu vezi.

    00
  15. NOU
    #35

    Eu am facut liceu profesional, de meserii, electronica. N-am facut chestii practice legate de fizica si chimie, in schimb 1 zi / saptamana aveam laborator de electronica unde faceam circuite de tot felul. In generala la fizica am facut ceva mai multe chestii practice, la chimie parca de 1-2 ori.

    00
  16. Cel mai bun liceu din oras,top 10 din judet.Faceam o data pe an cate un experiment,daca apucam

    00
  17. Liceu f bun in Cluj. Am facut experimente la fizica in toate clasele 6-12, la chimie experimente multe, aveam si „camera pt explozii”. La fel, si la biologie, aveam microscop, si diverse, pt studiul tesuturilor si a plantelor. Sunt norocos, recunosc.

    00
  18. Cel mai bun liceu din municipiu, implicit din județ: mergeam în laboratoare odată pe lună, experimente am făcut 4 în tot liceul.

    00
  19. Liceu industrial, crema petardelor din invățământ.
    Unde erau cei mai proști din curtea școlii, p-acolo am ajuns și eu.
    Experimente am văzut în facultate recent, că la liceu erau nem-tudom.
    În 4 ani de electrotehnică n-am pornit odată un generator sau un motor asincron.
    Totu era pe tablă și la rece. Hal de specialiști.

    00
  20. Tg Jiu, liceu bun, profi ok, experimente ioc

    00
  21. voi ați avut dotări și ați făcut experimente în laboratoarele de fizică/chimie la liceu

    La chimie… nu-mi aduc aminte. La fizica da, am mai facut. Liceu mediu din Bucuresti

    00
  22. Nu, nici la mine.

    00
  23. NOU
    #43

    sa vada domnul Funeriu, idolul casnicelor si revolutionarilor de facebook, acest post si incepe scandalul. pai nu tot insista el de vreo 2 luni ca astea-s singurele stiinte autentice ? si militeaza pentru desfiintarea sociologiei, psihologiei, pedagogiei, stiintelor politice, stiintelor economice – in general cam tot ce inseamna stiinte sociale. si nu vorbeste la figurat, efectiv omul asta ar face toate astea daca printr-un accident sinsitru al istoriei (gen Germania 1933) ar ajunge iar in vreo functie publica. bine, ca oricum toata secta lui nu-si da seama ce vrea – o elita aristocrata formata din dr. in chimie si in rest muncitori pe mosia sa si spalatori de pahare Berzelius. dar sa aiba bunele maniere, nu sa spele oricum paharele alea.

    00
  24. Facut liceu de mate-fizica pe vremea lui Ceasca. Cel mai bun, era bataie mare sa intri. La chimie am facut ceva experimente, chestii cu magneziu, ceva cu acizi etc. Dar treapta a 2-a a fost mai mult teoretic, cam toata lumea se pregatea pt examenele de facultate. La fizica n-am facut nici-un experiment, am facut doar teorie, iarasi pregatire pt facultate. Si mi-a prins bine, am intrat unde-am vrut, fara pb. Si inca mai am o baza destul de buna, bine nu mai stiu exact ce-si-cum (teoreme, formule), dar am putut sa-mi ajut ficiorul fara pb la tot ce tine de mate/fizica pana la inclusiv nivel de facultate (slava

    00
  25. singurul liceu teoretic dintr-un oraș mic de provincie, nu era nici super strălucit, dar nici chiar cel mai prost din județ. (atunci, acum nu mai știu :) ) nu-mi amintesc experimente pe fizică-chimie. exista un laborator, existau și ceva dotări, dar consumabile (substanțe, chestii) puțin spre deloc.
    în generală cred că am făcut câteva, dar foarte puține și cred c-am folosit și un microscop la biologie, dar tot așa foarte puțin. tot din motive de costuri.

    00
  26. La școală am făcut experimente în laborator. La liceu nu prea. Am avut norocul că am făcut ceva electronică pt copii la Clubul Elevilor unde am învățat ceea ce nu învățam la școală.

    00
  27. Maxim 10% din timpul alocat orelor, în rest teorie pe bandă.

    00
  28. Școală de uman la liceu în top 10 din București, n-am făcut niciodată experimente la chimie/fizică.
    Am făcut în schimb la chimie în școala generală (o școală de cartier din Drumu Taberei).

    00
  29. În liceu nu prea, că eram la uman. Dar am făcut în școala generală, că acolo aveam și laborator de chimie și de fizică. Iar cel de chimie era chiar bine garnisit, că școala noastră era „patronată” de platforma petrochimică de la Onești (străbunicul lu’ Rafo și Chimcomplex Borzești de azi), iar laboratorul de chimie părea proiectat de cineva care se pricepea: nișă pentru gaze toxice, arzătoare, toată „sticlăraia” de laborator. Plus că mesele erau din ciment, acoperite cu faianță, să poți lucra cu substanțe corozive. Acolo am văzut ce mișto arde o bucățică de magneziu :)

    00
  30. Liceul industrial nr.19 ITB Bucureşti perioada 1976-1980.Laboratoare de fizică şi chimie foarte bine utilate,profesorii foarte buni şi dedicaţi;chiar se lucra din greu în ele.Păcat că 99 % din absolvenţi intrau în producţie.Liceele industriale erau câtă frunză şi iarbă,dar dacă doreai să înveţi cu adevărat,aveai de unde.

    00
  31. Profil informatica, liceu in top 1 din Romania poate chiar din univers: informatica aplicata pe tabla, rezolvarea problemelor matematice cu scheme logice informatice. In afara de matematica nu mai stiau la acea vreme (94-98) de alta utilizare a informaticii

    00
  32. Am terminat liceul acum 6 ani, un liceu mediocru din Constanta, dar care avea doar profil de “stiintele naturii”. Pentru cei care nu stiu, aici se pune accentul pe chimie, fizica si biologie. Si nu, nu am facut nici un experiment, nimic, nici macar laborator nu aveam. Mai venea profesoara de chimie cu tabelul periodic (adus de ea), dar atat… O data la biologie am facut noi cheta sa cumparam o inima de vaca, pentru a invata camerele inimii si alte asemenea. Lucru trist pentru ca mie chiar imi placeau experiemtnele si de asta mi-am ales profilul respectiv. Cel mai probabil nici generatia actuala nu a beneficiat de aceste dotari.
    In schimb in 4-8 am invatat la o scoala care avea dotarile respective si ni s-au aratat cateva experimente, dar de baza. Spre exemplu cum are un anumit reactiv sau cum metalul conduce caldura mai bine decat lemnul. Dar cam atat.
    Si in general, doar toceala, din clasele primare si pana in liceu am invatat mai multa stiinta aplicata de pe discovery decat din scoala…

    00
  33. … pai e Romanica, aici mai bine te plangi in loc sa faci ceva. Am avut unii profesori de chimie ok, am facut multe experimente, dar toate la nivel de generala. La fizica am avut tot felul de neadaptati, zero experimente, zero didactica, zero materie. Chimia, fizica, matematica sunt materii care n-au sens invatate asa cum se invata in Romania, teoretic e usor sa faci niste ecuatii, dar de asta ne facem de ras de fiecare data la testele PISA, ca nu suntem capabili de 30 de ani sa intelegem ca matematica e auxiliara altor stiinte, practic faci matematica ca sa stii chimie, fizica sa ai niste deprinderi logice, sa ai o gandire analitica cand e cazul… La noi matematica e mai importanta decat Chimia si Fizica, cand de fapt… matematica e pur teoretica si nu ajuta la nimic ce e de nivel mediu… practic integralele nu te ajuta la absolut nimic, atat timp cat nu urmezi o cariera intr-un domeniu „SF” pentru 99% din populatia globului.

    PS: Matematica, care o invatam in Romania pur si simplu te tampeste mai mult, asta daca chiar iti dai silinta, iar cei care nu-s dau sunt lasati de izbeliste din clasele primare.
    Informatica e un alt domeniu care in loc sa fie incurajat, e total descurajat in Romania.

    00
  34. Am facut si la fizica si la chimie, chiar daca ulterior nu mi-au folosit deloc in cariera. Era un liceu de elita, si chiar daca avea profil mate-fizica se numea Liceul militar Stefan cel Mare dinCampulung Moldovenesc. Am avut parte de profesori exceptionali!

    00
  35. Am facut in scoala generala (de cartier, Bucuresti, diriga era de bio-chimie si faceam 4 ore temeinic) si apoi si in liceu (Sf.Sava, de top, de majoritatea profilor imi amintesc cu placere; pana la Revolutie juma’ de clasa erau “medicinisti”). La fizica parca erau mai multe experimente in generala, totusi. Substante faceau rost profii cumva, in laborator aveam si becuri Bunsen functionale. La facultate (Poli de data asta, nu chimie), aveam in laboratoare de la piese de muzeu (microscopul din 1896 era cel mai vechi) pana la Startrek (statii grafice Sun – nu puneti mana pe mouse va rog, va aratam noi).

    00
  36. Liceu f slab din provincie profil real, făceam experimente o data pe an in laboratorul de fizica, prin experiment se înțelegea ori un documentar cu muzica de aia SF de îți venea sa borasti la cât de nemelodica era sau te mai jucai cu un magnet ceva sau parca ceva unde dracu știe douaj de ani au trecut

    00
  37. Când eram în generală am făcut (uman, franceză și engleză, liceu teoretic „de top” din Timișoara, dar avea și clase 1-4 și 5-8), că ne dotau mama și colegii ei (mama lucra la Județean în laboratorul de analize și mai convingea spitalul să ne doneze echipamentul vechi, gen sticlărie, eprubete, pipete, ceva produse chimice pe cale de expirare șamd).

    În liceu am făcut 0 experimente la 2 ore de fizică și 2 de chimie (același liceu), că se săturase mama să fie singura care mai contribuia cu echipament pentru laboratorul de chimie :D

    00
  38. Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj, in perioada 1992 – 1996, liceu f. bun, central, dotari (laboratoare si de fizica si de chimie) dar nu, nu se faceau experiente, cred ca pur si simplu profesorii nu stiau sa faca / nu era prevazut in programa, altfel teorie la greu, care s-a uitat complet.

    00
  39. In liceu nu. In schimb am facut in generala,clasele 7 si 8, extrem de multe experimente la chimie…aproape la fiecare ora. Faceam orele in laborator, si aveam tot felul de substante pe care le combinam si le incalzeam. A fost frumos, ca de tinut minte nu mai stiu o boaba. Bucuresti, anii 91/92.
    Si la fizica tin minte ca faceam orele tot in laborator mereu, dar faceam mai putine experimente. Tin minte doar ceva cu niste bile magnetizate.

    00
  40. eu am facut liceu real, tehnologic desi eram la profil teoretic mate info, intensiv info cu 8 ore pe saptamana. mai bagam 2 chimie si 2 fizica 4 de mate.

    la fizica era diriginte – nu am facut foarte multe ca nu eram noi foarte pasionati… dar aveam laborator si de toate si cine voia facea.

    La chimie era colega lui de facultate si eterna concurenta … faceam si experimente o gramada, aveam lampi de gaz, aveam tot felul de substante si reactivi… dar oricum o uram toti din suflet si placerea ei era sa ne tortureze psihic.

    Liceul in top 3 la mine in sat, Tg mures. Desi pe vremea aia la informatica era cel mai bun… Forta Electro :P aproape toti prietenii mei apropiati mi-au fost colegi de clasa in liceu :)

    00
  41. Culmea am facut in generala experimente pe la sf de ani 90 la Fizica cu scripeti, plan inclinat, la chimie, ceva reactii, ars Magneziu , aratat niste acizi, la biologie disectie pe broaste / pesti , vazut celule / clorofila la microscop , la Informatica ceva programare in Pascal pe calculator plus celebrele scheme pe tabla begin / if.

    Am ajuns la liceu, profil teoretic,uman , liceu bun, desi aveam laboratoare de x y z din teorie nu am iesit aia 2 ani cat am mai facut chimie, bio si fizica. In schimb mergeam in „laboratorul de franceza” :))) care era o odaie unde incapeam 10 /12 elevi , prin rotatie. Aveam 2 profesorare de franceza , unii ramaneau in clasa si ceilalti in laborator si invers.

    00
  42. Răspunsuri scurte:
    Dotări-0
    Experimente-0
    Sincer, nici nu stiu dacă liceul avea laborator.

    00
  43. Am fost un elev de nivel mediu-bun. Nu puteam mainmult pentru ca am refuzat cu incapatanare sa tocesc chestii, daca ma uit in spate poate as proceda altfel. Aveam la fizica o profesoara foarte ok, drvenise printre materiile favorite. Femeia a facut un copil si a intrat in concediu. Am primit un profesor ce pentru mine a fost introducerea in lumea romanului „descurcaret”, un caracter pe care il detest profund. Omul nu cerea spaga, dar vroia meditatii la mate, punea presiune cu fiecare ocazie. In cateva luni am ajuns de nivel de 9 la 5-6, de sila mai mult.

    00
    • Revenind la intrebare, dotari 0. Asta necesita un management bun, achizitii de materiale.. Pe scurt, munca. Neah, mai bine mai invatam niste formule ca papagalii.

      00
  44. Liceu cu profil sportiv, Constanta. O ora pe sapt de chimie si fizica. Impreuna cu orele de religie si desen au fost clasele la care nu am fost NICIODATA in cei 4 ani, eram sportiv de top si se ierta tot, note de trecere din burta.
    In generala in schimb aveam directoarea de fizica care facea orele placute si interesante, vorbea pe intelesul tuturor. Nici un experiment vreodata, asta daca nu cumva se pune traforajul

    00
  45. scoala generala, capitala, experiment chimie cu bor si magneziu (abia atunci au inceput sa mi se aprinda beculetele si sa ma intereseze chimia), nu am facut liceu pe profil, tot 1-2 ore/ saptamana de chimie sau fizica, tin minte si acum cum se rezolva problemele cu moli si molecula de carbon 12, stiu elementele chimice, inteleg chestii de baza de genul cum actioneaza soda caustica si de ce, astea pentru ca am aprofundat eu, nu le-am invatat in scoala / fizica experiment cu van de graaf, am invatat fizica de placere, tot 1-2 ore / sapt, stiu si acum sa rezolv probl de fizica mecanica / optica de liceu, probabil ca daca as fi avut mai mult contact cu ele si profesori dedicati mi-ar fi schimbat traiectoria in viata, bine noi oricum nu mai avem industrie chimica sau mecanica, deci mi-ar fi schimbat-o degeaba

    00
  46. Sunt la un liceu slab spre mediu în an terminal.
    Cred că o singură dată ne-a arătat profesoara un experiment ( determinarea pH ului apei sau ceva de genul ) cu toate că liceul e destul de dotat și recent construit.

    00
  47. -facut experimente la fizica 6-8. laborator de info cu 20 de calc CIP03 anii 1990-1993. scoala gen Dimitrie Sturza.
    -facut 2-3 ori pe trimestru lab fizica la liceu. lab info cu 9 ore pe sapt. liceul Horia Hulubei. (nu tin minte sa fi facut vreodata la chimie. sau la biologie.). cred ca depinde doar de profesor. toate liceele aveau un minim de dotare dar omul sfintea locul.

    00
  48. In liceu – Edmond Nicolau – mate-info, nu prea am facut experimente, dar in in generala, Pia Bratianu, am avut cea mai tare profa de chimie, am facut experimente saptamanal, am invatat o gramada de formule, valente, distributii, tot felul de chestii interesante, care din pacate nu mi-au folosit foarte mult in viata, dar au fost foarte fun. Tin minte ca la ultimul laborator, a amestecat profa ceva, nu mai tin minte exact ce, dar a produc o reactie chimica de oxidare (mini-explozie) si toti am ramas surprinsi! Ma gandesc uneori care ar fi fost abordarea noastra daca ar fi inceput primul laborator cu oxidarea aia.
    Toturor ne e era frica de ea, dar am iubit-o, insa nu mai stiu ce face acum…

    00
  49. NOU
    #72

    Colegiu national. Promotie 1995.
    In 4 ani:
    – 3 experimente la chimie
    – 2 experimente la fizica
    – 1 la botanica
    – 1 la zoologie

    00
  50. Liceu vai mama lui de prin Moldova. Nu am făcut experimente ca nu aveam cu ce și nici unde…Toți profesorii au fost niște lepre penale cu excepția doamnei profesoare de chimie care m-a făcut să-mi placa chimia organica. Super doamna și știa sa ne și atragă spre materie. A, și a mai fost intr-a 11-a și a 12-a profa de biologie. Era o bunaciune maxima și ne duceam la ore doar sa ne uitam la curul și țâțele ei. Cred ca 90% din timp venea fără sutien…

    00
  51. NOU
    #77

    În clasele 5-8 am făcut experimente la fizică și chimie pentru că directorul era profesor de chimie, iar laboratoarele erau bine dotate.
    La liceu, profil mate-fizică, nici măcar nu știu dacă au existat laboratoarele de fizică și chimie, în schimb teorie cât încape.

    00
  52. Imi aduc aminte de ceva experimente prin generala:
    Un coleg a adus plamanii de la un ierpure si profesoara l-a pus sa-i umfle – a fost fun.
    La chimie am facut ceva experimente, dar sincer nu stiu cat de relevante erau. Chiar imi aduc aminte ca am cristalizat toti sare acasa intr-o farfurie :) si in apropierea sarbatorilor de iarna Kongo ardea tot felul de pilituri rezultand diferite culori. E adevarat ca nu avea nicio legatura cu materia sau eu unul nu imi aduc aminte sa fi facut o corelare de ce fierul arde rosu, iar cupru verde.

    In liceu chiar nu a mai fost cazul. Nu cred ca exista ceva experiment sa te atraga spre acele materii. Am facut in facultate experimente la fiecare laborator de fizica si … eu personal nu am ramas cu nimic.

    Unde a contat cu adevarat laboratoru a fost cel de electronica si microprocesoare. Acolo materia a fost gandita si chiar daca nu am nevoie de ea in munca de zi cu zi – tot cochetez cu domeniul ca si hobby.

    00
  53. Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timisoara. Promotie 2004
    Aveam laboratoare si pahare specifice dar nu prea faceam experimente. Prin clasa a12a pentru note bune mai faceam impreuna cu un coleg animatii in flash pentru orele de fizica. La chimie eram aproape corigent.

    00
  54. NOU
    #80

    Mate Info , Grup Scolar Industrial Chimic la vremea aia cu 3 clase de liceu , in 4 ani am atins laboratorul de chimie o singura ora , unde ELITA clasei a avut privilegiul sa plimbe 2 substante dintr-o eprubeta in alta timp de 3 minute.

    00
  55. Liceu ala cu filmul din anii ’80, dupa ’89 a ramas doar un liceu bun si nu de top din cauza faptului ca nu e central.

    Fizica 0
    Chimie foarte basic la nivel de cls 7-a. Sunt cateva licee la care chiar se pune accent pe experiente (nu experimente :P ).
    Biologie 4 ani de scris dupa dictare in caiet, cu toate ca exista laborator nici macar scheletul de plastic din dulap nu l-am explorat.

    Aici la biologie pot sa dau un exemplu de ce scoala e degeaba: abia dupa ce am inceput sa merg la sala si ma documentez, am inteles tabelul de pe eticheta produselor, ce sunt alea proteine/carbo/grasimi si de ce m-ar interesa sa citesc asta pe ambalaj, pana atunci ma uitam ca la chineza pe tabelul ala.

    Nu am fost invatat sau educat in vreun fel in liceu, scopul acestei activitati pentru profesori era sa fie cu materia la zi, iar pentru noi sa parcurgem aceasta materie cu scopul de a lua bacul si a intra la facultate. Invatat sabloane la rezolvarea de probleme sau tocit, cam asta e.

    00
  56. Ca-n banc, s-a făcut UN experiment la chimie, că după aia, de unde școală?

    Se făceau, rar, cam o oră din cinci dar mai vedeam niște oale, crătiți, aprinzătoare, etc. Aveam noi grijă să lucrăm la ”after-school” cu pocnitori, gămălii de chibrite, injectoare, carbid, deh, chimie de stradă.

    00
  57. Liceu bun în Bacău (top 3) – am făcut experimente la Chimie și laboratorul de Biologie era dotat cu multe materiale pentru exemplificare foarte faină și detaliată. Toți anii de liceu a fost la fel.
    La fizică a fost mai slab cu experimentarea dar a suplinit faptul că proful era mișto

    00
  58. experimente deloc, in schimb la orele de chimie/fizica ne plimbam in laboratoarele aferente care erau f incomode: scaune naspa si mese inalte si cu faianta pe ele. mm.
    liceu de top in buc, cel putin la vremea aia

    00
  59. Liceu ok din provincie, ’90 și un pic (nu prea erau calculatoare, d’apăi telefoane mobile pe vremea aia). Făcut experimente fizică/chimie/biologie; nu toate cu toată clasa, că nu dai litiu sau mercur la liceeni tâmpi, dar fiert câte ceva ca să vezi la ce temperatură se întâmplă lucruri, sau dat foc la niște hidrogen mergea în grupuri de 3-4. În clasa a xii-a n-am mai făcut, toată lumea învăța pentru bac, n-avea timp de prostii.

    În facultate (cu laboratoare săptămânale cu experimente la diverse materii) am văzut că majoritatea celorlalți nu au făcut nimic de genul în liceu, rezultând 0 spirit practic.

    00
  60. Exact ca in majoritatea cazurilor, in generala da, la fizica, chimie si chiar biologie (disectie broasca), in liceu nexam… Chiar si acum mi-aduc aminte de proful de fizica din generala cum ne curenta cu un generator manual de la un telefon vechi :)

    00
  61. Liceul meu avea laborator de chimie dotat bine. Recipienta, substante, chiuveta la fiecare masa etc. si da, faceam experimente. Aveam h2so4 si hcl la discretie :))
    La fizica nu mai stiu daca era dotat. In afara de masinaria aia Van Der Graf si un pendul nu cred ca mai era ceva.

    00
  62. Liceul teoretic Mihai Eminescu, Calarasi.. cred ca1996-2000 a fost promotia, am facut cateva experimente, probabil substantele alea erau cel mai usor de gasit si ieftine. era interesant pt varsta si vremea aia. acum se procedeaza altfel, cand esti la liceu te incanti la tot felul de „-ine” si faci experimentele pe tine :)

    00
  63. Am făcut un liceu mediu din Constanța (telecom).
    Aveam și la fizică și la chimie laboratoare dotate bine, faceam experimente, etc. Profa de fizică a fost „best ever” și cea de chimie era .. a dracului. O fi fost bună dar era mai mult de frică.
    Chimie am făcut doar 2 ani.
    Mama a fost petrochimist deci aveam pe cine să întreb acasa.
    În a 10a eram olimpic la fizică, rupeam tot.. dar eram aproape corigent la chimie. Am fost trecut cu 5 la chimie pt că aveam diploma de olimpic în hol la intrare. Nu se prindea neam de mine.
    În a 11a si-a 12a iara am fost olimpic la fizică. M-a ajutat sa intru la Poli in București. Și cam atât. Dacă dădeam la fizică atomica poate intram și acolo, da nu e nici o discotecă in Măgurele.

    00
  64. Cel mai bun liceu din Vrancea. Clasa de bio-chimie. 60% profesori blana. 30% buni, dar numai prea mai aveau chef. 10% destul de prosti pe materia lor, dar de gașcă si te învățau de viata mai mult. La chimie am făcut câteva experimente in IX-X, in XI-XII mai putine. De obicei, cei ce se pregăteau de olimpiada făceau multe experimente si se păstrau multe substanțe pt ei. De ținut minte, mai nimic pt ca chimia m-a interesat spre deloc. La fizica cam 4-5 experimente pe semestru, dar plictisitoare toate. La biologie am făcut parte practica la greu: frunzar, insectare, modele la celulă si țesuturi. Ne-am si determinat grupa sanguină cu RH cu tot.

    00
  65. Am terminat în liceu, Chimie-Fizica și am făcut facultatea de Chimie . A fot ok în ambele situații, am dat de profesori implicați și se chinuiau sa ne asigure ce se putea la vremea respectiva.

    00
  66. Liceu de oraș mic de provincie de prin Moldova. Am făcut mate fizica, tot 2 ore de chimie pe săptămână, fiecare a doua ora era în laborator.
    Nu făceam experimente constant, dar făceam. Țin minte și acum când am văzut reacția cu aerul pentru metalele alcaline. Aveam de toate in laborator, chiar și câteva radioactive deși nu am făcut nimic cu ele.

    00
  67. Liceul teoretic Ion Creanga, Bucuresti, terminat in ’96, profil mate-fizica

    Da, se faceau experimente, majoritatea de catre profesor. La fizica am avut o profa exceptionala, desi la momentul ala n-o inghiteam deloc. Ne-a bagat in cap materia, dovada ca si acum imi mai aduc aminte formule si pot rezolva probleme. Chimie..mai putin, dar s-au facut. Faceam in general cu asistenta profei, profa era directoarea pe liceu, n-avea timp.

    00
  68. NOU
    #94

    La scoala vetii faceam la chimie ceva substanta albastra filtrata prin paine!

    00
  69. Liceu din top 5 la vremea aia, oras considerat mare in Moldova, profil real cu 2 ore de chimie si 3 de fizica pe saptamana. Nici nu s-a pus problema de experimente, la chimie ne punea sa copiem formule si teorie in 10-20 de exemplare per lectie „predata” (in functie de noroc), iar la fizica era un miracol daca profa venea la 1 ora din 3, si atunci in ultimele 15 min din ora. Laborator de chimie proaspat renovat, cred ca l-am vazut doar in pozele de pe gluma aia care cica era site-ul liceului.

    00
  70. Medgidia, singurul liceu teoretic, clasa de uman: probabil laboratoare existau, nu le-am calcat pragul niciodata. Nici fizica n-am facut in 4 ani, cu exceptia a 4 ore la inceputul primului trimestru in clasa a 12-a (profesor tanar si entuziast, inginer recalificat – cred ca a fugit impuscat dupa anul ala). Chimie cu o profa exceptionala, pacat ca preda la profilul ala. In gimnaziu, in schimb, toate orele de fizica si chimie se faceau in laboratoare. Cu exceptia profei din a 7-a, o cretina din Constanta pt care naveta la Medgidia era mult sub demnitatea ei, laboratoarele au fost intens folosite. Ne-am bagat degetele in prize, ne-am jucat cu ampermetre si voltmetre, cu prisme, iar la chimie veneam imbracati in halat alb. Bonus, frecventam si cercul de chimie, bine dotat si cu grupe mai putin numeroase de elevi, aveam timp sa experimentam tot felul de reactii.

    00
  71. Mediu (adica nu top3), la Sibiu. Am facut experimente practice la fizica si chimie. Si in generala am facut. In ’96 (a saptea sau a opta) am si inhalat un pic de vapori de HCL cand spalam eprubeta. Nimic grav , cat sa am o senzatie ca de la raceala in gat vreo doua zile. Si da, aveam si celelalte ulcele si paharele, dar tot am uitat cum se cheama fiecare.

    00
  72. Pentru cei care au copii, un link cu niste concepte din fizica, ilustrate, de la generala pana in liceu
    https://www.walter-fendt.de/html5/phro/index.html

    00
  73. Liceu industrial profil fizica-chimie cu optional chimie inca 3 ore pe saptamana in Roman.
    Am facut experimente la chimie, tin minte odata o alta profesoara isi dadea inspectia de grad si a facut cu noi inclusiv titrari (care se fac in facultate).
    La fizica, sala de clasa era laboratorul de fizica. Cand alte clase aveau experiment la fizica ne mutam din sala de clasa. Ne-am mutat des, deci se faceau si la fizica experimente.
    Am facut in schimb la facultate practica pedagogica (chimie) la liceu industrial in Iasi cu profesoara metodista care ne-a spus ca ea nu face laborator ca a facut odata, a pierdut nu stiu cat timp cu pregatitul substantelor si ca a urmatoarea data dupa laborator elevii nu stiau ce coloratii aveau precipitatele obtinute. O profesoara relicva de pe vremea impuscatului – Naum de la liceul Tehnoton.

    00
  74. „Pentru că părerea mea e că orele astea nu mi-au folosit la nimic, am tocit niște prostii pe care le-am uitat instant”
    Tu le-ai uitat instant.
    Apropo, pentru un vaccin anti-corona, cam de la cati ani ar trebui sa se apuce virusologul de invatat chimie, daca din scoala e prea devreme?
    „Cetateni, ganditi!” (Divertis)
    Mai lasati-o in p… mea cu „orele astea nu mi-au folosit la nimic, am tocit niște prostii pe care le-am uitat instant”. Daca sunteti prosti, fiti pentru voi.
    Am mai multi colegi carfe rupeau chimia si fizica in liceu. Acum sunt medici prin Elvetia, State, Belgia…
    Cacat.

    00
  75. Liceu mate-fizică promoția 1990 din provincie.
    Da, am făcut experimente în laboratorul liceului.
    Bora o chema pe profesoară și era o vorbă prin liceu că nu primeam pauză: „Bora, Bora, 60 de minute ora”.
    Am învățat să fac petarde din minium de plumb și bronz de aluminiu și furam magneziu și îl aprindeam că făcea un flash mișto. Iar în primul an la facultate am făcut chimie și am spart un pahar Berzelius și până nu l-am cumpărat nu a vrut să mă treacă

    00
    • Și în clasă a XI-a ne-a venit ca profă de chimie în locul babei Bora o bunăciune (era sora ridicătorului echipei naționale de volei a Românie) Ionescu care ne-a pus cu botul pe labe instant, deși noi aveam vise umede cu ea: „Condiția necesară dar nu și suficientă pentru a promova la materia Chimie este prezența obligatorie”, spusă pe un ton de exorcist.

      00
  76. Am terminat in ’97. Liceul era mediu că dotări și dorința profilor de a-ți arăta la ce se folosesc materialele alea didactice. As putea spune că fie aveau chef și nu aveau cu ce sau erau scârbe care vroiau că și alții să fie mizerabili că ei. Spre dezamăgirea lor toți din clasa am ajuns peste medie. Sper că sunt pe duca aproape toti

    00
  77. Liceu teroretic bunicel, Bucuresti, terminat in 97. Fizica 0 experimente, chimie ne-a facut profu o data sau de doua ori niste experimente la catedra. Dupa care trecea cu eprubeta printre banci si intreba „vedeti mirosul?”, La care unul n-a mai rabdat „da, il si auzim!”. Ceva dotari cred ca erau, dar nu se obosea nimeni cu ele.
    In generala, diriga era de biologie si pe langa o gramada de animale impaiate si mulaje pe care le aveam la fiecare ora, odata ne-a disecat cobai. Aveam cate unul de fiecare banca,sa putem vedea toti. E singura chestie notabila care mi-o amintesc.

    00
  78. Am terminat Hașdeu în 89. Da, din amintirile mele atât laboratorul de chimie cât și cel de fizică erau bine dotate. Laboratorul în generală a fost de-asemenea bine dotat.

    00
  79. da. în IL Caragiale Ploieşti, să tot fie 20 de ani, în laboratorul de chimie erau substanțe şi câteva echipamente. îmi aduc aminte vag că am făcut câteva experimente cât am fost la liceu – mă refer la experimente pe care le făceam noi, nu profesorul. la fizică nu-mi amintesc să fi avut ceva şi nici experimente n-am făcut, dar laboratoare erau. d-alea cu planşe. două.

    acum, pentru că ai aruncat întrebarea, aceeaşi situație e în prezent la facultatea de fizică, în Măgurele, aia de lângă laser: fiecare laborator e dotat cu un singur set de echipamente fabricate în jurul anilor ’90 cu care doar profesorii şi asistenții fac experimente. la unul dintre ultimele cursuri înaintea stării de urgență, câteva cadre didactice mergeau din sală în sală căutând un laptop! nu pentru acelaşi curs şi vorbesc de 2020!

    00
  80. Da, am facut si la fizica si la chimie. Si-n generala si-n liceu. Nu saptamanal dar de 2-3 ori pe semestru tot faceam ceva. Berzelius am vazut mai mereu… Iasi

    00
  81. Terminat MF3 aka Fabrica de robotei, mate-fizica. La chimie prof. Molecula- zero chestii aplicate. La fizica prof preparatorul lotului olimpic de fizica al Romaniei, inestimabilul, inegalabilul si inevitabilul I.E.L. Ca sa trec clasa trebuia sa trec la olimpiada de fizica de faza pe Bucuresti- aia teoretica, la practica nu ma duceam ca noi oricum nu faceam- sau varianta 2 sa raman corigent si sa fac meditatii cu el.

    Concluzie: zero aplicatii!

    00
  82. Am terminat Papiu in Tg. Mures, cel mai bun liceu din oras, și am avut laboratoare bine dotate la toate materiile. La chimie faceam experimente o data pe saptamana, la fizica la fel, aveam tot felul de dispozitive și instrumente, vechi, dar functionale. Harti pe toti peretii la geogra, un dulap imens cu animale in formol (creepy) pentru biologie dar nu cine stie ce practica și calculatoare ok la info. Mergeau doom și cs bine :D.

    00
  83. Vladimirescu, București, promoția ’99.
    Profil uman. Nu-mi amintesc să fi avut ore de chimie ori fizică.
    Știu că la biologie jucam fotbal.

    00
  84. Ba nu stiu, noi am avut 3 laboratoare comuniste la prima vedere, ce-i drept, dar foarte dotate pentru un liceu de la tara. La fizica era mai slab, dar tot aveam cate una alta, desi nu faceam experimente si nu stiu daca functionau aparatele. La chimie aveam toate substantele posibile in laborator, toti acizii, tot ce vrei si cand avea chef profa, mai faceam si ceva experimente cu substante. foarte tare! la biologie, mai tare! aveam in borcane de la pesti la embrioni si avortoni de porc, om si toti dracii, plus, piesa cea mai tare, un schelet fantastic de sarpe, 1m lungime. planse, scheleti, model uman cu muschi, vase sangvine…tot ce trebuie. nu mai spun de atlase si carti….

    00
  85. Zinca Pitesti, promotia ‘99.
    Mate-fizica profil.
    Atat la chimie cat si la fizica am avut super profe si am facut super laboratoare.

    00
  86. Am facut liceul in Bals, Olt. La chimie nu imi amintesc decat ca am facut teorie. Dar la fizica am facut experimente la greu, frate.
    Cu muulte, multe experimente. Era inceputul anilor 90. Nu am mai intalnit pe nimeni de atunci care sa spuna ca ar fi facut atatea experimente.

    00
  87. In scoala generala am facut experimente si la fizica si la chimie, ambele laboratoare dotate, scoala de cartier nimic special. In liceu am facut la chimie, laborator pus la punct, profesoara chiar pasionata de ce facea dar nu te stresa ci incerca sa explice simplu si sa te atraga sa studiezi. Nu exista laborator de fizica si ce invatam la momentul respectiv era greu de experimentat oricum. Liceu industrial cu profil de prelucrare a lemnului, nu era de top, cu elevi mediocri dar cu profesori dedicati. Ambele scoli erau/sunt in Arad.

    00
  88. NOU
    #117

    Anii 2010’s, sa zicem ca liceu bun, desi mi se pare ca statutul asta e dat de probabilitatea de fi strapuns cu un obiect contondent

    La chimie laboratorul era renovat, toate mesele dotate cu sticlute, doar ca sticlutele aveau minim 15 ani vechime, si probabil ca substantele din ele la fel. De obicei n-aveam ce ne trebuia, dar faceam experimente de vreo 3-4 ori pe semestru.

    La fizica aproape deloc, mai arata profu niste chestii din mana lui, dar pana si pe youtube intelegi mai multe. Chiar mi-ar fi placut sa facem ceva practic pe partea de electricitate.
    Eh’ lasa ca am facut la facultate, materie din anii 80 90, cu echipamente tot de pe atunci – un mod de lucru care nu mai are aplicabilitate in ziua de azi.

    00
  89. Sa ignoram un pic intrebarea din post , am alta si mai buna : De unde stiti bai topurile astea cu licee??!!! da-ti un link sa vad si eu unde era situat al meu :D.

    Experimente la chimie s-au mai facut (dar de catre profesor), in general exprimentele alea misto : potasiu in apa, oxidarea/arderea magneziului etc.
    La fizica parca au fost ceva experimente , dar nimica memorabil.
    Profil matematica-informatica

    00
  90. Liceu de top din Iași – experimente ZERO. Profa de chimie era dir adjunct si ceva prin sindicat si nu prea dădea pe la ore. Ala de fizica era setat pe teorie. In generală am mai făcut ceva pe la biologie/chimie/fizică, doar foarte foarte puțin.

    00
  91. Am terminat liceul in 1988, liceu industrial, profil mecanica in industria metalurgica, Braila.
    Am facut experimente in mod curent, la chimie, fizica si chiar biologie. In plus facut experimente pt partea de mecanica, in laborator de mecanica si rezistenta materialelor, facut practica in atelierul de mecanica si la „intreprinderea” Laminorul. Cursurile de specialitate, erau o combinatie de fizica, chimie si desen tehnic plus practica aferenta. La partea de practica/laborator luam note ca la orice alt curs. Imi amintesc ca atunci cand nu aveam ora de laborator, la chimie sau fizica, ramaneam in clasa, altfel trebuia sa mergem noi la laborator, cine nu avea halat nu intra in laborator si isi lua absenta! Aia de erau absenti pt ca nu aveau halat, ii trimeteau sa faca curatenie in fata liceului, unde erau spatii verzi! 😁 Aveam 2 feluri de halat: alb pt chimie, biologie si fizica, albastru pt mecanica si pt atelier, aveam si „basca”! 😎 Jesus ce de reguli erau pe atunci si cat de amuzante imi par acum!

    00
  92. Liceu din.. sa zicem top 10 din Buc. Experimente si la fizica si la chimie. Daca ma gandesc bine, la chimie am facut si in generala.. ba am plecat si cu niste magneziu acasa sa-l ard la aragaz :) Intre altele am facut chiar experimentul din filmulet, o bucatica de potasiu pusa in apa => reactie exotermica. Eram cam varza la chimie dar am ramas cu una-alta..

    00
  93. Arad, grup Scolar Industrial, nivel mediu, in 2006 am treminat, clasa de mate-info
    La fizica , avem laborator, si ne tineam orele acolo…profesorul care era si director , ne punea sa pornim hardughiile si erau ceva programe care ne aratau experimente in ceva applet-uri pe acolo…mai bine decat doar sa scriem formule
    La chimie, nu tin minte sa fi facut ceva..parca imi aduc aminte vag ca am fost in lab de cateva ori, dar nu am facut cine stie ce experimente.

    00
  94. In generala la fizica si chimie nu-mi amintesc, in schimb la biologie am facut disectie la iepure si broasca. In liceu, la fizica 0 experimente, la chimie in schimb am facut foarte multe. Ca am ramas din chimie doar cu formula apei.. asta e alta discutie :D

    00
  95. Liceul Pedagogic, pe vremea aia no.1 sau 2 in oras. Profil uman, fizica si chimie cate o ora pe saptamana, pana in a XI-a, cand s-a indurat al de sus si am scapat. Nu am vazut nimic, decat tabelul lui Mendeleev si multe multe probleme teoretice, explicate deloc. Nu stiu cum dracu’ am promovat.

  96. Vreo 5 experimente ne-au facut profesorii de fizica si chimie in liceu, noi ne uitam la ei.
    Am vizionat si un film educational la chimie, comunist, de pe caseta VHS.
    Liceu mediu ca nivel.

    00
  97. Încă nu am terminat, matematica-informatica, oraș mediu de provincie, e cel mai bun liceu din oraș (bine, mult spus, ca mai e unu teoretic și restul profesionale). Laboratoarele exista și au câte ceva, însă destul de vechi (la fizica zicea profesorul ca nu erau plănuiți părinții noștri de când sunt voltmetrele, Didactica scrie pe ele, suna super comunist). La chimie ne duce de 2 ori pe an sa ne mai arate diverse reacții sau prostii, la fizica în a 9 a și a 10 a o nota în sem 2 era pe lucrare de laborator și mergem acolo când avem prima ora sa prezentam proiecte. Iar la fiecare laborator, este un laborant, la chimie de exemplu ala face toate reacțiile, profa doar sta sa se uite. La fizica e pe invers, ideea e ca tipa de la fizica e și bibliotecara interimar.

    00
    • Vad ca alții au zis și de alte materii. La Biologie laboratorul e micuț, dar nou, arata chiar bine, în principal acolo ne uitam la microscop la diverse chestii. Și la Info e chiar mișto, de 2 ani au pus PC-uri noi, anul asta a dat domn primar niște bani ca tot e an electoral și au schimbat și mobilierul (și la fizica și chimie au renovat, au pus termopane, etc. Dar ca deobicei, lucrare de Dornei, ba un geam nu se închide, ba ușa se blochează, ba au pus la fizica prizele direct pe banci, de era sa închidă ISU școala, etc.)

      00
  98. Scoala generala – obisnuita, de cartier, perioada comunista si un an dupa. Toate orele de fizica, chimie, biologie se faceau in laboratorul de profil. La fizica nu stiu daca a fost o data in care sa nu se faca toate experimentele din programa. Toata lumea stia sa aprinda o lampa Bunsen sau sa foloseasca un aparat de masura. Si eram niste copii de 12-13 ani.
    Liceu – cel mai din oras. Clasa cea mai buna. Toata lumea axata pe informatica sau medicina. In 4 ani de liceu am facut doar doua laboratore de chimie si nici un laborator de fizica. La fizica evolutia predarii a fost ciudata: clasa a IX-a – teorie frumos predata, cu notite, explicatii. Omul avea un real talent pedagogic si desena foarte frumos. In schimb ne omora cu problemele.Culegerea de Cone era un fel de biblie. La teze numai subiecte de la olimpiadele internationale. Note mici. Daca luai un 8 in teza erai vedeta. Corigenti cu duiumul. In clasa a X-a schimbare de metoda: teoria ramanea la fel de bine predata, relaxare la partea de note. Cone a fost inlocuit cu Hristev. Fara probleme de la olimpiadele internationale. Clasa a XI: Nu mai preda teorie. Venea in clasa si ne punea sa citim lectia din manual. In timpul acesta omul citea o carte. Din cand in cand vana „clienti” care primeau sarcina sa predea fragmente de lectie.Ora urmatoare (erau doua ore consecutive) lectia era predata de elevi. Notele erau mari. Clasa a XII-a nu se mai preda nimic. Se citea doar ziarul si se discuta politica. Notele se dadeau din „burta”

    00
  99. Liceu de top in Sibiu, ’91-’95, la chimie ne-am jucat cu ceva sodiu pus pe o hartiuta sa pluteasca pe apa, pana se uda hartia si apoi BUM!, cu ceva hartii cu turnesol etc. La fizica am vazut un laser si chestii de optica, ceva planuri inclinate, ciocniri, conservare impuls la mecanica, niste circuite electrice simple. La Biologie a disecat profa o broasca (dupa ce tot ea a omorat-o), apoi a invitat un coleg sa faca acelasi lucru. S-a gasit unul, si nici macar nu era dintre „medicinisti”.

    00
  100. Trei licee in municipiu, pe vremea mea ala de Info era cel mai bun. Experimente?
    0 la chimie, profa ne credea pe toti medicinisti si ii dadea inainte numai cu teorie si formule cu hexagoane din alea cu OH si CH pe la colturi, 0 talent pedagogic, nu am inteles nimic, nici de la ea nici de la colegii care dadeau la medicina.
    Fizica in schimb a fost materia care mi-a placut cel mai mult, profesor in varsta in prag de pensionare, cu scoala facuta in maghiara la Cj pe vremea cand UBB era inca doar Bolyai, ceva doctorat in Germania, foarte sever dar corect, radeam de el ca vorbea romana pocit, cu accent. Preda teoria scurt, te rupea cu probleme si la fiecare teorie aveai aplicatii, experimente. La teza dadea doar probleme, spunea ca teoria daca o stii se vede la problema. Pana si gagicile care erau cu umanismele intelegeau. La cea mai misto din clasa i-am sculat parul in cap cu generatorul Van der Graf, si cat a tinut-o in fata clasei ca exemplu, noua ne-a sculat altceva. Am si dat bacul din fizica fara sa invat nimic in plus fata de scoala.
    Misto au mai fost toate materiile de Info (Programare, algoritmi, baze de date si practica), pentru ca absolut toate se desfasurau la calculator (HC cu basic si niste PC-uri XT la inceput, ca aia era in 92, mai apoi o retea (Novel cred) donata de Soros Open Foundation si acces la internet prin dial-up dintr-a zecea, iar pe final, a 12 au aparut si vreo doua sau trei 286 / 386). La Algoritimi mai faceai o schema logica, inainte, in rest numai cate doi la calculator, Basic, Pascal, C, DBase si Fox plus ca am montat reteaua aia donata cu doi profi mai tineri.
    Proful de engleza iarasi foarte bun, toti eram corigenti cu o saptamana inainte de finalul trimestrului (in afara de fata unei profe de engleza de la celalalt liceu), dar apoi treceam, si uite asa din clasa mea sunt vreo 5 profi de engleza bine cotati azi, eu vorbesc fluent, vreo 10 sunt emigrati in SUA/Australia/Canada perfect integrati. Daca ma trezesti noaptea, pot recita si acum monologul lui Mark Anthony din The Tragedy of Julius Caesar, cel putin 150 din cele 200 de verbe neregulate (cele trei forme evindet) si If-clauses de care tip vrei tu pe paine.
    Restul era praf si pulbere, metoda dictare si toceala: romana unde trebuiau invatate comentariile iar eu ma incapatanam sa citesc opera si sa incerc cu cuvintele mele, eram de 5-6 greu, la BAC am luat peste pupezele care invatau pe de rost, franceza (inteleg si vorbesc de baza, mai mult din ce am vazut filme), istorie (un comunist prost iubitor de Vatra Romaneasca si doritor sa pipaie fetele), filosofie+sociologie+economie (una care parca era sora lui ala de istorie dar ii placeau baietii tineri), biologie si geografie.
    La sport era fain, ca jucam baschet sau fotbal.
    La mate am avut un alcoolic, matematician cica genial, dar pedagog praf si era ranga in fiecare zi. Matematica sa luam bacul am invatat de la proful ala de fizica de la inceputul povestii, care intr-a 12-a a facut cu noi un trimestru de mate, si cu profesorul de la info, care terminase mate-info ca sef de promotie la Timisoara. Si cu meditatii, evident, cei care isi permiteau.
    Dar liceul a fost cea mai misto perioada din viata mea.

    00
  101. Maama ce de comentarii.
    Liceu industrial, undeva pe unde si-a înțărcat Aghiuță copii, am terminat prin 2004-ish.
    Fizica.. mecanica si electricitate la greu, optică si cuantică… Mai puțin.
    Chimie… Am făcut. In a 12-a am avut interdicție in laboratorul de chimie.

    In facultate, noname, același loc, am băgat experimente la kil. Chimie, fizică. Electricitate. Muulllta :)))

    00
  102. Da, si la chimie si la fizica am făcut la greu, probabil am avut noroc, profu de chimie era bazat rău, referate și comunicări științifice.. după revoluție a câștigat imediat viza la loterie, direct în silicon valley :) pe cercetare cu niște cristale, fix pe ce lucrase el si era obsedat

    00
  103. Lasa liceul, am facut inginerie mecanica, si nu am facut niciodata nimic practic, asta e grav si trist. Intreb pe cineva ce face aceeasi specializare, daca s-a mai schimbat ceva si surpriza aceleasi materii/practici/profesori ca acum 10 ani

    00
  104. Liceu mate-info cel mai bun pe o raza de 50 km, am dat și examen ca să intru.
    Majoritatea profilor erau cei mai buni din municipiu.
    La fizică am avut un profesor excepțional, se baza doar pe probleme, nu trebuia să tocești nimic ci doar să aplici teoria.
    Experimente de fizică nu am făcut, ar fi fost utile și nu prea.
    La informatică am avut cea mai dedicată profă, eu venit de la țară nu mai văzusem calculator până atunci așa că am fost fascinat de materie, făceam doar algoritmi și probleme practice, laboratorul era binișor dotat, făceam în 2 grupe singuri la calculator, am avut 10 la informatică în toți cei 4 ani și pot spune că informatica învățată în liceu este baza meseriei actuale (Inginer SW).
    La chimie parcă am făcut câteva experimente dar nu-mi aduc aminte nimic din chimia de liceu pentru că nu erau experimente să te ajute în viața de zi cu zi.

    00
  105. Era un program national cu ceva soft educational (AeL de la siveco parca) pe cand faceam eu liceul. Erau chestii similare cu aia din filmulet la chimie (erau programele pe toate materiile). Desi facut de Siveco era foarte fain pentru vremea lui.
    Am facut si eu in Adobe Flash acu 10 ani pentru un concurs un soft similar cu ala din film.
    Problema e adoptarea de sistem a astfel de programe si metode de predare. Softuri si initiative sunt garla.

    00
  106. În clasa a5.-a și a 6.-a am mai făcut ceva experimente (mijlocul anilor 80), după care din lipsă de materiale nu am mai făcut. Doar teorie. Asta la chimie. La fizică nu exista nimic care să demonstreze ceea ce era predat în teorie.
    În liceu, pauză nici atât. Până și ”informatica” o făceam pe hârtie. Număram ticurile verbale ale profesoarei…

    00
  107. Scoala generala -experimente la chimie la fizica-2-3 pe trimestru.
    Liceul Militar de Marina, promotia ’97- practica mai mult la fizica si in ultimul an la motoare navale.
    Apoi Academia Navala-practica suficienta astfel incat daca te tineai de carte nu ajungeai pe nava tampit. Se faceau circuite electrice la seminariile de electro- 4 cursuri diferite de an intrr anii II-V, se porneau motoare reale, se facea practica de vitalitatea navei in poligon.Plus un voiaj de 4 luni intre anul IV si V-Marea Neagra, East Med, Marea Rosie, iesit in Indian pana la Djibouti si inapoi acasa. Cea mai frumoasa practica in comparatie cu practicile facultatilor cu profil tehnic din tara.

    00
    • Si cea mai frumoasa practica in liceu-din clasa a X-a luam note in catalog pentru performantele din poligon-adolescenti cu arme reale si letale. :))

      00
  108. Am facut liceul in Torino, si anume liceu tehnic cu profil electronica si telecomunicatii. Doua idei legate de scoala tehnica din Italia:

    * Mentalitatea axata spre practica: aveam si ore de teorie unde ni se prezentau formule, scrise pe tabla alba (cu marker, pentru ca secolul 21), ca noi sa le scriem pe caiet. „Scrieti formulele astea” ne-au spus, „…dar nu va chinuiti sa le tociti. Voi sa stiti ca ele exista si sa pastrati caietul. Vom merge oricum in laborator si vom folosi simulatoare. Alea sunt importate. Alea sunt mai rapide. Asa veti lucra cand va veti angaja.”. La matematica am studiat ecuatia de gradul 2 si ne-au explicat ca integralele sunt folosite pentru calculul ariei, care in eletronica te ajuta sa gasesti niste parametri legati de semnal. „Nu va chinuiti nici cu integralele, avem osciloscop.”

    * Erau cateva laboratoare cu desktopuri – pentru programare and stuff, laborator de chimie destul de dotat (nu am facut prea multe la chimie; imi amintesc doar un experiment – bomba cu hidrogen in miniatura ) si un MEGA laborator de electronica. Vorbim de pereti intregi cu mini sertare cu componente electronice, osciloscoape si multimetre de toate felurile, cabluri si mufe de toate felurile… cam orice era necesar, se gasea acolo (inclusiv camera de developat PCB-uri – cu UV, chimice, drilluri etc). Am facut diverse placute acolo, cum ar fi: simulatoare de semafor, mini-panou publicitar cu jocuri de lumini… pana la un sistem de monitorizare a parametrilor unui camp de panouri fotovoltaice. Am invatat multe, am terminat primul pe clasa.

    Am venit in 2013 la Iasi la mega-facultatea de electronica si telecomunicatii. RENUME, prestanta, seriozitate blablabla. Am abandonat-o pentru ca nu stiam mate M1 (integrale, siruri, matrici etc), care in loc de mijloc de antrenament al logicii devenise, practic, criteriu eliminatoriu, neglijand PUTERNIC partea de profil. Because F logic.

    00
    • @Nicky
      La solicitare, pot sa detaliez asta. Probabil ar fi oarecum util un articol pe tema asta.

      00
    • Un comentariu rautacios: in general italienii nu se chinuie:) Glumesc, au si scoli foarte bune Bologna si Poli Milan.

      00
    • Iti dai seama ca daca acolo la liceu au facut ecuatia de gradul 2 (care aici de de generala), cand a ajuns la poli – unde toti puletii de matematicieni se cred miezul din pixda dar daca le ceri UNA aplicatie practica a ceea ce predau nu stiu ca nu ii intereseaza – parca a ajuns intr-un trib din africa si aia asteptau sa vorbeasca Swahili.

      Da, ca inginer trebuie sa stii mate, dar NU sa stii sa demonstrezi teorema lui Cauchy, ci mai degraba sa ai habar CE functie sau formula si DE CE sa o folosesti in mathcad.

      Ceea ce marii nostri profi de matematica din politehnici (si fiecare politehnica are cel putin un tampit din asta care confunda politehnica cu facultate de matematica) nu inteleg.

      80% nu stiu ce e aia calculator, ce e aia mathcad, ce aplicatie are X integrala in mecanica / electronica. Stiu doar sa puna o teorema pe tabla, sa o demonstreze doua sau trei ore (eventual cu greseli si poticneli pe ici colo desi asta fac de 10-20-30 de ani dar nu conteaza, cine sa ii conteste) si apoi sa ceara acea demonstratie plus 2-3 probleme intr-un examen de o ora, o ora jumate, unde pica minim jumate de grupa . De aceea se lasa oameni cu talent ingineresc de scoala, sau ajung decimati in anul 3-4. Unde tot nu stiu mate. :)

      Ca fapt divers, cel mai bun curs de analiza matematica din Romania, e scris de un INGINER. Celebra carte a lui Rosclutet, care are exemple la absolut tot ce e in ea.

      00
  109. Colegiu național într-un orășel de munte (eu am facut mate-info, promoția 2004), majoritatea profesorilor buni și foarte buni. Laboratoare: fizică, chimie, informatică, biologie.
    Din ce îmi amintesc se făceau destul de des experimente, în special la chimie (laboratorul era dotat destul de bine).
    De fizică nu-mi amintesc prea multe (nu mi-a plăcut niciodată materia). La biologie imi amintesc ca prin clasa a 9-a sau a 10-a am facut o disecție pe un ochi de bovină.
    Laboratorul de informatică, la vremea aceea era foarte bine dotat și avea si internet

    00
  110. Colegiu national din provincie…cam 5% experimente banale – o ora pe semestru la fiecare. Si cand te gandesti in ziua de azi ce interactiva ai putea face o ora inclusiv la asta cu 5m in ultima secunda…pui pe unul cu smartphone sa filmeze slow-motion, pui un liniar pe fundal sa ai un measurement si faci un raport de heights sa determini inaltimea, ar iesi copiii razand de la ora aia…nah, pacat de ei, cum a fost pacat si de noi…

    00
  111. Ramnicu Valcea. In liceu am facut doar teorie. Nu am vazut laboratorul niciodata.
    In generala in schimb(1997-2001) mai mergeam din cand in cand in laboratorul de chimie sau fizica si faceam cateva experimente. Chiar si in ala de biologie, ne mai uitam la microscop.
    Cu siguranta eram mai atras de orele de chimie/fizica/biologie atunci cand mergeam la laborator.

    00
  112. Experimente practice (fizica, biologie, chimie) am vazut/facut in scoala generala (163, din Bucuresti, in 1991-1999). Liceul mediu spre slab, nu avea nimic de genul laborator.

    00
  113. Liceu de top in Constanta, unii ar zice chiar cel mai bun. Nu stiu cum mai e acum, au trecut totusi 10 ani, dar imi aduc aminte vag de cateva experimente la Chimie. In ceea ce priveste Fizica, chestiile practice nu erau pentru pulime, ci doar pentru cei care erau la cercurile NASA sau ceva de genul asta.

    00
  114. ’97-’01 – LVA Galati. Da, existau dotari atat in laboratorul de fizica cat si in cel de chimie. Si da, am efectuat lucrari experimentale in cadrul acelor laboratoare.

    00
  115. Liceu in top 3 in Ploiesti. Aveam laboratoare de fizica, chimie si biologie. Am facut experimente practice la toate 3.

    00
  116. NOU
    #151

    in scoala generala am facut experimente la chimie. la biologie mai vedeam cate una alta, un vierme de matase, o foaie de ceapa la microscop. la fizica canci.

    in liceu, nimic nicaieri.

    in facultate n-am facut nici chimie nici biologie, iar la fizica ne-a aratat o data niste „Franje moire”?!? pe niste aparate care cred ca aveau paianjeni dinainte de 1950. evident ca n-a inteles nimeni nimic, am trecut mai departe.

    00
  117. am terminat liceul in 2000. pana in 1999 am fost la liceul energetic din constanta, unde aveam laborator de fizica si chimie. aplicatii practice faceam relativ des, cam o data la 2 luni. in generala in schimb, eperimente in laboratorul de chimie erau cel putin odata pe luna. :)

    00
  118. Liceu teoretic, cel mai bun din oras, profil mate-info-bilingv. Noi am facut si experimente in laboratorul de chimie, am vazut si Berzelius si cam tot ce era pe acolo. Era in acelasi timp si lab de biologie, am disecat si broscute (pe care nu imi amintesc de unde le aveau), am facut si ierbare si insectare. Nu ma pasiona chimia, desi acum as fi vrut sa ma fi orientat mai mult spre stiinte precum chimie-biologie. :)

    00
  119. Colegiu national, cel mai bun din prahova ca medii, am fost olimpic national la chimie din clasa a 7-a pana in clasa a 12-a. Am facut experimente nenumarate pornind de la sinteze de combinatii complexe la anorganica, distilari, sinteze organice, reactii de identificare, titrari, distilari, refluxari si cate altele. Laboratorul era foarte bine dotat. Partea proasta e ca era folosit aproape exclusiv de olimpici iar experimentele facute la clasa erau rudimentare si de obicei facute de profesor. La fizica fix aceeasi poveste desi am avut tangente cu ea doar prin intermediul olimpiadelor de stiinte pentru juniori si stiintele pamantului.

    00
  120. Mate-fizica, cel mai bun liceu din oras (un orasel de 100k locuitori din Ardeal), am terminat in 98 cu 0 (zero) experimente. Faceam orele in laboratorul de fizica, toate orele. Erau niste pupitre mari, la care stateam cate 3 colegi, erau orizontale, nu inclinate spre elev, aveau in fel de rama metalica ce forma un chenar cam de 3mm- iti distrugeau coatele si antebratele la scris DAR… erau perfecte pt fotbal. In dulapuri era plin de materiale, greutati mici metalice pt planul inclinat, scripeti, etc- din astea faceam porti si incropeam un fel de instrument cu care loveam mingea (instrument manevrat cu mana- jucam un fel de airhockey). Pt minge foloseam un termometru… il spargeam si din mercur aveam vreo 2-3 bilute pe post de minge. Aveam nevoie de mai multe ca mingile mai sareau prin ghiozdane, pe haine.. deh mercur… As putea zice ca astea sunt, totusi, experimente!

    00
  121. NOU
    #156

    La fizica am apucat sa facem practica dar ca si continut a fost sub 10% din materia predata. Eu sunt curios de limba romana, ne-au indopat cu goe ampulea…

    00
  122. fost in jur de 2000 la liceu top 3 bucuresti (zona 1 mai pt conneseuri).
    la chimie intr-adevar avem foarte des proba practica. se desfasura pe terenu de fotbal cu fiul profei.
    la fizica nici macar nu tin minte sa fi avut vreo incapere numita laborator. aici mai degraba proba practica se desfasura la mesel de pingpong. era dinamica mai mare si intelegem ami usor treaba cu ciocniri plastice/elastice, acceleratie, forta, vectori, traiectorii, etc

    00
  123. Liceu industrial în Buzău, clasa de electrotehnică (unica). Era cel mai bun dintre industrialele urbei, probabil pentru că era patronat de cea mai mare uzină din județ, Întreprinderea de Utilaj Tehnologic, un fel de IMGB local. Am intrat în 1989 (primul…) și am terminat în 1993.
    Dirigintele era profesor de matematică, la chimie și fizică aveam niște profesori șterși, nu am făcut nici un experiment… Aveam multe ore de chestii specifice, Tehnologia Lucrărilor Electrotehnice, Măsurări Electrice și Electronice, Acționări Electrice etc. la care mai exersam cu aparate de măsură (atunci când mergeau). Partea practică o făceam în atelierele liceului, destul de bine dotate, însă maiștrii erau atât de dezinteresați și/sau speriați să nu pățim ceva că preferau sa ne dea să pilim suruburi non-stop. Din a XI-a, când am început să mergem și prin uzină, cică „în practică”, m-a luat taică-miu sub aripa lui de inginer electromecanic aka. șef de secție Întreținere și Reparații. Împreună cu câțiva colegi mai răsăriți (adică ăia care nu s-au pitit in spatele halei ca să joace zaruri…) am mai văzut una-alta, am pus mâna pe mașină de găurit, strung, freză raboteza, aparat de sudură etc.. Într-o zi am asistat la instalarea a doi piloni de înaltă tensiune în curtea uzinei, a fost mișto, s-a rupt șufa automacaralei și era să cadă un stâlp peste trailerul cu care fusese adus. Aveam la mine cartea de Instalații Electrice, unde era detaliat tot procedeul și m-a pus Aghiuță să le arăt muncitorilor cum trebuie procedat potrivit manualului, ăia nervoși m-au repezit cu înjurături, era să-mi iau și-o palmă, noroc că m-a strigat un coleg pe numele de familie și s-a stins conflictul cu viteza luminii :)
    Acasă, tata m-a luat peste picior: „Bine mă, tu te iei în gură cu țapinarii ăia? Or avea ei clase câte are trenul, dar au instalat mai mulți stâlpi de electricitate decât ai tu fire în barbă, normal că s-au enervat să vadă un puști că le dă lecții!”

    Bottom line: de o mie de ori mai multe decât în liceu am învățat de la tatăl meu și tatăl lui (lăcătuș mecanic), văzând și făcând alături de ei diverse chestii în gospodărie. Deși „am trădat” cariera industrială și am virat-o spre științele sociale, am casa plină de scule și, spre fericirea nevesti-mii, știu ce să fac cu majoritatea lor. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)